Bugarska kupuje dodatnih 8 F-16, nove raketne sisteme PVO i 3D radare

3. jun 2020

[EKSKLUZIVNO] YU-MUP uskoro stiže: Prve fotografije četvrtog Erbasovog helikoptera za MUP Srbije

2. jun 2020

[POSLEDNJA VEST] U Nemačkoj primećen srpski H145M na kome se nastavlja integracija naoružanja

1. jun 2020

Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

29. maj 2020

Crna Gora za potrebe svoje vojske kupuje helikoptere Bell 505

28. maj 2020

Rumunija sama modernizuje 10 aviona IAR-99 na nivo naprednih školsko-borbenih letelica

27. maj 2020

Treća faza modernizacije: Opitno gađanje domaćim artiljerijsko-raketnim sistemom PASARS

25. maj 2020

Libijska Nacionalna armija gubi svoje Pancire, turske bespilotne letelice napadaju, Emirati pomažu

21. maj 2020

Ministarstvu za vanredne situacije Rusije isporučen prvi helikopter Ansat

20. maj 2020

Australijskom kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu prikazan prvi borbeni bespilotni avion Loyal Wingman

18. maj 2020

Južnokorejski proboj na afričko tržište, prvi avion KA-1S za Senegal

15. maj 2020

Srećan Top Gan dan: Vreme je da pričamo o drugom delu

13. maj 2020

Ruske vojne parade u slavu Dana pobede: Žal za atraktivnim premijerama nadoknadili preleti aviona i helikoptera

9. maj 2020

[POSLEDNJA VEST] Srušio se školski avion Zlin Z-242L hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva, dvočlana posada poginula; ministar odbrane Hrvatske podneo ostavku

7. maj 2020

[POSLEDNJA VEST] Povratak dvosedog MiG-a 21: “Balalajka“ ponovo na nebu Srbije

7. maj 2020

Školovanje budućih pilota i učenika Srednje stručne vojne škole ne prestaje tokom Korone

5. maj 2020

[POSLEDNJA VEST] Nesreća makedonskog policijskog helikoptera Mi-171 remontovanog u Srbiji – nema žrtava

4. maj 2020

Srpsko Ministarstvo odbrane i USAF prikazali svoja dva generala na godišnjicu obaranja aviona F-16: „Kako sam brlijantno presreo Nevu“

2. maj 2020

Vučić u Jakovu: Vraćeno ime Trećem raketnom divizionu, nastavlja se opremanje, uskoro stižu kineske bespilotne letelice, u oktobru velika vežba RV i PVO

2. maj 2020

F-35 američke mornarice bez supersoničnih letova?

1. maj 2020
Letačke priče Suada Hamzića: Leteći cirkus
"Nema ovo baš nikakve veze sa temom, ali ova partija prefaransa bila je uzbudljivija od mnogih mojih letova. Verujte mi." Foto: Dragan Trifunović

Letačke priče Suada Hamzića: Leteći cirkus

Tango Six nastavlja sa objavljivanjem letačkih memoara Suada Hamzića. Dobili smo ekskluzivno pravo da prvi u nastavcima prenesemo najzanimljivije priče jedne izuzetne letačke karijere pilota Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Jugoslovenske Narodne Armije. Suad Hamzić podelio je sa nama još jednu priču. Ovog puta, o jednoj od najvećih vojnih vežbi u Evropi posle Drugog svetskog rata. Ali i o još jednoj pilotskoj strasti.

Jedan od kurioziteta na manevru „Sloboda 71“ bio je i najveći cirkus u vazduhu koji je ikada priredilo naše vazduhoplovstvo.

Za naručivanje preko on-line formulara treba vam manje od 2 minuta. Popunite ga i knjiga vam stiže na kućnu adresu!

U završnici manevra koju je posmatralo najviše vojno i državno rukovodstvo i drug Tito lično, u dolini reke Kupe, oko 30km zapadno od Karlovca pešadija je radila svoj posao. Jedni su napadom forsirali reku Kupu, a drugi su ih sprečavali u tome. A mi – avijacija, podržavali smo ili štitili svako svoju stranu.

E to je trebalo videti. Ja sam video samo jedan deo toga, iz vazduha i imao sreću da preživim. I to ne samo ja, nego svi, bar što se avijacije tiče. A bilo je tada u kratkom vremenu, u vrlo tesnom vazdušnom prostoru, nekoliko stotina letelica, što aviona različite namene, što helikoptera. Verovatnoća susreta u trodimenzionalnom prostoru bila je nam je tada naklonjena.

Stalno sam u vidnom polju imao na desetine aviona, ali jednoga momenta registrovah trojicu u susretnom kursu. I pre nego što sam shvatio da je reč o odeljenju lovaca MIG-21, prolete i četvrti koji je bio malo zaostao.

Nisam ja tu ništa shvatio. Taj „film“ sam vidio kasnije jer naša rastojanja nisu bila veća od 30 metara, čelo u čelo, a susretna brzina siguno ne manja od 550m/s.

Dobro smo prošli svi, izuzev mlađeg kolege Pavlović Davora, takođe izviđača iz podzvučne eskadrile. On se proslavio tako što je, usred najveće dinamike, ekstremno nisko nadleteo tribinu sa posmatračima među kojima je bio i Tito. Za taj „podvig“ zaradio je mesec dana zabrane letenja.

Partija prefaransa

Moram se nečim i pohvaliti. U avijaciji je tada, posebno u lovačkim jedinicama, u toku borbenih dežurstava u sistemu PVO bila vrlo popularna kartaška igra prefarans. Zvanično je kartanje, kao i svako drugo kockanje, u JNA bilo zabranjeno, ali pretpostavljeni su nam to tolerisali jer su znali da tu pametnu igru igramo za sitne pare, jednostavno zato što se „za đabe“ nije mogla igrati. Zvali smo je SSP (sitni, socijalistički prefarans) zbog zaista simboiličnih uloga pri čemu bi pobednik sve „zarađeno“ obično dao za kafe i sokove za društvo. Ako bi „zarada“ ipak bila veća, što se ponekada dešavalo, onda za neku večeru ili turu pića u gradu.

A znalo se i kako ko igra, gde mu je mesto u eskadrili. Za međueskadrilske susrete smo retko imali priliku. Dolazak 117. lovačkog puka i naše 352. izvidjačke eskadrile na aerodrom Pleso je bila prilika za jedan takav susret koji moji klasići Vuković Slobodan Vuk i Stevanović Radisav Kresta nisu hteli da propuste. Nisu hteli propustiti priliku da odmah, što pre, uzmu meru izviđaču koji važi za ponajboljeg u 352. iae.

Nismo se valjano ni smestili u vojničke spavaonice na aerodromu Pleso (vojska je otišla spavati pod šatorima), a Vuk i Kresta sa publikom grunuše u našu spavaonicu.

Nije bilo izbora. Sedosmo. Podelismo karte, licitacija, igra. Publike je sve više. Za desetak minuta u publici je, izuzev dela komandnog sastava, bio kompletan letački sastav 117. lap i 352. iae, sve u svemu tridesetak pilota. Lovcima je očigledno bio cilj da razvale izviđača. Imao sam sreću, išla me karta, razvalih ja njih. Superiorno!

Do kraja manevra, a i godinama kasnije Vuk i Kresta su pokušavali da me privole, nagovore, nateraju da igramo ponovo. Uvek sam uspevao izbeći da im pružim priliku za revanš. Znao sam da je mala verovatnoća da me sreća ponovo tako posluži. A znao sam i da znaju igrati prefarans bolje od mene. Kolegijalno zezanje između lovaca i izviđača dobilo je još jednu komponentu. Moje kolege izviđači su likovali.

Nema ovo baš nikakve veze sa temom, ali ova partija prefaransa bila je uzbudljivija od mnogih mojih letova. Verujte mi.

Za naručivanje preko on-line formulara treba vam manje od 2 minuta. Popunite ga i knjiga vam stiže na kućnu adresu!

Komentari

D

Bravo g.Suade!

Priča samo pokazuje, da su i vrhunski piloti, samo – ljudi (verujem – mnogi – vrhunski)!

Gospodine Hamziću, imam jedno, možda pomalo neobično pitanje (još me proganja od mojih tinejđerskih dana, kada smo mnogi maštali da postanemo piloti):
Dali je bilo ikada prilike, da na Mig-21 neko preleti Jugoslaviju od Vardara pa do Triglava u što kraće vreme?
Znam, naljutiće se experti i verovatno će na ovakvo pitanje odgovoriti sa posmehom,…ali – eto.
Da ne ispadnem totalni laik, znam, da je MiG-21 bio pomalo "kratkog daha" i da takve vrste "cirkusi" ćak nisu bili dozvoljeni ili uopšte nije bilo ni prilike ni razloga za ovakav tip testiranja najbržih aviona RV.
Ili – možda – kakvo je bilo reakciono vreme poletanja dežurnog para, dali sa Plesa, Batajnice, Željave (to verovatno nikada nečemo znati) da se stigne u krajnji rejon presretanja.

Izvinite na lošem formulisanju pitanja (bilo bi mi lakše na slovenačkom)!

Pozdrav iz Slovenske Bistrice,

Dejan

Odgovori
S

Dejane Tvoje pitanje nije neumesno. Zapravo neverovatna je koincidencija da ja upravo zavrsavam moju pricu o takvim letovima. Ne , nisu to bili letovi radi nekih ekstravagancija ili za Ginisa vec letovi po zadatku Obavestajnog odseka Komande RV i PVO koje je planiralo zadatke 352. izvidjacke avijaciske eskadrile.
Prati ovde moje price i verujem da ce se ova pojaviti krajem ovog ili u prvoj polovini meseca Maja.
Zbog duzine mozda ce biti objavljena u dva nastavka ali jedna je o letu uzduz Jadrana a druga po dijagonali Jugoslavije …. na maloj visini …. ali ne zbog Ginisa !
Norme za reagovanje lovacke avijacije nisu ni bile tajna. Iz pripravnosti br 1 poletali smo ispod 3 minuta, iz br 2 ispod 6 minuta a iz br 3 ispod 30 minuta/
Detaljnije sam o tome pisao u mojim ranijim tekstovima ( pricama na Tangosix) pa ih potrazi !

D

Velika Vam hvala, gospodine Suade!
Evo, opet ste me pretvorili u nestašnog klinca,…sada ću da čekam nastavak "Letačkih priča", kao pre 40 godina, kada sam, kao devetogodišnji klinac, svakog petka čekao Politikin Zabavnik (moj najomiljeniji list u Jugoslaviji).
Uf, mora da je uzbudljivo, ako ce da krene u dva nastavka!

Pozdrav iz Slovenske Bistrice,

Dejan

J

Kad već pominjete masovno korišćenje avijacije na toj vojnoj vežbi, bilo bi interesantno napisati nešto o tome kakva je bila doktrina upotrebe vazduhoplovstva u slučaju pravog rata . Mene najviše interesuje šta je bilo planirano za slučaj sukoba sa jednim ili čak oba tadašnja velika bloka (NATO i Varšavski Pakt) . Da li bi se i tada avijacija upotrebila masovno ili bi bilo nešto drugačije ? Da li su da tako kažemo "obični" piloti sa činovima do majora, uopšte imali neke informacije o tome ?

Odgovori
S

Jovice tema doktrine upotrebe nase avijacije u slucaju ratnog sukoba je suvise obimna i ozbiljna za raspravu na forumu. Jedno je sigurno. I kao potporucniku mi je 1968. godine bilo jasno sta je moj zadatak .
Nismo imali iluzija da u vazduhu mozemo pobediti jedan a posebno oba vojnopoliticka saveza ali bi zasigurno obezbedili vreme za razvoj svih borbenih komponenti nase ( tada) opstenarodne odbrane. I nismo sumnjali da cemo u tome i uspeti.

J

Pa dobro, nisam ni mislio da pišete detaljan elaborat o tome :) Nego, ako imate vremena i želje, u nekoj od svojih priča se malo dotaknete i te teme . Kažem to pošto o tome kruže dve potpuno suprotne priče . Po jednoj jugoslovenska avijacija je trebalo da traje svega pola meseca do mesec dana, upravo kao što ste i rekli da bi se dalo vremena KoV i uopšte celoj zemlji da pređe na ratne pozicije i funkcionisanje . Po drugoj, avijacija je trebalo "gerilski" da deluje sa improvizovanih pista i dobro utvrđenih aerodroma (npr Željava) što duže može .

V

Jovice, nisi daleko od istine, samo su vremenski okviri netačni.

Lovačka avijacija je bila zadužena da primi prvi udar i njen "rok trajanja" je bio u okviru jedne sedmice dana. Čak u objektivnim analizama, ni toliko.

Ono što preostane od avijacije, trebalo je da pređe na partizanski (ne gerilski) vid ratovanja. Sa improvizovanih pista, a Željava i Priština su trebalo da potraju malo duže. Koliko duže, nikada nisam našao podatak. Čak ni tokom mog anagažovanja kao pilota JRV u rezervi.

Nikada nije razmatrana opcija rata sa oba Pakta u isto vreme. Išlo se na opciju, napad jednog Pakta, pomoć od strane drugog. I da, više se računalo na napad Varšavskog Pakta, nego na napad NATO Pakta. Ali su oba neprijatelja uzimano jako ozbiljno i razrađivana po svim nivoima Oružanih Snaga.

Nadam se da će Suad napisati više, jer znam da zna više o tome, nego što Ja mogu i da sanjam ili želim da posedujem u mom znanju. On je bio aktivni pilot i oficir, a ne u rezervi.

A

Evo za Jovicu, jedan mali presjek planova Jedinstvo, Jedinstvo 2 i Jedinstvo 3 :) http://hrcak.srce.hr/file/4445

J

Zahvaljujem obojici .

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Suad Hamzić Gostujući autor suadhamzic@yahoo.com

Send this to a friend