BEG airport status
PASARS-16, idejni projekat srpskog protivvazduhoplovnog artiljerijsko-raketnog sistema Hibridni artilerijsko-raketni sistem PASARS-16 na paradi u Novom Sadu / Foto: Jaroslav Madački

PASARS-16, idejni projekat srpskog protivvazduhoplovnog artiljerijsko-raketnog sistema

Na defileu naoružanja i vojne opreme, prilikom svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, prvi put je viđeno nekoliko oružanih sistema koji su u fazi razvoja ili su na samom početku procesa konstruisanja.

Jedno od njih je i protivavionski artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16 nazvan ’’Terminator’’ Vojno-tehničkog instituta (VTI) koji je verovatno bio i najinteresantniji s obzirom da se do ovog događaja nije znalo za njega. Na osnovu onoga što je viđeno može se slobodno reći da se radi o koncept vozilu, idejnom projektu koji tek treba da se razradi.

88621_105530198_rln-by-vti
Top L70 sa spregnutim raketama RLN-IC / Foto: Jaroslav Madački

Švedski jednocevni vučni protivavionski top L70 Bofors kalibra 40 mm je u modifikovanom modulu postavljen na šasiju kamiona FAP-2026BS/AV konfiguracije 6×6 sa potpuno novim dizajnom kabine koja je oklopljena a izrađena je u firmi ’’Zastava kamioni’’. Time je, po informacijama koje je izneo VTI, postignuta mobilnost i prohodnost a prelazak iz marševskog u borbeni položaj je svega 30-60 sekundi.

Pored topa na sistem su integrisane i dve rakete zemlja-vazduh RLN-IC sa infracrvenim samonavođenjem koja je konstruisana na bazi sovjetske vazduhoplovne rakete vazduh-vazduh R-13M.

65870_134292418_samohodni-pvo-sistem-terminator-foto
Fotografja na kojoj se vidi moguće rešenje hranjenja topa municijom / Foto: Jaroslav Madački

Ugradnjom ovih raketa sistem je namenjen za trupnu protivvazduhoplovnu odbranu i zaštitu važnih objekata na teritoriji sa dometom od 8 km po visini i 12 km po daljini. Raketa RLN-IC ima potpuno novi motor, novu bojevu glavu, blizinski upaljač i modernizovanu infracrvenu glavu za samonavođenje. Predviđena je i integracija TOMS optoelektronske stanice.

Na PASARS-16 je ugrađen automatski punjač, sistem satelitske navigacije (GPS), sistem za vezu za komunikaciju sa komandom baterije i modifikovanim radarom Žirafa. Iako je ovaj sistem projekat VTI u integrisanju naoružanja učestvovali su i ’’Prva petoletka’’ iz Trstenika  i ’’Tehnički remontni zavod’’ iz Čačka. Izradu hidraulike kao i završnu integraciju izvela je firma ’’Srboauto’’ iz Beograda i to za samo 10 dana.

192952_211083413_ns-2016-9
Jedan od detalja / Foto: Jaroslav Madački

Vreme za koje je napravljeno ono što je prikazano može biti još jedan dokaz da je ovo samo predlog sistema naoružanja na kome bi možda trebalo da se radi. Neki detalji na vozilu svedoče da je sve urađeno na brzinu da bi se ono što pre završilo i prikazalo na paradi.

Sličnih projekata je bilo i u prošlosti kada je npr. VTI pre i tokom agresije NATO-a 1999. radio na raketnim sistemima RL-2 i RL-4 gde su modifikovane ruske vazduhoplovne rakete vazduh-vazduh R-3S, R-60 i R-73 postavljane na vozila artiljerijskog PVO sistema ’’Praga’’. Tokom trajanja rata čak su izvršena i gađanja sa većim ili manjim uspehom a razvoj ovih sistema je narednih godina obustavljen.

192952_211083413_ns-2016-7
Rakete RLN-IC sa novim motorom, ICS glavom, blizinskim upaljačem i bojevom glavom / Foto: Jaroslav Madački

Ideja da se kod nas vučni protivavionski top L70 Bofors učini samohodnim postojala je još 80-tih godina kada je planirano da se top postavi na hodni deo tenka M-84. JNA je počekom te decenije iz Švedske nabavila 142 Boforsa zajedno sa radarima Žirafa što je tada predstavljalo jedno od najsavremenijih rešenja u svetu.

Trupna protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije ima potrebu za novim sistemom, kako artiljerijskim tako i raketnim. U upotrebi je trenutno oko 54 zastarelih raketnih sistema Strela-1 kao i samo 6 nešto savremenijih Strela-10.

192952_211083413_ns-2016-3
Još jedno od pitanja vezano za moguću serijsku proizvodnju sistema je da li Vojska Srbije u svom inventaru ima dovoljno kamiona FAP-2026 koji bi bili modifikovani? / Foto: Jaroslav Madački

Za njihovu zamenu se iz Rusije mogu nabaviti sistemi poput Sosne, Tora kao i hibridni artiljerijsko-raketni sistemi Tunguska (polovni) ili najnoviji, najsavremeniji ali skupi Pancir. Može se izvršiti i modernizacija Strela-10 ali uz obavezan dokup dodatnog broja ovih sistema koji bi takođe bili polovni.

Na kraju ostaje i mnogo nedoumica kada je u pitanju dalja sudbina sistema PASARS-16. Može se postaviti mnogo pitanja a jedno od glavnih je da li je Vojska Srbije zainteresovana za njega? Da li postoji jasno i tačno definisana polazna studija i program realizacije koju (tek) treba da usvoji Glavni Vojno-tehnički savet VS?

Koliko bi trajao razvoj ne samo onog što je viđeno već i sistema sa nekim unapređenjima kao što su npr. smeštanje raketa u kontejnere, poboljšanje sistema za upravljanje vatrom topa kao i eventualno instaliranje osmatračkog radara?

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required






[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Fo

Skalamerija.
Nema tu filozofije velike. Samo postave pitanje koliko je to kostalo da se sklepa ili koliko ce kostati serijski da se proizvede?@!
I shvaticemo da je jeftinije polovna Tunguska i sva prica je odmah zavrsena.
Neka VS ne izmislja toplu vodu i razna čudesa poput ovog i onog jadnog Orla sa r60.
Kupimo nešto što vec postoji i što je dokazano. Makar toga ima i polovnog koliko želimo. Naoružajmo se pod hitno, jer će uskoro sankcije zbog (ne)dogovora za Prištinom. Ovo je inf.koju niko ne pominje.
Planirane su sankcije Srbiji na uvoz naoruzanja tokom 2017. Akp ne potpise sporazum i preda Telekom na KiM Pristini.
Sve ce da urade da 29 ke sledece godine ne stignu u Srbiju.
Zivi bili pa videli.
Čekamo mnogo i bavimo se glupostima.

Odgovori
Р

А Руси, ако буду стварно хтели да дају авионе, због истих санкција јако ће се потрести. Свако ко имало озбиљно прати дешавања у свету, схватиће да 1992 и ситуација са санкцијама СБ (које би морали да поштују сви јер их је донео СБ УН), на које није стављен вето, нису могуће 2016/7. Наоружања за неку регионалну локалну будалаштину има више него довољно, а за сукоб ширих размера, 1999. кроз горко искуство, утврђено је да ни много веће количине чак и савременијег наоружања немају већи значај.

Br

Ideja ovog projekta je dobra i treba da se radi na ovome.
U slucaju da dodjemo do serijske proizvodnje, mi bi zaposljavali nase ljude i savladali novim tehnologijama i skupljali nova iskustva.
Tako su pisali za LAZARA i NORU kako su to skalamerije itd. A mi sa NOROM dobre pare zaradjujemo a LAZAR usao u naoruzanje nase kopnenen vojske.

A ovo o sankcijama itd.?!?! Kakve sankcije? O cemu vi?
Niko nije lud da se suprostavlja NATO-clanicama. Znamo kako smo 1999 prosli i zato necemo dozvoliti da opet dodje do takvog sukoba. Sta god da bila cena MIRA, mi ce mo je platiti.

Ba

Sankcije može da uvede zapad, što naravno ne obavezuje Rusiju. Ona sigurno neće uvesti sankcije, niti će dozvoliti u da one prođu u SB UN. Sa te strane ne vidim problem, pošto ionako nismo hteli da nabavljamo zapadno naoružanje. Problem možda može da nastane oko fizičkog transporta robe do Srbije, ali to je sve malo verovatno (da ne trošimo previše prostora na elaboraciju). Ako naši zapadni „prijatelji“ budu hteli da nas sankcionišu, to će verovatno biti samo neotvaranje novih poglavlja. U svakom slučaju, slažem sa da, bez obzira na potencijalne sankcije, moramo što pre da modernizujemo RV i PVO. Taj vid je i bez sankcija gotovo propao.

Ne

Nora je projekat ozbiljne zemlje zvane sfrj, lazar je poluproizvod. Terminator nije ni u fazi poluproizvoda

St

Posto Telekom nije prodat sve sto si napisao nema smisla…Podrska domacem projektu napravljenom na iskustvima NATO agresije!

no

Zanimljiva mi je hidraulika za koju pretpostavljam da treba da obezbedi stabilnost prilikom dejstava. NORA 52 pokazuje da se to može odraditi kod nas na veoma kvalitetan način, stabilnost vozila je prosto neverovatna.

Odgovori
Pa

Zameniti Strela-1 i Strela-10 sa ovim sistemom.
Reklamirati i prodavati napolju.

Odgovori
pc

Strela 1 i Strela 10 moze da pogodi samo mqgarece dupe i to samo ako magarac mirno pase. Pa ja sam u vojsci bio na topovima 20 mm i na streli 2m i kada sam rekao da je to za onu stvar isao sam nedelju dana kod bezbednjaka. 40 mm bofors ne moze gadjati avione jer mu je domet kratak i koliko sam upoznat koriste se za dejstva po pesadiji i to je svedsii novi projekat.

Pe

I bogati Šveđani ih koriste samo nekoliko komada, za PZO, mislim negdje oko 10-ak u modelu CV9040AAV. Projekt Tridon od verzija 1 do 4 ocjenjen je nakon ispitivanja u Švedskoj kao neperspektivan i potpunim promašajem. Napravljeno je samo nekoliko modela verzije TriKA za stacionarnu PZO pomorskih baza. I Norvežani su odbacili Bofors i usvojili kombinaciju radara Giraffe i raketa RBS-70. Topovi tipa Bofors perspektivni su još samo u mornarici na malim brodovima ili u CIWS sustavima za blisku proturaketnu borbu, ali samo protiv podzvučnih krstarećih raketa.

Ž

pc

Хм можда али ето Руси пре две године изнад ДНР/ЛНР оборише Стрелом-10 у једној акцији два украјинска Су-25. Јесте то је модернизована верзија али дакле нису још за бацање.

IL

Prevazidjen top. Prevazidjena raketa. Buducnost protivavionske artiljerije su brzi i visecevni topovi kalibra 30mm, a sto se tice raketa, tu se odmaklo vec dve ili tri generacije ispred IC samonavodjenih raketa koje kad ispalis u Sunce odu u Sunce.
U nekoj ozbiljnoj drzavi, ovakvo vozilo je pre 10-ak godina mozda moglo da se iskoristi za hibridni PVO sistem koji bi se npr. sastojao od udvojenog topa kal. 30mm (npr. 2A42) i 2-4 lansera MANPAD-ova (Igla, modernizovana Strela 10) + optoelektronska naprava/radar. Sada bi i takav koncept bio prevazidjen u odnosu na sisteme pobrojane u tekstu.
Jednostavno, nasa namenska industrija nastavlja da prati taj trodecenijski tehnoloski jaz u koji je upala vec krajem sedamdesetih godina prosloga veka. A kako vreme neumitno protice, tako i oni nas svake nove parade iznenade sa nekim revolucionarnim resenjem koje bi bilo moderno pocetkom devedesetih…

Odgovori
Pe

Hmm..L70 je top sa velikom kadencom paljbe. Jednom sa spomenuo vec na ovu temu da ne treba da podcjenjujemo ljude koji rade na ovom projektu…npr, zasto mislite da bi raketa bila lako zavarana od sunca cim se lansira???…ne znate nista o novougradjenoj optoelektronici recimo i zasto mislite da timu koji se bavi raketom nije palo na pamet da bi raketa mogla biti ometena u navodjenju itd… Pustimo da se projekat doradi pa cemo da vidimo da li vrijedi. Meni djeluje perspektivno.

Du

Prednost prototipa ovakvog sistema je da zaista možeš da staviš šta imaš, a da naknadno u seriji stavljaš šta treba, pa i getling 30mm ili koji god drugi top i koje god rakete.
Ovde Bofors top ne košta mnogo, rashodovane rakete koje ionako nemamo sa čega da ispaljujemo su odavno plaćene… Za ispitivanje koncepta? Gotovo idealno…
BITNO JE razviti koncept upotrebe ovakvih sistema, integrisati ih u koherentnu celinu i slično… Paradoksalno, kupiti ili proizvesti gvožđe je daleko lakši deo posla…

Mi

Koliko sam shvatio, tokom dejstava ’99. godine mnogo bolje su se pokazale Strele 1 od nekih drugih sistema, izmedju ostalog i od Kuba i od Boforsa (sa izuzetkom gadjanja krstarecih bez upotrebe radara). Ne znam zasto bi menjali relativno uspesan sistem, mada delimicno zastareo (tipa Strela 1) sa mesavinom neuspesnog i neproverenog sistema?!

Odgovori
Pa

Na ovo vozilo namestiti 4-6 prikazanih raketa u kontejneru + strele2 po volji.
Krstareca moze da se skine strelom, avion vec teze.
Ako ispitivanja ove rakete pokazu da je sverakursna i otpornija na ometanje od strela-1 (10?) eto nama dobitka, u brzini, daljini, visini dejstva i b/g.
Najvaznije da mozemo sami da ih proizvedemo.

Pe

Koliko ja znam..rizik upotrebe Boforsa L70 je bio to sto je tokom dejstva imao jak infracrveni odraz. Posle bi sve pozicije gdje su bili rasporedjeni Boforsi, bile gadjane u toku noci navodecim projektilima…Zato je to i jedan od raloga bila da se sistem ucini mobilnim, pokretljivijimm…

pe

najbrzi i najeftiniji nacin da se potpuno neutralise pretnja nekih polovnih raspalih helikoptera placenih desetine miliona dolara kao satro za odrzavanje i remont … a moze da bije i po zemlji … kad se sve sabere i oduzme, VRH… vrh dovitljivosti i snalazljivosti protiv koje nijedna sila nema priliku za uspeh… ljudi su najveci strateski potencijal svake drzave i naroda… i nikakve slike prekidaca u krupnom planu to ne mogu da poreknu… a koliko vidim rakete su skoro skroz nase … jer ako uradis novi motor ,glavu , IC glavu i upaljac to je 80% rakete… a o kratkom roku izrade da i ne pricam… jer to su kljucne stvari u nekom mogucem napadu i nasoj odbrani

Odgovori
Pe

Like :)

an

Neznam samo ko je pametan integrisao gps u sistem , pa jel znate da gps moze da se ugasi namerno i da nemozes da upravljas sistemom za navodjenje , to je jedna od najvecih gresaka

Odgovori
Pe

Gasenje GPSa namjerno …pa nije bas to samo tako..onda je ugasen i onoj drugoj strani…ali ako si u odbrani….pa valjda poznajes svoju teritoriju. Odnosno nisam siguran koliko je tehnicki izvodivo gasenje GPSa nemjenski…recimo da moze biti ometan signal ili ugradjena namjerna greska ali se to da rijesiti u smislu takozvanih relativnih koordinata ne apsolutnih itd…

Du

Prvo to je potpuna besmislica, jer je GPS, kao uostalom i svi slični sistemi višeslojni, i sadrži ne samo satelitsku, već i zemaljsku komponentu.
Drugo, GPS je naveden kao uprošćeno objašnjenje za geolokaciju…
Korišćenje GLONASS, Galileo, kineski BeiDou, onda se opet vraćamo na inercioni navigavioni sistem… „Gašenje GPS“ bi bio problem daleko širih razmera—

Od

Mislim da je umjesto naziva „Terminator“ prikladniji „Pobesneo Max“.
Toliko.

Odgovori
IL

Najjaci komentar

ev

Ovakvo oružje je imalo smisla u vreme kada se letelo na Meseršmitima i Spitfajerima. Danas je to čist promašaj i zamazivanje očiju onima koji svakodnevno sanjaju da za 24 sata možemo tenkovima da se ušetamo u Zagreb kao da smo krenuli na piknik. A verujte mi, takvih je puno. Na paradi u Novom Sadu sam se naslušao glupih komentara onih koji su komentarisali Nore, Lazare i onu jadnu Gazelu. Pričaju ljudi „ufff bolan, sa ovijem smo na slovenačkoj gran’ci za dva dana“. Ovo je jedino dobro ako ratuješ sa nekim ko je oskudno naoružan pa ovu skalameriju postaviš na neko brdo sa koje će da gađa dole na naseljeno mesto. Samo rokaš po prozorima i terasama zgrada i ne daš nikome da nos promoli. Ovo bi možda moglo da se proda narko klanovima u Kolumbiji da time gađaju helikoptere koji pretražuju šume iz vazduha u potrazi za skrivenim laboratorijama.

Odgovori
Pa

Evgenije svaka ti je na mestu. Kao što reče klanovi. A za pare ne brinite evo doneli su novu uredbu kojom će moći da regulišu, čitaj smanje plate vojnim licima. Javno 5 % povećanje a pasle toga potpukovnicima (većini) i majorima po 7 do 10000 manje. E koliko pilota je postavljeno na mesto nižeg čina. I eto novca. Ma projekat će uspeti. Prave i nove formacije kako bi svima smanjili grupe da bi posledice bile kolektivne, a ovakvi projekti uspešni. daće bog napraviće i još modrniji Orao 3.0. Sve mogu Baća i Đole, znaju brate, jer biser im pomaže.

Du

Kao deo sistema može biti jako delotvoran, sam od sebe upitno…
Kao uostalom Nora, Lazar, M84, MIG 29 ili šta god drugo da ikome padne na pamet…

Pa

Pa i da imamo raketu tipa Amraam i da je ovde napravljena opet ne bi valjalo.
Mozda jer ima pametno instaliran gps?
Ili je kontruktor blago nepismen? Neobavesten?
Nije cuo za razornu moc granata visecevnog topa 30mm?

Model, prototip, ispitivanje….’ajmo redom

Odgovori
Da

Kao sto je u teksut navedeno, prica je na pocetku, ali mislim da ce s obzirom na okolnosti ovo biti brzo odradjeno. No, vreme ce pokazati.
Ne vidim nista lose u dizanju bofija na kamion! Ideja jeste stara, medjutim s obzirom na okolnosti i sredstva kojima raspolazemo sigurno se ostvaruje napredak u mobilnosti i primeni ovog orudja.
Rakete su posebna prica, ali ako zavrsavaju posao, zasto da ne. Voleo bih da su u kontejneru.
Slicni raketni sistemi se nalaze u daleko vecim armijama, prevashodno mislim na SAD i Juznu Koreju!

Odgovori
Ba

Bofors je sasvim ok dio ove priče. Ne slažem se sa komentarima koji pljuju ovaj top, bilo kao koncept na sredstvu, ili u smislu brzine i sposobnosti samog topa. Ovaj top je dobar. Na mjestu pješadije ili helikopterske posade koju ovo nađe nebih bio.

Ono što meni jako smeta kod ovog je sve ostalo, a naročito dio sa „ovo je prototip“. Čega? Neko pominje Noru i Lazar. Tačno je, čim su izašli- zli jezici su ih pljuvali, ali Nora i Lazar su bili u startu zamišljeni i studiozno projektavani kao perspektivna sredstva, koja prate stranu konkurenciju u sposobnostima, a u nekim stvarima i prevazilaze, a naš su proizvod. Takođe, u prvoj iteraciji su ispunjavali zahtijeve naše vojske. Hoću da kažem- da sada u vojsku uđe 50 komada onih rugoba od Lazara 1- vojska bi dobila upotrebljivu stvar, nebi dobila platformu za trošenje raketa „sa lagera“ (ovo govorim sa velikim poštovanjem za ljude koji su preradili Atol- samo za sebe- odličan posao).

Neko u VTI treba da sjedne za crtaći sto i kaže: Platforma za potentnu raketu, možda, uvoznu, sa našim topom. Autonomni radar i vođenje tog i tog dometa. Mali odraz. Domet raketa 30+ kilometara. Možda kombinacija sa nekim skupljim samonavođenim avionskim raketama? Koja je projektovana vjerovatnoća pogađanja cilja u dometu sa ovim uopšte? Postoji li neka studija?

Nije bitno koliko rakete koštaju. Ako pravite PVO sistem- napravite ga da bude naš proizvod, u rangu, ili malo slabiji od Pancira (možda prejak primjer) ili nečeg zapadnog ekvivalentnog- i napravite ga odmah da ga se piloti boje. Odmah. Prve godine ćemo imati para za samo jedan prototip, za deset ćemo imati 6 u službi- ali tih 6 će valjda biti žilavo i efikasno- što ga čini i dobrim izvoznim proizvodom.

To sredstvo treba onda da bude po namjeni „nešto naše što će da zamjeni skupi Pancir kao sistem kratkog dometa“. BUK i S-300/400 ćemo onda da kupimo jer to nismo u stanju da napravimo, pa ćemo da imamo integrisan i ljut sistem PVO. Neki takav plan?

Koja je funkcija ovoga? Kako je zamišljeno? Pa jeste li vidjeli koncept integrisanog sistema za upravljanje vatrom na NORI i MORAVI? Odlično izvedeno, sjajno učinkovit i uvezan artiljeriski sistem. E zbog toga sam kivan na „Terminator“, kao što sam kivan kad mi sin popusti u školi. Može to bolje.

Ni

Banja Luka ko to imacemo ???? Jesi ti u BL BH ili Srbiji. Srbija ce mozda imati to sto projektuje al niti BL niti BH ce imati to stoga reci imat CE …

Mi

@Niko Poštovani, svidjelo se to vama ili ne, za NAS u Banjaluci ono što Srbija ima, imamo i mi i srcem, dušom, tijelom… to vidimo kao SVOJE. Usput, uloga Srbije, kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je TEMELJ postojanja BiH – opet, svidjelo se to nekome ili ne, daje nam za pravo da to tako vidimo i interpretiramo. Nego, ovo je vazduhoplovni portal, vojna podsekcija, a baščaršijskim politikantsvom se vi slobodno bavite na sajtu Avaza, Slobodne Bosne, Glasa koncila – ako vam tako više odgovara ili bilo gdje drugo. Ovdje se očigledno kompetentni ljudi bave konkretnim temama (i to ljudi sa širih prostora Balkana) na zadovoljstvo svih zainteresovanih. Ostali… kako rekoh. Svako dobro.

ja

Ljudi imali smo ’99,znamo sta nam je ciniti za pvo i avijaciju.

Odgovori
dr

„Izradu hidraulike kao i završnu integraciju izvela je firma ’’Srboauto’’ iz Beograda.“ ?????? …a mi zatvorismo Prvu Petoletku,rasprodasmo masine…

Odgovori
SR

Obzirom na sitvaciju napredak u svakom smilu postoji kao modernizacija vosjke Srbije generalno svih rodova ,to mozda ne ide brzo ali ide za sada sigurno.Te 29-tke su na potrebne to je sigurno i mislim da postoji sansa da ih dobijom i platimo remont ,uz to mozda i neki sistem pvo.Ovaj terminator uopste nije lose resenje na kojem se moze radaiti i iskoristiti znanje koje ocito imamo i u prozivednji i remontu,aviona,tenkova…Videli smo sistem Nora,Lazar,nove rakete,pauk i nova majutka ,modernizacija orala da se uradi da bar imamo pored tih 29-tki i jurisnu ako ne eskadrilu onda bar 7-8 aviona.Isto mislim i na G-4 isto takdje dobar avion koji moze da se modifikuje za jurisne potrebe ali naravno pre svega orao.Jasno je da sto se tice u najgorem slucaju ex yu prostora jedino mi sami mozemo nesto da proizvedomeo ostali moraju da kupe a vecina tih zemalja nema novca tako da sto vise projekata tipaLAZAR,NORA,PASARS-16,MILOS,SORA….To je dobroza Srbiju i Srpsku vojsku ,gradjane ove zemlje neko ce se i zaposliti,neki od ovih sistema se vec dobro prodaju.

Odgovori
jo

Svaki od tih novih projekata kad bi se finisirao, serijski proizveo i uveo u upotrebu, doveo bi do ponoljsanja moci VS. Drugo, time se stice znanje, iskustvo, samopouzdanje. Problem jesto to kod nas ide presporo, a pitanje je i da li iza svega pistoje i ozbiljne namere.

Odgovori
DE

Ovo je bukvalno cedjenje drenovine, posao koji je trebao da se odradi jos 90-ih, ali sta je tu je…
Raketa RLN-IC je odlican potez, sa sve kacenjem Boforsa na FAP. Ova „mobilizacija“ smanjice broj potrebnih operatera, olaksati njihov rad. Bofors je tu za kratke domete i da pokrije pojas ispod minimalnog dometa rakete.
Kombinacija ima potencijala da zameni sisteme Strela-1 i 10. Kao baza je uzeta R-13M i zamenjeno je prakticno sve, osim uredjaja za upravljanje. Dakle: novi domaci motor, nova domaca bojeva glava, novi domaci upaljac, domaca glava za samonavodjenje sa rakete Strela-10, sa modernizacijom tj. hladjenjem senzora.
Sve u svemu – mnogo bolja pasivna raketa Z-V od svega sto trenutno imamo u naoruzanju. Domet 8km u visinu i 12km u daljinu, za respekt – moze da gadja avione, helikoptere, BPL, krstarece rakete.
Treba sto pre obaviti ispitivanja ove rakete i, ako su rezultati pozitivni, krenuti u proizvodnju.
Srbija ima sve tehnologije potrebne za proizvodnju ove rakete. Mozemo sami da proizvedemo B/G, motor i GSN (SFRJ je svojevremeno kupila licencu od SSSR-a bas za sistem Strela-10M).
Sada 4 rakete treba upakovati u kontejnere, dodati adekvatnu pasivu, data-link za prijem podataka o cilju sa pukovskog/brigadnog C2 sistema i nakaciti na Lazara, kao sto je to kod Strele-10.
U buducnosti poraditi na zameni GSN nekom modernijom, nehladjenom, sa digitalnim IIR senzorom poslednje generacije i Bog da nas vidi, kad je trupna PVO u pitanju.

Odgovori
IL

@ Perica:

Bofors L70 uveden u noaruzanje 1951. godine, kao modernizovana verzija topa L60 uvedenog u naoruzanje 1934. godine. Na osnovu iskustva upotrebe u DRUGOM SVETSKOM RATU.
R-13 (AA-2 Atoll) uvedena u naoruzanje 1960, kao osnovno naoruzanje tada novih MiG-ova 21.
Sta god da ugradis na sisteme koji su u upotrebi 65 (sezdeset pet) odnosno 55 (pedeset pet) godina, to ostaje prevazidjena gvozdjurija. Sto se tice ispaljivanja u Sunce, procitaj malo po internetu zasto su vijetnamski piloti preferirali top u odnosu na R-13 i kako su se Amerikanci jos pre 40 (cetrdeset) godina izvlacili prostim letenjem u Sunce. O kadenci topa koji se RUCNO puni na svakih 10-20 granata stvarno necu ni da pricam.

@Dusanissimus:

Integracija prevazidjenih sistema nema nikakvog smisla i predstavlja cisto gubljenje vremena. Lafet, kupola, pa cak i lanseri raketa sa L70 i R-13 se ne mogu upotrebiti ni za jednu drugu raketu/top.

Ali, i ova arheoloska maketa pokazuje koliko je ljudima lako zamazati oci od cinjenice da nemamo ni vojsku, ni naoruzanje, ni strucni kadar, a ni namensku industriju. Sve je lakse i sve je lepse od pogleda u ogledalo.

Odgovori
DE

@IL
Zaboravio si da pomenes pusku repetirku Mauzer, staru 100 godina.
Njen metak ne moze da ubije, tu je samo da plasi vrane, jel da?

Pe

Nisi pazljivo citao text rekao bih…Trebao bi biti dvostruki sistem hranjenja za ovaj top, sistem koji je Bofors jos odavno dao VTI-u, itd…koliko znam jos se radi na usvajanju finalnog rjesenja. To je mozda i tacno za R-13 mada i sve podatke iz zapadnih izvora treba uzeti sa rezervom. Kako god sistem vodjenja i elektronika RLN-IC nema veze sa originalnom R-13. Imaj na umu da neki osnovni principi dizajniranja rakete se nisu mijenjali zadnjih 100 god. Ne vjerujem da ce u naoruzanje uci raketa koja ne moze da prodje poligonska ispitivanja u realnim uslovima, koju je lako izbjeci itd,..Pa vjerovatno na stotine ovih raketa ima na stoku i to treba iskoristiti

ve

@IL zasto covjece kada imas toliko znanja ne napravis sopstveni projekat hibridnog ili samo raketnog PVO sistema ponudi ga nekoj privatnoj firmi koja se bavi radom na raketama recimo Edepro-u i zaradi novac i ucini nesto dobro za svoju drzavu i narod.

Odgovori
Pa

@vesko
@IL

to je u genima

IL

@ vesko:

Veruj mi da posle “Terminatora“ ozbiljno razmisljam o tome. Ljubitelj sam vojne tehnike citav zivot, ponesto o tome znam, a plus imam i veliko iskustvo u maketarstvu. Zakljucak je da cu sa ovakvim kvalifikacijama tesko biti gori od Edepro/Yugoimport/Imdb ekipe koja se za to skolovala citav zivot. Hvala na savetu, dobri covece!

@ pavle:

Ne, u genima nam je zabluda da smo narod koji je u stanju pobedi citav svet svojom ostrumnoscu i snalazljivoscu. Bas kao i odusevljavanje svakom, cak i za um prosecnog zaljubljenika u ratnu tehniku uvredljivom, skalamerijom koja ce nam vratiti davno izgubljenu vojnicku cast.

Pa

@IL
uf, nisam ciljao na pomenutu genetsku kvaku, nisam se odusevio, jednostavno smatram (doduse na prvu loptu i napomenuh da treba sacekati poligonska ispitivanja, bojeva gadjanja uvezanog sistema) ovaj sistem perspektivnim, cak iako je prikazan prototip. mnogo se pljuvalo i dalje se pljuje po orlu 2.0 (kakogod md..) a svi smo svesni da bi nam znacio isti, ali ne…mi opet znamo najbolje da to nista ne valja.
na sta sam ciljao…na staru (nikako dobru) osobinu da se pljune na sve sa cime se ne slaze bez ikakvog argumenta.
ciljao sam na los odnos prema sopstvenom, vecitu favorizaciju tudjeg. kvalitetno odavde uzima neko sa strane a ne mi sami, tako to traje decenijama, ne samo u tehnologiji, muzici, umetnosti(van ove teme)…
licno sigurno i prakticno znam da je strela-1 prevazidjen sistem, da ima los nisan(bez nocnog), da su rakete prevezidjene i da sem krstarece ne mogu realnu pretnju da skinu. napisao sam da je treba zameniti prikazanim.
najvaznije od svega, vojnicku cast nema ko da (nam) meni vrati, nikad je nisam ni izgubio. borio sam se ’98, kao i ’99.
ako znate nekog kome treba da se vrati vojnicka cast, verujte mi, imate jako lose drustvo.
srdacno

ve

@IL samo naprijed ako napravis dobar PVO hibridni sistem bice ti zahvalni svi koji zele dobro srpskoj vojsci.
Pozdrav iz Podgorice

Ja

Moze samo potpis na slike. Hvala unapred

Odgovori
Re

Mislim da komentatori previdjaju jednu stvar. Ova skalamerija je projektovana jedino i iskljucivo za mogucnost unistavanja hrvatskih Kijova. Znaci strela 10 ne moze jer je domet 5km, a hellfire na kijovi ima 8 km. Znaci mora da se stavi raketa veceg dometa. Sad da li ovo moze da oboji Kijovu ne znam, ali to je ideja…

Odgovori
Ba

Glupost. Velik problem oboriti Kiowu! Za donirani mali izviđačko borbeni helikopter je sasvim dovoljna prepreka KUB. Isti bio i ostao primarna PVO zaštita jedinica na terenu, a VS ih ima gomilu.

Ovaj posao su ljudi započeli sa ciljem modernizacije arhaične, a korisne „Prage“. I to je cilj koji je sasvim dobar i opravdan. Samo trebaju da ga sprovedu kvalitetnije i polako.

Pa

Kako god ga nazivali, ovaj sistem uvezan sa modernom osmatracko-komandnom stanicom ima potencijal da postane glavni sistem PVO kod nas. Znacajan i sa strane mogucnosti sopstvene proizvodnje i ovladavanja tehnologijom(sto pasivniji to bolji).
Da li ce imati RLN-IC, R-60D uz top mislim da je nebitno.
Obe rakete su korak napred u odnosu sta imamo.
Dakle, poligonska ispitivanja, uvodjenje u upotrebu.

Re

Zasto glupost. Obarati Kiowu KUBom koja leti 20 m od zemlje. I jel KUB bas tu, pored neke tenkovske brigade? Ne znam bas. Ovo cudo ide uz tenkove, uz jedinicu, da reaguje u momentu. I cuva ih od Kiowa. Ja mislim da je to i zamisao. E sad ne znam koliko to dobro moze da se odradi..

Od

Misliš da će Srbija ratovati opet sa NATO-m tj. obarati hrvatske Kiowe „Terminatorom“? Ili će kad uđe u EU, na ćemu sve naše vlade i političke elite rade punom parom, da ratuje sa bilo kojom drugom članicom EU?
Samom „Terminatoru“ fali mnogo toga, rakete su mu na šinama, niej jasno hoće li kupola ostati ovakva i gdje će kontejneri sa raketama biti postavljeni, hoće li imati mogućnost daljinskog upravljanja I davanja cilja, punjenje topa nije urađeno kako treba, ne znam da li se planira novija municija (tzv. „progamirana“ municija) nije jasno čime će se navoditi („Žirafa“? ili šta već), niti jedno testiranja ni gađanje nije urađeno. Ovo nije gotov sistem ovo je „feasibility study“.

Pe

@ Banja Luka
Kub-om na Kiowe? Znači kao i 91 Kub-om na An-2 s bojler bombama? To bi bilo nešto kao i NASAMS-om ili Hawkom na Gazelu? Možda Patriotom na Mi-8/17?
Kasnite samo 25 godina. Mi smo Boforse montirali još 91 na bivše TAM-ove nosače kontejnera za smeće.
Na brdovitom Balkanu gdje je čakija i ostraguša normalna stvar, ovo je oruđe u rangu programa Ratova zvijezda!

Ba

Šta je ostraguša? Oruđe je alat za obavljanje nekog posla. Nisam upoznat sa svim suptilnostima jezika nastalog devedesetih kad i Bofors na TAM-u za prevoz smeća, ali ti valjda misliš na oružije?

Projekat „Star Wars“ je najveći fijasko/promašaj u istoriji finansiranja vojske SAD-a, tako da ne znam šta si htio reći?

Što se tiče obaranja An-2 od strane PVO Republike Srpske, u pravu si, obarani su sa KUB-om. Ali tim istim KUB-om oboren je i F-16 95-te, a žašto da ne- Oboren je i Mi-17 koji je vozio onog ministra armije BIH, sa ukrajinskom posadom. Generalno- nije nikakav problem oboriti helikopter KUB-om.

Možda želiš da kažeš da je to zbog toga što KIOWA leti nisko? Sistem je predviđen za dejstvo na visinama od 100- 7000 metara, ali uredno ruši i ciljeve na 60 m, pa sve do 8km.

Domet po daljini je dvadesetak kilometara, a baterija ide u setu sa 4 lansera po tri projektila. Svaka čast svakom pilotu KIOWA-a koji ulazi u područije dejstva baterije bezbrižan, misleći da će mu nizak let pomoći. Pogotovo što time ulazi u zonu dejstva streljačkog naoružanja, da ne kažem…kamena. Mislim, treba doći u zonu dejstva, čak i sa malim izviđačko-borbenim helikopterom. Može on da leti jako nisko, ma mogu i da ga dovezu kamionom do zone dejstva, ali nategnuto je to malo.

Am

@Banja Luka „ostraguša“ je reč koju i mi koristimo, kao i reč „ostragan“. Prvi se očigledno koristi za objekat ženskog roda koji se puni od-staga. Mislim da pušku, tipa Martini-Enfild, ne budite bezobrazni :D , a drugi se koristi za punjenje muškog objekta, takođe od-straga. U ovom slučaju topova iz XIX-og veka koje već 150 godina zovemo „ostragani“.

Ma

Po meni ovo je zalosno. Improvizano sa tehnologijom iz 60tih godina. Jel itko primetion da su prekidaci i ekseri zardjali?

Odgovori
Pr

Ma pusti te nebitne detalje, ovo kad prodje sva ispitivanja i bude uvedeno u naoruzanje sredinom 2035. ima da obara kajove kao glinene golubove. Kako to mislis, Hrvati su svoje kajove jos pre 10 godina zamenili nadzvucnim bespilotnim letelicama?

Pe

Bolje da su od tih kamiona/šasija napravili „Personnel carriers“, APC“ ili „Mine-Resistant Ambush-Protected truck“ kao „Ural-Typhoon“ ili sl.
Služilo bi svrsi i stvarno bi mogao postati izvozni adut… bar za to nije potrebna neka tehnologija… (pancirne ploce i dobri varioci)

Odgovori
Ve

Pa imas Lazar 1 koji je vozilo te namjene

Ne

Za one kojima je bofors 40mm neperspektivan top
https://en.wikipedia.org/wiki/DARDO

Odgovori
IL

@ Deki:

Mauzerova puska ce biti integrisana u unapredjenom „Terminatoru 2” pod radnim nazivom “Sudnji dan“

Odgovori
IL

@ Perica:

Citao sam ja pazljivo tekst. Stavljen je motor veceg promera (142mm), koji bi trebalo da omoguci da ova raketa izuzetno skromnih manevarskih mogucnosti uopste poleti sa zemlje i ima bilo kakav respektabilan domet. Takodje, nehladjena IC-glava za samonavodjenje iz sezdesetih godina je zamenjena prvom generacijom hladjenih glava (Strela 10 ili R-60) koje su razvijane sedamdesetih godina. Stvarno smo je pimpovali za medalju.

Odgovori
Pa

@IL
IC GSN Strela-10 ima kriohladjenu GSN koja nija prva generacija i nije razvijana 60-ih godina, koristi element za fotootpornik nepoznat tada. (IC GSN R-73 je jako slican ako i ne identican)
Glava sa R-60 je hladjena ali ne tecnim azotom.
Originalna glava sa R-13M je hladjena tecnim azotom.
Evo i vama medalja

Pe

@ IL
Ja sad nemam precizne podatke o optoelektronici GSN, ali koliko je bilo dostupno, nije ni elektronika od R60 ni od R73.. Naime tim koji radi na ovome, koliko sam razumio ugradili su novu elektroniku koja radi i dva IC spektra , koja je samimi tim otpornija na ometanja itd.. R13 je odabrana navodno zbogkompaktnijeg dizajna, a bojeva glava je potpuno nova. Smatram kao i Pavle da sistem treba prvo da se pokaze na poligonu, i ako tamo zadovolji svi drugi komentari su izlisni.
Sto se boforsa tice, radi se na sistemu hranjenja koji bi bio slican kao na pragi i to nije bilo prikazano na demonstratoru.

IL

@Pavle:

Nisam ni napisao da je Strela 10 razvijana sezdesetih, vec sedamdesetih godina, bas kao i R-60, a sa slika je jasno da nije upotrebljavana koliko-toliko moderna glava sa R-73, kojih prakticno vise i nemamo u naoruzanju. Drugim recima, komandne povrsine sa jedne rakete, motor sa druge, a glava sa trece. Slagalica od polovnih prevazidjenih delova.

@ Perica:

Koliko je bilo dostupno, nista od ovoga ne postoji, niti je odmaklo dalje od makete, tako da u neki domaci razvoj elektronike i dvospektralne hladjene IC glave iskreno odbijam da poverujem dokle god Yugoimport ne pokaze barem na snimku sa poligona. Razvoj o kojem pricate je nedostizan i za mnogo tehnoloski razvijenije zemlje i bogatije namenske industrije. Pozdrav

Odgovori
Pa

@ IL
„Takodje, nehladjena IC-glava za samonavodjenje iz sezdesetih godina je zamenjena prvom generacijom hladjenih glava (Strela 10 ili R-60) koje su razvijane sedamdesetih godina. Stvarno smo je pimpovali za medalju.“
R-13M ima hladjenu glavu i pojacan domet u odnosu na K-13.
Strela-10 ima jako slicnu IC GSN kao R-73, fotootpornik i princip hladjenja, kao i blok elektronike.
IC GSN sa R-60 je izveden sa razlicitim fotootpornikom i razlicitim principom hladjenja, ima manju osetljivost nego Strela-10.
Navedite te polovne prevazidjene delove ili barem ista od navedenog podrzite nekim valjanim argumentom. Srdacno.

Pe

@IL
Ne znam samo na osnovu cega govorite da se radi o maketi. To je vase licno glediste.
Pozivanje na neke tehnoloski razvjenije zemlje je vrlo povrsan argument. I ne bih da polemisem sad zasto, treba prostora za to, ali imajte na mu da su mnoge osjetljive komponente koje su recimo 80 bile skoro nedostupne sada lako dostupne na komercijalnom trzistu itd…
Slazem se sa vama i spomenuo sam vec vise puta, poligon ce pokazati koliko je ovakav sistem upotrebljiv, za sada je ideja tu i podrzavam projekat. Pozdrav.

Pa

Ja bih da zavrsim sa ovim.
Fotootpornici(dvospektralni) se proizvode i u Srbiji(Nis).
Raketno gorivo takodje(Edepro).
Kao i elektronika,uredjaj za hladjenje i b/g.
Iskoriscen je deo trupa starije rakete.
Da sacekamo poligonska testiranja pa izvolite kritikujte tudji trud koliko zelite.

mi

Zsu23 silka je naspram ove sklepotine tehnolosko cudo jos uvek,o tunguski a pogotovo o panciru ne vredi ni trositi reci,ukratko jos jedan jalov pokusaj koji ni ne namerava da udje u operativnu upotrebu jer je tu upravo da baca maglu i da sluzi da upravo gore pomenuta sredstva nikad ne budu kupljena i stavljena na raspolaganje vojsci.Slicno je i sa navodnom modernizacijom orla koja nema veze sa vezom a tako je i sa migovima 21,zivi bili pa videli

Odgovori
Pa

milko, il-ko-god…
da se tako razmisljalo nikad ne bi poceli projekat KAPELA…
ovo je postalo ko ce da pljune vise u dalj?

Te

@Pavle, u projekat Kapela je uloženo preko 3 milijarde tadašnjih dolara, a cela priča je nastala na osnovu 20 tona tehničke dokumentacije uvezene iz SSSR. Od ovoga nema ništa, to je svima jasno.

Pa

koliko je pojedinacni tenk vredeo?
jel to izvor tipa specijalni alati su kostali 130 miliona dolara, planovi i licenca do 30 miliona a ceo posao 3 milijarde?
i mrmot je smotao milkicu.
neka vreme pokaze da li je budzevina…

sa

Sve sto je strano novo i kvalitetno naoruzanje treba kupiti u sto vecoj kolicini,..TU NE TREBA NEKA VELIKA PAMET,samo kako,od kojih para i u kojoj minornoj kolicini,s obzirom na novac koji posedujemo u ovoj prebogatoj drzavi..???zato samo napred,radite,rezultati se vec vide,PVO sistema nikad dosta i kad kupimo bolje(sto treba uraditi) dobra modernizacija je uvek korisna,a ko ne veruje u Bofors 40 mm neka stane na par hiljada metara i ceka udarac i bice mu jasnije,a ponarocito ako je u nekoj letelici..tek ce da vidi..

Odgovori
ve

Bilo bi lijepo da se kupi 15 baterije Pantsir ,5-6 sistema BUK 2 a jos bolje BUK 3 i najmanje 2-3 S-300.Za ovu kupovinu trebaju milijarde dolara.Recimo Brazil je pregovaro za kupovinu 3 baterije Pantsira i cijena aranzmanja je bila milijardu dolara.Zato je potrebno da se razvija sopstevni sistem kratkog do srednjeg dometa koji bi bio zasnovan na upotrebi pasivne rakete jer nas tome uci iskustvo iz 1999 i da se na tome sacuva novac a da se kupi ono sto ne mozemo sami da napravimo a to su BUK 2 ili 3 i S-300.Ovo je samo idejni projekat i ja bi volio da se dodje do rakete znacajno veceg dometa i po visini i po daljini,volio bih da bude integrisano umjesto dvije makar 6 raketa na vozilu.Sto se topovia tice PRAGE i Boforski koje ima VS moraju se i tako modernizovati tako da to treba uciniti upravo kroz jedan vid hibridnog sistema kakav je ovdje predstavljen.Nadajmo se unapredjenjima ovog sredstva.

Odgovori
No

Objasni ti to državnom i vojnom vrhu kojima je jedino važno da napune svoje džepove… ne mogu da verujem kako neki govore o novim avionima i S-300,a vojska još nije dobila ni nove puške koje su obećane još pre 25 godina,a nigde ih nema

sa

Mislim da sam najpozvaniji da dam misljenje o ovom sistemu kao komandir sistema rl 2 ,sistema bofors, strelac na strela 2,,,,,,,,, bogato borbeno iskustvo sa r 60 mk.i s2m,mi govori sledece,
s2m zastarela po svim parametrima,narocito po visini dejstva 2,300m,,,,,r 60 odlicna raketa treba resiti startni motor ,kao i ova k serije odlicna ali mora se resiti start rakete,zato sto pri dobijanju punog zahvata na cilj start rakete punom snagom marsevskog motora krcu sa lansirne rampe, glava gubi signal ic odziva i leti kao balvanka,u ovom sistemu primarni nisanski uredjaj opticki na boforsu ima vidno polje od 40 stepeni sto je malo u borbenim uslovima ,inace top je stare konstrukcije ali nista novo nije izmisljeno zadnjih 70 godina u tom kalibru,daljina nisanska je 7 km ali vizuelno po perfektnom danu cilj se uocava na 6 do7 km,top je odlican do 3500 m u dolasku a i rakete rade u dolasku,tako da je to promasaj za konstruktora,moraju da rese rad orudja do i posle parametra zatim potrebno je nadograditi opticki uredjaj za osmatranje vaz,prostora a ne samo vizuelno,narocito nocu,nocni nisan na boforsu sam koristio odlican je ali mora da postoji uredjaj da coveka koji vrsi gadjanje navede na cilj,,,, i da se promeni agregat na boforsu sija ko radar,ili ga zastititi od ic isijavanja,da bi orujde bilo pasivno,,,sve u svemu dobra ideja treba raditi na njoj cestitke za rad

Odgovori
Dr

Dobar odgovor Sasa cilerdzic

Bu

Ako me išta nervira u životu onda je to aljkavost.Nema veze što su prekidači iz 60-ih godina ali zašto je aluminujumska pločica zamazana smb bojom?Zar je komad papirne trake za farbanje toliko skup.?Ako se kamion oblaže pancirnim pločama onda se to radi tako da se sve strane spajaju pod bribližnim uglom od 45 stepeni,jer oklop tako ima veću zaustavnu moć na dejstvo projektila.Na bočnim stranama nigdje ne vidim spajanje dvije pancirne ploče pod pomenutim uglom.??Ostalo, nemam snage da komentarišem, jer me je i ovo dovoljno iznerviralo-previše.

Odgovori
Ig

Mobilizacija boforsa može biti sjajno rešenje ali tek sa ugradnjom moćne pasivne sprave za otkrivanje i gađanje ciljeva u svim vremenskim uslovima. Takođe, neophodno bi bilo dokopati se ili razviti municiju 3P jer sa ovom starom efikasnost se može očekivati samo protiv helikoptera. Što se budževine rakete R-13 tiče to je teška glupost. Džaba joj domet 12/8km kada je ovako debela a samim tim i slabo pokretljiva. Opet, eventualno bi mogla gađati samo helikoptere tj može gađati i avione ali ne i pogoditi. U današnje vreme, raketa osim što mora imati odličnu glavu za navođenje mora biti i vrlo poktretljiva tj sa visokim G parametrima. R-13 to nije niti će ikada biti, uz to, sam oblik glave ne obezbeđuje mogućnost postavljanja širokougaonog senzora što je isto vrlo bitno. AMRAAM-a za primer, ima super elektroniku ali ne može nacediti preko 40G u manevru te iako joj je nominalni domet oko 150km realno opasna je tek ispod 30km. Jedino svrsishodno bi bilo razvijati PVO varijantu rakete R-73 sa busterom koji bi se po postizanju ubrzanja odvajao. Jer, R-73 ima i širokougaonu glavu za navođenje a i vrhunsku pokretljivost. Takav, potpuno pasivan sistem bi bio noćna mora za pilote u misijama neposredne podrške a ovaj i ovakav terminator je najobičnija montipajtonovska sprdačina.

Odgovori
Bo

Bolje kupiti pancir s1 prvu verziju ili SM moderniju košta oko 16-17miliona a najmodernija verzija tunguska košta isto pa bolje pancir kupiti

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vojin na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

E sad je kompletirana modernizacija aviona MiG-29, sa ugradnjom IFF. Ja sam više puta pokušavao ostaviti komentar da modernizacija još nije gotova i da će se nova oprema lako uociti ali mi isti “nisu prošli” cenzuru moderatora.

01. May 2024.Pogledaj

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Falcon T-72 je prvo starija generacija tenka od Abramsa ! I kada se pojavio T-72 možda i jeste bio najbolji tada uz T-64 ! Šta se tiče T-90 kao derivat t-72 jeste dobar tenk i sa njega baš kupole ne lete nešto i može se reći da je dobar jer im problem spremišta municije bolje…

01. May 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Posle se neki kao PD pitaju kako to da Rusi lako ne pobedjuju u stilu Ramba ili Amera u prvom Irackom ratu. Kao da su Rusi bogata NATO koalicija i bore se protiv neke male izolovane drzave koju niko ne pomaze.

30. Apr 2024.Pogledaj

Evroprc na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Мате Та констатација је само тачна ако Русија изгуби рат у УКР и на дуже се не нормализују неке могућности испоруке. Ако до тога не дође, Србија има шире и боље могућности набавке од било кога другог у Европи, и игра на 4 иде једноставно даље!! За сваки случај се преговара са французима, али то…

30. Apr 2024.Pogledaj