[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Bajraktari ponovo u akciji, pripreme Rusa za PVO odbranu Moskve, kako je ruski pilot helikoptera prebegao u Ukrajinu
Artiljerijsko-raketni sistem PVO Pancir na jednom od vatrenih položaja u Moskovskoj oblasti.

[RAT U UKRAJINI] Bajraktari ponovo u akciji, pripreme Rusa za PVO odbranu Moskve, kako je ruski pilot helikoptera prebegao u Ukrajinu

Za razliku od prethodne nedelje rata u Ukrajini, u kojoj su ukrajinske snage usled intenzivnijih borbenih dejstava imali određenih uspeha u probijanju ruskih linija odbrane u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, tokom proteklih nekoliko dana njihovi prodori su daleko manji, ne baš toliko značajni, a negde nema gotovo nikakvih pozitivnih rezultata ofanzive.

U Donjeckoj oblasti se najžešće borbe i dalje vode se u rejonu grada Bahmut, potom oko Avdejevke, Marinke, na granici Donjecke i Zaporoške oblasti u rejonima mesta Novodonjeckoje i Novomajorska. U Zaporoškoj oblasti Ukrajinci, nakon što su skoro ovladali selom Rabotino, nastoje da napreduju istočno, ka mestu Verbove.

Infografika koja pokazuje rezultate ukrajinske letnje kontraofanzive.

Ukrajinci tvrde da su u letnjoj ofanzivi, do 31. avgusta, oslobodili skoro 250 km2 teritorije, Od toga najviše u Zaporoškoj oblasti, i dosta manje u Donjeckoj. Dugo najavljivana i očekivana kontraofanziva je nezvanično počela 4. juna, za tri meseca trajanja se može reći da su ovo skromni rezultati i već neko vreme se govori o tome da se planiraju veća ofanzivna dejstva koja će biti pokrenuta na proleće sledeće godine.

Posle duže pauze, ponovo su borbeno aktivne izviđačko-borbene letelice TB2 Bajraktar ukrajinske vojne avijacije. Objavljeni su snimci uspešnog dejstva po ruskoj tehnici u priobalju Crnog mora u Hersonskoj oblasti. Pogođeni su patrolni čamac KS-701 Tunjec i motorno vozilo. Prethodni snimci borbene upotrebe Bajrkatara objavljeni su još prošle jeseni.

Helikopter Mi-8AMTŠ bort 62 kojim je 9. avgusta 2023. ruski pilot Maksim Kuzminov prebegao u Ukrajinu.

U avgustu se dogodio i prvi slučaj prebega nekog vazduhoplova u ovom ratu. Konferenciju za medije ove nedelje održao je ruski pilot Maksim Kuzminov koji je ispričao kako je svojim helikopterom Mi-8 izvršio bekstvo u Ukrajinu. On je izjavio da je akcija pripremana oko šest meseci. Detaljno je opisao da je 9. avgusta poleteo sa aerodroma Kursk u 16:30 časova po lokalnom vremenu, i da je leteći duž rute, u režimu radio tišine, ušao u vazdušni prostor Ukrajine u pograničnoj oblasti kod Šebekina, Belgorodska oblast.

Mesto sletanja bilo je 20 km od granice, u oblasti Harkov. Kako je rekao, u helikopteru su bila još dva člana posade koje je, kako je rekao, pokušao da smiri, rekao im je da će sve biti u redu. Kuzminov dalje navodi da su oni su počeli da se plaše i da se ponašaju pomalo agresivno, da su nakon sletanja istrčali iz helikoptera, i krenuli prema granici. Na kraju je dodao da je moguće da su likvidirani.

Kao što je već poznato, Rusija u ovom ratu koristi i vazduhoplovne balističke rakete tipa Kinžal koje lansiraju borbeni avioni MiG-31I. Do sada se znalo da je samo ovaj tip aviona nosač Kinžala, ali je ruska novinska agencija TASS pre nekoliko dana prenela informaciju da ih sada lansiraju i taktički bombarderi Su-34. Spekulacije da bi i Suhoji 34 mogli biti naoružani hipersoničnim raketama postoje već nekoliko godina, a pretpostavlja se da bi Kinžal u budućnosti mogao da nosi i modernizovani srednji bombarder Tu-22M3M.

U našem prethodnom izveštaju o ratu u Ukrajini preneli smo informaciju da je posada ruskog borbenog helikoptera Mi-28 najverovatnije izvela, u ovom ratu prvo obaranje besposadne letelice helikoptertom. Sada postoje i verodostojni dokazi, odnosno snimak sa optoelektronskog sistema helikoptera na kome se vidi uspešno dejstvo topom po ukrajinskoj besposadnoj letelici UJ-22 Airborne.

U ovoj nedelji objavljen je još jedan interesantan video-snimak iz vazduha u kome su takođe glavni akteri borbeni helikopter i besposadna letelica. Snimak sa kamere ukrajinskog FPV drona pokazuje da je operator ove naoružane letelice najverovatnije pokušao da u vazduhu izvrši direktan napad odnosno udar na ruski borbeni helikopter Ka-52.

Sveži satelitski snimci vazduhoplovne baze Engeljs-2 pokazuju strategijske bombardere Tu-95MS i Tu-160 pokrivene gumama.
Jasno vidljive gume za motorna vozila na trupu i krilima bombardera Tu-95MS.

Nakon što su u skorije vreme neke ruske vojne vazduhoplovne baze bile pogođene ukrajinskim dronovima, Rusi su započeli da na interesantan način pokušaju da zaštite svoje avione. Na najnovijim satelitskim snimcima aerodroma Engeljs-2 na kome baziraju strategijski bombarderi, vidi se da su na avione Tu-95 i Tu-160 postavljene gume za motorna vozila koje bi trebalo da amortizuju dejstvo dronova-kamikaza ili nekog drugog ubojnog sredstva. Prethodno se, zbog nešto lošijih, mutnijih satelitskih snimaka, mislilo da je u pitanju farbanje aviona kako bi se vizuelno smanjila njihova silueta. Inače je baš ova baza bila napadnuta 4. decembra prošle godine kojom prilikom je oštećen jedan Tu-95.

Američka kompanija Lokid Martin saopštila je da je prošle nedelje sa vladama Rumunije i Holandije potpisala sporazum koji se odnosi na formiranje centra za obuku pilota na borbenim avionima F-16 (European F-16 Training Centre) na teritoriji Rumunije. U centru će se primarno obučavati rumunski piloti, ali bi mogao služiti za obuku i pilota iz drugih zemalja. U tom kontekstu spominje se i obuka budućih ukrajinskih pilota F-16 koji će se za taj tip aviona u prvo vreme obučavati u Danskoj i SAD.

Sistemi PVO postavljeni na posebno izgrađene platforme.
Jedan od uređenih vatrenih položaja PVO na prilazu glavnom gradu Rusije.

Ruski TV kanal ‘‘Rusija 1‘‘ objavio je interesantnu reportažu o pripremama ruske vojske za protivvazduhoplovnu odbranu Moskve i Moskovske oblasti. Na kadrovima se vide artiljerijsko-raketni sistemi Pancir-S1 koji se postavljaju na uređene, slojevito raspoređene vatrene položaje koji se nalaze na prilazima glavnom gradu Rusije.

U narednom periodu ukrajinska PVO dobiće nove količine preko potrebnih raketa zemlja-vazduh. Norveška šalje rakete vazduh-vazduh IRIS-T koje su bile u naoružanju njihovih F-16, a koje mogu koristiti sistemi IRIS-T SLS ukrajinske vojske. Ministarstvo odbrane SAD dodelilo je kompaniji Raytheon Missiles and Defence ugovor vredan 192 miliona dolara za rakete vazduh-vazduh AMRAAM koje će biti obezbeđene iz raznih izvora, a koje će biti korišćene u dejstvima ukrajinskih sistema NASAMS. Nemačka kompanija Rheinmetal objavila je da je Ukrajini poslala prvu turu sasvim nove municije kalibra 35 mm za protivavionske topove Gepard koje je proizvela u svojim pogonima.

Ministarstvo odbrane SAD je juče objavilo da je obezbedilo novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 600 miliona dolara u okviru inicijative USAI (Ukraine Security Assistance Initiative). Pomoć najverovatnije obuhvata gore pomenute rakete AMRAAM, zatim rakete GMLRS za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijske granate 105 mm, sredstva za protivelektronsku borbu, oprema za deminiranje, eksplozivna sredstva za rašćišćavanje, i sredstva za obuku i logistiku.

Dan pre toga najavljeno je i slanje vojne pomoći vredne 175 miliona dolara, i to u 46. predsedničkom paketu (Presidential Drawdown of Security Assistance – PDA). Na spisku su takođe rakete GMLRS, artiljerijske granate 105 mm kao i 155 mm, oprema za podršku ukrajinskog sistema PVO, sredstva za razminiranje, zatim minobacači 81 mm sa pripadajućom municijom, protivoklopna sredstva među kojima su sistemi Javelin, TOW i AT4, taktički vazduhoplovni navigacioni sistemi TACAN, taktički zaštičeni sistemi radio-veze, tri miliona komada streljačke municije, rezervni delovi i druga oprema.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

Tu pricu o prebjegu nekako ne mogu prozvakati.

Odgovori
Vl

Na netu postoji video ali i fotografija helikoptera u trenutku kada specijalci prilaze istom. Na njemu se jasno vide tragovi pogodaka zrna vatrenog oružja. Vrlo čudna priča…

Fe

Nije bilo nikakvog bežanja ni prebega. Oboren helikopter pa se pokušava EPP, ofanziva nikako da da rezultata, pa teba malo podstaknuti patriotizam kod stanovništva izloženom staln udarima.

Vl

Rusko rv i pvo su u poslednjih par sedmica bukvalno masakrirani,bice jos veselije kada se F-16 pojavi na nebu Ukrajine. Za Ruse je jedini spas da se povuku iz susedne zemlje.

Odgovori
Mi

Kad doguraju ruje do Visle možda odluče da stanu.Gde su dokazi da su PVO i RV sistemi masakrirani šta si ti neki oficir CIJ-e pa imaš informaciju da su masakrirani.Stiglo je mnogo što šta vidimo samo masovno krvoproliće ukrainac bar za sada.

Mi

Hahaha u kom ti fimu zivis?

Th

@Miraz
Rusi navodno sa dalekog istoka povlace PVO.
Ne mozes ocekivat da je Ruski borbeni moral veci od Ukrajinaca.
Meni se cini da su Rusi stavili one u uniformu koje bi se rado
resili. Pojedinacno ima i redovne vojske i gardijskih jedinica.
Izgleda da bi se najradije resili Vagner grupe i cecenskih tik-tok
ratnika. Ja bi tako vodio rat. Nek neprijatelj potrosi najbolje
oruzane sisteme na sredsta koji su za otpis. Praznis zatvore i
ne moras topit staro oruzje.
Nadam se da ce doci do mira. Ukraijna ce biti celovita i neutralna.
Evropa i kolektivni zapad ce zajedno sa Rusijom obnovit Ukraijnu.
Bice onda obracun sa pojedinacnim faktoriman koji nisu za po-
verenje. Zasto bi bila Rusija neprijatelj Evrope ? Zasto ? Zasto u
Srbiji ima nekih koji o propast zapada sanjaju kad od njega zive ?
Zive i rade u npr. mojoj Nemackoj ali je u dna duse mrze. Zasto ?

K

Hahah, Visla, da da evo samo sto nisu, 4 tisuce izgubljenih tenkova je nista, maciji kasalj, sve je to normalno u trodnevnoj specijalnoj operaciji navodno druge sile svijeta. Jos samo jedan dan pa su eto i na Visli, evropa streeeeepi.

Fe

@Vlado

Jel ovo procena na osnovu stanja ili izraz ličnih želja? Kao da je ovo drugo u pitanju.

Ma

Sećam se prošle godine dok se pravila tzv Surovkinova linija, da su se mnogi smejali istoj, tvrdeći kako će to pasti za tili čas. Vreme je pokazalo je da je ta linija vrlo otporna na sve dosadašnje napade Ukrajinske vojske i da je mnogo bolja nego što je iko mogao da pretpostavi. Život me je naučio da se nikada nikome ne smejem i da nikoga ne potcenjujem. Sada se ti isti ljudi smeju ovim jednostavnim kontramerama Rusa, pre svega kontramerama u vidu ovih guma i za potopljene brodove oko mosta na Krimu, a realno te njihove protivmere su tako jednsotavne i jeftine da nije moglo jednostavnije. Naravno vreme će pokazati koliko je to sve efikasno. Kao što sam jednom prilikom napisao, možeš jednom da iznenadiš, a sledeći put će te protivnik čekati spreman, i razvijaće kontramere protiv tvojih napada, neće niko čekati nespreman. Meni je dovoljno da pogledam snimak na Rybar-u o dejstvima ruskih diverzanata da svhatim koliko je ovaj rat surov i dovratan. Žali Bože tolikih izgubljenih života na obe strane, sve su to mladi ljudi koji su trebali da stvaraju svoje porodice…. : ( Samo da rata ne bude!

Odgovori
Mi

Potpisujem,ovako se komentarise bez navijanja za jednu ili drugu stranu,od navijaca sa obije strane dobinem dijareju.

Mi

Sve na mestu, ali ne kontam gume. Kad su nasi ih kacili na mostove pa i ima smisla, ali na avionu mi se cini besmisleno. Mozda kad se gleda izbliza ima vise smisla.

U svakom slucaju videcemo veliku transformaciju izgleda ruskih stajanki na vojnim aerodromima. Ai u svim drugim zemljama. Jeftini dronovi razlicitih kategorija transformisu sve grane oruzanih sanaga. PVO i elektronske protivmere skidaju spustaju veliki broj istih na zemlju svakodnevno, ali ipak dovoljno efikasan procenat prolazi, i to za sitne pare.

Va

Mislav I ajde reci ti meni kakve veze ima nas Mig-29 i Ukrjnski budući F-16 ? Šta pisac želi reći ? Šta je tema Srpski Mig-29 i F-16 ? Da imamo i Mig-21 samo da dalje od sukoba !

Mi

Ukrajinci su do tih linija došli samo na zapadu Verbovoe i to vrlo vrlo uskim frontom praktično nebitnim, Rusi ih još uvijek drže taktikom mobilnih grupa koje se drže na pozicijama ispred tih linija i konstantno manevrišu, povlače se i povremeno kontranapadaju. Primjer Robotina je primjer toga, dugo su se držali u južnom dijelu a sad su ga ostavili ali ni Ukrajinci ne mogu u njemu da se utvrde i nastave dalje jer su Rusi na okolnim uzvišenjima i ubiše ih u razrušenom selu. Zato su Ukrajinci i krenuli u drugom pravcu prema Verbovom ali ni tamo im ne ide jer su se pomjerili neznačajno naprijed i stali. 82 desantna iz taktičke grupe Marun koja je najobučenija brigada ukrajinske vojske i koja je trebala prilikom planiranog proboja fronta na pravcu Robotino uđe i raširi front za dalji proboj prema Tokmaku i dalje Melitopolju je potrpila velike gubitke i sad joj u pomoć dolazi 70 jegerska što apsolutno govori o totalnom neuspjehu na ovom pravcu. Drugi pravac na Prijutnoe i Urozhajnoe sa daljim prodorom na Berdjansk je još gore prošao za Ukrajince. Tako da od dugo najavljivane strašne ukrajinske ofanzive sa strašnim zapadnim oružjem je ostao samo mit. Najtužnija stvar u svemu tome je kada sam pročitao kako NATO priprema ukrajinske vojnike za borbu, ma moš’te misliti, strašni NATO instruktori koji su se do sada dokazali samo u ratovima protiv mnogostruko slabijeg protivnika te spremaju za borbu sa Rusima! Tragikomedija, ali to je taj prepotentno-impotentni zapadni „civilizovani“ svijet. Mada im moram jedno priznati, nikoga boljeg oni izabrati za rat protiv Rusa nisu mogli izabrati od Ukrajinaca jer su opaki borci kao i Rusi, Bžežinski je o tome davno maštao.

Mi

Vaste,

I te kako ima veze. Odgovor je na tezu kako su ukrajinski F16 stari 40 g. ibtime treba da zakljucimo stoga beskorisni, a identicno stari srpski MiG 29 se na drugim clancima proglasavaju avionima 4+ generacije i ne tako slabiji u odnosu sa Rafalima. Ukrajinski F16 ce biti tehnoloski „star trek“ u odnosu na srpki MiG 29. To licemjerstvo i potrebno ga je ogoliti.

Dj

Ja koliko sam video ti zmajevi zubi i rovovi su potpuno bezveze, lose iskopani, bez opreme, nemam pojma kako oni mogu pomoci odbrani. Minska polja sama po sebi bi bilo moguce razminirati, ono sto zaista cini tu liniju je artiljerija navodjena dronovima i loitering municija – u kombinaciji sa minskim poljem, tako da, uspeh te linije da zadrzi ukrajinsku ofanzivu je pre uslovljen novim borbenim sredstvima (dron, lancet itd.), i nemogucnoscu Ukrajine da se izbori sa Ka-52 itd. nego besmislenim kopanjem losih rovova i nekakvih zmajevih zuba itd…

Mo

Toliko da su sve aktivniji 😂Ajoj po koji put u pet meseci isto pisanje ! E taj F-16 od 40 godina kada poleti,jedini spas je za Ukrjince,da nastavljaju sa sitnim spinovanjima kojima se diže moral jer dalje očigledno ne mogu ! Sve planski smišljeno od Zapada da se daje u prava vremena oružija Ukrjini onda neko i dalje pišu nije zapad nije umešan a održali su Ukrajinu noge još prošle godine !

Odgovori
Mi

Taj F16 je star kao i srpski MiG 29 samo sto je modernizovan savremenije od vasih MiGova.

Mo

Mislav Kakve veze imaju Srpski Mig-29 i budući Ukrajnski F-16 sada ?! Neka imamo i Mig-21 samo sukob što dalje sa ovih prostora ,toliko o tome !

Kr

O uništenom Čalendžeru ni reči

Odgovori
Re

Nešto je debelo trulo u državi Rusij ako je ovaj prebeg tačan,mnogo trulije nego što se naoko čini.Ovaj sukob sa Natoom Rusi bez pomoći Kine ne mogu dobiti,jedino taktičkim nuklearkama što je malo verovatno.Čini se da se zapadna namenska tek sad zahuhtava,a sa druge strane su Ruski kapaciteti dosta skromnij.Pri tom su Rusi gori i od nas što se tiče mita,korupcije i to će zapad sigurno iskoristiti.Ko bi rekao do pre godinu da će pripremati Moskvu za odbranu.Ali jedino što je Rusija nuklearna velesila.Nek nam je bog svima u pomoći

Odgovori
Pe

@realni Do 2021 Amerika je bila nesto preko 1/5 (21%) svega sto se pravi na svetu, zajedno EU oko 13%, Kina oko 14%. Rusija -1,85%. sto je manje nego Italija, ili sam grad New York, ili drzava Texas ili California.
Istina, za sad zapad nije presao na potpuno vojnu proizvodnju, a Rusija jeste.
Medjutim ako se zahukta ekonomija zapada, setimo se sta je bilo 1939-1945, na Nemackih 1500 tenkova „Tigar“ samo Amerika je napravila 70000 „Sherman“tenkova, da ne pominjem 130 nosaca aviona, i bezbroj aviona…

Yo

Sa tom razlikom da samo Rusija i Kina, a sada i Iran – imaju hipersonično oružje koje može potopiti USA/NATO nosače u par minuta i ostaviti Zapad bez zuba da grize u konvencionalnom smislu.
Irelevantno je i da na Zapadu krenu da prave i milion tenkova dnevno…
Naravno da u Vašingtonu nisu tako ozbiljno neozbiljni da ulaze u frku koju ne mogu dobiti a da i sami ne rizikuju sopstveni nestanak, pa onda tome služe kontrolisani i propagandno motivisani €-pajaci…

Mi

@Joda bitno je ono može, kako znaš da če ih u minut potopiti, je su li več kojeg potopili , šta ne probaju, da vidimo kako to izgleda?

Pe

@Yoda Ne moze Rusija potopiti americki nosac aviona.
Americki nosaci aviona su napravljeni da mogu izdrzati puno udara, a stiti ih citava grupa brodova.
Smatra se da mnogo jaci SSSR nikad to nije mogao izuzev direktnim atomskim udarom, sto bi odmah dovelo do atomskog udara po Rusiji.
Nema nikakve razlike da li je to kao“hipersonocno“ oruzje, koje rusi Patriot, ili ne.
Napad na nosac aviona Amerike se zavrsava nuklearnim udarom po Rusiji ili Kini.

Yo

„Mnogo jači SSSR“ se raspao se raspao bez opaljenog metka, a nosače od hipersoničnih raketa ne može ni ceo NATO da zaštiti sve i da formiraju živi štit oko njih… Bar ne još uvek…
Zato će €-pajaci krenuti da dokažu lojalnost poput Ukrajinaca.
Mada, postaje simpatičan sav taj zapadni entuzijazam nakon svih onih kraš testova u aktuelnoj (kontra)ofanzivi…
Da ne budem pogrešno shvaćen – bliži mi je zapadni model društva koji aktivira sve sopstvene resurse od orijentalno-despotskih modela – ali postojeća nomenklatura može samo to da Putinu uspeh učini slađim.
Slično ograničenje imamo i u sopstvenom dvorištu – Vučić u pogledu integriteta države je sposoban samo da pomogne Kosovu* u €-atlanskim integracijama – ali se to trudi da ne vidi slučno kao i kolaps globalne zapadne politike u i oko Ukrajine, Afrike, Južne Amerike itd…

Ma

Surovkinova linija, ista stvar je bila u 2 svj ratu kod Kurska, kad su sovijeti utvrdili obranu, njemci jesu uništili više opreme i ljudstva, ali nisu napravili obuhvat, sovijeti su uspijeli zamjeniti svoje gubitke, njemci nikad

Odgovori
Sh

@Max, tačno, samo što Ukrajina nije nacistička Nemačka, niti je Rusija SSSR. Sovjetski Savez je popunjavao svoje gubitke dobrim delom zahvaljujući pomoći iz ostatka sveta, pre svega iz SAD i Velike Britanije.
Rusija sada može da računa na Severnu Koreju, Iran i Mijanmar.

Mi

Napravili skele za Pancir. ahahaha Rusi. Jako dobar sistem :)

Odgovori
Vl

Zanimljivo je da je vreme dronova i satelita i pametne municije dovelo da artiljerija postane svojevrsni snajper koji lako i precizno uništava neprijatelja. Danas je (a Ukrajina je to i na delu pokazala) mnogo teže napadati nego braniti se. Prvo okupljanje vojske i sredstava odmah pokreće niz koji rezultira njihovim uništenjem. Da li ih uništava artiljerija (topovi ili rakete) ili vazduhoplovi (Su24, Su25, Ka52 ili Mi28) nije bitno, uglavnom bivaju ubrzo eliminisani uz okromne žrtve i uništenja…
Nažalost, muška populacija Ukrajine plaća svojim životima želje Amerike da unište Rusiju. Pre par nedelja je bilo 400000 mrtvih, a danas ko zna? A koliko beše onaj odnis poginulih – ranjenih?
Svi smo još na početku govorili da će Amerika ratovati protiv Rusije do zadnjeg Ukrajinca, nadajući se da se to ipak neće desiti. Ali sada…

Odgovori
Mi

da a Rusi pjevaju i plešu , kako to kad oni napadaju pogine jedan ili dva, a kad Ukrajinci napadaju onda ih gine na stotine , neki bi rekli tisuće, jedini i drugi lažu tako da se ne drži tih brojki kao pijan plota, još mala i evo Rusa na La Manche-u!!!!

om

Zašto bi Amerika željela uništiti Rusiju. Rusija nije nikakva prijetnja niti oponent Americi ni u čemu.
Amerika je u svemu bolja. Vojnički nekoliko puta jača. Ekonomski div naspram patuljaste Rusije. Rusija je krivo postavljena i oligarsi skupa da Putinom sami su je uništili, što tu trebaju Ameri raditi. Pravi neprijatelj Americi pa i Rusiji je zapravo Kina. Rusiji je čak veći neprijatelj jer su joj susjedi sa geostrateškim apetitom. Ekonomski slaba Rusija ovisna o Kini pravi je mamac za prepredene Kineze. Problem je što se čovjek kojemu je vlast udarila u glavu zaigrao i počeo se igrati Cara Petra Velikog. Ukrajina mu je postala opsesija, vidjeli smo da ne priznaje ukrajinski narod. Dakle trebao mu je neki Lukašenko tamo da na miran način ostvari svoj fetiš.
Janukovič nije prošao i nastali su problemi. Pobunio je tada Ruse tamo, koji do tada nisu znali da su ugroženi i krenuo ih spašavati – de ja vu -. Nitko normalan ne bi napao Rusiju koja je nuklearna velesila a mislilo se do tada da je i konvencionalna velesila. Dokaz da se svi bojimo nuklearnog sukoba je doziranje pomoći Ukrajincima.
Da Ameri stvarno žele uništiti Rusiju ne bojeći se nuklearnog sukoba isporučili bi Ukrajini svoje najbolje sustave i Ukrainci bi istjerali Ruse i namlatili ih dobrano u Rusiji i izazvali građanski rat tamo. Priče o tome kako su se Rusi morali braniti su degutantne pa nije zapad Korea da prijeti raketama. Nikada nikakav NATO ne bi krenuo na Rusiju to je fobija bez pokrića. I šta sada Putin ima, sto godina neprijateljstva sa ukrajinskim narodom i NATO na granici. Ali sve jedno neće ga NATO napasti. Na zapadu su ljudi koji nisu fanatici i koji cijene život i ne daju ga tako lako za vođu. Još jednom Rusija je bila krivo ustrojena i urušila bi se sama zašto bi je zapad dirao.

om

Kad sam rekao „de ja vu“ mislio sam na situaciju u Hrvatskoj. Jedan od mojih najboljih prijatelja, Srbin totalno apolitičan tip, ali zato jako dobro tehnički nastrojen otišao je iznenada srbovati na Petrovu goru. Ja ga pitam što ti to treba vidiš kakova su vremena, a on meni Srbi su ugroženi. Kako sad to, zar nismo najbolji prijatelji zar nisi mene odabrao da idemo sa tvojim tatom kao glavnim inženjerom u Libiju.
Zar nije tvoj tata dobio ovdje u Kutini prekrasnu poziciju na radnom mjestu i zar niste od firme dobili prekrasnu veliku kuću na Brunkovcu. Zar nismo svi jedna ekipa. Kako sad to odjednom, ali ništa pokupio se jednog dana iznenada i otišao u Bosnu pa onda za Ameriku. Eto netko sa strane je ljudima prosvijetlio pamet i apokalipsa je započela. Mi ćemo se valjda smiriti, već je puno vremena prošlo,ali Putin je malo drugačiji igrač, moćan i narcisoidan a kotač zla se opasno zakotrljao. Jedno znam NATO neće nikad napasti Rusiju ne zato što je dobar već zato što bi to bio kraj života na zemlji.

Be

Vlad….ta zla Amerika sa vascelim kolektivnim zapadom je ulozila ozbiljne novce za spas Rusije nakon raspada SSSRa…..

Daj mi molim te objasni, zasto bi ju sada htijela unistiti?

Imas li ijedno suvislo objasnjenje za tu tvrdnju?

Dj

>> ta zla Amerika sa vascelim kolektivnim zapadom je ulozila ozbiljne novce

To je sve izbrisano iz kolektivnog medijskog prostora u zadnjih 20 godina, i zapadni mediji su zasluzni za to, i stotine zap. politicara korumpiranih ruskim parama. Sada je narativ da je zli Gorbacov instruisan sa zapada u roku od godinu dana s*ebao taj sjajni, mega-kul SSSR…

Mi

Djuka i Beduin
Ulog Zapada a najvise #1 neprijatelja Amerike u post Sovjetski Savez Rusiju je bio prirodni korak svih mocnih zemalja radi osiguranja nestabilne nuklearne sile u nekontrolisanom raspadu, i investicija za sigurnost i buduci biznis/politiku po planu istih . Pricate o tome kao da je to humanitarni gest za bolji zivot ljudi u novoj Rusiji. Pa nisu svi tamo naivni toliko. Dajte vise dosta sa humanitarnim pricama.

Dj

Pa naravno da je to bilo iz vlastitih interesa, sta je trebalo, pustiti ih da se raspadaju i kontaminiraju planetu? Taj tvoj SSSR je odgovoran za nevidjene ekoloske stete, kako na njihovoij teritoriji tako i izvan. I dan danas recimo nije dozvoljeno skupljati pecurke u delovima bavarske jer su kontaminirani fallout-om Cernobil-a.

Gomila projekata koji su startovani da se konsolidira post sovjetski prostor su isli na korist i lokalnom stanovnistvu ali na kraju je ispalo da je to rusku elitu samo razjarivalo, valjda kada se nadjes u takvoj situaciji da se smatras za nekakvu mega silu a arch neprijatelj mora da te vadi iz govana, cenim da to nije bas prijatno za psihu i zavrsava u agresiji i poricanju…

Pe

@Miloš77 Vi bas nista ne znate o istoriji Rusije 1990-ih.
Pre svega, nije Amerika razbila SSSR, nego Jeljcin koji je izveo politicki puc iza ledja Gorbacevu, radi dolaska na vlast, i potpisao sa predsednicima Ukrajine i Belorusije novi ugovor i „odsjedinjenju“ clanica SSSR.
Kakve veze ima sa tim Amerika?
Dalje-inflacija u Rusiji od 1200 procenata tokom 1991 je bila posledica vise decenija propadanja ekonomije SSSR, pa nije Amerika kriva za komunisticku ekonomiju?
Da li znate da je u operaciji „Provide hope“ americko vazduhoplovstvo vojnim avionima dovozilo u Rusiju hranu 1990-ih?
A senatori Lugger i Nun su napravili ugovor kojim je Amerika platila Rusiji izgradnju savremenih skladista nuklearnog oruzja, bas da ne bi otislo ko zna kuda.
Amerika je ubedila i Ukrajinu da preda svoj deo nasledstva nuklearne bombe, Tu-160, Tu-22M3 i rakete X-22 Rusiji.
Stavise, danas Rusi gadjaju Ukrajinu sa tim istim raketama koje im je Ukrajina predala!
Tokom 1990-ih upravo Amerika je povoljnim kreditika pomagala Rusiji, i negde 2000 je Rusija uspela da se izvuce iz problema.
Pored toga, cena nafte 1990-ih je bila jako mala, a skocila je znacajno sredinom 2000-ih..
Price o tome da je Amerika kriva za neuspeh SSSR i posledice epohalnog kraha komunizma se lako pobijaju cinjenicama.

Mi

Petrovic Dusan
Pogresnonste procitali moj komentar. Ne govorim o tome ko je i sta je prouzrokovalo raspad Sovjetskog Saveza. Procutajte opet kad vec toliko branite te „humanitarce“

Pe

@Miloš77 Hocu reci da Amerika nije imala interes da se na ogromnoj teritoriji Rusije, sa nuklearnim, hemijskim, i bioloskim oruzjem, stvori bezakonje i haos.
I zato i jesu pomagali Rusiji 1990-ih da se ne raspadne, posebno u oblasti kontrole oruzja.
Posle raspada SSSR vise zemalja naslednica su postale nuklearne sile, Ukrajina, Kazahstan.
Upravo je Amerika insistirala da se odreknu atomskog oruzja, i da samo Rusija bude nuklearna sila, naravno iz svog interesa da sutra neki terorista ne aktivira atomsku bombu, ili neki novičok, i td.
Danasnja vlast u Rusiji potencira pricu kako je Amerika odgovorna za teske 1990-e, i razbijanje divnog SSSR preko Gorbaceva,sto prosto nije tacno.

Mi

Covjek nije rodjen da zivi u mrznji,ja mrznju ne razuminem,samo se molim Bogu da se ovaj rat sto prije zavrsi.

Odgovori
Ni

Ovaj sto je prebegao (ako je istina) opisao je ubistvo dvojice svojih kolega sa kojima je sigurno godinama radio kao clan posade. Ali ovo vise lici na scenario klasicne Ukrainske krindz propagande.

Odgovori
Th

Na nekom drugom forumu se neko pitao de su ZSU-23-4. Zasto ih nije
JNA uz SA-6 uvela u sluzbu ? Nije li to bolji sustav da unistava dronove ?

Odgovori
xX

Ma nema to bolje, ili onaj top iz doba Napoleona što puca kugle spojene lancom…ima da potrga elise i ode dron u vječna lovišta.

Sh

@Thomas: zato što je SSSR prilično nevoljno izvozio naoružanje u SFRJ, kao i zato što smo mi razvijali svoj BOV-3, a uvezli smo i Prage iz ČSSR.

Fa

Taman kada pomislih da je prskanje u vis iz saćastih lansera Kamova i Suhoja vrhunac primitivizma VKS, oni zatrpaše strateške bombardere traktorskim gumama.

Trebali su ovo da urade i sa „Moskvom“, sada bi već izbili na levu obalu Temze.

Rusi i 21.vek…

Odgovori
Mi

A tek zamisli koliko je bespomoćna zapadna tehnika kad ovi iz saćastih lansera uništavaju tu hvaljenu tehniku!? Možda nisu tako ni loši saćevi ili je samo zapadna tehnika loša?

Fa

@ Milers

Taktika & tehnologija dobijaju rat. Ukrajinci za sada imaju samo deo tehnologije sa zapada. Taktika i mindset su im ostali u SSSR i Varšavskom paktu, zato i prolaze tako „dobro“ u kontraofanzivi.

Upravo to će im biti najveći problem i kada stignu F-16 – taktika upotrebe. Ne bih se čudio da zaista okače debilne saćaste lansere i na Falcone, zbiju se jedan pored drugog i navale da purnjaju po njivama – kao što je predvideo Miloš77.
Naravno, neće pomoći ni činjenica da im čitava 2.5 pilota znaju engleski, i to na nivou đaka iz petog razreda.

Rusi pak, sa druge strane, nemaju ni taktiku ni tehnologiju. Imaju samo beskonačne količine topovskog mesa i primitivnih ubojnih sredstava (mine, granate, nrz, itd…). Njima odgovara da se rat otegne što više jer će ga na kraju i dobiti ovim iscrpljivanjem.

Koliko mu vredi život ruskog vojnika pokazao je Putin svojom reakcijom za vreme svog prvog mandata, kada je Kursk potonuo u avgustu 2000-te. Briga njega da li će odštampati 118 ili 118.000 umrlica za svoju vojsku.

To je zapravo njegovo najjače oružje.

Mi

Ee Falcon, setih se tebe bas pre par nedelja kad je bio i onaj snimak para ukrajinskih Mi-24 kako ispaljuju u vis iz sacastih lansera prema riskim polozajima. Novo stanje, nova moda.

Pitam se kako to da NATO donacije ne ukljucuju helikoptere sa vodjenim raketama ili Reaper dronove sa istim, a hoce F-16.

Dj

Najbolji je moment kada se objavi video gde krece propinjanje i „prskanje“ sacastim lanserima a onaj siroti ventilator se vrti u kabini i ‘ladi pilota. Fali samo jos jelkicu da okace na retrovizor…

Au

Falcon Gledaj čuda Ukrajinci masovno usvojili taktiku i za te stvari postoji razrađena taktika pre sukoba za takva ispaljivanja i doktrina ,eto NATO se nije spuštao kod nas 1999 ispod 4500 metara zbog MANPAD sistema pa sada dumaj zašto ovo rade ! A gume opet malo više pretraži pa vidi da ih sakrivaju 70% slike od satelita odraza aviona na zemlji koje se prosleđuju Ukrjincima dalje ! Pokušaj za početak da pročitaš nešto pa da istracavas sa nekim stvarima …..

Be

Falcon, u krivu si.

Jasna strategija u pravilu dobija rat.

Ne znam sto je ruSSki konacni cilj, mada mi se cini da ni oni sami ne znaju.

U konacnici, taj jasno nedefiniran cilj ce dovesti do putlerova sloma.

Fa

@ Miloš77

I mene isto kopka zašto ni reči o Apačima ili Reaper dronovima sa Hellfire raketama. A pokretanje kontraofanzive bez podrške iz vazduha je praktična primena izreke „samoubistvo iz zasede“. I to su krenuli u kontru na sličan način kao i Rusi na KIjev u februaru 2021.

Kontam da ih je Zapad naterao da pokažu neki rezultat na terenu i opravdaju milijarde dolara donacija, ali način na koji su krenuli da „potiskuju“ komunjare je više nego upitan.

@ DJuka

Ja sve zamišljam da imaju i po goblen i milje za sto na svakoj skazaljkici u kabini, a iza pilota da visi poster Vesne Zmijanac. Gunner je naravno u crvenoj Adidas trendži…

@ Auuuu

1999-te se A-10 spuštao ispod 4.500 metara i dejstvovao Avengerom i drugim ubojnim sredstvima po našim ciljevima. Od tada do danas NATO je nabavio i nove avione i modernizovao postojeće, tako da paralele sa sukobom od pre 20+ godina nisu relevantne uopšte.

Gume su toliko dobro sakrile ruske avione da su njihove slike objavljene u skoro svim novinama/portalima na svetu. Jedino gluplje od ovog gumovanja je pokušaj opravdanja i traženje „ruske genijalnosti“ u imbecilnim postupcima koji očigledno nemaju veze sa životom.

Šta li si ti čitao majstore…

@ Beduin

Ako ti tenkovi krenu u napad u koloni po jedan i to kroz minska polja i bez zaštite avijacije, koliko god da su ti jasni i dobri strateški ciljevi ima da nastradaš na bojištu.

Ukrajincima strategiju piše USA – a Americi odgovara da rat potraje što duže. Odatle i ukrajinski strateški cilj – nema pregovora o miru dok ne oslobodimo svaki pedalj Ukrajine.

Rusima pak strategiju određuje bivši KGB činovnik dok doručkuje kavijar, a generali koji padaju sa terase ako ne poslušaju se i ne pitaju previše.

Rusi imaju jasnu strategiju samo kada je u pitanju nabavka luksuznih jahti, kupovina stanova po Londonu i selfijanje sa sponzorušama po Majamiju. Korupcija je zajednička za obe strane.

Da su Izraelci rukovodili „specijalnom operacijom“ rat bi bio gotov za 2-3 meseca. Ovako izgleda da će ova rusko-ukrajinska svinjarija trajati baš dugo :(

Th

@Falcon
Umesto tih guma mogli su neku mrezu preko aviona stavit. Izpod nje
neku gumenu zeradu da uhvati krhotine. Imali bi neki primitivni
avio-shelter.

Rusi mogu biti sretni da Ukraijnci od Amerikanace ne dobivaju A-10.

Ti

Pa riperi su iznad crnog mora,tamo gde i treba.Iskusna posada radi posao.

Th

@Thomas
Tu mislim na jedan sator sa dva odvojena sloja.
Ovako moras pre i nakon leta te gume rucno skidat/stavljat.

Mi

Falcon

Ne zaboravi da kontraofanzivu čine 70tak hiljada u NATO zemljama treniranih boraca i islkučivo idu na te “ nesposobne “ Ruse sa veoma dobro razradjenom novom strategijom za ukrajinski scenario. Ovaj napad koji je krenuo početkom Juna je rezultat tog plana i te vojske. Ne neke sovjetske ukrajinske old school rabote. . I to sa zapadnom opremom i podrškom protiv ruskih „kanta“.

To je ono što Mislav i Djuka ne razumeju. Ja ne hvalim Ruse u ovom slučaju, nego ružim zapadnu strategiju i nemoć opreme da te „nesposobne“ Ruse poguraju malo.
Jedino što im stvarno fali su Helikopteri i Avioni! Ali ni to nije tako jednostavno. I to nas dovodi nazad do pitanja zasto nema priče o Apačima i Hellfire, i Reaper dronovima, ali ima o F-16. Odgovor je donekle jasan, meni bar. Ne žele ameri da se izblamiraju jer PVO je isuviše aktivan za takve letelice. F-16 ..za to cemo videti..kad i ako vreme doje.

Ovde neki vide napade na ruske aerodrome gerilskim stilom malom kvadkopterima ili prodorom jednog ili dva od 20 vecih Striza, pa misle da je ruska PVO šuplja priča. Ameri i Ukrajinci znaju bolje! Mislim da je u tome stvar.
Zato i jeste fokus na razvijanju borbe protiv ruske PVO pre donacije F-16. Zadnjih nedelja im dosta dobro ide pronalazenje i HIMARSovanje istih blizu fronta.

Beduin
Ne slazem se da sama strategija pobedjuje. Mnogi su zgazeni u praksi a imali su skoro savrsen plan.

Dj

U borbe koje se trenutno vode ni u ludilu nije ukljuceno 70K svezih na zapadu treniranih vojnika, to bi bilo 15-20 brigada!

Mi

Djuka
To je samo zvanicna cifra vise puta ponavljana ovog leta. Cudi me da iko ko prati zapadne to ne zna.

Secretary of Defense Lloyd Austin:
,,Zajedno, koalicija je obučila 17 brigadnih borbenih timova za ovu ofanzivu i više od 63.000 vojnika, a samo Sjedinjene Države su obučile njih 15.000, a obuka je u toku. Obuka je obuhvatala obuku pojedinačnih podoficira i oficira i štaba, uz artiljeriju, artiljeriju PVO, inžinjeriju, logistiku, sanitet i, naravno, sveobuhvatno stavljanje u oružani manevar noću.“https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/3462659/secretary-of-defense-lloyd-j-austin-iii-and-joint-chiefs-of-staff-chairman-gene/

Od 2014 oko 10000 ukrajinaca je prolazilo trening godisnje po zvanicnim izvorima.

Pe

@Falcon Podrzavam, to sa gumama pokazuje da Rusi ne veruju u svoj PVO, a nemaju efikasan nacin da zastite svoje avione, na primer hangare ili bar ona polukruzna betonska sklonista.
Koliko daleko od toga su specijalni hangari za B-2…

Fa

@ Miloš77

Upravo u zapadnim analizama se zastareli mindset i engleski jezik provlače kao dva najveća ograničavajuća faktora u „vesternizaciji“ ukrajinskih OS.

Kao treći faktor sve se više pominje dezertiranje i bežanje vojno sposobnih ukrajinaca po EU. Zato Zelenski sve više traži deportaciju istih iz EU.

I Izrael i Saudijska Arabija/UAE imaju u svojim arsenalima najmodernije zapadno naoružanje i opremu. Razliku čini upravo mindset i taktika upotrebe toga što imaju.

Imaj u vidu da je Zapadna (tačnije USA) strategija takva da je cilj da se rat oduži što više. Treba prvo sahraniti Nemačku ekonomiju (za sada im odlično ide), vojno osakatiti Rusiju (work in progress) i zgrnuti što više milijardi dolara od prodaje vojne opreme i američkih energenata „saveznicima“ (ne može biti bolje za sada).

Što se mene lično tiče nemam dilemu uopšte da li bi zapadna taktika i tehnika nadjačala Rusku. U full-scale konvencionalnom napadu NATO bi, sa onim što raspolaže, pocepao Rusiju ko pilot MiG-29UB uputstvo za korišćenje radara.

Ako će ukrajinsko RV da koristi Falcone kao MiG-29 i SU-25, bolje da ih ne zadužuju.

Kakvi god da su rezultati na ratištu nikakvo opravdanje nemam za ovolike materijalno-ljudske gubitke RuA. Da ne pominjem divljačko razaranje ne-vojnih ciljeva po Ukrajini i civilne žrtve…

Mi

Falcon

napisao si:
Imaj u vidu da je Zapadna (tačnije USA) strategija takva da je cilj da se rat oduži što više. Treba prvo sahraniti Nemačku ekonomiju (za sada im odlično ide), vojno osakatiti Rusiju (work in progress) i zgrnuti što više milijardi dolara od prodaje vojne opreme i američkih energenata „saveznicima“ (ne može biti bolje za sada).“

To drzim u vidu pod #1 od samog pocetka, i apsolutno se slazem! Samo neki ekstremi ovde misle da je to putinova propaganda. Prosta realnost i logika.

Dalje..Naravno da Amerika sa NATO moze da pobedi Rusiju u konvencionalnom ratu. Bilo bi izgubljenih bitaka ali bi Rusi izgubili. Mislim da to niko normalan ne spori. To svako u Kremlju zna ukljucujuci i Putina koji je cesto izjavio da Rusija pokusava da izjednaci ili dostigne nivo izvesne vojne sposobnosti koju amerika vec ima. Pa samo pogledaj americki vojni budzet za jednu godinu koji je svake godine ne duplo ili tri puta veci, nego 5-10 puta veci od Ruskog. Dodaj na to ostatak NATO clanica.

E sad, „mindset“ i jezik ne bi trebali da imaju uticaj u ovom slucaju po meni (ovoj kontraofanzivi) kad je NATO tacno odredio strategiju i plan ofanzive iz dana u dan, i trenirao vojsku. Tri meseca su imali da koriguju i menjaju taj plan, a mine ne mogu biti jedini razlog slabog napredovanja. Takodje, vecina se slaze da su ukrajinski vojnici odlicni i motivisani. U cemu je onda toliki problem? Situacija je izuzetno kompleksna a Rusi nisu ni blizu toliko slabi i neorganizovani kao u 2022, pa cak i za NATO standarde kopnenog rata. Takodje ne verujem da je Zapadna taktika toliko savrsena, kao i sva tehnika posle ova 3 meseca. Strategije i taktike su kao i sah. Moze i debar takticar da krene na pogresan nacin.

Sto se opravdanja za unistenje civila i civilnih objekata tice tu nema sta da se raspravlja, i opravdanja rertko postoje. Rat je. Amerika itekako ima krvave ruke od kolateralne stete prouzrokovane slucajno ili namerano, ili iz cistog nemara!

Mi

Petrovic Dusan
Ako pogledate slike ruskih baza u Siriji videcete da je scena skroz drugacija. Medjutim zasto to ne rade svuda je ruski problem mentaliteta i odlaganja da se tako nesto odmah mora svuda uraditi. 2022 im nije bila dovoljna da se osveste od svojih starih nacina nefunkcionisanja. Jedna godina u kontekstu i nije mnogo. Dosta su se ipak i izostrili sto se nekih stvari tice, kao sto je efikasnost odbrane protiv NATO trenirane i opremljene vojske od 70000, i bolje taktike i neoruzanje helikopterima i Lancetima. Sve je to promenjeno preko zime malte ne.

Sto se ne verovanja u svoj PVO tice, pa i sami ste pisali da ne postoji PVO koji moze sve da obori, ponarucito kad su gerilski napadi sa malim dronovima u pitanju za koje ne postoji danas adekvatan PVO.

Po meni je dokaz da se Pancir dokazao dobro na ratistu u Ukrajni jeste da ga dovlace i postavljaju da stiti Moskvu. Obaraju tamo te male dronove svaki drugi dan sa Pancirom, ali neki ipak prodju. Oborio je veliki procenat projektila raznih vrsta u Ukrajni, ali mi svi dobijamo video sniimke naravno samo onih koji prodju i eksplodiraju. Takodje se i dalje modernizuje i optimizuje za nove scenarije i mete. Da ne valja batalili bi ga i postavili nesto drugo.

Sr

@Falcon
Sa druge strane Ukrajinci kažu da dosta NATO taktika ne valja u praksi i nije primenjivo u njihovim okolnostima. ‘Ajde ti sad znaj šta je tačno, ja sigurno ne znam.

Dj

>> ‘Ajde ti sad znaj šta je tačno, ja sigurno ne znam.

Obuka je veroavtno bila razlicitog kvaliteta, isvakako prekratka. Pitanje je recimo da li je na obuku slata iskusna vojska da se malo odmori, da li se islo preko veze itd.

Sumnajm da je u UK neko obucen da u sred bela dana u povorci oklopnih vozila udaljenih 2-3 metra jedni od drugih, opserviran od strane drnonva itd. pokusava prodor kroz minsko polje. Vojnici kazu da je to refleks straha zbog nedovoljne obuke.

Mene licni iznenadjuje da se na ukrajinskoj jedva pokusavaju nocne opreacije. Mozda neke spec. snage, par desetina vojnika. NATO taktika bi svakako bila napasti u sadejstvu i po noci. Tada je sve jednostavnije i jedninice su mnogo sigurnije, ako imaju adekvatnu nocnu opremu a neprijatelj nema.

Mi

Guraju se napred u uskim kolonama zbog mina koje su okolo.

Nocne operavcije se non stop izvode. Sto na frontu, sto gerilskim napadima preko u Hersonu preko reke i dole na Kirimu. Nema razloga da mislite da se nocne operacije ne vode na frontu uz svu opremu koju Ukrajna vec odavno ima. Trenirani su za to kao sto u gore navedenom citatu/clanku americki ministar odbrane Lloyd Austin navodi.

Pe

@Auuuu „gume sakrivaju avione od satelita“
A kako smo onda dobili slike aviona prekrivenih gumama?
Da nisu Rusi snimili svojim satelitima pa poslali?
To sa gumama je cista glupost, mozda moze da smanji udar od srapnela, ali za avion je dovoljno i par rupa-ne sme da leti zbog dekompresije.

Dj

Ne postoji ni jedan jedini snimak/dokaz masovnije operacije proboja / zauzimanja terena izvedene nocu!

Mi

Djuka
Ni danju nema masovnih operacija tog tipa jer su se opekli vise puta u Junu i Julu dajuci sve od sebe da povrate sto vise terena i objave isto svetu. Od tada idu u napade manjim grupama vojnika i oklopa pa mic po mic ako i kad moze. Ne cekaju da svane sigurno.
Previse smo se svi navikli na video snimke sa terena ali zaboravljamo da pravo stanje i situaciju kroz iste ne vidimo ni 5%.

Pa

Sad je SU-34 dobio gume po sebi
Izgleda da to postaje praksa…inace pronasao sam vijest da je Poljska bacila olo na F-15x i E-2…

Odgovori
Dj

>> pripreme Rusa za PVO odbranu Moskve

Moskva ako padne ode sve u p.m.

Odgovori
Br

250km kvadratnih je 25 X 10km. Front je 1000+km, najdublji prodor je par kilometara, a do mora ima oko 150km, a cillj nije bio doci do mora, vrec osvojiti i Krim, pa onda istok zemlje… Za 100 dana postigli su manje 1% zadatih ciljeva… Nema nista od proleca.

Odgovori
Dj

Prodor prema Tokmaku je nekih 15 km, cilj nije nuzno doci do mora, to je cilj po nekakvim medijima, realan cilj je doci u poziciju da mozes da ometas/onemogucis logistiku, a to se postize recimo sa jos 10 km prodora istocno od Tokmaka prema Melitopolu.

Mo

omniameamecumporto Toliki tekst da bi napisao ništa i sam sebe pobio u činjenicama 🤦I tvoje priče o Srbima i Hrvatima ima dve strane koje sežu mnogi nazad ali voliš da spominješ samo jednu a MASKOP i ostale stvari nikome ništa ! Da Amerika je toliko moćna ( iako jeste najveća sila) da nisu nikada smeli da napadnu Iran koji nema nuklearno oružje ! Dali vi mastate da imaju avione koje ne može da uhvati radar uopšte i tenkove (koji su masovno goreli po bliskom istoku ) od kojih se odbijaju najmoćniji sistemi POWR i slično ? Pa onda izmišljanje bajki obaranje svake noći Kinžala Patriota da ga uvale još nekome dok ta priča nije nestala skroz a Kineski izaslanik nije dobio priliku da vidi ostatke izbliza Kinžala kad je tražio i kad je bio u Kijev ! Šta se tiče Kineza još jedna kontra priča ,eto uspeli su Ameri udaranjem najačih sankcija Rusiji da je otrgnu od Evrope ,i približe je još više Kini to jest osnaže Kinu ,Nemačku slabe svaki dan isto ,stvaraju kontra blokove ko što su skroz okrenuli Ukrajinu protiv Rusije napadom Rusa na istu ,isto su tako stvorili Azijski deo koji ne zazire da sa Rusima saradjuje i gleda je ko saveznici ,pa tako Rusima nije nestalo ništa od potrebstina .Pa Amerika je dala najmodernije oruzije Ukrajincima koje treba da se brani i oduže sukob,bez toga bi još krajem prošle godine se završio sukob,pa oni ne mogu samo bez satelitskih linkova Američkih i veza a kamoli oružija ! A Arno čovek svašta čita ovde ……

Odgovori
Dj

Rusija se sama otrgla od Evrope, vama rusofilima ne vredi objasnjavati da jedna Nemacka ne donosi odluke sama nego u kontekstu NATO i EU sa 30 drugih drzava i da se tu prica zavrsava! Neko ko udara na sigurnosnu arhitekturu kontinenta sa njim vise nema biznisa jer biznis ne voli nered i nemir, niko nece svoj novac ulagati u firme koje rade u zemlji koja stasrtuje agresivno, osvajacki rat i ciji drzavni zvanicnici prete atomskim bombama civilnom stanovnistvu evrope.

Mo

Djuka Pa da verovatno su Rusi digli u vazduh i severni tok gde su Nemci ulagali milione pa sada moraju da ćute ! Izrael decenijama stvara mic po mic drzavu ,ubaceni posle 1945 tamo da sa pricom da je to bilo njihovo pre 2000 godina pa vidim ne zaobilazi ih biznis koji se grozi nereda i agresivnih osvajačkih država 🤷 Stvarno treba ponekad biti konstruktivniji u nekim stvarima i uporedbama ……

Mi

Zna li neko, koja je svrha stavljanja maskirnih mreža na pancire, uočljivo istaknute na ovim skelama?!? Mislim, šta skrivaju maskirnim mrežama u ovom slučaju?

Odgovori
Mi

Sve manja i manje, meni se cini. Ali znaju valda oni koji treba da znaju. I za helikoptere i avione se moze slicno pitanje postaviti. Ipak ima efekat u nekim situacijama pa se i dalje radi, a sto god pomaze da zbuni i spase glavu sto da ne.

Pe

Ne znam kako komentarisati video gde Su-30 nije u stanju da se snadje sa 3 glisera VSU, i jos ga na kraju pogode iz manpad.
Rusi su komedija.

Odgovori
Pe

Voleo bih analizi danasnjeg napada na Sevastopolj gde su Ukrajinci unistili podmornicu klase Kilo i desantni brod, navodno sa 10 raketa Storm-shadow.
Izgleda da unistenje S-400 na Krimu u avgustu nije nadoknadjeno, ili su mozda i neke druge rakete, tesko bi Su-24 koji nosi Storm-shadow mogao da pridje neprimetno.
A za 10 raketa to je 5 komada Su-24?

Dj

Storm Shadow se moze lansirati sa 500 km udaljenosti, sto je ipak izvan ucinkovitog dometa nekakvih PVO sistema. Nadam se da su taj desantni brod i podmornica imali nekakvu borbenu vrednost, meni na snimcima iz satelita pre napada izgledaju kao Admiral Kuznejcov, dakle zahrdjali krshevi koji godinama leze u suvom doku, cekaju modernizaciju itd.

Mi

Petrovic Dusan
Su-30 oboren dok je vijao glisere? Gde ste to videli? Link?

Ima snimak jednog od pogodaka Storm Shadow i jedan oboren pre udara, verovatno sa Pancirom. https://twitter.com/i/status/1701759311884529887
Cisto sumnjam da jebilo 10 Storm Shadowa. To bi onda bio slab ucinak jer su pogodili sa samo dva, a vidi se jasno da se mogu obarati.

Pe

@Miloš1977 Ima snimak kako Su-30 vija 3 glisera, onda iz jednog glisera poleto raketa i zadimi se Su-30.
Sve je to danju, i lepo se vidi.Dok se na danasnjem snimki samo vide eksplozije.
A to da su „samo 2 storm shadow prosla’ ne verujem, tesko Rusi mogu da obore te rakete, a izgoreo je veliki brod ‘Minsk“ i podmornica klase „Kilo“ „Rostov na Donu“. Verovatno su svih 10 pogodili.

Dj

Brod je dobio jednu raketu u sridu u superstrukturu a podmorinca takodje rupu po sred trupa. Oboje moze u staro gvozdje. Znaci 2 projektila, treci se videlo da je pogodjen u vazduhu i eksplodiaro. Prica od 10 Storm Shadow-a potice sa ruske srane, klasicna propaganda, kao: „Oborili smo svih 8 ali su se 2 kom. nenajavljeno, pod okrljem noci, mucki prikrala i pogodila civilno brodogradiliste, ranjeno 20 neduznih civila itd.“

Mi

Bez preterivanja, i bez ikakvih dokaza, i na osnovu onog malo sto vidimo jasno i jamislim da je lansirano 4-6 Storm Shadow (dva do tri aviona platforme) iz reona Odesse, i da su dva udarila u cilj. Nisam video rupu na podmornici. Kazu da je dobio indirektan udarac, ali nije ni vazno, steta je napravljena. Par Storm Shadow ili Scalp-a su se provukla. Jedan je najmanje oboren. Mozda je opet jedan zakazao, desava se.
Po dusanu je ruski ucinak uvek 0% a ucinak zapadne opreme 101% :-)

Problem za Ruse sada je sto Ukrajinci uz NATO pomoc kljucaju polako i taj PVO na Krimu. Evo danas izgleda opet jedan S300 lanser pogodjen, mada je mozda i skladiste u pitanju. Jasno je da je nijedan PVO ne moze non stop da se brani, tako da ocekujem da Rusi okrenu list u knjizi taktike na koji nacin ce da probati to da sprece. Svasta ce jos biti ove godine na zalost.

Dj

>> Nisam video rupu na podmornici. Kazu da je dobio indirektan udarac

Brod kada je video da ce podmornica biti pogodjena hrabro se postavio izmedju nje i projektila i primio na sebe Storm Shadow-a. Bice posthumno proglasen herojem ruske federacije.

Mi

A onako uzgred zna li neko koja je tačno svrha tih guma?!? Nije nešto da baš poznajem konstrukciju TU95, ali reklo bi se da su postavljene baš u zonama rezervoara goriva.

Nešto mi nema smisla da se ovoliki avion na ovakvoj lokaciji, ovako „sakriva“ od, recimo, khm, detektovanja. Ali ima smisla da sporohodni dron (bilo kvadrocopter bilo kartonski avion) sa malom količinom eksploziva, ne može dovoljno da priđe površini letelice, da i probije trup i zapali rezervoar (što je najverovatniji način da mala letelica sa malo eksploziva zaista uništi avion).

Odgovori
Va

Isto ko i Huti što ruše F-15 improvizovanim starom raketom V-V sa zemlje lansirani u sprezi sa nekom termovizijom pre par godina ……Čovek kada nema šta da piše nema potrebe da piše da bi trolovao ……. Pogotovu neko ko HARM nazove super oruzijem 🤦

Dj

>> Ali ima smisla da sporohodni dron … sa malom količinom eksploziva, ne može dovoljno da priđe površini letelice

Nekome tamo izgleda da ima smisla. To je uzgred ideja gen. Surovikina. Covek je poznat po odbrambenim linijama…

Sv

Pitanje za sve zasto se pise da su gume stavljene da se sakriju aviobi kad fino u clanku pise da to nije razlog?Zasto se pise da su unistena 2 lansera i radar s400 na krimu kad se na isjecenom i montiranom videu sbu-a vidi samo explozija i sagorijevanje raketnog goriva sa lansera.Moze biti bilo sta od bastiona do s300v.

Odgovori
Pe
Dj

Au, to ce tek da bude masakr, posto im vec sada sa solo Storm Shadow ide prilicno dobro, recimo danas rasturen glavni kvartir Crnomorske flote, potpuna demistifikacija nepobedivog (sic!) ruskog PVO itd.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor