BEG airport status
Izvršeno prvo bojevo gađanje bespilotnim letelicama CH-92A Momenat pogotka poluaktivno laserski vođene rakete vazduh-zemlja FT-8C u postavljenu metu / Foto: Ministarstvo odbrane

Izvršeno prvo bojevo gađanje bespilotnim letelicama CH-92A

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ juče je izvršeno prvo bojevo gađanje iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A po zemaljskim ciljevima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
 
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je moderno ratovanje  ratovanje visokih tehnologija, u kojem se koriste besposadne platforme, zbog čega je i Vojska Srbije, predviđajući takav razvoj modernih sukoba, nabavila kineske bespilotne letelice CH-92A.

Kupovinom BPL CH-92A izvršiće se i transfer tehnologije / Foto: Ministarstvo odbrane

Vulin je dodao da sve moderne armije gledaju da što kasnije upotrebe živog čoveka, da što kasnije upotrebe vojsku i da se zato kupuju bespilotne letelice i konstruišu besposadne platforme. Takođe ministar je izjavio da će sve funkcije bespilotnih letelica CH-92A biti u svrhu jačanja naše vojske i da njihova kupovina predstavlja svojevrstan transfer tehnologije, jer, kako je rekao – “kupujući tehnologiju, kupujemo i znanje koje će naši inženjeri umeti da primene“.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem bespilotnih borbenih letelica CH-92A i kompletnog seta opreme u naoružanje Vojske Srbije. Miloradović je podsetio da su ove letelice isporučene Vojsci Srbije pre nekoliko meseci, i rekao da je nakon toga usledila obuka naših posada kod proizvođača, gde su posade bile u prilici da gađaju ovim sistemom naoružanja i upotrebe ostale sposobnosti koje bespilotna letelica CH-92A ima.

– Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim.

Pripadnik novoformirane 353. izviđačke eskadrile na prikazu prvog bojevog gađanja BPL CH-92A / Foto: Ministarstvo odbrane

Miloradović je istakao da će novoformirana izviđačka eskadrila uskoro dostići punu operativnu sposobnost i da će značajno doprineti ukupnoj sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, izviđačkim sposobnostima, ali i unaprediti sposobnosti dalekometne artiljerije, imajući u vidu sve funkcije koje daljinski pilotirani vazduhoplov CH-92A može da obavlja i danju i noću.

Komandna stanica bespilotnih letelica CH-92A / Foto: Ministarstvo odbrane

Kako navodi Ministarstvo odbrane, bespilotne letelice CH-92A se, osim napada ciljeva na zemlji, mogu koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja, za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

 

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ž

Treba nastaviti sa modernizacijom RVi PVO, pre svega nabavkom dronova marke Barjaktar, kao i nabavkom komplesnijih sistema PVO tipa Tor i sl.

Odgovori
B

Sto bas Barjaktar? Sa Turskom smo u katastrofalnim odnosima, bacili su pik i na Kosovo i na Rasku i na jug Srbije i na celu Bosnu… Sto je najgore vodja je izjavio da, ako neko vec mora, najbolje da nas osvoje Turci (!?) prilikom posete ovog njihovog predsednika, i dodao, kako nikada nismo imali junaka kakav je Murat!!!

Ako sa nekim ne treba vojno saradjivati, to su Turci, Kinezi, Amerikanci i Svedjani. Mogu da zavrnu slavinu za delove kad god pozele.

Al

@B

Baš suprotno. Trenutno imamo jako dobre odnose, bolje nego što Turska ima sa Bosnom i Kosovom iz mnogih razloga.

Grešite i oko pouzdanosti Turske i Kine oko vojne saradnje, jer do prekida jedino može doći zbog naše odluke.

ve

Da li se zna sa koje visine i rastojanja je dron ispalio raketu na metu?

Sr

Sasvim fina rezolucija, EO sistemi uopste ne zaostaju. Dobra je Pekinska patka za sada, ne moramo uopste da se sekiramo.

Odgovori
Mi

Slazem se. Stvarno me je obradovao ovaj snimak.
Pitam se da li je ta „eksplozija“ takva kako izgleda jer se radi o trenažnoj varijanti drugačije punjenoj za vežbu gadjanja. Ili je možda do vrste mete? U svakom slučaju za svaku pohvalu.

Kod našeg Pegaza bojeva glava i domet rakete će biti još manji koliko je zvanično najavljeno. Zbog toga ne bih pravio previše Pegaza 1 nego dovoljno da se osvoji tehnologija i proizvidnja za naše potrebe. Eventualno kao opcija za izvoz. Važno je nastaviti u pravcu malo vece bespilotne letelice klase Bajraktar ili bar CH-92 koji nose rakete malo veceg dometa i razorne moci.

Sr

@Milos77
Rekoh ja onomad da je ovo sigurno solidno. Verovatno je nedostatak velike eksplozije do cilja. Nije isto kada pogodite nesto sto ima u sebi granate, gorivo i sl. i kada pogodite neki karton ili prazan lim, a to ste i sami pretpostavili.

I dalje sam stava da treba prvo da se usvoji tehnologija u potpunosti, zavrsi razvoj Pegaza do kraja, usvoji dovoljan broj istih, pa tek onda mozemo razmisljati o necemu vecem i o sledecem koraku.

Mi

Nadam se.
Nadam se dobrim stvarim jebiga. Na svim poljima, a pioso to ne moze onda barem na nekim.
I ja sam kupio juče novi bajs terenac Made in Bačka Topola, i super ide. Hemteo sam bas taj i za tu cenu svestan opcija. Prešao sam 18km od juce do danas, al je pitanje i dalje koliko je dobar. Stvarno super ide za sada! Ima potencijala koje volim, a ima i definitivnih slabih tačaka.

Tako ja gledam i Pekinšku Patku, kao dosta ne proveren proizvod. Mozemo celu noć nizati pitNja i porediti kad nema iskustva u pravoj praksi kao Bajraktar. Sa koje daljine je cilj pogodjen na video snimku gore? Kakvu protivelektronsku zaštitu ima. Kakve su te rakete u poredjenju sa sposobnošću onih Made in Turska. Da li kože da odradi ono što je Bajraktar uspeo i sa iste daljine?
Zbog toga sam za pazar malog broja Bajraktara iz Turske kao proverenog proizvoda.
Znanje se ne uči samu u školi i oficijalnim tehnološkim transferom.

Sr

@Milos77
Sretno bilo sa bajsom. I ja se nadam pazaru nekog dobrog drumasa ako naleti.

Wing Loong 2 je debelo proveren u praksi, takodje i izraelski dronovi. Prednost tih BPL nad bajraktarom je sto zemlje proizvodjaci imaju vertikalno integrisanu proizvodnju(dakle nezavisni)
Turska lako moze ostati bez podrske za raznu tehnolgiju jer iskreno nisu bas u dobrim odnosima sa svetom(sto smo i videli nedavno) niti se trude to da poprave, samo pogorsavaju.

Br

@Srhofil
Ovde je bilo komentara da se CH-4 koriscen od strane saudijaca u nije pokazao tj da se zale na njega cak i da su ga stavili na prodaju. Da li je nesto od toga istina?

Sr

@Brad
Ne znam. Ima li nesto da se dobro pokazalo u njihovim rukama?

Ja

Iskreno, vise mi liči na patlidžan, nego na pekinšku patku.

Odgovori
Т

Добро име за турског баjрактара ;)

al

Napisah onomad kad se saznalo da nismo uzeli Wing Loongll pa su krenule zalopojke da je ovo dosta dobar izbor za nesto sa cim se VS nije do sada susretala. Jedna sasvim solidna platforma za upoznavanje oblasti BPL-ova, uvezbavanje za njihovo koriscenje i sto je jako vazno – transfer tehnologije za Pegaza a dace Bog u buducnosti (nadam se bliskoj) i za neki ozbiljniji BPL u domacoj radinosti.

Upotreba ovih cudesa u zadnjim sukobima u Siriji, Libiji i Nagorno Karabahu je konacno pokazala da sistem PVO mora biti vrlo slojevit i usko povezan sa LA. Pokazalo se da S-300 sam po sebi je itekako ranjiv, o Panciru i drugim sistemima da ne govorim. Svet se menja strahovito brzo a taktika ratovanja pogotovo. Sve je teze pratiti sve te tokove i predvidjati na sta davati akcenat u opremanju vojske…

Blesava vremena…

Odgovori
Br

Mozda je trebalo postaviti komandnu stanicu na neki bolji kamion, kupiti za pocetak 20-ak kamiona Kamaz ili MAN, koje bi koristili kao logisticka vozila i za druge nove sisteme koji se uvode u naoruzanje.

Odgovori
Л

Зашто би то радили, овај камион испуњава све услове, дуго година је у војсци имамо све делове за њега, познат је механичарима и плус улажемо у ФАП

Bo

Kamion FAP, nije zadnja rec tehnike, ali je pravi radni konj, koji nema nikakvu elektroniku, koji je sasvim prost za popravku i odrzavanje. Ima sve sto je potrebno za jedan vojni kamion. Ima pogon na svim tockovima, pa cak i blokadu. Udobnost nema, ali zato ima snage za nepristupacne terene. Naime na planinama mozes videti Fapove kako na neverovatnim uzbrdicama i nizbrdicama, tegle balvane i trupce, i vuku prikolice, gde ukupna tezina, ne retko prelazi i 50 tona. Bolje je kupovati od nasih firmi, cime i nasi radnici proizvode i primaju platu. A tokom vremena treba uloziti u modernizaciju tih fabrika.

St

Mozda da se kupi par Tesla Cybertruck-ova? I da lepe folije zalepimo na njih.

re

Bacanje novca

ne

Naša vojska je kupila nekoliko MAN tegljača za vuču tenkova. U paru sa Schwarzmiller poluprilolicama. Motori su Euro 6 i zahtevaju savremeno gorivo ! Takvog goriva u rezervama vojske nema pa se dogodilo da je stari dobri D2 završio u rezervoarima i napravio katastrofu. Ceh u Dewaku zaatupniku mana je bio preko 10000 €vrića po kamionu a 4 kamiona su nastradala

Vl

nemanja,
I kod nas je nova Liepherr dizalica tako nastradala. Budalina je odobrila sipanje D2 umesto euro dizela.
Lako je utvrditi ko je kriv za taj propust, pa ga klepiti po džepu za primer drugim dijabolama.
Inače, D2 se verovatno nalazi jedino u ratnim zalihama. To gorivo se već dugo ne proizvodi.
Po komentarima vozača (imamo i mi u firmi te tegljače za poluprikolice) i nisu nešto posebno. Udobni su, ali im je problem malo lošiji teren…

Br

Treba kupovati FAP-ove kamione za opstu upotrebu svakako. Ali bar par komada kvalitetnijih kamiona za novu sofisticiranu tehniku ne bi smetalo. A nasi mehanicari imaju iskustva i sa Kamaz-om, a i sa MAN-om. Uostalom, da je FAP bas toliko dobar, ne bi Nora, Aleksandar, Sumadija i Tamnava bili na Kamaz ili Man platformi, cak i u varijanti za nasu vojsku.

Al

@Branko

Poenta zašto je uzet FAP je u novom načinu upotrebe kamiona. FAP lepo prenese kabinu za upravljanje BPL sa pozicije A do pozicije B, spusti i postavi na toj poziciji i ode dalje svojim poslom. Na taj način se štede sredstva, jer umesto gomile specijalizovanih vozika koje po običaju trunu po kasarnama, jer za njima postoji realna potreba jednom godišnje (a realno manje), imaš jedan kamion koji radi sve. Tako da sa ovim kamionom možeš pošto ostaviš kabinu za upravljanje, odeš i preuzmeš kontejner sa zalihama i doneseš na položaj itd. U prevodu, štedi se ljudstvo i sredstva za neke bitnije stvari.

ve

Nora,Aleksandar i Sumadiju su postavljeni na Kamaz zbog nosivosti jer FAP-ova sasija nema potrebnu nosivost.Vojna oprema a posebno kamioni treba da bude robustna,pouzdana,jednostavna i jeftina za odrzavanje a ne fency.Jos ako si u stanju da ih sam proizvedes eto dobitne kombinacije.

Pa

Sad je red na Pegaza,Alecs-a ,Hussara (novi naziv za Helikopter Stršljen) i tu novu veću letilicu koja je najavljena za iduću godinu. Trebaće dosta karbona i epoksija da se sve to napravi (i vredne ruke majstora naravno).

Odgovori
De

Nosi dve raketice koje su u odnosu one sa Barjaktara,inferiorne. Em kraći domet,em slabiji učinak na cilju. Drugo…..pogledaj dobro,koliko je „nišan“,nestabilniji u odnosu na „nišan“,sa Barjaktara,koji ima čeličnu stabilnost….“bije u tačku“,prosto rečeno. Što i nije čudno kad Barjaktar koristi Kanadsku optiku,a Kinez,kopiju nekenZapadne optike. A kopija nikada nije ni blizu originalu…u bilo čemu,sem u vizuelnom izgledu.

Mi

Ko uopste prica i barjaktaru, sta ti pokusavas ne razumem?

Re

Da li se zna šta ova raketa može da uništi?

Odgovori
Ni

Pa sve osim tenka

Mi

Znaci sad nam je ostalo jos 17 raketa.

Odgovori
Б

Hahaha😂😂🖒🖒

B

Ne zaboravi i 18 ataka i par punjenja za Pancir, a treba da stigne i cak 50 raketa za Mistral. Mozemo da ratujemo mozda i citavih pola sata.

St

@B
Nesto ne verujem da imamo po dva komleta raketa za bas svih 6 Pamcira, mkzda za kednu oatadnu cetu. ali zato municiju za PASARS pravi Prvi partizan jos od 1941.

Ja

Mozeli neko da mi odgovori dali ce nas pegaz nositi iste rakete TF-8C,ili samo ose kako je vec predvidjeno?

Odgovori
Ch

Nosice malo manje Kineske rakete od ovih. FT-8D.

Ti

Izvinjavam se! Može li netko da mi kaže zašto se na snimci uopšte ne primećuje raketa, samo odjednom eksplodira meta… Nije da neverujem ali internet je pun hiljadama klipova gde se skoro na svakoj vidi trag rakete… Nisam struka, smo pitam, a da je lepo lepoje!!!

Odgovori
TT

Zar mislis da se VS sluzi takvim glupostima pobogu?

Ro

Zna li se ko će upravljati ovim bespilotnim letelica a sa zemlje? Piloti pred penzijom ili nije neophodno biti pilot? Koliko ljudi je potrebno da jednu letelicu opslužuje bü borbi? I da li je planiran razvoj domaćeg naoružanja za iste 50k po raketi je mnogo.

Odgovori
De

Malo je čudno,naoružati letelicu raketom koja ne može da uništi tenk. Pa,šta će da uništava…traktore? Valjda cilj i jeste uništiti teški oklop i jače utvrdjeno skrovište,a ne ovako? Treće….veoma mali broj nabavljenih raketa obećeva da će se „kinezi“,koristiti,isključivo za izvidjanje,što je 50% njegove sposobnosti. Dati milione za izvidjanje…malo degutantno. Jednostavno,Miloradović i Vulin rade polivičan posao u svemu. Od raspalog Pasarsa,nezavršenog Lazara i ko zna čega još,što nas dovodi da stavimo prst na čelo i da se svi zapitamo,zar nije bolje dati taj novac uložen u „razvoj“, našeg oružja,već ta sredstva uložiti u kupovinu sa strane. Dobro je imati svoje,ali dokazali su da su nesposobni napraviti kvalitetno oklopno vozilo,a tek koliko je bačeno novca na domaći razvoj bespilotnih letelica koje nikako da polete,a potrošena gomila novca na njihov „razvoj“?

Al

@Deki

Kombinacija BPL i artiljerije je ubitačna, jer posade mogu odmah da korektuju svoje gađanje. Tako da upotreba izviđačkih BPL za njihovu primarnu namenu, a to je izviđanje ne smanjuje iskorišćenost njihovih sposobnosti.

Zaboravljamo Miloš kao dobro urađeno vozilo, PASARS je daleko od raspalog i nepotrebnog vozila, dok je iskustvo stečeno na Lazaru i omogućilo ova dva gore vozila, tako da tvrdnja o kvalitetz vozila ne stoji.

Problem sa našim BPL nije u tome što ne mogu da lete, već siguran sistem prenosa podataka, što se konačno dobija transferom tehnologija od Kineza. I to nije samo naš problem, takav problem imaju i mnogi drugi, uključujuči Tursku.

TT

Deki Ti izgleda zamisljas da je svako vozilo na bojnom polju tenk? Mozda ce ti ovo zvucati sokantno ali velika vecina nije ..

Cr

Pa i tenk ne mora kompletno da uništi, dovoljno je da ga izbaci iz borbe. Na snimcima pogodaka iz Nagorno-Karabaha, tek po neki tenk je potpuno uništen jer je udar rakete izazvao detonaciju borbenog kompleta. Operateri Bayraktara uglavom ciljaju u motor (iza kupole) kako bi garantovano izbacili tenk iz borbe i eventualno izazvali požar kao bonus. Pri tome sam kinetički udar rakete, bez da probije oklop, može da napravi ršum unutra i teško povredi posadu. Cilj nije da se tenk pretvori u gomilu starog gvožđa nego da ispadne iz borbe.

Poseban par cipela je to što su u modernim sukobima tenkovi praktično sekundarne mete. Čak se i ne moraju gađati iz BPL, za njih su POVR više nego dovoljni. BPL će gađati vrednije ciljeve, kao što su VBR sistemi, teška artiljerija, komandna mesta, živa sila na okupu. Za sve te ciljeve je ova raketa više nego dovoljna, ne treba joj deklarisana probojna moć od 400 mm kaljenog čelika ili armiranog betona.

Br

Kolko ovih FT-8C raketica nosi ovaj dron i kolike su one u poredjenju sa MAM-L koje nosi bayraktar TB2

Odgovori
B

Nosi dve rakete i neuporediv je sa Barjaktarom, to je visa klasa letelice. Veci raspon krila, moze ostati duze u vazduhu, i leti nesto preko 8000m dok kineska 5000m u visinu. Takodje dolet je 300km prema 150km.

De

Nosi dve raketice koje su u odnosu one sa Barjaktara,inferiorne. Em kraći domet,em slabiji učinak na cilju. Drugo…..pogledaj dobro,koliko je „nišan“,nestabilniji u odnosu na „nišan“,sa Barjaktara,koji ima čeličnu stabilnost….“bije u tačku“,prosto rečeno. Što i nije čudno kad Barjaktar koristi Kanadsku optiku,a Kinez,kopiju nekenZapadne optike. A kopija nikada nije ni blizu originalu…u bilo čemu,sem u vizuelnom izgledu.

Bo

B

Kineska ima dolet 250 km, a ne 150 km kako si naveo.

Bo

B
Kineska BL ima dolet 250, a ne 150km kako si naveo.

Jo

@Deki
Kanada je uvela zabranu izvoza delova za Barjaktar, tako da od proizvodnje novih dronova nema ništa, dok Turci ne izvše promene na dizajnu, ili dok Kanađani ne ukinu zabranu.

Du

Slicnih su gabarita i mogucnosti te rakete… mam-l ima domet oko 8km, ove kineske ft-8c oko 7km, oba drona imaju radijus od oko 250km (Bayraktar oko 300), Bayraktar ima gotovo duplo veci plafon leta od skoro 9km, ali za ono sto nama treba vise nego dobar jeovaj kinez

Du

I nije istina da ne mogu da unistavaju tenkove, imaju variante i sa tandem kumulativnom bojevom glavom koje probijaju i reaktivni oklop, a razlika u tezini izmedju mam-L (isto laserski vodjena) je oko 1.5 kg, dakle gotovo identican i domet i gabariti

Mi

Deki Ne pisi nebuloze, rakete su prilicno slicne. Na kraju krajeva vrv ce se kupiti i barjaktar tako da ne razumem sta siris negativnosti bez potrebe?

Л

@Brad
MAM-L није ракета него ласерки вођена бомба тако да и нису баш за поређење
https://en.m.wikipedia.org/wiki/MAM_(Smart_Micro_Munition)

Odgovori
Du

@Лошми Pa i iz linka koji si postavio se vidi da je reč o mikrostreljivu, tj raketama, a ne bombama. Bombe nemaju domet, ovo je dakle raketa sa čvrstim raketnim gorivom. Inače MAM-L i FT-8C su gotovo identičnih mogučnosti, dometa i gabarita u smislu težine i bojeve glave, i potpuno su uporedive i u istoj su klasi, ja ne vidim potrebu da se sve što Srbija nabavi se po defaultu kudi. Inače za ove koji tvrde da je nišan nestabilan, to je samo okvir nišana, a ne krstić koji je manje više stabilan, a to se radi o povremenom nivelisanju i proveri promene lokacije cilja, jer se ovom raketom mogu gadjati i pokreni ciljevi, a ne samo stacionarni, tako da sam uredjaj na dronu u realnom vremenu “ispituje“ eventualnu promenu lokacije cilja, a cilj je sve vreme zaključan.

Al

Jel ovo i danas gadjao ili je snimak od juce ?

Odgovori
Yo

Po logici stvari, ovo i sl. bi trebalo da bude sposobno da raketom uništi i tenk odozgo gde je najranjiviji.
Pegaz će, međutim, izgleda imati i manji domet i slabiju raketu…
Iskreno, više me zanima sadejstvo ovih i sl. bpl sa artiljerijom i sl….
Sefte što motor od kosačice prerade vrhovnog komandanta na Pešteru…
Za početak – ne mari.

Odgovori
Al

@Yoda

Ova raketa nema kumulativnu glavu, tako da bi trebalo dosta veštine i sreće da se sa ovom raketom uništi tenk.

Yo

@ Aleksa Radojičić

Štošta nema ova BPL što bi mogla da ima i što bi joj značajno moglo unaprediti performanse i sl., ali leti, upravljiva je, precizna i može multiplicirati efekat artiljerije uz manju potrošnju municije – što je sasvim dovoljno za početak.
Neka „evolucija“ bi morala biti znatno sposobnija – što se, izgleda, trenutno ne vidi kod Pegaza…
Ne treba biti ni preambiciozan u nečemu u samom startu – neka radi tih nekoliko stvari, ali besprekorno – a ostalo će se vremenom unapređivati…

Mi

Mozda i ne moze da unisti svaki tenk , ali je veliko pitanje kakve su posledice po posadu pogodjenih tenkova …
A i ako ne moze da unisti svaki tenk u realnoj akciji , neka makar unisti skoro svako agresorsko vojno vozilo sa posadom i ispunilo je i ocekivanja i ulaganja .

Odgovori
De

Aha….ti njima uništiš Dajc iz 1970,a oni tebi obore bpl koja.košta Milion €,minimalno? Baš realistično….pogotovo što skoro svaki laki sistem,Igla,Strela itd,mogu da ga dosegnu,zbog visine leta,koja neće prilikom dejstva uvek biti maksimalna.

Al

@Deki

Ova raketa pogodi kupolu tenka, automatski uništava optiku tenka i izbacuje ga iz upotrebe, tj. uništava. Tako da je ova priča daleko složenija od onoga što ti tvrdiš.

du

Odlicna letelica za pocetak..Nije kao turski barjaktar ali posluzice.Mislim da imamo dovoljno pametnih i sposobnih ljudi, koji ce na osnovu kineske letelice i njihove tehnologije napraviti nesto bolje u rangu barjaktara.Mislim da pameti imamo, samo ce novac biti problem.A ako planiramo da pegaz bude slabiji od kineza i po performansama i po naoruzanju onda je to gubitak vremena…

Odgovori
zo

Sve je to samo surogat ozbiljnog naoružanja..

Bo

Zoran.
Suragat. Kako se mi Srbi razumemo u sve i svasta. Mi znamo kolika je razornost navodjene bombe, mi znamo da li mozevda unisti tenk ili ne moze.. Nama je mali domet 250 km. Ne odgovara nama nista. Samo pljujemo na sve i svasta, a niko u okolini nema nista slicno. Zasto smo toliko negativni. Letilica je dobra, uvek ima boljih, ali za nas je odlicna, i najbitnije je da smo dobilu vise mogucnosti koje nismo imali, i sto je najvaznije prenos tehnologije.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Yrraf na: Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

Mene više zanima koliko će se dušebrižnika javiti da kuka EU kako treba da sankcioniše Hrvatsku jer pravi nelojalnu konkurenciju drugim avio prevoznicima upumpavanjem novca u nacionalnu avio kompaniju. Čisto da vidimo koliko su dosledni. :) Inače ja lično ovo podržavam, zato što male države poput naših bez nacionalnog prevoznika postaju crna rupa za avio…

30. Nov 2022.Pogledaj

Oblomov na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

>> Pola satelita na svetskom nivou se zadnje 3 decenije salju u orbitu raketama iz sovjetskog doba. Ti nemas pojma o temi o kojoj pises! Ruski LEO biznis je prdn'o u cabar samo na TV ne izvestavaju o tome...

30. Nov 2022.Pogledaj

dr djura na: Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

Ok sve je to super obnavljaju ljudi flotu i bravo za to. A sad me zanima koliko će likova ovde sad da priča o prostacima sa Balkana jel nisu objavili ni koliko aviona a kamoli uslove ugovora i cenu koju će platit. A tek što nema javnog tendera nego se još troše zajedničke pare čitaj…

30. Nov 2022.Pogledaj

Pavle na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Ivan Ako si im rekao za svemirski program. Pola satelita na svetskom nivou se zadnje 3 decenije salju u orbitu raketama iz sovjetskog doba.

30. Nov 2022.Pogledaj

Oblomov na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

>> znam samo da je kupovina ovih helikoptera od strane R. Srpske idiotizam teski. Tamo 90% stanovnistva smatra da je to odlicna kupovina!

30. Nov 2022.Pogledaj