[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?
Vazduhoplovna baze Engels nalazi se na nešto više od 600 km od najbliže granice sa Ukrajinom. U njoj su stacionirani sttaregijski bombarderi Tu-95MS i Tu-160,

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

Ni protekle nedelje rata u Ukrajini nije bilo značajnijih pomeranja linija fronta. Nezvanični izveštaji obe strane govore o tome da su u proteklih desetak dana ruske snage najverovatnije povećale tempo svojih kontranapada u istočnom delu Harkovske i delu Luganske oblasti u kojem je bilo određenih manjih napredovanja. U Zaporoškoj i Heronskoj oblasti nema gotovo nikakvih promena niti većih borbi.

Na spekulacije pre svega ukrajinskih i ukrajinskih medija da će Rusija sprovesti još jedan talas mobilizacije, ruski zvaničnici među kojima je i predsednik Vladimir Putin, izjavili su da je od oko 300 hiljada mobilisanih, 150 hiljada njih već u zoni borbenih dejstava od kojih polovina učestvuje u borbama, dok je ostalih 150 hiljada rezerva, pa samim tim nema potrebe za dodatnom mobilizacijom.

Na fotografiji bi trebalo da se nalaze ukrajinski vojnici ispred lansera raketnog sistema S-125M Neva-SC koje je donirala Poljska

Jedna od do sada nepoznatih, a veomа interesantnih isporuka naoružanja Ukrajini stigla je iz Poljske. Nе sаmo da isporuka nije bila zvanično objavljena, nego se nije znalo ni da je Poljska poslala raketne sisteme PVO, i to sovjetske S-125M Neva, u dorađenoj i modernizovanoj poljskoj verziji Newa-SC. Ono što je karakteristično za ovu varijantu čiji je razvoj počeo 1992. godine, je da je lanser sa 4 rakete postavljen na šasiju tenka T-55, da su mnogi sistemi digitalizovani, a poslednjim sistemima je životni vek 2012. godine produžena za 10 do 12 godina.

Pošto se S-125 još uvek nalazi u upotrebu u PVO Ukrajine, obuka i usvajanje poljske Neve-SC ne bi trebao da bude problem. Prema dostupnim informacijama, Ukrajina je nakon 2014. godine planirala da u aktivnu upotrebu vrati dva raketna puka odnosno 8 raketnih diviziona, a tokom dosadašnjeg toka rata aktivnost na ovim sistemima primećena je u okolini Odese.

Satelitski snimci baze Djagiljevo, pre eksplozije 1. decembra i posle eksplozije 5. decembra

Ujutru 5. decembra Ukrajinci su izvršili napade na dve ruske vazduhoplovne baze na kome se nalaze strategijski bombarderi, bazu Djagiljevo kod Rjazanja, u Rjazanjskoj oblasti, na skoro 600 km od najbližeg dela granice sa Ukrajinom, i bazu Engeljs, u Saratovskoj oblasti, na nešto preko 600 km takođe od najbližeg dela rusko-ukrajinske granice.

Prema prvim nezvaničnim informacijama koje su bile objavljene na ruskim društvenim mrežama, dva aviona su oštećena što je kasnije i potvrđeno, kako saopštenjem ruskog ministarstva odbrane (MORF), tako i objavljivanjem svežih satelitskih snimaka baza na kojima se vidi oštećeni srednji bombarder Tu-22M3 u bazi Djagiljevo kao i strategijski bombarder Tu-95MS ispod koga se može primetiti pena za gašenje požara.

Oštećenja koje je pretpeo srednji bombarder Tu-22M3 u bazi Rjazanj Djagiljevo

Objavljene su i fotografije Tu-22M3 na kome se vide oštećenja na horizontalnim stabilizatorima i izduvnicima motora, kao i oštećeni kamion agregat koji se nalazio pored aviona, ispod kamiona su primetni tragovi krvi na osnovu čega se može zaključiti da su pripadnici vazduhoplo-tehničke službe stradali oko ovog vozila.

Iz MORF-a je još saopšteno da je to bio pokušaj napada, kako je navedeno, bespilotnim letelicama sovjetske proizvodnje koje su oborene, navedeno je da su krhotine pogođenih letelica lakše oštećene obloge trupa na dva aviona, kao i da su na jednom aerodromu poginula tri pripadnika tehničke službe, dok ih je 4 ranjeno. Još uvek se spekuliše šta se dogodilo, spominje se napad dorađenim i osavremenjim sovjetskim besposadnim letelicama Tu-141 Striž (ova letelica pala je na Zagreb 10. marta) koje su bile naoružane, potom da su to bile neke druge nove ukrajinske BPL doleta oko 1000 km, a ostavlja se mogućnost da su to ipak bile manje letelice koje su poletele sa pozicija bliže aerodromima, dakle sa ruske teritorije, i da su njima upravljali ukrajinski diverzanti.

Satelitski snimak na kome se u bazi Engeljs vidi pena za gašenje požara ispod jednog od aviona Tu-95MS

Ono što je zanimljivo je da su pre ovog napada, u pojedinim zapadnim medijima bili objavljivani satelitski snimci vazduhoplovne baze Engels u kojoj se u 121. teškom bombarderskom avijacijskom puku, 22. divizije teških bombardera, nalaze stacionirani strategijski bombarderi Tu-95 i Tu-160. Snimci su objavljivani kao dokaz da u bazi ne postoje veća koncentracija aviona i priprema za nove još masovnija dejstva krstarećim raketama na ciljeve u Ukrajini, što je nedeljama unazad bila tema spekulacija.

Međutim, Rusija je istog dana ipak izvela jedan takav napad, iz MORF-a je saopšteno da ovaj napad besposadnim letelicama nije sprečio borbeno delovanje avijacije Dalekog dometa, i da je istog dana u 15 časova po lokalnom vremenu pokrenut masovni udar na, kako je navedeno, sistem vojne komande i upravljanja i povezane objekte odbrambenog kompleksa, komunikacione centre, energetiku i ukrajinske vojne jedinice, i da je viskoprecizno oružije lansirano kako iz vazduha tako i sa mora.

 
Navedeno je i da je cilj postignut, i da je pogođeno svih planiranih 17 objekata, a da je rezultat udara bilo poremećeno prebacivanje železnicom rezervi Oružanih snaga Ukrajine, stranog naoružanja, vojne opreme i municije u područja borbenih dejstava. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da je lansirano 70 raketa i da je većina njih oborena (u nekim ukrajinskim medijima se spominje čak 60). I pored takvih izjava o ponovnom uspešnom dejstvu ukrajinske PVO, novi napad je ponovo izazvao probleme u snabdevanju strujom dodatno oštetivši elektro-energetski sistem. U vezi ovog ruskog napada, objavljen je i veoma zanimljiv snimak na kome se vidi kako posada protivavionskog oruđa tipa Gepard ukrajinske vojske, topovima na maloj daljini i maloj visini obara najverovatnije krstareću raketu.

Ukrajinci su osim baza ruske avijacije Dalekog dometa, u protekloj nedelji izvršili dejstvo i na vazduhoplovnu bazu Kursk-Halino u Kurskoj oblasti u kojoj se, u okviru 14. garijskog avijacijkog puka 105. mešovite divizije, nalaze dve eskadrile višenamenskih borbenih aviona Su-30SM. Fotografije, video i satelitski snimci pokazuju da je pogođen jedan od rezervoara goriva, a to je bio četvrti, ovoga puta uspešan napad na ovu bazu. Drugi napadnuti aerodrom je ponovo bio Beljbek na Krimu na kome se nalazi 38. lovački avijacijski puk, 27. mešovite avijacijske divizije sa dve eskadrile lovaca Su-27 i 30, ruski izvori navode da su sve ukrajinske besposadne letelice oborene pa nije bilo oštećenja niti žrtava.

Vertikalni stabilizator oborenog ruskog Su-24M

Decembar mesec počeo je loše po Vazdušno-kosmičke snage (VKS) Rusije, fotografijama i video snimcima dokumentovano je obaranje dve letelice. Prvo je 2. decembra u rejonu Klešćejevke kod Bahmuta u Donjeckoj oblasti oboren taktički bombarder Su-24M, a na ruskim društvenim mrežama je objavljeno da su poginuli pilot i navigator radili za rusku privatnu paravojnu organizaciju ‘‘Vagner‘‘. Pretpostavlja se da VKS vrlo retko koriste bombardere Su-24, a ovaj slučaj je prvo dokazano obaranje nekog ruskog aviona ovog tipa.

 
Komanda ukrajinske vazduhoplovne komande ‘‘Istok‘‘ saopštila je u subotu 4. decembra da je oko 14 časova po lokalnom vremenu jedinica protivvazduhoplovne brigade ‘‘Dnjepar‘‘ oborila ruski borbeni helikopter Ka-52. Na objavljenim video snimcima vidi se da je helikopter pogođen sa gornje strane, raketom velikih dimenzija, i vrlo je moguće da je u pitanju bio raketni sistem PVO velikog dometa tipa S-300, što bi bilo prvo dokumentovano obaranje neke letelice ovim sistemom iznad Ukrajine. Na pojedinim društvenim mrežama moglo se pročitati da je posada helikoptera poginula što bi se moglo zaključiti i sa snimka.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

St

Cestitamo za S-300.

Odgovori
Mi

Uz sve duzno postovanje, smateam da se u tekstu potkralo nekoliko, verovatno nenamernih gresaka
-Crvena tecnost koja se vidi na fotografijama nije krv, vec rashladna tecnost, verovatno iz startera, pogibija pripadnika vojske RF se ne dovodi u pitanje . Izvor- zapadni analiticari
-Na fotografiji aviona ispod kojeg se nalazi pena obelezeni su scorch marks. Ovo je najverovatnije trag ili guma ili mesto gde se testiraju motori. Isti se mogu videti i na sateitskom snimku nacinjenom neposredno pre napada. Izvor- zapadni analiticari
-Na snimku dejstva PVO “Gepard“ prema brzini cilja, kao i ostataka moze se zakljuciti da se radi o sporijoj letelici, mozda izvdjackom dronu ili nekoj drugoj vrsti bespilotnih letelica. Krstarece rakete su znacajno brze

Odgovori
Pe

@Miki Zavidim Vam-očigledno nikad niste imali problema sa hladnjakom i sipali sami antifriz,za razliku od mene.
Tolika količina prosutog antifriza bas crvene boje?Tesko

Sv

@Petrović Dusan Nisu to automobili pa da bude lokvica propilen glikova na asfaltu.To je divizion aviona kako ti kazes xDDDD

bo

Uz sve duzno postovanje Miki ali cemu ta potreba da se opravda svaki gubitak ruske tehnike ili ljudstva?Prikazana je slika ostecenog tu-22 ali vi i dalje tvrdite da napad nije pravi razlog tog ostecenja.Spominjete nekakve tragove guma ili motora a ni sami Rusi nisu demantovali te napade.
Ocigledno objekat oboren od strane geparda pada velikom brzinom.

st

Da eksplozija pogodjene krstarece raketa bi bila mnogostruko snaznija. Majvjerovatnije da je neki dron pogodjen

da

Gepard je konstruiran za obaranje mlaznih aviona i helikoptera, tako da mu krstareća raketa nije problem. Pogotovo kada leti tako pravocrtno dugo vrijeme.

Bo

Znaci, mozemo da zakljucimo da je daleko veca kolicina naoruzanja isporucena Ukrajini, nego sto se zna i sto se priznaje. A opet ni to nije dovojno.

Odgovori
Mi

Oficijalno 20 milijardi dolara samo u oruziju i municiji samo iz Amerike je stigla do sada kao pomoc Ukrajni.

22

Nije dovoljno? Rusi su u Kijevu i Odesi?!

Ni

100 milijardi dolara.

“Devex’s Funding Platform has recorded more than $100 billion in commitments for Ukraine between Feb. 24 and Oct. 17. However, a relatively small percentage of that funding is humanitarian-focused.“

Plus dodatih 18 milijardi koje je odobrila EU neki dan, i oko 37 milijardi koje je Bajden zatrazio prosli mesec. Dakle 150 milijardi samo za 10 meseci, ne racunajuci novac od 2014. do februara 2022.

I posle se neki cude zbog cega Rusija nije pregazila Ukrajinu za 10. dana.

Br

Ukrajina je napala vec dve zemlje clanice NATO.

Odgovori
Mi

Pa kad nećedu da ih prime u članatvo.

Ni

Nesto veliko ga je spicilo, nema sta drugo nego S-300. Posada je nazalost poginula na licu mesta.
Nego zanimljivo je ovo sa doniranim Nevama. Koliko sam ipratio, u Ukrajini je ostalo dosta Neva i raketa nakon raspada SSSR-a. Deo je verovatno otisao u staro gvozdje, deo izvezen kojekuda. Ali trebalo bi da im je ostalo solidan broj Neva, cudno da im Poljaci doniraju.

Odgovori
Ob

Zaista fascinantno ali i grozno, raketa je dosla odozgo pod uglom od nekih 75 stepeni i detonirala nekih 20 metra ispred cilja. zao mi je pilota u helikopteru i ako je tesko naci empatiju za agresora. Mozda piloti i nisu za ovo sto se tamo radi ali lete iz neke potrebe a se bude „dosledan“. Neki tvrde da onaj pajac Sojgu takodje ovo nije podrzao, definitivn je poznato da patrijarh na samom pocetku 2013-2014 nije podrzavao to sto se desavalo. Sve u svemu meni je u medjuvremenu dosta ovakvih snimaka gde posmatrate ljude kako ginu skoro pa na nekom tabloidno-rijaliti nivou. Rat mora da stane, Rusija mora da se povuce jer je u Ukrajini vecina ne zeli! Ako ona zeli ovo da nastavi izacice iz cle price kao globalni parija i failed state.

iv

Taj ponedeljak je zaista bio pun vesti. Prvo su gadjali ruske aerodrome a onda kao sto je receno oko podne je pocelo raketiranje. Prvi put kao da smo pratili sve uzivo . Javljeno je prvo da su rakete lansirane pa da ulaze u vazdusni prostor Ukrajine i poruka da odmah svi idu u sklonista. Ovaj put rekao bi da su zaista oborili veliku vecinu jer ljudi iz Kijeva kazu da su videli puno obaranja i da im se cini da ovaj put nije bilo velike stete. Ono sto mene kopka, Ukrajinci mislim da definitivno imaju mogucnost da naprave svoje krstarece projektile, da li rade na tome? Bila je negde vest da su kupili neke prese za eksploziv i da su zapele pri isporuci, sto upucuje da rade na domacoj industriji.

Odgovori
Fe

@ivan

Koliko je prikazano obaranja krstarećih raketa, a koliko olupina oborenih Kalibara i Kh-101? Klasična propaganda, “obaraju” po 150 od ukupno 70 lansiranih raketa, a posle onih 10 preživelih (!!!) uništi po 70-80 transformatora svaka (sic!) To da razni ukrajinski službenici “podižu moral” stanovništvu koje je već mesecima bez struje ti nije palo na pamet. Verovatno zbog tolike “efikasnosti” svoje PVO Ukrajina podstiče svakog ko može da ode da prezimi u EU, a ostale da se sklone iz Kijeva na seoska podrucja da bi se grejali na drva.

To da je ukrajinska PVO sasvim neefikasna u borbi sa krstarećim raketama i Doritosima/Geranijumima je kristalno jasno – proveri sajt ukrenergo da vidiš koliko traju restrikcije i koji deo zemlje uopšte ima struje.

Takođe je smešno što se uopšte i citiraju ukrajinski izvori – propaganda im je groteskna, npr pilot ukrajinskog MiG-29 koji je napravio selfi gde visi okačen padobranom o neku granu – lepo se vidi da su vezovi padobrana zategnuti, dakle zakačio se o neko drvo pa još zvao pojačanja, posle proglašen za heroja Ukrajine! Zbog čega? Zato što ga je oborio neki MiG-31BM ili Su-35S?!?Zapadni sajtovi lamentiraju o tome da su Ukrajinci potpuno nemoćni pred MiG-31BM naoružanim R-37M i Su-35S i R-77-1, a ovde se radpreda o padovima Migova zbog “uletanja u oblak krhotina”, bez komentara. Takođe, T6 je promaklo da je prikazano nekoliko olupina ukrajinskih Mi-8 i Mi-24P – Leon si de videle bone ukrajibske zastave na razbacanim ostacima.

Ob

>> Ukrajinci mislim da definitivno imaju mogucnost da naprave svoje krstarece projektile, da li rade na tome?

Pitanje je koliko je industrijske baze ostalo i da li je u ratnim uslovima moguce organizovati tim za takav projekt ili projekte. Bilo bi bitno svim inzinjerima uskratiti izlazak iz zemlje i adekvatno ih uposliti u odbrandbenoj industriji ali to nije jednostavan organizacioni zadatak kada istovremeno morate resavati osnovne probleme sa snabdevanjem stanovnistva i vojske, ratovati itd.

Б

Није праведно према овом лику са пушком. Можда је он оборио дрон.

Odgovori
Pe

Toliko ljudi se zalilo na odbranu NATO prostora kad je na samo 8 minuta ta letelica usla u Hrvatski prostor.
A sada je prosla stotine km kroz Rusiju i jos pogodila nekoliko njihovih najvaznijih vojnih baza.
Kao sto je i lako predvidljivo-PVO Rusije je jos slabiji od PVO NATO.

Odgovori
AI

@Petrovic Dusan
Bas tako.Ruska vojska je prosek a njihovo oruzje samo previse izreklamirano i nista vise.Nista putin ne moze da uradi u Ukrajini, jednostavno,previse je pokrao sa svojom ekipom od drzave i naroda a vojsku zapostavio, napravio pokretni cirkus od nje za parade i nista vise.

Mi

Mozda da mozda ne. Mozda su ih i oborili kako pise u tekstu. Sad ce svi da pojacaju PVO. Rupe ce da se popune.
Rusi su inace poznatiji od Zapada po aljkavosti, nemaru i votki!

Pe

@Milos77 Zapravo ne postoji savršen PVO, i nijedna zemlja ne može da zastiti bas svaku zgradu.
Moguće i da NATO nije imao kao prioritet zaštitu Zagreba, jer u Zagrebu nema ništa kljucno za bezbednost NATO.
Ali da Rusija nije stitila,ili neuspesno stitila dve baze sa strateskim bombarderima?
Vidi se jasno na obe slike da su bar ti avioni osteceni, dovoljan je srapnel da avion ne moze da leti, sto se i ne vidi na slici i ko zna kolika je prava šteta.

Sr

@Milos77
Nema odakle da se „pojaca“, nemoguce je napraviti potpuno pokrice miliona kilometara VaP. Izrael velicine Vojvodine sa milijardama i milijardama ulozenim u PVO ne moze potpuno da se pokrije, cak i cuveni Iron Dome „stedi“ rakete tako sto na osnovu balisticke trajektorije racuna da li ce ciljana raketa pasti na naseljeno mesto ili ne, ako ne, onda ne dejstvuje.

Ljudi konstantno lupetaju gluposti, od toga da neko oruzje „nista ne valja“ do „najbolje na svetu/najjace“ itd. Vidi se da ti ljudi nisu u zivotu ni iz pistolja pucali.

Mi

@Srbofil
Naravno da ne moze u potpunosti da se pokrije. Povecati broj razlicitih radara izmedju baza i neprijatelja i povecati stepen pripravnosti sigurno da.
Ti sto ocekuju da svemocna ruska ili americka PVO ne pravi propuste, a i ovo sto se sprdaju sa istom treba da se pdsete upravo na izraelski VAP.
Amerika je znala da ce Iran ispaliti salvu balistickih raketa po njihovoj bazi punoj US army, i nije probala ni jednu da obori. Sad kao imaju nesto vise PVO tamo, ali nikako dovoljno da se odbrani i ta ista baza a kamoli tolike teritorije u Rusiji ili Ukrajni.

Mi

@Petrovic Dusan
Rusi su nanizali vise propusta od Februara 24 nego sto se moze upamtiti.
DA li imaju dovoljno radara i PVO da zastite sve aerodrome u dometo ukrajinske vojske? Trebalo bi da da. Da li im pomaze NATO da se pronadju rupe, i naprave najbolje taktike za napad takve vrste. Sigurno da da. Mi ustvari ni ne znamo kakav je to dron pao tamo niti da li su ga Rusi oborili pre udara sa poslednjim slojem PVO. Saznacemo mozda jednog dana. Svaka vojna baza u svetu koja ima neprijatelja u dometu mora dobro da preispita sposobnosti odbrane posle ovoga. Ameri nisu ni pokusali da zastite svoje baze sa PVO na Srednjem Istoku pa su ih Iranci posuli balistickim raketama kad su to odlucili da urade. Da je lako zastititi bazu imali bi PVO tamo.

Sr

@Milos77
Ne bih pravio predikcije, ali cisto sumnjam, da je dostupno verovatno bi vec bilo tamo, no ko zna…. Inace u Rusiji ne kaze „neprijatelj“ nego „protivnik“ ;)

Fa

U prevodu Rusi su podbacili i u napadu i u odbrani, ne znaju ni jedno ni drugo da odrade kako treba.

Čeka se pojava F-16 na bojištu…

Br

Letelica je prosla i kroz Madjarsku i Rumuniju

Jo

Ko kaze da treba da se pokriva svaki metar teritorije? Pogotovu onolike Rusije. Naravno da je nemoguce, ali zato aktivna avio baza iz koje se vrse dejstva mora biti zasticena maksimalno. Veliki propust. Mada i pored dobre PVO opet bi sigurno nesto proslo prilikom zasicenja, ne postoji hermeticka zastita. I dalje veoma opusten pristup ratovanju, ali to im je valjda u krvi.

Pe

@Milos77 Ne znam zašto porediti ovo sa napadom Irana na Irak i američku bazu.
Šta je tamo oštećeno?Da nije B-52?
Vi „ne znate“ da li su pogodili cilj? Pa video sam uživo Tu-22M i Tu-95 u muzeju Monino i ne, nemaju serijski ovakva zakrilca kao na slici, sve je veoma ravno.
Ovo su oštećenja od neke eksplozije.

Mi

@Petrovic Dusan

Da li su Amerikanci pokusali da zastite svoju bazu sa PVO od iranskog napada? Da ili ne? Da li su ih ovi izgadjali i ugrozili zivote americkih vojnika tamo? Niko nije poginuo, ali je sve daleko gore moglo da se zavrsi. Poenta je da je U.S. baza nezasticena i da ovi smeju da je raketirju.

Naravno da je ostecen Tu-23M3 od strane drona. Ja sam rekao da je mozda dron oboren pa se srucio tu gde je pao i ostetio rep u procesu kako se i navodi kao mogucnost u tekstu.

Ve kao da se trudite da ne razumete sta ja pisem.

Ob

>> Čeka se pojava F-16 na bojištu…

F-16 + Starlink, to ce biti interesantna kombinacija…

>> SpaceX is now seeking the Federal Communications Commission’s (FCC) approval to further tweak and make revisions to its design for the U.S. Air Force aircraft which aims to use Starlink’s Internet Satellite. The military agency would use Starlink’s offer of connecting anytime and anywhere, potentially expanding the reach of the Air Force.

Imacemo uskoro Link-16 over TCP

Bo

Jedina prednost te poljske modernizacije Neve je mobilnost.
Ako je sve ostalo isto, domet, navođenje. Zastarelo i prevaziđeno.
Ali Ukrajinska situacija je takva da im sve dobro dođe.
Stravičan intenzitet dejstava. Tehnika se troši nemilice.
A tek ljudi. Tragedija!

Odgovori
kr

A pogodili paru a dezurne nuklearne bombardere , sad dali su rusi primili ka znanju da Ukrajinci imaju kapacitet da im roknu prljavu bombu a pogode im avion sa nuklearnim naoruzanjem bomba se nece aktivirat al postoji velika vjerovatnoca da ce se atmska bomba raspat i da ce se to rasprsit po okolini .Ako nastave ovako Ukrajina ce biti sposobna i u mogucnosti da u slucaju potrebe il ocekivanog napada sa a oruzjem ih srusi iznad rusije a do skedeceg ljeta 100% ako dobiju podatke a dosad su ih imali

Ma

Ruska PVO nepostojeća, to mi je najveći utisak pored katastrofalne performanse u ovom ratu.

Odgovori
Va

Jedini kraj rata je da Putin crkne i ludak koji misli da je naslednik Petra velikog šta sam stalno ponavlja, završi na đubristu istorije

Odgovori
Si

Da je Putin stvarno lud sada ne bi bilo živih Ukrajinaca. A ni dosta toga na zapadu ne bi ostalo čitavo.

Mi

Da li je ovaj ogranicen napad testiranje novog drona, pa onda sve više, ili testiranje neceg drugog?
Sa kojim ciljem Ukrajna gadja aerodrome strateskih bombardera sa samo jednom ili dve krstarece rakete u Rusiji gde se naravno nalaze i skladista nuklearnih glava. Poznato je da ruska vojna doktrina nalaze da imaju pravo da odgovore nuklearnim oruzijem ako se napadnu objekti istih kapaciteta.

Odgovori
Ob

>> Sa kojim ciljem Ukrajna gadja aerodrome strateskih bombardera sa samo jednom ili dve krstarece rakete

Sa ciljem da se ogranicenim sredstvima postigne veliki efekt. Da poseduju stotine projektila verovatno bi izveli napad veceg obima, pogotovo kada se zna da na jednoj od tih baza (Djagiljevo) napolju sve vreme stoje AWACS-i i tankeri kojih Rusija ima jako malo i gde bi par dobrih pogodaka izvesno nacinilo ogromnu stetu…

Mi

Par dobrih pogodaka tolike baze moze da nanese stetu od dva tri aviona najvise. Ne znamo kakvi su dronovi u pitanju, ali ti avioni su na odstojanju jednan od drugog. Jedno je pogoditi brod i potopiti ga pa oterati druge, a drugo je dati do znanja da se moze i hoce gadjati baza nuklearnih bombardera.

Ogranicenim sedstvima napasti takvu bazu po meni vise predstavlja pretnju (ako to ima smisla) u smislu da sledi veci napad ako ne prestanu da koriste tu bazu, ili predstavlja izazivane djavola i eskalaciju sukoba na jos gori stepen.
Ukrajna je sigurno morala dobiti odobrenje (ili naredbu za) napad na takvu vrstu cilja od USA.

ma

Hajde da i S300 nakon tolikih legendi i priča konačno nešto obori, pa makar helikopter. Tko zna možda će i MIG29 imati neko obaranje a da nije cesna.

Odgovori
Al

Nova nedelja, novi blamovi za tu „veliku“ rusku vojsku.

Odgovori
Mi

Rusi bušni kao švajcarski sir…Nema ništa od njih…

Odgovori
St

Kako je nasima palo na pamet da montiraju top iz 40tih na Fap a nije im palo napamet da montiraju nevu na neke gusenice ili tockove?

Odgovori
Mi

Ta poljska SuperNeva je zaista fascinantna. Raketa i kao stari model ima iskustva u obaranju vise vrsta modernih zapadnih aviona nego ijedan PVO sistem do sada. Poljska modernizacija je sigurno jos jedan korak ispred. O mobilnosti tek da ne govorimo. Kakav crni Hawk..

om

Rusija je vojnički toliko propala da pobjeda Ukrajine do proljeća ne bi trebala doći u pitanje, ako zapad to želi.
Ali postoji jedno drugo možda važnije pitanje treba li Putinu dati prostora za častan uzmak i što bi to trebalo značiti, jer u protivnom ovaj bi stvarno mogao stisnuti dugme. Naime dolazi zima što je ogroman problem za Ruse, oni bi ratovali na proljeće dok zatopli i dok se malo poslože, ali Zelenski ne misli tako i čim smrzne Ukrajinci će žestoko udariti. Postoje dva razloga prvi je ne dati Rusima vremena da se konsolidiraju i obuće rezerviste a drugi je što su Rusi goli i bosi i takovi ne mogu ratovati. Baš to je najveći adut Urajine.
Ukrajinci su dobili najmodernija termička odijela i vreće koje su dizajnirana za – 30 i to u stotinama tisuća kompleta prvenstveno od Kanade. Dobili su i samozagrijavajuće masažne taktičke čarape koje predstavljaju čudo u vojnoj opremi. Ruska vojska niti ne zna da tako nešto postoji. Iskopali rovove jesu ali u tim rovovima stigla ih hipotermija i vojska je u gadnim problemima.
Kad bi ukrajina dobila ono što traži ovaj rat bi bio brzo gotov, Putin bi bio poražen ali nešto se i njega pita zato zapad dozira sveukupnu pomoć. Činjenica je da Ukrajina ima kapacitet da uništi rusku vojsku na svom teritoriju samo je pitanje modelinga. Ova zima je bitna i Ukrajinci znaju da im se narod smrzava ali znaju i da je i onaj Rus u rovu u gadnim problemima gol i bos. Rusi pokušavaju nešto kod Bahmuta ali taj grad sam za sebe ništa ne znači jer Ukrajinci imaju otvoren put i lako mogu zauzimanjem okolnih gradova anulirati ovu prednost.
Rusi jedino mogu uništavati Ukrajinu ali vojnički više ne mogu pobijediti. Doći će vjerojatno do političkog dogovora ,a Rusima će ostati jedino Krim kao ustupak zapada pa se onda može postaviti pitanje zašto se je uopće ratovalo.

Odgovori
Ob

>> Dobili su i samozagrijavajuće masažne taktičke čarape koje predstavljaju čudo u vojnoj opremi. Ruska vojska niti ne zna da tako nešto postoji.

Ne kapiram, na su ucili u skoli kako su glupi nemci krenuli sa SSSR u letnjim uniformama a onda ih tamo docekale sibirske jedinice opremljene za rat po zescem minusu. Gde su Putinu sad ti sibirci kada je najhladnije?

Mi

Vidi, nije tako prosto kao sto zapadni naslovi nalazu. Da Ukrajina stoji tako dobro ne bi stali sa onim tempom prodora kad im je najbolje islo, i pustili Ruse par meseci da popune redove novim trupama. Nesto tu ne stima sa ukrajinske strane ako cemo po tvom scenariju. Ostaje da se vidi sta ce biti. Ko krene u sledecu masivnu ofanzivu zauzece teritoriju, to je sigurno. Pitanje je zasto su Ukrajinci stali.

Odgovor je prost po meni. NATO je nezvanicno poceo da vodi kopneni rat protiv Rusije. Ne kako su pomagali Avganistan osamdesetih, nego bukvalno salju sve od ljudstva, treninga i sve opreme osim samih aviona. Rusi su greskom to dozvolili u prvih pet meseci, i sad je kasno. Rusi su imali jako malo trupa pa su se povukli do linije odakle ih je tesko pomeriti i sada ojacavaju tu liniju dok dnevno daleko manje trupa gube nego Ukrajinci. Usput im razaraju energetsku mrezu u talasima na koje samo naivni ratvici iz fotelja mogu lako da zaborave i veruju da se to popravi za dan dva, i da nema dukotrajnog efekta. Pomoci sa zapada da se ta energetska mreza popravi je mozda 5% mesecno od onog sto ovi mogu da uniste u jednom talasu od dva dana.
Sa obzirom da Ukrajna nema dozvolu da sedne za sto da pregovara, i sa obziriom da su Rusi skontali da vode kpeni rat protiv celog NATO pakta ne samo u vidu pomoci stingerima i javelinima, nego i precizne dalekometne rakete koje upravlja americka vojska i americki sateliti, Rusi su presli na skroz drugu taktiku, tojest iscrpljivanje Ukrajne po minimalniu cenu. Da li ce im uspeti da iscrpe i nateraju Ukrajince da se povuku iz juznih i istocnih delova ili ne bicemo svedoci narednih 6-12 meseci.
Licno smatram da zavrsetak rata u smislu da ce USA da pogura Ukrajince da povrate jos teritorije, ili da potpisu sporazum o primirju ne ide u korist istih. USA je dobila vise nego sto je mogla da sanja u ovom ratu, i nece tako lako da se ista promeni. Rusija mora da ostane opasnost po Evropu i NATO, inace su zeznuli stvar.

om

Nema ništa od toga , Putin je krenuo u specijalnu operaciju a ne u rat.
On nije mislio zimi ratovati već je želio prije proljetne rasputice riješiti problem. Ali pošto je cijelu zemlju sa svojim oligarsima opljačkao vojska mu je ostala u prošlom stoljeću po svim pitanjima. Vojnici mu se smrzavaju u rovovima u koje ih je ukopao da bi držali frontu i čekali proljeće. Ali ako ne možeš ratovati ne možeš niti sjediti u rovu i smrzavati se onako statičan. Činjenica jeste da su vrlo skromno opremljeni, da nemaju adekvatan donji veš, što je bitno. NATO je razvijao čarape od materijala koje trenjem zadržavaju temperaturu
stopala u obući. To su sve sitnice ali jako bitne u teškim zimskim uvjetima. Stvarno je čudno da Rusi imaju problema s tim, a imaju jer im se vojska žali da se moraju sami snalaziti.

om

Miloš@ Ukrajinci su stali jer je tlo već više od mjesec dana dobrano raskvašeno i nije moguće formacijski napredovati. Rusi su se dobrano ukopali i čekaju da osposobe jedinice rezervistima , treba im primirje za proljetni nastavak. Sto posto sam siguran da će Ukrajina udariti vrlo skoro. Ako vojnik promrzne od čizama pa nadalje i nastrada od hipotermije jer nije zaštićen od hladnoće tada postaje nerješiv problem.
Ukrajina je obukla vojsku za ratovanje na vrlo niskim temperaturama, čovjek će izdržati bolje nego tehnika i sigurno će tu prednost iskoristiti.
Svi njihovi ljudi zbrinuti su dok je sa Rusima sasvim druga priča, oni su nešto dobili od Kine ali to su njihovi vojnici ismijali jer je lošije od onoga što su sami imali. Putin ne može niti mobilizirati ljude sada jer bi se smrzli tamo na poligonima za obuku. Ukrajinci to sve znaju zato će biti kad smrzne sad ili nikad. Jedino je problem koliko će ih zapad hardverski popratiti, ali vidjet ćemo, pregrupiravanja su već počela to i sami Rusi kažu, ali oni to tumače da se ovi pregrupiravaju zato što ih Rusi kao uspješno napadaju. Kad su Ukrajinci napadali onda su se Rusi pregrupiravali tako što su bježali a ovi dovode jedinice.

Ob

>> Vidi, nije tako prosto kao sto zapadni naslovi nalazu.

Sta mislis konkretno? Daj nam jedan primer, svaki zapadni medij ima svoj portal, istrazi malo pa nam posalji link ako nije problem. Ja tvrdim da ti uopste ne citas zap. medije nego se informises sa srbijanskih tabloidnih portala i onda svoja medijska iskustva stecena tamo projektujes na „zapad“.

Za ofanzivu se ceka da se podloga „stegne“, juce je u Odesi bilo 15 stepeni, napad se ocekuje prema Melitopolju jer je tu kopnena veza najtanja zbog dugackog zaliva koji ulazi jedno 30-40 km u obalu i skoro doseze do grada.

Ob

>> NATO je razvijao čarape od materijala koje trenjem zadržavaju temperaturu stopala u obući.

Da li im trebaju NATO carape. Imam ja zimske vunene sa Karpata kada sam tamo bio na skijanju, kupio kod seljaka, da znas kakvo „trenje“ te proizvode, na ovim normalnim evropskim temperaturama ne mozes stajati u njima duze od 10 min.

Mi

@Oblomov
„Sta mislis konkretno? “
Pa ono sto sam gore napisao. Na Zapadu se se sme samo pricati o efikasnosti doniranog oruzija i uspesi ukrajinske vojske inace ce sve da se uzburka i pomoc ce da uspori i stane. To je normalno. Ako pitas za zapadne naslove koji trenduju iskljcivo uspehe jedne strane i intervjue tipova kao sto su Vesli Klark onda, da o tome govorim. Medjutim, cak je i on poceo da spominje realnije gubitke ukrajinskih snaga u zadnje vreme. Kao odgovor na izvore, ja uvek stavim samo linkove i ozbiljnijih zapadnih medija jer staviti ista drugo ovde ne smatra nikakvim kredibilnim izvorom. Par puta sam postavioneke youtube intervjue americkih bivsih vojnih vrhovnika pa nije proslo. Ostavicu jedan ispod ovog teksta posebno u slucaju da ne prodje.
Ja ne mogu da pobegnem od zapadnih medija. Nisi mozda procitao moj odgovor na tvoje slanje u inostranstvo kad si pisao gluposti o „civilizacijama“ itd. Nema ni veze. Citam i slusam obe strane.

Ako Rusi nisu naucili bolne lekcije zadnjih 10 meseci onda ce Ukrajna da krene prva u vecu ofanzivi kako omniameamecumporto kaze, a Putin ce da visi. Moje misljenje je da su sanse dobre da se i suprotno desi jer Ukrajna ustvari trpi daleko vise udaraca od Rusije.

101% se slazem da stoji da Rusija samu sebe pobedjuje. Ali ako okrenu Dok Putin pije Šampanjac, ruska vojska stagnira i gubi teritotiju i ljude u Ukrajni zbog trulog sistema. Slika i prilika Putina sa čašom pre neki dan.
Medjutim, ne zaboravi da USA ne zeli da se mnogo sto sta na frontu promeni jer im nikad bolje nije islo. To je jako vazno imati na umu dok se sve ovo prati. Rusi sadasnjim tempom dozvoljavaju da ameri kontrolisu uspeh Ukrajinske vojske. Ali to se moze promeniti na visenacina. To ukljucuje i smanjivanje pomocu Ukrajni radi produzetka oruzanog sukoba i prodaje oruzija.

om

Ima još nešto vrlo bitno a to je da Ukrajinci vrše rotiranje i zamjene kompletnih jedinica a kod Rusa to baš i nije slučaj.
Tako kažu analitičari koji prate stanje na terenu, e pa sad da im vjerujemo ili ne.

Mi

@Oblomov

Evo analiza rata i poslednjih desavanja u Ukrajni, ruske greske/taktike i moguci sledeci koraci po misljenju americkih strucnih analiticara.

Mislim da dvojicu sa vecim znanjem materije, praksom i pozicijom u struci neces naci na Zapadu. Ako nadjes postavi link, rado cu pogleati. Analiza je od samp pre tri dana.

https://www.youtube.com/watch?v=GhA1yofpkMg

Sr

@Milos77
Nesporiva je uloga SAD i VB u svemu ovome, ali ne bih se bas slozio da se „ne sme pricati“. Da, postoji odredjeno suzbijanje u javnom diskursu, ali apsolutno da ima javnih glasova protiv glavnih narativa cak i u main stream televizijama. Razlika je u tome sto u RF ako kazete javno bilo sta „protiv“ s.v.o. idete u zatvor u boljem slucaju, a u losijem vas pojede mrak, e toga u SAD i EU nema. Da je situacija obrnuta, verovatno bi trcala istocna Evropa u neki novi SSSR i tu je kljuc problema. Taj „kljuc“ jedino jos uvek narod u Srbiji nije ukapirao iz opravdanih razloga.

Ili da postavimo stvari malo drugacije, nebitno bi bilo sta „SAD zele“, da je neko odresio kesu i napravio u toj drzavi radna mesta, investicije, skole, bolnice i putem „meke moci“ ih pridobio, ali taj neko ni rodjenom narodu nece da obezbedi.

Ob

>> Evo analiza rata i poslednjih desavanja u Ukrajni

Ne treba meni „analiza rata i desavanja“ na YT nego odgovor na pitanje sta to „zapadni mediji nalazu“ potkrepljeno linkovima prema konkretnim vodecim zapadnim medijima.

Mi

@Srbofil
Sve se slazem sto si napisao, samo sto je to suzbijanje kontra vesti u Americi barem veoma efikasno u main stream koji je izvor vesti velike vecine ljudi. Oni su masteri obmanjivanja putem „fer“ vesti. Masteri su i da ne informisu ljude tako sto jednostavno precute pola price. Svaki dan to gledam i slusam i postaje sve gore. Cenzura je postala mala rec. Nije protiv zakona pricati o tim temama iz suprotnog ugla kad nije vreme, ali je suzbijanje veoma žestoko na vecini mainstream kanala.

Ako se neko provuce malo vise upasce u vir omalozavanja narednih dana i ismevanja tipa „Putinov saradnik“ „Ruski placenik“ i nepovratno moze da se opeče. Pomoci mu nema jer niko ne sme da se asocira sa istim. Ili jednostavno nece dopreti do masa ako neko i kaze nesto protiv nekih popularnih stvari i trendova. Pustice segment da bi bili fer i mogli da kazu kao svi imaju pravo da budu saslusani, ali ce promeniti kontekst i ismejati tu osobu bez da ova moze da se brani. To je privatna korporacija koja vrti ogromnu lovu i zahtevi od onog ko placa moraju da se ispostiju. Ne sme sad neko da dodje i da zbunjuje narod supritnim ozbiljnim stavovima ma koliko bili tacni jer se tako po njima stvara haos.
Ponavljam, nece biti direktno kaznjeni i nije tako striktno kao u Rusiji i nekim drugim zemljama ali je cenzura na nekoi nacin i mnogo efikasnija.

Vl

Rusi da su znali kakve ih blamaze i tamburanja cekaju nikada ne bi uslu u ovu avanturu.

Odgovori
zo

nisu ni hteli. zato su čekali do zadnjeg momenta, kad je bilo očito da će neka oluja da krene na Donbas.
Samo amaterski kadar unutar tog generalstaba, je impresivan. Pola njih nije barut zamirisao, pa se svako malo samo objavljuju korekcije ciljeva svo. Nije lada kruser i to ti je to. Al da su amateri bili i u fsb itd, sam užas. Nato je prostudirao celu vs Ru, dok se ovi prave blesavi da nisu znali da još od 1945 se ovo sprema…

zo

da nije vagnera i cecena, nato bi već bio.pred Moskom. a ovi samo trube pucacemo atomskom…Sta je Sirija svo bila. ovo je loša kopija…Staljin bi odavno napravio čistku. ovi bi samo pricali jedni sa drugima, dok ljudi, civili ginu.
sto se tice pvo. imaju ipak klasu, samo koji bolidi vode brigu da se taj pvo rasporedi je priča zvana Rusija 1918- 2022. Idiota na sve strane. udri votku
zato su ih nacisti i tamanili, sramota da izgube teritoriju i jos naci pobiju ne dužne civile ko odmazdu…drama, i da ti tamo neko garantuje bezbednost…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor