Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

19. jul 2024

Slovenija planira da nabavi francuske sisteme PVO Mistral

16. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024
Vojna parada u Moskvi: Detaljno o vojnoj tehnici i svim premijerama
Samohodna transportno-lansirna oruđa raketnog sistema PVO S-300V4 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Vojna parada u Moskvi: Detaljno o vojnoj tehnici i svim premijerama

Pored teškog sveopšteg stanja u kome se, usled pandemije Korona virusa, našla Ruska Federacija, državni vrh ove zemlje procenio je da su se stekli uslovi za održavanje „regularnih“ vojnih parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu. Širom države, u 28 gradova od kojih 8 ima počasno zvanje gradova heroja, juče je glavnim ulicama i trgovima prodefilovala vojska kao i vojna tehnika dok su iznad njih proletali avioni i helikopteri Vazdušno-kosmičkih snaga.

Naš izveštaj sa parade 9. maja koja se sastojala samo iz preleta vazduhoplova pogledajte ovde

Za datum je odabran isti onaj dan kada je 1945. ulicama Moskve, na prvoj vojnoj paradi povodm Dana pobede, prodefilovalo čak 40000 vojnika, 1850 jedinica vojne tehnike dok su u pešadjskim ešelonima nalazili i vojnici sa oko 200 zastava poraženih nemačkih divizija koje su simbolično bile bačene na zemlju.

Bez njega se poslednjih godina ne može, jedan od simbola Drugog svetskog rata, sovjetski tenk T-34-85. Na paradi ih je učestvovalo čak 11 a pored njih i 7 lovaca tenkova SU-100 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Kao i svake godine najveća i najatraktivnija parada održana je u Moskvi. Rusi su se ovoga puta potrudili da na ulicama glavnog grada prikažu možda i najveći broj novih ili osavremenjih oružanih sistema od kojih mnogi još uvek nisu uvedeni u operativnu upotrebu. U mehanizovanim ešalonima nalazilo se 234 jedinice istorijske, savremene i buduće vojne tehnike od kojih oko 20 prvi put. Za razliku od toga u vazduhu u odnosu ne prethodnih nekoliko godina nismo videli ništa novo.

Ešelon Garde Vojske Srbije / Foto: Predsedništvo Srbije

U pešadijskim ešelonima nalazilo se oko 15000 vojnika gotovo svih vidova i rodova ruske armije ali i pripadnici oružanih snaga još 13 država među kojima je bila i Srbija. Našu vojsku, koja je učestvovala i na paradi 2015. godine, predstavljalo je 75 pripadnika Garde. Ostale države pretežno su bile bivše republike SSSR-a, Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan a svoje vojnike poslali su još Indija, Kina i Mongolija.

Modernizovani tenkovi T-80BVM / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Istorijska tehnika iz Drugog svetskog rata bila je zastupljena sa čak 11 tenkova T-34-85 i  7 lovaca tenkova SU-100. Prvi put na Crvenom trgu su što se tiče oklopa prodefilovali glavni borbeni tenkovi T-90M “Proriv“ i T-80BVM koji su bili zanimljiviji od već viđenih tenkova T-14, potom borbena vozila pešadije BMP-2M sa borbenim modulom ‘’Berežok’’, zatim borbena vozila pešadije T-15 Barbaris na modularnoj guseničnoj platfromi “Armata“ sa daljinski upravljivom borbenom stanicom ‘’Kinžal’’, borbena vozila pešadije Kurganec-25 sa daljinski upravljivom borbenom stanicom ‘’Epoha’’ a videli smo i oklopno vozilo Vazdušno-desantne vojske Tajfun-VDV. Od tenkova su se mogli videti i modernizovani T-72B3M a zanimljivo da je par dana pre parade parade ambasador Srbije u Rusiji Mirolsav Lazanski za RIA Novosti izjavio da će Srbija do kraja godine dobiti tenkove T-72B3 od kojih je, od planiranih 30, jedanaest već spremno za isporuku.

Artiljeriju su predstavljali samohodni višecevni lanseri raketa TOS-1A i sasvim novi TOS-2 ‘’Tosočka’’, samohodi višecevni lanseri raketa Tornado-S, samohodne haubice 2S35 Koalicija-SV, potom svi elementi obalskog raketnog protivbrodskog sistema 3K60 “Bal“. Neizbežni su bili i taktički sistemi zemlja-zemlja Iskander-M kao i interkontinentalne balističke rakete, centralnim moskovskim trgom prošla su tri lansera sistema RS-24 “Jars“. Od novih sredstava inženjerije prikazani su novi sistemi za daljinsko miniranje ISDM.

Transportno-lansirna vozila sistema PVO Buk-M3 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
Transportno-lansirna oruđa raketnih sistema PVO S-350 i S-400 / Foto: Isečak iz video snimka televizije Rusija 24

Izuzetno atraktivni bili su ešeloni tehnike namenjene protivvazduhoplovnoj odbrani u kojima su se prvi put nalazili novi artiljerijski sistemi 2S38 ‘’Derivacija-PVO’’ kalibra 57 mm, artiljerisjko-raketni sistemi Pancir-SM, raketni sistemi srednjeg dometa Buk-M3, raketni sistem srednjeg i velikog dometa S-350 “Vitjaz“, raketni sistem srednjeg i velikog dometa S-300V4. Osim njih viđeni su i sistemi malog dometa Tor-M2 kao i transportno lansirna vozila sistema velikog dometa S-400.

Nova verzija Pancira sa oznakom Pancir-SM. Pored raketa dometa do 40 km tu su i malogabaritne rakete za uništavanje bespilotnih letelica / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Posebno treba istaći i da je pored toga što je na paradi prvi put viđen Pancir-SM, takođe prvi put javno su prikazane i njegove nove malogabaritne rakete namenjene za dejstvo protiv bespilotnih letelica (po 4 u jednom kontejneru, mogućnost nošenja do 48 komada).

U odnosu na 9. maj u vazdušnoj paradi nije bilo promena, juče je takođe proletelo 75 vazduhoplova iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije simbolišući 75. godina od Dana pobede. Iznad Crvenog trga je za nešto više od pet minuta proletelo 16 formacija u kojima su se nalazile sve značajnije, većinom borbene letelice ali je sve to već viđeno ranijih godina.

Deo vazduhoplova, pre svega helikopteri, akro-grupe, MiG-ovi 29 i Suhoji 25, poleteli su sa aerodroma Kubinka dok su ostali avioni doletali iz još 7 matičnih baza. Iznad Moskve se letelo na visinama od 200 do 500 metara i brzinama od 200 do 550 km/h.

Početak vazduhoplovne parade / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Vazduhoplovna parada počela je naletom helikoptera armijske avijacije, prvu formaciju je predvodio teški tranportni helikopter Mi-26 koga su pratila 4 transportno-borbena Mi-8AMTŠ. Iza njih nalazile su se formacije od po pet helikoptera, desantno-jurišnih Mi-35M i borbenih Ka-52 i Mi-28N.

Nakon helikoptera na nebu Moskve mogao se videti modernizovani leteći radarski sistem A-50U, zatim formacija tri teška transportna aviona Il-76MD koji čine kičmu ruske transportne avijacije, potom tri strategijska bombardera raketonosca Tu-95MS koji su prošli tzv. “malu“ modernizaciju.

Strategijski bombarder-raketonosac Tu-160 sa 4 srednja bombardera Tu-22M3 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Avijacija Dalekog doleta bila je predstavljena sa još dve formacije, jednu je predvodio strategijski bombarder raketonosac Tu-160 koga su pratila 4 srednja bombardera Tu-22M3 a u drugoj su posade bombardera Tu-160 i leteće cisterne Il-78M simulaciju pretakanja goriva u vazduhu.

Operativno-taktičku avijaciju predstavljale su formacije 4 MiG-a 29 od kojih jedan dvosed MiG-29UB i tri višenamenska MiG-29SMT, potom 4 frontovska bombardera Su-24M a kao i 2018. pojavila su se i četiti aviona MiG-31K sa hipersoničnim raketama vazduh-zemlja H-47M2 “Kinžal“.

Formacija “Kubinski brilijant“ akro-grupa “Ruski vitezovi“ i “Striži“ / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Takođe kao i 2018. u letu je prikazan i prvi ruski borbeni avion 5. generacije Su-57, a nakon formacije 4 ovakva aviona proletela je i tzv. “Taktička grupa“ koju su činila četiri višenamenska borbena aviona Su-30SM, četiri taktička bombardera Su-34 i dva višenamenska borbena aviona Su-35S.

Jurišnici Su-25 završavaju paradu formiranjem dimnih tragova u boji ruske zastave / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Pretposlednju formaciju činile su dve vojne akro grupe, “Ruski vitezovi“ na 5 aviona Su-30SM i “Striži“ na 4 MiG-29UB proletetli su u već davno ustaljenoj formaciji koja je nazvana “Kubinski brilijant“. Parada je završena preletom 6 jurišnih aviona Su-25 u verziji tegljača meta Su-25BM i dvoseda Su-25UB koji su formirali dimne tragove u bojama ruske trobojke.

Video prenos parade ruske agencije TASS:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

AL

Pancir dobio novi radar, nove rakete protiv BPL, a vidim i kamion je blindiran. Naucile se lekcije brzo i primenile u praksi.

S-350 su stvarno odlicno koncipirani. Lanser 12 raketa, jedna baterija moze ceo puk aviona da obori. To bi nama trebalo za teritorijalnu PVO, makar oko najvecih gradova, a ne da nam zastarela armijska stiti gradove(bolje i to nego nista, ali je daleko od dobrog).

Odgovori
Ve

@AL-41F1 , Teoretski moze jedna baterija S-350 ceo puk aviona da obori, ako se u stvarnom sukobu ne pokaze ko pancir, teoretski onda cemo opet da pobedimo NATO…

Mi

Naravno. Nismo docekali Pancir SM ali smo bar dobili Pancir S1 Generaciju 2 a ne 1 kao Saudijska Arabija i Sirija. Nadogradnja na SM je mogića kasnije koliko sam čitao i pametno bi bilo kasnije u to investirati jer se dometi moraju stalno povecavati a radari „ojacavati“.

Za nove radare i PVO mozemo samo da sanjarimo danas. Za teritorijalno S350 ali ja bi definitivno pazario u kombinaciji sa MUK-M3 ne samo zbog gusenjica nego radi diverzije, i sveokupne sposobnosti ..

Evo malih raketica specijalista za unistavanje jeftinih dronova.
https://pbs.twimg.com/media/EaxyRiAVAAAHiI5?format=jpg&name=large

Mi

Ispravka- Ujedinjeni Arapski Emirati, a ne Saudijska Arabija!

В

Што се тиче панцира, лекција се брзо научила, а реаговало се муњевито. Мада би и ми требали, као корисници, анлизирати начин употребе система, како су га користили чобани камила по Либији и Сирији, извести закључке и прилагоди сазнања за наше услове: извући поуке на туђим грешкама и урадити све да се исте не понове. Чињеница је да ни један „стари“ Панцир, са руским посадама, у руским базама није уништен.

AL

@Veljko
Pancir je veoma specificno vozilo. Normalno je da prva gen. ima gliceve, zato je vec 2 puta modernizovana do sada. S-350 je vec proizvod visedecenijske evolucije sistema teritorijalne PVO. Tu nece biti nikakvih problema.

@Milos77
Prvo mi gradove da resimo, posto smo u poslednjem ratu pukli tu, a ne u vojnim gubicima. Hocemo li mi Srbi nekad nesto makar malo nauciti iz ratova koje vodimo? Izgleda da necemo.

@Водоинсталатер2
Za pocetak, malo ko ce se odvaziti da udari na ruske snage. Drugo, Rusi ne koriste stari Pancir, nego onaj koji mi imamo(dvostrana antena). https://www.youtube.com/watch?v=aJpKJ–ZPq8
Ocigledno je ta gruga gen. dosta bolja

Al

@AL-41F1

NATO bombardovanje je jako specifičan rat sa previše anomalija da bi se izvukla iskustva koja bi važila u ogromnom broju budućih ratova. Generalno gledano, RViPVO, tj. pre svega PVO je obavila svoj posao, omogućila je efikasno dejstvo i manevar jedinica KoV-a. Odbrana gradova, pogotov svih od jednom u takvom scenariju nikad nije bila namena, a u praksi je nemoguća ni dan danas.

Mi

@AL-41F1

Pgrešno shvatate taj sistem ako ga ograničavate samo na trupnu zaštitu!

Gradovi i Civilni objekti se brane i Pancirom S1 a kamoli sa BUK-M3! Sta je obaranje krstarecih raketa i naoruzanih dronova ako ne odbrana zemlje u danasnje vreme!
Mobilnost, autonomija bolja od Pancira, mogucnost umrezavanja, sposobnost odbrane vazdusnog prostora do 30km po visini i 70km daljini je itekako sposobnost zastite gradova! Gledam BUK-M3 kao Pancir SM sa skoro duplim dometom minus borba protiv jako malih dronova. Za razliku od S-350 BUK-M3 je napravljen da prezivi daleko duze od masivnog napada najmodernijih sistema. Moze da se rasprsi i funkcionise autonomno da bi se za kratko vreme ponovo sastao sa drugima i formirao masivniji umrezen PVOsa bilo kojim vecim radarom.

В

@AL-41F1 10:21
Што се тиче одважности (читај дрскости или лудила), Турци су више пута директно провоцирали тако да су 2015. оборили Су-24, а и прије пар мјесеци су стингерима гађали руске авионе над Идлибом. Наравно, нису Рује од јуче и не насједају на те шибицарске провокације тако лако, нарочито у слачају са Су-24 кад је између осталог било у питању продаја С-400 Турској.
Одбрана градова? Па градови се не бране Панциром, чија је примарна намјена одбрана важних војних објеката као што су војни аеродроми, командна мјеста, комуникацијска чворишта, обезбјеђење ПВО далеког домета (нпр. С-400) исл. Наравно, може се користити и као одбрана важних индустријских постројења, брана и администравних објеката велике важности. По дефиницији, Панцир се користи за одбрану „тачкастих“ циљева од дејства из ваздушног простора.

Ma

>> читај дрскости или лудила

ZAsto ludilo, u NATO, sa par stotina F-16 i osamdeset miliona nacionalisticki nastrojenih stanovnika, zasto ne bi mogao Rusiji da izadjes na crtu i to na svojim granicama?

AL

@Aleksa Radojcic
Svakako jako komplikovana prica, no vidimo nedostatke koji su tu bili pre svega zbog doktrine na bazi iskustava iz rata ’41-45. Gerilsko ratovanje protiv mocnog neprijatelja, velika KV, disperzija….ok super 40ih, ali 80ih kada vecina ljudi zivi u gradovima i zavisi od struje, vodovoda, kanalizacije, dopremanja hrane? To se samo prelilo i 90te. Prolongiran rat i imas humanitarnu katastrofu zato smo i morali odustati, dzabe sto nam je vojna tehnika negde u sumi prezivela. Previse novca je otislo u pogresne stvari i to smo nasledili. Pa RV i PVO nije imalo ni IFF da ne idemo dalje.

@Milos77
Nije to bas tako kao sto vi zamisljate. Za pocetak Buk/Kub niti bilo koje gusenicarsko vozilo ne mozete razmestati rapidno i autonomno tek tako. Morate ih natovariti na prikolice ili idealno vagone, dok kamion upalis i vozi. Ta vozila su projektovana sa kratke prodore OMJ. Sama vozila su logisticki jako zahtevna i teza mnogo za odrzavanje i ne mogu bas tako „zahvaljujuci gusenicama“ da cuce po sumama mesecima, pritom zahtevaju i vise ljudi za opsluzivanje. Nisu Sovjeti projektovali svoje sisteme eto tako bezveze, a sad cemo mi da izmisljamo toplu vodu i da se pravimo pametni. Postoje vrlo dobri razlozi zasto su sistemi S-300, 350 i 400 projektovani bas za teritorijalnu, a Buk/Kub za „armijsku“ PVO. Za pocetak sa Bukom nemate 360 step. pokrice sto je osnovni zahtev modernih ruskih sistema teritorijalne PVO.
70km je veliki napredak u odnosu na sada, pogotovo sa aktivnim radarskim raketama, ali nije pametna investicija u ovom trenutku ako postoje druge opcije preko potrebnije.

Umrezavanje kazete? Pa to zavisi iskljucivo od nas i to moramo sami da napravimo, a mozemo i sa ovim sto imamo.

Pancir je odlican, ali idealno treba da stiti aerodrome od krstarecih, BPL i cak i artiljerije, dok od neprijateljskih aviona treba da stiti RV i adekvatni raketni sistemi teritorjalne PVO. BUK tek nakon toga ako bi osposobili OMJ za ono za sta trebaju biti osposobljeni, a dok nemamo moderna borbena vozila pesadije i tenkove, to malo ima smisla.

Da se razumemo odma, da nama Rusija donira 4 baterije BukM2, mozemo „da pevamo“ od srece jer para nemamo i to bi bio veliki napredak, no ako vec pricamo o nekim investicijama od par stotina miliona evra, S-350 ili Spyder-MR bi bili mnogo bolja opcija(za sada).

Mi

Ma naravno da se sa razlogom prave točkaši i gusenjičari, jer sistemi koje i kako Rusija pravi su dizajnirani da se koriste na način kako njima najviše odgovara što zavisi od vrsta lokacija, broja i sposobnosti sistema. Ali mi ne mozemo da idemo samo po tome. Oni imaju da biraju koji hoce sisteme za gde i kolkiko. Mi, niti cemo imati dovoljno, niti cemo imati toliku šarolikost sistema kao Rusi da svaki radi samo kako je zamišljen pre ulaska u proizvodnju. Tako da ne znam ko ovde sanjari. Za svaki pojedinacni sistem postoji i najbolja taktika i kontra da se neuttalise. Zato bi sam S-350 fasovao sbu moc neprijatelja po svaku cenu.
Naravno da ne savetujem da se BUK-M3 koristi namerno kao solo, vec bar u paru u slučaju razmeštanja. Fazon je sto i ako se rasprsi na solo ostaje funkcionalan dok se ne upare ili spoje ranije ili kasnije u vecu mrezu!
Kad se radar ili komandno vozilo, ili lanser spuca, S-350 je neutralisan. 3 od 4 komponennte! O tome govorim.
Pod dva, rekao sam BUK-M3 plus S-350 zbog mogucnosti umrezavanja. Ili bar ako se ne uzme S-350 jer je to „previše“ za nas, onda samo BUK-M3 plus nekoliko ozbiljnih mobilnih radara i komandnih vozila da se može umrežiti i da se koristi kao teritorijalna PVO jer bi bio najbolji sistem koji imamo.

Što se sposobnosti u mobilnosti tiče mogu se samo delimično složiti, ali većinom ne. BUK moze da šparta urbane i prirodne terene neuporedivo više nego Pancir koji ume da se prevrne i na asfaltu sto je vise puta zabelezeno!
To sto se i jedni i drugi prevoze kamionima je sasvim druga prica i ima svoj razlog.

Kad bi birao samo jedan od dva sistema i ja bih birao S-350 zbog duplog dometa i radara koji dolazi u paketu, ali ponajvise zbog efekta odvracanja neprijatelja. Ali u kombinaciji sa M3 bi se osecao ne duplo nego 3x sigurnije.

AL

@Milos77
Da jeste, Buk ako pricamo o vozilima sa radarima, ne i samo lanserima, mogu dejstvovati ako ostanu bez jednog lansirno-radarskog vozila jer su novi radari na M3 nisansko-osmatracki, no postoji jedna velika zackoljica. Koliko mi imamo para? Pa malo. Moramo sa sto manje novca da pokrijemo sto vise teritorije, a to je sa Bukovima nemoguce.
S-350 i sl. poput Spyder-MR nam daju vece pokrice teritorije, sa manje sistema, a to je ovde bitnije. Jedan lanser ima 12 raketa, baterija sa samo 3 lansera pokrije celu Srbiju popreko. Jos su oni i dalje vrlo mobilni. Sto se terena tice, verovatno ne znate da gusenicari generalno teze savladavaju uspone i imaju limitacije. Takodje i „klirens“. Negde gde je kamenje ili planinski teren, tu se samo Kamaz ili Unimog mogu popeti. Gusenicari su mnogo bolji u blatu.

Protiv nekog, ne bas toliko nadmocnog neprijatelja(znaci ne ceo NATO)OMJ ce moci i sa Kubovima da suri ako ih modernizujemo, ali sta nam vredi ako nam pola gradova ostane nepokriveno?

Prvo teritorijalni PVO, pa tek onda Buk, ako se bude imalo para.

Mi

Da li se oupste znaju okvirne cene BUK-M3 i S-350 sa obzirom da su tek usli u upotrebu? Kontam da je S350 2-3 puta skuplji po istom broju lansirnih vozila. Da li je ikom ponudjen paket sa brojkama da se zna?

Izgleda da zbog politike Rusija sve vise tiho sklapa prodajne ugovore, ..kao recimo Su-35 za Egipat koji im stizu uskoro. Imam osecaj da ima toga još dosta..

AL

@Milos77
Da, te politicke cene u opste poznate. Ne bih rekao da je Buk jeftiniji znacajno, ako i uopste iskreno. Ipak se uzima vise radara(samim tim i vise rezervenih delova i kompleta), sama vozila su skuplja, a tu je i skuplje opsluzivanje i odrzavanje. Rakete kao rakete su svakako u krv skupe u oba slucaja, verovatno za Buk nesto jeftinije.

Mi ako bi i kupovali nesto srednjeg-dugog dometa, to bi bilo maksimalno(da se bas nategnemo) 2-3 baterije, sa po 4 lansera i mozda par rezervnih kompleta raketa. Pre bih onda Sypder-MR, S-350, HQ-16(360 pokrice) nego Buk ili na zap. Patriot, Nasams 2 itd. jer je potrebno vise lansera da se odraditi isti posao. Kub cemo svakako zadrzati.

Videcemo sta ce biti sa ovim pregovirma sa Amerima, mozda tu bude nekih pomeraja.

š

Panciri koji su uništeni u Libiji su uništeni po odluci RUSIJE. To su sistemi koji su prodati jednoj državi ,koja je BEZ odobrenja Rusije te sisteme „poklonila “ drugoj državi . I uništeni su Turskim dronovima – a Turska je „pod šapom “ Rusije. Zar je realno da to niste sami shvatili već do sada ?

AL

@šućpur
To je vec politicki, a mi to ne znamo. Osim ako niste sedeli sa Putinom licno pa znate sta je odluceno?
Ono sta mozemo pricati je ovaj tehnicki deo, a tu bi ja recimo imao jednu glavnu zamerku na dizajn pancira, no sto rece Milos77, sa svim manama, on konkurenta nema, a kao sto vidimo, 2 puta je modernizovan do sada, sto znaci da se opsezno radi na njemu i ja verujem da je nasa verzija(sa dvostranom antenom) min. duplo bolja od te prve verzije za UAE i Siriju.

Al

odlicno izabran datum, uspomena na paradu pobednika, stara dobra hladno ratovska parada, iako su rusi majstori vise volim francusku paradu na dan pada bastilje, voleo bih da i u parizu vidim stroj srpske vojske koja marsira ulicama grada svetlosti,

da li ima neki sistem interesantan za vojsku srbije, mislim da ne sistemi proizvedeni u velikim zemljama slabo pasuju malim armijama

Odgovori
en

Nazalost,od francuza smo dobili pocast prilikom obelezavanja stogodisnjice kraja WWI kakva se pamti.

Ž

Alan Ford

entuzijasta

Војска Србије учествовала је на паради у Паризу 2014. године.

Sa

S 350 pusti san ali Buk m3 sa Pancirom SM je optimalna kombinacija kojoj se vredi nadati u narednim godinama!

Odgovori
Jo

Dobar nick:)…. Da, Buk sa amtivnim samonavođenjem bi bio dobra stvar, tu se uvek slažem.

Br

I to je pusti san, BUK-M2 i Pancir S2, uz Tunguske na tockasima i neko lakse oklopno vozilo sa verbama. Modernizovane strele10 i TOR-1 za zastitu tenkovskih i motorizovanih brigada, i mozda po koji dublje modernizovani KUB i Neva da popune prazninu, sa takodje laksim oklopnjacima sa iglama. A i ovo je pusti san, ali nije neizvodljivo. BUK-M3 i Pancir-SM su daleko skuplji od svega ovog navedenog.

AL

Ne verujem da je neka velika razlika u ceni iskreno.
Buk ipak zahteva slozeniju logisticku podrsku, a rakete su skupe pa su skupe. Od toga se ne moze pobeci.

Gu

Nema sta,najjaca armija na planeti,nema dalje.Lijepo je videti nase gardiste na ovom velicanstvenom dogadjaju na kome ne moze da bude bas svako vec samo odabrane armije.

Odgovori
Ik

Prije 35-40 godina da(ali SSSR), sad nazalost daleko su iza USA pa cak u vecini stvari od Kine….

AL

Po kopnenoj vojsci svakako. Jako dobro stoje i u RV, ali dokle god im je mornarica slaba, samim tim i projekcija sile, ne mogu biti „najjaci“.
Tu su ipak SAD, Britanija, Francuska, 3 prazna mesta pa svi ostali.

ve

@IKAR da iza Kine su zato prave kopije kineskog naoruzanja.Iza Amerike samo u avijaciji u svemu ostalom imaju bolje i naprednije sisteme.

Ni

@AL-41F1
E sad ga pretera. U čemu to Britanija i Francuska imaju moćnije mornarice? Niti imaju ekvivalentan broj podmornica kao Rusija, niti imaju priblizan broj fregata, krstarica i ostalih brodova, a o deplasmanu tonaze i o naoruzanju tek da ne govorimo.

Ma

>> Tu su ipak SAD, Britanija, Francuska, 3 prazna mesta pa svi ostali.

Vec pomalo tradicionalno nipodastavanje Kine, kao da drzava koja ima nosace aviona i lovce 5. generacije ne zasluzuje da se navede. Turska? Takodje Izrael koji sa 7-8 miliona stanovnika moze bez problema da se konvencionalno ponese sa Rusijom, ili mislite da ih Rusi u Siriji „ignorisu“ bez razloga? Neka neko pokusa maerima da se unese u lice kao sto ovi rade rusima u Siriji pa da vidimo sta ce da se desi.

AL

@Mayer
Kinu je pomorski jednostavnije „uboksovati“ jer je duz cele obale okruzena americkim saveznicima. Oni imaju odlicne „area denial“ sisteme i taktike koje su preuzeli od SSSRa, ali nikad nece biti globalna pomorska sila zbog geografije. Tim gore, pokusavaju papirati SAD, koji izlaze na 2 okeana i koje je nemoguce pobediti u pomorskom ratu, ali bukvalno nemoguce.

Setite se da je Italija bila de-facto najjaca u Mediteranu za vreme drugog svetskog rata pa ih je Royal Navy pokosila jer su iskusniji i imaju vece znanje. Kina je poslednji put ratovala pre 60 godina i taj rat je izgubila. Kvalitet njene mornarice je upitan u najmanju ruku.

Morate razumeti da pravi medjudrzavni konflit kopno-vazduh sa Rusijom niko ne bi mogao izneti zbog broja ljudska, tehnike itd. U Siriji su malobrojne ekspedicione snage.
Izrael je „neosvojiva“ tvrdjava, ali to je jako mala drzava sa jako malom populacijom. U slucaju ugrozavanja drzave, Rusija moze vise gubitaka da istrpi nego sto oni imaju stanovnika.

Turska jaca ali oni nemaju strategijsku avijaciju, nemaju nuklearno odvracanje i svadjaju se sa svojim najjacim sveznikom. Videli smo sta im je angazovanje malog broja aviona VKS uradilo sa ofanzivom i kako su prosli kada su usli u Siriji prvi put. Gubili tenkove gore od JNA u Vukovaru. Pritom imaju ogromne unutrasnje probleme i malte ne gradjanski rat unutar zemlje. To sto oni pokazuju zube u svojoj okolini i izivljavaju se nad Sirijcima ili Libijom, sve je to super, ali je neodrzivo na duze staze. Ja vam garantujem da bi ih Grci ugazili.

Britanija ima malu ali izuzetno kvalitetno vojsku, okruzena je otvorenim morem i saveznicima, pritom kontrolisu Gibraltar i imaju prisustvo na Kipru odakle mogu ugroziti i prolazak kroz Suetski kanal. Zbog polozaja, nemoguce je izvesti blokadu, a imaju ogromno iskustvo. Od 1945 do sada su ucestvovali cini mi se u 22 konflikta ukupno. Francuzi takodje, eskpedicione snage kakve niko nema. Mnogi se rugaju njima zbog drugog svetskog rata, a niko ne zna da je bukvalno modernu upotrebu specijalnih snaga izmislila Francuska. Fast-rope desantiranje, upotrebu specijalnih snajperskih jedinica, sve je to franusko. Geografski su nesto „losiji“ od Britanije, ali vojno sila.

Proci ce jos dugo dugo godina dok ih u realnosti prestignu, ako i uopste Kina, Rusija, Turska itd.
Nisu dzabe imali tolike kolonije.

Ma

@AL-41F1
Sve sto vi tvrdite za Kinu je tacno i ja se slazem, cak postoji teorija da Kina ne moze nikada postati supersila jer nije drzava na dva okeana i pomorska zemlja kao sto su bile/jesu Britanija USA. Jedini problem s tim je sto ti argumenti npr. vrede za Kinu a izgleda da se ne uzimaju za relevantne kada je Rusija u pitanju sto jednostavno nije konzistentno! Danasnja Rusija ima definitivno manje iskustva od Kine sto se pomorskih operacija tice. Nevezano za ovo, ja licno sumnjam u profesionalizam, uvezbanost i motivaciju ruske vojske pa me iritira kada se ovde iz nacionalistickih razloga a potpuno mimo logike ta zemlja velica do granica koje cak ni Sputnjik u svojim najvlaznim snovima nije mogao da zamisli. Jednostavno smatram da je previse korumpirana, ceo sistem je autoritaran i nie trimovan na efikasnost i brzo napredovanje prama zaslugama – dakle nije dovoljno osavremenjen, plate su verovatno niske itd. itd. Uporedite sta otprilike znaci biti oficir u Rusiji, Izraelu, USA ili Francuskoj i to je to.

AL

@Mayer
Ja i jesam napisao da je Rusija pomorski iza gore navedenih.
Vojna strategija jos iz antickih vremena kaze da ne parirate protivniku tamo gde je on najjaci. Iz tih razloga SSSR je gradio odbrambenu mornaricu(pored geografije) jer su SAD i VB tu bile super sile. Ali zato su oni prvi na svetu imali strategijsku avijaciju, najvece divizije oklopa, artiljerije i obavestajno su bili(a i dalje su) neprobojni(30 god pre SAD su osnovali ob sluzbu). Tu su jos i te metode subverzije, propagande itd. Tacno se zna gde su oni najjaci, pa im ni SAD ne pokusavaju parirati tu. Dok Kina pravi gresku i pokusava da parira SAD gradeci silne nosace…

Motivisanost je malo tesko definisati. Odbrana zemlje ili projekcija sile?
Specsnaz, fsb i sl nisu uopste malo placeni! Tu su i iz “ideoloskih razloga”. Ovaj obican vojnik? Pa nije motivisan ali da ih neko napadne, bio bi i opet bi usetali u Berlin ako treba i ne bi mogao niko da ih zaustavi da nisu nuklearke tu. Samo i Rusiju stite iste tako da to toga nece doci. No ovako kad pricamo o kvalitetima konvencionalnih snaga, KV je Rusija br. 1 onoliko daleko koliko su SAD pomorski.

Ma

>> Motivisanost je malo tesko definisati. Odbrana zemlje ili projekcija sile?

Projekcija sile, naravno. Koja od tih velikih sila se danas kao „brani“. To samo u nekim nacionalistickim narativima (cesto za lokalnu upotrebu) pa onda imate ono Rusija se brani u Sirji ili sta znam Kina se brani na Tajvanu. Za USA bi taj teritorijalni koncept odbrane bio malo bizaran, oni zato sebe identifikuju sa „slobodnim svetom“, pa onda neki redneck iz Oklahome kobajagi brani taj slobodni svet u nekom selu pored Kandahara itd. Inace, naravno da vi mozete svuda naci neke likove da odrade u vojnom simslu sjajan posao, recimo neki specijalci, ili Rusija moze u najboljoj tradicij kolonijalnih sila da regrutuje par odreda Cecena, da ih plati, naoruza, da im kasnije odresene ruke da na svojoj teritoriji rade bukvalno sta oce (ukljucujuci i da maltretiraju federalne sluzmenike), a za uzvrat ovi ratuju veoma angarzovano i hrabro (jer su fanatici). Medjutim kada se radi o veoma sofisticiranim rodovima vojske, recimo PVO, elektronsko ratovanje itd. tu je pitanje da li u losem sistemu mozete imati dobro profesionalno jezgro, jer te ljude treba dobro obuciti, platiti i ponuditi im neku primamljivu perspektivu da vam ne pobegnu iz vojske…

AL

@Mayer
Geopolitika severno evropske ravnice je takva da nema prirodnih prepreka, pa se „dubinom“ dobija na vremenu tj. „sigurnosti“. Tako Rusi imaju te svoje dugorocne interesemu istocnoj Evropi, Poljaci imaju „intermarium“, Nemci svojevremeno Lebensraum itd. Amere stite okeani i slabe komsije, pa nacionalne interese zasnivaju na tome da drze rat „daleko od kuce“ i tu se kao oni sad „brane“ sto je smesno, ali tako oni shvataju, sta da radimo(mozda bi mi bili gori). Razumem sta hocete da kazete. Nemam pojma stvarno. El. ometanje za sada im ide odlicno, njihovi oficiri za PVO imaju dosta dobar „track record“ bar do sada. Obzirom da su bili na kolenima ne tako davno i bukvalno pucali po savovima, ovo sad je jos i jako impresivno. Mada daleko od zap. sila koje to finanijski skoro pa ne osecaju.

Meni bliska osoba je igrom slucaja razgovara sa jednim ruskim naucnikom iz oblasti nuklearne energije i bas ga je pitao za uslove, koliko je zadovoljan itd? I on je rekao otp. ovako: Plata je dobra, nije sad nista spektakularno, ali lepo naspram ostalih, dodatno drzava mi placa sve moguce troskove i najbitnije cenjen sam u drustvu jako. Da odem na zapad verovatno bi imao 3x vecu platu, ali lepo mi je ovde i osecam se kao da pripadam.

E sad sto bi rekli Britanci be that as it may, kako se ostali osecaju ja ne znam. Jedna zena je toj istoj osobi rekla posto je radila na vojnom nuklearnom programu, ako bi otisla iz zemlje, verovatno bi je FSB znate vec sta. Znam da RViPVO imaju bas dosta bojevih gadjanja, a piloti jako puno lete. Cudni su Rusi jako kao narod slicno kao mi. Trpe puno krupnih stvari, a neke sitnice ne podnose pa zanovetaju. Nekima pukne film, pa odu sto postujem svakako.

Ma

@AL-41F1

Nuklearna industrija je vaoma specificna, ja cenim da ako ste rodjeni u Rusiji i zelite time da se bavite nemate bas izbora, to je nesto u cemu samo par zemalja uopste imaju ekspertizu i nema sanse da danas mozete da tek tako negde zapalite. Devedesetih je bilo drugacije, recimo kada je Izrael imigracijom iz ex SSSR-a dobio oko 60 strucnjaka iz domena nuklearnog naoruzanja, to je asset koji im je pao s neba, to su ljudi koji su videli stvari i radili na tehnologijama koje postoje jos eventualno u USA ili Francuskoj. Danasnja ruska nuklearna industrija je mozda i jaca od naoruzanja, niko ne zna sta se tu desava. Oni rade u Iranu, Kini, Indiji, to su ogromni projekti. Napredak ide u korak sa ekstremnim rizicima, recimo taj plutajuci reaktor ili taj delom nuklearno pogonjen projektil koji je vec imao odredjene havarije i sl. Tako nesto na zapadu danas vise ne moze da prodje, jer je drustvo previse senzibilirano sto se tice ekologije i sl. Rizici su realno ogromni ali u autoritarnim rezimima je to manje vise nebitno…

ve

Zasto se niko ne sjeti da ovu kupolu sa BMP 2M montura na Lazara i da se rijesi pitanje IFV za VS u verziji tockasa?

Odgovori
AL

Zato sto je Lazar konzerva u ulozi borbenog vozila. To je laki oklopni transporter i najbolje da ostane u zandarmeriji. Vojsci treba jaca zastita, neki Lazar „4“.

zl

@vesko

VS ne želi IFV u verziji točkaša… A i Zastava je završila razvoj kupole i topa oko 30×173, koji je bolji od ruske granate.

ve

@zlacha a taj top da li ima SUV koji omugucava da vozilo otvara vatru iz pokreta,da li ta kupola nasa ima senzore kije ima ova ruska kupola,koje su protiv oklopne rakete integrisane,kada ce poceti serijska proizvodnja?Ako necemo tockase ova bi kupola mogla i na modernizovani BVP M80.
@Al lako je poboljsati oklop i balisticku zastitu.

Al

@vesko

Prvo, vi verovatno niste informisani da kupovina stranih kupola se ne isplati, jer su preskupe. Gomilu puta gledana opcija, jednostavno nama se više isplati da utrošimo gomilu novca na domaći razvoj, nego da kupimo strane ili uzmemo licencu. Jedina kupola koja je po ceni dobra je ona ruska sa topom 30mm sa BTR-80A, a ona ima druga velika ograničenja koju je čine ne zadovoljavajućom.
Drugo, razvoj domaćeg topa je završen, sad treba zvršiti kupolu. Što se tiče POVR raketa, to su modernizovane Maljutke. Poboljšan oklop i balistička zaštita su više nego najpotrebniji deo modernizacije. Ne znam šta još želite, da BVP M80 lebdi i uništave 2 tenka istovremeno, iako realno gledano za takvim sposobnostima nema potrebe kod nas.

Su
St

Nego jel ima negde snimak parade sa RTS1? Pitam zbog nevecovatnog komentarisanja od strane prof . Milinovica.

Odgovori
Tu

Profesor je najveca legenda. T6 bi trebalo da ga intervjuise redovno!

Dr

Profesor je pola covek, pola raketa.

Ve

@Stojko, profesor Milinovic za sada samo ovo ima : https://twitter.com/SofronijeUE/status/1275710980778004482

Ma

Sarlatan, pogledajte samo svrsavanje o Pantsiru na Sputniku od pre par godina pa uporedite sta se desavalo u Siriji i Libiji. Ali kapiram da vam on govori sta zelite da cujete pa je super…

St

Po nekim komentarima ovde pvo zemlje bi bio pantsir-i..
Povrsina branjene teritorije raste sa kvadratom dometa sistema . Tj. Mozete da obezbedite efikasno zastitu vazdusnog prostora samo sa sistemima velikog dometa. Dva puta dve baterije s300/350/400 na dve lokacije bi prakticno pokrile srbiju na srednjim i velikim visinama i ONEMOGUCILE slobodan manevar protivnickim avionima i bpl. Te pozicije naravno treba da imaju blisku zastitu od pantsira/tora.
Pantsir je odlican sistem za odbranu od raketa jer su mu rakete JEFTINE i ima odlicno mogucnost zasednih dejstava zbog pasivnog nacina rada.kao drugi element pvo odbrane naravno da je odlican i pored vidjenog u libiji
Drugo, sistem navodjena raketa pantsira nije bas za domete iznad 20km…tako da po meni efikasnost pantsira na dometima od 40km je vrlo upitna poredjenju sa nekim bukom cak i u verziji m1-2. Da jos napomenemo da je bojeva glava mala kod pantsira…
I pored svega treba napomenuti da je neophodan sistem novih radara..

Al

@Mayer

Hahhahahaha

Pa vi stvarno niste slušali ništa od tog čoveka? Ne znate kako čovek može tek da krene o američkim Minutmen i drugim raketama. Čovek pre svega voli rakete, veliki je stručnjak za iste, bilo one američke, ruske, francuske, indijske, kineske ili od nekog drugog. A šarlatanstvo je da se o nekom sudi bez ikakvog dobrog poznavanja istog.

I opet, po 50 put, Pancir se dobro pokazao kada je upotrebljavan u ulozi u kojoj je predviđen. Gubici su normalna stvar i dešavaju se i najboljima. A druga stvar je kada iste upotrebljavaju upitne posade i potpuno u suprotnosti sa doktrinom upotrebe sistema i totalno van njegove namene. U Libiju ste mogli da pošaljete S-300, Patriot, Roland i bilo koji drugi sistem, svi oni bi se isto proveli, jer se tako sistemi PVO ne upotrebljavaju.

Ma

@Aleksa Radojičić

Taj covek bi bio veoma zgodan kao zabavljac u nekom vojno-decijem programu. Recimo za patriotsko odgajanje omladine. Inace sto se njegove strucnosti tice, nemam pojma, neko ko je strucan obicno se ne ponasa kao klovn, obraca paznju na spoljasnjost kad gostuje u medijima. Takodje ti nasi old school profesori sa fakulteta kao masinstvo i ETF u vecini slucajeva nisu nikada uradili nista relevantno tako da… gde je domaca raketna industrija?

Mi

Kada sam prvi put video interviju sa Prof Milinovic, ja sam se bukvalno šokirao njegovim komentarima i nacinom na koji pripoveda. Sto bi rekli Nadrealisti – morao sam decu u drugu sobu odvesti zbog takvog ponasanja :-) Kad je poceo da se cepa od smeha i naziva rakete lepoticama ko da je u kafani posle ne znam kojeg piva :-)) Isto je tada tvrdio kako ameri imaju te super male dronove od par decimetara koji mogi da ponesu sad lupam 1-2kg tereta. Cak je i Lazanski prekinuo reko da se nije zeznuo sa ciframa, a ovaj mu zbrusio ponovivsi ne realne brojke jos glasnije.

Posle sam se malo bolje pripremio psihicki jer nekad mi se slusaju zabavne analize koje pravi, i istoriju hladnog rata o kojoj isto jako volim da slusam. Zna covek dosta o raketama, to stoji, ali i interesantne manje poznate istorije koju uplice u analize vojnih desavanja danas.
Nemamo bas mnogo izbora na tu temu..

AL

@Mayer @MIlos77
„Malo“ ekscentrican lik. Mislim da je on bio na post-diplomskim u SAD, a i u Francuskoj na jednoj od specijalizacija. Daleko je on od „sarlatana“, pravi je ekspert samo je problem sto je on strucan za tu svoju usku oblast, a to je propulzija i mehanika raketa, dok moderna raketa ima i ovaj elektronsko-telekomunikacioni deo koji on ne zna(niti mi znamo taj njegov deo, ali dobro), pa se tu provuku neke teme poput Pancir. No uhvati se tako nekih levih tema pa oplete, voli covek da prica/pise sta ces.

Ok je Srbija u raketnoj tehnologiji. U stvari fenomenalna naspram toga koliko se ulaze.
Bila bi u stvarno zavidnoj poziciji za vrlo kratko vreme da se malo olaksa registracija firmi i poslovanje privatnom sektoru tu. Za sad je to veoma tesno kontrolisano, pa i kad ispunjavate uslove, nemate garanciju da ce vam odobriti registraciju za namensku industriju(u stvari, male su sanse)

Mi

Ma ipak je to televiizija pa se na žalost mora i msalo preuvelicavati. Da zna svoju struku stoji 100 posrto, i ja ga posluam sa vremena na vreme. Samo sam se prisetio moje prve reakcije jer je zaboraviti neću. Karakter je kao iz filma :-)

Cr

@Mayer

Profersor Milinović, takav kakav je, za jedan dan onoliko zaboravi o raketnom i drugom naoružanju, koliko vi nećete naučiti u tri života. Ako niste u stanju da poštujete njegovo znanje i činjenicu da isto deli veoma rado i sa dečačkim entuzijazmom, lepo promenite kanal i uživajte u nečemu drugom. Nema potrebe da u najboljem maniru neobrazovanog ali bahatog partijskog komesara propisujete za koju vrstu programa su akademski stručnjaci podobni a za koju nisu.

Ba

@Mayer
A šta su vaše kvalifikacije, na osnovu kojih dajete sud o stručnosti profesora Milinovića? Vikipedija? YouTube?

Ma

>>Nema potrebe da u najboljem maniru neobrazovanog ali bahatog partijskog komesara

A koje sam ja to partije komesar? Hvala.

Uzgred, sta doticni profesor zaista zna ne mozete ni vi ni ja da zakljucimo na bazi intervjua sa gospodinom ambasadorom na sputnjik mediju. Ne znam koje intelektualne kapacitete vi imate (cenim da su prosecni), meni bi trebalo max. mesec dana citanja po internetu da izvedem slican „show“. Pri tome bi delovao ozbiljno i pojavio bi se sredjen pred kamerama, ne bi pravio gafove za velicanjem severne Koreje preko svake mere, polemikama sa ambasadorom itd. sve sto zaista strucni ljudi nikako ne praktikuju…

Mi

Mayer

Otkad se meri znanje ljudi na osnovu odela i fizickog izgleda ?

Trecerazredni komentar poput vaseg nema nikakvu akreditaciju.Vi pricate o coveku koji je autor :

“- U преко 220 научних, стручних и професионалних радова, монографија и уџбеничког материјала, елабората, студија, рецензија, мишљења и конструктивно-технолошких документација.“

Covek je specijalista iz VTI, a vi ste !?

Ajde za promenu malo spustite loptu sa vasim ulizivackim stavom prema zapadu, posto je profa visoko kotiran u njihovim krugovima.

Apsolutno nepotrebni neprovereni komentari na T6, jer ako kojim slucajem profa prozbori oduvace vas u svakom pogledu.

Ma

>> Covek je specijalista iz VTI, a vi ste !?

>> Ajde za promenu malo spustite loptu sa vasim ulizivackim stavom prema zapadu,

Gledajte, EU je moja zemlja, ja tu radim i placam porez i nemam razloga da se „ulizujem“ tom nekom vasem omrznutom „zapadu“, ja sam tu gde jesam. Ja ne zelim da navodim moje reference jer su nebitne za ove ovde teme a i ne zelim da me se identifikuje, da sam hteo da budem profesor u BG mogao sam to da napravim. Svi moji drugari sa faxa su danas veoma uspesni i neki predaju na VTI. Uzgred, „Specijalista iz VTI“ je „postignuce“ relevntno gde jos osim u nekim ex JNA krugovima ljudi od 50+? Niko cak ni ne zna sta je to VTI, kakva prica. Nije ni cudo kad vam je nick Mig-29, mogli ste da se nazovete Lada Niva. Pozdrav.

Mi

Pitam se samo zasto Indija danas pazari polovne MiG-29 pored svih para i opcija na svetu?
Porediti MiG-29 sa Ladom Nivom je glopost i po! Zmaj aviona je prosto receno Masterpiece svog vremena u svojoj klasi i kao aerodinamicki dizajn cistokrvnog presretaca i naslednika MiG-21. Cak je sa sobom u pocetku pakovao i nekoliko vrhunskih tehnoloskih dostignuca koji su bili smrtna opasnost i po najskuplje zapadne rivale! Lada nije nikad bila konkurent. Na zalost zbog taktike i buducih planova dizajn je napravljen kao niskobudzetni proizvod i tako je i prodavan na hiljade. Na zalost modernizacije nisu isle po planu svuda, pa cak i kod nas gadno kasne.

Jedna zemlja koja kupuje avione i sa zapada i sa istoka ih ima. Indija! I to preko 50 modernizovanih. Danas im je frka oko pakistanskih F-16 i JF-17 pa su odlucili da kupe preko 20 MiG-29 (modernizovanih!) plus desetak Su-30. Imaju modernizovane Miraze 2000 i stizu im Rafali!
Poenta je , imaju iskustva i para ko blata sa razlicitim avionima i vrlo dobro poznaju sposobnosti i ne sposobnosti svih verzija koje poseduju.
Ovde redovno kriticari MiG-a porede MiG-29A/B sa modernizovanim i umrezenim F-16/15, itd.

AL

@Milos77
Sve sto je gov-to-gov dil nije relevantno pogotovo hitne nabavke jer se uzima ono sto se mora i sto je najjeftinije. Ne kazem da je 29SMT “los” samo kazem to sto ih Indija hitno nabavlja ne govori nista. Oni kod njih “sluze” za lovavku zastitu Mirazeva pri “strike” operacijama jer mislim da su. Indijski mirazevi H sto znaci da imaju samo fox2.

Jedino merilo kvaliteta je tender gde svi jednako nastupaju. Tu je u Indiji npr S-400 “oduvao” Patriot na tenderu i to bas debelo. Tako isto i F-16V GripeneC/D u Slovackoj itd. da ne idemo dalje

Mi

Mayer

“Svi moji drugari sa faxa su danas veoma uspesni i neki predaju na VTI. Uzgred, „Specijalista iz VTI“ je „postignuce“ relevntno gde jos osim u nekim ex JNA krugovima ljudi od 50+? Niko cak ni ne zna sta je to VTI, kakva prica.“

Vidite vi apsolutno nemate eticki kodeks, a vrlo sporono je vase akademsko znanje.Srbija nije neka “prcija“ bez akademske svesti, tako da stil zute stampe nije dominatan u visim krugovima.Pored vase iskazane malicioznosti, izfrustiranosti konstantno ne mozete akademski pristupiti temama na T6.Mogu reci rusofobija je ozbiljna bolest.

Predpostavljam niste upoznati kako funkcionise AMRES, a gospodin koga neprovereno pokusavate diskreditovati ima svakodnevni pristup, iskazana misljenja, dok vi iz prigradske zgrade na “zapadu“ nemate, jednostavno niste taj kalibar, verovatno nemate nista konstruktivno reci i ako je pristup prilicno otvorenog tipa.

Nemam vremena vama objasnjavati hijerarhiju od VTI – univerzitetske katedre – Akademije nauka.Vi svoje znanje iskazujete upravo izrecenim recima i citatima na T6.

Kao sto rekoh nije tesko spustiti loptu i uvideti svoje greske, ali za to morate imati vec izgradjen karakter.

PS
EU nije zemlja, vec unija zemalja, prilicno sam siguran kako niste upoznati gde ide vas porez.Proverite sta znaci monopolista i kakav uticaj ima na konkurenciju.Verovatno tada mozete prosiriti svoje zastarele vidike.

Mi

@AL-41F1

“ Ne kazem da je 29SMT “los” samo kazem to sto ih Indija hitno nabavlja ne govori nista. Oni kod njih “sluze” za lovavku zastitu Mirazeva pri “strike”

Ko danas ima para da baca milijardu dolara za Ladu Nivu? 2020ta je ljudi!

Gde su avioni današnjice za koje se ima para?
Gde je Rafal, Su-30, Tejas? Imaju para za sve ali dolazi 20 MODERNIZOVANIH MiG-29 da brani stado i to na frku!

ma

Sjajna parada kao i uvek. Rusiji takva parada je preko potrebna jer samo tako generacije mladih koje dolaze nece zaboraviti otadzbinski rat i ogromne zrtve koje su dali njihovi dedovi. Dok se na zapadu drugi svetski rat polako zaboravlja jer mnogi mladi evropljani ne znaju nista o tome.
Dok je ova garnitura na vlasti mi osim mozda jos kojeg Pancira drugo ozbiljnije PVO sredstvo videti necemo. Sem ako se u USA toliko zakomplikuje da vise nemaju vremena ni sredstva da se bave nasom nabavkom naoruzanja pa mi to iskoristimo. Ostalo su samo lepe zelje i sarene laze. Nigde se vise ne govori o nabavci jos Pancira a za druge sisteme da i ne govorim. Kao da smo jednom baterijom resili sve probleme u nasoj PVO.

Al41
Ovo ti je najbolji komentar do sada u vezi PVO oko odbrane gradova itd. Na zalost mi nismo navikli da ispravljamo i ucimo na greskama iz proslosti. Onaj ko ne uci na greskama ponavljanje tih gresaka je neminovnost. A to moze opet skupo da kosta i drzavu i naciju. U ovom komentaru potpuno se slazem s tobom.

Aleksa Radojcic
Nikako da prokljuvim Aleksu u njegovim komentarima. Zasto ne bi bilo moguce odbrana gradova (teritorije) u praksi? Ti gradovi ne bi se branili Pasarsom ili Pancirima ili nekim slicnim sistemima. Nemoguce je spreciti da nijedna bomba ili raketa padne na neki grad ali generalno sa odgovarajucim sistemima sprecilo bi se veliko razaranje i velike civilne zrtve. Kada se ima odgovarajuce i mocno sredstvo odvracanja kada pilot vidi da je ozracen sa svih strana nece se usuditi da ide bosom nogom u trnje. Agresor je i 99te nasiroko izbegavao nase PVO sisteme i napadao ih raketama sa vecih udaljenosti ali je zato spartao svuda tamo gde nije bila nikakva zastita PVO sistemima. Pa se dogodio Aleksinac, Surdulica, Nis, Varvarin i druga mesta. Odbrana teritorije i to vrlo efikana je moguca i u teoriji i u praksi ali je potrebno znati sa kojim sredstvima to obezbediti. Danas takva sredstva hvala Bogu postoje samo je potrebno odluciti se za njih bez obzira da li se to nekome spolja svidja ili ne.
Ako se danasnji PVO sistemi razmeste tamo gde treba i agresor se upeca u klesta odbrana teritorije je MOGUCA. Bez obzira ko sta pisao i govorio mi smo 99te ucinili nemoguce. Niti smo pobedili nato niti smo izgubili. Nato nije uspeo da ostvari sve zacrtane ciljeve iz Ranbujea gde je trebalo okupirati celu SRJ.

Pancir SM je sada zaista pravi sistem za visenamensku odbranu i ako ova drzava ima nameru da stvarno bude drzava u pravom smislu reci a ne prcija trebalo bi da nabavi ovaj sistem u narednih 7-8 godina i ujedno da nabavlja sisteme veceg dometa.

Ne znam zasto rusi ne uvrste u svoj letacki program na paradi i Mig35 ako je u fazi serijske proizvodnje?

Odgovori
mi

Zna li neko zasto samo mornaricki Pancir ME ima getling topove a „suvozemni “ nemaju ni u jednoj verziji https://www.youtube.com/watch?v=ocaLRk9fsMQ

@Mile

Verovatno zato što getling na brodu okolo ima samo more i ne smeta mu drveće, brežuljci, brdašca, a o kućama i ostalim zgradama da ne govorimo. Može da puca i da ne razmišlja gde će sva ta municija da završi. Drugi brodovi su dovoljno udaljeni.

AL

@mile @Boza M
Mislim da nema veze sa kucama i drvecem nego s time sto brod moze da ponese tone i tone municije pa ih boli uvo za kadencu, dok kamion bi ostao bez granata za par sekundi.

Boža M

Suština je u broju ispaljenih granata i smeštaju odgovarajućeg b/k koji mora biti veći a na brodu za to ima više mesta nego na kamionu, a ne u tome gde će čaure završiti. Potrebno je napraviti zid kroz koji raketa neće proći a mora se uzeti u obzir i to da se platforma sa koje se puca kreće (ljulja) pa je poželjna veća gustina ispaljenih granata. I američki Phalanx ima za osnovu gatling top Vulcan. Oba topa potiču iz avijacije (Грязев-Шипунов ГШ-6-30 i Vulcan M61)

Al

@mateus

Izvinjavam se za zakašnjenje u odgovoru.

Zašto tvrdim da je efikasna odbrana svakog grada u Srbiji ne moguća. Evo da objasnim. Jedna od osnovnih postulata, teza, a može se reći i aksioma rata je da onaj ko brani sve, ništa neće odbraniti. Ovu tezu smo čak uspeli i da izučimo u Aprilskom ratu usled katastrofalnog političkog pritiska da se brani svaki centimetar granice.

Problem odbrane svakog grada u Srbiji je što prvo morate odrediti zašto bi trošili ograničene resurse PVO u odbrani tog grada. Da li taj grad ima neki značaj (saobraćajni čvor, značajna infastruktura, značajne fabrike), potom kakve su mogućnosti PVO i koji je zadatak PVO u sistemu odbrane?

Zadatak PVO u RViPVO je da zaštiti najvažnije ciljeve u zemlji i da omogući neometano kretanje i dejstvo prijateljskij jedinica KoV-a i RViPVO-a, tj. bar bi trebalo. To je zadatak koji je PVO 99-te solidno uradila i pokazatelj da koncepcija PVO u VJ nije uopšte loša, samo traži veću integraciju celokupnog sistema sa jedinicama za maskiranje i PED.

Mogućnosti naše PVO su izuzetno ograničene i uvek će biti ograničene. Efikasna odbrana jednog grada se ne može odraditi jednom baterijom Pancira (ili nekog drugog sistema samostalno), već jednom brigadom PVO koja bi u svom sastavu trebala da obuhvatala Pancire, Torove, Bukove, sisteme za PED, maskiranje i logističku podršku. Da li Srbija (ili bilo koja zemlja na svetu) može da sedne i konstantno finansira 50+ brigada za PVD? U miru definitivno ne, dok u ratu možda, pod uslovom da rat dovoljno dugo traje i da proizvodnja ovih gore pomenutih sistema ne bude onemogućena od strane protivnika. Jednostavno, organizacija teritorijalne PVO je ne moguća jer traži prevelika ulaganja i ljudstvo da bi zadovoljila svoj cilj. S druge strane, ako bi se teritorijalna odbrana sastojala od pukova koji bi pokrivala jedan poveći deo teritorije, protivnik bi mogao da koncetriše sve svoje snage i uništava jedan po jedan puk (u prevodu, scenario sličan Pancirima u Libiji, samo naveliko). Jednostavno, teritorijalna PVO je od pojave avijacije (i raketa) pokušavana gomilu puta i nikad nije dala dobre rezultate. U praksi se pokazala da je jedini način za uspešnu zaštitu gradova uništenje (većeg dela) efektiva protivničko RV. Druge nema i druge neće biti još neko vreme.

Još jedno važno pitanje je da li je nama zaista potrebna kompleksan sistem teritorijalne PVO. Moj odgovor je ne, jer realno gledano nijedna susedna država trenutno nema mogućnost da samostalno izvede bombardovanje iz 99-te, te bi se i oni sami fokusirali na uništavanja fabrika i možda saobraćajnih čvorova i infastrukture. Problem NATO bombardovanja je što je to jako specifičan rat da iz njega u osnovi nema puno šta da se izvaliči od čisto vojnih lekcija, jer se takav sukob jedino sprečava diplomatijom.

Što se tiče zaštite ljudskog života u gradovima, postoje daleko efikasnija rešenja kada se gleda iz finansijske perspektive. Evakuacija dece, majki sa bebama i trudnica je jedna od njih, izgradnja privremenih skloništa, evakuacija industrije ili njeno skladanje dok se ne stvore uslovi za njenu neometanu proizvodnju.

Bo

@AL-41F1,Paqe

Da, to ima više smisla.

AL

@Aleksa Radojicic
„Zadatak PVO u RViPVO je da zaštiti najvažnije ciljeve u zemlji i da omogući neometano kretanje i dejstvo prijateljskij jedinica KoV-a i RViPVO-a, tj. bar bi trebalo. To je zadatak koji je PVO 99-te solidno uradila i pokazatelj da koncepcija PVO u VJ nije uopšte loša“

Gde i kada? Neprijatesko RV je imalo potpunu vazdusnu prevlast jos prve veceri rata. Armijska PVO(da se tako izrazim) je odradila svoj posao u smislu da je drzala neprijateljske avione visoko, te nisu mogli vrsiti CAS teroristickim snagama, pa je uz maskiranje i promene polazaja, najveci deo tehnike VJ preziveo. No neprijatelj je dejstvovao po civilnoj infrastrukturi kako je hteo i gde je hteo, ukljucujuci i u glavnom gradu i to ne iskljucivo „standoff sredstvima“ nego direktnim preletima. Jedino sta je sprecilo da je totalno unisti je njihova volja bukvalno i eventualni pritisak javnosti, nista drugo.

U principu poenta teritorijalne PVO je da vi imate svoja „standoff“ sredstva koja mogu naneti ozbilje gubitke sto je dokazano u praksi. Tako je u ratu Izraela i Egipta ’69/70 IAF vrlo brzo odustalo od bombardovanja ciljeva unutar Egipta zbog gubitaka koje su imali od strane PVO, nego su se skoncentrisali na snage u Sinaju(e tu nastupa ta nasa taktika iz ’99).

Apsolutno je nemoguce braniti bukvalno svako selo i svaki cm granice, ali svi najveci gradovi bi trebali biti pod „obrucom“ nekog sistema, sto je sa dometima od preko 100km, moguce cak i sa ogranicenim brojem tehnike dok za zastitu OMJ i armije generalno, imamo dovoljno postojecih sistema samo ih treba modernizovati. Dokle god vama neprijateljska protiv-radarska raketa ili jedreca bomba ima 4x veci domet od vase rakete PVO, a radar nije moderne tehnologije sa el. skeniranjem(poput „novih“ osmatrackih radara) tesko da cete ista uraditi. Tako vas i malo RV sa tehnoloskom nadmocu moze poprilicno neprijatno iznenaditi. Ne dize IAF 100 aviona kada bombarduje Siriju, nego 2-3 i samo ih „bockaju“ po potrebi. Dzabe im Bukovi.

Al

ради појашњења ПВО системи се деле на:

-веома малог домета до 5км
-малог домета до 15км
-средњег домета до 50км
-великог домета преко 100км
-системи намењени гађању балистичких ракета

поједини руски тј совјетски системи и јесу на тај начин класификовани нпр С-300 П /С-300 В, С-300 Ф али тако може да планира велика, не мала држава,
с тим да руси раније совјети истичу тиме покретљи-вост система, нпр С-300В је потпуно самоходан док С-300П то није, као ни С-300Ф – за слабије упућене Ф значи флотни НАТО СА-Н-6 монтиран на крстрице Слава, Киров, и тешку крстарицу носач авиона Адмирал Кузњецов

ово пишем јер се на коментарима на Т6 стално појављује подела система, као да у случају неког сукоба трупна ПВО, неће да брани територију и обрнуто

Odgovori
AL

Svakako, ali se po utrebi dele na armijske i teritorijalne, a za iste zadatke su specijalozovani. Naravno da mogu da se koriste ako zatreba u obe uloge(trenutno nama Kub stiti Novi Sad npr.), no nije idealno, a ako mi imamo novca za jedno, bolje uzeti ovo sto nam je potrebnije. Kub/Buk, Tor nisu uopste rasporedjeni PVO(unutar vazdusno-kosmicnih snaga tj. srpski RViPVO) nego kopnenoj vojsci, a valjda oni sto ga prave znaju zasto.

Pogledajte samo tehnicki, Buk M3 skenira +/-60step. Znaci da vam trebaju tri lansera i tri nisanska radara da bi stvorili pun „obruc“ dometa do 70km. Vise vozila, vise ljudstva na polozaju, veca logistika, kompleksnije komandovanje itd. dok lanseri sistema S-300/350/400, HQ-16, Spyder-MR imaju sferno pokrice. Jedan lanser S-350 ima 12 raketa koje se lansiraju u svim pravcima maks. dometa 120km po daljini. Nama pored tehnike, fali i ljudi znate i sami, odgovor se sam namece.

Ma

@AL-41F1

I sami ste napisali u komentaru jednog prejasnjeg libijskog clanka da je za nasu situaciju i doktrinu iz 1999 koju ovde svi hvale najidealniji veoma agilan PVO sa aktivno vodjenim raketama. U to se ne uklapa ta stroga slika hijerarhijskog, slojevitog PVO koji meni subjektivno zvuci kao neka stara, sovjetska prica. Ono kao, partija na celu, regionalni komiteti po republikama, opstinski odbori na nivou lokalnih zajednica itd. Mislim da je takva shema danas neadekvtna. PVO treba posmatrati kao grupu odbrambenih resursa u vremenu i prostoru koji se shodno situaciji aktiviraju ili sakrivaju a odluke se donose uz pomoc modernih informatickih tehnologija i uz maksimalnu lokalnu autonomiju. Tako nesto, kao u modernoj industriji/busienss-u.

AL

@Mayer
Ne radi se konkretno ovde o „hijerarhiji“ nego tehnickim kapacitetima. Sistemi koje sam naveo upravo imaju aktivne radarske rakete i potpuno su mobilni/samohodni bez ikakvog fizikalisanja. Bas zbog sfernog pokrica i veceg dometa, optimizovani su za odbranu gradova, dok su amrijski optimizovani za odbranu OMJ koji imaju drugacije pretnje. Naravno moze se to sve preklapati, ali ako imamo novca za jedno, bolje ono sto nam je potrebnije i sto nam vise odgovara.

Ako mene pitate, ja bi najradije Spyder-MR jer ima AESA radar, aktivne radarske rakete koje moze da lansira u svim pravcima, zatim S-350(mozda bolje rakete, ali PESA radar), pa onda HQ-16.

Mi

Spyder-MR rakete imaju domet do 35km i do16km po visini. To je polovina sposobnosti rakete BUK-M3!! ili četiri puta kraci domet u odnosu na S-350! Radar jeste strava, ali kao i BUK-M3 i S-350 drugaciji radari mogu da se uvezu ako imas para da ih kupis.

AL

@Milos77
To je za IC rakete, Sypder familija ima konf. do 20 do 80km po daljini, a rakete se mogu koristiti i za LA ;) Dodatno, svako vozilo ima svoj OLS.
https://www.rafael.co.il/wp-content/uploads/2019/03/SPYDER-Family.pdf
Da imaju drugaciji radar, ali ni jedan nije AESA, nego PESA sto je slucaj i kod Nasams2, Patriot i Aegis sistema.

Dodatno, ne bi bih bas da ljutim amerikance kupovinom ruskih sistema. To bi ostavio kao opciju ako bas nista sa zapada ne moze ili nam je preskupo.

Al

Ovo sve može da sleti na Srpske rekonstruisane i logistički prilagođene aeorodrume. Odlično. Pa braćo Srbi imate čemu i da se radujete. Srbija je večna dok su joj deca verna.

Odgovori
Ve

Jeste, moze da sleti ko oni tenkovi koji zapese u Rumuniji, okruzeni smo zemljama NATO alijanse koje jedva cekaju da rusko oruzje dođe kod nas, zivimo u nekom svom svetu u kojem smo naoruzani savremenim PVO i lovcima zadnje generacije, jedini je problem sto sve to nemamo a ono savremeno sto imamo to je na kapaljku, nedovljno za mesec dana rata sa malo ozbiljnijom armijom, na sukob sa alijansom nesmemo da pomislimo, ako sve ovo moze da sleti na nase aerodrome sto ne sleti ili cemo da cekamo da NATO odobri, jer kako vidite Aleksandre nacekasmo se mi onih T72 da stignu preko Rumunije. Srbija je večna dok su joj deca verna.

Al

Veljko od toga što si naveo jedino se istinski bojim da se ne ponovi nešto drugo a to je počne sranje a prave, zdrave i odvažne Srbende pretvore se u gumicu i zbrišu preko granice. Ovo sve može da dođe kad zatreba, i malo pre toga ali Srba da ne zafali.

Do

До сада нисам остављао коментаре овде, али за све опстоји први пут.

Што се тиче снаге РМ на глобалном нивоу:
1. САД – због носача авиона и подморница
2. Русија – због подводне компоненте
3. Кина – тренутно и за дуго времена највећа морнарица по броју пловила (>400), са тенденцијом раста и то нарочито у сегменту разарача (депласмана 8.5К и 10К и више тона, уз напомену да РМ Кине није пројектована као глобална сила већ за потискивање САД из западног Пацифика, а када је тај део под контролом ствари постају много лакше
4. Француска – због подводне компоненте
5. ВБ
6. Јапан
7. С. Кореја

Па онда сви остали.

Неко је понемуо снагу Израела – она лежи у следеће три ствари:
1. Јеврејски лоби који иза себе има армију САД – јачи је и од државе Израел, јер је стврио, па самим тим и од оружаних снага
2. Нуклеарни капацитет
3. Ваздухопловство

Разлог што се Русија и Израел разумеју или „разумеју“ лежи у чињеници да је до распада СССР-а Израел имао око 4 милиона становника а да је данас други говорни језик руски (лако проверљиво) и да чак и Русија сматра Израел руско-говорним подручјем, тако да нема говора о било каквом сукобу.

Odgovori
AL

Kako da „potisnu“ US Navy iz zap. Pacifika kada su duz cele obale okruzeni americkim saveznicima, a imaju tu jedinu obalu? Pritom zavise od trgovine sa Evropom, koja je cela americki saveznik?

Koji je to kineski admiral trenutno u sluzbi komandovao u nekim borbenim dejstvima? Dok se ne dokazu, za mene je to „paper tiger“ koliko god plovila imali.

Д

@AL-41F1

Шта је то за вас или за мене је тотално небитно и надам се да нећемо морати ни да добијамо потврде из реалног света. То је брига стратега из Кине и САД-а.

Што се командовања тиче – НИКО нема реално искуство из ратова у којима су се бориле снаге сличне или бар у неком елементу упоредиве снаге. Ако мислите да је неко искуство командовати у сукобима са Ираком, Афганистаном или СРЈ – па то је благо речено смешно. А ово се мирне душе може рећи и за вазухопловне снаге јер борбе у готово лабораторијским условима нису никакво искуство. Последње што је иоле опипњиво био је Вијетнам.

Ако су нас претходни ратови нечему научили то је да су савезништва варљива категрија, јер се често покаже да је боље измаћи позадину него је потурати у таквом сукобу. Схватите да би многи од тих савезника буквално престали да постоје.
(нпр. Јапан – деведесетих година имао око 130 милиона становника, а због беле куге до 2050 ће спасти на око 80 – мислите ли да они могу да маштају о учешћу у сукобима? Тешко).

Оно где је Кина најрањивија је транспорт морем – а тај део је управо нови пут свиле почео да решава – па ће један део ићи северним путем, један копненим на запад (који је ван домашаја морнарице), један преко CPEC (Пакистан) а остатак онуда куда иде и данас.
Империје не настају нити нестају преко ноћи, па тако неће ни ова смена, то ће бити процес. Први корак је контрола Јужног кинеског мора, а други корак решавање питања Тајвана. Након тог момента су врата Пацифика широм отворена.

За почетак и време садашње, а то је велика промена, САД више не размишља ни у лудилу да пошаље две групе носача авиона у Тајвански мореуз као 90-тих година. Некада је та сила била довољна да реши проблем, данас може само да послужи за повећање извоза гвожђа.

AL

Ako cemo koristiti Vijetnam, koliko su izdrzale SAD, a koliko Kina? Pritom Kina je napadala vojno izmorenu drzavu, bez direktne strane pomoci, a SAD su se borile direktno i sa SSSRom.

Mozda iz nase perspektive ti ratovi izgledao kao „igranje“, ali sasvim je drugo kada dejstvujete hiljada km od svojim maticnih baza, imate stvarne gubitke i zapravo vam ginu ljudi, pa makar i u jako malim procentima, naspram vojne vezbe gde se zna sve unapred i gde ste kuci, a da ne govorim o akumuliranom znanju koje posuduje jedna vojska, u ovom slucaju mornarica SAD, Britanije i Francuske, naspram Kine cije je iskustvo 0.00% u svim mogucim segmentima i upitan je uopste kvalitet oficirskog kadra u jednopartijskom sistemu koji politicki sve kontrolise.

Ono sta cu reci da je prednost Kine je industrijski kapacitet, te bi gubitke brze nadoknadili, barem na pocetku.

Kao da poredite artiljeriju Srbije koja ima 200 godina iskustva, sa Irakom 80ih koji su top videli juce. Dzabe sto imaju para za hiljade cevi, nije sve u brojkama.

AL

I samo da naglasim, mozda se oni u praksi dokazu odlicno, samo sam hteo reci da ne mozete suditi samo po „brojkama“ kada oni nemaju iskustva i znanja iz prakse ama bas nikakvog! Dok ne vidimo na delu, ne znamo.

Ma

>> НИКО нема реално искуство из ратова у којима су се бориле снаге сличне или бар у неком елементу упоредиве снаг

Nonsens, USA recimo imaju iskustva globlanog rata gde su agirale na planetarnom nivou! Obratite paznju da je USA jedina „imperija“ koja je za jedno kratko vreme posle 2. svetskog rata doominira celim svetom i imala resporedjene vojne snage na svim kontinentima i u svim relevantnim regionima.

ma

Mnogi analiticari i stratezi govore da je sukob Kine i USA veoma moguc cak i neizbezan u bliskoj ili daljoj buducnosti. Sumnjam da ce americki saveznici a Kineski susedi da se usude da otvoreno udju u rat na strani USA jer time nista ne bi dobili osim ogromnih razaranja. Japanci su u proslozti okupirali Kinu pa su prosli kako su prosli, kinezi to ne zaboravljaju jer nisu kao mi sa pilecim pamcenjem. Kinu kao i Rusiju vise je nemoguce poraziti vojnim sredstvima. Onaj ko planira tako nesto u svojoj glavi je velika budala. U taj sukob ako dodje do velikih razmera direktno ulazi Rusija na strani Kine. I sta smo onda dobili? Apokalipsu. Za Kinu je dovoljno u ovom trenutku da drzi amere sto dalje od svoje obale i teritorijalnih voda a imaju sva sredstva da to i urade. Sami americki generali tvrde da im je potrebno jos veliki broj brodova za obuzdavanje Rusije i Kine. Rusija je toliko ojacala svoju pomorsku flotu u zadnjih 10ak godina da su sada vec u Sredozemlju a do pre 20-30 godina jedva da su mogli odbraniti Crno more. Danas spartaju Atlantskim i Tihim okeanom, Severnim morem itd… Ako Kina napravi pre amera hipersonicno oruzje a na njemu uveliko rade, onda necija bolesna planiranja iz duboke drzave napad na Kinu ostace samo pusti snovi.

Aleksa Radojcic
Pancir S2 moze sve drugo da brani ali ne i celu teritoriju Srbije. To je nemoguce. Za celu teritoriju Srbije bilo bi nam potrebno na desetine divizijona (ne baterija) kako bi imali zgusnutu odbranu sirom Srbije. A kada se sve to sabere to finansijski je nemoguca misija. Takav vid odbrane danas ne praktikuje ni jedna prava ozbiljna drzava sem mozda neke drzavice u Africi. Slazemo se da Pancir sluzi za odbranu stacionarnih objekata od velikog znacaja, mostova, aerodroma, komandna mesta, administrativnih centara itd… Vi osporavate da Pancir ne moze da se upotrebljava za odbranu trupa, ja tvrdim da moze. Cak i u nekim situacijama moze dejstvovati i po neprijateljskoj pesadiji i mehanizovanim jedinicama ako se nadje u takvoj situaciji. Njegov top je toliko precizan da je utrosak municije zanemarljiv u odnosu na pocinjeni pakao kako na zemlji tako i u vazdusnom prostoru. Ako sam dobro razumeo iz vasih proslih komentara na ovim temama o PVO vi biste sistemima Pancir uz pomoc sadasnjih domacih sistema Kub i Neva i Pasarsom branili pored gore navedenih stacionarnih objekata jedan deo Srbije? A sta cemo sa ostatkom Srbije? Hocemo li ostale varosi i gradove prepustiti na neciju milost i nemilost?
Ja shvatam da nam je potreban neki domaci sistem PVO iz nase vojne industrije iz raznih razloga da bi sto manje zavisili od stranaca. Kada cemo mi imati cisto kompletan neki domaci proizvod sa domacim delovima? Nikada. I u ova vozila koja se rade za VS ima previse stranih dobavljaca i opet cemo zavisiti od njih.
A projekat Pasars ne moze dati neku efikasnost i ozbiljniju odbranu u odnosu na sredstva koja se u njega ulazu. Mozda moze i to da ostvari u nekim africkim zemljama? Vi ne prihvatate cinjenicu koliko sam shvatio da je ovoj Srbiji potreban sistem velikog dometa? Mislite da Pancirima i Pasarsima resimo citavu strukturu odbrane ove Srbije?
Ja tvrdim da mi moramo u buduce imati troslojnu PVO kako znamo i umemo, bilo rata ne bilo, bio agresor mocan ili ne. Sredstva se moraju naci, ta sredstva ima i danas ali su potrebna za druge necasne namere ne u jacanju RV i PVO. Sta reci kada pravi ekonomisti izjavljuju da se iz ove Srbije IZNESE GODISNJE oko 3-4 mlrd evra. Pa gde smo mi to covece, gde zivimo? Kukamo nema para za VS pa naravno da nema kad odlaze tamo gde netreba.

S350 ima neke prednosti u odnosu na S300pmu2 i S400. Moze da odbije veliki masovni napad iz svih pravaca i nije mu potreban Pancir kao zastita (moze i to po zelji kupca) sto je ogromna prednost tog sistema tako da se Pancir moze fokusirati na drugu odbranu. Mislim da je S350 kompleksniji, kompaktniji efikasniji i brze reaguje na svaku pretnju iz svih pravaca u odnosu na Buk M3. Ako bi se kojim cudom nabavio S350 imali bi univerzalno sredstvo za odvracanje masovnog udara na srednjim i vecim daljinama. I kada bi nabavili Pancir SM sa ovim sistemima koje imamo to ne bi bilo dovoljno za odbranu cele Srbije jer bi zahtevalo takodje veci broj divizijona u upotrebi a Pancir SM ce znatno biti skuplja igracka od Pancira S2.

Odgovori
ma

Aleksa Radojcic
Zahvaljujem na odgovoru. Pokazalo se da ipak imamo suprotne stavove, misljenje po ovom pitanju.
Na neke stvari je odgovorio i Al41f1 gde se u ovom slucaju potpuno slazem sa njim.
Po vasoj teoriji mi tek tada ne bi odbranili nista sto je vec uveliko potvrdjeno i u praksi. Mene nimalo trenutno ne brinu susedi sto ne znaci da to moze da se promeni za 10ak godina kada i neki susedi drasticno uvecaju svoj vojni kapacitet i za napad i odbranu. Mi jos uvek mozemo da zaprzimo corbu svakom susedu sa ovim sto imamo sada u PVO ne ulazeci u resurse (kolicinu) projektila, operativnost, vec iskljucivo sa tehnoloske strane. Vi zaboravljate u kakvom smo okruzenju i u kakvom cemo obrucu tek biti ukoliko se u USA vrate oni koji zele da vojno dominiraju Evropom kroz nato. I ako se ti isti usude da pokusaju sa vojnim provokacijama prema Rusiji nas sigurno nece ostaviti na miru i tu vojna neutralnost njima nista ne znaci,kao i nikakvo medjunarodno pravo. Drugo pojavljuje se jedna osvajacka sila u regionu koja je danas u Libiji sutra moze pokusati napad na Grcku a to je Turska. Vec je Grcki nacelnik generalstaba zapretio da je Grcka potouno spremna za rat protiv Turske. Ipak su neki prognozirali da ce biti sukoba izmedju te dve drzave a nato ne daje garancije svojim clanicama da se medjusobno nece sukobiti. Tako je bilo i prilikom invazije turaka na Kipar. A gde je bio nato?
Za 10ak god. a mozda i pre pojavice se nove rakete Z-Z i V-Z hipersonicnih brzina. Hocemo li mi takva zastrasujuca sredstva docekati sa ovim sredstvima koje ti predlazes da cine okosnicu nase PVO. Iako jos uvek nema sredstvo za odbranu od tih projektila treba bar pokusati naci sto bolje sredstvo protiv takvih ciljeva a mi smo svetlosnu godinu daleko od takvih zredstava za odbranu. Najvece buduce pretnje iz vazduha pored aviona bice dronovi razlicitih namena i velicina i super brze rakete velike preciznosti. Koje sredstvo danas imamo na raspolaganju za odbranu od takvih projektila. Vi zaboravljate da u Rumuniji ima USA vojna baza sa nekim projektilima ne igrackama na oko 200km od Beograda? Ti projektili nisu tu postavljeni za neku izlozbu vec u nekom trenutku da se upotrebe a njihovi lanseri mogu lansirati i Tomahawk rakete.
Hoce li nas baterija Pancira ili buduci Pasars odbraniti od takvih mogucih scenarija ili bilo koje vece sile van Balkana.
Pored odbrane vaznih objekata sistemi velikog dometa uspesno mogu da brane celu teritoriju velicine kakva je Srbija. Vi kazete kakva je svrha braniti neki grad jer se ne bi imalo vajde sa finansijske ili ekonomske strane ako u tim gradovima nema vaznih objekata. Ja sam zapanjen tim vasim odgovorom. Dakle vi nista ne nauciste iz proslosti? Znaci ako u nekom gradu nema objekata od znacaja ne treba ga braniti. Zaista neshvatljivo sa vase strane. Da li moze ceo grad da se evakuise u slucaju nedaj Boze? Ne moze. A sklonista su posebna prica. Proucite malo bolje koliku branjenu povrsinu Srbije mogu da zahvate sistemi velikog dometa i koliko nam je divizijona potrebno za tako nesto a onda finansijski deo pa uporedite da li bi se to isplatilo ili ne. Ta vasa teorija za odbranu sistemima malog dometa je toliko zastarela i neefikasna da nemam reci. Mi bi takvom vasom odbranom zastitili deo jedinica ali objekte po vasem vidjenju nikako. Objekti se moraju braniti i sredstvima velikog dometa i ujedno time se brani i veliki deo teritorije. Nama bi bilo divoljno rasporedjivanje sistema velikog dometa na svega dva do tri mesta u celoj Srbiji. Za pocetak po jedan divizijon za odbranu Beograd – Nis kasnije se to dopunjava.
Ako se objekti brane iskljucivo sredstvima malog dometa ne mogu se odbraniti ni u teoriji na duzi rok ma koliko sistem kratkog dometa bio vrhunsko remek delo. Drzava je duzna da zastiti svakog svog gradjanina maksimalno koliko je to moguce u ratu da se na vreme obezbede adekvatna sredstva za odbranu a ne da se igramo igracaka na kasicicu. Para u ovoj prciji imaju samo lopovi i to na veliko koji nam kroje kapu. Para ima ali nema ko da lopove nauci pameti. Ne kazem da bi tada mogli vojsku pretvoriti u najvecu silu u Evropi ali bi obezbedili bezbednost drzave gde bi i mnogo mocniji polomili zube. Sve druge teorije su prazne price. Ja maksimalno podrzavam razvoj domace industrije naoruzanja ali ne moze se raditi nesto ako se to radi samo radi necije promocije ili na sistemu od kog ce biti slabe vajde a na ustrb efikasnosti odbrane drzave pa jos i bez sistema velikog dometa.

Odgovori
ma

Prema pisanju agencije Izvestija Rusija ce vec izvrsiti duboku modernizaciju lovca Su57.
Citav projekat ima naziv Megapolis.
Prvi let prototipa Su57 Super Suhoj prema planu bice realizovan sredinom 2022godine a sva testiranja trebalo bi da se zavrse do kraja 2024godine a zatim i pocetak serijske proizvodnje. Najvise izmena bice u elektronici i pogonskoj grupi. Manjih izmena bice i na konstrukciji. Bice ugradjeni novi ekrani, novi sistem za kontrolu naoruzanja, nisanski sistem, novi motori V generacije. Bice uradjeno 20 prototipova motora nove generacije za testiranja u vazduhu i na zemlji. Ugradice se elektronska kontrola rada motora i imace nazubljene vektorisane mlaznice koje ce smanjivati radarski odraz. Najzanimljiviji je elektronski deo modernizacije gde se jos uvek mmogo toga drzi u tajnosti. Verovatno ce modernizovani Super Suhoj moci da nosi i raketu Kinzal. Ili ce morati da se proizvede poseban model Su57 samo za upotrebu te rakete kao sto je Mig31K. Novim paketom modernizacije se prosiruje njegova paleta naoružanja.

Odgovori
mi

mateus
ima li vesti o izdeliye 30 tj napretku u razvoju istog

Ma

Znaci taj famozni SU-57 jos nije ni napravljen serijski primerak a vec se sprema „duboka modernizacija“. Pa jos sa epitetom „super“. Haha, mozda konacno sklone onu IRST kuglu spreda koja sama ima radarski odraz ekvivalentan eskadrili F-22. Na ovakve vesti/pisanija covek prosto ne zna sta da kaze. Inace, ako vas zanima informacija od mene koji svakako nemam pojma o super suhojima, Izdelya 30 sto se tice, od decembra 2018 aprolutna radio tisina, a verujte mene bi zaista veoma zanimao ruski napredak u toj oblasti. Ni reci o motoru, 0 novih medijskih sadrzaja sto implicira da od te rabote za sada nema nista…

Ž

Mayer

Не пратите довољно, од децембра 2018. било је неколико вести о том мотору.

Ево једне из марта ове године.

https://naukatehnika.com/izdelie-30-dvigatel-dlya-su-57-pervoe-kachestvennoe-foto.html

Ma

@Živojin Banković

Hvala vam na linku ali apsolutno nista, ama bas nista novo i interesantno u poredjenju sa decembrom 2018 kada je prikazan jedan od prototipova Su-57 sa novim motorom u vazduhu sto je zaista bio big deal! Od taa je proslo 18 meseci i ja sam nekako ocekivao da cemo do sada videti prototip sa „full motorizacijom“. Ovaj sajt samo prenosi uopstene informacije i bajate fotografije…

Ma

Moram da se ispravim, od decembra 2017 a ne 2018 ne desava se nista novo!

Ж

Mayer

Интерсантно је да постоји инфо да је у току друга фаза испитивања мотора.

А слике нису бајате, већ од 16. марта ове године.

https://vk.com/michaeldec

Ma

Hvala vam Zivojine, najbolje je da svako sam za sebe proceni da li o doticnom motoru postoje nove informacije i napredak od decembra 2017 ili ne. Recimo citanjem vasih linkova.

mi
ma

Mile
Izvinjavam se na kasnjenju odgovora nisam video postavljeno pitanje.
Nadam se da ste videli i procitali sajt koji je postavio @Zivojin.
Tu ima veliki broj odgovora dokle se stiglo sa motorom nove generacije.
Dakle radi se i dalje na testiranju i poboljsanjima tog motora jer ima mnogo toga sto do sada nije vidjeno na dosadasnjim motorima borbenih aviona. To ce biti motor sa potpuno novim konstruktorskim resenjima kako bi motor bio ekonomicniji tokom eksploatacije, efikasniji, pouzdaniji, izdrzljiviji na neka ostecenja, superkrstarenje vise od drugih, smanjenje toplotnog odraza, veliki potisak…
Jer Rusija zeli sa takvim pogonskom grupom da znatno prevazidje svoje konkurente i ostavi ih nekoliko godina unazad sa takvim resenjima. Jer raditi motor slicnih tehnoloskih resenja kao sto je Al41f1 bilo bi da ne kazem zastarelo ali takav slican motor ne bi mogao u buduce da ispunjava sve zahteve koje buduce vazdusno ratovanje donosi. Zato se radovi na tom motoru produzavaju na jos 3–4 godine testiranja. Do kraja ove godine bi trebalo da se isporuce nekoliko Su57 sa sadasnjim motorom AL41 takozvane prve etape. Do 2024g. bi trebalo da se isporuce nekoliko desetina avioiona verovatno nesto vise od 30 mozda i 40 lovaca sa sadasnjim motorima a nakon 2024g. serijska proizvodnja sa novim motorima i duboko modernizovanom platformom Su57SS.
Nema vise brzih a pouzdanih i efikasnih tehnoloskih resenja u vojnoj avio industriji jer sa novim tehnoloskim resenjima dolaze i veci problemi. Nece tako lako ici u buduce i sa najvecim proizvodjacima ratne vazduhoplovne tehnike a za male drzave jos veci problemi da takvu tehniku i nabave. Ako se ubuduce zeli vrhunski borbeni avion ispitivanja i testiranja kao i proizvodnja bice sve duza bez obzira na sveobuhvatniji napredak novih ali vrlo slozenih tehnologija.

Mayer

IRST kugla koja ima radarski odraz kao eskadrila F22. 😄😄😄😄😄😄😄😄
Ima li jos vece nebuloza od doticnog?
Znam da bi te veoma zanimao napredak Rusije u toj oblasti kao lanjski sneg no sta ces mora nesto da se lupi. Zivi ti svoj zivot u tvojoj zemlji Europi nemoj se toliko sekirati zbog Rusije a i Srbije jer si joj kako vidim davno okrenuo ledja. Ne znam zasto bi te vise interesovalo sta se dogadja u nasim i ruskim vojnim vazduhoplovstvima? Beri svoju brigu.

Odgovori
mi

hvala mateovic
poslednje sto sam ja nasao je https://rs.rbth.com/science/90140-projekat-megapolis-super-suhoj
islio sam da ima nesto svezije-jos jedanput hvala za izcrpan odgovor

ma

Mayer

Sta si ti ocekivao da ti svaki detalj dostave na tacni. Ja stvarno ne znam da li si ti bio uopste u vojsci sa ovakvim decijim konstatacijama. Jesi li cuo nekad za industrijsku ili vojnu tajnu? Znaci treba sve detalje izbaciti na videlo da bi tamo neki Mayer video i procitao svaki detalj na cemu i o cemu se radi. Tako nesto moze da napise samo onaj ko ne zna da postoje ogranicenja koja mogu biti dostupna javnosti. Ponasas se kao razmazeno deriste koje trazi nesto sto nije dozvoljeno i za njegov uzrast.

Drugo nevezano za doticnog ukoliko se desi da turci prodaju amerima S400 a ovi pocnu da cackaju i zele da provale najvece tajne tog sistema dolazi do samounistenja tajnih kodova i samih elektricnih komponenti sistema. Tako da bi svaki pokusaj rastavljanja na delove tog sistema ili bilo koje drugo proucavanje S400 bilo uzaludan posao. Sistem je potpuno zasticen od takvog moguceg scenarija. S400 ni u kom slucaju ne moze da dejstvuje protiv vazduhoplovne tehnike koju imaju VKS RF. Takve spekulacije su se pojavile u nekim medijima kao mogucnost prodaje S400 USA od strane turaka sto mislim da je bar za sada neizvodljivo.

Odgovori
Ma

Javite se sa vasim optimizmom kada budete imali video na kome se vidi Su-57 prototip kako leti sa 2 izdeliye 30 motora. Ja verujem onome sta vidim i tu ni vi a ni Zivojim ne mozete da opovrgneta da vec 2.5 godine nema nikakvih konkretnih informacija koje bi ukazivale na napredak.

ma

Radi se na drasticnom povecanju potiska motora. Trenutni rezultat ispitivanja potiska motora je 19,5 tona.

Odgovori
Ž

Треба нагласити да Су-57 и са садашњим моторима има суперкрстарење али се ради на томе да са моторима Изделије 30 то може постићи са максималном полетном масом.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor