[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

17. maj 2024

[GLEDALI SMO I OCENJUJEMO] „Masters of the air“ – očekivano i veličanstveno!

16. maj 2024

Grčka u skorije vreme naručuje dodatne Rafale, na prodaju nudi 108 borbenih aviona

15. maj 2024

Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

15. maj 2024

Aero-klub Otočac restaurirao spoljni izgled svog C-47B nakon što je 47 godina bio izložen elementima

14. maj 2024

[REPORTAŽA] AIRVG 2024: Petokrake, premijera i oproštaj pred penziju

13. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci koriste besposadne čamce naoružane improvizovanim lanserima raketa vazduh-vazduh, raketne sisteme PVO Patriot Ukrajini želi da pošalje i Rumunija

10. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije prvi put na aeromitingu RIAT, prvi put u inostranstvu sa novim vazduhoplovom

10. maj 2024

Srpsko RV i PVO javno prikazalo novi sistem za elektronsko ratovanje u okviru modernizacije aviona MiG-29SM+

7. maj 2024

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024
Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM
Sistemi PVO se nabavljaju u okviru inicijative Zaštita evropskog neba (European Sky Shield Initiative – ESSI) / Foto: Diehl

Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM

Kako je juče saopšteno iz slovenačkog Ministarstva odbrane, državni sekretar ministarstva dr Damir Črnčec i predstavnik Saveznog ministarstva odbrane Nemačke Benedikt Zimmer potpisali su Programski sporazum između dva ministarstva u vezi sa učešćem Republike Slovenije u nabavci raketnog sistema PVO IRIS-T SLM u skladu sa Memorandumom o razumevanju za zajedničko naručivanje sistema PVO u okviru inicijative Zaštita evropskog neba (European Sky Shield Initiative – ESSI).

Iz ministarstva podsećaju da je Slovenija, zajedno sa 14 zemalja, potpisala Pismo o nameri pristupanja ESSI, koju je pokrenula Nemačka, a od jula ove godine učestvuje 19 evropskih zemalja. Slovenija je prva od 19 članica inicijative koja je potpisala programski ugovor sa Nemačkom za kupovinu sistema IRIS-T SLM.

U avgustu ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju o zajedničkoj javnoj nabavci sistema PVO u okviru ESSI, koji čini osnovu za uspostavljanje mehanizma za zajedničke javne nabavke sistema PVO. Na osnovu memoranduma, zainteresovane zemlje mogu zaključiti posebne programske sporazume za konkretne projekte u kojima će biti definisane finansijske obaveze, a centralni klijent definisan u ESSI Memorandumu o razumevanju biće ovlašćen da sprovodi konkretne programske ugovore.

– Ministarstvo odbrane zaključilo je programski sporazum sa nemačkom stranom o saradnji u nabavci IRIS-T SLM sistema, koji podrazumeva da će Slovenija kupiti PVO srednjeg dometa IRIS-T od nemačkog proizvođača Diehl Defense GmbH – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Slovenije.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Il

Zasto mi ne narucimo ovaj sistem? Nije mnogo skup, 100 miliona po bateriji, a ima dobre karakteristike.

Odgovori
Da

Zato što je kineski FK-3 bolji i jeftiniji sustav.

vo

Mali domet. SLM ima domet od 40 km, FK-3 ima 100 km, znaci jedna baterija FK-3 pokrije istu teritoriju kao 4 IRIS-T.

Slovencima to nije problem, mala zemlja pa dve baterije u Ljubljani i Maribory pokriju celu teritoriju. Srbiji bi trebalo puno vise.

Du

Mi proizvodimo sopstvene pvo rakete iz familije RLN. A imamo i modernizovane kubove strele i sisteme Pantsir kao i FK3. A jos toga treba tek da stigne. Zato nam netreba Iris T sistem.

Va

Davor Plus dva sasvim različita sistema ,ne možeš porediti FK-3 i IRIS-T koji ima velike mogućnosti u modernom ratovanju gde ti bojište puno svega i svačega !

Be

Kina i ‘nesto bolje’ nikako ne mogu u istu recenicu.

Mi

Nisu iste kategorije. FK3 je pandan S300/400, Patriot ili Aster. Iris je sustav srednjeg dometa.
Inace FK3 je po meni rizicna kupovina jer je nedokazan. Ovaj Iris T se dobro pokazao u Ukrajini.

PS

Hmmm… Opet rasprava da li je bolji traktor ili Formula 1… Nit je ovaj za F1 trke nit ovaj može da ore. Ajd da stanemo. Različiti sistemi sa potpuno različitim ulogama. Svaki za svoju dobar. Trenutno Srbija ima sa čime da pokrije tu zonu i to dosta sistema. Neke će menjati, neke modernizovati, neke dokupiti (možda nekad i Iris T ko zna) i slično. FK3 je za veće domete i druge uloge. Svaki u svojoj je dobar.

Dj

Hensoldt-ov radar koji ide uz Iris-T SLM, TRML-4D, prati 1500 ciljeva u opsegu 250 km. To je dakle AESA masina masivnih sposobnosti, na nivou stacionarnog radara za osmatranje VAP-a cele jedne pokrajine ili male drzave. Izvesno znatno iznad nivoa FK-3 senzora. Hensoldt ima veoma mnogo iskustva sa radarima, sve nemacke korvete i fregate opremljene su njihovim senzorima, oni rade i novi radar za EF-2000 itd. IRIS-T SLM je sistem kratkog/srednjeg dometa prvenstveno zbog Iris-T, orginalno avionska raketa, i njihovog pasivnog IC navodjenja. Teziste je stavljeno na borbu protiv velike kolicine malih ciljeva, krstarecih raketa, dronova itd.

Perfektan sistem za Sloveniju a bio bi sigurno i za Srbiju kojoj FK-3 prosto ne treba nego je kupljen iz politickih razloga i da se vojska zadovolji, da budu mirni i slusaju sta im se kaze.

Br

@voislav

Mi imamo rakete dometa od 100km, isti sistem moze koristiti i rakete dometa 170km, dok se za unapredjenu verziju razvijaju i rakete dometa 230km. Nije nemoguce da nekad nabavimo i rakete 150-170km, koje su vec u upotrebi, neuporedivo sa Iris, i jeftinije.

PS

@Djuka
Iris-T SLM je završen tek 2022. godine, nije mogao da bude ni u kakvom izboru, a to da Srbiji FK ne treba… manje propagande…

Ea

@Djuka Slažem se s Vama. Iris koriste i Nemci, veruju u njega a i pouzdani su, dokazano. Ako se ko razume u tehniku, onda su to Nemci. Sistem ima kraći domet trenutno, te rakete će imati veći domet u nastojećim godinama. FK-3 je nekako slabašan, bio sam uz samo lansirno vozilo na Granit23, kao kinesku motorku kada kupite preko interneta za 65 evra. Kupljen je za promociju Veličanstvenog. Efikasnost je upitna, obzirom da je obarao testne ciljeve.

Br

@Eastwood
Nemci imaju mali budzet i onaj koji imaju trose na domaca resenja koja forsiraju naspram kvaliteta. Vojska im je godinama bila samo muktiplikatir za ulaganje u ekonomiju kroz namensku industriju. Naravno da ce kupiti domace resenje kao mi sto kupujemo Lazara 3

Dj

@Eastwood

Iris-T SLM je Nemacka narucila ali ce ih dobiti tek dogodine, ja bi ih odmah slao za Ukrajinu, u ovome trenutku takvi sistemi da skupljaju prasinu po nemackim kasarnama to nam ne pravi posao, sve treba da ide na front.

FK-3 je verovatno dobar sistem ali je generacija iza sto se tice senzora racunarske snage itd. Za njegov se radar smatra da je kopija patriotovog AN/MPQ-53. U miksu sa Iris-T SLM sigurno bi se napravila dobra slojevita odbrana jer bi potencijalni agresor imao odredjenu bojazan da pridje, a sve ono sto bi proslo, odonosno sto FK-3 ne bi obradio, moglo bi se suzbiti delovanjem Iris-T SML.

Da

Definitivno Slovenci su uvjek bili najpametniji i najracionalniji narod s ovih prostora.

Odgovori
Ap

Pa skontali ljudi, da je NATO paravan, za zastitu americkih nacionalnih interesa, i da ce kad to bude trebalo da budu zrtvovani za rad americkih interesa! A sa druge strane videli su takodje kako bespilotna letelica jos iz doba SSSR prolece kroz 3 nato drzave i pada u njihov komsiluk!

De

Na žalost, Dalibore, ne slažem se!
Slovenac sam i jako razočaran što se tiče države – kao institucije.
I nije bio daleko od istine Bora Đorđević, kada nas je (razumeo sam i njegovo razočaranje) nazvao „bečki kočijaši“.
A vojska nam je – u 75% – farsa!!!
Samo čekam, da se tobožnji raketni sistemi IRIS-T nađu negde u okolini Odese, Harkova, Kramatorska…..na pogrešnoj strani – jasno!
Sramota!
Nikad nisam glasao za NATO – i nikada neću!!!!!

Li

Slovenci i Hrvati su oduvek bili i ostali priča za sebe.Oni su zato danas EU / NATO ,sa GDP tro ili duplim od našeg.
Mi smo danas i službeno se vodimo kao „Zapadni Balkan“.
Odličan sustav i zadovoljit će slovenačke potrebe u okviru vojnog saveza u kome jesu.

Mu

@Aps
„Bespilotna letelica“ je lansirana iz NATO države Velike Britanije s Malte. Slučaj se zapravo dogodio tokom rata u Sloveniji 90-tih. Ušla je s teritorija Italije na velikoj visini i onda je oborena od strane JRV i PVO Dvinom. Pala je na Zagreb. U Zagrebu je bio u toku napad na kasarnu Maršlku. Prilikom pokušaja razminiranja je poginuo pirotehničar. Ovo u medijima su spinovi.

Dj

@Dejan

Misim da si ti na pogresnoj strani gvozdene zavese. Ostavi se Slovenije, RF nudi svima sa zapada da se dosele ako zele. Tamo te cekaju rasirenih ruku, vojsku bi morao da odradis ali kako citam ne bi imao nista protiv…

Mi

Dobro je ovo što su EU i NATO države napravili, gdje se par zemalja udruže da kupe isti sistem, gdje je cijena odmah puno manja kada se kupuje veća količina.

е

Како се овај систем показао у Украјини?

De

@Djuka

Nikada nisam bio na pogrešnoj strani, Djuka!
To je percepcija onih koji bi da ponovo napišu istoriju….malo na drugi način!
Svestan sam činjenica, da su obaveze iz nekih zajedničkih projekata – na žalost – sudbina ili „karma“ (uzmi, kako hoćeš).
Mogu da me plate, ili ne plate,….mogu da me hvale ili ćute – ali nikad me niko „kupio“!
Imam svoj stav iza kojeg – čvrsto – stojim,…..a vojsku (JNA) sam odslužio pošteno i časno,….pa makar imala ta (naša) vojska IRIS-T, S-125 NEVA, bofors ili praćku.
Poenta priče je, da normalni ljudi znamo o čemu se radi, a za političare neću da gubim ni reči ni vreme!

K

Ono kad i slovenija ima konkretniju PZO od RH…

Odgovori
Be

Hrvatska se uopće ne fokusira na „odbrambene sisteme“, gdje je 90s naučila važnu lekciju i fokusira se na „napadačke sisteme“ ( još samo tenkove mora zamjeniti )… Čak i ako pobjediš u ratu, izgubio si protiv agresora jer se konflikt vodio na tvojemu tlu. Neprijatelj / agresor na Hrvatsku mora znati da u slučaju agresije, konflikt se neće voditi na hrvatskom tlu, nego ne njegovom tlu. Izrazito važna lekcija naučena devedesetih…

Be

Gledaj Beduinko,
Hrvatska vise nikad nece ratovati na svom teritoriju sve da joj se najjaca formacija sastoji od DVD.

Ako i bude, onda nas sviju nema.

Ali da, slazem se s time.
Bode oci nedostatak ozbiljnijeg PZO sustava.

Sr

@Beduinko
Ako pogledamo doktrinu i operativne sposobnosti, ne pije vodu taj vaš zaključak. Za ofanzivne operacije potrebni su logistički kapaciteti, rezerva i oprema kakvu niko u okruženju nema(ako izuzmemo Grčku ili u vašem slučaju Italiju). Ukratko nema ofanzive sa 20 Bredlija, 50 tenkova i eskadrilom aviona, ili u našem slučaju sa 4 brigade i 2 eskadrile.

Za odvraćanje na strateškom nivou vam služi article 5, a vojska je tu samo da primi prvi udar. Dobar pravac razvoja sa političke i finanijske strane, nemate se šta žaliti.

Mr

Ko kaže da hrvatska Nece ratovati na svom teritoriju.. hmmmm.. sumnjam da si italijani zabiravili istru i Dalmaciju.. dovoljno je jedan ludak na italijanskoj strani i evo ti rata

Br

@Beduinko

Znaci svi po svetu, racunajuci tu i najrazvijjenije, koji pored sistema za napad ulozu ogromna sredstva i za PVO su budale… Samo su Hrvati pametni… Pa Hrvatskoj treba PVO deset puta vise nego Sloveniji, a i nabavice nesto sigurno… Ne mozes imati Rafale bez PVO, narocito kad ima dronova za 20.000…

Be

@Srbofil Bravo, da, logistika je tu najbitnija, gdje Hrvatska ima izvrsnu logistiku, gdje je jedino Grčkana Balkanu bolja ( što naravno nije neočekivano ), od komunikacija do transporta, sistema pročišćavanja, lansirnih mostova, itd Hrvatskoj svaka čast. Logistika je na sreću jako dobra. Dok npr. Srbija ima „odbrambenu doktrinu“ gdje je logistika doslovno nepostojeća. Tek su prije godinu dana ( možda dvije je već prošlo ) kupili velike cisterne za vodu, da o ostalome ni ne pišemo.

Sr

@Beduinko
Ako je vama tako lakše, onda ok. Inače na vežbi Vek Pobednika je učestovalo preko 100 tenkova, pravljeni su pontonski mostovi, preko 10.000 vojnika na nekoliko lokacija itd. a vojska svako malo u punoj borbenoj gotovosti šalta tamo-vamo do amd. linije sa KiM.

Ako vi mislite da imate logistiku za 50 tenkova, tek za nijansu manju od Grčke i tako da vršite ofanzivne operacije…. good luck with that.

Sr

Ne znam može li nekad nešto prosto biti tehničke prirode? Uvek geopolitička mentalna gimnastika, neko shvata nečije zle namere, neko je pametan, a drugi glup itd. itd.

Nemaju nikakav PVO(osim MANPADS), odgovarala im ponuda i kupili, kraj priče.

Odgovori
Ro

Brutalna istina.

Va

Najrealniji odgovor ,uostalom taj sistem je dobar pogotovu za njih i njihove potrebe ! I radi se o novom sistemu !

Dj

Moze, Iris-T je moderan sistem, veoma potentan radar, zahteva minimalnu posadu, sto je u Evropi bitno, jer niko kvalitetan ne zeli da bude u vojsci. Takodje evropskog je prekla. Sloveniji tako nesto u stvari ne treba, ja smatrm da njoj ne trebaju nikakve oruzane snage izmedju Italije i Austrije, ali ako ih to lozi i doprinosi koheziji drustva, sto da ne. To je kao neki dotiran military klub sa par profesionalnih clanova placenih iz budzeta i gomilom ljubitelja vojske. U kontekstu NATO moraju da se izdvoje odredjena sredstva i da se pokaze da je drzava ipak posvecena savezu i odbrani, tako da… slazem se sa tvojom ocenom.

Mi

Djuka

Vojska je onolika koliko mozes ili zelis da platis. Kako se kaze pokrij se koliko mozes, a Slovenija moze daleko bolje od Srbije. BDP Slovenije je oko 62 mlrd. dolara, Srbije 63 mlrd. Dakle svega milijardu veci ali na 6 miliona ljudi dok Slovenija 2 miliona. Kad se sve potrebe gradjana jedne i druge drzave podmire Slovenija ako to zeli moze imati 3 puta jacu vojsku nego Srbija tako da se ne bih o Sloveniji izrazavao na nacin da su dotiran military klub sto zvuci omalovazavajuce. Neko u Sloveniji bi na isti omalovazavajuci nacin mogao Srbiju posmatrati kao dotiranu socijalu od drzave. Zvuci mi kao kad vozis polovan BMW i zivis u montaznoj kucici, a podsmjevas se susjedu koji ima vilu ali nije time opterecen i vozi glanc nov pasat.

Ho

Mislav

Tvoja poslednja rečenica me podseti na moje iskustvo s Balkancima u Americi:
Čim se postane kreditno sposoban odmah se „lizinguju“ BMW, Mečka, Audi ili Cayenne. Njihovi šefovi uglavnom voze Ford ili Chevrolet pickup i Toyote ili Honde za svaki dan.
OK, njihovo pravo, no bode oči ta nadmenost, koliko se samo uobraze kada sednu u auto iz NemačkU. :)

Dj

Ja ne znam sta si ti gore procitao ali Slo je za mene u kontekstu NATO i EU jedna veoma solidna mala drzava!

Srbija je naprotiv jedno nevidjeno kurcenje sa realno 0 kapaciteta!

Mi

Procitao sam ovo;

„To je kao neki dotiran military klub sa par profesionalnih clanova placenih iz budzeta i gomilom ljubitelja vojske.“

Uz zakljucak kako im ne treba vojska.

Si

Војни и индустријски капацитети ,укључујући и људске ресурсе,држава насталих распадом СФРЈ су толико занемарљиви да то није вредно помена сем у смислу аматерског писања коментара по порталима и јутјуб каналима ….

Odgovori
Re

Zanimljiv sistem za Sloveniju dovoljno.A mi da dopremimo one dve baterije Pancira s1m kako znamo i umemo preko neke treće zemlje.

Odgovori
Ze

realni ,nema vise slobodnih.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor