[RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

2. dec 2022

Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[REPORTAŽA] Otvorena prva Aeronautica Militare radnja u Beogradu, 30% popusta za Tango Six čitaoce

28. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022
[RAT U UKRAJINI] Mit ili istina: „Kijevska sablast“ i uloga pilota-heroja u vazdušnim bitkama
Za jedan dan oborio je šest ruskih aviona. Ili nije? / Foto: Dimitrije Ostojić

[RAT U UKRAJINI] Mit ili istina: „Kijevska sablast“ i uloga pilota-heroja u vazdušnim bitkama

Nema rata bez heroja niti heroja bez rata.

A u stvari, rat je sam po sebi tako ružan i grdan – to znaju svi koji su ga makar onjušili – da svaka legitimacija ovakvog sistematskog ubijanja mora da dođe iz laguma svesti. Pa je za legitimaciju rata neophodan heroj. Zato često ispada da se heroji rata formiraju i formatiraju (manje ili više eksplicitno) često i pre nego se potegne oružje. Tako je Rusija svog heroja formirala i pre nego je napala Ukrajinu pre nekoliko dana: sam predsednik Ruske Federacije Putin odavno ima pomalo (nezasluženu?) auru pobednika (u čemu?) i junaka i u svojoj zemlji a bogami i u inostranstvu obzirom da je putinizam kao državotvorna doktrina u izvesnim krugovima potpuno dominantan model uz pomoć kojeg se zamišlja budućnost.

Ukrajina je u poslednjih nekoliko dana, u nedostatku efektivne odbrane morala na brzinu smisliti svog heroja. Pa se tako već prvog dana invazije pojavila vest o navodnom ukrajinskom pilotu koji je već u prvih 24 časa invazije oborio čak šest ruskih aviona: mig 29, su-27, dva su-25 i dva su-35. Početkom marta se već po mračnijim lagumima interneta već  zavrtela cifra od deset aviona. I to bi sve zajedno ovog misterioznog pilota činilo i duplim asom, i prvim asom ovog veka ali i onim što se zove „ace in a a day“ – a to se nije odavno desilo i, koliko znam, as se nije pojavio od Iransko-Iračkog rata u kojem je pilot F-14 Jalil Zandi imao 8 potvrđenih i još tri verovatne pobede.

Kijevska sablast brzo je dobila svoj fan art, mimove i druge internetske izjave divljenja

Ali što je brzo, to je i kuso, pa su se u krojenju ovog mita pojavile i izvesne nekonzistentnosti. Jer ukrajinski zvaničnici su na mit momentalno naskočili i po društvenim mrežama delili navodnu fotografiju pilota koji je u notes utefterio 6 neprijateljskih aviona, ali se ispostavilo da je u pitanju fotografija jednog probnog pilota stara nekoliko godina. O identitetu se naravno spekulisalo – te je Sierra Hotel Aeronautics kao Kijevsku sablast identifikovao pukovnika Oleksandera “Sivi vuk” Oksančenka, pukovnika i poznatog akrobatskog pilota. Kako je Oksačenko poginuo u noći 25. februara – pretpostavlja se da ga je oboren dejstvom sistema S-400 – i kako je leteo na suhoju 27 – malo  je verovatno da je on u pitanju te i dalje ostaje nejasno ko je onaj na široko deljenoj slici, da li je možda početna informacija da sablast sedi za komandama baš Mig-29 netačna, te na kraju – kako je Oksačenko nastavio da obara avione i nakon što je poginuo? Druga spekulacija je navela da je u pitanju Vladimir Badonov. Ali i njegove fotografije su se na kraju ispostavile kao potpune fabrikacije – prilično kilavo namontirane fotografije nekog brazilskog advokata.

BIAS 2016 – pukovnik Oksančenko leti svog Suhoja / Foto: Dimitrije Ostojić

No, ne treba previše vere stavljati u propagandne manevre: Ukrajini je očajnički bio potreban heroj – i gle čuda, heroj se i pojavio jer u očajnim situacijama kao što je ona u kojoj se nalazi Ukrajina čak i fiducijarni heroji završavaju kao realni moralni podstrek, pa nije ni čudo da su se ukrajinski zvaničnici na mit ovako promptno – i iz ugla zaluđenika za avijacijom i preciznim podacima – neoprezno zajahali. I, sem što je malo verovatno da u savremenom obliku ratovanja ovakav fenomen može da se desi, izgleda da je mit formatiran i uz pomoć savremenih komunikacionih tehnologija: jedan od videa koji navodno prikazuju vazdučnu borbu u kojoj ukrajinski mig-29 obara Su-35 je sasvim očigledno jako loša montaža igrice Digital Combat Simulator – što je i sam portparol Eagle Dynamicsa potvrdio.

Doduše, u ovoj urbanoj legendi može biti i trunka istine, jer za pretpostaviti je da je prvog dana ukrajinski sistem vazdušnog nadzora i navođenja bio koliko-toliko aktivan i sačuvan, pa je za pretpostaviti i da je dejstvo lovačke avijacije Ukrajine moglo biti koliko-toliko efikasno: za PVO zasnovane na sovjetskoj doktrini sistem i sredstva navođenja su od ključne važnosti. Podsetimo na primer na zalivski rat kada je od šest u vazdušnim okršajima oborenih i oštećenih aviona zapadne koalicije čak pet oboreno i/ili oštećeno prvog dana kada je sistem navođenja bio makar donekle funkcionalan i samo jedan u ostatku rata. Tako je i danas: u sred rata sve valja uzimati sa zrnom soli, ali samo ilustracije radi – prvog dana rata zvanični su Ukrajinski podatci govorili o 26 neprijateljskih oborenih aviona. Danas, trećeg marta, govori se o 29.

Ne znamo da li je nekada poleteo suprotno zalasku sunca, ali to bi, otprilike, ovako izgledalo / Foto: Dimitrije Ostojić

Ali arhitektura mita nije samo priča, no i potencijal za njegovo prihvatanje i reprodukciju. Pa ako gugl pretraga ima više od 65 miliona rezultata, to ne govori samo o potencijalu globalne mreže već i o izvesnoj potrebi za baš ovakvim mitom. Politčki interesi za sada na stranu – nema sumnje da je već ogromna zajednica DCS igrča makar delimično kumovala globalnome fenomenu-za-jedan-dan. Jer makar sa jedne strane daju tako dugo priželjkivanu priliku da i zapadna publika svih redom ratova i DCS-ova dobije matricu i ideološku legitimaciju da makar za trenutak obožava tradicionalno neprijateljski avion za kojeg ima nesumnjive simpatije usled nesumnjivo najlepšeg dizajna lovačkog aviona uz F-14 i su-27 – simpatije za čije je praktikovanje do sada trebalo smišljati elaborantne legitimacijske matrice ili ih se moralo jednostavno potiskivati. Kladimo se na primer da je kupovina ovog moda na DCSu ovih dana znatno poskočila. Na kraju krajeva, promptno su se pojavili i nezvanični modovi sa misijama Kijevske sablasti a i Growling Sidewinder je napravio i svoj reenactment (u kojem je izgubio od su-35).

Hanojska sablast

Ali ni mitovi u stvari ne nastaju baš iz tankoga vazduha (pun  intended) a kamoli isključivo iz potreba gejmera – pa ni istorija baš ovakvih fenomena nije baš sasvim nova. Podsetimo stoga na utvaru Hanoja: mitskog pukovnika Toona, Tomba, kako već u kojem izvoru. Tomb je naime navodni vijetnamski as, pilot na Mig-17 sa repnim brojem 3020, koji je oborio trinaest američkih aviona. Mit nije potpuno bez osnova i dolazi iz SIGINTa – a u Vijetnamskoj je avijaciji makar jedan avion nosio 13 pobeda. Tih 13 zvezdica je, međutim, na sebi nosio Mig-21 sa repnim brojem 4326. Uz to – valja imati u vidu da su vijetnamci pobede crtali na avionima usled prakse povučene iz sovjetske doktrine: piloti lete na više aviona pa je besmisleno beležiti pobede samo jednog a ovim je konkretnim avionom pilotiralo najmanje devet pilota od kojih je šest zaradilo titulu heroja. No mit je toliko bio tvrdoglav da je čak zalutao i u onu genijalnu francusku emisiju o avijaciji koja se svojevremeno početkom devedesetih godina emitovala na tadašnjem prvom programu[1] – u kojoj se “neki Tun” čak i rukuje sa novinarom dok je u njegovoj pozadini – Mig21.

Takođe, ovaj je mit našao i još jedno utemeljenje: Rendi „Djuk“ Kaningham (Randy “Duke”[2] Cuninghham) tvrdi da je njegovo treće obaranje 10. Maja 1972. kojim je i zaradio status asa bio upravo Mig-17 sa repnim brojem 3020 i da je borba bila baš čupava. Nakon misije bombardovanja, Kaningham i njegov vingmen su zaskočeni od nekoliko Migova, Kaningham je oborio tri a upravo je treći nosio repni broj 3020. Ako je verovati Kaninghemu, borba je bila serija vertikalnih makazica, (uglavnom) vertikalna jednokružna. Jer kako bi drugačije mogao – sasvim zgodno i romantično – da se pogleda oči u oči sa vijetnamskom utvarom prilikom jednog od uspinjanja i da primeti da je “Toon” – opet sasvim romantično – nosio beli šal. Na kraju je Kaninghem probao i onaj manevar koji se retko upotrebljava: stolovao je svoj F-4 ne bi li misteriozni Vijetnamac overšutovao. Razdaljina je međutim bila odveć mala za Kaninghemov Sidewinder, ali je iz nekog razloga pilot Miga krenuo u odustajanje od borbe te ga je Kaningham ga je oborio u begu.[3]

Jedini problem: niti jedan član vijetnamske avijacije nije nosio ni ime ni prezime “Tun” niti “Tomb”, ni jedan MiG-17 nije imao toliko pobeda, ni jedan vijetnamski pilot nije imao toliko pobeda a u vijetnamskoj nomenklaturi ta dva imena i/ili prezimena jednostavno ne postoje.

Na kraju, mnoge su se dodatne teorije o identitetu pukovnika Tumba/Tuna pojavile: misteriozni (utvara?) sovjetski pilot (koji po svemu sudeći jesu leteli u Vijetnamu), visoki oficir koji je leteo bez dozvole, i serija pretpostavki da je u pitanju jednostavno greška i fenomen velikih očiju u strahu.

Ali zato postoji Ngyen Van Coc. Pilot koji je zaista oborio devet američkih aviona: 5 Thunderchief-a, tri F-4 i jedan F-102. Obuku na sedamnaestici je završio u Karsnodarskoj bazi u Sovjetskom savezu, 1965. prešao na Mig-21, ali njegov je ratni put bio krajnje zanimljiv obzirom da je zaista krenuo preko trnja: na svojoj prvoj borbenoj misiji je oboren uz još pet vijetnamskih aviona u dobro poznatoj zamci operacije “Bolo”. Njegovoj duševnoj stabilnosti svedoši i podatak da je svoj prvi oboreni neprijateljski avion ubeležio manje od dva meseca posle ovog nemilog događaja: u aprilu iste godine. Do kraja rata je nakucao, dakle, devet pobeda i uz Pham Tuan[4] se preselio u nacionalnu legendu.

Inače, primetna je razlika između broja pobeda koje su namicali vijetnamski piloti u odnosu na brojeve koje su namicali američki: jedan sa devet pobeda, 3 sa osam, dva sa po sedam, devetorica sa po šest. Sa druge strane među amerikancima je bilo samo trojica sa po pet (Kaninghem, Vili Driskol i Stiv Riči) te dvojica koji su status stekli kao RIO oficiri: Čarls DeBelvju (sa šest pobeda) i Džefri Fejnstajn (on je doduše bio – budimo tehnički precizni – WSO, jer je bio deo USAF).

„Heroj je ustao, heroj je kreativan i hrabar i heroj je razbucao i ponizio dehumanizovanog neprijatelja.“ Ukrajinski Su-27 / Foto: Dimitrije Ostojić

Razlika u brojevima malko baca svetlosti na razloge zbog kojih su, primerice, nemački piloti imali radikalno više pobeda od savezničkih pilota: oni su gotovo ceo tok rata delovali u sredini koja je ekstremno bogata metama; za razliku od sovjetskih i američkih pilota, koji su bili naređenjima vezani za bombardere koje su pratili – Nemci su formirali specijalizovane lovačke grupe za slobodan lov – i upravo su u njima nedostižni nemački asovi pravili one sasvim ludačke brojeve; za razliku od Sovjeta čija je taktika bila koncentracija vatre na vođu (ne bi li se grupa obezglavila, što je možda teže, zahtevnije i u prvom koraku skuplje ali daje vrednije rezultate na nešto duže staze). Nemci su se koncentrisali na zaostale i sekundarne članove (dakle na neiskusne i novajlije) neprijateljskih formacija; nemački piloti su leteli do samog kraja rata za razliku od britanskih, američkih i sovjetskih koji su povlačeni pa im je čak letenje bilo zabranjivano – sve ne bi li se iskoristili za podizanje morala, obuku novih pilota ali i da bi se izbeglo eventualna sramota ukoliko neko bude oboren.

I tako je bilo i u Vijetnamu. Vijetnamci su operisali u situaciji gotovo potpune dominacije i u sredini bogatoj metama i leteli su daleko duže i više od američkih protivnika, pa bolji rezultati ne treba da iznenađuju.

To daje još jedan element verodostojnosti kijevskoj sablasti: ako i postoji – deluje/delovao je u uslovima izuzetno nepogodnim za pobedu u ratu ali izuzetno pogodnim za brzo namicanje velikog broja pobeda.

I na kraju: mit ili bajka?

Ali mit o Kijevskoj sablasti opstaje na savremenim (geo)političkim potrebama i formatiran je prema savremenim geopolitičkim matricama u kojima su nacionalni stereotipi raspoređeni u precizne borbene formacije.

Rusi su brojni, centralna doktrina, strategija i taktika su: zatrpati neprijatelja sopstvenom brojnošću bez mnogo suptilnosti, razmišljanja i promišljanja. No, ovaj mit o ruskoj brojnosti uveliko je rezultat ideološkog delovanja nemačkog oficirskog kadra koji je posle drugog svetskog rata izbegao u SAD i/ili zauzeo ključne pozicije u novostvorenom Bundesveru: potreba za pranjem biografija kreirala je veoma diskurzivno opterećenu matricu u koju se i dan danas uliva kada se sa druge strane nađu neki Rusi.

Čitamo li memoare nemačkog oficirskog kora koji je izgubio rat: Sovjetski Savez je na istočnom frontu pobedio isključivo zbog ogromne brojčane prednosti; sovjetska doktrina, strategija i taktika je da sipaju ljudstvo nemilice i bez žaljenja na mitraljeske i ostale cevi dok svojim telima ne zatrpaju neprijatelja; Sovjetski Savez u stvari ne zna da vodi rat, već samo da izbaci više živih ljudi i topovskog mesa no što neprijatelj ima metaka. Mit je toliko uporan (i zapravo i stariji od drugog svetskog rata) da je i do nas – pomenuli smo u jednom od prethodnih tekstova – svoj put pronašao u obliku popularnih naziva za dve vrste insekata roda Blatta: bubašvabe (velike, snažnije, crne) i Bubarusi (male ali daleko brojnije).[5]

Tvrdoglavi mit se održao do dana današnjeg i u američkoj vojnoj doktrini ali i, što je možda i važnije, u popularnoj kulturi, pa nećete naći holivudski film u kojem se američki vojnici ne bore protiv potpuno nadmoćnog neprijatelja i pobeđuju služeći se tipično ljudskim i dubinski humanističkim karakteristikama – kreativnost, hrabrost, milosrđe, dok se neprijatelj (posebno ukoliko su taj neprijatelj Rusi) služi brojnošću, bezumljem, ispiranjem mozga i pretvaranjem ljudstva u dehumanizovane automatone za bezumno jurišanje. A kijevska sablast se “igrom slučajnosti” savršeno uklopila: Rusija je bezumno i nekoordinisano navalila; heroj je ustao, heroj je kreativan i hrabar i heroj je razbucao i ponizio dehumanizovanog neprijatelja.

Mit svakako opstaje i na gustoj arhitekturi i univerzalnih ljudskih potreba za mitološki struktuiranim pričama: usamljeni junak protiv nadmoćnog neprijatelja (doduše – mitske i bajkovite priče zahtevaju još jedan element: misterioznog pomoćnika) koji odlazi da izvrši misiju i nakon uspešne pobede nad potpuno nadmoćnim (u ovom ili onom smislu) neprijateljem – vraća se kući, sada opremljen nekim novim društvenim statusom. Nije stoga ni čudo da su ove priče sa razmeđa bajke i mita najčešće metafore odrastanja: dečak odlazi, izvršava misiju i vraća se kao muškarac. A mitska priča se dešava u onom liminalnom prostoru: (n)i dečaka, (n)i muškarac – i obrađuju jednu arhetipsku nevolju i neprijatnost kada smo suočeni sa kategorijama koje izbegavaju (lingvistička u prvom redu) svrstavanja.

Iako volimo da mislimo da između “nas” i onih primitivnijih oblika društva stoji provalija – moderne zajednice u kojima živimo i dalje imaju svoje arhetipske korene pa ne treba ni da začudi da su one u velikoj meri mitovi nastavljeni drugim sredstvima. Primenimo li ovu arhetipsku matricu i uzmemo li kijevsku sablast kao metaforu Ukrajine – inače jednog zaista dubinski “rascepljenog” i “nesazrelog” društva – utvara je poletela kao niko-ništa a sletela kao nova kompletna i konzistentna zajednica, u novom statusu, sa novom energijom – sletela je kao nova, odrasla i kompletna nacija.

 

[1] A ne mogu sada da je nađem nigde pa bih zamolio zajednicu avijacijskih zaluđenika da mi pomognu u komentarima

[2] Ne po nekom “vojvodi” već po Džonu Vejnu koji je bio poznat kao “Duke”

[3] Kaninghemova priča je, međutim toliko neverovatna da je teško u nju poverovati a razlog njene opšte prihvaćenosti valja tražiti u medijskoj dominaciji Sjedinjenih Američkih Država i njihovoj slepoj tački za svakakve patriotske gluposti. Sudbina Kaninghema je još zanimljivija i malo možda ukazuje na utemeljenost cele priče: završio je u zatvoru zbog podebele korupcionaške afere i na kraju izvukao osmogodišnju zatvorsku kaznu.

[4] Koji je iza sebe imao dva ključna uspeha: jedini je pilot na svetu koji je oborio B-52 i prvi je azijac i Vijetnamac koji je leteo u svemir na Sojuzu 36 1980. godine

[5] Kako, doduše izaći na kraj da je u engleskom jeziku posve obrnuto – bubarusi su na engleskom poznate kao german cockroaches a bubašvabe kao oriental cockroaches – nije ni meni lako da se izborim. Ali u našem su jeziku nacionalni stereotipi tako poređani.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ap

U ratu je uvek bilo lazi, ali su mi fascinantni ovi sa zapada, i naravno nasi sto im veruju…pa ja ne verujem na sta sve oni sedaju! Legli su na pricu o Sadamu i njegovom nuklernom projektu, kad se rat zavrsio, bilo „znate morali smo da lazemo“, legli su na pricu o Merkalama, o Racku, cak sam imao i licno iskustvo sa ljudima koji su dolazili sa zapada, i prosto nisu verovali da sede sa ljudima koji su bili oznaceni kao varvari i ubice, izvinjavali su se, al to i nije toliko bitno! Prica o NE TAKTICI od strane Rusa je krajnje neozbiljna, jer cemo twk na kraju kad se podvuce crta videti sta je video igra a sta realnost. Zna Putin sta radi, nece po stanovniatvu da udari, ne sme to da radi jer on je dosao tu da OSTANE! i kad se podvuce crta na kraju videcemo da ce Krim biti Ruski, da ce Luganjsk i Donjeck biti Ruski, da Ukrajina nema nikakvu snsu za ulazak u NATO. Pa i sam Blinken kaze da ih Rusi melju, tako da draga gospoda vi produzena ruko Zapada, nemojte se nadati, bice vam tesko prizemljenje!!! A vrlo dobro znate sta je poenta cele price i koliko je koncept OODA ovde prisutan!

Odgovori
Sa

-nije bolest sve što boli.
Ovo je samo JEDAN u nizu videa
https://www.youtube.com/watch?v=mOpJU5kdM18
a ima ih svakim danom sve više. Možeš zatvarati oči pred time koliko hoćeš. Možeš rusku vojsku smatrati superiornom (pročitaj TS tekstove proteklih dana pa zaključi), no činjenica je da divljaštvo rusa dođe do izražaja kada im ne ide i kada imaju velike gubitke. nema kod njih časnog ratovanja jer ne prave razliku između vojnika, zarobljenog vojnika, civila, žena, djece, vojnih ciljeva i sela i gradova.
Ovaj video ispod dovoljno govori o tome. I nema tu priče „zarobljen je pa govori što mu kažu“. Takvi se namješteni odgovori uvijek vide. Ovaj čovjek kaže što misli i što je vidio.
https://www.youtube.com/watch?v=PTKuR_vAFHk&t=1s
Ne zaboravi, ukrajinci se bore na svojoj zemlji, u svojoj državi.

Iv

Aps ta putinovska rusija na koju se ti lozis prijala bi ti samo ako si jadnik kome je u zivotu dosta litra vodke i mitovi o velikoj carevini. I severna koreja prezivljava sankcije vec desetina godina al kakav to oni zivot imaju ? druga stvar gde ti je moralni kompas da podrzavas agresora koji razbija jednu zemlju?( a da izgovori uvek postoje, postojali su i kad je Srbija bombardovana tako da mi ne pokusavaj prenositi tekstove iz pravde) I ne nestede oni stanovnistvo, sravnice sve na kraju samo to i znaju.

iv

Ivan1
Mi smo vise okrenuti Rusima, jer nas nisu bombardovali. To cujem bukvalno od svakoga. Naravno da niko tamo ne bi ziveo,ali prosecnom Srbinu je bitno da neko jak kontrira amerima, to ces da cujes svuda, i na pijaci i u dragstoru i na slavama. I tu su Ameri pogresili. Da su onom liku, sto nas je uveo u ratove i inflacije, dali neki kes, malo namignuli, lupili po ramenu i tada pustali reklame- i vi ste svet, ne bi morali da se bakcu oko nas, sami bi mi usli vec i u Nato i u Eu i to sve pevajuci, a mozda bi dobili bazu u sred Sumadije,kod Milanovca, tamo gde smo im pilote spasavali i to sve za dz. I oni su isli po principu sile. Sto naravno mogu, jer su sila. Isto to sad i cika Putko radi. Moze mu se, jer ima sa cim da klati i mlati. Rusi su navikli na bedu, imaju resurse, atomske bombe, ma oni ce se snadju. A sta cemo mi? Obican svet? Balkan? Ionako smo svi od Bosfora do Alpa demografski gotovi. Jos samo neko tepanje da padne i Turska moze lagano do Beca, bez da sretnes coveka na putu.

iv

Jos jednu stvar da pomenem. Svi pricaju kako je Putin podigao Rusiju iz pepela. Realno, obican svet, a to je 90 posto ljudi, nije bas mnogo videlo od toga. Osim sto naravno su imali plate i penziju i postalo je po principu-cuti samo nek redovno leze, nije bitno koliko je na kontu. Ostalo su razgrabili tajkuni, koji grade neke trzne centre, aerodrome, cuda, ludila. Ali sta obican svet ima od trznih i poslovnih centara po Moskvi ? Ili od jacine fudbalske lige? Ta lova je isla u privante dzepove, kupovale se jahte, vile, setale macke. Zato ce ovde najvise tajkuni da izgube i oni ce se okrenuti protiv Putina. Narod ko narod ce da trpi i cuti. Rusija kad ne bi imala problem sa korupcijom, to bi zaista respektabilna ekonomska sila bila. Ukrajina je takodje imala strasan potencijal. Pa oni si takodje sila za nas. Medjutim tajkuni su odradili svoje. Sad ce da procveta sverc komerc preko srednje Azije, malboro, coca cola, starke i ajfoni.
Steta, zaista steta, narod strada, a drugi navijaju i broje oborene helikoptere i broj grad raketa.

Zo

Evo najozbiljnijeg dokumentiranog pokušaja uvida u gubitke obiju strana.
https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

mi

Apse brate pa oni su priču o Račku i Merkalama i iskonstruisali da bi sam njihov narod legao na to… to bolje nije moglo biti urađeno budući da dobro poznaju sopstveni narod, a i gde se Christopher Walker pojavio zna se šta je usledilo neposredno posle toga…

Јел то овај заробљени „руски“ војник?! https://www.moonofalabama.org/2022/03/disarming-ukraine-day-13-lies-do-not-win-wars.html

Zo

@Zonzi

Pa nije bas respektabilni izvor, obzirom da je po njemu Bajraktar unistio svu vojnu tehniku koja se krece.
Ne kazem da je losa bespilotna letelica, ali kolicina turske propagande je ogromna u korist nje. Mozda se zbog toga i dobro prodaje, marketing je cudo.
Ako je Turska ovakva, kakve li su tek americke BPL, potapaju nosac aviona kao od sale :)

Je

Saga i Srbi i srpska deca su ’99-te bili u svojoj državi. Stavimo tačku više na ovakve odbrane na ovom portalu. Još više zadivljuje činjenica da se braća Hrvati više radiju i hvale od Ukrajinaca za svaku rusku žrtvu. Kada neko od vas filantrop iz susedstva čuje zvuk krstareće rakete iznad glave onda moze nesto i da komentari. Pokušajte na portalu Obris.

Mi

Pogledao sam danas reportažu o zauzimanju vojne baze u Hersonu. Uredno složeni T80, T64, BTR,kamioni,artiljerija, 5000 tona municije…….. Ovim potezom RF je nadoknadila siguran sam skoro sve materijalne gubitke od početka rata. Takve stvari se ne ostavljaju neprijatelju izgleda da baš tu i nema neke organizovane odbrane sve se svodi na partizanski rat. Zasede i slično. To na kraće staze daje rezultate ali šta će kad se uspostavi kontrola teritorije i sve svoje snage usmere na uništenje ovih malih jedinica. Koje sigurno nemogu da udju u otvorenu borbu sa teško naoružanim protivnikom . U potpunosti se slažem sa Američkim generalom polako ih melju.

Ap

Iako vec poredimo tkz gubitke RF, u odnosu na NATO gubitke u svojim avanturama, ajde onda da kazemo, da je jedna Srbija obaranjem F117, ubila projekat od desetina milijardi dolara, ajde onda da kazemo da se nato drznu kopneno da udje u Srbiju, da bi prosli ko cevap na rostilju, ajde onda da kazemo da je Nato demonstrirao avoju silu na Afganistanu, i Iraku i Srbiji, a da je RF krenula na Ukrajinu, 2 zemlju po velicini u Evropi….ajde budimo malo realni kad pricamo o nekim stvarima i poredjenjima! Pri tome Ukrajina je sovjetska skola….nisu oni lak plen!

Odgovori
Bu

У праву си за оба коментара.У природи већа животиња једе мању и то је поредак ствари.Може се десити да мања животиња нанесе повреде већој али на крају борбе, она је та која буде поједена.Од силних лупања које читам ових дана на овом порталу, твој је засигурно један од најреалнијих.

Đ

Sta je ubila Srbija, eno F-117 i dlaje leti.

St

Bojim se da je RF ovim svojim postupcima ubila mnogo stvari.
Ako je oboren Su-34 ili Su-35, to plus sankcije za izvoz oruzja znaci da ga niko nece kupiti.
(ne)koriscenje S-300 ili s-400 plus sankcije je isto tako ubilo izvoz tog PVO sistema kao i mitove o njemu.

Ap

A gde leti?!

om

Ubila…slučajno i šta ,Ameri ga izbacili iz zrakoplovstva.
Posrećilo vam se … srušili, ušli u anale ali dokazali time niste ništa.

mi

@Đej Ne leti kombat misije…

Zu

„Ne leti kombat misije…“

Pa ne leti ih ni RViPVO.

Pe

Konacno jedan smislen komentar u odnosu na mnoge pljuvacke na ovom sajtu.
Dovoljno je samo pogledati i niej tesko shvatiti da je Ukrajinska vojska bila veca od libijske, avganistanske(stagod bila) i iracke zajedno, bar na papiru, o prostranstvu da ne govorim.

I sad pricati o gubitku par jurisnih helikoptera vs stotine unistenih tenkova je zaista neozbiljno…samo jedna crtica ako gledamo brojke.

St

@Perica
Ali se ovde ne zna da li je iugubljeno nekoliko helikoptera i cijih kao ni koliko tenkova. da ne pricam o nepostojanju tacnih brojki o poginulim ljudima sa obe strane.

ve

F117 se nakon obaranja iznad Srbije 1999 nikada vise nije koristio u borbenim misijama a jedina upotreba je u svrhu testiranja i aviona F35 i obuke pilota na njemu.

Zu

„F117 se nakon obaranja iznad Srbije 1999 nikada vise nije koristio u borbenim misijama“

The F-117 was later used in the Operation Enduring Freedom in 2001 and Operation Iraqi Freedom in 2003.

The USAF had once planned to retire the F-117 in 2011, but Program Budget Decision 720 (PBD 720), dated 28 December 2005, proposed retiring it by October 2008 to free up an estimated $1.07 billion to buy more F-22s.

fr

Vesko

Kako se F117 nije koristio nakon obaranja ako je oboren 3.dan od pocetka NATO djelovanja koje je potrajalo ukupno 78 dana. Dakle koristio se jos 75 dana vrlo intenzivno i bio je medju onima tipovima aviona koji su najvise letjeli u birbenim misijama. Dakle i Amerikanci su shvatili da je njegovo obaranje bila puka slucajnost i nisu se previse brinuli zbog toga. Povucen je iz upotrebe tek 10tak godina kasnije.

Ne

Ceo tekst se svodi na jedno, a to je psiholosko zastitno sredstvo zapadnih naroda od realnosti, a to se zove – holivoduizacija scenarija.

U tom propagandno-holivudksom scenariju, gde se uvek izrodi neki heroj koji sam samcijat, iz ocaja, napravi lom i haos protivniku, daje zapadnim nacijama jednu jako laznu sliku da se moze doskociti armiji kao sto je ruska, prva kopnena sila sveta a cime se i dalje pokusava pokazati ruska nesposobnost i dalje se omalovazava i umanjuje njena realna snaga u ocima sire javnosti.

Realnost govori drugacije. Rusija ume itekako kopneno da raduje, ne zaludjujte se. To sto rade u Ukrajini, je cista demonstracija nove doktrine, jednog potpuno novog koncepta ratovanja koji je nejasan svima redom i daje privid nesposobnosti ruske vojske, a zapravo,kada se malo zagrebe ispod povrsine, govori upravo suprotno .

Radi se o tome da rusi danas pokazuju ekstremno razvijen stepen adaptibilnosti na terenu, da saljes konvencionalne trupe, pesadiju i oklop, a koje vise nisu sticene avionima vec helikopterima topovnjacama izuzetne vatrene moci koji lete ispod radara, delom u ulozi zastite ali delom i u ulozi lovaca na tackaste ciljeve koji se nenadano pojave. Sve to sticeno sitnim trupnim PVO sistemima malog dometa. sa distance ih pokrivaju precizni MLRS sistemi, precizni balisticki sistemi i krstarece rakete. Jezivo. Ispod radara se provlaci zastrasujuca vatrena moc.

Iznad radara je prividno jedno veliko nista. Cisto nebo. Tu i tamo poneki bombarder u pratnji lovca, no opasnost je tu mnogo veca nego sto se cini, ukrajinskim pilotima bi zaista lakse bilo da je iznad bio roj ruskih aviona nego tu i tamo po neki Suhoj, jer opasnost koja moze da doleti je daleko brza od Suhoja a zove se dugometni PVO sistem. S-ovi rade i dezuraju i zatvaraju sigurnih 150km vazdusnog prostora, dok se dole setaju i manevrisu Bukovi i Panciri da popune koju rupu i da obezbede druge S-ove koji prolaze da pomere takozvani babl napred, pa se desi da neki zaglavi u njivi i slicno, Boze moj, nista neocekivano. Nadmoc u vazduhu i to skoro bez avijacije.

Opsti zakljucak je zapravo sledeci – rusi trenutno demonstiriraju nevidjeno mreznocentricno ratovanje i koordinaciju trupa na jako velikom prostoru a gde su tek EW sistemi koji sve to nadgledaju i prate i ne ometaju – a zasto bi, ukrajinci toliko koriste internet i mobilnu telefoniju da rusima toliko olaksacaju posao mapiranja i desavanja, da se moze slobodno reci da im zaista pomazu da izbegnu guste civilne zone (zato ometanje nije uvek bas najpametnije), pa zato i ne ometaju signal mobilnih i ne gase mobillni internet. Ali svakako mogu sektorski da ugase deo koji su vec „ocitali“, kao sada StarLink satelitske veze sto kuka Ilon Mask da imaju problema u komunikacijama.

Zato NATO nema nameru da se petlja sa rusima. Ne mogu da pariraju na kopnu. U vazduhu da, na zemlji – ne. A i ne mogu da ostvare vazdusnu premoc jer se ona u ruskom slucaju, ne ostvaruje avijacijom, vec PVO sitemima, a avijacija sluzi za lov na pretnje po PVO sisteme. I to ce tako izgleda i ubuduce ostati. Mnogo novina koje ce se tek izucavati na svim meridijanima.

Cr

Svako ko veruje u raznorazne sablasti, oborene čitave eskadrile aviona i helikoptera, desetine hiljada vojnika izbačene iz stroja, brodove uništene paljbom VBR sa obale itd. itd… treba samo da se priseti svih onih eskadrila aviona koje je Srbija oborila 1999-te, čuvenih udara po Tuzli i Albaniji, i sličnih priča koje su tada kolale. Ako i posle toga bira da veruje u saopštenja za podizanje morala pučanstva, od volje mu. Tu pomoći nema.

Pri tome ja uopšte ne zameram Ukrajincima što štancuju te priče. Brane se kako znaju i umeju, moral je bitna stavka i tu nema očijukanja sa realnošću. Rusi rade praktično istu stvar da osokole svoju javnost, sa onim izabranim podvizima pojedinaca koji sami unište čitavu tenkovsku četu protivnika.

Cifre koje dolaze sa obe strane su naduvane u rasponu od 80% do 380%, što u potpunosti obesmišljava bilo kakvo brojanje gubitaka (koji su u ratu i onako neminovni). To ne služi ničemu osim prepucavanju na nivou dečijeg vrtića. Rat je tek počeo i biće pravo čudo ako se zadrži u granicama Ukrajine. Toga bi svi dragstor-navijači trebalo da budu svesni.

Odgovori
om

Crni, a koje ti to prognoze imaš, kao ti si toga svjestan ili priželjkuješ tako nešto.
Rusi nemaju nikakve šanse u Ukrajini jer im je moral nula.
Ukrajina se naoružava najmodernijim sustavima i zadaje vrlo ozbiljne udarce agresoru.
Putinu predviđam pad ali brine me njegov bolesni ego koji može svašta napraviti.
A što se tiće Srbije i oslanjanju na njega, samo problemi i to oko dalje nabavke opreme do angažmana na Balkanu.
Zapad je vidio što bi se moglo dogoditi i pojačao je vojno prisustvo u regiji. Svakom je jasno da ovo ovdje više ni u primisli ne može biti dio ruskog interesa . To će morati svratiti Dodik a Vučko se mora okrenuti EU ali samo na jednoj stolici. Putin je prošlost, na njega više nitko ne računa osim na belaj koji bi mogao cijelom svijetu napraviti.

YP

Najmoderniji sustavi?
F35, F22 ili bar F16… Možda Patriot?

Trenutno ovi moderni sustavi koje dobijaju UKR samo privremeno produžavaju život pacijentu na aparatima, ali se ishod već zna.

Dodik je prazna priča i nema alat (jaku vojsku) da realizuje svoje planove. U stvari on nema nikakvu vojsku. E sad ako si mišljenja da Dodik i Lukač mogu napasti NATO i pobediti ih, onda treba da se priključiš komentatoriam na nekim drugim sajtovima i portalima.

Srbija je okrenuta ka EU, ali sedenje na dve stolice nam omogućava da nam radi energetski sektor. U suprotnom sledi kolaps. E sad ako povedeš računa da nam je veliki deo privrede u rukama zapadnih firmi, ni oni nisu nešto gadljivi na jeftini ruski gas, jer gde da nađu roba u Evropi koji će raditi za 300 eura? Možda posle demontaže Ukrajine oni budu hteli raditi za 200 eura? Eto im onda radne snage za dž.

A EU koliko vidimo nije baš da će nam pomoći oko toga. Daju lepe savete o ruskoj nafti i gasu i kažu no, no…, a ovamo kupuju i šakom i kapom.

Cr

Nemam ja nikakve prognoze, to ostavljam dragstor-navijačima čije je maksimalno dostignuće da u beskraj ponavljaju one najjeftinije političke parole dok ljudi ginu a stvar preti da se otme svakoj kontroli.

Priželjkujem da rat što pre stane i to je to.

mi

@Crni „Nemam ja nikakve prognoze, to ostavljam dragstor-navijačima čije je maksimalno dostignuće da u beskraj ponavljaju one najjeftinije političke parole dok ljudi ginu a stvar preti da se otme svakoj kontroli.

Priželjkujem da rat što pre stane i to je to.“

Apsolutno se slažem, tužno je koliko ljudi imaju tu „reality show“ svest i koliko ratu pristupaju vulgarni i navijački dok ih greje ruski gas ili ukrajinska struja.Negde tamo , u ukrajinskom blatu su ljudi koji će noćas spavati napolju, nečija deca su poblegla a neki ruski mladi vojnik leži na pločniku prosutog mozga. Ovde ljudi pristavljaju kokice…

iv

Iskreno mene vise brinu cene hrane i goriva, nego neciji mitovi i velike pobede. Pri cemu, imam utisak, da kad se slegne prasina oko Ukrajine, opet ce Balkan da dodje na red. Ponovo se komesa i ponovo se ulicu razne sile. To se lako da primetiti po izjavama raznih zvanicnika sa svih strana. Sinoc sam bas komentarisao vezano za Kosovo. Da je nekome do mira stalo, investirao bi u autoputeve i firme po Kosovu, ne bi im se isporucivale besp. letelice, vozila i slicno. Isto je i u Bosni. Dovoljno je da neko lupi sa strane po stolu i da drekne na sve vodje bosanskih naroda. Za 24 sata bi se utisali i ne bi ni jednu ratnohuskacku parolu, ni sa jedne strane, iko video. Sve bi se sijalo i cvetalo. To je ona fora, zalazemo se za mir i ponavljamo-mir, mir, mir… sa druge strane radimo isporuku oruzja i pripremamo teren za suprotnost. Sto se kaze.jedno prica, drugo misli, trece radi.

Odgovori
iv

Problem je sto ljudi misle da ce neko sa strane da dodje i resava njima njihove probleme.To kao da ocekujes od komsije ilii nekog lika iz kafica da resava tvoje nesuglasice unutar porodice ili sa suprugom. Jedino sto moze taj neutralni da resi, jeste da ti mazne zenu :). Eto tako to izgleda kod nas na Balkanu ili u Ukrajini. Mi se ponasamo nezrelo, detinjasto, politicari u borbi za vlast i neku vecu kintu rade sve sto raditi moraju. Treca strana to samo koristi. Ne mogu da verujem, da su Ukrajinci pomislili da ce njihov atomski komsija da dozvoli da oni udju i u NATO i u EU i jos da ih carakaju i provociraju. Gde je tu realnost? Ali bar malo realnosti? Trebalo je da balansiraju, malo ovamo, malo onamo, da uzmu ponude od obe strane, da iskoriste ono plodno zemljiste, da ekonomiju razvijaju, jer znam dosta ljudi iz Ukr, ma to su bre sve mozgovi i strucnjaci. Ne, oni bi pre u sume i gore. I sad ce i jedni i drugi da se vrate u 1972. Sta im vrede sad mitovi o oborenim ruskim avionima, unistenim helikopterima, kad ce drzavnost da dodje u pitanje? Ja volim da kazem-uciti treba od Slovenije.

Odgovori
Ve

Od svih komentara koje si napisao ovaj ti je jedini ispravan.Otkud Ukrajini pomisao da moze da udje u NATO sa Rusijom na svojim granicama.Tu ce gresku na koju su je navela lazna obecanja sa Zapada,Ukrajina skupo platiti.Ukrajinci i Rusi ,mogu da ratuju izmedju sebe koliko hoce,ali njihovi stvarni neprijatelji su u Vasingtonu,Berlinu i Londonu.

Te

Even in the war times, as now, we should peserve our humanity and kindness. We should fight, but with honour and digninty and good faith.
Being good means being a real human being.
It means you have a soul. And the soul belongs to the Creator himself. One shoul not put dirt on his soul.

iv

To je problem mentaliteta. Cekaj da ti drugi resi probleme i vodi se logikom da komsiji crkne krava. Nije bitno sto ja nemam prebijene pare, pogledaj komsiju, on je jos veca beda. E to je taj rezon.Evo gledaj nas i Hrvatsku. Dok ljudi ne shvate da se svoja stvar u svoje ruke uzeti mora (bukvalno), nece biti bolje. Ako je komsija bogat, ti gledas danjega stignes, da i ti imas, jer ako tako svako radi, naselje postaje privlacno, svi imaju korist. Ako je komsija u memi, ti u memi, tu nece niko, svi beze. Prosta je to logika.

Te

Congratulations for this article. It was written by a very ballanced, intelligent, educated and profound writer, same as all T6 journalists who are usually posting here.
I really enjoyed it.

Odgovori
YP

Na kraju ostanu samo mitovi i porušena zemlja. Samo nema više narodnih pesnika da to opevaju…

Ukrajina je i pre ovog problema bolovala od ozbiljne hronične korupcije. Obnova zemlje u takvim uslovima neće ići brzo. Zelenski nije diplomata, nije čak ni namazani političar već lakoverna bud… koju su iskoristili.

Više me sad interesuje put kojim će Srbija poći…

Odgovori
Ap

Cekajte, mi treba da prihvatimo bez pogovora sve informacuje sto stizu sa Zapada?! Koji cak nisu u direktnom sukobu!! Da prihvatimo cinjenicu kako neki duh obara 10 aviona i kako je on heroj, a na kraju se ispostavi da je to video igra, ili uzmu sliku naseg glumca i kazu herojski je poginuo…..jel ste svesni ko je majstor za fabrikovanja vesti?! Jel ste svesni na cemu zapad opstaje? Sve ono sto je Orvel napisao 30-40ih godina 20.veka sve se obistinilo! Nije stvar dal sam ja za Putina ili ne, on je trenutno jedini koji moze da im se suprostavi, e zato cu ga podrzavati!!!! Verujete u demokratiju…..pa to vam je civilizacijska prevara, kao odlucujemo o necemu, a realno nemamo pojma ni ocemu!!! Tako da shvaticete jednog dana.

Odgovori
ma

Šta mislite je li veći heroj Putin ili Kim Jong-Un?
Oboje pilotiraju avione, jašu konje, upravljaju svime….

Odgovori
Te

The president Iohannis has announced that Ro will increase it’s defence spendings to 2.5% of its GDP. This means, now, 1 bil USD more.
New defence ordonance is expecting. The air defence and air forces are to be increased.

Odgovori
Al

Dobra reklama za prodaju MiG 35 na zapadu. MiG bolji od Suhoja. Kome ovo ide u prilog.

Odgovori
Sv

Veca mitomanija od balkanske.

Odgovori
Sh

Pa i nije. To je normalno u svim ratovima. I Putin je dodelio nekolliko zlatnih zvezda nekolicini pripadnik VSRF. Mitovi o asovima su stari kolliko i samo ratovanje u vazduhu.

Ni

@SheikhZayeb
Pa stvar je što je taj ruski pukovnik na Su-35 što je dobio medalju verovatno i oborio nešto stvarno, nije da nije bilo vazdušnih borbi, al je tragedija kad neko veruje da ukrajinski fantom pilot na MiG-29 iz 1989. hara po nebu i onda ovde pojedini likovi prenose budalastine o nekakvih 12,000 mrtvih Rusa i slicno, a realno toliko mrtvih nema ni pola i to na obe strane zajedno.

Sh

@Nikola
Stvarna situacija je jako fluidna, i niko ne zna pravi broj poginulih. Na primer, Rusi ne računaju pripadnika oružanih formacja DNR i LNR među poginule, dok Ukrajinci verovatno sabiraju sve. Ruski guvbici su ogromni, što je vrlo lako proverivo. Za Ukrajinske gubitke se mnogo teže dolazi do informacij, a ovo što prikazuju Zvezda TV i ruski mediji, ne deluje da su im naneli neke katasttrofalne gubitke.

ab

Prica o „Duhu Kijeva“ nije se realno nigde medijski primila (osim na telegram kanalima ukrajinaca ) jer je prilicno nerealna, samo ime i celi storytelling (pre)ocigledni. U rusofilskim krugovima se ona medjutim potencira kako bi se dokazalo da su SVI izvestaji o ratu nepovoljni po agresora u stvari ukrajinska propagnda!

Srbi obozavaju da daju sertifikate kvaliteta nacijama. Tako i ovde vidimo da je Ukrajina „neformirana nacija“, koja ce se (konacno) uspostaviti u glavama njenih gradjana kada Duh Kijeva odradi svoju misiju. Za Srbe su i drugi, dakle Bosnjaci, Crnogorci, Makedonci itd. svi neke kvazinacije. Kada bi se Belorusi sutra pobunili protiv Putina, sto nije nerealno jer Lukasenko je vise puta vec pokusavao, i oni bi verujem postali „kobajagi nacija“ koja kao takva nema legitimitet da postoji, dakle moze biti usisana u Rusko carstvo 2.0…

Odgovori
Mi

Lep tekst, puno neverovatnih informacija a onda krece nastavak salve istih prica od istih ljudi sa bilo kog teksta na T6 …

A ako bi se drzali teksta i onoga sta je novinar hteo da kaze cinjenice su jednostavne – Ukr kaze Rusi se povukli iz Cernihova npr. a Rusi tamo nisu ni bili, otvaraju koridore Ukr a kazu nisu nam gradovi opkoljeni, Rusi lepo opkoljavaju Ukr vojsku prema Donbasu i Luganskubi to je gotovo danas ili sutra a onda put na zapad … cinjenica je da Zelenski vec prica kako se „ohladio“ od ulaska u NATO, kako je NAJVECI problem resenje zitelja Donbasa i Luganska koji bi da zive u Ukraini a ne priznanje Krima i ove dve republike … a sve to zbog toga sto Rusi gube na svim frontovima?

Da svakako da im obaraju avione i helikoptere ali uglavnom zapadno od Dnjepra, kod Odese npr. koja je svakako u dometu Avaksa i gde PVO ceka u zasedi – imaju sve informacije koje im trebaju bukvalno mogu da gadjaju sta hoce jer dobijaju sve podatke od NATO snaga.

Kazu UKR da su ubili ruskog generala kod Harkova – stanite pa tamo su samo golobradi regruti i neobucena vojska? I to bice drugi general?

Nezgodno je samo sto toliko dezinformacija najvise dezinformisu Ukraince i samo javno mnjenje zapada koje onda gura medije u jos vecu satanizaciju Rusa sto ce na kraju naterati zapad na neki suludi potez – u tome je problem sa tim mitovima gde jedan heroj resava ceo sukob … sad se na zapadu vec pitaju pa sto ne uvedemo tu zabranjenu zonu letenja za Ruse pa to smo svuda uradili …

Odgovori
Kr

Popriličan broj ruskih leševa u Cernihovu s obzirom da nisu ni bili tamo. Al ok, budući da je dana 8.3. daj nam ti za tri dana, znači 11.3. ostavi post sa vjerodostojnim podacima kako je „sve gotovo“ istočno od Dnjepra

fr

A sto je sporno sto su objavili da su ubili dva generala pogotovo jer su objavili njihov puni identitet. Pa to niko ne moze lazirati. Ako laze druga strana jednostavno pokaze da su zivi.
Ali nisu pokazali..

Te

Logistics is everything. Do you understand now why Ro has bought more than 3000 ultra modern Iveco trucks for its army? And those trucks are been produced and serviced in Ro entirely? Logistics can win a war. Or lose one.

Odgovori
La

Za mene jedini dokumentovanih heroj i najveći utisak ovog rata je onaj i ruski pilot SU-34, kojeg su oborili.
Realno treba biti mnogo, mnogo hrabar, pa tako debeo sesti i pilotirati vojnim avionom.

Odgovori
Mi

Na 7G on je u dubokm snovima,vjeruj mi!

Mi

Jos jedna stvar cinjenicna.Zasto „mocna“Rusija nije napala Tursku ili bar pokusala da obori neki turski F-16 kada su im Turci oborili SU-24 iznad Sirije jer je u par navrata provocirao turske lovce i ulazio u turski vazdusni prostor!?Gde je tad ruska“sila“bila?!Nigde jer su se usrali kao golubovi.Putin je plakao narednih tri meseca na svim svetskim medijima i drzao govore po drugim zemljama kako im je Turska oborila avion i da je to zlocin.Ma idi molim te,a nije zlocin da ubijas decu od 5 godina!Turci su mu skrenuli paznju na veoma efikasan nacin sa kim moze da se zajebava a sa kim ne i kraj price.

mi

Može li neko upućeniji da napiše listu top 5 najvećih zalogaja američke vojske izuzimajući drugi svetski rat,znači od tada na ovamo.Koje su to bile zemlje (ratovi) i gde bi se u tih top 5 našla sadašnja Ukrajina sa svojim vojnim efektivima i obučenim ljudstvom, na kojem mestu?
I kako bi po vama ameri gurali ovo umesto Rusa za ovih 13 dana?

Odgovori
Ap

Nemaju nijedan zalogaj…tj imali su Vijetnam zagrizli pa pustili bio je krupan! Ukrajinu ne bi smeli kopneno ni da napadnu….oni te izrokaju krstarecim preoru svaki kamen, i onda kao Dzon Vejn udju! A o Zapadnoj Evropi ne bi ni trosio reci…ti ljudi, da ih ne uvredim, oni da ratuju pojma nemaju! Belgijance usred Brisela biju arapi, i to bez problema! Nemojte da pomislite da sam rasista, ni najmanje, al ovo im je bumerang zbog njihove kolonijalne politike!

Mi

Pa bila je Koreja – prvo su severnjaci razbili juznjake, onda je USA + „koalicija“ (pod slemom UN iako je to bila cisto zapadna vojska) usla u rat, oterala severnjake nazad do Kine onda usli Kinezi i sve se zavrsilo podelom Koreje. Makartur (po srpski) je zeleo da ih gadja atomskim bombama ali se odustalo.

Vijetnam – pa znamo kako se zavrsilo, gledali smo snimke (usput ostavili milione vijetnamaca koji su se borili sa njima)

Posle par manjih tipa Granada …

Onda prvi zalivski rat (mislim da je bilo vise od pola miliona vojnika i nisu bili sami). Inace je Irak do tada vazio za zemlju Bliskog istoka kao mesto gde se izdavalo najvise knjiga). Znamo i reljef, dve reke nista specijalno ali zemlja podeljena u to doba ma tri etniciteta odrzavana vojskom. Pocinje lazima o bacanju beba sa prozora kuvajtskih porodilista.

Drugi zalivski rat pocinje lazima o otrovima koje muckaju za govornicom UN, jos vise vojnika isto koalicija – Irak nije sada glasao protiv Rusije, zemlja u haosu, ameri najvise nafte vade. Madlen Olbrajt kaze da nema moralni problem sto je umrlo pola miliona iracke dece kao zrtve rata i sankcija.

Srbija isto pocinje lazima, svaki dan desetine tenkova unisteno, vozila cele cete i brigade vojske – ustvari ekonomsko razaranje zemlje, 700-1000 aviona, isto koalicija 17 najrazvijenijih zemalja zapada kopneni pokusaji ulaska zavrseni na granici. Nije ni cudo sto su posle primirja unistavani prenosni sistemi PVO.

Afganistan – borba protiv terorizma, 20 godina, mislim 23 miliona stanovnika, najsiromasnija zemlja sveta ali – odose i ostavise Afganistance koji su se borili sa njima – nema mnogo vesti ali eliminisanje tih ljudi tece u kontinuitetu i niko to vise ne pominje.

Libija, Sudan, Sirija, Jemen koji je gora humanitarna katastrofa od Ukraine a niko ni rec da kaze …

Svaka zemlja gde su ratovali ostavljena u ratu, podeljena, ekonomski unistena … sem Srbije :)

Ig

Pa ne može se uspoređivat invazija na susjednu zemlju sa invazijom na zemlju na drugom kraju svijeta.
Pa Rusija se muči logistički popratiti i invaziju na susjednu zemlju koju prirodno drži u poluokruženju i kojoj su najveći gradovi tik uz rusku granicu, jel možete onda zamisliti da se odluče na avanturu u, ne znam, Venezuelu (kad bi Maduro recimo bio zbačen u nekakvom antikomunističkom prevratu), pa bankrotirali bi prije nego bi dopremili invazijske snage u, ne znam, Nikaragvu, a di je još pokretanje napada, poražavanje neprijatelja i zauzimanje i kontrola teritorija.
Majko mila…

V-

Dragi Mile, podsjeti me ono sto to bijese Koreja juzna

Ma

Tekst je odlican sveobuhvatan za temu i cestitke za autora…
Nadovezao bih se za dejstvo i naravno gubitke pri tim dejstvima….
Koriste se pre svega nevodjena sredstva sacasti sistemi i nevodjene bombe . Da bi pilot dejstvovao mora da vidi vizuelno cilj a to znaci da je ispod 2500m .To je ustvari ono sto se desava ..svi vazduhoovi su dostupni za dejstvo s2 igle i stingera.Napominjem da su u opticaju igle njih najvise ima .odlican sistem koji gura do 3500m visine .Obuceni strelac uz dobre parametre cilja ima pogodak …..
Isto bi bilo pre 20 godina gomila nato aviona bi bila ostecena ili oborena da su spustili visinu dejstva.
Zato smo i imali malo gubitaka ..visina dejstva rezultira ucinkom na zemlji

Odgovori
YP

Prateći ova dešavanja stičem utisak da vreme za postizanje ciljeva vojnim putem ističe i da će zapad i Kina organizovati neke pregovore na kojima će Ukrajina „pobediti“ kao što smo i mi 1999. Naravno ceo račun će platiti Ukrajinci i od pridruživanja NATO neće biti ništa, već u najboljem slučaju mogu očekivati neki povlašćeni status sa EU.
Počelo je ozbiljno u ekonomiji zapada da škripi i zapad neće sebi dopustiti taj luksuz da dođe do socijalnih nemira i nezadovoljstva građana u njihovim zemljama.

Odgovori
Sh

Kina neće da organizuje ništa, za njih je ovo stiglo kao poručeno, taman da sec izvuku ispod radara oko uzrova COVID-19 i da malo „tihuju“. Pored toga, što više ruskih tenkova uništeno u Ukrajini, to je manje tenkova na njihovoj granici.

YP

Neće oni da tihuju, a posebno jer su im Ameri najavili sankcije zbog CIPS. Usrali su se Ameri jer petrodolar gubi na značaju. Sad će SAD i ostali kupovati Rusku naftu preko Kineza i to koristeći CIPS.

Ko j… Ukrajinu, trenutno se rešavaju krupnije stvari u svetu. Ovo je samo predstava za raju.

Mi

Pa Kina bi „legitimno“ mogla onda u ći u Mongoliju koju su Rusi oteli od njih u WW2,isto tako Japan ima „legitimno“ pravo prema Ruskom zaknima da uđe na Kurilsko otočje koje je Rusija također otela na kraju WW2!

ab

Mogla bi Kina uci i na Primorje i u Vladivostok, to im je otela Rusijia u 19. veku. Hong Kong i Makao su kao sto je poznato vec povratili…

Takodje bi Nemacka mogla uci u Königsberg, grad koji je bio 800 godina cisto Nemacki da bi bio full etnicki ociscen od strane Rusa 1945.

Ocemo dalje nabrajati?

Sh

@MiG21Bis
Za Mongoliju se najviše i bojim, i to treba pratiti, jer su se do sada uglavnom oslanjali na Ruse, iako grozničavo pokušavaju da na svaki način pridobiju sve moguće i nemoguće saveznike, tvz. politika trećeg suseda. Mogli bi da budu kolateralna šteta ovog sukoba, ni krivi ni dužni. A Kinezi odavno očijukaju njihova rudna bogatstva.

Mi

Citam komentare i smejem se a istovremeno i cudim.Ovi fanovi Putina ili fusofili kako vec,kada bi sutra Rusija napala Srbiju (sto je nemoguce jer je Srbija zasticena od NATO-a), masovno bi izdali Srbiju,dezertirali i presli na stranu Putina debila!Pa im dobronamerno predlazem da skupe stvari i presele se u Rusiju i odmah da se prijave da ucestvuju u invaziji na Ukrajinu.Ja veci skup debila nisam video osim po forumima.Navijaju u ratu izmedju nama dva najbliza naroda!Koliki debil moras biti da bi tako nesto radio!?Ja sam bre zakletvu polagao u VJ,zakleo sam se zivotom i cascu da cu braniti narod i teritorijalni integritet Srbije i nijedne druge drzave i dan danas je tako!Srbija i niko drugi!Zabole me za komunisticku Rusiju i tamo neku Koreju.Ja znam veoma dobro ko je pomogao nama 1999.god.Jos jedno,drago mi je da je od jutros donesena odluka o brzoj integraciji Srbije i ostalih zemalja na Zapadnom Balkanu zbog loseg uticaja putinovog rezima na region.U prevodu:“Ili cete postati clanica EU normalnim putem ili u“flasterima“, uglavnom cemo postati sto mi je veoma drago jer nam je tu mesto!!!

Odgovori
Mi

Ovo je tipican nacin „da je, da su, oni bi, bilo bi, bice kako kazu“ plus malo uvreda …

Nesto o clanku?

Ma

Mislim da Ukrajinci uludo ginu i da iz povjesti ništa nisu naučili o vojnim taktikama. Zelenski je trebao prvog dana ruske agresije narediti uništenje ukrainske vojne tehnike, i prvi zbrisati, a u kolonu za njim čitav državni i vojni vrh, pa zatim kompletna vojska. Ravno u Hrvatsku. Vis, Hvar, Korčula. Cvrčci, masline, miris mora i borovine. Kad Europa i Amerika očiste Ukrainu, lagano se ušetati kao heroji. I uzeti gusle javorove i gusliti.

Ve

@Milos Obilic Ako si vojsku sluzio 99′ zakleo si se SRJ a ne Srbiji.Integritet Srbije nije niko ugrozio osim vodecih drzava Zapada ,ne mislis valjda da je voljom Rusije ili Koreje koju pominjes Kosovo oteto Srbiji. Ako mislis da je Srbija sigurna zbog NATO stita onda si ti najveci „debil“ na ovom portalu.Ako mislis da je u redu da Srbiji EU i NATO odredi kojim ce putem da ide,u cemu je problem da Rusija sebi da za pravo da odredi kojim ce putem da ide Ukrajina?

GA

O toj teoriji da rusi neznaju da vode rat bez gubitaka je dovoljno spomenuti siriju i sve pada u vodu

Odgovori
Bo

G. Stefane Aleksiću
Sve čestitke za članak!
Pogotovo je završni pasus ostavio utisak na mene.
Od početka je jasno da se pored vazdušnih i kopnenih borbi, vodi i medijski, propagandni rat.
Informacija da je mig 29 oborio Su 35 i to dva aparata je na nivou mašte i kreativnosti.
Ali ne gledam na to kao neka prljava propaganda nego upravo potreba homogenizacije naroda, podizanje borbenog morala, hrabrenje drugih.
Kao i kod nas 99.te, tako i u Ukrajini sada, velika hrabrost i patriotizam pilota da uzleti u susret brojnijem neprijatelju.
Ono što mi deluje verovatno da je pilot duh Kijeva, hrabro poleteo prema neprijatelju koji god da je, Su 27, Su 30 ili Su 35.
Verovatno je umesto toga zatekao Su 25, možda i više aparata. Mig 29 svakako sposoban da se nosi sa njima.
A obaranja ruskih Su 27 i Su 30 pre bi pripisao ukrajinskom PVO.
Obaranje Su 35 za sad mi deluje kao propaganda, čekaćemo neke fizičke dokaze.

Odgovori
La

Izgleda da je na obe strane veliki deo ljudi i tehnike na zemlji stradao d prijateljske vatre. Luda kuća, ne bi me čudilo da je to slučaj i na nebu.

Sh

@ Lajavi
Upravo tako. Obe strane su pokazale katasttrofalno lošu obučenost i tradicionalno lošu koordinaciju između avijacije i PVO (da ne govorim o kooordinaciji između Kopnene vojske i RV). Jedino što Ukrajincima donekle vadi prosek je činjenica da poseduju već respektabilnu flotu dronova i čije posade su izgleda jako dobro uvezane sa jedinicama na terenu.
Istini za volju, ukrajinska vojska je od 1991. do 2014. bila u stanju totalne entropije, i poznatiji su bili po promašajima i nesrećama nego po bilo čemu drugom. Od 2014. međutim su se stvari znatno promenile, i to se sada vidi. Šta su Rusi u međuvremenu radili stvarno ne znam, očigledno ništa, osim relativno uspešne intervencije u Siriji. Što se Kijevskog duha tiče, mit k’o mit.

Pe

Svakako se ovaj odnos ka asovima opire na istoriju 1 svetskog rata i prve prave asove od kojih je najpoznatiji „Crveni Baron“ Von Richthofen, kao i njegov naslednik Herman Göring (2 najuspesniji pilot Nemacke) no i Francuzi i Englezi su imali svoje asove.
Sto se tice kopnenog ratovanja, istina je da su na Istocnom frontu delovali vojni genije Menstein, Guderian i Model, i Kleist koji su sa neuporedivo manjim snagama dobijali stotine pobeda protiv Rusa.
Malo poznata je bitka za Rzev 1942 koju su SSSR dugo krili od javnosti, jer je bila potpuni promasaj.Tek od Kurska 1943 SSSR preuzima inicijativu, iako su u toku te bitke opet pobedjivali Nemci (Prohorovka) ali su Rusi imali vise svega o prosto su kolicinom prevagnuli.
Rezultat-27 miliona Rusa poginuli, dok je na svim frontovima oko 9 miliona Nemaca…

Odgovori
Dr

27 miliona Rusa poginulih? Verovatno tu računate i streljane civile žene i decu. Pa samo milion je umrlo od gladi u Lenjingradu. Kakva je to genijalna taktika Nemaca? Lako je biti zlikovac i ubijati nejač. Mogli su Rusi od 45-e držati Nemce u getu verovatno bi većina umrla od gladi za mesec dana. Možete veličati i Američku strategiju u Hirošimi i Nagasakiju gde nije umro ni jedan Amerikanac a umrlo na stotine hiljada Japanaca. Kao što rekoh lako je biti zlikovac za teško je u ratu biti čovek.

Ni

@Petrovic Dusan
Konacni vojni gubici na kraju su bili preko 8 miliona sovjetskih vojnika i 6,5 miliona nemačkih, od čega skoro 6 miliona na istočnom frontu. S obzirom da su većina ruskih gubitaka bili zarobljenici izgladnjivani i ubijani po kampovima i na katastrofalnu 1941, nije baš neka razlika.
Ali ne očekujem od klovna da to zna, najlepše je da se veruje u 12,000 mrtvih Rusa jer Dušan Petrović je od početka bio objekat za podsmeh čitaocima.

Pe

@Nikola To sto Vi radite postoji u advokatskoj praksi,naziva se „ad hominum“.Ako nemate nikakv argument,onda licno vredjate suparnicku stranu (samo se to kaznjava novcano u sudu).
Istorija 2 svetyskoj rata je opisana u miliona knjiga, otvorena je sva arhivska gradja,pa i Nemacka i skoro sva SSSR.Podatci koje naviodite su cista budalastina i odrazava vase licno nepoznavanje situacije.

Pe

Dušane,

Napisao sam ti da se ne obraćaš komentatorima pojedinačno. Sačekaš na kraju dana i svima odgovoriš u jednom jedinom komentaru.
Od sledećeg komentara te brišiem ako s tim nastaviš.

Mi

@Mile onaj stari
Konkretno,Rusi ratuju kao da je 1941.godina a ne 2022.godina.Taktika jedna velika nuuuullllaaaa!14 dana mucenja svoje vojske i civila,rusenje gradova itd…NATO je za njih institucija!Nerado ovo pisem ali je tako kako jeste.Trebali su prvo da neutralisu ceo PVO i RV Ukrajine krstarecim raketama i avijacijom pa tek onda kopnenim snagama.Mi da smo imali ukrajinsku PVO 1999.god.NATO bi brojao mnogo mrtvih vojnika.Nasi vojnici i oficiri su pojam za ruske u svemu!Ne izucava se uzalud Kolubarska bitka i dan danas na West Point!

Odgovori
Ap

Ovde se mesaju babe i zabe. Prvo ovo nije invazija, ovo je specijalna operacija, bitna je razlika. Rusi nisu krenuli punim kapacitetom nego tacno onim koji su isplanirali, price o ruskim gubicima, cist marketing, prikazuju inserte iz video igre….inserte sa vojnih vezbi….holivud trikovi…..Sede ljudi u Beogradu i Zagrebu i sve vide….hit, sta reci a ne zaplakati! Kad se sve zavrsi sve ce se prebrojati….ovako mozemo samo da pustimo Petrovic Dusana da nam vrsi prenos sa njegove video igre…

ab

>> Prvo ovo nije invazija, ovo je specijalna operacija,

Covece, ovo je krvava agresija na suverenu evropsku zemlju sa hiljadama poginulih!

Moderatore, zasto se ovde permanentno dopustaju ovakve morbidne provokacije? Ja imam u Kijevu drage prijatelje kojima su srusene kuce, morali su da uzmu puske (i ako tesko da mogu 100m pretrcati, svi ce izginuti), zene su im sve pobegle, iz Irpina, pogledaj slike specijalne operacije po civilima!!!

Ig

Podržavam da se ne puštaju sramotne bljuvotine o specijalnoj operaciji.
To može napisat samo provokator, u to ne može vjerovat osoba dovoljno inteligentna da tipka po mobitelu ili tastaturi.

Specijalna operacija je kad upadnu dva helikoptera da likvidiraju Bin Ladena. Napad na susjednu državu sa 100+ hiljada vojnika je invazija. Kraj priče.

Mi

@Aps,

Propustio si kad je rusko ministarstvo odbrane zvanicno objavili da su izgubili 500 vojnika negde 5-6og dana rata. Normalno je da je brojka bila veca u realnosti, a danas sa obzirom da je 13 dan brojka je bar 2.5x veca of 500 poginulih ruskih „specijalista“

A ako mislis da ovo nije inzvazija, onda iskreno treba da ides nazad u obdaniste. Samo lepo zamisli da je Amerika 99-te usla tenkovima i padobrancima u Srbiju uz svo raketiranje i bombardobvanje iz aviona isto kako je Rusija usla sad u Ukrajnu. Da je nama Amerika tada rekla da to nije invazija nego specijalna operacije :-) Sta bi ti rekao na to druze?

Bice ipak da si ti pod uticajem neke sopstvene propagande.

Fe

Trebaće sada malo kreativnosti i Poljskoj i Ukrajini – Poljska poklanja Migove, ali ne sme ni da pomisli da ih pošalje sa svojih aerodroma – zato će biti prebačeni u bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavljeni Americi na raspolaganje.
Kako će i da li će uopšte da budu prebačeni u Ukrajinu o tome može samo da se spekuliše.
Za Poljsku je glavno da je pokazala spremnost da bezuslovno sledi Ameriku, i naravno, da trampi polovne Migove koje ne može da održava jer nema rezervnih delova, za (verovatno) besplatne F-16 sa mogućnošću servisiranja… Migovi mogu lako da završe i u Americi za asimetrični trening, a što se tiče Ukrajine, fakt da ni NATO ne sme da koristi svoje aerodrome za slanje pomoći u avionima rečitije od bilo čega drugog govori i o snazi Rusije, i o “državničkoj mudrosti” Vrhovnog Komandanta Komičara.
Zelenski je od Ukrajine napravio samo sredstvo u borbi velikih sila, a sredstva su potrošna, šta da se radi.

Odgovori
Fe

Najjasniji znak da je intervencija u Ukrajini samo posledica promene globalnog odnosa snaga, šta god želeli da v(j)eruju sus(j)edi – Bajdenovi pozivi Saudijskoj Arabiji i UAE na “diskusiju o ceni gasa” su odbijeni bez ikakvog uvijanja. Daleko su vremena kad se moglo sve, a od priželjkivanog nameštanja ishoda Ukrajinske krize nema baš ništa. Kako da se očekuje da Zapad prinudi Rusiju na bilo šta kad nije u stanju da natera Saudijsku Arabiju i UAE da na sebe preuzme troškove ekonomskog rata protiv Rusije? Pozvani nisu hteli da odgovore, moraće Bajden i njegova stranka da se suočavaju sa biračkim telom sa najjeftinijim benzinom u istoriji, samo duplo skupljim nego pre “istorijske odluke”. Još kad Rusija prekine izvoz nafte i gasa u EU u korist predvidive Kine koja je od tog istog Zapada viđena kao ekonomska opasnost Nr 1…
Makronu su izbori ove godine, i vidno je manje agresivan nego pre, sad su štafetu preuzeli Liz Trus i Bo Jo…
https://nypost.com/2022/03/08/saudi-uae-leaders-ignore-biden-when-he-calls-to-talk-gas-prices-report/

Odgovori
Fe

O tome kako Ukrajina “stoji na frontu” najbolje govori zahtev Stejt Departmenta da Amerikanci koji žele da se pridruže Ukrajinskim snagama napišu testament, ostave DNK uzorak za (posthumnu) identifikaciju i ovlaste nekoga da u njihovom odsustvu vodi njihove poslove.
Izuzetno optimistično…

The department released the guidance amid reports that Americans are traveling to Ukraine to help stop the Russian invasion.

U.S. citizens who flout federal guidance to avoid traveling to Ukraine must write a will, leave DNA samples and designate a power of attorney, the State Department said on Tuesday.

https://pledgetimes.com/americans-who-go-to-ukraine-must-leave-their-will-and-dna/amp/

Odgovori
Mi

Koji vrisak cancel kulture u pokusaju (da li samo pokusaj) da Inckovo vidjenje stvari postane jedino dozvoljeno vidjenje kao u Ceskoj npr. …

V-

Putin je pogubio busolu posve.
Sami Rusi ce ga maknuti uskoro.

Odgovori
Bo

Fake old story just used again: https://youtu.be/pM8tXUz2q0c

Odgovori
Fe

Dept of State does various things to discourage American citizens from doing stuff that could end in embarrassment of Federal Government. Negotiating release of any captured US citizens who volunteered to fight in ranks of Azov & Right Sector could lead to unpleasant discoveries about that citizen’s political views, eventual membership in certain not-so-socially-acceptable organizations (mildly speaking) etc…

Fe

Što se tiče uspeha i “uspeha” asova Luftwaffe u II Svetskom Ratu treba imati na umu prostu činjenicu – samo su oni imali Rajhsministra Propagande Jozefa Gebelsa da opeva njihovo junaštvo ;)

Pored upitne svemoći, zaboravilo se da Luftwaffe nije imala ni kompetentno vođstvo, ovo se osetilo kad je Gering, iz karijerističkih pobuda – u ličnoj borbi sa Himlerom za uticaj u Nacističkoj Partiji naredio prerani prestanak napada na Royal Air Force i prebacivanje težišta na pripremu invazije Britanskih Ostrva – nesuđena Operacija Morski Lav, da bi time nestrpljivom Hitleru demonstrirao opipljiv uspeh. Time je omogućio konsolidaciju Britanske lovačke avijacije što je rezultiralo nemogućnošću stvaranja uslova za početak velikog desanta na Britanska Ostrva – ovo je Firera navelo da iz neuspeha krene u katastrofu – započeo je operaciju Barbarosa koja je završila tamo gde je i doneta naredba za njen početak – u Berlinu…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor