CH-95: Još jedna izviđačko-borbena bespilotna letelica za Vojsku Srbije

17. sep 2021

[ANALIZA] Ako Srbija zaista kupi Pancir S1M: Sva unapređenja u odnosu na verziju sistema koju već imamo

16. sep 2021

[POSLEDNJA VEST] Vučić: Srbija nabavlja Kornet, Pancir S1M, kineske bespilotne letelice CH-95, dodatne helikoptere H145M i Talesove laserski vođene rakete vazduh-zemlja

15. sep 2021

[NAJAVA]: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije 15. septembra organizuju Taktičko-tehnički zbor na Ušću

13. sep 2021

Šabla 2021: “Pogođene sve mete predviđene za uništenje“

13. sep 2021

Svečanost promocije novih oficira Vojske Srbije: Do sada najveće učešće letelica RV i PVO

10. sep 2021

Armiji SAD isporučen prvi helikopter UH-72B

9. sep 2021

Protivvazduhoplovni raketni sistem Antej-2500: Izvozna verzija sistema S-300VM

9. sep 2021

Defile povodom Dana nezavisnosti Severne Makedonije: Delimičan uvid u makedonska policijska i vojna sredstva

8. sep 2021

Vazduhoplovna vežba “Šabla-2021“: Srpski MiG-ovi 29 stigli u Bugarsku

6. sep 2021

Naredne nedelje RV i PVO Vojske Srbije ponovo u Bugarskoj, učestvuju lovačka avijacija i jedinice za protivvazduhoplovna dejstva

3. sep 2021

[FOTOREPORTAŽA] Kečkemet-2021: Mađari ponovo pokazali kako se organizuje aeromiting

1. sep 2021

Bugarska započela proces nabavke još 8 borbenih aviona F-16

27. avg 2021

Srpsko ratno vazduhoplovsto posle pauze od sedam godina ponovo učestvuje na inostranom aero-mitingu

24. avg 2021

Utva prvi put učestvovala na aero-mitingu u inostranstvu sa Sovom: „Napravili smo baš ekonomičan avion, zar ne?“

24. avg 2021

[VIDEO] Srušio se prototip ruskog vojnog transportnog aviona IL-112V kod Moskve, nema preživelih

17. avg 2021

[POSTANI PILOT] Upis nove klase 15. septembra: Aeroklub „Zrenjanin“ zove sve koji su zainteresovani da postanu Sportski Piloti

12. avg 2021

[POSLEDNJA VEST] Vučić: Srbija kupuje 2 helikoptera Ka-32

11. avg 2021

[POSLEDNJA VEST] Kiparski medij: Srbija pregovara sa Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera Mi-35P

9. avg 2021

Novi zapadni avioni u Ratnom vazduhoplovstvu Turkmenistana

9. avg 2021
Helikopterska jedinica MUP-a Srbije gasi požare u Severnoj Makedoniji
Za gašenje požara upotrebiće se i jedan helikopter H145M / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije gasi požare u Severnoj Makedoniji

Kako je juče saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, četiri helikoptera sa 16 pripadnika Helikopterske jedinice kao i pripadnicima Sektora za vanredne situacije došlo je u Kumanovsku regiju u Severnoj Makedoniji kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i sela u ovoj regiji.

U Severnu Makedoniju je, zajedno sa vršiocem dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem, stigao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je istakao da se samo nekoliko dana nakon samita u Skoplјu, gde su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije izrazili potrebu svih naroda na Balkanu da budu bliži jedni drugima i da se kroz sve forme saradnje stvori otvoreni Balkan, pokazuje koliko je to važno i potrebno, navedeno je iz MUP-a Srbije.

– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim izdao naređenje Ministarstvu unutrašnjih poslova da učinimo sve što je u našoj moći da našim prijatelјima u Severnoj Makedoniji pomognemo i da bez obzira što i kod nas bukte požari odvojimo značajne snage i tehničke kapacitet kako bismo pomogli stanovništvu u ovoj zemlјi da se sačuvaju lјudski životi, šumsko bogatstvo i prostor zahvaćen požarom – rekao je ministar Vulin, koga je u dočekao ministar policije Severne Makedonije Oliver Spasovski.

Ministar je precizirao je da se od juče na prostoru Severne Makedonije nalaze četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, tri vatrogasna, od čega dva AB-212 nosivosti tonu i 200 litara vode i H145 nosivosti tonu, dok četvrti (Gazela, prim. Autora) služi za izviđanje i navođenje.

– Mi smo spremni da ukoliko uslovi to budu zahtevali i situacija se pogorša intervenišemo sa našim lјudima i tehnikom u bilo kom delu Severne Makedonije gde je naša pomoć potrebna –  rekao je ministar Vulin istakavši da Srbija na ovaj način sprečava i širenje požara na Republiku Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru Vulinu i Vladi Srbije na upućenoj pomoći istakavši da je u Severnoj Makedoniji trenutno aktivno 13 požara, koji prete da zahvate veću površinu.

– Važno nam je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelјi iz Republike Srbije i želim u svoje lično ime i u ime Vlade da se zahvalim na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara – izjavio je Spasovski.

 

Komentari

E

Lep gest, neka svi vide da nemamo nikakve skrivene namere i da hocemo sa svima da saradjujemo, ali samo na ravnopravnim osnovama…

Odgovori
A

A gde su prijatelji iz NATO bratstva?

Odgovori
L

Pa nemože NATO gasiti požar. Nije on za to napravljen. Nego će Makedonska vojska ići da gine za Američke interese. Zato su i uvučeni u NATO.

L

@Lovac, tačno tako! NATO pali po Balkanu i ne pada im napamet da ista gase.

V

Lovac,
Nato je po definiciji piroman a ne vatrogasac…

B

Nato zna samo da pali i potpaljuje, a ne da gasi.

M

NATO se ne bavi vatrogastvom, ali su mogli pitati EU za pomoć i dobiti 1-3 PP aviona s posadama, kao Turska. NATO može eventualno poslati helikoptere kao ispomoć u prijevozu, ali to mi ne izgleda smisleno u ovoj situaciji.

Nego, je li mi može netko objasniti kome predsjednik države može išta narediti u mirnodopskim uvjetima?

r

Dok Turska dobije pomoć od EU ima da izgore kao licna sreća pa im je u pomoć došla ona Ruska grdosija što sleće na vodu mislim da je Be-200 u pitanju

D

Hrvatski Kanader gasi požar u Turskoj!

r

@Davor. I tri ruska Be-200 od 28.07 učestvuju u gašenju

D

A nasa Mokra Gora jel ugasena??

Odgovori
R

Zanimljivo kako moze da gori kad je mokra.

A

Bolje je spreciti i ugasiti jos dok je tamo, nego cekati da predje na nasu stranu.

Odgovori
M

Život živimo za dobrobit našu i naših najbližih. Neko to nikad nenradi, neko radi za poene, a neko ne moze da ne uradi iz ljudskosti. Često iz oba razloga. Svejedno. Filozofiju na stranu. Bolje nego prevoziti buržuje ili političare jer mogu da plate vožnju.

To je pravi način koristiti vreme, tehniku, i uložen novac. Gde god gori, gde god se moze pristupiti dometom unpomoć, samo napred. Iskustvo tih timova je za nas i region neprocenjivo. Jos jednom, samo napred !!

Odgovori
D

Radanović; netko je pitao za NATO?
Samo sam odgovorio da NATO pomaže. Šta se odmah hvataš Rusa?

M

BRAVO

Odgovori
M

Nije to bitno ali za informaciju tamo gde su gasili pozar helikopteri MUP-a Srbije je srpski kraj t.e. tu su bas srpska sela. U svakom slucaju ova akcija je sa svaku pohvalu i treba nastaviti suradnju dalje istim tempom.
Ova akcija je veoma pozitivno prihvacena u makedonskoj javnosti a znam zato sto ja zivim tamo.

Odgovori
m

Evo kise danas na celom Balkanu tako da .. :)

Odgovori
B

Srbija mora da nabavi barem jedan Kanader ili ruski Berijev za gašenje požara.Iz godine u godinu sve su veće suše a samim tim i požari.Veliki požari traže ozbiljnu opremu(avione) za gašenje.

Odgovori
A

@Bungi

Nema potrebe kupovati 2 usko specijalizovaba aviona. Daleko praktičnije rešenje jeste da se budući transportni avion opremi opremom za gašenje požara.

V

Aleksa,
Potpuno ste u pravu…
Jedan od uslova pri kupovini budućeg transportnog aviona i treba da bude i mogućnost opremanja opremom za gašenje požara. Osim toga, tu opciju treba uzeti i kao uslov prilikom neke buduće nabavke (zanavljanja) poljoprivredne avijacije.

P

Gospodine Bankoviću, da li IL 76 za gasenje pozara mora da bude posebno modifikovan već u proizvodnji. Ili se na standardni avion samo dodaju u tovarni prostor , elementi koji sluze za taransport vode i izbacivanje iste po mestu pozara? Jedno laicko pitanje.

Odgovori
Ž

Petar Jerinić

Не мора да буде дорађен у производњи, може се опремити обичан транспортер.

D

Jedna digresija u vezi izjave Ministra unutrašnjih poslova, Predsednik Republike ne može po Ustavu i Zakonu da izdaje naređenja Ministarstvu unutrašnjih poslova, njegovim pripadnicima niti organizacionim jedinicama. Ali aj sad…

Odgovori
N

Pa objasni ti to Vulinu, koji pominje Prvorodjenog u svakoj (ama bukvalno u svakoj) svojoj izjavi.
Mora se ući još dublje u analni otvor, a Vulin je majstor za to.

P

Precednik republike ne mora izdavati naredjenja, on prosto moze kada fokusira misao snagom volje poslati vojsku na odredjeno mesto (jer je vrhovni komandant), te tako resiti problem dok si rek’o geox. To on i cini svakodnevno, zato ga narod obozava i klice mu s ljubavlju!

I

Potpuno tačno!

D

@ Nenad , neko se uvlači Vučiću a neko drugi ide da kuka i duboko se uvlači ambasadorima kvinte u ANUSE .
Znate cenjeni gospodine više cenim ljude koji drže do svoje domovine i hvale svog predsednika ( prvorođenog , kako ga vi posprdno nazivate ) nego ljude poput vas koji se rasipaju autošovinizmom i kvazi demokratijom a iz isjustva znam da takvi kada dođu na vlast budu najkorumpirovaniji , biću slobodan pa ću navesti primer Tadića , Đilasa i Jeremića , prvi je poznat kao Mr.10% drugi kao neko ko je prisvojio državnu imovinu a treći je jako poznat po telefonat “ j….mo m…r Srbiji “ i po ttome što je dobio silan keš iz azije za najgluplje postavljeno oolitičko pitanje na sudu !!

М

Гори нам Златибор.. Ту, у нашој Србији гори наша планина

Odgovori

Juče su 2 Mi-17 i 1 Mi-8 gasili. Danas nisu angažovani jer je procenjeno da nema potrebe za time.

A

Zašto mi Srbi imamo potrebu da se stalno namećemo i da tražimo da nas na silu vole. Po ko zna koji put mi trčimo drugima da pomognemo a kad dođe zao čas svi gledaju da nas nalupaju. Pogledaj svoj dom Srbine i skini paučinu sa očiju, osvesti se i počni da gledaš sebe. Neću više ništa da komentarišem. Pozdrav mojoj napaćenoj brači Srbima, gde god bili.

Odgovori
P

Slovenci poslali 17 vatrogasnih vozila sa 48 vatrogasaca i jel se oni nekom namecu? Kad su bile poplave u Obrenovcu isto su dobrovoljci iz slovenacke civilne zastite bili prvi sa pumpama u TENTu dok su nasi u civilnoj zastiti pokusali da udju u trag svoj pokradenoj opremi, i po cijim se vikendicama kriju camci. To sto smo poslali ljudstvo i opremu je ljudski gest i daj boze da se vise u regionu pomazemo, pogotovo kad su elementarne nepogode u pitanju. A o nasem drzavnom vrhu nemam reci, dovoljno je sto premijer drzave se obraca predsedniku sa „šefe“ – kao da smo severna koreja.

P

Evo danas stizu i vatrogasci iz austrijske Stajerske. Njih 136 sa 43 vozila. Sve ovo u sklopu programa – EU Civil Protection & Humanitarian Aid – ECHO

A

Prepelica
Lepo od tebe što si toliko human i što ovo gledaš kao pozitivan gest. Nemam ništa protiv tvog mišljenja ali imam i ja svoje poglede koji nisu tako ružičasti. Moje misli idu isključivo za mojim narodom Srpskim i kad kažem da se svima dajemo i svima uvek pomažemo a od istih smo zlo onda to i mislim. Budi ti human i nastavi da gledaš ka drugima ja ću svoj pogled da zadržim nad svojim narodom. Pozdrav.

n

Vulin opet uniformisan ;-)

Kakva je ono „grba“ na Gazeli?
Je li to nesto novo ili mi to dosad nije upalo u oci?

Odgovori
C

I treba pomoći, samo ne znam otkud predsedniku pravo da komanduje bilo kom ministarstvu… Mi nismo ni Rusija ni SAD da predsednik komanduje…

Odgovori
A

Pa on je najveci sin naseg naroda i moze mu se.Nazalost, nikad se u Srbiji (a i sire na Balkanu) nije bas postovao ustav i zakon.Jedino je dobro kad to nije na stetu obicnog naroda…

B

Ja sam iz mesta Pehcevo u Makedonije, to je mali grad do bugarske i tu sad ima veliki pozar na okolne shume. Danas ovde su pomagale vashe bell 212 i H145.I jedino sta mogu reci je hvala Srbijo !!

Potpuno ste u pravo vi koi kazete da te helikoptere treba da su kod vas i da gase vashe pozare. Ovo sto se deshava kod nas je katastrofalno. Nije nabavljen ni jedan nov armiski helikopter posle konflikta u 2001a i te tad su bile nastaro. Covece pa te mi-8/17 ja neznam po 40 godina kante sta josh nisu videle i cjela drzava se potprela na samo dva komada, samo te su aktivne. Do sad sve pozare su na nihov teret. I imalo je 3 air tractora koje nisu ni servisirane zbog korupcije po te instuticije.

Prvi put pisem na srpskom jeziku , pa oprostite zbog greske, oko 20 godina sam, nisam ucio srpski a i nisam pa ni zivio u Jugoslavie.Ali ovaj jezik kao i narod osecam najblizi do nash. A to sto rade politika to je druga stvar.

Odgovori
S

@ Biarmicus
Nek si ti nama ziv i zdrav, to je jedino bitno u ovakvim situacijama.
Meni je drago kada moja drzava pomogne nekoj drugoj, a narocito kada moze pomoci zaista bratskom narodu kao sto su Makedonci. Zao mi je samo sto je do zla uopste i doslo, ali to ne mozemo birati, ono sto mozemo birati je da budemo ljudi jedni prema drugima.

Ipak od tih helikoptera ima velike koristi i investicija se isplatila, a uskoro ce stici i jos veci SuperPuma, jedan taj ponese vode kao 4xH-145m, zlu ne trebalo, a kako je krenulo, trebace.

I da iskoristim priliku da naglasim nesto jako bitno: Amerika, Rusija, Nemacka, Kina….sve te sile dodju i prodju, a mi ostajemo da zivimo ovde jedni pored drugih. Zato je mnogo bitnije u kakvim smo medjusobnim odnosima, a ne sta o nama misle gigantske drzave koje nas nikad, ali nikad, nece razumeti.

B

@ Srbofil Hvala vam i josh jednom hvala celu Srbiju za ovu pomoc, i slazem se sa sve sto ste napisali i posebno to posljednie.

Ipak i neodgovornosti nase budale koje su na vlast o voenom vosduhoplovstvo je veliko. Bar da se vodi red za sto treba da sluzi za ovakve situacije kao transportni helikopteri.
Pozdrav

Г

Ово значи да су 3 Ербаса и један Бел остали у Србији. Надам се да су ти који су доносили овакву одлуку исправно проценили да су нам ова 4 хелија довољна за активне/потенцијалне пожаре по Србији.

Odgovori
S

@ Грга
Mi-17 takodje mogu nositi vedra sa vodom.

B

Grga
Racunaj tu i MI 8 i MI 17 i HM 145 koje ima vojska. Svi oni kogu nositi vedra vode.

Г

@Србофил@Боб
Намерно сам изоставио војне хелихоптере, јер је гашење пожара пре свега у надлежности МУПа, а не војске. Имамо ми и пољопривредну авијацију, ал се из неког разлога не користи…

@Грга
Не знам због чега би сте изоставили ВС. Она има три основне мисије које су јој додељене. Једна од њих је помоћ цивилним властима у случају природних непогода и несрећа. Управо зато су војни хеликоптери и опремљени опремом за гашење пожара.

S

A Dromaderi i dalje sede i plaču…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend