Bugarski Mi-24 kao bombarderi

30. apr 2021

Ekvadoru završena isporuka helikoptera H145M

29. apr 2021

Nove mogućnosti helikoptera Ansat: U toku ispitivanja sa spoljašnjim teretom

28. apr 2021

“Kandaharski zatvorenik“ na Batajnici

27. apr 2021

Još jedan rumunski MiG-21 izgubljen u udesu

23. apr 2021

Balkanska bezbednosna mreža: Rebalansom državnog budžeta predviđa se drastično povećanje izdataka za odbranu od 44 procenata; preko 600 miliona evra u fondu za naoružanje i opremu

22. apr 2021

[FOTO REPORTAŽA] “Odgovor 2021“: Prikaz sadejstva vojnih i policijskih snaga Srbije

21. apr 2021

[INTEGRALNI VIDEO SNIMAK] Predavanje „Prva srpska eskadrila i značaj vazduhoplovstva kroz istoriju“

20. apr 2021

U Srbiju stigla prva dva MiG-a 29 iz Belorusije, krenule isporuke dodatne količine izviđačko-oklopnih vozila

19. apr 2021

[INTEGRALNI VIDEO SNIMAK] Promocija knjige „Pad noćnog sokola“ u Ruskom domu

16. apr 2021

60 godina “Tigrova“

16. apr 2021

Južna Koreja prikazala prototip višenamenskog borbenog aviona KF-21

15. apr 2021

[NAJAVA] Predavanje „Prva srpska eskadrila i značaj vazduhoplovstva kroz istoriju“ u subotu u Nišu

15. apr 2021

[FOTO-REPORTAŽA] Analiziramo novitete na batajničkom prikazu za Bahrein

13. apr 2021

Dinamički deo prikaza sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije: Neobična uloga Lasti, standardno dobri Orlovi i efektan nastup posada helikoptera

12. apr 2021

Kod Ostružničkog mosta se prevrnulo borbeno oruđe artiljerijsko-raketnog sistema Pancir Vojske Srbije

9. apr 2021

Muzej vazduhoplovstva u novom sjaju: Zbog čega morate pogledati izložbu „April ’41“ u Domu Vojske

8. apr 2021

Rusija obnovila letna ispitivanja novog transportnog aviona Il-112V

2. apr 2021

Slovenija završila Prvu fazu modernizacije vazduhoplovne baze Cerklje ob Krki vredne 72,5 miliona evra

1. apr 2021

Mađarska povukla iz naoružanja helikoptere Mi-8T, završena isporuka lakih višenamenskih H145M

31. mar 2021
[FOTO REPORTAŽA] “Odgovor 2021“: Prikaz sadejstva vojnih i policijskih snaga Srbije
Deo flote Helikopterske jedinice. Na vežbi je učestvovalo 9 letelica ove jedinice / Foto: MUP Srbije

[FOTO REPORTAŽA] “Odgovor 2021“: Prikaz sadejstva vojnih i policijskih snaga Srbije

Višenedeljna vojno-policijska združena taktička vežba (ZTV) sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“, koja je održana na vojnim poligonima „Pasuljanske livade“ i „Orešac“, završena je u subotu 17. aprila prikazom za najviše državno i vojno rukovodstvo.

Na vežbi je učestvovalo oko 1500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a, a nosilac vežbe na ‘’Pasuljanskim livadama’’ bila je Treća brigada Kopnene vojske.

Punjenje 20-cevnog saćastog lansera B8V20A nevođenim raketnim zrnima S-8KOM kalibra 20 mm na desantno-jurišnom helikopteru Mi-35M / Foto: Ministarstvo odbrane
Dolazak tri borbena oruđa artiljerijsko-raketnog sistema 9K96 Pancir-S1E na poligon “Pasuljanske livade “/ Foto: Ministarstvo odbrane

Aktivnosti su izvedene na kopnu, vodi i u vazduhu, a kako je zvanično navedeno, cilj je bio da se prikaže „odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova u izvođenju združene operacije“.

Prvi deo izveden je na poligonu „Orešac“. U ovom segmentu vežbe prikazana je osposobljenost 72. brigade za specijalne operacije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja protivterorističke operacije, u sadejstvu sa snagama RV i PVO, 63. padobranskom brigadom i Specijalnom antiterorističkom jedinicom MUP-a Srbije po temi „Uništenje terorističke grupe i oslobađanje talaca”.

Dva helikoptera Gazela korišćena su za prevoz i ubacivanje podvodnih diverzanata / Foto: Ivan Bukvić
Na vežbi je korišćeno 7 čamaca / Foto: Ivan Bukvić

Kako je saopštila Vojska Srbije, na ‘’Orešcu’’ je učestvovalo više od 200 pripadnika Vojske Srbije i oko 100 pripadnika policije. Upotrebljeno je osam vazduhoplova (4 helikoptera H145M, dve Gazele, i po jedan AB-212 i Mi-17V-5), 22 borbena vozila, sedam čamaca, dve bespilotne letelice, kao i druga savremena borbena i neborbena tehnika koju koriste specijalne jedinice.

Moglo se videti pet sekvenci: u prvoj je prikazan rad izviđačkih timova na kopnu, vazduhu i vodi koji su imali zadatak da prikupe i pravovremeno dostave podatke o tačnoj lokaciji, razmeštaju i aktivnostima terorističke grupe.

Skok u vodu dva specijalca iz helikoptera Gazela / Foto: Ivan Bukvić
Izviđačka patrola u vozilima HMMWV / Foto: Ivan Bukvić

Specijalne jedinice Vojske Srbije i policije upotrebile su tom prilikom dronove, dnevno-noćne termovizijske kamere i laserske daljinomere sa mogućnošću prenosa slike na komandno mesto u realnom vremenu. Prisutni su mogli da vide i ubacivanje specijalnih timova helikopterima Gazela na vodenu površinu i njihovo dejstvo, kao i rad izviđačke patrole na vozilima tipa HMMWV.

U drugoj sekvenci predstavljene su borbene radnje i postupci posedanja linije blokade terorističkih grupa uz korišćenje borbenih vozila M-16 Miloš i HMMWV u cilju sprečavanja njihovog izvlačenja kao i podršku snaga 63. padobranske brigade koji su se desantirali iz helikoptera Mi-17V-5 sa visine od oko 2.000 metara.

Vojska je svoje specijalne timove desantirala sletanjem helikoptera H145M / Foto: Ivan Bukvić
Desant policijskih snaga iz helikoptera H145M izvršen je tehnikom brzog spuštanja pomoću užeta, tzv. “fast rope“ / Foto: Ivan Bukvić
Nepovoljni meteo uslovi nisu bili prepreka za vojne i policijske helikoptere / Foto: MUP Srbije

Usledila je sekvenca napada na teorističke snage tokom koje je prikazana efikasnost manevra i razorna moć vatre specijalnih snaga, a napad je otpočeo dejstvom snajperskih parova. Nakon njihovog dejstva, vatru na grupne utvrđene ciljeve otvorile su posluge puškomitraljeza i posluge daljinski kontrolisane besposadne platforme ‘’Mali Miloš’’, koji vrše podršku i zaštitu specijalnih timova koji se desantiraju.

U nastavku je izveden helikopterski desant snaga za napad iz četiri helikoptera H145M (iz dve vojne letelice sletanjem a iz dva policijska primerka tehnikom ‘’fast rope’’). Nakon neutralisanja terorista u objektima realizovano je uvođenje timova na oklopnim vozilima kroz borbeni raspored i neutralisanje terorista po dubini koji su pokušavali izvlačenje.

Posebno je bilo interesantno dejstvo šestocevnog rotirajućeg mitraljeza M134D kalibra 7,62 mm montiranog na policijski OBVT M-16 Miloš kojim su, između ostalog rušeni zidovi od glinenih blokova.

Upad specijalaca u autobus sa teroristima i taocima / Foto: Ivan Bukvić
U evakuaciji angažovanih snaga korišćen je i jedan policijski helikopter AB-212 / Foto: Ivan Bukvić

Pretposlednja sekvenca završena je akcijom gonjenja grupe „terorista” koji su se izvukli iz blokade u pokušaju bekstva sa taocima. Dva tima specijalaca uz korišćenje oklopnih i specijalnih vozila izvršili su borbeno-taktičku radnju gonjenja i oslobađanja talaca iz autobusa. Peta sekvenca vežbe na „Orešcu“ prikazala je angažovanje helikoptera H145M i AB-212 u evakuaciji snaga koje su angažovane na zadatku uništenja terorističke grupe.

Baražna vatra samohodnih višecevnih lansera raketa M63/94 Plamen-S kalibra 128 mm / Foto: Ministarstvo odbrane
Artiljerijsko-raketni sistemi Pancir-S1E dejstvovali su i po ciljevima na zemlji / Foto: Ministarstvo odbrane

U delu vežbe „Odgovor 2021“ na „Pasuljanskim livadama“ učestvovalo je više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije, oko 200 pripadnika Policije i više od 140 borbenih sredstava i sistema. Zbog loših vremenskih uslova u subotu nismo videli u akciji jurišne avione Orao koji su trebali da izvrše napad po ciljevima na zemlji nevođenim raketama Munja kalibra 128 mm a nisu leteli ni lovci MiG-29 koji su trebali da obezbede zaštitu vazdušnog prostora. Na “Pasuljanama“ je korišćeno ukupno 9 helikoptera, po dva vojna Mi-35M i GAMA, dva policijska H145M, i po jedna Gazela i AB-212. Prevoz veoma važnih osoba izveden je helikopterima H145M i S-76B.

Taktička pretpostavka vežbe podrazumevala je da su oružane snage neprijatelja, jačine mehanizovane brigade, koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju na deo teritorije Srbije. Na osnovu prikupljenih podataka u dubini borbenog rasporeda neprijatelja, u akciju je krenula oklopno-izviđačka četa na vozilima BRDM-2MS i dejstvovala po jedinicama neprijatelja u nastupanju. Izvlačenje borbenog osiguranja podržano je vatrom minobacača 120 milimetara. Posmatrači su imali priliku da vide efekte dejstava artiljerijsko-raketnih sistema PASARS i Pancir-S1E i brigadne raketne grupe višecevnih lansera raketa M63/94 „Plamen-S“ koji su dejstvovali po neprijateljskim položajima.

Dva naoružana helikoptera HN-42M GAMA u dejstvu žično vođenim protivoklopnim raketama Maljutka / Foto: Ministarstvo odbrane
Posade tenkova M-84 izvršile su gađanje topovima 2A46 kalibra 125 mm sa daljinama od oko 4100 metara / Foto: Ministarstvo odbrane

 
Naredni segment vežbe bio je rezervisan za prikaz dejstva Žandarmerije po ubačenoj terorističkog grupi. Ova dinamična sekvenca obuhvatila je manevar i dejstvo borbenih vozila Lazar-3 u sadejstvu sa specijalnim timovima koji su do zone dejstva došli na terenskim vozilima tzv. kvadovima.

Podršku iz vazduha pružao je strelac iz mitraljeza M84 montiranog na boku helikoptera AB-212. Iz protivoklopnih lansirnih oruđa M-83 POLO je zatim započeto gađanje raketama ‘’Maljutka’’ po „oklopnim vozilima“ neprijatelja (u prenosu se videlo da je bilo i promašaja) a potom gađanje voda tenkova M-84 na daljinama od 4.100 metara topovima 125 milimetara. Nakon toga dejstvovale su posade helikoptera GAMA protivoklopnim raketama Maljutka sa daljine od oko 2.300 metara. Nakon toga prikazano je dejstvo bataljonske vatrene grupe sa minobacačima 120 mm koju su činili pripadnici Vojske i Žandarmerije.

Dejstvo desantno-juršnih helikoptera Mi-35M iz topova GŠ-23L 23 mm / Foto: Ministarstvo odbrane
Artiljerijsko-raketni sistem PASARS gađa ciljeve na zemlji topom Bofors L/70 kalibra 40 mm / Foto: Ministarstvo odbrane

Najdinamičniji deo vežbe počeo je uvođenjem u borbu desantno-jurišnih helikoptera Mi-35M koji su pokazali veliku vatrenu moć gađajući ciljeve na zemlji nevođenim raketnim zrnima S-8KOM kalibra 80 mm i dvocevnim topovima GŠ-23L 23 milimetra, zatim vatrena priprema napada iz višecevnih lansera raketa M63/94 „Plamen-S“ 128 mm i napadom pešadijske čete na vozilima HMMWV, mehanizovane i tenkovske čete, uz podršku helikoptera Mi-35M i artiljerijsko-raketnih sistema PVO Pancira S1E koji su, kao i sistemi PASARS, osim za dejstvo po ciljevima na zemlji kao podrška jedinicama KoV u nastupanju, topovima dejstvovali i po ‘’niskoletećim ciljevima u vazdušnom prostoru’’.

Evakuacija ranjenika helikopterom Mi-8T / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Žandarmerija je potom prikazala borbeno-taktičke radnje blokade i uništenja zaostale neprijateljske grupe u naseljenom mestu, ono što je interesantno je da su za to koristili trocevne protivavionske topove M55A4 kalibra 20 mm montirane na šasiju kamiona TAM-110, potom borbeno oklopno vozilo BOV-3 takođe sa protivavionskim topom M55A4 20 mm kao i protivavionski dvocevni top M53/59 ‘’Praga’’ kalibra 30 mm. Vežba je privedena kraju evakuacijom ranjenika iz zone operacije helikopterom Mi-8T uz zaštitu lakih naoružanih helikoptera GAMA.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Komentari

V

Koja je svrha nošenja maskirne uniforme, maskirnog borbenog prsluka, maskirne navlake za kacigu, crno zelene varijante oznake na ramenu, ako im zalepe veliki beli natpis Grifoni preko grudi ?
Što im onda ne bi obukli crvene mundire, pa da budu kao grenadiri kralja Džorža?
Neka se šareni za sve pare.

Odgovori
S

Mislim da je to samo za ovu priliku, sigurno neće ići tako obeleženi u akciju…

S

@VP
Zbog vezbe da se lakse raspoznaju. U borbenim dejstvima, narocito asimetricnim sto i simulura ova vezba, ne nose nikakve oznake, cinovi, nista. Sreca pa su se i G36 resili tako da svi na oko isto izgledaju.

J

Bestrzajni top, iz kabriolet hamera, kao Topalovici kad su onomad,krenuli u napad.

BOSE slusalice ,su ipak odnele pobedu.

Odgovori
M

Nekada je David Clark bila misaona imenica, a sada imam osecaj da se sutaju po kancelarijama jer je drugi igrac preuzeo to mesto. I to je pokazatelj napredka u nasem vazduhoplovstvu.

S

A trocevac na TAM-u? Kad moze u Siriji moze i na Pasuljanskim livadama.

P

Ja bih rekao da je ipak Zolja, a ne BST. I još par njih kasnije.

N

Bio je bestrzajni a pored njega i zolja
Nego da li je neko primetio kratak trenutak kada neo u lozi od oficira iz prvog reda nisam dobro video ko, general, s obzirom da je bio na vezi, ustaje vidno ljut i psuje nesto okrecuci se iza, kamera je odmah promenila kadar, trajalo je par sekundi

D

@PeleBC

Jeste BST montiran na Hamer, koristi ga Zandarmerija.

@Jarić T Živadin

Nije mi jasno cemu cudjeje, jel bolje ista nego nista kad vec nemamo drugo?
Pogledajte malo ko sve koristi sovjetski SPG-9, americki M-40, Italijani ne izbacuju svoj Folgore itd.
Rumuni recimo koriste svoj AG-9 na dzipu ARO 4×4, Grci americki M-40 na mercedesovom dzipu 240G. Jos Grci imaju kamaru modernih PO sistema.

R

NN,

Frendly fire, na srecu bez posledica.

J

Nije mi jasno ako vec ne koristimo Pancir-S1 za namenu za koju je predvidjen zasto ga uopste habamo po poligonima za podrsku na zemlji.

Odgovori
A

To se i ja pitam?

F

Sreća po Pancire da na poligonu nije bilo ravnog dela autoputa…

r

Upravo tako, cimaju te nesretne pancire na svakoj aktivnosti ko vašarsku mečku Božanu.
Još jedan utisak je RTS koji tradicionalno odradi prenos na nivou žikine šarenice. Čoveče, imaju scenario vežbe, generalnu probu i opet nemaju pojma šta treba snimiti, zumirati i gde lete projektili pa u najinteresantnijim momentima gledamo glavudžu nekog na bini, a kad vrate kadar na poligon onda kamerman nije u stanju da nađe gde se nalazi meta nego luta okolo.

Z

Fantastice slike kao i uvek, ali ovo mi nekako ne ide.

Tema vezbe „Uništenje terorističke grupe i oslobađanje talaca”, a ucestvuju tenkovi, artiljerija, Panciri i protivoklopni heliji…. ovo se ide po sistemu “Oces sine zolju da ga dokusuris?“. Jadni ti teroristi, a jos jadniji taoci kad krene da pada artiljerija oko njih.

Sta bi se koristilo da je u pitanju invazija strane armije na domacu teritoriju? Napalm i ICBMi sa po dve tri nuklearne bojeve glave?

Odgovori
S

Na Pasuljanskim livadama tema je bila napad mehanizovane brigade, otud tenkovi i VBR-ovi.

N

Teroristi kod nas imaju vojnu organizaciju, npr OVK, u svetu ISIS je imao ozbiljnu borbenu formaciju i tenkove itd pa i drzavu kratko vreme kalifat ili sta vec.
Danas terorizam nije par cobana po brdima i retko je to samostalan pokret bez dotura sa strane.
Takav terorizam je odavno prevazisao klasicne policijske formacije.
Danas su to gerilske jedinice, ili mozda nesto ozbiljnije koje vode bitke na otvorenom frontu, zato je zandarmerija vise vojka nego policija.

M

Jos kad bi Vi pročitali tekst, prije nego ga komentarišete…
Ovo je postala masovna pojava…

I

Još kad ne bi bilo svako orudje po 2 kom i samo ove dve jedinice što se vrte u krug beskonačno da čovek pomisli da se nesto radi na modernizaciji. Ovako sve završava na lakirovki za medije i fascinaciju naroda za dnevnik. Na Ytube kanalu ministarstva odbrane ovakvih istih vezbi koliko ti duša ište.

Odgovori
m

maskiranje borbene tehnike na zemlji cista nula… tenkovi idu goli kao pistolji… vbr/ovi nema mreza… i jos mnogo toga… izgleda o tome u vojsci niko ne razmislja… a to je spasilo mnogo nasih glava, tokom nato agresije….

Odgovori
A

Ikop,
pa sad vec nije svako po dva komada. Koliko znam uvedeno je 10 Milosa u 72. Pisali su i da je potpisano za jos 18 Nora i 18 Lazara 3.
Nije to sjajn, ali je ipak nekaav napredak.

Odgovori
I

Jedinu svrhu vidim je uvežbavanje posada sredstava, pa neka i Pancir puca po zemlji, dobro je za posade da bar probaju.
Sama vežba je, po mom mišljenju, komedija. Kao prvo pretpostavka upada jedne! mehanizovane brigade. Ok na taktičkom nivou. I pokazali smo da nismo u stanju da jednu brigadu izvedemo na vežbu u punom sastavu i rasporedu. Sve ostalo je prikazivanje za političare i glasače. U današnjim uslovima baražna vatra VBR je poslastica za dronove. Hameri bez vrata, a priča se o protivoklopnoj zaštiti. Na vežbama se stalno ponavlja angažovanje specijalnih snaga sa jednim te istim spuštanjima niz konopce i sličnim stvarima. Deo vežbe talačka kriza je toliko otrcan da ne vredi komentar. Redovno u raskodovanom autobusu GSP Beograd. Ne dao Bog prave talačke krize za psihopatama koji su rešili da umru i nose nekoliko kila eksploziva na sebi. Sve u svemu propaganda. Siguran sam da je vežba ocenjena odličnom ocenom…

Odgovori
T

Koja drzava iz okoline izvlaciti citavu brigadu na vezbu? Imas uopste ideju koliki je poligon za tako nesto potreban?
Brigade VS i ovako po svojoj formaciji vise lice na divizije.

I

Pasuljane za brigadu,zašto ne. Da se proveri i uvežba sposobnost premeštanja brigada 100km na primer.Podeliti bataljone ako treba. Uvežbava se priprema za marš, zaposedanje položaja, SnOB, Pozadina, bojeva gađanja iz svega čime brigada raspolaže. Može i deo puta u maršu peške. Uvežbavanje zauzimanja ,obrane. U naseljenom mestu. Ovo što je Žandarmerija priazala je priaz tehnike i taktičkog rada sa par gađanja za publiu. U realnoj situaciji ovako sporo kretanje i izlaganje jedinice, protivnik koji ne beži bi ih isekao.
Lično mislim da je najveći problem navući toliko ispravne tehnike i koliko bi bilo otkaza(dešavaju se uvek, razume se) .

M

Upad mehanizovane brigade, znači tenkovi i BOV-ovi, a mi kao njih zaustavljemo BRDM-ovima, Pancirima i Pasarsima?
Ne dao Bog da nas stvarno napadne takva brigada, provozali bi se do Beograda uz malo vatrometa usput.

Odgovori
a

Upravo.

Sve je ovo nista drugo do politickog mazanja ociju onima koji su u vojsku upuceni kao ja u turbo folk, sto je 95% stanovnistva.
Stime da ovo poprilicno kosta i ima mnogo pametnijih nacina da se te pare (kojih inace nema, vec se masovno zaduzuju i uzimaju lovu iz drugih ministarstava, zbog cega bi u svakoj normalnoj zemlji pala vlada) iskoriste.

T

Miloš Videli smo 99. kako su se dosetali do BG-a od Kosara uz vazdusnu i artiljerijsku podrsku najvece sila planete.

Ž

Miloš

Не знам да ли сте видели на снимцима и дали сте читали текст, ВС је користила тенкове М-84 и БВП М80.

M

Što smo videli 99.? Pa nama u generalštabu NATO ima kancelariju, okolne države u okviru OSCE mogu da šeću po našim kasarnama i skladištima i proveravaju što imamo, mi svaku kupovinu krupnijeg oružja moramo unapred da najavimo. Isto važi i da mi možemo i kod drugih, ali to pokazuje koje pozorište radi vlast kada u tabloidima pušta priču kao NATO ima besane noći jer mi dobijamo nešto starih tenkova od Rusije.

Da, bilo je nešto tenkova i PO helikoptera, ali ovde je glavni akcenat stavljen na PVO artiljeriju u ulozi PO borbe i kao da VBRom M63 zaprečavamo neprijateljsku oklopnu silu.

U ovakvim vežbama se pokazuje dejstvo PO raketnih oružja, dejstvo tenkova u odbrani i protunapadu, PVO mora da pokaže dejstvo na vazdušne mete u ulozi zaštiti trupa na zemlji.
Ovo je bila prilika da se pokaže ALAS u svom svojem sjaju unistavanja meta ne udaljenostima dok neprijatelj nije prišao na borbenu udaljenost od naših položaja.
To pokazuje snagu naše armije, to odvraća nekoga da pomisli da smo laka meta. Ovo je bila paradno dizanje dima za neuku publiku.

N

Hajde da neko objasni kakvi su to avioni ako ne mogu da lete po kisi i oblacnom vremenu? Ovo je 2021.godina a ne 1921.To znaci ili da je tehnika neispravna ili da su piloti neobuceni, trece nema. Dakle ako nas neko napadne po kisi, mi odbranu iz vazduha nemamo, toliko o nasoj vojsci. Bruka i sramota, sta da su imali vezbu po vejavici i na – 15c?

Odgovori
S

Ja nisam pilot ali pretpotavljam da za gadjanje NRZ mora da postoji nekakva opticka vidljivost.
Ako su oblaci nisko, ili magla, nema nista od gadjanja.
A dronovi em sto nisu u naoruzanju ove brigade em sto je skuplje koristiti vodjene kineske rakete od nevodjenih made in serbia.
U svakom slucaju, sad smo pokazali da bi bar one BOV M-83 POLO trebalo sto pre zameniti necim novijim i preciznijim.

g

Tokom rata sa NATO nas je poprilično spašavalo vreme. Njihovi avioni nisu mogli da dejstvuju po lošem vremenu niti su sateliti bili efikasni kada je oblačno bilo. Čekali su da s razvedri da bi dejstvovali. A, eto, nije u pitanju Srbija i njeni jadni avioni već manje više sve zemlje sa najmodernijom i najskupljom avijacijom na kugli zemaljskoj.
Dakle, do vremena je.

B

Toliko o hvalisanju o osposbljenosti avijacije za dejstvo po svim vremenskim uslovima. Molimo eventualne agresore da nas napadnu po lepom vremenu.

A

Mislim da se samo radi o problemu smanjene pticke vidljivosti pa bi bilo verovatno promasaja…
I NATO avioni su odustajali cesto od bombardovanja kad su vremenski uslovi bili nepovoljni.

M

Da Gliga, samo oni su tada napadali isključivo avijacijom, nisu imalu vojske na terenu.
U našem slučaju, i po scenaciju vežbe, nas je napala oklopna brigada i naši vojnici bi bili bez podrške iz vazduha, znači veće žrtve i potencijalno poraz.

A

Pogledajte na slici „Desant policijskih snaga iz helikoptera H145M izvršen je tehnikom brzog spuštanja pomoću užeta, tzv. “fast rope“ / Foto: Ivan Bukvić“

ispod vrata ala su ulubili novi novcijat helikopter… Dajte da yovite liamra da se to ispravi..

Odgovori
T

Zasto koristi VS i dalje Maljutke ? Lebdeti helikopterom na mestu i voditi
sporu raketu 2300m preko zice na metu je vrlo riskantno i tesko.
Je li je efikasno da se sa helikoptera lansira TV-vodjena GROM-B ?
Umesto BST treba za Zandarmeriju nabavit FFV Carl Gustav ili bar RPG-7.

Odgovori
P

Prikaz akcije žandarmerije je tipična operacija „spaljena zemlja“.
Pobiju teroriste i taoce, poravnaju selo granatama pa ko preživi to dobije na kraju metak u čelo.
Upravo ovako nešto nam je donelo presude u poslednjem ratu.

Odgovori
M

Zašto Srbija ne radi „prave“ vježbe ? Znači one koje traju po par dana, na više lokacija u zemlji, gdje se traže mane u sustavu funkcioniranju vojske, od logistike do komunikacijskim veza vojnika na tlu. Uvijek rade ovakve „gluposti“. Show za masu. Srbija treba ozbiljnog ministra odbrane, po mogućnosti bivšeg vojnika ( generala ).

Odgovori
V

Piloti bez kacige? Pa ti helikopteri će padati zbog onesvešćivanja pilota prilikom udarca u karoseriju zbog loših meteo uslova.
Izgleda da je MUP-u najbitnije da piloti imaju dobre frizure. Mada mislim da sam i vojne pilote video bez kacige. Zaštitna sredstva su jednostavno obavezna. To ozbiljne vojskve sveta ne dovode u pitanje. Mislim da nikad nisam video pilota SAD ili Rusije da pilotira bez kacige.

Odgovori
М

Да ли Ви мислите да је вјежба ово што смо видјели на ТВ? Вјежба је трајала данима прије тога, припрема за вјежбу и мјесецима. Оно што смо гледали на малим екранима ТВ пријемника је ПРИКАЗ за високе државне и војне званичнике, као и новинаре. То стоји у тексту.
Лако је кад човјек није био у војсци па не зна колико сати, дана, мјесеци, мокрих униформи, блатњавих чизама и поједених конзерви треба за сат времена „приказа способности“ на ТВ-у…

Odgovori
V

…i onda ispale Maljutke kojima zakaže upravljanje.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend