[POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

3. dec 2021

14. po redu Novogodišnji kup u Muzeju vazduhoplovstva 11. i 12. decembra

29. nov 2021

Generalni Direktor Dassault Aviation za RTL o Rafalima koje je nabavila Hrvatska: u pitanju su avioni kakve ima i RV Francuske, moći će da se koriste bar 30 godina

26. nov 2021

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska potpisala ugovor za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. nov 2021

Vlada Hrvatske objavila cenu Rafala: Eskadrila i prateća oprema koštaće 1,155 milijardi evra

25. nov 2021

[PARTNER 2021] VOJIN od nedavno sa najmodernijom opremom: Kako je domaćim snagama razvijen Sistem automatizacije centra Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja – SA cVOJIN

24. nov 2021

[POSLEDNJA VEST] Eksplozija u proizvodnom postrojenju kompanije EDePro

23. nov 2021

[REPORTAŽA] Jedan dan sa nosiocima Ordena zasluga za narod: „Da prvi prenesemo vesti, kakve god da su“

23. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Intervju: Nenad Miloradović o aktivnostima Ministarstva odbrane na sajmu u Dubaiju

22. nov 2021

Rusija protivsatelitskim raketnim sistemom “Nudolj“ uspešno pogodila cilj u svemiru

19. nov 2021

Slovenija potpisala ugovor vredan 72 miliona evra za nabavku aviona C-27J Spartan

18. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Srbija sada može kupiti i modernije: Poleteo modernizovani protivpožarni helikopter Ka-32A11M

18. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Kompanija Green Power Turbine Systems prvi put izlaže u Dubaiju: Premijerno predstavili prvi srpski ramjet motor

17. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Direktor Ruskih Helikoptera potvrdio da Srbija pregovara o kupovini protivpožarnih helikopotera Ka-32

16. nov 2021

Još jedna rekonstrukcija epizode iz 1999. godine: PVO jedinice Vojske Jugoslavije protiv američkog aviona EA-6B Prowler

15. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Povratak putničke avijacije nakon Kovida kroz trocifrenu narudžbinu, srpske plave uniforme po sajmu u značajnijem broju i Ruski Vitezovi

15. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Vazduhoplovni spektakl u pustinji počinje danas: Srpske premijere, Rusi i nafta ponovo iznad 80

14. nov 2021

[REPORTAŽA] Šta je taj Dubai Expo 2020 i ima li ga smisla obići?

13. nov 2021

Da li je najavljen razvoj novog ruskog sistema PVO S-550?

13. nov 2021

Vojni budžet Srbije za 2022. godinu: 1,123 milijarde evra

11. nov 2021
[RECENZIJA] „Ako nas napadnu, udri ih sunce moje“
Poklon publici nakon premijere / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[RECENZIJA] „Ako nas napadnu, udri ih sunce moje“

Dok se ministarstvo odbrane blamira da u realnom životu brine o istoriji (posledice nekoliko eksplozivnih naprava koje su detonirane na stepeništu Muzeja vazduhoplovstva i dalje nisu uklonjene) u oblasti sećanja na slavnu istoriju stoji primetno bolje. Herojski otpor avijatičara i vojske Kraljevine Jugoslavije proslavljen je dva puta tokom godine kroz veće, dostojne i izuzetno kvalitetne projekte. Prva je bila izložba u Domu Vojske početkom aprila, dok je drugi premijerno prikazan sinoć u Kombank dvorani.

„Branili su nebo otadžbine“ u produkciji Vojnofilmskog centra Zastava film je dokumentarno-igrani film posvećen vazduhoplovcima Kraljevine Jugoslavije (ne samo Srbima i ne samo pilotima) i njihovim „Niko nije rekao neću“ momentima. Reditelj ostvarenja je Dragan Elčić, dok je projekat baziran na podacima i scenariju Budimira Potočana, novinara Politike, koji je osamdesetih godina napisao feljton o JKRV pilotima u aprilskom ratu a nedavno i knjigu koja je ocenjena od strane više istraživača u temi kao nedovoljno kvalitetna u domenu faktografije. Potočan svakako nije ekspert za temu, Srbija i region imaju daleko realnije i upućenije istraživače ali je u ovom projektu njegova verzija  istraživanja baza za intersantno i pre svega umetničko delo.

Pomenuti eksperti i upućeniji entuzijasti (preciznije rečeno naša publika) neće nači film (u trajanju od sat i tridesetak minuta) interesantnim. Ne samo zbog više spornih detalja i zaključaka već i delom što su kao (avio) entuzijasti često lišeni emocije, blažeg i humanijeg odnosa prema tuđem radu. Naći će greške, neutemeljene tvrdnje kroz tunel-viziju fokusiranja na nove foto i video materijale kojih u filmu zaista ima.

„Branili su nebo otadžbine“ donosi nekoliko do sada neobjavljenih, široj stručnoj publici neviđenih fotografija (aviona i posada) i po koji premijerni video (doduše iz perioda nakon rata). Tu su i odlomci iz pisama pilotima pred rat (naslov teksta je rečenica iz završnog dela pisma oca sinu pilotu). Sasvim dovoljan razlog da jednom kada film prođe premijere i verovatno festivalski život ipak bude pogledan i od strane najvećih kritičara.

Najveći sporni utisak u filmu ima veze sa Potočanovim scenarijom i narativom koji tvrdi da „svet ne zna o šestoaprilskim podvizima naših letača“ i da se o ovoj temi malo zna. To, naravno, nije tačno ni iz jednog ugla gledanja. Tema je toliko detaljno obrađena i decenijama popularizovana da je očigledno da Potočan i nije imao kontakt sa realnijim i temeljnijim istraživačima. Uz svo poštovanje njegovoj očigledno višedecenijskoj pasiji i trudu, preterane su tvrdnje o broju, učestalosti i značaju „pilota-kamikaza“ kao i drugi momenti u filmu.

Ostvarenje je pre svega odlično dramaturško rešenje i kondenzacija preširoke teme. Reditelj Elčić je napravio nešto što je veoma gledljivo, interesatno i na kraju, naravno, emotivno. Više moderno i vezano za današnje trendove produkcije i režije koje možete gledati na inostranim doku-kanalima. Zastava film je organizovala snimanja na daljim lokacijama, vešto je uklopila interesantne animacije koje odlično izgledaju i sastavila impresivan rafal kadrova i za najsofisticiranije gun-cam fetišiste. Kako nam je rečeno na premijeri, neki od pomenutih kadrova preuzeti su iz skoro otvorenih amričkih arhiva i sasvim su interesantne pokrivalice iako nemaju nikakve veze sa 6. aprilom. Snimci iz vazduha tokom odbrane Beograda 1941. jednostavno ne postoje, pa stoga ne postoji ni drugi način ilustracije osim srodnih i sličnih tipova letelica i situacija.

Film treba shvatiti kao potpuno drugačiju kategoriju od faktografije i gomile podataka. Dobro poređenje je RTS-ovo ostvarenje „Niko nije rekao neću“ (da, bombardovali su nas opet) koje nikako nije emotivno, nema dramaturgije i pre spada u informativniju dokumentaristiku sa neprevaziđenim adutom – većina aktera su bili živi i raspoloženi da ispričaju iskustva u kameru. „Branili su nebo otadžbine“ je odlično producirano emotivno umetničko delo. Adekvatan prvi kontakt za generacije koje tek dolaze i početna tačka za dodatno interesovanje kojim će otkriti preciznije i ne toliko glamurozne detalje realnog haosa, dezorganizacije, rata i svakako herojstva.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na InstagramuJutjubuTviteru i Fejsbuku.

Komentari

V

Заиста би занимљиво било сазнати што више о ваздушном борбама априла 1941, не само на територији Београда него на целом простору. Врло мало се зна о томе као нпр бомбардовање железничког чворишта у Грацу. Нојербах је то на суђењу у Београду назвао првим бомбардовањем територије трећег рајха са дугорочним последицама по железнички транспорт. Уједно се надам коментарима без политичких и идеолошких острашћености због којих је ова тема и прилично непозната.

Odgovori
D

Postoji barem 10 knjiga koje se bave proucavanjem Aprilskog rata na direktan ili indirektan nacin (Bristol Blenheim: The Yugoslav Story, Dornier Do-17: The Yugoslav Story, Savoia Marchetti Sm79: The Yugoslav Story, Messerschmitt Bf-109: The Yugoslav Story, Bitka za Beograd – April 1941, Kraljevsko Vazduhoplovstvo 1918-1944, Yugoslav Fighter Colors Vol. 2 idr.) u kojima ces naci opise akcija u odbrani Beograda, Jugoslavije ali i o ofanzivnim operacijama. Kao sto je navedeno u tekstu, tema je detaljno obradjena i autori gore pomenutih knjiga rade na dodatnim pod-temama koje ce biti publikovane u skoroj buducnosti.

F

Djordje
Da dopunim:
-Oni su branili Beograd’’- Dragan Kljakic
-April 1941- AERO magazin 2-3/91 specijalno izdanje
Ova prva se mozda moze naci u vojnim bibliotekama.

M

Dosta sam saznao o toku dogadjaja i vazdusnim borbama iz knjige 204. Lovački Avijacijski Puk.
Knjiga je više kao faktografija nego neka lako citljiva i uzbudljiva istorijska analiza. Svakako vredi pročitati.

Odgovori
K

Hoće li se negde moći pogledati film, ili kupiti, bilo šta ? Voleo bih da ga odgledam u skorije vreme.

Odgovori
B

Bio sam na premijeri ovog filma i mogu da se složim sa autorom da je ovo pre svega umetničko delo. Da li će se budući naraštaji za ovo zainteresovati, videćemo.

Jedino što me čudi je deo članka gde autor vrši poređenje filma „Branili su nebo otadžbine“ sa „Niko nije rekao neću“. Razumem da je pokušao da ukaže na razlike između dokumentarne drame i pravog dokumentarca, ali se apsolutno ne slažem sa činjenicom da je jedno delo emotivno, a da drugo „nikako nije“. Na mene su i jedno i drugo delo ostavile emotivan utisak, iako pripadaju različitim kategorijama.

Odgovori
M

Tesko da će budući naraštaj interesovati mnogo za te dogadjaje dalje od entuzijasta avijacije, a i tu nisu svi u kategoriji istorijskih dela (aviona/akcija).
Ja sam kao klinac osamdesetih poceo da se interesujem za avione i kupovao sam razlicite novine i knjige na tu temu. Priznajem, vise sam se osvrcao za tada novim mlaznim avionima, ali da sam znao za nase pilote koji su branili nase jugoslovensko nebo 41-ve itekako bih me to povuklo. Mozda bi se i vise (ranije) zainteresovao za propelerce. Ipak i pored interesa koji me do danas prati tek sam u zadnjih 10-15 godina naleteo na te price i saznao o vazdusnim bobama nad Kraljevinom Jugoslavije i Drugom svetskim ratom.

Nadam se da grešim. Bez dobrog filma, retko koje mlade interesuje istorija.

R

Одлична књига на ову тему је „Борбе у ваздуху за Београд“, коју је написао Божидар Костић, командант 6. ловачког ваздухопловног пука, војске Краљевине Југославије.

Odgovori
V

Велико хвала свима на информацијама о књигама, надам се да ћу успети да их набавим.

l

Snimak u trajanju od oko 10 minuta zabelezio je kino-amater iz Zemuna, u vremenu od 6. do 12. aprila 1941. Na filmu se vide nemacke Stuke (Ju-87) u letu iznad Beograda, trojka aviona IK-3 u patroli iznad Ratnog ostrva, nemacki Ju-52 u letu iznad Beograda, itd. Snimak se nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci a zasto ga ne prikazuju ne znam?

Odgovori
l

Voleo bih da neko ko je pogledao ovaj film pogleda i dokumentarni film iz 1978. godine i da kroz njihovo poredjenje ovde podeli sa nama svoje utiske: https://www.youtube.com/watch?v=_u8bZVAW7Js

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Send this to a friend