[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024
[RAT U UKRAJINI] Ruske snage napreduju na severoistoku; Ukrajina sve ozbiljnije koristi vazduhoplovne krstareće rakete; Da li ukrajinski sistemi PVO ostaju bez raketa?
Prva zvanična potvrda da Ukrajina sada, pored britanskih Storm Shadow, koristi i krstareće rakete SCALP-EG koje je poslala Francuska

[RAT U UKRAJINI] Ruske snage napreduju na severoistoku; Ukrajina sve ozbiljnije koristi vazduhoplovne krstareće rakete; Da li ukrajinski sistemi PVO ostaju bez raketa?

Proteklu nedelju rata u Ukrajini ponovo su obeležila obostrana dejstva besposadnim letelicama ali i novi ruski masovni raketni udari po ciljevima širom Ukrajine. Na frontu nema velikih promena, ali je stanje na severoistoku veoma nepovoljno po ukrajinske snage, prema izvorima i jedne i druge strane, ruska vojska u Harkovskoj oblasti napreduje prema gradu Kupjansku.

Ukrajinci su, kako se navodi u ruskim ali i ukrajinskim izveštajima i saopštenjima, izveli relativno uspešan napad na mostove koji povezuju Krim i Hersonsku oblast. Rusi tvrde da je lansirano 12 krstarećih raketa Storm Shadow i da je oboreno 9. Objavljene su fotografije na osnovu kojih se može zaključiti da su ostvarena barem dva direktna pogotka koji su manjoj ili većoj meri oštetili pomenute mostove.

Jedan od pogođenih mostova između Krima i Heronske oblasti

Tu dolazimo do glavne teme današnjeg pregleda, sposobnosti Ukrajine da u dubini teritorije pod ruskom kontrolom izvrše udar krstarećim raketama.

Rusi su vrlo brzo nakon udara po mostovima na Krimu izveli raketne napade po vazduhoplovnoj bazi Starokonstantinov za koju se smatra da sa nje poleću taktički bombarderi Su-24 koji su sposobni da nose zapadne vazduhoplovne krstareće rakete. Iako je provbitno preneseno da je izvršen masovni ruski napad na ovu bazu, naknadni satelitski snimci pokazuju da aerodrom nije pretrpeo veća oštećenja, pa se može dovesti u pitanje uspešnost ovog dejstva.

Nemački list Bild piše da ratno vazduhoplovstvo Ukrajine ima nekoliko taktičkih bombardera Su-24 koji su modernizvovani tako da mogu da nose krstareće rakete zapadne proizvodnje. Navodno je modernizovano desetak aviona koji nose rakete Storm Shadow i SCALP koje su Ukrajincima predali UK i Francuska. Kako se još navodi, pošto je broj ovih aviona mali, komanda ukrajinskog RV je prinuđena da ih prebacuje sa aerodroma na aerodrom na svaka 24 sata, dovodeći na taj način u zabludu ruske obaveštajne službe, koje upravo tragaju za Su-24.

Osim toga, kako navodi Bild, ukrajinsko vazduhoplovstvo je nekoliko autoputeva pretvorilo u poletno-sletne staze, čime je povećan broj lokacija na kojima se Su-24 mogu rasporediti. Čak i ako jedna od njih bude otkrivena i pogođena, ostale će ostati netaknute i nastaviti da budu aktivne. Kijev navodno pokriva baze Su-24 savremenim zapadnim protivvazduhoplovnim sistemima, uključujući nemački IRIS-T i američki Patriot.

U Ukrajini je 6. avgusta obeležen dan ukrajinskih vazduhoplovnih snaga. Tim povodom su zvaničnici izneli nekoliko interesantnih informacija koje se odnose na dejstvo, kako vojne avijacije, tako i na jedinice protivvvazduhoplovne odbrane. Prvi zanimljiv podatak je da je do sada ukrajinska avijacija od početka rata izvela više od 14 hiljada borbenih letova. Nije međutim sasvim jasno da li se ta brojka odnosi samo na avione i helikoptere ili i na veće basposadne letelice (tu naravno pre svega mislimo na Bajraktar TB2).

Na prvi pogled impresivna brojka, međutim, ako se uzme u obzir da su na početku rata Ukrajinci raspolagali sa ukupno oko 200 aktivnih aviona i helikoptera koji se mogu upotrebiti u borbenim dejstvima, onda je za skoro godinu i po dana, ta cifra veoma skromna, uzimajući u obzir gubitke koji su se u međuvremenu dogodili, kao i intenzitet borbenih dejstava.

Ukrajinci navode da je njihova PVO do danas uništila oko 3.500 ciljeva u vazduhu, među njima je 350 aviona i helikoptera. Što se ne slaže sa podatkom ukrajinskih vojnih zvaničnika da je do sada oboreno skoro 630 ruskih aviona i helikoptera, mada se ta cifra možda odnosi na broj ciljeva koje je oborila i teritorijalna i PVO Kopnene vojske. Potom 1.200 krstarećih raketa, 24 balističke rakete i više od 2.000 besposadnih letelica. Pominje se da je oboreno i 13 vazduhoplvnih raketa Kinžal. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da je prilikom prošlonedeljnih masovnih ruskih udara po ciljevima širom Ukrajine, ukrajinska PVO oborila 65 raketa i 178 besposadnih letelica od čega 87 dronova-kamikaza Šahid (Geranj).

Još neke zanimljive informacije o dejstvu ukrajinske PVO dolaze nam od zapadnih novinara. Maxim Tucker je tako preneo da je razgovarao sa potpukovnikom iz komande PVO Ukrajine koji mu je navodno kazao da je Kijev u decembru prošle godine bio na ivici da, usled intenziteta ruskih napada na energetsku infrastrukturu, bude evakuisan.

Ukrajinski oficir je takođe rekao da su sistemi Patriot pomogli da se to ne dogodi ali da sada ukrajinska PVO ostaje bez pripadajućih raketa. On je dodao da se rat ne može planirati sa samo, kako je rekao, godišnom proizvodnjom od 150-160 raketa za sistem Patriot, i da Ukrajinci toliko lansiraju samo za jedan mesec.

Ono što je još izneo neimenovani oficir ukrajinske komande PVO je da, ako Ukrajina sačeka jesen kako bi se povećalo snabdevanje (verovatno je mislio na rakete za sistem Patriot), da će zima biti još teža od prethodne jer je izvesno da će Rusi ponovo dejstvovati po energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

Improvizovani britanski sistem PVO za Ukrajinu koji lansira rakete vazduh-vazduh AIM-132 ASRAAM

U međuvremenu, britanski list The Times preneo je da je Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo Ukrajini novi sistem PVO. U pitanju je navodno nekoliko lansera improvizovanog sistema PVO koji koristi infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-132 ASRAAM malog dometa. Smatra se da je domet ovakvog sistema 15-20 km pom daljini, a na objavljenim fotografijama vidi se da je lanser sa dve rakete postavljen na kamione Supacat HMT konfiguracije 6×6.

Isečak iz video snimka na kome se vidi da ukrajinska vojska za sistem NASAMS poseduje i rakete AMRAAM-ER

Ukrajina je već duže vreme korsnik norveško-američkog sistema PVO NASAMS. Zapadne zemlje su do sada isporučile ili su najavile isporuku ukupno više od 17 baterija, još uvek nije poznato koliko je toga isporučeno. Ono što je zanimljivo je da je na osnovu najnovijih objavljenih snimaka sada poznato da Ukrajina korisnik verzije koja može da lansira rakete AMRAAM-ER koja, kada se lansira sa zemlje, ima domet do 40 km. Po tome je ukrajinska PVO prva u svetu koja koristi ovaj tip rakete za sistem NASAMS.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Teško je reći šta je istina, a šta propaganda u ovom ratu. Realno rusi masovno koriste jeftine iranske kamikaze da iscrpe ukrajnski PVO. Sve u svemu, videćemo na jesen ili zimu da li će rusi ponovo masovno da gadjaju energetsku infrastrukturu i kako će se ukrajinci braniti. Moje skromno mišljenje je da će zima biti prekretnica u ratu, pošto ako rusi masovno oštete energetsku infrastrukturu u Ukrajni, to će povećati šanse za pregovore o miru u ovom napaćenoj zemlji. Nažalost jedna strana mora da napravi neki iskorak na vojnom planu, kako bi druga strana pristala na mirovne pregovore. Ovaj rat je stvarno tuga i tragedija…

Odgovori
Si

Инпровизовани пво систем из В.Британије показује реално стање Украјинске ПВО .

Odgovori
Pe

@Sima Realno stanje ukrajinske PVO pokazuje neuspeh Rusa da zauzmu vazdusni prostor u Ukrajini cak 19 meseci posle pocetka rata.
I dan danas Rusi ne smeju leteti nad Ukrajinom, a Kindzale i Kalibre im obaraju.

Br

@Dusan

Jos uvek nismo videli ostatke nekog Kinzala… A Kalibar nije tesko oboriti, isto kao i Tomahawk, to je spora krstareca raketa.

Yr

Kindžale i Kalibre obaraju samo u objavama ukrakinskog MO, u realnosti, stradaju aerodromi i lučka infrastruktura. Sa druge strane, zaista ukrajinska PVO teritorije drži rusku avijaciju na max 5-10km oko linije dodira što je ogroman uspeh i rekao bih pre svega zasluga dobrog i slojevitog PVO sistema sovjetske proizvodnje blago dopunjen zapadnim sistemima na ključnim mestima. Trupna PVO već pokazuje dosta slabosti i jedan od razloga propasti ofanzive je i nedostatak iste, pa im Rusi masakriraju oklop PO helikopterima sa bezbedne distance. Svakako je zanimljivo da je ovo jedan od retkih modernih ratova gde niko nema potpunu kontrolu VaP-a što nam po prvi put pokazuje koliko je efekat stand off naoružanja ipak limitiran. Dok ne izbombarduje avijacija teško se može napraviti veći prodor. Ali svakako otežava logistiku po dubini i jednoj i drugoj strani.

St

@Branko
Ako nesto leti brzinom 3 kilometra u sekundi i pnda ga presretne nesto sto mu u susret leti brzinom od 1,5 kilometara u sekundi, sta mislis koliko ostataka i koje velicine ostane?
Ako mislis da mnogo ostaje, napravi eksperiment sa dva automobila koji idu jedan drugom u susred sa recimo 150 na sat.

Mi

Petrović Dusan
Realno stanje je da je nemoguce uspostaviti potpunu vazdusnu kontrolu (tipa U.S. airforce nad Irakom ili Avganistanom) nad teritorijom Ukrajne. PVO se pomera i krije, a da ne govorim da im redovnonstizu novi i dopunjavaju unistene baterije iz NATO preko ogromne granice.

Moguce bi bila neka 99% kontrola nad VaP samo kad bi se zatvorila granica Ukrajne, sto je nemoguce. Pre dostave NATO PVO Ukrajinci su jos uvek imali ogroman broj dalekometnog PVO tipa Buk i S300. Ponavljam, ogroman broj. Jos ima toga donekle , ali je vecina ili unisteno ili ispucano. Rusi su to uvideli odavno.

Mi

Vise od toga pokazuje stanje ruske avijacije i koristenje iranskih bespilotnih letjelica.

Fe

@ Stojko, Petrovic Dusan

Koliko to ima dokumentovanih pogodaka u krstareće rakete (snimaka pogodaka u vazduhu, krupnijih krhotina izrešetanih gelerima, ostataka nesksplodirane rakete? Takođe, moram da konstatujem da razne nedreće bombe, npr KAB-500 i BETAB-500, kao i antiradarske Kh-31 NISU Kinžali, Kinžal je dug oko 8 metara i ima dijametar od negde 1 do 1,2m. Toga svega ima neuporedivo manje nego klipova sa oštećenjima zgrada od ukrajinskih PVO raketa: Kalibr, Kh-32/32 i Iskander (i M i K) udaraju cilj skoro pravo odozgo, uopšte ne sa strane – promene putanju i strmoglave se na cilj odozgo.

Jedina efikasna ukrajinska PVO za borbu sa krstarećim raketama je cenzura, SBU hapsi svakog ko podeli klip sa ruskim udarima ili posledicama istih. Pa i tada procuri po nešto. Začas se nađe i na cenzurisanom Tviteru i na YT. Naravno, kog zanimaju narativi teraće i dalje.

Vl

@PetrovićDušan
Rusima nije cilj zauzimanje Ukrajine već zadržavanje Donjecke i Luganske oblasti.Ako nisi shvatio,Rusija i dalje nije u ratu već sprovodi specijalnu vojnu operaciju!
Ukoliko bi Rusija proglasila rat sa Ukrajinom,ne bi trebalo vise od nedelju dana da je potpuno porobi,jer bi tada i Belorusija stupila u sukob pošto ima savez sa Rusijom,a čisto sumnjam da bi bilo koja država smela da stupi na stranu Ukrajine!
Ako bi to uradio NATO kao pakt,od trenutka bi započeo WW3….posledice bi došle jako brzo i bile bi poraz celog čovečanstva…zato ne spinuj gluposti!

Ti

@Vlada Kovačević

Ako je Putin ponovi nekoliko puta na tv-u da je Rusija u ratu a ti tvrdis da nije. Kome da poverujemo?
I ti nesto pricas o spinovanju gluposti cccc

Pe

@Branko Pokazani su ostatci „Kindzala“, ima i ovde na T6 jos u maju .
Pre neki dan je izasla informacija o tome, koje rakete koristi „Patriot“ u Ukrajini, i ispalo je da imaju i najsavremeniji model, i cak 5 varijanti.
O tome nije ranije bilo saopsteno.
Prekjucr su opet skinuli Kindzale,o tome nema nikakve sumnje.

Sv

@PD Daj materijalne dokaze za vise od jednog oborenog kinzala?

Pe

Kakav preporod starog sovjetskog bombardera razvijanog 1960-ih!
Tehnoloska superiornost zapadnog sveta se udruzila sa sovjetskim principom izdrzljivosti i pouzdanosti.
SU-24 postaje najopasniji bombarder u 2023, cak pola veka posle uvodjenja u sluzbu.
Ne treba zaboraviti da su Ukrajinci takodje naslednici sovjetske vojne skole, i u mnogom uspesniji od Rusa, kao sto se pokazalo sa PVO sovjetske skole.

Odgovori
Si

SU-24 postaje najopasniji bombarder čim je počeo da „radi“ za NATO, dok je bio u Ruskoj službi nije valjao ništa. Isto tako i Ukrajinci koji su naslednici sovjetske vojne škole su mnogo uspešniji od Rusa koji su išli u iste škole. To je verovatno zato što su Ukrajinci genetski pametniji od Rusa (ili Rusi nisu pazili na časovima).

Yr

Umalo se ne prevrnuh sa stolice. Ma dal’ je moguće da su Rusi/Sovjeti išta dobro napravili ikada? Ma nema šanse. Izgleda Dušane i na Vas počela da deluje maligna ruska propaganda. Ja ipak mislim kad bi Ukrajini USA poslala P-51 Mustange, jedno minimum 7 komada, ne treba više, sa dovoljno metaka za topove, da bi ovi razbucali kompletnu rusku avijaciju, jer ipak je to „superiorna zapadna tehnologija“ koja je 128 godina ispred. Mada je logistički lakše možda da im pošalju jedan F-16 blok 30 i dve AIM-9X i da završe više rat. Ne znam šta se više natežu. Ali kapiram da čekaju da Rusima nestane raketa (evo već 48.-i put) pa da se sami predaju da se ne cimaju džaba Ukrajinci (inače slavni naslednici sovjetske škole) oko obuke na F-16. Ipak bi im bilo kao da su iz Lade seli u Spejs Šatl.

Pa

Sto bi mu mentorka Bilja rekla, kad se digne ptica F-16, svi Rusi put Moskve. Sve jasno…

Vl

@ Simeon

Su-24 i Mig-29 su postali solidni avioni instaliranjem preciznih zapadnih raketa koji ih cine boljim aparatima nego sto su bili sa sovjetskim i ruskim nepreciznim raketama. To je najveci problem Ruda pored zastarelosti samih letelica.

Dj

>> Kakav preporod starog sovjetskog bombardera razvijanog 1960-ih!

Preporod? Radi se o po danasnjim standardima gigantskom cilju vidljivom modernom tehnikom sa 500 km. Realno je pitanje kako se tacno (mislim kojom taktikom) lansiranja krstarecih raketa izvodi sa te platforme? Da li sa malih visina da ne bi bili primeceni i napadnuti? Tesko da bi onda domet bio dostatan. Veoma se tu rizikuje a i pitanje je koliko ih je do sada oboreno.

Fa

Lepo je videti da ruski leteći šporeti hvataju priključak sa 19-im vekom i da pored sposobnosti da polete i slete danas mogu čak i da lansiraju nešto iz ovog veka…

Mi

Gerilska taktika korišćenja Su-24 kao vazdusnu lansirnu platformu ne cini dobar avion, nego dobra raketa i odlicne dobro isplanirane misije koje se ne mogu ponavljati vise puta na dan.
Ipak veoma efikasno.

Sa druge strane, ako ste pogledali slike kako Zelenski potpisuje Raketu Scalp usred suncanog dana na stajanci lezerno uz pratnju medija i neki stocic pored kao prezentacija poklona sve kao u mirnodobsko vreme. Tih dana/nedelja su Rusi bili u toku pojacanog gadjanja mogucih pista i aerodroma za Su-24 raketevi kalibri i shahedinsu leteli u stotinama na sve strane.

Poenta – ta prezentacija i slikanje Su-24 sa Scalp raketom i Zelenski pored njega njsu bili u Ukrajni vego sa druge strane (NATO) grane.
Ocekivao sam da ce se to desavati ali tek kasnije kad/ako stignu F-16.
Odakle polecu i gde sleću u te ultra low profile misije je strogo poverljiva tajna. Opcija ima na stotine. Veoma rizicno.

Dj

Nemoguce je drzati u tajnosti poletanja tako velikih aviona sa nekog aerodruma jedne NATO zemlje bez da se ve brzo sazna, previse bi ljudi moralo biti ukljuceno u tu pricu i svi bi morali cutati. Celi vazduhoplovni personal doticne zemlje i stanovnistvo u okolini baza odmah bi saznali da se na tom aerodrumu desava nesto cudno, da dolazi nova oprema, da leti nesto nepoznatog zvuka itd. NATO ima preko 30 clanica, bar 5 bi bilo ekstremno nezadovoljne takvim operacijama. Nema sanse. KO bi rizikovao tako nesto, upravo se vodi nepotrebna diskusija o isporuci taurus-a gde u Nemackoj pokusavaju da nadju tehnicko resenje za ogranicavanje dometa. Toliko se pazi da ne dodje do nepotrebne eskalacije. Ali sta vredi, kao i sa ostalim teorijama zavere, veoma ocigledni argumenti protiv nisu dovoljni onima koji „veruju“ nego im cesto jos pojacavaju trip.

Mi

A ocigledan argument da se predsednik lezerno seta oko mete broj jedan tih dana usred talasa rakenih napada i to po suncanom danu bez vedra neba. Be, zurbe i sa ostalim visokim zvanocnicima…. sve to na ukrajinskom aerodromu usred rata. To ima smisla? Ruske rakete nikad nikom nisu pale na glavu do sada? Da li ste videli slike o kojima govorim? Ima ih iz nekoliko uglova samo se ne moze geolocirati.
Niko nije ni rekao da su svi zadovoljni time, ali to je odavno normalno. Ja sam se vec navikao na ideju slicnog koriscenja avijacije. Siva zona se uve kisri ako jedna strana (u ovom slucaju Rusija) ne podvikne i konkretno nesto ne uradi da pokaze nezadovoljsto. A Rusima nije do eskalacije i to se mislim svi slazemo. To je moja (po meni realnal)teorija , a ne teorija zavere.

Dj

@Miloš77

Ja sam elaborirao zasto je to nerealno. Ti avioni verovatno konstantno lete od aerodruma do aerodruma, odnosno gde vec mogu da slete. Nigde ne ostaju duze. Rusi nemaju potrebna tehnicka sredstva da u realnom vremenu otkriju gde je vazduhoplov i smesta napadnu. Zelenski se tu verovatno pojavio kada je i avion sleteo, proveo 15 min, slikao se i zapalio dalje. Ocenjeno je da je rizik prihvatljiv i to je to.

Dj

>> Lepo je videti da ruski leteći šporeti hvataju priključak sa 19-im vekom

Evo jos jedan primer „hvatanja prikljucka“, Mig-29 sa JDAM-ER, dakle, ono sto rusi nisu uspeli za 40+ godina, a to je da na Mig-29 stave neko VZ sredstvo komplikovanije od sacastog lansera i bombi iz 2. svetskog rata, ameri su uspeli u rekordnom roku:

https://i0.wp.com/theaviationist.com/wp-content/uploads/2023/07/Ukraine_JDAM-ER_Storm-Shadow_2.jpg?ssl=1

Mi

Na drugačiji način sagledavam mogućnost ukrajinskog Su-24 da poleće i sleće ponekad sa NATO aerodroma. Evo nekoliko razloga.

1. Prvo, kad kazem NATO, ne mislim na neku dalju zapadnu clanicy, nego iskljucivo Rumuniju, Madjarsku, Slovačku i Polksku. 4 opcije sa desetinama aerodroma koji jos uvek liče na ukrajinske po stilu pista, stajanki, itd.

2. Preletanje do jednog od njih noću, i kacenje Skalp raketa, te promotivno slikanje ujutru po suncanom danu ne mora da se sazna isto kao sto se ne saznaju mnoge druge velike stvari kao sto su doprema svakojakog teskog naoruzanja. Ne govorimo o preletu vanzemaljskog broda nego niski prelet sovjetskog aviona koji nije nista cudno za ko zivi okonaerodroma. Nocu ga ni najizostreniji plane spoteri ne bi skontali niti ocekivali.

3. Što se čuvanja tajne tiče, pa to vidim isto kao i za još daleko veći broj ljudi koji su direktno uključeni u logistiku i transport u Ukrajnu stotine tenkova, radara, raketa i PVO sistema mesečno. Sve se to dobro krije od Rusa i prolazi skoro neometano. Ako se dobro krije od Rusa znači da ne curi u javnost i da imaju sistem.

5. Verujem da je Su‐24 vec isao u NATO zemlje da bi se montirao i testirao sistem za Storm Shadow i Scalp. Verovatno isto i sa Su-27 i MiG-29 sto se JDAM i ARM adaptacija tiče.
Sve je to češće po meni, i Rusi znaju ali se ne bune da ne bude eskalacije.

6. Sve ovo je sa ciljem razvijanja logistike za F-16 koji ako postanu aktivni deo ovog rata, a verovatno hoće ako rat potraje, moraju imati proveren sistem sletanja na aerodrome navedenih NATO clanica. Jedini način da F-16 postigne neki uspeh (a veliki je ulog i vreme) je da ih ima u vecem broju. Ne 5 ili 6 pa gerilskim taktikama kao do sada, nego bar par desetina. Sa manje F-16 nema smisla po meni. Hocu da kazem da, a i pre sam pisao, da ako F-16 stignu u ruke Ukrajinaca onda pocinje aktivno i redovno sletanje u okolne NATO clanice, i ta siva zona se mora proširiti inače ništa of F-16.

7. I dalje mislim da je prevelik i nerealan rizik za predsednika da se tako slikaju usred aktivne potrage za istim.

Nemam kristalnu kuglu ali mi sve mirise da ce ovako biti ako rat potraje do.

Mi

>> “ Mig-29 sa JDAM-ER, dakle, ono sto rusi nisu uspeli za 40+ godina, a to je da na Mig-29 stave neko VZ sredstvo komplikovanije od sacastog lansera“

A šta je onda X-29TE koju i srpski migovi sada imaju? https://tangosix.rs/2022/03/05/kako-je-lovac-postao-visenamenski-borbeni-avion-detalji-novog-naoruzanja-na-premijeri-modernizovanih-mig-ova-29sm/

Rusko vazduhoplovstvo je dizajnirano kao odbrambena grana i zato je daleko manje efikasna od recimo američke AF. Umesto glajd bombi pravili su vodjene rakete i nevodjene bombe i zrna. Kad su skontali u Ukrajni da je daleko jeftinije i efikasnije koristiti jedrece JDAMski modifikacije od X‐29 rakete, napravili su prosle godine adaptaciju svojih bombi za čas, i sad iste prave velike probleme ukrajinskim trupama na frontu.

Dj

@Miloš77

Ta raketa verovatno nikada nije upotrebljena, nema ni jedan plauzibilan dokaz da je ikada lansirana. Mozda ima jedan, ali radi se o ukrajinskom Mig-29 pre rata, ne mogu sad da nadjem. Na WIkipediji postoji jedna (ruska) referenca da je koristena u Siriji i jedna koja kazuje nesto o lansiranju u Ukrajini, ali sa Su-34. Sve u svemu, veoma tanko, za mene spada u domen ruske propagande vise nego sto je funkcionalno, operativno sredstvo. Rusi ne lete Mig-29 uopste u ovome ratu, to nam valjda govori sve.

Da

@Miloš77
Auuuuu decace ala si ti otisao predaleko…Ti okrivljujes neku od clanica NATO da dozvoljava da ukrajinski avioni polecu i slecu sa njihovih aerodroma.Ccc…I to samo zato sto Rusi nisu sposobni dobiti rat protiv jedne siromasne Ukrajine…Ti si sa mastom otisao dalje od ruske najgore propagande i poceo da verujes u to sto je najgore.Poceo sam da budem zabrinut za tvoje zdravlje…

Dj

>> Ti okrivljujes neku od clanica NATO da dozvoljava da ukrajinski avioni polecu i slecu sa njihovih aerodroma

Ma gledaj, to je zvanicna ruska spika po kojoj oni ne ratuju da uniste ukrajinu nego da se kobajagi odbrane od „kolektivnog zapada“. U tu svrhu konstruisu se takve price.

Dr

A kako opisujete MIG 25 (danas MIG 31) koji je takođe napravljen 60- ih godina i za sada jedini na svetu dejstvuje hipersoničnim projektilima. Posle prebega Belenka rekoše Amerikanci i Japanci da je zaostao. Izgleda da nije baš tako

Pe

@Pavle @Yrraf @Simeon
Od ruskih/sovjetskih aviona samo Tu-22M3, Tu-95 i Tu-160 imaju mogucnost da lansiraju ruske krstarece rakete, ne Su-24.
Su-24 kod Rusa nosi gravitacione bombe, imaju nisan, ali je to neprecizno.
Su-24 ima plus-moze da polece sa lose pripremljene piste.
U SSSR nisu imali novaca i tehnickih mogucnosti da po celoj ogromnoj Rusiji prave i odrzavaju piste.
Zato i MiG-29 i Su-24 i drugi avioni u konstrukciji imaju posebne stitnike na ulazu u motor, da motor ne usisava predmete sa piste.
Ovo zapadni avioni nemaju.
Upravo zato Ukrajinci i mogu da menjaju mesto poletanja Su-24 svaki put, i ne polece sa poznatog aerodroma koji Rusi stalno gadjaju.
Kombinacija savrsene zapadne moderne rakete Storm shadow/Scalp koju Rusi ne mogu da obore, i sovjetskih principa poletanja sa neodrzavane piste se pokazalo kao odlican potez.

Vl

Petrovic Dusan,
Vrhunac licemerja je kada neko do juče nazivao sovjetske avione kantama a sada počinje da peva drugu pesmu o njima samo zato što su ti avioni nosači dotičnih aviona (sa njih se samo lansiraju, ne navode).
Postavljanje se i pitanje navodne superiornosti zapadnih aviona kada najmodernije krstareće rakete podjednako uspešno lansiraju i ruski bombarderi iz 60-ih godina prošlog veka. Koja je svrha F35 kada takve rakete lansira avion koji je daleko od nekog stelta a sa elektronikom na nivou tranzistora?

Sv

@Djuka Mig 29 moze da nosi rakete sa vise nacina vodjena a one kh-29 kh-31 i kh-59.Rusi ne koriste mig 29 jer je sovjetsko smece promasene doktrine frontovskog lovca.Od njega je samo gori njegov stariji brat mig-23 mozda i najgori sovjetski avion ikada.Mig-29 kao frontovski lovac niti je zamisljen niti treba da nosi tadasnje sovjetske laserski vodjene fabovke niti vodjene rakete VZ konfiguracije.Ukri lete su-24 i mig 29 ne zato sto vole ili zele nego zato sto moraju.Bar dok ne dodju prvi f-16.

Pe

@Vlad Niste pazljivo procitali, Su-24 je lak plen za zapadne lovce (setimo se obaranja ruskog Su-24 u Turskoj 2015 od strane F-16 Turskog RV).
Kao bombarder Su-24 je zastareo, u Rusiji se zamenjuje sa Su-34, i ruski Su-24 nisu zapazeni u ratu 2022-2023, bar koliko ja citam.
Upravo zapadna tehnologija dala je zivot ovom avionu, a to nije samo raketa, vec i citav modul koji sluzi za lansiranje i navodjenje rakete Scalp.
Bez ovoga, sa tim Su-24 ne moze se nista.

Mi

@Daredevil i djuka
Vama čovek da nacrta kredom prostu logiku ne bi razumeli. Sve sam jasno objasnio zašto šta mislim a vi nastavljat sa pljuvanjem bez ijednog kontra argumenta. Radije vam je logično da se Zelenski šeta i potpisuje za holividske kamere Scalp rakete na Su-24 po suncnim vedrim nebom usred lanca dana ruskih raketnih napada na iste. Radije bi da Ukrajinci dobiju 25-50 komada F-16 I da ih iskljucivo koriste sa teritorije razvaljene Ukrajne gde nijedno poletanje a kamoli sletanje nema 80% solidnu sansu za uspeh. Da ne govirim o stanju tih pista kao fktoru za delikatne Falkone, i koliko bi trajali cak i da ih ne pronadju na sletanju gde je naveca sansa lociranje posle misije.
Ee xa su NATO stratezi i političari tako pametni, odavno bi se zavrsio rat i pored sve ruske brlje.
Vi pljujte a ja cu da pratim situaciju. Videcemo sta ce biti.

Br

Mislim da je sada vec izvesno da ce se rat zavrsiti negde na ovim granicama, kad god to bilo… Najveci uspeh Amerike u skorije doba. Stavili tacku na ubrzani razvoj Evrope i nacinili ih jos vise zavisnim i naterali ih da smanje saradnju sa Kinom, naterali dva slovenska naroda da se biju do iznemoglosti i da uniste ogromnu kolicinu naoruzanja, dok americka vojna industrija, koja je jedan od glavnih stubova njihove ekonomije, radi bolje nego ikada… Jedino sankcije nisu mnogo uspele, ali avaj.

Odgovori
Iv

Ja citam komtar, pa opet jos jednom. Od zaostale sovjetske tehnike i krda, stigosmo so superiorne i izdrzljive. Doduse Dusan sw ogradio. To je zato sto je zapad nabudzio isti. U Ruskim rukama je i dalje leteci krs.
Dusanw, sta bi sa mocnom zapd tehnikom sto gura do Urala brzinom munje?
Niti Rusi imaju cime napred, niti Ukrajina ima snage za ofanzivu. Ovde sw ide lagano na pregovore. Ovaj rat je pokazao 2 stvari. Da zapd tehnika nije bolja od istocne. I da su Rusi imali vojsku za parade samo i da je to vojska koja je sposobna iskljucivo da sw brani. Sto je i sad pokazala u ovoj “ ofanzivi“.
Sve u svemu, zali boze izgubljenih zivota za manje vise nista.

St

I najveci uspeh Rusije bi bio da se rat zavrsi na ovim granicama, i da to proglase pobedom. Sve dalje bobrbene aktivnosti ne idu u korist Rusije jer gube mnogo u svim aspektima, uz minimalne terotorijalne dobitke upitne vrednosti. Realno vise bi im se isplatilo da su milijarde dolara koje su potrosili i izgubili u toku ove intervencije, upumpali u Donbas u sastavu Ukrajine, koji bi se za par godina otcepio nekim referendumom, bez stotina hiljada poginulih ljudi.

Vl

@Branko

Amerika naterala Ruse da napadnu susednu slovensku drzavu, da razaraju i ubijaju tamosnje Slovene, bajkovito opravdanje. Zar prepametni VVP koji igra sah sa Amerima i Zapadom nije mogao to da izbegne subverzivnim metodama i ispod scene postavi prorusku vlast u Kijevu umesto sto je otvoreno zapoceo ogoljenu agresiju?

Yr

@Vlado, Putin nije morao da dovodi pro-rusku vlast u Kijev, sam ju je narod izabrao na izborima 2010. i to kao opoziciju, pa ke i zapad priznao da je Janukovič dobio izbore pošteno. E a onda je taj isti zapad tri godine kasnije nezakonito skinuo tu istu vlast i doveo svoje pudlice (poslušaj malo kako ih je Viktorija Nuland postrojavala i odlučivala ko će na koju poziciju posle puča) i samim tim srušio ustavno-pravni poredak države Ukrajine što je izazvalo građanski rat u kojo su se Rusi uključili zbog sopstvenih strateških interesa naravno da se ne lažemo. Ali granicu zakonitosti je ovde prešao zapad kad je silom promenio vlast bez izbora. Ja koliko se sećam Rusija nije 2004. pučom obarala pro-zapadnu ukrajinsku vlast, a zapad 2013. jeste rusku. E u tome je ogromna razlika ali se svi bi pravite ludi pa vam istorija počinje u februaru 2022. samo ima nas koji pamtimo ipak šta se dešavalo i ko je i kada sve ovo zakuvao.

Dj

@Yrraf

Od pocetka pa do kraja ruska propaganda. Janukovic je pod pritiskom odbio da potpise vec dogovoren sporazum o asocijaciji sa EU (zasto bi pregovarao sa EU kada je po tvome bio ruski covek), taj iznenadni prekid i otklon od unije izazvao je ljude da izadju na ulice, nikakav zapad. Rusija je onda preko svojih ljudi organizovala pobune po ukrajinskim regijama zatrovanim ruskom medijskom propagandom. Interesantno je da si ti taj koji kobajagi sve pamti a zaboravio si spomenuti taj sitni detalj o otkazivanju ugovora sa EU? Kako to? Uzgred, ni jedan ukrajinski predsednik nije bio narocito proruski, niti je ukrajinskim oligarsima ogovarala konkurencija ruskih. u zadnjih 25 godina Ukrajina je imala 4-5 ljudi na celu a za to vreme u Rusiji vlada samo jedan covek koji je najlepsi najveci, najzdravili, najpametniji. Nema taj u Evropi izvan Rusije dosta obozavalaca, nesto po Srbiji, Madjarskoj, po neki u Moldaviji. Rusija je napala Ukrajinu jer njenom rezimu ne odgovara demokratski razvoj Ukrajine u pravnu drzavu i njena integracija u evropski svet. Los je to primer za ruske gradjane-kmetove kako se moze i drugacije a ne samo na putinski nacin.

Yr

@Djuka

Odbio je da potpiše ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jer mu je Rusija zvanično ponudila 15 milijardi evra finansijske pomoći a EU oko 800 miliona. U pravu si Janukovič nije bio pro-ruski čovek već je balansirao i gledao da izvuče najbolje za Ukrajinu. Probao da balansira i izvlači pare, što je u njihovom geostrateškom položaju najpametnije. Janukovič je bio u trećoj godini petogodišnjeg mandata, kad su krenuli protesti, ponudio je izbore u maju 2014. godine. Ako je narod bio za potpisivanje SSP-a opozicija je mogla da sačeka maj, da ga razbuca na izborima i potpiše taj sporazum. SAD su otvoreno učestvovale u celoj papazjaniji, najviši predstavnici administracije lično su bili u kontaktu sa pučistima i o tome postoje jasni dokazi. Ako su bili sigurni u volju naroda mogli su ga pobediti na izborima i stvar bi bila gotova, ali očigledno nisu bili sigurni u pobedu pa su pribegli puču i gurnuli državu u propast. Ukrajina je jako politički podeljeno društvo i na tim izborima 2010. praktično su bili pola pola pro-zapadni i pro-ruski. Reći da je narod bio u velikoj večini za jedno ili drugo je prosto laž. U takvoj atmosferi izvoditi puč i menjati legitimnu vlast je ekstremni debilizam a SAD su to uradile i posledice vidimo i danas. Ko misli da bi prosečni stanovnik Donjecka trpeo banderine sledbenike na vlasti koji mu brane maternji jezik a na vlast su došli ilegalno taj nema veze sa životom. Isto kao što prosečan stanovnik Lavova vrv. obrnuto, zapalio bi državu da su Rusi pučom doveli svog čoveka. Da dobro pamtim odbijanje sporazuma, i da dobro pamtim da je ta politička kriza mogla da se reši prevremenim izborima u maju ali je američka administracija zapalila Ukrajinu i najveći je krivac za ovo krvoproliće. A Rusi gledaju svoju korist, kao što SAD ni pod kojim uslovima ne bi pristala da Rusija ili Kina mimo volje naroda i mimo izbora postavljaju svog predsednika u Meksiku ili Kanadi i uvače ih u svoj vojni savez, isto to neće trpeti ni Rusi. I to sam znao i ja i ti i svako ko ima dva i po grama mozga i osnovno poznavanje politike i geostrategije.

Dj

@Yrraf

Kao i uvek Rusija pokusava neku drzavu potkupiti navodno jeftinim energentima, u stvari je takav deal uvek uvod u politicku zavisnost. 15 milijardi su za Ukrajinu kikiriki. Kako god, vecina stanovnistva je ocenila da im je dosta putinove nafte, gasa i njegovih danajskih darova, hteli su da isprobaju malo kako bi islo sa EU. Rusiji je to bilo neprihvaltljivo jer joj Ukrajina treba za obnovu imperije.

Mi

Cuj Rusija ponudila Ukrajini 15 milijardi i to je razlog zasto je Janukovic samostalno bez pristanka gradjana odbio priblizavanje EU.
Pa Hrvatska sa 10 puta mamje stanovnika je od te EU dobila 20 milijardi, eto koliko Ukrajini znaci pisljivih ruskih 15!

Dj

@Mislav

Bio je to nekakav paket u poslednjem trenutku kao kontra EU. Malo pretnje, malo krediti, malo jeftina nafta i gas. To je jedini nacin na koji Rusija moze drzati zemlje u svojoj sferi uticaja. Da korumpira elitu i ponudi mito stanovnistvu. Na to obicno padaju penizoneri i ostala beda kojima su nafta i gar vrhunac blagostanja. Janukovic je uvek igrao nekako izmedju, nema sanse da je bio full ruski covek. I naravno, 15 milijardi su za drzavu od tada 43 miliona kikiriki, pogledajte koja je sredstva dobila Grcka da se izvuce par godina pre toga.

Pe

@Ivkos
Danas je 85% Ukrajine slobodno, ne postoji sansa da Ukrajina izgubi svoju drzavnost, a upravo to je bio cilj Ruske agresije-potpuna okupacija Ukrajine koja bi postala jedna pokrajina Rusije.
Ovo i jeste pobeda Ukrajine, a u mnogom je zapadno naoruzanje doprinelo pobedi, samo obaranje Kindzala nad Kijevom, ili HIMARS koji je zaustavio Ruse 2022 koliko znace?
Ni u jednom momentu nije bilo reci i „napredovanju Ukrajine do Urala“, agresor je ovde Rusija,ne obrnuto.

op

Ukrajina ostaje bez raketa, a i samih sistema iz doba SSSRa, tako da moraju da se oslone na zapadne sisteme koji su malobrojni i diskutabilne efikasnosti. Ruska strana ni jednom nije pokušala da očisti makar deo fronta na kome bi avijacija kako po širini, a tako i po dubini slobodno dejstvovala. Imam utisak da nisu sposobni za ozbiljniju SEAD operaciju. Ovaj britanski sistem deluje smešno u odnosu na ruske Pantsir ili Tor. Čak mi ozbiljnije deluje naš PASARS. Ako Rusi probiju kod Kupjanska i Harkova mogli bi do kraja godine da izađu na Dnjepar, a onda bi ciljeve u Kijevu mogli da gađaju artiljerijom…

Odgovori
Si

Реалност је да Украјинска територијална пво једноставно не може да заштити стратешки важне циљеве у дубини своје територије .Још гора је ситуција са трупном пво која минимално покрива јединице како на првој линији тако и резерве у позадини прве линије .

Odgovori
Do

Ocigledno da je stanje posledica istopljene sssr tehnike koju su Ukrajinci imali aktivno na skldistima i iz donacija!! Ovo Ameri sto krpe em je malo em upitnog efekta posto nije uvezano u slojevit sistem odbrane!

Uspeh Ukrajinaca jeste sto drze avione podalje od dubine teritorije ali tu sem pvo ulogu igra i slaba opcija Rusa u smislu dopune goriva u vazduhu pokrivanja tih sistema itd itd posto je Ukrajina ogromna zemlja a Rusi nemaju logistiku da im avioni budu u vazduhu po 10h!! Tu npr Ameri imaju nerealno veliku prednost i uhodanu doktrinu!!

Zapadni sistemi kao sto se i vidi, cim pridju liniji gore mozda cak i bolje od ruskih! Podatke o osetljivosti kvarovima u surovim uslovima necemo nikada ni saznati!! Setimo se Patriota i promasaja 90tih u Iraku hehe

Odgovori
Vl

Rusi pokusavaju da pritiskom na okolinu Kupjanska privuku deo ukrajinskih snaga sa juga, ocito ne ide bas dobro zaustavljanje ofanzive dole kako se javno prica. Sto se tice projektila Storm Shadow/Scalp EG pored vec odavno uhodanog Himarsa masakriraju rusku logistiku, a tek treba da dodju nemacki Taurus i na koncu kapitalac ATACMS, ne bas prijatno stanje za agresorske snage. Za PVO sisteme tek nema zime koji su dobrano neutralisali Kalibre i Kindzale.

Odgovori
Do

Iskreno pre ce biti da Rusi pripremaju udar fa do zime vrate deo Harkovske oblasti sa opet vrate pritisak na donbas i resavanje tog pravca!! Realno je da kada kljoknu Ukri da ameri bace peskir i otvore pregovore ali iskreno se nadam da Rusi to nece ni 5 para da daju

Vl

Harkivska oblast bez Harkiva i vecih gradova sa sumama i livadama ne vredi puno, a to je za ruske snage sf. Rusi vise nemaju mogucnosti da osvoje iole veci grad koji je iznad nivoa sela. Avdijevku, Mariniku i Vuhledar neuspesno osvajaju godinu i po, a cak ni Bahmut za koji su izgubili desetine hiljada ljudi nisu do kraja zauzeli. Rusima jasno sada odgovaraju pregovori i primirje, ali oni se sami ne pitaju oko toga.

Si

Далеко од тога да су у харковској области само шуме и ливаде .Највећа нафтна поља Украјине су у тој области а да не говоримо колики је удео у идустрије .Веома значајна област од преко 30 хиљада квадратних километара .

Pe

@Vlado Svega par dana kasnije Rusi su odbijeni od Kupjanska, nema od toga nista.
Rusija nece provoditi nove ofanzive jer nemaju snage, i pokusavaju da dobiju primirje da bi jedno 10-20 godina obnavljali vojsku.

Vl

Najveca ukrajinska nalazista nafte su u zapadnoj Ukrajini. Harkivska oblast sa gradovima je za trenutno rusko stanje nemoguca misija za okupiranje. Bili su pod Harkivom, potuceni su i tesko da ce se opet vracati.

Odgovori
Si

То шта је немогућа мисија тешко да ми можемо да процењујемо поготово кроз коментаре.А велики део рудног богаства укључујући нафту ,гас ,гвожђе и угаљ су преко Дњепра у источној Украјини .Једино ако га неко није у међувремену преместио .

Pe

@Sima Rusi vise ne ugrozavaju drzavnosti Ukrajine, nemaju ni obucenih i opremljenih vojnika da provode ofanzive.Cak i od malog Kupjanska su odbaceni za par dana, kakav Harkov.
Za pripremu novih jedinica i proizvodnju i kupovinu savremene vojne opreme Rusima treba jedno 20-30 godina mira i ekonimskog blagostanja.Zato i pokusavaju da nagovore zapad na primirje i zadrze Krim i okupirane oblasti juga Ukrajine.
Svakako to nije bio razlog ulaska u totalni rat u 2022, Putin je hteo da „proguta“ Ukrajinu, a ne da zauzme Marijupolj i Bahmut.

Ma

Ovaj rat je ogroman poraz za Rusiju, pored smešno malih osvajanja koje grčevito BRANE, u NATO ruke je pala sva najmodernija ruska vojno tehnička oprema.
Hiljade tenkova nije pomoglo da zauzme susednu državu, ali davali utisak da mogu u tri dana do Lamanša.

Odgovori
Na

Pa kako sad ovo ?!?! Pa meni su strucnjaci, zapadni mediji i svi redom rekli da Rusi gube rat, da nemaju municije ni tenkove ni nista i da samo asove imaju. Pa sta se desilo ne razumem…

Izgleda da su Rusi naostrili asove…

Odgovori
Mi

Pa izbili su Rusi na Lamans. A cekaj nisu ali hoce cim Dnjepar predju. Samo prije Dnjepra moraju i Harkivsku oblast da zauzmu. Ma sjajno im ide..

Th

@NaBerlin
Pa i nemaju kad moraju u borbu uvest prastare T-55ice. Ako vako
nastanu vade T-34orke. Moraju dronove od Irana kupovat. Poceli
od Severne Koreje kupovat municiju. Ukrajinci su navodno zarobili
rakete od 122mm Severno Korejske produkcije. Nisu bili zadovoljni
sa njom. Jako lose i opasne po upotrebi. De su te mocne T-14 ?
Vagner trupe desetkovane kao Cecenski TikTok-ratnici. Sta cekaju ?
Zimu ?
Znaju Ukrajinci i ostatak normalnog sveta sta sleda ako se front probije. Ti bednici ce u panici koristit takticne nuklearne rakete.

Dj

Na Berlin? Ides ti „na Berlin'“ prijatelju ali da cistis usrane toalete i saljes kintu kuci da ti deca ne umru od gladi, jer ti Putin nije uspeo obezbediti da zivis ko covek u svojoj zemlji.

Bu

Pa zar nisu Javelini bili „game changer“? A nee, ipak Cezar haubice? Ne, a? A onda americki HIMARS? A ni to znaci. Dobro a Leopard tenkovi su sigurno sve „preokrenuli“? Ni to, a? A „kontraofEnziva“? Slabo. Ma dobro, ionako Rusi nemaju vise municije, tenkova i topova a vojska je gladna. Kako sad ne ni to? Ma dobro, sad ce rakete da budu „game changer“, pa posle F16 i tako dalje.

U medjuvremenu izginulo oko 350.000 ukrajinaca. Al sta Zapad briga za ukrajince, pa sami se nude da budu topovsko meso. I tako dalje . . . .

Odgovori
Mi

Pa jesu bili game changer Javelini i HIMARS prosle godine. NATO donacije i sto je jos vaznije generalno podrska je rezultiralo totalno propalom ruskom SVO u 2022. Itekako je game bio changed za Ruse. Big time. Da nije bilo pomoci, rat bi bio zavrsen do leta 2022 jer bi se Ukrajinci jednostavno predali. Ali kad ti neko obeca svu podrsku, i upumpa 100 milijardi dolara za godinuni po u napruzanju, o da imamo to sto imamo danas.
To sto neki komentarisu da ce ovo ili ono spwcificno oruzije da izbaci Ruse iz Ukrajne i povrati Krim su deciji snovi. Suprotno se desava zadnjih dana.

Mi

Ako je Ukrajinaca izginulo 350.000 onda je rusa 4 miliona! Odvadi malo, previse je.

Dj

Rusofili samo o smrti, ratu, poginulima, agresiji. To je jedna mracnjacka, nekrofilska ideologija u kojoj nema mesta ni za sta pozitivno, lepo kreativno. Otua verovatno te neke stotine hiljada mrtvih ukrajinaca, obozavanje oruzija za masovno unistenje i slicne grozote.

Am

@Djuka a na koliko ti procenjujes broj stradalih? 500 dana X 30 (NATO 1999) = 15.000

Potpuno je nemoguce da na onolikom ratistu prosek nije 200, sto znaci 100.000 vojnika

Pe

@Milos77 „suprotno se dogadja“ prosle nedelje Ukrajina zauzela Staromajirskoe.
Juce Urazhajnoe i Robotino.
Zanimljivo da isti ljudi koji su bilo u ekstazi kad je Wagner zauzeo mali Soledar, danas namerno precutkuju svaki dalji prodor Ukrajine prema Azovskom moru, a oni uporno idu u tom pravcu.

Р

Е кад се сетим да нама за време бомбардовања Србије од стране НАТО-а Руси нису хтели да испоруче ни онај један С-300 који смо тражили да се неби замерали Западу, а гле ти шта они сад и колико испоручују Украјини!?
Друго је што ни тај један С-300 нама неби много помогао, и вероватно би био брзо уништен – то није поента мога комента већ ово мерило поступања силног и лицемерног Запада.
Кренули су пузећи на Русију злоупотребљавајући почетне нестабилности у Украјини, али нико није луд да то не види, поготову они којих се то тиче – Руси – а оних који се праве блесави увек има.
Мислим да ће Руси сачекати и те Ф-авионе да уђу у окршај са њима, да виде какви су, па тек онда иде прекид рата – а шта ће бити и како то нико не зна, то одлукчује најчестће тренутно стање на терену.

Odgovori
Re

Uspeli su Rusi da se konsoliduju posle početnih dobijenih batina.Sad je već jasno da Ukrajina gubi rat,Dnjepar je buduća granica a ostatak Ukrajine demilitirizovan.Kompromisa tu nema.Medjutim biće veoma vrelo u Africi.Tu Rusi bez Kineza nemogu izaći na kraj sa zapadom.Kao što se zapad preračunao u Ukrajini moguće je da se i Rusi u Africi preračunaju.Vreme će pokazati.

Odgovori
Iv

Pozdrav svima, ako neko zna, pitanje za urednika Tango Six i sve prisutne, rat u Ukrajini, bilo je vesti da su Rusi gađali zemaljske ciljeve raketama S-300 a danas da su Ukri gađali Krimski most raketama S-200. Da li se mislilo na PVO sisteme SAM-10 i SAM-5 po NATO oznakama ili su to neli Z-Z. Ako su PVO kako je moguće nišaniti zemaljske ciljeve?

Odgovori
Ve

Rusi su dugo krili i negirali da je S-300 projektovan za gađanje i zemaljskih ciljeva. Isto kao što NATO danas tvrdi da je Aegis u Rumuniji i Poljskoj „samo odbrambeni sistem“.

PS

Nije S-300 projektovan za gađanje ciljeva na zemlji, ali ima poseban mod za to. Kao neku krajnju meru. Kao što ga imaju i stare Neve. Ali kako im bojeva glava i navodjenje nisu namenski za ZZ dejstva to ima vrlo ograničenu upotrebu. S-200 mislim da nema poseban mod i da je to gađanje ko zna kako izvedeno. Uredništvo portala može više da napiše.

Fe

@Ivan KŠ

Zemaljske ciljeve raketama S300 nisu gađali Rusi nego su to ukrajinske rakete koje nad gradovima progone niskoleteće krstareće rakete pa slučajno završe u nekoj zgradi. Bilo je i slučajnih pogodaka raketa IRIS-T i Buk u zgrade, bojeve glave su im bitno manje, i šteta koju naprave vidno manja.

Nekritičko prenošenje ukrajinskog narativa namenjenog za domaću upotrebu ne mora da rezultira u stvaranju previše realistične slike zbivanja u Ukrajini. Mnogo pita se zbog toga ovde diskutovalo i nudila razna objašnjenja za nešto što se nikada nije dogodilo.

Du

Čitam komentare i čudim se sam sebi zašto se uopšte bakćem sa time.
Jadna ova Srbija puna znalaca,vojnih stratega,analitičara……..
Mrzite jedni druge i nazivate jedni druge Rusofili,Natofili i pljujete jedni druge….a zašto???????????
Navijate kao da je utakmica u pitanju.
Ne znate sijalicu da zamenite,a bavite se stvarima o kojima nemate pojma…
Ukrajina kao država je ostala bez broja stanovnika koliko je brojala bivša SFRJ.
Raseljenih na milione koji se nikada neće vratiti,otcepljenih na milione koji nikada neće priznati Ukrajinsku vlast ili obrnuto.
Od preko 40 miliona stanovnika imaju oko 20 miliona.
Pravi smisao,cilj i dogovor ovoga rata ljudi kao mi nikada nećemo saznati.
A vi ovde hoćete međusobno da zaratite zbog čega?
Vređate se i pljujete zašto?
Da li ste i jedni i drugi bili ovako grlati kada su Ameri jurišali na Koreju,Vijetnam,Avganistan,Libiju,Siriju,Srbiju i kuda sve ne?
Kada su Rusi jurišali na Čečeniju i kuda sve ne?
Strašno je biti Američki neprijatelj,ali je pogubno biti Američki prijatelj.
Koga Rusi brane a Kinezi hrane,taj je nadrljao.
Kad naučimo i shvatimo da velike sile samo gledaju intres preko malih naroda,onda će nam biti bolje.
Kada su Amerika,Evropa i Britanija žele dobro Balkanskim narodima?
Kada je Rusija u suštini pomogla Balkanskim narodima?
Izuzmite lični gest ruskoga cara,već pitam za Američke i Ruske političke intrese?!??

Odgovori
Dj

>> Da li ste i jedni i drugi bili ovako grlati kada su Ameri jurišali na Koreju,Vijetnam,Avganistan,Libiju,Siriju,Srbiju i kuda sve ne?

USA nije nikada potkacila nikoga ko to nije debelo zasluzio!

Pe

@Dušan
Samo u prvom naletu britanskih bombardera Lancaster na Nemacku, baceno je vise tona eksploziva nego sto je Rusija raketama dostavila na Ukrajinu od pocetka rata do danas.
Rakete nose i gorivo i motor, nemaju toliko eksploziva.Rusi ne mogu da bombarduju Ukrajinu jer bi svaki ruski bombarder bio oboren zbog odlicnog slojevitog PVO Ukrajine.
Tako da price o „razrusenoj Ukrajini“ nisu istina.Ukrajina nije izgubila taj broj stanovnika, i veci deo zemlje je siguran.
Gubitci u ratu su izmedju 0,25 i 0,5 procenata, sto jeste tragicno, ali beznacajno za dalje postojanje Ukrajine. (Srbija je izgubila 30% 1914-1918 pa postojimo).

Va

Pomagala je u WW1 koliko se sećam,gurnula je dodatno oružje i ubrzo ušla u sukob koji je skupo koštao Rusiju pa do pretnje da će napustiti front ako ne krene sa prevozom Srba na Krf gde su Italijani odbijali da to urade sve do Ruske depeše pa su Francuzi uradili uz Rusku nadoknadu na frontu ! Pa u WW2 delom se prošli i razdrndali Nemce na delovima fronta kroz Beograd pa severno gde bi partizani imali teškoće sa frontovskim ratom na otvoreno jer nije bio njihov stil borbe ,jer znam kako mi se deda proveo u 12 Vojvodjansku na Batini da nije bilo Rusa teško bi prošli,ko što su se naši komesari čudilo Nemci pucaju iz zemlje iz rovova na Sremskom frontu ,a koristili su periskopske nišane ! I na kraju zaobišao nas je Varšavski pakt ,Titov, NE je bila samo farsa sve je već bilo dogovoreno. Ne trebaju nam Rusi isto tako nije nas ni zapad mazio,više smo stradali od savezničkih bombi nego Nemačkih,šta više sam se začudio koliko je i manjih mesta poput Alibunara stradalo od bombi saveznika gde je zabeleženo i napadi Mustanga P-51 na civile ne zna se zašto ! Miloš Obrenović je vodio pametnu politiku Rusija ok,ali daleko nam je q Austrija nam je najbliža sila na koju se oslanjamo sve je promenjeno dolaskom Karadjordjevića ! U prevodu Rusija osima što su hteli da nameste veliki Bugarsku kao i interesnu sveru na Balkan nikada nisu imali jako uporište ovde a sve ostalo je u opisu da smo sami sebi Balkanci najteži ,umesto da smo bili složni ,mada geolokacija je donela mnogo toga da do toga dodje !

ja

За Djuka
“USA nije nikada potkacila nikoga ko to nije debelo zasluzio!”
Да ли сте Ви ово озбиљно написали??!! Јесте ли размислили шта сте написали??!! Или сте написали да тролујете и распаљујете ватру међу коментаторима на сајту??!! Дакле по Вама каубоји су ти који имају право да иду по свету и одређују ко је шта заслужио и да убијају људе и разарају земље како се њима ћефне. Збогом међународно право и збогом памети.

ww

Apsurd nad apsurdima. Ukrajinci danas lete više nego prije početka rata…. Druga sila na svijetu malo morgen

Odgovori
Pa

F22
Staristicki gledano, po ukupnom broju letova, po broku letova po pilotu, po broju letelica koje se koriste, po sbb kbb…?
Koliko su leteli pre rata?
Koja je druga sila na svetu?
Barem jedan odgovor? Gde je strike eagle nestao..

ww

Pavle,
nisam ti ja kriv što „tvoji“ gube pa tako da nema potrebe nervozu istresati na mene. Odgovore na pitanja možeš pronaći u par klikova iz javno dostupnih dokumenata objavljenih na web stranicama vlade ukrajine (podaci prije početka rata) te na temelju neovisnih izvora nakon početka rata. Ne moraš ni znati ukrajinski, google prevoditelj ga u 99% slučajeva prevede na hrvatski ili engleski u pravom duhu jezika te je moguće pročitati s razumijevanjem.
Ne znam na što misliš pod „strike eagle“? Na američki avion F15? Koliko je meni poznato, ukrajina ne posjeduje te tipove, niti je ijedna država koja ih ima na bilo koji način uključena u rat. Naravno pod uključena u rat se ne podrazumijeva prodavanje vojne opreme i informacija međunarodno priznatoj državi

Dr

Nema ni u izveštaju ni u komentarima ( odmah da kažem da nisam baš sve pročitao) o uništenju 7 oklopnih vozila Ukrajinske vojske od strane jedne posade Ruskog tenka što je veliki uspeh,naravno ako je snimak verodostojan

Odgovori
Sv

Vjerodostojan je snimak.

Ma

Biće Interesantno videti šta su Rusi izložili od zarobljene zapadne tehnike prvenstveno zarobljenog oklopa na upravo otvorenom Armija 2023, tj na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2023“ , al to tek za koji dan. Najave i očekivanja su velika, sad šta je tu sve od opreme, videćemo.

Odgovori
Sv

Javeline MAM-C/L NLAW,BREADLY LEOPARD itd…

Mi

Upravo danas objavljen snimak kako Himars unistava 4 Msta haubice. Mozda njih izloze.

Odgovori
Ve

Svaki put kad otvorim komentare na TangoSix vidim gomilu ljudi koji navijaju za zapad i “zapadne vrednosti”.

Ne razumem da li stvarno želite svet u kome se sve meri samo novcem? Gde je svako samo sebi bitan?

Da li su ovi koji navijaju za zapad naši neiskusni omladinci, organizovani botovi… ili su stvarno zaslepljeni zapadnom propagandom?
Ne znaju ko je Edvard Berne i misle da “doručak treba da bude jak kako bi izgurao ceo dan”?…

Odgovori
Dj

>> Ne razumem da li stvarno želite svet u kome se sve meri samo novcem?

Haha, kakav post, sreca tvoja pa u ruskom & srbskom svetu novac nema neki narocit znacaj nego je sve u duhovnim vrednostima :-)

Fe

Uništen je još jedan ukrajinski sistem S-300P kod Nikolajeva. Sudeći po detonacijama raketa na zemlji moguće da je bila i cela baterija, više od jednog lansera je eksplodiralo.
https://twitter.com/narrative_hole/status/1691112982816882688?s=20

Odgovori
Da

Kako je pocelo ne pise se dobro Rusima.Rublja nikad slabija, danas je 108,50 rubalja jedan Euro a cene skacu u Rusiji kao nenormalne dok se ljudi po EU i SAD sve vise zaposljavaju u namenskim industrijama gde prave jos granata i municije.Em su povecali zaposlenost na Zapadu em Rusija je izgubila rat,tacnije Putin je izgubio rat jer nisu svi Rusi za rat sa svojom zapadnom rodbinom iz Ukrajine.Za ukrajinsku PVO ne brinem,imaju dovoljno municije i imace jer nije nikakav problem napraviti negde u Poljskoj rakete za S-300 , obzirom da su Amerikanci jedini koji su uspeli da na ruske krseve od aviona integrisu krstarece rakete tipa Storm Shadow,Scalp a uskoro i Taurus.Takodje i HARM anti radarske rakete.Dokaz da su Amerikanci broj 1 na svetu.Sto se tice stanja na terenu, vidimo duboke prodore ukrajinske vojske u oblasti Zaporozja,tacnije deo ka Berdijansku gde su probili prvu liniju ruske odbrane zauzimajuci dva gradica,Staromajorske i Uroznaje gde su ruske snage imale ogromne gubitke te se sada vodi bitka za Bezanie gde ruska vojska takodje posustaje.Zbog toga ruski generalstab pokusava da skrene paznju i odvoji deo snaga ukrajinske vojske ka severoistoku u reonu Kupjsnska i Kremine gde su napredovali jedan kilometar i zaustavljeni bili,da bi bili opet potisnuti u nekim reonima nazad.Dokaz da se na jugu Rusima ne pise dobro.Takodje, Ukrajinske snage su usle u strateski bitni gradic Robotine iz koga isteruju ruske snage a stigli su istocno i do Verbove sto je veliki uspeh obzirom kakve prepreke su postavili ruski inzinjeri i koliko je sve to minirano od strane Rusa.Sto se tice mostobrana u Hersonskoj regiji koji su uspostavili Ukrajinci na levoj obali reke Dnjepar,valja reci da su ukrajinski specijalci prosirili teritoriju te su usli i u gradic Novi Kozacki gde su pre toga zarobili ruskog majora Tomova i citavu jedinicu ruske vojske,dok je Major Tomov bio zaduzen za odbranu leve strane reke Dnjepar.Takodje,desio se veliki udar na Krimu,ukrajinska artiljerija je HIMARS sistemima pogodila ruski aerodrom kod Sevastopolja i unistila sedam ili osam borbenih aviona.Napadi na Kercki most se nastavljaju kao po obicaju ne dozvoljavajuci rusko snabdevanje jedinica.Inace, Ukrajincima skidam kapu kako se bore, obzirom da na pocetku rata nisu imali skoro nista od ovog naoruzanja koje im NATO i SAD daju na kasicicu.Obzirom kakvo je stanje sveobuhvatno, Rusija jeste izgubila rat,jedinice su joj ostale na terenu u podredjenom polozaju u odnosu na ukrajinske koje su odlicno motivisane jer brane svoju zemlju,tako da ocekujem povlacenje ruskih snaga iz Hersonskog regiona,iz Zaporozja do nove godine dok ce ostatak ruske posrnule vojske ostati u Luganskoj i Donbaskoj oblasti da pokusaju da odbrane te regije…

Odgovori
Ve

Cene u Rusiji. I pored divljanja cena sve je jeftinije nego u Srbiji. Srbija je skuplja čak i od Engleske!

https://www.youtube.com/watch?v=Krol-dRN8oU

Ve

I pored divljanja cena u Rusiji, sve je jeftinije nego u Srbiji. Čak je i engleska jeftinija od Srbije!

https://www.youtube.com/watch?v=Krol-dRN8oU

Pe

@Veselin
Jaoj, ako nesto u Rusiji ne valja, to je kvalitet namirnica, kao i odnos cena prehrambenih namirnoca i zarada.
To ce Vam reci ko god da je ziveo bilo gde u Rusiji
Rusi u Srbiji zahvaljuju Bogu sto prvi put u zivotu kupiju vrhunsko meso i kvalitetno voce i povrce za delic cene u Rusiji, presrecni su.

Va

Daredevil Nije nigde problem namestiti rakete S-300 ? I ono sanjaš da je WW2 pa Evropa se pretvorila u fabriku oružja a kada okreneš jedan Bundesver muči muku da dogura do 200 000 vojnog osoblja sa sve opremom koja pola ne radi pa više rade servisi nego fabrike oružja ? ! Ukrajinski prodori od zauzimanjeoar seoceta ? Zanimljivo jako ……

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor