BEG airport status
Grčka potpisala ugovor za nabavku borbenih aviona Rafal Od 18 naručenih Rafala 12 će biti polovnih od kojih će prvi stići već u julu ove godine / Foto: Daso

Grčka potpisala ugovor za nabavku borbenih aviona Rafal

Nakon što je prošle nedelje grčki parlament odobrio nabavku francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal, u ponedeljak 25. januara su u Atini, u prisustvu ministara odbrane Grčke Nikolasa Panajotopulosa i Francuske Florens Parli, potpisani ugovori ne samo za isporuku pomenutih aviona, već i za njihovo naoružanje i logističku podršku. Ugovore je ispred kompanije Daso potpisao njen predsedavajući i izvršni direktor Erik Trapije a ispred grčkog ministarstva odbrane generalni direktor za naoružanje i investicije Teodoros Lagios.

Grčka je kupila 18 Rafala od kojih 12 polovnih i 6 novih, kako je saopšteno iz Dasoa, da bi se zadovoljile hitne potrebe Grčke, isporuke će krenuti već na leto i trajaće dve godine. Portal Defencenews preneo je informaciju da će isporuka prvih 6 polovnih aviona početi u julu ove godine sa tempom isporuke od jednog aviona mesečno. Isti izvor navodi da će potom 6 novoproizvedenih primeraka stići u Grčku na leto 2022. i poslednjih 6 korišćenih Rafala početkom 2023. godine.

Holandski internet magazin Scramble navodi da će avioni popuniti 332. presretačku eskadrilu “Geraki“ (“Jastreb“), 114. lovačkog puka u vazduhoplovnoj bazi Tanagra koja se nalazi na oko 30 km severozapadno od Atine, gde će vremenom, kada postignu punu operativnu sposobnost, zameniti borbene avione Mirage-2000EG i BG.

Iz Dasoa je još naznačeno da je ugovorom o logističkoj podršci predviđeno da flota grčkih Rafala bude podržana u naredne četiri i po godine ćime će, kako je navedeno, “dostupnost opreme i sistema biti održavana na najvišem nivou“. U kompaniji nisu komentarisali ugovore za naoružanje a pojedini svetski mediji prenose da će uz avione koji će biti na trenutno najvišem nivou F3R, biti isporučen i veći broj raketa vazduh-vazduh Meteor, krstarećih raketa SCALP-EG kao i protivbrodskih raketa Exocet (poslednje dve se već nalaze u naoružanju RV Grčke).

Vrednost svih ugovora se procenjuje na oko 2,5 milijarde evra (pojedini izvori navode 2,3 ili čak 2,8 milijardi) od kojih je oko dve milijarde za avione i sve što ide uz njih (verovatno obuka, logistika, rezervni delovi) a oko 500 miliona evra će biti izdvojeno za naoružanje.

Tako će Grčka postati prvi strani evropski i, nakon Egipta, Indije i Katara četvrti svetski korisnik francuskog Rafala. Nastavljena je saradnja sa Dasoom koja je započeta davne 1974. godine kada je naručeno 40 aviona Mirage F1. Nakon toga je 1985. kupljeno i 40 Miraža 2000 a 2000. godine i nova generacija ovog aviona, Miraž 2000-5 (nabavljeno 15 primeraka).

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

St

Od kako su Srbi otkrili ovaj avion prosle godine, vole ga vise od Su-35.

Odgovori
Ja

Tesko da je tako.

B

To je normalno, u svakom pogledu je bolji Rafal. Daleko manji, a nesto veci dolet i nosivost, bolji radar, avionika, uredjaji za elektronsko ratovanje i bolje rakete. Dugotrajniji resurs zmaja i motora. Su-35 ima samo nesto bolje letne karakteristike u bliskoj borbi i nista vise.

Iv

Nesto veci dolet, veca nosivost, bolji radar, avonika, bolje rakete. Nista od navedenog nije tacno@B

67

B

Gresis ali totalno, u VBR borbi Rafal zbog doleta nema sta da trazi, o radaru i dometima detekcija je glupo i pricati.

Skroz razlicite klase…

Ve

@677.trae Kao pilot da li mozete da nam kazete koliko bi Mig 29M/M2 zadovoljio potrebe srpskog vazduhoplovstva?Pomenu neko da je Egipat kupio 49 aviona za 2 milijarde usd pa me zanima,strucno misljenje o tom avionu?

Bo

B
Veci dolet. Totalno pogresno. Rafal bez dodatnih rezervoara za gorivo, ima mnogo mnogo mali dolet, a sa njima, zbog povecanja tezine, skoro nikakve manevarske sposobnosti. O dometu radara da i ne govorimo koliko je manji u odnosu na SU. Pre komentarisanja proveri podatke, pa pisi.

va

677. dali ste leteli na su27,30 ili 35 i koliko sati imate leta na nekom od tih aviona?

Si

Bobi po zvanicnim podacima Rafo ima 3700km domet dok je Suhoj na 4500. Manji domet svakako, ali ne bi isao tako daleko i nazvao ga „mnogo mnogo mali“. Za HR prilike obleti s kraja na kraj zemlje i vrati se u ZG i ostane mu vise od pola tanka. Testimonial sposobnosti maleckog Francuzica govori i cinjenica da je poletio iz St. Nazairea u FR, odletio do Libije, izvidio metu, onesposobio metu (mislim da je u toj misiji bilo ciscenje Libijske PVO za buduce nalete, verovatno unistenje SA8 baterija.) i vratio se kuci bez ijedne ogrebotine. Misija je trajala po FR izvorima 9h i 35min kontinuiranog leta ukljucujuci i samu borbu. Tako da stvarno mislim da je kapacitet tankova najmanji problem kod Rafalea. Ja se sad pitam jeli SU-35 sposoban izvesti takvu misiju sa takvim rezultatima?

Bo

Sivi
Da to je uradio sa dodatnim rezervoarima, ali to ne menja cinjenicu da ima losiji fuel fraction 0.31 u odnosu na SU35 kod koga je 0.36. I naravno SU moze obaviti isti zadatak, i brze i lakse od Rafala.

Si

Bob
Brze hoce, da. 1,85 maha naspram 2,2 govori tome u prilog. Lakse mislim da nece.
Dapace nalazim i kontradiktorne podatke o Suhoju, Svabe recimo tvrde da mu je borbeni dolet svega 3600 km, dok mu je „ferry range“ 4300 km. I unatoc trudu nisam nasao objavljen combat performance za 35icu a znamo da se koristi u Siriji. Za rafa se moze naci da je bio upotrebljen u afganistanu, libiji, siriji, maliju… Cak sam i nasao clanak o potvrdjenom unistenom G-2 Galebu bombom dok je bio na stajanci. Paradoksalno jedini trag koji sam nasao o „uspehu“ 35ice ja to da je oborio druga na SU-30 kad su imali manevre povise Rusije.
Da me krivo ne shvatis, ne tvrdim da je 35ica los avion, dapace i zapad ga smatra da spada u top klasu kad pricamo o air superiority roli ali me malo zbunjuje sto nema pisanog traga o borbenoj upotrebi. A sigurno je okusio miris baruta.
No da se vratim jos malo na Baguette, ima klip na jutjubu na kojem ameri u svojoj reziji govore da Rafal ima bolje letne karakteristike od F-35. Mislim da se iz svega da zakljuciti da je Rafal vrlo dobar samostalan stroj testiran u borbi sa jako dobrim rezultatima. Za SU-35 jos moram pricekati potvrdu koliko je stvarno dobar.

P.S. evo jedini clanak koji sam nasao o borbenoj upotrebi Flanker E je pogranicni sukob Etiopije i Eritreje u kojem je Flanker oborio 4 Fulcruma bez gubitaka. Samo ne znam jeli to govori koliko je Flanker dobar ili koliko je Fulcrum los.

Sr

@Sivi
Nije to sve bas tako jednostavno. Rafal je vrhunski avion, Su-35 je vrhunski avion. Ukratko, kome treba Rafal kupice Rafal, kome treba 35, kupice 35, kome trebaju oba, kupice oba(Egipat).

E sad malo komplikovaniji odgovor kad ih vec poredimo. Radar oba aviona ima svoje prednosti i mane. Rafal prati vise meta i sigurno ima vecu rezoluciju zbog AESA tehnologije i tu ima svoje velike prednsoti, takodje spregnut je sa autopilotom, ima veliku modularnost i pruza vise mogucnosti. Suhoj ima prednost ogromnog dometa tog radara, a rezolucija je takodje odlicna pa sad sta kome treba. S tim da zapadni avioni sa povecanjem dometa novijih radara nisu na vreme dobili novi AIFF, tek se sada polako ugradjuju. Suhoj ima tu prednost da on na tim dometima moze i da prepozna sta vidi jer ima one ogromne antene na napadnoj ivici krila, to nema niko osim njega. Jednostavno ako treba nesto uociti, prepoznati i naciljati na velikim daljinama, on je tu trenutno zakon.

Sto se manevarskih sposobnosti tice, tu nema govora, Suhoj je kralj!
Rafal je dobar avion, ali on ima jednu ogromnu manu, a to su delta krila. Delta krila imaju indukovani otpor, los tzv. aspect ratio. U principu, nepostojanjem prave repne sekcije, pri manevrima, krila sama sebi razbijaju uzgon i prave vrtloge tj. indukovani otpor koji je kvadratna funkcija, slicno kao aero otpor u automobilu, gde vam se za svakih 1.5km/h brzine, otpor povecava otp. duplo. Rafal svojim FBW sistemom i kanardima to dosta kompenzuje, to je opet ponavljam sjajna masina, ali nikad nece biti Suhoj. Suhoj vam je kao da ste uzeli najbolje iz F-16(rate fight) i najbolje iz F/A-18(AoA, upravljivost na malim brzinama) i to spojili u jedan avion kao i F-22. Naravno vrhunski pilot Rafala je dobiti prosecnog pilota u SU-30 ili 35 ako ga „navuce“ gde mu odgovara, ali to ne menja cinjenicu da su potencijali jednog aviona daleko veci od drugog. Delta krila imaju veliku prednost u cvrstini, mogu mnogo da se natovare, mogu dugo godina da lete jer je koren krila ogroman u odnosu na ukupnu povrsinu.

Rafal ima prednost da je za te kombinovane, self escort misije, mozda najbolja masina na svetu uz F/A-18E/F. Jednotavno paleta VZ naoruzanja oprobanih u realnim uslovima, sistem samozastite itd. taj avion cine pravim „svajcarskim vojnim nozem“ medju avionima. Su-35, iako ima VZ naoruzanja, to mu nije primarni zadatak, on je predator u vazduhu. Recimo nama koji nemamo novca za specijalisticke platforme, Rafal ili F/A-18 bi nam bio najbolji moguci izbor ubedljivo! I nama bi to bio „bolji“ avion od SU-35, ali ne zato sto je jedan „bolji“ od drugog, nego zato sto bi se negde jedan bolje uklopio i obrnuto. Pritom manji avion bi se uklopio bolje u nasu aerodromsku infrastrukturu.

Naravno tu je i doktrina upotrebe. Sve u svemu, oba aviona su sjajna, Rafal ima svoje tehnoloske prednosti, zaista jeste napredniji, Suhoj ima prednosti u nekim jedinstvenim sposobnostima, ali kao i uvek, nalet i trening ce dati prednost jednom ili drugom.

Ti

Sumnjam da ce brze jer su im brzine sa okačenim ubojim teretom puno manje od ovih gore i puno manja razlika. ovo gore su brzine u clean configu

Bo

Sivi
Rafal ima bolje letne sposobnosti od F35.
Svi noviji avioni imaju mnogo bolje letne sposobnosti od F35, jer on nema superkruzer, nema FF. To ne dokazuje da Rafal ima odlicne letne karakteristike, vec sa F35 ima lose.
Svabe recimo tvrde da mu je borbeni dolet svega 3600 km,
mogu da tvrde sta hoce, ali je sigurno veci nego na samom Rafalu, a i ne menja cinjenicu da je plafon leta veci, veca brzina kao i da ima bolji FF od Rafala.
Ukratko Rafal je odlican avion, ali govoriti da je bolji od SU35, ne bih se slozio.

Mi

Bob@
Pričaš da Rafale troši više od Su 35,ok!
Sad te pitam; Može li SU 35 letjeti brže od zvuka bez afterburnera?
Laički postavljeno pitanje da se razumijemo bolje,jer kad upotrebljavaš afterburner trošiš puuuno više goriva!

Ž

MiG21BiS

Да, Су-35С има суперкрстарење.

mi

@ Živojin a Rafale i kojom brzinom

Ob

SU-35S superkrstarenje? Da ali bez naoruzanja (dakle neupotrebljivo) i na prilicno niskom mahovom broju sa visokim koeficijenotm otpora:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Qualitive_variation_of_cd_with_mach_number.png/440px-Qualitive_variation_of_cd_with_mach_number.png

F-22 postize superkruzing na 1.8 mahova sa naoruzanjem gde je Cd nekih 0.4 sto znaci da realno moze duzi period vremena provesti u tom rezimu. Kod SU-35S je max superkruzing tek nesto preko mahovog broja ali taj vazduhoplov i nije projektovan za tako nesto, to je danas pre marketing da se navede kao karakteristika 5. generacije.

Gl

Nema za hevatsku nista od rafala plus jos svica treba nove avione ove godine da izabere tako da rafal je pusta zelja

Odgovori
Lo

Za šta će njima tolika avijacija. Zar neće NATO da ih čuva.

Odgovori
mi

Neće od druge članice saveza..

Bo

Da nije NATO-a, Grčka i Turska bi zaratili brat bratu dvadesetak puta.

Ol

I oni su počeli da upotrebljavaju Expert Choice? ;-)

Odgovori
Sa

Lepa vest i nadam se da ce u buducnosti nabaviti jos tolko,obzirom da su Turci nestabilni ko glicerin i pitanje je dana kada ce se razmahati

Odgovori
En

Grcki dug 220% uzimaju najskuplji avion na svetu (ne kazem da nije dobar), ali burazeru o cemu mi ovde pricamo….zasto se ovi ljudi malo ne uozbilje i restartuju, da vide da su dotakli dno….mos misliti, njima obecala Francuska da ce imati zastitu od Turske…Erdo izadje rece dve recenice, sutradan tri napada po Francuskoj…jadna majka onom ko se uzda u Zapad….

Odgovori
B

Pametni su Grci i ozbiljni, verovato se zato i naoruzavaju. Bila je Grcka pred bankrotom i izlaskom iz Evro zone pa su im progledali kroz prste verovatno plaseci se domino efekta pa eto i to koriste. Salu na stranu Grci smatraju Tursku za egzistencijalnu pretnju i ulazu u vojsku po cenu bankrota ( vazduhoplovstvo ima preko 400 aviona). Ali razumem rezigniranost jer taj faktor spoljnog duga postaje komican, samo da ne bude i tragican.

Ako imaš platu 20 000 dinara, a duga 10 000 to je za tebe katastrofa. Ako imaš platu 1 000 000 dolara možeš da duguješ maltene koliko hoćeš jer ti praviš novac i kreditne obaveze ispunjavaš bez problema.

Tr

Kad se uzdas u istok prodjes ko Jermenija, ili ko mi 92-99.

Ne

Ispravka, Jermenija se uzdala u zapad, zato je i prosla kako je prosla!

Р

@Track

Нама Исток уопште није био савезник ’92.-’99. И ’91. и ’93. смо подржавали Јељцинове противнике. Шта смо могли очекивати за узврат.

Ja

Track, Jermenija se u Zapad uzdala, a drugi primer Vam je slab, u najboljem slucaju.

Dr

@Track

A kako je prosla Jermenija, ne secam se da ju je neko napao?
Ako mislis na Karabah, prosli bi kao bosi po trnju da Rusi nisu svirali kraj utakmice.
Jermenska vlast uzdala se u pomoc zapada, nema na cija vrata nisu zakucali, pa su dobili jedno veliko nista od zapada.
A pre toga su se sve vise okretali zapadu i distancirali od Rusije, iako je svima jasno da bi Turci pregazili i Jermeniju da iza nje ne stoji Rusija.

Sto se nas tice, mi se ’90-ih uopste nismo uzdali u Rusiju. Milosevic je podrzao puciste u Moskvi i samo su naivni mogli da ocekuju bilo kakvu pomoc od Rusije posle toga. Hrvati su ’90-ih jedno 100x vise saradjivali sa Rusijom od nas.

