Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

15. feb 2024

Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

13. feb 2024

Srbiji isporučen još jedan helikopter H145M, ovog puta stigao VIP primerak

12. feb 2024

Vojne varijante aviona AT-802: Od ubijanja komaraca do ubijanja ljudi i tehnike

12. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Smena u ukrajinskom vojnom vrhu, smanjenje vojne pomoći EU, kod Kijeva počela izgradnja fabrike besposadnih letelica Bajraktar

9. feb 2024

[POSLEDNJA VEST] Počela isporuka novih helikoptera Erbas H145M za RV i PVO Vojske Srbije

8. feb 2024

Ukrajina želi da uvede novi vid oružanih snaga posvećen isključivo besposadnim platformama

7. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napad na Krim, potapanje ruske raketne korvete, Hrvatska vojna pomoć do sada 181 miliona evra

2. feb 2024

Rumunija nabavlja helikoptere H215M u mornaričkoj varijanti

1. feb 2024

[UMEX 2024] Rusi promovišu uspostavljanje proizvodnje svojih dronova u inostranstvu

31. jan 2024

Vijesti: Helikopter Bel 412 Vojske Crne Gore pretrpeo havariju motora na zemlji, šteta se procenjuje do milion evra

31. jan 2024

[UMEX 2024] Intervju sa suosnivačem PR-DC-a: Novi FPV dronovi, dosadašnja iskustva u prodaji i status uvođenja prvih proizvoda u Vojsku Srbije

31. jan 2024

Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17

30. jan 2024

[UMEX 2024] Bugarski dron-kamikaza Nemesis

30. jan 2024

Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu

29. jan 2024

Šta je to „konkretno i korisno“ dogovoreno sa Mađarskom za srpsko RV i PVO?

27. jan 2024

[RAT U UKRAJINI] Obaranje ruskog transportnog aviona Il-76; Ukrajinci tvrde da su izveli „spektakularnu diverzantsku akciju“ uništavanja bombardera na zemlji

26. jan 2024

[UMEX 2024] Emiratski Edž predstavio besposadni žirokopter, nastavlja saradnju sa Bajkarom

26. jan 2024

[UMEX 2024] Pinkov razvojno-istraživački centar (PR-DC) najavio proširenje i izgradnju „Prve srpske fabrike dronova – PSFD“

26. jan 2024

Erbas Helikopteri: Solidni prodajni rezultati u 2023. godini

25. jan 2024
[RAT U UKRAJINI] Dalje napredovanje ukrajinskih snaga, dodatna američka vojna pomoć, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo aktivnije od ruskog?
Ukrajinski Generalštab tvrdi da je njihova borbena avijacija trenutno aktivnija od ruske. Na fotografiji ukrajinski Su-25 baoružan nevođenim raketama vazduh-zemlja S-24B.

[RAT U UKRAJINI] Dalje napredovanje ukrajinskih snaga, dodatna američka vojna pomoć, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo aktivnije od ruskog?

U protekloj nedelji rata u Ukrajini, ukrajinske snage su nastavile sa napredovanjem na frontovima u severoistočnom, južnom i jugoistočnom delu Ukrajine. Na severozapadu su, nakon pada grada Liman, nastavili da prodiru izbijajući na granicu Luganske oblasti koju su do sada potpuno kontrolisale ruske snage. Ofanziva se nastavlja i, kako sada stvari stoje, za očekivati je dalji prodor ukrajinske vojske i potpuno izbacivanje Rusa iz Harkovske oblasti, ali i dalje napredovanje ka velikim gradovima i mestima susednih oblasti, poput Severodonjecka i Lisičanska.

Ipak, najveće uspehe ukrajinska vojska imala je na jugoistoku zemlje, odnosno u Hersonskoj oblasti gde je za svega nekoliko dana isterala ruske snage iz čak preko 20 mesta na relativno velikoj površini teritorije. Procenjuje se da je u pitanju oko 1.300 km2 koja delom ide uz reku Dnjepar, a na pojedinim pravcima ostvaren je napredak od čak 30 do 50 km. Jedini deo fronta gde se ruske snage trenutno ne brane, i na kome koliko toliko preduzimaju ofanzivne akcije je u Donjeckoj oblasti na potezu između Donjecka i Bahmuta. Prema poslednjim izveštajima u toku su pripreme i za veliku ukrajinsku ofanzivu u Zaporškoj oblasti.

Najveća pomeranja fronta dogodila su se u Herskonskoj oblasti gde su ukrajinske snage napredovale i 30 do 50 km / Foto: ISW

Kako prenosi Fajnenšel tajms (FT) SAD požuruju Kijev da na jugu Ukrajine, pre nastupanja hladnog vremena započnu odlučujuću bitku i tako uskrate Rusiji mogućnost da ojača svoju poziciju na tom delu ratišta. FT navodi da američki zvaničnici napominju da će jesenja bljuzgavica u velikoj meri otežati ofanzivne operacije, a prednost će imati oni koji su u defanzivi, odnosno u ovom slučaju ruska vojska. Zbog toga, Oružane snage Ukrajine treba da povrate jug zemlje pre početka mraza (po svemu sudeći, bljuzgavice). Kontrola nad većim delom ove teritorije biće, kako smatraju u FT, presudna u smislu mogućih pregovora Ukrajine i Rusije.

Nezvanični ruski izvori navode da ukrajinska strana ima izrazitu prednost u ljudstvu i tehnici, i da na frontu trenutno ima oko 300 hiljada vojnika od kojih se na severoistoku nalazi 70 hiljada uz oko 1.000 jedinica teške vojne tehnika, dok se na jugu navodno nalazi oko 40 hiljada vojnika uz oko 300 različitih oruđa i druge teške tehnike. Kada smo već kod brojnog stanja zaraćenih strana, navešćemo i izjavu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da je od 21. septembra do sada u Rusiji mobilisano oko 200 hiljada ljudi.

Ukrajina će dobiti još 200 MRAP vozila MaxxPro. Na fotografiji MaxxPro ukrajinske vojske negde u Harkovskoj obladti, septembar 2022.

SAD su objavile da šalju novu vojnu pomoć Ukrajini koja je vredna 625 miliona dolara. Navodi se da ovoga puta paket uključuje isporuku 4 lansera samohodnog višecevnog raketon sistema tipa HIMARS zajedno sa raketama, 16 haubica M777 kalibra 155 mm, 16 haubica M119 kalibra 105 mm, 200 MRAP vozila MaxxPro, 75 hiljada granata kalibra 155 mm, 500 granata velike preciznosti kalibra 155 mm, 1.000 komada municije RAAM (Remote Anti-Armor Munition) kalibra 155 mm, 30 hiljada mina kalibra 120 mm, 200 hiljada metaka sa streljačko naoružanje. Ovome dodajmo i da su u Hersonskoj oblasti primećeni oklopni transporteri BTR-70 koje je Ukrajini navodno donirala Severna Makedonija, prema nezvaničnim ruskim izvorima ukrajinska vojska dobila je 50 ovih oklopnjaka.

Od našeg prethodnog javljanja dokumentovana su dva obaranja vojnih vazduhoplova iznad Ukrajine. Na društvenoj mreži Tviter objavljen je snimak obaranja ruskog borbenog helikoptera Ka-52 koji je leteo na ekstremnoj maloj visini i čija posada nakon pogotka najverovatnije lakim prenosivim raketnim sistemom, nije imala šanse da preživi pad helikoptera koji je tom prilikom eksplodirao. Na drugom interesantnom video snimku vidi se pogođeni taktički bombarder Su-24 RV Ukrajine, koga, iako sa vidljivim kritičnim oštećenjima, sa zemlje bezuspešno raketama pokušavaju da pogode još dva puta. Avion se na kraju ipak ruši uz prethodno katapultiranje posade.

Pukovnik pilot Mihail Matjušenko koji je poginuo još 26. juna u vazdušnom boju iznad Crnog mora

Ukrajinski mediji preneli su pre par dana da je 3. oktobra u Buči sahranjen pukovnik pilot Mihail Matjušenko (pozivni znak ‘‘Deda‘‘), koji je, kako se navodi, poginuo još 26. juna u vazdušnom boju sa ruskim lovcima iznad Crnog mora. Pukovnik Matjušeno je bio penzioner, star 61 godinu. Nakon što je počeo rat prijavio se u 40. brigadu taktičke avijacije koja je primarno opremljena lovačkim avionima MiG-29. Za ovog pilota, za koga se navodi da je bio veoma vešt, iznesena je tvrdnja da je tokom jedne noćne akcije školsko-borbenim avionom L-39 Albatros ušao u vazdušnu borbu, simulirajući napad MiG-a 29 na dva ruska aviona Su-30. Osnova priče je, naravno, malo verovatna – ostaje pitanje koliko je realno da se tako nešto dogodi (prvo da li L-39 može da simulira MiG-29, potom koja je verovatnoća da se u tom avionu noću nešto presretne, i treće kako je pilot izbegao obaranje). Iako se daje navodi da ‘‘Deda‘‘ nije poginuo tom, već nekom drugom prilikom, pojedini mediji su zaključili da je on poginuo leteći Albatros.

Ukrajinski borbeni avioni i helikopteri su i dalje aktivni. Nakon sedam meseci rata, Ukrajina je uspela ne samo da zadrži određeni broj operativnih letelica kao i posada, već i da poveća njihovu aktivnost. Ukrajinski Generalštab saopštio je pre par dana da u poslednje vreme njihovo ratno vazduhoplovstvo izvršava veliki broj zadata, spominje sa da je samo 4. oktobra ukrajinska avijacija izvršila 17 vazdušnih udara po ruskim snagama. Ujedno, iz ukrajinskog Generalštaba uveravaju da aktivnost ukrajinske avijacije trenutno čak prevazilazi akcije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Vazdušno kosmičke snage Rusije doživele su tokom ove nedelje još jedan gubitak aviona, ovoga puta radi se o neborbenom gubitku a kako se u pojedinim ruskim izvorima navodi, reč je o lovcu-presretaču MiG-31. Snimak kao i fotografije udesa i uništenja aviona u vazduhoplovnoj bazi Beljbek na Krimu javno su objavljeni a na jednom od ruskih Telegram kanala detaljnije je opisano šta se dogodilo. Na snimku se vidi da se avion nakon izletanja sa poletno-sletne staze survao niz liticu i eksplodirao. Katapultirao se samo jedan član posade.

U nezvaničnom objašnjenju događaja stoji da je pilot aviona koji je bio naoružan i pun goriva iz za sada nepoznatih razloga prekinuo poletanje. Letelica je nakon izletanja sa piste pala niz liticu. Došlo je do detoniranja ubojnih sredstava, navigator je uspeo da iskoči, pilot nije. Razjašnjeno je i da se prilikom katapultiranja kod MiG-a 31 prvo aktivira sedište navigatora, a pola sekunde kasnije i sedište pilota. Za poginulog člana posade se navodi da je bio pilot prve klase sa značajnim naletom na MiG-u 31 iz baze Hotilovo. Navedeno je i da aerodrom, kao ni sama PSS nisu oštećeni.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

iv

Nista me dosad nije impresioniralo sto se tice vazdusnog rata u Ukrajini .

Odgovori
Ba

Ruska vojska, jednom recenicom “ Blagi ocaj “
Nas narod je leteo u oblacima misleci da su Rusi ,najbolji, najjaci, a Nato jedna glupa ovca koju ce Rusija da razlupaju kao katu smeca.
Ako se posle ovoga nas narod ne opasulji, krene da gleda licne interese, pocepace nas kao novinu. Jer onako glumimo ludilo i jedini ne uvodimo sankcije. Posle bice kasno i kukacemo kako su svi drugi krivi.

Odgovori
Fa

Izgleda da su moji najcrnji i najsarkastičniji komentari na T6 (posebno oni vezani za 29-ke i rusku „pray and spray“ taktiku zasipanja njiva saćastim lanserima) zapravo bili pozitivni marketing u odnosu na ovo što su pokazale VKS u Ukrajini.

Kakav odron od vojske i taktike…

Bu

>> pozitivni marketing u odnosu na ovo što su pokazale VKS u Ukrajini

Vidjena potreba sacastih lansera u propinjanju da bi im se povecao domet (bez obzira gde ce pasti, dakle negde na njivu ispred) je otprilike na tehnoloskom nivou srednovekovnih katapulta sa vrelim olovom i sumporom…

>> Ako se posle ovoga nas narod ne opasulji, krene da gleda licne interese, pocepace nas kao novinu.

Kada eliminises Ruse iz zemlje i narodu par meseci pustas nesto drugo na TV i tabolidnim portalima on polako krece da se „sredjuje“. Opasuljiti se nece nikada.

„Pocepati kao novinu“ hoce u jednom trenutku ako rezim pretera sa provociranjem zapada. Mozda iz Rusije upotrebe nekog svog spavaca u Srbiji i dodje do eskalacije. Onda molim da ne bude mi „ni lik jeli ni luk mirisali“, „napalo“ nas iz cista mira (kao sto je bilo 90tih) i slicne izgovore…

Mi

Ponašanje Rusa je totalno nejasno?!? Šta oni sada zaista planiraju?
Da na brzinu skupe/obuče tih 300000 rezervista i krenu u kontraofanzivu za koji mesec? A sa ovim što sada imaju od vojske nisu u stanju ni da drže položaje?!?
(Razumeo sam da nova regrutacija ipak nisu obični građani, već nešto bolje obučeno ne vojno osoblje, nešto kao ŠRO kod nas)

…ili planiraju da bace manju taktičku nukl.bomb. da pokažu da se ne šale?!? U jeee baš smo moćni?!?

Amerikanci, da jesu ser’nje koji počinju silne ratove i ne podnose kada nije po njihovom, ali neke ratove i gube i povlače se podvijenog repa, i nikada nisu ni spominjali korišćenje n.bomb.

Ipak me najviše plaši naša „javnost“ i mediji koja se sve više stavljaju na stranu Rusa, i zvanična politika koja se sve više trudi da se ne izjasni o stavu prema ruskoj „specijalnoj operaciji“, ali se zato sve više i glasnije izjašnjava o neslaganjima s bilo čime vezanom za EU?!? Ne moraju uvoditi sankcije Rusima, ali mogu izneti jasan stav da su Rusi u ovom slučaju agresori.

Ako ne usmerimo našu javnost prema bar neutralnom stavu prema sukobu, naderaćemo k’o devedesetih.

Odgovori
Te

Mickey
Yup. And, suddenly, the so much blamed Aegis shield will start to protect you too agains a nuclear threat. How ironic things could develop.

St

Do sad nisu pokazali neku veliku sposobnos ili zelju za planiranjem. 200 000 rezervista ce da seta po Ukrajini, i kupuje vodku po lokalnim prodavnicama, dok ukrajinci ne skupe 500 000 opremljenih i obucenih vojnika, na prolece, pa eto novog Bljeska i Oluje.

V-

postoji jedna bitna razlike.
ameri svoje akcije pokrecu iz cista interesa, a rusija iz propale ideologije.

@Miki
Da budemo sasvim iskreni, za vrijeme Korejskog rata u najtezim trenucima za UN, general MacArthur je poput Medvedeva poceo javno sanjat nuklearne fantazije i htio bacat A-bombe na nadiruće Kineze. Opravdanje mu je bilo identično kao što se danas čuje kod Solovjeva i Skabejeve – „…, we must win. There is no substitute for victory“. Zato ga je pred. Truman promptno najurio iako je general bio strahovit popularan u narodu.

Đ

Nijedan rat USA nije vodila na svom dvorištu. Da je neko njoj instalirao Porošenka, Zelenskog i ovakvu Ukrajinu na granici, pitao bih te sta bi govorili i radili. Kada smo kod pominjanja nuk. oruzja. Sve pocinje i zavrsava tu. Pametne administracije su se dogovarale i sa Iranom i sa Sj. Korejom. Ova bi da ratuje sa Rusijom. Cisti diletantizam ove administracije a pogotovu Njemacke vlasti. Sve sami promasaji.

Bu

>> Ipak me najviše plaši naša „javnost“ i mediji koja se sve više stavljaju na stranu Rusa,

Moja rodjena majka ne govori sa mnom i naziva me nacistom jer podrzavam Ukrajinu i smatram da je Putin diktator (ovo misljenje ima i min. 2/3 gradjana Evrope). To je zato sto gleda i slusa te medije koji ce na kraju dovesti da nasrnemo jedni na druge!

Vl

Ako mogu da odgovorim pokušavajući da nađem neku logiku.
Trenutno rusima bi bilo pametno da se utvrde i sačekaju loše vreme, bljuzgavicu, sneg i prepuste inicijativu AFU.
Dalje, mobilisani vojnici bi ako postoji neki plan i organizacija bili sposobni za ratne operacije tek sledeće godine (nakon sprovedene obuke), inače se rizikuje da mobilisani vojnici prođu sudbinu mobilisanih mladića 90-tih koje je JNA maltene iz vojnog odseka poslala na Vukovar a znamo kako se taj fijasko završio.
Što se tiče pitanja oko nuklearnog oružja, ako neko tamo u Rusiji ima IQ preko 100, biće svestan da bi upotreba takvog oružja kontaminirala Dnjepar a moguće bi radioaktivni oblak stigao do Rusije tako da se nadam da postoji razum.
Takođe sam mišljenja da Ukrajinci igraju na poslednju kartu, šta urade sada uradili su.
Sve u svemu ovo je do sada velika bruka za rusku vojsku, ništa nisu naučili iz istorije i očigledno nisu stratezi već galamdžije.

Sr

@Burrito Baby
Objektivno stvarno ima puno nacista u Ukrajini….ali ne vidim to kao neki realan povod za rusenje citave zemlje. isto kao sto „Milosevica diktatura (nad Albancima valjda?)“ ne moze biti razlog da se bombarduje citava drzava i svi njeni gradjani.

Politika velikih sila je surova, parole suplje, a posledice gadne…

Bu

@Srbofil

>> Objektivno stvarno ima puno nacista u Ukrajini

Objektivno? Daj covece, nista manje nego u Rusiji ili Srbiji, ili negde drugo u istocnoj Evropi gde su ljudi genearlno ekstremisticki nastrojeni, revizionisti itd. Svako treba prvo pocistit svoje dvoriste pa onda traziti naciste po tudjim avlijama….

Bu

>> nikada nisu ni spominjali korišćenje n.bomb.

Samo bednici mogu pretiti atomskim bombama civilima, to SSSR nikada nije radio! Primeti se da rezimski ljudi po ruskim medijima obicno spominju bombe u kombinaciji sa Berlinom, Londonom itd. Koliko je to bolesno ne vredi ni spominjati, recimo sta bi rekao Erdogan da se bomba zaista baci na Berlin? Koliko indijskih gradjana zivi i radi u Londonu? Sta misle oni o 100K mrtvih Indijaca? Da li bi vama ovde bilo svejedno da vam stradaju rodjaci po Nemackoj, Austriji itd?

Sr

@Burrito Baby
Nikako nije isto, Srbija nema problem konkretno te vrste ekstremizma i ne pricam iz neke propagande nego iz svog iskustva, ali ponavljam ne vidim to kao neki razlog za vojne operacije bilo koje vrste.

YP

Ruski vojnici su izgubli i ono malo želje i volje za ratom, ako je bilo i toga malo. Umesto da se lepo zakuvalo kao kod nas 90ih i krajem 80ih kada se temeljno stvarala tenzija i kada se narod medijski trovao, Rusi su mislili da se takva tenzija može stvoriti za par nedelja.

Ostade samo nemerljiva šteta i pitanje ko će to sve platiti, dok su ostatak planete gurnuli u ekonomski haos.

Odgovori
St

I pored svih S-300/350/400, Buk m1,2,3 i slicnih PVO sistema velikog i srednjeg dometa, pored R-33 i R-37 na Mig-31, pored R-37 i R-77 na Su-35, pored A-50 ukrajinci i dalje lete. Kompletan PVO sistem rusije o kom su se pevale junacke pesme uz gusle se u ovom ratu ozbiljno obrukao.
Kao i ostatak vojske, legendarna crnomorska flota, oklopno mehanizovane jedinice, specnazi i slicni. Za par meseci kad se pobegne iz ukrajine, moci ce da paradiraju po Crvenom trgu i da vezbaju strojev korak.

Odgovori
Bu

>> Za par meseci kad se pobegne iz ukrajine

Kada se vrate u svoja sela i gradove bice gradjanski rat u Rusiji, Recimo onaj general Kadirov ce se prvi podici protiv Moskve. Tamo vec godinama ruska federalna vlast svakako ne sme ni da prismrdi. Putin se kobajagi bori protiv nekakvih islamista u Siriji a na teritorij RF ne moze da spreci kalifat u Ceceniji!

Bo

Ne zaboraviti S-500,600,700.Anti-satelitske rakete,Armate,lasere,avione koji iskljuce potpuno struju kada prodju pored americkog broda.I druge High-tech igracke sa youtuba.
Druga vazduhoplovna sila sveta nema svoje dronove pa mora da ih kupuje u Iranu.

mr

Rusi kupuju vreme i rade taktička povlačenja, bez mnogo otpora. Trenutno su nadjačani i tu mema milosti. Medjutim, slom i gubitak teritorije koju su proglasili za svoju, značio bi i raspad zemlje. Ka se još uvek ne bi kladio na tu opciju. Pre će da potegnu sve što imaju, nego da dozvole krah i raspad države.

Odgovori
Pe

@mr Rusi beze da spasu zivu glavu.Ipak znaju oni da Ukrajina nije njihova zemlja, SSSR a to sto je Putin“proglasio delom Rusije“ se vrlo lako da ponistiti.
Znamo da Putin i nije imao pravo da treci put bude predsednik, posle njegovog pada ce prosto reci da je bio nelegitiman i sve njegove odluke nemaju pravnu silu.
I Ukrajina ima granice od pre 2013.

Ma

Meni sve ovo izgleda na veštu zamku, jednostavno nema logike da se povlače bez borbe odlične ruske jedinice. Izgleda da su uspeli da napokon izmame ukrajinsku vojsku iz gradova, bunkera, rovova i ostalih utvrđenja i tek sad sledi pravi sukob. Uostalom svi iznosimo svoja subjektivna gledišta, a vreme će pokazati.
@Petrovic Dusan  Obzirom da mnogima na ovom portalu nije poznata istorija, čisto za informaciju da je Krim oduvek bio Ruski, da su ginuli u nekoliko ratova za taj isti Krim i da je Krim postao Ukrajinski tek 1954.godine kada je tadašnji SSSR gen.sekretar Nikita Hruščov potpisao Ukaz kojim je Krim prisajedinio Ukrajini, a gle i čuda on je sasvim slučajno bio Ukrajinac. Naravno to tada nije bio problem, sve dok se SSSR nije raspao.

Bu

To sa Krimom prosto nije tacno, cemu uporno ponavljanje neistina? On je u novijoj istoriji bio vekovima deo Otomanske imperije, direktno ili u sastavu vazalnog tatrskog Krimskog kanata. U sastav Ruske imperije ulazi 1783. Cak i za vreme Kijevske rus Krim na svim dostupnim kartama nije markiran u njenom sastavu…

Hruscov nije Krim predao Ukraijni iz sentimentalnih razloga nego iz etnickih razloga da bi se u Ukrajini povecao ruski uticaj. Iz istog razloga je recimo. severni Kazahstan zavrsio u Kazahstanu itd. To je bio oprobani recept. Interesantno je da je Hruscov takodje planirao dati Kalinjigradsku oblast Litvaniji, iz istih razloga – tamo je tada vec zivelo milion Rusa, ali su litvanci (pametno) odbili ovaj danajski poklon.

Sa

Po meni ruska vojska je totalno izgubila bilo kakvu motivaciju i pitanje je da li ju je ikada i imala od kada je rat krenuo. Poruke iz Moskve su jedno, front je drugo. Juče je osvanuo snimak dobrovoljne predaje tog jednog oklopnog vozila negde istočno od Hersona. Bilo je dovoljno samo videti ponašanje tih Ruskih vojnika i sve je jasno.
Žao mi je, Rusija je imala priliku sopstvenim autoritetom sprečavati ovakve stvari na drugim uglovima planete. Umesto toga izgubiće 20 godina gradeći iz temelja sopstveni imidž.

Odgovori
Mi

Ovo sa L-39 je lovacka prica kao i nase bombardovanje albanskih aerodroma sa Supergalebovima.

Odgovori
Ur

Nazalost toliki niz pogresnih i glupih odluka u nizu od ruskog rukovodstva na celu sa sve putinom nisam ni u najgorem holivudskom scenariju video.Unistili jednu drzavu a sad ce i vlastitu.

Odgovori
V-

mislis kazati na srecu

op

Tako je. Ruska komanda je kriva za sve, počevši od 24. februara kada su u celu operaciju ušli sa jedva možda 250k vojnika. Kao da nisu prošitali ni jednu vojnu knjigu niti analizirali operacije i ratove u Drugom svetskom i posle. Verujem da bismo mi laici i vojni zanesenjaci celu operaciju bolje sproveli, a bez dana vojne škole.

Đ

Rusi imaju dovoljno i osoblja i tehnike. S tim da postoje unutrasnji poslovi i pokrivanja. Rusija ima nekoliko stotina hiljada samo zatvorskog osoblja. Nacionalnu gardu. Policiju. Razne militarne agencije.
Postoje razlozi kada se nesto aktivira ili ne aktivira. Nerealni i neupuceni su ljudi koji misle da Rusija nema ljudstva. Taktika je ovdje upitna. Tehnika kada je u pitanju, mislim da se sve svodi na primjer kao kod tenkova. Idu Na front funkcionlani modernizovani tenkovi starije generacije. Slabo se salju moderniji tenkovi. Tako je i kod ostalih rodova. Mislim da ni NATO ne bi mogao drugacije ratovati protiv Rusije. Avioni bi bili osudjeni na ono sto radi Izrael protiv Sirije. Sve ostalo je rizik. Msm da Rusija jos cuva svoje resurse za ozbiljnije igrace i da je ovo ipak realno stanje na terenu. Jer kada bi se Rusija ukkjucila ozbiljnije, ukljucili bi i Ameri ozbiljnije oruzje. I onda nas malo dijeli od zvanicnog WW3.

Odgovori
Pe

@ Đuro

Što to Rusija još čuva i ima ozbiljnije od 4. gardijske tenkovske Kantemirovskaja i 2. gardijske motorizovane Tamanskaja divizije kao i VDV divizija čiji su sastavi kako ljudski tako i tehnički (modernizovani tenkovi T-90M i T-80BVM i borbena vozila pješadije BMP-3M i BMP-2M i samohotke 2S19M) desetkovani toliko da se moraju popunjavati mobiliziranim ljudstvom i tenkovima T-62M iz skladišta u Sibiru?

Bu

Što to Rusija još čuva i ima ozbiljnije od 4. gardijske tenkovske Kantemirovskaja i 2. gardijske motorizovane Tamanskaja divizije ?

VKS? :-))))

Mi

Danas gledao neki video gdje je ruskom vojniku rana na ruci doslovno puna crva. Na sreću, Ukrajinci ga odveli u bolnicu, našopali antibioticima i spasili ruku. Rusija nema nikakvu šansu da pobjedi rat u Ukrajni, čak i ako se usudi upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Samo bi još više naljutili Ukrajince, Europu i svijet. Ova agresija na Ukrajnu će biti najveći poraz Rusije u njenoj povijesti. Ne bi me začudilo ako će Rusija prestati postojati. Možda ona mapa je točna, gdje će nastati disolucija Rusije između naroda koji su trenutno u sklopu Rusije.

Odgovori
Mi

@Milki
…a što je najgore, pitanje je da li će ikada biti spremni da priznaju da gube i da se nekako povuku, ili će ići do kraja, kraja svega.

Bu

>> čak i ako se usudi upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Samo bi još više naljutili Ukrajince, Europu i svijet.

Upotreba taktickih nema narocitu vojnu vrednost, tu su slozni analiticari, cek je i dejstvo pa i radijacione posledice upotrebe ograniceno ali je gesta ogromna. Ako odluce da napadnu neki grad i njegove civile to je onda ratni zlocin 1:1! U tome slucaju USA i UK ce ih konvencionalno obezglaviti, ovo treba shvatiti bukvalno, jer je sa raznih mesta u administraciji naglaseno da bi stradala Crnomorska i onaj ko je naredio upotrebu nuklearnog oruzija.

om

Zato mi imamo centar za razvoj i obuku vođa u Udbini.
Tu se dodatno školuju najbolji časnici i dočasnici kako bi znali samostalno donositi kompetentne odluke na terenu u kriznim situacijama.

om

Na krivo mjesto uletio je ovaj komentar, sory.

NN

Srbija svemirska vojna sila, Sparta…u odnosu na Rusiju i Ruse.
Nesposobni i zastareli od doktrine obuke pa do opreme.
Sto pre se okrenuti nacinu obuke po NATO standardu prilagodjeno nasem podnevlju.
Sve drugo u ovom trenutku, nakon svega sto se desilo, su pusti izgovori da se opravda ruska nesposobnost.

Odgovori
St

I sto se pre odreknemo SSSR i SFRJ vojne tehnike i opreme bice bolje.

Ba

Tako je.
Trenutno uzeti obuku koje Nato sprovodi za zemlje koje nemaju neogranicen broj ljudi i rezerve. Male jedinice dobro opremljene

Bu

>> Male jedinice dobro opremljene

Glavna takticka osobina NATO snaga je tzv. Auftragstaktik, radi se o tome da čete, bataljoni i brigade imaju maksimalnu autonomiju, odozgo im se samo zadaje „sta“ treba da se odradi a ne „kako“, dakle nema mikromenadzmenta jedinica! Ovaj princip je poznat i iz industrije i nije nista novo. Naravno da bi funktcionisao potrebni su motivisani vojnici i inteligentni oficiri inace ne radi. Kod Rusa ovoga nema jer je u SSSR svaka sopstvena inicijativa bila zabranjenja (i opasna po zivot) iz straha od individualizma/pobune. Ocigledno u savremenoj ruskoj diktaturi situacija nije nista bolja.

Al

@Burrito
To bi kod nas bilo super, naročito od kada su na komandirske dužnosti počeli da primaju oficire sa BILO KOJIM fakultetom. Direktno iz civilstva. Ništa nekadašnje ŠRO, ništa neka obuka. Da se pokrijemo ušima, i ćutimo…

om

Konačno je razotkriven jedan mit o nepobjedivosti i snazi ruske armije.
U svim totalitarnim i korumpiranim režimima stvari su identične, samo eto mi mislili da su Rusi nešto posebno. Čitav vojnički i državnički ustroj temelji se na poslušnosti i podobnosti ili bolje rečeno klimanju autoritativnom vođi.
Sve što je činjeno farsa je kako bi fasada ljepše izgledala. Ulagalo se jedino u bogaćenje oligarha i podobnih močnika.
Sve ostalo bilo je na nivou afričkih zemalja. Danas Rusija nema ništa, samo nuklearni potencijal ,koji iako upitan strahovito je opasan.
Pitanje je bi li ti njihovi projektili mogli biti isporučeni na određeno mjesto i na koji način su vođeni i kontrolirani. Samo aktiviranje bombe na cilju također je upitno , o tome se do dana današnjega ništa ne zna i bolje za sve.
Moral ljudi koji bi ginuli za velikog vođu ne postoji kao niti dobrovoljci za rat. Priče o nekom budućem masovnom vojačenju su na kratkom štapu, jer narod mu neće dati svoje sinove. Oficirima su glave u torbi i Putinovoj nemilosti, vrhuška razjedinjena. Tehnika loša, taktika nula, logistika koma, održavanje nikad nije postojalo , situacija na terenu bezizlazna. Čemu se još nadaju putinofili…

Odgovori
Bu

>> U svim totalitarnim i korumpiranim režimima stvari su identične

Da parafraziram, sve diktature su slične, svaka demokratija je demokratična na svoj nacin…

>> Sve ostalo bilo je na nivou afričkih zemalja

Helmut Schmidt je 80tih SSSR nazvao Gornja Volta sa atomskim raketama, od tada je proslo 40 godina i jedino sto se promenilo je da se Gornaj Volta danas zove Burkina Faso…

Te

Gledam juče Patrika Lnacastera, snima obuku, negde u Herosnu. Osnovne stvari, odeljenje u napadu/ odbrani.

Ljudi… Nazovimo ih različitima. Neki 30, neki 60 godina.

Jednom dali neki RPK, ne može čovek da ga postavi na bipod iz 5 puta, sve mu stoji na jednu nogaricu. Drugi ispalio RPG, promaši sve.

Ono da se pošalje na front, to je greota. Ono da drži liniju… Lažna sigurnost. Jedina korist od onakvih je da rade neke fizikalije, da rasterete pravu vojsku.

Mada sam navijao za Ruse, negde od jula sam isticao da nemaju brojeve i da ovako neminovno gube. Poziciono, zastarelo, odlično za WWI, neshvatljivo i za Pustinjsku Oluju.

I na propagandnom planu su slabi i bukvalno prepisuju iz naših (pogrešnih) knjiga koje smo sprovodili devedesetih.

…divlji nacisti, narkomani, strašne neke zveri, a naši mnogo dobri, a strani plaćenici, Teslino Tajno Oružje, ma nismo još počeli da ratujemo, sve ide po planu, ma sad će 100 dobrovoljaca da zaustavi 5 bataljona…
…naš cilj, ujedinjenje naših naroda, nekako, nešto, ma nemamo pojma šta je cilj ali smo ga ispunili…

Vidi se napredak u ukrajinskoj logici ratovanja, ali ne i u ruskoj.

Odgovori
om

Meni nije jasno ništa kod tih Rusa, imaju li oni stvarno tehnologiju za te svoje vazdušno kosmičke snage.
Kako to da nisu ovladale ukrajinskim nebom, kako to da nisu onesposobili Muskov star link koji Ukrajinci debelo koriste, što je sa elektronskim ometanjem, zašto dopuštaju dotur opreme sa zapada, kako to da koriste S 300 za zemaljske ciljeve, stotine pitanja nema odgovora. Ono lud zbunjenoga …pa tako se ne ponaša velesila … NATO pomaže…da NATO samo pomaže što bi bilo da stvarno ratuje sa svim svojim kapacitetom.

Odgovori
An

Nejasno je sto se desilo s mostom za Krim Ne cini mi se da je to bio kamion s eksplozivom Kako da se sruse dva udaljena segmenta mosta odmosno tri ako je eksplozija na jednom.mjestuPrije bih rekao ATACMS A i kako da Ukrajinci dovezu sleper s eksplozivom u dubinu teritorija koju kontroliraju Rusi To je izvodivo samo u filmovimaDakle mislim da je to bio ATACMS ili novi sistem koji je razvila Ukrajina uz pomoc Zapada

Te

Anton,
Maybe an underwater drone?!

Te

@Antun Pogledaj snimak pažljivije. Videćeš da je kamion desno, niže, a da se posle požar proširio na cisterne, železničke (levo, gornji nivo)

Mi

Moje misljenje je da su pukli rusi totalno. Juce citam da su spremni za pregovore ali kao ukrajinci nece. To je poslednji trzaj da se nesto spasi. Druga stvar, mobilizacija im je katastrofa i nisam uopste siguran da ce oni ljudi koji su mobilisani hteti da se bore za necije ideale u drugoj drzavi. Po mojoj proceni Ukrajina vraca Herson sigurno, rusima osaje Krim, LNR i DNR ali u granicama pre invazije.

Odgovori
Lu

Što više promatramo ovaj rat, sve mi je više draga strategija ( doktrina ) Hrvatske vojske. Trenirane formacije „male“ vojske od 20.000 aktivnih vojnika opremljeni od glave to pete sa komunikacijskim i zaštitnim djelovima, optikom za dan i noć, sa modernim vojnim sistemima, vozilima i zračnim snagama u dovoljnom broju. Kao što sam uvijek govorio i dan danas stojim iza toga „tehnologija a ne brojevi“. Hrvatskoj još samo fali da zamjeni tenkove M84 i da napokon kupi MLRS M270 ( starija verzija HIMARSA ). Srbija je daleko iza, nažalost još uvijek koristi rusku vojnu doktrinu, brojevi ne tehnologija. Iako se i to polako mijenja u Srbiji, ali ide jako sporo i trebati će dugo, dugo vremena.

Odgovori
Lu

Dugo vremena i puno novaca.*

Te

Apsolutno tačno. Sve što može masa nikako opremljenih i nikako treniranih da uradi je da fizikališe, vozi kamione, radi posao policije daleko u pozadini i rasterećuje pravu vojsku.

Meni nikako ne ide u glavu kako Rusi nemaju osnovno, kako nemaju stvari koje entuzijasti kupuju čisto za sebe, a mislim na pancire i optiku.

Bushnell red dot ima za ispod 100 dollara.
Neki LPVO je 300 do 500 dolara.
Termalno ima za 1000.

Apsolutno mi nije jasno ko pošalje vojnika da ratuje, a ne da mu opremu koja mu treba.

Bu

>> kako nemaju stvari koje entuzijasti kupuju čisto za sebe, a mislim na pancire i optiku.

Mislis kao Finci? To je Rusija druze nije Teksas :-). Tesko da su ovi jadnici entuzijasti za rat u Ukrajini. Kad dignu moskovite i one iz Pitera onda cemo videti fensi opremu na ratistu.

Va

Da su se Ukrjinci drzali toga davno bi ostali bez tehnike i ljudi i nebi imali cime da napreduji ako nemaju skoncetrisan ogroman broj ljudi orema pravcu delovanja !

Kr

Da, kad bi to zaista bilo tako. Ali svega tri elbitove 30mm stanice ugrađene na partije, apsurd sa OOB-ovima, hangari…da ne nabrojam modernizacija HV a je jedna velika sprdačina kao i sve u drzavi. Sporo, neucinkovito, nedovoljno. Sad je prilika da Ukrajincima uz potporu strateških saveznika damo artiljeriju, mi8 i 17, m84 i kupimo nato opremu. Al ništa od toga

Bu

>> Sad je prilika da Ukrajincima uz potporu strateških saveznika damo artiljeriju

Ako nam je svima cilj da se taj rat sto pre okonca onda Ukrajini treba slati najmodernije oruzije a ne da im idu sovjetski krshevi jer se u zamenu za njih dobija modernije zapadno. To je trula nemacka fora kobajagi da se oni ne zamere Rusima – spremni su vama dati recimo 1 leopard ako se vi „zamerite“ i posaljete ukrajine 10 komada sopstvenog sovjetskog otpada.

Da

@burrito
Leopard 1a5 ima termoviziju, bolji sustav upravljanja vatrom, veću brzinu. Američke i Izraelske granate za 105 top probijaju do 500mm oklopa , dovoljno za ruske tenkove.

Pe

@Texaski Srbin pa kao Moskovski Srbin odgovaram Vam da ne razumete jer ste Texaski Srbin.
Rusija je zemlja malih primanja-izuzev Moskve-i velike korupcije.Plate su male, penzije i u Moskvi oko 100$
Krade se svuda a posebno na drzavnim duznostima, pa nije cudo da je pola vojske pokradeno.I to niko sa zapada ne moze da razume.

Bu

@DarkYoda

Naravno, to govorim, Leopard, njih treba slati direktno Ukrajini jer takvi sistemi prave razliku na ratistu! NATO zemlje koje nisu na prvoj linij mogu svoj sovjetski oklop koristit jos neko vreme…

V-

Upamti za sva vremena, ovo nije ruski rat.
Ovo je iskljucivo putlerov rat a zavrst ce ga sami rusi na nacin da ce se putlerova glava zakotrljati po crvenom trgu

Odgovori
Te

Sasha,
Till then you can have a laugh about that bridge over the Kerch…

Odgovori
Sh

Well, this another goodwill gesture by the Russian Federation. The Crimean bridge made goodwill gesture and became tunnel.

Re

Ja cekam da neko objavi gubitke u ljudstvu. Nakon toga mozemo realno sagledati stanje na frontu.

Odgovori
Pe

@Redzona Recimo Srbija je u prvom svetskom ratu izgubila cak 30% stanovnistva za slobodu.
Jugoslavija je tokom svih ratova 1990-ih ukupno izgubila oko 0,6%
Ukrajina je za sad izgubila beznacajan procenat stanovnista, kao i Rusija, 0,00….% i imaju jos dosta da ratuju

Re

Jos kada je pocela neuspesna ruska okupacija Ukrajine, rekao sam da je ovim putinova Rusija vec izgubila rat.Mnogi su mi se smejali na moju konstataciju ali posle 7 meseci vidimo da Rusija gubi na svim frontovima od ukrajinske vojske.Jednostavno, Rusija je samo nuklearna sila i nista vise.Konvencionalno naoruzanje im zaostaje 30 godina za zapadnim a posebno avijacija.Da nemaju nuklearno oruzje,jedna V.Britanija ili Francuska bi ih zgazili.Putin svojom ludom idejom zrtvuje svoje ljude i ubija ukrajinski narod na zalost.Jednostavno,Rusija nema ekonomski a ni vojni potencijal da pobedi Ukrajinu.Ruski vojnik nece tek tako da ubija rodjake po Ukrajini.Veoma dobro znaju da je to ukrajinska zemlja.Ukrajinci brane kucni prag i zato su uspesniji.NATO daje na kasicicu Ukrajini naoruzanje,kada bi NATO dao Ukrajini ono sve sto Ukrajina zeli,Putin ne bi vladao vise,mada i posle ove blamaze Rusije ne verujem da ce vladati… Vreme je da se Srbija okrene totalno Zapadu, da postane clanica NATO jer ce tako i ekonomski i politicki biti jaca nego sto je sada.Svaki dalji odnos sa Rusijom skodi Srbiji jer iskreno, Rusija je agresor,zemlja totalitarizma i diktature.Srpska vojska je je u taktici i obuci za 30 godina ispred ruske.Ukrajinska kontaofanziva me podseca jednim delom na Kolubarsku bitku.Svaka cast ukrajinskim vojnicima,skidam kapu i navijam za njih…

Odgovori
Pe

Pa ja isto to pisem od marta, ali me ovde odredjeni i dalje ubedjuju da ce Rusija da preokrene situaciju „Kinzalom“uprkos cinjenice da je vec koriscen i nije imao nikakav efekat.
Pominju i „Šahmat“ Su-75, i td.
Jasno je da je rat definitivno Rusija izgubila, da je pitanje meseca kad ce biti isterani iz cele Ukrajine.

Br

@Dusan P.

Rusija u ovim kontraofanzivama i nije izgubila toliko mnogo, mozda 2-3% od onog sta je osvojila i to uz ogromne ukrajinske gubitke, koji su isli na sve i nista, dok su se Rusi povlacili i imali znatno manje gubitke. Ova ofanziva je Ukrajinu totalno istrosila, dok Rusi ratuju sa 15% raspolozivih snaga, pa i manje sa rezervom…

Rusija ovaj rat nece izgubiti, mada nece ostvariti ni totalnu pobedu, zbog katastrofalnog komandovanja i lose taktike. Zemlja sa 150 miliona stanovnika, sa ogromnim PVO sistemima i nebrojenom artiljerijom i najjacim nuklearnim arsenalom, ne moze izgubiti rat, niti se to sme dozvoliti. To znaju svi, ali jos nije vreme da se to kaze siroj zapadnoj javnosti (jer zasto bi onda zrtvovali svoju ustedjevinu zbog nenormalnog skoka energenata i svega ostalog), ali mnoge „stidljive“ izjave zapadnjaka to potvrdjuju. Trenutno razvalacenje pre mirovnih pregovora je da bi se Rusija sto vise izolovala, i da EU zaboravi na ruske enegente zauvek i kupuje skupe americke, zbog toga je verovatno i unisten severni tok 1 i 2.

Na kraju, Krim ce ostati ruski, a oko ostalih oblasti napravice se neki manji kompromis. Zelenski ce biti smenjen onim generalom, i to se moze procitati izmedju redova u zapadnoj stampi. Moguce je da ce i Putin u nekoj doglednoj buducnosti, najaviti povlacenje.

Ovaj rat resice se kompromisima, pobednik ce biti samo Amerika, najveci gubitnik EU.

Ma

@Branko svaka čast na izuzetnoj i nepristrasnoj analizi stvarno. Verovatno ćemo gledati takav scenario u skorije vreme. Pozdrav

Zi

Rusi uzeli 22% ukrajine letos.
Zelemski kaze da su vratili 30.000km2, to je cca 2% ukrajine. E sad koliko je kontraofanziva uspesna nek svako sam proceni.

Odgovori
Sh

@Ziks
Sama sposobnost da se izvede kontraofanziva je uspeh sam po sebi, ako uzmemo u obzir početni odnos snaga, kao i stanje u Ukrajini u februaru.
Pritom, dobar deo do tih 22% je „zauzeto“ još 2014. Dakle, kontraofanziva je uspeh!

Kr

Za 22% Ukrajine si dao oko 100.000 individualca koji ti čine radnu snagu. A i bez toga imaš najveću državu na planeti. Navukao na sebe međunarodnu izolaciju i toliko srozao utjecaj da su ti jedini saveznici sj. Koreja i par afrčkih država. Eto toliko je uspješna ta invazija. Na kraju će se morati povuć, to je sada očito.

Ed

Ruska vojska je slika inprilika ruskog drustva. Kriminal, korupcija itd. Oni su sve pokusavali ubjediti da su supersila i mnogima su prodali to. Vecinom onima koji se sa nostalgijom sjecaju hladnog rata (Kissinger, Mearsheimer, Chomsky itd.). Medjutim bilo ko ko zna sabrat 2+2 zna da je rusija zemlja koja stari, propada, ali uporno pokusava da sve slaze kako su eto oni supersila. Dok su pokusali prodat muda pod bubrege, i sami su poceli vjerovati u to. I eto, tu su gdje su. Kad se ovo zvarsi, Rusija mozda sama sebe preporodi, jer ovicno ovakvi dogadjaji ili dugorocno imaju pozitivan uticaj, a mozda se sve raspadne, i Rusija se svede na “moskovski pasaluk.”

Odgovori
Iv

I tako Ruska vojska je slaba,nema avijaciju,preciznu municiju.Mnogo mi je žao Ukrajinaca kao nama bratskog naroda,ali mislim da od Ukrajine neće ostati ništa.Amerika opet pametno odigrala.Izlgleda da su se Rusi stvarno uzdržavali maksimalno ali niko nije verovao.Sada će biti plaćena cena.

Bu

>> Sada će biti plaćena cena.

U civilima? Ratni zlocin, bombardovanje stambenih naselja, to je tebi placanje cene? Mislim dabi svako realno trebao da razmisli gde su moralne granice u podrsci necega i nekoga…

YP

Pa mi smo ovaj film već gledali u Srbiji. Kada više nisu znali šta da gađaju, raspalili su po civilnim objektima, energetskoj i saobraćajnoj infrastrukturi. Film se na sreću za nas posle toga brzo završio.
U Ukrajini će izgleda biti trilogija, a prvi deo još nije gotov. Samo da se ne pretvori u „malu nevestu“.

Ra

Evo malo podataka:
24. februara 2022. Najveći broj Google upita iz Ukrajine je bio:
– Kako se prave „molotovljevi kokteli?“
21. septembra 2022. Najveći broj Google upita iz Rusije je bio:
– Avio karte za: Gruziju, Tursku, Tadžikistan, Srbiju, itd.

Kao i Hitler 1.9.1939. tako je i Putler izgubio rat 24.2.2022. Ono što ostaje da se vidi je koliko će trajati i koji će biti konačni bilans.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor