Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024

[ANALIZA] Srbija je obnovila transportnu avijaciju, ali posao nije završen: Hoće li se zameniti i najstariji avion u RV i PVO – laki transporter An-2?

15. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

13. mar 2024

[REPORTAŽA] U Avijacijskom Muzeju Malte

13. mar 2024

Vučić: Cilj da do kraja godine imamo 5.000 dronova-kamikaza Komarac, ispitivanje planirajućih avio-bombi za Orao i MiG-29 ako treba u Egiptu

11. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina će u ovoj godini pokušati sa novom kontraofanzivom, ruska Crnomorska flota ostala bez još jednog vrednog broda

8. mar 2024

[ANALIZA] Srbija je nabavila veliki broj vojnih helikoptera, ali najmanje onih najpotrebnijih

8. mar 2024

Balkanska bezbednosna mreža: Izraelski sistem za ciljanje manjih dronova SMASH 3000 u naoružanju Vojske Srbije

5. mar 2024

Albaniji isporučene turske izviđačko-borbene besposadne letelice Bajraktar

4. mar 2024

[EKSKLUZIVNO] Premijera najvećeg FPV drona kompanije PRDC do sada: Mantis sa minom kalibra 120 milimetara

1. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusija koristi hipersonične rakete Cirkon, čeka se odluka Švedske o slanju borbenih aviona Gripen Ukrajini

1. mar 2024

[ANALIZA] Koliko se vojnih aviona i helikoptera proizvede i isporuči ruskoj vojsci?

28. feb 2024

Vijesti: Crna Gora namerava da nabavi novi laki prenosni sistem PVO, razmišlja se i o nabavci anti-dron sistema

27. feb 2024
Hrvatska kupuje raketne sisteme PVO Mistral za 53,85 miliona evra, od Francuske dobija donaciju lansera za zaštitu baze gde će biti stacionirani Rafali
Jedna od verzija Mistrala, sistem ATLAS / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Hrvatska kupuje raketne sisteme PVO Mistral za 53,85 miliona evra, od Francuske dobija donaciju lansera za zaštitu baze gde će biti stacionirani Rafali

Kako prenosi Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH), odmah nakon što je u petak 9. decembra vlada Hrvatske donela odluku o davanju saglasnosti MORH-u za preuzimanje obaveza na teret sredstava Državnog budžeta od 2024. do 2026. za nabavku raketnog sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO) kratkog dometa, ministar odbrane Mario Banožić je sa predstavnicima kompanije MBDA France potpisao Ugovor o nabavi francuskog raketnog sistema PVO kratkog dometa Mistral, u skladu sa definisanim prioritetom opremanja hrvatske vojske PVO sistemom.

Ministar odbrane Mario Banožić podsetio je kako su okolnosti koje su se dogodile  agresijom Rusije na Ukrajinu i pad besposadne letelice u Zagrebu ukazale kako je neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja hrvatske vojske, pa je stoga nabavka raketnog sistema PVO kratkog dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju.

MORH je objavio i da je Francuska u okviru primene hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva ponudila Hrvatskoj jačanje saradnje u oblasti odbrane, i da je u okviru programa nabavke borbenih aviona Rafal odobrila donaciju lansera sistema PVO kratkog dometa proizvođača MBDA France za zaštitu vazduhoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafal.

Sistem Mistral se jednostavno integriše sa sistemom srednjeg dometa MBDA MICA VL koji koristi iste rakete kao avioni Rafal, čime se pojednostavljuje logistička i operativna podrška i održavanje. Avionima Rafal i sistemom Mistral će se ostvariti već proverena integracija sistema protivvazduhoplovne odbrane, smatraju u MORH-u.

U saopštenju MORH-a se dalje navodi da se, u skladu sa ponudom kompanije MBDA, nabavka raketnog sistema PVO kratkog dometa Mistral, odnosi na isporuku raketa Mistral 3 i lansera sistema sa najnovijom termalnom kamerom, sistemom za šifrovanu elektronsku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju komandovanja i upravljanja. Osiguran je i paket integrisane logističke podrške koji uključuje specijalni alat i ispitno-mernu opremu, početni komplet rezervnih delova, tehničku dokumentaciju, vežbovne rakete, obuku osoblja prema principu „obuka instruktora“ i tehničku podršku proizvođača.

Iznesena je i cena, ali ne i količina sistema i raketa. Vrednost ugovora je 53.850.000 evra sa rokom otplate od pet godina, a ukupne obaveze Ministarstva obrane sa ekonomskim povećanjem cena i porezom na dodatnu vrednost iznose 71.957.138 evra. U 2022. godini obaveze iznose 16.155.000 evra, u 2023. 17.687.157 evra, u 2024. godini 12.471.705 evra, u 2025. godini 23.823.510 evra, i u 2026. godini 1.819.766 evra. Prve isporuke očekuju se do početka 2024. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Iv

Znači MICA VL je 100% sljedeća nabava. Još SAMP-T i to je to

Odgovori
al

Nabaviti MICA VL u vreme kada postoji prakticno duplo bolja verzija sistema je objektivno receno glup potez.

Hrvatska treba da gleda da nabavi sistem MICA NG, a ne VL.

Nakon toga bi logican potez bila nabavka sistema velikog dometa.. no velike su to cifre u pitanju.. nzm koliko je drzavi kao sto je RH sa svojom geografijom ovako nesto potrebno ukoliko vec imaju sistem sa dometom od 40km..

da

altec:
„Ugovor o nabavi sustava MICA mogao biti potpisan 2023. te biti isporučen 2026. “ (Jutarnji.hr).
„Serijska proizvodnja MICA NG počinje 2025.“ (izvor MBDA)

Ba

Od koga da se brane i oni i mi , bačene pare…i to što nam isporuče i ako nam isporuče nije ni za jedan dan ozbiljnog ratovanja

Br

Hrvatska nema nikakvih potencijalnih sigurnosnih problema, plus je u NATO. Mistral i MICA NG dometa 40km za zastitu cetiri najveca grada bili bi sasvim dovoljni, uz par brzih mobilnih baterija Mistral. Nema potrebe za sistemima dugog dometa ili za guscom odbranom, to je potrebno granicnim zemljama NATO. Eventualno bi se mogao jos dodati neki protivavionski top, prilagodjen dronovima.

al

@darac

RH je odavno clanica NATO saveza.

Sto prakticno znaci da po nju ne postoje nikakve ozbiljne sigurnosne pretnje (osim terorizma eventualno).

Do 2026 godine se nista od ovoga nece promeniti, a taj sistem koji se bude nabavio ce biti papreno placen i treba da sluzi vojsku narednih pola veka..

Jos jednom ponavljam, MICA VL nema smisla nabavljati danas jer ima duplo manji domet od nove verzije NG.

Naravno ovo je sve moje misljenje i svako ima pravo da se ne slaze sa time.. no volim da mislim da sam vrlo objektivna i nepristrana osoba kada se govori o geopolitici i vojnim temama i shodno time kazem to sto kazem.

Kao sto zelim da Srbija nabavlja najbolju mogucu opremu za svoje bezbednosne snage, tako isto zelim i Hrvatskoj, i ostalim EX Yu drzavama.

Tv

VL je oznaka za zemaljski sistem, odnosno zemlja -zrak…NG je oznaka za novu reketu iz koncerna MBDA koja će se moći ispaljivati i iz sistema VL a i iz zrakoplova, odnosno zrak -zrak.

Iv

@altec
MICA NG je samo raketa koja se pretpostavljam može staviti i na starije lansere.
Dok padne odluka za nabavu vjerojatno će i nova raketa biti u serijskoj proizvodnji.

Da

@altec
Ima smisla jer nemamo skoro ništa od takvih raketa. K tome kada krene proizvodnja, prvo će veliki naručitelji biti zadovoljeni.

Mi

@Branko Točno. Hrvatska ne treba PZO dugog dometa. Kratki i srednji je sasvim dovoljno. Hrvatskoj nitko ne predstavlja prijetnju i nema sigurnosnih izazova po pitanju vojne aktivnosti. Italija i Grčka osiguravaju Mediteran, pošto imaju „vanmorske brodove“ ( oceanske ), dok Hrvatska ( i ostali ) osiguravaju dubinu ( unutrašnjost ) Jadranskog mora. Istok Balkana čuvaju Rumunjska i Bugarska. Jedina slaba karika po pitanju sigurnosti Hrvatske, je Mađarska, koja skoro sat vremena nije primjetila ( ili je primjetila, ali nije reagirala ) „neindentificirati leteći objekt“ ( netko bi rekao UFO, po definiciji ) tJ. dron nad svojim teritorijem.

om

Kad ćemo mi to dobiti ako plaćamo kreditom na pet godina a vi ste uplatili gotovinu prije tri godine i još niste dobili ništa.
Nešto mi tu smrdi, možda Vučić zna.

Odgovori
Be

Deal je malo siri od toga.
Brodovi po norveskom dizajnu opremljeni FRA sustavima za 3. zemlje po pristupacnim cijenama……

Ra

Srbija je izgleda pala pod određene sankcije, iako sam mislio da su te rakete već isporučene.
Tri godine za 50 raketa je jednostavno previše da bi bilo normalno.

Fe

@Rade

Korona i kriza sa prouzvodnjom čipova.
Da li neko zna koliko košta IRIS-T, po internetu se tvrdi da je bitno bolji od Mice VL?

Sr

@Rade
Rekla-kazala sankcije ne postoje. Drzava, u ovom slucaju Francuska, da bi nesto sprovela mora da postoji pravni akt po kome se to radi. Nismo videli ugovor, ne znamo sta pise u njemu, verovatno samo kasne iz tehnickih razloga.

om

Ali ako ste uplatili 50milijuna eura a oprema nije isporučena onda tu debelo nešto smrdi. Tko je taj da može unaprijed uplatiti novac republike Srbije a da ne dobije ništa. To nije normalno u financijskim krugovima. Ako se roba unaprijed plaća onda se dobija promptno ili se plaćanjem osigurava proizvodnja sa unaprijed dogovorenim rokom. Zašto javnost ne želi ili ne može saznati istinu o toj rekao bih muljaži jer nešto tu sigurno ne stoji. Izašao vi mislite da ste bitni za francuski izvoz, trenutno su Rafali rasprodani na duži rok. Politički stojite na ruskoj strani i to je veliki krimen.

Mi

@Srbofil

I ja mislim da je vervatno do tehnickih razloga sto Mistrali nisu stigli u Srbiju posle toliko vremena. Svima sva proizvodnja kasni i sve se odlaze, pa i proizvodnja Mistal rakete. Nama je garant zapala jedna tura koja je odlozena , a kasnije NATO prioriteti lako mogu da odloze jos dalje jer mi nismo NATO sto znaci da cemo mi prvi da izvisimo. DA to ne bi trebalo po ozbiljnom ugovoru da se radi, ali ja verujem da se to desava i da niko nece platiti penale.

Rekla-kazala sankcije nisu sankcije, ali to pod nekim imenom i merom postoje. Moze se, radi se, i ne prica se o tome javno.

Sr

@Milos77
„Rekla-kazala sankcije nisu sankcije, ali to pod nekim imenom i merom postoje“

Nije se desilo i ne postoji.

Da

@Feline
Jedinicna cena rakete IRIS-T je 750.000eur.
MICA-VL je sve, samo ne isplativo resenje. Rakete su preskupe, idu 1,2-1,6M EUR po komadu, a ni domet nije impresivan. Onda ti naleti izvidjacka BPL od 50.000eur, pa je ti gadjaj…

Za

Kad je ono Srbija naručila Mistrale, jel ono 2019 godine i još nisu isporučeni, a oni za godinu dana dobijaju…

Odgovori
dr

Da 2019 godine.Ne nisu isporučeni.Videćemo.

Br

Verovatno narucuju vise od 18 lansera i 50 raketa.

Odgovori
dr

Možda da možda ne. Ako znate nešto više od nas molimo vas da to podelite sa nama. Ili samo pišete tek onako. S poštovanjem

Br

Možda su u NATO

Odgovori
ns

To sto su NATO-u je moglo da igra ulogu da su naruceni u isto vreme. Ovako je stvar narudzbi i mogucnosti proizvodnje.
Naravno postoji i mogucnost da se umesala politika. Mada bilo bi to glupo za Francuze jer je Srbija izrazila interes za Rafalima navodno su naruceni radari i ovakvim odnosom samo nas odbijaju da nabaviljamo jos opreme.

Mi

Mozda cilj i jeste da odbiju?

K

Srbija je trenutačno u dovoljno glupom i lošem položaju (naspram Europe bar) da bih čak i prihvatio objasnjenje da se štopa sa isporukom radi njenog diplomatski nepovoljnog polozaja – što nije nešto što bih do sada rekao, biznis je ipak bio biznis i stvari prije rata u Ukrajini nisu shvaćane toliko ozbiljno koliko su si neki komentatori fantazirali.

el

da… istina kupuje ali za 72mil. €???
ovo navedeno je bez poreza da izgleda povoljnije

Odgovori
mi

a kome MORH plaća porez Turskoj možda?

Th

Nece valdja branit vazduhoplovnu bazu sa Mistral 3. Verovatno ce dobit neki drugi sistem od Francuza kao donaciju. Mozda Crotale NG.
Mistral 3 MPCV za zastitu kopnenih snaga. Nesto se govorilo o 5 bitnica. Novce je mozda dovoljno za 2 bitnice.

Odgovori
Ob

Ne treba isporuciti nista ni Hrvatskoj ni Srbiji nego sve preusmeriti Ukrajini!

Odgovori
Fe

@ Oblomov

A zbog čega to?

Odgovori
Be

Jer im prijeko treba

Ob

Prilicno je preverzno naoruzavati drzavu (defakto) saveznicu zemlje s kojóm si u ratu. Pametnije je te sisteme, ako vec ne odmah poslati u Ukrajinu, a onda bar drzavi koja bi ako bude potrebe bila spremna da ih preda Ukrajini.

Sr

@Oblomov
Treba malo smanjiti histeriju. Ok je insistiranje na Ukrajini, ali da je Srbija toboze neka pretnja bilo kome jer je izmisljeno njeno saveznistvo sa RF je nerealno. Da smo „saveznici“ valjda bi glasali u UN sa njima, ne protiv i valjda bi bili pod sankcijama EU kao Belorusija. Kojom logikom je Srbija duzna da finansira vojsku Ukrajine ili bilo ciju?

Ob

>> Treba malo smanjiti histeriju.

Preko ovoga cu preci ali ne nalazim da je narocito pristojno.

>> Ok je insistiranje na Ukrajini,

Nije samo „ok“ nego i jedino moralno ispravno insistirati da se u sred zime narodu tamo ne uskracuje struja, voda i ostalo najnuznije za prezivljavanje!

>> ali da je Srbija toboze neka pretnja bilo kome

Nisam ja to ni mislio ni napisao! Samo kako pocinje nedostajati raketa i ostale opreme onda je iz perspektive NATO/USA/EU bolje naoruzavati saveznike nego Srbiju, to je sve.

>> Kojom logikom je Srbija duzna da finansira vojsku Ukrajine ili bilo ciju?

Nije duzna, niko ni ne tvrdi.

Sr

@Oblomov
Svakako da UKR ima pravo da se brani, ali bukvalno ste napisali da je „perverzno naoruzavati drzavu saveznicu“ kao da Srbija na bilo koji nacin ucestvuje u tom ratu ili je ne daj boze naoruzavala bilo koga pa je odjednom“moralno“ nesto sto je Srbija platila u kesu poslati nekome drugom zbog „perverzno jer saveznik“.

Nije Srbija investirala milijarde u Rusiji nego Nemacka, nisu srpski nepostojeci dizel motori iz Rakovice u Tigr-m nego americki Cummins, ne idu srpska nepostojeca EI Nis integralna kola u H-101 nego Texas instruments… nista mi nismo tu „kumovali“.

PV

Oblomov,
Srbija je partner i saveznica EU i NATO. Brojni ugovori o saradnji na svim poljima i nivoima to pokazuju. Tako da ne treba da iznosite pogrešne procene, na ovu temu.
Pozdrav.

Odgovori
PV

Oblomov,
Srbija sa Francuskom ima vekovnu istoriju dobrih odnosa.
I saveznistvo u oba svetska rata.
Što za mladu Hrvatsku državu , ne možemo reći.
(Cenim i posećujem Hrvatsku 50godina). I želim svako dobro.

Odgovori
da

General Marko Slivarić (rođ. 1762. kod Pleternice), zapovjednik 1. hrvatske pukovnije jedne od prvih jedinica koje se ušle u Moskvu. Odlikovan Časničkim križem Legije časti od strane maršal Marmonta te osobno primljen u kod Napoleona. To što Hrvatska dugo nije imala svoju državu ne znači da u raznim sferama nije imala dobre veze sa mnogima silama.

om

Možemo to i tako gledati, ali kad smo kod prvog svjetskog rata Francuska koju toliko glorificirate nije pomogla da Srbija ostvari svoje geostrateške ciljeve na strani pobjedničke koalicije jer Karađorđević nije dobio ono što je tražio, ni teritorijalno niti politički.
Francuska tu nije stala na Srpsku stranu, naime Francuzi su tvrdili da Srbija manipulira ratnim žrtvama. Naime po njihovome Srbi su pribrojili i žrtve iz prethodna dva balkanska rata i još nadodali kako bi lakše iskamčili benefite. Čak su proanalizirali popis stanovništva iz tadašnjeg vremena optuživši Srbiju za manipulaciju . Tako ne rade saveznici u koje se busate. Nadalje sjetite se kako su vašu delegaciju tretirali na stogodišnjici proslave kraja rata. Tako ne rade saveznici .
U novijoj povijesti spakirali su vam sa Nijemcima katastrofalno rješenje za Kosovo . Vučić plaće jučer.
I na kraju platili ste Mistrale prije tri godine i još ništa od isporuke. Nadate se Rafalima, razmislite dobro, nemoguća misija, ako i dobijete u što sumnjam, pitam se da li je to pametno. Neki dan Dačić mantra o fenomenalnim odnosima sa Francuskom.
Ovo su sve bile i jesu bitne stavke za Srbiju koje je Francuska jako loše odradila i stvarno čemu onda mantra o vekovnom savezništvu.
Uz sav vaš trud i želje bolje stojimo mi sa njima jer tu mitovi baš ne igraju.

Sr

@omniameamecumporto
Moderni hrvatski pogledi na taj period istorije su poznati po fabrikacijama. Nepobitne cinjenice su: 1. Srbija je pobedila 2. Beograd je utrostrucio teritoriju pod svojom kontrolom. 3. Srbija je dozivel najveci privredni i kulturoloski uspon upravo tada. Kraj price.

Naravno od vremena velikog rata je proslo vise od 100 godina i jos jedan svetski rat, a stvari su se bitno promenile. Nema razloga da Hrvatska nema jako vojno i politicko saveznistvo sa Francuskom kao clanica EU i NATO, bilo bi nenormalno da je drugacije.

om

Srbofil@ dobro ste rekli stvari se mijenjaju, ali čemu onda mantra o nekom savezništvu kad Francuska danas baš i ne ide na ruku Srbiji,a vi o velikom prijateljstvu i savezništvu. Isto tako je i sa Turskom lijepo sarađuju sa Albancima i Bošnjacima, mislim isporuka oružja. A što je i koju korist imate od Rusa to prosudite sami. Ili oni imaju veću korist od vas.

Sr

@omniameamecumporto
Covek je doslovno napisao „dobri odnosi“ i „saveznistvo iz dva svetska rata“ sto su cinjenice. Francuska danas jeste medju najvecim investitorima u Srbiji(do skoro ubedljivi broj 1, u HR bas i ne), ali kao vojno-neutralna zemlja nismo u vojnom savezu sa njima sto PVO-Zadar-Ponikve nigde nije napisao.

Istorijski odnosi jesu dobar osnov za buducu saradnju sto verovatno on prizeljkuje, a i ja s njim. U ostalom svaki normalan covek zeli dobru saradnju sa svima.

om

Srbofil@ niste me razumjeli, ne kužim, drugi svjetski rat, u njega nije ušla Srbija već Jugoslavija i ne može Srbija sebe tu smatrati faktorom.
Ali kad sam spomenuo prvi svjetski rat onda su saveznici a pogotovo Francuska odigrali vrlo loše po Srbiju , jedino ako ste vi zadovoljni u šta sumnjam. Nije dobro kad mala zemlja mantra kako je nekome saveznik. Isto je i kod nas, ne brinite. Problem Srbije po meni i jeste u mitovima zato se niste na vrijeme okrenuli od Rusije jer da jeste danas bi stvari izgledale drugačije i ne bi imali problem zvani Kosovo, ali naravno vi ćete to opravdavati agresijom NATO i ostati bliski sa bratom Putinom, makar ovaj ruši suverenu zemlju i istjeruje nekakve naciste. Vi jeste proruski narod i politika koju vodi jedan čovjek nadalje u kontinuitetu jeste takova. No što će u budućnosti ispasti to ćemo vidjeti. Francuska je po drugi puta zabila nož Srbiji sa ovim njemačkim planom za Kosovo koji je sada platforma EU I USA. Čudi me kako vaše vlasti to mogu smatrati prijateljskim odnosima. Isto ponovo pišem Turci prijatelji, kako, kad je jasno kome su Turci prijatelji a ti nisu na liniji sa srpskim interesima. O tome ja govorim a to se sve češće čuje i u srpskoj javnosti, ali politika priča drugo.
Još jednom na Slavoluku pobjede Francuzi su protokolom ponizili Vučića jer ga nisu smjestili među vođe zemalja pobjednica ali je zato Tachi bio u blizini Putina i Makrona. Sjetite se kako je to u Srbiji bilo popraćeno. Saveznici i prijatelji to ne rade. Rat je samo bio igra interesa a mi mali ne možemo da shvatimo da interes nije obostran već samo njihov .

Ze

To je tacno,setite se samo da au nas Francuzi spasli iz grcke sa svojom mornaricom i prevezli u Marselj u 1 svetakom ratu,a imi smo njih pomagali tako da se to nezaboravlja

Odgovori
М

Nisu to bili francuski brodovi kao u pesmi već italijanski.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor