[RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

2. dec 2022

Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[REPORTAŽA] Otvorena prva Aeronautica Militare radnja u Beogradu, 30% popusta za Tango Six čitaoce

28. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022
[RAT U UKRAJINI] Ukrajinski lovci protiv krstarećih raketa i dronova, na frontu primećeni jugoslovenski protivavionski topovi, spektakularan snimak katapultiranja pilota ruskog jurišnika
Kadar iz video snimka katapultiranja pilota ruskog Su-25 snimljenog GoPro kamerom koja je bila montirana na pilotskoj kacigi. Vertikalni stabilizator kao da je odrezan.

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinski lovci protiv krstarećih raketa i dronova, na frontu primećeni jugoslovenski protivavionski topovi, spektakularan snimak katapultiranja pilota ruskog jurišnika

Na početku devetog meseca rusko-ukrajinskog rata, na svim frontovima nema velikih promena, uglavnom se ne preduzimaju akcije većih razmera ali obe strane tvrde da ipak imaju određenih uspeha u ovladavanju teritorijom. Borbe nešto jačeg intenziteta vode se samo na jugu, u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti, ruske snage imaju blagu inicijativu u centralnom delu Donjecke oblasti, ukrajinska vojska u severnom delu Donjecke i na granici Luganske oblasti.

Мinistar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da je protivofanziva ukrajinskih snaga na jugu zemlje složena i teška, i da je teža od ofanzive na severoistoku. Prema njegovim rečima, razlozi za to su kišno vreme i konfiguracija terena. Reznikov je kao drugi razlog za sporo napredovanje u toj oblasti naveo to što ruske trupe koriste kanale za navodnjavanje kao rovove.

Najveće borbe trenutno se vode u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti / Foto: ISW

Rusija istovremeno nastavlja napade na ukrajinski energetski sistem. Udari se vrše kako krstarećim raketama tako i dronovima-kamikazama. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da je do sada u napadima na Ukrajinu korišćeno oko 400 dronova-kamikaza, a ukrajinski vojni i politički zvaničnici da je čak 85 procenata ovih letelica oboreno. Međutim, obzirom na to kakvu štetu su, zajedno sa krstarećim i balističkim raketama, izazvali dronovi-kamikaze, ovaj podatak se može uzeti sa velikom rezervom.

 
Osim toga, Ukrajinci često prikazuju ostatke oborenih dronova kao da su oboreni – najverovatnije da je ipak dobar deo njih u stvari pogodio svoje ciljeve. Proteklog vikenda smo ponovo videli da ukrajinska vojska u borbi protiv krstarećih raketa i dronova-kamikaza koristi lovačku avijaciju. Na Jutjubu i društvenim mrežama su objavljena tri zanimljviva video snimka. Na dva se vidi navodno uspešno dejstvo pilota ukrajinskog lovca (najverovatnije da je u pitanju MiG-29) raketom vazduh-vazduh R-73 na krstareću raketu ili dron-kamikazu, treći snimak pokazuje kao pilot ukrajinskog Su-27 prati rusku krstareću raketu koja se leti ka svom cilju.

Obe strane dejstvo ukrajinskog lovca raketom malog dometa opisuju različito. Ukrajinci navode da je u pitanju uništenje cilja ali nisu sigurni da li je reč o krstarećoj raketi ili dronu-kamikazi (naravno navodi se iranski Shahed-136). Sa druge strane, nezvanični ruski izvori smatraju da je reč o neuspelom dejstvu jer je navodno raketa imala otkaz. Snimci nisu najboljeg kvaliteta, što je moguće da je razlog zašto se nakon eksplozije u vazduhu ne vide ostaci pogođenog cilja. Eksplozija rakete vazduh-vazduh dogodila se na neobično maloj daljini od aviona čiji pilot ju je lansirao. Podsetimo, minimalna daljina dejstva rakete R-73 je 300 metara, a čini se da je ovo bilo znatno bliže. Treba navesti i da ovaj tip rakete nema samolikvidator i da nije nemoguće da je nekakav cilj ipak pogođen.

SAD za sada planiraju da Ukrajini predaju 8 baterija sistema PVO NASAMS.

Iako Ukrajinci tvrde da njihova protivvazduhoplovna odbrana dejstvuje dobro, od zapada ipak traže da ubrzaju isporuke novih sistema PVO, kao i da ih u budućnosti bude još više. To bi moglo značiti da ukrajinska PVO i nije u najboljem stanju, kada su u pitanju pre svega sistemi srednjeg i velikog dometa i da pre svega nedostaje raketa zemlja-vazduh. Generalni direktor korporacije Raytheon Technologies Greg Hejes je u intervjuu televiziji CNBC pre par dana izjavio da su Ukrajini isporučena dva sistema (tu se sigurno radi o dve baterije) sistema NASAMS.

Novije varijante sistema PVO NASAMS osim raketa AIM-120 AMRAAM srednjeg dometa, mogu da koriste i rakete AIM-9X-2 Sidewinder malog dometa, kao i rakete AMRAAM ER srednjeg dometa kojima je maksimalni domet sistema povećan 40 km po daljini, dok je domet po visini ostao 16 km. Baterija ovog sistema se sastoji od osmatračko-akvizicijkog 3D radara AN/MPQ-64 Sentinel, sistem za kontrolu vatre FDC (Fire Distribution Center), i minimum tri lansera sa po 6 raketa što bateriji omogućava istovremeno dejstvo na 18 ciljeva. Osim pomenute dve baterije, SAD će u bliskoj budućnosti poslati još 6 baterija NASAMS.

Od ranije znamo da će, pored jedne baterije sistema Aspide, Španija poslati i jednu bateriju sistema PVO Hawk. Agencija Rojters objavila je pre nekoliko dana informaciju da slanje sistema Hawk razmatraju i SAD. Kako su poslednji primerci ovog sistema iz američkih oružanih snaga povučeni još 2002. godine, nije nemoguće da je ustvari reč o odobrenju SAD da druge države Ukrajini pošalju svoje sistema ovog tipa.

Ukrajinci su što se tiče PVO sistema zatražili pomoć i od Izraela koji se do sada u ovom ratu držao po strani, odnosno uglavnom je bio neutralan. Međutim, od kako iznad Ukrajine lete dronovi iranske proizvodnje, Izrael je pod pritiskom, kako unutrašnjim tako i spoljnim, da započne sa slanjem vojne pomoći Ukrajini. Predsednik Ukrajine Zelenski je u jednom od skorašnjih izjava naveo da sa Izraelom postoji saradnja po pitanju odbrane kao i razmena obaveštajnih informacija. Ukrajina je navodno od Izraela zatražila isporuku sistema PVO, sistema za protivelektronska dejstva, radarska sredstva kao i dronove kamikaze. Izraelski predsednik Jicak Hecog je međutim u intrevjuu američkoj televiziji CNN rekao da Izrael ne može da isporuči sisteme PVO zbog toga što postoji rizik da ti sistemi mogu da padnu u ruke neprijatelja i da za neke od ovih sredstava Izrael čak nema izvozne verzije.

Jugoslovenski protivavionski top M75 20 mm u naoružanju ukrajinske vojske.

Koliko Ukrajinci ne mogu da biraju, koliko im je potrebno bilo kakvo naoružanje, kao i kolika je raznovrsnost i šarenolikost oružanih sistema sa kojim raspolažu, dovoljno govori o tome da ukrajinska vojska, i pored isporuka najsavremenijih raketnih sistema PVO poput evropskog Iris-T SLM i američkog NASAMS, koristi i neka davno zastarela PVO sredstva, sa vrlo skromnim borbenim mogućnostima. Na društvenim mrežama su se skoro pojavile fotografije na kojima je primećeno da ukrajinske snage sada koriste i jugoslovenske jednocevne protivavionske topove Zastava M75 kalibra 20 mm popularno nazvan ‘‘Partizanac‘‘ koji predstavlja licencno proizvođeni top Hispano-Suiza HS.804. Nije za sada poznato o čijoj se donaciji radi. Sasvim je moguće su ovi topovi stigli iz Slovenije ili Hrvatske, država koje su do sada Ukrajini slale naoružanje i vojnu opremu.

 
Jedan od do sada najspektakularnijih video snimaka vezanih za rat u Ukrajini, objavljen je pre nekoliko dana na ruskom Telegram i Jutjub kanalu Fighter Bomber. Reč je o videu katapultiranja ruskog pilota jurišnog aviona Su-25 koji je snimljen GoPro kamerom koja je bila montirana na pilotskoj kacigi. Ukrajinci su ovo prokomentarisali kao obaranje aviona koji je navodno lakim prenosivim raketnim sistemom pogođen u motor, nakon čega se srušio.

Analizom snimka (koji je inače objavljen ‘‘u ogledalu‘‘) može se videti da se pilot katapultorao na visini od svega 200 m, da je u pitanju avion verzije Su-25SM evidencijskog broja ‘‘09 crveni‘‘. Iako se navodi da je avion oboren, sasvim je moguće da se radi o neborbenom gubitku. Telegram kanal Fighter Bomber je još u junu objavio jednu fotografiju ovog događaja i to se povezuje sa udesom ruskog Su-25 koji se dogodio 17. juna u ruskoj Belgorodskoj oblasti. Tom prilikom je pilot aviona zakačio dalekovod. U prilog ovoj verziji događaja ide i činjenica da se u jednom od kadrova video snimka vidi oštećenje na vertikalnom stabilizatoru koje je moglo nastati na taj način – vertikalac kao da je ‘‘odrezan‘‘.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

St

Meni nikad nece biti jasno zasto mi nikad nismo nastavili sa unapredjivanjem mogucnosti da se R-60 ili R-73 lansiraju sa zemlje, za potencijalni PVO sistem kratkog dometa, nego smo krenuli u razvoj nekakve svoje rakete RLN IC od koje se odustalo.

Odgovori
Ne

…dalekovodi nisu 200m visoki

Odgovori
Ž

Netko ne-poznat

Тако је, али је можда авион раније био оштећен и тако наставио да лети док се вертикалац није распао…..

Mi

Verovatno je, po udaru u dalekovod, krenuo u penjanje da bi se bezbednije katapultirao (veća visina, manja brzina…).

Fa

Najbolji deo avionike ruskih aviona ostaje Zvezda K-36…

Ne

Snimak je star iz marta ove godine, zakacio je zice dalekovoda i pokusao da podigne avion i vrati se u bazu ali je otpao i izgubio kontrolu nad avionom.

Jo

Gde si ti video ovoliku detelinu u martu, pa još u Rusiji?

ma

Zanimljiva je snimka „zračne borbe“ MIG29 i iranskog drona.
Mig29 se raspao kod lansiranja rakete – znači li to da je dron pobjedio?

Odgovori
sm

Dron je svakako pobedio . Cena drona je oko 50 000€ a cena rakete i goriva za MIG-29 je oko 1 000 000 € (možda i manje ali svakao je dron pobedio ). Zato je dzabe deponovati i NASAMS i MIM protivavionske rakete u Ukrajinu jer isto kao i sa S-300 oni ispucaju sve što imaju, potroše sve resurse koje lanseri imaju i tako to sredstvo postane bezvredno iako nije uništeno.

iv

smart diler to smo apsolvirali, ako dron padne na elektranu onda je steta daleko veca i vredi potrositi raketu na njega. Sinoc su protivavionski topovi radili protiv dronova, kazu Gepard al aj znaj. Za odbranu tackastih ciljeva mi zvuci kao ekonomicnije resenje

Mi

@ivan
Niko ne kaže da se obaranjem drona ne sprečava ogromna šteta koju on može napraviti, već da će strana koja napada dronovima vrlo lako nabavljati nove dronove, a strana koja se brani daleko skupljim raketama može ostati bez njih, i bez mogućnosti da nabavlja/proizvodi nove dovoljno brzo koliko napadačka strana može štancovati dronove. To je problem dronova, oni sami su daleko jeftiniji i lakši za mass production nego danas dostupna sredstva protiv njih.
Napadač može mass napadom od bukvalno par hiljada dronova napraviti kao prvo neku štetu (nebitno kakvu), ali kao daleko bitnije, može navesti protivnika da potroši sva PVO sredstva koje ima. Time se napadaču nebo otvara za dalje akcije.
Ne može dronove puštati da slobodno lete i gađaju ciljeve, ne možeš na njih potrošiti sve što imaš.
Za’ebata budućnost ratovanja…
Moraće jako brzo neki laserski topovi il’ šta ja znam šta da se osmisli da se stane na put mass napadu dronova.

Mi

@smART Diler
Sve sto ste napisali je pogresno. Cena goriva i rakete za MiG-29 ni blizu nisu milion evra pa sve da nosi R-77-1.
Cena drona zavisi naravno da li je kamikaza ili ne. Ove iranske kamikaze su sigurno ne vise od 20tak hiljada. Ne samo sto obaranje jeftinog drona skupom raketom moze da sacuva cilj vredan milion pa i vise milijardi evra, nego sto moze da spasi i zivote ljudi ako nije evakuisan.

Н

Мени није јасно зашто и тај део о накнадном рушењу 29ке није описан у тексту. Наводно су фрагменти дрона оштетили авион после експлозије. Мени више има смисла да су фрагменти неке ракете са руске стране.

Fe

@max

Sunjam da može da se sazna sada, šta se stvarno desilo sa Migom-29, to će se (verovatno) ustanoviti tek posle završetka rata, kad pilot (preživeo je) bude mogao da govori slobodno.

Ima raznih spekulacija – od uletanja u oblak krhotina od uništenog drona, preko pokušaja dejstva na dron topom i sloma uzgona zbog leta oko (preko) kritičnog napadnog ugla (“pobeda” drona u dogfight-u), pa sve do (?) pogotka raketom R-37M lansiranom sa MiG-31 uz navođenje/asistenciju A-50U.

Ra

Dron vs PVO – dron uvek pobedjuje pogotovo ovakvi jevtini dronovi.

Mislim da ovi dronovi Gerna-2 i Lancet ne kostaju vise od 20.000. Pritom dron je zaseban cilj, ti ga obaras nekakvim raketama koje moraju da budu lansirane sa nekakvih vozila/nosaca cime eksponiras i ta vozila. Mozes imati i 1000 pvo raketa ali ne mozes imati 1000 vozila. Moras tu PVO tehniku da dovuces u zonu 20-30km od linije fronta pa su izuzetno izlozeni.

Ovi geran imaju dolet mnogo veci pa moras onda PVO da drzis oko svega bitnog. To je ogroman zadatak a sve da bi obarao jevtin dron.

Ovaj lancet je po meni mnogo opasniji od Geran-a. Geran ima vise psiholoski efekat ali ovaj Lancet unistava tehniku na frontu.

Inace TB-2 uspeh PR-a a nista posebno na ratistu.

Inace … nadavno obaranje Su-27 i Su-24 kod Poltave sa 220km udaljenosti je meni bio potpuni spektakl. Dosad nezamislivo.

Pe

@Miki U principu ste u pravu, jedino, ovde Amerika i Evropa mogu lako da proizvedu vise raketa, nego sto Iran moze dronova.
Na primer, u 2 sv.rati Nemacka je proizvela oko 1500 tenkova Tigar, a Amerika preko 70000 Sherman.To je otprilike 1 nemacki na 50 americkih…

Sa

Sto se tice buducnosti ratovanja, a i uvijek je tako bilo, vrlo je jasno: nemoj dozvoliti da moras da se branis, napadaj prvi.

Du

@Dusan petrovic
Ali ste samo zaboravili da napisete da su proizveli i 6.000 Panter tenkova, 11.000 Panzer 4 tenkova, i oko 6.000 Panzer 3 tenkova, i ko zna koliko panzer 2 tankova, a pritom je svqaki od njih bio bolji od Shermana sem ovog panzer 2, tako da nije bas tolika razlika u kvantitetu bila, mozda 1:2

Gl

Kako mi se čini, od nekih ozbiljnijih ratnih dejstava nema ništa dok ne prođe zima. I jedni i drugi je čekaju iz svojih razloga. Rusija zbog ljudstva i dovlačenja još tehnike i jer računa da će ovi da se smrznu bez struje. Ukrajina računa na novu vojnu tehniku i da se ljudi obuče da je koriste.
Šta će biti kada okopni sneg i prođe blato … videćemo

Odgovori
Da

Rusija igra na kartu resusrsa, dok je Ukrajini bitna teritorija. Jednog momenta kada Ukri više ne mogu da popune ljudstvom linije sve se ruši.

Al

@Dalibor

To moze samo da se desi ako Rusi poubijaju milione i milione vojnika. Ukrajina se bori za svoje postojanje i sve svoje resurse ce za to iskoristiti. Po nekim istorijskim primerima, mobilizacioni potencijal Ukrajine je ~8 miliona ljudi (~20% populacije). Za sada je mobilizovano nesto vise od pola miliona. Dokle god zapad bude Ukrajini davao oruzje i municiju da ona nastavi svoju pravednu borbu kraja rata nece biti osim u slucaju ruskog poraza.

Kada je rat za postojanje nacije nema cene koja je preskupa i zrtve koja je prevelika.

Fe

@ Aleksa

Ti istorijski primeri milionskih vojski su svi iz vremena kada artiljerija nije imala ni približno ovoliki domet kao sada, a nije bilo ni dronova da je navode – retko se viđa kladična borba streljačkim naoružanjem, ali zato klipova sa krajnje neprijatnim rezultatima dejstva artiljerije po oklopnim vozilima, a i tenkovima koliko hoćeš. Linije su razmaknute po 20-30km, ko priđe bliže uđe u zonu gde je rasturanje pogodaka dovoljno malo da granate 152/155 počnu odmah da padaju dovoljno blizu, i to se debelo oseti, čim dronovi ili komercijalni kvadrikopteri uoče pokrete trupa.

Možda je ovo i poslednji veći sukob u kome artiljerija još uvek nije postala (isključivo) precizno (navođeno) oružje, definitivo izgleda da je na putu da to postane.

Ni

@Aleksa

Odakle Ukrajini milioni i milioni vojnika? Da imaju toliko ljudstva na raspolaganju ne bi im se 100+ hiljada Rusa tek tako svrckalo Ukrajinom. Jos tamo davne 2001. Ukrajina je imala 17 miliona muske populacije (dakle i deca i starci i ljudi koje puska uopste ne zanima i vojno nesposobni itd.). Posle toga dogodio se Krim, rat u Donbasu, masovni odliv stanovnistva i na istok i na zapad i na kraju rat kada je Ukrajinu napustilo vise miliona stanovnika.

Te

Slabo računate… 40 miliona Ukrajinaca, ali samo 30 M etničkih.
Izbeglica je 8 M, znači 22 M.

Pola su žene, čitaj 11 M

Pola od toga su odgovarajućeg godišta, što znači 5 M

0,5 miliona je na frontu, 0,5 miliona više neće moći na front.

Ostaje još 4 miliona…

Pe

@Feline Razlika je u tome sto je Ukrajinska vojska profesionalna i odlicno obucena, i naoruzana najsavremenijom tehnologijom.
Rusija je tokom vojne agresije 2022 izgubila vecinu od svojih najobucenijih vojnika, koji su se u sukobu pokazali slabije od Ukrajinaca , te izgubili niz vaznih bitaka – od Bitke za Kijev do Bitke za Harkov, preko bitke za Donbas.
Sad Rusi dovlace mobilisane vojnike skoro bez treninga.
U epohi superpreciznog oruzja masa vise ne igra ulogu.
Taktika, obucenost za rukovanje sredstvima, informacije-to resava sve.
I bas tu je Rusija slaba a Ukrajina svakog meseca salje svoje ljude na vrlo ozbiljne pripreme u najbolje vojske sveta.

Ob

>> 40 miliona Ukrajinaca, ali samo 30 M etničkih.
Izbeglica je 8 M, znači 22 M.

Racun ti je potpuno pogresan i rasisticki…

Ni

@Petrovic Dusan

Joj Dusane ti kad lupis jedva ostanes ziv.
UKR vojska profesionala? A salju teritorijalce iz drugih krajeva UKR na front, to je topovsko meso i vek trajanja im je max nedelju dana.
I na sve to naoruzani su ‘najsavremenijom tehologijom’. Gde si ti sluzio vojsku, ako si uopste sluzio kad mozes da napises ovako nesto?
Jos ce ispasti da su T-62, one americke i britanske oklopne kante iz 60-ih godina sto lice na kutije sibica, sovjetska artiljerija, sovjetski PVO, Stingeri, NLAW, T-72, pa cak i naoruzanje YU porekla, nesto sto svet nije video. Ajde malo proguglaj pre nego sto ostavis komentar.

Sto se ostalog tice, Ukrajina je nazalost bivsa drzava, razvaljena i sve i da rat sutra stane nece se oporaviti decenijama. Ukrajinu kakvu si poznavao pre februara 2022. nikada vise neces videti. Zali Boze onoliko izginulih i osakacenih Ukrajiaca koji su gurnuti u masinu za mlevenje mesa za pitaj Boga cije babe zdravlje.

Ni

@Feline

Pratim bas sta se desava u Hersonskoj oblasti. Za dva meseca prebrojao sam skoro 650 komada polupanog ukrajinskog oklopa/artiljerije i drugih vozila (avione, helikoptere i dronove nisam brojao), od toga oko 130 tenkova. To je samo ono za sta postoje dokazi u vidu fotografije/video snimaka
Klanica je preblaga rec za ono sto se desavalo i desava tamo.

La

To sam i ja mislio dok nisam video podatak da Rusi samo u padobranskim jedinicama imaju oko 50.000 ljudi. Nasupror tome i najpreuviličanije procene ne govore o više od 5000 izbačenih desantnika iz stroja (ranjeni i poginuli). Šta ćemo sa ostalima?

Sh

@Nikola: Da, Ukrajinu kakvu smo znali do 24. februara nećemo više videti. Neće više biti oligarhijska satrapija, kojom haraju razne službe bezbednosti i mafija, a biće bolja i svakako ekonomski naprednija od bilo čega u post-sovjetskom prostranstvu, ako izuzmemo Baltičke republike. Što se Ruske populacije Ukrajine tiče, pa i oni učestvuju u ratu, i to u ne malom broju i to na strani – Ukrajine. Kao što su, recimo, najzagriženiji pripadnici estonske teritorijalne odbrane Rusi iz Narve. Razlog: vrlo dobro znaju šta je „s’ onu stranu granice“ – diktatura, korupcija i pljačka epskih razmera.
Što se naoružanja tiče, pa imaju i CAESAR-e, M-777 i Himarse, a stiglo nešto i IRIS-T, kao i bespilotnih čamaca, upravo uništiše fregatu i flotni minolovac usred Sevastopolja.
@Lajavi: pa šta ako im je preostalo vojnika u VDV? Čime su se oni to proslavili? Jurišima u konzervama zvanim BMD i BTR-D? Drugo, mora nešto i da se sačuva. Ne bi me čudilo da i Japanci potajno malo „denacifikuju“ Sahalin i Kurliska ostrva. Kalinjingrad je ostao nebranjen. Krgoizija i Tadžikistan još uvek imaju neraščišćene račune, a takođe i Jermenija i Azerbejdžan. ODKB se raspao. Hoćeš dalje?

Ni

@SheikhZayeb

Oligarsi vedre i oblace Ukrajinom cak i u vreme rata. Izguglaj ko je bivsi vlasnik celicane u Mariupolju, e vidis taj oligarh je obilato finansirao, osnivao i naoruzavao raznorazne naci formacija i svasta nesto. Samo jedan primer, da ne idem dalje a ima toga koliko zelis.

O nekakvom ekomskom napretku Ukrajine, gde se rat ne nazire kraju, nema ni govora. Ukrajina je i pre rata bila jedna od najkorumpiraijih i najsiromasnijih drzava. Posle rata, ako ista ostane od Ukrajine, ostace rusevine odakle ce narod bezati trbuhom za kruhom.
Ukrajina sve sto ima vredno, nalazi se u Donbasu (rude), u centralnoj Ukrajini (plodna zemlja, gas itd.) i dole jug morska obla. Sve ostalo nije vredno pomena.

Sto se populacije tice, pisao sam o ukrajinskoj populaciji odgovarajuci na komentar iznad da Ukrajina ima milione i milone vojnika na raspolaganju. Sto je nebuloza, daj Boze da Ukrajina danas ima 25. miliona stanovnika. A to ko se bori na cijoj strani maje-vise je nebitno. Ima i Ukrajinaca koji ratuju na strani Rusa pa nikom nista.

Sto se naoruzaja tice, pa sta ako imaju Caesar-e, M-777, Himarse i Iris-T?
Imali su Ukrajinci ko zna kliko artiljerije i VBR-ova pre pocetka sukoba, kao i PV sistema i svega ostalog, pa je kamara toga polupana.
Ako neko misli da ce ih spasiti par desetina haubica ili VBR-ova, na koje se i sami Ukrajinci zale (ima snimak ukrajinskog politicara koji govori o tome, kao i Bajraktarima, misleci da razgovara sa americkim ambasadorom), ili Iris-T dok im letece kosacice i krstarece polupase sve zivo, vara se.
Ukrajina ovaj rat ne moze dobiti, prosto je tako stavis na papir ko sta moze da baci u vatru i videces da je razlika ogroma u korist Rusije.
Pitanje je samo kako ce se rat zavrsiti, gubitkom najvrednijeg sto Ukrajina poseduje, uz dodatno razaranje i pogibiju ko zna koliko jos vojnika, ili ce nestati kao drzava.
Treca opcija ne postoji, jer treca opcija je ili treci svetski rat (a to nikome nije u interesu) ili zamrznuti konflikt koji takodje nikome nije u interesu, pogotovo ne Rusima kad su vec usli u Ukrajinu, popili sve moguce sankcije i iluzorno je ocekivati da ce Rusi sutra reci: Dosta smo ratovali, idemo kuci.
Na kraju ce od Ukrajine ostati ruina, a vec jeste u dobroj meri, i pre ili kasnije doci ce do rasula odbrane a tad je gotovo, pregazice ih kada i sami Ukrajinci vide da je dalji otpor besmislen, pristati na sve ruske uslove postavljene jos pre ruske intervencije.
Sto bi se reklo, kako god da okrenes obrali su bostan.

Nisam Lajavi, ali da ti odgovorim i na to. Zar stvarno verujes da ce Japanci talasati oko tih ostrva koji su deo Rusije? Ako zaista verujes u to zapitaj se zbog cega nisu pokusali to o cemu pises. Japanu za vratom dise Kina plus Severna Koreja, jos im samo fali Rusija koja usput budi receno moze da ih posalje u istorijske udzbenike u roku od par sati.
Isto vazi i Kalinjingradsku oblast. Odakle ti to da je Kalinjingradsku oblast nebranjena? Pa to je verovatno najmanja teritorija u Evropi gde je skoncetrisano najvise oruzja po km2. Svaki napad na tu rusku enklavu znas i sam sta znaci? Uostalom, ko bi to mogao da ugrozi tu rusku enklavu? Mozda Poljaci i balticke drzavice? Upravo ta enklava i ono sto je skoncetrisano tamo je mac nad poljskom glavom, a i dobrim delom Evrope. Tako da zaboravi na te price, svako mesanje sa strane, ili ne daj Boze napad na rusku teritoriju moze dovesti do propasti onog ko napadaa. Da nije tako, odavno bi se ostvarilo to o cemu ti pises, ali vidis i sam da iz nekog razloga nema nista od toga.

Ze

Nikola.Crni nikola sto ti nadrobi.Kao isto je oni koji se bore za placu i gle sada dodatak stimulirajuci od 24000kn, i oni kpji se bore za dom, djecu , svoje najblize.Tebi nije doslo do mozga da Rusi u svemu zaostaku barem 10 do 15 godina. Ukrainci buse Krim kad se sjete , koji je branje toliko hvaljenim S400.Dali je bas tako dobar?Armata jos stoji na trgu povucene rucne. Crnomorska flota ne moze u C .more, jer nakon Moskve i drugi zastavni brod pogoden.Ameri mjenjaju, ranije, svoje A oruzje u EU.Starije ce vratiti natrag ? Mozda za 3god…..

Do

Koji tempo krcanja tehnike i zivota neverovatno!! Rat u bivsoj nam zemlji je za ovo kao svadja u jaslicama! Zali boze zivota

Po telegram kanalima svako opipavanje ruskih linija zavrsi se finim gubitkom tehnike i ljudi…samo to bez gubitaka ostalog naoruzanja je ludacki podatak! A gde su ostala dejstva

Najludje je sto vise niko i ne ocekuje prekid vec je huskanje jos jace kako dani prolaze!

Odgovori
Pe

Sto se tice PVO-Ukrajina je povrsinom ogromna zemlja i da imaju 100 NASAMS-a ne bi bilo dovoljno.Normalno da im treba jos, svaki PVO oficer bi lako izracunao sta treba za zastiti neba Ukrajine od Rusije-mnogo toga.
Nejasno je zasto se predaje ruska strana,jer su ruske izvori izgubili svaki kredibilitet posle lazi oko „Moskve“, pa Zmijskog ostrva, pa bezanije iz Kijeva, pa poraza u Harkovu….
Na geografskoj karti-a se vidi da Rusi uzmicu svakim danom i nisu okupirali ni jedan kvadratni metar od pada Lisicanska u junu, vec gube.
A to da Su-25 nije pogodjen-na video snimku se jasno vidi da je nesto udarilo u avion,i pilot se katapultira?
Avion bez stabilizatora, ima taj snimak usporen na netu.
E sad-ako znamo da Ukrajinci koriste najbolje manpads na svetu, od sovjetske igle do britanskog Starstreak, i da Su-25 Rusi koriste u Ukrajini- koja je sansa da to „nije borbeni gubitak“?0,000000001%

Odgovori
Ob

Na snimku se vidi da pilot vizuelno uocava raketu koja dolazi s leve strane i krece u manevar izbegavanja – pokusava nagli zaokret u desno i biva pogodjen.

Va

Jadni rusi kad moraju da slušaju šizofrenog ludaka koji misli da je car rusije zato u vreme sssr nije ni napredovo dalje od kancelarije sa pečatima

Odgovori
Mi

Rusija je pokazala u ovom ratu da je tehnološki, organizacijski i materijalni patuljak naspram onoga što se mislilo prije 9 meseci. Rat ne može da dobije, a ova avantura će da ju košta neizmerno mnogo u budućnosti. Kina se samo smeška i jede kokice. U jednom je Putin u pravu, svet posle ovoga neće biti isti, dezavuirao je Rusiju za dugo, dugo vreme

Odgovori
Ma

Usrećiće se Ukrajinci sa M 75 definitivno.
@ Miroslav A šta mislite kako bi prošle slavne SAD da su napale recimo nekoga kao što je Turska recimo? To je pandan odnosa snaga RF-Ukrajina… Čisto sumnjam da bi se Ameri dobro proveli da ratuju protiv nekoga kao što je Ukrajina/Turska, koliko god da su najjači, imali bi ozbiljnih gubitaka. Malo realnosti nije na odmet!

Ig

Markus1463,

nije ni izbliza usporedivo. Ukrajina je Rusiji susjedna zemlja koju prirodno drži u poluokruženju. Rusija je godinama u Ukrajini stvarala petu kolonu kao pripremu za ovaj rat. S obzirom na to, neuspjeh Rusije u Ukrajini je šokantan.
Turska je Americi na drugom kraju svijeta. Amerika fizički ne može izvršiti invaziju na Tursku a da do dan prije invazije tvrdi da nikakve invazije neće biti. Pripreme i dovlačenje snaga bi morale trajati mjesecima, kao pred Pustinjsku Oluju.
Pandan odnosa RF-Ukrajina bi bila američka invazija na Kanadu ili Meksiko. Koliko bi to trajalo i bi li se Amerika ovako zakopala ?
Malo realnosti nije na odmet !

Ili za ilustraciju: da li bi Srbiji bilo isto zaratiti s Kosovom i sa, ne znam, Trinidadom i Tobagom ? Broj stanovnika i oružane snage su im tu negdje, pa ipak to nema nikakve veze, udaljenost je presudna.

ma

markus… postoji razlika… SAD nisu napale nkoga kaomTurska a Rusija je napala Ukrainu..

Ni

@Igor M.

U kom crnom poluokruzenju. Ne postoji primer iz istorije ratovanja da je neka drzava sa minalnim agazovanim efektivima napala drzavu velicine Ukrajine, koja se godinama naoruzava (sto u inostranstvu sto kod kuce, dosta toga su sami modernizovali) i sprema za rat. Poredjenja radi,zamisli da Italija napadne Hrvatsku sa par desetina hiljada vojnika, zauzmu dobar deo teritorije, pobiju masu vojnika (plus na svakog poginulog statistika kaze da dodje 3-4 ranjena), po tebi bi to bio neuspeh Italije.
I nije na mestu poredjenje hipotetickog napada Amerike na Kanadu ili Meksiko. Jer iza Kanade ili Meksika ne bi stalo toliko drzava koje bi filovale oruzjem te dve drzave. Ove u Ukrajiini vidimo da se svasta nesto dotura, ali bez uspeha. Buklvano rat Rusije protiv Ukrajine i Nato-a, samo bez prisustva Nato trupa (mada verovatno ima i njih na terenu) gde se Ukrajni dostavlja dosta toga, od naoruzanja pa sve do obavestajnih podataka itd. I opet nista.
Kad vec poredis, sto ne poredis bezaniju Amera iz Avganistana (ok jasno je sada da su pobegli zato sto su znali da se sprema picvajz u Ukrajini), ali seti se Sirije, Iraka itd. Gde god su dosli, zaglavili su se deceniju i duze i na kraju podvili rep. Jos pomenute drzave koje je Amerika napala nije pomagao niko kao sto pomaze Ukrajinu.

Dakle pogresno si poslozio stvari, pre svega mi uopste nemamo predstavu koji su stvarni ciljevi u Ukrajini, to bi zapadnjaci suvim zlatom platili da im neko kaze. Druga stvar ocigledno je ruska intervenicija u Ukrajini iziskivala mometalnu reakciju (mozda nekad sanznamo sta se iza brda valjalo, a mozda i ne) i otuda miimalan broj angazovanih trupa. Bitno je, sa ruske strane gledista, da su oni usli u Ukrajinu, sve ostalo ce se vremenom dovesti u red- pa ako treba i mobilizacija par mi. vojnika. Taj februar je bio po svoj prilici najkriicniji, ne znam kako drugacije objasniti da neko napadne onoliku drzavu, sa solidnom vojskom, sa trupama manjim nego sto smo mi pomeli STS na Kosmetu. Sacekajmo decembar, da prodje rasputica i da se zemlja stvrdne da mobilisani pristignu a na front, a onnda po svoj prilici mozemo ocekivati udar iz vise pravaca cime ce se UKR odbrana rastegnuti do granica pucaja. Na sve to, vidis i sam da Rusi doziraju broj angazovanih trupa, dok Ukrjaici u vatru bacaju bukvalno sve sto mogu…..A tako ne moze doveka, jer jedinice koje vrse ofanzivna dejstva se trose (Harkovska oblast pa Hersonska, dosta su se istrosili bez nekog stratesog uspeha) a trupe pogotovo prekaljene ne rastu na drvecu pa da uberes svezeg vojnika i zamenis ga poginulom. Ovo sto gledamo u Ukrajii je zmijio davljeje zabe, svodjenje sopstvenih gubitaka na minimum, konstantno lupanje po ukrajinskim poolozajima i infrastrukturi. Ukrajinci mogu odolevati neko vreme, ali slom odbrae je pre ili kasnije neminovan. Uostalom, cim cujes da Zelenski i kompanija iz Kijeva pozivaju na preventivni nuklearni udar na Rusiju, to samo govori da je vlast u Kijevu svesta da ovaj sukob ne mogu voditi doveka, da ce pre ili kasnije nastati rasulo, pa onda pozivaju na sveopsti rat i to nuklearni, to nisu izjave nekog ko dobija sukob, to su izjave ocajnika koji je svestan da nema nikakve sanse da pobedi u ovom sukobu- pa onda daj da povuku/uvuku ceo svet u sveopstu tarapanu.

Ze

Nikola ti pises romane .Kao Ukrainci ce da puknu a Rusi kao nece? Jos kad uzmemo obuku jednih i drugih vidimo da je Ukraina bolje izabrala. Jedni se bore za placu + dodatak od vode a drugi za svoje najblize i svoju zemlju. Znam to vrlo dobro jer sam isto prosao 1991- 1995.Svakim novim oruzjem sa zapada Rusi gube prednost koju su imali , a sada ne.Moskva, krimski aerodromi’ Kijev,Kerson, Liman, most, C.more.zitni koridor,……

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor