U Srbiji će 22. i 27. juna biti izvedena najveća vojna vežba do sada

11. jun 2021

Slovenija prikazala vozila JLTV, objavljeni planovi daljeg opremanja vazduhoplovstva

11. jun 2021

Održana svečanost povodom prijema lovačkih aviona MiG-29 koje je Belorusija donirala Srbiji

10. jun 2021

MiG-ovi 29 u Ratnom vazduhoplovstvu Bugarske: Do sada izgubljena dva aviona, operativnost mala, uskoro zamena lovcima F-16

9. jun 2021

POSLEDNJA VEST: Srušio se bugarski MiG-29, pilot poginuo, prekinuta PVO vežba na Šabli

9. jun 2021

[NAJAVA] Poziv vazduhoplovnoj publici: Najzanimljivija tribina u seriji predavanja o prvoj srpskoj eskadrili u petak u Beogradu

8. jun 2021

Danska će prva u svetu koristiti električne avione za obuku vojnih pilota, izbor je Pipistrelov Velis Electro

8. jun 2021

Šabla 2021: Lovačka avijacija RV i PVO Vojske Srbije i ove godine u Bugarskoj na gađanju ciljeva u vazduhu

4. jun 2021

[FOTO REPORTAŽA] Vežba Decisive Strike 21: Grčki F-16 blistali nad Krivolakom, vozila JLTV prvi put u prašini Makedonije

4. jun 2021

[SEAS 2021 premijera] Prezentacija Nenada Miloradovića o aktuelnim i budućim projektima u segmentu vazduhoplovne i PVO tehnike

3. jun 2021

[SEAS 2021 premijera] Erbas projekti u Srbiji: Saradnja je tek na početku

3. jun 2021

[SEAS 2021 premijera] Kanada ozbiljna u regionu: Posle Crne Gore sledeća je Severna Makedonija

2. jun 2021

Hrvatski premijer o detaljima isporuke i plaćanja Rafala

2. jun 2021

Rusija razvija AESA radar koji je sposoban za praćenje dronova veličine lista papira, prvo ispitivanje sa sistemom PVO Pancir

1. jun 2021

SAAB: Naša ponuda je delotvornija za Hrvatsku

28. maj 2021

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska zvanično izabrala Rafal, 12 polovnih aviona biće plaćeno „999 miliona evra“

28. maj 2021

Suhoj radi na razvoju prvog ruskog savremenog jednomotornog borbenog aviona

28. maj 2021

Jedinice RV i PVO Vojske Srbije izvele zajedničko taktičko uvežbavanje

27. maj 2021

[ANALIZA] Hrvatska sa Rafalom, Srbija sa MiG-29SM: Ko je bolji?

27. maj 2021

LOM Praha preuzima posao remonta helikoptera Mi-8/17/171 Severne Makedonije

26. maj 2021
Slovenija prikazala vozila JLTV, objavljeni planovi daljeg opremanja vazduhoplovstva
Vozila JLTV su deo realizacije plana modernizacije slovenačke vojske, osim toga tu je nabavka jednog transportniog aviona Spartan, nabavka dva srednja transportna helikoptera i modernizacija postojećih helikoptera Bell 412 / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije

Slovenija prikazala vozila JLTV, objavljeni planovi daljeg opremanja vazduhoplovstva

Slovenija će u narednih godinu dana naručiti još 37 vozila Oshkosh Defense 4×4 Joint Light Tactical Vehicles (JLTV), otkrio je ministar odbrane Slovenije Matej Tonin na zvaničnoj promociji novoisporučenih JLTV održanoj u Ljubljani 4. juna, objavilo je istog dana slovenačko Ministarstvo odbrane.

Na skromnom događaju organizovanom u kasarni ‘’Edvard Peperko’’ mogla su se videti tri od ukupno 38 JLTV sa takozvanim B-kit oklopom koji su preko jadranske luke Koper isporučeni slovenačkoj vojsci 12. maja. Ova vozila prepoznatljiva su po daljinski upravljivim borbenim stanicama Kongsberg Defence & Aerospace M153 Protector CROWS (Common Remotely Operated Weapon Station) i naoružana su teškim mitraljezom M2A1 kalibra .50 (12.7×99mm NATO).

Vozila JLTV slovenačke vojske opremljena daljinski upravljivim borbenim stanicama M153 Protector / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije

Obaveštavajući da nabavkom vozila JLTV započinje dugo obećavana i dugo očekivana modernizacija opreme i naoružanja slovenačke vojske, Tonin je naglasio da će ta oklopna vozila obezbediti taktičku, operativnu i stratešku mobilnost vojske dok se istovremeno povećava mogućnost njihovog preživljavanja i omogućuje ispunjavanje nacionalnih ciljeva kada su u pitanju sposobnosti u okviru NATO.

Zamenik načelnika Generalštaba slovenačke vojske, brigadni general Roman Urbanč, rekao je da će vozila JLTV pružiti veću zaštitu i bolju mobilnost jedinicama slovenačke vojske, dok će istovremeno njihove borbene stanice (CROWS) omogućiti veću vatrenu moć i izvođenje operacija u uslovima smanjene vidljivosti.

Tonin je iskoristio promociju JLTV kako bi takođe objavio da Ministarstvo odbrane planira da investira 33,2 miliona evra u dalje unapređenje vojnih logističkih sposobnosti kao i u infrastrukturu.  Takođe je najavio modernizaciju helikoptera Bell 412 i nabavku dva srednja transportna helikoptera između 2022. i 2025. godine, tako da će uz vojne zadatke, slovenačka vojska biti sposobna da obavlja zadatke i u sistemu zaštite i spasavanja.

Interesantno da je Tonin takođe izrazio želju da se transportni avion Spartan (C-27J) ‘’vidi u slovenačkim bojama’’ za nešto više od godinu dana. Ova izjava se poklapa sa činjenicom da je transportni avion Spartan koji pripada 46. vazduhoplovnoj brigadi Ratnog vazduhoplovstva Italije, stacioniranom u Pizi, bio poslat u okviru posete, odnosno prezentacije, koja je održana 31. maja u bazi Cerklje ob Krki.

38 vozila JLTV koštaće 26,7 miliona evra bez PDV-a / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije

Prema sporazumu u okviru programa Inostranih vojnih prodaja – FMS (Foreign Military Sales) potpisanom 12. septembra 2018, slovenačko Ministarstvo odbane je od Vašingtona kupilo 38 JLTV kako bi opremilo srednju bataljonsku borbenu grupu slovenačke vojske.

Za naoružavanje svojih 38 JLTV, Slovenija je naručila 38 borbenih stanica CROWS predviđenih za isporuku do 2022. Pored mitraljeza M2A1, ovi oružani sistemi omogućuju instalaciju bacača granata Saco Mk 19 40 mm i mitraljeza FN Herstal M240 7,62×51 mm. Iako Ministarstvo odbrane još nije donelo odluku o naoružavanju borbenih stanica CROWS protivoklopnim oružijem, vrlo je verovatno da će Rafael SPIKE LR biti izabran za naoružavanje slovenačkih JLTV vozila.

Ukupni troškovi kupovine 38 JLTV sa integrisanim borbenim stanicama, tehničkom podrškom i administrativnim taksama koštali bi slovenačke poreske obveznike 26,7 miliona evra bez PDV-a (32,48 miliona USD ) ili 702.000 evra bez PDV-a (854.000 USD) po vozilu.

Za svoje JLTV Slovenija bi dodatno nabavila C4I opremu (Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence) i to će biti urađeno mimo FMS sistema. Jezgro C4I sistema je intercom, koji obezbeđuje LAN veze između računara na kojem će biti instaliran sistem za komandovanje i upravljanje (C2), radio uređaji koji omogućuju sigurnu komunikaciju glasom i informacijama u HF, VHF i UHF frekventnim opsezima, i navigacioni sistemi (GPS i inercijalni) koji pružaju informacije o tačnoj lokaciji i vremenu. Planirano je pet različitih C4I konfiguracija, prilagođenih potrebama jedinica kojima su vozila namenjena. Očekuje se da će isporuka i integracija C4I opreme na vozila JLTV biti završena do kraja 2022. godine.

Do sredine decenije SLovenija bi trebalo da ima 75 od 137 planiranih JLTV / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije

Sa još 37 naručenih vozila, Slovenija bi do sredine decenije imala flotu od 75 JLTV. Ovo je deo od 137 JLTV vozila koje Ljubljana planira da nabavi u verzijama Heavy Guns Carrier (HGC), General Purpose (GP) i Utility (UTL). Vremenski okvir za kupovinu preostalih 62 JLTV nije poznat, ali je vrlo verovatno da će ova vozila biti naručena tokom narednih godina, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u okviru nacionalnog budžeta za odbranu.

U regionu, vozila JLTV ima još Crna Gora, novembra prošle godine isporučeno je 20 vozila, a očekuje se još 47. Severna Makedonija nabavlja ukupno 99 vozila, a isporuka prvih 33 kreće sledeće godine. JLTV će nabaviti i Rumunija.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Komentari

A

Mislim da ovo vozilo vidim u sastavu naše Armije, za naše potrebe i uslove opremljeno sa odgovarajućom opremom. Uparen sa Milošem, odlična kombinacija. Pozdrav.

Odgovori
A

Zasto bi uzimali dva vozila iste klase?

Za cenu jednog JLTV-a mozemo da kupimo 2-3 domaca Milosa.

D

Nema smisla nabavljati JLTV pored Milosa.

B

Vozilo je slicnih gabarita, kao Milos, pri tom manje vojnika prevozi, a stepen zastite je za ceo stanag slabiji od Milosa. Da ne govorim da je duplo, pa i vise skuplje.

M

Kako Amerikanci uzimaju kajmak, jako skupo za odrzavanje a neka srednja klasa oklopno izvidjackih vozila!

Odgovori
K

Promašio si temu Trundle.

D

@Trundle

Covek nije rekao nista pogresno, vozila jesu preskupa. I za MaxxPro su govorili da je odlicno vozilo pa ga busili u Siriji kalasnjikovima.
Sto se dogadjaja iz proslosti tice, naucite vec jednom da Srbija nije Knin i par sela oko Knina. E sad ako neko uspehom smatra proterivanje civila onda svaka cast i ne bih voleo da se moja vojska poredit sa takvima.

V

@Trundle
A zašto postoji taj stav da je amerličko sve najbolje i da oni sve znaju? Opšte je poznato da Amerikanci ne prodaju po principu pustim kupca da sam odluči a ja nudim najbolje za taj novac. Trgovina sa Amerikancima je uvek siledžijska stvar. Medo je u pravu, ko zna šta je to i koliko će to stvarno da košta (ne samo novac za održavanje). Pa jasno je da sad Slovenci mašu nekim Non pejper-ima koji su ustvari zahtevi Amerikanaca. Baš Slovenca prosečnog interesuje Kosovo ili neka deoba na Balkanu.

G

Zato imamo pa 5 krat visji zivljenjski standard. In od vas naj se ucimo voditi drzavo……ma nemoj. Zato so skoraj vse medicinske sestre Srbkinje. Kako to, ce dobro furate drzavo. Zakaj niso ostale? Mi ne rabimo mocne vojske, nimamo sovraznikov in nismo ogrozeni od nobenega. Ce bi pa bili, imamo Nato. Nas teren je zelo zahteven, zato razni tanki, ipd….ne pridejo v postev. Umaknemo se v gore in planine, kjer pa nimamo konkurence. Imamo standard Nato odlicnosti v alpinskem vojskovanju. Celo Ameri se hidijo uciti k nam. Zato ne seri Trundle. Imamo velik kontingent na Kosovu, kaj ti pomaga orozje, ce ne mores pisnit. O Srbski vojski pa……v Libanonu so z nasimi vojaki na misiji, in z Italijani. Ko jih je na obhodu napadla mnozica, so Italijani zbezali, vasi pa so se zaprli v bazo in zaprli vrata, da nasi nisi mogli noter. Zajeli so nasega vojaka in ga so ga kolegi odlocno resili iz rok mnozice. To si lahko preberete kjerkoli. Tko da niste glih neki mudonje, bolj na jeziku, kot po dejanjih. Pa lep pozdrav iz Slovenije

D

@Grisha

To sto srpska vojska ne sme da pisne na Kosmetu, kako kazete, nije sigruno zbog vaseg kontigenta ili Albanaca vec zbog ‘malo’ krupnijih igraca. Svi znamo ko su.
I ako moze bez omalovazvanja Srba i srpske vojske, ipak imajte na umu da su granice Slovenije, i skoro svih bivsih jugo republika, tacno tamo dokle je srpska vojska u prvom svetskom ratu stigla, ni milimetar napred ni milimetar nazad.

T

@ostali

Poenta mog komentara nije da je sve americko najbolje, a nase ne valja nista. Poenta je da valjda Slovenci znaju zbog cega kupuju bas JLTV, a valjda su ti ameri nakupili iskustva iz ovih silnih ratova koje su vodili. Sto se tice naseg naoruzanja, da, sumnjam u kvalitet istog! Specifikacije nista ne znace dok se vozilo debelo ne dokaze, a dokazivanje ne znaci samo da li ce ga probusiti kalas ili nece.Pored pukih specifikacija na papiru mnogo bitnija je pouzdanost orudja. A vi ako verujete u kvalitet onoga sto SDPR izbacuje super. Pored toga sumnjam i u sam proces biranja i kupovine naoruzanja. Bojim se da se tu razni interesi uplicu i da ce zbog toga samo obicna vojska ispastati dodje li do nekog sukoba, ne daj boze.

J

Grisha, mislim da nisi shvatio da je Trundle u svom iskazu bio sarkastičan i ironičan :)

Odgovori
G

Drina
To kar ste napisali, drzi, skoraj. Primorsko smo dobili po 2 sv. vojni. Brez Srbov, bi bili se zmeraj Avstrijci, zato sem vam hvalezen in tudi ves moj narod. Mi smo bili zmeraj prijatelji in tako bo ostalo. Da pa nekdo pise kako ne znamo voditi drzave, je pa absurd. Smo glede na standard zivljenja, najboljse stojeci slovanski narod. Torej? Zalitev do amena, vsaj zame. In, ja, ne zaradi nasega kontingenta, pac pa Nata, mi smo le del tega.
Nocem se kregati, a kar je prevec, je prevec. Tudi vi bi reagiral na mojem mestu.
Tisto v Libanonu, pa si le preberite.
Lp iz Slovenije

Odgovori
G

Johnny
Ako je tako, onda se izvinjavam, sto nisam shvatio.
Ali osecao sam neko podcenjivanje i to mi nije bilo ok.
Morao sam da reagujem, i vi bi.
Pozdrav iz Slovenije

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend