Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024

[VIDEO] Pratnja do sletanja u Niš: MiG-ovi 29 srpskog RV i PVO snimljeni iz američkog KC-135 Stratotankera

20. jun 2024

Mađarska nastavlja da modernizuje svoju PVO: Prikazan prvi mobilni 3D AESA radarski sistem EL/M-2084, planiraju drugu eskadrilu borbenih aviona Gripen

20. jun 2024

[Eurosatori 2024] Kompanija Jugoimport-SDPR prikazala najaktuelnije proizvode srpske odbrambene industrije

19. jun 2024

[ANALIZA] Kosovo prikazalo besposadne letelice Bajraktar, Đakovica ipak glavna avio-baza, nastavlja se obuka za pilote helikoptera u Albaniji

18. jun 2024

[Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

14. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

14. jun 2024

RV i PVO Vojske Srbije izvelo vežbu uz primenu elektronskog ometanja: Divizion u Kragujevcu najverovatnije dobio sistem FK-3 kao i HQ-17AE

12. jun 2024
[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije
Prvi let Mi-35P je prvo bio najavljen za januar, potom za mart / Foto: Ministarstvo odbrane

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

Kako Tango Six saznaje, danas je sa aerodroma fabrike ‘‘Utva‘‘ u Pančevu poleteo prvi desantno-jurišni helikopter Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra. Najverovatnije da je reč o prvim probnim letovima nakon remonta.

Podsetimo, Tango Six je prvi javio da je 19. novembra prošle godine počela isporuka svih 11 kiparskih Mi-35P. Letelice su isporučene transportnim avionima u tri leta, a prvi put su javno prikazani samo četiri dana kasnije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada izjavio da će prvih 6 helikoptera poleteti do kraja januara, a preostalih 5 do kraja leta 2024. On je takođe kazao da su helikopteri „pola plaćeni“ Kipru artiklima srpske namenske industrije (samohodne haubice, oklopna vozila i raketna artiljerija). Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je tada ocenio da je dil sa Kiprom „prilično povoljan“.

RV i PVO Vojske Srbije trenutno raspolaže sa 15 helikoptera Mi-35, 4 savremenija Mi-35M su isporučena 2019. godine. 11 bivših kiparskih Mi-35P su proizvedeni 2001. godine, a njihov životni vek ističe 2026. godine.

Nakon potrebnog remonta koji je sada u toku životni vek im se može produžiti bar do 2036. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Jo

Bravo! Samo da budu isto (tamno-sivo) ofarbani!

Odgovori
Ma

Super!Da tako bude i za Miraže 2000…

Nu

Samo Gas..i sada pravac Kina po 5.generaciju i po jos PVO sistema..

Iv

Nadam se da će sve da ih remontuju i da ih koriste.

Odgovori
ma

Koje ce im biti registracije?

Va

Reg će biti od KANTA1 do KANTA 16.

Dj

КРШ0 do КРШ15

Br

Jos malo da ogreje sunce i ne mora da menjamo maskirnu saru.

Odgovori
Do

radni konji…jesu fasova vlagu i so zbog mora ..ali dobre rage

Odgovori
Vl

Aluminijumu više šteti pesek nego vlaga i so ali hajde…

Ne

Ako sam dobro razumeo za vise od 6 meseci je remontovan jedan? Znaci do 2030. cemo ih imati sve. Masala! Cekamo „prikaz“ tog jednog. Pricajte vi sta hocete, ali brzo prodje 5 godina . . . . .

Odgovori
Pe

I na sve to prevazidjen koncept helikoptera odavno.

Vl

Nemoguće je da se u istom periodu remontuje više od jedne letelice.
Prosto nemoguće.

Mi

Prvi uvek ide najsporije, pa se proces razradi.. Tako ide uvek. Dobar posao nasih da kod nas sredjuju takve masine. Odlična platforma.
Moze se na takvu letelicu svasa moderno nakačiti od senzora do oruzija.

Sr

Sve ce to završiti u Ukrajini kao sto završavaju municija i rakete od srpske namenske industrije.Samo vise se Rusi ne prave boravi i ludi,doci ce na red i te isporuke.

PS

@Srboljub
Naravno da neće završiti tamo. Rusi su i do sad mogli da ih presretnu kako im volja jer Srbija ništa direktno nije prodala i ne tiče je se da li je uništeno kad napusti zemlju.

A remont ovih mašina apsolutno nije moguć bez podrške Rusije jer mi osvojen remont za njih nismo nikad ni imali. Nije to auto pa teraš kod komšije mehaničara. Ili optužujete Ruse da su glupi što tu podršku daju?

Ne

Ko remontuje helikoptere?

Ba

Odlično!

Odgovori
Ne

Juče i danas su sve vreme leteli iznad Pančeva ,da li jedan te isti ili neki drugi ,bilo je nemoguce utvrditi .Pozdrav

Re

Oho lepa vest.Ako naši rade remont to je još bolja vest.Biće bar jedna puna eskadrila,bitno je da ih naši piloti što više lete.E sad šta je sve sa njima stiglo od opreme i naoružanja možemo samo da nagadjamo,valjda će ih osposobiti i za noćno letenje ako već nemaju tu mogućnost.Uostalom videćemo,samo nek se radi.

Odgovori
Bo

Helikopteti su jos na Kipru modernizovani da lete nocu, ali nisu mogli da gadjaju nocu. Sada uz ovu modernizaciju ce dobiti i tu sposobnost.

Re

Boban

Hvala na objašnjenju,pisano je na ovom portalu nešto o tome.Svakako bi bilo glupo da u današnje vreme nema tu mogućnost kada se uglavnom noću i vrše takve operacije.

Bo

Pozdrav i svako dobro!

Ne

Prilično povoljan deal ?
Odličan deal !
Mi – 35 pravi work horse i čestitke na poslu.

Eh da , naši istrunuli na kiši , suncu , snijegu.

Odgovori
Yr

Pa dobro, vaši su bili poprilično stari, kupljeni u smutna vremena, od još smutnijih ljudi, ko zna u kakvom su stanju bili. Isto i sa ona dva Mi-24 u Srbiji. Jedino je žal što nije sačuvan koji primerak za muzej.

Pe

Jako dobra vijest.

Jos me vise raduje da se remont i mozda djelimicna modernizacija rade kod nas. Jacamo tenicki sektor.

Pa da se radujemo da svi budu sto prije operativni.

Odgovori
Ve

Ovo je pravi borbeni helikopter,i na balkanu smo vodeca sila sa helikopterima ovog tipa napadackog helikoptera ,em imaju protuoklopne rakete velikog dometa em su i sami zasticeni

Odgovori
ma

Odlična vest, hvala na T6 na prenošenju ovako lepe vesti i prethodnim analizama istih helikoptera. Mi 35/24 pouzdani radni konji, provereni i dokazani u borbama. U ratovima 90tih pojedini mi 24 su izdržali direktne pogotke granata 30mm; zanima me samo koji zapadni helikopter bi izdržao tako nešto. A za dušebrižnike pitanje, za sve one koji tvrde da su ovi nabavljeni mi 35 P krš, koji helikopteri su im bolji za protivoklopnu borbu, da li su im možda Gazele ili Kobre bolje i pouzdanije? Mada navedeni helikoptrei nisu istih kategorija i jednostavno nisu za poređenje. Ovo je odličan deal, win win solucija, uzimajući u obzir povoljnu cenu i da je 50% pokriveno proizvodima naše namenske industrije. Još samo kad bi naši napravili dogovor sa braćom Grcima oko Miraža 2000. I tata bi sine koristio Bose ili Senheiser slušalice, ali su preskupe pa moram da se zadovoljim sa JBL Quantum 100, mada su i one odlične za tu cenu za koje se prodaju…..

Odgovori
Pe

@markus1463 Ne postoji zapadni helikopter na koji bi bilo ko smeo da puca takvim granatama, na primer, kad su Apache ulazili do Beograda da pokupe pilota iz F-117 niko nije smeo da im pridje, jer imaju toliko senzora i razorne moci da bi se napadaci lose proveli

PS

@Petrovic Dusan
Nijedan jedini Apač nije ušao na teritoriju Srbije ’99. ni tada a verovatno ni bilo kada. Niti Apači mogu da pokupe bilo koga. Pokrivanje evakuacije su radili avioni.

Pe

@PSA u pravu ste, moja greska:
U neposrednu blizinu Beograda 27.03.1999. sleteli su helikopteri Sikorsky Pawe Low MH-53M, MH-53J , MH-60G a pokrivali su ih, naravno, A-10 avioni.
Srecom sa strane VJ su mudro resili da ne reaguju.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor