BEG airport status
[SEAS 2021] Nenad Miloradović ekskluzivno za Tango Six o opremanju i modernizaciji RV i PVO Vojske Srbije: Nastavljamo da nabavljamo Erbas helikoptere, razviće se turboprop Lasta Izvesne su dalje nabavke helikoptera / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

[SEAS 2021] Nenad Miloradović ekskluzivno za Tango Six o opremanju i modernizaciji RV i PVO Vojske Srbije: Nastavljamo da nabavljamo Erbas helikoptere, razviće se turboprop Lasta

Prvog dana 3. vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope (SEAS), svoje izlaganje imao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, glavna tema bila je tehnika RV i PVO odnosno šta je do sada urađeno kada su u pitanju nabavke i razvoj, kao i kakvi su budući planovi što se tiče opremanja i modernizacije ovog vida Vojske Srbije.

Informacije koje do sada nisu bile u javnosti a pomenute su tokom prezentacije: MiG-ovi 29 imaće mogućnost mapiranja terena kao funkciju svog radara, nastaviće se sa nabavkama helikoptera Erbas H145M do nivoa pune eskadrile. Miloradović je otkrio da je počeo razvoj turboprop verzije Laste sa turboelisnim motorom Rolls-Royce M250B17F snage 450 KS. Na SEAS-u je prvi put prikazan video zaključavanja pokretnog cilja termovizijskom kamerom na avionu Orao 2.0. Premijerno je prikazan i koncept naoružanog multikoptera Obad.

Miloradović je na početku napomenuo da je Dugoročni plan razvoja sistema odbrane (DPRSO) za period 2011-2020. u najvećoj meri ostvaren, a da je u toku finalizacija DPRS za naredni period od 10 godina i da će on biti usvojen ove godine. Naglašeno je i da je Vojska Srbija u protekle tri godine u upotrebu uvela 100 sistema naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje.

Pošto je tehnika RV i PVO najskuplja, najviše finansijskih sredstava uloženo je u nabavku i osavremenjavanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, vazduhoplovnih ubojnih sredstava, sistema za protivvazduhoplovna dejstva, radara za vazdušno osmatranje, zemaljske opreme, kao i izgradnju infrastrukture. Po svemu sudeći tako će biti i u budućnosti.

Avioni i helikopteri

Najviše novca je za sada potrošeno na nabavku aviona i helikoptera. Lovačka avijacija je obnovljena donacijama 10 korišćenih lovačkih aviona MiG-29 iz Rusije i Belorusije koji su u prvoj fazi, između ostalog pretrpeli određeni obim remonta (jedan je generalno remontovan u Rusiji), produžen im je životni vek, pređeno je na održavanje po stanju, izvršen je remont motora, dovedeni su na nivo MiG-29SD, dograđen je simulator i izvršena preobuka pilotskog i tehničkog kadra.

U drugoj fazi ovi avioni postaju višenamenski (MiG-29SM), a pomoćnik ministra odbrane je ovoga puta otkrio da će njihovi radari imati mogućnost mapiranja terena, da su već nabavljena nova vazduhoplovna ubojna sredstva (vUBS), osim raketa vazduh-vazduh tu su i vođena vUBS vazduh-zemlja. Takođe su su ugrađena savremena sredstva za aktivnu protivelektronsku samzaštitu aviona, a Miloradović se osvrnuo i na zemaljsku opremu rekavši da je nabavljeno 29 novih različitih sistema za opsluživanje vazduhoplova među kojima je i kontrolno-tehnička oprema.

Vojska Srbije će na kraju možda imati ekadrilu helikoptera H145M / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Helikopterske eskadrile dobile su nove helikoptere, nemačke H145M i ruske Mi-17V-5 i Mi-35M. Sada se razmatra dalja nabavka ruskih helikoptera, do, kako je rekao pomoćnik ministra ’’postizanja punih planiranih spososbnosti’’. Kada su u pitanju H145M planira se dalje opremanje ’’do nivoa pune eskadrile’’. Naglašeno je i da je Erbas uspešno završio sertifikaciju domaćeg naoružanje za H145M (kontejner GH-12,7 sa mitraljezom kalibra 12,7 mm i lanser L80-07 nevođenih raketnih zrna 80 mm), da je u toku završna obuka posada za njihovu upotrebu, da se završava i njihova obuka u korišćenju napadno-navigacijskog sistema HForce 1, kao i da je do sada ovim helikopterima izvršen rekordan nalet sa vrlo malo otkaza.

ALAS-H na helikopteru Mi-17V-5 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Takođe planira se dalja integracija domaćeg naoružanja kada njegov razvoj bude završen kao i integraciju sistema za upravljanje vatrom HForce 3. Reč je o poluaktivno laserski vođenoj raketi S-8LGR kalibra 80 mm (bazirane na nevođenoj S-8KOM) dometa 6 do 8 km, potom fiber-optičkim kablom vođenim raketama Pauk dometa više od 8 km i ALAS-H (verzija rakete RALAS) dometa više od 30 km a novom varijantom ALAS-a bi mogao biti naoružan i helikopter Mi-17V-5. Usput je spomenuto da fabrika ’’Krušik’’ završava razvoj nevođene rakete S-8KOM kao i da je Erbas zainteresovan za promociju našeg novog naoružanja u svetu.

U okviru industrijske saradnje sa Erbasom koja sadrži 7 tačaka, od kojih je većina realizovana, dogovoren je i transfer tehnologije za Vazduhoplovni zavod ’’Moma Stanojlović’’ u održavanju helikoptera H145M, unapređenje kapaciteta zavoda za održavanje i proizvodnje delova za helikoptere Gazela kroz opremanje, obuku i sertifikaciju, potom angažovanje srpske industrije u prodaji njenih dobara i usluga za potrebe Erbasa. VZ MoSt je takođe sertifikovan kao regionalni centar za održavanje Gazela i uključen u MRO mrežu Erbasa.

Rakete Pauk i 2T5 na demonstratoru modernizovanog helikoptera GAMA / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Miloradović je napomenuo i da je dogovoreno da se povećaju operativne sposobnosti postojeće flote helikoptera Gazela remontom ključnih komponenti kod nas ali i u Francuskoj. Planira se naoružavanje Gazela opšte namene (HO-42 i HO-45), za sada nevođenim vUBS koja se već koriste na helikopteru H145M.

U prvom planu lanser L80-07 sa nevođenim raketnim zrnom S-8KOM i laserski vođenom S-8LGR / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Naoružani helikopteri HN-42M i HN-45M GAMA bi trebali da dobiju rakete Pauk i radio-komandno vođene rakete 2T5 dometa 5 km kao i laserski vođene S-8LGR.

U toku je sertifikacija naoružane verzije aviona Lasta V-54 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Za obuku novih pilota, u upotrebu je uvedeno 14 školskih aviona Lasta V-54 koji se osim za selekciju i osnovnu obuku mogu koristiti i za obuku u gađanju, raketiranju i bombardovanju. Pomoćnik ministra je otkrio da su u toku radovi na sertifikaciji naoružane verzije maksimalne poletne mase 1450 kg koja će na dve potkrilne podvesne tačke nosivosti po 120 kg moći da nosi kontejnere sa mitraljezima 7,62 i 12,7 mm, lansere nevođenih raketnih zrna 57 mm i bombe mase 50 i 100 kg.

Ono što je velika novost je da Utva i VTI razmatraju završetak razvoja Laste sa turboelisnim motorom Rolls-Royce M250B17F snage 450 KS (čime bi se proširila envelopa leta odnosno brzina i visina leta), izbacivim sedištima, HOTAS komandama, redizajniranim poklopcem kabine, kabinom kompatibilnom sa NVG, klimatizacionim i kiseoničkim sistemom, novim vođenim naoružanjem. Opciono će moći imati i optoelektronske izviđačko-napadne senzore (FLIR, LRF), a predviđeno je da se nova turboprop varijanta bazira na postojećem zmaju i da se u budućnosti izvrši dorada dela postojeće flote aviona Lasta.

Domet optoelektronike u otkrivanju i praćenju vozila je 20 km / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Trenutno je aktuela modernizacija jurišnog aviona Orao koji bi nakon tog procesa, kako je izjavio pomoćnik ministra, ostao u upotrebi u narednih desetak godina. Prva faza modernizacije uključuje ugradnju inercijalnog navigacijskog sistema, optoelektronskog nišanskog sistema (Miloradović je otkrio da se pomoću termovizijskog nišana, danju ili noću vozilo može otkriti na daljini od 20 km), potom tu je računar vazdušnih podataka, kabinski ekrani, balistički računar i elektronika za upravljanje vođenim i nevođenim naoružanjem, digitalna magistrala za prenos podataka, Head level display koji je ugrađen u dorađeni elektrooptički prikazivač (HUD), sistem za video snimanje i vođena vazduhoplovna ubojna sredstva.

Druga faza čija realizacija počinje sledeće godine obuhvata signalizatore radarskog i laserskog ozračenja (RWR i LWS), signalizator lansiranja iC vođenih raketa, novi HUD, transpondere, kontejner sa sistemom za samozaštitu aviona, nove izbacivače IC mamaca i radarskih dipola.

Vazduhoplovna ubojna sredstva

Od novih vazduhoplovnih ubojnih sredstava tu je familija raketa VRVZ-200 sa termovizijskom glavom za samonavođenje, autopilotom, radio up-down linkom sa vezom sa vazduhoplovom. Biće više verzija ove rakete sa dometom od 20 ili 40 km i masom bojeve glave od 50 ili 100 kg.

Planirajuća vazduhoplovna raketa Košava-1 / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Tu je zatim vazduhoplovna planirajuća raketa Košava-1 sa termovizijskom glavom za samonavođenje, autopilotom radio up-down linkom sa vezom sa vazduhoplovom, domet je više od 50 km,  a masa bojeve glave iznosi više od 100 kg. Radi se na razvoju rakete SAGR 128 sa laserskom glavom za samonavođenje, to je modifikacija nevođene rakete Munja kalibra 128 mm, domet joj je preko 20 km i ima masu bojeve glave od 20 kg.

Jedno od ubojnih sredstava za naoružavanje bespilotnih letelica / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Za naoružavanje daljinski pilotiranih vazduhoplova (DPV) i borbenih aviona tu su vođene planirajuće bombe PGB 128 dometa preko 50 km sa bojevom glavom od 20 kg a tu je i nova raketa LRV-10 za naoružavanje domaće DPV Pegaz, masa iznosi 10 kg, domet 6 km.

Bespilotne letelice i dronovi kamikaze

U naoružanje je prošle godine uveden domaći DPV malog dometa Vrabac, sada smo od dr Miloradovića saznali da je u toku izrada odn. serijska proizvodnja unapređene verzije koja ima duplo veći operativni radijus od 25 km, povećanu istrajnost leta na 1,5 h, domaći autopilot, integrisan dnevno-noćni senzor većeg dometa (do sada je mogao da ima ili dnevni ili noćni), kao i smanjenu masu avionike i sistema upravljanja.

Iz NR Kine su takođe prošle godine isporučena dva sistema sa ukupno 6 DPV CH-92A čime je, kako nam je rečeno ‘’završena početna isporuka’’. Trenutno se radi na redizajniranoj domaćoj DPV srednjeg dometa Pegaz koji ima istu opremu i na kojoj je primenjena tehnologija sa kineske CH-92A. Dolazak prototipa se očekuje uskoro a uvođenje u upotrebu prvog sistema sa komandnom stanicom sa tri letelice očekuje se do kraja ove godine. Pošto je nešto manji od CH-92A, Pegaz će nostiti i manje vođene rakete. Komandnu stanicu koja ima kineske sisteme, razvijaju zajednički Institut ‘’Mihajlo Pupin’’ i VTI. U naoružanje bi trebalo da bude uvedena 4 sistema sa 12 serijskih DPV Pegaz.

Višenamenski multikopter, DPV Obad / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Naoružani multikopter Obad namenjen je za podršku specijalnih jedinica, posebno u urbanim sredinama. Oprema mu omogućuje izviđanje u dnevnim i noćnim uslovima, tu su tri vrste korisnog tereta sa opremom različite namene. Tu je kao prvo borbena stanica sa sistemom za upravljanje vatrom i naoružanjem kojeg čine 4 ručna bacača raketa M-80 Zolja 60 mm kao i bombe koje predstavljaju dorađene minobacačke granate kalibra 120 mm sa termobaričnim punjenjem. Drugi modul ima taktički ometač komunikacija u opsegu 30-88 MHz (opciono do 512 MHz), a treća namena je snabdevanje trupa, tu je modul za transport tereta mase do 40 kg.

Loitering munition Gavran / Foto: Živojin Banković, Tango Six

U Srbiji se trenutno razvijaju bespilotne letelice koje mogu biti od interesa za sistem odbrane. Jugoimport SDPR razvija dron-kamikazu odnosno tzv. Loitering munition Gavran sa sledećim proračunatim i procenjenim karakteristikama: maksimlana masa 50 kg, masa korisnog tereta od 15 kg, krstareča brzina 120 km/h, domet od preko 100 kilometara i masa bojeve glave od 15 kg. Još jedan projekat iste kategorije je RW-24 ali je nosilac ovog posla partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa glavnim konstrukotorom iz Južnoafričke Republike, dok su srpske firme obezbedile glavu za samonavođenje (Teleoptik) i bojevu glavu (Sloboda Čačak). Deklarisani domet je 100 km, autoomija leta dva časa, brzina krstarenja veća od 130 km/h, masa na lansiranju 45 kg. Kompanije EdePro i Jugoimport SDPR razvijaju bespilotni helikopter Stršljen maksimalne brzine 180 km/h, maksimalne visine leta od 4000 m, autonomijom leta od 4 časa, maksimalnom masom na poletanju od 750 kg uz koristan teret do 350 kg.

Sistemi PVO i VOJiN, infrastruktura avijacije

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva (ARJ za PVD) kao i trupna protivvazduhoplovna odbrana (PVO Kopnene vojske) dobile su prošle godine po jednu bateriju artiljerijsko-raketnih sistema Pancir i PASARS. Ruski Pancir je uveden u jedinicu za PVO teritorije i, kako je izjavio Miloradović – ‘’kupljena je prva baterija’’ (što bi moglo da znači da će ih biti još). Nako što je naveo namenu i karakteristike ovog sistema, on je rekao i da se za topove ovog sistema razvija domaća Airburst municija.

Verzija PASARS-a sa po dve LPRS Strela-2 i Igla / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Za najznačajnije unapređenje trupne PVO navedeno je uvođenje u naoružanje domaćeg sistema PASARS. Prva baterija sa 6 oruđa ipak za sada ima samo topove (to su švedski jednocevni topovi Bofors L/70 kalibra 40 mm), a predviđene su tri verzije sa tri tipa raketnih sistema. Kako nam je rečeno, u toku je serijska proizvodnja veće količine ovih sistema, kao i dalje usavršavanje sistema uz integraciju novog elektro-energetskog podsistema sa generatorom, termovizijskog nišana i sistema za voženje noću, modernizovanig sistema za upravljanje vatrom za gađanje ciljeva na zemlji, tempirnom i daljinski tempirnom (airburst) municijom, integraciju lakih prenosivih raketnih sistema PVO Igla i Strela-2, integraciju raketa iz sopstvenog razvoja  i integraciju sistema PVO Mistral 3 koja se realizuje u skladu sa dogovorenom dinamikom sa partnerom iz Francuske.

Ugovor za nabavku francuskog raketnog sistema PVO Mistral 3 malog dometa (ili vrlo malog dometa, do 7,5 km) se realizuje po planiranoj dinamici, predviđeno je da se to završi sledeće godine. Osim seta za za integraciju na sistem PVO PASARS, Vojska Srbije dobiće i osnovnu verziju na lakom prenosivom tronožnom lanseru koja će biti integrisana u baterijski sistem za upravljanje vatrom sa digitalnim navođenjem na uočene ciljeve u okviru diviziona trupne PVO.

Srbija radi na modernizaciji lakog prenosivog raketnog sistema PVO Strela-2 koji je po sovjetskoj licenci proizvođen u valjevskom ‘’Krušiku’’. Novi sistem sa oznakom Strela-2M/A-1 je optimizovan za dejstvo pre svega po dronovima, ima blizinski upaljač, smanjene gabarite elektronike i glavu za samonavođenje sa fotokontrastom. U okviru artiljerijsko-raketnih diviziona PVO u brigadama KoV-a će se zajedno sa sistemima PASARS, nalaziti i laki prenosivi raketni sistemi (LPRS) Strela-2M/A-1 i Igla koji će imati integrisane termovizijske kamere, digitalne kompase, GPS sisteme, radio uređaje i sisteme za prijem i obradu podataka o cilju.

Ovi sistemi će tako moći da prihvate i obrade digitalne podatke o cilju koji se dobijaju od baterijskog komandnog mesta opremljenog modernizovanim radarima Žirafa, da se izvrše svi potrebni proračuni i pripreme podatke za usmeravanje strelaca ka ciljevima koje se realizuje dobijanjem azimuta cilja i slike sa kamere na OLED ekran sa okularom, i to kako u dnevnim tako i u noćnim uslovima.

Sistem MTU-4M na terenskom vozilu Zastava NTV / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Još jedna varijanta je postavljanje LPRS Strela-2M/A-1 i/ili Igla na četvorostruki lanser MTU-4 (MTU-4M) koji se zajedno sa opremom za prijem, obradu i prikaz podataka, montira na terensko motorno vozilo Zasstava NTV. U ovom slučaju se usmeravanje strelca u pravcu cilja vši prikazivanjem odgovarajućih podataak i slike sa kamere na monitor sa mikrokontrolerom. Planira se da se MTU-4M integriše sa jedincama PVO većeg dometa, da se postave na komandna mesta radi njihove neposredne PVO zaštite i da se integrišu na brodove rečne flotile.

Domaća modernizacija rakete sistema Strele-10M, RLN-S10/ Foto: Živojin Banković, Tango Six

Jedna od novina je i domaća modernizacija i dorada rakete sovjetskog lakog mobilnog sistema Strela-10M. Raketa sa oznakom RLN-S10 ima buster sa čvrstim gorivom koji joj povećava domet po daljini na 10 km i takođe značajno povećava domet po visini. Osim toga komponente rakete sa dotrajalim resursima se zamenjuju novim.

Još uvek se radi na razvoju domaće rakete RLN-IC koja je u početku bila bazirana na sovjetskim raketama vazduh-vazduh R-13M. Međutim nova raketa ima novu pogonsku grupu (dvofazni jednokomorni motor), novu unapređenu glavu za samonavođenje sa visokim stepenom zaštite od ometanja, integrisan je novi savremeni blizinski upaljač kao i nova bojeva glava. Domet rakete je 12 km po daljini, može se lansirati sa različitih platformi i uništavati različiti ciljevi, avioni, helikopteri, krstereće rakete i naročito taktičke bespilotne letelice.

Raketni sistem Kub M2 dobiće i infracrveno samonavođene rakete zemlja-vazduh / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Kako nam je dr Miloradović još rekao, raketa RLN-IC je planirana za integrisanje na modernizovani sovjetski raketni sistem PVO srednjeg dometa 2K12 Kub koji je već uveden u naoružanje, a toku je serijska modernizacija uz generalni remont sistema svih aktivnih jedinica. Digitalizacijom sistema su unapređene informacione mogućnosti sistema, uvezivanje i razmena podataka sa drugim savremenim sistemima PVO, radarima i komandno-informacionim sistemima, ugrađena je savremena termovizijska kamera čime je postignuta značajna pasivizacija sistema. Zastarele komponente su zamenjene rešenjima koje su bazirane na novim tehnološkim platformama čime je unapređena pouzdanost. U toku je modernizacija glave za samonavođenje čime će se unaprediti efikasnost sistema protiv savremenih pretnji iz vazdušnog prostora, pre svega borbenih DPV, helikoptera i krstarećih raketa.

Radar Žirafa dobio je modernizovani radarski prijemnik / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Radi se i na modernizaciji radara za trupnu PVO, tu je osavremenjeni švedski osmatračko-akvizicijski radar M-85 Žirafa kome je izvršena modernizacija radarskog prijemnika (povećana je osetljivost, veća je visina osmatranja, bolje su mogućnosti u otkrivanju dronova, malorazmernih i sporoletećih ciljeva). Radar će se putem novog digitalnog U-PPC, integrisati sa sistemima PASARS, Mistral 3, modernizovanim sistemima Igla i Strela-2M/A-1, MTU-4M.

Modernizacija obuhvata softversku obradu radarskih signala primenom savremenih algoritama, modernizaciju podsklopova radara, ugradnju sistema satelitske navigacije, novog telekomunikacionog sistema visoke otpornosti na ometanje, automatizaciju sistema za stabilizaciju na zemlji i podizanje antene što značajno smanjuje vreme potrebno za prevođenje sistema iz marševskog u borbeni položaj. Konzola softverskog radarskog prijemnika se može izneti iz vozila i postaviti na bezbedno izdvojeno radno mesto što u borbenim uslovima povećava verovatnoću preživljavanja posade.

Modernizovani radar P-12M / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Sistem Vazdušnog osmatranja javljanja i navođenja (VOJiN) dobio je 2016. dodatne osmatračke radare AN/TPS-70. Jedinice VOJiN ali i PVO dobiće i osavremenjene sovjetske radare P-12 koji imaju oznaku P-12M. Razvoj ove modernizacije je, kako je rekao Miloradovič, završen, a privodi se i kraju serijska modernizacija koja je obuhvatala ugradnju osetljivog digitalnog radarskog prijemnika za digitalnu obradu radarskog signala, zamenu komunikacionog, energetskog i klimatizacionog sistema. Osim navedenih sredstava, planirano je dalje obnavljanje radarskih sredstava, kako za Vazdušno osmatranje i javljanje tako i za jedinice protivvazduhoplovne odbrane.

Kada su upitanju radarsko-računarska sredstva za sistem VOJiN, završen je razvoj, serijska proizvodnja i opremanje jedinica mobilnim centrima vazdušnog osmatranja i javljanja CVOJ M11. Ovim sistemima se automatizuje osmatranje vazdušnog prostora na taktičkom nivou u pogledu prijema, obrade i distribucije radarskih podataka. Omogućuje uvezivanje radara različitih tipova i generacija i ima mogućnost procene kretanja ciljeva u vazdušnom prostoru.

Dr Nenad Miloradović podsetio je i na izgradnju nove infrastrukture, 2019. godine u Nišu je završena izgradnja novog hangara za smeštaj helikoptera H145M, potom je prošle godine završena rekonstrukcija svetlosne signalizacije na batajničkom aerodromu. Na aerodromu u Batajnici su u toku su radovi na izgradnji novog hangara za smeštaj lovaca MiG-29 kao i rekonstrukcija kaponira za smeštaj vazduhoplova na aerodromu Lađevci.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Di

Ko će bre da čeka da se bilo sta modernizuje ili napravi od nule, a onda serijski proizvodi na kašičicu, 5 komada godišnje. Svi se naoružavaju okolo, masovno se kupuju oklopnjaci, a mi ćemo ovim tempom za 5 godina imati 100 komada Lazara ? Trzamo se na sve strane, da se bar posvete jednoj stvari, da naprave kako treba pa da uvedu u naoružanje. Ovako nemamo ništa, narednih 10 godina ako ne kupimo tudje od našeg se nećemo leba najesti. Ne daj bože da krene da seva u regionu..Živi bili pa videli.

Odgovori

Za različite pretnje moraju da se razviju odgovarajuće protivmere. Svako sredstvo koje je višenamesko je istovremeno i višestruko skuplje za izradu i upotrebu. Skoro je , mislim baš na T6, bila vest da su saudijci ispaljivali papreno skupe Patriot rakete na dronove koji su verovatno koštali par stotina dolara.

Pored toga, razvoj bilo kog složenog sistema često ne može da se ubrza ni sipanjem više para u projekat, ni angažovanjem većeg broja ljudi.

Devet žena ne može da iznese jednu trudnoću za mesec dana.

Dr

Imam malo veću dozu optimizma, iako izgleda da se taj razvojni proces trza na sve strane, neki od koncepata, ideja i prikaza projekta su vrlo obećavajući. Pa čak naizgled ravni sličnim projektima iz dosta ozbiljnijih zemalja nego naše male brdovite republike na zavucenom Balkanu.

Kada se sve svede, ko nam je kriv? Zapustili smo proces modernizacije (neki bi čak rekli da smo ga napustili, što nije daleko od istine) aparata nasledjenih iz Jugoslavije, nije bilo neke ozbiljne kupovine dugi, dugi niz godina, pa sada punom parom za „zlatnim standardom“ i propuštenim prilikama. Bolje i to nego ništa.

Sl

@Dilber
Imas li da dodas neko korisno saznanje pa da dopunis ovaj clanak? Takvi emocionalni komentari su bezvredni. I nema potreba da panicis. Ako ti je sporo, pa ti prijatelju odresi kesu pa kupi Srbiji par komada Lazara. Da eto svojim sopstvenim primerom pokazes svima nama kako to treba da se radi.

Al

Gangsteru delimično se slažem sa tobom i to u delu da zbog situacije koja je trenutno u svetu i oko nas potrebna nam je jedna brza nabavka sa nužno potrebnim sredstvima. Ali takođe treba da se pojačavaju naši kapaciteti i spreči odliv našeg naj jačeg aduta _ inteligencije. Da bi opstali i postojali treba da uvećao i sačuvamo svoje stanovništvo. Bez njega ovo sve nema smisla. Opet ponavljam sudbina srpskog naroda je uvek vezana za njegovu vojsku tako da sve što se čini da nam vojska postane što jača treba podržati. Na sve načine. Pozdrav mojoj braći Srbima.

Re

60 oklopnkaka za godinu….a razmatra se i nova DONACIJA u vidu T90….zato neupaj…ovo bi ti pisao i da je doslo 50 Su35…i 500 T90

Al

100 Lazara za 5 god bi bilo izvanredno. Ionako nam je potrebno nekih 200 komada. Do 2030. kada bi imali 200 oklopnih transportera sa barem 30mm topcicima, ja bih slavio.

Zo

Prvo ne treba komentarisati nešto što ne razumeš. Kažeš proizvodnja na kašičicu 5 komada godišnje. Po tebi za godinu dana treba napraviti množda 100 komada tog oružja ubaciti u vojsku i šta onda? Onda mi smo potrošili ogroman novac u naoružanje koje je u ovom trenutku aktuelno,a već koliko sutra zastarelo. Kome onda to prodati? Ni najveće sile sveta više ne prave ogromne količine naoružanja da ubace u vojsku, koja je u mirnodopskom stanju, jer je to nepotreban teret za državu i budžet. Ali svi, a siguran sam i mi da imamo mnogo veći kapacitet za proizvodnju takvog naoružanja u mnogo kraćem vremenu, ali samo u slučaju procene da nam pretio neposredna opasnost po rat. Reći ćeš pa tada je kasno. Ne, nije kasno, jer obaveštajne službe uvek blagovremeno upozore rukovodstvo zemlje o mogućoj agresiji, tako da ima dovoljno vremena da se donese adekvatna odluka i urade pripreme za rat u koje spada i ubrzana proizvodnja ubojnih sredstava prilagođenih trenutnoj situaciji ili modernizacija postojećih koja je već u pripremi.

Br

@Zoran

„obaveštajne službe uvek blagovremeno upozore rukovodstvo zemlje o mogućoj agresiji“

Da li je moguce da mislis na „nasu“ BIA? Pa oni vec decenijama rade protiv nasih nacionalnih interesa, a u poslednjoj deceniji su cak skinuli i maske. Blerov institut nas savetuje, Englezi u Delivery Unit sede u svakom ministarstvu, potpisan Briselski sporazum i stavljene granice na Kosovu, Zukorlic predsednik odbora za obrazovanje, poklonjene Gazivode i kosovski MTS, definitivno odustali od Trepce, otvorili granice sa Albanijom, bezcarinski uvoz povrca iz Albanije, Sreder na godisnjici bombardovanja, prestalo drzavno obelezavanje u Sumaricama, stajanje mirno pored Rame u sred Beograda koji govori o velikoj Albaniji, odlazak vise stotina oficira i preko hiljadu vojnika iz vojske svake godine zbog katastrofalnih uslova i jos goreg kadriranja, prosirenje ugovora o Partnerstvu sa NATO po kome su nedodirljivi na nasoj teritoriji i iznad zakona, otimanje vojne opreme iz muzeja vazduhoplovstva o cemu je sam direktor pricao, prebacivanje ingerencija sa generalstava na ministarstvo, izjava da mi junaka kao murata nikad nismo imali i da ako neko treba da nas osvoji najbolje da to bude Turska?? Potpisivanje katastrofalnog vasingtonskog sporazuma, koaliciona vlada sa Tacijem, i ostajanje u toj vladi nakon uvodjenja carine od 100% i jos hiljadu drugih stvari.

Gl

@ Relno
Odakle taj podatak da se razmatra donacija T90-ki ?

Iv

Suma sumarum: treba nam:
1) puna ekskadrila H145M
2) puna eskadrila Mi-17V5
3) puna eskadrila Mi-35M
4) razgranata trupna PVO (Mistral, Buk umesto Kub-a, Strela, u velikim količinama)
5) PVO za zaštitu teritorije (FK-3 3 baterije koje stižu i još 3 u narednim godinama) kao i još baterija Pancira
6) ERO za sve tenkove
7) Više baterija NORA B-52
8) PO rakete (hiljada komada)
9) operativna eskadrila aviona bombardera
10) Krasuha-4
11) nastavi niz…
ako treba, slaćemo i SMS poruke samo da imamo jaku vojsku…

Odgovori
Br

11) Artiljerija (modernizovan i digitalizovan „Oganj“ modularni „Oganj“)
12) Mali Miloš bezposadni( desetine komada)

Ni

Najbitnije od svega navedenog, trebaju nam zadovoljni dobro plaćeni ljudi na ovim sistemima koji će svoj radni vek odraditi u sistemu odbrane a ne otići posle 5-6 godina. A za svaki sistem treba ti 2-3 čoveka za svaku poziciju kako bi sistem odbrane bio u100% funkciji.
Mislim da je tu potreban fokus, kao što je i u državi potreban fokus na našoj deci da se izobrazuju ali ljudski, da budu pametni, da budu patriote i da uče na našim greškama, i budu spremi za sve izazove u budućnosti.

Д

A veci deo vojske po nuznim smestajima i podstnari.
Da prvo povecaju plate i obezbede ljudima pristojan zivot za pocetak.
Da se pozabave osavramenjavanjem vojnog obrazovnom sistema… Dzaba igracke kad nece ljudi da rade u Vojsci.

Jo

Znam da eskadrilu čini od 12-24 letelice, a šta znači „puna eskadrila“ svih 24 helikoptera?

Ni

Ma na osnovu cega donosis takve zakljucke. Nismo mala deca da se zamajavamo. Koji su nasi ciljevi, prvo.

В

@Crni
Све тачно.

Mi

Nama su potrebni :
1. Povecan aktivni sastav vojske + nove puske
2. Modernizovan M84 (pod hitno)
3. Nov BVP sa modernim POVR (npr. VN-17)
4. Uvodjenje nove Nore na MAN sasiji
5. Bar jos 4 baterije Pancira i nesto tipa Buk M2 ili Spyder….
Naravno… od ovoga nema nista nego se narodu mazu oci da se vojska jaca a mi ubedljivo imamo najlosije opremljenu vojsku (ne racunam CG, BiH i Makedoniju)…

Odgovori
TT

Radi se u skladu sa mogucnostima, ne moze se 25 godina zanemarivanja vojske prevazici u 3-4 godine, ovo ce biti proces dug deceniju. Bar je krenulo ..

Vl

Pa da je krenulo pre 10 sad bi bili na pola posla. Nažalost sve ovo je kupovanje naklonosti ljudi a neko ozbiljno planiranje.

Bo

Milos
Ne da se ne slazem sa tobom, vec pises gluposti. Kazes imamo najlosije opremljenu vojsku? A u cemu to i od koga? Od bugara koji imaju stari S300 kome isticu resursi, ili stari tankovi T72, ili avione od kojih im leti samo par? Ili od Rumunije, ciji je glavni borbeni tenk T55, gde su pored F16 (koji su stariji od nasih migova, a pri tome su tu negde, po necemu bolji, po necemu losiji od nasih), ili Madjari koji ce ukupno, kada ima budu stigli za nekoliko godina, imati 56 tenka, i kojima od 14 iznajmljenih aviona lete polovina, a helikoptere 40kom koje ce opet dobiti za nekoliko godina, zameniti preko 100 helikoptera koje su imali pre deset godina, a medju njima i preko 30 MI24 koje menjaju sa lakim HM145 (koji nikako ne mogu da budu zamena), ili Hrvatska za koju ne vredi trositi reci, 60 starih Bredlija.
Poentaje sto vi stalno uporedjujete ono sto mi imamo sada, sa onim sto ce drugi imati za nekoliko godina. Kao da cemo mi sedeti i necemo kupovati ni proizvoditi nista. Pa ako se polovina obistini od ovoga, odlicno je.Budite malo realni, i nemojte samo kritikovati. Male kolicine za sada, ali svake godine ce se nabavljati novr kolicine.

B

@Bob
Dovoljno je samo da bilo gde pogledas sta sve od nove tehnike poseduju Madjarska i Rumunija, i sta su sve narucili, i videces da su bar 5-10 puta jaci od nas…

dr

Vladimir. A tek da je krenulo pre 20? Vau. B. Molim te prosvetli nas neznalice. šta to trenutno imaju Rumuni i Bugari u armijama. Ne šta planiraju nego šta imaju. Hvala

TT

Rumunija ima ekonomiju vecu od Srpske 6 puta i 3 puta je veca zemlja, Madjarska ima 3 puta vecu ekonomiju i 30% vise ljudi, normalno je da imaju vise novca za vojsku. I daleko od toga da je Madjarska jaca od nas 10 puta i sa time sto su kupili, u pitanju su simbolicne brojke (sem IFV) kojima se menja stara, znatno brojnija oprema oprema. Diskutabilno je da li je Madjarska vojska uopste snaznija od VS ..

Mi

Loše opremljenu vojsku? O čemu ti pričaš jači smo tri puta i od Bugara i Madjara. Ostalu boraniju tipa Češka Slovačka neću ni da pominjem

ID

@Mile
Sve je manje boranije.
Češka ima 14 Gripena, 20 Albatrosa (bolji od Orla i G4 zajedno) većina L159. Od helikoptera12 Mi 24, 16Mi171, 5 Mi17, 10 W3-A PVo u rangu nas imali su pre i S200 nisam siguran da li ga sada imaju.
Nemam podatke o broju aktivnih tenkova ali su nasledili 540 T72 i oko 30 je modetnizovano na T72 M4. Planiraju nabavku Leopard 2…
Slovačka ima S300 PMU ,12 Mig29 modernizovanih čekaju eskadrilu Vipera F16. Kada dobiju to mogu nam polupati ceo RV i PVO sa time.
Kopneno su slabiji, ali ne znam kakvi su sa dronovima i protivoklopnim sistemima. To je sad bitnije.
O procentima (ne)ispravne tehnike bolje da se ne hvalimo. Pitaj tenkiste na kom M84 je sve ispravno, posebno SUV.

TT

Mile VS nije jaca 3 puta od Bugarske ili Madjarske, vojske su nam prlicno slicne sa time da ce nakon nabavki Madjarska vojska biti znatno modernija ukoliko VS ne nastavi sa modernizacijom, a nema razloga zasto ne bi..

Cr

Ako bi me nešto oraspoložilo na internetu, to bi bila nabavka i isporuka jedno 200 T-90, 20 baterija TOS-1M i 500 Oškoša, sve u roku od dva meseca. A dve nedelje posle toga da stignu dve eskadrile Rafala i 10 diviziona S-400. Možda i jedna dobro naoružana podmornica, zlu ne trebalo.

Šta bi me zapravo oraspoložilo u tome? Pa, komentari koje bismo tog istog dana mogli da pročitamo:

– „Ovo je samo mazanje očiju narodu…“

– „A gde je Iron Dome???“

– „200 tenkova… Rusi imaju 20 hiljada i hoće još da prave, a mi 200… mazanje očiju, bre.“

– „Lepa nabavka ali možemo odmah sve to da izrežemo u staro gvožđe jer posade nemaju 2000 evra platu a to mogu da zarade u Nemačkoj kao moleri“

– „Iz tri različite zemlje smo nabavili, logistika će nam dušu izvaditi“

– „Niko nam neće isporučiti delove za ovo, mazanje očiju“

– „Sav taj oklop, a niko ne kaže koliko borbenih kompleta smo kupili. Samo mažu oči ovom narodu“

– „Koliko škola, vrtića i bolnica smo mogli da napravimo za te pare“

– „I šta, sa ovim ćemo kao da pobedimo NATO? Koje je ovo mazanje očiju…“

– „Bajraktari će to sve da polupaju za dva dana. Samo mažu oči narodu umesto da nabave Krasuhu, Reaper i Global Hawk“

Bo

B
A sta sada imaju? Koliko su trenutno slabiji od nas. A to sta ce dobiti ili kupiti za 5 godina…a sta cemo mi stojati u mestu. Necemo. I mi cemo kupovati i nabavljati, i za razliku od mnogih, proizvoditi sami.
5-10 puta jaci od nas. Ajmo prvo za Madjarsku. 56 tenka Leopard,i 200 linuxa,a Srbija 232 M84 od toga dok Madjarima stignu svi imacemo bar 50 M84AS i dodaj 30 T72MS, uz to bar 30 novih vozila Dusan sa topom od 57mm sa kim ne mozes uporediti nista sto ima Madjarska, 50 Lazara, 50 Milosa. Avioni, Madjarska iznajmljene Gripene,pola ne leti, a Srbija 14=12=12. Helikopteri Madjarska 20 HM145, 20 HM225, Srbija Gazela 20-30, HM145 12 kom, MI17 12 kom, MI35 12 kom. A naoruzane BL,Madjarska nema Srbija 12=12 kom.Artiljerija znatno na strani Srbije. I ja tu nevidim da je Madjarska jaca 5-10 puta, cak sta vise slabija je od nas.
Rumunija, tenkove da ne racunam je r ce im T55 biti izbacen iz upotrebe, U avionima ce biti bolji jer ce verovatno kupiti jos jednu eskadrilu F16, Artiljerija, tu ce Srbija u narednim godinama znatno napredovati i biti bolja od Rumunije. Jedino Pvo sistemi gde ce mozda biti malo bolji. I to je to. I tu nevidim da su jaci od nas 5-10 puta.
Nemoj uporedjivati ono sto ce dobiti sa onimsto Srbija ima sada. Vec ono sto sada imaju, sa onim sto mi sada imamo. Ako uporedjujes ono sto ce imati, onda uporedjuj sa onim sto ce Srbija imati. I budi realan, a ne ono jaci 5-10 puta. Budalastina.

Mi

Osnova svega je HITNA nabavka PVO sistema velikog dometa ( npr S300PMU2, mozda S2500) i PVO sistema srednjeg i malog dometa ( jos Pancira, nabavka Buk-a, Tora-a, Verbe ili njihovih zapadnih ekvivalenata (?)) za zastitu objekata od posebnog znacaja i sistema velikog dometa! To sto su MiG- ovi 29 serije Isdelia 9-12(13) – godista od 1986. do 1989. god. okrpljeni i „modernizovani“ na neki nas SM standard ne znaci mnogo, potrebna je brza nabavka kvalitetnog, modernog lovacko- bombarderakog aviona ( npr Su 30/35 ili bar Gripena C/D, Rafala) u broju od bar jedne eskadrile/ skvadrona. U ovom momentu nepotrebna je modernizacija Orla i teosenje novca, sve sta on radi uradice VBR sa dometom 300-350km. Da ne zaboravite da je Srbija gotovo opkoljena NATO drzavama!
Dzabe ulaganje u nekakve Milose, Lazare, Aleksandre, dzabe modernizacija tenkova M84 ako u nekom buducem ratu zbog premoci u vazdusnom prostoru ( setite se 1999.god) nesmemo da ih pokrenemo i sakrivamo ih pod zemlju!
Samo kontrola naseg vazdusnog prostora i pomeranjem zone lansiranja ubojnih sredstava van granica Srbije nas u nekom eventualnom ratu spasava!
Prosao sam ja tu pricu 1999. kada nesmes da pomeris tenk na Kosovu, kada nesmes da gadjas iz VBR- a!
Bojim se da ce sadasnji politicari i „struka“ koja ih verno prati i slusa samo uludo potrositi novac poreskih obveznika Srbije.

Mi

Da je krenulo pre 10 godina…. Poštovani Vladimire, da li ste vi svesni da je Srbija pre 10 godina bila na ivici da bankrotira, drugim rečima da ne može nikako da isfinansira svoje tekuće obaveze, da je postojala ozbiljna pretnja da nema para čak ni za penzije. Zamislite samo kada bi i ono malo koliko primaju naši penzioneri bilo ukinuto. A vi nama ovde pričate kako modernizacija kasni. Da se razumemo, ja eto iz nekih mojih razloga nikako ne podržavam modernizaciju Orla. Mig 29 je po meni odličan avion ali za paradiranje itd. Ali sa druge strane bolje je i Mig 29, polovan nego ništa. Budite malo realni. Takođe sam video jedan komentar gde se govori da je sve ovo bzvz, da treba kupiti sve novo itd… Gospodine, ajte molim vas, prosvetlite i nas kako bi ste vi to uradili sa današnjim budžetom, javnim dugom, investicijama u druge oblasti… Mislim da bi baš bio zanimljiv tekst. Sa druge strane video sam par komentara koji stvarno daju neke dobre i konstruktivne predloge, svaka čast.

Br

@Milan.

Price o tom potencijalnom bankrotu pre 10god. su price za malu decu. Dug Srbije je pre 10 godina bio oko 14 milijardi, a sada je 34 milijardi, dok su plate tek neznatno vece, ali je kupovna moc opala… Da ne pricamo koliko su smanjene penzije i npr. izdaci za poljoprivredu, sa 15.000din po hekaru 2012. sada je 4000din. po hektaru… Maltene ukinuta novcana naknada za trudnice i jos puno drugih stvari…

B

@Bob

Majarska kako tako, ali spominjati Rumuniju je smesno, vec godinama trose po 5-6 milijardi godisnje na novo naoruzanje, a mi oko pola mijarde. Kupili su gomilu nove tehnike (ili narucili) i sve se meri u stotinama i sve je proverena i kvalitetna oprema, da ne nabrajam, bilo je puno reci o tome, mozes naci sam na puno mesta, sta sve Rumunija poseduje od nove ratne tehnike, a sta je vec naruceno i stize u narednih par godina… Ovim tempom ne mozemo ih stici ni za 20 godina.

Dr

@Milan Kosanovic
Samo od januara ove 2021 godine smo se zaduzili oko 3 milijarde dolara da pokrijemo deficit tj minus budzeta i vec je uradjen rebalans.A tek je Maj mesec. Pocetak 2012 dug srbije je bio 13.8 milijardi dolara. Danas je preko 30 milijardi dolara. Najvece povecanje duga ikada. Idi na sajt ministarstva pa proveri. Batali tu partijsku propagandu, ovaj dug ce generacije da vracaju.A da ne pricamo o dugu koji je trenutno nevidljiv a to su krediti kineskih kompanija za izgradnju puteva.Ono sto se desava u CG da ne mogu da vrate kredit za autoput,moze sutra i nama da se desi

TT

@B
Ok, ponovicu opet, ljudi se izgleda prave ludi ili ne citaju.
Rumunija je tri puta veca zemlja od Srbije i ima 250 milijardi $ BDP, Srbija ima 61 milijardu. Kako i zasto bi se mi uopste poredili sa takvom zemljom?

Da li se ta ista Rumunija poredi sa Turskom recimo? Naravno da ne posto to nema smisla

TT

Dragane Dug jedne drzave se ne gleda na osnovu sume vec odnosa duga prema BDP. Drugo dug Crne Gore je daleko visi nego dug Srbije, a recesija ogromna, situacija nije ni slicna.

BDD Srbije 2010. godine je bio 39 milijardi $, dok je danas 61 milijardu, dakle 57% veci, slicno tome veci je budzet.
Nezaposlenost 2010. je bila oko 25%, danas je 9%.
Plata 2010. je iznosila 380 evra dok je danas 560 evra sa trendom daljeg rasts, to nije „neznatno“.

Ne mozes dug posmatrati u vakumu tek tako.
2010. je budzetski deficit bio 10% BDPa dok ga pre korone nije ni bilo.
Sto se tice korona krize to se desava u celom svetu, jer je globalna ekonomija prakticno stajala cele 2020.. Normalno je da ce u takvoj godini biti visok deficit pobogu..

Br

@TT

Prosecna plata 560 evra i nezaposlenost 9%, pa u kojoj zemlji ti zivis… Nakon najavljene isplate novca nezaposlenima, saznali smo da je nezaposlenih samo na birou oko 18%, a nisu svi na birou…

Mi

E moj prijatelju šta sve nama treba…. za početak lojalni oficiri i podoficiri(lojalnih ima malo), sistem veze (da nije nemački, mislim da su trebali više tim da se bave nego raketama) pa zatim sve ostalo…u vojsku se ne razumem ali čini mi se sto prica pomoćnik ministra da nema blage veze sa vezom… kakvi naši sistemi, to je žalosno i smešno. Fića vs Mercedes ili Tesla. Pozdrav za sve.

TT

Branko Stvarno mi je zao sto se ne slazete sa zvanicnom statistikom ali ja za razliku od vas nemam vremena niti nacina da sam izradjujem svoju.. Sa takvim nacinom razmisljanja sve moze da se dovede u pitanje tako da je bilo kakva rasprava na kafanski nacin o ovoj temi suvisna kada postoje jasni brojevi, sto naseg zavoda za statistiku sto MMF i SB.

Sr

Mnogo posla, zaista svaka cast na trudu pogotovo malo preostalom tehnickom i inznjereskom kadru.

Sve se radi kako mora, nema tu mnogo mesta za intepretacije i eventualna drugacija resenja. jedino sa cime se ne slazem je razvoj turboprop laste, kad smo i ovu obicno jedva prodali i jedva uvrstili u naoruzanje, a najgore poginu i covek. Kupite lepo ljudima proverene platforme, usvojite remont, proizvodnju delova, paket naoruzanja sta god…isto sto je uradjeno i sa H145m. Fokus razvoja i novac nek ide na BPL.

Odgovori
Bo

Potpuno se slažem sa ovim.Sjesti i dogovoriti B250!Krenula serija ….još se stigne ispregovarati i linija i kupovina i licenca…Zdrava i kvalitetna osnova za razvoj i obuku i komandovanje riječima….

С

Ако се повећава снага мотора за 50%, шта ће бити са змајем авиона? Ако се уводи нови, јачи мотор, да ли се повећава тежина погонске групе (можда ће морати да има и веће резервоаре горива) а тиме да ли се мења тежиште авиона? Уз више снаге, да ли аеродинамичке површине (и носивост корисног терета) остају исте? Да ли се авион може интегрисати на постојеће команде и авионику? Чини ми се да ће са новим мотором морати да се ради развој нове верзије авиона што значи нова статичка и летна испитивања тј нова велика улагања. Да ли неко зна колико би коштао нови развој и ко ће то да плати?

Ni

Strucnjaci su te samo Ghost-ovali. Mada ne zamerI im. Pitanje je bas kompleksno.

le

Strahinja,
Težina pogonske grupe turboprop je duplo lakša od klipne varijante motora, prema tome ne stoje ni ostala tvoja pitanja, jer si trebao prvo da konsultuješ Wikipediju prije toga (ima tamo korisnih informacija za osnovno upoznavanje sa tematikom).
Srbofil, obično svi zamjeraju lasti što nema izbacivo sjedište, koliko sam pročitao u ovom tekstu to se uvodi.
Meni se čini da ova Lasta udara završni pečat u Galebovu knjižicu, al i da treba razmišljati o nekoj zamjeni za Utvu 75, jer Lasta je previše za početnu obuku a pogotovo ako bude Turboprop

OS

Zaista sam laik, ali ako je izvodjivo da se motor zameni bez velikih korekcija zmaja i bez bitnog pomeranja tezišta letilice, a da zmaj izdrzi naprezanja sa jačim motorom, to je izvanredno. Jos ako bi se mogao proizvesti jos koji primerak i prodati takav avion, to bi bilo izuzetno, to bi moglo da otvori put novim projektima u ovom tipu avijacije u kojoj bi se mogli pozicionirati na svetskom tržištu, time bi se obnovila proizvodnja u Utvi.

Ta nova Lasta bi zaista mogla da posalje u penziju G4 (prosečan skolski i nikakav borbeni avion), sto bi smanjilo troskove obuke, a bila bi dovljno jaka da se sa nje pređe na neki manji i jeftiniji visenamenski avion u dvosednoj verziji koji bi zamenio Orla, licno navijam za JF-17 block 3 ili mozda bude aktuelan block 4.

le

Osoj,
Postoje privatne firme koje vade klipne motore iz aviona i ugrađuju turboprop. Iz Cessna 210 vade isti motor kao iz Laste i stavljaju isti motor koji će da stavljaju u Lastu i na taj način dobiju daleko skuplji avion i potentniji. Uz to ishoduju sve neophodne sertifikate za takav posao da se može avion komercijalno upotrebljavati u civilnom saobraćaju (veći je to problem nego mehaniku prepraviti), što na Lasti i nije neophodno jer se radi o vojnom avionu. Dakle, može!!! Potraži Cessna 210 Silver Eagle. Drugi primjer je Piper Jet Prop, gdje vate klipni motor Continental i stavljaju P&W turboprop…

I da, i ja dijelim tvoje mišljenje i mislim da bi to mogao biti dobar posao.

OS

Letač u pokušaju
Hvala na informaciji.

01

Jos jedan dokaz da je vojska taoc Miloradovica i kompanije i da je on taj koji vedri i oblaci zari i pali u VS. Najobicnija lazna obecanja i da se narodu zamazu oci. AJ neka neko samo stavi prst na celo i nek razmisli o celoj ovoj prici sto prica Miloradovic. Prvo prica za Orla i njegovu modernizaciju traje od 2017, i do dan danas mi non stop vidjamo neke nove integrisane sisteme na njega. Nikako da vidimo konacan proizvod modernizacije Orla. Do 2030 ima da vidimo jos najmanje 10 novih verzija Orla sa opet nekim novim integrisanim sistemima. Dokle bre vise? Drugo prica za Pasars. Na Pasuljanskim livadama mi videsmo 4 razlicite verzije Pasarsa. Pa bih vas Miloradovicu pitao koju cemo mi to na kraju verziju dobiti jer ovo sto smo gledali je cirkus i sarenilo. A samo cu jedno reci, ljudi u Pasarsu su glineni golubovi u ne daj boze nekom sukobu i neka im je sa srecom u toj verziji frankenstajna od PVO sistema. Trece ovo sarenilo sa eskadrilama svakakvih helikoptera. Jel neko uopste razmislja kolko odrzavanje svih mogucih helikoptera od svih mogucih proizvodjaca nas moze da kosta? Jel se to ugledamo na Egipat i Indiju koje nabavljaju sve od svakog? Gde je mozak uopste da se ide sa daljom nabavkom H145? Zasto se ne baca poenta na ono sto nam je zaista potrebno? Kao npr Mi-17 i Mi-35? Nego sve na kasicicu ili hvatamo zadnji voz kad vec gori pod nogama. Cetvrto, da li Miloradovicu pada na pomisao da nam treba transportni avion i da nam uskoro isticu resursi za AN-26? Hocemo i tu da cekamo poslednji voz kad nam dogori do noktiju? Peto ako se planirala nabavka radara za jedinicu VOJIN sto se onda islo na modernizaciju starih radara i zasto se onda islo na nabavku radara iz SLO? Cirkus najobicniji gde imamo i kod jedinice VOJIN jedno sarenilo opste. Sesto da li se razmislja o nabavci PVO srednjeg dometa i da li Miloradovic zaista misli da ce od KUB-a da napravi giga PVO srednjeg dometa? Dokle vise da crpite mogucnosti KUB-a koji je davno jos zastareo? Zasto se ne pregovara za BUK M1-2 ili M2 ili beloruski MB? Ah pa da tu se ne moze kajmak obrati i novac ne ide Yugoimportu i tu je problem treba nesto staviti u dzep. Sedmo zasto Miloradovic ne kaze da i dalje nije resen problem SUV-a kod M84 i zasto su se ljudi TOC-a i VTI-a zalili i dalje u Nikincima na ispitivanju? Osmo zasto Miloradovic ne kaze da nije uopste resen problem nocnog delovanja BVP-a M80 i da ne mogu da rese problem termovizije za M80 na sta su ukazali ljudi iz TOC-a pre par meseci? Deveto zasto se ne kaze da su projekti RALAS-a i Sumadije propali (moze i stopirani ako vam je lakse) i da je u Nikincima ono gadjanje Ralasa zapravo bilo lazno tj da je gadjanje Ralasa bilo nekoliko dana ranije a da je na dan te vojne vezbe pusten snimak gadjanja bas tog gde je posada Ralasa izvela pogodak tek iz 3. ili 5. pokusaja? Deseto da li zaista neko misli da ce taj projekat za VRVZ-200 zaziveti? Ljudi debelo se varate. Zazivece taman toliko koliko je zazivela prica AV i Miloradovica da ce Lazar 3 biti srpska verzija Patrije. A vidimo kolko ga je vojska nabavila. Ja jesam za domacu proizvodnju i domacu industriju. Ali ovo sto radi Yugoimport SDPR je zamazivanje ociju javnosti.

Odgovori
Bo

011SRB
A sta to sto je do sada pricao Miloradovic nije uradjeno. Ti mislis odes i kazes kupujem 5 Buka, 2 kom 400S, 10 Pancira. Pa o ovome i struka vodi racuna. Sta su zelje, sta mogucnosti, zasta imas para, sta smes da imas, a sta ne. A o Lazaru tek nemas pojma. Lazar i jeste Srpska verzija Patrije. Pises, a nikad nisi ni usao u njega. Mnogi pricaju nesto sto su culi, bez ikakvih pravih informacija. Ovo pisem po stoti put Lazar i Patrija sa strane imaju potpuno isti oklop sa strane a to je stanag 3. Stim sto Lazar ima prednost prozora koji izdrzavaju direktan pogodak 12,7, i velika prednost, gornje kosine, koja nije kao kod Patrije 90 stepeni u odnosu na podlogu, sto povecava debljinu oklopa, kao i da povecava mogucnost rikosetiranja. A vi slusate prazne price, te izdrzala RPG, te izdrzava 30mm, da samo od napred i to sa velike daljine. Da i ne govorim o Patrijama koje su amfibije, i koje su lakse za 4,1 tonu od standardne i imaju slabiji oklop i od Lazara. Lazar je dobar, za ono zasta je namenjen i po misljenju mnogih u inostranstvu je medju 10 najboljih vozila ovog tipa. Sada se tek prave vozila sa slicnim resenjima kao Lazar.
A ti pises o nekom mazanju ociju. Sto to nisi govorio pre 10 ili 20 godina, kada godinma nista nije radjeno, a sada svakog meseca cujes neku novinu u vojsci. Budi malo realan.

Sa

Koliko pljuvacine, autosovinizma i nipodastavanja tudjeg rada na jednom mestu. Problema pri razvoju ili modernizacijama je uvek bilo i bice, ko radi taj i gresi. Puna podrska g. Miloradovicu i nasim inzinjerima i svima koji su ukljuceni u razvoj i modernizaciju naoruzanja. Moja jedina zamerka je rasplinjavanje na mnogo slicnih projekata raketnog naoruzanja, mozda bi bilo bolje da se ipak koncentrisalo znanje i napor na po jednom protivoklopnom i protivavionskom sistemu da bi se sto pre dobio gotov proizvod u naoruzanju vojske.

01

@Bob : Odgovor na tvoje pitanje lezi u vih 10 tacaka sto sam nabrojao. Pa izvoli pa procitaj jos jednom ako ti nije jasno Sto se tice nabavke da moze se sve nabaviti ako se za to ima VOLJA i ZELJA i ISKRENOST u tome. A to sto se mi bavimo politikom daj da kupim sve od svakog da bih namirio politicke stomake mocnika inostranih je druga stvar. Ako je jedna Turska mogla da nabavi S400 koja pri tom u NATO i ako je jedan HAMAS koji je pri tom politicka organizacija mogla da nabavi Kornet onda to dovoljno govori da moze da se nabavi to sto hoces ako imas VOLJU,ZELJU za to. Sto se tice para da imamo. Jer ipak smo mi EKONOMSKI TIGAR koji se razbacuje sa parama (hrvatima za zemljotres, francuzima za notr-dam, albancima za zemljotres, Dodiku za aerodrom u Trebinju, razno razne koridore i mteroe i BG na vodi i slicne gluposti). a sa ovim tvojim izlaganjem si pokazao kolko ti zapravo nemas pojma i koliko imas (ne)znanja. Prvo Lazar je oklopni transporter i ne moze ni pod tackom razno da bude isto sto i Patria. Oklop od Lazara je katastrofalan. Napred pruza zastitu do 12,7 a bocno samo 7,62 i ti kazes da Lazar ima dobar oklop? Koga lazes sebe ili druge? Cak i da se stavi dodatni oklop opet ce da zastita bude manja nego kod Patrije. A to sto Patrija ima amfibijske sposobnosti a lazar ne je zapravo veliki PLUS za Patriju. O puskarnicama tek necu da pricam to je posebna tema. Samo cu reci da su puskarnice izbacene kod mnogih armija. Type-8 kineski to nema, ruski Bumerang takodje a cak su i ameri shvatili da je suludo imati puskarnice na bredlijima pa su i oni to izbacili. ispada da su eto te armije glupe a mi jedini pametni. Jer eto Lazar je medju 10 najboljih vozila na svetu (voleo bih da mi kazes gde si to cuo ili procitao) a ne mozemo nikom da ga prodamo i uvaljamo a ni sasa vojska nije preterano zainteresovana za Lazara. toliko o svemocnom Lazaru i ko ovde treba da bude realan? Ja ili ti? Sto se tice stanja u vojsci od pre 10 i 20g to nije uopste tema ovog naslova na Tango Sixu. Ali kada me vuces vec za jezik evo da ti kazem: da kenjao sam i tad da je stanje katastrofa i gore nego sto je sad. A ja da pricam kako je nasa vojska sada 10x jaca kao sto nas preSHJednik kaze nego sad je blago receno, apsurd nad apsurdima. Da ulaze se vojsku ali na kasicicu. Para mi imamo no nemamo ljude koje dovoljno vole vojsku to je problem.

dr

Saša neka ja ću. Dakle 011. O predhodnih 10 tačaka čovek ti je rekao sve. A drugi post. Volja i sl. gluposti. Ma koliko se trudio i imao volju što poštujem nećeš biti ni Tesla ni mladji ni viši. Zanči nije sve u životu volja nažalost. Turska. Samo druga armija NATO- a i bili bi 8 ekonomija EU. Lazar. Kad udješ u kabinu i sedneš na prvu stolicu desno i okreneš glavu na levo na zidu nešto piše. Šta? E toliko ti znaš o Lazaru. I mi nismo znali da neki nemaju puškarnice pa smo ih izmislili? I nikom mi ništa ne uvaljujemo nego prodajemo. Tako ste pisali i za Noru pa koliko ih „uvalismo“. Nisi prodao ni kiflu a komentarišeš prodaju toliko ozbiljnih stvari da nisi ni svestan koliko nemaš pojma. Nemam ni ja jel to nije moja oblast ali ponešto čujem od kolega koji se bave time. Amfibija. Aman dosta stim više. Nemate pojma kako to funkcioniše ni čemu služi osim iz filmova o Danu D. I jedna stvar sa kojom ću se složiti sa tobom. Ja to nebih napisao ali sam si rekao. Kenjaš za sve pare.

01

@ dr djura O prethodnih 10 tacaka covek je rekao jedno veliko NISTA. Sto bi rekao nas narod: “ Neko izlupeta sve a na kraju ne kaze nista, prica da bi pricao“. Isti slucaj je sa tobom takodje i drago mi je sto se javljaju ovakvi „akademici i intelektualci“ taman da vidim kolika je necija inteligencija ili bolje reci antiinteligencija. Volja i zelja za nekom nabavkom takodje igra ulogu a svedoci smo da je to slucaj u nasem komsiluku. Gde ce neko morati uskoro da gasi jedan deo vojske bez cega ne moze jer za tim nema niti zelje niti volje a rizikuje da ostane bez tih ljudi jer ce otici recimo u Katar gde takve ljude postuju. Pa posto si „intelektualac“ procitaj izmedju redova na koga se to odnosi. Sto se tice natpisa u Lazaru reci cu staru dobru izreku koja kaze: „i na tarabi pise piiip a zapravo nije“. Sto se tice puskarnica tu sam sve rekao i nemam nameru da se ponavljam. Boga mi uvaljujemo i prodajemo. Ako smo uvalili naoruzanje ispod zita Jermenima pa dobili ne tako blagi odgovor od Azerbejdzana, ako smo i preko Krusika prodavali ili bolje reci uvalili trecim zemljama naoruzanje onda da uvaljujemo dosta toga i pored toga sto prodajemo. Sledece nemoj da izmisljas i da izvrces jer ja nkada nisam nista lose napisao za NORU ni za Milosa takodje tako da nema potrebe za tim lazima. Ja sam naprotiv,pohvalio i Milosa i NORU i stojim iza toga da treba jos vise da se poveca njihov broj. Tako da ja umem da pohvalim nasu industriju kada ista zaista napravi nesto sto valja i sto mozemo da PRODAMO. To sta sam ja prodao ti nemas pojma niti mozes da pojmis jer me i ne poznajes niti ces me upoznati. Te sibicarske i mangupske fore zadrzi za sebe. Dao bih ti jednu preporuku, a to je da se opismenis. Pa evo da te nauci neko „ko nije prodao ni kiflu“, rec jel se pise u upitnoj recenici a ne povrdnoj. Ne pise se „stim“ nego sa tim, a ne pise ni „nebih“ nego ne bih. Eto od jednog „neuspelog prodavca kifle“. Posto ste tako hrabri preko interneta i tastature, ne daj boze da izbije neki sukob, vas bih stavio u ultra giga mega Lazara na prvoj liniji vatre pa da vidim ucinak vas i Lazara :) Samo se plasim da bi ste i vi i Lazar bili pokojni posto se kunete u njega i uporedjujete ga sa Patrijom.A postavljam sad i retoricko pitanje:kolko je VS nabavila Lazara i zasto toliko kad je Lazar super? :) Ili evo ne mora ratni sukob, moze i mirovna misija sto se mene tice pa da vas vidimo kakvi ste :) Ja mozda i kenjam za sve pare, ali ne kenjam kao foka za razliku od tebe, plus sam takodje i pismen hvala bogu sto se za tebe ne moze reci. Zato pravac osnovna skola, da se malo podsetimo srpskog jezika i pravopisa pa onda da filozofiramo i slicno :) Svako dobro, sta sam imao rekao sam. Budi mi pozdravljen i zdrav :) Over and out

Sa

Izvini, nisam te prepoznao, za cenjenog akademika i intelekualca.“O prethodnih 10 tacaka covek je rekao jedno veliko NISTA. Sto bi rekao nas narod: “ Neko izlupeta sve a na kraju ne kaze nista, prica da bi pricao“. Isti slucaj je sa tobom takodje i drago mi je sto se javljaju ovakvi „akademici i intelektualci“ taman da vidim kolika je necija inteligencija ili bolje reci antiinteligencija“. To su tvoje reci, ogledalo tebe samoga i najbolji opis tvoga lupetanja i vredjanja. It is not over yet.

Sa

011 SRB
Vezano za gasene roda vojske u komsiluku koje ste naveli u svom komentaru, zbog nepostojanja volje i zelje. Imaju oni i volju i zelju ali nemaju novaca, RV je skupo zadovoljstvo. Hteli bi Rafale ili F-16 Block70 a narodski receno jorgan prekratak a budzet supalj ko svajcarski sir. I ja bih hteo Rafale i svasta nesto u srpskom naoruzanju pa mastam da sam Dzef Bezos ( vlasnik kompanije Amazon) pa da kupujem i nepitam. Ako se barem 80% ovoga sto se sad razvija kod nas zavrsi i uvede u naoruzanje u odgovarajucoj kolicini mi smo na konju. Setite se projekta POLIFEM, RAH-66 helikoptera i mnogih drugih projekata tehnoloski i finansijski mnogo razvijenijih drzava koji nisu zaziveli, niko nije imun na greske i neuspeh. Ja podrzavam napor da se ipak razvoj bazira na domacem znanju i proizvodu i zato puna podrska od srca svima u lancu.

Bo

011 SRB
Prvo cu ti pisati za Lazara, posto za njega znam mnogo vise od tebe. Za Lazara se slazem da je oklopni transporter, a isto to je i Patrija. Naoruzanje je to koje g cini Borbenim vozilom, a ne pola stanaga jaci oklop od napred.Kao prvo prozori i puskarnice su odlicna stvar, jer povecavaju situacionu svest unutar vozila, i povecavaju vatrenu moc samog vozila. Na vrhu mozes imati i top od 125 mm, ali dzabe, uslucaju zasede ne mozes da pucas na sve strane, vec to moze uciniti svaki vojnik, iz vozila, koji je zasticen mnogo bolje nego sto ti mislis. Jedan vojnik koji na vreme uoci neprijateljskig vojnika sa RPG moze sapsiti citavo odeljenje, sto iz Patrije ne mozes jer ne znas sta se desava napolju. Taj vojnik da bi ispalio RPG mora izaci iz zaklona nanisaniti i opaliti, a to sigurno nece uraditi, ako se iz vozila puca na njega, sto opet iz Patrije ne mozes. A ko on i puca i pogodi vozilo, svejedno ti je da li si u Lazaru, Patriji ili bilo kom drugom vozilu. Ko je vozilo zaustavljeno zbog pogodka, eksplozoje, ili zaglavljeno u koloni, svaki izlaz na slepo je ravno samoubistvu. Imas snimke iz Iraka, gde posle zasede,Isil prilazi do samog vozila i ubija Iracke vojnike na samom izlazu iz vozila. Sta bi oni tada dali da imaju prozore, da vide sta se desava napolju, i puskarnice da iz njih pucaju. Ista stvar bi se desila, na svakom vozilu koje nema prozore i puskarnice.Sada u svetu pocinju da prave vozila kao Lazar. link: https://youtu.be/Srb_n2GhbZQ. A da i ne govorim o mnogim drugim vozilima koje koristi Americka vojska kao sto su Hamer i JLTV.
Pises o amfibijskim sposobnostima. Kao prvo vise od polovine svih patrija nisu amfibije, i one su teske 21,9 tona naspram standardnih 26 tona. One imaju slabiji oklopi od Lazara. A afibijske sposobnosti su neupotrebljive u ratu. Za vreme svih ratova 90 tih godina nije zabelezen ni jedan prelaz preko reke. A prvo treba da znas da pre ulaska u reku, vozilo mora da izvrsi pripremu, koja treje skoro sat vremena, i ne sme da bugi veliki talasi, jer moze doci do potapanja vozila. Da i ne govorim da je brzina na vodi mala od 8-10 km na sat. Prelaz preko Dunava bi trajao citavih 15 i vise minuta, a prilaz i izlaz na obali moraju biti delimicno uredjeni. Ni jedno vozilo se nece usuditi ni preci, ako sa druge strane stoji i jedan neprijateljski vojnik sa rucnim bacacem ili necim slicnim. Amfibijske sposobnosti su vise za slikanje i prikazivanje, ali nemaju nikakvu borbenu upotrebnu vrednost.
Evo ti linkovi gde hvale Lazara:
https://youtu.be/p4zAKX0X13s
https://youtu.be/XCgWw1hYwMg
I da ne dodajem jos. Pises sve iznad 7,62mm, a ne znas ni sta je pancirna municija, ni sta je karbidna.
Nemoj pisati neistine i nesto o cenu ocigledno pojma nemas. Nikada nisi ni usao u Lazara, a nesto pises i lazes.I da napomenem Striker koji uzima Makedonija, za koji ces verovatno reci da je bolji od Lazara, ima za ceo stanag manji stepen zastite od Lazara, sa svih strana i odozdo.
Mogao bih da ti pisem 5 strana prednosti Lazara nad Patrijom, ali nemam vremena da se zamajavamsa tobom, koji si cuo od nekoga, i koj samo omalovazavas ono sto nasi rade i prave.

Dr

@011 SRB

U vasem komentaru ima mnogo neistina.
Osvrnucu se samo na ovo da je Ralas propao i da je u Nikincima pusten stari snimak pogotka tek iz 3. ili 5 puta.

Ralas nije propao niti je obusavljen, a nije ni Sumadija.
Na toj vezbi leteo je Alas a ne Ralas, i nije pusten stari snimak nego je i taj dan Alas gadjao metu u pokretu.
Snimak jeste miksovan tj. ubaceni su neki snimci sa generalne probe koja je bila par dana pre toga, poput onog kada Nimr dolazi na vatreni polozaj i slicno. Ali to je do RTS-a i miksovane snimke gledate svaki dan.
Ali Alas jeste leteo taj dan i snimak je autentican.
RTS nema kamere i profesionalne kamermane koji ce lepo snimiti sve i uhvatiti raketu, jer nije dovoljno uperiti kameru u lanser i snimiti dim, pa su onda miskovali snimke sa generalne probe sa snimcima nastalim tog dana.
Taj dan gledaoci su ostali uskraceni za fenomenalne snimke kada prvo zvizdi motor Alasa, pa onda kad grune buster i kad rasklopi krila koja zaskljocaju pola sekunde kasnije.
I za kraj, Alas je i na generalnoj probi i taj dan pogodio metu iz prvog puta, a ne 3 ili 5 kao sto pisete.

om

Bob, gledaj šta se u svetu pravi.
https://obris.org/hrvatska/startup-uspjeh-estonija-i-hrvatska-rade-na-sustavu-situacijske-svjesnosti/
Kakva puškarnica, što ćeš ti vidjeti na prozorčić, kad ti zviznu rafalnu nema da proviriš ako si već u toj situaciji. Treba ti situacijska svijest i mogućnost predviđanja. Stvarno je glupost puškarati kroz prozorčiće.
Pametnije je spustiti se u podvozje i odatle se braniti ali moraš znati što se vani stvarno događa. Ove puškarnice su smiješne i dobre za nešto sasvim drugo , ali nije tema sada.

Yo

„Naglašeno je i da je Vojska Srbija u protekle tri godine u upotrebu uvela 100 sistema naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje.“

Ovo je u ekonomskom i bezbednosnom smislu nenadmašno…
Da se još pre više decenija oslonilo prvenstveno na domaće ljudske i druge resurse, umesto da se prvenstveno gleda šta se strano može pazariti (a nema se para), ne bi ni došli u situaciju da nam odjednom sve zastari i zahteva modernizaciju ili zamenu…
I lošija domaća igračka određena po stručnim specifikacijama će bolje određivati posao od strane marketinško-lobistički navikane i papreno skupe aždaje – pravljene po tuđim specifikacijama shodno njihovim potrebama…
Motor je motor, ali nekome treba i kao pumpa i agregat, a nekome kao jedno od ta 2 – što utiče na performanse, potrošnju, radni vek i štošta…
Pazariti samo ono što se mora.
Naravno – municija je keva 😄

Odgovori
St

Pa uvek se oslanjalo na domace resurse pa je u napruzanje uveden neadekvatan avion Jastreb a posle njega i Orao, koji su oslanjanjem na domace resurse imali i neodgovarajuce naoruzanje..
Onda nezadovoljavajuci OT M-60 a posle njega isto tako nezadovoljavajuci M-80. Domacim resursima smo iskopirali cuveni PA top M-55 koji smo montirali na sve u raznim verzijama iako je uvek imao probleme. Oslanjanjem na domace resurse nam je od 60tih na ovamo osnovna protivoklopna raketa Maljutka, videli smo na ovoj reklamnoj vezbi koliko je efikasna,a napravismo i hiljade PVO sistema Strela 2m, verovatno pouceni uskustvom iz jom kipur rata. Sad se isto tako oslanja na domace resurse pa imamo Lazara 3 na kog ne mozemo da namontiramo domaci Zastavin top ok 30mm,a imamo i PASARS sa kojim ne znamo sta cemo, sem da bude nekakva protivpesadijska zamena za Prage koje odose u Zandarmeriju. Da ne spominjem FAP sa kopijama Mercedes kamiona ili Zastava NTV proizveden u Prvoj petoletki. Nije Miloradovic iskocio juce, on decenijama ima istu pricu, a i pre njega su bili neki Miloradovici. Da ne spominjem oslanjanje na domace resurse u kom smo hteli da iskopiramo sovjetski tenk T-34 ili da napravimo sopstveni PVO sistem 60tih godina.

Bo

Stojko
Pises nesto, a nemas argumente. Kazes da na Lazara ne umemo da namontiramo top od 30mm. A zato bi to radili, kad se sada proizvodi sasvim novo vozilo sa jacim oklopom (i od Patrije) i sa kupolom i topom od 57 mm. Jedno ne shvatate, ono sto sami napravimo, mozemo menjati i doradjivati kako zelimo, i da ne moramo da pitamo nikoga. Hrvati da bi postavili Izraelski top od 30mm na Patriju, prvo moraju da pitaju za dozvolu Fince, a zatim da plate i Izralu i ponovo Finskoj. Licno izjavio dir. Djure Djakovica. Kazes ne znamo sta cemo sa Pasarsom? A mnoge vojske sveta i dalje koriste taj isti top, u mnogim konfiguracijama i na brodovima, i to kao PVO. Svi su pametni sto koriste, a mi bi po tebi trebalo da ga bacimo. A pri tome neznas da je jedna zemlja koja ima stotinak Boforsa, bas zainteresovana za Pasars. Znas li koliko je to para za nasu zemlju? A Amerikanci tek sad razvijaju slicno oruzje kao nas Pasars, samo sto koriste top od 30 mm. Jesu li i ini glupi?
A nasa najveca prednost, sto se stice znanje u pravljenju i usavrsavanju nekih novih vozila i orudja, koja su sve vise trazena po svetu, i na kojima zaradjujemo, a pri top novac ostaje kod nas. Da ne duzim vise, nisu nasi glupi. Znaju dobro sta rade, i gledaju mnogo dalje nego sto ti mislis.

Gr

@Стојко
Толико о томе да је тај домаћи ПВО био ћубре 17:00 https://youtu.be/JdwjwLpSkJA

Si

@ Bob – Stojko je nabrojao osam loših domaćih projekata. Ti si odabrao jedan, a zatim prešao na komentar Lazara. Argumentacija ti je tipično Yugoimport / JNA – nije tačno da ne znamo da ne umemo da montiramo top 30mm. To je nepotrebno jer se već pravi nova verzija sa topom 57mm. A kad se posle godina trošenja novca na gluposti ispostavi da nije montiran ni top 57mm argument će biti – znamo da ga montiramo ali je to nepotrebno jer se već radi nova verzija sa topom 105mm. I tako od verzije do verzije, generali će doživeti dobru penziju, inženjeri takođe a budale koje to plaćaju će opet stradati u nekom novom ratu.

Bo

Simeon
Presao sam na Lazara zato sto njega poznajem u prste. Da li hoces da kazes da je Lazar los. Zbog cega? Oklop? Pa oklop je u rangu sa mnogim vozilima ovog tipa. Od nekih za nijansu ili pola stanaga losiji, a od neki kao sto je Strajker, za ceo stanag jaci. Naoruzanje? Pa polovina svih vozila ovog tipa u svetu,npr. (Hrvatske patrije) ili Makedonski strajkeri nemaju nikakvo naoruzanje na sebi, dok Lazar na svakom ima 12,7. Prozori i puskarnice? Nikako ne mogu biti mana, jer imaju zastitu i vecu od samog oklopa i izdrzavaju pogodak 12,7mm. A povecavaju situacuonu svest posade jer u svakom trenutku, znaju sta se desava napolju i napred, i sa strane i pozadi, pogotovo u urbanim sredinama kada vozilo patrolira, ili se koristi kao kontrolni punkt. Puskarnice povecavaju vatrenu moc vozila, jer turela sa topom ili mitraljezom, ne moze da puca na sve strane istovremeno. Ajde ti pridji vozilu gde 5 vojnika kroz puskarnice puca na tebe, ili proviri i pokusaj da gadjas sa rucnim bacacem ili necim slicnim. I da ponovim, prednosti lazara, su: istovremeno ulazi i izlazi po dva vojnika, a u vecini vozila po jedan, bocne kosine, zbog povecanja debljine oklopa, i mogucnosti rikosetiranja, snazan motor i menjac, kao i velika maksimalna brzinai manevarske sposobnosti, veca nego na vecini vozila. I jedna stvar za koju verovatno nikad niste ni culi. Da li znate sta se desava sa vojnici,a u slucaju pogodka granate…? ako je vozilo zadihtovano, tj nema puskarnice, i ako prezive, od pritiska vojnicima u vozilu ispadaju oci. To verovatno ne znat,. Ali znate da komentarisete kako nesto ne valja, a nemate pojma o tome, vec slusqate price nekih samozvanih jutjubera, kojima je cilj samo da komentarisu lose, iz ko zna kakvih razloga. A top od 57mm ce biti na novom vozilu, i Lazar ce ostati ono sto jeste okolponi transporter, iako je i vise od toga, dok ce Dusan biti BVP. Zato je taj argument na koji se ti cudis. A nazivate Patriju, koja u polovini slucajeva nema nikakvo naoruzabje ba sebi borbenim. Neznanje sa vase strane, i nista drugo. Pretpostavljam da su i ostala nasa vozila koja se rade, ili remontuju i modernizuju su dobra, ali to neka neko kaze ko se vise razume od mene.

Ne

„isporučena dva sistema sa ukupno 6 DPV CH-92A“
Jel gresim ili treba da nam stigne jos ukupno 12 CH-92A (stigla dva sistema sa po 3 drona) ?

Odgovori
Ž

Nenadm

За сада се говори само о Пегазима, не и о додатним кинеским ДПВ.

Biće dodatnih količina ali ne CH-92A

No

Top sve samo malo na imenima nove tehnike da se poradi mislim stvarno multikopter Obad of tolikih lepih narodnih imena poput Gundelj, Trut, Zunzara, Jelenak…

Odgovori
Al

Nije mi jasno zasto je kamikaza dron dobio ime Gavran umesto Sindjelic…

Odgovori
Vl

Zato što je crni gavran vesnik propasti i stradanja, a Stevan Sinđelić nije bio nikakav kamikaza dokazano je da je dok je rukovao kuburom pod uticajem alkohola, najverovatnije rakije, došlo do slučajnog opalenja iste usmerene u bure baruta umesto u Turke te sledstvene eksplozije, tako da je svaka dalja diskusija izlišna. Jeste bio junak ali ne i kamikaza.

NN

Je li, kako ste to dokazali da je bio pijan u boju i slucajno opalio kuburom i slucajno u barut i ubio buljuke Turaka?!
Sindjelic je junak, i znao je sta radi,te teorije sto vredjaju pomen na njega, njegovo junastvo negde drugo plasirajte

Br

Dokazano da je bio pod uticajem alkohola… Sta sve moze da se procita… haha Neverovatno. Pa da ih Sindjelic nije sjebao kod Nisa, Turci ne bi napravili Cele-Kulu…

Gr

Јесте, а Карађорђа је Милош дао да се убије јер су се спорили око међе у шуми. Шта све нећу прочитати на нету јбт, али ово је деф последње место за очекивати тако нешто.

Vl

Impresioniranje glasackog tela donacijama polovne i kupivonom nove tehnike na gram. Sigurno ce Erbas da promovise nase makete po svetu.

Odgovori
Mu

U zemlji koja ima najveci ekonomski rast, koja je ekonomski tigar, vi sumnjate u ono sto radi vojska i nasa namenska. Pa taj Lazar 3, koji je jeftiniji od Patrije je sigurno dva puta bolji od iste. Stakla prozora imaju veci stepen zastite nego oklop Patrije sa strane. Modernizovani Orao je egal sa T-7, a novi projekat domaceg turboprop aviona ce nadmasiti uspeh Super Tukana. O Pasarsu ne vredi trositi reci, to je kao Pancir, ali i bolje jer ne moze da se prevrne na autoputu, sve i da je vozac pijan. Sve u svemu nek se cuvaju dusmani jer smo naoruzani do zuba, vojni i ekonomski tigar u regionu!!!

Odgovori
Le

Ja sam se zagrcnuo salamom umesto tebe…

Ac

Sad ne znam da li si ironican ili sta?

Bo

Mundo
A zasto pises nesto u sta se ne razumes. Za tebe je nemoguce da Stakla koja ima Lazar izdrzavaju direktan pogodak od 12,7, dok oklop sa strane kod Patrije 12,7 busi bez problema. Da li si ikada video kako izgleda neprobojno staklo? Da li si nekada video, koliko je debelo, i koliko je tesko to staklo. Potrazi malo na internetu neprobojna stakla pa ces videti sve ovo usta ne verujes. Za drugo ti necu pricati, da mnoge vojske sveta na pramcu imaju bas ovaj top Bofors kao na Pasarsu, i koriste ga bas kao Pvo, Za njih je dobar, samo za tebe ne valja. Cinican si a sam ne umes nista da uradis i napravis, ali volis da omalovazavas druge.

Iv

Definitivno 29tke sm, postaju najuboitije oruzije koje imamo. Mapiranje terena, gadjanje vodjenim sredstvima ciljeve na zemlji, R77 raketa,plus el zastita aviona, pravi visenamenski avion. Nama sasvim sasvim dovoljno. Ostalo je ok al su migovi najvazniji.

Odgovori
Mi

…. i vratit će se rode.

Odgovori
Od

I posle Maljutke – Maljutka. Mogli smo je i na Krokodila staviti.

Odgovori
De

Znaci i dalje nema datuma kad bi Orao 2 trebao uci u upotrebu?

Ni

Pojavio se krokodil u sred Nis a. Prelistajte stampu. Predlazem da se oformi neka posebna jedinica npr. Super Vulini (sa amblemima crnih pulina) I da uhvate tog krokodila koji plasi Nislijke. Opremimo ga maljutkama I mocvarna obala Albanije je nasa!

De

Forsiraju Maljutke umesto da kupe izraelski Spike.

Re

Ala se raspisali komentatori…Ljudi bre, kolko para tolko muzike..

Odgovori
Pa

Ta ‘nova’ strela 2m je aerodinamicki poodavno testirana. I njena cena prema ceni bilo koje modernije rakete slicne namene je tek delic.

Odgovori
Б

Džaba sva nova naoružanja bez dobre PVO,a jedna baterija pancira i modernizovanje prestarih kub i neva je vrlo malo,i da uzmemo još koju bateriju pancira to je sistem sa izuzetno ograničenim dometom da bi bio glavni PVO sistem,a od FK3 izgleda samo prazna priča,a nama je neophodan takav sistem zbog tehnologije i mogućnosti koje naše PVO nema.U regionu rumuni mađari a pogotovo grci sa s300pmu1 i patriot imaju daleko bolju PVO.

Odgovori
ma

FK3 nije prazna prica, videce se uskoro

Bo

Belenko
Nisu prazne price. Stize u junu prva tura FK3. A mogao si procitati i zakluciti da stize jos Pancira.

pe

Toliki prototipovi, istrosice sva imena u zivotinjskom carstvu. Dronovi sa po dve kupljene bombe. Avioni prakticno bez raketa i radara. Zavrseno nista, inventar-nista. Kadrovi modernog profila-nista. Izgleda da ce da nas brane navijaci.

Odgovori
Mi

Bravo care!!! Svaka ti je na mestu, respect!!!

Jo

Mislim da je apsolutno bespredmetno dali namensku vodi neki Miloradovic ili neko drugi. Cinjenica je da nam je namenska bila skoro unistena do nule i kako je izgledalo mislio sam da od nje nema vise nista a bila je vrlo uspesna i jaka. Na srecu oporavila se i dalje se oporavlja i projekti oni dovrseni i oni u razvoju samo se nizu jedan za drugim. Slazem se da je brze kupiti ali to iziskuje ogromne kolicine para a ima i jednu manu takodje veliku a to je da ako zagudi ako imamo zapadne sisteme (kupljene) bicemo uskraceni za snabdevanje i popunu usled sankcija a kakav nam je geografski polozaj nista bolje ne mozemo ocekivati ni sa Istoka. Uvek je bolje imati svoje ali naravno nesto sto vredi pa bas ono sto nije moguce napraviti ovde u krajnjoj nuzdi i kupiti. Umemo mi da pravimo dobre stvari i godinama smo bili veliki izvoznici naoruzanja dok se neko nije setio da nam podkrese krila. No mi Srbi cemo uvek naci neku manu onome sto radimo to je nase prokletstvo uvek smo sami sebe podcenjivali.

Odgovori
hi

Mislim da si u pravu. Samo pogledaj unazad. Većina bitnih/složenih sistema razvijana u SFRJ je bila na neki način falična. Kao da je neko namerno iz rukovodstva/komande hteo da vijska nema puni kapacitet. Što se, nažalost, i pokazalo i u ljudskim i u materijalnim resursima.
Sada kada je vojska čisto Srpska, svedoci smo strelovitog razvoja u mnogim segmentima.

du

Ja sam zadovoljan kad vidim koliko se radi, koliko nasi strucnjaci imaju ideja za nova sredstva.Imaju znanje i volju.E sad, na nekome je da izabere prioritete i da se krene u masovnu proizvodnju i nabaveku pojedninih sredstava gore navedenenih.Jer od svega po koji komad ne ide.Mislim moze da ide ako ce nam najjaci neprijatelj biti neka teroristicka grupa..Onda smo spremni.Ali ovo nije za neki ozbiljniji sukob

Odgovori
Ja

Mislim da je bacanje para na modifikaciju Gazela narocito u Francuskoj odrace nas treba se ici na tri eskadrile novih helikoptera Ruskih i Evropskih i ostaviti 5-6 Gazele za obuku

Odgovori
Ac

Ja sam učesnik ratova 90′,a ko nije reci ce te,naravno malo ko nije,
Nedaj boze više rata,zlo kalvog nema,mojoj deci necu dati da idu rat,sve cu uraditi da neidu,ali gde i kad zivimo tečko ce nebiti rata više,iskreno mala je nada da nebude.
Zbog toga moramo biti spremni koliko god ja to mrzio moram podrzati svaki napor za napredkom i ocuvanjem vojske.
Zao mi je što je tako ali to je surova istina.

Odgovori
Ni

Zapitajmo se zasto uopste dolazi do ratova. Ako nas trenutno vodi jedan covek, njegova je odgovornost ako nas vodi u smeru sukoba. Zabrinjava cutanje oficirskog kadra na trenutnu I proslu civilnu upravu. Ja sam inzenjer I nikada necu dozvoliti da me postrojava vulin, slina I slicno. Poz iz inozemstva

Ja

Nislija u rat se ne ide zbog predsednika ili ministra vec zbog zemlje,bio sam u ratu iako nisam gotivio Milosevica i sada sam isto kao i ti u inozemstvu.

19

Хвала Богу да имате здраво размишљање. Ја нисам учесник рата,али сам добро све запамтио. Потпуно разумијем ваш став. Не треба штедјети на развоју властитог наоружања,тако се развија и кадар и технологија али ни на увозу. Најскупље је оно чега нема а оно недај Боже затреба.

mi

Šta će biti sa avionima Super Galeb G-4?

Odgovori
Ke

Nama je potrebno:
1. Ozbiljno drzavno rukovodstvo
2. Saveznici

Nemamo nista od toga !

Odgovori
OS

Kakav narod, takvo i rukovodstvo. To obično ide jedno s drugim.

Što se tiče saveznika, na tome se mora raditi, da bi se nešto dobilo nešto se mora i ponuditi, ali ne bilo kome, ne onima koji imaju suprotne interese od vaših i ne po svaku cenu. Da bi vas neko zeleo u za saveznika morate imati nekakvu moc, uticaj i silu (oruzanu).

Jedno od osnovnih nacela opstanka ovog naroda je use i u svoje kljuse.

В

@Crni
Све тачно.

Odgovori
Pr

Hvala Petru, Živojinu… celoj ekipi T6 na prenosima, propratnim tekstovima.

Upravo pogledao i razgovor sa pukovnikom dr Slavišom Vlačićem i toplo preporučujem njegovu knjigu ,,Višenamenski borbeni avioni“ (Medija centar ,,Odbrana“, Beograd, 2012)… barem onima koji kreću u istraživanje vojne avijacije.

Biće dobro ako se većina ovoga realizuje a pored iznesenog bih dodao da bi dobro bilo i unificirati streljivo za vojsku (ovo je tema na koju smo već izrazili slaganje Srbofil, Banja Luka…) :

Jurišna puška i laki puškomitraljez – 6.5 Grendel
Snajperske puške i mitraljezi – 7.62×51
(Ova dva kalibra da budu okosnica i da pokriju većinu cevi.)

Naravno još koji jači kalibar za jedinice posebne namene kod snajpera većeg dometa (Lapua magnum i 12.7mm) i mitraljeza M02 Kojot, ali i ovde preseći više i reći ili sovjetski 12.7×108 ili Nato 12.7×99 a ne oba.
Amin!

Pozdrav!

Odgovori
Sr

@Proleper Zviz
Ako vec idemo na 6.5 u srednjoj, onda bi imalo smisla i puni puscani kalibri da budu istog promera tipa .260rem, 6.5 Creedmor ili gomila drugih koji vec odgovara. Tako sa istom masinom mozes oluciti cevi raznih namena, a i zrna odredjene mase budu ista, o balistici da ne govorim. Bas nisam neki fan .308ice iskreno.

Pr

@Srbofil

Ima logike i Vaš predlog za pune puščane kalibre i dodatno pojednostavljenje proizvodnje ako se svede sve na 6.5, ali je dovoljno izazovno za početak zameniti gotovo sve jurišne puške u vojsci novim 6.5 Grendel.
Nisam ni sam veliki fan .308-ice ali sam upravo nju naveo jer imamo Zastavine M91 snajpere u tom kalibru a relativno skorije je testiran i prerađeni M84 u istom kalibru (ne znam koju je oznaku dobio).

Pozdrav!

Pr

Pronašao sam…u 7.62x51N je M20

https://youtu.be/99DtGRxTLO8?t=287

Sr

@Proleper Zviz
Mene bi, da sam na Zastavinom mestu bilo sramota nazavati M91 „snajperom“, i ona nije u .308 nego u 7.62x54r sto je kontra svakoj logici ali dobro, vidim da se prodaju odlicno u SAD.

Npr. 260rem je samo suzeno grlo caure 7.62 na 6.5(tj. 6.7) promer, zatvarac, izvlakac itd. sve je isto kao kod .308, a mnoga zrna su identicna kao u 6.5 Grendel.

Jurisne 6.5 Grendel, mitraljezi i odeljenski snajperi ..260rem i kraj. Cak se komanda specijalnih operacija vojske SAD razmislja da izbaci .308 i uvede ili 6.5 Creed ili Remington. Nikako ne bi uvodio nikakvo novo naoruzanje u 7.62x54R, tom kalibru je mesto u muzeju.

An

Da li je još neko osim mene uočio da Tango Six treba hitno da pokrene i forum za diskusije? :)
U komentarima uvek ima da se pročita svašta zanimljivo pa je prosto gre’ota da sve ovo ne bude urednije u nekoj formi foruma.

Samo moja dva centa…

Odgovori
Cr

Lako je nama da ispostavljamo muzičke želje. Organizacija i vođenje foruma je celodnevni posao.

Mislim, u teoriji bi bilo super. Ali ako praktično nije izvodljivo, dobro je i ovo što imamo.

Bo

Nije ovo loše, pogotovo kako je bilo do pre koju godinu.

Ima nade za nas. Ja sam zadovoljan.

Odgovori
T.

@BOB
Nema IFV ili BVP imenom LINUX. To sto mislis je LYNX.
Nemacki LUCHS ili Yugoslovenski RIS. Ili Turski Vasak.
Nema Hrvatska ni jednog M2 Bradley.

Odgovori
T.

@BOB
Moze VS kupiti sta god hoce. Nece bit dovoljno da vodi konvencionalni rat. Nije technika sve. M-80 i M-84 su za reservu. Te modernizacije su smesne. Bolje kupiti dodatna T-72 B1MS. Najbolje sa Russiman napravit fabriku. Usput radis u istoj opravak, remont, reviziju i modernizaciju uz pomoc Russa. Samo jedan glavni borbeni tenk.
Unifikacija.

Odgovori
Bo

T.H.
PO mnogim parametrima M84AS je bolji od T72MS. Modernizacija se i radi uz pomoc Rusa. Oklop ce biti jaci, top je skoro isti, nasi optoelektronki uredjaji, noviji, jaci, i samim tim bolji. Pa i sam motor, je za nijansu jaci. A imamo ih veliki broj, i zbog toga ih i modernizujemo. Jedan broj modernizovanih tenkova se nalazi u kasarni u Nisu, gde se mladi tenkisti obucavaju. Uskoro ce biti prikazivanje njih i T72MS.
Hvala na ispravci. Negde sam procitao Linux i to tako prihvatio, bez provere.

T.

Redovnoj vojski ne treba neka modularna puska ili neki exoticni kalibar kao GRENDEL .

Odgovori
T.

@BOB
Moglo bi se napravit LAZAR EXP sa oklopom od neprobojnog stakla.
Naravno potamljenog. Iznutra vidis sve. Izvana te ne vide. LOL

Odgovori
Bo

T.H.
Cena jednog takvog stakla, viseatruko prelazi cenu pancirnog celika. I ne znam zasto ne verujes. Da te upoznam postoje stakla koja izdrzavaju direktan pogodak i 30 mm, ali su znatno deblja i skuplja.
Evo ti link, nekig takvih slicnih stakala, pa se uveri sam:
https://youtu.be/24Uz2OcbEmo
https://youtu.be/UqSsdE0nvmE
https://youtu.be/sdFlXeofdV4
I da napomenem na Lazaru su stakla neuporedivo deblja nego na snimcima. Pogledaj i uveri se

T.

@BOB
Sad si odao „VOJNU TAJNU“. Neprijatelj nece vise uporno gadjati ta neprobojna stakla. LOL
Laminirano staklo i folija. Ne trebam gledat te snimke.
Ko je naslednik KOSa ?

ma

Vrlo interesantno , Samo me cudi da Dr Miloradovic nije spominjao kupovinu sredstava za EiPED niti dalju kupovinu dodatnih Mi-35M . Inace , dosta projekata u toku , ne racunajuci one namenjene KoV-u . Drugo , ako sam dobro shvatio , nasi Migovi ce leteti jos desetak godina , ali nasi Orlovi ne vise . Sto znaci da za deset godina trebacemo razmisljati o kupovini za zamenu i Migova i Orlova , da ne pricam o Super Galebu .

Odgovori
Ni

Neka Im kupi Smacta avione, Ili neka skupe piloti I ne letacko osoblje novac za kupovinu. Dosta vise da muzete nas civile. Da li je prosecnom gradjaninu uopste bitno ko mu je kralj ,car Ili predsednik. Bio to vule, taci, mogerini, itd. Hajdemo jednom da evoluiramo I da postanemo bolji ljudi. Jos jednom, ako se nekome leti, neka skupi novac I neka kupi aeroplan.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Srbofil na: [IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

@Nikola 2A4 sa tipom oklopa koji se ne proizvodi 30+ godina. Posle te serije su presli na potpuno novi osnovni oklop i dodali modularni(3 puta usavrsen do sada). Leopard 2A7V je poslednja sprava na planeti kojoj bi zeleo da se nadjem na nisanu.

23. Mar 2023.Pogledaj

Feline na: [IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

@Jale Odakle ti tih “20 godina razvijanja Pauka”? Pauk je raketa na čvrsto gorivo, za razliku od protivbrodskog ALAS-a, koji je mini krstareća raketa sa TJ motorom, i pojavio se dosta posle ALASA . Spike se inače proizvodi još od osamdesetih, i nije imao problema sa finansiranjem.

23. Mar 2023.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajincima stiže prva pomoć u borbenim avionima, Rusi iznad Crnog mora oborili američku izviđačku besposadnu letelicu

Obaranje MQ-9 je postiglo pozitivan efekat za rusku stranu i sada Amerika zvanicno (mada krišom) priznaje da su bili provokatori. CNN: Sjedinjene Američke Države lete nadzornim dronovima južnije iznad Crnog mora nakon što se prošle nedelje ruski avion sudario sa američkim dronom, izjavila su dva američka zvaničnika. .. Jedan od zvaničnika rekao je da su…

23. Mar 2023.Pogledaj

Markus1463 na: Rumunija modernizuje helikoptere IAR-330 Puma i avione IAR-99

Svaka čast našim dragim komšijama i iskrenim prijateljima kroz sve vekove Rumunima! Racionalno i u skladu sa mogućnostima se oprema vojska, nikad iznad mogućnosti. IAR 99 je predivan aviona, sličan našem G4 i vredi iskoristiti sve resurse na tim avionima, uostalom kao i na IAR 330. Imaju pilote i mehaničare koji poznaju te letelice kao…

23. Mar 2023.Pogledaj