[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

17. maj 2024

[GLEDALI SMO I OCENJUJEMO] „Masters of the air“ – očekivano i veličanstveno!

16. maj 2024

Grčka u skorije vreme naručuje dodatne Rafale, na prodaju nudi 108 borbenih aviona

15. maj 2024

Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

15. maj 2024

Aero-klub Otočac restaurirao spoljni izgled svog C-47B nakon što je 47 godina bio izložen elementima

14. maj 2024

[REPORTAŽA] AIRVG 2024: Petokrake, premijera i oproštaj pred penziju

13. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci koriste besposadne čamce naoružane improvizovanim lanserima raketa vazduh-vazduh, raketne sisteme PVO Patriot Ukrajini želi da pošalje i Rumunija

10. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije prvi put na aeromitingu RIAT, prvi put u inostranstvu sa novim vazduhoplovom

10. maj 2024

Srpsko RV i PVO javno prikazalo novi sistem za elektronsko ratovanje u okviru modernizacije aviona MiG-29SM+

7. maj 2024

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024
Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3
Pripadnici oružanih snaga Hrvatske u svom prvom dejstvu francuskim raketnim sistemom PVO Mistral 3 / Foto: MORH

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Kako je u petak 12. aprila saopštilo ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH), na vojnom poligonu 119. brigade Hrvatske vojske na Rtu Kamenjak, u Premanturi kod Pule, istog dana je na međunarodnoj vojnoj vežbi “Štit 24” održan Dan visokih zvanica.

Iz MORH-a navode da je nosilac vežbe bio puk protivvazduhoplovne odbrane hrvatske kopnene vojske uz učešće Oružanih snaga Sedinjenih Američkih Država, Poljske, Slovenije i Francuske.

Napominje se da je to vežba sa najdužom tradicijom u hrvatskoj vojsci, u kojoj je ove godine učestvovalo oko 300 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske i zemalja partnera koji su koristili raketne i artiljerijske sisteme protivvazduhopovne odbrane malog i srednjeg dometa.

Hrvatska još uvek koristi jugoslovenska protivavionska oruđa BOV-3 / Foto: MORH/ F. Klen

– Vežba se izvodi u cilju unapređenja interoperabilnosti s partnerima uvežbavajući taktike, tehnike i procedure praćenja i nadzora vazdušnog prostora, identifikacije ciljeva i izvršenja bojevih gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru na malim visinama prenosnim raketnim sistemima protivvazduhoplovne odbrane na imitator vazdušnog cilja i protivvvazduhoplovnim topovima na radio vođenu maketu vazduhoplova – navodi se u saopštenju MORH-a.

Iz hrvatskog ministarstva odbrane su još naveli da su na ovoj vojnoj vežbi Oružane snage Hrvatske prvi put lansirale raketu iz novonabavljenog francuskog sistema PVO Mistral 3.

Na osnovu fotografija i video snimaka koje je objavio MORH može se videti da je hrvatska vojska dejstvovala i jugoslovenskim protivavionskim oruđima BOV-3 koji su naoružani topovima kalibra 20 mm.

Istovremeno, američka armija je izvršila gađanje i raketiranje iz lakog mobilnog sistema PVO AN/TWQ-1 Avenger kratkog dometa, kao i lakim prenosnim raketnim sistemom PVO kratkog dometa FIM-92 Stinger, dok su Poljaci dejstvovali takođe lakim prenosnim raketnim sistemom PVO kratkog dometa tipa Piorun, kao i protivavionskim topovima ZU-23-2 kalibra 23 mm..

Kako je preneo portal Obris, pripadnici oružanih snaga Slovenije su zajedno s hrvatskim kolegama formirali zajednički operativni centar u koji su bili uvezani različiti radarski sistemi kako bi se stvorila kompletna slika situacije u vazdušnom prostoru. Takođe je navedeno da je američka vojska prikazala rad ometača besposadnih letelica Dronebuster 3B, dok su hrvatske oružane snage koristile kineski sistem iste namene tipa QR-07S3.
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ma

Sve, sve ali da se koristi BOV 3, jedino ima smisla isto da se koristi protiv dronova i lutajuće municije, erventualno protiv žive sile protivnika. Ko bi rekao samo pre 3 godine da će se vratiti u u potrebu i neka zastarela PVO oružja/sistemi da bi se koristili protiv dronova. Da Srpska vojska kojim slučajem koristi Bov 3 sigurno bi se javili mnogi mnogi dušebrižnici i rekli bi da se koriste prepotopni JNA krševi koje niko drugi ne koristi, tako da se opravdano pitam šta će isti dušebrižnici sada reći na činjenicu da i jedna Hrvatska koristi BOV 3?!

Odgovori
Ve

Bov je odlican protiv dronova, najeftinija eliminacija dronova,od toliko ispaljenih zrna jwsan ce pogoditi

Jo

Ne potcenjujte BOV3 (sa ovim trocevnim topom), pogotovo zbog gustine vatre i odnosa cena/potencijal.

K

Pa reci cemo da OSRH sad koriste pretpotopne jugoslavenske sustave jer prakticki ni nemaju ikakvu konkretnu PZO osim naslijedjene i sad Mistrala koji su u nabavci.

Ko

Vraćaju se i protuavionski mitraljezi u jedinice upravo zbog dronova.

Ma

Nije mi poznato da je Vojska Srbije povukla BOV 3 iz službe.
Srbija je vratila sredstva koja je još JNA povukla i dala im nova imena.
Iz Rusije se nedavno nabavilo prastare brdm-ove.

А

@Mario

БОВ-3 су повучене бар пола деценије већ и налазе се у резерви. Не знам само која је то средства наводно Србија вратила које је још ЈНА повукла. Што се тиче БРДМ-ова, говоримо о дубоко модернизованој верзији, која као таква има употребну вредност и данас. На крају крајева и Пољаци су по сличном калупу модернизовали своје БРДМ-ове и даље их користе.

St

@Mario
Prastare sano malo modernizovane.

Ž

Mario

Србија је у употребу вратила СПАТ Прага, а одавно не користи БОВ-3.

То што се од БОВ-3 који су у резерви праве модернизована командно-извиђачка возила БОВ-КИВ је нека сасвим друга прича.

Из Русије је добијена донација модернизованих БРДМ-2МС.

ma

@ Živojin Banković – kao i uvek brilijantni ste Živojine, čovek nema šta da doda niti oduzme na ono što Vi napišete!
@ Jovane uz dužno poštovanje, BOV 3 je donekle za potcenjvianje zbog svog preslabog i ne toliko pouzdanog topa M55A4M1 kalibra 20 mm. Kadenca tog topa je zadovoljavajuća, ali snaga zrna, preciznost nisu dovoljni. Jedino ako ćemo da koristimo taktiku iz 2. sv rata, da napravimo gustu mrežu zrna iz više sistema/topova pa će neko zrno tj granata sigurno pogoditi dron koji prilazi, ali postavlja se opravdano pitanje šta ćemo ako se pojavi roj tih dronova? Da li žemo uspeti sve da ih poskidamo sa recimo 6 Bov 3 koji brane neku bazu, a napada vas roj od stotine dronova? Lično mislim da su PRage M53/59 sa svojim topovima 30mm i Bofors sa svojim topovima 40mm daleko ozbiljnije i potentija platforme protiv dronova od navednog BOV 3. Inače Srbija raspolaže sa duplo više BOV 3 u rezervi od Hrvatske (85 primeraka prema 40 primeraka koliko se sećam), ali ne verujem da će se ikada vraćati u aktivnu službu upravo zbog slabog topa. Protiv dronova bi mogli da budu uspešni i teški mitraljezi 14,5 mm i/ili 12,7 mm sa velikom kadencom paljbe.

Ma

Koliko znam sredstva koja su otpisana je Vučić vratio u službu pod drugim imenom tipa M15, M19, M20.

А

@Mario

Ем што БОВ није био отписан још у времена ЈНА, БОВ М15 је комплетна модернизација старог БОВ-ВП, никад отписиван. М20 је тотално ново МРАП возило. Једини М19 који искаче у вези ВС је нова Заставина пушка.

Ev

Шта је проблем у коришћено БОВ или ЗСУ?
Ако су добра возна подлога за модерне Ракете системе, а јесу, треба да се користи! Као и све остало што може да се преради и модернизује!
Не, него ћеш скупе ракете да само качиш на модерна возила….!?
Коме то уопште пада на памет!?
Одбрана није ни конкурс лепоте ни престижно надгорњавење ни питање фетиша! Него је Брутално прагматична и врло креативна дисциплина и комбинација могућег са модерним у прагматичној анализи!

Du

Stojko
Malo modernizovan? Poboljšan oklop! Potpuno novi, jaci motor, sa manjom potrošnjom, vecim dometom i bezbedniji, posto je dizel! Sasvim nove nisanske i osmatracke sprave, poboljšana udobnost! Novi sistemi veza. A zadržana amfibijska svojstva. I za tebe je ovo malo modernizovan?

Du

Stojko
Samo malo modernizovane?
-Poboljsan oklop
-Zamenjen motor
-Nove osmatracko nisanske sprave
-Nova sretstva veze
-Zadrzane amfibijske mogucnosti

mi

Vojni poligon sa najlepšim pogledom.

Odgovori
Ni

Svakako bolji nego pasuljanske livade

Yr

Zar nema više operativnih Strela 10 CRO? Ako me sećanje dobro služi pred raspad je kupljena licenca a proizvodnja je ostala u Hrvatskoj i napravili su devedesetih određeni broj lansera. To bi trebalo da je najpotentniji sistem PVO koji Hrvatska poseduje.

om

To samo ukazuje koliko smo jadni i koliko zapravo ništa nemamo. I dobro je da je tako, jer to se mora promijeniti. Za početak odmah od turizma izuzeti milijardu i zaboraviti na nju. Radari, dronovi ,elektronska anti dron zaštita, srednjedometni i kratkodometni PZO sistemi svih vrsta u velikim količinama. Nema šale ovo je zaista smiješno šta mi imamo. Plus vlastita masovna proizvodnja jeftinih potrošnih dronova….i tako to sada i odmah.

Odgovori
da

Ништа од тога једино узети кредит од пар милијарди и куповати од оног од кога мора да се купије

K

Kako bi ti to “uzeo od turizma”? Nije turizam nesto sto linearno i jednostavno svake godine deponira novac na drzavni proracun da se sad to moze skinuti i sutnuti u MORH.

Th

@omniameamecumporto
Sta bi bilo da Hrvatska izpuni svoje obaveze prema NATO Savezu? Nabavi dodatne PzH-2000 da popuni dva Bataljona sa ukupno 48 komada uz 24 MRLS (Mars 2). Resevnu ne treba zaboravit.
Treba se samo sjetiti sta je bilo kada se govorilo oko nabavki MRLSa.

Ne

Omnia

A da ipak pokusate da budete pozitivni bar na jednu vest? Na svaku vest, u vezi bilo cije vojske i vazduhoplovstva Vi imate zamerku. Probajte pozitivnije. Videcete kako je zivot lepsi.

om

Kako uzeti od turizma, pa jednostavno. To je novac koji se slijeva i državni proračun. Ako zaradimo 14, 15 ili 16 milijardi, dobro je. Milijarda simo ili tamo nije bitno Dakle samo nam treba svijest da nemamo baš ništa i da to treba promijeniti odmah. Dakle uzeti tu milijardu i početi kupovati.Ako Srbija kupuje koja ima deseterostruko više što ne bi mogli mi. Direktno iz državnog proračuna napraviti par velikih skokova jer za Rafale su plaćene tri najveće rate i ostale su dvije simbolične cca 25%. Politika je inače dodvoravanje laž i laskanje. Makron je napravio misijski plan za Kosovo i sada špijunira iz zraka, ali biti će vam lakše ako vjerujete da je Vučić otišao tamo produbiti strateško partnerstvo, konačno pohvalio je Makrona da mu je pripravio rijetko viđen doček. Politika je to ljudi moji gledajmo to u pozitivi.

Zo

Na kraju će ispasti da je dobro da smo “jadni“. Sve ove godine nismo rasipali novac na nepotrebne stvari jer nije bilo neposredne ugroze ali je rat u Ukrajini puno toga promijenio. Kupujemo velike i važne stvari
( Rafale , Patria , Pz 2000 , dobivamo hrpu Bradleya i Kiowa W. , te HellFire ) , a na primjeru ukrajinske borbe protiv dronova vidimo da će se neki stari sustavi “vratiti u igru“ npr 20 mm protivavion ci . A da ne pričam o Boforsima , ima li HR uopće koji Bofors ? Srbija je tu daleko ispred HR , imaju gomilu toga
Mi krećemo sa PZO od Mistrala , što uopće imamo za borbu protiv dronova ? Tu će kada nešto novo nabavimo biti veći skok nego sa Mig21 na Rafala

KK

Nemrere.

Mora milijarda stranackim kolegama za projekte. Milijarda plemenu iz zavicaja da razvijaju firme da zaposle rodbinu. Nismo na BOV-ovima slucajno.

Pa

kakvo arcenje….pa to vam je najlepsi deo obale i mora….ali radi BOV-3 sve u 16.
@Nik
pa da pozelimo jos ovakvih mesta da se koriste kao poligoni umesto a’la ‘Pasuljanskih livada’, pa udavi se u sopstvenoj salivi….
a gde su cro strele 10?

Odgovori
Me

Otišle za Ukrajinu

KK

Ovaj Poljski Piorun lici na Iglu.

Odgovori
Ž

KK

Пиорун је дубока модернизација система Гром који јесте базиран на совјетској Игли.

Zo

Svi ti sistemi PZO kratkog dometa sliče jedni na druge i rade na istom/sličnom principu i imaju slične karakteristike ( domet , brzinu…) , Strela 2M , Stinger , Mistral , Igla itd
Nije se puno toga promijenilo u 50 godina

ma

Ove BOV-3 su tamo za ukras? Šta misle s tim pogoditi?

Odgovori
Mi

Dronove!
Ne bi ja to bacao nikako, dogod su dobrom stanju.

St

@Miloš
Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

А

@Stojko

Па, дронови 99те и данашње мете које доминантно лете изнад фронта нису ни приближно иста категорија беспилотних. За ове друге би БОВ-3 био макар теоријски ефикасно решење (под условом одговарајуће модернизације), с обзиром да је противавионски митраљез враћен из пензије у активну употребу и показао се као какво такво решење. Са

Am

U svom ranom detinjstvu, zapamtio sam generaciju ljudi koja ništa ispravno nije bacala. Čak i kada predmet više ne bi imao svrhu, oni su ga čuvali, jer se nije znalo kada i čemu može da zatreba.

Eto taj nesretni BOV. Ako se pretvori u robota, pa i nije tako loš.
Ili oni stari transporteri i tenkovi ako se prertvore u kamikazu.

Ko bi normalan pomislio do pre par godina da ima smisla napuniti ih eksplozivom i zaleteti na utvrdjenje?

Zato ne treba bacati ništa…

Odgovori
Mu

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima. Ostalo bez kupole logistika i MUP.

Re

Pa tako i T34 može da ima svrhu, i puške kremenjače, možemo ih povući iz muzeja, naravno pod pretpostavkom da protivnik ima luk i strelu…

Vl

Multi Boy,
Pa, nisi u pravu. Kada se nov sistem uvede u upotrebu stari koji je zamenjen najčešće ide u rezervu. Ali, ima primera kada mu se dodeljuje drugačija uloga i dalje ostaje u aktivi.
Najčešće se rashoduju sistemi i oruđa koja više nisu perspektivna ni za rezervu.

Mu

@Vlad
Ne možeš ih staviti u rezervu. Moraš ih izrezati ili prodati. Čak sam zaboravio spomenuti da i ono što je u proizvodnji ulazi u kvotu.

Mi

BOV-3 su savršeni za dronove. Lijepo kako Hrvatska sve brzo radi po pitanju obuke kada kupi neki sistem. MISTRALI došli prije koji mjesec, već se rade vježbe i obuka sa saveznicima.

Odgovori
Ne

BOV dusu dao za dronove. Nama hiljade trocevaca trunu na kisi, a moglo bi da se organizuje nesto protiv dronova od njih.

Odgovori
Sr

Da bi se gađao dron potrebno je na vreme uočiti ga, ciljati i pogoditi. Dakle radar i/ili optoelektronika. Kalibar 20mm nije baš praktičan za airburst municiju, dakle samo „dronovi“ poput Shahed 136 u povoljnim meteo uslovima, danju i ne baš precizno. Procenite sami koliko je izvodljivo…

Odgovori
Am

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika.

Trocevac može da štiti bilo koji cilj od „poljoprivrednog drona“.

Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

Sr

@Amater
Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

Ni

Ovaj ZU-23-2 deluje zanimljivo, bilo bi zanimljivo o njemu pročitati neku analizu.

Deluje kao dosta jeftino vučeni sredstvo, kad se postavi na položaj nije preterano uočljiv. Interesantno.

Odgovori
Al

Niko od ovakvih oruđa ne očekuje čuda ali ne bih se baš složio da je čak i danju u povoljnim meteo uslovima teško oboriti cilj tipa Shahed-136. Spor cilj, tačno, malih dimenzija ali mu baš delta daje dobru uočljivost (za te dimenzije). Solidan, ne nužno odličan nišandžija ga pogađa. Lično gledao PAT 20/3, i šta posluge rade. A modifikacija sa pasivnim noćnim nišanom se relativno lako, brzo i jeftino može izvesti ako oni smatraju za shodno.

Odgovori
Du

Interesantno je kako komisije hvale trocevac, a tako zdusno kritikuju nas Pasars! A razlika je tolika u korist naseg Pasars da je suvisno bilo sta pominjati.

Odgovori
To

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica NATO i pokriveni su antibalistickim i PVO sistemima kao i Srbija.Evropsku PVO i protivbalisticku odbranu cine najmoderniji i najmocniji sistemi tipa Arrow 3, Arrow 2, Sprinter, Patriot,NASAMS,koji mogu da sruse svaku hipersonicnu balisticku raketu jos u svemiru van vazdusnog prostora svoje zemlje jer su re rakete i same hipersonicne sa matorima koji poseduju vektor potiska,kao sto su na primeru rusenja iranskih supersonicnih balistickih raketa pokazali koliko su pouzdani ti sistemi a posebno protivbalisticki presretaci Arrow koji su razvijeni u saradnji SAD i Izraela.Bilo bi lepo da Srbija i Hrvatska odrze jednu zajednicku vežbu kada stignu sada prvi Rafali Hrvatskoj,pa da zajedno izvedemo jednu vecu vezbu.Inace,RV je najmocnija PVO sto je dokazano od strane Izraela…

Odgovori
Ps

Koja hipersonična balistička raketa je oborena od strane Izraela? Molim materijalni dokaz, posto je istina sasvim drugačija.

Dj

>> Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.

Jedna oborena raketa (navod iz upitnog izvora), je svakako dokaz da je orudje „odlicno protiv dronova“.

KK

Evo jedan puno detaljniji snimak s kanala VBS Defense koji mislim da ce biti zanimljiv svima. Oprema je snimljena izbliza, kao i neke stvari koje na prvom snimku uopce nisu bile vidljive.

https://www.youtube.com/watch?v=FP6Pse3EePY&ab_channel=VBSdefense

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor