BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Teške borbe u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, prvi mogući slučaj obaranja prijateljskog borbenog aviona, da li je ruski lovac topom oborio ukrajinski helikopter? Pilot ukrajinskog Su-27 najverovatnije nije preživeo.

[RAT U UKRAJINI] Teške borbe u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, prvi mogući slučaj obaranja prijateljskog borbenog aviona, da li je ruski lovac topom oborio ukrajinski helikopter?

Najteže i najžešće borbe rata u Ukrajini trenutno se vode u Donbasu, u rejonima gradova Severodonjeck i Slavjansk. Obe strane tvrde da protivnik trpi velike gubitke, a ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da ukrajinska vojska sada nije sposobna da izvodi ofanzivne akcije, da je njegov glavni prioritet spasavanje života njegovih vojnika i da ukrajinske snage dnevno imaju oko 100 poginulih i oko 500 ranjenih ljudi.

Sa druge strane, Zelenski je izjavio da dnevno pogine oko 300 ruskih vojnika i da ih do sada ima preko 31.000. Ukrajinska strana iznela je informaciju da Rusi trenutno kontrolišu veći deo grada Severodonjeck, kao i 90 procenata Luganske oblasti dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da je pod kontrolom zajedničkih ruskih snaga 97 posto ove oblasti. Uz to, Šojgu je izneo i podatak da se u zarobljeništvu trenutno nalazi 6.489 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga. Kada su u pitanju isporuke naoružanja sa zapada, ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznjikov izjavio je da su isporučene američke protivbrodske rakete Harpun, kao i da je Ukrajina do sada dobila više od 150 jedinica artiljerijskih oruđa kalibra 155 mm kao i nekoliko desetina samohodnih višecevnih lansera raketa.

Ruska nezvanična verzija stanja na frontu u istočnoj Ukrajini na dan 8. jun.

Za razliku od prethodnog perioda, u protekloj nedelji saopšteno je nekoliko zanimljivih informacija o borbenim dejstvima, a objavljeno je mnoštvo izuzetno interesantnih fotografija i video snimaka. Tako su iz komande Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine objavili da je od početka rata do 4. juna ukrajinska borbena avijacija imala oko 1.000 borbenih letova, a smatra se da se ta brojka najverovatnije odnosi i na letovima izviđaćko-borbenih bespilotnih letelica Bajraktar. Isto tako, iz ukrajinskog vojnog vrha stigla je procena da je Rusija do 6. juna, na ciljeve u Ukrajini lansirala oko 300 krstarećih raketa Kalibr.

Pre pet dana, Rusija je izvršila napad na Darnicki zavod za remont vagona koji se nalazi u Kijevu. Iz ruskog ministarstva odbrane je saopšteno da su se u objektima ovog preduzeća nalazili tenkovi i oklopna vozila koja su u Ukrajinu stigli iz drugih istočnoevropskih zemalja. Komanda vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da je raketni napad na Kijev izveden krstarećim raketama koje su lansirane iz aviona Tu-95 koji je leteo iznad Kaspijskog mora.

 
Objavljeni su i snimci navodnog dejstva, u opisu video materijala stajalo je da su u pitanju dronovi-kamikaze tipa KUB, ali kako ovakvo sredstvo, zbog samo 3 kg eksploziva koje nosi, sigurno ne može da uništi ili ozbiljno ošteti ovakvo postrojenje, sigurno je u pitanju nešto mnogo veće. Vrlo brzo su se pojavile spekulacije da su u pitanju krstareće rakete tipa H-59MK2 koje su lansirane sa višenamenskog borbenog aviona Su-57. Ruska novinska agencija RIA Novosti prenela je juče informaciju dobijenu od neimenovanog izvora, da su Vazdušno-kosmičke snage iznad Ukrajine upotrebile odeljenje od 4 Su-57 koji su međusobno povezani zajedničkom informacionom mrežom, i koji se koriste za uništavanje neprijateljske PVO.

 
Od verodostojnih fotografija i video snimaka vazduhoplovnih gubitaka, prvo ćemo navesti da je u rejonu mesta Orehovo, u Zaporožskoj oblasti, RV Ukrajine izgubilo lovački avion Su-27P sa evidencijskim brojem 38 plavi. Ukrajinci su objavili nekoliko snimaka pogotka i pada aviona, ali su pri tom navodili da je reč o ruskom jurišnom avionu Su-25. Međutim, ubrzo se pojavio snimak sa kamere bespilotne letelice ruskih snaga na kome se vidi da je reč o dvomotornom avionu sa dva vertikalna stabilizatora. Prvobitno je opisano da je u pitanju MiG-29, i to ukrajinski, ali su fotografije olupine sa mesta pada potvrdile da je u pitanju Su-27, kao i da je pilot najverovatnije poginuo. Postoje dve verzije ovog događaja, prvi da je avion oborila ukrajinska PVO, a druga govori o tome da ga je oborio ruski lovac. Međutim, rusko ministarstvo odbrane nije prijavilo ovaj slučaj pa nije nemoguće da je u pitanju tzv. ‘‘friendly fire‘‘.

 
Drugi video koji je ove nedelje privukao pažnju, jeste navodni snimak obaranja helikoptera Mi-14PS ukrajinske Mornaričke avijacije. Iako snimak izgleda prilično realistično, ne može se sa velikom sigurnošću utvrditi autentičnost i verodostojnost. Na snimku, koji prikazuje navodno dejstvo ruskog lovca Su-35S (spominjali su se i Su-27SM3 i Su-30SM), ne vidi se pad ukrajinskog helikoptera jer je snimatelj sklonio kameru. Međutim, može se čuti dejstvo topa, a pažljivijim gledanjem može se oko aviona uočiti dim koji se pojavljuje prilikom gađanja topom. Kako prenose društvene mreže, snimak nije svež, i nastao je u Odeskoj oblasti, a povezuje se sa pogibijom pukovnika Igora Bedzaja koje se dogodilo 7. maja prilikom bitke za Zmijsko ostrvo. Sada je međutim moguće da ukrajinski pukovnik ipak nije oboren prilikom ovog događaja.

Na društvenoj mreži Tviter je 4. juna objavljen snimak obaranja ruskog borbenog helikoptera Ka-52. Letelicu su, kako se navodi, negde iznad Donbasa, lakim prenosivim raketnim sistemom pogodili pripadnici ukrajinske 128. brdske jurišne brigade. Na osnovu snimka se može zaključiti da je posada poginula jer je helikopter leteo nisko i piloti nisu imali vremena da se katapultiraju. Od početka rata ovo je jedanaesti Ka-52 za čije obaranje ili prinudno sletanje, napuštanje i potom uništenje imamo verodostojne dokaze. Postoje naznake da je izgubljeno još pet helikoptera ovog tipa od kojih je većina uništena na zemlji, na aerodromima Černobaevka i Gostomelj.

Neke od mnoštva tipova taktičkih BPL obe strane.

U borbenim dejstvima, obe strane obilato koriste na stotine pa i na hiljade različitih tipova bespilotnih letelica, od komercijalnih dronova kvadkoptera, preko taktičkih izviđačkih vojnih bespilotnih letelica do izviđačko-borbenih bespilotnih letelica poput Bajraktara, Forposta i Inohodeca. Osim za izviđanje, upotrebljavaju se i za korekturu i provere efikasnosti artiljerijske vatre, ali naravno i za borbena dejstva, od minobacačkih granata do malogabaritnih vazduhoplovnih ubojnih sredstava.

 
Do sada je objavljeno mnoštvo dokaza o oborenim, prizemljenim i zarobljenim BPL, najzanimljiviji video pogotka neke od njih objavljen je pre nekoliko dana, snimak je napravljen upravo sa optoelektonskog sistema pogođene ukrajinske letelice, na njemu se vidi lansiranje i let rakete ruskog sistema PVO (najverovatnije da je reč nekom lakom prenosivm raketnom sistemu, npr. Igla ili Verba), a snimak se prekida pogotkom BPL.

Vazudhoplovna baza Deblin, Poljska, na dan 28. maja / Foto: Airbus Defence & Space

U saopštenjima ministarstva odbrane Rusije se od početka rata u više navrata moglo čuti da određeni ukrajinski vojni vazduhoplovi baziraju na aerodromima susednih zemalja, pre svega Poljske, ali i Rumunije. Prvu potvrdu takvih tvrdnji videli smo 28. maja kada je objavljen satelitski snimak poljske vazduhoplovne baze Deblin, na kome se, prema opisu snimka, u tom trenutku na aerodromu nalazilo 7 teških transportnih aviona Il-76 ratnog vazduhoplovstva Ukrajine. Prema raspoloživim podacima, RV Ukrajine je pre izbijanja sukoba imala 5-7 aktivnih Il-76.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Najnoviji komentari

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Da potpuno se slažem,prethodni moj komentar je baš na tu temu.. zamislite u datom trenutku transponder samo bude daljinski Ugašen

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Jedino me brine koliko je zaštićen sistem, da li primerno proizvodjač može izvršiti nekontrolisane promene recimo u nekoj SVO, promeni parametre sa SVOJ na tudje?? Tj samo daljinski ugasi..

02. May 2024.Pogledaj

Batica na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Okruzeni smo nato zemljama. Nemas bilo kakve mogucnosti izbora. Pogotovo sa prosloscu 90ih

02. May 2024.Pogledaj

Topčider na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Non stop se vrti u krug jedno te isto, bukvalno je poprimio dogadjaj izgled vasara sa jednim te istim oruzjem koje se moze nabrojati na prste obe ruke...

02. May 2024.Pogledaj