BEG airport status
Ministar Vulin u Moskvi sa direktorima Rosteka i Rosoboroneksporta: Kako će Rusija Srbiji isporučiti još devet helikoptera, PVO i druge sisteme? Sastanak ministra policije i dva najbitnija direktora ruskog razvoja, proizvodnje, isporuke i podrške naoružanja i vojne opreme u Moskvi / Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar Vulin u Moskvi sa direktorima Rosteka i Rosoboroneksporta: Kako će Rusija Srbiji isporučiti još devet helikoptera, PVO i druge sisteme?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin se prilikom višednevne posete Moskvi sastao i sa direktorima dva konglomerata koji su saduženi za razvoj, proizvodnju, izvoz i posleprodajnu podršku svega što je Srbija naručila u poslednje vreme za svoju vojsku i policiju. Kako je saopštio MUP, Vulin je u ponedeljak imao sastanak sa Sergejem Čemezovim, direktorom Rosteka i Aleksandrom Mihejevim, direktorom Rosoboroneksporta. Kako je Tango Six ranije javio, Ministarstvo odbrane ruske federacije i Rosoboroneksport organizovali su pre nekoliko dana svoj tradicionalni sajam naoružanja na kojem, barem medijski istaknuto, nisu prisustvovale visoke delegacije srpskog Ministarstva odbrane i MUP-a.

Kako se navodi u saopštenju, razgovaralo se o „nastavku saradnje MUP-a i Rosteka“. Citirano je jedina referenca na mogući razlog sastanka koji nije pomenut konkretno ni jednom rečju a, logično je pretpostaviti, radi se o razgovorima o rešavanju isporuka i podrške za već isporučeno, za MUP i Ministarstvo odbrane.

Sastanak predstavlja prvi kontakt na najvišem nivou od februara ove godine nekog srpskog ministra i kompanija sa kojima, više Vojska Srbije nego MUP, intenzivnije sarađuje od 2015. godine. Sastanak dolazi u trenutku kada je Aleksandar Vulin ministar u tehničkoj vladi, sa kompanijama koje (barem kada je reč o Rosoboroneksportu) imaju stalne predstavnike u Srbiji i sa kojima komunikacija nije prekinuta od početka ruske agresije na Ukrajinu činjenicom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Pored Kamova Rusija tek treba da isporuči najmanje sedam novih vojnih helikoptera Srbiji  / Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Pretpostavka je da je jedna od bitnijih stavki sastanka bila isporuka protivpožarnih helikoptera Ka-32, tipa letelice o kojoj je Tango Six pre neki dan napisao detaljnije predstavljanje razvoja, kapaciteta i upotrebe.

Kako je Tango Six prvi javio krajem jula, Helikopterska jedinica ovog ministarstva počela je obuku u ruskom gradu Kumertau, fabrici Kamov brenda.

Izjave Vučića i Vulina o datumu prve isporuke Kamova se vremenski preklapaju. Oba zvaničnika su javno kazala da će se to dogoditi do kraja avgusta. Ni Vučić i MUP do sada nisu objavili na koji način će se te isporuke realizovati. Vučić je konstatovao da „ne očekuje probleme sa isporukom ovih helikoptera“.

Što se tiče naručenog a neisporučenog, osim Kamova, većina je namenjena RV i PVO Vojske Srbije. Kako smo već ranije preneli najave za nastavak nabavke ruske vazduhoplovne tehnike, potvrđeno je da će se nabaviti dve baterije sistema PVO Pancir S1M, da će se kupiti još 4 desantno-jurišna helikoptera Mi-35M i tri transportna helikoptera Mi-17V5. Srbija je takođe najavila i nabavke sistema za protivelektronska dejstva Krasuha i Repelent.

Kopnena vojska imala je više sreće budući da su joj donirani tenkovi T-72B1 MS kao i izviđačko-oklopna vozila BRDM-2MS već isporučeni.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Zi

Lepo. Dunavom. Uskoro Rusi izlaze na usce Dunava, i oni ce biti ti koji kontrolisu sta ce izaci, i sta cu uci u Dunav.

Odgovori
Ne

A Romunija? Misliš da Nato članica nema nista protiv da joj kroz zemlju prolazi vojno naoruzanje?

PS

A Bugari i Rumuni? Aj se ne lažemo, doći će sve avionom. Kao i tenkovi što su došli, samo što neće biti Ruski avioni.

Mi

Dunav prolazi kroz NATO Zemlje. Ako jos neko podje lupetati kako Dunav spada u mednjunarodni plovni put i kako neko kroz Rumuniju moze da prevozi sta hoce bez njihove suglasnosti i prava da zaustave teret koji zele onda mu je IQ na nivou sobne temperature.

Pr

I Bosfor i Dardaneli su moreuzi u NATO zemljama, ali predstavljaju međunordni plovni put i po međunarodnom pravu države mogu tuda da prevoze šta žele bez saglasnosti tih NATO zemalja i bez njihovog prava da zaustavljaju teret koji žele. Ko to ne uviđa onda mu je IQ na nivou sobne temperature… zimi… bez grejanja… sa otvorenim prozorom…

De

Kad su bile sankcije 90ih nista se nije moglo uvoziti ni izvoziti iz Srbije Dunavom. Djaba i Bospor i Dardaneli..

Vl

Isporuciti moraju kupljeno ili da lepo vrate novac.

Odgovori
iv

Nema od isporuke Pancira nista. To je sad vec ocito. A i nasi, trebali su da ubrzaju isporuke , a ne da cekaju izbore da se slikaju.

Odgovori
Pr

Trebalo bi za Pancir uzeti licencu. Reklo bi se da namenska industrija Srbije može tehnički da izgura takav projekat. Top 30 mm se već pravi u Kragujevcu, municiju tog kalibra isto rade naše firme, rakete slične po veličini Pancirovoj raketi pravimo za sistem Strela-10 čini mi se u Krušiku, manje radare bi trebalo da može da radi Pupin, kamion FAP itd. A videlo se sad u Ukrajini koliko je velika potrošnja raketa za Pancir u današnjem ratnom okruženju i uslovima upotrebe raketa i protiv vođenih artiljerijskih raketa i dronova, a ne samo protiv helikoptera i aviona. Uvežena količina bi sigurno bila premala za pravu ratnu situaciju (daleko bilo!).

Bo

Tako je!
Previše se taktiziralo. Sad je to sve palo u vodu.
Možda kao neka teorijska mogućnost da se pregovara sa Rusima. Da se odustane od nabavke. A novac koji je plaćen da se kompenzuje kroz isporuke gasa.
Rusima će svakako koristiti ta tehnika. Imali su oni gubitaka.

PS

Ne može brže nego što je fizički moguće, ne prave ih ni Rusi 100 na sat.

St

@Profa Fini
Mi montiramo Bofors na FAP vec godinama i jos nismo priveli kraju. Sta mislis imamo li fabrike koje mogu da naprave Pancir? PVO sistem nismo mogli da pravimo ni doba SFRJ a ne sad kad nam je osnova namenske industrije pravljenje municije.

Mi

Mislim da je ministar tamo da bi zalepio YU registarsku oznaku. Da li znamo da li su inspektori DCVa u ministrovom timu? Kako kamov može da poleti sa broda, nevidim nikakav problem da preleti iz jadrana u Srbiju sa YU “tablama”.
Za vojsku već nisam pametan koja je kombinacija.

Odgovori
ma

KA32 je oduzet EASA sertifikat, nema preleta.

Б

Све то допремити Кинеским транспортним авионима

Odgovori
Ne

Slazem se da postoji mogucnost samo pitanje je dal bi Kinezi na to pristali? Nisu oni Rusi i Ukrainci pa da slepaju oruzje u bilo koji deo planete samo plati ne obaziruci se na diplomatske posledice.

Yo

Ma verovatno sve može da se pretera bez ikakvih većih problema – ono što je dogovoreno pre sukoba u Ukrajini i sa našim oznakama.
Najveći problem sa Dunavom je taj što trenutno praktično nije plovan zbog suše i niskog vodistaja…
Postoje valjda 2 konvencije koje različite zemlje poštuju, pri čemu jednu poštuju zemlje kroz koje Dunav teče, a drugu npr. USA – ali to je komplikovana tema za ovakvo komentarisanje. Možda bi i u regularnim okolnostima zahtevalo arbitraže ili sl…
Problem su eventualne buduće narudžbine – to je valjda sve sankcionisano na teritoriji EU i NATO – nema prolaza – i to neposredno pogađa i nas koji smo kao kakvo ostrvo u NATO moru.
A u to spadaju npr. naknadne rakete za Pancire i drugu rusku tehniku. Tu bi, možda, morali nekako da dogovorimo neki transfer tehnologije iili sl.
Ne znam kako će se sankcije odraziti na rezervne delove i servisiranja, to je tek gorući problem koji bi vremenom postao sve izraženiji – naročito za naručene heliće.
Znači – verovatno smo u velikom problemu za servisiranje i naoružavanje onoga što smo naručili – a to praktično obesmišljuje narudžbinu…
Još ako bi pukovnik Vulin uspeo da na lepe okice i šarmantan osmeh nagovori Ruse da nam isporuče i 10-ak Stingera i Javelina – da bacimo pogled i na tu tehnologiju…

Odgovori
Vl

Yoda,
Pa nismo i mi tu bez aduta. Prvo, Dunav prolazi i kroz našu zemlju i nikome ko transportuje rubu za EU ne odgovara da se „volšebno“ pokvari prevodnica ili obustavi iz nekog razloga plovidba jednim njegovim delom.
Drugo, veliki broj železničkih (pa i NATO) transporta prolazi preko naše teritorije. Tu smo u prednosti. I tu nije u interesu bilo koga da talasa.
Moje mišljenje je da će neka Nato država po nalogu centrale „zažmuriti“, ruskofobne kere će malo lajati, ali vozovi će prolaziti…

Br

Dva protivpozarna za MUP ce vorovatno stici, ostalo, posto je vec davno ugovoreno i delom placeno, 7 helikoptera i dva pancira, verovatno za dve godine, ako se rat zavrsi za godinu dana, dok je pitanje kad ce nam dati da ponovo nesto narucimo od Rusije. Od Krasuhe ili Repelenta svakako nema nista za sada.

Odgovori
St

Pitanje je kako su se Krasuha i Repelent pokazali u Ukrajini i da li ih uopste treba kupovati.

Br

Pitanje je i da li su uopste korisceni. Veliki broj novijih verzija ruskog naoruzanja, nudi se za izvoz, dok je u samoj ruskoj vojsci tek par komada ili jos nisu ni uvedeni u zvanicno naoruzanje. Npr. S350 i BUK M3 se vec par godina nude za izvoz, dok se tek sada prvi primerci uvode u naoruzanje…

EV

Sto se tice operme za elektronska dejstva nedavno cak ba CNN novinar objasnjava da ruska sredstva za elekrtonsko ratovanje jako otezavaju UKR upravljanje dronovima, izgleda dakle da nesto ti sistemi vrede. S obzirom da je ovo vazan elemenat buduced ratovabnja koj je bio zapusten smatram da je ovoj deo najvazniji od svih.

VR

Ruska sredstva za protivelektronska dejstva imaju tako dobar PR u Ukrajini da ih može kupiti samo ruska vojska i to po naređenju. Svi ostali ni u ludilu.

Ka

Svaki potpisani ugovor ima clan koji se zove VISA SILA, u kome se pored brojnih stvari navodi i ,izbijanje rata”, nazalost od porucene vojne opreme nema nista do daljnjeg, zbog toga sto je potrebna drzavi koja je proizvodi a koja je trenutno u ratu! Dopremiti opremu za vreme sankcija nije previse komplikovan posao, da se organizovati…

Odgovori
Br

Da, Rusija ce sigurno da propadne bez 7 helikoptera i 2 Pancira… Plus sto Rusi prvenstveno koriste Kamove 28 i 52, a umesto Pancira vise se koristi TOR i BUK M2…

EV

Ocigledno razgovor o novim modalitetima, dinamika i troskovima ove cele isporuke ! nema naznaka o odustajanju, dodatno trajanje ce povuci za sobom i dodtne obuke do isporuke. Tako citam tekst. prodlog: kod kineza kupiti jos neku opremu i dogovoriti zbrini transport kineskim avionima. Kako bi se ubrzalo malo sve.

Ja

Mozemo sami da regristujemo dva transportna aviona iz Volga-Dnjepar na nasu firmu prebacimo tehniku i eto resenja.

Odgovori
Ti

Može doći preko Bosne i Neuma. To nikome nije palo na pamet!?

Mi

@Tivat a preko čijeg mora?

Mi

Kada sve ovo oko nabavke naoruzanja ne bi bilo transparentno,da svaka dzudza ima dostupnu informaciju,da bi bila ekskluzivna ne bi bili u ovoj situaciji. Nekada je to bila strogo poverljiva vojna tajna,otkrivanjem iste sledila je drasticna zatvorska kazna. Da toga danas jos ima,ne bi bilo ovoliko problema. Ovako,Srbija ne moze posteno da se naoruzava zbog “ ekskluzivaca,“ koji odma moraju sve da prezentiraju,pa se posle pitamo zasto nesto moze ili ne moze da se dopremi. Stvarno zasto!?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

HARM doveo do poraza u Hersonu ! Gospodine Petrovicu ,ovo je dosada najveci biser koji ste napisali ! HARM je najobicnija peotivradarska raketa koja pohadja samo radarske delove sistema koji emituju zracenje !

05. Dec 2022.Pogledaj

Nikola na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

@Feline Samo mala ispravka, Kh-102 su sa nuklearnom bojevom glavom i na srecu jos uvek ih ne koriste. Konvencionalna verzija je Kh-101.

04. Dec 2022.Pogledaj

Nikola na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

@Kublibre Ne znam odakle tebi informacija da zapad bez problema proizvodi tenkove. Pogledaj proizvodnju tenkova u Francuskoj, V. Britaniji, Nemackoj...skromne brojke. A ti americki tenkovi u pustinji, nije to rezerva vec groblje tenkova i mogu eventualno da ih koriste za kanibalizaciju. Poljaci jesu dali Ukrajincima dosta tehnike, ali ta tehnika se u ratu trosi. Zbog…

04. Dec 2022.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

@Milos77 Amerika tokom 20 godina i oba rata u Iraku i Avganistanu zajedno nije izgubila ni deo ovoga sto je Rusija izgubila za 9 meseci u Ukrajini. Kad je to unisteno 1000 americkih tenkova za 9 meseci?Kad je sruseno 18 aviona samo jednog tipa (su-34) za to vreme? Fijasko ruske armije 2022 u napadu na…

04. Dec 2022.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

@minmatar Licno sam uvek bio skeptican u vezi MiG-29 zbog slabih uspeha u cisto lovackoj ulozi naspram zapadnih lovaca. MiG-29 se dobro pokazao u ukrajinskom RV, cuva vazdusni prostor, i dan danas ucestvuje u borbama-ove nedelje je snimljen MiG-29 kako prati dva ukrajinska Su-25 kao zastita u Donbasu. Posebno je zanimljiva integracija HARM antiradarske rakete…

04. Dec 2022.Pogledaj