Br

Kamatna stopa na ulaganje u grcku 10-togodisnju eurobveznicu je 0.86%. ECB stoji iza nje. Ulaganje od par milijardi sigurno nece povecati prinos ali picvajz sa Turcima sigurno hoce

Ni

Čestitam, ovi će grčevito da se bore da odbrane nezavisnost.

Odgovori
Me

Komentari kako su Grci glupi i ovo je loš posao kreću za 3,2,1…

Odgovori
Ve

:))))))))))))

Mi

Turska je zatvorena sa S400… tu nema prolaza. Grcima je bilo bolje da kupe za te 2.5 milijarde Aster 30 ili Barak 8 ionako vec imaju preko 100 F16V. Mislim da im je ovo realno bacanje para. Ako neko smatra drugacije od bivsih pripadnika vojske voleo bih da mi kaze zbog cega. Pozdrav

Odgovori
Be

Kad si zadnji put bacio oko na kartu istocna sredozemlja?

Mi

@Beduin. Objasni mi da li se isplati kupiti 12 Rafala za 2.5 milijarde. To se rusi sa 24 rakete iz sistema S400. Toliko raketa ima pola diviziona (a 1 je oko 400 miliona) a mislim da Turska ima 4 diviziona, a uz to otprilike isto F16 aviona kao Grcka. Turska je takođe sila po pitanju dronova, a ima 8x stanovnika više od Grka. Turska je daleko ekonomski jaca, kao muslimanska zemlja imaju nenormalan prirastaj i ako gledamo malo dalje imaju mnogo bolji polozaj u buducem sukobu sa Grcima. Zato mislim da bi Grci trebali da malo vise uloze u PVO koji im je komican… Slazem se da je potrebno mocan RV ali je malim zemljama mnogo vazniji PVO.

ma

Ne samo da je S400 zatvorio Tursku, već i ovaj deo galaksije. Klingonce oblije hladan znoj uvek kada moraju da priđu Zemlji bliže od 3 svetlosne godine.

St

Toliko su zatvoreni sa S.400 da su odlucili da naprave svoj PVO sistem velikog dometa. Proguglaj malo na temu HISAR-U.

Be

pogledaj kartu

Sr

@Milos
Ako ne racunamo zastareli Hawk(na koga se Turska oslanja) imaju S-300PMU-1, Patriot Pac 2 i 3, Tor, Evolved Sea Sparrow na brodovima, gomilu raketnih sistema kratkog dometa i artiljerijskih sistema, a na Kipru imaju i Buk-M2, tako da ne znam sta je tu „komicno“?

Al

@Milos

Turska sa S-400 je jedino zatvorila Anatoliju, koja je i ranije bila zatvorena. Akcenat tursko-grškog sukoba je na Egejskim ostrvima i Kipru, a tu kopneni sistemi PVO imaju daleko manji značaj.

@Stojko

To im je oduvek bio dugoročni plan. Problem je što je Turskoj trebao PVO sistem velikog dometa odmah sada, te je tu S-400 uleteo.

Dr

@Stojko

HISAR-U ne postoji i pitanje je da li ce ikad zaziveti. Turci na HISAR sistemima rade odavno, a posto su u medjuvremenu kupili S-400 nije tesko zakljuciti da razvoj HISAR-U ne ide kako treba.
Da ide, ne bi sigurno slupali par milijardi u nabavku S-400 nego bi zavrsili HISAR-U i stancali ga.

Fa

@ Milos

Grčka ima sa 131.000 kvadratnih kilometara 15-ta po veličini u Evropi, ima 13.000 kilometara obalske linije i 505.000+ kvadratnih kilometara ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) koje Turska ne priznaje i čija mornarica redovno provocira Grke i polaže prava eksploatacije na delove te zone.

I ti onda pitaš šta će Grcima jedan od najboljih aviona današnjice i predlažeš jačanje PVO? Jači PVO za zemlju sa preko 1.200 ostrva kojoj pripada skoro ceo istočni Mediteran? A čime će turske brodove da odbiju? Sa Aster 30 i Barak 8?

Da, stvarno glupi Grci, ulažu svo vreme u avione umesto u PVO. Ima Turci da ih sravne sa S400 samo da ukapiraju koliko je Rafal promašena investicija i loš izbor…

Sa

@maxy, @Stojko
Maxy jeste malo izkarikirao ali, moguc razlog zasto Turska pravi svoj sistem je nezavisnost od Rusa, a moguce je da u neko dogledno vreme opet ne budu prijatelji, a ne zato sto je S-400 los sistem, naprotiv…
To sto Turci imaju trenutno na stanju od raketa za sistem S-400 verovatno nije dovoljno kada bi izbio neki rat izmedju njih i, recimo, Grcke, jer ovaj clanak obradjuje novu kupovinu grckog RV-a. Uz duzno postovanje prema turskim naucnicima, tesko je da oni mogu da prevazidju kvalitet S-400.

Sm

@ Falcon i svi ostali

Ako se dogodi sukob, bez obzira na tehniku, nisam siguran da Grcka moze bilo sta da uradi sama…

Fa

@ Smoke

Da su Turci toliko jaki koliko kažeš, sukob bi se već davno desio. Turska je još od 80-ih glavni US/NATO partner za operacije na turbulentnom Bliskom istoku.

Pre toga je bila izuzetno značajan strateški partner Zapada za vreme Hladnog rata. Imali su Turci puno vremena i političkih poena da „nagaze“ Grke a da im za to niko ništa ne kaže.

Upravo je HAF sa svojom tehnikom i vrhunskim pilotima najveći trn u oku moćnoj Turskoj decenijama unazad.

Skoro sam siguran da bi u tom nekom sukobu Grci rasturili Turke, i to sa velikom gol razlikom. Turci to odlično znaju, zato samo laju (za sada).

Nadam se da nikada nećemo saznati ko je zaista jači :)

Mi

Moram se u ovom slucaju sloziti sa Falconom.
Koliko god da su Turci agresivni, ponarucito danas, Grci su narod i vojska koja je spremna upravo na Tursku agresiju. Ne bi tu bilo praštanja i potpisivanja ugovora kao što Putin radi. Razvalili bi ih ko panta pitu da dodje do sukoba u vazduhu. Treniraju decenijama upravo to i nikakva iznenadjenja im Turci ne mogu prirediti jer ih ovi ocekuju i veoma dobro poznaju. Zato Grci na frku pazare F-35 i Rafale. Da ne govorim o modernizaciji 80 F-17 na Blok70 standard koja je u toku! Ne zato da bi sustigli Turke, nego da bi ostali korak dva ispred u narednih nekoliko godina bar.
Turci ce za manje od 12 meseci imati avione skoro celu generaciju iza Grka. Sta ce da urade sto se toga tice saznacemo veoma uskoro. A Grci ce samo da dodaju ili F-35 ili Rafala.

Fa

@ Miloš77

Upravo tako 👍

Sm

Recimo da Turci mogu da mobilisu 20 MILIONA ljudi sto je vise nego sto ima Grka na celoj planeti, ima veoma veliki uticaj u islamskom svetu, industrijski su mnoooooooooogo ispred (u g20 su). Da ne pominjem da imaju i placenicku vojsku…
U ratu se ne gleda samo tehnika i utreniranost (a i to je veliko pitanje da li su Grci bolji), vec i niz drugih stvari, poput ekonomije, industrije, velicine populacije, morala…
Jednostavno Grcka je premala da bi sama mogla da ucini bilo sta, a to da li ce joj neko pomoci, ili ne, da li ce se sukob dogoditi ili ne, ni Vi, a ni ja ne mozemo da znamo, nismo vidoviti.

Al

@Smoke

Turska nema veliki uticaj u islamskom svetu. Odnosi Turske sa ostalim islamskim zemljama su napeti u najboljem slučaju, dok islamske zemlje koje imaju bolje odnose sa Turskom (npr. Katar i Libija) su na takav potez bile primorane očajnim geopolitičkim okolnostima u kojima su se sami našli.

Turska ekonomija je na staklenim nogama i poslednje što joj treba je potencijalna pomorska blokada turskih luka. Jednostavno rečeno, Turska jedva preživljava ove trenutne vojne ekspedicije i samoj ekonomiji je hitno potreban jedan mirniji period oporavka.

Plaćenička vojska je plaćenička vojska. Dok god ima novca i borbe nisu teške, dobra je. Ali kada krene stvarno jako ratovanje neće je biti nigde.

Turska može da mobiliše 20 miliona ljudi, ali za to će joj trebati minimalno godinu dana (a verovatno i više). Za to vreme sve ostale prednosti Turske mogu pasti u vodu, pa bi na kraju gledali nekoliko godina dug rat iscrpljivanja nalik Iračko-iranskom ratu.

ID

@Smoke
Pogledaj primer Izraela,kad pričaš o veličini države i broju stanovnika.
Ja mislim da se Grci savršeno svesni odakle im dolazi zlo. Sirija, LIbija, Jermenije su samo probe. Zna se šta hoće Turci.
Mudri Grci su svoja savezništva napravili mudro, eliminisali komunizam. Da su se oslonili na Ruse, sada bi bilo pitanje da li bi držali Peloponez. A, ostva i istok bi im otišli.
Utrenirana vojska i dobra tehnika su ključ. Turska će se smiriti ili kad ne bude agresora kao Erdogan ili kad dobiju po nosu.
Ono što mene plaši je da li su Grci toliko uvežbani i organizovani? Ako se pogleda po ostatku…
Hvala im što postoje, jer bi mi smo sledeći.

Mi

E ovo je vec dobar primer koliko bi 8-12 Rafala kostalo Hrvatsku bez naoružanja.

Ove godine pored hrvatske odluke za pazar novog aviona mene najviše interesuje i šta će Turska da kupi da zameni njene F-16! Sa kim će Erdogan da potpiše ugovor sa obzirom na dosadašnju politiku.

Da li ćemo videti dodatnu kupovinu S400 uz nove Su-35ce kao odgovor na grčke Vajpere, F-35 i Rafale? Nemaju baš mnogo izbora, čini se. Trebalo bi im bar 100 Su-35 ako ne i više da naprave neki balans sa Grcima. Osim S400 od Rusa im ništa neće stići mnogo brzo osim ako ne preuzmu deo proizvodnje, što nije isključeno. Ipak i takve stvari uzimaju vremena i više su dugoročna rešenja. Za Tursku, dugoročno dobro rešenje je vratiti se zapadu i ne glumiti ruskog brata na kratke staze kao što Erdo radi. F-35 mogu dobiti al je pitanje inata izgleda.

Odgovori
Б

Su35 vjerovatno najnapredniji avion a da nije zapadne proizvodnje,ali je tehnološki slabiji od rafala(sto pravi ipak razliku).

67

Belenko

U cemu je to tehnoloski slabiji?

Molim za koncizan odgovor…

Ob

U radaru je tehnoloski slabiji!

67

Objasnite zasto je i kako tehnoloski slabiji, nije dovoljno samo bubnuti komentar

Bo

Oberbefehlshaber
U radaru nije nista slabiji, cak mnogo bolji.
Milos77
Pa i sa ovim avionima Turska ima jacu avijaciju od Grcke i pored Rafala.
Rafal koga dizu u visine, bez dodatnih rezervoara ima mali dolet, a sa njima smesne manevarske sposobnosti.

Pi

@Miloš Zapravo nije baš lako izračunati pošto Grčka kupuje 12 polovnih i 6 novih. Dvije milijarde za avione i sve što ide uz njih a oko 500 miliona evra će biti izdvojeno za naoružanje….Hrvatska kupuje 12 polovnih. Biti će negdje oko 1.2 – 1.4 milijarde. Što nije uopće puno… Pitanje je kolika je razlika u cijeni između novog Rafala i rabljenog, zato je „teško“ izračunati.

Lo

I dalje mi nije jasno šta će u slučaju sukoba sa Turkom da radi NATO. Koga će da brani. Kada mi nešto kupimo odmah vrište i kažu da nama to netreba jer smo okruženi NATO članicama, i ako se nekome zamjerimo sa svih strana će da nas bombarduju.

Odgovori
Mi

Ništa! Snazno ce da apeluju na uzdrzavanje i politicko resenje dok ce piloti da obaraju jedni druge. Šta drugo mogu.
Verovatno bi se sva akcija vodila u vazduhu i na moru, sa mogcim napadima na avio baze.
Ako bi se i raketirale avio baze, odmazde bi bile ogranicene na iste ciljeve. Tako ja bar vidim.
Dok je Erdogan na vlasti takav scenario je veoma moguć i Grci nisu budale da ne znaju to.

Mi

@Lovac,
Zaboravih da dodam da su bogami vrištali i na Tursku kad su ovi pazarili S400. Sankcije, itd.. ali bombarduju se samo slabi i iscrpljeni!

Kr

Grcka ipak ima na svojoj strani i clanstvo u EU, koje u sebi sadrzi istu klauzulu o zajednickoj obrani. Napad na jednu clanicu je napad na sve. Sigurno bi mogli racunati na Francusku i Talijansku potporu, kako sada stvari stoje, a vjerojatno bi i neki drugi uskocili.

Dr

@ Kresimir Korzinek

EU ce ratovati protiv Turske do zadnjeg Grka.
Ne bi prstom mrdnuli.

@Miloš77

Kipar ste zabpravili. Tamo bi se najverovatnije tukli i na kopnu.

Mi

@Drina
Opravu ste! Ne bih voleo da budem tamo ako krenu ozbiljnije.
EU ce finansijski pomagati Grcku a ne Tursjku u takvom sukobu. Drugacija pomoć im ni ne treba! Odavno se oni spremaju ali ne za sukob protiv Rusije nego milih im komsija Osmanlija.
Baš me interesuje šta Erdogan planira jer nema prijatelja na duze staze od onih koje je imao uz NATO (i americke F-35 tipa programe) do juče. Nikad nece ni imati.

Ba

@Kresimir
Grčka može gotovo sigurno računati na Izrael i to pre nego na EU solidarnost. Izrael ne želi Tursko jačanje uticaja u Mediteranu.

Ob

>> Grčka može gotovo sigurno računati na Izrael

To bi verovatno bila odlucujuca pomoc, obavestajno bi ih sigurno podrzali, mozda i pilotima ako bi bilo neophodno. Od EU slaba vajda, mi imamo ovih dana u EU „ratno stanje“, gde svaki dan pandemije kosta par milijardi evra i do sada se niko nije setio da tresne novac na sto i krene da pravi „fabriku“ koja je sposobna da proizvede dovoljno vakcina (ako to vec postojeca industrija nije u stanju). Uvesti radnu obavezu svim potrebnim kadrovima, ako treba nacionalizovati deo farmaceutske industrije i odraditi posao. Ali nema sanse. Fuckin’ Izrael je uspeo da dodje do vise Pfizerovih vakcina dizajniranih u Nemackoj nego sama Nemacka! To mislim sve govori o kvalitetu briselskog menadzmenta kriznih situacija…

K

@oberbefehlshaber

Ne, to govori iskljucivo o tome da je Izrael bio spreman platiti enormnu cijenu da cjepivo dobije preko reda. “Briselska birokracija” je glavna meta svih koji bi po necemu pljuvali, ali osim kolektivnog pregovaranja za cijenu cjepiva ona sa distribucijom veze nema. Distribucijomse bave privatne firme i nacionalne vlade sa svojim zdravstvenim sustavima. Tako da pljujte njih i tamo trazite odgovornost. Prelako se krene kriviti Brisel za sve i svasta sa cime veze nema.

De

Grcka i Turska su protivnici vekovima, tacnije 2 veka ako uzmemo u obzir sadasnji drzavnost Grcke. Bilo je mnogo epizoda gde je dolazilo do ozbiljnih izliva neprijateljstava i sukoba. Moram priznati da je prvi vek Grcke drzavnosti rezultatski isao u korist Grka, ali ako pogledate poslednjih sto godina Turci su u plusu (Gubitak male Azije, Kiparsko pitanje).

Sadasnja epizoda se u osnovi svodi na dve stvari: podmorsko bogatstvo koje je napretkom tehnologije postalo dostupno za eksploataciju. Druga stvar je tranzit gasa.

Sto se prvoga tice Turska pokusava da poput klasicnog nasilnika iznudi koncesije od Grka i dokopa se vise akvatorijuma u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Turskoj je prostor potreban kako za eksploataciju a tako i za tranzitne dozvole potencijalnih novih gasovoda. Tu dolazimo do tacke dva. Izrael, Grcka i Italija vec razmatraju izgradnji velikog gaspovoda kojim bi se transportovao gas sa polja Levijatan. Time bi se zaobisla Turska kao gasno cvoriste dodatnih linija gasovoda.

I onda na scenu stupamo mi ljubitelji avijacije. Da pratimo dinamicnu partiju saha. ispecite kokice.

Licno mislim da ce Izrael pomoci Grckoj na mnogo nacina. A u slucaju direktnog sukoba verujem da bi se i Rusija ukljucila na strani Grcke u cilju poboljsanja svoje pozicije na Kavkazu i Bliskom istoku.

Ed

@Milos
„…PVO koji im je komican…“
Pa mogli bi definitivno uloziti vise u PVO, ali da je komican… bas i nije.
Imaju:
– Patriot PAC II/ PAC III – 6 baterija, 36 lansera
– S-300 PMU 1 – 1 Bataljun, 4 sistema, 32 lansera
– SKYGUARD VELOS – 20 sistema
– TOR M1 – 4 sistema s 16 lansera za zastitu S-300
– Crotale NG/GR – 9 lansera
– nekoliko stotina Stingera i raznih PAT-ova
A treba uzeti u obzir i ulogu mornarice u PVO, tj. brodove koji imaju sustave srednjeg dometa:
– RIM-162 ESSM, Fregate HYDRA x4
– RIM-7 Sea Sparrow, Fregate ELI x9
– RIM-116, Raketni brod Roussen x6
Svi borbeni brodovi naravno imaju samozastitu u obliku CIWS, PAT, Stingera i sl.

Odgovori
Al

Ogroman je to novac za polovne avione. Rafal jeste fenomenalan avion ali mu je cena astronomska.

Siguran sam da su strucnjaci iz MO Grcke uradili neke analize i da znaju zasto ovo kupuju, ali moje neko misljenje je da bi bolje prosli sa dodatnih 12 F-35 (na ovih 20 sto su porucili) koji ce da pruze mogucnosti koje Grci trenutno ne poseduju za razliku od Rafala. Umesto aviona koji je slican F16V (na koji se nivo podizu grcki F16), trebali su da uzmu vise stealth aviona koji ce im omoguciti dejstvo u prostoru gde moze da deluje turski S400.

Odgovori
Lo

Nisam siguran da bi i stelt baš lako mogao da se privuče sistemu S400.

Iv

Rafal preskup, sigurno nevredi tih para. Egipat uzeo 46 NOVIH migova 29m za dve milijard. Sigurno puno bolja opcija, za manje para

Odgovori
Mi

Koliko para toliko muzike. Mig 29m je dovoljan za afričke susede, za Izrael su samo leteće mete.

Vl

Miloš,
Svaki avion je leteća meta. Samo je neke teže a neke lakše pogoditi. Da izraelski F16 lansira raketu na Mig 29M a ovaj na Izraelca, šta misliš ko će lakše pobeći ili pak izbeći protivničku raketu?
Onaj izraelski bumbar ili Mig 29M?

Mi

Izraelski F16 dobiva taj duel protiv miga 29.
Izrael jednostavno ima bolju elektroniku za samozaštitu.
Videlo se u Siriji gde novi sistemi Pancir i njegove rakete posle lansiranja ne mogu da zahvate cilj pa lete uokolo ko muve bez glave.

Sr

@Milos @Vlad
Izrael i Egipat vise nisu u zategnutim odnosima. Od kad Egipcani ignorisu Palestince i primaju americku vojnu pomoc, Izrael se ne bavi njima i obrnuto.

Sta vise, deo su ove Mediteranske inicijative da se ogranice Turci. No u ovoj prici konkretno, ne bi se oni mesali direktno na strani Grcke, to su prazne price. Izrael kao i svaka mala drzava, koliko god mocna bila, ne zeli da pravi sebi dugorocan problem ako ne mora.

We

SCALP-EG i Meteor kao i Exocet su turski problemi.
I to veliki.

Odgovori
19

Ja mislim da ce kad-tad izbiti rat izmedju te dvije drzave. Turci su sve vise agresivni,fali im jos nekog nacionalnog zanosa u kojem ce odluciti da imaju pravo da zaposjednu jos tudjih teritorija,posto sve sto imaju je oteto kroz istoriju. Ili kako je neko lijepo napisao da su „nestabilni kao glicerin“.
A u svemu tome ne treba podcijeniti ni strateski interes Rusije u tom podrucju u slucaju sukoba. I samo se pitam zasto su Turcima prodali najsavremeniju PVO,narocito posle obaranja njihovog SU-24.

Odgovori
Be

interesi si cudo, mjenjaju se brze nego dnevna vremenska prognoza. danas bliski saveznici lako postanu ljuti rivali prije isteka radna dana.

no, zaposjedanje teritorija i ankesija….to je zastarjela koncepcija.
not gonna happen in this case.

Grcka i Turska se spore oko prava na exploataciju u vodama Egeja.
iako je Egejsko more zatvoreno otocima pod Grckim suverenitetom, vode izmedju nih nisu uvijek nuzno pod Grckim suverenitetom.

Pilot koji je oborio su-24 je bio deo ekipe protiv Erdogana. Erdogan je napravio čistke u vojsci i sad nema dovoljno pilota. Rusija i Turska se ne vole, ali imaju važne zajedničke interese. Erdogan je nepoverljiv prema SAD zbog puča. Ruska logistika snaga u Siriji i u Mediteranu bi bila teško ugrožena u slučaju nekog konflikta između Rusije i Turske.

Takođe, u ratu SAD da spreči prodaju ruskog gasa Evropi, Turska je odigrala u korist Rusije i omogućila je Rusima da pređu preko Crnog mora i izađu na Balkan. Posle toga je popustila Bugarska (pre toga pod pritiskom SAD sprečila Južni tok) i sada, kada je ugrožen Severni tok 2, a prenos preko Ukrajine je sve manji, nebezbedniji i realno će prestati za par godina, Turska ima sve veći značaj za Rusiju. Sa druge strane, posle čistke u vazduhoplovstvu, Erdogan je rešio problem odbrane sa s400, za sada. Turska preduzeća rade građevinu u Rusiji, ruski turisti su važna komponenta u razvoju turskog turizma, a turska poljoprivreda izvozi dosta hrane u Rusiju. Najveći problem za dve zemlje je sukob u Idlibu, gde Rusi podržavaju Asada, a Turci pobunjenike (ima i etničkih Turaka među njima).

Rusi sigurno imaju protivmere za S400, a bez prodaje naoružanja, teško je finansirati razvoj i proizvodnju novih tipova istog.

Ja

Jeste dob ar avion ali tolike pare dati za 12 polovna i 6 nova mlogo brate.

Odgovori
Vl

A Bugari što dadoše 1.3 milijarde za onih 6 klot F16?

Ed

@Jale
Skup avion, ali u 2 MIlijarde USD uz cijenu osim aviona ide i obuka, logistika i rezervni dijelovi.
„…da flota grčkih Rafala bude podržana u naredne četiri i po godine ćime će, kako je navedeno, “dostupnost opreme i sistema biti održavana na najvišem nivou“…“

NN

Ako su vec hteli dolet i radar zasto nisu uzeli F-15. Proverena platforma.

Odgovori
67

Najpametniji komentar.

F15 i SU35, gospodari neba . Piloti znaju zasto. Prosto je tragikomicno porediti ostalu boraniju sa njima.

Sr

@NNikola79
@677.trae
Mislim da je kljuc u SCALP-EG i Exocet raketama kojih imaju poprilicne zalihe. Znaju oni sigurno sta rade i zasto nabavljaju to sto nabavljaju. ozbiljno je to RV.

An

@Srbofil

Upravo tako. Najsmešniji su mi ovi komentari koji sugerišu da RV Grčke ne zna šta kupuje i zašto. Sigurno oni nisu detaljno proučili Rafal i zaključili da im je iz XYZ razloga trenutno najbolja investicija.

67

Srbofil
Pun pogodak kada pricamo o V-Z operacijama. Ljudi ne shvataju da je Rafal stvoren po TT karakteristikama kao po kalupu za sredstvo koje treba da isporuci dalekometnu artiljeriju. A ima hvala bogu sta da isporuci i to vrlo kvalitetna zrna.

Ed

@NNikola79
@677.trae
Uz ovo sto je naveo Srbofil bitno je i to sto ih dobijaju odmah:
„…isporuka prvih 6 polovnih aviona početi u julu ove godine sa tempom isporuke od jednog aviona mesečno. Isti izvor navodi da će potom 6 novoproizvedenih primeraka stići u Grčku na leto 2022. i poslednjih 6 korišćenih Rafala početkom 2023. godine.“

NN

Koliko ja shvatam, ne treba im avion za napad na zemaljske ciljeve, vec za odbranu. Za exocet imaju mirage 2000. Nova varijanta F-15 ima veliki dolet i mocan radar. Po meni je proverena platforma. Realno kupuju rafal da se ne bi oslonili na samo jednu drzavu.

Sr

@NNikola79
Sve se uzima u obzir, pa i politika pri kupovini ovakve opreme, tako da oni sigurno imaju citav niz razloga. Ovi avioni ce upravo menjati Mirazeve. Znate i sami da Grci jako puno lete i verovatno najstariji Mirazevi ne mogu taj tempo da istrpe vise.

Sto se tice F-15, HAF u sluzbi decenijama ima teske dvomotorne avione F-4. Da im je trebalo nesto u toj klasi, oni bi sigurno nabavili F-15. Imali su prilike da vezbaju sa njima cesto, poznaju oni taj avion odlicno.

To je vrhunsko RV, znaju sigurno veoma dobro sta rade i zasto.

Nekome kome treba F-15, on ce kupiti F-15, a kome treba Rafal, on ce kupiti Rafal ako me razumete.

Ž

Srbofil

90-тих је струка у Грчкој била изабрала Ф-15, био је организован и приказ авиона (занимљиво и Руси су били послали Су-27).

Али је уместо Ф-15 набављен додатни број Ф-16.

Sr

@Živojin
Nisam to znao.
Naravno da je F-15 „bolji“. Vajper sa dva tanka je min CAT1 ogranicen i opet ima manji dolet od 15ke, o nosivosti da ne pricam. Medjutim tada je Turska gradila ogromnu flotu, moja neka pretpostavka je da im se verovatno vise isplatilo malo smanjiti numericku prednost, nego da za iste novce kupe duplo manje 15ki. Pritom tu su i troskovi odrzavanja, nalet, a to se nagomila brzo kod velikih aviona.

Sve u svemu, kombo Miraz i F-16 je odlican, sa Rafalom ce biti jos bolji.

Nisu ni nase 29ke bas tako „lose“ da se razumemo, samo su trebale ranije i bolje da se modernizuju, ali dobro.

Ja

Gledao sam Rafal na Le Bourgeu 2017, mocan avion. Mislim da je za teritorijalno manje zemlje poput Grcke bolja opcija od npr. Suhoja. Ruski teskasi su ipak za golemu rusku teritoriju. Rafal me ocarao , snagom, ubojitoscu, okretnoscu, dizajnom, to je ono sto sam mogao da vidim.

Odgovori
Bo

Jablan
Dizajn je nebitan za sukob, a okretnost Rafala je mnogo mnogo slaba, pogotovo sa dodatnim rezervoarima za gorivo, bez kojih ima mnogo mali dolet.

Ed

@Jablan
Pa bas i nema izrazitog razloga zasto bi u usporedbi Rafala i Su-27/30/35 jedan od njih bio bolji za drzave velikog prostranstva a drugi za manje drzave.

67

Mirage je u jednom jako jako bitnom aspektu mnogo ispred rafala, tkzv brzina reakcije prilikom uzbune…to je rak rana mnogih lovaca danas…

Б

Turska ima velik natalitet zahvaljujuci kurdima kojih ima 15-20% populacije.

Odgovori
Mi

Svi se oko nas naoruzavaju samo mi mlatimo praznu slamu. Ako uskoro ne kupimo S-300 ili FK-3 procicemo isto kao 1999 god.

Odgovori
Mi

Ne vrti se sve oko tamo neke Srbije.
Možda nisi prijetio, ali Srbiju su zaobišli sa svih strana,možemo konačno da se opustimo.

BS

Srpsko vojno vazduhoplovstvo pre vise od 100 godina je nastalo na francuskim osnovama. Leteli smo na njihovim avionima, ucili u njihovim skolama od taktike, odrzavanja do pilotiranja. Nakon rata kada je ruski car nestao sa scene mi smo sa Francuzima opet imali odlicnu saradnju, cak proizvodili njihove avione i bili u vrhu. Nakon toga dolazi ekipa koja je napravila otklon od te saradnje, a na kraju je opet morala da se prikloni toj francuskoj sto je trebalo bas da se krunise sa avionom NA i to pod uticajem srpskih kadrova u JNA, ali je bilo vec kasno. Koliko god mi mrzeli tu Francusku zbog svojih gresaka prema nama jedino ona je htela da nam pomogne i proda tehnologiju i znanje sa zapada , za velike novce, ali je prodala i pomogla. Cak nasa braca Rusi cesto nisu hteli ni za debelu lovu da nam „daju” puno toga. Da li je potrebno nekome da na Balkanu ceka promenu Putina sa ruskim lovackim avionima? Moje iskreno misljenje je da nije, pa sve i da su duplo bolji, ali nazalost nisu, cak po mnogim karakteristikama su i gori, neka zivi Putin 150 godina, ali jednog dana on mora da ode ovako ili onako i onda mogu opet doci neki koji ce ladno da gledaju kako proruske kadrove vode na neki Goli otok i nikom nista. Naravno da nam zato treba Rafal, to je prosto jedan kontinuitet koji ne treba prekidati. Da li su Francuzi sigurica ako dodje do situacije stani- pani, pa nisu, nije niko, ali uvek se nadje neki Pjer Binel, Pjer Mari Galoa i drugi koji nam pomognu kada je bas tvrdo. To kod drugih sa zapada ne postoji cak ni za debele pare, mrze nas. Zato neke danasnje francuske kadrove treba vezati za Srbiju i na tome raditi, znaju oni sta smo sve radili zajedno, sta su oni uradili za nas i mi za njih. Tu ne treba traziti srazmeru, zato sto je u prvom svetskom ratu ona bila jos veca u poredjenju Srbija- Francuska i u pitanju je samo interes i geostrategija. Tu smo mi u prednosti i broj jedan na ovom terenu, Via Militaris prolazi kros Srbiju, sada je prosao i „juzni tok” tuda (u blizini) i tek ce se traziti pozicioniranje svih relevantnih snaga. To sto „mozda” oni prodaju Hrvatima avione je nebitno (nivo akro-grupe) niti moze imati i pribliznu tezinu onoga sta bi to bilo i za nas, a cak i za njih ako bi Rafal prodali nama. Ruski uticaj je veliki ovde, a sada dosta toga ulazu Kinezi, a polako se uvlace i Nemci. Ako uzmemo da su dobili aerodrom Nikola Tesla i da su sa Kinezima napravili dogovor oko Beogradskog metroa, mozemo samo da budemo sigurni da ce kupovina novog aviona za nase RV biti tesko politikanstvo. Samo metro sa Kinezima je cifra od 4,4 milijarde evra. U Briselu su ke..li ali su se Francuzi oglusili. Isto bi bilo ako bi nam za te Rafale trebalo ovo ili oni, Francuzi ce dati samo za lovu, a Rusi ce da traze i pare i politicka ustupanja. Samo Rafal i to nov.

Odgovori
Lo

Apsolutno se slazem i podrzavam. Meni je OK recimo i novoproizvedeni Mirage-2000 ( hipoteticki )sa AESA radarom i METEOR raketama, zajedno sa HAMMER vodjenim bombama i u odgovarajucoj kolicini ( 24 kom.).

An

@Lone Wolf

Novoproizvedeni Mirage-2000 bi bio odličan, ali proizvodnja je ugašena 2009.

Dr

@BSD
„Koliko god mi mrzeli tu Francusku zbog svojih gresaka prema nama…“
Pa vidi prijatelju, tebi su to mozda greske , ali oni ne smatraju da su bilo kakvu gresku napravili,naprotiv. Od pocetka sukoba u bivsoj SFRJ najgora propaganda prema Srbiji je bila u Francuskoj (licno ziveo tamo) i Nemackoj.Te dve zemlje su direktno finansirale i u oruzju podrzavale secesiju Slovenije, Hrvatske i BIH. Cak su imali i svoje dobrovoljce u njihovim jedinicama. Da ne pominjem ko je prvi bombardovao srpske polozaje u RS. Prvi put posle drugog svetskog rata na tlu Evrope. Amerika se tu dugo drzala po strani, i tek kasnije ukljucila posto je to smatrala za evropsko dvoriste.
Tako da to trazenje nekog alibija ili sto bi danas moderno rekli „exit strategy“ kako bi se sve to stavilo pod tepih ,to nas ponovo vraca u isti zacarani krug zaborava i ponavljanja istorije, svaki put sa novim zrtvama.

Sr

@Dragan Peric – FRA
I mi smo pomagali, da ne kazem direktno ucestvovali u gradjanskom ratu u Grckoj, pa smo odmah posle usli u „savez balkanskih zemalja“ sa njima i Turcima kad su nam se tresle gace od SSSRa. Spanci su bili na strani Hitlera, pa su posle primljeni u NATO i tako milion drugih primera.

Politika je kurvanjska igra. Kad bi se svi ponasali kao trenutno Francuzi prema nama, odlicno bi bilo.

va

Indija sa preko 250 komada suhoja odabrala rafale a ne su35, rafale je aždaja

Odgovori
Bo

vasa
To sto je Indija sada odabrala, Rafal, nista ne znaci. Oni u svojoj vojsci imaju sarenu paletu aviona. Jednostavno kupuju na sve strane, sve i svasta.

Ja

Lako je izvuci neki podatak odnekud i predstaviti ga kao da je to odlucujuci udarac za svaki drugi argument. Budimo ozbiljni i ozbiljno analizirajmo zasto se nesto desilo, nije uvek dovoljno reci da se jeste desilo.

67

Pa naravno da je odabrala Rafal kada on ne moze da se meri sa SU35 i imaju vec slicnu platformu u RV-u.

Al

Ovi Francuzi samo uvaljuju i prodaju polovne avione. Kakva je to politika. Imaju sjajan proizvod i umesto to da unovče oni se cigane i uvaljuju rabljene avione. Srbija treba sad da ispipa puls saveznika i da pošalje zahtev za ponude oko nabavke novih aviona a od francuza striktno tražiti nove letelice. Čisto da se izmeri broj otkucaja u minuti. Posle ima lakše da se opredelimo koji će avion u budućnosti da čuva naše nebo.Pozdrav.

Odgovori
Б

677.trae posjedovanje aesa radara,link 16,meteor bvr to sve posjeduje rafal.Su35 je odlican avion ali se meni vise svidja rafal.

Odgovori
Bo

Nemaju svi avioni Rafal aesa radar. Na strani SU je veca brzina, veci dolet, veci plafon leta, mnogo, mnogo bolje manevarske sposobnosti, pa i sam radar dometa od 400 km.

mi

Bob svi Rafali isporuceni stranim kupcima imaju aesa radar a radar dometa 400km upoce nista ne zraci zar ne

Bo

Mike V
Nemaju svi Rafali, u Francuskoj Aesa radar, a da li ga imaju svi izvozni, zavisi od zemlje koja narucuje. Hrvati ako se u opste odluce, da kupe za avion ili ovaj avion, ce morati da ide prvo na remont i modernizaciju, ako ce imati takav radar.
Domet radara na Rafalu je 250 km, i ima odlicnu rezoluciju, ali nisu na vreme poceli da ugradjuju AIFF, koji tek sada pocinju ugradjivati. Nemoj Zaboraviti da je na SU domet radara 400km, ima odlicnu rezoluciju i moze prepoznati sta vidi, jer ima ogromne antene, na napadnoj ivici krila, i to nema niko osim njega. I zato ako na velikim daljinama treba nesto da vidi i nacilja, Rafal tu nema prednost u odnosu na SU.

Ed

@Беленко
@Bob
@mike V
– F3R standard ne ukljucuje AESA radar, tj. RBE2-AA radar nije dio tog paketa opreme
– Svi Francuski Rafali danas su na F3R standardu.
– AIFF je dio F3 standarda (F3R je nasljedio F3 standard)
– AESA radar je ugradivan samo na novoproizvedene Rafale od uvodenja RBE2-AA u upotrebu, tj. svi proizvedeni od 2013.g. imaju RBE2-AA ASEA radar.
– Grcki Rafali ce svi biti opremljeni s RBE2-AA radarom
– Ukoliko se Hrvatska odluci za Rafale, bit ce na F3R standardu, ali nije poznato da li ce biti opremljeni s RBE2-AA AESA radarom.
– za Grcku, pa tako eventualno i za Hrvatsku, nije potreban nikakav remont polovnih Rafala prije isporuke.

mi

Ed proizvođač tvrdi da su svi isporučeni Rafali F3R sa RBE2-AA radarom a da francuska vojska ima u službi 60 takvih aviona

mi

@ Ed da ne bude zabune šta znaći F3R standard evo imaš na stranici proizvođača na službenom linku https://www.dassault-aviation.com/wp-content/blogs.dir/2/files/2018/11/PR-Dassault_F3-R.pdf jer kako piše u njemu bez aesa radara ne mogu koristiti Meteor rakete

Ž

Ed

Ne znam odakle info da su svi francuski avioni na standardu F3R kada je DGA tek krajem oktobra 2018. godine odobrila taj nivo za nadogradnju francuskih aviona.

A nove F3R tek treba da dobiju, do sada su išli samo za izvoz.

Ed

@mike V
„The European Meteor long-range air-to-air missile produced by MBDA. This high performance missile achieves maximum effectiveness thanks to the “active array” radar
which equips all production Rafale aircraft delivered since mid-2013“
Ako se na ovo gore referirate, mozete procitati da se AESA radar odnosi na Rafale novo proizvedene sredine 2013, tj one koji su njime vec opremljeni.
U istoj objavi se NE navodi da je RBE2-AA dio F3-R standarda, a isto mozete i zakljuciti iz narudbi za radar, buduci da su narucivane kolicine dovoljne samo za novo prizvedene Rafale.

Ed

@ Živojin Banković
DGA odobrenje, s kraja 2018.g., se odnosi na prihvacanje F3-R standarda za sve novoproizvedene Rafale i za modernizaciju postojecih na taj isti standard, tad se govorili o ukupno 144 komada.
Prvi novo proizvedeni na F3-R su isporuceni pocetkom 2019.
Prvi modernizirani Rafale poletio je 10.12.2018.g, a mornarica je dobila prvog M na F3-R standardu pocetkom 2019.g. Francuzi su IOC za F3-R su objavili u drugoj polovici 2019.g.
Treba napomenuti da se ova modernizacija ne izvodi na avionu odjedanput, vec kroz razne faze, pa je tako novija faza ove modernizacije zapocela 2020.g. i odnosi se na software upgrade za punu podrsku za Meteor.
Od 2022.g. planira se pocetak uvodenja elemenata F4 standarda, a puna implementacija F4 od 2025.g.
https://www.defenseworld.net/news/24045/French_Navy_Receives_First_Rafale_F3_R_Standard_Carrier_Version#.YBphpOhKjIU

mi

@ Ed i u čemu je problem treba čitatiti tekst iz početka u kojem piše šta je F3-R standard i šta on omugučuje ne drži se samo jednog dijela teksta nego treba pročitati cije u kojem piše da omogučuje nošenje sljedeće opreme i oružja: The European Meteor long-range air-to-air missile produced by MBDA. This highperformance missile achieves maximum effectiveness thanks to the “active array” radar
which equips all production Rafale aircraft delivered since mid-2013. Meteor , koji stječe maksimalni efekt zahvaljujući aktivnom radaru, a kod Francuza je samo jedan takav radar koji je na svim avinima od SREDINE 2013.
The Thales Talios new-generation laser designator pod. Primarily used for air-to-ground
strikes, in daylight or darkness, this pod further enhances the high degree of precision that
the Rafale has shown since its first engagements (in 2007 in the Afghan theatre).
THALES – TALIOS- LASERSKI OZNAČIVAČ
The laser homing version of the Safran AASM Air-to-Ground Modular Weapon. This
family of weapons, with GPS primary guidance and an additional booster, is unmatched. It
enables the Rafale to destroy targets at ranges of several tens of kilometers with metric
precision. The laser homing version is particularly adapted to moving targets.

.1
The Rafale is the only operational European combat aircraft equipped with an “Active Electronically Scanned Array”:
the Thales RBE2 AESA (read “Dassault Aviation-Thales” Press Release dated October 2, 2012). EVO AKO TAKO PIŠE PROIZVOĐAČ ONDA U ČEMU JE PROBLEM NAPOČETKU TEKSTA LIJEPO PIŠE ŠTA JE F3-R STANDARD. OVO ŠTA SI TI IZVADIO TI ISTO PIŠE DA METEOR KORIST UZ AESA RADAR – “ ACTIVE ARRAY “ – IZGLEDA DA TI BOLJE ZNAŠ OD ŠTA IMA KOJI AVION NEGO PROIZVOĐAČ
EVO KAD JE PRVI PUT TESTIRAN METEOR : February 19/19: Meteor Missile Test Firing Last week the French Air Force and Navy successfully conducted the first two Meteor missile test firings external link from Rafale fighters. Intended for air superiority missions, the Meteor air-to-air missile is powered by a ramjet and capable of intercepting very long-range targets. Personnel from the Air Force Experimental Assessment Center and the Navy’s Airborne Experimental Center operated the Rafale aircraft, in close collaboration with the Directorate-General of Armaments DGA. Both firings were achieved thanks to the implementation by DGA of the test range, including security, instrumentation, target operation, and the replay of the launches from its site on Levant island.

Ed

@mike v
Točno to što si ti citirao, proizvođač navodi koje su glavna unapređenja u F3-R standardu, ne navodi radar, ali kaže da se potpuno iskorištenje Meteora postiže s AESA koji se ugrađuje u novo-proizvedene Rafale od sredine 2013.g.
Ja bih osobno volio da je tako kako ti misliš, ali nije…

BS

Zaboravio sam u prethodnom komentaru da vam napisem da je npr. prvi direktor DFA Kraljevo bio Zan Sevo i da je fabriku drzao pod upravom sa inzenjerima iz Francuske, osim toga fabriku su otvorili Luj Brege i Nikolaj Zicki, pa treba li pisati o motorima K14 u Rakovici, pa Orao, pa NA…? Sve je to i mnogo toga jos sto ljudi ne znaju uradjeno u saradnji sa Francuzima. U Kraljevu jos uvek postoji naselje Francuska kolonija, ali ima tu jos puno toga sto devojci srecu kvari videcemo koliko smo pametni i samostalni. Mora kontinuitet da se nastavi i to je to!

Odgovori
Kr

Srbija je izgubila kontinuitet sa svim europskim zemljama. A imala je simpatizere i u Francuskoj i UK. Ali tako ti je to. Mijenja se sve. Nema u tome nista loše

BS

Sa tim likovima iz UK treba dekretom zabraniti bilo kakvu saradnju u bilo kojoj oblasti, sa svima da osim njih!

Sr

@Krunoslav
„Mijenja se sve. Nema u tome nista loše“
Mozda za vas nema, po nas je vrlo lose, ubi nas vise Titoizam.
Ali dobro, kao sto kazete, menja se sve, mozda opet budemo sa tim zemljama u dobrim odnosima. Nekako je krenulo u poslednje vreme u tom smeru.

zo

To znači da su francuzi načisto sa Hrvatima da nema ništa od posla i da će izgubiti utakmicu sa amerikancima i F-16 block 70…čitajući između redova..obzirom koje su mogućnosti isporuke, rokovi i potrebe francuskog vazduhoplovstva..znači komšije idu u posao sa amerikancima.

Odgovori
fr

Na osnovu čega je taj zaključak. Grci će uzeti svega 6 polovnih Rafalea, dok su Francuzi ponudili Hrvatskoj eskadrilu od 12 kom polovnih. Dakle aviona ima još i nikad Francuzi nisu izrekli da je raspoloživost polovnih ograničena na 12 kom.

Be

frane,
opet iscitavas ono sta ne pise.

Grci uzimaju 12 rabljenih i 6 novih.

St

Iako mi se francuz kao avion vise svidja i vjerojatno daje malo vise borbenih mogucnosti od F16 70/72 za nas bi bilo bolje odabrati F16.To je moje osobno misljenje.

fr

Beduin

Ok moja greska. Ali opet ne iscitavam ni da vise nema raspozivih osim tih 12 jer ni to nigdje ne pise!

Ni

Kupuju grci oruzije a onda kukaju u ekonomskoj krizi. Ne kupuju oni oruzije nego im eu placa i donira da se pripreme za borbu protiv Turske. Jasno ko dan.

Odgovori
BS

@Dragan Peric – FRA
Ma nema tu crno – belih varijanti, jesu li Rusi nekoga prozvali sto su im proruske ljude poslali na Goli otok samo zato sto su bili za Ruse? Nisu, jesu li Rusi nekada prozvali nekoga u Hrvatskoj za „traktorijadu”, zvanicno nisu, osim u propagandnim emisijama na Sputnjiku. Da li su nesto preduzeli da redukuju Ivana Steva Krajacica, koji je sve pripremao u Hrvatskoj, a znamo da je bio jedan od njihovih glavnih agenata ovde. Jesu li u zadnjih deset godina spasili nekoliko hrvatskih preduzeca od propadanja. Sta sad da radimo, ponovo da radimo isto i progutamo sve to isto ili da malo mucnemo glavom. Jesu li nam mnogo puta Rusi pomogli, jesu, ali iz cistog interesa. Kazu bio je Jelcin, a ko nam garantuje da nece doci posle Putina neki gori od Jelcina? Kakav crni ruski avion, dosta smo pu..li zbog Ruske propagande. Nisu nam Rusi prodali znanje ni za Orla ni za G-4 nego se zna od koga smo kupili, pogledaj avioniku u rumunskim Orlovima, sto ne lete? Prodali nam Mi-35 klotare, pa jos zatezali tamo, umesto da su nam makar opremu donirali, ali to je ono tudja ruka svrab ne cese, pa se tako treba i ponasati, lepo rece Milinovic i to na Sputnjiku treba biti obazriv u odnosima, pa cak i sa nasom istocnom bracom. Samo pametno treba raditi.

Odgovori
Dr

Ne znam otkud Rusi u ovoj prici , nisam ih ni pomenuo. A vidim da ponavljas jednu istu stvar koju mogu da procitam u zadnjih par godina u pojedinim srpskim medijima, kao opravdanje za zaborav tj potpuni oprost za sve sto nam je radjeno i sto nam se trenutno radi, a to je…. „jesu nas ovi ubijali ali nam ovi drugi nisu pomagali sto znaci isti su“ Kako mozes da poredis te dve stvari? Da li neko hoce da ti pomogne ili ne njegova stvar ali te ne ubija i ne otima zemlju. Zeleo bih da te podsetim da mi po svim vazecim medjunarodnim normama imamo okupiran deo teritorije. To nije bilo pre 100-200 godina pa da kazemo eto , bilo pa proslo , idemo dalje, kao Francuska i Nemacka. Ne, to se sad desava.
Moja jedina poenta je , ok trazimo najbolje oruzje za sebe , svi su u igri i interes na prvom mestu…..ali batalite tu patetiku , „stari saveznici“, „nisu oni hteli nego im se omaklo“, „ustvari mi smo sami sebe napali a njima bilo neprijatno zbog svega., eto pre sto godina Francuz bio direktor….pa i rudnike su imali…“ molim vas pa valjda smo nesto naucili kao narod

BS

@Dragan Peric – FRA
Ne kazem da im se omaklo vec upravo kazem da nije, ali isto tako kazem i Rusima se nije omaklo. Gurnuli su nas u vatru, a pomogli su nam tako sto su nam sve ukupno poslali 1.000 dobrovoljaca. Hvala im sto nas nisu direktno ubijali, ali su nas par puta iskoristili, a mi to u glavama platili. Mi moramo da pronadjemo najbolje oruzje i resenje po nas u realnom vremenu i u buducnosti, a to braca i bajke za laku noc neka svi oni ostave za sebe. Jedina braca smo mi sebi sami, a Francusko resenje deluje najbezbolnije. Nek za..bu svi oni sa tim braca, a od istorije se ne moze pobeci. Nisam siguran da bi neko kao Nenad Hrisafovic u Rusiji mogao da potpise poletanje rakete u kosmos, kao sto je on mogao kod Francuza ili kao sto je Pavle Savic dobio priliku da radi sa Irenom Kiri i ima toga jos puno! Rafal je za Srbiju najbolje resenje.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj