BEG airport status
Pancir ili FK-3: Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio nabavku novih sredstava za jedinice PVO 310. samohodni raketni divizion koristi sovjetski sistem PVO 2K12 Kub-M / Foto: isečak iz video snimka Ministarstvo odbrane Srbije

Pancir ili FK-3: Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio nabavku novih sredstava za jedinice PVO

Prilikom današnjeg obilaska 310. samohodnog raketnog diviziona za PVD koji su angažovani u sastavu stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Srbije u okolini Kragujevca, ministar odbrane dr Nebojša Stefanović najavio je nabavku novih sredstava za ove jedinice, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako je ministar odbrane prethodno zvanično najavio, za jedinice PVO naručene su dve baterije artiljerijsko-raketnih sistema Pancir, najverovatnije u verziji Pancir-S1M. Nije nemoguće da uskoro bude isporučen i kineski sistem srednjeg dometa FK-3 koji je plaćen još 2019. godine.

Ministra Stefanovića dočekali su komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković i komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković. Nakon referisanja komandanta 250. raketne brigade o nameni i zadacima jedinice, ministar Stefanović razgovarao je sa pripadnicima dežurne jedinice i prisustvovao prikazu borbenog rada samohodne raketne baterije za PVD.

„Pratimo šta se dešava kao svetski trend, šta su mogućnosti dronova, novih letelica, raketa i drugih sredstava.“ / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nakon obilaska raketnog položaja jedinice koja je u sistemu dežurstva, ministar odbrane je istakao da njeni pripadnici brinu o našem nebu dvadeset četiri sata dnevno.

– Ovi momci i devojke iz protivvazduhoplovne odbrane spremni su da za najkraće moguće vreme dejstvuju po svakom agresorskom cilju. Imao sam prilike danas da vidim i demonstraciju prevođenja baterije u prvi stepen i kako su spremni da zaštite nebo naše voljene Srbije. Drago mi je da se ovde u Kragujevcu spremamo i za prijem potencijalne nove tehnike koja će uskoro stići u Srbiju i drago mi je da se naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana razvija svakoga dana i da je sposobnije svakog dana više, nego prethodnog, da uspešno zaštiti naše nebo, odnosno našu zemlju od svakog delovanja iz vazdušnog prostora – rekao je ministar Stefanović.

– Pratimo šta se dešava kao svetski trend, šta su mogućnosti dronova, novih letelica, raketa i drugih sredstava i želimo da naša Srbija nabavlja novu opremu i novo naoružanje, ali i da modernizacijom postojećeg u našoj zemlji budemo spremni da se suočimo sa svim izazovima. Za nas je veoma važno da građani Srbije znaju da je njihova vojska svakog trenutka tu za njih, da smo spremni, da pratimo šta se dešava i da nećemo dozvoliti ni u jednom trenutku da nebo Srbije, a naravno ni čitava Srbija, budu ugroženi – izjavio je ministar Stefanović.

 
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

BS

Polako oblikujemo sistem koji ce da bude jako ozbiljan, a kruna na to bice novi avion. Vrlo uskoro ce stvari poceti da stizu, pitanje je samo kada ce stici radari iz Francuske, mozda zna Zivojin. Kada stignu radari, onda cekamo da se objavi koji cemo avion da kupimo, nadam se da ce razum pobediti ka novom Rafalu, nesto su se zalepili za Red Hawk T-7 (opet mozda Zivojin zna, razgovaralo se) koji bi zamenio G-4 i Orlove, e sad kako ce to da ide pored Rafala videcemo. Mislim moze da ide, ali treba sve to platiti i preuzeti u kratkom vremenu. Videcemo, kad izgori u Kolubari bager od 18 miliona evra i niko se ne osvrne, zasto ne bi i ovo platili i onako je narod najbogatiji on na kraju sve plati.

Odgovori
St

Kako ce da bude ozbiljan ako za PVO teritorije koristimo jednu bateriju Pancira, minus onaj prevrnuti, a za trupnu PVO nasu PASARS skalameriju, sa 50 Mistral raketa? Modernizaciju Neve, Kuba i Strela ne uzimam za ozbiljno, jer se to pravi za sajmove i televiziju.

Co

U ovome clanku „rezimsko-bliskih“ novina, pisu da smo kupili da ce stici FK-3, kao i „dron“ iz turske…

https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1079468/najnovije-vesti-vojska-srbije-hrvatska-vojska

TT

Stojko Nabavljaju se jos dve baterije Pancira, sta ce nam 10 baterija odmah ako nema obucene posade?
Uz 3-4 baterije HQ-22 to je sasvim pristojan PvO ako pogledamo zemlje nase velicine u Evropi.

Mi

Šta će se sada dešavati sa sistemima koji treba da dođu iz Ruske federacije, imajući u vidu dešavanja u Ukrajini i ponašanje kolektivnog Zapada prema Rusiji s tim u vezi? Podsetimo se sada problema sa Dunavom, pa onda i preletima preko Bugarske, kada smo morali da letimo tamo vamo sa po jednim tenkom i po tri BRDM-a po Antonovu. Preko 40 povratnih letova umesto jednog broda ili voza, a danas ni to nije opcija. Jedino neki šverc komerc i to ako se Kina smiluje? Razmišlja li iko o tome?

en

Nadam se da ce stici sto pre.

Odgovori
Bo

Svaka čast Nevi i Kubu ali vreme je za zasluženu penziju.
Ne znam da li je kombinacija FK3 i Pancir S1M najbolja zamena za njih. Vreme će pokazati.

Odgovori
du

Prosto mi neverovatno da Kinezi toliko dugo prave nas FK-3…Ako je placen 2019 godine, prosto mi neverovatno da ga prave vise od godinu dana…Ako tim tempom prozvodi jedna od najvecih ekonomija, industrija cemu onda mi da se nadamo

Odgovori
En

Politika, pritisci sa Zapada pomesani sa nasim izborima… Sve igra ulogu, plus nedostatak ljudskog resursa…

Mi

Nema to veze sa brzinom proizvodnje. Sve ostalo je moguce.

de

@dusan Ajmo hipoteticki. Kupimo sad Patriot od Amerikanaca i damo im kes! Sta mislis koliko bi vremena proslo do isporuke? Sve i da ga imaju na stanju i mogu da ga isporuce odmah! Sta bi mi radili sa njim? Ko bi rukovao sa tim sistemom? Ko bi ga odrzavao? Gde bi se skladistile rakete? Gde sami uredjaji kad nisu na polozaju? Sve to iziskuje neko vreme za izgradnju nove infrastrukture ali pogotovo za obuku ljudstva. Hrvati kupuju Rafale. Polovne! Znaci da su vec na stanju i za dva sata mogu da budu na Plesu! Pa ipak ti avioni nece stici pre 2024-e i 2025-e. Mi smo nase Migove cekali i duze od toga a pri tom smo imali obucene i pilote i svo ostalo osoblje! Jednostavno svaka nabavka takve tehnike ide sporo to zla Boga!

Yo

Tempira se to da stigne pred izbore u aprilu, kao i sl. stvari za pohvalu, a u međuvremenu će se pričati o serijama/sapunicama atentata – umesto o ozbiljnim stvarima…

Lo

Naš Fk3 će biti nešto drugačiji nego dosadašnji koji su proizvedeni. Mislim na samo lansiranje raketa. Predpostavljam da je to razlog.

Г

Политика прика, политика…

А

Па није то само једно возило са пар ракета

Fe

Prave se više godina, kao i avioni. To nije roba široke potrošnje, niti smeju da se tolerišu i još uračunavaju raznorazne tolerancije – sistem mora da radi npr na -50 isto kao i na +50, radar da detektuje ciljeve i u uslovima intenzivnih EW dejstava i po kiši i snegu. Proveriti koliko dugo traju isporuke američkih Patriota npr Švedskoj i Rumuniji.

Uostalom, da je brža proizvodnja moguća bogatije zemlje bi imale na hiljade baterija i stotine hiljada spremnih raketa, a toga nema baš nigde…

Sa

FK3 je odličan sistem srednjeg dometa za našu Srbiju. Po nekim sajtovima piše da smo naručili za svako lansirno vozilo po jedan radar, znači 12 lansirnih vozila 12 radara plus 3 radara ne znam tačno kako se zovu uz sistem. Ako je tako to je odlično uradjeno. S350 ili S400 je u zabranjeno oružje za Srbije zbog sankcija, ali možda kroz poklon izbegnemo sankcije. Najidealnije je da osmislimo neki naš sistem uz pomoć ruskih naučnika light buk 3 recimo.Voleo bih drugog ministra za armiju zato što je ovo NATO ministar. Rafale bih kupio samo kada bi dao jedan da se komplet rasklopi, pa da se izvuče zapadna tehnologija. Nisam rusofil, ali dok se zapad ne oporavi od djavolske politike podržavam istok,Madjarsku i.td

Pr

Kad se pogleda mapa Srbije, izgleda da bi najbolje bilo tri najavljene baterija FK-3 staviti na tri aktuelna vojna aerodroma: Batajnicu, Lađevce i Niš, a sadašnjih 6 Pancira bilo bi logično staviti po dva uz svaku od tih baterija FK-3 kao njihovu zaštitu i dopunu. A ako stignu Pancir S-1M, sa povećanim dometom, onda mogu oni da se dodatno u parovim pridruže Kubovima u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu i Nevama oko Beograda (Jakovo, Zuce, Pančevo). Mislim da je to ono što naša privreda može sebi da priušti, uz već najavljivanu modernizaciju Kubova i Neva. Pa još ako bude štogod oko domaće modernizacije Strele 10 (sad dupliranog dometa) i možda njenog integrisanja na stare BRDM platforme koje nose staru Strelu 1 i neke verzije Zvezde (pre se zvala RLN-IC), to (uz PASARS) bi trebalo da bude neki osnov teritorijalne i trupne PVO za naredne godine.

Odgovori
Fe

@Profa fini:
Kad se uzme u obzir domet standoff-oružja (čak i srpskih projekata – npr verzije Košave-3) jasno je da ni 10 baterija FK-3 ni FT-2000 – pošto se pominje vertikalno lansiranje, nije dovoljno za zemlju koja nema brojnu modernu lovačku avijaciju.
Treba nama bar 3 baterija PVO sistema ( S-400/S-500 ) dugog dometa, pored bar desetak srednje FK-3/FT-2000/S-350 – bez višeslojne PVO se u ratu vrlo brzo svako suoči sa posledicama svog nemara i lošeg planiranja…
Novi sukobi velikih sila i nove preraspodele moći mogu očas posla da učine aktuelnom jednačinu: ranjivost na vazdušne napade = biti laka meta = nemati državu = postati teritorija oko koje se drugi tuku i otimaju, sa svim “prednostima” položaja kolonije…

TT

Feline Takav PvO nema ni Izrael ili Francuska pobogu ..
Cuj S-500 ..
Sta vi ljudi pisete .. -.-

Ma

Ako su Nevasi otisli na obuku za FK-3 i ako je KUB visoko mobilni PVO sistem koji prati jedinice, jasno je da ce u Kragujevac stici Pancir.
FK-3 ce najverovatnije u Jakovo.

Odgovori
Ž

Maki

Куб се код нас већ 30 година користи за ПВО територије, не за ПВО јединица КоВ.

pe

Nas ce da isprangijaju dronovi i letece bombe koji kostaju 100k dolara. Mi toliko raketa i lansera ne mozemo niti smemo da kupimo. Mora da se razvija sopstveni masovni sistem. Ali ne sa ovakvom „namenskom“ industrijom. Sve mora da krene od praznog papira. Svi ljudi moraju biti zamenjeni, kako i sistem.
Sa postojecim sistemom najbolje je da se odmah integrisemo u NATO i potpisemo sve ultimatume. Manje ce da nas kosta.

Odgovori
Pe

Druže aj ne lupetaj gluposti…jednog dobrog vkv varioca praviš 10 godina a ti bi da menjaš sisteme ,kadrove…idi gledaj crtani

М

Ти као да имамо на располагању 100 милиона становника и пар десетина милијарди долара буџета па можемо да замијенимо сав кадар и пројектујемо наоружање од 0.

Fe

@peric
Sada je jako fina prilika da se na primeru Ukrajine vidi kako će “integracija” u bilo šta da pomogne.
Grčkoj ne pomaže članstvo u NATO nego jaka vojska, inače bi se Turska poodavno graničila sa Makedonijom i Albanijom.
Molim za objašnjenje toga “koliko smemo da imamo”. Srpski Ustav ne poznaje kategoriju vlasti višu od srpske države, kojoj bi morali da se polažu ikakvi računi.
Članstvo u NATO danas = sutra objašnjavanje Kinezima i Rusima “šta se sa tim nameravalo”, do beskonačnosti + razna periodična prevaspitavanja rezervisana za male države i narode. Npr komunizam pre 50-60 godina, evropeizam danas, ko zna šta sutra.
Pametni se ne učlanjuju u saveze pri kraju rika trajanja, niti ulaze u aranžmane koji će da ih dovedu u neizbežne i uništavajuće sukobe sa neuporedivo moćnijima od sebe.
Pročitati Milanovićevu izjavu oko Ukrajinske krize…

Rp

Eto samo da te izaberemo i da bude tako.

St

Mnogo smo spori sa svim, sem sa predizbornim reklamiranjem,.

Odgovori
Fe

@Stojko:
Ne verujem da je baš sve predizborni marketing…slabo se vojska i pripreme za buduće ratove kotiraju kod prosečnog birača. Prosečnog birača to zainteresuje tek kad zagrmi, a tad je malo mnogo kasno…

Yo

Naši su se očigledno opredelili za to da Pancir u različitim verzijama bude okosnica PVO sistema – što nikako nije loše – dokazivao se u praxi i stalno se modernizuje, a verovatno pojednostavljuje i pojeftinjuje logistiku i održavanje.
U kombinaciji sa modernizovanim Bukovima su u Siriji navodno postigli impresivne rezultate.
Kada je FK-3 u pitanju – saznaćemo koliko je dobar izbor ubrzo nakon što bude isporučen – ali čak iako ne ispunjava očekivanja u startu – opeglaće to Kinezi u narednim godinama.
Nova PVO sredstva iz ovog veka – napokon…

Odgovori
Mi

@ YODA Pancir novi ima nove rakete dometa 40km,takodje su i na Tor m iste. Tako da tu BUK i nemora da se kupuje pošto im se preklapaju dometi,FK3 je na nivou S300pmu2 i sigurno je najbolje sto imamo!!!! Doduše fale nam još 2 kom da bi mogli pokriti teritoriju. KUB modernizovan u slučaju potrebe može pojačati FK3 ili pokriti rupe u odbrani. Naravno moraju se svi modernizovati i povećati domet raketa na 40km. Po mom mišljenju ovde se radi dobar posao i ide se u pravom smeru.

pe

yoda, nakon isporuke tesko da ces saznati koliko je to dobar odabir… tek u realnoj situaciji tj. sukobu vidis kolike sus stvarne performanse…. inace ostaje da se vjeruje specifikacijama tj proizvodjacu….

Zi

Milos S

Pancir SM ima domet 40 km, Buk M3 70.

FK-3 nije na nivou PMU-2 vec je daleko slabiji, a i nije u istoj klasi u kojoj je S-300.

Yo

Mada se ne bih olako lišavao ni modernizovanih Kubova – naročito ako smo u stanju da ih samostalno servisiramo i imamo/pravimo municiju za njih…
Zašto da rakete „hvataju rđu“ u skladištima ako to isto mogu na borbenom dežurstvu – ili kako se već to zove.
Tim pre što im je omogućen i pasivni mod rada – što im „pričaju ljudi“ krati domet za oko trećinu, ali to će se vremenom poboljšavati, a jeftino je i može da radi posao…
Nije to više ista mašina u odnosu na onu nabavljenu pre možda više od pola veka… Daleko od toga.
Objektivno ih imamo malo, a Rumuni hoće da se otkače od svojih za verovatno mizernu svotu, pa možda napokon i posluže kao PVO KOV-a – ili kako već…
Možda bi valjalo razmisliti o tome.
Sa druge strane, Poljaci valjda imaju svoje modernizovane Kubove u aktivnoj službi iako su u NATO – a izbacili su štošta drugo od istočne tehnike…

St

Samo da ne teramo Pancir po autoputu, i sve ce biti u redu.

Mi

@Zivojin FK3 je mnogo žilaviji i opasniji protivnik od S300 bilo kojoj verziji. Svaki lanser raketa u borbenom modu ima svoj radar!!!! Plus mogu koristiti zajednički za više baterija ili da više lansera isključi svoj a koristi komisijski od drugog lansera + divizijskog. Kombinacija je jako mnogo bukvalno svaki lanser može samostalno da dejstvuje kao poseban sistem ili svi zajedno ……. Takve mogućnosti nema ni S400 verovali ili ne . + Nove rakete 170km mada ne verujem da bi ih Kinezi prodali ali ko zna. Divizion FK3 bi zaključao nebo Srbije bolje nego bilo koji S300. To što smo videli za slikanje 1 radar četiri lansera plus divizijski radar je rad u mirnodopskim uslovima. U borbenim uslovima sve ono gore navedeno a to uopšte nije loše!!!!!!

Ž

Milos S

Никада нисам видео верзију FK-3 чији лансери имају нишански радар…..

Mi

@ZIVOJIN Dosada se mislilo da jedan opslužuje više lansera i to je delimično tačno pošto je to u mirnodopskom radu. U Ratnim dejstvima svaki ima svoj nešto slično kako pancir dejstvuje. Naravno nisu na istoj šasiji. I meni je to sve bilo malo konfuzno i nemoguće .Ali ako je sve to istina i nije marketinški trik Kineza napravili su nešto stvarno dobro. Tu nikakva brojčana nadmoć ne pomaže gubici su sigurni. samo je pitanje koliko raketa imaš i dali će biti dovoljno. Žilavost maksimalna i u svakom trenutku bez obzira na gubitke operativan. Sasvim sigurno je da S400 S300pmu2 imaju bolje radare ali ih nemaju nekoliko desetina što je napr.jako bitno kad se boriš protiv stelt aviona …………

Du

@Živojin Banković
Poštovani Živojine, pa upravo na linku tj analizi Tango Six piše da postoji osmatrački radar ( ne navodi se koji je, ali se zna da je vrhunski radar YLC-2U, koji otkriva navodno i stealth F-22 avione) i NIŠANSKI radar H-200. Dakle postoji nišanski radar. Ja bih voleo da razmotrite pisanja o tome da u bateriji u borbenom poretku svako SLO ima svoj nišanski radar, što povećava žilavost sistema, a i samu kanalnost jer svako SLO može istovremeno da prati 6 ciljeva i dejstvuje na njih ( dok ima raketa)

Pa

@Milos S
Nema divizijskog nišanskog radara. To je u suštini osmatrački radar YLC-2U na nivou baterije, a bateriju čini 3-6 SLO i analogno tome toliko nišanskih radara H-200, a po najnovijim podacima svako SLO može preuzimati podatke nišanskog radara od drugoga, i deliti podatke sa svog ako nekome otkaže

Sr

@Dusan Pavlovic @Milos S
Mislim da niste najbolje razumeli problematiku. Niko nije rekao da FK-3 nema nisanski radar, mora ga imati, ali vam je objasnjeno da konf. samog sistemo ne ukljucuje TELAR nego TEL, odnosno da svaki lanser ne poseduje svoj radar, nego se radar dodeljuje bateriji.

Vi uporno govorite kako ste videli neki satelitski snimak, to je nebitno. I u bateriji KUB mozete svakom SLO(lanseru) da dodelite diskretan nisanski radar i da to bude „baterije“, sta vas sprecava?

Pa sprecava vas upravo logistika i cena. S-300 baterije mozete konfigurisati kako god hocete, mozete imati i 10 nisanskih radara za svaki lanser, ali to je neprakticno i skupo.

Sistem Kub, Pancir i Tor su upravi ti gde svaki lanser ima/ili moze imati svoj radar. Ovo sto je na nekom snimku negde PLA bateriji FK-3 dodelila nisanske radare u odnosu 1:1 sa lanserima je nebitno.

Lepo vam je objasnjeno u tekstu Zorana Vukosavljevica, FK-3 je moderniji od S-300 ali P tj PS verzije, ali nikako od PMU-1! Pritom PMU-1 je star 30 godina, PMU-2 25 godina pa vi vidite…

Takodje familija S-300 poseduje mnostvo specijalizovanih radara za razlicite uslove, ciljeve i zadatke, puno vise nego FK-3. nacin navodjenja samih raketa kod FK-3 je losiji i manje je otporan na ometanje, fizicko upravljanje na nivou raketa je kod familije S-300 optimizovano, ne koristi klasicne aerodinamicke kontrolne povrsine pa je verovatnoca pogotka povecanja. Dalje zbog SAGG verovatnoca preciznijeg navodjenja i pogotka cilja kod novije gen. sistema S-300 je jos dodatno povecana! Takodje govorimo i o aktivnom radarskom samonavodjenju sto je najbolje(ali i najskuplje) moguce resenje kod novije gen. S-300. Brzina dejstva je veca, domet je veci, broj ciljeva koji se mozse dejstvovati je veci, po broju ciljeva koje prati vidimo da je i obrada podataka i rezolucija na strani S-300. jednostavno ne postoji ni jedan jedini aspekt FK-3 koji je tehnoloski „ispred“ novijih S-300, a S-400 da ne pominjemo.

To mozda po YT neko filozofira, ne znam, ali tehnicki aspekt svega je vrlo jasan. Uvek se naravno radi i cost/benefit analiza, to je zapravo jedina prednost FK-3, ali ne mozemo pobeci od cinjenice da je losiji.

Pa

@Srbofil
Moj odgovor se odnosio na ovo

Živojin Banković21:11, 25. jan. 2022.
Milos S

Никада нисам видео верзију FK-3 чији лансери имају нишански радар…..
Pa ni S-300 ni S-400 nemaju Telar nego Tel, ali niste Vi ispratili gdin Srbofil. Naime ovde se piše o novim saznanjima da je u borbenoj formaciji FK-3 normalno da svako SLO ima dodeljen “svoj“ nišanski radar H-200. Dalje, piše se da je osmatrački radar toliko dobar da na 200 km otkriva stealth avione. Džaba Kubu i da svaki SLO dobije svoj nišanski radar kad on opet je jednokanalni, o tome se radi.
Pa su opet isplivale info da je Srbija kupila 12 lansirnih vozila, 12 H-200 radara, 3 YLC-2U Osmatračka radara i 12 pretovarnih vozila, tako da ukoliko je to istina, to treba sagledati i sa tog aspekta, ali kako Milos S gore reče, da sačekamo i vidimo.

Sr

@Pavlović Dušan
Ne isplivavaju nikakve informacije nego je unosno pricati gluposti na internetu. Sve vam je lepo objasnjeno detaljno, nemojte verovati u bajke.

Va

Mesto s300 mi kupimo neku kinesku kopiju koju niko nije ni video a da ne pričamo testiro.plus naša verzija je slabija od kineske. A šta će nam kad znamo rušenje bilo čijeg aviona iz okruženja je napad na nato i avtomatski nas bombarduju

Odgovori
Zi

Vasa

FK-3 nije kopija S-300, kineski ekvivalent tom sistemu je HQ-9 koji ima izvoznu oznaku FD-2000.

Jo

Kinezi imaju i S300 (HQ-9) i FK-3 (HQ-22). Pravo je pitanje zašto se Kina masovno naoružava sa FK-3, a ne sa S300.

Ž

Jordan

Кинези имају много више система HQ-9 него HQ-22.

Fe

@Vasa
S-300 se više NE proizvodi. S-300V4 uopšte nije isti sistem – reč je o trupnom ABM sistemu – za odbranu jedinica kopnene vojske od napada balističkim raketama kratkog i srednjeg dometa – komplement mu je Tor – prvenstveno služi za odbranu od krstarećih raketa, helikoptera i dronova – mete koje su i spore i slabo manevrišu. Nama prvenstveno treba sistem PVO – kad se to reši, tek onda je vreme za PRO.
Rusija kao velika sila mora da bude spremna i na napade nuklearnim oružjem na jedinice kopnene vojske. Jedine varijante sistema S-300 koje nisu već zastarele su S-300VM i S-300V4 – za odbranu od kratkodometnih strateškog oružja (npr Peršing II) a ne od taktičke avijacije…

Д

Шта може са се модернизује на кубу? То је цевна електроника од пре пола века.

Odgovori
Mi

Već je modernizovan jedan, izbacuje se sve i postavlja digitalno ,novi optoelektronskih uredjaj i,……….. ..dosta toga ,ima prilog na jotube ili TV. Pa koga zanima konkretno šta i koliko može da pogleda. Po mom mišljenju treba se povećati domet raketa(već je to uradjeno sa G2000 za VBR) tako da je moguće!!!I i poraditi na uredjaju protiv ometanja . Ostalo korektno bar po mom mišljenju.

Sr

@Milos S
Nije to Milose bas tako jednostavno kao „izbacuje se sve i postavlja digitalno“. Na prijemnoj strani imas A/D(analog/digital) konvertere, posle toga imas kvatizaciju jednom od metoda u zavisnosti od modulacije signala, zatim odabiranje(e to je ono „digitalno“ nule i jedinice), filtraciju i obradu signala uz odgovarajuci softver za analizu i na kraju prikazivanje podataka korisniku. Ubacivanjem vremenske komponente(to je ono TDM sto je pisalo u tekstu o tome na T6), dobijas visekanalnost po cilju, sustinski glavna bolja starog Kuba je bila sto citava baterija gadja jedan cilj. Sistem na osnovu vremena slanja i prijema signala multipeksira(salta narodski receno) izmedju cini mi se 4 diskretna kanala. Najvaznije je sto ce biti digitalno uvezan sa osmatrackim sistemom pa ce sve ici u realnom vremenu.

E sad sta je problem, imas tu parabolicnu antencinu koja kontinualno ozracava cilj. Sta to narodski znaci? Pa znaci da moderni radari, kao npr. u Buku, F-16, SU-27, S-300 rade impulsno. Oni salju male povorske signala u impulsima jedan za drugim velikom brzinom i tako osvetljavaju i prate cilj, a ujedno mogu „skakati“ sa frekvencije na frekvenciju tzv. freq. hopping, sto je dosta teze za ometanje u odnosu na to kada ti ozracavas konstantno na najverovatnije malom broju fiksnih frekvencija. Na to dodaj da propagacija tj. prostiranje signala uveliko zavisi od odnosa signal-sum, a ne samo od „jacine“. Sta ti govori cinjenica kad maleni radar u Migu-29 postigne duplo veci domet od one skalamerija Kuba? Jedno jedino SLO Pancira, dakle onaj kamion, postigne vise od cele baterije Kuba, a za Pancir ti trebaju 3 coveka. Ne postoji „uredjaj protiv ometanja“, radar svojom konstrukcijom i softver to radi sam za sebe, a ovde iako je daleko unapredjeno, je opet bojim se nedovoljno za nekog iole opremljenog protivnika. Ako treba da dejstvuje na neke BPL sa komandom izvan lansirnog orudja, da bice vise nego dovoljno, pod uslovom da imamo raketa u resursu i da je to i dalje sve jeftino…ali ako se tu umesa i ometanje, pozdravi se od ditigalnog Kuba.

Nije toliko problem domet raketa, problem je kako se one navode. Ovo sto je VTI uradio je bukvalno maksimum maksimuma koji se moze uraditi sa tim sistemom, ali tehnika prosto ima svoje limitacije. Jedino da zamenis komplet radar, ali tu bi morao praviti nov SUV, novo navodjenje, sve od nule raditi…jeftinije je kupiti onda nesto modernije makar i polovno(Buk npr.)

Svaka cast inzenjerima u VTI, i ne umanjujem njihov trud, to je za svaku pohvalu, samo nemoj misliti da se moze od tako starog sistema napraviti nesto novo jer ne moze.

Mi

@ Srbofil 😄mrzelo me je pisati otud izraz uredjaj za ometanje i slični izrazi….. U svakom slučaju hvala puno na ovom opširnom objašnjenju rada KUB . Mislim da sam suštinu pogodio, da nije modernizovan mogli bi sa njim pravo na otpad. Ovako ima svoje mesto bar dok se nekupi dovoljan broj FK3 i pancira. Istraživao sam o FK3 i otprilike naše ne znanje i polu informisanost o ovom sistemu su neverovatne!!!! Otprilike kao da omalažavamo i napljuvavamo npr. SU 57 mada ga niko ni video nije niti zna kako funkcioniše……

Sr

@Milos S
Sto se Kuba tice, to je sve sto se moze, posto nemamo novca za drugo, onda tako mora.

Za FK-3 se ne moze nista istrazivati mimo tehnickih podataka koji su objavljeni. Kina na domacim sajmovima reklamira takve projekte i tu se nadju svi relevantni podaci za kakvo-takvo poredjenje. U ostalom, Zoran Vukosavljevic je na T6 uradio sjajnu analizu.

Jednostavno, FK-3 nije ni blizu S-300PMU-1, a kamoli 2, prvenstveno zbog navodjenja. Sa aspekta bezicnih kom. je sve jasno. Mozda ima moderniji data-link(tj. sigurno ima), ali sam sistem u borbenom dejstvu nije ni blizu mogucnostima novije S-300 familije upravo zbog tehnickih limitacija odredjenih resenja, ne mislim na hladni start(sto je opet prednost) ili na domet raketa nego na navodjenje i SUV, kao i sam radar. Sto naravno ne znaci da je sistem los, jer nije, ali nije ni sjajan…. to je neki tehnicki nivo 90ih u najbolju ruku.

Ja bih vise bio odusevljen da smo uzeli Spyder-MR bez obzira na „domet“ jer nije sve u dometu, a „najbolje“ na papiru je S-350…samo to su snovi. Jedna raketa kosta 3-4 miliona * min. 200-300 raketa koje ti trebaju, pa SLO, pa logistika, pa delovi, obuka odosmo na 2 milijarde….

Mi

@Srbofil u potpunosti sam siguran da S300 2 ili 350 imaju bolje rakete ,navodjenje ,bolji radar…….na stranom portalu sam gledao satelitske snimke sa vežbi HQ22 a to je u stvari FK3. Moguće da je to ipak propaganda i tome slično.. Uglavnom analiza rasporeda i dejstava govori o tome da u mirnodopskim uslovima na više lansera ide jedan nišanski plus dalekometni radar. U slučaju rata svaki lanser dobija svoj nišanski radar i u stvari može da dejstvuje kao zasebni sistem. U slučaju potrebe može da koristi i radar od drugog lansera Itako u krug bezbrojne su kombinacije. Sve to ima mnogo smisla i u potpunosti se slaže sa kineskom doktrinom. Sa relativno lošijom tehnikom su naj običnijim dodavanjem radara svakom lansera podigli žilavost sistema kakvu nema nijedan S. Plus sa tolikom količinom radara i stelt avijaciji će jako biti teško da neopaženo izbegava detekciju…. A ako iko može svega toga naštancati do besvesti to su oni😄😄

Mi

@ Srbofil htedoh još dodati da kupovina S300 za nas nema smisla. U Evropi sada trenutno ima oko 200 kom F35. Do sledeće godine biće ih duplo više!!! NATO ih rasporedjuje po celoj Evropi po potrebi. Naprimer 5 Holandskih F35 u svojstvu podrške Ukrajini je pre par dana otišlo u Bugarsku u bazu Graf. To je jako blizu i mogu bez problema intervenisati složićes se???? Italija ima 45 kom….i njima smo u dometu!! S300 ima Iran, skoro je smenjen načelnik vazduhoplovstva zbog izvidjačkih letova Izraela iznad Irana. Potom su oborili putnički avion greškom a pucali na 35 doduše Tor je dejstvovao. Hitna kupovina Su 35 koji su ostali neisporučeni Egiptu ,razlog pa S300 ih nevidi!!!!! U Siriji su pod kišobranom S400 ne smeju uopšte da ih izvuku a Izrael ima samo 50tak F35!!!! Uglavnom neko pametan u našoj vojsci sigurno je ovo shvatio i zbog toga je uzet FK3.

Ž

Milos S

Не знам само где налазите поједине потпуно погрешне податке.

Нема холандских Ф-35 у Бугарској, поготову не 5 авиона, објављено је да ће послати два авиона и то у априлу и мају.

https://www.novinite.com/articles/213379/The+Netherlands+will+Send+two+F-35+Fighters+to+Bulgaria

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/f-35-to-make-nato-southern-air-policing-debut

Sr

@Milos S
To su sve neke nepovazane, da ne kazem gluposti, sto ljudi po internetu kopaju i sastvljaju u svojoj glavi.

Ne postoji nista sto S-300PMU-2 „ne vidi“, a da bilo koji drugi sistem „vidi“. Taj sistem za nas nema smisla iskljucivo zbog cene i nista drugo. FK-3 je uzet da bi se izbegle CAATSA, dakle cena.

Du

@Srbofil
Pa upravo je i radar i nacin vodjenja bolji nego na s 300

Vl

Mi nemamo jos mnogo vremena za naoruzavanje PVO sistemima.
Pošto okosnica dolazi iz Rusije eventualni sukob u Ukrajini bi moguće doveo do sankcija na izvoz oružja iz Ruske Federacije i neviđen politički pritisak da prekinemo saradnju njima.
Po mom mišljenju postoje dve opcije.
Prva, ukoliko ubrzo krene otvoreni sukob u Ukraijini, mi nećemo u skorije vreme dobiti dogovoreno/ugovoreno i moraćemo tražiti alternative u Kini, Izraelu, EU, itd.
Druga, ako se sukob u ovom trenutku izbegne, ne znači da se neće dogoditi u budućnosti, stoga bi po meni okosnica PVO sistema trebala da stigne ove godine, da ne ispadne situacija kao sa nosačima aviona Mistral, prvobitno pravljeni za Rusku federaciju a potom prodati Egiptu.
Trenutna geopolitička situacija nam uopšte ne ide u prilog.

Odgovori
Mi

Nadam se da je bar cena FK3 izuzetno povoljna ako vec kupujemo limitiranu izvoznu verziju sa potvrdjenom efikasnoscu na „keve mi, dobar je“. Postoji samo jedan izvestaj iz Novembra 2016 za HQ-22 u novinama People Daily, da je pogodjeno 15 od 15 ciljeva. Sigurno je Komunisticka partija zadala ambiciozne ciljeve,:))) Za FK3 ne postoji publikovano testiranje,bar ja nisam nasao ali se nadam da su nasi vojni predstavnici bar nesto videli. Ili se od nas ocekuje da prvi testiramo sistem. Kao sto smo zvanicno bili u par zemalja uz arape koji su kao zamorcici testirali kinesku COVID vakcinu i nasa vlada je redovno slala izvestaje kako se vakcina pokazala. Zali boze na sta smo spali.

Odgovori
An

Nismo bili nikakvi zvanični zamorčići za kinesku vakcinu, ne lupajte. Treća faza istraživanja Sinofarmove vakcine rađena je u UAE i Bahrejnu, tek nakon što su na osnovu preliminarnih rezultata vakcine odobrene u tim zemljama, je, s uvidom u te rezultate, vakcina odobrona kod nas. Konačni rezultati su inače objavljeni nakon recenzije u JAMA (Časopis američke medicinske asocijacije) i bili su manje više isti kao preliminarni na osnovu kojih je vakcina odobrena.

To što smo slali izveštaje kako se vakcina pokazala je normalno, šalju se izveštaju svim proizvođačima, tako je i Izrael slao Fajzeru. Naravno da se prati efikasnost vakcine i nuspojave jer nije isto istraživanje na 30.000 ljudi (faza 3) i kada se daje milionima.

Na stranu to što je kineska vakcina najbezbednija moguća, jer koristi tradicionalnu tehnologiju, za razliku od iRNK vakcina koje nikada ranije nisu bile korišćene.

Što se tiče kineske vojne tehnike, oni su standardno netransparentni i tajnoviti po tom pitanju (pokušajte da nađete više informacija o CH-92 na internetu npr. – sve je prilično šturo), kao što je nekad i SSSR bio. No naša vojska je sigurno imala u uvid u sve što im je bilo potrebno da zaključe da li sistem treba kupiti ili ne, a jasno je da FK-3 veliki napredak za našu PVO.

Mi

@ Srbofil 😄mrzelo me je pisati otud izraz uredjaj za ometanje i slični izrazi….. U svakom slučaju hvala puno na ovom opširnom objašnjenju rada KUB . Mislim da sam suštinu pogodio, da nije modernizovan mogli bi sa njim pravo na otpad. Ovako ima svoje mesto bar dok se nekupi dovoljan broj FK3 i pancira. Istraživao sam o FK3 i otprilike naše ne znanje i polu informisanost o ovom sistemu su neverovatne!!!! Otprilike kao da omalažavamo i napljuvavamo npr. SU 57 mada ga niko ni video nije niti zna kako funkcioniše……

Mi

@Milos Pavlović napisao sam @Zivojinu komentar o FK3 . Istraživao sam koliko je to moguće naravno i informacije do kojih sam došao su veoma pozitivne o FK3. Kinezi su se baš potrudili!!!! Treba još napomenuti da ćemo pored Kineza mi biti jedini korisnici tog sistema.Ako je sve to tačno kupili smo mnogo bolju stvar od s300 možda i žilaviju od s400……….

Ž

Milos S

Рећи да је ФК-3 “много боља ствар“ од С-300 и С-400 је у најмању руку неозбиљно.

Погледајте нашу анализу кинеског система. Ту имате и поређење са С-300.

https://tangosix.rs/2020/23/11/vreme-je-da-pricamo-o-kineskom-pvo-sistemu-fk-3-da-li-je-on-dobro-resenje-za-srbiju/

Mi

@Zivojin mislim da u svojim komentarima nisam mnogo odstupio od ove analize. Samo imam svoje mišljenje da je FK3 mnogo podesniji sistem za nas. Ako je sve to istina što sam našao na stranom portalu gde su analizirali HQ22 i gde postoje satelitski snimci rasporeda gde se jasno vidi da svaki lanser ima svoj nišanski radar kada se koristi u borbi. To bitno menja celu sliku o FK3 i njegovu taktičku upotrebu. Sa takvom konfiguracijom žilavost sistema je mnogo veća od bilo kog S ili patriota. Mada su oni pojedinačno gledano bolji…………..Naravno ako to nije propaganda ili tome slično. Uostalom videćemo kad stigne😏

Pa

@Milos Pavlovic
Iz svega onoga sto se u poslednje vreme pominje meni nekako deluje da je FK-3 više pandan Buk-M3 nego S-300, zbog dometa, čini mi se i mogućnosti, samo možda nešto žilaviji ako se ispostave tačnim navodi o svako SLO jedan nišanski radar

Ve

Da Zivojine ali je prije izvjesnog( ima godihu dana od tada) vremena bila informacija da se Kub vraca u trupni pvo.

Odgovori
Ž

Vesko

Та информација постоји већ неколико година, можда и више. Али време пролази и ништа се не догађа. Питање да ли имамо кадра да се Куб пребаци у КоВ, ко ће то користити и где наћи људе за нову технику.

Ne

Daj boze da dodje pre izbora nesto, jer ako bude posle, mozda i ne bude . . . .

Odgovori
Du

Sve je to farsa i bacanje narodskih oara koji je sve siromašniji i siromašniji. Druga srtvar je to što vidimo da postoji ogroman otpor prema služenju vojnog roka. Sva ta oprema bez običnih vojnika he beskorisna. Spominjem to i u kontekstu bombardovanja 1999. Preletalu su NATO avioni iznad naših glava svakodnevno kako su hteli. Mi smo pravili pvo topove od starih guma i drvene bandere. Treće i najvažnije mi smo već porobljeni, jer nam je ekonomija propala i sranci već vkadaju nama. Mi smo već sada u njihovoj nemilosti. Sada besomučno kopaju litijum po našoj zemlji trujući nas i odnoseći šta im se svidi. Prodajemo i zemlju parcelu po parcelu! Nema potrebe za naoružanjem, a uzaludni su i spotadični protesti malobrojnih svesnih građana ove propale države. Vežbajte da pletete crvenu plavu ili zelenu žucu oko ekseri ili ašov u ruke i trenirajte kopanje i rudarstvo.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

28. Jan 2023.Pogledaj

Hudolin na: [RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

>> Smiješno je kako se u Ruskoj propagandi provlači teza da su oni u ratu sa NATO. Nekako se moraju opravdati katastrofalni rezultati posle skoro godinu dana agresije bez rezultata. Rusija je zapadu kao dosadna muva zunzara koja ako nastavi ovako da smara bice razmazana po zidu smotanim novinama - moracemo fleku brisati truleksom da…

28. Jan 2023.Pogledaj

Boris na: [PRVE FOTOGRAFIJE] Otvorena nova zagrada Vazduhoplovne akademije

Odose Štale i dve godine u nizem dvoristu😁. Napredak pa to ti je

28. Jan 2023.Pogledaj

Yoda na: [RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

Manje od 10% zapadnih firmi - tačnije 8.5% firmi G7+EU - se povuklo iz Rusije... Mnoge od njih + gomile drugih otvaraju predstavništva, poslovnice i proizvodnju u Azerbejdžanu - kako bi imale upliv na tržište Rusije. Abramsi, Leopardi, F-16 i sl. su priče za skretanje pažnje - kao svojevremeno o testovima, vakcinama, (ne)priznavanju ruskih vakcina…

28. Jan 2023.Pogledaj

Milan na: [RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

Smiješno je kako se u Ruskoj propagandi provlači teza da su oni u ratu sa NATO. To čak nije ni proxy rat u pravom smislu nego Ukrajinci do sada dobivaju SSSR krš iz bivšeg varšavskog lagera (doduše protiv isto takvog krša uglavnom i ratuju)i nešto malo PVO i protutenkovskog zapadnog oružja. Jedan ruski general u…

28. Jan 2023.Pogledaj