[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024
[VIDEO] Na Batajnici prikazane kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice CH-92A, kupljeno 6 letelica sa 18 raketa
Tri od 6 nabavjenih CH-92A danas na aerodromu u Batajnici / Foto: Ministarstvo odbrane

[VIDEO] Na Batajnici prikazane kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice CH-92A, kupljeno 6 letelica sa 18 raketa

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici danas je održan prikaz novih bespilotnih letelica CH-92A, koje imaju mogućnost napada laserski vođenim raketama na ciljeve na zemlji i čijom nabavkom je značajno unapređena sposobnost izviđanja iz vazdušnog prostora, saopšteno je iz ministarstva odbrane. Podsetimo, isporuka letelica realizovana je pre četiri dana.

Tango Six je prvi ekskluzivno prošlog novembra objavio da je CH-92A izbor naše vojske.

Prikazu su prisustvovali predsednik Republike Aleksandar Vučić, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant RV i PVO general Duško Žarković.

Nabavljeno je samo 6 letelica CH-92A, u planu je 12 Pegaza / Foto: Ministarstvo odbrane

Predsednik Vučić rekao je da je Srbija nabavila šest bespilotnih letelica u Narodnoj Republici Kini, koje svoje ciljeve, navodno, kako je predsednik rekao, mogu da gađaju sa udaljenosti od oko devet kilometara, a istovremeno da sa razdaljine od 250 kilometara snimaju teren i položaj neprijateljskih jedinica i objekata duboko u neprijateljskoj teritoriji.

– To postaje savremeni način ratovanja. Mi u tome nismo mogli i nismo imali nikakvu šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama. Sada počinjemo i važno je da smo dogovorili transfer tehnologija sa kineskom stranom, tako da i naš Pegaz polako uvodimo u sistem Vojske Srbije. Učimo i preuzimamo inženjersku tehnologiju koju nismo imali završenu do kraja. Za sada imamo 18 raketa, kupićemo ih više, nisu skupe, a reč je o najboljem oružju i to se vidi u ratovanju u Jemenu i Saudijskoj Arabiji – isključivo bespilotnim letelicama, nema ljudskih žrtava, a rezultati su najsnažniji i zadajete najteži udarac potencijalnom neprijatelju. – rekao je predsednik Vučić.

Mesta operatora u komandnoj stanici / Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije prva je u regionu opremljena izviđačko-borbenim bespilotnim letelicama čiji je akcioni radijus veći od 250 kilometara, što predstavlja maksimalnu udaljenost letelice od komadne stanice. Maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Sistem naoružanih bespilotnih letelica CH-92A predstavlja višenamenski sistem koji se može upotrebljavati za realizaciju širokog spektra zadataka.

Pored izviđanja iz vazdušnog prostora, letelice se mogu koristiti i za precizno određivanje koordinata uočenih ciljeva na zemlji, automatsko praćenje pokretnih ciljeva na zemlji, obaveštajnu pripremu bojišta, korekciju artiljerijske vatre, procenu efekata dejstva, napad laserski vođenim raketama na ciljeve na zemlji, lasersko ozračivanje cilja radi dejstva druge laserski vođene municije – bombi i raketa.

Komandna stanica na domaćem kamionu FAP 2228 / Foto: Ministarstvo odbrane

U direktnom prenosu današnjeg događaja mogle su se čuti interesantne informacije vezane za taktičko-tehničke karakteristike letelica, njenog naoružanja ali i daljem razvoju domaće BPL Pegaz.

Tako smo saznali da je autonomija leta CH-92A preko 8 časova, razmah krila joj je 9,5 m, vreme potrebno za početak dejstva sat vremena od dolaska na borbeni položaj, da je ugovorena kupovina 12 BPL Pegaz od kojih će do kraja ove godine u Kini biti spremna dva redizajnirana prototipa a uvođenje u naoružanje se očekuje sledeće godine u ovo vreme. Od naoružanja će imati za jednu klasu manju raketu od FT-8C. Najverovatnije FT-8D.

Laserski vođena raketa FT-8C mase 18 kg efektivnog dometa 9 km / Foto: Ministarstvo odbrane

Kineske letelice mogu da gađaju pokretne mete, domet raketa FT-8C čija je masa 18 kg je maksimlano 11,8 a optimalan odnosno efikasan 6-9 kilometara. Cena jedne rakete je 50.000 dolara a nabavljene su dve komandne stanice (za po tri BPL), više udaljenih video terminala i ostala prateća oprema. Optoelektronski sistem BPL CH-92A osim opreme za osmatranje ima i laserski daljinomer kao i laserski obeleživač ciljeva. Domet termovizije noću je 13 km, optoelektronike po danu je 20 km, domet laserskog obeleživača 12,5 km i laserskog daljinomera 12 km.

Korisnik CH-92A biće i Kopnena vojska, na primer artiljerija Vojske Srbije. Danas je prikazana i oprema kojima će se jedinice na zemlji umrežiti sa novonabavljenim bespilotnim letelicama koje se u slučaju artiljerije mogu koristiti za navođenje i korekturu vatre. Na pitanje predsednika Vučića upućeno komandantu RV i PVO generalu Žarkoviću koliko bi nam trebalo letelica da on bude zadovoljan, general je odgovorio da bi trebalo da se nabavi barem još 6 primeraka. Takođe od dr. Miloradovića saznajemo da je u planu razvoj domaće BPL koja će biti veća od CH-92A kao i razvoj domaće laserski vođene rakete za naoružavanje BPL. Tih novih letelica trebalo bi da bude još za jednu eskadrilu.

Letelice će najverovatnije ući u 353. eskadrilu koja će se ponovo formirati nakon 14 godina.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Gu

Svaka cast.

Odgovori
Wt

Koji waste of money. Vrlo laka meta, spora letilica, skupo naoruzanje, i 6 komada samo za prikazivanje.

Be

@Wtf

Zlonamjeran?

1. Jeftino je, priča se za svaki dron u odnosu na sposobnosti i efekte i u poredjenju sa borbenim avionima.

2. Svaki dron je spor i laka meta. Ali i to zavisi od načina upotrebe. Turci su u Libiji pokazali šta je sve moguće, uništili čak par Pancira. …i ako su izgubili 10-20 komada, brzo su obezbedili opet nove.

3. Biće ih za nas više, još kad budemo sami proizvodili Pegaz, koji će imati iste sposobnosti… moćićemo svaki gubitak ovakve letelice da donaknadimo. I mislim da će nas svaki Pegaz duplo manje koštati nego ove prve kineske varijante. A ove kineske su mozda duplo jeftinije nego neke izraelske ili zapadne BPL.

Mi

Ovaj dron može da navodi vatru iz Nore B-52 u realnom vremenu tako da bi pretnja na zemlji bila brzo eleminisana sa 40-50km

De

Wtf, CH92 je idealna za ratovanje protiv terorista.

zl

@Dead1

Idealna za ratovanje i protiv odredjenih država i entiteta iz okruženja Srbije i RS.

Ni

Svima koji misle da je ovo igracka bih porucio da je ovo BPL u rangu sa turskim TB2 Bajraktar, koji ste secate se velicali dok unistava mete po Siriji i Libiji. Turski dron takođe nosi 2 rakete, s tim što je ova FT-8C nešto veća od turske MAM-L koju nose Bajraktari. Da li može da uništi tenk? S obzirom da gađa odozgo definitivno može da uništi bilo koji tenk na Balkanu ili da ga bar osakati.

Odgovori
Mi

Samo sto Barjraktar moze ostati u vazduhu 27h, ali po svemu ostalom su slicni.

Ed

TB2 Bajraktar je 20-ak % veći, ali može letjeti do 24h i na visini do preko 8000m. Tako da bas i nisu ista klasa.
To nikako ne umanjuje činjenicu da je ovo jako dobra BPL.

Iv

Turska BPL ima 3 puta vecu autonomiju leta i 2500 metara veci plafon dejstva,taman iznad dometa MANPADS sistema

Be

@Miodrag, Ivan, Ed

U pravu ste, samo je pitanje, da li je taj potencijal turskih BPL ikad bilo nuzno iskoristiti do granice sposobnosti.

Mislim da je 8 sati leta sasvim dovoljno a za plafon leta je sve dobro šta je preko 3.500 m, jer svi PVO sistemi koji mogu gadjati na na primer 4.000m, mogu i na 5, 6, 7, ili 8.000m, a to su već ozbiljniji i komplikovaniji PVO sistemi od nekih MANOADSa ili PATova.

Ni

I uz to je max dolet Bajraktara 150km a ovog kineskog 250km

Mi

Nikola , njegov borbeni radijus je uvjetovan snagom predajnika ugradjenog u BPL, za borbeni radijus preko 200 – 250 Km bi morao ili ici preko relejne BPL ili preko satelita. Barjraktar vjerovatno ima predajnik manje izlazne snage nego CH-92A ali moze puno duze da patrolira u rejonu borbenih dejstava.

AL

@Miodrag
„Snaga predajnika“ ne mora nikakve veze da ima jer se ne radi o analognoj tehnologiji. Verovatno je samo veza kvalitetnije odradjena kod Kineza(bilo bi i logicno), s toga i veci borbeni radijus.

Н

Ovo je već ozbiljna priča…ofanzivno naoružanje i mogućnost udara sa distance.

Odgovori
AL

Dobar pocetak, tranfer tehnologije mi je najinteresantniji deo. Lepo su i ofarbane, lici malo na semu rumunskih LanceRa.

Odgovori

Masa rakete nije 45kg. Na sanduku piše da je BRUTO težina sanduka 45kg. Sama raketa verujem da teži oko 25kg. Sudeći po dimenzijama (dužina od nešto preko metar ako je dimenzija sanduka 1,6m i prečniku od oko 100mm) opasna je pretnja po bilo koje oklopno vozilo koje nije tenk ili neki drugi vredniji cilj.

Odgovori
Be

@Paque

Kad je zolja ili osa sposobna da uništi M-84 ili T-72, zašto nebi mogla i ova raketa koja leti verovatno brze i ima veću bojevu glavu?
A da ne pričam o Bradleyu ili Patriji…

AL

@Beli
Zavisi koji tenk. Modernizovan sa ERO i LWR, tesko da ga mozes neutralisati sa ovom malom laserki navodjenom raketom, zapravo nikako, pa cak i bez te zastite ako ima solidan kompozitni oklop(mnogi nemaju)

Patrija je prezivljavala direktne pogotke RPGom sa malih udaljenosti, ozbiljno je to vozilo. Mnogo ozbiljnije nego bilo sta sto mi imamo. Naravno „od gore“ sve je dosta ranjivije pa i Patria, no ovo je cini mi se vise za asimetricne pretnje i precizne udare sa „malom“ kolateralnom stetom. Za ozbiljnu protiv-oklopnu borbu tu su Atake i 2T5, za neke vece ciljeve uskoro Orlovi itd.

@Beli

Kada se krene na zadatak nosi se naoružanje sa kojim se očekuje da će se uništiti cilj. Ovo nije raketa sa kojom se kreće u protivtenkovsku borbu. Tenk se verovatno u određenim uslovima, sa određene strane može uništiti međutim to je kao kada krenete sa pištoljem u lov na jelene. Moguće ali ne i verovatno.

Videh dalje u kometarima da je raketa verovatno težine 18kg tako da hvala na informacijama. Teško je na osnovu forografije oceniti kolika je težina međutim bilo je jasno da nije 45kg već da je dosta manja.

Dr

@AL-41F1

I BOV je u ratovima ’90-ih prezivljavao Maljutku, pa ne znaci da je imun na Maljutku.
Ta Poljska Patria koja je popila RPG u kupolu ( drugi izvori govore da je u pitanju friendly fire sa drugog Rosomaka) ne znaci nista. RPG-7 busi 350mm homogenog celika. Imate slike i snimke iz Iraka sta ostane od Abramsa kad ga pogodi RPG-7.
To sto je neka Patria imala srece da prezivi, ne znaci da je imuna na RPG. Kroz vecinu oklopnjaka RPG-7 i dan danas prolazi kao kroz toalet papir, o modernijim PRG i PO sistemima da i ne govorim.
Isto vazi i za ovu kinesku raketu o kojoj i nema mnogo detalja, busi ona najverovatnije vecinu oklopnih vozila, za tenkove ne znam dok ne bude vise detalja o samoj raketi.

AL

@Drina
Naravno sve to stoji, samo sam hteo naglasiti kvalitet vozila koji stvarno jeste veoma visok i to da mi nemamo tako nesto, kao i da se za tenkove poseduju druga, potentnija sredstva poput Ataki.
Ako nekom srecom zaista krene ta nasa modernizacija 84ki onako kako je planirana, bice on zasticen od bilo kog drona i PRGa veoma dobro, pa cak i od modernih PO raketa. Naravno pravilna taktika upotrebe je najbolja zastita, a ne kao ’91.

Ik

Drina@
Na snimku o kojem govorite je rijec o protiv tenkovskoj raketi kineske proizvodnje HJ-8 (tkzv. crvenoj strijeli) ove su rakete jako ucinkovito bile koristene u ratu u BiH. RPG-7 u idealnim uslovima moze probusiti 350 mm homogenog celika, ipak ovaj raketni bacac je vise za blisku pjesadisku borbu(unistenje neprijateljskih rovova i manjih transportnih vozila)

Dr

@AL-41F1

Ne sporim da je kvalitet vozila na visokom nivou, ali sva ta oklopna vozila su i dalje lak zalogaj i za stare sisteme kamoli za novije. Ako su u Iraku uspevali da uniste Abramse RPG-om, a Patria naspram Abramsa izgleda kao igracka, cemu da se nadaju oklopna vozila. To sto je jedno ili par vozila imalo srecu da pretekne ne menja cinjenicu da i stari sistemi prolaze kroz njih kao kroz toalet papir.

@Ikar

Crvene strele su bosanski muslimani dobili od Pakistana i one nemaju veze sa ovim o cemu pisem. Govorim o unistenih Abramsa u Iraku. RPG-7 je prvenstveno protivoklopni sistem, to sto moze da digne i neki rov ili mitraljesko gnezdo to mu je samo plus, tako da vasa tvrdnja da je RPG namenjen pre svega za rovove i manja transpornta vozila ne stoji. Iracani su dokazazali da je i starim sistemom moguce unistiti ili onesposobiti moderan tenk. E sad zamislite sta tek moze oklopnom vozilu koje je kud i kamo manje oklopljeno od tenka. Gledali u Siriji gde jedna ili druga strana TOW-om ili Kornetom gadja vojnike suprotne strane, buknere i utvrdjene objekte pa cak i helikoptere ba zemlji. Iako se radi o PO sistemima koristili su ih i za druge stvari, ali to ne menja cinjenicu da su ti sistemi pre svega PO sistemi.

Bo

Imate na jutjubu snmakniz Iraiabsa unistenim tenkovima Abrams, bar jedno 50 komada. Vecina ue unistena sa RPG7. I ako da Patrija, samo nekim pukim slucajem koze da prezivi.

Ga

Kada se prica o ceni rakete, da li neko moze da kaze kako se cena od 50.000 poredi sa nekim drugim raketama, slabijim i jacim. Cisto da znamo kako se krece cene. Za nas koji ne znamo puno o raketama, cifra od 50.000 nista nam ne znaci ako nemamo sa necim da uporedimo. Mozda nesto sa domacom proizvonjom.

Odgovori
ma

Evo , HELLFIRE je za koju kintu vise ili manje dva puta skuplja . Pozdrav.

Be

@Gambi

Pa Helfire košta oko 100.000 dolara. Samo je Helfire dosta ozbiljnija, modernija i veća raketa sa dosta, dosta iskustva u ratovima.

Tako da je ova cena OK!

Ja se samo nadam, da će mo mi jednog dana završiti M-17D (laserski vodjenu Munju). …mada će biti prevelika za ovu BPL.
M-17D bi trebala biti moćnija od Helfire što se tiče dometa, bojeve glave, itd. To ti dodje nemalo kao vodjena GRAD raketa koju će ispaljivati avioni ili helikopteri. A sigurno nas neće koštsti 100.000 dolara.

Ga

Hellfire je duplo veca od ove… Zasto ne bi poredili ovu sa nasim ALAS/RALAS? 50.000 mi i nije neka mala cifra. Kad vec imamo domacu raketu slicnih sposobnosti zasto ne govorimo o njenoj primeni na dronovima?

AL

@Gambi
Alas se navodi optickim kablom koji se odmotava. Tu raketu od BPL mozete montirati jedino na Global Hawk ili Ohotnik sa verovatno komicnim ishodima. Super je to zemaljski sistem, ali samo zemaljski.

Od vazd. naoruzanja ja bi najvise da se zavrse i integrisu na mlazne avione oni kompleti za jedrece bombe sto je EdePro razvio, kao ida konacno dobijemo neki nisanski kontejner(ali to je vec sad sanjarenje).

Mi

Predsednik Srbije pita pred kamerama i mikrofonima V. Karaklajica koliki domet imaju te rakete.? On kaze 9km. Ustvari on je pitao „sa koliko udaljenosti moze da pusti raketu?“ . Zvaničan dgovor „9km.“
A onda predsednik komentarise da je to odprilike kao Hellfire….Miloradovic uleće i odgovara ….“malo manje Hellfire oko 8km! “

Dakle ova manja kineska raketa koja izgleda ima duplo manju masu po nasim ekspertima ima domet isti ili 1 kilometar veci od Hellfire :-)
U koliko da se kladimo da kineska ima prakticni domet 50-70% od sadasnjih Hellfire :-) i manju bojevu glavu! Vreme ce dokazati!

Ja ne znam da li da se smejem ovoj farsi pred kamerama, ili kako pazljivo sricu pitanja i daju odgovore da se posle mogu pokriti ako im se neko suprotstavi sa cinjenicama!

Ipak sam zadovoljan da smo pazarili to sto jesu. Korak u dobrom pravcu!
Mnogo lepe bezpilotne letelice. …korak po korak.. Preos tehnologije i naredna klasa bespilotnih letelica i VZ raketa bi bila nemoguca bez ovog ugovora!

AL

@Milos77
Ma te nase “prezentacije” su smesne stvarno. Svako ozbiljan zna da su ti “dometi” samo jako uproscen podatak iz kojeg malo koristi ima. To sto je “manja” ne mora da znaci da ima manji domet u idealnim uslovima sa postojecih platformi i obrnuto(ali lansirane sa BPL 99% Hellfire ima bar 30% veci domet). Gen. problem laserskog vodjenja je velika osetljivost na vremenske uslove, da ne idemo na LWR, protiv-mere itd.

Hellfire je visenamenska raketa, programabilna u zavisnosti od misije, a koriste je sve moguce platforme. Fenomenalna stvar, no malo je prevelika za ono sto bi nama mozda vise trebalo u ovom trenutku jer smo za PO borbu kako-tako opremljeni, a ne prete nam neke ozbiljne tenkovske formacije iskreno

Dr

@Miloš77

U raketnoj tehnologiji masa rakete ne igra znacajnu ulogu po pitanju dometa rakete. Za domet je presudno raketno gorivo.
Tako np. postoje rakete mase par stotina kilograma ali sa skromnim dometom, zbog starog i nekvalitetnog raketnog goriva i motora. A na drugoj strani imamo recimo rakete mase 20/30/40/50kg sa kvalitetnim gorivom koje imaju slican ili veci domet od nekih raketa mase preko 100. kg.

Mi

@Drina i AL-41F1
Nadam se da ste u pravu. Hellfire doduse sigurno ima jedan od tih najboljih raketnih motora, ali bi me cudilo da ima toliko kila bojevu glavu da tezina rakete bude 2.5 puta veca od FT-8C

AL

@Milos77
Hellfire zasigurno ima vrhunsko raketno gorivo i raketni motor. No ima tu dosta faktora, poput mase samog projektila, aerodinamickog otpora, visine dejstva i kako se uopste „racuna“ taj maksimalni domet. No poenta ostaje ista, da nama, Hellfire bas i ne treba za sada jer nam ne prete neki M1A2 Abramsi i sl. dok Atake vec imamo.

Mi

Slazem se da nam ne treba nikakav Hellfire, samo to nije bila moja poenta. Samo sam uporedjivao dve veoma različite moderne nove rakete od kojih je Hellfire 2.5x teza a veoma sličnog dometa su po nekim izvorima. Ustvari predsednik je prvi počeo poredjenje 😁

Be

@Milos77 & AL-41F1

Moze li biti da je tih 6-9 kilometara dometa maksimalna efektivna daljina, na kojoj laserski obelezivac radi bez problema, a na vecoj daljini postaje tanji/redji tako da ga „seaker“ u glavi rakete ne prepoznaje u potpunosti?

U jednom ovom snimku je neko (pripadnik vojske) rekao, da se FT-8C mogu ispaljivati i sa daljine od 11Km ali da je efektivni domet do 9km.

AL

@Beli
Moze biti. To bi RV svakako trebalo da ispita.

@AL-41F1
Pri kupovini novih borbenih sredstava jedan od uslova je i verifikacija navedenih TT karakteristika. Jedan od razloga gađanja sa Atakom, S-8…verovatno u budućnosti i FT-8 (ako ga već nije bilo u Kini) je i potvrđivanje TT karakterisitika datih od proizvođača. Ne opituju se samo borbena sredstva već i recimo uniforme, balistička zaštita, PP vedra…

Zo

Sa ovim naša voska dobija toliko mnogo, da mnogi nisu ni svesni,važnosti i ozbiljnosti ovoga.Prevashodno mislim na naše buduće BPL-e, one koje će doći posle Pegaza i Stršljena.Transfer tehnologije, veliko HVALA Kini.Jako dobar, i pametan potez Vojske Srbije.BRAVO!!!

Odgovori
du

Odlicno, pozdravljam..Nadam se samo da se na ovome nece stati i da ce se nakon transvera tehnologike nabaviti daleko veci broj Pegaza.Ovo je buducnost ratovanja i ne smemo da kasnimo.

Odgovori
De

Čestitke ljudi samo naprijed!!!

Odgovori
We

Da li može da se upari sa Alasom?

Odgovori
Tr

Moze, ako bdemo imali veci BPL.

AL

Mislite za obelezavanje ciljeva, koordinate, proveru ucinka? Ako se uradi dobar softver, naravno da moze.

Pa

Sa Alasom ne. Sa RALASom možda, ali samo teorijski. To bi iziskivalo promene na krilima Ralasa jer je projektovan za lansiranje sa zemlje. Čekamo da vidimo šta će se to proizvoditi po licenci iz Kine. Kada se mašine ,ako su kupljene, ili nacrti, uputstva za izradu te licencirane rakete unesu u fabrički pogon i izrade videćemo da li je to naša nova raketa sa transferom znanja koji nam je nedostajao ili je potpuno po njihovim nacrtima. Ja se nadam da kad malo ovladamo materijom da ćemo barem menjati bojevo punjenje na tim raketama sa našim. Izvesno je da će raketno gorivo biti naše. Ostalo ćemo videti .

We

Hvala na info.Pade mi na pamet i domaći pseudo satelit od Pupina.
Kako bi se to uparilo?

Vl

Wes,
Zanimljivo razmišljanje…
Relejni prenos podataka za BPL?

We

Nadam se da nisam oboleo od naučne fantastike,,,

St

Ukoliko uradimo sa Pegasom to sta se najavljuje, dali cemo biti u mogucnosti, da to recimo prodamo drugimo kao recimo paket? Recimo paket jedan pegaz sa baterijom Nora i slicno.

Odgovori
Pa

Da.

Nj

Kolicina, sama ucinkovitost i razorna moc su neznatni, ali transfer tehnologije je svakako odlicna stvar u ovoj cijeloj prici.

Odgovori
Ne

Pomenuto je u clanku razvoj domace BPL koja je veca od CH-92A zna li se nesto preciznije o tome? Koliko veca nosivost, domet, raspon krila ista od toga?

Odgovori
Sl

Komandne stanice su za vođenje 2 ili 3 BPL istovremeno? Na slici unutrašnjosti komandne stanice vidimo da ima samo 2 upravljačke palice.

Odgovori
Pa

Ako uvećaš sliku videćeš da desno i levo piše „command and control seat “ a u sredini „Intelligence processing seat“…što u prevodu znači levi i desno se nalazi upravljanje dronovima (znači dva mogu od jednom da lete i da budu praceni) ,a u sredini su ekrani namenjeni komandantu . Između sedišta dole ispod stola pise iznad plavih dugmića „data management control „,“simulation trening control „,“network control „,“DC power supply „. A skroz desno ispod stola je prekidač napajanja i osigurači. U teoriji moguće je da odavde mogu svih 6 da budu u vazduhu u isto vreme ,pa da menjaju kameru sa koje vrše posmatranje. Ali ja bi naj pre rekao da posto postoje 4 FAPa da su ih razdvojili pa će 2 ili 3 kontrolisati iz jednog FAPa (u drugom je verovatno antena ) , a one preostale 2 do 3 iz trećeg FAPa (a četvrtom je isto antena).

Pe

Rekose iz vojske da bi im trebalo 60 raketa.. AV ok nabavice se…oko 3mil

Sve u svemu jako dobra prica!

Odgovori
zl

FT-8C je teška 15 kg. 45 kg je težina rakete zajedno sa kontejnerom za skladištenje.

Odgovori
zl

Pardon, raketa je teška 18 kg. :)

Odgovori
Vl

Možda i najviše u celoj priči, mene raduje sam transfer tehnologije. Osim toga, malo me je iznenadila činjenica da se Pegaz modifikuje i završava u Kini. A kada jednom usvojimo proizvodnju takve BPL, najava razvoja veće letilice deluje vrlo ostvarivo. Razvoj raketa za nju mislim da neće biti neki problem za naše stručnjake.
Svi smo mislili da će sa ovom letilicom doći D varijanta rakete. Ova C varijanta od 45 kg mase, je vrlo prijatno iznenađenje. Ozbiljna raketica…

Odgovori
Be

Jeste li sigurni da je masa rakete 45kg?

Negde sam čuo da je ipak 18kg teška.

Ovako na oko mi ne deluje kao raketa od 45kg.

Odgovori
Bo

Samo naped.

Odgovori
Ur

Da li neko zna koja je duzina PSS potrebna za ovu BPL ?

Odgovori
Mi

Najvažnija stvar u svemu ovome je transfer tehnologije , pitanje je koliko će kinezima dozvoljavati da u ovom našem delu sveta prodaju BPL jer ovde je hteli ne hteli dominatan zapad i koliko znam jedina smo zemlja u istočnoj Evropi koja ima nauružane BPL.Transferom tehnologije ako je pametno iskoristimo možemo da razvijemo čitav niz kvalitetnih BPL-a.Ovo što je Kina nama dozvolila ima izuzetno redak broj zemalja ja znam samo za Pakistan koji je dobio transfer tehnologije i delimično Saudici, očigledno da kinezi ovde imaju neku ozbiljno strategiju sa našom zemljom.

Odgovori
Pa

Imaju pruga Pirej -Budimpešta . Pa sve fabrike koje grade uz istu . Pirej je inače luka u njihovom vlasništvu.

AL

@Miroslav
@PakleniVuk
Projekat iniciran jos 2013., koji gotov nece biti verovatno do 2025(mozda i kasnije), a veliki udeo imaju i Rusi iako su firme iz EU htele da ucestvuju na tenderu. S tim da je deo u Madjarskoj nelegalan po zakonima EU jer nije organizovan tender, ne zadovoljava zakone transparetnosti, niti je unificiran tehnoloski sa nasim delom, dok studija isplativosti govori o vremenu od 2500 godina. Ali dobro, mozda bolje i to, nego ovako kako jeste da se putuje sat vremena za deonicu 40km.

Ako je to „ozbiljna strategija“ ne znam sta je neozbiljna? Ako nista, mozda ce malo EU da se uozbilji po pitanju infrastrukturnih projekata, a ko zna, mozda i vojnih jednog dan da ih ne bi „gurali“ Kinezi u svom dvoristu.

Mi

Da li neko može da mi objasni, šta to obuhvata u ovom konkretnom slučaju transfer tehnologije?

Odgovori
Pa

Lasersko vođenje rakete (za to mora da postoji ugrađen uređaj koji se nalazi u onoj lopti ispod ) ,zaštita od elektronskog ometanja (da ne može niko da nam ukrade dron i prizemljii ga ili da nas napadne sa njim ) ,zemaljske stanice za upravljanje sa opremom koja ima siguran link za prenos slike i podataka do 250-300 km (mi imamo takve ali nemaju dovoljan domet) i laserski vođene rakete (način izrade istih-posebno glave rakete – jer telo rakete i eksplozivno punjenje znamo i sami da napravimo) .

BB

Jel’ Huawei? :-)

Yo

Sa domaćom proizvodnjom BPL-a i visokoprecizne municije – vojska i vojna industrija ulaze tehnološki u 21. vek, a to je, verovatno i najteže u tom segmentu.
Loše je ako BPL industrija ostane samo vojna exkluziva – obzirom na brojne civilne namene…
Laički – sve što može i ima smisla – valja nakačiti na BPL, a naročito PVO i V-V raketice umrežene u PVO sistem :)
Po meni – daleko značajnija, isplativija, a istovremeno jeftinija nabavka nego kada su u pitanju npr. Migovi – iako poredim babe i žabe, ali BPL u velikoj meri multiplikuje učinak npr. artiljerije što verovatno ima jači efekat odvraćanja od 10-20-30 Migova…
Mudra nabavka sa očiglednom ambicijom razvoja sopstvenih sredstava.

Odgovori
Ni

Kad se setim one Vojske Srbije iz 2014. bilo me je sramota gledati vojnu paradu kad je Putin dolazio, zalosno je bilo gledati taj jad i bedu od vojske iz 70ih koju bi svaka terosticka grupa sa Bliskog istoka zgazila a sad sam ponosan na nasu VS i mirnije spavam dok znam da je sve jaca

AL

Imamo mi sistemiskih problema, tehnologija nije neki izazov za nase ljude iskreno. Verovatno cete se iznenaditi kad vam kazem da BMW razvija softver za autonomnu voznju sa timom u Srbiji i to lepo ide.
U namensku ce doci nasi najkvalitetniji mladi ljudi, kada se ti sistemski/politicki problemi otklone. Nadam se da ce doci taj dan, pre nego kasnije.

AL

@Nikola
Ali te 2014. nije bila ni jedna afera vezana za vojsku/odbranu, a sad ih se vec nanizao broj. Ne spavam mirnije uopste, zapravo se vise brinem, ali ovako „na oko“ sve to deluje bolje od boljeg.

Dr

@Nikola

Stanje u Vojsci 2014. nije bilo sjajno, nije ni danas jer i dalje fali stosta ali je napredak vidljiv.
Ali ovo da bi nam Vojsku iz 2014. zgazila tamo neka teroristicka formacija je u najmanju ruku smesno.
Stalno se iz vida gubi jedna bitna stvar. Vojsku cine ljudi, pa tek onda tehnika.
Vojska moze imati najmoderniju tehniku ali joj to nece mnogo pomoci ako vojnik nije zadovoljan, motivisan i dobro obucen ili ako je komandni kadar nesposoban.
To se najbolje vidi na primeru Jemena. Na jednoj strani imate ljude koji ratuju u papucama protiv vojske koja trosi desetine milijardi dolara na najmoderniju vojnu opremu i naourzanje, ali dzaba im sve kad im vojska nije motivisana, dobro obucena itd.

Mi

Svaka bezpilotna-dron ovih vrsta, može da se hakuje sa samo jednom antenom neograničenog vidnog radijusa, zatim preuzme i iskoristi protiv same srbije.

Jel ima neko, ko nije ispratio policijsko hakovanje bilo kojeg komercijalnog drona tokom samog leta? Autopilota Tesla automobila? Ruska bezpilotna je hakovana par puta, jer signal od upravljačkog centra do samog drona se lako uhvati i preuzme!!

I ovo što su naručili je previše, ali bolje da imamo da ne treba, nego da nemam a da nam zatreba..

AL

@Milan
Ne ide to bas tako kao sto ste vi zamislili, ali svejedno, bojim se da vam ne vredi ni objasnjavati.

Ml

Ove rakete da kupe i za nase Gazele.

Odgovori
Ja

Dali neko zna nesto vise o toj novoj BPL koju treba da razvijamo sa kinezima,ne mislim na pegaz?

Odgovori
Ba

Bitno je naglasiti nekoliko pozitivnih stvari vezano za ovu akviziciju Vojske Srbije.

1. Osim samih letjelica kupljene su RVT za KOV. Svako taktičko komandno mjesto, te svaka baterija dalekometne artiljerije imaće Remote Video Terminal i biće na direktnoj vezi sa letjelicom u svom reonu dejstva. Domet ove opreme je 70km. Na ovaj način postiže se istinsko borbeno umrežavanje sistema u realnom vremenu i multiplikuje ubojna moć baterije „Nora“ ili novog „Ognja“ npr. Komandir baterije putem video linka može da vidi direktno šta „vidi“ letjelica na terenu, odnosno operater u komandnom centru, može da „vrati“ snimak i prouči čitavu putanju leta, te može da bira ciljeve nevezano za ciljeve određenje od samog bpl-a.
2. U tom smislu najače oružije ove bespilotne letjelice nije FT-8C, nego baterija savremene artiljerije koja na 3 minute od dezignacije cilja može da poravna pola brda. FT-8C je tu samo za „targets of opportunity“, zatim pokretne mete, generalno za slučajeve kada se odluči da je bolje ne čekati artiljeriju. Drugi scenario korištenja ovog sredstva je u slučaju sukoba niskog inteziteta, gdje nije došlo do rasporeda teške opreme, hitna podrška malog obima trupama na zemlji, ili dejstvo u dubini neprijateljske teritorije na neke ciljeve visokog rizika, gdje se kocka u opremu (npr. želi se uništiti neprijateljski radar, ili neko drugo pvo sredstvo). Ova letjelica može da vrši preciznu dezignaciju cilja sa 12km udaljenosti od cilja, i da u realnom vremenu naše jedinice na terenu, ili jedinice RV imaju tačne koordinate tog cilja, dok pravi digitalnu kartu terena. To je njena primarna uloga i kvalitet.
3. Naši ljudi su u Kini već preko godinu dana.
4. Letjelica je testirana duži period od strane naših ljudi u Kini- između ostalog postignuto je to famozno letenje u kontinuitetu sa borbenim kompletom od 10 sati i 17 minuta, što smatram da je „za ove pare“ sasvim korektno. Testirane su i mnoge druge stvari, maksimalni operativni domet je najvaznija.
5. Od silnih izjava kojekakvih političara i analitičara da smo regionalna sila u ovom ili onom, promakla je činjenica da će Vojska Srbije za 20 mjeseci od ovog dana zaista biti regionalna sila u broju i tipu bespilotnih letjelica, što je prilično fascinantno. Do tog momenta trebali bi da imamo dvije pune eskadrile (24 komada) borbeno-izviđačkih bpl-ova, ne računajući tu lake bpl-ove koje već imamo. Za 12 mjeseci od sada trebalo bi da se uvede 12 Pegaza, koji će u optoelektronskom smislu biti opremljeni na isti način kao i CH, te veći broj RVT-ova za KOV. Naša teška bpl koja se razvija u VTI-ju je još daleko.
6. Neko je upitao „da li može da se uveže sa Alasom“- da, to je čitav smisao svega. Naši su radili pametno i prvo razvili integracioni sistem upravljanja vatrom za sva perspektivna sredstva. Mogli ste na testnom gađanju u Nikincima prije mjesec ili tako da vidite u kojem pravcu se ide sa modularnim Ognjem, koji će u ovoj konfiguraciji, sa 4 „Alasa“ u kontejneru na jednoj strani, saćastim lanserom sa raketama koje imaju korekciju putanje na drugoj strani i bespilotnom letjelicom uvezanom na RVT pored samog sredstva biti….pa užasna pretnja. Prosto, nisu trebali da ga nazovu „Modularni Oganj“ nego „Sima Strahota 3000“.

https://youtu.be/cflkIXdE-JM?t=57

Lijepe i zanimljive vjesti, u zanimljivim vremenima živimo. Pozdrav svima!

Odgovori
D.

Dobro jutro svima!
G-ne ¨Banja Luka¨ u potpunosti se slazem sa Vama!
Na kontu raznih misljenja da je ovaj tip letelica slab, sto je nakon obelodanjivanja nabavke CH-92, pokrenulo talase kritike, zbog iscekivanja da se kupio drugi tip (Wing Long) zeleo bih da se ukratko osvrnem na pojedine aspekte nase situacije.
1. Slozicete se svi da VS nije veoma brojna.
2. Iz mnogo komentara unazad, godinu-dve i vise, do danas, da se zakljuciti da mnogi koji ovde pisu tekstove, nisu sluzili vojsku. Najverovatnije je nece ni sluziti…
3. Iako sam otvoreni kriticar politicara i sistema (bilo kojeg, jer su u osnovi svi isti, tj. ¨elita se bori¨ da napuni sopstvene dzepove) nedvojbeno se stvara utisak da sadasnja vlast pravi korake na opremanju i modernizaciji VS. Iako se to cini u malim kolicinama.
4. Nama od strane ¨Zapada¨ tj. NATO-a, prave pitanje i za ovo, a kamoli za vise komada sistema i orudja, koji nisu nabavljeni kod njih.
Da pojasnim. Npr: Kupovina jos 30 H-145, nece biti problem, ali ce zato za 30 T-72, doniranih od Rusije praviti problem… To je zbog toga sto nas ¨de facto¨ vec smatraju clanicom NATO.
5. Mnogi su pisali o tome koliko je Srpska vojna industrija dobila transferom tehnologije. To je takticki, primarno najvazniji aspekt ove akvizicije!
6. Dati ¨oci¨ jedinicama na frontu kroz ovu vrstu BPL je, na duge staze, totalna naucna fantastika iz perspektive situacije od pre par godina… Mogucnost ¨uparenja¨ sa artiljerijom je fantasticna, a sa pesadijom cista perverzija (izvinite na izrazu)! Opet, ova BPL nije kupljena zbog raketa koje moze da nosi. I tu se, ponavljam, potpuno slazem sa G-nom ¨Banja Lukom¨, da su rakete koje su kupljene samo za „targets of opportunity“. Ostalo treba da ¨pegla¨ dalekometna artiljerija, koja se na moju radost razvija u dobrom pravcu!
Razvija se mnogo i stice se iskustvo, jer smo izgubili kontinuitet. Npr. razvijaju nove topovske granate i novi topovi. Ima i projekata koji su ¨crne rupe¨, ali od te bolesti boluju sve svetske namenske industrije.
7. Ovo je obnavljanje izvidjacke komponente VS, u pravom smislu te reci.
8. Svaki sistem, oruzje i orudje koji mogu da spasu zivote pripadnika VS, zastite gradjane Srbije i njihovo zdravlje, i infrastrukturu, nisu skupi! Nacionalni je interes Srbije imati to na raspolaganju!
Pozdrav redakciji i svim posetiocima sajta! Zivela Srbija!

AL

Zaboravili ste lasersko obelezavanje cilja. Tako da Pekinska patka moze pomoci i LA/LBA/vertikalnoj komponenti u nekim situacijama, ako se razviju/kupe odgovarajuca sredstva/oprema naravno. Pa i da je obore, sta ima veze, nije niko poginuo.

Tu je i potencijalno drasticno povecanje kvaliteta obuke PVO gde mozemo sa realnim sredstvima proveriti sposobnosti sistema/posada u uslovima najblizim pravim borbenim dejstvima.

E sad sve je to teorija, videcemo sta ce u praksi biti, mozda bas nista.

@D.
Svakako se ulaze, samo mislim da jos niko nije bas ovoliko i tako bezobrazno zakidao namensku do sada(da ne racunam vreme rata). Ima i vise posla na medjunarodnom trzistu, ranije je sve nekako stajalo.

D.

Dobar dan svima!
G-ne ¨AL-41F1¨, hvala na dopuni i korekciji!
Kritikovao bih ja vise vlast, ali postoje dva problema.
Prvi je moje zdravlje, jer ako podivljam bice svasta…
Drugi je direktno povezan sa mogucnoscu da budem cenzurisn od strane moderatora. sto, u sustini, ne bi bilo prvi put, ali…
To sto ste Vi naveli, su sve pozitivne strane koriscenja ¨Pekinske patke¨, ali videcemo sta ce zaziveti.
Bilo kako VS sada ima igracku, kojoj je samo siromasna masta prepreka za koriscenje.
Sto se imena tice, nadam se da ce nakon raznih bombastih imena sistema u VS, kao ¨PEGAZ¨ i ¨KERBER¨ ostaviti malo grcku mitologiju da se odmori, i dati neka nasa imena…
Pozdrav redakciji i svim posetiocima sajta! Zivela Srbija!

Mi

Da brate.

Kinezi ne moguo kriptovat komunikaciju od vazduhoplova do komandnog centra? Nema šanse, šta god da uradiš ide signal i on se lako očitava tokom svakog leta.

Ovo je rađeno za zemlje trećeg sveta u koje nema struje ili računara već decenijama, pa nema ni odbrane. Reci mi , ko može na bilo kakav dron ili ovaj tip aviona da postavi eksploziv i od tačke A u njujorku do tačke B u istom gradu izvede napad?!? Nema šanse niko, jer sistemi za preuzimanje komande postoje odavno, kod aerodroma su sastavni dio opreme i čak nedje je blokada-ometanja signala 24/h. I 365/dana u godini u radiusu od nekoliko kilometara od aerodroma.

D.

Dobar dan svima!
Pa, dete prvo nauci da ide, a posle da trci i skace…
Nije ovo nabavljeno zbog Amerike i smesno je i pomisljati na tako nesto, ako ste na to pomisljali, g-ne Milane?
Ali od neceg treba poceti, a u nasem okruzenju po snazi i pokrivenosti Net-a, odskace samo Rumunija. A danas je Net sve! Bez njega si u kamenom dobu!
U NATO-u je odavno planirano da se ofanzivni, a pod okriljem defanzivnih sistema, prebace iz Turske u Rumuniju. O tome se u rumunskoj stampi pisalo mnogo pre nego sto je zvanicno obelodanjeno. Od strane Amerikanaca je izabran Deveselu, na jugu Rumunije, a Rumuni su, srecni, ostavili Amerikance da biraju na celoj svojoj teritoriji… To je u taj slabo razvijeni kraj donelo radost posla… Od interesantnijih poslova do najstarijeg zanimanja.
Sto se nas tice, tako je, mi spadamo u taj treci svet… Iako je taj treci svet vidljiviji u blizem ili daljem komsiluku!
Za sada ovo je dragulj! Vise zbog transfera tehnologije, gde smo bili suplji, nego zbog zmaja. Moguce je da ce se jednom i kod nas praviti nesto imuno na ometanje, a interesantno i za ¨prvi¨ svet?
Pozdrav redakciji i svim posetiocima sajta! Zivela Srbija!

AL

@D.
Ozbiljna kriptovana line-of-sight kom. kakva se nalazi na ovakvim spravama se jako tesko ometa, malte ne nikako. To sto je gospodin poredio kvadri-koptere sa aliexpresa i borbenu BPL je vec za neku drugu analizu. Ometanje je dosta uspesnije protiv satelitske navigacije i obicne mobilne mreze, barem za sada.
Nemamo sta da brinemo sa te strane sa ovim letelicama. Pre bih brinuo sto pripadnici MUPa kada idu u akcije koriste VIBER i sto nemamo domaci TDL i IFF, kao i sto vojska i politicari nose smartfone sa sobom sto je apsurdno, ali dobro….sta zna telad sta je tehnologija.

D.

Dobar dan svima!
G-ne ¨AL-41F1¨ hvala na objasnjenju.
Siguran sam da se borbene BPL ne prave kao dronovi igracke, da je moguca takva vrsta piraterije, o kojoj je pisao g-in Milan.
I to verujem da vazi za bilo koga ko ih pravi.
Sa druge strane, verujem da i Kinezi, i svi ostali rade na vojnim sistemima veoma ozbiljno, tim pre sto se kod Kineza mnogo toga i dan-danas postize spijunazom i reversibilnim inzinjeringom od bilo koga ko zna vise od njih.
Moguce je da ti sistemi nisu na nivou pandana iz USA ili Rusije, ili neke druge zemlje, ali bilo sta izprekopiraju prave u ogromnom broju, kojem vlasnici originalnih aparata nisu u stanju da pariraju, iako imaju superiornu tehniku, ali brojcano stanje je na strani Kineza. Opet, Kinezi na svom sistemu su najverovatnije na 70%-75%-80% od originala. Ne verujem da bi se sistem prihvatio na koriscenje od strane Kineza, ako bi se smatrao za cist fuseraj. Imaju i oni kontrolu kvaliteta, i ako prihvataju nesto slabije sisteme od originala, ne prihvataju bofl robu. To je nesto tipa: ¨Tri losa ubise Milosa…¨
Pogledajmo samo dva proizvoda kineske vojne industrije, bar sto se avijacije tice, (a ima ih vise) koji odskacu od ostalih. To su J-10, fantasticni avión koji su napravili uz asistenciju izraelaca, (i koji je moj favorit) i JF-17, koji bas Vi, g-ne ¨AL-41F1¨, u svojim komentarima, potencirate kao kandidata za opremanje vazduhoplovstva VS, i koji je u svojoj varijanti Mk. II, vec vrlo respektabilan avion, da ne pricamo o Mk. III varijanti.
Svuda, a posebno kod nas, ce uvek postojati neverne Tome i nezadovoljnici zbog necega, ali ovo nisu 60-e ili 70-e god. 20 veka, kada je tehnoloski jaz izmedju ¨Zapada¨ i Kine bio takav da smo se smejali albancima zbog posedovanja kineskih verzija Mig-17, i Mig-21; To vreme je davno proslo… Vise se niko ne smeje onom ko poseduje moderno kinesko naoruzanje! A borbene BPL najzad imamo, sto VS daje izvanredne mogucnosti obuke i koriscenja, nevidjene do sada! Kao kad iz kamenog doba direktno prelazis u ranu industrijsku eru!
Pozdrav redakciji i svim posetiocima sajta! Zivela Srbija!

AL

@D.
Znate kako, sto se telekomunikacione tehnologije tice, Kinezi su u samom svetskom vrhu. Tako da sigurnu bezicnu kom. oni 100% znaju vrlo dobro da naprave. Da smo mi imali neke Predatore ili Reapere pre ovoga pa da to sad bude „s konja na magarca“ razumeo bi kritiku, no nismo imali nista(ako ne racunamo Orbitere za izvidjanje).
I da je najgora naoruzana BPL, opet je naoruzana BPL. Ako nista, nesto novo cemo nauciti(bar se nadam).

D.

Dobro jutro svima!
G-ne ¨AL-41F1¨, niste me dobro razumeli.
Ja uopste ne kritikujem ovu nabavku ni kinesko naoruzanje! Ovo nam omogucava kvalitativni skok koji je tesko proceniti! Cak naprotiv, veoma sam zadovoljan sto je to bas tako uradjeno! Vec dosta unazad sam proucavao vise proizvoda kineske namenske industrije, i tvrdim, a tvrde i oni vise merodavni, da su postigli zadivljujuci nivo. A na polju industrijske spijunaze su strah i trepet za sve!
Kinezi su narod za postovanje. Oni su do 2 sv. rata imali prilagodjeno feudalno drustvo sa otvaranjem ka kapitalizmu. Svi pljuvaci koji porede kvalitetne kineske proizvode sa kineskim prodavnicama gde je sve za 100 din. su ili zlonamerni ili naivni, da ne definisem jos gore… Pogledajte gde je Kina danas!?
Ja sam, na prvom mestu, presrecan zbog transfera tehnologije, koji nam je omogucen. Tvrdnje pojedinih komentatora da sve specifikacije za njihovo naoruzanje treba prihvatiti sa rezervom, i da su efikasne do 50% od iste specifikacije, su detinjarije!
Za kopirane proizvode su mozda prve serije losije, ali kasnije oni to ¨peglaju¨ i ne zaostaju mnogo od originala, a sto nadomestaju brojnoscu.
Na kraju-krajeva, pitanje je ko bi nam drugi prodao naoruzane borbene BPL, i izvrsio transfer tehnologije? Ko? Tako da zluradi komentari na kontu saradnje sa Kinom, i zelja da se ima ¨PREDATOR¨ ili ¨REAPER¨ sa¨HELLFIRE¨ ili ¨BRIMSTONE¨nece omoguciti da se ta sredstva i nadju u VS. Po toj logici smo umesto polovnih MIG-29, iz Rusije i Belorusije, mogli imati nove francuske RAFALE! Pa sto nismo?
Na kraju-krajeva, ako su Kinezi kopirali Amerikace ili Izraelce, ili ne znam koga, a nama vrse transfer tehnologije, pa ciju mi to tehnologiju dobijamo? Kinesku ili Americku, Izraelsku, Francusku, itd?
Pozdrav redakciji i svim posetiocima sajta! Zivela Srbija!

Z

napokon ozbiljna informacija, hvala

AL

@D.
Razumeli smo se, nisam mislio da vi sumnjate, nego sam samo hteo reci da ja licno u sistem veze ne sumnjam.
Naravno da CH-92 nije tehnoloski na nivou poslednjih gen. naoruzanih BPL iz SAD, ali nismo ni mi, niti vecina drzava Evrope i sveta….

Svakako da Kina i dalje zaostaje, pa i JF-17 koristi ruske motore koji su za ruske standarde zastareli, ali daleko od toga da nije borbeno upotrebljiv sistem i da se tu nema sta „probrati“. I onako nam je sve malte ne zastarelo.

zo

Ipak je ovo surogat izviđačkoj avijaciji po mnogim elementima.
Ali je nesporno novi kvalitet i nove mogućnosti tehnološke, taktičke, razvojne..sada sve treba u narednih godinu-dve uvoditi u naoružanje i sticati nova iskustva i novi kvalitet.

Odgovori
Al

Poprilično veliki napredak u korišćenju ove bpl omogućiće i jedinice specijalnih brigada (63 i 72) i jedinice vojne policije koje u svom sastavu imaju na upotrebi i JIM multifunkcionalni uređaj koji ima laserski obeleživač ,termo kameru,video kameru,laserski daljinomer i dr.mogućnosti,gde bi od jednog snajp.para do izviđačkog odeljenja sa upotrbom ovog uređaja i nove bpl koja je naoružana mogli da naprave opasne probleme tj. vrhunske pogotke na pojedine tačkaste ciljeve.

Odgovori
Ig

Najvise mi se svidja sto se raketa ne cuje dok leti, vrh. Gde joj stoje baterije?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor