BEG airport status
[POSLEDNJA VEST] Balkanska bezbednosna mreža: Jugoimport SDPR potvrdio u svom godišnjem izveštaju – Srbija kupila kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3 Srbija će biti prva zemlja kupac ovog raketnog PVO sistema van Kine. Prvi razgovori o kupovini najverovatnije su započeli prilikom posete delegacije ministarstva odbrane Srbije Kini 2018. godine / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

[POSLEDNJA VEST] Balkanska bezbednosna mreža: Jugoimport SDPR potvrdio u svom godišnjem izveštaju – Srbija kupila kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3

Kako je danas ekskluzivno otkrila Balkanska bezbednosna mreža, Srbija je kupila kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3. Kako Mreža navodi, nabavka je ugovorena i plaćena. Ovo je proverljivo u redovnoj evidenciji Agencije za privredne registre na internetu gde je ugovarač posla, kompanija Jugoimport SDPR, objavila svoj redovni godišnji izveštaj o poslovanju za 2019. godinu.

Izveštaj pominje da je kompanija u prošloj godini sa 31 zemljom zaključila 163 uvozna ugovora u vrednosti od 620,3 miliona dolara. Izveštaj navodi da se „najveći deo uvoza odnosi na modernizaciju aviona MiG-29, nabavku sistema bespilotnih letelica, zatim nabavku lako prenosivog sistema Mistral i raketa za njega i PVO sistem FK-3“.

Srbija će tako postati prvi inostrani kupac ovog PVO sistema a Mreža navodi da se, analizirajući pisanje mejnstrim medija, može doći do zaključka da su kupljene tri baterije. RV i PVO Vojske Srbije takođe je i prvi evropski kupac kineskih borbenih bespilotnih letelica koje su nedavno i javno predstavljene.

Balkanska bezbednosna mreža podseća da su informacije o kupovini ovog raketnog sistema već nekoliko puta bile plasirane medijima pod državnim uticajem.

HQ-22/FK-3 u naoružanju PVO snaga kineske armije / Foto: Ministarstvo odbrane Narodne Republike Kine

– Prvi raketni sistemi PVO nabavljeni su u prvoj polovini 1960-tih godina i bivši SSSR je bio jedini izvor raketne tehnike za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru. Sada Vojska Srbije koristi sisteme nasleđene iz jugoslovenske ere i odbranu Beograda čine divizioni RS PVO Neva-M sa zonom uništenja po daljini do 25 km i po visini do 18 km. Građanski rat odložio je nabavke nove tehnike iako je bilo puno glasina tokom burnih 1990-tih o pokušajima i ponudama za ruski RS PVO S-300.

Domaće javno mnjenje je do danas ostalo fascinirano ruskim sistemima starim S-300 i novim S-400. Kada mediji u naslovima pomenu te rakete očekuje se izuzetan nivo interesa čitalaca. Od 2012. u javnom prostoru često se najavljivalo da predstoji nabavka novih ruskih sistema koji će efikasno zaštititi vazdušni prostor Srbije čak i dejstvom po ciljevima koji su daleko u zagraničnom području. Kulimnacija proruskog talasa bila je za vreme vežbe Slovenski štit-2019 oktobra prošle godine kada su na aerodromu Batajnica kada su na vatrene položaje postavljena dva samohodna lansirna vozila RS PVO S-400. Mit o tome da su rakete ostale u Srbiji održavao se mesecima, a već u to vreme bilo je izvesno da se Srbija odlučila za nabavku kineskog RS PVO.

Novi sistemi HQ-22 i FK-3 koji ćemo uskoro videti u Srbiji indirektno su ostvarene želje dobrog dela javnosti kod nas da se nabavi S-300. Naime, Kinezi su rakete projektovali na bazi rešenja ruskih raketa raznih varijanti koje su dobili sa sistemom S-300 1990.tih godina. Za kinesku vojnu industriju izvoz raketnih sistema PVO u Srbiju izuzetno je vredan prodor na potpuno novo tržište jer do sada korisnici kineskih sistema srednjeg i velikog dometa bili samo kineski saveznici iz Azije. – piše Mreža.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

TT

Odlicno, samo se nadam da su u pitanju bar 3 baterije ..

Odgovori
TT

doc holiday po tvoj komentaru ispada kao da smo objavili rat SAD, a ne kupili PVO sistem sredjeg/velikog dometa, ako to radi Rumunija ne vidim zasto Srbija ne bi smela? Servilnost i bezuslovna poslusnost jednoj drzavi ne donosi postovanje.

Iv

Srbija he kupila pvo sister of line u naj gore moguce vreme. Ceo svet ima nula poverenje u kinu, a mi srbi smo sad nasli to kupujemo od njih. Sad se moze kompletno zaboraviti t7 kao optcija, to je sa ovaj pvo Iz kine gotova stvar. Ovo je velika greska politicki a I isto velika greska po kvalitet pvo sistema. Mi prvi ga kupujemo… Pre vise glupo. Ok, kupili drones of line, Ako nisu dobri, to see moze prezivi. Ovo bi branilo beograd I Nas Jarod. Ovakva stvar Mora da he na vrh kvaliteta a Niko me zna bas Nestor o njega pain kina, I vidali smo u zadnjih 8 meseci koliko kina moze da kirje istinu. Kupi ozbiljnu stvar a ne Neko kinesko smece stop ce the Kosta politicki I mozda CE the Kosta I zivota svoj gradjana mad see Mora’s oslonis na ovaj pvo.

Mi

@ Ivan

Da nismo kupili kineski PVO i uzeli ruski S350 ili BukM3 šta bi time postigli sto se pazara F7 tice?
Ako ne ruski, onda koji PVO bi ste vi preporucili u toj klasi?

F7 kao borbeni avion nije za nas ma koliko mozda bio najbolji i imao najveci potencijal u poredjenju sa ostalima iz teže trenažne klase. Jedino bi bio za nas u slučaju punog super lakog visenamenskog aviona sa raketama Aim-120 što se nikad nece desiti.

Iv

Milos- I ja Sam neznam stop se rice Taj trainer Avion. Ipak nisu no Oni jeftini. Ja bih gledao za manji broj to aviona, ne 20, mozda 10 I da se sprema late za ozbiljnu I modernu zamenak za mig29 kada we Oni trebaju zameniti. Big u jednoj slucaji nebi no mislio na ikakav avion Iz kine. Ovo bez pilotno ovako I onako, moze to da prodje. Taj l15 nikako pod ikakavu situaciju nebi bacao pare na to. Kupi kvalitet ili ne kupuj nista. Kina Nije poznata Po kvalitetu. I upaljac sto pise made in China ne traje dovojlno da potrosi svoje gorivo, lol.

Mi

Razumem vase ne pstovanje kineske tehnologije i proizvodnog kvaliteta. Zivim u Americi i radim sa tehnologijom i americkom i evropskom i kineskom. Kineska proizvodnja ima jako mnogo levela kvaliteta. Od onog stereotipicnog jeftinog i loseg do ozbiljno kvalitenog. Ako pogledate koiko kina proizvodi vrsta aviona, helikoptera, raketa, i satelita, morate priznati da imaju daleko visu sposobnost kvalitetne proizvodnje od primeraka narucenih iz srbile ili Aliexpress.
To je sve zahvaljujuci americkim i evropskim kompanijama koje su se preselile tamo i podstakle kvalitet i standard proizvodnje svega.
Najnoviji kineski mobilni telefoni su u istoj ligi ili mozda 12 meseci iza americkog iPhone proizvedenog u Kini.
Sve je to procurelo i zavrsava na najvaznijim mestim za kinesku odbrambenu industriju. Nisu na istom levelu kao ameri, to stoji, i zato je F7 najbolji prospektivni avion u svojoj klasi, ali tamo gde treba odavno nisu vise jeftini i ne kvalitetni!

12

@ivan
I baš zato nivo ulaganja zapadnih investitora i kompanija u Kinu i Kineske kompanije nastavlja da raste i to ubrzano (bilo EU, bilo SAD). Toliko ulažu jer ih ne poštuju i nemaju poverenja i samo beže od njih. A tek po pitanju tehnologije. Pa i SAD priznaje da je Kina istraživačka mašinerija i to ne samo u svemiru. Ako imaš tehnologiju da ideš u svemir, da sam postaviš ne samo satelite, nego kompletan GPS, koji je i sa 10x većom rezolucijom nego što je dostupno u evropi, ako ima elektroniku koja može da radi na mesecu (-170 do +130 C), ako je lider u AI, to onda nije zemlja koja je u tehnološkom zaostatku za zapadom (EU je šampion niskonaponske elektronike, SAD po pitanju proizvodnje bilo koje vrste, Rusi sa materijalima, ali i Kina ima svoje talente, koje verovatno i krije, ali pre svega monopol na retke zemljine elemente, a bez njih nema ni mobilnih telefona, a kamo li vojne tehnike). Ali na prvom mestu partner je Srbiji jako viskog nivoa da razmenjuju i tehnologije. To je fenomenalan politički uspeh. Tako da kupovina PVO sistema, ne može da bude loša, jer je verovatno i cena bila partnerska. Iz tebe progovara jedna etnička distanca, ona izmedju istoka i zapada, po kojoj se stalno teraju na nešto tipa INTERVENCIJA, koja ako ovaj svet želi mir, mora da se smanji.

Ev

Odlicno! Za samo 5 do 10 godina ce u upotrebi biti mlazne borbene letelice sa hipersonicnim raketama. Zemlja sa Vapo Kao srbija moze da ima eskadrilu za air policing I neke eventualno bombardiere , kraj price o gripenima , su 30 ili rafalima – to ce biti gvozdje….. Zemlja srbija treba da se razivja u skladu stim…… srbija se Brani sa Kopna uz mlazne I druge dronove ….sve drugo je iluzija I to skupa! To se zove bodice ratove reservati Kroz prosla resenja ….. mi taj luksuz nemamo , nego PVO sto pre sa hipersonicnim raketama i. Rojevima dronova ,e zato bi ovo bio jos jedan pravi Korak posle airpolicing mig 29 i pegaza! Bravo za srpske vazduhoplovne Oficire Koji su ovo izgleda vec shvatili dok drugi Zive u tehnoloskoj proslosti!

Ma

Stari sistemi sta oni mogu oboriti.bacanje para

Al

@Evroprc

PVO bez lovačke avijacije je jedno veliko ništa…

Ev

Vapo je Mali okrizeni smo NATO Paktom njegovim PVo I RV Koliko dugo u Tim uslovima moze da traje vazdusna bitka I 50 najmodernih hipoteticnih srpskih borbenih aviona ,neznam cak I da su 50 SU 57 ? Ja Mislim da Nakon 3 Dana Nema ni takvog ratnog vazduhoplostva , u tri Dana 4 Mrd evra su Spaljeni…….zaboravite lovacku avijaciju ,sem air policinga za uvek! Mi se branimo sa zemlje I u rojevima Borbenih dronova sve uz hipersonicno oruzije . Alo ljudi buduci Treba voditi uspesno a ne sa taktikom I doktinom iz 99 te!

EV

Dragi čitaoci, turska je platila za 4 diviziona S400 oko 2,5 MRD USD. Pa da vidimo: ako srbija kupi jedan division to je 600 Mio uz zaštitu tog jednog diviziona ide i Pancir a možda i još poneki BUK ili TOR. Dakle da imamo dobar PVO treba nam 1 Mrd USD cirka. dakle…. Kad prodamo sve viškove svih poljoprivrednih proizvoda možda naviknemo nekako MRD. Do tada na je PVO od kineza jedina prava i finansijski realna opcija…. A kad imamo 1 MRD za PVO i kupimo od braće šta treba onda smo tek pravo na konju….

Al

@EVROPRC

Opet, PVO bez lovačke avijacije može samo da se okači o klin, jer bez lovaca PVO ne može da deluje.

EV

Aleksa, ovo mi je potpuno nova tvrdnja, kako to možeš da objasnis?

Mi

Da li je iko iz drzavnih struktura potvrdio ovu kupovinu? Evo sad je 11 Avgust i niko se jos nije oglasio , ni iz ministarstva ni iz drzave.
Sve sto imamo je ovaj tekst i nista vise. Svi mediji u Srb i mnogi iz regiona su preneli ovu vest a niko iz drzave se nije oglasio. Takodje vrlo cudno, niko od novinara ih i ne pita .U stvari kako to ovde ide, jos nisu javili svojim novinarima da smeju da ih pitaju :)
Moguce je da je ovo probni balon da se ispipaju reakcije pa da se vidi sme li se kupovati.

Ne

S 400 sigurno

Dj

Mi polako postajemo kineska kolonija u evropi prvo vakcine sada pvo. Samo mi Ameri nisu jasni neprijatelj br 1 im je ekonomski kina a lupaju sankcije na rusko oruzje. Ne cudi kada je uniforma americkih vojnika i pola industrije MADE IN CHINA. Prvi put da hocu da nam lupe sankcije . Necu te kineske budalastine sto niste francuski SAMP/T uzeli……

Odgovori
Mi

Neverovatno, ljudima se nikada ne moze udovoljiti. Dok se 25 godina nista za vojsku nije kupovalo svi su se zalili, sada kada se kupuje i to sistem dalekog dometa kakvog nikada nismo imali ni mi ni JNA sada ni to ne valja?
Te tri baterija anuliraju sva komijska vazduhopovstva zajedno, to je ogroman skok u odnosu na sisteme iz 60. koje smo sada imali.
Koga briga ko je nepriljatelj SAD, mi nismo savezna drzava SAD niti njihov vazal, oruzije se kupuje pragmaticno.

do

ja se plasim da cemo sa ovim kupovinama i Kineskog i Ruskog naoruzanja vrlo brzo fasovati sankcije od EU… A to ce nas vrlo boleti…
Samo vracanje viza i npr carina na Srpske proizvode bi nas vratilo u 90te i znacio bi totalni bankrot

TT

Cuj „Kineske budalastine“. Ljudi i dalje ne razumeju sta je Kina danas, zive u predrastudama iz proslog veka.

Mi

Doc holiday, EU nije drzava, odluke se donose konsenzusom, a vecinu EU drzava tesko da zanima sta Srbija kupuje od oruzija. EU sa Kinom nema nikavkvih problema. To sto SAD boli sto ce za par godina izgubti status prve ekonomije sveta, pa onda sve ostale statuse, to ne znaci da se EU mnogo sekira oko toga. Trgovinska razmena Kine i EU je enormna, a ova sica nikoga ne zanima sem neke od nasih zavidnih komsija. Mislim da banalizuejete situaciju i zivite u nekim proslim vremenima.

TT

FK-3 ima slicne karakteristike kao i Francuski SAMP/T, samo sto je verovatno 4 puta jeftiiji.

AL

@Djordje
Ove nove sankcije ne targetiraju ekonomiju drzave, nego pojedince i kompanije povezane sa njima. Pa bi na tu listu dospele neke nama zanimljive licnosti cija zamena bi dobro dosla MO, sa druge strane blokiran bi bio SDPR i nemi imali pristup medjunarodnim novcanim tokovima(ne bi imali kako da naplate robu) tako da bi stao komplet izvoz naoruzanja Srbije. Mozda bi to konacno dovelo do toga da se razni akteri pohapse i sklone, ali bi podjednako bilo stetno i za drzavu. Posto SAD izgleda da zele dugorocno da poprave odnos sa Srbijom, mislim da ce nam ovo ovaj put proci. Ali ce svakako usporiti i ugroziti neke procese koji su za nas kljucni.

@Milan
SAD nece ni za 100 godina izgubiti status prve ekonomije sveta.
Kao prvo nas debelo interesuje sta misli SAD jer SAD kontrolisu nasu juznu pokrajinu i mogu nas debelo destabilizovati u jos 2 regiona ostatka drzave mimo KiM.

Ne trebamo se za svaku mogucu nabavku plasiti sankcija, tipa Migovi 29 ili 4 lansirna vozila Pancir, pa tehnicki ni ovo nije vredno preko milijardu dolara tako da ne podleze CAATSA, ali kada Srbija ovakve stvari uradi, izaslanik SAD donese papir nekome u vrhu drzave i kaze „ovi Srbi opet prave problem“ i onda znaju da nastanu veoma ozbiljne posledice.

Vi ne razumete na kojoj relaciji funkcionisu odnosi Kine i njenih „saveznika“. Srbija tu poziciju ne zeli. Ljutimo administraciju koja jedina moze nesto pozitivno da uradi i vec je radila za nas. Mi smo zemlja koju vode neozbiljni ljudi! I ne bili neozbiljni, kada vecina stanovnika razmislja tako naivno i nije svesna nicega.

Mi

AL-41F1 Po svim predvidjanjima SAD ce do 2030. izgubiti status prve ekonomije sveta, bar kada je ukupni BDP u pitanju i to po nominalnoj vrednosti. Kina je vec 2017. postala prva ekonomija sveta ako se posmatra BDP po plateznoj moci. Korona ce samo ubrzati taj proces, tako da ce verovatno i pre 2030. Kina preteci SAD i daleko je ostaviti iza sebe u narednim decenijima sto su prognoze MMF-a SB pa cak i samih sluzbi u SAD. Imas net fala Bogu pa potrazi podatke.

TT

AL-41F1
Verujem da ljudi koji su u visokoj politici godinama znaju rizike bolje nego mi, niko ne zna tacno sta SAD ili neka druga zapadna drzava zeli da nam proda od ozbiljnijeg oruzija, tako da kupovina u Kini, Rusiji itd. dodje kao jedino resenje kada su u pitanju stratski sistemi kao sto je ovaj.

do

@AL-41F1 upravo sve sto si naveo…

Mi vecito guramo prst u oko Americi. A ona je ta koja odlucuje o nasoj sudbini… U trenucima kada SAD daje naznake da bi popustila u odnosu na Kosovo mi npr otvoreno dajemo podrsku vladi u Venecueli..
Da … Migovi 29 nisu problem… Oni kakvi su ne mogu ugroziti nikog a obavljaju bitan posao air policije… Takodje za njih ni helikopteri Mi24 nisu toliki problem… pogotovo ne simbolicna 4 komada. Kao ni tih 4 Pancira isto vise simbolicna. Ali npr PVO sistem koji moze da dohvati i van granica jeste i to ozbiljniji problem… I to u trenucima kada Kina pravi ozbiljne probleme Americkim interesima kao i njihovim saveznicima Japanu, Australiji i ostalima na dalekom istoku.. Kada se sve vise sukobljavaju Kina i Amerika. Umesto da cutimo kad se veliki tuku mi jedemo ono sto se ne jede… A ne odlucuje Kina o nasoj sudbini nego Amerika… Cak i u najgorem slucaju da nas Amerika ponovo bombarduje nece nas spasiti ti PVO sistemi a Kina nece ni prstom mrdnuti za nas – sem mozda nekih blagih protesta u UN.. Isto je i sa Rusijom…

nikad se necemo nauciti pameti

Yo

@TT

Kina je i pre 120 godina bila u prve dve ekonomije sveta…

AL

@TT
Apsolunto ne znaju. Ministar spoljnih poslova je komunista koji ne prica engleski jezik. Eto koliko se razumeju. Srecom predsednik je prepoznao neke momente, zvao odredjene uticajne Britance da lobiraju za nas….ima nekih pozitivnih promena, ali to slizavanje sa Kinezima i klizanje u totalnu diktaturu nam ne ide na ruku.

@doc holiday
Upravo. Jedno nam ide na ruku sto je ovo izgleda naruceno jos 2018 i nadam se najiskrenije da sada neko iz ministarstva SP kleci na kolenima u Vasingtonu i objasnjava kako „necemo vise, to je to, greska je bila“.

Tehnicki gledano ovo nama popunjava takvu rupcagu stvarno, samo da politicki ne napravi jos vecu. Nadam se da ce samo okrenuti glavu „ok…let’s pretend this didn’t happen“…..

TT

doc holiday po tvoj komentaru ispada kao da smo objavili rat SAD, a ne kupili PVO sistem sredjeg/velikog dometa, ako to radi Rumunija ne vidim zasto Srbija ne bi smela na drugoj strani ukoliko ta SAD nece da nam proda, recimo Patriot? Servilnost i bezuslovna poslusnost jednoj drzavi ne donosi postovanje.

do

@ AL-41F1

Da su ovo narucili jos 2018te AV bi to trubio na sva usta. Pogotovo za izbore… Kao sto je trubio i za Migove i za helikoptere
Jedino ako ih nije narucio u paketu sa ovim BPL
No svakako ne znam dal ce se praviti da se nista nije desilo.. Jer sa ovim se vec ozbiljnije narusava nekakav balans snaga u regionu na sta oni to ozbiljno gledaju… Pogotovo sto smo krajnje nepouzdani ( doduse i za Kinu i Rusiju takodje ) po pitanju nase politicke orjentacije…
Jedino , ako bas hoce da progledaju kroz prste je da automatski daju da i Hrvati nabave nesto slicno..
Sto rece na temi o Rafalima za Hrvatsku – Rafali za Hrvatsku i SU30 za nas , ne da bi to koristili stvarno nego eto da se mlatimo ciji je veci :D

U suprotnom mozemo dobiti takvu rupu da cemo se jako dugo cesati i gde nas ne svrbi

do

@TT… A koji ce nam moj takav sistem ?

Ako nemamo pametnu politiku u totalnom NATO okruzenju mislis da ce nas te 3 baterije spasiti ??? Realno po specifikacijam iz stampe to je 12 raketa po bateriji za 6 aviona.. Eto u naj-najboljem slucaju sa te 3 baterije oboricemo 18 aviona ( iz 18 zemalja- svakoj po jedan ) … i posle toga ??? GAME OVER !!!

A politicke posledice mogu biti kobne po ionako sj@banu zemlju

TT

doc holiday Koji ce nam? Pa iz istog razloga zbog kojeg Rumuniji trebaju sistemi Patriot vredani 4 milijarde evra, Bugarskoj S-300, Grckoj S-300 i Patriot, Madjarskoj NASAMS, Slovackoj S-300 itd.. Zato sto su nam postojeci sistemi „sredjeg“ dometa iz 60. godina, a okruzenje ocigledno nema defetisticki pristup svojoj odbrani koji bi ti nametnuo Srbiji. Po tvojoj logici vojsku je najbolje raspustiti posto eto oko nas ima neki savez koji sutra, teoretski, moze da nestane. Tako se ne planira odbrana zemlje, jer tada osim top 20 drzava niko ne bi imao sistem bezbednosti.

A

@doc holiday А ти мислиш да је боље да немамо ништа у случају неког напада?
Бојим се да ти више бринеш о њима него о нама.

Mi

doc holiday Ne brini, nece biti nikakvih posledica, SAD znaju za ovo jos od pre par godina. Sa druge strane za Patriot nemamo novca, a i pitanje je da li bi ga prodali zemlji koja nije NATO clanica i sa kojom su imali sukob pre samo 20 godina, S-400/300 ne mozemo da uzmemo posto bi to prouzrokovalo pogorsanje odnosa sa dobrim delom EU i SAD, a Kineski sistem je upravo kompromis, za male pare resavamo pitanje strateske PVO. Vojska Srbije se ne gradi da ratuje sa dva kontinenta, posto je to apsurdno, vec da odrzava regionalni balans i kao neutralna zemlja bude sposobna da se odbrani (Srbiju i RS) od hipotetickog napada iz susedstva. NATO takodje nije trajna kategorija.

Pa

Бесмислено је куповати француске системе у већим количинама, јер би нам у случају било каквог оружаног сукоба, па чак и покушаја гушења силом оружане побуне сепаратиста, Европска унија одмах прва увела санкције. То је већ једном урадила 1992. године. Ово са Мистралима је урађено реда ради, да се отопле политички односи, а вероватно и да се на основу њих касније развије домаћа ракета кратког домета. Ова куповина је по мени одлична ствар. Можда још и од Израелаца да докупимо „Гвоздену куполу“ и то је то. За сад нам не треба више.

Iv

Djordje 👏👏👏👏👏👏👏 100% si u pravo

Mi

Podcenjivati Kinu kao vojno ekonomsku super silu je glupo. Probudite se. Ameri i Evropa se znoji da popravi odnose sa Kinom jer je to jedina buducnost svetske stabilne i cvrste ekonomije, pa i mira. Kao danam je Amerika bliža zemlja sa kojom se granicimo ili imamo dobro iskustvo. Dolari, uslovi i bombe. Ni evropske sile ne vole Americki uticaj i pritisak koji vrse u Evropi.

Dj

@ivan kinezi su najgori cela njihova drzava od kako su komunisti uzjahali pa do danas svi proizvodi i sve sto naprave je fejk i kopija necega

La

Ovaj sistem ce u Srbiju stici NIKAD!!! Zasto?
Zato sto nikad nije stiglo ni 30 savremenih i naprednih tenkova u verziji T-72B, koji su placeni (kroz modernizaciju Mig29) jos 2017. Isporuka je pokusana vise puta, ali nijedna clanica NATO nije dozvolila transport, cak ni Dunavom.
Tako ce biti i s ovim kineskim Pvo sistemom, plus sto ovde imamo poklapanje interesa Nato i Rusije, jer jedna stvar za Ruse je pravljenje kopija njihove tehnike za Kinu i neke njene bliske saveznike, a druga je isporuka tih kopija jednoj vrlo zanimljivoj evropskoj zemlji, tu se vec pali lampica i osim vrlo velikog komercijalnog interesa, u igru se ukljucuju i geostrateski interesi, a projekcija moci kineske vojne tehnologije u srcu Evrope, nije nesto sto ce Moskva tek tako progutati.

AL

@Lajavi
PVO sistem natovarite u avione i on stigne. Tenk je pretezak, trebaju vam najveci transportni avioni na svetu da ponesu svega par komada, a ne vredi puno novca.
Nama tih 30 tenkove ne treba uopste, zato se niko ne cima oko toga. I sa ovim sto imamo, popunjenost posada je 40-45%.

B

@AL-41F1
T-72B3 je odlican tenk, bolji od ovoga sto trenutno imamo (prvenstveno u pogledu nivoa zastite). Bilo bi lepo da vidimo i nesto novo za Mehanizovanu pesadiju/Vazdusno desantne snage (padobransku brigadu) npr. BMD-4 (amfibijsko vozilo) sa integrisanim 9M133 Kornet sistemom i Kornet-D za prisupacan teren i brzo reagovanje (eventualno integracija na Milosa)…

AL

@B
Nama treba prvenstveno posada(pounjenost je tek 45%), zatim mehanicara i tehnickog osoblja(uslovi, plate). T-72B3 ima bolje nisanske sisteme od M-84 trenutno i jeste malo bolje zasticen, ali u konacnici, nama to uopste nije bitno sada i ne znace nam nista.

Hitnije nam je da popunimo ovo sto imamo, da obnovimo proizvodne kapacitete za kljucne delove, da od onih silnih maketa „modernizacija“ stvarno nesto i bude, da se one urade kvalitetno(u sta sumnjam veoma!) i da napravimo adekvatan poligon gde ce se posade obuciti za dejstvo do nekih limita tog tenka(sad ih ni ne zagrebu). Pa to kad uradmo, mozemo otici na onaj tenk-triatlon ili kako se vec zove, pa da obrisemo pod sa Rusima i svima ostalima.

PO

AL-41F1:“s tim da bi ostavio KUB na gusenicama,da oklopne jedinice imaju pokriće“.Halo,centrala?!Ne znam kako da shvatim tu izjavu,osim kao nameru da se nešto kaže da se ostavi utisak poznavanja materije.Niste tu uopšte na svom terenu,po ko zna koji put razrađujete neke strategije bez realne podloge.Recimo da ponešto znam o tome,ali isto tako sam svestan da ima puno ljudi koji znaju mnogo više,pa se ne prosipaju ovde.Al,ovo Vam je potpuno bez veze i nepotrebno.Pozdravljam Vas.

AL

@POW/LJPZ
Tako su koncipirani ti sistemi u originalu. U ostalom, tako su korisceni na vezbi „vek pobednika“, sto upucuje da ih VS planira tako i koristiti u buducnosti.
Da, Kub cuva Novi Sad npr. u ulozi „teritorijalne PVO“, ali ako bi nabavili nove sisteme(sto i jesmo), red bi bio prebaciti stare na originalnu ulogu….ako se moze naravno, ne?

do

@ Milan i ostali… NATO nije trajna kategorija ???

Pa NATO postoji takoreci vec 75 godina…
EU mozda i stuca ( ali takodje nece nestati – na zalost mnogih ovde ) ali NATO je stabilan.. Ako mislite na sukobe Grcke i Turske – njih je i ranije bilo pa su se resavali… tata iz Vasingtona podeli cuske i smire se…

Sk

Tehnologija 80tih :(

Odgovori
TT

Sumnjam da ozbiljna drzava, druga ekonomija (uskoro prva) planete razvija u 2014. godini sistem koji je tehnoloski iz 80. godina..

Vl

Skydiver
Da li mislite na tehnologiju novog I Phone-a 11 koji je proizveden u Kini?

Iv

Aleksandar- zivim u americi. Ono su na top od te liste. Skoro 80% amerikanci misle da se treba nesto ozbiljno uradi sa kinezima, I ja to podrzavam be 100% nego million %. Dizali djevu oko pancire of rusije. Sta mislis da ce da bude Ako pored toga, ukljucis I kinezi? Jedina smo zemlja I evropi stop kinezima cini da mogu da Lupe I naprava satelit of nje. Oni nisu no Sami sebe prijatelji lamp li nekome drugo.

Mi

Krajnje je vreme bilo da se kupi nesto konkretno od PVO sistema. Nadajmo se da ce se nastaviti nabavka Pancira koji bi stitili ove sisteme ili Izraelski iron dome ako je nabavka oruzija iz Rusije politicki problematicna u ovom trenuntku.

Odgovori
Iv

Nabavka oruzje sada od kine je naj problematicna stvar. Uvek se znalo da rusija I srbija vojno bliski, I to je ipak problematicno a ne koliko je od kine. A sad si uveo I kinu , od koga kupujes teske oruzje. Naj glupsi potez, Sami smo sad sebi zatvorili vrata na kupovinu od ikoga na zapad od nase zemlje. Kuva se potencijal rat sa kinom I zapada, a mi izgledamo da smo se prodali kine, koja je 1000% pogresna strana. Cak i rusija koci na prodavanje oruzje kinezima.

Al

Obrnuto. Zbog CAATSA ne mozemo uzimati od Rusije. Uzeli smo Pancire i na tu je kraj. Mozemo od Belorusije i ostalih. Jos uvek mozemo od Kine i to mozda 5 god maks. Posle toga i oni dolaze na listu.

Iv

Milan- Americka je spremna da kazni I svoje kompanije zbog random da kinom. Do ce se 100% da bude Ako bog da da Trump opet dobije na glasanje. Ta kineska „Sila“ se mora zaustavi svakako. Ne verujem da bih se tebi svidjalo da su kinezi svetska Sila na svetu. Po menu he to nesto naj gore sto ikada moze bude.

Cr

Zašto mora da se zaustavi svakako? Zato što idu po svetu i zajedno sa svojim satrapima bombarduju i ubijaju koga god hoće? Ups, ne, to je tvoja voljena Amerika…

To što su tebe tamo naučili da su Kinezi neka čudovišta koja morate da zaustavite, to je tvoj problem. Uopšte, nivo sinofobije i opšte ksenofobije u komentarima na ovu vest je nešto najjadnije što sam ikada pročitao na ovom portalu. Srećom pa u Vojsci Srbije izgleda sede neki ljudi koji pragmatično razmišljaju i traže praktična rešenja koja nisu zasnovana na ideologijama i ksenofobiji nego na tome šta možemo da uradimo i za koliko para.

Pa

Bravo momci ! Samo jako . Više nikada kao 1999.

Odgovori
Mi

PakleniVuk apsolutno je tako
Na netu nema skoro nista o karakteristikama ovog sistema pa ako neko nesto vise zna bilo bi dobro za objaviti

Mi

Mile, ono sto postoji na netu je sledece:
Domet izvozne verzije HQ-22, tjs FK-3 je 27km po visini i 100km po daljini.
Ukoliko je taj podatak tacan onda je to sistem koji drasticno povecava mogucnosti VS i daje nam nesto sto nikada ranije nismo imali.

AL

Otprilike kineski S-300PMU.
Tehnoloski svakako karika koja nedostaje, politicki katastrofalna odluka.

Nadajmo se samo da ce SAD ovo da „ignorisu“.

Odgovori
Mi

Ljudi previse paznje posvecuju SAD u ovom kontekstu, ne razumem ko im je napunio glavu sa tom pricom da ce SAD uvesti sankcije ako se kupi Kinesko oruzije? U pitanju je pre svega Rusko oruzije zbog krize u Ukrajini, Kina sa time nema veze.

do

@ Milane
zaprati malo oko desavanjima izmedju Kine i Amerike oko desavanja u Juznom i Istocno Kineskom moru.. Kao i sa Indijom… tamo se ozbiljno kuva… Ozbiljni sukobi mogu tamo izbiti.. EU je oko toga naravno na strani SAD… Sad je prica i oko Ujgura…
I mi u trenutku kada se da kazemo bije odsudna bitka za Kosovo , Srbija podrzava Kinu u politici prema Ujgurima – A za sta smo dobili jasno upozorenje od EU.. Tako je bilo i prosle godine sa Venecuelom… I sve to u trenucima kada imamo naznaku da bi Vasington ucinio Srbiji ustupke oko Kosova, a moras priznati da se bez Vasingtona nista ne moze po tom pitanju… I trenutno ima neslaganja Vasingtona i EU po tom pitanju… A mi im sad ubadamo prst u oko !!! Pitanje je jel ima neko uopste gram mozga ovde…

mi

Dobro AL-41f1 i tvoj nadimak na ovoj temi je za amere politicki nekorektan no ajd na zbilju: sta smo mi to trebali da pazarimo pa da budemo nekatastrofalni za sve one koji nas nevole a narocito USA, moze biti one patriote koji onako lepo odbranise rafinerije u saudiskoj arabiji sa sve tri razaraca sa jopet ultra naprednom pvo amerikanskom ili sta vec sto i onako nato nece da nam proda, a da mozda nam prodaju izraelci koji nikakve veze nemaju sa USA. Uporno zagovaras kupovinu Juzno korejskih aviona koji nacinjeni u saradnji sa lokidom nema greske oma ce nam prodaju. Molim te navedi kojismo to drugi sitem pvo mogli da kupimo.

Mi

doc holiday Znam sta se desava na Pacifiku izmedju Kine i SAD ali to se nas ne tice i ovo je suvise sitna stvar da bi drasticno promenilo odnos SAD prema nama. SAD ima interes da nas integrise u EU i NATO, bar EU u pocetku i na tome se radi, ako se SAD sloze oko podele Kosova to ce biti upravo zbog toga, ovakve stvari nisu dugorocno bitne. Napori SAD da poboljsa odnose sa Srbijom je upravo iz razloga da se potisne Ruski utacaj odavde, a to je suvise vazna misija da bi nabavka bar sistema PVO to zaustavila.

AL

@mile
moj nadimak je meni kao inzenjeru ili ljubitelju tehnologije, a ne kao politickom subjektu vlade ;)

Razumem zasto je kupljen HQ-22, prvestveno zbog cene. Da nam odgovara politicki i tehnicki, Spyder-MR ili LR, a ni cena nije strasna(ima i AESA radar, svi ostali su PESA).

ve

Al -41f1@Kako je Srbija mogla da popuni prazninu kako ti rece?Da kupi od Rusa S350 ili S400 sto bi tebe navelo da jos zesce pises po portalu da cemo razljutiti Ameriku ili da nam Amerikanci prodaju Patriot sto oni ni u snu ne bi ucinili?Meni je zao sto nije kupljen S350 jer sumnjam u kvalitet kineskih sistema a za Amerikance kad urade nesto dobro za Srbiju i srpski narod da onda razmisljamo hoce li se ljutiti.

Mi

Mene interesuju radari, i rakete.
Što se sankcija tiče, zaboravite, nema jeda, nema šanse ni u kom obliku. Ono za Kosovo i sve to jedino zavisi da li ce Biden da pobedi u kom slucaju nam ni kupovina americkog Patriota ne bi pomogla (to vam garantujem) ili ce trampon da pobedi u kom slucaju se nista krucijalno nece promenit

Sto se ovog pazara tice, znamo samo da je domet negde oko 100km sto nije maksimalni domet raketa HQ-9 niti HQ-22. Pretpostavljam da smo pazarili rakete srednjeg dometa (za sada) a Radrar i elektronika je verovatno novija iz sistema HQ-22 sto je super ako je tako. Ne znam, samo nagadjam.

🍻

AL

@Milos77
Ne bojim se ja sankcija uopste. NJih nece biti, nema zakonskih okvira, ali nekih drugih posledica bi moglo da bude. Nadam se da nece i da je ovo vec „javljeno“ na vreme.

Nema podataka, ja bih rekao da je ovo neka vrsta Kineskog S-300PMU raketno, sa verovatno malo boljom elektronskom opremom(PM-2), ali ne mora nista da znaci. 3 baterije sa po 3-4 lansera x 4 rakete. Znaci 18-22 cilja u radijusu od stotinak km, nije lose obzirom da nam je sada pokrivena mozda 1/8 teritorije.

Mi

Znam, govorim za neke druge komentatore sto se direktnih sankcija tice. Indirektne zezancije na tu temu …to uvek moze da bude ali nista ozbiljno.

neki ljudi koji se plase pazara od Kine ne razumeju da nismo pazarili Area Denial sisttem PVO koji menja vojno stratesku sliku naseg regiona. Kupili smo ogranicen broj kineskir raketa do 100km za samoodbranu i to je to. Ja sam srecan jer sam navikao da je druga opcija ništa. Taj sistem nam donosi nov radare i rakete za samoodbranu od strane svetske super sile koja nam samo moze pomoci, i nikad nam nece ograniciti koriscenje onog sto smo platili. Imamo sve uslove i sanse za remont i modernizaciju istih kao i sa Rusima, a verovatno i vise/brze/jeftinije. Verovatno više i lakse.

Nema savrsenog PVO u toj klasi iz politickog ugla za nas kako god da okrenemo, a vreme je da se ta rupa popuni.

AL

@Milos77
Ako mene pitate, ja sam vise za mozda malo manji domet(40-80km), ali veci broj raketa po lanseru(6-8 umesto 4) i vise lansera po bateriji(6 umesto 3) jer je to „u precniku“ mozda manje pokrice na papiru, ali je dosta efektivnije jer gadjati mnogo vise ciljeva i zapravo neuporedivo vise „pokrivate“.

Razumem odluku VS, pored novca problem su kadrovi kao i logistika. Sto vise tehnike, treba vise i posada koje nam i ovako fale tako da su napravili kompromis, da ne pominjem rezervne borbene komplete. Nije isto komplet sa po 4 i 8 raketa, a ona ce biti skromna kako god okrenemo(inace bi platili debelo preko milijardu).

Ne treba samo ljudi da se tripuju kako nam sada „ne moze niko nista“, ali da je tehnoloski osetno pojacanje, pa jeste.

Sledeca bi svakako trebala biti jedna od beloruskim modernizacija Kub-M i S-125, s tim da bi ostavio Kub na gusenicama da OMJ imaju pokrice.

Mi

@AL41-F1
Slazem se u celosti sa zadnjim komentarom.
Sta vise, obaj sistem izgleda izgleda nema rotirajuci akvizicijoni radar i rakete se ispaljuju pod uglom kao Patriot tako da se sve mora uperiti u izvesnom pravcu. Sve sposobnije kosta verovatno duplo.

Ipak je to ogroman iskorak za bilo sta sto smo ikad imali. Ja ne sumnjam da taj sistem moze da obori bilo koji avion ili dron. Domet od 80+ kilometara po daljini i preko 25km visini osigurava nebo od onih letecih Global Hawkova pa i drugih vecih gamadi. Detalje cemo mozda saznati uskoro a mozda i ne.

Mistika oko ovog kineskog S300/Patriot hibrida nije losa stvar.

ig

@ AL-41f

Ovaj kineski sistem baš i nije kao S-300. Zapravo ovo je pokušaj da naprave nešto a da nije kopija. Tako da, pazarili smo pokušaj. Radar sistema je nepoznanica, znamo samo da je PESA i da je navodno kao takav koliko toliko otporan na ometanje. Što se raketa tiče one su najslabija karika sistema. Komandno su vođene što je nešto bolja opcija od poluaktivnog vođenja jer daje malo više prostora za „diskretne“ modove rada radara. No, brzina raketa nije naročita a manevarske sposobnosti su ispodprosečne. Raketa može da nategne samo 20G što je za gađanje modernih visokopokretnih cilljeva premalo. Čak i sam proizvođač navodi da je sposobnost sistema za cilj do 5G što je jako malo za današnje uslove. Domet možda jeste preko 100km, navodi se i 170km ali to je samo za spore i slabopokretne ciljeve, ukoliko bi se ovim sistemom gađao moderan, brz i okretan avion realan domet je do 50km.
Broj raketa spremnih za dejstvo je premali, grupa od 4 aviona može da ga prezasiti ubojnim sredstvima tako da, možda se ne spremamo za rat protiv NATO ali svako RV u susedstvu koje ima moderne avione i dovoljno ubojnih sredstava ovo može glat da prezasiti a vrlo verovatno i neutrališe. BUK-M2 je za ovo pojam, M3 ili neki evropski PVO sistemi su daleko bolji. Bojim se da je ovde odradila politika a ne struka, da ne kažem korupcija. Jedino pozitivno što iz ovoga može proizići je da je ovo bio „opening deal“ i da je ovo samo iznuđeni korak ka nabavci J-10 koji bi rešio probleme našeg RV. Ako nije tako, pare su lepo bačene.

AL

@igor®
U pravu ste.
U nedostatku opstih informacija sam doneo neke pogresne zakljucne.

Ovaj sistem je koliko vidim dosta ogranicenih mogucnosti. grcki S-300PMU-2 iz 90ih je mnogo sposobniji i modularniji sistem. Hladno lansiranje, sferno pokrice itd. U ostalom, odatle i razlika u ceni, ali opet, strikno tehnoloski priccano, bolje i ovo nego nista.

Al

@AL-41F1

Ovaj sistem više vuče na kineski Patriot sa S-300 komponentama.

Yo

Jel nas to (već) opravljaju €-azijska braća?
Sa drugima smo makar načisto…
Grešimo li ako koncipiramo pitanje npr. ovako – šta je veći krš u svojoj klasi, Pancir ili ovaj FK-3?

ig

@ Yoda

„Grešimo li ako koncipiramo pitanje npr. ovako – šta je veći krš u svojoj klasi, Pancir ili ovaj FK-3?“

Da, grešite. FK-3 je diskutabilan, PANCIR teško da je krš. Ako ocenu o PANCIR-u bazirate na nekoliko snimaka uništavanja tog sistema onda bi istom logikom moglo da se zaključi, obzirom na pregršt fotografija i nekoliko snimaka, da je i M1A1 ABRAMS krš. S moje tačke gledišta to nije baš tako jednostavno.
PANCIR je sistem određene namene, jeste PVO sistem ali ne univerzalan i ima svoju specifičnu ulogu. Ta uloga je „last ditch defence“ tj presretanje pre svega ubojnih sredstava uz sekundarnu ulogu gađanja helikoptera i aviona. Za helikoptere je dobar ali za avione, posebno one koji su na većim daljinama i visinama spram dometa PANCIR-a, baš i ne jer mu je koncepcija rakete optimizirana za male i brze ali ne manevrišuće ciljeve. Svaka upotreba PANCiR-a mimo prevashodne namene neminovno će se odraziti na učinak. Baš kao što ni M1A1 nema šta da traži tamo gde ga sa strane ili odozgo mogu probiti/izrešetati i vremešni RPG-7. TOR je univerzalniji sistem od PANCIR-a i šteta je što nismo nabavili njega.

Yo

@igor®

Hvala na detaljnom objašnjenju.
Pancir je onda sistem na svom mestu – sprečavajući nanošenje štete – što je svakako jedan od prioriteta pa makar služio i samo toj svrsi.
Kinezi – navodno su baš dobri kada su BPL u pitanju – u svemu ostalom zaostaju…

Mi

Meni se svidjaju iranski novi PVO sistemi i radari. Svakako New Kid on the Block. Impresivno je videti koliko su razvili tu tehnologiju (uz pomoc Rusije i Kine) iz ciste nuzde da prezive sledeci neminovni napad.
Interesantno je da i Iranci imaju slicne sisteme kao FK3 u smislu hibrida izmedju S300 i Patriota.
I jedni i drugi su poprilicna nepoznata.

jedno je sigurno, a to je da su njime skinuli Global Hawk.

AL

@Milos77
Iz raznih incidenata vidimo da Iran ima problem sa IFF ocigledno. Sto implicira da im RViPVO verovatno nisu bas dobro „integrisani“, da ne pominjem zastarelost tehnike i preterano instistiranje na domacim izvorima(. To sto su oborili jedan avion ili dron u neborbenim uslovima znaci „samo“(ovde je samo veoma relativna rec, posto je posao ogroman) da raketa ima energije, da je mehanika dobro proracunata i da je radar tj. nisanski sistem funkcionalan(kad ga ne ometaju direktno, a ako cemo suditi po nekim dogadjajima, upitno je kako bi se pokazala ta njihova oprema kada se sruci sva jevrejska pamet na nju).

Ja bi radije i maleni NASAMS ali da znam da ce mi raditi sa RV savrseno(uz odredjenu opremu), nego da imamo, primera radi, mnogo „bolji“ BukM2, ali da je to sve preko „stapa i kanapa“ povezano i obrnuto(slucajno sam napisao to poredjenje i setio se da je bukvalno ista situacija bila kod Finaca).

Te neke „sposobnosti“ sa papira mi jako malo znace(osim ako su bas ocajne), vise mi znaci kako se nesto koristi i uklapa u celokupan sistem i koliko dobro mi to mozemo iskoristiti.

Zato su NATO i Ruski sistemi „odbrane“ toliko dobri, jer je sve „plug and play“. Sve se uveze, rad i spremno je za zadatke bez mnogo muke. Ovo „prespajanje“ je dosta tesko, sto ne znaci da se ne moze uraditi kako valja.

Taj FK-3 donece samostalno „dosta“ za „malo novca“, ali kako ce se sve to povezati i da li ce uopste, ostaje nam da vidimo.

Dj

Iako volim ovo drzavu i sve bas zato zelim da SAD ne ignorisu. Mi uvek biramo pogresnu stranu. Prvo mi ne znamo kako kapitalizam funkcionise mi smo i dalje komunisticka drzava koju udbin kadar odrzava i njeni unuci. Drugo ne bi me cudilo da kina napravi vojnu bazu u srbiji i to prvu u evropi a ovo kako je krenulo vodi ka tome. Ispunjava se prorocanstvo Tome Grobara o malim zutim ljudima

Odgovori
Sl

To sto smo mi saznali sad ne znaci da su Amerikanci saznali sad. Oni su verovatno znali u 2019 kad je taj ugovor i potpisan kao i Rusi i svi ostali zainteresovani. Posledice su pocele odavno a kakve ce jos biti videcemo. Politiku na stranu , kinesko oruzje je macka u dzaku uvek pa tako i sad.

Odgovori
Ј

А који су то уступци Србији у вези са КиМ? Вратиће нам нашу покрајину? Једино то може бити уступак, све остало не долази у обзир и о томе нема никакве расправе.

Mi

A i da nam vrate, šta kao idemo dole? Ko će da se vrati tamo? Čemu i gde? Kod koga? Na žalost ono de jure ćemo možda nekako i da povratimo , ali ono de facto nikada. A voleo bih da grešim ,voleo bih da čujem jedan argument da nisam u pravu.

Da

Odlicna vest za nasu vojsku, ipak predsednik Vucic igra vrlo lukavu igru kupuje nauruzanje od svih glavnih svetskih igraca Rusije, Kine, Nemacke, a uskoro bombarderi iz Amerike.

Odgovori
Dr

I to ne bilo koji i ne baš u maloj količini 20 Aparata su ozbiljan broj…. a uz to će se nabaviti , u to ne sumnjam , taj famozni T/FX koji je , gle čuda , ista letelica zbog koje je onaj USA projektni biro bio da potpiše ugovor o namerama sa SDPRom , razmislimo malo ….. Vučko igra pametnu igru kao što si i napisao , jeste ulog negde oko 3 Milijarde Dollara dobitak je verovatno mnogo veći jer sve mislim da će se samo jedan kontigent tih letelica dopremiti u Srbiju u „Komadu“ ostale će se sastavljati u UTVI.
Uzgred nagradno pitanje.
Zar mislite da je dolzak „MTU“ slučajan ?!
Sad razumem i zašto.
Ako je ko čitao text o NA malo bolje ovo će biti epilog !!!

Gr

Izbalansiraće Vučko, kupićemo američki školsko-borbeni T-7 čim ga završe za par godina( dotada ćemo i skupiti pare) i mirna Bosna. ;)

Yo

Kada je geostrategija u pitanju – pošto ima mišljenja da se ovako zameramo Amerima – bivši USA komandant Ben KV u Evropi Ben Hodžis smatra da je Americi u interesu da investira u modernizačiju srpske vojske…
Ovo praktično znači da su sva vrata potencijalno otvorena – ukoliko se ne nađe neko „pametan“ da – zabrlja…

Odgovori
Dr

ovaj put je to “ cheff case“.
Mislim da je ovo dogovorenu u paketu sa političkim rešenjem kosova koje će se podeliti na severno i južno kosovo !!

B

Uzimajuci u obzir tenzije u sredozemnom moru, Srbija kao stabilna drzava moze i treba da bude faktor stabilnosti. Npr. tenzije izmedju Grcke i Turske kulminaciju su dostigle prosle nedeje i prakticno bili na ivici pucanja i oruzanog sukoba, i onda toboze jedan poziv zaustavlja rat mada prenebegava se cinjenica o hitnom razmestanju Americke flote koja se poklapa sa vremenskim okvirom tog telefonskog poziva. Svaki sukob ma koliko bio ogranicenog intenziteta potencionalno moze da preraste u regionalni…

Yo

Ima USA poprilično interesa da Srbija ojača u svakom smislu – kao što je imala i ranije – ali to samo i ako budemo svoji, a ne tuđi proksi…
Imaju i drugi najjači igrači…

Br

Ljudi moji i ja se nadam okretanju SAD. Ali sta od PVO sistema oni nama mogu ponuditi? Koja je razloka izmedju HQ-22/HQ-9

Odgovori
Dr

Ja se lično NIKAD neću „okrenuti“ USA jer su arogantni i nasilni politički nekorektni.
Kupovina oružija i opreme od njih direktno je bolja opcija nego ići preko Brüssela tj. AIRBUS ili SAAB ! Bar pregovaraš i dogovaraš se direktno sa gazdom udruženja !

TT

Dragan Dubonjac, nema sta da se okrecemo, mi jesmo deo zapada, zapadna civlizacija ali imamo krizu indetiteta nakon raspada Jugoslavije. Srbija ce svakako nastaviti da bude deo tog sveta, svidelo se to nekome ili ne, a kupovina oruzija treba da ide na osovnu cena-kvalitet, bez politizacije.

Mi

Ja bi kupiuo od SAD da nam se izvinu za grešku i vrate Kosovo. naravno to je fantazija i zato bi samo saradjivao sa njima za medjusobnu korist. Što se PVO sistema tiče Ameri nemaju nista za nas niti za naš dzep. Izrael, Kinezi, Francuzi Rusi, naravno DA! Ja sam zadovoljan sa ovim pazarom. Kinu ne smemo ignorisati kao svetsku prijateljsku silu.
Bolje sedeti na „tri“ stolice nego na „dve“ kad vec necemo na jednoj!
Srecniji bi bio sa S350 u kombinacuji sa BUK-M3 i još Pancira, ali naravno cena je izdiktirala svoje. Sa obzirom na izgradnju novih vojno tehnickih odnosa sa Kinom, nisam iznenadjen i nisam razocaran uopste. 🍻

Iv

Milos- Cena Nije sve. Treba se zna da sistema radi kako Treba. Nije bolje ista nego nista. Ako kupujes pvo, kupi stvari sto znas da Radu kao integrisani paket. Cas hocu pancir, cas hocu fk3, Pa onda Mistral pa onda buk, vec imas s125 I kub. To lici na gluposti. Kupi pancir buk I kub I Ako nekako moze s300 ili s400. Ne malo od svakoga I da imas potencijalan problem sa odrzavanjem. Rusi ce ti 100% prodati delova Ako je srbija u sred Neki rat. Mozda I kina. Francuska I israel nece smeti to da rade.

Mi

Ja polazim sa osnove da je FK3 kompatibilan sa svakim ruskim sistemom, i svakako umreziv sa Pancirima kojih se nadam kupujrmo jos. Kina je tako i razvila te sisteme, a i koriste ruske S300, S400 i Tor-M1, Verujem da je FK3 sposoban sistem na nivou svih drugih iz svoje klase a ne neki proizvod kupljen od Alibabe ili AliExpress.

Iv

Milos- pa sta su Oni ty mrali da razvijaju. Poceli sa kopijom s300, uzeli malo ukradjenu teknologiju of Patriot I izveli kao nesto njihovo. Da se varamo, Oni bad nista nisu razvijali of pocetka do kraja.

Bl

Svi komentari u fazonu – gotovo je, spremajmo rezerve zejtina i krecimo sklonista. Ljudi uozbiljite se, o mogucim posledicama neko je vec razmisljao.

Odgovori
Ve

@Djordje Kolonija postaješ kada uzimaš kredite od stranaca koje političari podele između sebe. Kao što nam rade USA i EU. Ne postoješ kolonija kada kupiš strateško naoružanje kojim možeš da budeš koliko toliko nezavisan u odlučivanju. Odavno nisam čuo lepšu vesto od ove danas o kupovini FK-3. Čestitam našem PVO na novom sredstvu. Da im dobro služi i da nam svima nama nebo bude sigurno.

AL

@Veljko
Apsolutno, u potpunosti, 100% je obrnuto!

Kada uzimate kredit od EU oni traze studiju isplativosti, raspisan tender i transparetnost na projektu. Znaci da ne mogu politicari da nameste svojim krimosima posao.

Kada uzimate kredit od Kine toga nema. Uslov je da glavnicu rade samo njihove firme(po skupljoj ceni), ostatak se podeli medju lokalnim mocnicima. Nego nasi nece da raspisu tender, otvore knjige jer ne bi mogli da kradu, onda izadju na TV i kazu “Evropa nece da nam pomogne, ali hoce braca Kinezi”.
Krediti su nepovoljni i skupi i drzava ulazi u ropstvo na projektima koji nisu isplativi, a zakoni se ne postuju.

Narod neuk i pase te gluposti kao ovce travu.

Al

@AL-41F1

Zato je Orban obrnuo igricu sa korišćenjem EU fondova za stvaranje mađarskih oligarha o EU trošku.

AL

@Aleksa Radojicic
Zato mu i nisu dali kredit za zeleznicu jer se ispostavilo da je nemestao posao svom pajtosu, dok su Kinezi odobrili….te kredite ce vracati narod.

Eto to su Kineski krediti ukratko i te price kako se krediti EU i USA dele izmedju politicara su neosnovane.

U principu koristi prisutnost Kineza da bi „izvukao“ vise novca iz EU. Taktika koja je verovatno vrlo uskoro doci na naplatu.

B

@AL41-F1

Nepisano pravilo je da EU novac odlazi EU firmama, naravno ispostuju se sve zakonom propisane procedure (tender) ali u pravilu posao se zaljucuje sa „podobnom“ firmom ili kozorijumom vise njih. Po pravilu to nikad ne bude po „damping“ cenama nego po zapadno evropskom standardu koji tesko moze da bude konkurentan sa cenama koje npr. Kinese kompanije mogu da ponude. Ono sto ja mislim da je problem (ako zanemarimo vece troskove inicijalnog ugovora) jeste nepredvidivost realizacije projekta u vidu vremenskog okvira i financijse konstrukcije, naime cesto se probijaju dogovoreni rokovi i budzet (nepisano pravilo), pa na kraju kad sve saberemo dobijemo efektivne troskove mnogo vece od pocetnih na papiru. To sa Kinezima nije slucaj.

Ve

AL-41F1 Da li si ikada učestvovao na javnom tenderu i prikupljao dokumentaciju? Da li znaš šta su ponderi? Odakle ti ideja da USA i EU daju sredstva isključivo namenski kao Kinezi. Oni daju kredite u kešu i odmah te pare iznesu preko svojih firmi nazad. Tenderi iako namešteni da idu njihovim firmama su bili za sredstva koja su ušla preko EU fondova tako da taj novac nas nije zadužio mogli smo bolje da ga iskoristimo ali uzeli političari deo i ćao. Ovde vidim mnogo protivnika ove kupovine kao uvešće nam sankcije. Kakve crne sankcije ameri su ovo znali i pre nego što je potpisano. Kada već lobirate za zapadnu tehniku, što ne navedete koji drugi proizvod da se uzme koje su karakteristike, koja je cena. Patriot i Iron dome zaboravi ne bi nam dali. S300 tek bi bilo belaja. Koji sistem pvo da se uzme?

@AL-41F1

Apropo tendera u EU, transparentnosi , poštenja… vi niste baš puno radili tendere sa ili u EU državama.

Mogu iz prve ruke da vam kažem da smo ove u Srbiji amateri što se toga tiče, tamo ipak imaju viševekovno iskustvo sa zaštitom domaćeg tržišta, nameštanju tendera, usmeravanje javnih fondova u privatne džepove preko projekata u trećim zemaljama gde to sve ide kao ‘pomoć’. Nećemo mi njih stići ni za 100 godina u tome.

Ključna razlika je što su popljačkali ceo svet pa imaju dovoljno viška vrednosti da drže svoje stanovništvo malo bolje plaćeno nego ostatak planete pa su i manje zainteresovani za to šta se dešava u vrhu. preliva se i njima nešto od toga.

Slobodno tržište potoji, ali na tržištu pereca.

Vl

@AL41-F1
Izvinite na iskakanju iz teme posta ali ne mogu da ne reagujem na ove hvalospeve o poštenju i fer poslovanju firmi iz EU.
E pa vidite, kada se pomenu krediti iz EU meni se stomak okrene. Od 2000-te pa do 2016-te sa čuđenjem gledao šta nam rade prilikom realizacije podignutih kredita.
Bukvalno su nam iz EU razarali privredu tj firme koje su građene decenijama.
Primer:
Zbog potrebe proširenja proizvodnje odlučeno je da se kupi rotorni bager (mašina težine 4500 tona koja služi za kopanje uglja i otkrivke).
40 godina su naše firme dobijale oko 70 – 80 % pogođenih poslova. Samo ono što mi nismo mogli da uradimo ili proizvedemo, radili su stranci. I tada su krediti podizani u inostranstvu.
Zatvorena je finansiska konstrukcija sa kreditom iz EU. Kreću delovi da stižu…
Gospoda iz EU bukvalno su uslovili da se svaki vijak, navrtka, profil, kabal, traka, lim, pogonski sistemi, elektro motori, reduktori i sl. uvoze. Čak ni naši prevoznici nisu mogli da voze materijal i konstrukcione elemente već su vozili Poljaci, Mađari i Hrvati. Uslovili su čak i podizvođače. Ali su zato proizvodnju svih elemenata i sklopova uredno podelili unutar EU. Nisu dozvolili izradu ni najmanjeg dela kod nas. Nakon nekoliko meseci, prema gabaritima delova i sklopova a nakon pregleda pristigle tehničke dokumentacije mi shvatamo da bager koji nam EU isporučuje, uopšte nije bio odgovarajući za naše iskazane potrebe (previše je težak za nosivost našrg tla). Znate li koji je bio odgovor Nemaca (ABB je bio nosioc posla)? Ne znate vi Srbi šta vama treba…
Imamo iskustvo dugo 40 godina u izradi tih mašina (napravljenih i montiranih 30 bagera i 25 odlagača), a EU nas hladno otperjaju kao da smo neko pleme u Africi. Uz sve su razvijali (sa našim novcem) svoju metalurgiju dok su naše firme propale.
Posle su ti isti iz ABB uvideli da smo među najjačima u Evropi u ovom segmentu, pa su nas angažovali za radove širom sveta. Ali uslovljavanje EU i dalje ostaje do, mislim, 2016 godine.
Dakle, ne spominjite mi EU i njihovo poštenje u poslovanju …

AL

@Vlad
Nisu oni uopste „fer“, daleko od toga. Samo sam dao primer poslednjeg paketa kredita za infrastrukturne investicije. Nasi nece da organizuju tendere, nece da imaju transparentnost, Kineze boli uvo za to i onda nasi izadju u medije i drve gluposti kako „nece da nam daju kredit sa Zapada, ali Kinezi hoce“, narod to pase i tripuje se kako nama „Kinezi pomazu, a zapad koci“….medjutim uopste ne kazu kontekst cele price.

Nece reci da su te Kineske kompanije zapravo skuplje, da su ti kineski krediti skuplji, da ce cela stvar gore biti ugovorena, da nece biti penala za kasnjenje, da ce biti zescih kasnjenja, da se nece postovati zakoni Srbije itd.

Sto se industrije tice, znate nju su unistili nasi rodjeni ljudi da bi je „rascerupali“ medju sobom i onda tako umrtvljenu preprodali strancima, pa njih optuzili za opste stanje.

Radnici prodaju svoje akcije za 1000 dinara, drzava sutra dan proda svoje za 10.000din. To se u sredjenoj zemlji zove „prevara“, a u Srbiji se zove „tranzicija“, posle se okrive „zli kapitalisti sa zapada“…..da kako da ne. Primer sa tendera za opremanje jedne bolnice u Srbiji, info iz prve ruke.
„Da mozes raditi namestaj, ali uzeces od ovoga drvo, od ovog ces delove da uzmes, od onog alat novi“; „ali to ce onda izaci pet puta skuplje i necu nista zaraditi“‘; „jel ti hoces da radis ili ne, dakle od ovoga drvo….“, naravno na „tenderu“ se izabere neki pajtos, stavi se tipski namestaj iz prodavnice sa marzom od 800%, on se raspadne za 2 godine i ajmo Jovo na novo……

Eto to su „investicije“ u Srbiji. Setim se one iz filma „zao mi je sto ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja“.

Iv

Ste vi bre normalni ljudi? Kinezi nisu uopste vredni za ikakvo poverenje. Me kazem da EU jester Ali he mnogo lakse da se visit da kinezi nisu. Nisam uopste ekspert u ovome Ali Treba see Samo malo da se pogleda kineska drzava. Sve the policiski casova u srbiji I milioni Koji su obeleli zadnjih 6 meseci je sve zbog kineske lazovi. Daj Budi the malo realni. To je naj gorih narod cija dezava zeli do proguta CEO svet. Ogromna greska see pravo da ovaj fk3. Samo da se nekako izbegne ovo ogromno bacanje para.

Al

@Ivan

Meni je samo fascinantno kako neko ne zna bar osnove epidemiologije i tehnika za borbu protiv epidemija starih skoro 500+ godina i predstavlja ih kao zao izum Kine? Aj, za deo o ćutanju i cenzuri oko kovida definitivno Kina vuče ogromnu odgovornost, ali ni ostale zemlje se nisu baš nešto pokazale na tom frontu.

Iv

Aleksa Ako priznajes da su krivi za cutnju I cenzuru onda neznam sta pricamo. Oni su krivi 100%. Ima I tu dosta vise. Cudno je kako su se Oni tako brzo izlecili. Cudno kako su Oni prvi otvorili svoju ekonomiju. Cudno kako se ovo gdesilo u vreme kad kineska ekonomija je vrlo brzo gubila. Jos vise cudno kako se ovo pojavili gde se nazali source of cirusa, u isto grad gde imaju labratoriju sto drzivkorona virusi. Imas pravo na svoje misljenje. Ja Samo znam da ti kinezi nisu bas poznati Po dobro, cak I za svoji ljudi I gradjani.

B

Nastampacemo i mi 1000 milijardi dinara za pocetak (digitalno razume se, gde toliku sumu da secemo, sve po ekoloskim standardima) i ponuditi EU. Milijardu kao grant za svaki projekat plus donecemo spisak mogucih projekata. Za svaki projekat dacemo kredit (od prve transe tj. hiljadu milijardi) i prijavicemo se na tender ako oni nemaju firme koje mogu da realizuju projekat (30 ljudi po projektu saljemo mi da organizuju lokalnu radnu snagu, smestaj u Hilton, Ritz, it.). Ako bude malo dostampacemo jos 1000 (naravno povoljna kamata1.5 posto u odnosu na 2 posto za prvu transu)

Л

Паметан потез, одличан а јефтин систем средњег/великог домета. Западњаци су прескупи, а и не би хтјели да нам продају систем овог ранга. Да смо купили од Руса С300/400 сигурно би нам Америка увела санкције! Паметна куповина, све похвале..

Odgovori
Sr

Ovo se znalo vec mnogo ranije,samo mi obicni gradjani nismo znali do sada o tome,bila su neka nagadjanja,ali ov je prijatno iznenadjenje.Ne znam koliko treba biti naivan ,i verovati da Sjedinjene drzave ,nisu to znale i godinu ili dve pre gradjana Srbije?! Postoji jasno sta se moze kupiti i sta ne,problem bi bilo kupovina od Rusije,posto su oni pod sankcijama Amerike.Kina ih nema,tako da Srbija moze da kupi sistem srednjeg dometa od Kine,bez vecih problema.Amerikanci ne prodaju svoje ,sofisticirano oruzje zemljam bliskim Rusiji ,pa i Kini.Srbija je svakako ta zemlja.Znamo vec zasto,da neko ne bi „ukrao kopirao njihovu tehnologiju“…Tako da te price da bi nam ameri ,prodali Patriot,ili neki drugi sistem,ili cak i neka zemlja EU i clanica NATO?! Ma dajte ljudi da li ste normalni da verujete u te Bajke…Pogotov sto je i,cena tih sistema sa losijim karakteristikam od Rukih ili Kineskih sistema bar 4-5 puta veca,na zapadu.I daj niza ne bi nam prodali ,ne budite naivni .Parada u Moskvi na njoj samo Srbi iz ovog dela evropa.Pamaetnom dovoljo.I sada ce ameri EU…Prodati Srbiji neki sofisticiran sistem PVO ili bilo koji komad ,ozbiljen vojne tehnologije?! Ne budimo naivini.Mogu hamere da nam daju po neki kamioncic…Eventualno neku pusku da kupimo.Caki tu smo od Nemacke bili odbijani vise puta,ej bre za pusku?!A ne da pricamo o Avionima ili PVO sistemima sa zapada ?! FK-3 je svakako izuzetan sistem PVO ,jedan od najboljih u svojoj klasi.Za nijansu manji domet ima raketa od HQ22 po cijem uzoru je i napravljen sistem FK-3,ima isti domet po visini,a kraci horizontalni/kosi domet.Po visini 27km,po duzini 100km,malo li je ?! Moze da cuva i Srbiju i kosovo i metohiju i R.Srpsku to i jesu znacajne srpske strateske oblasti.I Srpski interes pre svega .Ono sto meni postoje sve interesantnije. Ono sto se pisalo u medijima,tabloidima ,bliskim vlasti ,odmah je navedeno istog momenta „kao izmisljotina“?! Sto sami i ja cesto potencirao kao ,totaln laz .Jos od famozne nabavke MIG-29 aviona,modernizacije istog aparata,preko helikoptera MI-17V5 ,H145M,MI-35M,Panacir S,Mistrala,kinskkih dornova pa i FK-3…Posto su upitanju rezimski mediji,to je odmah sve klasifikovano „kao izmisljotina,nema od toga nista,mazanje ociju javnosti…“.Ispostavi se da je bar 90% ,ako ne i vise ,stvari koje su ti mediji naveli bar sto se tice , tacno,kada su upitanju nabavke vojne opreme.Jer je sve sem S-400 i S-300 sto je navedeno i kupljeno.S-400 je oduvek bio nerealna opcija i novacano i na svaki drugi nacin,zbog sankcija .S300ili S350 isto ,ne toliko zbog novca nego zbog sankcija pod kojim je,nazalost Ruska federacija.Ocito ovi mediji, imaju dobre insajdere u MO i VS…Naravno prica“amerofila“ da je amerika zinteresovana i na“nasoj strani“ da resi „pitanje kosova“To je naravno prazna prica za malu decu,ja sam bio na kosovu vise puta u zadnjih par godina ,u poseti rodbini..Amerikanci su tamo napravili malu pravu“imperiju“ sa sipcima,zajedno.Tako da oni nemaju nameru toga da se odreknu,“zlatne koke“ zvane kosovo i metohija.Nama ostaj da odukovlacimo koliko god je moguce ,i da trazimo povoljno resenje.Najca su mi komentari“bombardovanje zbog FK3 ili Pancira,snakcije“…“Ja volimo ovu zemlju ali bi voleo da nam uvedu sankcije“ …I slicne izjave autosvinisticke prirode ,samo lepo upakovane“da se vlasi ne sete“…Decenijama kukamo za ozbiljnim PVO sistemom srednjeg dometa,i dobijemo i nesto bolje,od toga.Sada niko ne prica o preformansama istog nego o“amerikanicma i sankcijama,bombarodvanju“ …I kako se „nsimo opametili“ kako sto su to susedi sa „danke dojcland “ i ostali,svi klekli i usli u NATO.Jednostavno srbi nisu iz te price ,ali autosovinisti to ne shvataju.Pogotovo sto se neki izdaju za velike „patriote“?!

Odgovori
al

Ajde naka je sa srecom , jos BUK M3, i to je to!!

Odgovori
Mo

Kakve su sanse sada za nabavku BUK M2 ili M3?
Ja sam malo zbunjen ovim komentarima, je li FK-3 pvo sistem srednjeg ili dugogo dometa?….

Hoce li Buk i Pancir da cuvaju FK-3…..?
Il ce Pancir i FK-3 da cuvaju nesto mocnije…..?

Iv

Fk3 je „stednji domet“ 100km za target slican Neki awacs avion. Za lovacke aviona domet je oko 50km. Buk m2/m3 ja licno Mislim da je Bila mnoga I daleko bolja opcija. Sta imaju u planu za dalje to ne znamo Jos.

Ac

Izgleda da je skoro sve, sto se pricalo i pisalo na kraju nabavljeno.
Realno nabavljeno je vise opreme, ukljucujuci i uniforme i cizme, nego 1987-2016.

Odgovori
TT

Pa ako uzmemo u obzir da u periodu 1987-2016. sem par Mi-24 i Mi-8, nista nije nabavljeno onda to i nije neko iznenadjenje.

Ac

Mislio sam na to, da smo za 3 godine nabavili vise nego za 30 prethodnih.Znam da nije skoro nista nije ni nabavljeno 87-2017…
Realno, ma sta svi pricali, svi ulazu u vojsku i svi se oko nas naoruzavaju.Hrvatska me iznenadila koliko je samo u kopnenu vojsku i helikopterske jedinice ulozeno.A tek Madjari i Rumuni….
Kriticari odmah kazu, a sta ce nam to? Pa i ja sam pacifista , ali postavim sebi jednostavno pitanje.Ako je vojska nebitna, sto se ceo region, a i globalni igraci naoruzavaju.Sta ce onda njima, a ovamo nas kritikuju? Mi se koprcamo koliko mozemo i mahom je ovo sve defanzivno oruzje…

Ac

A je l moze neko ko se razume da nam objasni, da li moze jos sta da izvuce iz Neve i Kuba, a da je realno i isplativo i da bar jos 10 godina moze biti operativno?

Odgovori
Sr

Naravno pogledaj upravo na ovom portalu imas o tome pisanje strucnih ljudi kao gospodin Bankovic ,koji vodi ovaj portal…O tome je pre par dana pricao i gospodin Miloradovic,glavnii pri MO i VS.Za materijalen resusre ili ti nabavku vojne opreme.Da ce se ici na unapredjenje nasih sistema NEVA M i KUB M.I to najverovatnije u saradnji sa Belorusima .O tome je posebno i podrobno pisano i na ovom portalu ,kao sto sam rekao.Mogu se sistemi podici na izuzetan nivo,da nije uopste potrebna nabavka.Novih sistema .Sistem BUK je Miloradovic u pomenutom intervju,i sam iskljucio kao mogucnost,mozete naci intervju na ovom portalu ili na“yuotubu“.Belorusi mogu da modernizuju nas sistem KUB na nivo sistema ,BUK M2.Gde ces bolje.?! NEVA postaje ,usmesto stacionarnog sistema,kakva je sada, pokretan sistem,zavisi u kojoj verziji izaberemo ima tri varijante,i tri varijante novih raketa.Tako da je i taj sistem prakticno ,na nivo ozbiljnog PVO sistem srednejg dometa za 21 vek.Eto toliko o karateristikam imas na „youtubu“ ili pronadji na ovom poratalu ,podrobnu i strucnu analizu gospodina Bankovica…Pogotovo posle nabavke FK-3 koji je sisitem srednjeg i dugog dometa.Modernizacija nasih sistema srednejg dometa je, od dr Miloradovica,pa do drzavnog vrha vec najavaljena.99% u saradnji sa bracom Belorusima.

Yo

Možda je bolje otkačiti se starih sovjetskih sistema sistema i pazariti Buk-M3 i Tor-M2 – oni navodno obaraju i hipersonične rakete, a sa Kubovima i Nevama da se „igraju deca“, pa ako nešto naprave – naprave…

Pe

Odlicne vijesti! Inace kosi domet ovog sistema je negdje oko 180-220 km. Nema preciznih dostupnih info!

Odgovori
Mi

Domet rakete za Kinesku verziju tjs HQ-22 je 27/170km, FK-3 je izvozna verzija koja ima nesto manji domet, 27/125km.

Iv

A Kosta 150-170,000,000 dolara. Bukm3 me 100-120,000,000 dolara. S300 he 250-300,000,000. Bolja solucija Po menu he bukm3 Koji gurantujem da ima mnogo veci kvalitet of fk3 sa malo manjem dometu Ali za istu ceno big imao vise sistema. S300 jester skuplji Ali see zna da he odlican. Daj boze da se nadje Neki razlog da srbija izadje Iz ovaj dogovor za fk3

al

Samo da dodam da prema nekim izvorima sa zapada , zadnja vatijanta FK3 namenjena za izvoz ima domet do 170 KM.
„has a range of up to 170km and an effective altitude from 50 m to 27 km“
Pa posto smo svezi kupci , nadam se da smo uzeli ovu zadnju verziju..??

Odgovori
Ne

Da li neko zna o kakvom se radaru radi, koliki domet sam radar poseduje ako ce rakete biti 100km?

Odgovori
Mi

Odluka da se kupi Kineski S300 je verovatno donesena iz tri razloga:
1.Ne postoji embargo na Kinesko oružje,tako da ne znam o kakvom prstu u oko je reč.
2.Cena od Ruskog s300 je verovatno mnogo povoljnija,a isporuka dosta brža (imaju Kinezi toga koliko hoćeš).
3.Mislim da su Kinezi veoma raspoloženi za transfer tehnologija,što nama mnogo znači,jer krajnji cilj trebao bi biti ,kod pametnih ljudi ,postati proizvodjač ,a ne samo kupac.Ili bar proizvodjač raketa za S300,koje uopšte nisu jeftine.Transfer tehnologija kod svih drugih na svetu nije tako lako dobiti.
I na kraju jedna informacija za neobaveštene.Pre oko 4 meseca Kina je zvanično postala ekonomija No.1 u svetu.

Odgovori
Mi

Ne po nominalnom BPDu, za to ce joj i dalje trebati bar 4-5 godine da prestigne SAD. Sto se tice BDPa po paritetu kupovne moci tu je Kina, cini mi se, jos 2017. prestigla SAD i zvanicno je prva ekonomija sveta po tom parametru.

no

@Miki
Kina, Rusija, Iran, Sjeverna Koreja….
potpadaju pod CAATSA – Countering Americas Adversaries Through Sanctions Act.
Googlaj ako ti nije jasno!

Pe

Bravo za Fk-3 !
Mozete da pisete sta god i da hejtujete ovu vlast ,ali niko nikada nije uradio za Vojsku Srbije kao oni.
Pohvale …

Odgovori
Mi

Na političko finansijskom osnovu savršenog ozbiljnog PVO za Srbiju nema. Slažem se da je ovo sasvim OK ako ne i super opcija danas i za našu odbranu i razvoj vojno tehnoloskih odnosa sa Kinom.

Yo

Ne zavaravajmo se – ovo valja samo i ako unapredimo sopstveno znanje iz ove oblasti – pa uspemo u perspektivi da i sami napravimo nešto slično – ili bolje, nama prilagođenije.
Toliko nam dobro ide da ljudi napuštaju vojsku, a cela koncepcija vlasti se zapravo svodi na to da će im neko skočiti u odbranu – neće, pa ni ne može. Eventualno im može prihvatiti bežaniju.
Ako nam zatvore granice na npr. pola godine kao npr. za donaciju modernizovanih T-72 iz Rusije – a mogu to bez ikakvog angažovanja u OUN – ugasili smo ga bez opaljenog metka i sa svim borbenim sistemima na stanju.
Nama treba treba ozbiljan pristup državi i politici, a vlast to nema, naprotiv – ložionica lakovernih što smo već imali prilike da vidimo.
Ne bi se bitno promenilo ni sa S-400 i sl., mada su nam objektivno potrebniji sistemi kadri da pojure i hipersonične rakete (pojedini ruski) koje će masovnije ući u upotrebu već tokom ove decenije…
Postoje opcije za nas, koje će vlasti po običaju pokušati da obesmisle…

St

EU nemoze da uvede sankcije, mislim moze da zapreti. Dok je Orban u Mađarakoj i Pastor u vladi, zaboravite na iole ikakve sankcije. Ameri mogu da se pobune i da prete, vise od bombardovanja ko 1999 i sankcije UN, nemogu. Mogu jedino da nas koce u daljem razvoju i napredku ekonomije. Ali namece se potanje, kome ozbiljnom političaru u EU treba nezadovoljna Srbija. Ako smo uspeli, da javno kažemo da je NATO izvršijo agresiju, radili i radimo sve kontra toga od čega se ta ista Amerika i EU u večini zalaže oko Kosova i Metohije. O kakvom prstu vi govorite, da ne guramo, kad ga mi guramo!?

Jel nas neko pito kad su Rumuni kupovali moderno oruzje ili Bugari!?

Jel su nas pitali na par stotina km od nase granice postavili rampe, koje mogu biti omogučena za izpaljivanje nuklearnih glava!?

Oko S-400 smo se složili, da nečemo kupovati al nije rečeno, da nečemo u budučnosti ako se bude išlo kontra naših zahteva. Zato kupujemo sve drugo i neče smeti previše da nam prete i uvodu sankcije jel onda nemamo ni mi potrebu da se držimo dogovora, da kupimo S-400.

Setite se kongresnog odbora za naoružanje koji nas je posetijo posle S-400. Mi smo rekli nečemo, a njima nesmete onda to.

Odgovori
Iv

Razumem da je s400 mnogo preskup na zalost. Muslim da Taj sistem smeta evropi puno zato sto bi imali target detection na 600km a target engagement na 400km. Kontrolisali bih velkih deo Neba I to nasem komsijama nebih odgovaralo.

Ra

Ljudi kao da nece da vide da ce za par decenija Kina biti ta koja ce uvoditi sankcije. To je nepovratan proces, koliko god se to nekom svidelo ili ne…

Zasto smo uzeli kineski pvo? Pa zato sto nemamo pare za neki skuplji/ bolji, a ovaj radi posao. Skoda je ipak dobar auto, iako nije Mercedes…

Odgovori
ma

Samo šta ovo nije Škoda nego Geely.

ba

Geely je vlasnik Volvo Cars, a cini mi se da Volvo nije Škoda

12

Korak po korak do kompletnosti i višeslojne PVO zaštite. Meni samo 3 baterije nekako malo – mada, bilo bi mi malo i 9 divizija :). Ali izbor je u ovoj fazi, taman na meru, 100km, da ne viču da pratimo i ciljamo sve od Austrije do Turske. Ali imamo mnogo instalacija kojima je potrebna zaštita. Tako da je ovo sigurno i dalje samo početak, a možda i uvod u razvoj domaćeg sistema srednjeg dometa. Do konačnog zgušnjavanja i višeslojne odbrane i postavke sistema dugog dometa sa mogućnostima da obara balističke rakete, ova nabavka u tom smeru podiže i stvara nove mogućnosti odbrane.

Odgovori
Mi

Negde sam čitao da je platiš 3 dobiješ 4 baterije :-)
U tom slucju bi bilo idealno Novi sad, Beograd, Niš i četvrta negde oko Čačka, ili dve u BG.
Slazem se da je domet idealan u smislu ne ofanzivnog PVO duzeg dometa. Dobra stvar je i to sto taj sistem moze da koristi rakete duzeg dometa kao sto su HQ-9 ili HQ-22 od preko 150km, ali to mi nismo pazarili jer se javno ne izvozi iz vise razloga.

pe

Koji bre domaći sistem…pa mi nemamo tehnologiju ni raketu da implementiramo na pasars

Al

Kako bre razvijanje našeg a sličnog sistema. Nema Srbija potencijal da sama napravi konkurentan PVO sistem. Gde god mogu ruski teškaši da slete tu postaviš S400 i Pancir S. Može i BUK M……… Pozdrav.

Sa

Ma ljudi nije to samo uzeto zato sto je najjeftinije. Kina je „destinacija“ gdje moze da se kupi sve sto nam treba i sve moze da ide u paketu. A i oni su voljni da saradjuju. Kao sto smo vidjeli dronovi i licenca za iste, PVO (kakav hoces, mali, srednji, dugi), avioni (?), radari, iznajmljivanje satelita (?), GPS za nasu vojsku (tenkove, avione, artiljeriju…). Dakle mogucnosti su ogromne za saradnju. Povrh svega ovoga mislim da budemo otvoreni i prosti: ko smije da zabrani kini prolaz ili prelet? Pri tome ne mislim na silu. To je veoma jaka ekonomija sa kojom svi posluju i imaju itekakve koristi od njih, a i tu su blizu Srbije, u Pireju je kineska luka, koliko ja znam. Sve u svemu se da zakljuciti da su ogromne mogucnosti otvorene. Nadam se da odgovorni ljudi razmisljaju u tom pravcu pa se mozda za 10-15 godina i mi dokopamo stealth tehnologije.

Odgovori
Pe

Pa mi smo se stelt tehnologije dokopali 99 te.

Du

Meni se čini da ljudi zaboravljaju da je NR Kina nama najviše pomagala i u obaveštajnom smislu 1999te, čak je zbog toga platila cenu u vidu bombardovanja ambasade od strane NATO. Koliko god se to nekom sviđalo ioi ne, realnost je da je ovo prvo moderan sistem, vrhunskih mogućnosti razvijen od strane jedne svetske sile, i prodat nama kao prvom kupcu van same Kine. Tačka
Ovo je ne dobra, nego fenomenalna vest za Srbiju, a komentari tipa sad će Ameri sankcije ili šta već da rade, pa da li smatrate da ozbiljna država, sa ozbiljnim službama poput Amerike nije znala za ovaj dogovor onog momenta kad je postignut? Smešno je misliti da se obaveštajci CIA i NSA informišu iz službenog glasnika SDPR.
Fenomenalna vest, i konačno koliko- toliko pokušaj stabilizacije vojske u svakom njenom rodu, a jaka vojska=stabilna država= ostvarivanje naših interesa lakše. Na vuka bez zuba i zec šilji onu stvar, a na zvwr koja može da ujede ni medved se lako ne odlučuje na napad. Fnomenalno, samo da se tako nastavi

De

Politicki Srbija se igra sa vatrom. Zivim u Australiji i tu je drzava imala jako prijateljske odnose s Kinom sve dok se nije otkrilo da Kinezi „kupuju“ politicare i grade Kinesku politicku moc u Australiji.

Srbija ide praviti prijatelja od najvece opasnosti zapadnom sistemu.
Prije ili kasnije zapad ide u barem Hladni ako ne i vruci rat s Kinom.

Odgovori
Mr

I otvara utrku u naoruzanju u regiji!

AL

@Mr.D
Koju trku u naoruzanju?
Hrvatska ne raspolaze ni sa kakvom PVO srednjeg dometa, pa ni onom zastarelom, dok je Srbija ima. Ne vidim sta ovo dodatno „menja“?
Rumunija i Bugarska raspolazu sa ovakvim sistemima, Madjarska je kupila PVO srednjeg dometa. Niko tu znacajno ne odskace.

ma

Nema rata izmedju nuklearnih sila, a ako ga i bude onda nece biti vazno ko je na cijoj strani :-). Logicno je da se zblizujete sa onim cija moc i pozicija raste a ne sa onim ko slabi i propada. Jeste li svesni da ce Kina imati ove godine pozitivan rast bdp-a? Kina je cunami koji ne moze da se zaustavi. Inace FK-3 odlican izbor i logican.

Д

@Dead1

Свака земља која може труди се да ради у свом интересу и све се труде да успоставе обавештајне мреже. На пример – највише тендера за велике пројекте европске фирме су изгубиле од америчких у последњој деценији, и то због шпијунаже, мита и уцене (комбиновано у зависности од случаја).

Да ли мислим да ће свет бити боље место за Кином као доминантном силом? Нисам сигуран, али знам да ће бити много другачији.

Запад је ову трку већ изгубио (овде првенствено мислим на ЕУ која нема ни научне ни технолошке капацитете да се надмеће), остају напори да се позиција и дефинитивни пад што више одложи.

Схвати једну ствар, нису кинеске трупе марширале кроз Пекинг, већ обрнуто, није Кина напала ВБ даби могла да продаје дрогу на државном нивоу већ обрнуто.

Ствари се мењају, а ми треба да се мењамо са њима и држимо се што даље од њих.

Уосталом – како је настала Аустралија? Они имају најмање права да се љуте.

Iv

Dead1- lepo si sve reko. Ja zivim u americi I dosta ljudi jedva cekaju da se udari jedan tezak Samar Kini. Kina je pocela rat. Odavno kradu od svakoga. Nice Taj narod Tamo gore nego staljin ili Hitler. A sad poceli da igraju biological warfare sa virusom. Oni misle da su vec Oni Sila broj 1, Ali tu su mnogo pogresili. Ako Trump opet pobedi, kinezi idu na kolena!!!

De

@Doca,
Shvacam sto govorite i slazem se.

To je u biti fasisticka zemlja ali pametnija nego Italija ili Njemacka 1940-ih koja shvaca da otvoreno ratovanje nije potrebno da osvojis svijet.

Kinezi su puno agresivniji nego Rusi ili Sovjeti. Njihov nacin napada je ekonomski, kulturni, politicki i drustveni.

U Australiji su Kinezi otkupili neki nepoznati broj politicara u oba dvije glavne partije (to su vec podosta skandala u javnosti), puno ulazu u Australske sveucilista i potplacavaju novinare.

Polagano ubijaju Australsku samostalnost i demokraciju. To rade i u Novom Zelandu, Kanadi i SAD ali sa manjim uspijehom.

@ madpal

Kina mozda raste ali je Srbija u Evropi i ne u Aziji. Mozda nema rata izmedu nuklearnih sila ali prijateljstvo i vojna suradnja sa Kinom pravi potentcijalne probleme za Srbiju ako EU odluci na sankcije ili smanji suradnju sa Srbijom zbog Kineskih odnosa narocito ako gledaju na Srbiju kao Kineski otok u Evropi.

Kinezi ce lagano napustiti Srbiju.

Mr

AL-41F1…. vidjet ćeš!! Da se razumjemo pozdravljam vašu odluku i kapa dolje što ulažete u vojsku…. ali to otvara zdravu i konstruktivnu utrku u naoružanju!

De

Mr D. pa kakva utrka? FK3, Pantsir i MiG-29 nisu ofenzivni sistemi. A nije cak ni 4 Mi-35 ili 3 Mi-17 ili 5 H145!

A Hrvatska je u NATO. Znaci Srbija nemoze da pobjedi ikakvu utrku kad Hrvatsku brane F-22, B-2, Marinci, nosaci aviona, i dovoljno nuklearnog oruzja da uniste svijet.

A sama Hrvatska je vojno jako slaba – nema skoro bilo kakvo PVO a nebo cuva MiG-21Bis koji je bio zastarijelo smece kad je bio nov a kamoli 2020-e. Hrvatska vojska ima svega 2 brigade i svega jednu bojnu sa tenkovima. Znaci 0 ofenzivne sposobnosti a nema dovoljno rezerve za odbrambene sposobnosti.

Logistika je problematicna – tu je i dalje puno istocne opreme.

O mornarici da se i ne prica – nema protupodmornicke sposobnosti i jako slabe protuminske (jedan mali minolovac – Korcula). A RBS-15B rakete su zastarijele i treba se zamijeniti u sljedecih par godina iako za to nema novca. Nema cak ni veci patrolni brod a kamoli korveta, fregata ili podmornica. A u prosijeku su Hrvatski brodovi preko 30 godina stari, mnogi su preko 40 godina stari a tu su i remorkeri iz ranih 1950-ih kad je Stalin jos bio ziv!

Znaci Hrvatska bih trebala do ulozi ogromne novce samo da zadrzavaju sposobnosti!

Jo

Jedini razlog za neku utrku u naoružanju između Srbije i Hrvatske bi mogla biti potreba političara da skupe političe poene kod ekstremista na obe strane. Šta bi moglo dovesti do konflikta između Srbije i Hrvatske? Oko čega bi ratovali? Oko par njiva uz Dunav?

Srbija ima racionalnu potrebu da može da se brani, jer je neutralna zemlja. Raketni sistemi PVO dometa 27 km su deo toga, kao i nadzvučni avioni. Objektivno, Hrvatska nema potrebe ni za jednim ni za drugim, sve dok je članica NATO.

Ako se NATO posmatra kao celina, daleko je racionalnije da veće ili bogatije članice imaju veće mvazduhoplovstvo, koje će štititi manje članice. Jeftinije je imate jedno vazduhoplovstvo sa 3 eskadrile, nego 3 vazduhoplovstva sa po 1 eskadrilom.

Uz to, Hrvatska ima takav geografski oblik (kifla), da joj objektivno treba više aviona nego Srbiji. Međutim, u pitanju je nacionalni ponos i zato je jako teško da Hrvatska odustane od nadzvučnog vazduhoplovstva.

Kada je u pitanju PVO velikog dometa, Hrvatska se ne nalazi na granicama NATO, da bi joj trebalo nešto tog tipa. Drugo, Patriot je praktično jedini sistem u NATO koji deluje na tim visinama (ne računam ekskluzivne američke sisteme). Rumunija je potrošila 3-4 milijarde dolara na Patriot. Postoje Izrealski sistemi, ali oni nisu puno jeftiniji, to je koncept odbrane male teritorije (trećina Hrvatske) sa velikim vojnim budžetom ($20 milijardi, više nego 20 puta veći od vojnog budžeta Hrvatske). Za razliku od Srbije, Hrvatska ne može da nabavi ni ruske ni kineske sisteme.

du

Odlicna vest.Nemamo mi kome sta da se pravdamo, nama PVO sistemi trebaju, mi smo neutralna drzava.Ako nece Rusi ili Ameri da nam prodaju po nekoj povoljnoj ceni kupicemo od Kineza i gotova stvar.Ovo nisu ofanzivni sistemi da nekoga ugrozavamo, samo cuvamo nas vazdusni prostor

Odgovori
Al

Brate Rusi nam nisu zatvorili vrata, čak šta više nama je ponuđena skoro naj savremenija oprema i što je naj bitnije proverena na terenu. Ja sam gotovo bio ubeđen da kad je stigao Pancir S da dolazi i neki od S sistema ali ne kineskih.

Vl

Aleksandar
Ja sam ubeđen da će stići i neki ruski S sistem (kada bude pravo vreme za takvu vrstu nabavke). FK-3 je odlično rešenje za povoljnu cenu i moguće je da je on izabran umesto BUK-a M3…

en

Sjajna vest, odusevljen sam, potpuno neocekivano. Sad shvatam izjavu AV-a kad rekao sto se tice nabavke naoruzanja a naspram sankcija „da se provucemo ko kuce kroz tarabu“,za koju sam tada mislio da je neumesna.
Nadam se da ce pomenuti sistem opravdati kvalitetom samu nabavku i da ce nas u miru sluziti.

Odgovori
Zo

Mislim da je ovo odlično rešenje. Po prihvatljivoj ceni uspeli bi smo da uspostavimo punu kontrolu našeg vazdušnog prostora. Punu kontrolu, a ne punu odbranu. Brzo i funkcionalno. Postoje bolja rešenja. Ali cena, politika, dužina i nesigurnost isporuke bi sve odlagale u beskonačnost. I ovako će verovatno potrajati. Nikog ne ugrožavamo a završavamo sebi posao.

Odgovori
Ja

Kako sam shvatio izvozna varianta je 100km po horizontali i 27km po vertikali,to i nije tako lose,mada mi se vise svidja 170km po horizontali to je ono sto nam treba.

Odgovori
Vl

Ti podaci su sa Wikipedia…
Po nekim izvorima (francuski vojni portal) pominje se da sistem ima AESA radar i 4 lansera sa po 4 rakete…
Pominje se i mogućnost umrežavanja sa Pancirom…

Na

jedini problem je vodjenje raketa tj SARG za 100 km dometa dakle cilj mora bitu osvetljen 1 minut koliko raketa klase aarm moze da doleti radaru u posetu………… sve ostalo je ok iako smatram da bi sa izraelskim PVO bolje prosli

Odgovori
Jo

Izraelski PVO je veoma kompleksan i višeslojan. Prodaju bi morao da odobri američki Kongres. Mislim da se sa Izraelom nikada nije razgovaralo o delovima njihovog sistema koji deluju na ovim visinama.

Al

@Jordan

U osnovi, nabavka izraelskih radara nije nikakav problem, ali ostali delovi sistema mogu biti podložni američkoj blokadi (osim Spidera).

Na

aleksa radijcic

zasto bi usa blokirale prodaju sistema barak raketa je razvijena iz izraelske point defence rakete barak 1

Al

@Narednik

Zaboravio sam na Barak. Ostali sistemi podležu pod USA organičenja

AL

Zavisi. Ako sistem ima AESA radar sa dobrim softverom, jako tesko ce ga naci HARM.
Slazem se za Izrael

Th

Ja ovde jedino vidim problem sto nije vertikalno lansiranje, to jest verovatno nije 360 stepeni ni radar. Ali, nema dovoljno podataka, pa ajde…bolje ista nego nista.

Odgovori
ma

Lansiranje je isto kao na S400 .

mi

Ja lunjao po netu o radaru bas nista nema

Th

@madpal

Nije kao na S400. Na S400 je hladni vertikalni start. Na FK3 je koso „toplo“ lansiranje. Znaci lanisranje pod uglom, usmerava se prema smeru odakle meta nailazi. Isto kao KUB, BUK… Znaci nije vertikalni start pa onda usmeravanje.

Vl

Thor
Negde sam pročitao da Kinezi nude i jednu i drugu opciju starta rakete, pa kako ko želi. Ovo sa vrućim startom je fora Patriota…

Mi

AL-41F1
Ono sa nadimkom ja mislio da ces shvatiti kao salu sto je i bila..
Ono sa paukom duplo manjeg dometa od kineskog sistema koji bi oizraelji verovatno jos malo okratili za nas-sto je ustaljeni folklorni obicaj kod svih koji prodaju oruzje. Kineska verzija ima domet od 180 km a nama prodata sa dometom od 100km. Takodje mislis li da bi nam izraelci to ladno prodali ja nemislim. Svedoci smo kako nato i svojim punopravnim clanicama zavrce usi. Ovde na temama imamo problemcic kad bi se glasalo bilo bi da trecina misli da netreba od rusa trecina da netreba od nato trecina da netreba od kine a pijaca ima samo tri tezge. Naravno da nismo kupili ovaj kineski sistem ameri bi rado samo za nas T7 preradili iz skolskog u borbeni avion i naravno da bi nam jeftino isporucili i avion i najmodernije naoruzanje za njega sa sve senzorima, elektronikom, radarom. Daleko smo mi od toga da mozemo mnogo da biramo ako uopste i mozemo da biramo. Po meni bolje i 100 km od dosadasnjih 20 pa ce operateri imati bar malo vise od 20 sekundi za uoci prebaci zakljucaj ispali, Inace sa koje god tezge kupili nekoga ce mo vec naljutiti cak i ako nije imao nameru da nam proda. Nismo postali sila ovom kupovinom ali se nesto pomerilo a za to se po mom vidjenju vecina ovde zalaze. i kratki PS. jesu aesa najbolje ali pogadjaju i pesa a i klasicni.

Odgovori
zo

Biće zanimljivo rešavati kompatibilnost sredstava kada se sve razmesti u prostor od ovoga što je nabavljeno u poslednjih 5 godina..takođe i logističku podršku istih – nabavka, smeštaj, gorivo, održavanje, planiranje, obuka…itd..koliko samo novca na godišnjem nivou..još kada uleti 20-tak aviona jurišne avijacije..
Sve je to ok – bolje je imati nego nemati..ali malo je previše šareno.

Odgovori
Br

Dobro ljudi kako Hrvati izgradise peljeski most? Ko ga je gradio? Kad bi bili clan evrozone pored fondova imali bi i mnogo nize kamatne rashode. Da ne pricam da je postojanost tendera makar se takmicili Nemci i Francuzi mnogo bolja nego nepostojanost tendera

Al

@Brad

Postojanje tendera na kojima se automatski zna pobednik poništava bilo kakvu poentu tendera.

Br

Cekaj a ko nas tera da ne pustimo i kineze na tender pa ko je bolji kao i Hrvati. Zasto Evropljani ne dozvoljavaju spajanje velikih giganata iako bi to kroz ekonomiju obima oborilo jedinicne troskove? Primer su alstolm i siemens dok se u svetu to svugde radi upravo zbog pojacane globalizacije proslih godina. Inace to se najnormalnije radi svugde u svetu. Komisija nije dozvolila Frranska i Nemacka jesu.

Al

Žao mi je iskreno što nismo napravili posao sa Rusima. Sa S400 bi bio pun pogodak. Sa njima bi dobili transfer tehnologije za neke druge sisteme. Racimo da bi Šumadija postala Smerč. Ovako mi 1999 oborio F117 i normalno pola tehnologije Rusima a pola Kinezima i ubrzali, uštedeli njima dalja istraživanja. Mislim da smo sad na putu da nas ponovo polupaju i provere kako radi kineska plagijat tehnika. Oni bi oprostili Turcima izdaju kad bi ovi njima ustupili rusku tehnologiju. Uzimaju da proučavaju jer je dokazano pouzdana a mi smo se toga odrekli. Jako mi je žao jel ovo naše klackanje ima da nas košta. Prvo vera pa tek onda večera. Pozdrav.

Odgovori
Te

Dear friends,

I have read all the opinions in this very interesting post. I tried to understand all of your point of views. All of your feelings, frustrations, hope, pride.
My conclusion is, if this purchase was not discussed with US and Russia, then it was a very bold and surprising action.
Bringing a major system behind NATO’s line and not just a simple system, but one which comes from a major player, who is still an outsider one for this part of the world, in those confused times, is quite a move. This proactive approach probably will increase our importance in this area even more. Which is not bad at all. For us.
What can I say. A very interesting development.

Otherewise, each country has the freedom to decide for herself what defence system suits her best. What system suits her best.

It is a nice SAM this chinese one, by the way.

PS, I’m sure the croats are envious, but they can respond by not buying any fighter planes… It was a joke, of course. Almost. :)

One after all, the development is worth following. Courageous approach. A wise one? We will, probably, see.

My wish is to use it outside any conflict.
May be peace on our lands. And prosperity. And wisdom. And friendship. And tolerance.
Bless you all.
A friend.
Regards,

Odgovori
mr

They (and you) will have to buy f35s, to counter fk3, and the race just begin.

Te

@Mr. We do not buy to counter. It is not against us.

Ba

Highly unlikely that this purchase was not discussed with US, let alone Russia. At least US was aware of our iterest in mid-range systems for couple of years. FK3 payment was in 2019, it is noted in Yugoimport’s financial report so it was a kind of public. So far both US, EU did not raise voice on this. After all it is just 100 km range system and not an offensive one.

AL

Technically we had a „gap“ in our air defenses on these altitudes and distances(„long-range“) for years, not to mention that only 4 cities(with about 1/3 the population) in Serbia have SAM coverage. Short-range is excellent(Manpads, latest Pantsir, good AAA), mid-range is useable(Kub-M, S-125 due for modernization) so this „completes the picture“, just like your Patriot, or Bulgarias S-300.

Importantly what you have to understand also is that ever since 1999, the S-300 has a mythical-like status in Serbia. Like the S-400 in global defense circles only amplified by 10! You’ll still find many people believing „if only we had the S-300, it would’ve been different“.

So the purchase of, what is essentially a Chinese „S-300“ will be a huge propaganda victory for the government, colossal even! Regime-controlled tabloids will write for weeks about this(and of course ignore core issues in the Serbian armed forces).

If financial means were approved in the 2019 budget, that means it was possibly ordered/negotiated as early as 2018, the US probably knew. At least I hope they knew. I hope that our governments „strengthening of relations“ with China ends soon enough or were f**ed again!

fr

Tedy

We have no reason to envy becouse someone pushing their fingers in the eyes of Americans. The biggest reason to be happy are the Albanians in Kosovo. They are free to take this day as the day of the founding of their armed forces. The Americans will now definitely take care of that. They simply return a finger to the eye with a fist to the head. As Croatians, we will continue to develop our armed forces without any pressure and watch the show in the neighborhood with concern .. Almost :)

De

I doubt Serbia sought any approval from USA or Russia. They might have been advised via diplomatic channels but that’s it.

As for Croatia, the Americans have stood in their way twice now and have clearly clipped Croatian military aspirations. First time the Americans refused to sell MGM-140 ATACMS missiles and then the second time when the Americans refused to allow sale of F-16C/D-30 Baraks.

Croatian military development will now following whatever pathway the Americans approve.

AL-41F

„Mid-range is useable(Kub-M, S-125 due for modernization.“

I would say both those systems are obsolete junk and completely worthless. Their performance in 1999 was terrible. Hell, their performance in 1982 over Beqaa Valley was terrible and it wasn’t much better in 1991 over Iraq!

Te

Frane,
It was a joke, of course. I tried to underline the meaningless of such a system in this environment… Almost :)

Jo

Tedy,
It would be naive to think that Americans didn’t know about this deal. If they had any doubt this would be a serious risk for them, it would never happen. Re FK-3, it’s a nice, well-priced system. I don’t think Serbia was in the position to buy anything else. The Patriot is far over the Serbian budget, I think Romania paid near $4 billion for it, Poland spent over $10 billion. The Russian systems (S-400, S-350) are something that the Americans would not allow.
That rivalry between Serbia and Croatia is a funny thing as they don’t have any reason for war, not anymore. The political crisis in Bosnia is not something that can be solved with military power. So, what would be the reason for a war between Serbia and Croatia?

fr

Tedy

When it comes to Americans it is not almost but complete

Te

Frane,
„Almost“ is part of the joke. Besides, nothing is absolute in our reality… :) Almost :)

AL

@Dead1
Against NATO with dedicated SEAD/DEAD, yes they have limited use, but against any regional(and beyond) airforce Kub and S-125 are adequate and so much better than having nothing ;)

Te

Frane,
Croatia is a dream country. Very beautiful, with special people. You’re lucky to be born there.
And this is not a joke.

De

@AL-41F1

But most of the regional partners are part of NATO and none have any designs on Serbia (except maybe some elements in Albania who still dream of greater Albania).

There are two potential conflict zones for Serbia: Bosnia and Kosovo. And both will be protected by the USA and NATO.

As for S125 and KUB, maintaining them is a waste of money.

If in Syria, Israel is shutting down/bypassing/avoiding S300s with total ease (they just bombed Damascus late last month – despite S300 the skies over Syria still belong to Israel), then what can Serbia expect from S125s and Kubs that were already proven largely worthless in 1999?

Jo

@Dead1

The conflict in Bosnia can’t be solved by war. It’s not about taking control over some territory by force, but about effectively governing it. The conflict in Kosovo is (in theory) possible, but it would be extremely unlikely the USA would allow Serbian neighbors to get involved. That’s not good for long-term regional stability. The only possible scenario for conflict in Kosovo is if America allows Serbs and Albanians to fight. Unlikely? Yes. However, there are some elements among Albanians that are frustrated by the current international position of Kosovo. They may try to generate a new conflict, hoping that the USA would military intervene and force Serbia to accept the independence of Kosovo. There are also some Albanians who dream about a territorial expansion, targeting not just Serbia but all neighbors.

Anyway, as a neutral country Serbia needs to develop ability to control its own airspace. Swiss and Austria are also neutral and surrounded by NATO, but they are protecting their airspace.

De

@ Jordan,

I don’t dispute your analysis. Note the world is getting more unstable which means higher likelihood of conflict.

Austrian air defence is 15 barely operational Eurofighters. The only SAMs are Mistral SHORADS.

Swiss air defence too is rather poor and only operated during business hours up to recently. They have no SAMS but are looking at buying some together with new fighters to replace F/A-18 and F-5

mr

Of course, we are not enemies, but Serbia tries to secure independent status by securing its skies.

Odgovori
Te

@Balkan boy,
Good move, then.
It shows you have balls…

mi

Gospodine Tedy
da izvinu decama odavno smo mi pokazali da imamo te balls, nismo napadali slabije no se branili od neuporedivo jacih jest da kosta ali navika nam takva.

Te

Mile
Do not “mister“ me. I’m here for quite a long time…

Te

In fact, I’m feeling one of yours, sometimes. Just a little different perspective…

Mi

@Tedy
Its nice to have a neighbor like that🍻
Its an interesting period our region is going through when it comes to airspace control. This particular topic is about FK3 but it also confirms our payment for new air-air, air-ground missiles and upgrade to our MiG-29s I expect new article on this. Croatia is serious about not loosing their airforce, so that is next big news to come as well. You guys are doing something right too thats for sure.

Cheers

Te

Jordan,
Yes. There is no reason for such a rivalry. That was why I joked about their „competition“.
If Serbia and Croatia would have a good relation this would benefit them both.

Al

@Tedy

That is sadly not possible and it will come more and more in focus as time passes. Serbia and Croatia will always be rivals, they will sometimes cooperate, but that will be rear events.

al

Mislim da se radi sistematski sto je jako dobro.
Sledeci korak je nabavka BUKM3, i naravno jos koja baterija Pancira.
Pancir
BUK M3
FK3
Sve su ovo novi sistemi, i za par godina FK3 ce imati domet 170-200 km, BUKM3 sa 65km na 100km, a Pancir do 65km.
Uz razvoj domace rakete , Mistrala i prenosnih raketnih sistema, srpsko nebo bice totalno pokriveno za sledecih 50-60 godina.
Svi ovi novi sistemi ce se moci modernizovati i poboljsavati po potrebi dugi niz godina.

Odgovori
Mi

aleksa
FK3 i sada ima domet od 170 ali za kineze a oko razvoja domacih raketa sto bi voleo nacekacemo se ali mozda i nisam u pravu – cuce se uostalom. E mozda i nije losa ideja sa bukom, kinezi do 100km buk do 40 ovo domace pasars i plus panciri za kratko pa bilo bi viseslojno malo manjeg dijapazona ali viseslojno. Po mom amaterskom saznanju nazalost pravi sistem za malu zemlju kao sto smo mi je s350 tri vrste raketa po dometu i kazu netreba mu dadilja tj pancir ume sam da se brine o sebi, sto rece neki ruski general na rusiji bijond s350 je s400 za sirotinju ali izgleda da je to nedostizno za nas u svakom slucaju tocak se kako tako okrece. Valjalo bi i malke onih sa ramena cisto zbog onih koji se spustaju ispod radara da se znoje, valjalo bi i malo Neba M, ali mi samo mozemo da pricamo sti i nije lose, I najvazinije valjalo bi sve to uvezati ajd po modernom data linkovima pa sta vidi jedan vide svi ali dotle ce Dunav mnogo poplava protrati.

Iv

Stvarno steta sto nismo uzeli Buk m3 ili s 350.Al ajde,kineze nevolim ali sta ces, ovaj pvo je sigurno opasna stvar, umrezen sa pancirom, a kina ga nebi dala prvo nama tek tako, izgleda da smo sada definitivno njihov najveci saveznik u Evropi. Bolje imati i nijh nego nikog. Treba se i Rusije cvrsto drzati, jbg izgleda da u Evropu nikada necemo.

Odgovori
ma

A ko je rekao da nece biti nabavljano jos ruskig PVO sistema ? Naravno da ce nabaviti, videcemo koje kada dodju.

Kr

Ne razumem zasto se uvek gleda globalno na oruzije koje kupujemo. Komentari su puni negativnog konteksta o oruzju koje Srbija kupuje.
Da se razumemo mi nikad necemo moci da ratuje o protiv celog sveta ili neke svetske sile. Oni su od nas jaci i ne mozemo pobediti.
Zna se zasto se kupuje ovo i svako ostalo oruzije. Kupuje se zbog zemalja u okruženju koje mogu da budu potencionalni napada.
Iz tog ugla Srbija je vojno superiorna. Recimo da bi mogla da ratuje na 3 fronta sa naoružanjem koje vec ima i koje ce imati. A danepricamo da bi jednu zemlju poput Hrvatske ili Albanija prepesacila za 7 dana.
Tako da kupovina pvo fk3 i svega do sada je i vise nego galaksija za ratove zvezda u nasem okruzenju.
Sa te 3 baterije bi oborili sve avione kojima se leti od Rumunija do italije,i to sa jednim punjenjem.
Naravno da bi bilo super da kupimo s 400, ali mislim da za tim nema potrebe i da je to bacanje para.

Odgovori
Ve

De ti pogledaj u kojom su ono savezu Albanija i Hrvatska, nije ceo svet u tom savezu ali ima ih dosta, manje druze ratova zvezda a vise knjige i informacija…

De

Pa kad pogledas glavninu zemlja s kojim Srbija granici, one jedva imaju obrambene sposobnosti a kamo li ofenzivne.

Protiv tih zemlja nije ni potreban ozbiljan PVO sistem.

Problem je sto su glavnina tih zemlja u NATO, a to znaci da njih brane citava moc Amerike i Evrope.

Tu FK-3 nista ne znaci. Ako Srbija smeta Americi ili ako problemi na Kosovu se poveacju, Amerika bombardirati Srbiju bez problema.

[quote]Sa te 3 baterije bi oborili sve avione kojima se leti od Rumunija do italije,i to sa jednim punjenjem.[/quote]

Ne postoji raketni sistem koji udari 100%. A Amerika ima sve sisteme ofenzivnog naoruzanja – stealth avioni, krstarecke rakete, sisteme elektronskog ratovanja itd itd.

Da su moderni Ruski (a tako i Kineski jer je FK3 Kineska verzija S300) PVO neefikasni protiv ovakvih snaga se dokazuje u Siriji gdje S300 ne sprijecava Izraelske avione da bombardiraju Siriju kad god zele.

Izrael vec ima F-35I a imaju zestoke sisteme elektronskog ratovanja i zato cak stariji F-16I ponovo udaraju mete u Siriji.

Srbija kupuje i Pantsir koji se iste tako dokazao kao smece u Siriji i u Libiji.

Znaci ako Ameri odluce da udare Srbiju, FK3 i Pantsir nece nista pomoci.

Am

@Krle

> A danepricamo da bi jednu zemlju poput Hrvatske ili Albanija prepesacila za 7 dana.

Kašljuc, kašljuc, to beše plan iz 91?
Pa nekako ne udjosmo ni u Dubrovnik, ni Zadar, ni Split, ni Zagreb.
Jedva u Vukovar koji je na granici?

Mi i dalje računamo neki viteški dvoboj, 1 na 1, avion na PVO, tenk na tenk, puška na pušku.

Evo, prepešačimo Hrvatsku i Albaniju za 7 dana, super!

Šta radimo posle mesec dana okupacije 4 miliona Albanaca i 4 miliona Hrvata?

AL

@Dead
Da u teoriji, u praksi 80% teritorije nije bilo pokriveno. Svega 4 grada u celoj drzavi imaju veoma ograniceno pokrice raketnim sistemima PVO. Trebalo je nesto duzeg dometa da to malo popravi.

Ako mene pitate, ja bi najradije Spyder-MR idealno LR(to je 80km, 360step). Tehnicki idealan bi bio S-350, ali verovatno je preskup i politicki rizican.

Srbija je kupila najnoviju verziju Pancira, u Libiji je koriscena najstarija. Sirija ima svega 4 lansera S-300 sa po 4 rakete(jednu bateriju). Nije to bas merilo kvaliteta, zar ne?

Al

@Dead1

Izrael Siriju bombarduje van vazdušnog prostora Sirije, tj. preko vazdušnog prostora Libana i možda Jordana, u prevodu van dometa S-300. Tu dolazi do one činjenice o kojem ja stalno trubim, PVO bez lovačke avijacije je jedno veliko ništa. To smo videli u svakom sukobu od prve upotrebe aviona u ratu. PVO, uz dobro uvezivanje sa VOJIN, sistemima za EiPED i lovačkom avijacijom može značajno da poboljša šanse i žilavost čitavog sistema i kao takav je originalno zamišljen da bude upotrebljavan od strane inženjera i vojnih planera. Ali tu nailazimo na problem, većina zemalja uzima PVO kao zamenu za lovačku avijaciju iz brojnih razloga i to je u suštini totalno pogrešan pristup čitavoj priči.

To se vidi u praksi. Pancir kao sistem nije smeće kada se upotrebljava kako treba od strane obučenih posada. Drugo, izgleda da ljudi i dalje zaboravljaju da je Pancir sistem originalno namenjen za borbu protiv krstarećih i protivraketnih raketa, a ne BPL protiv kojih se sasvim logično lošije pokazao, jer za to nije originalno namenjen i to je ispravljeno tek sa najnovijom verzijom radara i novim raketama namenjenim za borbu protiv BPL. Ali upotreba u Siriji i Libiji vuče još neke specifične probleme, od loše obučenosti posada koje često kumuju uništenju vozila, preko loše taktike upotrebe samih sistema do upitnog postojanja sistema VOJIN u Libiji. Svaki sistem PVO je oduvek namenjen da se koristi kao deo jedinstvenog sistema PVO sa drugim sistemima PVO i lovačkom avijacijom u sinergiji. To je nešto što u Libiji ne postoji, dok se u Siriji sistem postepeno obnavlja uz rusku pomoć posle njegovog raspada na početku rata. U osnovi, ako se uzme bilo koji sistem bilo čijeg porekla i upotrebljava na istin način kao Pancir u Siriji i pogotovo u Libiji nijedan se ne bi proslavio.

B

Kog bi Srbija pobedila na 3 fronta? Pa od 230 tenka ih mozda ima 30-40 potpuno ispravnih i nemodernizovanih i mozda stotinak BVP-80 koji rade, ali skoro bez oklopa, takodje nemodernizovani, 50 BRDM-a iz ’60ih, prage, i BOV-ove po pedesetak koji rade. Jedino protivoklopno otuzje su maljutke i fagot. Jos uvek nemodernizovani Oganj ima mali domet. Mali broj helikoptera i 11 zastarelih aviona i to je to… Pa to je sve skoro nista. I par desetina Gvozdivki, 6 Nore i 6 Lazara , koji ne mogu da pucaju iz pokreta… i jedva da su naoruzani… I cetiri pancira.

De

@AL41F,
Pa ako je tako losa situacija u Siriji zasto oni trpaju novac u S300, Pantsir i druge sisteme?

Nemam nikakvo povjerenje u Pantsir kao sto nemam povjerenje u Mig-29. Za sada su se u brobi oba dva pokazala kao neuspijeh (cak ako gledamo lose rezultate MiG-29 u ratu Etiopije i Eritrea-e).

@ Aleksa Radojičić
Znaci S300 ili Panstir nista ne sluzi ako onaj tko napada moze da ispali dalekometne rakete van dometa ili koristi BPL-e? Znaci to je jedino dobro ako napadac koristi taktike iz drugog svijetskog rata.

A tu je cak i problem sa Americki Patriot i moderni presretacem F-15 – Houthi bombardiraju Saudi Arabijske gradove i nafntne instalacije sa dalekometnim raketama iako Saudi Arabija ima Patriot PAC-3 i moderne F-15 presretace a i sistem VOJIN. Mozda je Arapsko osoblje smece, ali Saudi Arabia ima ogroman broj stranih „savjetnika“ koji uniti koriste svu tu skupu opremu.

A tu su sada i Americke jedinice sa THAAD I Patriot Ponekad imaju i podrsku sa F-22.

A i dalje Houthi gadaju Saudijske gradove.

Jedini moderni ratove gdje je PVO imao ikakav utijecaj na neprijateljske zracne operacije su Sirija i Ukraijina. U oba dva slucajeva drzave imaju prastare avione sa staromodnim oruzjem koje koriste staromodne taktike.

Istina je da je napad najbolja odbrane. Tu se racuna i sisteme odvracanja.

Znaci za Srbiju je mozda najbolji odgovor veliki broj raketa Iskander (a zadrzati MiG-29 za air policing) umijesto S300/FK-3.

Al

@Dead1

Opet, Pancir se pokazao dobro u svojoj ulozi zaštite aerodroma i važnijih tačkastih ciljeva (fabrike, mostovi itd) u Siriji. Naravno onda imamo komične situacije uništenja Pancira sa posadom koja je bila ispred vozila….

Libija je daleko specifičnija. Ono što se mora razumeti da je dolazak Turaka kompletno promenio stanje na tom ratištu. Pre dolaska Turaka, protivnik Pancira je bilo malo neorganizovano RV vlade u Tripoliju, sa nekoliko aviona i BPL. U takvim uslovima pojedinačna upotreba Pancira je ostvarivala rezultate. Dolazak Turaka menja sve iz korena, sada je protivnik Pancira organizovano RV Turske sa BPL, podrškom sistema za eletronsko ratovanje i udara krstarećih raketa sa ratnih brodova. U takvoj situaciji upotreba bilo kog sistema PVO pojedinačno, bez podrške sistema VOJIN je ne moguća misija. I rezultati sa terena to pokazuju.

U osnovi, Pancir je najbolji sistem u svojoj klasi sa SVOJOM NAMENOM. Njegova namena nije da izigrava trupnu PVO, da obara sve živo što leti i koju već mitsku karakteristiku je njemu pripisana, već da obezbedi daleko bolje i sigurnije uslove za dejstvo drugih sistema PVO (npr. S-300) i lovačke avijacije i da zaštiti strateške objekte (aerodrome, fabrike, mostove itd).

Problem u ovoj celoj priči je što ljudi ne znaju šta je tačno uloga PVO. Uloga PVO nije da poobara celokupno vazduhoplovstvo protivnika. Zadaci PVO se mogu svesi na:
– odbranu strateških ciljeva države
– obezbeđivanje uslova za efikasno delovanje lovačke avijacije, jedinica KoV-a i RM
Ove zadatke PVO, obezbeđuje ili obaranjem protivičnik meta u vazduhu ili samom pretnjom PVO (tj. odvraćanjem), jer protivnik neće izvršiti napad u kojem mu nije zagarantovano ispunjenje cilja, a postoji pretnja od velikih gubitaka.

Jednostavno, RV je jedan sistem koji se sastoji od jedinica PVO, VOJIN, EiPED i lovačke avijacije koji ZAJEDNO obavljaju zadatke RViPVO.

Al

@Dead1

I da, Srbiji je izuzetno potreban sistem kao FK-3, jer on pokriva visine koje Neve i Kubovi ne mogu da pokriju i koje nisu mogli da pokriju 99-te. Drugo ovo definitivno nije sistem velikom dometa, već sistem srednjeg dometa i nije pandan S-300/400. Na taj način se zatvaraju bila kakva mogućnost protivnika da napada sa 5000+ metara iznad Srbije kao NATO 99-te, te će protivnik sad morati ili da vrši prodore u vazdušni prostor Srbije kao naši Orlovi 99-te ili da napada van vazdušnog prostora Srbije sa stand off municijom, koju niko od naših suseda nema, koliko znam.

De

Aleksa Radojičić,
Dokaz od borbenog iskustva u dva rata je da za sada Pantsir ne valja.

„Ove zadatke PVO, obezbeđuje ili obaranjem protivičnik meta u vazduhu ili samom pretnjom PVO (tj. odvraćanjem), jer protivnik neće izvršiti napad u kojem mu nije zagarantovano ispunjenje cilja, a postoji pretnja od velikih gubitaka.

Jednostavno, RV je jedan sistem koji se sastoji od jedinica PVO, VOJIN, EiPED i lovačke avijacije koji ZAJEDNO obavljaju zadatke RViPVO.“

A ponovo ratno iskustvo od 1982-e je da cak veliki integriran sistem PVO ne moze da zaustavi zracnu ofenzivu ili cak da stite strateske mete .

To se dokazalo u:

1982 – Libanon – Izrael je stukao Sirijski PVO u jednom danu – unisteni veliki broj Kub i oboreno veliki broj Sirijski MiG-ova. Dokazani Israelski gubitci u Operaciji El Dorado Canjon.

1986 – Libya – Amerikanci su preskocili Libijski RV I PVO da bombardiraju Libijske mete. Dokazani Americki borbeni gubitci: 1

1987 – Libya – Francuzi napali stratesko vaznu Libijsku bazu Ouadi Doum koju su branili sistem Kub, MANPADS i topovi. Dokazani Francuski borbeni gubitci: 0

1991 – Iraq – stucen jedan od najvecih integriranih RViPVO sistema na svijetu. Dokazani saveznicki borbeni gubitci (ne racunajuci sudare): 39 aviona + 5 helikoptera

1999 – NATO protiv Srbije. Dokazani NATO borbeni gubitci: 2 aviona + preko 20 BPL (nisu svi borbeni gubitci).

2015+ – Napredni Saudijski RV i PVO sa F-15 i PAC-3 i modernim sistemom VOJIN ne uspijeva da cak obori mali broj raketa

A sijetimo se da Izrael je napadao Siriju prije gradanskog rata i 1981-e stukao Iracki atomski reaktor. Ponovo nema Izraelskih gubitaka osim 1 F-16I 2017-e.

Jedini pravi uspijeh PVO u zadnjih 40 godina je Ukraijina zato sto Ukrajinci koriste zastarijele avione sa zastarijelim taktikama.

Al

@Dead1

Dokazi pokazuju da Pancir valja kada se upotrebava za MISIJE za koje je PREDVIĐEN. To što bi vi ne razumete ni osnove funkionisanja sistema RViPVO je vaš problem i ja vam tu više ne mogu pomoći. Jasno sam vam naglasio da RViPVO ne čini samo PVO, da je RViPVO jedan integrisan sistem i samo tako može da funkcioniše i da se posmatra. Sve sam vam objasnio, ali vi to ne možete da prihvatite jer vadite bukvalno svaki događaj van konteksta kako bi išao u vašu priču i onda izvlačite zaključke koji nemaju vezu sa stvarnošću.

Kada pričate o uspešnom vazdušnom napadu Izraela na irački reaktor, zašto ne spomenete da je Iran pre toga praktično uništio RV Iraka, da je Iraku trebalo skoro 6 godina da se oporavi od tih gubitaka i ostvari bar nekakav paritet sa Iranom u vazduhu? Pa Irak je tad bio zemlja na kolenima koju je mogao da šutira ko god hoće jer praktično nije imala RViPVO.

Liban(1982), Sirija je predala celokupnu incijativu Izraelu, zbog čega je RV Izrael mogao lepo da sedne i isplanira opsežnu akciju uništenja RViPVO Sirije. I to su uradili. Ovde je najveća krivica leži na Siriji, koja je bila previše pasivna, a ne zato što su PVO sistemi bili loši.

Libija, ja ne znam zašto taj jad i čemer od vojske uzimate kao primer za bilo šta? Da li vi znate da govorite o jednoj vojsci u kojoj su komandanti premeštani sa svojih pozicija svakih nekoliko meseci, da je nivo tehničke kulture bio ravan nuli (ostavljanje sistema na otvorenom u pustinji bez ikakve namere da se ti sistemi održavaju ili bar sklone), da govorimo o jednoj vojsci koja je kupovala ogromne količine tehnike, dok je popunjenost bila komično mala na nivou statističke greške, bez skoro ikakvih vežbi itd. Jednostavno, Vojska Libije je bukvalno bila „tigar od papira“ u punom smislu te metafore koja je sama sebe sapllitala i ograničavala.

Irak je bukvalno isti primer Sirije, samo spektakularniji. Velika, neitegrisana statična vojska, van vremena i prostora, čija je „snaga“ proizilazila iz veličine. U stvarnosti, klasična arapska vojska koju ne treba uzimati za primer bilo čega, jer komadanti više pažnje posvećuju tome da izbegnu streljanje i zatvor, nego vojnoj nauci, taktici i stragiji.

NATO bombardovanje Srbije se opet ne može uzeti za primer bilo čega, jer mi govorimo o ratu 15 na 1 iz kojeg se teško mogu izvući bilo kakvi zaključci, osim o već nekoliko puta spominjanoj tezi da RViPVO je integrisan sistem VOJIN, EiPED-a, lovačke avijacije i PVO. Bez nekih od tih elemenata, mi ne možemo govoriti o bilo kakvoj efikasnoj upotrebi RViPVO. Naravno, imamo i primer važnosti mobilnosti sistema VOJIN i PVO, koji povećava žilavost samog sistema RViPVO.

Saudijska Arabija je priča o jednoj velikoj nesposobnosti o kojoj ne vredi raspravljati. U prevodu, prekopirana Vojska Libije, sa nešto manjoj represijom bezbednosnih služni.

Na kraju krajeva, kada budu izmišljeni AI kontrolisani sistemi PVO onda ćemo moći otvoreno da krivimo nesposobnosti sistema PVO. Do tad, krivica će 99% slučajeva koje vi spominjete ležati ili u operaterima ili u komandnom lancu korisnika. Arapi često nemaju ni jedno i drugo i ne trebaju se uzimati kao čist primeri za bilo šta kada govorimo o samoj opremi, već kao čist primer nesposobnosti, neogranizovanosti i drugih orgomnih ne dostataka u vezi sa funkcionisanjem Vojske kao jednog sistema. To je već milion puta dokazano, na svim poljima, od KoV-a, preko RViPVO-a, do RM-a.

De

Aleksa,

Sto se tice Saudi Arabije, velike broj tehnickih poslova u njihovoj vojsci (a i civilnom sektoru) rade strani placenici („advisors“).

Uvijek su neki razlozi zasto istocni sistemi ne rade ili ne valjaju. Nikad nije krivica tehnike. Ocigledno je da cak moderna Ruska tehnika nije dobra kao zapadna. Pogledaj samo koliko su aviona Rusi izgubili u Siriji zbog borbenih i ne-borbenih nesreca naspram zapadnjaka.

Pantsir za sada nema ikakve uspijehe, samo neuspijehe.

A sta je njegova misija? Ocigledno misija nisje da brani ista protiv BPL, krstarecih raketa ili Izraelskih i Turskih aviona. Pa sta onda?

Jedina uloga koji taj sistem za sada uspijeva u je da bude meta za Izrael i Tursku.

Sto se tice Srbije ni imati taj integriran sistem cak kad se FK3 isporuci,

I dalje je tu svega 10-14 zastarijelih MiG-29 a vecina raketnih sistema su prastare 2K12 Kub i S125 koji su veci bili zastarijeli 1980-ih!

A HQ-22/FK3 je Kineska verzija S300. A ako Izrael moze da totalno sprijeci da S300 igra ikakvu ulogu nad Damascusom, onda ce NATO/Ameri to jos lakse uraditi nad Beogradu ako ikad dodde do toga.

Zilavost je nevazna ako sistem ne moze da sprijeci ikakve napade. Ako neprijatelj moze da bomardira bez problema, onda PVO sistem je za nista.

Moje misljenje je da nazalost istocni sistemi ne valjaju. Zapadni su mozda skupi i komplicirani ali racunaj da je u zadnjih 40 godina zapadni sistemi imaju sve uspijehe protiv istocnih, a istocni nemaju skoro ikakve uspijehe protiv zapadnih sistema.

To je cak evidentno u manjim ratovima gdje nisu umijesani Amerikanci – pogledaj kako su Turci stukli Sirijski PVO ove godine. Cak Irak nije ikad mogao poraziti Iransko RV i PVO iako Iran je imao ogromne manjke rezervnih dijelova i nije dobijao ikakvu novu opremu. A Libijsko RV I PVO nije imalo skoro ikakve uspijehe protiv Francuza iako su cak imaliIstocnih Njemce da upotrebljavaju opremu..

Jo

@Aleksa

AI će veoma brzo preuzeti kontrolu PVO, posebno kada se radi o odbrani od BPL.

Na

krle,

stvar je prosta kome ces platiti pare, zato zapadu smeta kada se ne kupuuje njihovo oruzije i obrnuto

AL

@Dead1
Srbija ne planira niti se oprema da ratuje sa NATO/SAD. Ja ne znam odakle vam ta suluda ideja? To sto ste vi u NATO nama ne igra nikakvu ulogu i nije u tome poneta.

Sirija ima svega 4 lansera sa 4 rakete S-300 tj. jednu bateriju, pa vi izracunajte sami. Secate se posle obaranja F-16I sta je usledilo? Pitanje je koliko oni uopste smeju da dejstvuju po snagama IAF.

Rusi su u Siriji uradili na terenu sta su uradili, cak i Turska ofanziva je prekinuta isti dan cim su se angazovale VKS. Mozemo mi da palamudimo do prekosutra, preokrenuli su rat sa jako malim kontigentom snaga, sto pokazuje koliko su zapravo efektivni nasuprot onih prica od ranije. Gubici? Pa kada rade CAS i lete vise, bice veci i gubici. Taktika koju je NATO primenio na SRJ ili Irak npr. ne radi protiv takve formacije jer njima infra i ekonomija, kao ni civilni zivoti ne znace nista. Moraju se bukvalno pokositi, a tu sredstva od nekoliko stotina hiljada ili miliona dolara se ne mogu masovno primeniti ,cak ni sa ekonomijom SAD, preskupo je.

Pancir? Srbija je kupila najnoviju verziju, u Libiji je najstarija, a oboreni su i dronovi, imate dokaze. Imamo vozila za odbranu 2 aerodroma, toliko smo u mogucnosti.

De

@AL-41F1,

Jedina svrha S300 ili FK3 je protiv NATO.

Racunaj da 3 Srpskih susjeda nemaju borbene avione (Bosna, Crna Gora, i Sjeverna Makedonija).

Hrvatska ima svega 8 MiG-21BIS , a moguce je da ce u buducnosti imati 0 i stite ce je Madzarska i Italija.

Madzarska -14 x JAS-39
Bugarska -27 x MiG-29/Su-25- ove ce zamijeniti 16 F-16
Rumunska – do kraja godine 17 F-16 + 20-30 ak MiG-21. Plairaju oko 50 polovnih F-16 a kako ide to ce imate oko 2040 (svega 17 F-16AN=M/BM kupljeno)!

Znaci protiv koga tacno vam je potrebni sistem FK-3?

Rusi ocigeldno nisu ekifasni ni u misiji CAS kao Amerikanci ili drugi zapadnjaci.

„Imamo vozila za odbranu 2 aerodroma, toliko smo u mogucnosti.“

I ako dode do sukoba ta dva aerodroma ce ponovo stradati kao 1999-e bude li tu FK3 i Pantsir.

Sami Rusi se ne oslanjaju na PVO zato sto znaju da nemogu sprijectiti Americku zracnu ofenzivu – nijhova doktrina zahtjeva agresivnu akcjiu da unisti neprijateljske sposobnosti (znaci udari na aerodromima).

Srpski kao i Sirijska doktrina obrane je da sijede i cekaju da neprijatelj ih udari. Bolje to trositi novac na rakete Iskander!

https://warontherocks.com/2019/09/its-time-to-talk-about-a2-ad-rethinking-the-russian-military-challenge/

Te

Dead1,
Ro will hardly remain with only 17 F-16s. Aerostar was designated maintenance center for the F-16 and will do all the maintenance and upgrade to Tape M6 for the RoAF’s F-16s.
https://m.defenseromania.ro/e-oficial-aerostar-bacau-devine-centru-de-mentenanta-pentru-f-16_604689.html

AL

@Dead1
Ja sam vam lepo napisao da 80% teritorije nije pokriveno.
Sa sistemima velikog dometa sa malo posada i vozila(sto je glavni problem VS) pokrivate teritorijalno mnogo. Tu je i bolja situaciona svest zbog dodatnih radara.
To sto postoji NATO jeste garant da najverovatnije nece izbiti sukob veceg inteziteta, ali nama ne garantuje da se ne mogu doneti neke pojedinacne stetne odluke, poput akcije vazd. udara od strane jedne zemlje(ne upirem prst ni u koga, nemojte pogresno svhatiti). Jel mozete vi garantovati da u Srbiji neko nece doneti glupu odluku u buducnosti? Kad sednete u auto stavite pojas, iako statisticki 99% necete imati sudar taj dan, ali ko zna…..

Vi ste ubedjeni da ta tehnika „ne radi“, ja se ne bi slozio sa vama. To sto vi smatrate da je ulaganje u sredstva PVO bacanje para je vas problem. Kao sto sam vam i rekao, ja bi radije da ih imam, kakve god, nego da ih nemam jer verujte mi nepostojanje drasticno uvecava ucinkovitost i smanjuje cenu vazdusne agresije(samim tim i povecava verovatnocu).

Te

Dead1,
Our process may be slow, but I think is more balanced. We aquired a first batch of fairly modern fighters with a lot of resource and trained our pilots very good, then we modernised our bases to a very high standard and bought very modern weaponry, then we assimilated the maintenance of the planes, engines included. We also are able to do the upgrades. This is quite good integration of a fighter, not just a simple aquisition. This path is the same as that one for the Lancer.

br

Za našu teritoriju dobar domet,sigurno da nude i 20 L15 još povoljnije..
Jedina je muka što će kauboj razbojnik posle ,,incidenata,,u JužnoK.moru dati ultimatum pod pretnjom blokade svega iz Kine.Uz to će ići orkestrirana glupost o ,,novoj,,koroni koju širi Kina.
Ovo je poslednja šansa kauboja i on će je iskoristiti zato što je oružano još uvek jači.
Sretna Nova Godina…..

Odgovori
Kr

Da upravo taka oni su u savezu sa Amerikom i Evropom. Sto nam govori da nas nece napasti jer Evropa do sad nije nikoga napala.
A u slučaju da se desi da to neka zemlja i uradi na svoju ruku bez dozvole EU ili Usa. Za to mi imamo odgovor i za to se spremamo, jer tada ni Nato nebi podrzao svoju clanicu koja je izvrsila agresiju na neciju zemlju.

Odgovori
Bi

Srbija se naizad ponasa kao ozbiljna i krajnje pragmaticna zemlja.
Sve ovo sto se desava u zadnje vrijeme a u vezi sa nabavkama zaista veoma modernog i sofisticiranog naoruzanja je fantasticna stvar, sve po mjeri, planski i krajnje odmjereno, skidam kapu zaista i zelim vam da nastavite tako.
Ovim tempom za naj vise desetak godina Srpska vojskace zaista biti broj jedan u svakom pogledu i to u sirem okruzenju.
A ovi cija PVO jedva moze dadobaci 5000 metara a komentarisu FK 3 su mi bas slatki, ili posebno kad daju negativne komentare na MIG29 a nemaju tri poluispravna MIG a 21, e to mi je tek simpaticno.

Ve

@Krle, manje ratova zvezda vise knjige. Kazete da nas nece napasti jer su u savezu sa Evropom, NATO je vojni savez drzava iz celog sveta, ratuje ko vojni savez, ne ratuje pojedinacno ili teritorijalno, ratuju svi zajedno, nas je ta ista Evropa napala i bombardovala 99. jer je tako hteo taj isti vojni savez. @Dead1 vam je lepo objasnio da drzave oko nas – one jedva imaju obrambene sposobnosti a kamo li ofenzivne- .Gde vi nalazite takve ideje, u tabloidima, ako je tako, bilo bi lepo da tamo i komentarisete a ne da ovde merimo duzinu. Jedino mi je bilo simpaticno kad se neko smeje drugima kao komentator @ Bijeljina a isto kao vi zaboravlja da su mu ovi sa tri poluispravna MIG a 21 stigli pred Banja Luku i da nije bilo kauboja da ih zaustave sad bi komentarisao iz Srbije, lepo me nasmejao kako smo ozbiljna zemlja, bas je sladak, verovatno je mislio na ministra vojnog…

Dr

@Veljko

Ko garantuje da ce nato opstati doveka. Imate izjavu Rodzera Stouna, bivseg Trampovog savetnika, koji je izjavio da nato savez vise nema legitimnu svrhu i da ne iskljucuje mogucnost izlaska Amerike iz nato-a ako Tramp pobedi na sledecim izborima.
Takodje imate izjavu francuskog predsenika Makrona koji je u dva navrata izjavio da je nato na samrti i da bi buduca evropska odbrana trebala da se bazira na francuskom nuklearnom arsenalu. Ne bih rekao da je Makron neobavesten covek i da tek tako ‘lupeta’ o nato-u na samrti, pre ce biti da se iza brda nesto valja.

I manite se lovackih prica o stizanju pred Banja Luku. VRS je 1995. zaustavila hrvatske snage prvo u Novom Gradu, zatim u Prijedoru, Kostajnici, Dubici i na kraju u Gradisci, a muslimanske snage zaustavljene su na Manjaci. Tako da ne znam sa koje su to strane vojnicki zapretili Banja Luci.
Ono sto je dogovoreno izmedju Milosevica i Tudjmana, to je uzeto takoreci bez ispaljenog metka. A ono sto su pokusali da zauzmu mimo dogovora, tamo se nisu bas dobro proveli. A nisu se dobro poveli zato sto vojska nije povucena kao u Krajini. Isti slucaj je i sa istocnom Slavonijom, Baranjom i zapadnim Sremom. Sigurno i tamo ne udjose zato sto su ih Amerikanci zaustavili…

AL

@Drina
NATO ce definitivno opstati jer su politicari u EU svesni da bi 99% doslo do novog evropakog rata ako bi NATO nestao.
Grcka i Turska bi 100% zaratile, Italija bi verovatno pokusala da se prosiri na istocnu obalu Jadrana, Rusija bi odsekla Balticke zemlje isti dan, verovatno i istocnu Ukrajinu, Rumuni bi uzeli Moldaviju itd.

Oni to nece dozvoliti, a sve i da NATOa ne bude, Srbija i Hrvatska nece ratovati jer nema oko cega!
Nasa vojska se ne meri prema tome uopste.

Dr

@AL-41F1

Vama nista ne znaci izjava predsednika vojno najmocnije EU drzave, da je nato na samrti. Mislim svaka vam cast ako ste obavesteniji od Makrona. Znam samo jedno Makron nije tek tako izjavio to sto je izjavio, takve izjave se ne daju bez debelog razloga. Zato se sve cesce cuje o potrebi osnivanja EU vojske.
A te price kako nato nece dozvoliti ovo ili ono, to smo videli na primeru Kipra. Ako nato nije sprecio Turke na Kipru, ko garantuje da ce spreciti np. Italijane da uzmu deo Jadranske obale. Jedini garant da ne dodje do svega toga sto ste naveli je opstanak EU, a ne nato-a.

AL

@Drina
Ne znaci mi. Sto onda nije otpoceo formalan proces izlaska iz NATOa?
Evropska vojska kao koncept ima apsolutnog smisla, no problem je sto bi se u tom slucaju Nemacka morala staviti pod nukelarni arsenal Francuske i samim tim bi za razliku od uloge u EU, imala sekundarnu ulogu, verovatno cak i tercijarnu, a oni na to nikada nece pristati. Znate da su nemacke diplomate pre nekoliko godina dobili instrukciju da se ne predstavljaju kao „predstavnici Nemacke“, nego kao „predstavnici EU“? Dakle salju signal „EU je kako mi kazemo“. Sada cete vi meni reci da ce Francuzi pristati na takvu „podelu odgovornosti“, a u tu „Evropsku vojsku“ bi uneli vise nego svi ostali zajedno, barem u pocetku? Imamo i taj problem sto, glavna istocna teritorija NATOa drzava Poljska, ne veruje Nemcima iz vrlo ociglednih razloga i njihovo saveznistvo sa SAD nije samo „zbog Rusije“ nego i zbog toga sto meka moc Berilina, sutra moze postati i „tvrda“ jer imaju finansija za to, a i veliko stanovnistvo. Dodatno, Evropa Rusiji ne moze vojno paprirati verovatno nikada i toga je svaki racionalan covek svestan. Pojeli bi ih, mozda ne za dorucak, ali za malo obiljniji nedeljni rucak svakako(ako bi Berlin povukao neke ambicije iz proslosti i trebaju da ih pregaze opet)

Gresite za Kipar. Kiparaski lider vladika(ako se dobro secam titule) Makarius je koketirao sa Sovjetskim Savezom i trazio tamo podrsku. Ameri nisu mogli dozvoliti da SSSR ima uticaj na tako bitnom mestu u sredozemnom moru i onda je Henri Kisindzer predlozio „podrzavanje“ ili bar odobravanje Turske. Nije da NATO tj. SAD nisu hteli „da sprece Turke“ nego je bilo bas obrnuto. Tako se odrzao „status quo“ jer im je bolje to, nego SSSR, sto u tom trenutku je svakako bilo tako.

Zato su i onog naseg olosa trpeli 40 godina jer im je bolje bilo to, nego SSSR…..posle smo te pravare i laganja mi platili ;)

Dr

@AL-41F1

Ni Varsavski pakt, Jugoslavija ili SSSR nisu se raspali preko noci, pa nece ni nato. Ali da je nato u krizi, jeste. Kao i isred spomenuti koji su bili u krizi mnogo pre nego sto su se zvanicno raspali. Otuda i izjave da je nato klinicki mrtav i to od predsednika vojno najmocnije EU drzave. To nisu beznacajne izjave tamo nekog nebitnog politicara koji ne zna sta prica vec suprotno od toga, takve izjave ne daju se bez debelog razloga pogotovo ne sa tako visoke funkcije.
Ako Tramp pobedi na izborima sve je moguce pa i raspad nato pakta.
Sto se tice Nemacke i Francuske, oni bi se lako dogovorili. Ne vidim da bi Francuzima bio problem da Nemci vode glavnu rec oko ekonomije recimo, a Francuzi oko vojske. Nemci su svesni da Nemacka vise nikada nece biti vojno jaka kao nekada pa samim tim ne vidim zasto bi im bio problem da Francuzi vode glavnu rec oko vojske. Na kraju krajeva i iz same Nemacke vise puta se culo da EU treba da bude ozbiljan akter u globalnom sistemu i bezbednosnoj politici, a tako nesto je nemoguce bez EU vojske.

Pobrkali ste nesto oko Kipra. Arhiepiskop Makarios zbacen je sa vlasti u drzavnom udaru iza kog je stajala grcka vojna hunta koju je finansirala Amerika kao bedem zastite protiv sirenja komunizma.
Tek nakon rusenja Makariosa dolazi do turske invazije na Kipar.
Da je tako kao sto tvrdite, da je Makarios koketirao sa Sovjetima pa su onda Amerikanci precutno dozvolili tursku invaziju na Kipar, valjda bi do invazije doslo ranije dok je na celu Kipra bio Makarios ( a nije bio pro sovjetski nego pro britanski gde se i sklonio nakon puca), a ne u vreme kada je na celo Kipra doveden covek koji je bio pripadnik organizacije EOKA koja je bila izrazito anti-komunisticki nastrojena i koja se zalagala za istiskivanje britanskog uticaja i pripajanje Kipra Grckoj ( sve ono cemu se Makarios protivio)…

B

Posmatrati NATO izvan politicko-ekonomskog konteksta je nepotpuno, sa rastucim napetostima u ekonoskim odnosima (kriza, ne samo zbog krone koja je ubrzala i ogolila probleme vec prisutne, a sa rastom uticaja nekoliko zemalja sa druge hemisfere) rastu i politicke nesuglasice, ne treba zaboraviti da su i EU i NATO udruzenje „nezavisnih“drzava koje gravitiraju prema najacim clanicama tog saveza, disproporicija ekonomske i vojne moci (najuocljivije u vidu Nemacke), zatim teznje nekih manjih drzava za vecom slobodom i autonomijom u odlucivanju doprinosi toj neizvesnosti, takodje tu su „tradicionalni“ sukobi izmedju pojedinih clanica koje datiraju daleko u proslost. Na papiru i EU i NATO su definisani kao savezi ravnopravnih drzava, defakto to je daleko od istine. Nemacka je u par navrata dala nagovestaj (opipavala puls) da je spremna da poveca svoju vojnu komponentu tako sto je na predlog Francuske za povecanu saradnju u oblasti odbrane i vecim ekonomskim centralizmom (stvaranja evropske vojske, Francuski pokusaj povecanja uticaja), ministarka odbrane Nemacke potvrdila spremnost za takav aranzman ali pod uslovom zajednicke saradnje u smislu stvaranja ofanzivnog potencijala (nosaci aviona itd.) pritom iskazujuci zelju da Francuska ustupi svoje mesto u SB UN Evropskoj Uniji (citaj Nemackoj, s obzirom da je najaca ekonomija i na taj nacin u mnogome vuce konce, misim da 2/3 clanica moze da pridobije za svoj glas). Francuzi su to odbili.

De

@AL-41F
„Italija bi verovatno pokusala da se prosiri na istocnu obalu Jadrana.“

To ne bih bilo bas tesko cak za Italiju. Skoro da i ne bi bila vojna akcija kad protivnik nema skoro ista da se protivi sa.

Sloveniju brane dvije slabe brigade glavnina teske opreme u rezervi i zastarjelo) i jedan patrolni brod za kojeg nisu kupili raketno oruzje. Nema lovaca ili PVO. Nebo vec pripada Italiji!

A ni Hrvatska u boljoj poziciji – ponovo tu su dvije brigade bez PVO i sa jednom slabom lovackom polu eskdarili sa 8 MiG-21Bis a u bucnosti mozda i niti jednom.

HRM ima 5 raketnih topovnjaca koje vjerovatno nece imati rakete nakon sto RBS-15 ode u penziju kroz sljedecih 3-4 godine. A nema protiv podmornicke ili protiv zracne odbrane.

Mo

Kakve su sanse sada za nabavku BUK M2 ili M3?
Ja sam malo zbunjen ovim komentarima, je li FK-3 pvo sistem srednjeg ili dugog dometa?….

Hoce li neki (potencijalni) Buk i (trenutni) Pancir da cuvaju FK-3…..?
Il ce Pancir i FK-3 da cuvaju nesto mocnije…..?

Za Vojsku Srbije svaka cast, sta god mislili o tenutnoj politickoj garnituri (licno nisam sreo nikoga da voli takvu partiju i te megadens doktore nauka), ali jacanje vojske je nesto najpozitivnije sto rade.
Pa sve da je Vidovita Zorka predsednik Srbije, odao bih joj priznanje.

Odgovori
An

S jedne strane, slažem se AL-41F da je ovo politički ,,glupa“ kupovina i ako tehnički gledano unapređuje značajano sposobnosti naše PVO.

S druge strane odnosi Kine i Zapada se zaoštravaju i ovo je verovatno poslednji trenutak da se nešto ozbiljno nabavi od Kine a da zbog toga EU i SAD ne lupaju ozbiljne packe. Zbog trenutnih međunarodnih odnosa od Rusa što smo nabavili – nabavili smo, a mislim da uskoro dolazimo i istu situaciju i sa Kinezima. CH-92A, tehnologija za Pegaz i FK-3, ako stanemo na tome, OK i nije loše, svašta smo ,,ućarili“, ali dugoročno mora pametnije, i zato je ono razmišljanje od T-X korak u dobrom pravcu…

Odgovori
De

Ocigledno je da je Srpsko razmisljanje da kupuju oruzje od svih vecih sila. Sto je glupava ideja zato sto komplicira logistiku, skolovanje a pravi probleme sa operativnom doktrinom.

T-X je isto tako glupava ideja zato sto ne postoji ikakva borbena verzija te letjelice a nije cak ni usao u proizvodnju!

T-7 ce tek uci u upotrebu sa USAF 2024 i to IOC. Full Operational Capability se ne ocekuje do 2034! Znaci koliko godina/desetljeca ce Srbija cekati za ovaj avion?

A da ne uzmemo u obzir da Americki avion nece biti optimalan za skolovanje pilota za Ruske MiG-29 ili bilo kakve Ruske/Kineske avione koje ce Srbija najvjerovatnije kupiti da zamijene MiG-29!

Licno mislim da je T-7 za Srbiju samo prica. Kako stvari stoje najvjerovatnije ce Srbija kupiti Kineski L-15 ili Ruski Yak-130.

AL

Apsolutno tacno.

No vidimo da su i nasi dobrano kalkulisali. Opreznija je ova vlast sto se medjunarodnih odnosa tice dosta. Boje se poprilicno, sto je dobro.

Mi

T-7 ameri skockali po svom za skolski avion e sad ce srbi da nagovore amere da ga naoruzaju pa nama da prodaju, a mi da ga koristimo kao lovac, bombarder, skolski,za prevlast u vazdusnom prostoru, vazdusno patroliranje, akro grupu i ko zna sta jos a doticni jos u isppitivanju a posebno da mi nam ameri to prodali sa sve naprednom opremom.

Cr

Sve je glupo, ništa ne valja, nijedna odluka nije dovoljno dobra i nijedan sistem dovoljno dobar da bi internet stručnjaci rekli: „OK, ovo je dobra kupovina“ ili makar: „Pa, moglo je možda i bolje ali s obzirom gde smo bili koliko do juče, ovo je svakako ogroman iskorak“.

Ne – ništa ne valja i ne može da valja. Internet stručnjaci najbolje znaju. Oni bi, da ih se pita, našli savršenu finansijsku i političku konstrukciju, tako da sve bude po najvišim vojnim standardima današnjice.

Kada bi neobavezno pljuckanje ispred dragstora moglo da se izvozi, Srbija bi bila bogatija od Švajcarske i Norveške zajedno.

An

@Mile

Nisu Srbi smislili da od T-7 prave borbeni avion već je to najavio sam Boing.

https://www.flightglobal.com/farnborough-2020/boeing-sees-t-7-as-combat-replacement-for-northrop-f-5-and-dassault/dornier-alpha-jet/139289.article

Oni vide borbenu verziju T-7 kao zamenu za Alfa džet (školsko-borbeni avion sličan G4) i za F-5 (,,čist“ laki lovački avion koji je inače nastao na bazi školskog aviona T-38 i koga menja upravo T-7).

@Crni

Tehničke karakteristike kineskog PVO sistema nisu sporne kao ni unapređenje koje on donosi VS, a i cena je sigurno dobra. Ovde se radi o spoljnopolitičkim implikacijama kupovine, a spoljna politika je nešto što Srbija dokazano vodi pogrešno već decenijama, naročito pod ljudima koji su trenutno na vlasti (a bili su i 90tih).

Cr

Ako bi Srbija svaku svoju nabavku oružja i opreme za VS ravnala prema spoljnopolitičkim implikacijama kupovine, to bi imalo dva moguća ishoda:

1. Vojska bi bila naoružana vrbovim prutovima a od opreme bi imala jednu manjerku za pasulj, čije postojanje bi se ovde analiziralo kao dokaz potpunog političkog slepila vlasti.

2. Vojska bi bila naoružana najnovijim američkim proizvodima za šta bi se vlast zadužila nekih 20 milijardi dolara. U tom slučaju niko ne bi pričao o političkom slepilu, ista ova vlast bi bila kovana u zvezde kao najbolja ikad, a naprasno bi iščezle i one računice o broju škola i bolnica koje smo mogli da napravimo i opremimo za 20 milijardi.

Da ne pominjem da je ogromna većina tih spoljnopolitičkih implikacija kupovine, o kojima neprestano čitamo u komentarima, potpuno izmaštana i napravljena od nekih scenarija koji se u realnosti nikada neće obistiniti.

Vojska Srbije, kao i svaka druga vojska, nabavlja malo u skladu sa stručnim procenama, malo u skladu sa raspoloživim parama i malo u skladu sa politikom. Ničeg specijalno problematičnog tu nema.

Jo

@Dead1

Srbija traži avione za period od 2030. Boeing je veoma motivisan da nešto proizvede i proda, ne cvetaju mu ruže. Bilo kakva prodaja oružja Srbiji mora da prođe Kongres, siguran sam da se Boeing potrudio iz petnih žila da se prodaja odobri. Ne odobrava se samo avion nego i naoružanje i oprema za taj avion. Nešto od oružja i opreme može da se dobije i pre nego što se isporuče avioni. Otvaraju se vrata i za druge nabavke. Za Srbiju bi to bili dobri politički poeni u Americi. Nije baš jednostavno jedan dan glasati da se nekoj zemlji proda oružje, a onda drugi dan glasati za neku rezoluciju protiv te iste zemlje.

Svaka nabavka borbenih aviona je dobrim delom i politička odluka, ako Srbija kupi T/A-7 (neće kupiti T-7), to će biti politička odluka. Srbija je u Americi napravila nekoliko dobrih političkih poteza i u boljoj je poziciji nego što je bila pre npr. 10 godina.

Naravno da je logičnije da se za Su-3x (ili Mig-35) piloti obučavaju na Jak-130, međutim u pitanju je softver. Tehnički ne bi bilo neizvodljivo da američki ili kineski avion simulira ruski.

An

@Dead1

Da je kupovina sa svih strana generalno glupava ideja – jeste. Jer kao zadovoljiš sve strane, a ne zadovoljiš nikog….i kao nisi zavistan od jedne sile, ali si na manji način zavistan do njih 3…a sebi praviš glavobolju…

Za T-7: po rečenom traži se zamena za Orla i G4. Orao je u procesu modernizacije a G4 zvanično tek treba da uđe u taj proces…dakle tek tamo negde 2035. bi i bila potrebna zemena u vidu T-7 ili nečeg drugog. U tom trenutku će se morati da se menjaju i MiGovi tako da može ,,u paketu“ da se uzme ŠBA i VBA koji imaju smisla zajedno. Inače ja uopšte nisam ubeđen da će Srbija najverovatnije tada kupiti ruski ili kineski avion. Kako stvari trenutno stoje, ili ćemo kupiti nešto zapadno ili nećemo ništa…

E sad, srpsko planiranje – ludom radovanje…modernizacija G4 skadar na bojani…itd.

Odgovori
Bi

Veljko. Pogledaj malo a dostupno je na internetu ko je zaustavio hrvatsku ofanzivu preko Save i slamanje mostobrana kod Dvora na Uni i Srpske Kostajnice, to su bili naj vecu porazi hrvatske vojske u rati kao i nasa kontraofanziva kod Mrkonjic grada i Sipova na kraju, to su bile zadnje bitke u ratu u Bosni.
I da, da vas podsjetim da smo im tom prilikom iznad Save oborili mig 21 sa pilotom Rudolfom Perisinom, da prijatelju sve je to uradila VRS a ne tamo neki kauboji kako rekoste.

De

Ja ne vjerujem da ce Srbija kupuiti ista zapadno. Pre skupo i previse politicki problematicno.

Bi

Crni, podpisujem sve sto ste napisali, jako fino opisano.

Odgovori
Mi

Andrija
The manufacturer is on contract to build up to 351 examples for the US Air Force (USAF), with the first aircraft scheduled for delivery in 2023. The USAF variant of the trainer is called the T-7A Red Hawk. The jet is scheduled to achieve initial operational capability by 2024 and full operational capability by 2034.

Testing of two prototypes of the T-7A is under way, with more than 200 flights on the aircraft completed to date. Boeing has started building its first engineering, manufacturing and development variant of the aircraft for the USAF, but declines to say when that aircraft will first fly. Pa da narucimo, za pocetak skolske.

Odgovori
Vl

Za nepunih sedam dana smo od toga da nam treba kakav takav PVO sistem srednjeg dometa došli do toga da je toplo lansiranje raketa, katastrofalna taktična stavka koja čini FK 3 sistem neupotrebljivim.
Percepcija pojedinih komentatora je prosto neverovatna. Ako je FK3 sistem odnosno njegova verzija za Kinu, adekvatna za zaštitu teritorije najmnogoljudnije zemlje sveta, šta onda tom sistemu nedostaje u izvoznoj varijanti da zaštiti teritoriju Srbije?
Takođe se kritikuje vlast kako nije pokušala da nabavi sisteme sa Zapada. Pa da li je verovatno da najnovije proizvode američkih kompanija tipa Raytheon, General Dynamics, Lockheed Martin ugovori Srbija?
Po mom mišljenju nije pošto jednostavno nismo u NATO. A i da je to moguće bez članstva u NATO, potreban bi bio ogroman geopolitički zaokret u Srbiji, što je proces koji bi trajao minimum 5 i više godina.
Jedina zapadna kompanija koja je spremna da posluje sa Srbijom je MBDA koja proizvodi Aster PVO sisteme.
Drugo,prosečan zaključen ugovor koji američka odbrambena kompanija zaključi sa US army iznosi između 800 – 1.5 milijardi dolara, što bi iziskivalo ogromna sredstva koja Srbija nema.
Treće, ako je kojim slučajem Kina spremna na transfer tehnologije to bi bio odskok kakav JNA nije imala na svom vrhuncu.
Šta god govorili o trenunoj vlasti uz sve mane koje ima, ako FK3 sistem stigne u Srbiju, svaka pohvala.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vladimir na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@Sekula "Dubokomislioce", da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije. Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane. Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova - puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista - i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana - od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih - ali situacija je upravo obrnuta ... Sto se tice teritorija - Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali ...…

13. Apr 2024.Pogledaj

Branko na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona...

13. Apr 2024.Pogledaj

Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

13. Apr 2024.Pogledaj