Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022

Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC

2. nov 2022

Mogu li srpski MiG-ovi 29 obarati dronove sa Kosova i zbog čega se Večernje Novosti sprdaju sa osetljivom bezbednosnom situacijom na jugu?

1. nov 2022
Hrvatskoj isporučene protivoklopne rakete Hellfire
Hrvatski OH-58D(R) sa vežbovniim AGM-114 / Foto: MORH

Hrvatskoj isporučene protivoklopne rakete Hellfire

Kako je juče saopštilo Ministarstvo odbrane Hrvatske, za potrebe opremanja izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D(R) Kiowa Warrior hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva (HRZ) isporučene su rakete AGM-114 Hellfire čime su, kako se navodi, znatno poboljšane sposobnosti protivoklopne borbe hrvatske vojske.

Od američkog partnera, oružanih snaga SAD-a je kako je navedeno, nabavljena serija raketa čime je postignuta potpuna operativna sposobnost OH-58D(R). Nabavkom raketa HRZ je dobilo mogućnost protvoklopne borbe s velike udaljenosti i s velikom verovatnoćom uništavanja utvrđenih ciljeva, danju i noću uz umanjen rizik za posade helikoptera.

Reč je o sofisticiranoj protivoklopnoj raketi, američkog proizvođača Lockheed Martin, koja se na cilj navodi pomoću laserskog snopa (s letelice ili zemaljske stanice za navođenje) i ima mogućnost dejstva u svim vremenskim uslovima, danju i noću. Helikopteri Kiowa Warrior HRZ imaju softversku pripremu za ovaj tip raketa, a obuka pilota za njihovo korištenje već je izvršena korišćenjem vežbovne verzije rakete Hellfire.

Rakete su ugovorene 2017. godine putem programa FMS (Foreign Military Sales) za prodaju američkog naoružanja, vojne opreme i usluga stranim vladama čime su ostvarene značajne uštede u korist Ministarstva odbrane. Tada je saopšteno da će rakete biti isporučene tokom 2020. godine.

Novac za nabavku ovih raketa Hrvatska je obezbedila u septembru 2017. godine, nije objavljeno koliko je raketa nabavljeno ali bi se to moglo proceniti na osnovu vrednosti ugovora u kome je navedeno da rakete vrede oko 3,07 miliona dolara po tadašnjem kursu i to bez PDV-a koji danas iznosi oko 716 hiljada dolara. Cena raketa se u odnosu na verziju kreće od 70 do 120 hiljada dolara.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

De

Hellfire ili Ataka, koja raketa je bolja sama po sebi ako računamo maksimalno obučene posade i dejstvo u približno istim uslovima borbe?

Odgovori
Be

@Dekki PG

Bolja je Helfire ali to nisu dva borbena sistema koja će se direktno suprostaviti. Neće Kiowa gadjati Mi-35M sa tom raketom.

Helfire je veća, teza, naprednia raketa od Atake.
Helfire ima domet od 8km a Ataka 6km. Ataka ima lakšu bojevu glavu od Helfire.

Ipak mislim da sve zadatke koje obavlja Helfire, moze i Ataka.

Dekki PG

Teško je reći koja je bolja. Mnogo zavisi od toga o kojoj se verziji rakete radi. Veći deo Hellfire raketa ima domet od 8km sa helikoptera (može biti i do 11km ali zavisi od platforme koja nosi raketu i trajektorije iste) dok standardna Ataka ima 6km a modifikovana (9M120M) 8km ako dejstvuje sa helikoptera recimo tipa Mi-35M. Ataka nešto brža ali ne znatno da bi to bila velika prednost. Veličina rakete veoma slična te verovatno i penetracija slična u protivtenkovskoj varijanti rakete. Osnovna razlika je sistem navođenja te bi pre trebalo porediti Hellfire sa ruskom Vikhr raketom. Oba sistema vođenja imaju svojih prednosti i mana. Gledao sam snimke sa realnih gadjanja Atakom pripadnika ruskih jedinica i preciznost joj je na zavidnom nivou.

ve

Ali Ataka inace nije ruska raketa u klasi Helfire rakete.Vihor je raketa ruskr proizvodnje veceg dometa i brzine od Helfire rakete.

Pe

Samo da dodam, Ataka je jako brza raketa, tako u nekoj borbenoj upotrebi kad posada oklopnjaka dobije alarm da su ozraceni vjetovatno vec u sledecem trenutku slijedi udar,, nema vremena za kontramjere..,

De

Zasto se stalno prave paralele ko je bolji, Srpska ili Hrvatska vojska, cija je raketa bolja, ko ima veci k*rac..
Opustite se malo…

sr

Ne znam koju varijantu AGM114 Hrz dobija, ali i ona prva iz 1984. godine je svjetlosnu godinu ispred Ataka sistema. AGM114 je kao prvo „fire and forget“ kao drugo prima informacije iz sekundarnog nisana.
To znaci da jedan izvidjac sa laserskim nisanom moze da nanisani cilj a Kiowa skrivena iza brda 10km odatle da ispali Hellfire koji prvo „preskoci“ brdo, a onda prati teren do cilja koji ce unistiti sa 90% vjerovatnoce za jednu ispaljenu raketu (empirijski, ne teoretski kao Ruski izvori).
Ne znam koja Ataka ima tri radna rezima, 11km domet, spoljno navodjenje na cilj, „fire&forget“ i 90% dokumentovane preciznosti…ali, ako postoji, e onda su podjednako dobre rakete i mogu obaviti iste zadatke. U stvarnosti je Hrz kupilo fenomenalne rakete kojima nema premca u svijetu, a kamoli Balkanu.
S tim da Rusi rade na Hermes raketi koja ima slicne osobine kao AGM114 jasno je sta i sami Rusi misle o arhaicnom Ataka sistemu.

Nj

Jan Ivanjek ti na youtubeu lijepo i strucno objasnjava kakva je to raketa i sto je ataka kraj nje

Fr
Pe

Evo je ataka i hellfire raketa pa uporedite. https://www.youtube.com/watch?v=b6Kr1YENkSg&t=3s

Ž

И овде ћу поновити да је бесмислено поредити Хелфајр која је најнапреднија америчка ПОВР и Атаку која је даљи развој прастарог Штурма-В.

Зна се шта се пореди са AGM-114, то су ракете Вихр, Хризантема и Клевок/Хермес.

Ето, да Србија није набавила Атаку можда би CRO OPS поредио Хелфајр са Маљутком. :)

Fr

Pa poredio je ono sto je aktuelno u dvije susjedne zemlje. Da je Srbija nabavila Vikhr onda bi poredio tu raketu kao i da nije nabavila nista i ostala na maljutci onda bi je vjerovatno uporedio s maljutkom. Kad vec kazes da je to besmisleno i porediti kako nisi rekao da je besmisleno sto pojedini dezurni pljuvaci svega sto Hrvatska nabavlja proglasavaju ataku za boljom od hellfire.

AL

Koje merenje “ciji je veci” u komentarima.
Super su obe rakete, svakako bolje od maljutke. Hellfire je malo naprednija, ima vise primena, sa druge strane Mi-35M je mnogo ozbiljniji borbeni helikopter i nosi daleko vise PO raketa. Sve ima svoje prednosti i mane. Ne bi se bunio da imam ni jedno ni drugo i dobar izbor su napravile obe vojske u skladu sa mogucnostima. Sve super, svaka cast

zl

@Frane

Neuporedivo je prije svega jer Hrvatska faktički nema PVO, kojim bi dohvatila čak i te rakete dometa 6km. U tom kontekstu, i nabavke Hellfirea i nabavke Atake su razumljive. U narednom periodu, možda kad 4 Mi-35M iz Srbije odu na remont, VS u svakom trenutku može kupiti Vikhr, jer Rosvertol nudi njihovu integraciju na Mi-35M (možda uz instalaciju nekih dodatnih podsistema, možda odma, nebitno).

Be

Zlacha, prst na celo i zapitati se sljedece:
Cime ces ciljati te rakete doketa 6, 7,10,12 km?
Cime ces ih zahvatiti?
Cime ces ih gadjati?

AL

@Beduin
VS jedino Pancirom. Vi nicim, mada nije bitno uopste kada je HR u NATO.

Dr

@Beduin

A zasto bi gadjao raketu ako moze platformu sa koje se lansira raketa?
E sad vi stavite prst na celo i zapitajte se kako prici necemu na 5,6 ili 7km ako znas da te moze skinuti sa 20km…

Ž

Frane

Да Фране, дотични је тако поредио и Кајову Вориор и хеликоптер ГАМА.

Још једно бесмислено поређење, ГАМА из 70-тих са Маљуткама и далеко савременији OH-58D(R) са Хелфајером.

Пустите “дежурне пљуваче“, литература и подаци о ракетама Атака и Хелфајер је свима доступна.

De

Naravno da neće gadjati jedni druge mislim u smislu konkretno dejstva po tenkovim i sl.Hvala na odgovoru

Odgovori
Ja

Heellfir je bolja o atake samo po jednoj osobini a to je po dometu koji je 11km dok ataka ima 6 ostalo je skoro indenticno i masa same rakete isto tako i bojeve glave.

Lu

i to je bitna razlika, jer si recimo u dometu Spike rakete s Patrie ili nekog sličnog vozila koje bi trebao uništiti

Kr

Ne znam samo da li stvarno ne znate ili sta…, ali ataka ima domet u prvoj verziji od 6km, novije od 8km, a zadnja verzija 10km, a i ovaj podatak od 11km helfire nisam nasao nigdje ,spominje se samo 8km…

Pe

Zar nije domet 8km_

om

Jale, nije istina,ali da i je istina rakete bi se morale dosta razlikovati ako ćemo tvoje razmatranje shvatiti ozbiljno.

ma

Jale – ta jedna osobina je i presudna, da ti uništiš neprijatelja na vecoj udaljenosti dok on tebi ne može ništa.

Be

@Jale

Nije tačno da je bojeva glava i ukupna tezina Helfire slična kao kod Atake.

Helfire ima tezinu izmedju 45 i 50kg a Ataka 33kg. Znači da je Helfire za oko 50% teza od Atake.

Helfire ima bijevu glavu od 9kg a Ataka oko 7,5kg. Znači da je bojeva glava za oko 25% teza u Helfire.

Fr

Varas se Romeo moze gadati i dronove i helikoptere pa cak i zrakoplove pri nizim brzinama https://youtu.be/e206IEmWIxY

Mi

Uz to Hellfire na Kiowama, TOW na Bradleyima, Spike na Patrijama.. Sasvim dosta za sve zadace i sve ciljeve!

Bo

Postoje i vise tipova ataka raketa. Zabisi i od tipa domet moze biti 6,8 ili cak 10 km. Inace probojnost oklopa je identicna.

Dr

@Miroslav

Sem Hellfire raketa ( i to skromna brojka) sve ostalo sto ste naveli je jos uvek SF.

@max

Jedno je max domet, sasvim deseto maksimalni efikasni domet.

@omniameamecumporto

Ataka spada medju najbolje PO rakete na svetu.

Mi
om

Drina,a gdje onda spada hellfire R 3 koji je izašla krajem 2012. i čija se bojeva glava može prekonfugurirati u letu ovisno i cilju kojeg napada i koja zamjenjuje svih desetak vrsta ovih raketa proizvedenih prije nje.
Ova raketa može udariti na bilo koji cilj dok je prije nje trebalo kupiti pojedinačne rakete za različite ciljeve. Tu verziju Romeo 3 mi smo kupili.

Dr

@Miroslav

Te slike vrte se jos od prosle godine, na kojima se uzgred budi receno ne vidi Spike a u komentaru iznad ste ga spomenuli. Prvo je receno da ce Patrie sa 30mm topom biti prikazana na vojnoj vezbi ‘Udar 19’, pa ih nisu prikazali.
Vise o tome pisao je hrvatski Obris.

https://obris.org/hrvatska/bov-patria-elbit-kasni-s-duos-30l/

https://obris.org/hrvatska/patria-s-duos-30l-u-veljaci-a-spike-u-lipnju-2020/

Kao sto mozete viditi u tekstu osam Patria, koje Hr godinama naoruzava ozbiljnije od 12.7mm, ni posle vise odlaganja nisu stigle u februaru kada je trebalo da bude ispiruceno svih 8. Patria sa 30mm topom.
Na tom snimku sa YouTube-a nije Patria nego austrijski Pandur.

@omniameamecumporto

Spada tamo gde i Ataka, medju najbolje rakete s tim sto je Hellfire bolja od Atake. Ali kao da je i bitno koja je bolja kad i jedna i druga odradjuju posao.

Mi

DRINA – Ugovor za 8 DUOS 30 mm i SPike potpisan je u studenome 2016. godine i placeno a tebi je to naucna fantastika tako je do jucer bilo sa Helfire pa su tu! Ono sto si platija i dobit ces , Ako vec pricas o kasnjenju projekata zaviri u svoje dvoriste! Prvi primjer kad spominjes Patrije , koliko imate lazara sa cim su naoruzani , disu ZUK radari , Bumbar , Aleksandar , strsljen itd itd!

Dr

@Miroslav

Lepo sam napisao da Hr godinama narouzava 8. Patria ozbiljnije od 12.7mm. I u cemu je problem, slagao sam nesto? Eto sami ste rekli da je ugovor potpisan 2016. godine a Patria jos nema. Da ne spominjem godine eksperimentisanja u Djuri Djakovic pa se na kraju opet moralo ici u Izrael.
Ne razumem cemu ljutnja, sami ste spomenuli Spike, Tow i Bradley, na sta sam ja samo odogovrio da je sve sem HF raketa jos uvek SF.

nn

Атака је значајно бржа и јефтинија. Хелфајер има домет од 8 км у стварном свијету, што на Балкану ријетко гдје може имати значај. Мана Атаке је радио навођење подложно ометању. Маса ракете, маса бојеве главе и димензије су у оба случаја готово исте.

Odgovori
Dr

Hellfire nozda i moze da pogodi nesto na 8km ali ako je teren ravan kao tepsija.

Pe

Ako se ne varam, ipak je Hrvatska u prednosti na Balkanu po broju borbenih helikoptera,opet, i Srbija ima vise tenkova..

Odgovori
Da

Ne zaboravite da je Hellfire dokazan u borbi. To je velika prednost.

Odgovori
zl

@Dalibor Djuran

I Ataka je dokazana u borbi.

Dr

Protiv koga? Talibana i lupanja arpaskih tenkova na terenu ravnom kao tepsija?
Koriscene su i Atake u Siriji…

AL

https://www.youtube.com/watch?v=6Wjb_tg-nd4

Na stranu ruske rakete, Helfire je stvarno odlicna raketa, kvalitetan sistem, nema potrebe za poredjenjem. Sve je to(Hellfire, Ataka, Vihor, Spike) super.

zl

@Drina

Korišćene su i u Iraku.

ns

AGM-114 Hellfire i 9M120 Ataka su po svim karakteristikama slicne.
Od brzine preko, tezine rakete, bojeve glave itd. Naravno svaka ima nesto malo bolje od druge ali to su nijanse.

Ono sto je prednost Helfajera je mnostvo verzija za razlicite namene, razlicitih sistema za navodjenje na cilj i bogata ratna istorija.

Ataka se malo teze ometa od laserskog Helfajera barem konceptualno.
Sa druge strane poluaktivno lasersko samonavodjenje u kombinaciji sa softwerom na Apacu omogucava plotunsko lansiranje i napad na vise ciljeva u veoma kratkom vremenskom razmaku.

Odgovori
Pe

Sa Hellfireom je jedino usporediv Vikhr (Ka-52 i Su-25T) a ne Ataka.

Hellfire je poluaktivno laserski vođena a Ataka je radio vođena. Hellfire ima veću prosječnu brzinu leta od Atake. Hellfire ima kraće vrijeme leta do cilja od Atake.

Odgovori
Dr

Ataka je brza i od novijih verzija Hellfire, starije da i ne spominjem…

Br

Postoje verzije i Mi-35 koje mogu da nose Vikhr, bilo je i na ovim stranicama u opisu modernizovanih verzija Mi-24

al

Vrlo kvalitetna i skupa igracka.. U svakom slucaju najefektivnija na svetu trenutno.

Odgovori
ma

Uvjeren sam da su ove Kiowe došle Hrvatskoj ko kec na desetku. Jeftini za let i održavanje, a pristojno elektronski opremljeni. Školovat će se puno pilota i tehničkog osoblja uz relativno mali trošak. Da se baš dogodi kakav sukob uvijek se lako nabavi ozbiljnija oprema kad imaš školovan kadar.
Biio bi pun pogodak isto to napraviti i sa avionima, uzeti npr FA50 i obučiti puno kadra na jeftinom avionu.

Odgovori
Mi

Borbeni helikopter u današnje vreme mora da ima najbolje rakete i senzore. Bez toga je izvidjač i transporter. Bez Hellfire raketa po meni Kiowa nije borbeni helikopter a sigurno nije ni transporter.
Od sada HRZ ima ozbiljnu alatku za stražarenje granice u ne daj bože nekom budućem haosu.

Odgovori
ah

eto, mala zanimljivost
:)

On 24 May 2001, an IDAF AH-64 Apache used two hellfire missiles to shoot down a Lebanese Cessna 152. This is the only known use of hellfire missile so far as an air-to-air missile.

Odgovori
Dr

Oborio je i Raka Ljutovac avion topovskom granatom.

AL
de

Razlika je i u navodjenju. Hellfire moze da se navodi i sa zemlje od strane trupa na zemlji kao i iz vazduha (drugi helikopter ili bespilotna letjelica). To omogucava platformi koja lansira, a u hrvatskom slucaju Kiowa warrior da se odmah nakon lansiranja skloni u zaklon i ne mora biti u optickoj vidljivosti s ciljem za vrijeme leta rakete.
Inace Hrvatska je nabavila verziju Hellfire 2 R koja je zadnja i najnaprednija verzija uvedena u upotrebu 2012.g. Razlika je u poboljsanoj otpornosti na etanje posebnons naglaskom na rusku Shtoru. Nema informacija oko kolicine ali s obzirom na sredstva utrosena vjerovatno se radi oko 30 tak komada.

Odgovori
om

Deki ,Hrvatska je nabavila verziju Romeo R 3
Značajka je ta što zamjenjuje desetak vrsta helfajera proizvedenih do sada jer se njezina bojeva glava konfigurira ovisno o vrsti cilja,
neposredno prije ispaljivanja ili za vrijeme leta. Ima i poboljšan sistem zaštite od ometanja.

Г

Морамо да од Руса набавимо сигнализаторе ласерских озрачења. И да их поставимо не само на тенкове већ и на оклопне транспортере и утврђене бункере. Маскирна дисциплина је такође веома важна. Даље, крајње је време да кренемо са израдом макета тенкова и транспортера. За почетак на сваки тенк који имамо треба направити три до пет макета. Хелфајер може да уништи само када зна где је циљ и када успостави визуелни контакт са циљем. Макете би било велика заштита од, не само Хелфајера већ и од јуришних/вишенаменских авиона, сателитских извиђања и да не набрајам.

Odgovori
Al

Ovo samo potvđuje ono što non-stop ponavljam, a to je potreba za kupovinom i nabavkom samo nove tehnologije. Napraviti prijoritete i onda krenuti u realizaciju. Hrvatska je u NATO i ona shodno situacijama u kojima se bude nalazila dobijaće i takvu opremu. Znači da se takmičimo sa alijansom nije moguće. Ali sa par dobrih nabavki moženo se staviti pod svoju kupolu. Pošto sam za proverno i dokazano na bojnom polju mislim da …sad se ponavljam S400, Tor M2, BUK 3, Pancir S1, još jurišnih i transportnih helikoptera i normalno dve kvalitetne lovačke eskadrile. Ovih 5 milijardi evra što država planira da podeli narodu bolje da uloži u ovo što sam pobrojao. Kad već ima para….. A sloboda je zlatna. Pozdrav mojim napaćenim srbima.

Odgovori
А

Taчна верзија која је набављена је?

Odgovori
Ed

Po slikama je AGM-114R Hellfire II

St

Da smo pametni kao sto nismo mogli smo da nabavimo H145M H force 3 i on bi mogao da nosi spike i helfire da se integrise! Bilo je dovoljno da se ne nabavi jedan helikopter za policiju i svih osam da budu H force 3 i za vojsku! Sa 4 mi35m i 5 H145 ne mozemo nista. Hrvati sa 16 Kiova imaju borbenu eskadrilu.

Odgovori
Al

@Stefan
Čemu H145M F3 kada imaš gomilu Gazela koje se mogu modernizovati i dobiti 2-3 eskadrile za izviđanje, protivoklopnu borbu i vezu za solidno uložen novac. Drugo, H145 kod nas nema ulogu protivoklopnog helikoptera, već lakog transportnog, spasilačkog i za vertikalni transport specijalnih snaga. Treće, mi imamo ograničenje na broj borbenih helikoptera, te guranje H145M u tu grupu bi bilo suludo i na duge staze RViPVO bi više izgubilo nego dobilo.

St

@Aleksa Radojčić o kojim crnim gazelama pricamo. To je star helikopter uskoro svim gazelama resursi ističu, kakve maljutke vodjenje kablom i hellfire koja je najsavremenija raketa trenutno.

Gu

Jale

To je veoma bitna osobina,gadjati sa 11 i sa 6 kilometara je ogromna razlika.
Da bi skinuli sa zemlje Kiowu na 11km moras upaliti Pantsir,Kub ili Nevu.Mistral,Strela (u bilo kojoj kombinaciji koju imamo) Igla,Silo,Praga,trocijevac 20/3,Bofors ne mogu nista na toj daljini.I druga opcija da dizes Mig-29 da topom obori Kiowu,najekonomicinija varijanta da se ne trosi raketa…

Odgovori
Dr

A vi mislite da hellfire moze da pogodi nesto sa 11km? Pa majku mu boziju ne ratuje se na ravnoj tepsiji…

Be

Ukoliko je cilj konstantno oznacen laserskim snopom, o da….itekako ce pogoditi.

ma

Drina – pa to i jest cijela poanta hellfirea. Netko drugi moze oznaciti cilj a helikopter ispali sa velike udaljenosti i sakrije se. Raketa dalje prati teren do konacnog cilja. U praksi se ta taktika koristi desetljecima za napad na strateski vazne ciljeve sa vrlo velikim postotkom tocnosti. Naravno da neces tako skupu raketu koristiti za gadjanje T55 na kilometar opticke vidljivosti, tome sluze ruske rakete.

Ma

Pa zato srbija i nabavlja sistem Mistal od francuza da može bez problema da vrši kretanje oklopnih snaga u eventualnom sukobu.U takvim uslovima srbija sa svojim oklopnim bataljonima može brzo da se prebaci u Republiku Srpsku u slučaju remećenja njene bezbednosti.Sa moćnim mig-29 gotovo da od bivših YU republika niko nema nikakve šanse u eventualnim vazdušnim borbama i prevladavanjem u vazduhu koja je ključna komponenta današnje vojne strategije.

ve

U stvarnim uslovima helfire ne moze pogoditi tenk ili oklopno vozilo sa vise od 4km razdaljine,vjerovatno ni ataka niti neka druga protiv-oklopna raketa.

zl

@vesko

Naravno da može. Na snimku iz Sirije, ruska posada Atakom prvi cilj gadja na 5,6km, faktički čim su im prišli na domet.

https://www.youtube.com/watch?v=6Wjb_tg-nd4

Br

@Marko
Hehe, da, Srbija nabavlja 18 lansera sa 40-50 raketa mistral, otprilike koliko i Hrvatska helfire raketa, taman dovoljno da ratujemo 15ak minuta, mozda i citavih pola sata… Kakav crni rat… Svi u okruzenju imamo vojske samo na papiru, nedovoljne ni za odbranu, a o nekom napadu na bilo koga da i ne pricamo… Mocni MiG-29, niko nema sanse, a to sto su sve bivse republike u NATO i imaju na hiljade aviona koje ih brane, nema veze…

Dr

@max

Pisemo o PO raketama a vi opleli o gadjanju strateskih ciljeva, da ne bi mozda gadjali Generalstab protivnika PO raketom?

Taj neko drugi koji ce oznaciti cilj mora biti ili platforma sa koje se lansira raketa ili timovi na zemlji sa uredjajima za laserovanje.
Ako iskljucimo opciju timova za laserovanje sa zemlje, znamo ko sebi moze da priusti to, onda helikopter mora prici cilju na par km. jer tesko da ce uociti cilj sa 8km zbog prirodnih prepreka kamoli da dejstvuje po njemu. A tad se javlja problem zvani PVO gde i ‘najobicniji’ lako prenosivi PV sistem cini cuda.

Kad ste vec kod prakse pogledajte snimke iz Iraka i Avganistana, Apaci ne da se ne skrivaju nakon lansiranja rakete nego nisandzija Apaca drzi koncanicu na cilju do pogotka. Ili recimo agresija na SRJ, njihova najefikasnija letelica bio je A-10 koji je morao da se spusti nize da bi dejstvovao topom, helikoptere posle dva pada nisu ni koristili. Sto nisu koristili taktiku ‘ispali i sakrij se’ ako je toliko efikasna? Ne sporim da Hellfire losa raketa, daleko od toga, ali to o cemu pisete u praksi ne izgleda bas tako.

д

Одакле вам податак о домету од 11 км , домет за све верзије је 8 км што није мало, али поготак тенк или бвп на тој удаљености је мало вероватан,може да се погоди неки букер или нешто тог типа али се поставља питање исплативости ипак је то играчка која кошта $99,600. није то маљутка па да се пуца на све и свашта.Branko, a to sto su sve bivse republike u NATO i imaju na hiljade aviona koje ih brane, nema veze… само се ти уздај у нато и италија се уздла у нато , колико им је помогао нато, чини ми се да се руска војска ангажује по италији нисам приметио нато помоћ.

St

Hellfire je sigurno naprednija raketa i to po osnovu vodjenja, dometa i bojeve glave. Ataka ima precnik od 130mm a Hellfire 178 ako se dobro secam (a probojnost direktno zavisi od precnika). Izmedju ostalog kumulativna glava je kod hellfira izuzetno napredna ( ne koristi uobicajeni bakar). Inace i Ataka je vise nego dovoljna za vojsku srbije i helikoptere….ali Srbiji najvise nedostaju po sredstva za pesadiju…i tu je vojska srbije daleko ispod bilo kakvog merila…

Odgovori
Be

Probojsnost rakete ne ovisi i njezinim gabaritima

д

Пречник је најважнија ствар,пречник завршава посао,без пречника ништа.

do

„Hrvatska je za izvidničko-borbene helikoptere Kiowa Warrior nedavno dobila najpotentnije vođeno oružje zrak-zemlja kojim je ikada raspolagala, američke vođene rakete Hellfire II. I to najmoderniju i najsofisticiraniju varijantu, AGM-114R3, koja je opremljena novom višenamjenskom bojnom glavom te može uspješno djelovati protiv svih vrsta kopnenih i površinskih ciljeva, te čak i protiv sporih letjelica, poput dronova, malih aviona ili helikoptera. Iste rakete mogu nositi i helikopteri UH-60M Black Hawk koje je Hrvatska naručila.“

-Target: All Target Types
Range: 8,700 yd (8,000 m)
Guidance: Semi-active laser homing
Warhead: Multi-function warhead

-Raketa ima multifunkcionalnu bojnu glavu -tandem kumulativnu anti-tenk, fragmentacisku(rasprskaajuću) i termobaričku sve u jednoj raketi.
-vođenje rakete je polu aktivno – lasersko s mogučnošću ispaljivanja prije zahvata cilja (Lock-on after launch), ispaljivanja s drugih platformi (drugi helikopter, bespilotna letjelica, vozilo i sl.) dok zahvat cilja (laserovanje) vrši drugi helikopter ili vojnik ili vozilo na isturenom položaju i sl.
-Sve ovo Ataka nema i puno je podložnija ometanju (protu mjerama) jer je radio vođena – SACLOS. Nema multifunkcionalnu bojnu glavu već moraš koristiti više raketa za različite ciljeve (kao kod starijih inačica hellfirea). Ima puno manji domet i mora biti vođena s platforme sa koje je ispaljena.

Odgovori
ss

I jedna i druga će jednako otvorit tenk, bvp i ostala oklopna vozila ko konzerve, tako da je sve ovo sto si napisao nebitno.

Ž

dovlaOS

Бесмислено је упоређивати Хелфајр и Атаку, реч је о различитим генерацијама ракета.

Хелфајр је најбоља америчка ПОВР док Атака није најбоља руска ПО ракета и представља даљи развој ракете Штурм-В.

Руси имају Вихр која је упоредива са Хелфајр, а у припреми верзије ракете Хризантема за хеликоптере као и најновије Клевок-А (за извоз је ознака Хермес-А).

А

@dovlaOS Baш се убише по ратиштима од ометања радио вођених ракета. Мада и ласер можеш димом али све је то ситуационо.

š

Ne upotrebljiva je protiv Pancira

Odgovori
Lu

fali ti zarez :)
Ne, upotrebljiva je protiv Pancira.
eto.

д

Luka јел може москвич да уђе у кривини са 150 км/сат. Може али само једном. Јел може Kiowa Warrior да се употреби против Панцира, може ко мосвич …………. ето.

ma

Bolja je Ataka jer mozes ispaliti vise raketa umesto jedne Hellfre rakete.

Odgovori
Be

Nema veze s vezom

nn

Хелфајер Р (какву има Хрватска): маса 50 кг, домет 0,5-8 км, максимална брзина 475 м/с, просјечна 375 м/с, цијена за Американце 100.000 $. Атака 9М120 (какву има Србија): 42,5 кг, 0,4-6 км, 550 м/с, 400 м/с, цијена око 50.000 $. Хрвати тврде да су своју пазарили испод цијене, за око 70.000 $, што није искључено као лијек за умањивање душевне боли због одсуства подршке за обнову млазне борбене авијације. То би значило 42-43 ком. или нешто мање од 1,5 б/к. Исти извор тврди да се годинама чека испорука и та околност би била највећи проблем за Хрвате. Не треба заборавити да наша четири Ми-35М носе Атака колико 16 комшијских Кјова, а однедавно их имају 15. Поред тога Ми-35М носи брдо НРЗ и има топове, што му је главна предност. У суштини су се комшије изравнале са нама у погледу противоклопне хеликоптерске компоненте. Наставимо ли са попуном ескадриле борбених хеликоптера типом Ми-35М, хрватска набавка не би представљала никакву хипотетичку претњу.

Odgovori
Ne

Naravno da ne bi jer je namjena i jednih a valjda i drugih: protivoklopna borba!

ma

Za početak, Hrvatska je kupila novi Hellfire R2 kao što je vidljivo na slici Kiowe pa sve te karakteristike padaju u vodu. A i za ovo ostalo smanjite maštu i doživljaje – nema potrebe za nekom usporedbom niti je isti cilj nabave opreme niti je realan neki sukob.

Ax

Ne bih volio biti u kozi niti jednog tenkiste koji zna da ga necujno, iz mraka mrkle noci sa sigurne udaljenosti i visine krosnje stabla, vreba nesto sto nosi Hellfire, makar i da sjedi u Armati. Sam psiholoski ucinak je vise nego dovoljan. Sanse za oklopno mehanizirani blitz 0%. A jos kad dodje Spike na Patriju i TOW na Bradley. Bombon. Hrvatska ocito zna sto radi, samo radi prilicno sporo…

Ra

Hrvatska je kupila pre dosta vremena Stinger rakete koje Kiowa isto može nositi, sa Hellfire raketama koje imaju veći domet od oružja koje nosi mi35 i sa boljom elektronikom, mislim da mi35 nema nikakvu prednost.
Mi35 je dobar za blisku podršku pešadiji zbog boljeg oklopa, ali za sve drugo je pre glomazan i pretrom što su i Hrvati uočili sa svojim mi24.

Am

Čemu poredjenje cene?

Ubijanje tenka i činjenica da će nekoliko članova posade imati vrlo loš dan se isplati i za 50k i 100k

д

Axel
Ne bih volio biti u kozi niti jednog пилота лако оклопљеног хеликоптера koji zna da ga necujno, iz mraka mrkle noci sa sigurne udaljenosti вреба стрела 10,игла, бофорс, панцир,нева,куб,миг 29.Sam psiholoski ucinak je vise nego dovoljan.Sanse za oklopno mehanizirani blitz 0% сусрели смо се са том ракетом, и иста се баш није прославила.A jos kad dodje Spike na Patriju то долази већ 10 година ко ђекна.TOW na Bradley и то је ко ђекна.Hrvatska ocito zna sto radi, samo radi prilicno sporo а са обзиром на тренутну ситуацију тек ће а успори.

Kr

ova raketa je razlog zasto su sovjeti napravili tungusku, jer raniji sistemi za odbranu tenkova nisu mogli da obore helikopter pre nego sto on napadne tenkove, sto se tice uporedjenja sa raketom Ataka, nije za poredjenje ruski sistem slican ovoj raketi je Vihor. problem je sam heli-kopter koji bas i nije namenjen da se muva blizu mesta gde se puca. razvoj novijih sistema PVO obe rakete cini riskantnim, jer ako helikopter pridje da bi lansirao raketu pre toga ce da ga otresu sa ekrana, helikopteri su upo-trebljivi samo ako mogu da deluju koorfinisano sa UCAV-ima.

Odgovori
de

Razvoj Tunguske je zapoceo 1970.g. dok Hellfire razvoj pocinje 1974. S razlikom od 4 g. su i usli u ulotrebu. Tunguska 1980, Hellfire 1984.g.

B

@deki

Mala razlika je u tome sto se Helfire neprestano razvijao uz ogroman buzdet USA za vojsku, dok je razvoj Tunguske, pauziran na vise od 15-ak godina uz vrlo skroman budzet… Pancir i najnovije verzije TOR-a, su vec nesto drugo, ali su ti sistemi neuporedivo skuplji od Tunguske. A o nasim izvornim verzijama Strele1 i 10, da i ne pricamo.

д

B развој тунгуске није паузиран модернизована је али је појавом панцира потиснута у страну, а није ни тако јефтина цена је око 16 милиона долара, тако да је исплативије купити панцир.

Ž

@deki, В, дане

Панцир представља даљи развој Тунгуске стим што Панцир није ушао у трупну ПВО. Тунгуска се и даље користи, најновија је верзија М1 која је ушла у наоружање 2003. године.

И поред тога Русија у трупној ПВО и даље користи старије системе, Шиљку, Стрелу-10 и Осу.

Go

Tridesetak raketa. Zanemarljivo.

Odgovori
AL

Koje merenje “ciji je veci” u komentarima.
Super su obe rakete, svakako bolje od maljutke. Hellfire je malo naprednija, ima vise primena, sa druge strane Mi-35M je mnogo ozbiljniji borbeni helikopter i nosi daleko vise PO raketa. Sve ima svoje prednosti i mane. Ne bi se bunio da imam ni jedno ni drugo i dobar izbor su napravile obe vojske u skladu sa mogucnostima. Sve super, svaka cast

Odgovori
Ma

Pogledajte izvestaj o ucinku rakete sa bojista:

https://i.postimg.cc/05S3g8Bc/Untitled.jpg

Odgovori
Al

@Marko
Ništa novo, ipak je potrebna dobra obuka za pravilno korišćenje svakog borbenog sistema. E sad, da li će RV Hrvatske sprovesti tu obuku, videćemo u budućnosti.

Ma

@Aleksa
Prosto mi cudno da su ih poslali na ratiste bez obuke, nesto mi tu ne pije vodu.

AL

Ljudi to je bilo pre 30 godina i jedno 3 gen. raketa. Zaboravite to. Hellfire je super raketa, samo u kontekstu Srbije i nekog ne daj boze „sukoba“ zanemarljiva.

NATO nam je unistio 7 tenkova(manje od OVK) za ’78 dana agresije, jer za to ti treba CAS, a tu ipak uleces u reon trupne PVO koja ipak ima gde da se sakrije.

Najefektnije „oruzje“ protiv tenkova je pesadija i PO artiljerija. Uvek bilo i ostace.

Ed

HRZ već dugo vremena posjeduje trenažne Hellfire rakete, tako da je obuka na Hellfire krenula odavno.

Odgovori
nn

Око ове ракете се непотребно дигла велика прашина, као да је ријеч о хиперсоничном пројектилу стратегијског домета. За браниоца са осредње јаком трупном ПВО она не представља реалну опасност. Довољно је рећи да за вријеме рата у БиХ, као и на Косову, нити једна једина није испаљена на наше положаје. Да су смјели, свакако би то учинили и због економицања снагама али и због обуке у реалним условима, али нису смјели. Количина ракета је смијешна, а цијена и посебно добављивост Хелфајера, су озбиљни проблеми. Ништа битно и вриједно велике дискусије. Мада, треба разумјети и комшије, кад нема Ф-16 добра је и ракетица.

Odgovori
Jo

Tocno, 30 je smijesan broj. Ali vas oklop smo desetkovali 90ih i sa zoljama, Osama i tromblonima, tako da realno Hellfire ni ne trebamo. Ova isporuka je u svojstvu kompletiranja borbenih sposobnosti Kiowa….

AL

Johny
Svaka cast, bilo je unistenih tenkova, ali prvenstveno zato sto su pogresno upotrebljeni(toliko o strucnosti JNA), ali desetkovani? Ne bih rekao. Na kraju je Vukovar gde se to odigralo ipak „pao“.
No bilo, proslo, ne ponovilo se nikad.
Rat Srbije i Hrvatske je najveca greska u poslednjih 100 godina i duze.

д

Johny заборавио си флаше са бензином, бацање ћебади и све остало што си гледао у филмовима Вељка Булајића.

kt

US Army Kiowe su tip vazduhoplova koji je imao najvece gubitke pocevsi od Prvog zalivskog rata do sada.

Od svih vazduhoplova u inventaru njihove vojske.

Army ima samo rotary wings

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor