BEG airport status
Ratnom vazduhoplovstvu SAD isporučen prvi laki borbeni avion AT-6E “Wolverine“ Marta 2020. naručena su dva AT-6E za 70,2 miliona dolara / Foto: USAF

Ratnom vazduhoplovstvu SAD isporučen prvi laki borbeni avion AT-6E “Wolverine“

Iz logističkog centra Ratnog vazduhoplovstva SAD AFLCMC (Air Force Life Cycle Management Center) koji je potčinjen Komandi za materijalne resurse AFMC (Air Force Materiel Command), saopštili su 17. februara na svom Tviter nalogu da je RV SAD (USAF) primilo u službu prvi laki jurišni avion Textron AT-6E ‘’Wolverine’’.

To je prvi od dva aviona AT-6E koji naručeni marta 2020. godine za 70,2 miliona dolara a istovremeno su za USAF naručena i dva laka jurišna aviona SNC-Embraer A-29 Super Tucano. Oba tipa će se koristiti u daljem izvođenju eksperimenta LAE (Light Attack Experiment) čije su dve faze već sprovedene avgusta 2017. (OA-X demonstration) i u periodu maj-jul 2018. godine.

Na objavljenim fotografijama se može videti AT-6E sa oznakama RV SAD ofarbanog u maskirnu šemu vrlo sličnoj kamuflažama European One koje je krajem 70-tih i tokom 80-tih imao deo američkih vojnih aviona, počevši od jurišnika A-7, A-10, A-37, transportera C-5, C-130 i C-141, osmatračkih OV-10, preko lovaca-bombardera F-4, F-15E, F-16, taktičkih bombardera FB-111 do strategijskih bombardera B-1B. Takve šeme korišćene su i na američkim vojnim helikopterima.

AT-6 je laka borbena varijanta turboelisnog školskog aviona T-6 ‘’Texan II’’ koji je baziran na švajcarskom avionu Pilatus PC-9. Kao osnova za AT-6B poslužila je verzija T-6B i za razliku od školskog Teksana II, Wolverine ima jači motor, ojačanu konstrukciju, integrisane optoelektronske senzore, link za razmenu informacija kao i mogućnost nošenja širokog spektra ubojnih sredstava koji obuhvata kontejnere sa mitraljezima, nevođena i vođena raketna zrna, nevođene i vođene avio-bombe, vođene rakete vazduh-zemlja.

Može se koristiti za obuku, prikupljanje obaveštajnih podataka (ISR – Inteligence, Surveillance and Recconaissance), osmatranje, izviđanje, blisku vatrenu vazduhoplovnu podršku (CAS – Close Air Support), protivpobunjeničku borbu (COIN – Counter Insurgency), patroliranje.

USAF je prvi korisnik AT-6, do sada ovaj laki višenamenski borbeni avion nikome nije prodat ali bi se u skorijoj budućnosti Vulverin mogao naći u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Tunisa i Tajlanda. Oktobra 2019. godine SAD su odobrile Tunisu moguću prodaju 12 školskih T-6C i 4 AT-6C za 325,8 miliona dolara ali je ipak krajem novembra prošle godine naručeno samo 8 T-6C. Tajland je krajem septembra 2020. naručio 12 T-6C (T-6TH) za 162 miliona dolara i razmatra nabavku 12 AT-6C (AT-6TH). Nabavka za Irak koja je najavljivana u dva navrata, prvo 2008. a potom i 2015. godine, nije realizovana.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Al

Sada sam se setion, da li neko zna sta se desava sa projektom Kobac? Da li je to opet jos jedan u nizu demonstratora koji nisu otisli dalje od neke faze prototipa?

Odgovori
Ra

Upravo tako. Postoji demonstrator koji je sluzio privlacenju investitora. Sad je aktuelan projekat Lasta TP. Dokle je taj projekat stigao, ne zna se

Ja

Aleksa za program Kobac ameri su tada nalozili tadica i naravno sutanovca kako bi mogli da uniste vecinu srpskog orozija taj program je samo farsa posto i mi sami smo imali decenijama probleme sa lastom 95.

St

Kao i sa 98% maketa i tehnoloskih demonstratora,nista sem slikanja sa ministrima.

TT

Jale Cuj vecinu srpskog oruzja … Preterivanju nikad kraja .. -.-

V

Šta nije malo previsoka cijena od $70,2 mil za dva komada? Ili ja nisam nešto dobro shvatio? Na nekoliko izvora sam pronašao da je basic airframe $7 mil, a onda dalje zavisi od opreme. Uglavnom do nekih $15 mil.

Odgovori
Ž

V

Информацију смо проверили на пар места, тако заиста јесте званично саопштено али нема детаља уговора.

V

@Živojin – u pravu ste, evo na Textronovom sajtu piše da se cijena odnosi na komplet uslugu:

„…two Beechcraft AT-6 Wolverine aircraft, pilot training, engineering services and up to four years of contractor support for maintenance and spares.“

Ve

Nije mi jasno kako ovakav avion moze da kosta 35 miliona dolara?

Pe

@Vesko

Pa ne košta taj avion 35 milijuna dolara nego kompletni ugovor koji sadrži paket aviona, usluga, zemaljske opreme, obuke, rezervnih dijelova, održavanja, ukratko sve od igle do samih aviona na rok od 4 godine košta 70 milijuna dolara.

Sami avioni koštaju oko 12-15 milijuna dolara kako je gore i rekao V a to zavisi od opreme i avionike koju želiš naručiti da ti se ugradi.

Školski T-6C košta manje od 10 milijuna.

Prezentirani nama u živo u Zadru u ljeto 2019. zajedno sa B350i kao i Tukac prošlog ljeta.

Ve

Tucano je u ljeto 2020 prezentovan i u Crnoj Gori.Pominjana je cijena 10 miliona dolara po avionu sa svim sto ugovor podrazumjeva sto je mnogo jeftinije od ovoga.Nisam ni mislio da sam avion kosta 35 miliona,svakako je previse.

fr

Valjda cijena pada kako stizu narudzbe. Amerikanci cijenu pojedinog primjerka formiraju prema troskovima proizvodnje. Nije isto odrzavati proizvodnu liniju (troskovi proizvodnje i plate radnika) za 2 aviona i njih 200 ili 400. Ovo je jos opitna faza i kad krenu masovnije narudzbe cijena ce padati po primjerku.

Br

To je astronomska cena i sa obukom i zemaljskom opremom i naoruzanjem i rezervnim delovima… Narocito sto je obuka i zemaljska oprema znatno jeftinija za avione ovakvog tipa.

St

Meni je cudnije to sto Srbi veruju da avion sa naoruzanjem moze da kosta manje od toga, pa se frljaju nekim cenama SUhoja i Migova.

Jo

и онда неко напише да јуришна авијација нема перспективу…

Odgovori
Sa

Naravno da jos uvijek ima. Mada to ostaje za velike, a mali ce to morati dronovima jer je jeftinije.

al

Zavisi i od samog kocepta jurisnika. Nisu svi isti. Cinjenica je da su mlazne jurisnike zamenili VnBA koji udarima sa distance pametnim ubojnim sredstvima stite posadu i sam avion jer je razvoj PVO pretekao mlazne jurisnike. Ovo su CION avioni koji umnogome drugacije dejsvuju nego mlazni jurisnici i ne koriste se na istoj vrsti bojista.

Da li je „jurisna avijacija“ prevazidjena dovoljno ce ti reci podatak da se mlazni jurisnici ne prave vec mnogo godina ali zato danas imas 20-tak i vise verzija jurisnih helija i da skoro svi ozbiljniji igraci imaju svoje varijante jurisnih helikoptera. Turbo prop jurisnici svojom cenom leta ali i letnim karakteristikama (bolje koriscenje konfiguracije terena zbog mase i brzine) opravdavaju svoje bitisanje, pogotovo nacickani silnom „senzoristikom“.

Cinjenica je da je njihova upotreba ogranicena iskljucivo kada se ima totalna vazdusna nadmoc i kada protivnici nemaju nikakvu ili vrlo skromnu PVO.

Ve

Cak i ovakav avion ima prednost u odnosu na najveci broj bpl.Samo bi recimo Ohotnik ili neki slican bpl zapadne proizvodnje bio superiorniji od ovog aviona.

Vl

Ovaj avion je smijesan u odnosu na Orla i po nosivisti i po brzini i mogucnostima
Zasto bi rizikovao zivot dva pilota kad mozes da posaljes BL tipa RIPER koja ce imati isti ucinak?

Pe

@ Vlado
U ratnom teatru gdje i kad imaš apsolutnu prevlast u zraku, znači potencijalni protivnik nema mlaznu avijaciju a od PZO sredstava ima samo automatske topove i eventualno MANPADS ili SHORAD sustave ograničenog dometa (4-5 km), ovaj avion koji leti na više od 5000 m i ima sustave zaštite protiv istih, koji koristi INS/GPS, EL-OP, laserski vođene projektile dometa većeg od 30 kilometara, krstari brzinom nešto manjom od 600 km/h, koji ima borbeni radijus veći od 500 km i u zraku može ostati više od 4 sata bez punjenja goriva i po satu košta manje od 1000 dolara i za izvođenje takvih zadaća je pun pogodak i nije nikome smiješan.

Mi

@Vlado
Veoma dobro pitanje!
Činjenica je da se takvi avioni neće slati na dobro naoruzanog neprijatelja kad je reč o PVO, nego na manja uporišta glavoseča i pirata.
Ipak ja ni iznad njih ne bu slao nikog svog u takvom aviončiću.

Mi

Samo se ne slažem da BPL mogu da obavljaju ulogu jurišnog bombardera. Moj komentar gore se odnosi na slanje dva pilota u lakom naoružanom propelercu iznad ratišta što po meni nema smisla.

Ve

Amerikanci su u Avganistanu imali potrebu da ukljucuju neke starije tipove aviona jer savremene platforme nijesu mogle da odrade posao protiv pobunjenika u klancima i klisurama planinskog dijela Avganistana.Zato im vjerovatno i trebaju ovakvi avioni koji ce imati letne karakteristike tih starijih tipova aviona sto ce im omoguciti da manevrisu iznad takvog terena a pri tom ce imati fuziju savremenih senzora i naoruzanja sto ce njihovo dejstvo ciniti mnogo efikasnijim.1998 prije NATO intervencije ovakav avion je mogao da nanese stetu OVK slicnu kao Orao ili G4 a da sve to kosta mnogo manje novca zbog nizih operativnih troskova.Zato je prica o razvoju Kobca imala i jos uvijek ima smisla.

Ed

Ovaj tip aviona se pokazao izuzetno koristan. Pa pogledajte gdje se koriste ovakvi avioni, recimo A-29 Super Tucano: Brazil i Kolumbija u borbi protiv kartela i FARC revolucionara, Nigerija, Afganistan i Filipini protiv islamistickih terorista i Talibana.
U Afganistanu su se pokazali izrazito korisni, pa se spominje i do 80 borbenih zadataka sedmicno 2018.g. kad su imali 12 komada, tj te iste 2018.g. je 12kom odradilo preko 2000 borbenih akcija. Od 2018 afganistanci koriste i laserski vodene bombe Paveway II na A-29. Danas ih Afganistan ima 19 kom, od 20 dobivenih. Jedan je navodno izgubljen zbog neispravnosti.
Naouruzanje koje mogu koristiti je jako ozbiljno, od recimo Phyton 4 ili AIM-9 za samodbranu do AGM-114 Hellfire,AGM-65 Maverick i Paveway II za precizne napade na ciljeve na zemlji ( i mnogo toga nevodjenog…),

An

Prevaziđeni su jurišni avioni poput Orla, Su-25, A-10, Jaguara, AMX-a…ne jurišna avijacija kao takva. Pa to jedan od osnovnih zadataka vojne avijacije, ako ne i najosnovniji.

Amerikanci koji imaju tehnologiju da razviju F-22 i F-35 sigurno nisu glupi ako ulažu u ovakvu vrstu aviona – očigledno postoji potreba za tim. I ta potreba je sigurno velika i opravdana jer ovakva vrsta projekta nije omiljena u američkom vojno-industrijskom kompleksu. Da posao koji ovakav avion treba da odradi može da odradi višenamenski borbeni avion ili dron, ne bi se naručivao.

Sa

Ma da, ovakvi avioni se koriste samo gdje vam je prijetnja pjesadijsko naoruzanje. Mada to Amerika moze sad da eksperimentise sa propelercima jer sve ostalo vec imaju, a uz to, oni odavno vode specificne vidove ratovanja, mislim da njihova vojska ni ne zna cemu rov sluzi niti kako se kopa. Drugacija je to filozofija.

St

@Sasa
Kako je jeftinije? Kaze da tu turci u Libiji izbubili 17 dronova za 6 meseci. Pretpostavljam da ih nemaju 1000 pa da im 17 ne predstavlja nista. A uz to je tu i cena BPL koja je i dalje u milionma dolara.

Yo

Sredstvo za vazale kojima ne treba vojska već nešto pojačana policija za održavanje stabilokratije?
Kako se ovo kotira u poređenju sa npr. Mustanzima i Spitfajerima iz 2. sv. rata?

Odgovori
fr

Integriraj mu rakete i osposobi za bwr djelovanje oborit ce podkapacitiranog mlaznjaka poput orla ili laserski navidjenu bombu ubaciti kroz prozor kamiona u pokretu bez ikakvih problema. Ionako je to samo platforma koja sluzi da nosi elektroniku i koja moze prema zahtjevima i potrebama biti naprednija nego mnogi lovci mlaznjaci koji se koriste po svijetu.

Zo

Bravo Yoda, lepo rečeno.

Sr

@Yoda
Sta cemo sa drzavama koje ne mogu da odrze kontrolu svih svojih prostranstava jer su preogromne? Evo npr. Alzir? Ili Brazil npr?
Nije svaka zemlja Srbija, Hrvatska itd.

Pa ni mi nismo mogli kontrolisati kretanje ilegalnog naoruzanja preko RS-AL granice…. Ima ovo smisla, veoma jer nekad je potrebna samo „pojacana policija“.

Ja

frane to je super za vas koliko se sjecam Janek je vec predlozio tako nesto.

Ik

Pilatus 21 i A-29 Super Tucano su dobri trenazni zrakoplovi ali ja bih ipak volio da mozemo kupiti eskadrilu A-10 Thunderbolt II zrakoplova, bili bi idealni za nasu razrijeđenu obalu i zaštitu svih nasih otoka.

Yo

Da se razumemo – nemam ja ništa protiv toga da npr. modernizujemo neku našu Utvu i/li sl., pa da im nakačimo komponente i novu vođenu municiju predviđene za modernizaciju Orla i sl. – pa da pravimo biznis izvozeći takvu Aždaju (eto i imena) širom sveta.
Međutim, uvoditi danas „partizansku eskadrilu“ i obučavati sa „Dalibore nežno, kao kad miluješ ženu“ zato što intelektualno, tehnološki ili materjalno nismo u mogućnosti da dobacimo do dovoljno kvalitetnog drona/aviona/helikoptera – može kada bi već obilovali naprednom tehnologijom u vazduhoplovstvu kao npr. Grčka…

Yo

@ Ikar

A-10 mi je miljenik zbog koncepta (cela konstrukcija oko rotacionog topa), što izdrži batine za eskadrilu F-16 i vrati se u bazu, ali izgleda da vreme gazi i njega i SU-25…
A-10 je, ako ne grešim, napravio pakao iračkim tenkovima, ali se kod nas `99. nije pokazao ništa posebno…
Za prave voske postoji sofisticirana municija, a za slabo naoružanu talibaniju – mogu i jeftini dirižabli nafilovani elektronikom i preciznom municijom…

Sr

@Yoda
Ja cu vam opet reci, nije svaka drzava Srbija i nema svaka drzava/vojska iste potrebe. To sto nama ne treba, ne znaci nekome drugom nece odlicno doci.

Tako bi neke drzave mogle reci „sta ce vama tolika zandarmerija“….bezveze rasprava skroz, sve u skladu sa potrebama ide.

An

@Ikar

Od čega će to A-10 da vam štiti obalu i ostrva, od tenkova koji se vrte u krug po Visu i Lastovu? Ako ćemo o jurišniku koji štiti morsku teritoriju bolje da pričamo o Super Étendard-u sa Exocet-ima…

Yo

@Srbofil

Komentatori su ovde pominjali projekat Kobac, pa sam malo „istraživao“ tj. proguglao – ta unapređena verzija Laste analogna avionima iz ovog članka – trebalo je da poleti još 2013…
Ne ulazeći u to da li nama treba takav avion (a ne bi ga razvijali da nije tako), ne bih da dođemo u situaciju da papreno pazarimo nešto što smo mogli sami da napravimo zarad kojekakvih provizija ili još gore…
Na ovom konceptu se može lepo zarađivati nezavisno od toga što se radi o skupoj regresiji usled „popularnih“ sukoba sa formacijama koje gotovo da nemaju nikakav PVO…

Ik

Andrija,
Dobar prijedlog i odličan zrakoplov koji je terorisao Britance u sukobima na Falklandskim otocima.

Be

Aj sad, pogledati kartu i vidjeti gdje su Malvini a gdje Argentina i koliko ima od najisturenije PSS do Malvina.

Dakle, odgovor je nidje veze.

Pa

@frane
Rakete, bwr, ma da, sigurno i kontejner sa radarom samo da bi skinuo ‘podkapacitiranog mlaznjaka poput orla’. Bas boli nekog taj orao sa svojih podosta uspesnih borbenih/izvidjackih dejstava?
Sigurno je neki mlazni avion oboren od strane mnogo sporijeg elisnog ili cak i helikoptera nekad, ili nije, ali bi eto ovaj mogao bas orla ako vec nece neki iz plejade regionalnih dominatora

hi

Izgleda da je Orao tako uterao strah neprijatelju da ga ni danas nemogu zaboraviti, a nama oprostiti što ga unapređujemo 😊

Pi

a kad su to F-15E, F-16 imali EURO 1 shemu farbanja osim u ispitnoj fazi na 1 primjerku od po svakog?

Odgovori
Bo

F-16C Block 30 koji pripada 18. Agresor skvadronu (eskadrili) ima shemu inspirisanu Euro 1 i kamuflaži jugoistočne Azije. Nazvali je „BDU Splinter“.

https://theaviationist.com/2017/10/08/new-f-16c-aggressor-color-livery-dubbed-bdu-splinter-unveiled-at-eielson-air-force/

mi

Cena nerealno visoka,mozda nije za poredjenje,ali Srbija je malo vise platila 4 MI35…

Odgovori
Ve

Zar se zna koliko su pkacena 4 Mi 35M?

Mr

Vesko,
ugovor nije uopće ni spominjan, to je bila prezentacija za C. Goru i Hrvatsku. Cijena koju spominješ je za „goli“ avion. Na to se slaže sve ostalo (pročitaj sve što je napisano)
Činjenica je da ovaj avion od naoružanja može nositi sve što i npr A-10, uključivo i opto-elektroničke sustave, misijske kompjutore i td., a u sa svim tim može služiti i za obuku pilota na F-16 (što su proizvođači naglasili kada su bili u RH). Zato košta toliko. Ili, koliko para toliko muzike, kao i za sve ostalo u avijaciji.

Odgovori
Ve

Mrle, Izrael je kupovinu 30 M346 ugovorio za 1 milijardu dolara svojevremeno.Dakle 33 miliona dolara po avionu sa svim sto prati isporuku aviona.Mislim da JF 17 ne bi kostao 35 miliona dolara po avionu sa komplet aranzmanom.Air tractor u verziji lakog jurisnika se moze kupiti za mozda 6-7 miliona dolara.Prosto ovaj avion ne vrijedi 35 miliona dolara i tacka,za te pare je korisnije kupiti 2 H145M helikoptera.Za Tucano je u CG pominjana cijena 10 miliona dolara po avionu to je sigurno.

An

@Vesko

Ovaj avion ne košta 35 miliona dolara. Ovde se govori o probnoj seriji od 2 aviona sa sve obukom, podrškom, delovima itd. itd. Ovo je deo isprobavanja lakih jurišnika kao što mu samo ime kaže (Light Attack Experiment – sve lepo piše u tekstu). Ako USAF bude naručivao serijsku proizvodnju ovih aviona cena sigurno neće biti 35 miliona po komadu.

A to što ja korisnije kupiti za koje pare zavisi od potreba korisnika kao što je Srbofil lepo objasnio. H145M ne može da odrađuje sve zadatke koje može AT-6E ili A-29.

Mr

Vesko, miješaš babe i žabe. Što to znači kada ti misliš da taj avion ne vrijedi te pare? Po čemu ti ili bilo tko od nas se smatra stručnjakom i upoznatim sa ugovorom pa da može tvrditi vrijedi li što ili ne tolikih novaca.
Pogledaj na netu što se sve može ugraditi na AT-6 i što sve može nositi. Pogledaj i fotografiju ovog novog u USAF pa ćeš primjetiti da ima ugrađeno i nešto više od onog u reklamama Textrona.
Nadalje, iz ugovora uvijek ćeš imati objavljenu finalnu cijenu uz navođenje pojedinačnih stavki, ali isto tako i one stavke koje nisu javno navedene ili su samo uopćene (npr. EI i EW).
Na kraju, namjena ovog AT-6 za koju je predviđa USAF nije samo rokanje po teroristima ili talibanima već nešto drugo. Prosurfaj malo.

Ve

@Andrija sa aspekta Srbije ovakav avion Srbija ako joj je potreban moze da proizvede sama,u tu svrhu sam i napisao u jednom od prethodnih komentara da projekat Kobac ima smisla.Sa aspekta trenutnih potreba RV Srbije ovakav avion nije prioritetan jer je sve drugo potrebnije,a to su zamjena za vremesni G4 i Orao,zamjena za Mig 29 koji ce za maksimum 10 godina morati da se mjenjaju.Sa druge strane i obnova helikopterske komponente koja je zapoceta kupovinom H145M i Mil Mi35 zahtjeva nastavak u smislu povecanja broja ovih letjelica tako da je ulaganje u tu komponentu pozeljnije Transportna avijacija takodje vapi za ulaganjem.Mi na ovom sajtu dajemo komentare na vijesti,ne takmicim se sa drugima u tome hocu li reci nesto pametnije ,iznosim svoja misljenje,a ako udjem u raspravu sa nekim ne pozivam se na trece lice.Dakle nije mi potrebno da me ti upucujes na nesto sto je napisao neko treci,na pisem strucne elaborate koje neko treba da ocijeni iznosim svoje misljenje kao neko ko teme iz domena borbene avijacije smatra zanimljivim.Od nekih komentatora se dosta toga i nauci kao i od autora koji pisu za ovaj portal.U zakljucku na ovu raspravu avion tipa AT6 i po cijeni od 10 miliona dolara je preskup i to je poenta svih mojih komentara na ovu temu,koje ocuto nisi ni procitao vec si se samo zakacio za jedan od njih.

Ve

Mrle svako normalan ce imati misljenhe da je ovaj avion preskup.To je isto kao da ti sada nekoga ubjedjujes da se renault clio koji kosta do 15 hiljada evra sa najboljom opremom ,isplati platiti 2 ili 3 puta vise od te cijene.Prosto kad nesto nije logicno.

An

@Vesko

Ja se ne obazirem na pitanje da li je ovaj avion dobar ,,sa aspekta Srbije“ jer je članak o tome šta je naručio USAF a ne RV i PVO VS, niti je bilo kada i bilo gde spominjano da Srbija razmatra nabavku AT-6.

Što se tiče toga da li je AT-6E po ceni od 10 miliona po komadu preskup – ja bih rekao da svakako nije, jer bazičan trenažni T-6A košta 7 miliona dolara po komadu. Ako bi se za 3 dodatna miliona dobile svo dodatne mogućnosti koje ima AT-6E, onda bi to bilo poprilično povoljno.

Poređenja radi EMB 314 Super Tucano košta između 9 i 14 miliona dolara. Sa sve brazilskom radnom snagom koja je jeftinija od američke.

No poenta u ovim avionima nije toliko cena po komadu nego cena sata letenja. Super Tucano košta $1000 po satu. U poređenju sa tim A-10C košta nešto ispod $6000 po satu a F-16 nešto preko $8000 po satu. F-16C/D koštao je oko $30 miliona dolara. Dakle on je ,,samo“ 2-3x skuplji od Tukana da se kupi, ali je zato 8x skuplji da se koristi! Da ne pričamo o tome da ovakvi turbopropovi, pošto su vrlo efikasni, mogu dugo ostati u vazduhu što je jako bitno kada imate velika prostranstva kojima treba da patrolirate i da tražite protivnika kao iglu u plastu sena, kao što je već objasnio Srbofil. Mislim, nije Brazil glup što je razvio Tukana (valjda oni znaju šta im treba) niti su druge južnoameričke države glupe što ga kupuju…

Dakle, mnogo više stvari treba uzeti u obzir od same cene ,,po komadu“.

Mr

Vesko, jesi ti to usporedio AT-6 sa Renaultom Clio? :))
Ajde čovječe nemoj više, iskoristi internet prosurfaj malo prije nego toliko zabrazdiš da je nešto skupo. Imaš li uopće dovoljno tehničkog i stručnog znanja, ili bilo kojeg drugog a da se tiče vojne avio-industrije i visoke tehnologije koje idu uz to (naglasak na visoke), pa da možeš tvrditi „preskupo je“?
Da li si ikada negdje pročitao što sve čini cijenu jednog aviona? I zašto su prvi primjerci (bilo 2, 8 ili 12) uvijek najskuplji?
Daj argument koji nije usporedba sa Renaultom Clio, izgleda kao da si prvi srednje završio.

д

Mrle па купите она AT-6 и завршили сте посао то вам изађе 500 милиона и постајета страх и трепет на балкану. Činjenica je da ovaj avion od naoružanja može nositi sve što i npr A-10 може али у којој количини. Po čemu ti ili bilo tko od nas se smatra stručnjakom i upoznatim sa ugovorom pa da može tvrditi vrijedi li što ili ne tolikih novaca. Па што онда тврдиш да вреди те новце.Daj argument koji nije usporedba sa Renaultom Clio, izgleda kao da si prvi srednje završio. Ако ти није јасно у ком контексту је поменут наведени рено ти изгледа завршаваш пети основне.

Ja

Svvi programi od AT jesu kopija Tukana ali posto je to americko sranje ono dibija na ceni.

Odgovori
Ve

Poznato ja da Amerikanci imaju veliki poslovni uticaj na Embraer tako da je pitanje sta je tu cije „sranje“.

Ed

@Jale
Jedan od dva proizvodna pogona Super Tucana je „Sierra Nevada Corporation“ u SAD, a AT-6 je Textron-ova varijanta ( po licenci) švicarskog Pilatusa PC-9.

Ja

Vesko jeste sigurno jedno americko sranje za dodatnu zaradu pogledaj samo koju cenu oni traze za takvo sranje.

An

@Jale, Vesko

Kao što Ed reče T-6 i svi derivati (uključujući AT-6) nisu nikakva kopija Tukana već su nastali od Pilatusa PC-9.

PC-9 poleteo je 1984. a 90tih je u saradnji sa Pilatusom Beechcraft neznatno modifikovao PC-9 kako bi ispunio uslove američkog tendera za novi školski avion. Tako je nastao T-6 Texan II koji je Beechcraft proizvodio po licenci, prvi avioni su isporučeni 2001. Textron je kupio Beechcraft 2014. i nastavio razvoj platforme i tako je nastao AT-6 Wolverine.

Bo

Kako sad Amerika uvodi elisni avion kao borbeni, a nama ne valja Orao i Galeb. Svaki avion je dobar i koristan, za ono zasta je namenjen.

Odgovori
An

Nama ne valjaju Orao i Super Galeb zato što su stari i zaglavljeni tehnološki tamo negde u 1985. godini (u najboljem slučaju).

Takođe je Orao avion pun raznoraznih nedostataka i problema od samog početka, i kada je bio nov novcat, i najbitniji od tih problema nisu rešeni.

Bo

Andrija
A koji avion nema nedostatke i probleme. Svi pominju stajni trap kod Orla. Sta ne valja kod njega? jer je preglomazan? Sto da se negde nije polomio pri sletanju, da nije negde napravio problem, taj stajni trap? Pa sa njim mozes sleteti na travnatu pistu. Nasi ljudi uvek komentatisu nesto sto cuju, a to im trenutno odgovara. A super Galeb, samo malo da se modernizuje, i za nas je odlican.

Ž

Bob

Проблематичан стајни трап Орла је узроковао рушења авиона, последњи се догодио 2010. године када се није могла одбравити десна нога главног стајног трапа. И пилот је услед немогућности слетања добио наређење да усмери авион ка Гружанском језеру.

То слетање Орла на травнату површину готово никада у пракси није рађено.

Pa

Nesporno da su postojali i da jos postoje problemi na Orlu, neki se sigurno resavaju i trenutno. Jedan od motora na orlu je bio vezan za izvlacenje srajnog trapa i ako bi imao problem s njim imao bi i sa sletanjem. Koliko je realno da se svi oni ispeglaju..

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Јадар 1914 - Јадар 2024 na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Па,како је велики вођа поклонио оно за шта су 1914 године преци давали своју крв и животе, можда и потпишу за те Рафале.

19. Jul 2024.Pogledaj

Milos na: [EKSKLUZIVNO] Na istorijskom RV i PVO letu do najvećeg vojnog aero-mitinga na planeti: Srpski C295MW na centralnoj poziciji statike RIAT-a

A kada ce biti medjunarodni aeromiting u Srbiji kao sto je bilo na vojnom aerodromu Batajnica 2009 i 2012 godine da se pokazemo kao domacini i organizatori

19. Jul 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

,, Koliko je oboreno tih f-16? I koliko ti imas uopste godina, 16 kapiram?" Onoliko koliko su uspeli na osnovu prilike/taktike/šanse, i odnosu snaga. Kakvo je to pitanje? Mislim da je poenta bila da je SA-6 Kub i SA-2 radar i raketa obarao F-16 slicne sposobnosti jos tada. Sta bi bilo da je PVO veceg…

19. Jul 2024.Pogledaj