[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024
Ministar odbrane Srbije za RTS: Vojska se u ovom trenutku opredeljuje za Rafal
Nezabeležen talas nabavki za Vojsku Srbije ima najavljene datume isporuka osim artikala iz Kine / Foto: Ivan Urošević, Tango Six

Ministar odbrane Srbije za RTS: Vojska se u ovom trenutku opredeljuje za Rafal

Prilikom jutrošnjeg gostovanja u prvom Dnevniku RTS-a, ministar odbrane dr Nebojša Stefanović govorio je o isporuci ruskih protivoklopnih sistema “Kornet’‘, ulaganjima u domaće fabrike namenske industrije, isporuci naoružanja i vojne opreme u sledećoj godini, kupovini borbenih helikoptera od Kipra, a kratko je odgovorio i na pitanje o nabavci novih lovaca.

Ministar odbrane je tako potvrdio pisanje Tango Sixa da je kontakt sa Dasoom u vezi uslova nabavke Rafala ostvaren i, kako je rekao, ovaj avion je „izbor vojske“. Stefanović, što je podjednako interesantno, nije pomenuo nabavke kineskog PVO sistema i borbenih bespilotnih letelica.

Osim informacija da će “Korneti“ pre svega ići u 72. specijalnu brigadu, da će ulaganje u namensku industriju biti 142 miliona evra, a nabavke domaćeg naoružanja i vojne opreme u narednih pet godina iznosiće 1,25 milijardi evra, nama svakako su najzanimljivije najave vezane za opremanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Prema rečima ministra, sledeće godine će od vazduhoplova stići samo tri ruska transportna helikoptera Mi-17, a PVO će dobiti 18 “setova“ raketa Mistral koji će biti montirani na PASARS-e.

Ministar je istakao i da su ugovorena 22 nova radara za koje je naveo da će stići u narednim godinama (iako je prethodno radare za 126. brigadu VOJiN najavio već za sledeću godinu). Osim toga narednih godina trebalo bi da stignu i 4 helikoptera Mi-35 koja su naručena iz Rusije, potom dva transportna aviona C295, 10 helikoptera H145M i dve baterije Pancira.

Stefanović je naveo i kojim će se sve sredstvima biti opremljeni drugi vidovi i rodovi Vojske Srbije:

– U 2022. godini imaćemo šest novih Nora, šest novih naših haubica da se popuni jedan kompletan divizon, mi ih do sada imamo 12, imaćemo 18 Nora, novih 12 PASARS-a, novih 18 Lazara, novih 20 Miloša, novih 10 MRAP-ova – to su oklopni transporteri sa najvišim nivoom zaštite, novih 2.000 kompleta balističke zaštitne opreme i 2.000 pušaka modularnih koje proizvodi “Zastava“ – naveo je ministar dodajući i 5 malih Miloša, 66 Hamera i 10 BOV-OT.

Na pitanje koliko nam se isplati nabavka polovnih kiparskih helikoptera Mi-35P, Stefanović je rekao da će Ratno vazduhoplovstvo dati procenu, i da sve zavisi po kojim cenama će se dobiti.

– Kada se dogovaramo o tome, to nije samo kupovina. Kada se o tome dogovaramo, dogovaramo se o setovima za modernizaciju i remont, ugrade im se potpuno novi delovi. Detaljni i kompletni remont se radi tako što se sve skine s njih, stave novi delovi i vi dobijete novi helikopter, ali vi u tom zahtevu tražite modernizaciju i nivo koji je vama potreban – objasnio je ministar.

Ministar je pojasnio da se onda izračuna koliko košta taj helikopter, remont i modernizacija sa setom rezervnih delova, sa setom naoružanja i sa kapacitetima za smeštaj koje je istakao kao jedan od problema koji postoji i rekao da se “trudimo da ubrzano radimo na izgradnji hangara i hala za smeštaj svega toga“. Stefanović je na kraju istakao da je procena za sada da će nama to odgovarati, ali da će Ratno vazduhoplovstvo imati poslednju reč da li nam to treba ili ne.

Novinarska RTS-a je na kraju postavila i pitanje opremanja lovačke avijacije, da li ćemo imati mogučnost da biramo, kako je novinarska rekla, sovjetske (misleći sigurno na ruske) i francuske avione. Stefanović je rekao da je u svakom slučaju u pitanju ogroman novac, kao i da su strateška razmatranja u tom smislu u toku.

– Ono što je Ratno vazduhoplovstvo reklo predsedniku, oni su se opredelili u ovom trenutku više da se uzmu Rafali francuske proizvodnje, ali kada budemo uradili sve analize, videćemo za šta će se vojska opredeliti – zaključio je Stefanović za RTS.

Srpski ministar odbrane je, govoreći šta će sve biti isporučeno u narednim godinama, naveo manje više sve što smo do sada i znali ali ne u potpunosti. I dalje ne znamo kada će biti isporučene kineske bespilotne letelice CH-95 koje su najavljene za kraj ove godine kao i kada će stići kineski raketni sistem PVO FK-3 plaćen još 2019. godine, kao i ruski sistemi za protivelektronska dejstva.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

Kopiraju resenja od dece iz komsiluka :D

Odgovori
Je

Ne kopiraju ništa nego politika vodi glavnu reč.Rafal je odabran pitanje je samo koje količine i koje vreme.Čeka se izborna godina u Srbiji i Francuskoj ne bi me iznenadilo da se već na jesen obelodane informacije o kupovini Rafala.Oko Srbije svi su već odabrali strategiju nauružavanja borbenim avionima 4+ generacije Srbija ne sme da kaska kako ne bi bila inferiorna .

Ma

ne razumijem, zasto ne od Rusa. Rusi jos imaju u hangaru mig29. Za rafal je potrebno izgraditi novu infrastrukturu i svu opremu.

le

Markoplus
Meni se čini da će na kraju kupiti i jedne i druge 😉

Fe

Ne kopira se nista, dragi nas Milojko. Da li si ikada cuo za projet Yougoslave, Nouvel Avion ou Mini Rafale? ;)
Bice da treba zamena za Orla koja ce moci i da bezi, a i da puca, i da pored obaveznog gonjenja neprijateljske pesadije, tenkova i sl, bude u stanju da napada neprijaelja po celoj dubini fronta, ili po celoj teritoriji, npr krstarecim raketama lansiranim iz vazduha – lepo bi bilo da se nas Sea Storm ugoji na jedno tonu i po, i dobije bojevu glavu od pola tone, pa da vidimo koliki je domet visoko-visoko-visoko, a koliki nisko-nisko-nisko, a i da se ne zaboravi srpski RamJet potiska 8 tona – DUPLO vise od BrahMos-a, a koliki je domet kad se to lansira iz vazduha, to cemo da merimo, onako, live fire, uzivo , i bez anestezije, a pre a posle, gde god ‘oces.
Kod Rafale-a je fino sto ima lepu nosivost, ako bi mogao da povuce jedno tri tone na centralnom nosacu na 10 km visine (BrahMos – 4 tone patiska ramjet = 1.5 tone mase projektila, 150/200kg bojeva glava), videlo bi se sta je high supersonic – hypersonic missile u domacoj radinosti, steta sto bi bojeva glava mogla da ide samo do oko 300-350 kg – a domet, e procenu za to potraziti za air launched BrahMos missile range. ;)
Fin je Meteror, ali ne zavaravati se: R-77-1 koji nosi MiG-29SM nije bas zadnja rec tehnike, R-77M ima domet 200+km, AESA aktivno terminalno navodjenje, a R-37M – to je za Meteor mitraljez protiv lovacke puske – Su-35S oborio metu (radar cross section size AWACS-a) na 504km, poredjenja su izlisna.
Po mom skromnom misljenju, problem avijacije nema da bude resen dok god bude Srbija postojala, ili barem dok god bude bilo borbenih aviona, jer uvek moze i mora i bolje i vise, i jace, ali kupiti Rafale, a ne dovrsiti Novi Avion, napraviti nekoliko tipova (propisno naoruzanih dronova) oko Snecma-88 i opremiti i Rafale i buduci PRAVI LOVACKI AVION i domacim krstarecim i supersonicnim (moze i hipersonicnim, i airbalistic, sto da ne) raketama, i bombama – zna se koliko kostaju, i koliki su problemi da ti neko proda nesto sto se krupnijim zverkama iz suprotnog tabora moze uciniti prevelikim za takvu sitnuriju kao sto smo mi, apsolutno ne.

Ko

Treba vam samo moćni pvo sa svim pratećim pvo sistemima,zašto bacati pare ba avione kada nemaju gde da kete iznad srbije.

V-

Kole, s PVO neces na Kosovo

Ma

Koja glupost. Najprije Hrvatska, onda i Srbija. Pa šta je svima???

Pe

Vojska hoće nove Rafale. I tata bi sine. Pripremite 2 milijarde evra i eto ih za cca 10-ak godina.

Ml

66 Hamera?

Odgovori
Al

I ja sam zatečen. Bilo je u planu drugo vozilo da se uzme od USA a sa ovim sam zbunjen.

re

i ja dva puta pročitao to o 66 hamera. Nisu oni prvi hameri donirani tek tako već da nas uvedu u priču pa kad sledeći put trebaš još vozila normalno je da ćeš uzeti isti tip za koji već imaš i obuku i logistiku oko održavanja. LJukavo :)

Be

Ovo mora da je neka donacija ili neka zamena za neke nase proizvode.

Mozda, mada je malo moduce, da ima nesto sa nasom haubicom NOROM, koja je na testiranju u Americi.

Inace nema smisla kupovati Hummer kad imamo Milosa u proizvodnji a i Zastava NTV polako krece.

Ma

@Beli Ni jedno od tri nabrojana. Miloš, Zastava i Hamvi, nema istu nemanu odnosno nisu iste kategorije…

Du

Izbacuju ameri hamere, pa oce nama da uvale..Pa cak i Crnogorci uzimaju onaj Oshkohosh ili kako se vec zove…

Fe

Hameri su nekada dobijeni od Amerike, mislim da je u pitanju bila ili donacija ili za neke simbolicne pare – standardiacija za slucaj ucesca u mirovnim operacijama, idtalje, verovali ili ne, Srbija je (uz znanje i odobravanje Rusije) clan HELLBROC EU Battlegroup – za sprecavanje masovnih teroristickih operacija u manjim ex-YU drzavama, i razdvajanje sukobljenih etnickih grupa – Zapadu ne treba novo zariste u Evropi, Rusko strpljenje je pri kraju, a nade da se konvencionalnim sredstvima Rusi sprece – ili nateraju da napuste bilo koji deo Evrope istocno od nemacke granice nema, mogucnost je nepostojeca. A volje da se zarati sa Rusijom, samo zato da bi se ponovio Kabul (za par nedelja) npr na Kijevskom aerodromu, ili bilo kom mestu na Pribaltiku, samo ako zavarnici npr u Donbasu ili Belorusiji, nema bas uopste.
Dakle, Hamera ima, i izlgeda da su donirani.

St

Ja bi reko da su to od onomad kad su razgovarali, da budu sanitetna vozila.

Ik

U jutarnjem je izasao clanak o naoruzavanju OSBiH, jel iko od vas zna koliko su kvalitetni Ejder oklopna vozila koje proizvodi Turska Vojna Industrija u clanku se navodi da imaju navodjene rakete i cijena po kom. je oko $500k.

Dr

@Ikar

Postoji vise verzija Ejdera od nenaoruzani, naoruzanih mitraljezom, vozila sa PO raketama itd. Uglavnom nista posebno, oklopljen dzip (ako je onaj 4×4) i Kurdi su ih po Turskoj izotvarali masu.
Ako je 6×6 onda je oklopni transporter i njega imaju u vise varijanti, od starijih verzija koje su teske sklopocije pa sve do modernijeg naoruzanog topom.
Sve u svemu za 500 hiljada dolara mogu nabaviti jedino 4×4 sa 7.62 eventualno sa 12.7mm.

Dr

Sto se Hamera tice, bice da je lapsus u pitanju. Izgleda je nabavljeno 150+ Oshkosha od Amerike.

Sr

Naruceno je 180 Oskos vozila,dogodine dolazi njih 66,ministar napravio lapsus.

fr

Jel u pitanju onaj izdrndani Oshkosh bez sajbi i komunikacijskih uredjaja :)
Hrvatska je bar medju orvima uz Grke poslala delegaciju da odabere najbolje ocuvane primjerke, valjda se nije razabralo sve sto vrijedi.

Dr

@frane

Nije Frane, to su vama donirali. A u kakvom su stanju, odes pred Jankomir i uveris se.
Oshkosh je novo vozilo, do 2019 nije prodavan nikome nego je radjen samo za americku vojsku.
Kasnije je pocela prodaj za inostrane kupce.To je naslednik Hamera.

fr

To je uzeto za dijelova. Nikad nije planirano da se sva vozila koriste. Inace odlicno su se pokazala ova vozila na Kosovu gdje ih koristimo.

Ac

@Drina – „Oshkosh“ nije vrsta vozila nego naziv proizvođača. Pomenuti proizvođač nudi 2 vrste vozila, a to su „M-ATV“ i „L-ATV“. Prva verzija nudi bolju oklopnu zaštitu i proizvedena su u ogromnom broju za američku vojsku, pri čemu je najveći broj istih bio raspoređen u Iraku i Avganistanu. Od preko 12.500 vozila, Ameri su oko 7.000 odlučili da vrate kući, a ostatak da prodaju ili unište. Hrvatska je ugrabila vozila iz Iraka koja Ameri nisu hteli da vrate kući. Međutim, nedavno su se povukli i iz Avganistana, a opremu su pretežno prebacili u Katar i S. Arabiju, pri čemu tu opremu ne planiraju da vraćaju kući, pa je sasvim realna opcija da su ta vozila ustupili nama na sličan način kao i Hrvatima – oni nam doniraju vozila, a mi platimo troškove remonta i dopremanja u Srbiju. To uopšte ne bi bila loša opcija, jer bismo za relativno male pare dobili dobra vozila. Druga opcija je da smo se kao Crnogorci i Makedonci odlučili na kupovinu „L-ATV“. Ta vozila su slabije oklopljena, ali su novoproizvedena…

Mi

@ Drina Oshkosh nije novo vozilo, Hrvatska koristi M-ATV ( MRAP) verziju a ti misliš na JLTV kojeg ima Makedonija i Slovenij i Crna Gora, svi su oni Oshkosk samo u kojoj verziji i namjeni nije za uspoređivanje, a tvrditi da se Oshkosh ne prodaje prije 2019. je čista glupost evo naprimjer UAE je isporučeno 750 vozila 2013 +44 2014. Saudijska Arabija 2013 450 komada,
2014. Hrvatska 162 komada,

MV

greska,ne hamera nego oshkosh-a.hameri se izbacuju ovo je njegova zamena

Dr

@Aca @MikeV

Ljudi, sta ste se uhvatili za M-ATV to su stara vozila koriscena u Iraku i Avganistanu.
Pisem o vozilu koje je 2015. godine izabrano na tenderu kao buduce JLTV vozilo americke vojske.
Tek 2017 americkoj vojsci isporuceni su prvi primerci vozila za potrebe testiranja, a do 2040. godine treba da im isporuce sva narucena vozila.
Vozilo je do 2019. radjeno samo za potrebe americke vojske, a od 2019 nudi se i inostranim kupcima.
Srbija nabavlja L-ATV, a ne M-ATV iz Iraka i Avganistana.

fr

Odakle podatak da je L ATV a ne M ATV.
Uostalom M ATV je mnogo bolje zasticen.

Dr

M-ATV je MRAP i sva zastita mu je otisla ispod vozila zbog zastite od mina/IED.
L-ATV pored toga sto stiti od mina/IED opremljen je sa dva odvojena nivoa oklopa. Plus ima sistem zastite posade ‘Core 1080’.
Dakle, L-ATV ima bolju zastitu od minsko-eksplozivnih sredstava i bolju balisticku zastitu od starih M-ATV.
Sam potpresednik odbranbenog programa Oshkosha Dzon Brajant izjavio je da: JLTV nudi balisticku zastitu ‘lakog tenka’.
Doduse to je vise marketing, sve su to lako oklopljena vozila.

Sr

@Drina
Odakle podatak za to vozilo i zasto bi ih pored Milosa kupovali? Jedino ako ce dzabe da daju.

Dr

@Srbofil

Nisu ista kategorija, Milos je BOV.
L-ATV moze da zameni dosta vozila u nasoj vojsci (od Hamera, Pinca itd.) i potrebna su nam takva vozila.

fr

Opet odakle podatak da je u pitanju L ATV koji tako suvereno iznosis?

Ac

@Drina – Čitao sam izjavu Džona Brajanta (koju pominješ), ali se plašim da je nisi najpreciznije preneo. Brajant je izneo da prazan L-ATV ima masu od 6,4 tone, a M-ATV od oko 12,5 tona i da L-ATV pruža balističku zaštitu koja je na nivou od oko 70% balističke zaštite koju pruža M-ATV. Prema tome, on ne tvrdi da L-ATV ima bolju balističku zaštitu nego M-ATV, već da za svoju masu L-ATV nudi bolju zaštitu, pošto vozilo dvostruko laganije pruža oko 70% zaštite kao dvostruko masivnije vozilo. Što se protivminske zaštite tiče, ni tu L-ATV nije u prednosti, što je i normalno kada se ima u vidu da M-ATV ima znatno viši klirens i masivniji pod… Kao prednosti L-ATV, Brajant ističe nižu cenu vozila, nižu cenu njegovog održavanja, veću pokretljivost, ali i kompaktniju konstrukciju i manju masu koja olakšava transport tih vozila vazdušnim putem… Kao što „frane“ kaže, mi ne znamo da li se VS odlučila za M-ATV ili L-ATV, ali moja pretpostavka je da je ipak u pitanju M-ATV, a osnovni razlog za navedeno je brzina isporuke. Ameri su tek pre neki mesec zvanično objavili da su nam odobrili isporuku oklopnih vozila, a prvi kontingent nam stiže već sledeće godine, što je prekratak rok za L-ATV, kada se ima u vidu da na isporuku istih drugi čekaju po nekoliko godina. Osim toga, američka vojska se pre pola godine povukla iz Avganistana, a prethodno je ogroman broj M-ATV iz te zemlje prebacila u savezničke zemlje i kako ne nameravaju da ih vraćaju kući, vrlo je verovatno da su ih ponudili nama. Kao što sam prethodno pomenuo, opcija da nam oni doniraju svoja polovna vozila (najstarija imaju po 12 godina, što nije mnogo, a većina je znatno mlađa), a da mi platimo troškove remonta, transporta do Srbije i nabavke rezervnih delova, uopšte nije loša, jer se za relativno male pare dobija dobro vozilo, a nivo zaštite mu je ipak viši nego kod L-ATV…

Dr

@Aca

Pogledaj sta su Amerikanci trazili na tenderu za projekat JLTV, videces da su trazili manje vozilo koje ce imati istu zastitu kao M-ATV i slicni MRAP-ovi ali vecu prohodnost, brzinu itd.
Mislim da si pobrkao M-ATV 6×6 sa M-ATV 4×4. Ovaj prvi ima nesto bolju zastitu.
I za cenu si pobrkao, L-ATV u zavisnosti od verzije (naourzanja itd) ide i do 600.000 dolara.
Nama M-ATV 4×4 ili 6×6 nisu potrebni, to su MRAP-ovi a mi ne planiramo da ratujemo kojekuda u sklopu Nato-a plus proizvodimo domaci MRAP.
L-ATV nije samo MRAP vec i lako visenamensko vozilo i kao takav potrebno je skoro svakoj jedinici, da zameni Hamere, Pinceve itd.
Da je donacija naglasili bi kao sto naglase svaki put kada je donacija u pitanju. Sada toga nema, receno je da je placeno. Uostalom, ako CG ili Slovenija mogu da kupe JLTV ne vidim zasto mislis da ne moze i Srbija.

al

Sto se tice izbora za novi avion VS, Rafal i to iskljucivo novi u F4R verziji, je atm sigurno najbolji avion 4++ generacije.

To je vise puta dokazao u simulacijama, a i na tenderima.

Ukoliko se ide na avion 4+ generacije i vise, onda je Rafal F4R najbolji kandidat bez sumnje.

No s obzirom na to koliko ce taj novi, naredni avion biti okosnica nase avijacije, misljenja sam da treba debelo razmisliti o avionima pete generacije sa pravim stealth karakteristikama, i svim ostalim sto peta generacija aviona donosi sa sobom.

Odgovori
Sl

Kao sto vec par godina pisem – izbor je prvenstveno izmedju Rafala i Su30 (oba poslednjih varijanti).
Tu nema ikakvih „iznenađenja“ za ljude koji su u struci i rade sa operativnim jedinicama…

Jo

Ne piši svašta iza Rafala je mutljavina sa Francuskim bankama i pranje para neviđenih razmera. Samo SU57 dolazi u obzir.

De

Da se i kupi Rafale, za Srbiju bi bio dovoljan F3r sasvim dovoljan, mada ja navijam za Gripena.

Fe

Rafale je upotrebljiv za napade na zemlji, a Gripen za prikazivanje, a i bio bi odlicna, mada malo preskupa meta za rakete vazduh-vazduh bilo kojeg lovackog (ne kojekakvog „multirole“, aviona).
Not a pound for air-to-ground, rece neko ko se mnooogo bolje razume u avione od svih nas, pregleda prebegli MiG-25 (Ukrajinac Belenko dezertirao sedamdeetih i poklonio USA uvid u najbrzi lovac na svetu), i ode da zavrsi F-15. Ostalo se videlo – i debelo osetilo…
Ko ne plati na mosti, platice na cupriji, a kolike ce batine tek tad da se nadobijaju, to tek ima da se vidi. I koliko kosta jedan Rafale… Kad zagusti ustanovi se da par teskih lovaca – dvomotroni gospodari neba – J-20/F-15/Su-35S/Su-57/Eurofighter, more da drzi u sah non stop vecu grupu multirole-a – brzina je ogromna prednost, radari – visestruko veca povrsina antene, snaga radara – neuporediva, R-37M ili AIM-260 protiv Meteora (upitno) – da li je „Hrvatska“ varijanta u stanju da nosi Meteor? Kako ce Rafale da lansira Meteor na avion na npr 190km – ceoni domet, zavisi od relativne brzine aviona) kad njegov radar ima max domet od 140 km za cilj velicine dzambo dzeta?!? Nema Rafale ni Euroradar Captor, Irbis-E i da ne pominjemo, a N-036, e to ce Francuzi da naprave otprilike kad i Srbija napravi 100% domaci radar za lovacki avion, pa udruzimo know-how sa Republique Francaise – njihov deo X band, nas – dugotalasni – L-band, za S-band se zovu u pomoc Kina i Izrael da daju koji dobri savet, pa se onda (sam od sebe) sastavi avionski radar sa tri antene u tri opsega, da ne pominjem posebni – rear view, o dometu i da ne govorimo. Tad mozemo da probamo da integrisemo i Rusku hipersonicnu raketu vazduh-vazduh (za lov na AWACS i letece komandne centre) na Rafale-5-v100.1 …
Nikako polovno! Opekli smo se mi dovoljno sa osrednjim resenjima!

Fe

A na kakvim je to simulacijama je „pobedio“ Rafale? Cijim? Dassault-ovim reklamnim spotovima mozda.
Zanimljivo je da se avion koji nema uopste ucesce u vazdusnim borbama proglasava za najbolji – doduse to je i ocekivano kad su u pitanju reklame i epp.
Nekako ne moze da se ukapira da Ruski avioni nisu macji kasalj, da niko osim porodica Izraelskih, Egipatskih i Sirijskih pilota koji se nisu vratili iz vazdusnih bitaka kod Al-Mansure (dan Egipatskog RV) i nad dolinom Bekka pojma nema koliko je stvarno aviona oboreno…

V-

Feline, malo te vremenska crta zeza, ha?

F15 je u uporativnu uporabu usao prije Balenkova bijega.

I Balenko nije bio Ukrainac vec Rus.

Ik

Mislim da bi Gripen bio bolja solucija jer bi srpska namjenska industrija imala prilike da se dobije na sirini i kvaliteti jer dosta naoruzanja koji se proizvodi u Svedskoj je u kooperaciji sa USA vojnom industrijom(Boenig and Oshkosh Corp.)

Vl

Feline,
Oborio je jedan G2 i bacao bombe na Talibane, Islamsku državu i sl. vrhunski opremljene ratnike. Kažu da je lansirao i neke krstareće.
Pri pregledanju ratnih dejstava Rafala, nigde se ne pominje neki kršteni PVO i avion jači od G2…

Pe

@Vlad Nije“neke“krstarece vec Scalp, i to u Siriju, gde su u tom momentu bile ruske snage sa S-400 i pretili da ce“braniti saveznika“,a u isto vreme su umrezilo celokupnu sirijsku pvo.
Kao sto znamo, Rusi su posle napada izjavili da „nisu napadnuti ruski polozaji“.pa zato nisu reagovali.Sto se ne slaze sa izjavom pre napada.
Svakako, mogucnost lansiranja krstarecih raketa u vazdusni prostor koji brani Rusija nema svaki avion.
A to, sto Rafal nema vazdusnih pobeda-pa koliko vazdusnih pobeda ima Su-35, ili Su-30?Ili F-22 i F-35?Eurofighter?

Mi

@ Feline a koje je to avione srušio Su- 35 osim što baca bombe po papučarima u Siriji , ovaj je bar G2 , nego koja je to “ Hrvatska “ verzija ajde nam objasni da saznamo , možda i onda čujemo koja je to „Srpska “ verzija ili je to sve jedan tip možda sz Grci dobivali svoje verzije , indijci svoje a Egipčani svoje verzije ili su ipak svima Isporučeni u F3R verziji ili F3, usput i F3 ispaljuje „meteor“ a možda su svi naručeni u M verziji?

ev

Kadidujem ma bazi slicnosti pogonske grupe i drugih posistema (ordzavaje) sledecu varijantu SU-75 sa Ohotnikom i SU-34. I sve smo zavrsili.

mi

Evo već 15 minuta kako je tekst objavljen a još nema komentara o rezanju i topljenu…. samo kažem…

Odgovori
С

Ево ја ћу:
Само да не дођу поново жути на влас´ јер ће све ово опет да пошаљу на претапање.
Али ништа, после опет други дођу, који се брину за одбрану замље па почну куповати и куповати,..а ми се радујемо!

А нико не види да од народа праве овце за шишање јер је све то народ платио и плаћа и даље!!

Dr

Posle 30+ godina od nabavke Fagot-a, napokon docekah i taj dan da vidim Kornete.

Odgovori
Dr

Takodje, nije dosta toga spomenuo poput Tamnava koje se rade i za Kipar i za VS.
Bice da se FK-3 nece pominjati do marta 2022. godine…

St

@Drina
Ako za godinu dana mozemo da sklopimo 6 Nora, sta mislis mad cemo poceti da pravimo Tamnavu?
I standardno nista ni od Pegaza, realno vise i ne treba da ga prave.

Dr

@Stojko

Nore se rade i za izvoz i za VS i daleko je to od 6 komada godisnje.
Usput, ne rade se samo Nore a proizvodni kapaciteti su ograniceni.
Tamnava se vec rade i za Kipar i za VS.
Sto se Pegaza tice, ne brini nista i to ce doci na svoje mesto.

St

Pegaz samo sto nije, vec imamo jedan za sajmove. a videli smo i jednu Tamnavu. Sad kad naprave novu fabriku u Ražnju, eto nama nove opreme.

Vl

Drina,
U pravu ste za Pegaz. Iz Fap-a su izašli novi kamioni platforme za kontejnere komandnih stanica operatera (3 komada)…

Stojko,
Koja bi bila svrha naručivanja kamiona za prevoz komandnih stanica za Pegaza, ako je vaša tvrdnja istinita?

Dr

@Vlad

Znam za FAP, ali ne vredi Stojku objsnjavati.

Al

Kad je počela priča o pokretanju postupka u vezi sa nabavkom novog lovačkog aviona dao sam komentar da je između ostalog od strateškog značaja za nas da ta nabavka bude sa zapada i još konkretnije od Francuske. Meni kao laiku je jako drago da odgovorna i stručna lica u okviru VJ odnosno RV razmišljaju u tom pravcu. Naša Armija kakva god bila u budućnosti zaslužuje da bude u samom vrhu i da može da prati druge. Sa ovim bih zaželeo našim pripadnicima VJ sve naj bolje jer to i zaslužuju. Pozdrav braćo Srbi.

Odgovori
Ni

@Aleksandar
VJ ne postoji, skoro 20 godine već.

De

Zašto bi trebalo da bude sa zapada?

Fe

Kakav crni strateski znacaj?!
Da li znas da Francusku na Zapadu NIKO NISTA ne pita, da vise nije 1999-ta, i da je ne samo CNN nego i FOX primo k znanju Ruski ultimatum NATO-u, bez ikakvih komentara, a kamo li odbijanja – ako javno ne obaveste Ukrajinu i Gruziju da od clanstva nema nista, i da se obavezu da nece biti primljene, nece imati koga da prime u clanstvo, jer doticne vise nece moci samostalno da donose odluke, i da je Bajden odgovorio da Amerika NECE uci u rat zbog Ukrajine sta god da se desi – nema se snage da se uopste vodi rat sa RF tako blizu njihove granice, i kako je nemusto sef Pentagona odgovarao na pitanja oko sposobnosti da se odbije Kineski povratak odmetnickog ostrva (Tajvan) matici, bilo bi ti jasno da je sadasnji trenutak najmanje OD SVIH pogodan da se uopste i misli o klecanju da nam se oprosti sto smo Nemacku napali 2 puta u 100 godina, a i sto smo ih onako sekirali ’99-te.
U ovom geopolitickom trenutku, cak je i Turska nasla za shodno da cuti, i da vidi sta ce dalje. Znas li koliko su veci od nas?! 20tak puta Srbija + Hrvatska vojno jaci, pa cekaju da vide sta ce biti.
Odluka je pragmaticna, nama treba i ozbiljan avion za precizne na ciljeve na zemlji, bombama malo vecim od FAB-100 (kao pogodak dve granate od 155mm na isto mesto istovremeno), i tehnologija da zavrsimo Novi Avion. Da ima nesto da zameni Orla, i da bude upotrebljivo, da ne rizikujemo pilota i avion da bi bacili par skoro pa rucnih bombi, pod uslovom da meta ne bude ni pokretna, ni zaklonjena, ni utvrdjena…

Niko pametan u ova nestabilnom geopolitickom trenutku ne menja strane, a ona koja je vise zahvatila ima problem da se odrzi na svim svojim protektoratima. Nije nam naklonjena, i sad trazi ti strateski interes.
Kineska privreda se udvostrucuje na 10 godina, sta ce biti sa samom EU kad najzad „rese“ da je „mozda“ zrelo da nas „prime“.

Bio jednom jedan srednjoskolac, pa se zaljubio u 15 godina stariju lepoticu od sebe – sanse nikakve, jos ga je ismejala i ponizila pred svima. Proslo je 15 godina od tada. Da li je sada ONA ta prava? Da trci sad za njom?
Ne razmisljati emocijama, trenutni odnos snaga je samo to, funkcija vremena (to se vidi) i ima tu jos milion skrivenih varijabli, odnos snaga se menja sa vremenom, samo, problem je sto se ne menja jednoobrazno – nekad sporo, cini ti se vecno ce biti tako, a onda odjednom – sta je sad ovo. Istorija kaze da je 1936 Francuska vojska smatrana za najjacu na svetu, da je Vermaht tu istu Francusku bacio na kolena cetiri godine kasnije…
Kupovina Rafala nas NE VODI U EU sta god ikon zeleo da veruje – pogledajte samo Makedoniju, i sta im sve rade, ni najcrnji neprijatelj im to ne bi pozeleo…

Go

Ako misle kupiti Rafal F4r,pa za te pare mogu slobodno kupiti onda i SU57,koji je 5 generacije…a cjenovno je ako ne nizi,onda isti

Odgovori
Po

Taj projekat je i dalje u limbu, Rusi su napravili tek 20-ak komada, a zainteresovanih je mnogo: Kina, Indija, Alžir, možda i Egipat…

Mi

Kad Poznavalac stanja kaže da je Rusija priloizvela 20tak komada Su-57 onda kako treba da se zove neko ko je tu informaciju guglovao i do 30 sekundi! :-)

St

Su57 koji prave 2 godisnje?

Va

Nema ni 20 komada su 57 pola su prototipovi a novih motora niđe.nema od su57 ništa još 10 godina ko i armata naštanovali 50 komada za paradu i gotovo.jel tebi milose77 jasno da je španija bogatija od rusije oklen pare

Jo

Vaso Španija ima -22% ekonomski pad…

NS

Potpisan je ugovor za isporuku 76 kom Su-57 do 2028.
Za razliku od amerikanaca (F-35) oni su ipak saceklai zavrsetak razvoja da bi zapoceli serisku prizovdnju.
Imali su peh da imaju udes prvog seriskog Su-57 tako da su za sad primili u naoruzanje samo 1 seriski Su-57. Obzirom na kolicniu koju treba da prizvedu oni ce brzo izaci na preko 12-aviona godisnje.

Takodje paralelno sa pocetkom seriske proizvodnje rusi rade na razvoju Su-57M koji ce imaliti nove motore, i unapredjenu elektroniku. On ce verovatno uci u serisku proizvodnju po zavrsetku proizvodnje ove prve serije od 76 Su-57.
Takodje na osnovu razvoja Su-57 rusi su razvili i tesku BL Ohotnik i laki visnamenski avion Su-75.
Tako da reci da rusi nemaju para i da nisu ulozili u razvoj letelica 5. generacije je jako neozbiljno.
Naravno novca nikada dosta a zahteva je putno sa svih strana.

Ze

@miloš77,Rusi imaju 7kom,a ne20su 57.

Mi

@NS Posmatrač
Tako je! Ameri sa druge strane potrosise 50 puta vise para na razvoj F-35 i prerano su ga forsirali u masovnu proizvodnju da bi se ispunili ugovori potpisani pre leta prvog serijskog aviona. Rusi nemaju para za bacanje. Ponarucito ne tudjih para!

@Zeljkovameli
Nisam ja rekao da ima 20 Su-57, procitajte ponovo.
Takodje nema 7 serijskih Su-57 u VKS Rusije. Mozda na proizvodnoj liniji nezavrsenih. Odakle vam je ta informacija uopste.
Pozdrav.

Pe

@Poznavalac_stanja Do danas je u Rusiji napravljeno 10 prototipa Su-57 (svaki je razlicit, pravljeni za probe razlicitih funkcija, neki su i bez motora).
2019 je zavrsen prvi serijski-i odmah je pao. Decembra 2020 isporucen drugi, navodno 2021 treba da isporuce 4 komada. Do danas-29.12.2021 jos nema vesti o ta 4 SU-57.
Dakle, danas postoji jedan (1) serijski Su-57.
Kako da Srbija kupi avion koji je napravljen samo u jednom komadu, i nema nikakve nezavisne potvrde navodnih kvaliteta i primene?
Jedino ako neka druga zemlja ulozi milijarde u program Su-57, moze da se dogodi da pocne prava produkcija.Medjutim, u uslovima sankcija cak su Indonezija i Egipat otkazali Su-35, koji su vec napravljeni, a kamoli da ulazu u Su-57..

Mi

>> Kako da Srbija kupi avion koji je napravljen samo u jednom komadu, i nema nikakve nezavisne potvrde navodnih kvaliteta i primene?

Kako bre nema, drug car ce licno ako treba nasem bogu sunca Amon Ra da garantuje kakvocu & kvalitet, sta treba tu jos da se provereva???

Mi

Niko nista ne garantuje da ce da uspe. Vreme svoje pokaze

Pardon, Ameri jesu garantovali i prodali nezavtsen F-35 u stotinama kupcima koji dan danas nemaju ono obećano. Imace ako modernizuju na Blok 4 za ogromne pare. 20 godina posle prvog leta…

@Vasa

Prestanite da živite u prošlosti.

Ruski bdp je veći od Španskog i to nominalni. Po ppp je ruski bdp 80% nemačkog.

Sve to u uslovima sankcija protiv Rusije i dugogodišnjih niskih cena nafte i gasa.

Sada je turizam u buli, a cene nafte i gasa luduju. Dakle, perspektiva je na strani rasta ruskog gdp. Uzgred, Rusija je drastično povećala domaću proizvodnju hrane od uvođenja sankcija.

Sada je Rusija najveći izvoznik žitarica na svetu i osim voća, sve ostalo proizvodi dovoljno za svoje potrebe. Izvozi tri puta više nego što uvozi. Velika promena u odnosu na zadnje godine SSSR i prve godine postsovjetske Rusije.

B

@ Petrovic Dusan
https://www.youtube.com/watch?v=Zid1Nv-FfyQ
evo ih cetiri Su-57 u formaciji za testiranje :)

Pe

@Boža M .
Cemu potreba da pisete lako proverive neistine.
Rusija je 11 ekonomija i to iza vise evropskih zemalja, Nemacke (4). Britanije, Francuske (7) i Italije i iza Juzne Koreje.
Zarada Nemacke u 2021 u milionima dolara po MMF je 4319286, a Rusije 1710734, sto je razlika oko 152% vise u korist Nemacke.Postoji i proracun svetske banke, i UN-procenat je isti.
Tih 80% koje navodite ste pogresno izracunali.
Osim toga, Rusija jako zaostaje za glavnim tehnoloskim i ekonomskim silama u svemu.
To se jasno demonstrira i u programu SU-57: ni u 2021 Rusi nisu ispunili obecano: povecanje produkcije u 2021 za 300% – sa jednog na 4 godisnje, pa u 2022 za jos 200% ,(.sa 4 na 12).
To sto je bolje informisanima odavno bilo jasno-sad je sigurno: nema govora o 70+ lovaca Su-57 do 2030, a moguce i nikada nece biti.
@Milos77 Fantasticno je da i pored ogromnog uspeha F-35 na svetskim trzistima Vi i dalje tvrdite kako je avion“nezavrsen“.
Da verujemo kako inzenjeri Svajcarske,Izraela,Finske, Britanije i td nemaju Vas nivo poznavanja aviona, pa su zato odluculi da uzmu bas F-35…

Pe

@B Sta dokazuje video gde se vidi prelet 4 prototipa Su-57?
Cinjenica da vec 10 godina Rusi kace po internetu PR snimke prototipova, a ne proizvode serijski Su-57, govori dosta tacno o stanju ruske avijacije u celom.
Zamislite da Amerika ne pravi 150 serijskih F-35 svake godine, nego od 2008-2021 kaci snimke istih 10 probnih prototipa F-35.Pa nasi komentatori bi ih urnisali kako su nesposobni, kako nemaju ekonomiju, ne umeju i td.
Ali kad Rusi upravo to rade- hvatate se za slamku sve u nadi da ce se pokazati kako u stvari Rusi ozbiljno rade samo jer su Rusi.
To se zove bias ili pristranost.

Mi

Sve sto sam napisao za F-35 je istina i poenat ostaje.
Ameri su prodali netestiran i nezavrsen avion iz snova! Tek 20 godina nakon prvog leta dobija skoro sve kupcima obecane sposobnosti u formi Blok4 koju jos niko nema! Uveden na silu u naoruzanje sa ogranicenjima jer je placen od mnogih kupaca pre nego sto je i poleteo ko svet!

Švajcarci i Finci su kupili Blok4 od kojih ce prvi poleteti tek sredinom ove decenije! Izrael od pocetka modifikuje sposobnosti, ali uporedno i pazari nove F-15.

Sta god rekli za Su-57 ili 75 da kasni, F-35 je prodan svima kao obecana zemlja i kupac nije dobio ono sto je platio jos uvek u 2021. To je cinjenica.

Mi

Što su Su-57 tiče, nova dva (ili 4) treba da izadju ovih dana iz fabrike i pridruže se onom jednom jedinom serijskom primerku. Videćemo.
Proizvodnja ce postepeno ubrzavati na 6 pa na 12 godisnje.
Od 2025-te ce se instalirati i novi motori al i modernizacija paketa M. Dakle modernizacija ce ici paralelno sa proizvodnjom prvih 76 komada.
Naravno to se ne moze porediti sa multi-nacionalnim programom „F-35“ kroz koji tece 100 puta vise para 8-10 godina duze.

Yo

Imao sam priliku da pratim online polemiku nekoliko USA vazduhoplovnih inžinjera – bar su se tako predstavili – i ono što upada u oči je to da ni približno nisu potcenjivački nastrojeni prema SU-57 kao što npr. ovde imamo prilike da pročitamo…
Naprotiv, njega ne upoređuju sa F-35, već sa F-22…
Pišu da će sa novim Izdelie motorom (za oko 3 god. po njihovoj proceni) to postati još za klasu bolji avion nego što je trenutno, da mu je mana to što mu je izložen motor kao i zakovice pa je upitno da li tako uopšte ispunjava neophodan zahtev steltnosti za 5. gen. (kažu da i predstavljeni SU-75 ima iste slabosti), pa ga to čini neuporedivo lakšim za detekciju od USA konkurencije.
Kažu da u potencijalnom duelu to daje početnu prednost za F-22 – da prvi detektuje i gađa – ali da nakon toga prestaje sva njegova prednost nad SU-57 kojem, po njima, supermanevaribilnost omogućuje da izbegne i napad više projektila (sa Izdeliem su mu šanse još bolje) i da nakon toga diktira tok vazdušne borbe, a da bi F-22 dosta pomoglo to što je u stanju da laserom zaslepi i eliminiše na njega poslatu (IR) vođenu raketu…
Kada se na sve doda i pratnja dronova tih aviona – ishod je sasvim neizvestan uprkos početnoj prednosti F-22.
Pojedini čak dosta kritikuju favorizovanje steltnosti na štetu supermanevaribilnosti svojih aviona…
Tako oni pišu, a da li je tako ili kako – ne znam.
Još kažu da za 5-6 godina očekuju uvođenje aparata 6. generacije u svoju avijaciju…
Ono što je sada već zvanično je to da je F-35 već pao ispod projektovane minimalne cene – i da se očekuje da se takav trend nastavi i dalje – uz bar poluvekovni dalji razvoj tog aviona…

Pe

@Miloš77 Vi jeste delimicno u pravu.To o cemu govorite su tacne informacije.
F-35 program koji ce leteti jos 40-50 godina, planira se izlazak na nove nivoe kvaliteta koji jos nije dostignut.
Ali tako je sa svakom letelicom.Ni F-16A nema puno veze sa F-16 danas.
Jedino, promene kod F-35 se vise ticu softvera i uvodjenja sistema koji do sada jednostavno nikada nisu ni postojali.
Ovaj deo namerno ne spominjete.
Takodje, i BEZ tih mogucnosti F-35 je vec danas bolji ili bar jednak najboljim savremenim avionima, sto je dokazano pobedama u dogfightu sa tako odlicnim avionom kao F-16.
Cinjenica da vise potpuno nezavisnih velikih zemalja jedna za drugom kupuju sve vise F-35 govori o tome, da veliki broj vrhunskih svetskih inzenjera najrazlicitijih nacionalnosti bira F-35.Kako to“silom“?Mozda Amerika moze da „silom“ natera jednu zemlju, ali bas njih 20,tesko.

B

@Petrovic Dusan
MIslim da je krajnje neozbiljno reci da Rusija tehnoloski zaostaje u odnosu na bilo koju zemlju, pogotovo vojni segment koji nudi najsiri moguci dijapazon proizvoda koji su sam vrh ili u rangu sa najboljima, npr. u raketnoj tehnologiji nemaju premca (supersonicna raketna tehnologija je po ocenama nekih strucnjaka sa zapada dekadama ispred). Sto se tice konkretno aviona Su 57 mislim da Rafal nije ista kategorija cak ni F 35 osim sto im je zajednicki imenitelj „nevidljivi“, gde se moze realno reci da je f35 blizi tome (manji radarski odraz) u svim ostalim deklarisanim karakteristikama zaostaje u odnosu na Su 57. Mozda je realnije porediti F22 i Su 57. Negde sam pronasao informaciji da su Su 57 vec „ispitivani“ u realnim ratnim uslovima u Siriji.

Mi

@Petrovic Dusan
Blok 4 modernizacija itekako zahteva promenu hardvera, a ne samo softvera. Izuzetno je skupo i zbog toga kazu da veliki broj F-35 koji lete danas neće biti modernizovan na Blok4. Videćemo.
F-35 je danas najbolji jednomotorac koji może novac da kupi. Tu nema šta. Tako je bilo i pre 10 godina, i zato je prodat na stotine pre nego sto je i izasao iz jaslica. Nazalost kopci nisu imali izbora. Medjutim mnogo godina kasnije, sredinom ovog veka F-35 sazreva i postace ono sto treba.
Procitajte o obecanim sposobnostima F-35 pre 10+ godina i videcete da to tek Blok4 moze da zadovolji-donekle. Naravno, prodat je i uz par laznih obecanja kao sto su veća brzina, i sposobnost da zameni A-10 i F-18. Medjutim ko je u to verovao i onda je stvarno glup. To su bile marketinske igre.
Ne kazem da je F-35 prodan silom (osim u slucaju Japana) Kazem da je prodan jer drugog izbora kupci nisu imali da zamenu ono sto je obecano da F-35 zamenjuje.
Kao sto rekoh, projekad polako sazreva i kao celina (stotine proizvedenih i umrezenih F-35) postaje uspesno strategijsko oruzije najskuplje u istoriji.

Mi

>> i ono što upada u oči je to da ni približno nisu potcenjivački nastrojeni prema SU-57 kao što npr. ovde imamo prilike da pročitamo…

Naravno da nisu, zasto bi bili? Takodje ruski strucnjaci nisu potcenjivacki nastrojeni prema recimo F-35, i ako je ja bi rekao upravo on ovde takoreci obavezan program kad aje hejt u pitanju. Su-57 ima ocigledno ogroman problem sa motorom, znaci od kraja 2017 ni reci o tome…

Pe

A šta će Putin da kaže? Poklonio nam migove, tenkove, plin po nižoj ceni, a mi njemu nož u leđa.

Be

Naj bolje bi bilo da kupimo avion 5 generacije, jer ce sve moderne vojske imati taj avion posle 2030.

Ali nekako smo u nezgodnom momentu usli u pricu. …bas onda kada se prelazi sa 4e na 5u generaciju.

A u 5oj generaciji nema bas puno izbora, za sad.
Americki F-35 (F-22 nije na trzistu) ne dolazi u obzir radi cene i politickih ucenjivanja a
Ruski Su-57 nije jos spreman za izvoz a Su-75 tek postoji kao velika maketa.

2035 Kad sve moderne armije budu imale 5u generaciju, mi ce mo imati 4++

Odgovori
Du

Vidjela žaba da podkuvaju konje digla nogu dobila podkovu skočila u vodu i se utopila. Eto tako će sve bananice da prođu sa svojom 5 generacijom

Ma

Па нама је изгледа план да имамо 2 ескадриле ВБА. Ако сада узмемо Рафал за наредне године, неће бити никакав проблем да 2030+ узмемо нпр. СУ-75

Da

Sto se babi snilo..hoces da sedis na dve stolice?? Daj Rafale I mistrale,da se uvucem francuzima malo,mozda pomognu da udjemo u Eu. Ili da sutra zovem Putina da stavi veto za Kosovo,a mozda da ga zovem da nam da gas po 100 dolara? Ili da zovem brata Cija da nam kupi zeljezaru,ili Rtb Bor? Koji crni strucnjaci iz vojske? Ovo politicko mesetarenje,pokusaj sedenja na dve stolice,obicno se obije o glavu drzavi u datom momentu. Ti ces sad da skockas dve,tri milijarde da promenis celu strukturu RV-a samo da bi ti ona stvar dole bila dyza od komsija? Mi jednostavno vodimo kupus diplomatiju,a takve su nam I vojne nabavke!

Mi

Vala dosta šuplje priče o Rafalima svega vam. Sad svaki dan spominju Rafale za Srbiju da Vučić ne izgleda loše jer ih je Hrvatska pazarila, a mi nemamo bolje.
Smejurija novih dimenzija.

Nismo ni MiG-29 modernizaciju završili.
Ako jesmo pohvalite ih malo. Pohvalite i pokažite nove pilote da ih se ponosimo. Da vidimo nove rakete vazduh-vazduh R-77 i vazduh-zemlja koje smo kupili pod krilima naših aviona a ne saćaste lansere iz prošlog veka. To što je uloženo u njih ima da nam leti i patrolira nebom još 8-10 godina.

Odgovori
al

Tacno u centar mete! Dnevnopoliticka naklapanja vrhuske pred izbore… Te ovo cemo – te ono cemo i naravno niko kao mi.

Videh pre neki dan dve 29-ke iznad Novog Sada u paru. Iskreno, ne secam se kad sam video u zadnjih par godina dva komada a da nije nesto pokazno za vrhovnog, znaci redovan letacki dan.

Kao sto kazes: pokazite ih narodu u letu, sa okacenim BVR raketama, sistemima samo-zastite, ako imaju nesto od EI i PED-a, u nocnom letenju, pokazite ih u novoizgradjenim hangarima i najvaznije: pokazite mlade pilote kako se spremaju za letenje a ne ekipu koja je na kraju letacke karijere. Isto vazi i za Pantsire, Mil-ove, Airbus-e…

RV i PVO cine ljudi, buducnost mu osigurava privlacenje novih kadrova a ne predizborna naklapanja ovo cemo – ono cemo…

Mi

>> Vala dosta šuplje priče o Rafalima

Eh, pa nece vam „uslisiti“ molbu, to je predizborna šuplja priča, nesto cime se vrsi saturacija mozgova gradjanstva da se ne bi razmisljalo o pravim problemima

Kao sto se PVO sistem zasicuje rojem dronova da ne uoci pravi cilj i dejstvuje po njemu, tako ovaj rezim saturira nas zdrav razum besmislicama!

Ni

Koje R-77? To nikad nije nabavljano!

Г

Потпуносте у праву. Одједном Рафал без алтернативе. А шта можемо да искористимо од њега. Да видимо прво како функционише ометање овог авиона, било би добро да имамо чиме да то пробамо када наше комшије буду летеле. Авион који је направљен у релативно малом броју примерака пореди се са класиком која је пребацила 1000 комада. Друго, производња овог авиона је дуго било прекинута јер није било купаца и вероватно је онда политика умешала прсте па крећу Египат, Индија,…Невероватан примитивизам у изјавама одговорних људи…

Mi

Nikola,
Naši zvaničnici su više puta rekli da je kupljeno novo naoruźanje za Migove uključujući aktivno vodjene rakete VV i vodjene rakete VZ.
Vučić, Miloradović..
Tačno je da nikad nije bila vest da su zvanično i stigle.
Poenta čitave modernizacije na SM koja je u toku upravo i jesu te rakete!
Siguran sam da je sve na T6 u citatima..

Du

@nikola
R77-1 su kupljene i to 200kom

NN

Da li je realno moguce integrisati ruske rakete VV na Rafal, sa inzenjerskog aspekta?
…samo razmisljanje

al

@Dusan

Ali teorije nema da je ta cifra. Ubedjen sam da ako je i uzeto nije ni pola od toga…

Mi

@Dusan
Na osnovu čega iznosite tu informaciju?
Brojka je prevelika i nema smisla.

Sr

@NN
R-73 su vec integrisane na Miraz, tako da verujem da moze i na Rafal. R-77, u teoriji je izvodljivo, u praksi tesko. Komplet komunikaciju moras prilagoditi, praviti nove algoritme…

Nije to sad neka briga. Nesto ja sumnjam u celu tu pricu, preskup je to avion.

@dusan
sećam se da je pre nekoliko godina rečeno da je kupljeno raketa za 30 miliona dolara, to odgovara oko 30 do 32 R77EA.
Ne treba zaboraviti da tek 11 od naših 14 migova 29 mogu da nose radarski navođeno oružje.

Mi

@Marko
I ja se secam toga. Svasta su rekli i to zvanicno za nove vazduh-vazduh rakete. Nista od njih nisu pokazali do sada, a bas vole da se hvale sa novim:-)

Nema smisla ulgati u modernizaciju radara a ne kupiti osnovni paket novih sposobnijih raketa.

А

@Miladojka Youneed

И за МиГ-ове су појединци причали да је предизборна „шупља“ прича, као и за неке друге набавке, па се ипак показало да је већина тих набавки била реална…

da

„Ratno vazduhoplovstvo se opredelilo za Rafale, ali kada budemo uradili sve analize, videćemo za šta će se vojska opredeliti“ – dr Stefanović iz Beograda. Inače, vrh izjava koja odmah ukazuje da se odabiru novog borbenog aviona pristupilo strateški, planski i studiozno.

Odgovori
To

darac u sridu..

Mi

Trenutno mislim da ovo govori ministar koji je tu da popuni mesto, odlazi za 3 meseca, domaci se nije potrudio ni da pregleda do kraja i prica kao i voditeljka … malo ofrlje …

A ruska strana je rekla da moze sisteme PVO da nam isporuci u „najkracem roku“ pa cisto sumnjam da je to nekoliko godina za Pancire …

A ako cemo politicki – ocekivo bih u martu nesto bas znacajno – ali bas znacajno (ne avione) …

Kr

Da, da :)) i meni je to privuklo pažnju.

Mi

Kad budu dobili ponudu od Francuza koliko će da košta eskadrila Rafala sa naoružanjem i obukom pilota i tehničara, i kad budu analizirali druge važne podatke i uporedili sa alternativama, tada će moći dati konačni zaključak. Za sada im se sviđa avion.

Tr

Razume se on u tematiku k’o magarac u kantar

De

Nabavili ste FK3 i planirate nabavljati Rafale? Mislim da neće ići jedno s drugim, ne da samo mislim, nego znam, isto kao što ne ide u Turskoj ruski S 400 I američki F35, iz istih razloga. To jednostavno ne funkcionira tako i to svatko, tko i rekreativno prati politiku, zna. Dassault i Francuska svakako moraju voditi računa o svojim tehnologijama i ne mogu dopustiti da Kinezi i Rusi skupljaju podatke i uvježbavaju strategije protiv francuskog Rafala pa da se onda Rafale sramoti u Indiji, Egiptu, itd. Morat će te odabrati stranu definitivno.

Odgovori
Iv

System Spectra??R Srbija je na Zapadu participirana kao netko tko vrlo lako dijeli ono sta se ne bi smjelo djeliti .Sjetimo se :,,Hvala Xi,,ili kinesko ispitivanje srusenog USA aviona 1999??Tako da ne vjerujem da ce RF odvagati profit naspram rizika, gubitka prednosti koju ima naspram Istoku.Da se izgubi ta prednost zaboravi vise narudbe 80+aviona od Arapa,……

dz

kupili mistrale i radare i prodace ti sve ako lepo platis, a ovo sto ti pises su hrvatski vlazni snovi,lol.

V-

Jes Džoni,platiti….a to je kljucna rijec.

Tko ce to da plati 🤔

De

@dzoniiii, mistrali i radari nemaju veze s tehnologijom ugrađenom u Rafale i naravno da ti neće prodati sve bez obzira koliko platiš, I kod nas ima lumena koji upozoravaju da je Francuska prodala vama Mistrale, a nama Rafale pa je to sad „kao“ izjednačeno i znak da Francuska vas više voli, možeš misliti, hahaha… Amerika je odustala od prodaje preko stotinu F35 Turskoj, zbog potencionalne i stvarne opasnosti po američku tehnologiju, tako da, ne lupaj gluposti. Gore ti je rekao Ivan jednu istinu, kad prodaješ svakomu svoju tehnologiju izgubiš prednost zbog koje i jesi Baja i onda zaboravi prodaju 80 + aviona nekomu. A Rafale u kombinaciji sa FK3 je za Dassault kao članicu NATO pakta put u propast, jer sasvim sigurno će Francuska u geopolitičkim igrama prije biti na strani USA nego Kine pa će sigurno pripaziti da se Kina ne dočepa tehnologije koja bi ih pretvorila u glinene golubove zbog prodaje 12 ili 16 Rafalea Srbiji. Ne radi se o našim vlažnim snovima, već o čistoj logici koja funkcionira tako kako funkcionira u svijetu i ne povodi se za Vučićevim vlažnim snovima koje je on jednu večer odsanjao, probudio se i naredio podređenima da objave kao svoje želje, da ne bi narod pomislio kako on ad hoc smišlja kapitalne nabavke, a smišlja. To što Vučić želi nije Sveto Pismo nikomu, pa ni Francuskoj. Pobrkali ste ga s Bogom. Geopolitičke igre su složen proces i ne podliježu nečijem raspoloženju, već skupu odluka i politika prema glavnim svjetskim silama, Ako te to tješi ne smatram ni hrvatsku politiku suverenom i inteligentnom. I mi i vi smo ko slabije mentalno razvijeni musavi klinci koji se dive nasilnicima i od tih nasilnika kupuju cigle, petarde i praćke pa se sublenasto raduju međusobnom pičvajzu umjesto da uče u školi, očiste svoju neurednu sobu, idu na neki sport, ganjaju cure i žive zdrav život. Nema nama lijeka.

А

@Denny Crane

Да да, Србија је толико критична и ризична, а Индија и Египат који активно користе западну, руску и кинеску технику истовремено тотално нису критични и ризични…

Ri

@Denny Crane

Pokusavam da razumeme vasu logiku al’ neide.

Kazes“Ameri nisu prodali F35 Turskoj zbog S400, a po toj logici Francuzi nece prodati Srbiji Rafale zbog Kineskog FK3??. I jos spominjes da je to zbog toga sto ce da im steti prodaji Rafala Indiji i Egiptu“.

A ako znamo da je Francuskoj i NATO naveci geostartgiski protivnik Rusija a Kina samo geostrategiski rival kako onda objasnjavas da su Francuzi prodali Rafale Indiji i Egiptu koji poseduju ruski PVO.

Indija poseduje S400 a Egipat poseduje S300VM + BUK2M i Tor 2M

Pa zar nebi bilo logicnije da Francuzi zastite svoju tehnologiju od Rusije,ili iz vas mozda samo govori komsisaka zavist.

Srbija ce kupiti on sto Srbiji treba, i tu se svaka diskusija zavrsava. Mi mozemo ovako da se pereterujemo do sutra ali niko od nas ne utice na konacnu odluku o tome sta ce Srpsko Ratno Vazduhoplovstvo da kupi. A vreme ce samo pokazati dali je neka odluka dobra ili promasaj.

Mi

Francuzi sigurno nemaju planove niti iluzija da bi mogli ratovati sa svojim avionima 4+ generacije protiv Kine. Ali njihovi avioni imaju američke dijelove, pa im Amerikanci najvjerovatnije neće dozvoliti da prodaju Rafale Srbiji, a ne zato što Francuzi imaju geopolitičke pretenzije protiv Kine koje će FK3 da pokvari.
Tvoja opaska da Vučić sanja i ad hoc smišlja kapitalne nabavke je više odraz tvojih želja, kako bi se uklopilo u omiljene hrvatske predrasude o Srbiji. A mi znamo tačno koje tijelo pri Vojsci donosi odluke po pitanju vojne tehnike, a politički vrh je onda taj koji to nastoji da realizuje.

Dr

@Ivan delenje olupine iz ‚99te je sasvim okay , to nije kupljen avion već oboren , to nije partnerstvo već je bila agresija te iste USA na Srbiju.
Trenutna situacija je takva da će Francuzi vrlo rado prodati svoju letelicu Srbiji jer su ih Britanci i Washington izdali (Preveslali) i Australiji ispred bosa su im oteli par desetina milijardi dollara !
To im Francuzi neće oprostiti , Link16 Srbiji baš i nije potreban uzgred Navihaciono napadni Sistem je Francuske proizvodnje , nije kao na EF – 2000 „Eurofaighter“ Američki gde pre svakog poletanja morate da platite da cam oficir iz USA otključa isti , a vi to platite debelo. Jedini problem su katapult sedišta jer su Britanska ali mislim da će to biti okay , potpisan je ugovor sa britancima i vojnoj saradnji !

YP

@Denny
Baš se pitam šta ruski radari hvataju na nebu čitave istočne i severne Evrope? Pa iz Kaljingradske oblasti mogu da posmatraju i lep deo NATO vazdušnog prostora u srcu Evrope. Da ne leti možda NATO na istočnim granicama u avionima iz privredne avijacije ili sa muzejskim eksponatima?
Isto važi i za Kinu i NATO. Možda je još samo F22 neka manja nepoznanica.

Rafal je već dugo u upotrebi i francuzi su rešili da komercijalizuju maksimalno avion jer će u narednoj deceniji svakako razviti novi avion. Dugo su ga čuvali pod staklenim zvonom.

V-

YPT, netocno.
Franci su se itekako trudili prodati Rafala od samog starta, no nije im poslo za rukom.

Francuska je ipak globalni igrac, ne kao US of f****** A, ali daleko globalniji i potentniji od Brita.

Americkim kurvinjskim potezom u indopacifiku, ugrozili su odnose s ne najblizim saveznikom ali svakako najkorisnijim.
I sad to nekako moraju kompenzirati.

Br

To mozda vazi za neke strateski bitne proizvode, kao sto su upravo navedeni S400 i F-35. Mistral, FK-3, Pancir ili radari GM 200 i 400, to nisu. Rafal mozda jeste, ali od toga svakako nema nista, niti je samo jedna manja eskadrila Rafala ikome potrebna, ovo je samo zbog izbora.

Iv

##Milan
Francuzi nemaju ali Indijci imaju i to jako realne. Prosle godine je poginulo +30 indijskih vojnika na Himalaya, bas u srazu sa Kinom.Imam neke facebook prijatelje iz Indije i nakon dolaska Rafale u Indiju,to je bilo veliko slavlje i naslovi ,,sada se sve mjenja,,Tu je isto i Pakistan koji je prosle godine oborio ono ,,2 ,,Mig od Indije? Mislim da ne moram objasnjavat geopoliticku situaciju tamo ,Pakistan + Kina protiv Indija.Ako uspredis moguce narudbe Indije i Srbije ,sigurno znas koga odabire Francuska.

Iv

####Ris
Ti si jako optimistican ?Dali ti mozda znas koja je razlika izmedu namjenske industrije u RH i RS???90% napredne tehnologije sa Zapada/USA je nama dostupno dok Vi imate ogranicenja zbog :,,Hvala Xi,, , 1999 i Kineskih strucnjaka na olupini,RF i njenog ocitog zaostajanja u avijaciji ili tako rekuc u svemu,………………………
A sto se tice Rafale tu ima jos jedna jako veliko ogranicenje za Vas,Indija.Uz Tajvan Indija je najrealniji ucesnik RATA sa PRC.Indijski Rafale su ravnoteza mozda i prevaga u buducem sukobu.Indija bi pucala od srece da se Srbiji prodaju isti aparati??Prosle godine poginulo vise od 50 indijskih vojnika od Kineza.Buduce narudbe Indije i Srbije stavljaju Francusku pred izbor ako vec USA ne blokira.Francuski odaber vec znas.Sjedenje na dvije/tri stolice dolazi na naplatu.Sorry,
I am Happy.

А

@Ivan

Французи ће одабрати и Србију и Индијце, јер њима требају наруџбине (предност Индије), али и утицај на Балкану (предност Србије). Друго, Индијци немају никакву моћ да спрече на било који начин продају Рафала било коме.

Купите нешто добро и ново.

Odgovori

Zašto davati tolike pare državi koja poslednjih tri decenije vodi neprijateljsku politiku prema nama?

Odgovori
Yo

Najskuplje je ono što ne radi posao – onda su to bačene pare pa ma koliko bilo povoljno…
Lovu mi preozbiljno shvatamo – jer je nemamo – što ne znači da je treba bacati.
Često su pominjani Suhoji kao zamena za Migove, ali Egipćani ih jesu uporedili sa Rafalima (obe sorte imaju) – i pohrlili za još Rafala…
Suhoji 5. generacije su trenutno nedostupni i za same Ruse – sem u simboličkim količinama – jedan utežu, a drugi tek prototipuju…
Iskreno, ubacuje se nešto već dokazano kao pouzdano i sposobno, a tu je Rafal po mišljenju mnogih vojski, pa evo i naše – trenutno najbolje rešenje.

Ne

Mislim da je ovo takticka igra srpskog rukovodstva. Zna se odma da Zapad, ukljucujuci i Francusku, nema sanse da proda njihove lovce Srbiji, i zato se vruci kesten prebaca njima, da oni donesu odluku i odbiju. Time Srbija izbegava komentare, da se vezuje za Rusiju, vec dobiva slobodan prostor da se odliuci za ruski avion, uz izgovor, probali smo na Zapad, odbili su nas, i prinudjeni smo da kupimo od Rusije.

Odgovori
С

Занимљиво размишљање

Bo

Može se desiti kao sa Gripenima. Nikad nije odgovoreno na upit.

Upravo tako

А

@Nenad, Skopje

За америчке би могли да причамо о неким „забранама“, за Французе те забране не постоје…

Ri

@Nenad, Skopje

U potpunosti se slazem. APP -ako prodje prodje.

zo

Drzite se Rusa,glavobolja manje.Zapad nas je najcesce prodavao za sicu,Rusi nikada.Ne vidim po cemu bi zapadni avion bio bolji u nekoj klasi od Ruskog

Odgovori
Pe

@zoran Evo po cemu: Elektronika, informatika (Rusi to nemaju, sve kupuju i Kini i Koreji, u Rusiji se ne proizvodi mikrocip niti kompjuter).
Vaznije-kvalitet radara – tzv AESA je standard na zapadu, jos od 1992 (Japanski F-16).Rusija jos serijski nema ni jedan jedini avion sa radarom AESA.
Dalje-kvalitet motora.Zbog daleko kvalitetnije izrade i kvalitetnijih legura, zapadni motori imaju daleko veci resurs, cak i do 3-4 puta vise od ruskih.
Glavno-jednostavnost upravljanja, i to sto se zove „situational awareness“ ili, koliko informacija pilot moze da realno primi od sistema u avionu.
Ruski avioni su zahtevniji za letenje zbog zastarelosti i losije osmisljenosti kabine i td – pilot prima manje informacija te je u zaostatku.
Iako to nema veze za aviomiting, u pravom sukobu je kljucno.
Takodje, jedini ruski avioni koji su realno dobri – porodica SU-27 i njegove modifikacije (su-30 i su-35) su ogromni, daleko veci od zapadnih, i samim tim vrlo lako se otkrivaju na radaru, a posebno u geografski maloj zemlji kao Srbija.
Dakle, u Rusiji za nas nema nista, i ne izgleda da ce u skorije vreme biti, u kako losem im je stanju aeroindustrija.

Ni

@PeDu, čitaj šatrovački
Kod tih Rusa ništa ne valja, ne znaju, ne mogu, da nije Koreje i ponekad Kine oni ne bi znali za diodu, o čipu da ne govorim. Ne valjaju njihovi avioni ali zemlja koja ih kupi dobije sankcije. Ne valjaju njihovi PVO, ko kupi, dobije sankcije.
Zapadna tehnika, čitaj US provjerena, 100:1 obaranja, naravno kad imaju 50:1 nadmoć.
Prvi radar sa faznom rešetkom je bio na Mig31, Zaslon, čitaš ruski nađi detalje itd….
Ima li smoga gore kod Maršalata.

Yo

@Nixon

E taj sada modernizovani MiG 31 bi čika-laik pazario jednu eskadrilu – kao čist lovac – 4 kom pokriva liniju od skoro 1000 km i odvraća efikasnije, verovatno i jeftinije nego višeslojni PVO. Superioran u odnosu na sve druge avione u daljoj borbi – do bliske neće doći…
Brži, „višlji“ i bolje i dalje vidi od svih, a ima i „duže ruke“.
To što mu elektronika kaska – rešeno je sa 2 pilota – pa i Rafal bolje radi posao u takvoj varijanti.
Onda bi višenamenski mogli da sačekamo kad bude spreman i povoljan, a jurišne možda i sami možemo zadovoljavajuće da skarabudžimo – ukoliko im bespilotne ne uzmu posao.
Ja bih tako – više specijalizovano nego višenamensko – što ne znači da tako valja, ali koriste takav koncept neka baš moćna vazduhoplovstva – ako sam dobro shvatio vazduhoplovnu priču… :)

Pe

@Nixon Mozete slobodno proveriti na internetu podatke o broju srusenih aviona u avio-duelima od 1945-danas.
Daleko veci broj oborenih aviona je Sovjetske i ruske proizvodnje, od rata u Koreji gde je F-86 desetkovao MiG-15, preko Vijetnama i naravno sukoba Israel/Arapske zemlje – gde su Izraelci pocistili sve sovjetske avione samo tako.
Ali je SSSR imao kvalitetne avione koji su mogli da se nose sa zapadnim letelicama, posto je mnogo novca ulagano u fundamentalnu nauku, i td.
Taj MiG-31 je poboljsana verzija dosta spornog aviona MiG-25, i u svoje vreme jeste bio vrhunska masina.
No, posle kolapsa 1990-ih, obnove proizvodnje u daleko manjem obimu sredinom 2000, danasnja Rusija daleko nije na nivou SSSR 1980-ih, niti je realno da moze dostici ili prestici zapad.
Pogledajte samo poslednje programe – Su-57, novi Tu-160, MiG-35 – poraz za porazom.

Gl

Petrovic Dusan

Dule jel ti znas da nakon otpisivanja tomcat-a i aik 54 rakete ameri nemaju nijednu vv koja moze da obori MiGa 31,jer ide na 25km i moze da gadja odatle,a maks visina zapadnih vv raketa je 14 km,zato se ameri najvise boje njega.Da dodam zbog velike brzine teze ga je zahvatoti nisanskim radarom

B

@ Petrovic Dusan
Taj MIG- 31 je masina bez pandana u svetu. Modernizovan, planirano da sluzi najmanje do 2030. godine (kao naslednik najavljen je MiG-41). Izmedju ostalog sposoban da nosi hipersonicnu raketu Kindzal Kh-47M2 (brzina10 Maha ili nekih 12500km/h u gustim slojevima atmosfere, visoka manevarbilnost pri letu, sa obicnim konvencionalnim punjenjem moze da potopi nosac aviona, mada sa tom brzinom i cisto kineticka energija busi kao noz kroz puter).

Mi

@Dusan Petrovic pravite veliki ERROR kad kazete
da su Tu-160 i MiG-31 poraz za porazom?

Tu-160, Suhoj Flanker familija, i MiG-31 su verovatno najuspesniji Sovjetski/Ruski borbeni avioni u istoriji.

Tu-160 je verovatno najbolji bombarder ikad napravljen. Nijedan zapadni bombarder nema ni blizu takve performanse i sposobnost „dostave“. Kolaps Sovjetskog Saveza mu je usporio razvoj za dekadu bar, ali kao sto vidite, vraca se na scenu. Dokaz da je itekako uspešan je sto je vraćen u proizvodnju i sto niko na zapadu nema Bombarder takvih letnih sposobnosti!
Mdernizovana varijanta koja je pocela da ulazi u upotrebu Ruskih VKS je dokaz da je preko potreban.
Isto gore navedeno vazi za modernizovani MiG-31 koji danas nosi bolji radar i nove rakete – R-37M, Kh-47M2,R-77-1…
MiG-35 nema kupca i tu je kraj. Oticice u istoriju kao nikakad prodana verzija MiG-29M2 ili ce se koristiti da se M2 modernizuju u slucaju ko ih je kupio (Egipat, Alžir)

А

@Petrovic Dusan

И милион пута вам је речено да је статистика као бикини, открива све, а не показује ништа.

Базирати тврдњу да су совјетски/руски авиони лошији само на основу „листи ваздушних дуела од 1945. год.“, без дубље анализе свих фактора сваког од тих појединачних ваздушних дуела, је толико погрешно на безброј нивоа логике и анализе података, да више није ни смешно што ви већ 2+ године бацате ову тврдњу на скоро сваком чланку на овом сајту. Али то није ни толико изненађујуће од коментатора који је у 5+ коментара тврдио да само руски авиони у 21. веку испаљују НРЗ-ове, да би сте потом нестали са сајта на подужи период када смо ја и неколико других коментатора доказали да та тврдња уопште није тачна, као и многе ваше друге тврдње…

Dr

@Petrovic Dusan hmmmmmm neznam sta bih ti napisao u vezi CPUa.
1. Rusi imaju CPU i to cak i Fabriku u Moskvi CPU ima dve verzije i odaziva se na ime ELBRUS i 64voro bita-n je .
2. o softveru mislim da ili si zlurad ili ti treba ova bezveze izjava da bi , eto , bio jako pametan, nazalost ispao si smesan , da ne napisem neku drugu opisnu rec, Rusi imaju i te kako jaku softversku bazu da pomenem samo firmu „Kaspersky “ orginalni RUS ono pravo.
3.novije verzije Flankera E (SU-35) su toliko elektronski opremljeni taman koliko i F-16 Block 70/72 a mozda i kao F-15EX.

Vidi necu te pljuvati , malo mi je degutantno , ali bih ti s avetovao da pre nego napises kakvu brljotinu prelistas nekoliko Stranica na Internetu , tu svasta moze da se nadje .

To

Prvo se morate opredjeljiti da zatvorite sva poglavlja o prijemu u EU, priznate Kosovo i onda ćete moći poslati zahtjev za ponudu o kupnji Rafala.

Odgovori
Po

Hahahah, kao i za Mistrale i Thales GM radare :D
Nema ništa od toga, Francuzi će nam prodati šta god da im tražimo izgleda, ipak para vrti gde burgija neće :)

St

Celaj, prvo moramo da ih otvorimo. O zatvaranju oko izbora 2030-2040.

ge

Zaboravio si napomenuti da još moramo vratiti Krim Ukrajini a možda i priznati Tajvan da bi mogli bilo šta nabaviti sa zapada pa tako i ove avione.

Mi

Dobro Stojko kaže, nisu ih još ni otvorili, kamoli će ih zatvoriti prije 2050.

Le

Ништа од тога мој Томиславе, колико сам схватио из коментара и из хрватске штампе пропаст ћемо и ми и Русија толико брзо да не би стигли ни да потпишемо то признање. Готови смо. Не знам само зашто толика нервоза ?

dz

i jao hahahaha, francuzi ce sve da prodaju, jos ako uzmemo f4 pa ima da puknete od ljubomore.

V-

E moj Johnny, ja bi iskreno volio da Srbija uzme glanc novu verziju Rafala, F4.

No, pitanje je ima li Srbija vremena za to?

Uzevsi u obzir da je Dassault ipak privatna kompanija, koja gleda iskljucivo kroz profit, kada bi moguca srpska porudzbina mogla doci na red?

Ako ih narucite sada, mozda i stignu do 2030.

Ljubomora?
Nema mjesta njoj.

Jer, stvari ce ti ovako izgkedati.

2025 12 kon F3R su u HR.
Puna operabilnost oko 2027.

Vec 2030 mozes ocekivati novu narudzbu od 8 kom F4 (6 jednosjeda j 2 dvosjeda)

Oni bi mogli poceti pristizati 2035.
Kako oni pristizu, tako F3R ide na upgrade na F4 standard.

A tad sam ja vec na Vanuatu i zivo me zacese za baljkance sto vole mokriti u vjetar

mi

@V-K-O-K Pa nama oko 2030. godine i trebaju, eventualno može i malo kasnije. A kada će Hr dobiti, uvesti u nauružanje,dostići punu operativnu sposobnost to nije naša stvar. Možda je u ovom trenutku zanimljiva za predsednika, ali svakako nije naša stvar.

Gu

Ajde Francuzi budite bar jednom ljudi…pa nam nemojte prodati avione.

Odgovori
To

Kako je malo vremena proslo od „Realnosti i utopije Rafalla za Hr“Do toga da ih i Srbija kupuje..Strateski i studiozno u mjesec dana..Jos ni modernizacija na Migovima nije zavrsena.

Odgovori
А

@Tomass

Прошло је тачно 10 година од упита за информације Министарства одбране Србије и одговора на тај упит Дасаулта… Толико о информисаности појединаца…

Sl

Ajte vi prvo kupite novi školski avion,recimo T/FA 50,da približimo naše pilote 21.veku i avionima 5 generacije. Ujedno bi mogli i da preklopimo taj prelazni period kad dođe vreme za povlačenja 29ki i dolaska novog aviona koji mora biti 5 generacije. Nikakav 4,+,++,+++ ne dolazi u obzir.

Odgovori
NN

Kao npr koji?
Su 57 nece biti spreman za isporuku u realnom vremenu izgleda, u narednih 10 godina…
Su 75 ne postoji a koliko se dugo razvija Su 57 kojeg finansira drzava mogu misliti koliko ce Su 75 koji je samostalni projekt kompanije
F 35 nece niko prodati niti bi mi trebali kuputi
Svi ostali su samo makete kao i Su 75.
Realno 2 izbora Rafal F4 i Su 35 . nema vise

Vl

KAI FA 50 je odličan avion koji može mnogo više od toga nego da bude samo školsko borbeni. I meni je on jedan od favorita. Međutim, pitanje je kakav bi odnos zauzeli Amerikanci s obzirom da su učestvovali u razvoju i da postoji dosta delova ugrađenih delova made in USA?

Sl

NN ne vidim zašto bi bio problem da sačekamo još 10 godina do nabavke novog aviona ,ako ćemo na kraju uzeti čistokrvnog 5ka. Naravno uz uslov da u dogledno vreme nabavimo školsko/borbeni avion novije proizvodnje,tipa T/ FA 50 ,što nam isto ne gine . 29ke i ovako treba da lete do 2030.g.možda još koju godinu preko,taman da se uklope do dolaska novog aviona.

Lu

ehehhe U samo godinu dana „vrhunski“ MIGovi29 odjednom ostarili i podhitno postali „zamjenjivi“ :D Pogotovo da ne govorimo o njihovim „vojnim analitičarima“ i medijima koji su mjesec dana govorili kako Rafali koje je Hrvatska ugovorila i potpisala su neka slabija verzija, ništa ne valjaju. ehehe I onda se pojedinci nađu na T6 i pišu kako Srbija ne reagira na ono što Hrvatska kupuje i ne „natječe“ se, nego radi prema dugoročnom planu :) Kao mala djeca. Ozbiljna država. Baš mi je bio potreban smijeh. Hvala :)

Odgovori
Po

Koliko je ko ozbiljan vidi se po nabavkama ;)
Ni ti Rafali neće tako glatko ići, treba mnogo resursa za prelazak sa 2 na 4. generaciju aviona. Imam osećaj da ćemo se još smejati oko sapunice zvane nabavka zrakoplova. Epizoda sa Baracima mi je omiljena za sada ;)

Lu

Naravno da treba vremena i resursa, ne samo kada mijenjaš generacije avione, nego pogotovo kada skačeš sa istočne tehnologiju na zapadnu koja je miljama daleko. Godina dana ti je samo za obuku pilota. Hrvatski piloti i mehaničari su eto već mjesec dana u Francuskoj. Kada se vrate 2022, hangari će biti gotovi, simulatori će već biti dostavljeni, itd. Zato je mala vjerojatnost da će Srbija uopće kupiti Rafale.

V-

Luki, nije to izmisljanje vremeplova.

U zrakoplovstvu se nista ne radi napamet.

NN

Pa Srbija jos dok je nabavljala migove rekla da je to prelazno resenje, sada sto neki ne shvataju sta to znaci je druga stvr.Migovi su za sada dobri, za 5 godina nece biti bas tako, a nabavka novih je proces od par godina,proci ce godine i godine dok novi dodju.

Sl

Ja bih uzeo 12 SU34, a onda sačekao neki dostupan ruski avion pete generacije…

А

@Slobodan

Интересује ме у којем свету бомбардер мења ловца?

Sl

@ Aleksa
Mi lovce već imamo,tako da bih uzeo Su 34,a za par godina kada se ukaže mogućnost uzeo bih recimo SU 57 recimo 6 kom i 12 dronova Ohotnik ili kako se već zove… i eskadrilu SU 75

А

@Slobodan

Ми ловце „немамо“. МиГ-29 су узети као привремено решење и већ треба да се уђе у причу о њиховој замени где су два једина реална решења Рафал и Су-30 (поготово зато ће бити добро питање да ли ће Су-57/75 и Охотник уопште бити спремни за извоз 2030. год.).

Друго, опет нама не треба Су-34, јер је он за нас де факто стратешки бомбардер за који ми немамо ни основе услове да би га користили. Једина реална замена за Орлове (и Галебове) су школско-борбени авиони, типа М-346, ФА-50, Л-15, ЈаК-130 итд.

SL

@ Aleksa
Ako je tako kao što kažeš,onda treba uzeti rafale i završiti priču,naravno ako hoće da nam prodaju….

Lu

ehehe ne mogu se prestati smijati. Super :D Izvrsna vijest :)

Odgovori
GK

Nakon ove najave i zaklinjanja u rusku tehnologiju cijena gasa će sigurno bit povoljnija. A bojim se da bi voždu ova trajna ugroženost i pretnja atentatom mogla postati stvarnost. Više puta se pokazalo da se Putina ne smije vući z nos. Politika kopiranja Tita i levitacije može proći jedno vrijeme, na kraju te svi odje… i ostaneš sam.

Va

Ovo naš vožd Putin neće mirno da posmatra kaki bre rafali ruje će da nas kazne mora da kupimo mig35 jer neko mora da uzme prvi od inostranih zemalja za reklamu

Odgovori
De

Izgleda na osnovu izjava zvaničnika da se zaista ide u nabavku Rafala, odnosno da je on prvi na listi, a meni se čini da se traži način da avioni budu isporučeni do 2024 najkasnije, možda uz neki dogovor u trouglu Srbija-Francuska-Ujedinjeni Arapski Emirati.

Odgovori
Bo

Zašto do 2024?Što će se tada desiti?I što će u vojnom smislu Rafali promijeniti te 2024 godine??Bilo bi bolje nešto manje….sa jednim motorićem…..a u malo većem broju…

Mi

Izgleda kao žešća onanija da prostite. Nikakva lista, nikakav ozbiljan pazar. Tek je 2022!
Postoje drugi i treći i daleko veći prioriteti za VS pre te liste. Što bi rekli Let3, ovo je svršavanje sa vrha katedrale.

Ma

Upravo tako i ide….. preko prijatelja iz azije tri godine su ok za isporuku.
Inace neko je rekao da u Martiniku moze max 20 aviona da se proizvede.
Naravno da fabrika Daso moze u svojim pogonima da gura 100 setova godisnje.
Inace je u procesu je za nabavku mig 29 verzije 9 13 jos 4 komada jednoseda…
Koristice se r 27 er i r 77 1
Dometi 130 odnosno 110km
Buducnost naseg vazduhoplovstva je u tri eskadrile.
Jedna skolsko borbena i jedna LBA
I jedna lovacka znaci do 50 jedinica i sve to pre 2030….

De

Kako „nikakva ozbiljna lista i nikakav ozbiljan pazar?“

Sve ima svoj redosled dolaska, kada je naručeno (nešto i plaćeno) i kada fabrike mogu da isporuče,

MI-17
MI-35M
H-145M
Talesovi radari (verujem da će nešto od tih 22 komada doći i sledeće godine)
Panciri
C-295
Mistrali na Pasarsima

itd.

A sve pobrojano je potrebno.

A zašto mislim da će i Rafali (ili možda neki drugi tip aviona) doći relativno brzo, pa, to su neke moje pretpostavke, na osnovu izjava zvaničnika.

NN

„a meni se čini da se traži način da avioni budu isporučeni do 2024 najkasnije, možda uz neki dogovor u trouglu Srbija-Francuska-Ujedinjeni Arapski Emirati.“ – ma, nema šanse, kakvih 2024. Sve i da postoji jasna volja naših i njihovih, treba dok se složi ugovor, potpiše, eto ti 2023. a možda i više. Nema šanse prije 2026. i to polovni. To što si naveo je spermudski trokut i iz takvog odnosa mi izlazimo jebeni. Mig 35 je najbolja opcija.

Pe

Despot
Ako hoćeš da ti Rafali budu isporućeni 2024, to znači da već sutra moraš da šalješ pilote u Francusku na obuku i mehaničare, i cijelu infrastrukturu da prilagođavaš Rafalima. Nije to daj Maro one stvari. Ako ništa od ovog gore nije najavljeno, onda nema ni Rafala 2024.

Mi

Nikakva lista aviona za ozbiljnu analizu (poredjenje sposobnosti, isplativosti/offset, politicki efekat) ne postoji osim na T6. To sam hteo da kazem. Pre-ra-no je! Novi Rafal F4 za 3-4 godine je ne-mo-gu-će dobiti, i to je samo Vučićev zvanični trenutni odgovor na hrvatski pazar Rafala F3 koji stizu do tada.
Pozdrav.
Za sve drugo navedeno se slazem.

Pr

#Miloš77

Naše RV je odavno uradilo sve analize kada su u pitanju TT karakteristike, po toj analizi favoriti su jedan navion sa zapada i jedan avion sa istoka, nema tu šta mnogo više da se analizira, jedino je ostalo da se na državnom nivou vide neki politički pozitivni ili negativni efekti kupovine jednog od ta dva tipa aviona, kao i mogući offset itd.

A kada sam rekao trougao Srbija-Francuska-UAE, mislio sam pre svega na nedavno potpisan ugovor između Francuske i UAE u vezi nabavke 80 Rafala F4, i mogućnost da se mi sa recimo 12 aviona ubacimo u tu isporuku, što nije tako nemoguće ako se sagleda da imamo dobre odnose (Vučić-bin Zajed hoću reći) sa Emiratima (baš pre nekoliko dana su Vučić i ambasador UAE u Srbiji imali dug razgovor).

Ne tvrdim ništa, samo kažem da ova mugoćnost uopšte nije nerealna, da recimo od prvih 12, 18, 24… Rafala za Emirate, mi, uz neki prethodni dogovor sa Francuzima i UAE oko načina plaćanja, dobijemo 6 komada do 2024/25… sve to može da se ispregovara veoma brzo.

Mi

@Pravi Despot
Ne kazem da jenemoguće, ali mislim da nema smisla posto poto uletati u takav pazar da bi dobili tih pola eskadrile F4 do 2024-25. Nama ti avioni ne trebaju do kraja ove decenije. Mi smo ulozili novac, trening, i rad (koji je jos u toku) na MiG-29 (modernizaciju na SM) sa novim raketama koji ce da lete sveze remontovani bar do kraja decenije, a mogu i nekoliko godina posle. Zasto se zuriti i na silu (kao Grci po svaku cenu) sto pre uzimati nove Rafale.

Ja bih ladno sačekao bar do 2024-25-te i onda analizirao svežu situaciju iz političkog i tehnološkog ugla.

Taj novac koji bi po nekima trebali da uplatimo za nove Rafale F4 sto pre bi ulożio u PVO, naoruzane BPL i sve ostalo preko potrebno.

mr

Ovde niko ne razmišlja o tome da mi ne smemo da uzmemo sledeći avion iz Rusije. To nije dozvoljeno, ako hoćemo zapadne investicije, a hoćemo ih očajnički. Mnogo je para koštala korona kriza. Milijarde se povlače za krpljenje rupa i dobijanje izbora. Koliko samo košta havarija u Tentu i struja iz uvoza. Sve to mora da se vrati kroz narudžbine skupih zapadnih, a ustvari Francuskih aviona, sudeći po svemu. Kupili smo airbus helikoptere, transportne avione, a logičan sled je lba za koju godinu. Neki to teško prihvataju, ali progutaće.

Odgovori
Kr

Smijete i možete. Samo što je ili jedno ili drugo, a ne i jedno i drugo. Rekao bih da je došla maca na vratanca. Mene više zanima stav francuske. I Rusije na kraju krajeva. Mislim da su vam američki proizvodi pusti san. Oni su po tome pitanju prilično rezolutni. Dakle to ne bi išlo bez promjene vanjske politike što znači da bi stanke u govoru AV bile beskrajno duge. Francuzi će možda i manje dovesti u pitanje geopolitiku. Rusi bi bili prirodan tijek događaja. Vjerojatno i najbolja ponuda i zaista ne kužim čemu ovaj umjetnički performans. Nije da Rusi nemaju što ponuditi. Zapravo, što više razmišljam o situaciji to mi se više čini da je to zabava za javnost. Prikazivanje srpske vanjske politike kao neke uspješne, neutralne i tko zna kakve, a svi znamo da je miljama daleko od sve i jedne zemlje u okruženju. Da nisu neki izbori uskoro?

Pe

@Krunoslav Slazem se da je nabavka aviona i politicko pitanje.Rusija iz unutrasnje-politickih razloga, radi smirivanja nezadovoljsta naroda, ide na jos veci sukob sa zapadom.To ce se zavrsiti daleko tezim sankcijama za Rusiju.
I sad, Srbija od njih ako kupi Su-30, mozemo i mi da upadnemo u americke sankcije, zbog pukog odrzavanja letelica.Nedavno je Indonezija otkazala Su-35, a i Egipat nikako da plati i odveze vec napravljene Su-35-iz istog razloga-Americke sankcije.
Kako je ekonomski Srbija 90% vezana za EU, jednostavno ne moze sebi priustiti sukob sa zapadom.Uostalom, Rafal jeste bolji od Su-30, cak i Indija ga je uzela iako imaju svoju produkciju najboljih Su-30 na svetu (sa zapadnom elektronikom).

Vl

Krunoslav,
mr,
Niko nama ne može zabraniti da kupimo sve što želimo od Rusa, niti će nam uvesti neke sankcije. Zapadu ne odgovara da nas gurne potpuno ka istoku, a upravo to bi i uradio sa takvim sankcijama.
Nisam pristalica Rafala, smatram da je preskup za ono što nudi. Su 30 u zadnjoj varijanti je oko 42 miliona, što znači da je cena jedne eskadrile oko 500 miliona. Ne mora se u jednom ugovoru ići na sumu veću od milijardu dolara.
Su 35 u zadnjoj verziji je 85 miliona. Eskadrila je milijardu…

Pe

@Vlad Procitajte o CAATSA americkom zakonu.I te kako bi mogli da upadnemo pod sankcije u slucaju kupovine ruskih aviona, eto zbog toga je Indinezija otkazala Su-35, a bice i da Egipat ne bi da rizikuje i otkazace vec napravljene Su-35.
Ako ne moze jedan Egipat, gde ce Srbija da se nosi da njima.Posebno jer ima alternative Suhoju koja je za zemlju velicine Srbija zapravo bolje resenje i pravi visenamenski avion.
Idite na google-translate:
https://bmpd.livejournal.com/4453916.html

V-

Luki, nije to izmisljanje vremeplova.

U zrakoplovstvu se nista ne radi napamet.

Odgovori
Yo

Struka je dala svoju ocenu na polemiku o zameni Migova koju je pokrenuo Tango 6 – i to treba poštovati.
Ma koliko ono „u ovom trenutku“ zvučalo „kriznoštabivski“… :)
Migovi lete, ali i njima vreme leti, pa je sledeće pitanje u kom trenutku ćemo definitivno odlučiti, tj. kada je najbolji trenutak za definitivnu odluku i kako ćemo do isporuke – jer se npr. ispred Rafala napravio red kao da se bombone dele džabe…

Odgovori
Ja

Nije nista struka pokrenula, ON je odlucio da želi Rafale.

Cr

Ne, nije istina da je ON to odlučio. Struka se ovde pita, koliko god tebi bilo teško da to shvatiš i prihvatiš. Imaš i više nego dovoljno portala za izražavanje dnevne doze opsednutosti NJIM, ovde se piše o avijaciji ako nisi primetio.

Yo

Ma nije „on“ uticao na mnoge druge vojske da pohrle ka Rafalima… Nije slučajno verovatno najtraženiji avion ove godine razbucane epidemijom.
Ex-JNA je imala svoj projekat aviona sa Francuzima po uzoru na Rafal – i nešto približno njemu je poodavno želja i naše vojne struke…
€ je inflatoran – bar trenutno i verovatno će biti još neko vreme – što obezvređuje kako štednju, tako i devizne rezerve, ali i strana potraživanja.
Valja ulagati…

А

@Ja

Нисам знао да је Вучић био министар одбране у периоду од 2008-2012 када је тема набавке новог авиона (међу којима је и Рафал) разматрана…

Ma

Ako je izbor Rafal, onda ima da cekamo godinama, zbog velikih porudzbina u svetu. Bolje Miraz 2000 od uae, modernizovan, em bi bio jeftiniji umesto jedne eskadrile imali bi dve, mozda i tri priustiti, nema cekanja, jos prodjes jeftinije

Odgovori
NN

Ne moze se porediti sa rafalom, zastareo, ogranicenih resursa.
Ne treba nam vise aviona nego kvalitetniji i sposobniji, jer mi nemamo pilota za vise, imamo negativan prirastaj i sve nas je manje, nismo mi Kina i Indija.

Mi

Zastava nije ni blizu izvoza HS produkta. Samo prosle 2020. godine HS produkt je izvezao oruzja u vrijednosti oko 150 miliona dolara.
Zastava to moze da sanja. Ima zastarjelu tehnologiju, masine i proizvode. Nikako nije konkurentna. Pa svi proizvodi zastave su kopije bilo Kalasnjikova, Sig sauera, Mausera.

Sa

posto ce praznici pa daj da se nalupamo novogodisnjih zelja….

po mome skromnom misljenju trebali bi prvo da popunimo pvo, i to kvalitetno. panciri, buk i neki s350/s400

nikako mi nije jasno sta se desava sa kinezkim fk-3 (od vec pazareno i placeno do ne spominje se vise). sto se tice mene, cisto radi umrezenja, koordinacije svih tih kompleksnih sistema, ako smo vec krenuli sa pancirima, daj onda i da zavrsimo sa s350/s400. da to sve fino moze da se ukomponuje/umrezi i radi kao celokupni pvo sistem.

onda RV, tu bi se za baznu obuku drzao domaceg. znaci utva sova, posle toga lasta i turbo lasta. sto se tice mlazne skolske avijacije je upitno dali nam to treba (vidi primere mnogih drzava koje ne posjeduju mlaznu skolsku komponentu nego uz jake simulatore i napredne turbo skolske direktno prelaze na dvosjede RV).

e onda sto se tice borbene komponente, uzimajuci u obzir resurse nasih 29tki, niposto nebi isao na 4tu generaciju. zasto? ako smo gore navedeno sredili PVO kako treba i viseslojno, onda cak i da nam miguse izadju iz resursa nije hitna zurba (sem sto bi se air policing morao platit za taj vremenski period dok ne stignu novi avioni).
bilo sta da uzmemo sa isporukom krajem 2020tih, pocetkom 2030tih sa perspektivom upotrebe 20 god. + bice jako brzo zastarelo.

znaci samo generacija 5 dolazi u obzir, ali to ne zuri toliko (PVO).
od toga mi jedino mozemo da nabavimo su-57E i njega bi se „hvatao“, odma stao u red posto proizvodnja ide jako sporo a oni ipak prvo hoce da namire njihovo vazduhoplovstvo.
e onda ako od sahmat bude nesto, i za njega stati u red. dosta podjednakih sistema, tehnologije. bilo bi sinergija.
znaci jedna eskadrila su-57e i jedna kad stigne su-75.
kad vec nismo u nato, makar jaku PVO i dva tipa aviona za koje nemaju bas sve podatke.

disklejmer: samo iznosenje licnog misljenja, bez uvrede ikoga i novogodisnjih zelja ;)

da ste svi zivi i zdravi, sretni praznici!

Odgovori
Pe

Iako nema veze sa avijacijom, ali eto vijest, Hrvatska bira između Bradley i Lynx. Odluka 31.siječnja. Ako će se kupiti licenca za Lynx da se proizvodi u Hrvatskoj kao što je Mađarska odabrala, onda itekako Lynx, bez ikakog razmišljanja. Hrvatska nema neprijatelja i nitko u okruženju predstavlja ikakvu prijetnju Hrvatskoj. Jedino je Mađarska ( EU, NATO država ) tehnološki bolja od Hrvatske, Srbija sa 80% opreme iz Jugoslavije, daleko iza svih u grupi sa Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom.

Odgovori
De

Trebao bi da se ažuriraš druže, omer je daleko bolji za nas, nego što ti prognoziraš. Srbija je dosta toga modernizovala, a još će modernizovati, dok Hrvatska stagnira, odnosno propada joj dosta tehnike iz JNA.

Me

@Despot
„propada joj dosta tehnike iz JNA“ – naravno kada je sve to prestaro ili neperspektivno ili traži previše vojnika za korištenje.

St

@Perica E dobri moj Perice, živ i zdrav ti meni bio, Hrvatska tek treba da odluči o hipotetičkom početku procesa o hipotetičkom budućem sklapanju oklopnih vozila dok mi koji propadamo na lešu Jugoslavije uveliko sklapamo i izvozimo 3 oklop(lje)na vozila (Lazar 3, Miloš, Zastava) i od sledeće godine Lazanjskog, čistokrvnog BVP-a. Kada i budete započeli to eventualno sklapanje, VS će u svom inventaru već imati bar isti broj novoproizvedenih BVP-ova koje će hrvatska namenska tek početi da sklapa. Inače, kao država sa 20-30% većim vojnim budžetom, a sa manjim platama i bez mornarice, sa dobrom i namenskom industrijom koja se pritom dokazano konstantno razvija i izvozi širom sveta, kako može da se ne oseti razlika? Pritom, iako nam je svima zanimljivo da se upoređujemo, rata neće biti. Ali i to upoređivanje mora biti realno. Istina je da mi imamo pozamašan inventar JNA, kao i republika Hrvatska, ali on nije ostavljen da truli, već se konstantno osavremenjuje, čuva i razvija. Ne želim sada da se razbacujem brojkama, ali ukoliko želiš, napraviću uporedbu dva inventara, sa sve referencama, pa možemo da realistično sagledamo sve. Srdačan pozdrav!

Br

Perice, u JNA nije bilo: 30 Lazara, 30 Milosa, 30 T72 B1MS, 30 BRDM 2MS, 100 Hamera, 18 Nora, 12 Pasaarsa, 10 BOV KIV, 10 BOV-OT, 10 mrap M20, 12 Malih Milosa, 10 NTV, 56 UAZ Patriot, Pancir, Mi17v5, Mi35M, H145M, CH-92, Pegaz, Orbiter, Vrabac, AR-100C, Laste, MiG29SM, Kornet, Mistral, MTU-4M, UPSARS, Radio ometac, PVO komandni centri, razna opto-elektronika kao Moskito i Jim sistemi, MAN cisterne i vucni vozovi, nova inzinjerska vozila, saniteti, motocikli, camci, teretni kamioni… Ili vec naruceni C295, CH-95, Krasuha, Repelent, FK-3, GM-200 i 400, Lazanski, Lazar 3P, Tamnava…
A tu su i duboko modernizovane Zirafe, P-12, Oganj, Gvozdika, BOV 1, KOT, KUB, Neva, Strela-10 i Maljutke.
Pa novo oruzje kao nase puske M19 i M21, mitraljezi Kojot i M2, novi snajperi ili automati Hekler 416, MP5 i UMP, pa AUG Stajer, FN Skar-L, AK-101, novi bacaci granata 30 i 40mm… Uskoro stizu i vodjena zrna S-8lgr, protiv oklopne Pauk i NOVA, kao i Gavran kamikaza, a na kraju i Kosava, Alas/Ralas, vrvz200, E24-a1…

Me

@Stepanović
„uveliko sklapamo i izvozimo“ – veću izvoznu vrijednost ostvaruje HS-PRODUKT s 3 tipa pištolja nego ta 3 tipa vozila koje nabrajaš,
„od sledeće godine Lazanjskog“ – samo u Miloradovićevim vlažnim snovima, prikazan je koncept, a svi dijelovi su uvozni,

@Branko
30 Lazara – pokaži mi sliku da ih ima više od 12,
30 Milosa – nije nego 20, mada je i to upitno,
30 T72 B1MS, 30 BRDM 2MS, 100 Hamera – donacija
18 Nora – nije nego 12, još 6 ih je predviđeno za iduću godinu, tako kaže sam AV, a koji si ti da mu protivrječiš,
Vrabac – koncept, ne leti
Lazanski – pogledaj gornji odgovor
Krasuha, Repelent – priča se, ali je li tko što potpisao?
Mogu dalje, ali ne da mi se više pisati

Dr

@Medo s mora

Srbija je nedavno prodala Lazar 3 Turkmenistanu. Samo taj jedan posao vredan je skoro kao 50% godisnjeg izvoza hrvatske vojne industrije. Ostalo nema smisla komentarisati.

Me

@Drina
Ajde me prosvijetli o kojem se to iznosu radi? I izvor, molim te.

Zi

Medo s mora

Potražite u medijima, pa i kod nas na portalu, domaća BPL Vrabac je uvedena u naoružanje.

Korišćena je i na vežbama.

Mi

HS produkt izveze godisnje pistolja blizu 100 miliona dolara. Ta 24 vozila koja subugovorema sa Turkmenistanom ne vrijede sigurno 100 miliona,a pogotovo sto ih ne mozete isporuciti za godinu dana.

Dr

@Medo s mora

Srbija je prodala Turkmenistanu 24 Lazara 3 naoruzane topom.
Lazar 3 naoruzan sa 12.7mm kosta 1.3 miliona za VS. Cena za inostrane kupce nesto je veca. Cena Lazara sa topom nije ispod 2 miliona.
Dakle pogresio sam iznad, samo ta prodaje Lazara Turkmenistanu vredi vise od 50% godisnjeg izvoza hrvatske vojne industrije (60-65 miliona vam je bio izvoz prosle godine).

Sve sto su ti Stepanovic i Boban iznad napisali stoji. O dosta toga pisao je i Tango Six (recimo za Vrabca, ili zvanicna potvrda da se planira nabavka Repelenta i Krasuhe).

Br

@Medo s mora

Tih par stvari sto nedostaju su trenutno ili u proizvodnji ili su vec proizvedeni i na ispitivanju, u svakom slucaju takvo stanje ce biti verovatno za par meseci, iako je prvobitni plan bio decembar ove godine… Ugovori za Krasuhu i Repelent jos uvek nisu potpisani, ali drugi za helikoptere, avione, bespilotne i pvo jesu. Takodje su tacne i ostale navedene stvari. Inace komentar je bio na temu da li je srpska vojska jos uvek na nivou JNA, par Lazara i Milosa ne menja konstataciju, ne postoji ni najmanji segment vojske koji nije znacajno unapredjen u odnosu na JNA.
Takodje, Vrabac leti i uveden je zvanicno u naoruzanje, iako se koristi vec par godina, a postoji i unapredjena verzija. A da li je nesto donacija ili ne, je tek nebitno.

Srbija ostvaruje mnogo veci izvoz oruzja od Hrvatske, kakav HS prtodukt, inace sada samo Zastava izvozi znacajno vise od HS… Ali to nije vazno, kao ni izvoz vozila, iako smo do sada prodali preko 100 haubica Nora. Glavni izvoz Srbije su minobacaci, granate, artiljerijski projektili, rakete za visecevne lansere, eksplozivi i razna municija za mitraljeze i topove, kao i oruzje iz Zastave, pa tek onda slede borbena vozila.

Dr

@Mislav

Kakvih crnih 100 hiljada pistolja godisnje. Pa nisu to petarde. HS produkt je jedno vreme bio veliki izvoznik pistolja, tamo negde 2016 godine, posle toga im je izvoz pao i za 50%, otpustili su polovinu radnika.
Proslogodisnji izvoz celokupne hrvatske vojne industrije, racunajuci i HS produkt, bio je 60-65 miliona evra. Federacija BiH ima daleko jacu namensku industriju od Hrvatske, a Srbija veci izvoz nego sve ex-YU republike zajedno.

Mi

Zastava nije ni blizu izvoza HS produkta. Samo prosle 2020. godine HS produkt je izvezao oruzja u vrijednosti oko 150 miliona dolara.
Zastava to moze da sanja. Ima zastarjelu tehnologiju, masine i proizvode. Nikako nije konkurentna. Pa svi proizvodi zastave su kopije bilo Kalasnjikova, Sig sauera, Mausera.

Zi

Mislav

Zastava je 2020. izvezla naoružanje u vrednosti od 90 miliona dolara.

Ove godine potpisan sporazum za američko tržište, 235 miliona dolara.

Nije baš za potcenjivati.

Dr

@Mislav

Zastava izveze vise naoruzanja nego komplet vojna industrija Hrvatske za godinu dana.
Vama se cela vojna industrija vrti oko prodaje pistolja, puski i uniformi. Zato vam izvoz i jeste tako mali. Ako je to vrh sto mozete da ponudite, imaj na umu da i jedna mala Crna Gora proizvodi domacu pusku i pistolj.

Sto se kopije tice, jedino je jugoslovenska M-70 kopija sovjetskog Kalasnjikova. Ostale puske nisu kopije nego su zasnovane na principu AK-47. Nova Zastavina modularna puska ima vise slicnosti sa nekim zapadnim puskama nego sa Ak-47.
Na kraju krajeva ako cemo se voditi tvojom logikom onda je vasa VHS puska kopija, i to losa, australijske puske Bushmaster M17S.
Kakva je VHS puska najbolje kaze izvoz, nista spektakularno kao i zastavina M21.

Mi
Mi

Zastava nema prepoznatljiv proizvod vec su to uvijek kopije tudjeg intelektualnog vlasnistva. HS je iz niceg, privatnim kapitalom i znanjem, a ne potpomognut i stvoren od drzave razvio jedan od najprodavanijih pistolja danasnjice, napravili su pusku koja je usla u zadnji krug za izbor nove francuske puske. Nesto se uvijek radi, zadnji je pistolj Hellcat koji je apsolutni hit na americkom trzistu. Zastava ima isti program vec 50g. sa varijacijama dizajna i kalibra bez ikakvih naznaka inovativnosti.

Dr

@Mislav

Preterujes sa HS Produktom i izvozom od 150 miliona. Komplet vojna industrija Hrvatske, racunajuci i HS, izveze manje od 100 miliona godisnje.

Mi

Tih 234 miliona je u 5 godina, a ne godisnje

Me

@Drina @Branko

Sve je lako dokazivo kada firma radi transparentno:

https://www.poslovna.hr/lite/hs-produkt/201636/subjekti.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

https://www.fininfo.hr/Poduzece/Pregled/hs-produkt/Detaljno/30897

Inače, te kupole s Lazara se proizvode u Srbiji ili su uvozne?

Dr

@Mislav

@Mislav

Rec je o sestogodisnjem ugovoru izvoza civilnog programa u USA, lovacko i sportsko naoruzanje.
Zastava pored toga svake godine izveze vojnog i civilnog naoruzanja u vrednosti od 90-100 miliona.
Taj sestogodisnji ugovor izvoza u USA predstavlja znacajno povecanje izvoza Zastave.

Dr

@Medo s mora

Ok neka bude da su obrnuli 100 miliona prosle godine, pobrkao sam sa 2019 godinom. Uostalom, HS se bavi i stvarima koje nemaju veze sa vojnom industrijom, poput poslovanje nekretninama, skladistenje robe i slicno.
Kupola na Lazaru je ruska. A od koga HS produkt nabavlja repromaterijal za svoje proizvode? Iz uvoza ili nabavljaju u Hr?
Uostalom, smesno je porediti oklopna vozilo sa puskom i pistoljem, pusku i pistolj napravi jedna mala Crna Gora pa im je vojna industrija i dalje tu gde jeste.

Usput pogledaj ovaj grafikon pada/rasta izvoza HS Produkta sa drugog linka. Tako ti je to kada ti se vojna industrija vrti oko izvoza puske, pistolja i slicno. Zato i imas situaciju da izvoz padne 50% za godinu dana, pa onda poraste i tako u krug.

@Mislav

Zastava je brend sa visedecenijskom tradicijom proizvodnje oruzja, sve ono sto HS nije niti ce ikada biti. Zastava izvozi svoje proizvode na 5 kontinenata.
Sto se kopija tice, navedi jedan Zastavin proizvod a da je kopija tudjeg intelektualnog vlasnistva?

Mi

Ti se salis? Pa sve sto proizvode.

Dr

@Mislav

Pa sto ne kazes sta je kopirano? Mozda cev, mehanizam, nisan, nosac zatvaraca, sta?
Sve puske i pistolji danasnjice koriste gotova resenja koja vec odavno postoje, samo je proizvodnja recimo cevi drugacija nego pre, modifikovano je ovo ili ono, unapredjeno i doradjeno, dizajn je drugaciji itd.
I to nije nista novo, to su radili i rade svi zivi- od Amerikanaca, Rusa, Italijana, Izraelaca.

Jel mislis da su konstruktori vase VHS puske izmislili Bullpup, neki novi mehanizam ili izradu cevi? Ili su uzeli vec postojeca resenja i sve to, uz odredjene modifikacije, spakovali u domacu pusku?

om

Stvarno, od toga što vi izvezete odbijte ono što ste uvezli da bi proizvod proizveli, nemojte prodavati maglu. Kakva megalomanska zarada od namjenske koju država podržava.
Eto mi smo ušli sa Herštalom u biznis i proizvodimo zajednički najnoviju verziju jedne od najmodernijih lakih strojnica na svijetu Minimi koju uvodimo kao domaći proizvod u našu vojsku. Uzgred strojnica se prodaje kao top proizvod u cijelom svijetu i participiramo sa Herštalom u tome.
HS ima novu najmoderniju potpuno robotiziranu tvornicu u Europi sa stotinama robota a što je najvažnije okuplja i školuje oko sebe stručan mladi kadar.
A ne ovi što pod državnom kapom kod vas godinama smišljaju prototipove a kad nešto proizvedu onda sve pripisujete zaradi a silno vrijeme koje je ulupano izgubljen je novac.
Vaša čuvena namjenska živi na proračunu i neka neko kaže da joj ne ide dobro. Našeg Đuru dokapitalizirala je EU jer vidi budućnost plus strani investitor koji je ušao..

Dr

@Omnia

Samo pogledas izvoz vojne industrije Srbije i Hr i sve ce ti se samo kazati.

om

Vaša namjenska radi nešto istina,ali to je uglavnom sklapanje od uvoznih dijelova u niti približno u brojkama u kojima se priča. To je uglavnom priča za publiku kako bi država mogla upumpavati novac. Ta zarada niti je tolika niti je neto jer je da se prebije ono što morate uvesti cifra i nije nešto.
A pošto ste majstori u pisanju brojki kao naprimjer zarada od turizma skoro dvije milijarde eura ,a mi imali 90 miliona noćenja i samo 8,5 milijardi sa tolikom obalom i turistima.
Naš HS ne otpušta nikakve radnike već školuje stručan kadar prvenstveno za svoje potrebe jer ima najrobotiziranu proizvodnju u ovom dijelu Europe.
Stotine najmodernijih robota u novim halama . Sklopljen je posao sa Herštalom i zajednički radimo najnoviju minimi strojnicu, top proizvod u svijetu
te vrste i uvodimo je naravno u našu vojsku. Osigurali smo svjetsko tržište za duže vremena. To je posao a ne tamo neka sklapanja gdje moraš barem polovicu dijelova uvesti iz Rusije iliti ko zna od kuda. Đuro je dokapitaliziran sredstvima EU plus strateški ulagač iz Europe koji će pomoći da se firma digne i za potrebe NATO. A vi upumpavate u neka radna mjesta gdje ljudi samo figuriraju pa uostalom kažu ljudi koji su tamo radili.
Svu tu srarudiju koja je letjela treba zaboraviti i okrenuti se novim izazovima. Ne cvjetaju nama ruže ali imamo nekoliko namjenskih firmi koja čuda rade na svjetskom nivou i isporučuju svoje proizvode naj elitnijim vojskama svijeta a ne tamo nekoj Tunguziji. Dok-ing, Šestan-Bush, HS-produkt…. ima još.

om

Drina, mi radimo zajednički u novim robotiziranim pogonima HS produkta Herštalov minimi. To je laka strojnica za koju je zainteresiran NATO i mnoge druge vojske. Vrlo važan posao koji nisu dobili drugi jer nisu niti blizu HSu Posao koji osigurava dobit i dugoročnu opstojnost i jačanje ove privatne firme. Država nema ništa s tim. To je posao koji će tek donijeti novu vrijednost a naša vojska će dobiti tu vrstu oružja jer ju nema. Za Dok-ing i Šestan-Bush drugom prilikom, samo… svjetski vrh u svojim branšama.
Ne možete reći da ništa nemamo jer nećemo nikad proizvoditi haubice isplativije je ovako.
Pokažite ljudima koliko je utrošeno na uvoz dijelova, koliko je utrošeno bespotrebnih razvojnih sati, koliko se uhljeba naplatilo pa onda izbacite neto zaradu. Svaka firma koju država hrani ima sumnjivu bilancu

Dr

@Drina

Izvoz srpske namenske industrije veci je nego izvoz svih ostalih ex-Yu republika zajedno. To su cinjenice koje ne mozes osporiti.

HS produkt bavi se i stvarima koje nemaju veze sa vojnom industrijom, imas link iznad.
Na sve to pogledaj od koga HS produkt uvozi repromaterijal za svoje proizvode. Pogledaj i koliko je zaposlenih imao HS produkt dok je buktao rat u Siriji i Iraku, pa uporedi sa brojem zaposlenih danas videces da je broj zaposlenih 50% manji.
Pretera ga sa robotima, pa ne prave u HS produktu spejs satlovi pa je potrebno stotine robota, vec puske i pistolji. Usput mi robote koristimo odavno u fabrikama cak i tamo gde se proizvodi municija, pogledaj snimke iz fabrike municije u Uzicima na primer.

Sto se dokapitalizacije Djure Djakovic tice procitaj link ispod.
Ali kada si vec kod upumpavanja novca u preduzeca, koliko je novca Hrvatska upumpala u Uljanik pa je na kraju zavrsio kako je zavrsio?
Isto ti je i sa Djurom Djakovic, godinama se upumpava novac u fabriku, pricalo se o saradnji sa Cesima, sa Nemcima, te sa Amerikancima a radnici Djurje Djakovic svako malo protestuju. Tehnoloski i kadrovski ostali u 70-im godinama proslog veka. Tuzno je na sta je spao Djuro Djakovic, nekada sklapali tenkove, a relativno nedavno nisu bili u stanju da integrisu strani top na strano vozilo nego se moralo ici u Izrael.
https://novac.jutarnji.hr/novac/makro-mikro/duro-dakovic-dobio-drzavno-jamstvo-za-kredit-od-300-milijuna-kuna-9857839
Nije tesko zakljuciti ko ce morati da vrati pozajmljeni novac s obzirom u kakvom je stanju Djuro Dj. i sta (ne)proizvode…

Izvozite proizvode elitnim vojskama sveta? Pogledaj gde je izvezena ona vasa puska VHS, nesto malo Albanija, Togo, BiH, Irak, pobunjenicima u Siriji, Kamerun i to je to.
Kao sto rekoh, nije bas porediti srpsku vojnu industriju sa hrvatskom vojnom industrijom koja se vrti oko izvoza puske, pistolja i uniformi zbog cega vam izvoz i jeste tako mali.

De

Za nas bi najbolji bio Gripen. Ne samo što mu je jeftina cena naleta, nego bi se naša politika dobro uskladila sa šveđanskim pogledima oko manjinskih prava (LGBT zajednice), recimo, naša premijerka bi tu bila u dobroj poziciji da ishodi za Srbiju još koju pogodnost.
A uz sve ovo, imali bi zapadnog partnera, što bi dodatno osnažilo našu neutralnost.

Odgovori
Pr

Na tvoju žalost, dragi šaljivdžijo iz susedstva, neće biti Gripen ;) No, neka te to ne obeshrabri, uvek možeš „raspisati natječaj“…

Mi

Nije se opredelilo Ratno Vazduhoplovstvo vec pomosnik Ministra Vojnog on se za sve pita Kao i prodane zapadne duse

Odgovori
Ar

Nemamo mi neki veliki izbor trenutno, kad pogledaš.
Malo koji danas operativan avion nama u potpunosti odgovara, iz raznoraznih razloga.
Ni ovaj rafal nije idealan , ali je najmanje problematičan.
Pored svih dobro znanih vrlina, mana ovog aviona je ipak za nas prevelika cena, a druga mana mu je što nije Ruski već Francuski.
Da je Ruski prvo ne bi bio preskup, a i politički i logistički aspekti bi bili daleko lakši.
Ni jedan avion pete generacije trenutno nam nije dostupan, a one mrge iz familije Su-27/35 nam ne trebaju ni za šta. Koji će pa nama teški lovac, kad smo mi to pa i imali….Mig s druge strane trenutno nema šta da ponudi.
Američki avioni f-16 i f-18 su pred smenom generacija, pa je neperspektivno njih kupovati, a F-35 ne smemo ni da tražimo.
Od Eurofigtera pak beze i sami Evropljani….Preskupo je i imati ga.
Kineski avioni sa druge strane su totalna nepoznanica….

Sve u svemu, ne čudi me izbor Rafala.

A pošto mora biti bolji od komšijskih onda naravno mora biti nov – dakle razumljivo…
Samo nije razumljivo od kojih para…Ali dobro…o tom-potom.

Odgovori

Nema tu bolji ili lošiji između novih i desetogodišnjih Rafala.

Du

Tata kupi mi auto,bicikl i………..

Odgovori
He

Ljudi, znate li koliko je to 22 radara!? Mislim da čovek nije svestan šta je rekao.

Odgovori

Sa 22 radara imacemo vise mikrotalasnog zracenja od centralne crne rupe u nasoj glaksiji.

B

Ima i manjih radara, poput Zirafe, kojih vec imamo 18, ili P12 radar, imamo 8 komada, za njihovu zamenu nam treba vise od 20 radara.

Mi

Genijalo 5 generacija bice potpuno operativna kroz 5 godina ide se u 6 tu .Mi dajemo milijardu za 4+.Kad je 4+ bio potpuno operativn pre 5 godina mi idemo na ne kompletnu 4 generaciju Mig 29s ..onda budzimo..da bi jedva navukli 4 generaciju….Mala avijacija koja generaciju zaostaje gde avion po TT zahtevima nije uklopljen u njenu strategiju upotrebe avijacije kao dela sistema RV i PVO je nista vise nego zali boze para..Iskustvo iz 99 govori jasno dve stvari da mala vazduhoplovstva nisu koncipirana za napad na protivnicku lovacku avijaciju ili ti udarne grupe, drugo da su avioni frontovskog tipa gotovo ne upotrebljivi zbog ograncenog doleta u punom naoruzanju..Sto ne znaci da su ti avioni losi naprotiv ali nemaju sistem koji je uskladjen u velikim RV…

Odgovori
Lo

Dajte ljudi ne lupetajte više. Kakav Rafale, i to još naj bolja verzija. Francuska to nama nikada neće prodati. Pustite ministra. Hajde budite realni. Zar stvarno mislite da će se Srbija opredijeliti za zapadni avion pa da nam lupe sankcije zbog Kosova, R. Srpske i ko zna zbog čega još. Pa pitanje je dali bi i prvi remont odradili. Koliko god gradili dobre odnose sa njima, oni su prema nama neprijateljski nastrojeni. Kupovina aviona nije šala.

Odgovori
re

Dve stvari mi nisu jasne :
1. 22 nova radara?!!!!Da nije malo puno
2. 66 Hamera?!!! Sta ce nam te olupine kada imamo bolje sigurno .

Odgovori
А

@redzona

1. Ми практично морамо да мењамо скоро све радаре осим АН/ТПС-70. Ако се иде у том правцу, 22 нова радара и нису толико чудна цифра, ако се претпостави да би радаре требало да узме и РВиПВО и КоВ.
2. То је већ једно сложено питање. С једне стране постоји потреба да се замене још старије „олупине“ из ЈНА, с друге стране индустрија нема капацитете да то одради.

Mi

22 radara i nije tako puno. Znaci treba imati dovoljno komada za primarnu mrezu, pa onda imati i rezervu , pogotovo uzimajuci u obzir ratno iskustvo. Kako se jedan gasi i seli na rezervni polozaj, drugi se ukljucuje. Onda se moraju uzeti u obzir moguci borbeni gubici , pa remonti, kvarovi itd, itd. GM200 ce se koristiti za osmatranje ali jedan broj ce biti koristen zajedno sa PVO sistemima.

So

Kako zivim u gradu koji mozda ima najveci broj kasarni po glavi stanovnika, sumnjam da ima bolje od Hamera. Moze se videti tu i tamo onaj UAZ Patriot, ali neretko vojna policija u Zastavi 101, Tamici sa 10 metara dima iza sebe, Mercedes 1213… Nadam se da ih voze jer nesto kvalitetnije cuvaju za crne dane, mada nesto nisam ubedjen. Nije Hamer zamena za ta vozila, daleko bilo, ali ne sumnjam da bi dobro dosli pored ovih sklopocija.

Dr

Nabavljaju se Oshkosh, a Hameri ili je lapsus ili uz Oshkosh doniraju i Hamere.

GK

Ovo je stvarno istina. Kad se pogleda šta govore i postojeće stananje čini se da je ideja imati tri paralelne eskadrile. 29-ke, Orlovi, Rafali. Pa jel moguće da je netko toliko lud. Bez realbe ugroze toliki novac davat na održavanje tri različita sistema. Infrastruktura, ljudstvo… 🤦

Odgovori
Mi

Sve ovo je velika igranka te ovo te ono ,te zapad te istok. Uglavnom bacanje prašine u oči. FK3 verovatno nikad neće ni stići jer nije ni kupljen. Sada se kao gleda S300 pmu1 iz Grčke ???? Zašto bi se to kupovalo ako si uzeo novi FK3 ??? S300pmu 1 je iz prve serije i odavno je zastareo…….Iskreno se nadam da je plaćen S400 i da se putem dezinformacija pokušava sakriti njegov dolazak. A i nigde se ne spominje nikakva posada koja je na obuci u Kini. Za razliku od S400 što je obavljeno još pre dve tri godine. Avijacija 😏 nema tu ništa od novih aviona to je samo propaganda za izbore ,eventualno još koji 29m ili smt +eskadrila orlova . Sa S400 mogli bi i sa 21 i 23 leteti bez problema. Pancir m ima nove rakete dometa 40km što znači da nema potrebe za buk A i već imamo modernizovane kub. I tu se sasvim sigurno neće ništa od toga uzimati……

Odgovori
Mi

@Milos S
Ako FK3 nije kupljen onda je Jugoimport SDPR lazirao zavrsni racun za 2019, sto je krivicno delo. U zavrsnom racunu pise da je FK3 placen.Vrlo je moguce je da su te pare otisle ko zna gde i ko zna kome a prikazane kao kupovina oruzja. Postacemo normalna zemlja kada budemo imali tendere, kakvi god da su, tenderi daju neku sigurnost gde se pare ulazu. Ovako je sve u sivoj zoni i mi necemo mrdnuti iz grupe zemalja treceg sveta dok to ne promenimo.

Bo

Milos Pavlovic
Imali tendere?
I sta ocekujes da ces uraditi sa tenderima? Uzeti najjeftiniju ponudu? Uzeti politicki najbolju? Uzeti ono sto hoce vojska? Uzeti ono sto smes, ili mozes? Tender ne znaci nista.

Mi

@Boban
Nije toliko poenta sta ces da izaberes na tenderu,to je stvar uslova koje si postavio i tvoje odluke , vec da znas gde idu pare, koliko si platio i da znas sta dobijes za te pare, ma sta izabrao. I gde su pare od FK3? Zvanicno su potrosene, u zavrsnom su racunu SDPRa, a raketnog sistema nema.I ko je uzeo te pare, minimum stotinak miliona? I kako to neko odlucuje o tudjim parama a da nikom ne polaze racune nizasta. To razlikuje drzave od banana drzava.

А

@Milos Pavlovic

Тендер није услов (финансијске) транспарентности, а да не говоримо да је тендер као начин набавке далеко више подложнији корупцији и финансијским малверзацијама…

Mi

@Aleksa
Ma naravno, zato je kofer vrhunac transparentnosti.

Ro

Nakon onih 200+ milijuna ulupanih u 4+++ generaciju MiG-ova, kupljenih „200 R77-1“ raketa, FK3….., prelazak na zapadni avion u dogledno vrijeme mi ne izleda vjerojatan.
Pametnije bi bilo sad naručiti školsko-borbene i uvesti ih u službu kroz 2-3 godine, zamjeniti njima stare orlove i galebove, a onda ići na nabavku višenamjenskih…..
Svakako, Srbiju čekaju veliki izdaci za nabavku aviona koji će zamjeniti sove, galebove i orlove, i najskuplje, koji će zamjeniti migove.

Odgovori
А

@Robi

Набавка школских авиона без набавке новиха ВнБА је пуцање у празно, јер се избор школског авиона не може направити без знања који ВнБА купујемо. Зато се школски авиони обично купују после ловаца.

Pi

i jedni i drugi ste blesavi što se palite na ove igračke ministara i predsednika. Pogledajte malo u kakvim vi to sredinama živite.

Odgovori
Dr

Kvalitet zivota nema previše dodirnih tačaka sa opremanjem vojske .
Dragi moji kokomentatori , niko od vas ne uzima u obzir da izvoz našeg domaćeg izviza oruzija i orudja i ostale opreme i sluzi dopuni vojnog budzeta .
Koliko je meni poznato namenska industrija je izvezla pomenute opreme u visini većoj od pola milijarde € u 2021godini , i pored svih ograničenja.
Uzgred ,standard zivota u Srbiji se razlikuje u ruralnom i gradskom okruzenju , što je sasvim normalno i u bogatim drzavama tipa Nemačke , Austrije etc. pri tome se zaboravlja da je naša drzava u tranzitnom stanju , očekujem da dobijemo sledeće godine status „investicioni“ od raznih medjunarodnih ustanova , tada će se mnogo toga promeniti !
Naši susjedi neka gledaju svoja posla a Srbija nema ama baš nikakvih potreba da se opravdava bilo kome zašto kupuje to što kupuje i na koji način oprema svoju Vojsku i sigurnonosni sektor !

Ge

ko će to da plati ? Cena rada nije povećana a inflacija udara ko 90ih

Odgovori
Pe

Ma to su samo lepe želje. Evo i ja bi voleo da kupim novog mercedesa. Ovi naši su kao deca u vrtiću.

Ac

Srbija nikad neće u EU ako ne prizna Kosovo,pa ljudi svima je to jasno.
Ajde dajte neku drugu verziju ulaska u EU a bez priznanja.
Tako da ništa od tog da se kupe avioni sa zapada,jer sutra kad ih kupiš odma će biti ,priznaje Kosovo ili nema delova,nema remonta nema ništa.
Samo Rusija….svi to znate ali nećete da priznate

Odgovori
Pe

@Acafaca Prodaja aviona Srbiji nema veze sa Kosovom;
Srbija je potpisala sa NATO sporazum o tome, gde tacno sme da leti nase RV.
Koji god avion Srbija da kupi, nece nikada narusiti taj sporazum iz 1999.
Teoretski, Srbija bi mogla da leti nad Kosovom ako:
1/ NATO zemlje povuku priznanja Kosova kao nezavisne drzave, pa legalno i zakonski zakljuce aneks Kumanovskom sporazumu.
2/ vlada Kosova zakljuci sa Srbijom sporazum o zastiti vazdusnog prostora Kosova srpskim letelicama za novcanu nadoknadu.
Ne verujem da je ovo realno, ali to su jedine dve mogucnosti.Ostalo je direktno narusavanje Kumanovskog sporazuma i prakticno, uvod u rat sa NATO, sankcije, prekid pomoci EU i MMF i td itd.

Ra

Ako Korneti idu samo 72. to znači da ih nije puno kupljeno,možda 10 lansera i po 10 raketa po lanseru.

Odgovori
B

Da, sada je stigla verovatno neka simbolicna kolicina. U planu za naredne dve godine je 24 Milosa sa Kornetima, verovatno 4 lansera po vozilu, kao i 36 prenosna i samo za Specijalnu brigadu. Veca kolicina protiv oklopnih raketa tek kada stignu NOVA i POS 145 tamo negde 2023-34god, dok su za BOV 1 i BVP M-80 u planu 2F, 2T i 2T5. Novu bi trebalo da koriste isto Milosi i Lazar 3 u konfiguraciji sa topom.

Dr

Nabavljeno je vise lansera i raketa, jos dve ture stizu tokom 2022. godine. Maljutka do kraja 2022. ide u zasluzenu penziju.

Sr

..da malo podmažemo ovu kupovinu !
https://www.youtube.com/watch?v=NEp-ejKyXVw

Odgovori
Br

Posto ne mogu da se uhvate ni za glavu ni za rep… Da li 66 hamera stizu novih, pored ovih 40, ili cemo ih ukupno imati 66? Sta tacno znaci 12 novih Pasarsa, ove sto imamo ili jos 12 pa ukupno 24? Ili ovih 18 Lazara, 10 MRAP, 20 Milosa, da li se to misli na kolicine koje su trebale da stignu do kraja ove godine, pa da imamo 30 Lazara i 30 Milosa, ili ce ovo biti isporuke nakon pocetnih 30 komada? Ako sve ovo stize tek u 2022, onda kasnimo godinu dana, to je sve je trebalo biti gotovo u decembru ove godine… A ako stizu i jos samo tri helikoptera, na sta smo potrosili onda 600 miliona za nabavku naoruzanja iz ove godine?

Odgovori
Th

Zasto uzimat HUMMERe ako ima MILOSe ?
Nije li AV rekao da njih Putin zove Safari-vozila.

Mi

Verovatno na S400, samo se puštaju dezinformacije da sakriju dolazak …..posle idu penali😁 Kao kupljen FK3 samo neznan kako nigde ni slova da je posada na obuci u Kini???? Za S400 obuka je završena još pre 3 godine. A u Srbiji nepostoji poligon za tako nešto!!!! Kao pregovara se sa Grcima za S300 pmu1 a to je zastareo sistem prve generacije koji je mnogo slabiji od FK3 …… Pod kišobranom S400 sve jedno šta će leteti da ima mogli bi i mig 21 ili da remontuju 23 mig. Orao……Ostalo je samo predizborna galama

Mi

@Branko
Apsolutno se slazem sa tobom. Vecina ovih brojeva je samo ponavlanje onoga sto je ranije obecano a nije isporuceno pa se sad predstavlja kao nova isporuka. Stari manir, Nova Godina, sve ranije obecano a neispunjeno se zaboravi , krecemo ispocetka. Kad bi se vratili unazad i pobroijali sta je svake godine obecavano i sve to sabrali, imali bi armiju velicine Francuske. :)))

Br

Prosle godine 500, ove 600 i naredne oko 500 miliona za nabavku novog oruzja, to je 1.6 milijardi, a mi skoro nista jos nismo videli od toga, a i sve ovo od pomenutih stvari ne kosta ni blizu toliko. Meni se cini da oni predstavljaju budzet mnogo vecim nego sto jeste i onda samo prebacuju nabavke iz godinu u godinu… Na kraju ce ispasti da je ovo sto je plan za 3 godine u stvari bio plan za deset godina.

Iv

Javni tender,da se jave zainteresovani biroi I drzave,da vidimo ko sta nudi,koliko kosta,sta su benefiti za drzavu,sve javno I transparetno,a ne kojekakvi priuceni strucnjaci,I politicari kupljenih diploma da odredjuju sta cemo kupiti? Gde pise da je Rafal najbolji? Hocemo ponude vise drzava,pa da procena bude dobra,kvalitetna I na osnovu toga odabran Novi lovacki avion.

Odgovori
Ro

Jedino pametno…. Natječaj s jasnim tehničko-taktičkim karakteristikama zrakoplova, oružjima, obukom, dijelovima, zemaljskom opremom i simulatorima, alatima, rokom tražene podrške… Obvezno offset I GtoG ugovor… postaviti jasan sustav testiranja zrakoplova i ocjenjivanja ponude, offseta, roka isporuke, transfera tehnologije, načina financiranja i drugih elemenata ponude… Od najpovoljnijih zatražiti zadnju najpovoljniju ponudu prije konačnog odabira.
Tada bi se dobrim dijelom opravdalo svo ulaganje u MiGove.

Iv

Moze biti sto puta javni tender ali Srbija NE MOZE dobiti/kupiti F35 a mozda i Rafale ,ako nist drugo zbog Indije.Iz povijesti se zna da volite sve dijeliti sa RF i /Hvala Xi/.Niste vrijedni rizika tih 0.5 milijarde $ profita da Rusi dodu u posjed Spectra ili Kinezi.,,Indijci bi bili odusevljeni,, da Vam Macrone proda Rafale F3-R??

Ni

Francuzi resili da uvale svoj projekat iz 80ih trecerazrednoj zemlji.
Da ima srece i pameti trebalo bi da se bira izmedju Su75 i F35

Odgovori
Pe

@Nix To, sto je ovako slozen projekat zapocet davno, ne znaci da ne valja.Pa F-15 i SU-27 su projekti iz 1970. i dalje se proizvode oba, i spadaju u vrh.
Na primer, Indija-nuklearna sila, koja ima svoj svemirski program i proizvodi SU-30 po licenci kupuje isti taj Rafal. Istina je da je Dassault oduvek bio u samom vrhu avijacije, i da su avioni ove firme izveli dosta veoma uspesnih akcija tokom mnogih realnih sukoba.

Iv

Nix ,, Srbija da kupi F35???Nikada pa ni tada. Maroko zeli ali ne ide to samo tako,UAE trebali rijesiti Huawei 5G mrezu isto kao i GB.Mislim da Englezi imaju 5 godina da izbace sve dijelove Huawei iz mrze.Turci izbaceni zbog S400.Koja je geopoliticka vaznost Srbije i Turske za USA??,,Hvala Xi,,sjecas se toga?Srbija je naj rizicnija zemlja za zapadnu osjetljivu /naprednu tehnologiju, tako da za mene je upitan i Rafale?Spectra.Nije Indiji,Francuskoj,………… svejedno dali Kinezi znaju taj sustav ili ne?Ako Francuzi moraju birati Srbija ili Indija ,svatko zna odgovor.

Go

Kakav Rafal ja sam J10cisto dobar kao Rafal jeftiniji za te pare koliko bi platili polovne Rafale mozemo kupiti dve eskadrile J10c

Odgovori
Pe

Pozdravljam ovu vest!
Zdravorazumska i zaista odlicna odluka.
Napokon se prekida sa mitomanijom o – i dalje nepostojecim u seriji – „MiG-35“, te nekakvim „Suhojima“ i propalom ruskom aviopromu ,te se razmislja o odnosu cena/kvalitet u realnosti 21 veka.
Licno mi nije simpatican Stefanovic, no svaka cast.
Verujem da iza ovoga stoji struka.
To znaci da sada u vojsci imamo obrazovane ljude koji imaju realan uticaj na politicka resenja.Svakako, veliki korak napred!

Odgovori
Th

Hrvatska je kupila Rafale. Sada mora Srbija po AV nekako odgovorit.
Sam je rekao da Rafale F3R ima samo malo bolji radar od srpskih MIGova.
Po njemu Hrvatska kupuje oruzje samo zbog Srbije. Njemu je Hrvatska
izgleda „Obsesia“. Nekim na ovom Forumu su i ona Mg-21 BisD pretna.

Sta ce tek biti ako Hrvatska kupi M-270 ?
Izabere LYNX zbog Topa od 30-35 mm i SPIKE. Uzme JAVELIN.

Davno bi uzeli BRADLEY da ima Top od 30+ mm i druge protuoklopne rakete.

Odgovori
YP

Nema potrebe da politizujemo niti da se bavimo političarima na ovoj temi.

Th

Bradley i M-270 imaju isto podvozje. Na podvozje M-270 mogu se staviti i
protubrodske rakete i DONAR. Dodatno i PZO-Rakete.
Sada malo razmislite SRBENDE.

KORNET i S-350 su dobri. Nije ni Mi-28 los. Problem je da je Hrvatska
u NATOu. Da nije dobila bi od Rusa sta zeli.

fr

Hrvatska po svemu sudeci odustaje od Bradley vozila i izgleda da se kuva Lynx. Ceska firma koja proizvodi dijelove za Lynx kupuje Djuru Djakovica i izgleda da ce na tom tragu se odvijati nabava gusjenicnih okopnjaka. Zato se MORH usutio oko projekta Bradley, navidno se za Djuru sprema daleko profitabilniji posao u kojem ucestvuje vise drzava.

Dr

@Thomas

Mozes i na interkontinentalnu balisticku raketu staviti nuklearnu bojevu glavu, ali sta vredi kad nemas ni jedno ni drugo…
Isto je i sa tvojim naklapanjem o VBR M-270, protivbrodskim raketama i slicno, moze ovo, moze ono- a nista od toga nemas.

Dr

@frane

Pa kako sad to Frane, do pre neki dan si me ubedjivao da je Bredli cudo tehnologije, da ih dobijate budzasto, da je to super posao bolji od nabavke golih Lynx. A sad od jednom Lynx.
Na Lynx zaboravi, bice onako kako gazda kaze. Ili Bredli ili nista.

fr

Bradley je dobar projekt koji zaposljava domacu kompaniju. Ali niko ne kaze da projekti ne mogu biti i bolji.

д

Thomas када би сте тражили оружје од руса они вам би га продали са великим задовољством, али вам то не пада на памет ваљда зато што сте неовисни. Ово са бредлијем је одлична идеја узећете возила стара 40 година па ће те их преправити за другу намену.Sada malo razmislite SRBENDE ово са противбродским ракетамам нас страшно брине.

fr

Lynx ide definitivno, a ti se tjesi nekakvim gazdama.

Dr

Frane, kod tebe do juce isao Bredli, danas ide Lynx, sutra ko zna sta ce ici.
O Lynx se trebalo razmisljati ranije, pre ulaska u pricu oko Bredlija, sad je vec kasno sto vam je i americki ambasador indirektno porucio. Tako da ce biti: vezi konja gde ti gazda kaze.

Zm

Француска индустрија и са тиме и школован кадар, иде ка колапсу, и више него приметна агресивна реакција на тржишту да се спасу. Главни лузер у задњих 20г: – 0,5% у односу на 2020, -5% у односу на 2019, чак -13% у односу на 2007. Изгубљени дугорочни и велики уговори: Швајцарска са ф35, Аустралија са подморницама, мистрали са Русима, итд итд.. у Индији су по ко зна ком начину увалили рафале…Хрватској исто..код Грка су пропливали…ама људи, од ћелаве кокошке не чупаш пера. Очајни продавац ти ништа неће продати јер нема шта, јер њима треба 1000^6 $ и 1 милијарда од Хрвата и можда нас њих неће спасти, што значи увалиће ти све што ти не треба. Могу прво да повуку признање Косова лажне државе, да нам се извине за сва малтретирања и трибунала, да утичу да нам пусте генерале, …па да седнемо за сто и да чујемо шта хоће од нас.

Odgovori
Pe

Dobro kako su to „izgubili“ Mistrale sa Rusima,ako znamo da su oba napravljena broda Francuzi po punoj ceni prodali Egiptu?A zatim su i Rusi prodali Egiptu helikoptere koje su pravili za Mistral.
Francuska je danas 7 ekonomija sveta, a 3 u Evropi (iza Nemacke i Britanije),i uopste ne ide ka bilo kakvom kolapsu.
Na primer, Rusija je svega 11, znacajno slabija od Italije (8).

Cr

Švajcarsku nisu izgubili sada jer je Švajcarska koristila F-18 pre nego što se odlučila za F-35, taj gubitak se odavno desio. Australiju nisu izgubili nego im je oteta i to prilično brutalno. Svojom krivicom su jedino Rusiju izgubili. Rafale je u UAE odneo veliku pobedu nad F-35, mada teorija zavere kaže da Emirati sami nisu mogli da donesu takvu odluku i da je Francuzima to dato kao prijateljska kompenzacija za gubitak posla sa podmornicama. Bilo kako bilo, za godinu i kusur dana su se naprodavali Rafala kao blesavi, tako da nije baš korektno nazivati ih luzerima.

Zm

Душане, Црни, и ко други,
Индустријска производња у Русији у односу на исти месец пре годину дана порасла је за 7.51 %, за 5.29 % у односу на 2019 годину, за 30.4% у односу на 2007 и за 95.5% у односу на 2000. Јел ви схватате шта то значи за наменску индустрију. Нема посла, нема памети. Тако то ради на западу. Онда спасаваш фирме са агресивном продајом, било коме било где, за што више! Па и Хрвати су пропливали за неких 200мил. А тек их чека шишање. Радио сам са франчама, па знам како раде на тржишту. Све за мало, а уговор пун малих слова. Препоручио би екипи у набавци да се добро спреме, кад крене алава да нас засипа понудама, поготово зврцкањем телефона. То што су увалили египћанима мистрале, да мало боље разумете, без увреде, била је компезација, јер РУ је била спремна за набавко још минимално 2. А овако дезајн иде у фрижидер, инжињери у пољопривреду и гаси светло. Нема потражње, нема понуде, нема инжињера. Тако се осипа кадар и то је објективни процес у француској задњих 20г. Распродаја рафала, је ништа друго нек подмиривање рекета банкама. А поготово тртају што стиже Су75, а Ј-10с их вреба са стране. Видите да је парола снађи се…е сад ми би требало не да узимамо јер ето кад нуде, стојички им се захвалити на понуди и ићи на Су 75.

Yo

Francuska je, bar do skora, bila najbolja po broju inovacija i EU i to poprilično…
Čak pre Brexita – u konkurenciji Britanije, Nemačke itd.
Rade oni ozbiljan posao i uvek su u top 3 na svetu bilo da je u pitanju avion, brod ili tenk i sl…
Imaju sopstveni nuklearni program, čak i svemirski (Ariana rakete) – ukoliko već nije potpuno integrisan u evropsku svemirsku agenciju.
Francuska je div u malom pakovanju – kada su tv ekrani prepuni USA, Kine i Rusije.
Jaka škola i nauka integrisana u industriju itd…

Zm

У односу на нас да Јодо. У односу на тренд не. Кинези су их превеслали још давно а сад би и Руси њима могли дати инжињеринг. Чак их и Турци стижу. За оно што се представљају са њиховим перикама ал Луи 14, треба боље погледати дубље да би се видела сва голотиња ћелаве главе. Тупо је све то прика, све. То се све више и види.

ik

Novi Rafali u vreme prelaska sa četvrte na petu generaciju su glupost. Pametnije rešenje bi bila kupovina polovnih MiG-29SMT, ili novih MiG-29M/35 da se premosti jaz do konačne kupovine novog višenamenskog aviona. Ovde bi SMT imali prednost, a ako već mora novo, MiG-35 kao prelazno rešenje, jer bi mogao da koristi sve što je već kupljeno tokom osavremenjavanja naših starih i doniranih MiG-29.
Osim ako ispod žita ne ide nešto drugo u ofsetu. Što bi onda opravdalo kupovinu rešenja koje će automatski biti zastarelo 5 godina po dolasku u jedinice. A objasnilo bi i naglo zapošljavanje 150 novih stručnjaka u kratkom vremenskom roku. A tu je i sva tehnička dokumentacija o Rafale-u razmenjena sa francuzima tokom saradnje na NA.
I H-145 u prvom trenutku nije izgledao logično, logičniji su bili dodatni Mi-17. A onda, kada je cela priča sklopljena, došlo je svašta nešto i od naoružanja, i tehnološki što se nije videlo na prvu loptu. Tako da moramo da sačekamo konačnu odluku i vidimo, ukoliko Rafali prođu, šta je pravi dil koji se valja ispod žita. Takođe, prilikom nabavke helikoptera stigli su i dodatni Mi-17.
Sa treće strane u glavi je i dolazak MTU.
Svašta bi ovde moglo da dođe u obzir, ako se dil zaključi. Prvo, postoje razni pravci kamo se može otići, i pri tome ne znači da će želje pilota odlučiti. Drugo, zavisno od odluke, postoji više mogućih igara i šta se na kraju želi postići. Premalo je informacija za bilo kakvu tačnu procenu, za to bi morali da znamo šta je „Baći“ i ekipi oko njega u glavi, a to je trenutno pitanje od milion dolara. Jer ta ekipa, barem po dosadašnjim nabavkama, i dilovima ili pokušajima dilova koji su stojali iza njih, gleda mnogo dalje od političara, i dela vojske, i pokušava da ostvari nešto što ne vide ni jedni ni drugi, i da još obe struje ubedi da je uspeh na kraju njihova zamisao. A da bi ta priča prošla i uspela, moraju da se trpe i politički kompromisi, i partijski kadrovi, i sve ono što oni vuku. Srećom su izgleda i neki iz političke vrhuške počeli da kapiraju neke stvari, odatle i izjava o direktorima preduzeća u namenskoj. Kao i o potrebi ulaganja u istu, itd. Izgleda da je najzad došlo iz zadnjice u glavu, samo malo kasno, gledano sa gledišta izbora koji se moraju dobiti.
Živi bili pa videli, videćemo šta će se prvo politički prelomiti na proleće, a zatim i šta će se odlučiti, a jedno 6 meseci do godinu dana nakon tog i otprilike koja je igra odigrana, i na koji scenario se ide barem u prvoj fazi.
Sa gledišta RV i PVO i nabavki, biće ovo vrlo zanimljivih godinu dana.

Odgovori
YP

„A tu je i sva tehnička dokumentacija o Rafale-u razmenjena sa francuzima tokom saradnje na NA.“

Imali ste uvid u ovu dokumentaciju ili ste čuli o tome na YT?

Ako ovako nastavimo sa lovačkim pričama, za dve godine će biti da smo mi razvili Rafal, a Francuzi nam ga oteli.

„…ukoliko Rafali prođu, šta je pravi dil koji se valja ispod žita“. Pa dil je da se kupuje naklonost Francuske. Vidimo kako to naši prijatelji arapi rade, pa bi i mi.

ik

Što se dokumentacije tiče, određeni deo je razmenjen u okviru saradnje. Šta i koliko, ja ne znam.

Oni koji znaju bolje od mene, tvrde da je razmenjeno dosta toga, što u papiru, što u mikrofilmovima.

Ako oni lažu, lažem i ja. Predaleko sam od te priče da bih bilo šta pouzdano znao. U privatnom sam sektoru, i radim za firmu i klijenta koji nikakve veze nema sa vojskom (barem za sada, kako ludački šire poslove na oblasti kojima se nisu bavili, ne bi me čudilo da jednog dana uđu i u te vode). I svakako nismo mi razvili Rafale-a, pitanje je koliko toga od razvoja NA smo završili sami, a koliko toga su nam završili francuzi, pre nego što je raspad zemlje zaustavio projekat.

Šta se valja ispod žita, možda ništa, a možda i svašta. Za Vučića je možda u pitanju samo kupovina političke naklonosti, za ekipu o kojoj sam govorio svakako ne.

Moguća su i druga rešenja, i svako od njih ima i dobre i loše strane. Imam nekoliko varijanti u glavi, ali su sve one pretpostavke, a pretpostavka je, kako amerikanci kažu, majka zajeba. A premalo je informacija da bi se donosili zaključci.

Zato sam i rekao, sledeća godina će biti veoma interesantna.

Ako bi se razmišljalo samo u okviru čestitki i pozdrava uz disko kolo, odnosno muzičkih želja Stanka ili Branka, najracionalnije rešenje bi bili MiG-29 SMT isto 12-14 aviona i čekanje raspleta na tržištu. Ako se žuri sa muzičkim željama, moglo bi svašta. Problem je što realno nema razloga za žurbu. I ako se onda uprkos tome žuri, onda tema nisu želje, čestitke i pozdravi uz disko kolo, već neke druge stvari. A te druge stvari su vezane opet za razvoj domaćih proizvoda, i za tehnologije koje nedostaju, ili za koje se smatra da će biti potrebne. A onda se nabavka koristi kako bi se obezbedile iste, da li licencno, da li u offset-u, ili kroz zajedničku saradnju.

Kada su mnogi pričali zašto ne dovedemo Ruse da odrade osavremenjavanje tenkova M-84, ja sam postavio pitanje zašto bi neko or Rusa uzimao termovizijsku kameru starije generacije, i integrisao je u ruski SUV za koji svi naši stručnjaci tvrde da je gori od našeg, kada u dilu sa Francuzima može da dobije termovizijsku kameru novije generacije u okviru offset-a prilikom kupovine helikoptera, Mistrala, ili nečeg trećeg?

Kada su neki tvrdili da je izrada simulatora za tenk M-84 idiotski projekat, ja sam rekao da nije, i da je to jedan od koraka u razvoju novog SUV-a za tenk M-84. Ali, taj novi SUV treba termoviziju umesto pojačavača svetlosti. I gle čuda, u okviru široke saradnje stigle su i francuske kamere novije generacije, i žirostabilisane platforme, i svašta nešto.

To su samo primeri šta bi i kako neko mogao da gleda, kada donosi odluku o tome šta će, od koga, i kojim tempom da kupuje i uvodi u naružanje.

Sa druge strane, u vojsci samoj po sebi postoji jedna škola razmišljanja, koja je veoma kruta prema novim idejama. To me je ubedio jedan od razgovora koje sam vodio slučajno tokom jednog putovanja, a koji se samo posredno odnosio na mene lično, a da to sagovornik nije ni znao. Tema je bio jedan od predloga čoveka koji je u datoj oblasti autoritet u celoj vojsci, i većini onih koji su na datu temu mogli da raspravljaju bio i profesor. Ali to nije promenilo stav koji je podrazumevano bio loš prema novoj ideji, bez obzira na osobu koja je istu prezentovala, i ništa od toga nije zaživelo.

To je jedan od razloga zašto sam rekao da određena ekipa gura svoju priču, a da je deo njenog posla i da pojedine ljude u vojsci koji odlučuju, a i politički vrh koji je trenutno na vlasti, ne bitno koje opcije bio i iz koje priče dolazio, ubedi da su ideje njihove, i kako su to oni svi zajedno pametno smislili. A igru vode drugi ljudi koji ih uspešno u to ubeđuju, i guraju svoju priču neometano.

Btw, to sam i sam radio u pojedinim situacijama kada nije bilo drugog načina vezano za posao koji radim.

Da li je to dobro, ili loše, vreme će pokazati. Gledano sa strane, gledajući početnu tačku, i gde smo sada, nije loše, a moglo bi i mnogo bolje. I verovatno bi i bilo, da neko svojevremeno nije glumio boga, otpuštao na sve strane i koga treba i ne, i zatvarao projekte. Sposobni ljudi, pogotovu srednja generacija koja je trebalo da nastupi i vodi projekte, i da predvodi timove mlađih koji su trebali da odrade gro posla, je ili otpuštena, ili otišla u inostranstvo. Sada, šta god da započneš da radiš, ili imaš matorce pred penzijom, ili imaš novozapošljenu decu, i nikoga da im prenese svoja iskustva, i da kao vođa projekta spreči da se prave greške, i ponovo uče odavno naučene lekcije. A onda nema druge, što ne platiš na mostu, platiš na ćupriji. sada moraš da pustiš decu da rade i da se uče, da plaćaš i da ćutiš. Neko nije razmišljao kada je bilo vreme, sada se plaća cena za to.

A šta će stvarno biti i kada, živi bili pa videli. Ne se znaje, Zare igra.

м

Слажем се, никако куповати Рафале, потпуно бесмислено.

Zo

Predlog redakciji da napiše članak o novom avionu koji je projektovan u Jugoslaviji, I njegovim slicnostima sa Rafalom. Verujem da bi svima bilo interesantno za čitanje.

Odgovori
Th

Ajde Bre. NOVI AVION i Rafal (dva motora).
Isto kad bi usporedio Sturmgewehr 44 sa AK 47.

al

Nista nije projektovano. Postoje crtezi i skice. Ne postoji ni maketa, o protopitu da ne govorimo. Ostalo su renderi na net-u gde je NA budzen od slika Rafala i Gripena. Otprilike u domenu „sta bi bilo kad bi bilo“ kao i par klipova na YT gde se sve „mokre zelje“ i navode.

Mozda je to i moglo da se realizuje u okviru SFRJ, naravno opet uz obilatu pomoc stranih partnera ali lupetanja kako bi sad Srbija trebala to da nastavi ili jos bolji komentar „zavrsi“ (kako zavrsiti nesto sto nije ni poceto) su tek bioskop. Svetlosnim godinama smo mi daleko od tih snova…

YP

@alexanto
Zašto si tako surovo realan? Pusti malo da narod mašta. Idu praznici…

Dr

@alexanto

Donekle si u pravu, samo zaboravljas da je Srbija uplatila dosta novca u NIR upravo za NA. Sta je od tog novca otislo na opremanje VTI-a a sta na razvoj, pitanje je.
https://prnt.sc/258vnph

Yo

Država koja ima para da za npr. tv prenose EPL plati 600 miliona € i štošta još – mogla bi da izfinansira dovršetak projekta NA iz ex-SFRJ – tu nema mesta sumnji – naročito u saradnji sa Francuskom (uz nabavku Rafala koja je možda već poodavno i dogovorena), pa i da u međuvremenu osposobi vojnu industriju i prateće aktivnosti za prijem tog aviona u službu.
Pitanje je koliko bi takav projekat s kraja 20. veka bio adekvatan savremenim potrebama i isplativ za male narudžbine kao što bi bila naša. Sve i da imamo aerodromske kapacitete da primimo takav avion u rv – šta nakon isporučenih npr. 4-5 eskadrila… Katanac?
Nama je neminovno da se priključimo nekoj kooperaciji u tom smislu, ali je upitno da li u ovoj u vreme isteka 4. generacije…
Može tu da se kombinuje – nešto od ovog, nešto od onog, većinu od nas – pa da sklopimo i nešto upotrebljivo i adekvatno za nas za decenije koje dolaze, a cenovno mnogo povoljnije od onoga što se trenutno nudi – ali je to ogroman posao koji možda duže vreme ništa osim novih saznanja neće vratiti…

Ig

Vidim da neki komentatori predlažu da kod raspisivanja tendera jedna od stavki za ocjenjnivanje bude i testiranje aviona, pa molim stručno lice da mi objasni kako se radi testiranje aviona za kojeg tvoji piloti još nisu obučeni da lete na njemu, niti mehaničari da nakon testa pregledaju „jel negdje curi ulje“ i sl.
Koja je od zemalja iz okruženja koje su zadnjih godina imale tender, testirala ponuđene avione ? Slovačka, Hrvatska, Bugarska ,… ?
Kad su Slovačka i Bugarska birale svoje avione, F-16V kolko znam još nije fizički ni postojao da bi ga se moglo „pogledat i sjest“, a kamoli testirat.

Odgovori
fr

Imas na ovom portalu negdje price ili kolumnu pokojnog Suada Hamzica koji je bio pilot JNA na MiG 21 i poslan u SAD zajedno sa jednim mehanicarem da naprave evaluaciju F5 koji se razmatrao za uvodjenje u zrakoplovstvo. On opisuje detalje gdje i kako su bili smjesteni, tko im je bio domacin do samih letova koji su izvodjeni od kojih neki i samostalno. Dakle ocito moze i nije to takav bauk promijeniti kokpit. Poznato je i da je Anton Tus josnizbdoba JNA letio na F16 ali nije mi poznato da li samostalno. Vjerojatno ne.

Sr

@Igor M.
Sve zavisi kako organizujes tender, ovo sto se na Balkanu desavalo je nesto poput tendera.

Npr. u Finskoj je vojska rekla koji broj aviona je smatran minimalnim za odbranu, otpocet je program 6 godina pre planirane zamene prvih F/A-18. Sve kompanije su fizicki donele avione u Finsku (ili barem veoma slicnu verziju). Bilo je probnih letova, demonstracija upotrebe aviona, finski piloti su imali prilike da lete na Rafalu, EF, Gripenu i SuperHornetu(mozda i na F-35, ali posto ne postoji dvosed, nisam siguran u to), morala je biti dostavljena tehnicka dokumentacija na uvid, garancije su morale da se ispune, a predstavnici kompanija su vrsili javne prezentacije svojih paketa(koje imate na youtube) i zasto bas njihov proizvod bi odgovarao toj zemlji.

U Bugarskoj struka preporuci Gripen, skupstina kupi F-16V, pa predsednik koji je pride bivsi pilot LA stavi veto, pa ga ovi vrate… a onaj vasar u HR ne znam kako bi nazvao? Prvo Baraci, sajni, bajni, Izrael super sila, elektronika, pa to propadne zbog zakona koji je dostupan javno na internetu svima da vide(onda mozes misliti koliki imbecili su vodili taj posao), pa sad odjednom Rafal kojeg do pre godinu dana uopste nisu ni uzimali u obzir…

Kod nas kontradiktorna komunikacija na svim nivoima, nedefinisani ili barem javno nedostupni zahtevi, cene, ma nista. Jedino sta je jasno receno na nivou generalstaba je da su Migovi 29 „prelazno resenje“.

Tako da ako vas zanima kako se na tenderu biraju avioni, guglajte malo Finish HX program https://www.youtube.com/watch?v=0kzRbUlBxMQ

Cr

U Finskoj su im doterali po primerak svakog aviona, piloti leteli na njima, struka dala mišljenje, tenderska tj. natječajna komisija provela besane noći čitajući sve izveštaje, analize i studije… i gle čuda, pobedi F-35 za koji su svi znali da će pobediti pre nego što je natječaj i započeo. Isto kao što se u Švajcarskoj znalo da će pobediti F-35 i da je jedina svrha transparentnog natječaja ta da papirološki pokrije pobedu F-35. Tamo gde se daje ozbiljna lova (ako su u pitanju članice NATO ili zemlje koje nisu članice snažno gravitiraju ka NATO), tamo pobeđuje F-35 i to je to. Kod sirotinjskih nabavki gde se kupuje par polovnih ili jedna nova eskadrila, natječaj još i ima nekog smisla jer će SAD tu i tamo da prepuste deo kolača, zavisno od okolnosti. I naravno sve vreme govorimo o članicama NATO, koje biraju između 3-4 opcije koje se proizvode unutar tog saveza.

Zemlja kao što je Srbija, čak i kada uzme u obzir Rusiju kao dobavljača, opet u praksi završi sa manje opcija (2-3 maksimalno) i to nisu slične opcije pa da natječajna komisija mora mesecima da vaga između njih, već su u pitanju fundamentalno različiti kandidati gde se izbor pravi isključivo u trouglu između finansija, politike i performansi (tim redosledom). Samim tim, izbor je veoma lak i nije mu nužno potreban vaskoliki natječaj.

U Srbiji je problem sa natječajem taj što bi se isti otegao najmanje na 6-7 godina tokom kojih bi barem tri različite ekipe saplitale jedna drugu, obarale donesene odluke, i vraćale čitav proces na početak. Ono što smo videli u Hrvatskoj i Bugarskoj bio bi spomenik administrativnoj efikasnosti u poređenju sa onim u šta bi se taj natječaj pretvorio u Srbiji. I na kraju bismo došli na isti izbor kao i bez natječaja, a to znači Rafale za koji nemamo pare, Su-30 za koji nemamo pilote, i neka varijanta F-16 bez raketa. I onda bismo gledali šta od toga može nekako da se zakrpi i pokrpi, pa da se to nabavi. A to bi sve zavisilo od trenutnih okolnosti u državi i oko nje, a ne od aviona kao takvih niti od natječaja kao nekakvog magičnog mehanizma koji obezbeđuje ne znam šta.

Ni

@Crni
Jos jedan vaš veoma interesantan komentar, gde je sve lepo objasnjeno.

fr

Crni

I gke cuda i Svicarci i Finci od ranije koriste americke F18.. To je sigurno odigralo veliku ulogu. Svakako imaju povece kolicine naoruzanja koje pasu i na F35 i ne moraju previse dodatno izdvajati za tu stavku.

om

Srbofil, ti kao pričaš kako se kod nas biraju avioni.
Biraju se transparentno, naši su znali ali su vjerovali da će Izrael kao što je obećao sve srediti sa Amerima, međutim preračunali su se, možda bi i išlo da se nije pojavilo previše interesenata za Barak pa su Ameri to odrezali. Sa Rafalom nije bilo problema iako i Ameri participiraju u opremi.
I što je onda nejasno. Kod vas nije ništa transparento jer samo jedan lik odlučuje i sad se je namjerio na Rafale ali FR4 da bude siguran da je njegov veći . Ali neće ići Rafale ima previše američke opreme….zaboravite

Sr

@omniameamecumporto
Kad bi jedna recenica imala najmanjih dodira sa istinom, mozda bi i odgovorio na te gluposti.

om

Srbofil, gdje su nelogičnosti.
Ameri bi dozvolili Barake Hrvatskoj, ali je nastala pomama i posao je prekinut.
Što više treba komentirati. Ameri se nisu protivili Rafalima iako imaju hrpu svoje opreme na njima u direktnom nadmetanju gdje su oni nudili F16 -72.
Što se pak tiče gospodina predsjednika znam da su njegovo znanje i kompetencije neograničeni.
Ali naravno ti nećeš moje nebulozne komentirati jer transparentnost poslova koji dotični vodi su neupitni kao aksiomi matematički… nije ih potrebno preispitivati

м

Нико да објасни једну веома важну ствар. Чак и да набавимо не знам колико Рафала најновије генерације са најбољим оружјем…да ли бисмо могли уопште да га користимо у случају било каквог сукоба? То је француска техника, електроника, наоружање…да ли стварно мислите да не би оставили могућност искључивања многих борбених система, укључујући и саме авионе?! Шта би нам онда вредели ти авиони? Ово није питање само за коментаторе, већ и за аутора овог текста. Можда би могао мало више да нам расветли ово питање.

Odgovori
Cr

Kako se tačno „isključuju“ sistemi? Neko u Francuskoj pritisne dugme i paf – na srpskom Rafalu odjednom više ne radi sistem za lasersko navođenje bombi? Mislim da je tako nešto moguće samo na F-35, dok na Rafalu „isključivanje“ može da se sprovodi jedino tako što Francuska odbije da održava/remontuje sisteme na avionu, odnosno da isporuči delove i ubojna sredstva.

om

Naravno da je moguće, mi smo kupili švicarske linije i nismo im nešto na vrijeme uplatili. Sve su linije stale u ponoć određenog datuma. Dakle softver ima otvorenu mogućnost da ti nanese štetu. To znači da bi se takva oprema trebala kupovati od saveznika a zapad to za vas nikako nije.
To je oprema koja ne dozvoljava da se kopa po njoj i ulazi u softver jer se potpuno blokira. A vi nemate znanja niti mogućnosti da ubacite kompletno svoj softver ako zatreba na tako zahtjevnoj mašini.

Jo

@omniameamecumporto To o čemu govoriš nema veze sa avionima, softver je bio programiran da licenca ističe određenog dana. Kod aviona bi bilo moguće da se isključi navigacija koja se oslanja na GPS. Za Austriju je upravo cena navigacije bila razlog da zameni EF-2000. Moglo bi da se prekine sa softverskom podrškom (nove verzije, popravljanje bagova). Ali to isključivanje cele flote na dugme nema ni F-35.
Što se tiče Amerikanaca, šta misliš da li bi radije na nebu Srbije videli ruske/kineske ili zapadne avione?

ve

Najvece ulaganje treba da bude u pvo sisteme,znaci buk m2 tor,pancire ,da se ima para s 400..Prvi napad uvek ide iz vazduha,a onda tenkovi ravnaju sto avijacija ne pogogi…ZNaci sto vise obnoviti pvo sisteme

Odgovori
Ap

Rafal, najgore resenje!
Los avion

Odgovori
ma

ja mislim da je bolje da Srbija pokrene proizvodnju Orlova jer ima s u dokumentaciju, samo pokrenut proizvodnju u beogrsdu, zaposlit nove radnike, avion je sasvim pristojan za airpolicing, a ima drzava koje bi ga kupile kao Gana, Mozambik itd. Ionako se planira zamjenit stare Orlove i ponešto mig29 , a Orlovi se još uvjek moderniziraju i s time se jača ekonomija Srbije.

Odgovori
ma

kad bi bili realni Srbija je okružena sa Nato, realno nema sanse, tu je i ekonomska izolacija.

А

@markoplus

Како мали Перица замишља ваздухопловну индустрију… Србија нема никакву способност да покрене производњу Орлова. Максимум данашње ваздухопловне индустрије је производња школско-борбеног авиона по лиценци и то уз велико стране учешће.

Jo

40-50 Orlova rev.2 su efikasna prevencija problema koji mogu doći iz našeg komšiluka.Po ceni jednog Rafala uspostaviš proizvodnu liniju za 3 kom mesečno.Uzleti i sleti sa čega oćeš,baziraš ga i po šumi i po livadi i po kiši i po snegu,pravi radni konj.Orao sad nije tehnološki zahtevan za proizvodnju kakav je bio u vreme nastanka.Tehnologija obrade metala,nemetala i izrada kompozita je jako iznapredovala i pojeftinila.Sem sadašnje modernizacije siguran sam da postoje i vrlo dobre ideje za unapređenje motora a i drugih delova.Vremenom se
tako stvore preduslovi i za Orao 3

Odgovori
om

Ništa od Rafala pust san, ne vjerujem da možete dobiti dozvolu od USA jer Rafale nije samo francuski,dosta opreme su razvili Ameri da ne nabrajam evo link. Nije samo u tome problem Zrakoplov je strateški proizvod a Srbi su samo deklarativno neutralni, toliko neutralni da ih jedino geogravska udaljenost odvaja od Rusa i Kineza. Tek promjena politike i sjedenja na više stolica bila bi neka garancija ovako….sumnjam.
Kako uopće možete misliti da bi Amerikanci amenovali Rafale pa vidite što su sada Dodiku uradili, još netko kaže povezati ćemo se sa Francuzima starim prijateljima pa će oni lobirati za pripajanje RS.
RS znači Rus u Europi…pa da NATO , Amerika, Francuska odmah će ispuniti Srbima taj zahtjev. Pa nato valjda postoji zbog Rusa…e ljudi moji. A zašto vam Putin daje gas ispod cijene, nemojte tatka da ljutite…..link

https://militarywatchmagazine.com/article/rafale-american-inputs-needed

Odgovori
Se

Sve zemlje u okruzenju su vec clanice NATO pakta.Dakle postavlja se pitanje za koji se to rat Srbija spreman?Za rat u slucaju invazije vanzemljanaca?

Odgovori
Dr

Jacanje vojske nije samo spremanje za rat, vec i odvracanje potencijalnog neprijatelja od rata. Dakle, sto opremljenija vojska to manje usijanih glava u susedstvu koji bi mogli da umisle da su neka sila samo zato sto su u Nato….Ne bi bilo prvi put.
A moglo bi se postaviti i kontrapitanje, zbog cega drzave Nato-a jacaju svoje vojne kapacitete ako su vec u vojnom savezu? Spremaju se da napadnu Rusiju ili Kinu xx tenkova i xx aviona ili postoji nepisano pravilo da samo drzave Nato-a mogu da modernizuju svoju vojsku, ostali ne?

mi

države NATO oformljavaju i popunjavaju svoje vojne kapacitete prema preuzetim obavezama kao članice saveza.
A u vezi priče „usijanih glava u susedstvu“ – točno je definirano funkcioniranje i djelovanje NATO saveza i u tome ponajmanje ima usijanih glava koje bi napadale – koga i u čije ime??
Ostaje činjenica na kraju da je NATO savez ipak vojna sila (predvođena USA) kojoj nitko drugi osim Rusije i Kine ne može parirati u ničemu.
Pa se onda opravdano postavlja pitanje čemu toliko intezivno naoružavanje jedne državice okružene zemljama u NATO savezu i EU, državice koja pretendira na članstvo u toj EU.
Mislim, odgovor je jasan sam po sebi i vidi se iz trenutne politike, samo je upitno koliko će to na kraju biti isplativo.
Nitko nema ništa protiv modernizacije vojske bilo koje zemlje, međutim kada se to radi brzinski i masovno nauštrb svega ostalog u proračunu onda svakom malo pametnijem zvoni na uzbunu.
Bez uvrede.

Dr

@mika

Mozda si navikao na neka prethodna vremena kada se nije nabavljalo nista ili skoro nista pa ti se sad pricinjava intezivno naoruzavanje.
Nema tu nikakvog intezivnog naoruzavanja, nego se u vojsku nije ulagalo decenijama pa smo dosli u situaciju da nismo znali odakle pre poceti jer je trebalo bukvalno sve zanoviti. Fali tu jos dosta toga, i daleko je to od bilo kakvog intezivnog naoruzavanja, ali bitno je da se krenulo napred.

Se

Kao sto sam napisao, protiv vanzemaljaca.U svakom drugom okrsaju bi bio pakao gori nego `99, a tada smo prosli odlicno, jer je Srbija za dlaku izbegla da bude preorana iz vazduha kao Nemacka `45.Naoruzavamo se, a kontejnere prekopavaju podjednako kucici lutalice i ljudi (homo sapiens).Mozda da iskoristimo to naoruzanje da pobijemo te kucice lutalice da neometaju ljude dok prekopavaju po kontejnerima?A, ne moze, preveliki kalibar.

Odgovori
om

Jordan, sve je danas moguće, mreža je globalna, takove se stvari događaju ako postoji interes da se dogode. Mogu ja tebi prodati što želim ako me nije briga što ćeš s tim ali ako se krenu događati velike stvari imam mogućnosti da djelujemo na svoj softver bilo gdje. Zato se takve stvari kupuju od saveznika i od država od povjerenja. Ne vjerujem da ćete letjeti Rafale niti američke a čak niti ostale zapadne letjelice jer gotovo sve imaju američke komponente. Ameri neće dati dok ste kako vi kažete neutralni…. ali polako nisu još sve karte skroz otkrivene jer ono što vi želite napraviti na Balkanu uz potporu tih svojih nesaveznika ne sviđa se zapadu , pa je ipak bolje da pazarite na istoku,sigurnije je ali da li je najpametnije …

Odgovori
Jo

@omniameamecumporto – Kao prvo, ne možeš delovati na softver koji je izolovan. Kao drugo, Rafale nema nikakve američke komponente osim onih koje su dostupne na tržištu. (Imaš u Wikipediji izvor, da se ne mučiš da tražiš.) Dassault je povukao ponudu za Kanadu baš radi toga što nema dozvole da ugradi američke komponente i prilagodi avion zahtevima NORAD (zajedničke vazduhoplovne komande Severne Amerike). Određene stvar su dostupne samo 5 Eyes/UKUSA zemljama. Rafal nije samo prodat Indiji – on se tamo sklapa, a indijske kompanije učestvuju u proizvodnji komponenti. Srbija je ostrvo i nema nikakve mogućnosti da učestvuje u nekom sučeljavanju Zapada sa Rusijom i Kinom. To što Srbija pokušava napraviti na Balkanu se zove Otvoreni Balkan, a počelo je sa ugovorom koji je Vučić potpisao sa Trampom. To je američka ideja.

om

Iako se prodaje kao isključivo francuski program, Rafale se uvelike oslanja na tehnologije i komponente iz Sjedinjenih Država i diljem Europe u puno većoj mjeri nego Mirage 2000, bez kojega vjerojatno ne bi mogao postići trenutne razine performansi.
Oslanjanje Rafalea na strane dijelove dijelom je naslijeđe njegovog podrijetla kao dio francuskog sudjelovanja u programu Eurofighter, sa značajnim sličnostima između dva lovca.
Rafaleova nova generacija naoružanja, odnosno krstareća raketa Scalp i raketa zrak-zrak Meteor su prvenstveno razvijena u inozemstvu kao dio većih programa. To je bio rezultat njihove složenosti koja je relativno malim obrambenim sektorima bilo koje europske zemlje otežavala njihov razvoj. No, osim oslanjanja na druge europske države, Rafale također uvelike ovisi o doprinosima iz Sjedinjenih Država. To je postalo šire poznato kada je izvoz krstareće rakete Scalp u Egipat kao dio više milijardi dolara vrijednog kontakta iz 2015. bio blokiran nakon što je SAD odbio osigurati komponente američke proizvodnje
Izvan Skalpa, sam Rafale se oslanjao na američke pomoćne pogonske jedinice, sustave rasvjete, mlaznice za gorivo, kočnice kotača i kočnice, sonde, elektro-optičke i pasivne elektroničke komponente, sustave kabine, nadstrešnice, brtve spremnika za gorivo, inhibitore korozije i razne mehaničke komponente i elektroenergetski sustavi……itd.
Još jednom hoću reći da nije pametno niti vjerujem da možete pazariti Rafale. A što se tiče djelovanja na softver ne vjerujem da nije moguće jer sam negdje pročitao, ne znam gdje kada je tamo osamdesetih došla britanska flota na Maldive, Argentinci su pogodili britanski brod francuskom raketom. Britanci su se požalili Francuzima i ovima više ništa nije išlo od ruke. Dakle siguran si samo ako kupuješ od pouzdanog isporučitelja.

om

Taj tvoj Otvoreni Balkan je jedno a ono o čemu ja govorim je drugo.
Što će vam sila oružja za Otvoreni Balkan, ne možete pobijediti NATO
Govorim o Srpskom svetu koji stoji na ideji svih Srba pod jednim krovom. Ali nije ovo mjesto za to pa ne vjerujem da bi mi bilo dozvoljeno elaborirati, ali vrijeme će pokazati da sam u pravu. No ipak vjerujem da nećete uspjeti ali isto tako znam da ćete pokušati i da ćete biti udareni sankcijama, jer posljedice su krvave a zapad rat neće u Europi više dozvoliti. Na toj liniji je i sva sila oružja a razlog je Hrvatska, jer koalicija koja bi se suprostavila toj ideji okupila bi se oko Hrvatske. Ples je počeo .Naoružati će se svi. Strane se znaju… Srpski svet naspram ostalih ali kažem sankcije i mirna Bosna . To je moja vizija ne vidim nikakvu Rusiju koja bi to podržala a da se zapad ne suprostavi jer bi to značilo instaliranje Rusije na ovim prostorima a to nije moguće zato me čudi ideja koja se zasniva na toj filozofiji.
Uostalom Hrvati i Bošnjaci počeli su se približavati u Bosni, ne zato da bi ratovali protiv Srba već zato da Srbi shvate da ideju ne mogu sprovesti olako. Dokaz za to su zadnji sastanci Plenkovića i Izetbegovića gdje Hrvati garantiraju cjelovitost BiH uz izmjenu izbornog zakona, dakle dva entiteta, tri naroda što se Izetbegoviću svidjelo. Dodik je krenuo a ja mislim da neće daleko.

Mi

@omniameamecumporto

Kada se tekst sa interneta prevede i kopira mislim a je dobra praksa navesti link sa koga je sadrzaj preuzet. To ovde duduse niko ne radi konzistentno, cak ni autori, ali eto, just my 2 cents.

Dr

@Omnia

Smanji malo sa tom brljom vidis da te prebacuje. I pomiri se sa cinjenicom da nikada vise nece biti neke nove NDH, a bogami ni izvoz destruktivne idelogije vise ne prolazi ni kod ‘hrvatskog cvijeca’ (seti se protesta u Sarajevu protiv mise ustasama).
To je ono sto tebe najvise zulja, zato si se i raspisao o Hrvatskoj kao supersili koja ce garantovati celovitost BiH, odlucivati o sankcijama, okupljati sve i svakog oko sebe (mozda Madjare i Rumune) i sta sve ne.
Sa takvim nacinom razmisljanja mozete ugrozite jedino sebe i ono malo Hrvata sto je ostalo u BiH. Upravo na tom primeru prava Hrvata u BiH mozes videti stvarnu snagu i uticaj Hrvatske, Hr ne moze da se izbori za prava Hrvata u Federaciji koja su im Ustavom zagarantovana, nego im Bosnjaci biraju clana predsednistva…

om

https://militarywatchmagazine.com/article/rafale-american-inputs-needed

Inaće link je i gore malo više pod mojim postom ali evo ga i ovdje.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor