BEG airport status
Ruski plaćenici u Africi koriste bivše jugoslovenske Gazele proizvedene u Mostaru ČVK Vagnera često u svojim akcijama koristi i vazduhoplove. Najčešće su to helikopteri a u skorašnjim izveštajima i reportažama iz CAR moglo se videti da iznad ove države lete i laki višenamenski helikopteri tipa Gazela

Ruski plaćenici u Africi koriste bivše jugoslovenske Gazele proizvedene u Mostaru

Jedno od mnogobrojnih kriznih područija na afričkom kontinentu je i Centralnoafrička Republika (CAR) u kojoj od 2012. godine traje građanski rat. Podršku CAR u borbi protiv različitih pobunjeničkih frakcija, između ostalih stranih država, od prošle godine pruža i Rusija.

Osim regularnih jedinica ruske vojske tu su i pripadnici ruske paravnojne organizacije ČVK Vagnera (Частная Военная Компания Вагнера) koja je osim u CAR, trenutno prisutna i u Libiji, Mozambiku i Siriji.

Gazela se prema navodima ruskih medija, srušila usled tehničkog kvara / Foto: Isečak iz video materijala televizije Rusija 1

ČVK Vagnera često u svojim akcijama koristi i vazduhoplove. Najčešće su to helikopteri a u skorašnjim izveštajima i reportažama iz CAR moglo se videti da iznad ove države lete i laki višenamenski helikopteri tipa Gazela. Za sada je utvrđeno da su tamo postojale dve Gazele od kojih se jedna srušila 27. februara ove godine. Kako su preneli pojedini ruski mediji helikopter se srušio usled tehničkog kvara a bio je na putu da pokupi ruske plaćenike koji su ranjeni u napadu pobunjenika na konvoj vojske CAR.

Član ruske posade koji u CAR leti na helikopteru Gazela / Foto: Isečak iz video materijala televizije Rusija 1

Posada je nakon suočavanja sa tehničkim problemom odlučila da izvrši prinudno sletanje ali je prilikom toga došlo do prevrtanja letelice na bok. Dvočlana posada je uspela da izađe iz kabine i preživi a helikopter je zatim zahvatio požar i smatra se da je otpisan. Pošto Ratno vazduhoplovstvo CAR zvanično ne poseduje helikoptere Gazela nije teško zaključiti da se radi o primerku koji je deo flote privatne vojne kompanije.

Za uništeni helikopter navedeno je da je imao rusku registraciju RA-05702 kao i fabrički broj 058 što ukazuje da je proizveden u bivšoj Jugoslaviji, odnosno u mostarskoj fabrici Soko. Radi se o bivšoj vojnoj Gazeli u verziji Hsn-42, dakle sanitetska verzija koja je imala jugoslovenski vojni evidencijski broj 12756, koja je nakon prodaje na civilnom tržištu jedno vreme nosila jugoslovensku registraciju YU-HFI a potom je izvezena u Rusiju.

Vojnici ČVK Vagnera nose povređenog pripadnika CAR Žandarmerije / Foto: Isečak iz video materijala televizije Rusija 1

Vagner Grupa u CAR koristi barem još jedan helikopter Gazela, takođe proizveden u bivšoj SFRJ. U emisiji ‘’Vesti nedelje sa Dimitrijem Kiseljevim’’ televizije Rusija 1 od 7. marta, emitovan je prilog iz CAR o ruskoj pomoći toj državi u borbi protiv pobunjenika. U prilogu dominiraju snimci svetlo plavo ofarbane Gazele sa civilnom registracijom TL-WJU (vojne letelice u CAR imaju registracije TL-Kxx) koja ima rondelu Ratnog vazduhoplovstva CAR a helikopter je naoružan sa dva mitraljeza.

Na instrument tabli vidi se ruska civilna registracija i fabrički broj 055 koji dokazuje da je Gazela proizvedena u mostarskom Sokolu. Instrumenti imaju simbologiju i natpise na našem jeziku / Foto: Isečak iz video materijala televizije Rusija 1
Jedan od dva bolna mitraljeza montiranih na helikopter / Foto: Isečak iz video materijala televizije Rusija 1

U delu snimka instrument table vidi se ruska registracija RA-05710 kao i fabrički broj 055 koji odgovara bivšoj jugoslovenskoj Gazeli HO-42 evidencijskog broja 12672 koja je nakon prodaje dobila civilnu registraciju YU-HDY.

U poslednjih nekoliko godina iznad Afrike je primećeno više helikoptera Gazela koje su privatne paravojne organizacije nabavile pre svega na civilnom tržištu ali i iz viškova pojedinih oružanih snaga. Neki od tih letelica su naknadno i predavane Ratnim vazduhoplovstvima država kojima je pružana podrška. Gazele tako danas lete, osim iznad CAR, i u ostalim afričkim kriznim područjima kao što su Niger, Nigerija, Mozambik, Somalija, DR Kongo, Južni Sudan. Jedan od korisnika ovih helikoptera je u južnoafrička kompanija PMC Dyck Advisory Group.

Tango Six je rekonstruisao i još jedan novi konfliktni dom domaćih Gazela – Jermeniju. Pročitajte kako smo tada locirali jednu od prvih licencno proizvedenih Gazela iz Mostara.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Komentari

V

Ovo je potvrda da svaka roba ima svog kupca. Da sad imamo mogućnost da pravimo Gazelu ne bi imali problema sa plasmanom. Međutim mi smo tehnološki trenutno ispod pravljenja Gazele.

Odgovori
B

Edepro već pravi motore koji bi se mogli naći u helikopteru.Polako ali sigurno, počećemo da pravimo Gazele za ove i ovakve kupce a nakon toga i helikoptere koje smo nedavno kupili od Airbusa.

A

Nije isto tržište za polovne helikoptere, i za nove.

Ovakvi kupci s razlogom kupuju stare aparate.

S

@Vladimir
Da im trebaju novi helikopteri, valjda bi kupili nove, zar ne?

S

@Bungi
Njihov motor ima 200KW a Gazelin 440.

B

Gazzela se pravila na osnovu licence koju je dobila SFRJ..Ako bi se ponovo radila, onda bi Srbija trebala opet licencu…Pretpostavljam tako!!???

P

Gazela jeste licencno pravljena, ali je mala serija kako god se uzme.
Iz ugla inzinjera koji je radio u DMB tih godina svaki ce vam reci da je posao sa jugom bio mnogo bolji jer je serija motora bila mnogo mnogo veca.
Sem Game nije imala neku moderniju varijantu, mozda se nove rakete sa dometom do 8km mogu lakse integrisati nego spider, nije gazela da cuci u nekom grmu i ceka da raketa doleti do cilja.

M

Upravo tako. Ali vidi apsurda, linija za proizvodnju motora helikoptera ostala je u IMR—u nakon privatizacije. I tamo propala. Verovatno slučajno demokrate prodale fabriku sa ovom linijom. Tako je i sa par fabrika koje su proizvodile delove i komponente. Opet sasvim slučajno. Mogli smo ali se neko potrudio da ne možemo.

A

@Branko

Pitanje je kome je tačno licenca data, kao i sami uslovi licence. Da ne govorimo o pitanju kako je cela oblast bila uređena u Jugoslaviji tada (i da li je bila uređena). U osnovi, sve zamislive opcije su bar na papiru moguće kada pričamo o sudbini licence.

S

@Milan
Nemam nameru da branim „demokrate“, ali hronologija vam nije skroz tacna. Prodata je okoncana sto su naprednjaci dosli na vlast. Sve i da nije okoncana, Ministarstvo je pokusavalo ili „pokusavalo“ da izvuce tu opremu, sto je T6 vec obradjivao:

https://tangosix.rs/2017/17/08/istrazivanje-kako-su-oprema-alati-za-odrzavanje-gazela-u-rakovici-privatizacijom-dosli-u-ruke-vlasnika-lanca-lily-drogerija/

I ako je verovati clanku, magicnih 10.000 eura je sprecilo vojsku (drzavu) da uzme opremu nazad, makar i otkupljivali svoje. Jer nije Vlada napravila gresku, vec drzava Srbija, a cena polovnog automobila je mala da se nesto tako odmah izvuce, a posle se tuzite dalje. Taj kupac je sa drzavom potpisao ugovor, ne sa Perom ili Jankom. Ali jok, drzava je digla ruke od toga.

B

Bungi, ne lupetaj

P

@evribadi
U Srbiji se I dalje proizvode rezerni delovi za Gazele. Pisali su ovde na T6 već o tome. Deo ugovora sa Erbasom oko H145M obuhvata da mi Erbasu isporučujemo te delove, a da ih oni dalje distribuiraju kroz njihov lanac prodaje, a za to smo mi dobili „diskaunt“(sniženje cene) za H145M.

J

Zna li se u kom su periodu prodavane Gazele i zasto?

Odgovori
N

Sa prodajom se krenulo 90tih kada je i najveci broj proglasen za visak i prodat
Secam se da je bila cak i neka akcija reklamiranja u stilu sta moze da se napravi od vojne Gazele za upotrebu u civilstvu
Ako se dobro secam bela Gazela na aeromitingu 1998 je bila izlozena u te svrhe
Deo je zavrsio u civilstvu i nakon 2000te,mada je to radjeno onako pojedinacno s vremena na vreme
Nesporno je da se na teritoriji SRJ zatekao veliki broj Gazela i da su svakako bile visak
Pitanje je samo da li su te prodaje bile regularno odradjene i da li je novac od prodaje zavrsio gde treba

N

Ako me sećanje ne vara najviše Gazela je prodato u 2 veća kontigenta i to 1998. i 2003. godine…Verujem da je bilo „pojedinačnih“ prodaja i mimo ove dve godine ali najveći broj je otišao iz RV i PVO u ove 2 ture….

V

Da li se u nasoj vojsci koristio mitraljez na Gazelama?Cini mi se da bi onaj minigan koji se postavlja na vozilo Milos dobro pasovao na Gazelu.

Odgovori
T

Prvo treba SDRP i Zastava da naprave neku „kinesku“ kopiju od M-134.
Malo pre gledam video od Lazara-3 (???) i Milosa. Oklop malo bolji od M-60. Lazar-3 spreda 12,7mm. Ne 20mm. Ne 30mm.
SDRP i Zastave prave oruzje za africka plemena.
Modularna puska. Kalibar GRENDEL. LOL
SKALAMERIJE

S

@Thomas H.
jbg ostala tehnologija pravljenja pancirnih ploca iz vremena SFRJ, pa sto bi sta menjali. Ali kao sto vidis i to se uvaljuje vojsci, kao sto je uvaljen i taj OT M-60, kao sto je uvaljen i M-80, kao i BOV koji ima jos manji stepen zastite, A moras da priznas da su sad lepse ofarbani, bolje izgledaju na slikama sa ministrom.

T

@Stojko
T-55 iz Poljske serije busi i 20mm. Izvor je NVA (DDR).
Ima farba koja pojacava oklop.
Zastava izgleda pozna Seriju bivseg/pokojnog FOKE Marcinko.
Kome treba neka modularna puska. Nosis pusku i pol.
Za CQC nosis radije rucne bombe.

S

@Thomas H.
6.5 Grendel je u svemu daleko superiorniji kalibar od 7.62×39 i od 5.56mm. Na 800m ima vise energije nego 7.62 na 500! Takodje daleko je stabilnije zrno, veci balisticki koeficijent, polozenija trajektorija itd.

Problem je sto smo ga mi prvi(zvanicno) odlucili da uvedemo u vecem broju, pa ako bi zafalilo municije, prebace se lako ne 7.62 koga ima beskonacno na zalihama sirom sveta, tako da sa te strane ima smisla, ali ako mene pitate, ja bi izbacio 7.62 komplet, kao i ocajni 7.62x54r i lepo prebacio komplet na 6.5. Metak drzavu ne moze izaci skuplje od 20 dinara ako je meni u prodavnici 50-60. Milion evra kupi 4 miliona metaka, dakle lako bi se nove zalihe uklopile u budzet. Samo bi uradio konverziju starih pusaka, 2 cevi su skupa investicija.

T

Greska moja.
FOKA se zove Machowicz Richard. Umro 2017.

s

@ Srbofil

Grendel da bi bio superiorniji mora se pucati iz dužih cevi, ako se koriste „kraće“ cevi poput onih u karabanskim verzijama ili pak kakva je standardna na ak-47 tada zrno mora biti teže a samo punjenje jače što se opet ogleda u jačem trzaju te kraćem veku cevi tako da je njegova realna superiornst upitna.
Ne znam šta Vam smeta kod 7.62x54R pa da ga smatrate očajnim.Samo vreme njegove upotrebe i raširenost Vas potpuno demantuju. Zapravo, poslednja američka iskustva iz Avganistana su takva da se tražio teži kalibar od 7.62mm NATO jer su u razmenama pešadijske vatre sa talibanima upravo zbog ovog kalibra-7.62x54R, po njima bili redovno „outgunned“

S

@Sergej
Zivot cevi nema mnogo veze sa time. Pritisci usled velikog konusa su glavna mana kalibara 6.5 familije(narocito creedmoore), ne brzina samog zrna, jer je .223 ipak dosta brzi, pa nema taj problem, ali zastava svakako koristi celik sa visokim sadrzajem ugljenika(zato rdjaju, a ne zato sto „nisu kvalitetne“ kako ljudi vole da kazu), tako da im to nije problem i nece se trositi. Opet, ne slaze se fizika prosto. Iz iste cevi, sa istom energijom na ustima cevi, 6.5 Grendel opet daleko prevazilazi 7.62×39 zbog daleko veceg balistickog koeficijenta kako daljine odmicu, trajektorija je bolja, a relativna zadrzana energija sve veca. Vise energije i veca sansa da pogodite nesto. Cela ideja takvog kalibra je upravo da odmeni i „pune“ puscane kalibre u nekim ulogama(recimo odeljenski snajper) zbog iste ili slicne efektivne daljine dejstva.

7.62x54r je kalibar iz 19. veka sa obodom caure koje mogu da se „prepletu“ ako se dobro ne sloze, sto je slozicete se jako glupo u vojnoj upotrebi. Takodje laboracija i opseg nisu bas impresivni za toliku cauru, jedini razlog zasto ga koriste je zato sto je zbog uticaja Crvene Armije ostao rasprostranjen iako je totalno zastareo. Naravno da su „outgunned“ sa .223/5.56, jer se poredi srednji i „puni“ puscani kalibar, ali isti efekat se mogao postici i sa npr. 6.5 Caracano, sto ne menja cinjenicu da je isti totalno zastareo. Nismo ga trebali uopste uvoditi pored 8mm mauzera, ali dobro.
Jezivo mi je da neko pomene „modernizaciju“ i taj kalibar u istoj recenici.

D

@Srbofil

Upravo to.
6.5mm Grendel ima preciznost slicnu kao i 5.56mm, i probojnost kao 7.62mm.
5.56mm ima manu sa probojnoscu, a 7.62mm ima manu sa preciznoscu na velikim dometima.
Grendel nema nijednu od tih mana.
Superiornost Grendela je ta da je on dovoljno dobar za sve.

T

Ako im mogu uvaliti Gazelle mogu i J-22 i ostatak aviona iz doba JNA.
Privremeno zadrzat 6 G-4 za obuku.

Odgovori
B

@Stojko
Ko zna da napravi helikopterski motor od 200 Kw znaće i od 440 Kw.

Odgovori
N

Kad se sagledaju cinjenice taj tzv visak Gazela trebao se raspirediti i vratiti bivsim republikama sfrj. Vlasnistvo jna je bilo zajednicko a ne samo Srbije. Pa i sve masine koje su bile za proizvodnju aviona helikoptera u Sokolu trebalo se vrati. Kratko receno sto je pokradeno trebalo se vratiti vlasnicima.

Odgovori
m

To pitanje sukcesije još nije riješeno, tj ostavljeno je za „kasnije“. Većina oprema JNA koju su stvarale sve države su povučene u Srbiju i korištene protiv drugih država. Pogotovo RV i PVO.
Kako te opreme više nema tj Srbiju je tu opremu amortizirala, trebat će procijeniti vrijednost opreme koja je ukradena drugim državama kako bi ih se moglo obeštetiti. A to će biti duugotrajan proces.

S

@max
Ne moze biti „ukradeno“, vojska se povukla odakle je proglasena nepozeljnom.

Znam da vole po svim bivsim republikama da se provlace price kako su svi ne znam koliko sve platili, ulozili, ovi drugi „ukrali“, to su gluposti.

Hrvatska je „urakala“ imovinu firmi i privatnih lica iz Srbije, odmaralista, hotele, nista nije vraceno. Srbija je pokupila vojnu tehniku….sve u svemu, bara-bara, odvratno se poneli jedni prema drugima, ali niko tu nije ostao „duzan“ veruj mi.

m

pitanje sukcesije imovine je uglavnom riješeno kako je riješeno (tipa INAine pumpe po srbiji isto nisu vraćene niti će biti, HEPov uloženi dio Đerdapa i slično.), i to je uglavnom završena priča. Pitanje sukcesije JNA još nije ni započeto, to je ostavljeno za kasnije. Govorim čisto pravno o potpisanim ugovorima.

N

Taj minigan koji smo ugradili na Milosa ameri u velikoj meri montiraju na lake helikoptere, cini mi se da sam video na kiowi neke verzije, i izgleda strava…treba doduse pitati operativce u jedinicama koliki je potencijal takve konfiguracije s obzirom na domet naoruzanja.

https://youtu.be/nYvEFATaRMY

Odgovori
T

@NLOS
OH-58 Kiowa je smece.
Ameri kace na preostale lake helikoptere (AH-6) GAU-19 (3×12,7mm).
Da bi VS koristila M-134 morala bi uvest kvalitetnu (skupu) municiju.
Po nemackim propisiman ne smes sa G-36 pucati rafalno. Pusku ne drzat na suncu. Jedan okvir u borbi se brzo ispali. Onda Talibane mozes kamenjem gadzat. Inace je G-36 dobra i precizna puska.
Samo nebi smela koristit jeftinu municiju od ZASTAVE. Mora da su cahure ili pre tanke ili lose barutno punjenje. Brzo pregreje.
Sve vojske stede. Kupuju de je jeftinije.

D

@Thomas H.

Zastava ne proizvodi municiju.
Kad vec pisete o kvalitetu municije, srpska municija je kvalitetna zato je toliko i trazena, kupuju je i nato clanice.
Za gatlinge i slicna oruzja municija ne bi bila problem, problem je sto takva oruzja ‘zderu’ municiju.

T

@Drina
„Zastava“ ili „Prvi Partizan“. Za neke je to isto ili slicno. Yu-firme.
I NATO vojske stede. Kupuju tamo di je najjeftinije.
I to ne samo municiju. I Uniforme.
Neki vojnici kupuju pola opreme privatno.
Komsije su odustali. Navodno pre puno zastoja. Kupuju sad od BiH.
Navodno su medzu maneverske bili ubaceni i pravi meci. LOL
Sad samo nemoj spomenut Zypern i NORU.

D

@Thomas H.

Zastava i Prvi Partizan niti je isto, niti je slicno.
Municija je kvalitetna ma koliko vama cudno zvucalo, istu tu municiju prodajemo i Amerikancima a oni su poznati po tome sto kupuju ‘jeftinije’.
Na kraju krajeva nije municija ne znam sta pa da je problem napraviti kvalitetan metak. Za kvalitetan proizvod potreban je kvalitetan barut i kapisla. A ako niste znali Srbija izvozi na stotine tona baruta i eksploziva godisnje (4 puta vise od Rumunije iako je Rumunija oduvek imala jaku namensku iz ove oblasti), medju njima i u 10 evropskih drzava.
Komsije, ako mislite na Hrvate, nisu odustali ni zbog kakvog zastoja vec zato sto nisu bili spremni da tender za nabavku municije prepuste srpskoj firmi. Na kraju su bez tendera kupili municiju od Bosanaca, iako je najbolji ponudjac na tenderu od pocetka bila srpska firma P. Partizan. Dakle politicka odluka.

M

@Drina 100% ste u pravu za Prvi Partizan municiju, prave vrhunsku municiju za male pare. Dok je Goražde Pobjeda čisto smeće od municije, a u nabavci je samo malo jeftinija od municije koju pravi Prvi Partizan. Redovno pucam iz 9x19mm kod municije Prvi Partizan je sve ok, milina jedna gađati tom municijom, dok je Pobjeda Goražde 9×19 takav krš od municije da dimi, metak često zaglavi, a ako odmah posle pucanja ne očistiš cev u ozbiljnom si problemu.
@Thomas može biti da ste mislili na „Zastavu oružje“ kad ste rekli Zastava, ali ta fabrika nema veze sa fabrikom „Prvi Partizan“ koja proizvodi vrhunsku municiju. 90% proizvodnje municije te fabrike ide u SAD, toliko je dobra municija, da malo ostane za nas strelce, pa moramo da kupujemo drugu municiju jer PP municije nema dovoljno.

S

@Markus 1463
Moje iskustvo slicno, s tim da ne bi nazvao PPU municiju „vrhunskom“ jer nije, ali je solidna, „vrlo dobra“ sto bi se reklo.

Zastva pravi jako dobro vojno naoruzanje, ovo civilno im ima problem zavrsne obrade, ali su u osnovi jako kvalitetni materijali i konstrukcija, zasto to rade? Ne znam, verovatno los menadzment.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Boban na: Rusija obnovila letna ispitivanja novog transportnog aviona Il-112V

Aleksandar Pa ne sluzi transportni avion samo za padobrance. Jednostavno treba ga imati i tacka.

04. Apr 2021.Pogledaj

duka na: Rusija obnovila letna ispitivanja novog transportnog aviona Il-112V

@Nikola @Stojko@ Ostali Avion jos nije prosao sva ispitivanja, ali Rusi svakako njim planiraju da menjaju an-26 tako da smo u slicnoj situaciji.A po meni do tada ne bi bilo lose da nabavimo koji an cisto da premostimo do novog aviona.Da ne pricam da bi nam ih Rusi verovatno dali kao donaciju... Da se ne…

04. Apr 2021.Pogledaj

Lovac na: Rusija obnovila letna ispitivanja novog transportnog aviona Il-112V

Polako ljudi, šta odmah skačete. Niko nije rekao da moramo kupiti ovaj avion odmah sutra. Pa naravno da će se sačekati završetak testiranja pa tek onda razmatranje može doći u obzir. Iskreno i ja bih volio da to bude ovaj avion kad za to dodje vrijeme. Ali o tome odlučuje struka i politika, a ne…

03. Apr 2021.Pogledaj

Aleksa Radojičić na: Rusija obnovila letna ispitivanja novog transportnog aviona Il-112V

@Aleksandar Sa obzirom, da se kod nas 63. koristi za vertikalni manevar i avionom i helikopterom, ločično je navesti, pogotovo pošto se padobranski skokovi mogu izvesti i iz helikoptera. Ili npr. tačno je da su u Rodeziji padobranci primarno koristili helikoptere, ali je u operacijama učestovala i transportna avijacija. Drugo, da korišćene su jedrilice, ali…

03. Apr 2021.Pogledaj

Aleksandar na: Rusija obnovila letna ispitivanja novog transportnog aviona Il-112V

@duka 1) to što nosi ime brigada je komedija jer ih brojčano nema ni za bataljon. 2) avion još nije prošao ni testiranja, čak ni Rusi nisu sigurni da li ga žele dok ne završe sva testiranja 3) za ove ostale pametnjakoviće, većina borbenih skokova koje ste nabrojali a desili se nakon WW2 su helikopterski…

03. Apr 2021.Pogledaj

Send this to a friend