[RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

24. feb 2024

Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

23. feb 2024

Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

15. feb 2024

Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

13. feb 2024

Srbiji isporučen još jedan helikopter H145M, ovog puta stigao VIP primerak

12. feb 2024

Vojne varijante aviona AT-802: Od ubijanja komaraca do ubijanja ljudi i tehnike

12. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Smena u ukrajinskom vojnom vrhu, smanjenje vojne pomoći EU, kod Kijeva počela izgradnja fabrike besposadnih letelica Bajraktar

9. feb 2024

[POSLEDNJA VEST] Počela isporuka novih helikoptera Erbas H145M za RV i PVO Vojske Srbije

8. feb 2024

Ukrajina želi da uvede novi vid oružanih snaga posvećen isključivo besposadnim platformama

7. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napad na Krim, potapanje ruske raketne korvete, Hrvatska vojna pomoć do sada 181 miliona evra

2. feb 2024

Rumunija nabavlja helikoptere H215M u mornaričkoj varijanti

1. feb 2024

[UMEX 2024] Rusi promovišu uspostavljanje proizvodnje svojih dronova u inostranstvu

31. jan 2024

Vijesti: Helikopter Bel 412 Vojske Crne Gore pretrpeo havariju motora na zemlji, šteta se procenjuje do milion evra

31. jan 2024

[UMEX 2024] Intervju sa suosnivačem PR-DC-a: Novi FPV dronovi, dosadašnja iskustva u prodaji i status uvođenja prvih proizvoda u Vojsku Srbije

31. jan 2024

Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17

30. jan 2024

[UMEX 2024] Bugarski dron-kamikaza Nemesis

30. jan 2024

Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu

29. jan 2024

Šta je to „konkretno i korisno“ dogovoreno sa Mađarskom za srpsko RV i PVO?

27. jan 2024

[RAT U UKRAJINI] Obaranje ruskog transportnog aviona Il-76; Ukrajinci tvrde da su izveli „spektakularnu diverzantsku akciju“ uništavanja bombardera na zemlji

26. jan 2024

[UMEX 2024] Emiratski Edž predstavio besposadni žirokopter, nastavlja saradnju sa Bajkarom

26. jan 2024
[RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“
Pentagon smatra da su do 19. septembra ruske Vazdušno-kosmičke snage izgubile 55 aviona

[RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

Rat u Ukrajini ušao je u osmi mesec. Ne samo da se ne nazire kraj, niti početak bilo kakvih pregovora, već će najverovatnijim pripajanjem četiri ukrajinske administrativne oblasti (Luganske, Donjecke, Zaporožske i Hersonske) Rusiji, kao i „delimičnom ruskom mobilizacijom“ (oko 300.000 rezervista), doći do značajne eskalacije sukoba i produžetka rata koji bi mogao trajati godinama.

Da će rat sasvim sigurno potrajati govori i činjenica da se ruski referendumi na pomenutim teritorijama, koje Ukrajina, EU, i NATO smatraju farsom, odnosi na granice pomenutih ukrajinskih oblasti koje važe u Ukrajini, a ne samo na delove istih koji se nalaze pod ruskom kontrolom. Tako, ruske snage, prema ruskim izvorima drže pod kontrolom samo oko 60 procenata (moguće sada i nešto manje) Donjecke oblasti, te oko 70 procenata Zaporoške oblasti.

Stanje na frontovima u Harkovskoj i Donjeckoj oblasti, prema američkom Institutu za proučavanje rata / Foto: ISW

Ukrajinska vojska je tokom ovog meseca imala uspeha (navodi se da je samo u Harkovskoj oblasti oslobođeno oko 8.000 km2), ruske snage su gotovo isterane iz Harkovske oblasti što je ruska strana predstavila kao taktičko povlačenje radi slanja pojačanja u Donbas. Međutim, Ukrajinci su nastavili sa ofanzivama i sada napreduju i u Donjeckoj oblasti, u toku jučerašnjeg dana i večeri ukrajinske snage opkolile su grad Liman.

U Pentagonu smatraju da mobilizacija ruskih rezervista neće moći brzo da utiče na stanje na terenu jer je potrebno vreme da se nove snage obuče, pripreme i opreme. Brigadni general američkog ratnog vazduhoplovstva Patrk Rajder izjavio da nije jasno da li će slanje dodatnih trupa rešiti ozbiljne probleme sa kojima se, kako smatraju u Pentagonu, suočavaju ruske snage u Ukrajini, a to je loše komandovanje, slaba logistika i nizak moral.

Novi paket pomoći SAD obuhvata 18 lansera sistema HIMARS. Ukrajina je do sada primila 16 ovih oruđa, Rusi tvrde da su uništili bar 6 / Foto: vojska SAD

Nova vojna pomoć SAD Ukrajini, vredna oko 1,1 milijardu dolara obuhvata, između ostalog, isporuku 18 višecevnih lansera raketa sistema M142 (do sada ih je Ukrajina dobila 16), 150 terenskih vozila HMMWV, 40 teških kamiona HEMTT, 150 kamiona tegljača za vučnu artiljeriiju, 20 višenamenskih radara AN/MPQ-64 Sentinel, dva radara za otkrivanje bespilotnih letelica, sistema za ometanje bespilotnih letelica BlueHalo Titan, sredstava veze, sistema za osmatranje i izviđanje, optičkih uređaja. Pojedini zapadni mediji navode da je rok isporuke svega navedenog 6 meseci do čak dve godine.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da je Ukrajina od SAD dobila sisteme PVO malog do srednjeg dometa NASAMS, ranije je najavljena isporuka dve baterije, kao i da će Ukrajina kasnije dobiti još 6 baterija. Međutim iz Pentagona su demantovali da su sistemi isporučeni, kako su kazali to će se dogoditi za dva meseca. U intervjuu za European pravda, nemački ambasador u Ukrajini Anka Feldhusen izjavila je da se isporuka prvog sistema PVO srednjeg dometa IRIS-T SLM očekuje u oktobru, pre toga ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok objavila da se isporuka ovog sistema očekuje do kraja leta ili u septembru što se naravno do sada nije dogodilo.

U periodu od 17. do 24. septembra ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) su iznad Ukrajine pretrpele nešto veće gubitke. Iako su ukrajinske snage prijavile obaranje 4 aviona i dva helikoptera, video snimcima kao i fotografijama su dokumentovana dva taktička bombardera Su-34 (za jedan je čini se pogrešno navedeno da je u pitanju Su-30SM), kao i obaranje dva borbena helikoptera Ka-52.

Ostaci ukrajinskog Su-25 oborenog najverovatnije 18. septembra.

Prema ruskim nezvaničnim izvorima posade oba Su-34 i jednog Ka-52 su preživele i evakuisane su, dok je posada jednog Ka-52 poginula. Na osnovu objavljenih snimaka čini se da su sve pomenute letelice oborene lakim prenosivim raketnim sistemima (za jedan Ka-52 Ukrajinci konkretno spominju sistem Igla). U istom periodu je najverovatnije 18. septembra oboren i jedan ukrajinski Su-25, na društvenim mrežama objavljene su fotografije olupine koje ukazuju da se to zaista dogodilo.

Što se tiče gubitaka VKS, u izjavi za The Drive general Džejms Heker, komandant USAFE&AFAfrica (U.S. Air Forces in Europe and Africa) izjavio je da je kao posledica nemogućnosti Rusije da neutrališe ukrajinsku integrisanu PVO, došlo do velikih gubitaka VKS koje su, kako je naveo američki general još 19. septembra, do sada izgubile 55 aviona, i precizirao da su oboreni uglavnom sistemima SA-10 (S-300) i SA-11 (9K37 Buk). Američki general je istovremeno izjavio da je „80 posto ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“.

The Drive podatak o 55 izgubljenih ruskih aviona upoređuje sa informacijama sa sajta Oryx koji je praćenjem otvorenih izvora došao do, tada još uvek aktuelne cifre od 53 oborena i dva teško oštećena aviona (trenutno se navodi ukupno 57 aviona). Nije nemoguće ni da se američki general ustvari samo poslužio Oriksovim podacima što u suštini predstavlja OSINT prikupljanje informacija (Open Source Intelligence).

Međutim, kada bi se analizirao sav materijal i dokazi koje je Oryx prikupio, videlo bi se da tu ima dosta mesta za sumnju. Za mnoge oborene avione i helikoptere se ne zna kada su oboreni, za neke se navode samo umrlice pilota čiji datum pogibije takođe nije poznat, za mnoge ne postoje snimci niti fotografije olupina. Isto naravno važi i za navodne ukrajinske gubitke, i sasvim sigurno će proći još dosta vremena dok se sve infromacije ne poklope i koliko-toliko utvrdi šta se sve dešavalo na nebu Ukrajine.

Ostaci drona-kamikaze Geranj-2 (Shahed-136).

Višemesečne špekulacije da će Iran Rusiji isporučiti bespilotne letelice koje će biti korišćene iznad Ukrajine, ispostavile su se kao tačne. Od druge polovine ovog meseca su u borbenim dejstvima po ukrajinskim ciljevima primećeni iranski dronovi-kamikaze Shahed-136 koji, zanimljivo imaju rusku oznaku Geranj-2, što bi možda moglo značiti i da je u Rusiji organizovana i licencna proizvodnja.

Ukrajinske snage su iz mora blizu obala ODese izvadile BPL Mohajer-6 (ruska oznaka Geranj-1).

Osim toga, pre nedelju dana su Ukrajinci iz Crnog mora, blizu obale Odese (gde su prvi put primećeni i dronovi Geranj-2) izvadili izviđačko-borbenu bespilotnu letelicu Mohadžer-6 (Mohajer-6) koja takođe ima rusku oznaku – Geranj-1. Kako je izvađena letelica spolja bila gotovo neoštećena smatra se da je došlo do gubitka veze između letelice i zemaljske stanice, ili da se letelica srušila u more usled dejstva sistema za protivelektronska dejstva.

Za Mohajer-6 ne postoje baš pouzdani podaci, zna se da se serijski proizvodi od februara 2018. godine, prema različitim izvorima može ostati u vazduhu 12 do 24 časa na daljini od zemaljske stanice udaljene od 200 do 500 km, maksimalna brzina je 185 do 200 km/h, krstareća 130 km/h, operativni vrhunac leta je do 5.500 m, koristan teret je 100 do 200 kg ali se navodi da može da ponese do 100 kg ubojnih sredstava na 4 potkrilna nosača, a obično se za naoružanje navode vođene rakete vazduh-zemlja tipa Almas.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

en

Ovom sukobu nazalost nema kraja u skorijem vremenu.

Odgovori
Pe

@ entuzijasta
Izvinite ,komentar se nije odnosio na Vaš post ,sasvim nenamerno sam napisao ispod Vaseg komentara.

ma

Zanimljiva je informacija da su svi ruski unisteni avioni oboreni ukrajinskim sistemima S300 i BuK.

Odgovori
St

Sto se ne poklapa sa realnoscu, jer evo u istom tekstu pise da su avioni oboreni i Stingerima. Kako god okrenes, vojne operacije ruske vojske i vojne operacije JNA treba da udju u svetske udzbenike kao primer kako ne treba voditi rat.

Ž

madpal

Што наравно није тачно јер имамо снимке погађања и обарања авиона лаким преносивим ракетним системима.

ma

Hteo sam napisati vecina, kao sto ste naveli u tekstu.

Jo

Stojko,

Tako je, a u udzbenike ubaciti npr. americke ratove u Vijetnamu i Avganistanu kao reprezentativne primere.

Jo

*reprezentativne svetle primere“

Zu

Afganistan nitko nije uspio držati nakon osvajanja, npr. Britanci i Sovjeti. Amerikanci i saveznici su se povukli nakon 20 godina jer više nije imalo smisla. Nisu oni krivi što je Afganistanska vojska šaptom pala, dobili su svu potrebnu opremu i obuku.

Južni Vijetnam je bio slična priča, kad mačka ode miševi kolo vode.

Г

@Зулум
Руси изашли ’89 Наџибулах се држао још 3 године.
Амери изашли преко ноћи, Талибани за 7 дана заузели цео Авганистан. Има нешто и у обуци и мотивисаности…

wa

@John C. Colton

Druze, porediti vijetnamski rat koji je poceo pedeset i neke proslog veka sa ratom u 2022. izmedju „druge vojne sile sveta“ i Ukrajine, ne znam kako bih to nazvao a da se ne naljutis. U Avganistanu su ameri imali manje gubitaka za 20godina ratovanja nego rusi za 3 meseca rata u ukrajini. Rusi su takodje u Avganistanu za 10g imali 15k mrtvih vojnika. Ovo sto rusi rade je suludo. Ameri imaju mnogo vise aviona, da ne kazem da ih imaju bukvalno za bacanje u odnosu na broj operativnih koje poseduju ruske snage, a opet se ne razbacuju ovako. Helikopteri takodje. Ruski gubici u skupoj tehnici su suludi, a ucinkovitost NRZ koje i mi forsiramo nikakva. Ovi i dalje tuku po Donjecku bez ikakvog straha da rusi mogu da ih uhvate. Rusi su jednostavno tehnoloski zaostali I mi to treba da prihvatimo i batalimo mitove o njihovim avionima, tenkovima itd i okrenemo se zapadnoj tehnici. Jer nas nema 100 miliona pa da mozemo dopustiti da gubimo ljude kao rusi, takodje nemamo ni zaostavstinu sovjetske tehnike i municije pa da mozemo da je rasipamo kao da je kukuruz…

Mi

@John C. Colton
Da ne zaboravis da ubacis i obaranje ruskog strateskog bombardera Tu-22 iznad Gruzije, prvog dana rata 2008. I to je za udzbenike.

Ra

@warwick
Porediš talibane u papučama i AFU obučavanje 8 godina od strane NATO zemalja. Da te neko pita, pa šta pišeš?
85 milijardi dolara je do sada Ukrajina primila pomoći, bez da računamo direktnu OSINT /obaveštajnu pomoć, pomoć u obučavaju (UK sa 10K vojnika mesečno) plus sve što je moguće od diplomatije „zapada“. O sankcijama neću da pišem.
Tek sada RF sprovodi mobilizacuju. UKR 5, 6, 7 talas i brojimo dalje…
Naravno da rusko oružje nije kao što ga Rosteh reklamira ali nije ni zapadno.
Šta je NATO radio 99te civilnoj infrastrukturi ovde? RF tek treba da eskalira!
Mnogo će još ruske vojske izginuti za godinu dana, ali od UKR neće ostati ništa, tj ostaće ono zašta Moskva nije zainteresovana.

Do

Kao i sto je 80% aviona operativno!? Zanimljivo … samo jel se tu ubrajaju avioni oatalih zemalja i usssr tehnike koji su prebaceni ili ne?

Izvor sem zvucnog imena generala ne daje puno sem realne cinjenice da se tamo ratuje hard core i da svako doliva za sebe koliko misli!

Po svezim snimcima sa kanala odaje se utisak da su Ukrajinci spalili svu svoju tehniku i da teraju te ostatke svoje plus sve prodato/donirano od zapadne koja je takodje usla u proces reciklaze

Kako je neko napomenuo ovo ce trajati barem 1-2godine a mozda i duze

Odgovori
op

Ruska komanda potpuno pogrešno vodi celu operaciju. Prvo su krenuli sa smešno malim brojem vojnika i jedinica, ukupno sa LNR i DNR vojskom oko 250k. Verovatno su mislili da će Ukrajina da se preda u roku od 5 dana… Dalje, uopšte ne rade izolaciju bojišta, mogli su da pročitaju malo o Curtis LeMayu američkom vazduhoplovnom generalu. Nijedan most preko Dnjepra nije uništen, dakle snabdevanje Ukr vojske na istoku se nesmetano odvija. Ne uništavaju se redovno ni pruge, železnička čvorišta, putevi, aerodromi… Ka-52, Mi-28, Su-34 leta sa nevođenim raketnim zrniima !!?? zbog čega i imaju ozbiljne gubitke. Isto važi i za Su-25, ali on je kao jurišnik. Da ne pišem dalje, mnogo je tu grešaka i neprofesionalnosti…ili je možda nešto ozbiljnije u pitanju…?

Odgovori
Bu

>> Ne uništavaju se redovno ni pruge, železnička čvorišta

Ne mogu, imas recimo analize rusenja jednog vaznog mosta prema Rumuniji, Pidyomnyy most, koji je krstarecim raketama napadan ako se ne varam 5 puta sa gomilom promasaja i velikim razmacima izmejdu napada. Zakljucak je neprecizni napadi i nedovoljno projektila da se unistenje zavrsi brzo i efikasno.

Mi

Da potpuno si upravu. Jedino što mogu da zaključimo ovakvim neloginim vodjenjem rata od strane Rusa je da im je glavna priča da se Evropa smrzne i ekonomski propadne ili Rusi nemaju ni oružja a ni taktiku . Meni je suludo šta rade Rusi potpuno nema smisla.

Va

Kada su oni procenili onda moze biti,veoma spretne igre igraju u paketima istine upakuju svasta ! Sve vise je koriscenje doniranih aviona Ukrjini a ono sto imaju dignu sa vremenom na vreme ,izgleda ko da deluju svaki dan i posle par dana kada cujes delovala Ukrjinska avijacija deluje jako psiholoski ! S-300 i Buk verovatno i malo modernizovani ,su ocigledno mocni sistemi cim u pozadini drze masovnije koriscenje Ruskih aviona sa srednjih i vecih visina na kod samog fronta zato i vidjate svasta id avijacije da prelece nisko ! U prevodu za klasicnu masovnu avijaciju su znak STOP ! Sto znaci da NATO nebi mogao da koristi klasicne masovne nalete pored tih sistema vec bi sa oprezom morali da resavaju to dronovima drugog nema ! Sve u svemu Amerika dobro igra igru dok Kina kao posmatrac sa strane dovija isto,us Ruske energente po povoljnoj ceni plus dobija jos slabiju ekonomiju Evrope ! Javna tajna i ko je sredio cev severni tok ! Prvi put citam komentare stranaca od istih koji su dojuce ismejavalji i pljuvali Ruse od pocetka sukoba da Amerika smisljeno radi sve i da je Nemacka jedna pudlica i da je ocigledno da nekome stalo da sto pre odradi posao zavrsavanja relacija Evropa-Rusija ! Sa povoljnim Ruskim energentima i Nemackom industrijom oni su se samo dizali sada je Rusija odvojena od Evrope a Nemacka nek se snalazi da odrzi korak u svetakoj ekonomiji !

Odgovori
Bu

Nemacka vec deceniju i vise ima plan dekarbonizacije u narednih 20 godina. U tom je konceptu ruski gas vidjen kao prelazno resenje jer proizvodi oko 10x manje CO2 od uglja. Ergo, Nemacka nije dugorocno racunala na razvoj baziran na ruskim fosilnim gorivima tako da je tvoj komentar izvini ali prilicno promasen…

Pr

@ Burrito Baby naravno, zato je pored Severnog toka 1 finansirala izgradnju i drugog. Jer joj ne treba.

iv

U ovom momentu Putinu nije ostalo bas puno opcija. Rusija je ubacila u rat sve sto je imala,dostigla zenit dok kapaciteti Ukrajinske vojske i dalje rastu. Da nije tako ne bi pretio nuklearnim naoruzanjem, zadnji kec koji ima u rukavu. Cirkus od referenduma ciji rezultati su osmisljeni u Moskvi mogao se prilagoditi za casno povlacenje, no sad jekasno, ide se na posle mene potop . Putin se boji sposobnih ljudi i cak i armija od milion. mobilisanih sa Sojguom i slicnim ne donosi prevagu na fronutu, samo vise mrtvih u crnim vrecama kod kuce. Sad vec verovatno 300.000 pametnih Rusa je to brzo svatilo. Danas se pojavio snimak obaranja ukrajinskog Su-24 a takodje su najavljene znacajne kolicine naoruzanja iz J. Koreje, spominje se i KP-SAM. O potrebi jedne tzv supersile da kupuje dronove iz Irana necu ni komentarisati. Dok je maltene svaka ruska vest neka laz, Ukrajinci imaju puno propagande pokazalo se da ipak treba slusati Amerikance. Od predvidjanja ruskog napada pa dalje uglavnom su iznosili istinite informacije. Dok su se ovde mnogi sprdali na racun jos jednog oruzje koje menja tok rata HIMARS je po meni zaista napravio razliku. Osim sto ima fantasticnu preciznost( danas je lokalni kvislig ubijen sa jednim preciznim pogotkom) mali broj jedinica ima puno veci ucinak. Dok Rusima trebaju kamioni i vagoni da opskrbe one silne topove koji prave meseceve kratere da bi nesto uradili, Ukrajinski HIMARSI sa desetinom logistike postizu isto a rat je cesto pitanje logistike. Pojava HARMA znaci da posade protivavionskih sistema vise ne ukljucuju tako bezbrizno svoje sisteme. Zasad pouka za srpsku vojsku da od JNA i ruske oficirske skole treba bezat ko djavo od krsta, potpuno neprimereno za danasnja vremena. Precizna precizna i precizna municija. Srbija nema logistiku za ta besomucna gruvanja, izvidjanje pa precizan pogodak i bezanija prije kontrabaterije. To znaci obuka obuka i obuka. Za MIG-29. ima jedno divno mesto a to jepoljance pored Beogradskog aerodroma, iliti muzej. Razvijati borbu protiv dronova. oni mali jesu smrtonosni za pojedince i dobar pr ali prava opasnost je u onim izvidjackim i naoruzanim .

Odgovori
Bu

>> Dok Rusima trebaju kamioni i vagoni da opskrbe one silne topove koji prave meseceve kratere da bi nesto uradili, Ukrajinski HIMARSI sa desetinom logistike postizu isto

To je tako slicno i sa F-35, on nosi manje projektila nego neka konvencionalna platforma ali ima fenomenalan SA i u CAS akcijama pogadja izvesno kao i HIMARS ubitacno precizno pa ima borbenu vrednost kao pola eskadrile nekakvih bombardera iz proslog veka!

Pe

@Ivan Slazem se.Rusija je tokom aprila maja i juna pocela da sporo napreduje u Donbasu, sto se zavrsilo padom Severodonjecka i Lisicanska krajem juna.
To je skroman uspeh, jer ni jedan od ovih gradova nije strateski znacajan za postojanje Ukrajine kao drzave.
Krajem juna Ukrajina dobija HIMARS.A tokom jula HARM.
I do kraja septembra Rusija je izgubila ogromne teritorije, danas pada i Liman.
A Ukrajina trenira vojnike u vise zapadnih zemalja pre nego sto idu na front, dobija NASAMS i IRIS i ko zna sta,o cemu i ne pricaju.
Poraz Rusije 2022 je jedan od najvecih vojnih poraza u istoriji ratovanja.

Mi

Ne bih se zaletao i objavljivao poraz Rusije 2022. Tek sada krecu u ozbiljan rat. Do sada je angazovano relativno jako malo ljudstva protiv ogromne zemlje koja je sve svoje angazovala i koja se brani. Plus sva pomoc iz Evrope i Amerike koja svakodevno stize. Rusija je angazovala samo oko 150,000 vojnika, sve ukupno stotinjak aviona. To je smesno mala cifra za vojnu operaciju, tojest rat u kakav su krenuli. Katastrofalno su se preracunali, ali da su sve svoje ispucali, to je smesno reci. Zaboravi na nuklearno oruzije, nece ga valda na sebe i svoje trupe bacati ako im je cilj da zauzmu te teritrije.

Fa

@ Petrovic Dusan

Ne zaboravi da Rusi tek sada počinju da masovnije koriste svoje najjače oružje (ne, nisu to saćasti lanseri) a kojeg imaju u ogromnim količinama – jeftin život ruskog vojnika.

Rusi su spremni da žrtvuju više svojih ljudi nego ostatak Evrope + ceo NATO zajedno, zato će verovatno i pobediti.

Što se tiče ruske opreme, taktike, kvaliteta naoružanja i poređenja sa Zapadnim pandanima – mislim da je svima veoma jasno kakva je situacija.

Jo

@ Ivan

Nije HIMARS toliko dobar, koliko je ruski sistem ratovanja loš. Ove rakete koje je Ukrajina dobila za HIMARS imaju ograničen domet, Rusi za celo ovo vreme nisu bili u stanju da se organizuju da brzo uoče i napadnu ciljeve svojim dalekometnom MLRS. Ovde na delu imamo sukob američkog koncepta integrisanog bojišta, gde HIMARS dobije informaciju iz vazduha i sa satelita (i odmah reaguje) i ruskog koncepta gde artiljerija ne zna šta radi pešadija, a da o integraciji vazduhoplovstva i ne govorimo.

Bu

>> Ove rakete koje je Ukrajina dobila za HIMARS imaju ograničen domet

Ma da, eto ogranicen na tričavih 80 km, Ukrajini radi posao to je najvaznije. HIMARS je za tehniku koji koriste Rusi svemirski brod, kao i sve ostalo. Ovih dana bice isporucen prvi Iris-T, nadam se da ce bidi detalja u vezi upotrebe i ucinka…

Al

Koliko je Ukrajina pre sukoba imala borbenih aviona kada je Rusija do sada po njihovoj statistici prikazala da je uništila oko 300 aviona a sad Amerikanci izbacuju podatak da je 80 posto Ukrajinske ratne avijacije sačuvano. Šta oni računaju kada pola od toga nije bilo ispravno.

Odgovori
Mi

100% si u pravu!

Go

Te neispravne su Rusi oborili

op

Ruski podaci su očigledno prenaduvani. prema nakim podacima Ukrajina je imala do 200 aviona svih tipova uključujući i transportne i školske. U međuvremenu su dobili neke MiG 29 i Su 25, ali opet to nije 300+. Slično je i sa helikopterima. Što je još i najinteresantnije ti avioni i helikopteri i dalje nesmetano poleću što znači da ruska komanda ne gađa aerodrome.

Tr

Izgleda da je Petrovic Dusan sve vreme u pravu…Ruska tehnologija zaglavljena u 80im..

Odgovori
Mi

Po tome kako Petrovic Dusan rezonuje ruska avijacija je zaglavljena negde izmedju Drugog Svetskog rata i Vijetnama.

Činjenica jeste da rusi lete sa Su-34 koji kosta bar 50-80 miliona dolara taktike koje naš Orao ili G-4 moze isto da radi.

I sami Ruski piloti iz baze priznaju da je svaki 4=ti oboren kad krenu u takvu akciju.

Bu

Sto se tice avijacije nije ni u 80tim. Nista nije vidjeno niti pokazano sto ide dalje od matoda sukoba iz sredine proslog veka.

Pe

@Trundle Ja ziveo i radio u Rusiji izmedju 2009-2016 godine, pre toga sam ziveo u Francuskij i bio u Americi vise puta.
Moja zapazanja nisu iz nekih tajnih izvora, vec licnog iskusta u svakodnevnom radu u Rusiji.
Daleko od toga da „nista ne valja“-Rusija je fantasticna zemlja talentovanih ljudi.
Ipak, od 1991 -2000 su imali krah drzave, negde 2005-2006 poceli da se „bude“, a imaju i nezamisliv problem korupcije i nista nije ulagano u obrazovanje i razvoj nauke.
Rat 2022 koji su zapocele vlasti koje su ruska kopija „JUL – SPS 1996-2000“ je najgore sto su mogli da urade Rusiji (i naravno Ukrajini).
Jer-USA i zapad su pobedili u hladnom ratu, i od 1991-2006 su se razvijali nevidjeno, pa u svim oblastima nauke i tehnike, kao i taktike i td imaju prednost nad Rusijom.To je matematika.

Bu

>> najgore sto su mogli da urade Rusiji (i naravno Ukrajini).

I Srbiji da primetim, jer ako neko misli da su oni sad u poziciji da se mesaju u balkanski biznis i mekome pomazu taj se grdno vara… A pre ovoga su mogli.

Mi

@Burrito Baby
Ne znam bas da su mogli pre. Kako mislis. Samo doturivanjem oruzija? i bez Ukrajinskog rata im ne bi dali da prelecu u Srbiju u slucaju da bukne na Kosovu i Metohiji. Bili bi odseceni. Kako su inace mogli da pomognu. Isto kao i 1999-te

Bu

@Miloš77

Pa do ovoga su imali nekakav ugled, sada stvarno ne znam, na doturanje oruzija nisam ni pomislio…

Jo

Ovo što radi ruska avijacija nije ni Vijetnam. To je taktika IL-2 Strumovnik iz 1941. Jedina je razlika što sada ne buše rupu na trupu za smeštaj mitraljesca (pa onda tamo vežu političkog zatvorenika, da ne iskoči iz aviona). Ovo su neki frontovski udari, Rusi ciljeve na 200 km od linije fronta gađaju krstarećim raketama, jer nemaju avione i pilote koji su u stanju da priđu cilju i bombarduju ga. Mislim da se ne radi samo o avionima kao takvim, nego o taktici i integraciji. Iskreno, mislim da se radi i o obučenosti/motivaciji/hrabrosti. Hajde da uporedimo kako su leteli izraelski piloti od Yom Kippurskog rata, preko uništavanja iračkog reaktora pa na dalje.

Hr

Jordan02, bravo. Točno u stidu…i u ww2 su ruska avijacija i mornarica bile šaka jada.

Pe

@Hr Ne znam odakle Vam takve informacije!?Ruska mornarica je bila prikovana za Tihi okean gde i nisu imali rat, a podmornice su bile u Baltijskom moru, i imali su dosta zrtava.
Ali je avijacija SSSR od 1941 imala americke i engleske avione, i negde 1943 i odlicne Yak-3 i Il-2 pa su cak uspeli da poraze Nemce u vazduhu.
Posebno je zanimljivo da su imali i zenske pilote lovce „nocne vestice“ od kojih su mnoge postigle pobede.

Ma

Izjave imenovanog američkog generala dosta podsećaju na podizanje morala, ako je tačno to što je naveo da je 80% Ukrajinskog RV netaknuto onda čisto logičko pitanje, čemu onda kuknjava za avionima i isporuke naoružanja i municije Ukrajini? Drugo, nismo skoro videli ama baš ni jedno jedino dejstvo Ukrajinskog PVO sistemia srednjeg i dugog dometa, samo Manpad-ovima. A PRavo pitanje je kako bi se provelo baš USAF da su se recimo odvažili da oni napadnu Ukrajinu? Nismo ih videli da su se odvažili da napadnu mnogo slabije RV Venecuele i Irana, tako da je lako komentarisati kada napadaš samo mnogo slabije od sebe. Molim da mi se ne cenzuriše post, isti izražava samo subjektivno mišljenje jednog čitaoca. Hvala najlepše.

Odgovori
Ig

USAF ne napada druge zemlje ovisno o tome da li se odvažio ili nije, nego ovisno o tome da li mu je Vlada naredila ili nije.

Mi

Jednog dana ćemo mozda saznati zsto Rusi lete sa Su-30SM i Su-34 na 50-200m kao da su u Galebu G-2 ili Orlu i dozvoljavaju da ih makar ko gadja sa ramena. I naravno obaraju ih redovno.

Mislim da bi imali daleko veci uspeh da lete visoko i da im je jedina pretnja S300 i Buk.
Uskoro ce pride morati protiv NASAMS-a da lete.
Jako neodlucna specijalna operacija.

Odgovori
Bu

Ne mogu leteti visoko jer nemaju projektile i senzorske/optroniku koji bi im omogucili ucinkovito delovanje sa vecih visina.

Mi

@Burrito Babu
To je skroz netačno. Imaju čitavu listu vazduh zemlja radarskih, GPS i laserski vodjenih raketa i bombi čije učinke mozete da vidite na youtubu. Naravno da bi se lansirale postoje elektro opticki i radarski nisanski sistemi u avionu. Istina nemaju nišanske kontejnere kao i koliko Amerikanci imaju, ali to nije razlog da se Su-34 koristi uglavnom sa visina ispod 200 metara gde ih i metcima iz mitraljeza mogu resetati, a kamoli sa MANADS.

Mislim da je problem losa taktika i manjak izvidjackih BPL, dok Ukrajinci sa druge strane imaju odlicne taktike i situacijonu svest na terenu iz minuta u ninut zahvaljujuci asistenciji NATO pakta iz vazduha, i zbog oldicne adaptacje koriscenja svakakvih malih izvidjackih dronova.

Ra

@ Milos77
veca je verovatnoca prezivljavanja u Su-25 koji leti na 50-100m nego su-35 koji leti na 3000-5000m ako je u pitanju s-300

Sve sto moze avion sa 3000m moze i raketa ispaljena na daljinu.
Problem je sto Ukrajna ima veliku stratesku dubinu i to je ogroman problem za Ruse. Ako uzmes Srbiju recimo, poprecno je 300km sto oznaci da ti nemas mnogo prostora da sakrijes PVO, imas malu dubinu. U Ukrajni imas ooogromnu teritoriju i uvek mozes da dovlacis PVO iz dubine, tesko ga je neutralisati.
Prosto tako mora. Koliko sam video jos proletos SU-35 oboren sa SA-3 (napravljen 60-tih). Oborili bi i F-15 ko krusku da se nasao tu.

Bu

>> Oborili bi i F-15 ko krusku da se nasao tu.

Naravno da ne bi, to sto ti pises je liseno svakog smisla ali vazno je da si nesto napisao. Ruske letelice nemaju nikakvu (elektronsku) zastitu te zato bivaju lak plen ukrajinskom PVO iz doba SSSR. F-15 se nikada ne bi spustao tako nisko ni u jednoj varijanti niti bi glumio partizansku eskadrilu jer je ta platforma ako nije u lovackoj misiji opremljena odgovarajucim nisanskim kontejneroma sa optronikom i raketama/bombama koje posao odradjuju van dometa nekakvih sovjetskih skalamerija. VKS se u ovome ratu pokazao u pravom svetlu, dakle 0 bodova, ne zna se da li su manje kompetentni ili imaju losiju opremu.

Mi

Rale
Čini se da sa dobrim PVO u koje ulkjucukem Pancire, Tor, BukM2/ ili bolje, S300 ili bolje, avioni nemaju sanse da zaustavljaju jaku armiju u napadu sa stotinama oklopnih vozila u koje naravno ukljucujem tesku artiljeriju i sve ostalo neophodno. Slijevita pmogobrpojna PVO je jako tezak „zid“ za prevaliti cak i da imaju americku SEAD. Nasi raketasi toi najbolje znaju. Radar se lako gasi i ceka svoje vreme, a piloti znaju da nikad nisu sigurni ako PVO rakete imaju domet.

Hteo sam da kazem da leteti sa Su-34 ili 30SM na visinama 50-200 metara da bi se lovili tenkovi, HIMARS-i, i kojejakve grupacie vojske po meni nema smisla jer isto to mogu da obave i Su-25 koji j eduplo jeftiniju, i bolje oklopjen. Takve misije se rade sa nasim Orlovima, a ne avionima klasee F-15E. Sanse da ga obore su ogromne i to je dokazano u ovom ratu bez polemike. MANPADS su evoluirali van sposobnosti odbrane aviona protiv istih. Helikopteri isto padaju kad ih strelica pogodi, a pogadja ih.

Kako kazes i F-15, i Apaci bi padali ko kruske u istim uslovima.
Dakle strategija se katastrofa, i sporo se menja. Bolje da Flankeri lete SEAD misije koliko toliko uz Su-34 koji gadja iznad dometa vecine PVO na iskljucivo strateski vazne mete, i skladista oruzija. Mozda neke vece grupacije artiljerije kad se otkriju iz satelita ili drona.

De

Zato sto budale nisu ulozile u precizno daleko metno oruzje ili u jedinice za suzbijanje PVO.

Mi

@Dead1
Imaju ali ne za suzbijanje desetine ii stotine tenkova sa istim. To ni ameri ne bi mogli sa F-15 samo jer bi bili u dometu PVO a tenkova ima jako mnogo!! Mora prvo PVO da se suzbije bar 90%, pa tek onda F-15E ili Su-34 i mnogo mnogo borbenih BPL sa pametnim bombicama i raketama da gadja grupacije i pokretne tenkove.

Za nesposobnost SAED tj suzbijanje PVO to stoji, ali sa obzirom na velicinu ukrajinske vojske, teritorije, i snage PVO to nijednoj zemlji ne bi islo lako niti brzo, pa ni Americi. Mislim da su zato i odustali.
Drugim recima Ukrajna plus NATO je prevelik zalogaj za Rusiju u ogranicenom ratu sa ogranicenim ljudstvom. Videcemo kako ce pokusati da promenu situaciju i da iz akcije povlacenja predju u napad.

De

Miloš77,
Pa ne suzbijaju Amerikanci PVO sa F15, nego F-16C/D Wild Weasel, EA-18G i EC-130. Tu su citave jedince cija je glavna uloga SEAD. Tu i krstarece rakete, moderne dalekometne i stealth avioni.

Sjetimo se da su Amerikanci dobili zracnu dominaciju u sedmicu dana u 1991-om ratu protiv Iraka. Rusi sa 1200 aviona protiv 120 nisu uspijeli ista u 7 mijeseca!

Ruske taktike i doktrine su iz 1942-e a tehnologija iz 1990-ih. Njihov citav PVO je da stave zastarjele rakete Kh-31 na avione ciji piloti nisu istrenirani za komplicirane PVO.

Protiv Rusije Amerika nema ikavke probleme.

Nisam ljubitelj Amerikanaca i njihove politike ali ocigledno je da njihova vojna moc je puno razvijenija i cak par desetljeca ispread Rusa.

Pe

Ono sto se moze sigurni tvrditi: svaka informacija koju je objavila Amerika od 2021 se pokazala kao potpuno tacna.
Zanimljiv je video dejstva dva ukrajinska Su-24 oko Hersona od pre neki dan!
Ruska vojska i VKS pokazali su ne da nisu „druga armija sveta“, vec slabo opremljena i jos gore trenirana vojska.

Odgovori
Mi

Jel mozes postaviti taj Su-24 video molim.

Mi

„Ono sto se moze sigurni tvrditi: svaka informacija koju je objavila Amerika od 2021 se pokazala kao potpuno tacna.“

To je zato sto Amerikanci guraju Ruse upravo u tom pravcu i ne zele mir nego zele upravo ovo sto se desava. Slabljenje Rusije, slabiju Evropu koja ce se sada vise nego ikad oslanjatina iskljucivo na Ameriku, Ukrajnu (najvecu zrtvu) kao kolateralno stetu ali mnogo vaznije kao novi razlog za napumpavanje NATO pakta novim oruzijem (citaj vojna masinerija i izvoz mora da se nastavi, pa i da raste)

A mogli su se lepo dogovoriti sa Rusima, i potpisati neki kompromis.

Nisu Rusi toliko ludi da ne znaju da ih ovo sve kosta vise nego sto mogu da priuste. Isto kao sto i Ameri to znaju.

Va

Amerika sama postavlja u javnosti Ruske ciljeve pa ih komentarise posle bolje reci koristeci poluistine ! Rusija koja je sila nije ni bitno, jer bas se pitam kako bi jedan NATO prosao na nas 1999 da smo imali samo par sistema S-300 i Bukova i to vreme kada napadni dronovi nisu bili razvijeni osim izvidjackih ! Koristili su oni 1999 taj HARM koji si spominjao jos kod nas pa su ti HARM -ovi leteli na sve sto zraci onda ,pretostavljam da su sada usavrseni sigurno ali to nista nemenja igru puno koliko se glorifikuju poput Jawelina,Himaras sada HARM medijska masina radi svoje ! Najmocnije oruzije koje zapad salje Ukrjincima su informacije o pokretima Ruskih trupa cak je i mali DJI dron nekada korisniji od 10 Harm raketa !

Fe

@Igor M.

Ako je toliko svejedno ko im je protivnik, zašto onda onolike sankcije na izvoz PVO sistema i lovačkih aviona svima sa kojima nisu baš u najboljim odnosima?

Vl

Rusi su se zaglibili do guse. Vise nemaju glavnu rec o zavrsetku rata ili ti specijalne operacije, ako su ikada i imali.

Odgovori
Zo

Zato što im je tih 80% aviona neispravno☝️

Odgovori
Vi

Al ovi dronovi Iranski su nepobedivi otakl su ih nabavili ukrajinci neznaju stace

Odgovori
Va

Pitaj one rafinerije po Saudijskoj Arabiji branjene zapadnim sistemima veceg i manjeg dometa koji kostaju milione ,kako su prosle od Iranski dronova sklepanih sa delovima sa interneta ! Najveci fazon sto su izmenili GPS u njima, tako da ne moze da se preusmeravaju kordinate osim da se ometa GPS signal !

Iv

Nevodjena raketna zrna treba pod hitno da izbacimo iz naše vojske.Ovo nam je primer koliko je ta municija neunčikovita i koliko se rizikuje tehnika i ljudski životi jer se vazduhoplov nisko spusta za dejstvo, a učinak nikakav.To sve treba na deponiju da se nezavaravamo.Kačiti NRZ na su 30 i su 34/35 samo mogu nenormalni ljudi.Piloti su trebali da odbiju da polete

Odgovori
Mi

Strašno što im Ukrajinci rade. Toliko mladih ljudi poginulo, dok ostali mladi visoko educirani ljudi napuštaju Rusiju. Od svega ovoga, Rusija će se teško oporaviti narednih 200 godina ( ako će uopće postojati ). Svi srbijanski mitovi o ruskoj vojsci su pali u vodu. Razumljivo je zašto Putin doslovno ima strah od NATO-a. Pa pregazili bi ih u tjedan dana.

Odgovori
Zo

Ovo je rat koji će trajati još dugo. Ne ratuje Rusija protiv neke banana države nego protiv zemlje koja ima 44 mil. stanovnika sa ogromnom armijom koju sada podržava i snabdeva kompletan zapad. Ovo je igra iscrpljivanja dokle god jedna strana potpuno ne lipsa. Nažalost ovde će mo se nagledati još svega i svačega. Kada jednog dana bude gotovo biće interesantno pogledati mnoge komentare velikih stratega i taktičara sa ovog portala. Pozdrav!

Iv

Srbi nemaju mit o Ruskoj vojsci.Sada ćemo da vidimo da li važi Nato klauza,svi jednog jedan za sve jer Ukraina vapi da ujed u Nato.I kako Nato planira da povrati aneksirane teritorije,spreči raspad Eu unije,kako da zameni gas itd,spreči inflaciju,reši Migrante itd.Nek i drugi osete kako izgleda kada ti neko silom otme teritoriju.

Mi

@Ivan Naravno da NATO Article 5 stoji. Onaj tko želi testirati to… poželi mu sreću. Ukrajna je u aktivnom ratu, tako da može postati NATO država samo ako sve NATO države glasaju za to. Šansa da se to dogodi ? Skoro pa nula. NATO neće vraćati Ukrajinsku zemlju, Ukrajna će to učiniti sama, kao što već radi vrlo uspješno, uz vojnu i financijsku pomoć NATO-a, EU, Europe, Sjeverne Amerike, Japana, itd. Europa je već do vrha napunila svoja skladišta sa plinom i bez jedne kapi ruskog plina. Rusija nije jedina zemlja sa resursima. Npr. Afrika ima sto puta više resursa nego Rusija. Sve što si ispisao je netočno i srbijanske mitomanije kao što je i Rusija druga svjetska sila.

Pe

@Milki Sve ste tacno rekli.Jedino-nisu svi u Srbiji prevareni ruskom propagandom, ima nas koji smo tamo i bili, i na istom ovom portalu vec godinama ismevamo razne Su-57, Ohotnik-dronove, MiG-35, i ostale podvale, koje Rusima sluze za kradju novaca od prodaje gasa i nafte Evropi iz ruskog budzeta

Br

To je cak delimicno i tacno, mada je verovatnije ta cifra ipak nesto manja. Najveci broj aviona Ukrajine nije ni bio operativan, tako da je i ocekivano da veliki broj letelica ostane citav po raznim skladistima.

Odgovori
Br

„…kako je naveo američki general još 19. septembra, do sada izgubile 55 aviona, i precizirao da su oboreni uglavnom sistemima SA-10 (S-300) i SA-11 (9K37 Buk)“

U pitanju su sistemi stari preko 30 godina. A uz to je oboreno i bezbroj bpl. Kako je onda moguce da se tvrdi da ruska PVO nista ne vredi?

Odgovori
Bu

Sovjetski PVO obara moderne ruske vazduhoplove, zakljucak je da ruska avijacij „ne vredi“ jer bi trebala godine 2022. imati superiornu elektronusku zastitu. Taj PVO verovatno „ne vredi“ u susretu sa danasnjim state of the art lovackim i bombarderskim avionima. Prosto radi se o razliticitim generacijama sredstava. Videcemo recimo kako ce se pokazati Iris-T SLM.

De

Rusko RV zaista za bogu plakati.

1,100-1,200 borbenih aviona koji u prosijeku sluze za nista u najevecem ratu od 1980-ih..

Doktrina i taktike iz 1940-ih! Oni lete Su-30/34 kao da je Il-2 Shturmovik u Kursku 1943-e. Nisu shvatili da je ovo 2022-a!

Iracko i Iransko RV u ratu 1980-88 su bili sposobniji od njih!

Kako su mogli da ne primjete ne samo uspijehe Americke i Izraelske aviacije nego cak i uspijehe Vietnamskog i Egipatskog PVO u 1970-ih?

`

Odgovori
С

Хико од вас не помиње и не слуша извештаје руске стране. До сада у ситуацији где је однос нападача и браниоца 1:3 у корист браноца заузето 20% украјинске територије избачено из строја 100000 војника и огромне количине јединица и борбене технике укључујући и ваздухопловну. Нико не помиње да је из Украјине избегло 10000000 људи и сигурно је значајно смањен мобилизациони потенцијал. Снаге коју су ушле у харковску област су повучене са кијевског правца и део су снага стратешке резерве чиме уз огромне губитке до сада значајно угрожавају централну Украјину на инока дугачком фронту од 1000 км. Нема сумње да Руси имају превласт у ВаП-у јер нема ниједно дејство украјинско РВиПВО по јединицама савезничких снага па и колонома на маршевању руске војске.

Odgovori
Lj

Utisak je da se Rusija u Ukraini bori protiv kolektivnog zapada sa bez karakternim vazalima u vidu tz. Nato članica.Po količini resursa koji se upotrebljavaju na bojnom polju ovo najviše liči na Vijatnamski rat.Poenta je da mi nemamo 3 posto informacija šta se tačno zbiva na frontu , ovi koji kritikuju Rusku aviaciju i uporedjuju je sa Zapadnom pojma nemaju.Poenta je da zapadna avijacija u zadnjih 50 godina nije imala dostojnog tehnološkog protivnika za borbu kao što sada Rusija ima.Za informaciju da su Amerikanci samo u Vijatnamu izgubili 5000 helikoptera to je poslednji rat gde su Amerikanci bili u izjednačenoj tehnološkoj borbi isključivo zato što je SSSR vodio Proxi rat preko Vijatnamaca.

Odgovori
Dr

Ne bi nikad trebalo ( po mom mišljenju) avijaciju i raketne sisteme gledati crno- belo,jedni su ekstra,a drugi ne valjaju. Letenje aviona na malim visinama je problem,npr. u Bosni je oboren „iglom“ ,miraž 2000,u to vremena veoma savremen avion ( ne znam da li je „rafal “ bio operativan,ali znam da nije učestvovao u ratu. I pored svih čuda tehnike američki pilot je na Kosovu gađao i pobio kolonu Albanskih izbeglica,zamenivši ih za tenkove!To se Rusima nije desilo. 80 posto Ukrajinske avijacije operativno! Pa čemu služe ? Nema dejstava! Ako prebrojimo našu avijaciju pre i posle bombardovanja i nama je veliki procenat aviona bio operativan, stradali su samo (najviše) migovi 29. Svi znamo kako je kod nas i pod kojim pretnjama stao rat,ali to bi bio politički komentar,a svi smo lepo zamoljeni od domaćina portala da se držimo vojnih tema. Pozdrav.

Odgovori
Va

Oboreno je dva Miraza 2000 koliko se secam !? Cist dokaz da kakav god avion bio nije imun na PVO ako uzmes u obzir da je onda Miraz 2000 bio sto danas Rafal !

Odgovori
Bu

Miraz je onomad bio egal sa Iglom, da bi danas oborio Rafala (ako bi se ovaj uopste spustio toliko nisko) trabao bi ti mnogo moderniji MANPADS da izadje na kraj sa njegovom zastitom. Isto bi se ocekivalo 2022. i od ruskih letelica, da imaju DIRCM itd.

Iv

Oboren je i harrier i F16…A totalna prevlast jer RS nije ni imala avijaciju

Zu

Krivo se sjećaš. 30.8.1995. oboren je jedini francuski Mirage 2000D u BiH. Piloti su preživjeli i oslobođeni su uz posredovanje SRJ.

Zu

Imala je SFRJ/RS/RSK potpunu zračnu prevlast od 1991. do 1995. s čak jednom zračnom pobjedom (UH-1 promatrača EZ) i s vrlo slabim rezultatima PZO u RH i BiH:

3 MiG-21 i 1 An-2 (HRZ)
1 An-26 i 2 Mi-8 (ARBiH)
1 Mirage, 1 F-16 i 1 Sea Harrier (NATO)

i onda u SRJ 1999. 1 F-16 i 1 F-117 (NATO)

https://m.vecernji.hr/vijesti/domovinski-rat-unisteno-vise-od-40-zrakoplova-jna-619267

Va

@zulum Upravu si ,pobrkao sam jedan je oboren a dva pilota su bila posto je dvosed bio ! Bio je i F-16 oboren Kubom i Harier je oboren na njega sam zaboravio !

Ž

Zulum

Изнад Пала је оборен Mirage 2000N-K2, не Mirage-2000D.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor