[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024
Prve fotografije unutar Batajnice: Informer ipak prvi otkrio da je barem jedan avion jednosed
Sletanje Antonova 124 / Foto: Ivan Bukvić, Tango Six

Prve fotografije unutar Batajnice: Informer ipak prvi otkrio da je barem jedan avion jednosed

Ministarstvo odbrane objavilo je fotografije (unutar aerodroma) Antonova 124 koji su dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba general Ljubiša Diković i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak. 

Vulin je potvrdio da do petka stižu preostala četiri aviona.
 
 
 

 
Dnevne novine Informer večeras su na svom sajtu objavile prvu fotografiju unutrašnjosti Antonova 124 koji je doneo prva dva donirana MiG-a 29 za srpsko RV i PVO.

Doček na stajanci vojnog aerodroma Batajnica / Foto: Ministarstvo odbrane

Kako bilo, Informer je vanserijskim manevrom profesionalne izvrsnosti (mada sinoć nisu razlikovali dva tipa aviona) izradio sve druge klasične i online medije koji su morali da se guraju van ograde vojnog aerodorma Batajnica. Prevedeno: neko od prisutnih je mimo naređenja o blokadi ovom mediju prosledio prve fotografije. Odlično za Informer, poučno za Ministarstvo odbrane – histeriju zvanu „MiG-ovi iz Rusije“ nemoguće je ograničiti.

Na fotografijama se vidi jedan avion MiG-29 u standardnoj konfiguraciji trupa za transport – bez radoma (radar dome, pokrivač radara) i krila. Prvi avion unutar Antonova je jednosed.

Srpski (jednom kada se primopredaja zvanično i izvrši) MiG-ovi 29 transportovani su na uobičajen način. Kada budu izašli iz Antonova izgledaće ovako:

Isporuka MiG-a 29 za Mijanmar

Naručite knjigu Suada Hamzića „Letačke priče“ klikom na baner
[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

Mozda je bio Lazanski :-)

Odgovori
Ve

Neka je sa srecom i da se u zdravlju i miru koriste!Pozdrav iz Podgorice!

Al

Da li se zna na koju ce verziju biti modernizovani i gde ce se raditi modernizacija (ili remont nmp)?

Odgovori
Le

Nema modernizacije kao takve – dovešće se na stanje u kom su stari srpski MiGovi, potom sledi modernizacija

Ni

Ljudi, nek vam bude jasno da nikakve modernizacije neće biti. Avioni su nabavljeni za eir polising tj. čuvanje civilnog saobraćaja, a ne za rat i borbena dejstva. Svaki pokušaj modernizacije je uzaludno bacanje novca jer su ovi avioni laka meta čak i za F-16 i sofisticirane aparate kakve poseduju druge Evropske zemlje.

Be

@Nikola

Ti izgleda bolje znaš nego oni koji su te avione naručili.

Zna se da će biti na standardu SM. To je zvanično više puta potvrdjemo. Nema smisla više o tome raspravljati! E sad drugoje pitanje kada će se to uraditi: pre ili posle 2020.

Beli nastavlja da lupeta…

Ni

@Beli
Ajde da se kladimo da ce polovina ovih aviona biti kanibalizovani u roku od 3-5 godina.

Va

Aham, posle 2020. Zanimljivo.

I bas SM, uz neki ,,papir,, to znamo? Ili je to ,,vojna tajna,, ? :)))

I sve to pokriva ovih 180 mil. Dolara?

A sta ako ne pokrije ? A sta ako nalet bude nekih ,,mizernih,, 10-ak sati ? I jel imamo JASNU kalkulaciju koliko kosta odrzavanje ovih ,,aviona,, (aj da ne koristim termin Krsh…e) u narednih ,,mnogo,, godina ?

Ajt oko para i dalje. Koliki PROCENAT se pretpostavlja (da, to jeste priznata ,,kategorija,, prilikom vojnih nabavki) Budzeta RV i PVO (da ne kazem cele Vojske) ce da ,,pojedu,, ovi Mi-zi ? :))
Da nije ovo zadnje ustvari GLAVNO pitanje, kao i ,,provizije,, necije ?!!!
Ako je to to, onda je Nato (i njegove clanice, nama ,,dobre,, komsije) pre-srecan zbog naseg ,,Puta na Istok,, :)))
Ruina koja sebe naziva ,,vojskom,, ce biti sa jos manje para i u jos gorem stanju.

Politika. Oruzje se nabavlja za Vojsku, Vojska se sprema za Rat (i iskljucivo za to ako si IOLE OZBILJNA DRZAVA!), a znate li kako ce ovo gore pomenuti ,,srboljubci,, iz Brisela da iskoriste za dalje ,,makljanje,, i ,,rastavljanje na sastavne delove,, Srbije i njenih interesa ? Ihh, ko Kec na jedanaest im je ovo :)

Sad, samo Rat. Price za Air-policing, odmah zaboravite, kao i da mi ,,objasnjavate,, da vam ovi ,,Mizi,, nisu za Rat. Ako vam nisu, onda ste sa ovim ,,ljetiljicima,, Trijes godina starim, bostan zelen obrali. Bacanje para zbog ,,ravnoteze straha,, Haha. Od 20. Oktobra podize pripravnost Juzno krilo Nato-a… mislim daj.

A ako ste ih za Rat uzeli, isto ste los posao napravili. Niste ispunili PRETHODNE PRETPOSTAVKE! Politika, Koncepcija, Strategija…. pa tek onda ,,formacija,, i naoruzanje :)

O ,,karakteristikama,, ovih pretpostavljenih, oganj skupih Krshina, verzije SM (ali posle 2020-ako bude) su ostali komentatori dovoljno rekli !

Pametnom dosta ….

P.S. A u pretpostavljenom sukobu, cak i unilateralna pomoc mocnih zemalja (ako nama izostane odgovarajuca onih koji ,,odbranise,, Donbas tako sto ga vracaju Ukraini) nasim milim ,,komsijama,, znacice poraz i unistenje najveceg dela tzv. RV i PVO za nekih prema sadasnjim tehnoloskim mogucnostima tih zemalja, 48-72 sati. (Tipa Nemacka i jos neko, dodje u pomoc ,,komsijama,, a ni ostanemo SAMI ! Rat se planira sa KONKRETNIM zemljama i Saveznicima njihovim (i svojim naravno), a ne gradi se Vojska i nabavljaju (Skupa !) sredstva za istu na principu: Ako ne daj Boze zatreba :)

P.S.S. Replike tipa ,,air-policing,, i ,,ravnoteza,, straha,, ostavite za sebe i ne smarajte/.

P.S.S.S. Da ne bude zabune, jesam ja za ,,Ruse,, ali napismeno, uz ulazak u otvoreni vojni Savez sa njima i prilagodjavanje drustva i vojska njihovim standardima. U EU koji ima ,,odbrambenu,, komponentu i u Savez sa Rusima ulaziti istovremeno je N_E_S_P_O_J_I_V_O ! Naravno, protiv sam svake ,,Neutralnosti,, koja kao takva i ne postoji ako nije medjunarodno Verifikovana. A srpska ,,neutr….,, nije i nece biti priznata.

ni

@ Vandal from the East bravo, bravo i bravo!

Me

Vandal from the East

„Koliki PROCENAT se pretpostavlja (da, to jeste priznata ,,kategorija,, prilikom vojnih nabavki) Budzeta RV i PVO (da ne kazem cele Vojske) ce da ,,pojedu,, ovi Mi-zi ? :))“

Iz tog razloga u RH zdušno navijamo za donaciju (po istoj cijeni) dodatnih MIGova iz Bjelorusije :)

ta

Leopold to cemu ti govoris je remont, modernizacija sledi u nekom drugom momentu.

ta

Vandal, ni tebi nije jasno sta si hteo da kazes ili ti je opravdanje da te trese groznica.

Va

Meni je SAVRSENO jasno sta sam hteo reci, a koliko sam ,,Nejasan,, dovoljno govori to sto niko nije ni pokusao da otvorimo raspravu po ,,tackama,, mog pisanija :))

Bilo bi nekih 8 ,,momenata,, oko kojih mozemo pricati.

Naravno, toliko je jasno da se ovakvoj nabavci mogu radovati samo deca i ,,odrasla deca,, (kategorija mnogo prisutna u Srba!) pa zato i nema i tesko da ce biti ozbiljne argumentacije i rasprave oko ,,Ukazaniah,, i ostalnih ,,Vozbuzhdenia,, v goreukazanomu Komentaryu moemu…. :)))

P.S. Jednom poodavno rekoh, prvo da stignu i polete svih 4 (za sest je vec bila opklada) pa cemo pricati. Sve ostalo…. ovi tekstovi i komentari stoje, pa mozemo pricati kada dodje vreme, Boze zdravlja.
Nalet, operativnost, broj sati leta, troskovi (sta i koliko i kome!) od kraja 2017 do bar 2025 , Havarijski i Fatalni incidenti itd itb … Na kraju se vidi ko je bio u pravu, ali… oni koji su ga napadali obicno ,,nestanu,, ili ,,promene nick,, u net sferi i u Realnom Svetu :)

С

Драго ми је да су авиони почели да пристижу.

Odgovori

Ili je ministar sa sobom poveo portparola iz Informera da plebsu prvu predoci slike.

Odgovori
Ma

Jel moze neko da nam kaze zasto nisu preleteli kao 1987? Nego je morao da ih dovozi Antonov.

Odgovori
Le

A, gde da slete za gorivo? Koja zemlja bi im dala dozvolu za prelet? Varšavski pakt više ne postoji, između Rusije i Srbije nema zemalja koje su prijateljski nastrojene prema Moskvi

An

Marko Lazanski je tu temu vec obradio, a i jasno je kao dan. Komsijama iz NATO-a je receno da ne dozvole prelet. Cisto da naprave problem, koliko god mali. Greota za gorivo :)

mi

@ Andrej,
Lazamski, po običaju priča bajke,
NATO je sluzbeno izjavio da nikakav zahtev po tom pitanju nije niti dobio
Možda je problem u tome sta avioni nemaju sve sertifikate da bi mogli leteti u „civilnom režimu“ preko EU prostora

ct

NATO ce uvek sluzbeno reci istinu, poznati su po tome. Istina i samo istina. Gde ti zivis prijatelju?

Be

Ovde na forumu je bilo dosta onih koji nisu verovali da će se ovo desiti. Voleo bih da sad pročitam po neki izgovor od tih osoba i da se slatko nasmejem!
Svakako su me nazivali (Bot, itd.) samo zato što nisam pljuvao po vladi i što sam bio ubedjen da se nešto promenilo.
Tako je bilo i kad su dolazili Mi-17, kada je Etihad ušao u AS i napravio ozbiljnu kompaniju, kada je stigao A330 koji leti za NewYork, itd. Ne zaboravimo H145M!

Bilo kako bilo, mislim da nam je svima veoma drago što ovo nije prazna priča nego su ti avioni konačno stigli u Srbiji, bez obzira da li su modernizovani ili ne.

Odgovori
Ne

@Beli
Beli,naravno da je svima drago sto smo dobili lovacke avione, posle 30 godina. Svima je samo smetala histerija i mnogobrojni spinovi vlasti( nisu najmoderniji, nije rv i pvo najjace u okruzenju, milovi su stigli posle skandala sa padom mi 17, as nije ozbiljna kompanija…..itd…), ali to nista ne menja u osecanjima da smo kupili ili dobili bar nesto. Iskreno izvinjenje Vama, ali njkv stvarno ne verujem bas previse.
Pozdrav

@Beli
ti si smehotresan

Be

@Nebojsa

Baš si me nasmejao. Pa jesu li ovo izgovori ili nisu kad kazeš: „došli su Milovi ali radi pada i skandala oko helikoptera“ i „Došli su Migovi ali smetala nam histerija“.
Čoveče izgubili smo i 2010 jedan Mig-29 i dva pripadnika vojske/RV pa nije nadoknadjen taj Mig, bilo je i prije histerije ali ništa nije dolazilo.

Meni ne smeta histerija ni napr. malo kašnjenje ako na kraju vojska dobije ono šta joj je obećano.
Pa šta ćeš reći kada stignu H145M. Smetaće ti oper histerija u narodu ili nešto drugo!?

Jo

Primite moje izvinjenje g.Beli zato što nisam verovao na reč prepoštenim ljudima koji nas nikad u zadnjih skoro tri decenije nisu SLAGALI. Pozdrav

Be

Izvinjenje prihvaćeno.

Samo to nisu isto ljudi! Pre tog je bio Sloba, pa Koštunica, pa Tadić, itd.

Ja

Dobro nam dosli i lepo se sluzili njima u miru i blagostanju.

Odgovori
Be

Sad gledam ovog ministra odbrane, kako su ga neki ovde zvali „Spok“, kako profesionalno obavlja izjavu za njegov website. …ko bi rekao?!?!
Na kraju vi podcenište „spkija“. Spoki vam dovede dugo očekivane 29ke.

Odgovori
Nm

Tvoj komentar je stvarno dno dna, koliko sendvica dnevno dobijes?! „Spokija“ sad zovu tetkin. Inace nije ih on doveo ni platio nego narod srbije, nije to njegova dedovina pa da on deli ostavlja itd…

Da

„Teco“, kome nama je to doveo dugo ocekivane 29ke?

iv

A bogami ko da se on i nesto pita, zna se ko trenutacno odlucuje o svemu u drzavi. Nije fikus u pitanju ako ste na to slucajno pomislili. Beli, jesi naporan :(

Be

@Nm

:-))) stvarno ga tako zovu?

Ovo, da je tetkin doveo Migove sam mislio samo simbolički i očekivao sam da će odgovor biti da nije on nego AV. …zaj… sam se. ipak je to bilo nerealno očekivati

Izvini ali narod nije pregovarao sa Rusima! Da, narod će na kraju platiti kroz porez ali neko je upravljao sa tim poreskim parama tako da taj neko sad moze da to kupi i odrzava te aparate.

Dr

Ono jest da nisam ljubitelj lika i dela ali svaka cast gosp. Vucicu sto je sproveo najvecu nabavku za RV od 1990 do danas…Kakvi su takvi su (sad ) nasi su .

Odgovori
Be

@Drago

Nebi ja precenjivao taj učin. Lako je njemu obradovati narod kad ovi pre njega ništa nisu radili i samo se šminkali, sunčali, grabili i hapali.

Da su došla 2 polovna Miga-21 Bison iz Indije isto bi se ljudi radovali!

St

Pa Mig 21 Bizon je u tehnickom smislu napredniji vazduhoplov od osnovnog Mig29.

Mr

наравно да је чак и нама „хејтерима“ драго да су Мигови К О Н А Ч Н О стигли (барем прва два), али опет здрав разум има отпор према половној техници….

а управо овим чином можемо сматрати да је управо кренула трка у наоружању! могу се кладим у 10 немачке марке да после овога Хрвати купују Ф-16!

Odgovori
Ne

Na zalost,mislim da ste u pravu.

mi

Pa neka kupe,ko im brani,sto bi se mi uzbudjivali mnogo oko toga,treba da gledamo sebe i nas interes a on je da se ne dozvoli gasenje naseg RV i to nema ama bas nikakve veze sa hrvatima.

Be

@Mrgud

Neka ih kupe i onako im je drzava toliko prezaduzena da je svejedno dali je to 85 ili 86 posto BDPa.

Jedino ako im sve dadnu gratis imalo bi smisla.

Ba

@Beli
ne brini ti za RH. BDP raste a inozemni dug se smanjuje već 17. mjesec za redom a prihodi samo od turističke sezone su veći nego cijelokupni vaš, skoro 11 mlrd eura. RH kupuje zrakoplove kao što je kupovala sve do sada osim OH 58 D ali i one su koštale cca 120 mil kn. Samo jedan kanader košta 25 mil $ a troškovi leta su ludilo. Danas u 10 h se otvaraju ponude u MORH za nove borbene zrakoplove HRZ.

De

@Barba
Ne izmisljajte. Imate na netu tkz. brojac javnog duga pa se uverite da li hrvatski javni dug raste ili se smanjuje. A gde Agrokor koji duguje kao jedna drzava (BiH) ili INA/MOL. U dugovima ste do guse! A te price o 11 milijardi prihoda od turizma okacite macku o rep, nemate ni pola od toga i sto je najzalostnije Vi ne znate razlku izmedju prihod-rashoda i dobiti od turzima, ne mislite valjda da sve sto turisti potrose na letovanju odlazi u budzet hr? xD Koliko je vas komentar besmislen najbolje govori to da poredite vojne avione sa protiv-pozarnim avionima. Pametnom dosta. Za kraj, nemate vi ni za polovne avione, nadali ste se da ce te od Trampa dobiti nesto za DZ kad ono sipak, pa ste onda trckarali u Izrael misleci da ce vam oni dati nesto na lepe oci..I tu ste ga da ne kazem sta…Kod vas se sve svodi na pricu ‘mi cemo ovo mi cemo ono’..Tako ste pricali i za one americke visecevne bacace raketa pa na kraju dobiste sipak…Isto ce biti i za avione…A na drugoj strani kao sto vidimo avioni vec stizu u Srbiju, na dalekomentim raketnim sistemima se vec uveliko radi..A kod vas samo prica, prica i samo prica ;)

Ba

@Dejan
Pišeš potpune gluposti. Taj brojač nije relevantan niti spregnut sa financijskim institucijama. Moraš znati da je SAD najzaduženija zemlja svijeta sa inozemnim dugom. Šta kažeš na to? Radi se o prihodu i udijelu toga duga u BDP. RH svakako raste BDP što je i vidljivo u statistici EU ( Eurostat). Prihodi od turizma su točni i radi se o uplatama poreza što je vjerodostojno i to je preko 10 mlrd eura ne dolara. To što ti iz svoje projekcje tvrdiš na zasnovanoj ljubomorom nije relevantno i u razini je blebetanja. Moraš znati da smo članica EU i izvješća se prate te nema lažiranja. RH je osigurala prvu ratu za borbene zrakoplove. Danas je otvaranje ponuda a do kraja godine odluka. Po svemu sudeći će to biti F 16 barak II proizvedeni od 1991 – 1994.

Ba

@ Dejan
Btw, RH je nedavno izišla iz postupka prekomjernog deficita što ti je potvrda da se dug smanjuje.
http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2687795/hrvatska-i-sluzbeno-izasla-iz-postupka-prekomjernog-deficita/

De

@Barba
Ma da brojac se pokvario.
Ti ovde poredis kruske i jabuke. Porediti USA dug sa hrvatskim dugom je kao da poredis Ferarija i Ficu.
USA moze sebi da priusti 100x veci dug, a moze zato sto ima dolar i moci ce sve dok dolar bude glavna medjunarodna valuta placanja.
Na drugoj strani imamo raspalu Hrvatsku bez ikakve privrede, drzavu koja se ubrzano iseljava, drzavu cija valuta nema nikakvu vrednost van njenih granica. Znaci poredjenje ti je nebo i zemlja. Tvoja Hrvatska da bi servisirala samo kamate davno potrosenih kredita mora iznova i iznova da se zaduzuje zato sto nema para da servisira svoj spoljni dug. Tu je ta ‘mala’ razlika izmedju USA i Hrvatske. Sto se tice turizma, mozda si u pravu, ne prati vesti vezano za hr turizam pa je ta brojka koju si izneo mzd i istinita, ali treba da znas da je tih 10-11 milijardi prihod a ne dobit..Dobit je 40% od toga. Jedna Srbija koja nema ni metra morske obale ima prihod od turzima preko milijardu eura, a da ne pisem o jednoj Spaniji, Turskoj ili Grckoj naspram kojih hrvatski prihod od turizma izgleda smesno.
Sto se tice aviona i nabavke istih, sve sto si ti ovde napisao je upravo to sto si rekao-blebetanje i presilanje iz supljeg u prazno. Prvo si napisao da nabavljate nove avione, a sad pises o avionima prozivedenim 90-ih god. proslog veka. Znaci ajd se prvo dogovori sam sa sobom pa onda komentarisi. Moze Hrvatska svaki dan da raspisuje sta god zeli, ali vi jednostavno nemate para ni da remnotujete ni postojece Mig-21 kamoli da nabavite polovne ili nove avione. U dugovima ste do guse, spadate u red nasiromasnijih i nazaduzenijih drzava EU, Agrokor (citaj hrvatska) duzan i bogu i narodu, Madjari vas drze za m… zbog INE/MOL-a…Jednostavno ne znate na koju ce te stranu pre…I sad bi kao nabavljali nekakve avione…Mislim, kapiram ja vas, lepo je mastati, ali razdvoj brate san od jave. Zar stvarno mislis da je Kolinda trckarala za Trampom ko pudlica zato sto je u kondiciji ili zato sto je mislila da ce dobiti avione za dz…Ali prevarila se plavusa nisu joj rekli da je Tramp biznismen a kod takvih nema nista za dz…Avioni su samo vasi pusti snovi i vasa zelja da parirate Srbiji. Vi pored toga sto nemate novca za polovne avione, nemate ni ifrastrukturu, nemate ni dovoljan broj obucenih pilota, nemate ljude koji ce odzavati te iste avione u letnom stanju, tako da i ako bi vam sutra neko poklonio 100 najmodernijih aviona mogli bi samo da ih parkirate na neku livadu i da ih slikate, nista vise od toga…Jos se secam padanja u trans katolickog pucanstva na vest da ce Hrvatska dobiti/kupiti visecevne lansere raketa kojima ce moci da gadja Nis…Od tad prosle su godine, i na kraju bi jedno veliko nista. Samo ste bezveze izazvali Srbiju nakon cega je ubrzan rad na razvoju domaceg dalekomentnom raketnog sistema…Isto tako ce biti i sa avionima, necete ih nikad nabaviti…Zamajavece vas pricom o avionima par godina dok vam mladi masovno odlaze u Irsku, Nemacku itd. gde rade poslove koje ni ovi migranti sa Bliskog Istoka ne bi radili ni u ludilu, i kraj price. I postedi me molim te novinskih clanaka, ne citam ni domace portale kamoli hrvatske. Za 20 sekudni mogu da ti izguglam 10 clanaka koji su dijametralno suprotni od ovog koji si ti postavio…Dovoljno je samo pogledati koliko Hrvata je napustili Hrvatsku poslednjih par godina od kako Hrvatskoj ide nabolje kako kazes, i da ti bude jasno da tu nesto ne stima kako treba. Zato se drzi teme, a tema je Mig-ovi za srpsku vojsku a ne hrvatski turziam, kanaderi, OH 58 D, nabavka ‘novih zrakoplova’ proizvedenih 90-ih god. za hrvatsko vazduhoplovstvo. Kad i ako stignu imaces priliku da komentarises. Do tad ne muti vodu i ne razvodnjavaj temu.

ct

Barba, je l’ obradu podataka radite kao i Agrokor? :)

Be

E moj Dejane, ti od lisca sumu ne vidis….
Glede dovoljnog broja pilota i obuke….. Ne bi o brojkama, ali vec 4.generacija Omanskih pilota je u Zemuniku na obuci.
Uzmi za usporedbu samo broj sati naleta jednog majora na G4 i bojnika na PC9 i sve ce ti biti jasno.
No, tko sam ja kako bi te uvjeravao u ista.
S profesionalne tocke stajalista, ti MIG koje dobivate su opasnost za pilote koji ce njima letjeti.
Ne zato sto su losi avioni, vec vam je sustav obuke u rasulu.
Dovedite G4 u red cim prije

Be

@Barba

Nisam pisao o hrvatskom BDPeu nego o dugu.
Hrvatski BDP će biti veći nego prošle godine, to mi je jasno, ali istovremeno hrvatski dug je preko 80% i raste.
Srpski BDP će isto rasti ali je srpski dug u oadu i trenutno iznisi oko 65%.

Ovo šta si pisao da Hrvatska od turizma ima 11 Miliardi je verovatno tačno ali to nije više nego ukupan srpski BDP, koji iznosi oko 39 miliardi.

Ro

Dejan
Hrvatski dug pada vec dosta dugo. Dug opce drzave iznosi cca 14 mlrd eura, a devizne rezerve 13,5 mlrd eura. Ukupni javni dug iznosi cca 40 mlrd eura.
Sto se tice trcanja i trazenja donacija ima i Srbija svoje trkače, samo im je staza u Moskvi. Trckarali su i moljakali Ruse za sve od akumulatora do aviona i tenkova i sve do S300. Pa su stazu prosirili i na Bjelorusiju.
Samo je to slabo nesto. Jos uvijek mig29 ne leti, dezuraju skolske 21-e. Vojska RS slabije rangirana od HV-e. A okruzenje se mijenja. Kosovo dobija vojsku, CG u NATO-u, uskoro i Makedonija.
U ovim novim okolnostima malo je tih 7-8 mig 29. Znaci, vrijeme za novu rundu moljakanja.

Ba

@Beli
Ovako, hrvatki inozemni dug je u padu a BDP u porastu. Očito je da ne pratiš ništa i svakako i ti želiš da nije tako.
Kažeš 39 mlrd eura Srbija ima prihoda. E moj prijatelju vi bi bili bogatiji od Austrije i još nekih zemalja u EU a vojni budžet bi vam bio barem 3 mlrd $. moraš malo čitati službene stranice RS.
„Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.092,9 milijarde, a rashodi 1.162 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.“
http://www.blic.rs/vesti/politika/vlada-srbija-usvojila-budzet-za-2017-godinu/vztvfb1
To preračunaj u eure pa češ vidjeti da je vaš prihod manji nego prihod RH samo od turizma.
Sa druge strane, RH ima manju vojsku i manje tehnike a veći vojni budžet od RS.
Interesantno, zar ne?

De

@Robi
Hrvatski dug pada, BDP raste. A narod bezi iz zemlje…Meni tu nesto ne stima kako treba. Hrvatska ima stanovnika tu negde kao i BiH a ima veci drug od Srbije, BiH, CG i Makedonije zajedno…Pametnom dosta!
Mozes da pises bajke do mile volje, ali je cinjenica da je Hrvatska jedna od najsiromasniji i najzaduzenijih drzava u EU i tu se sva prica zavrsava. Na kraju krajeva, meni je do Hrvatske, Hrvata, vaseg duga i BDP-a stalo kao do lanjskog snega, niti idem na vase portale niti me zanimate, a vi na srpskom portalu na temi o Mig-29 za srpsku vojsku pisete o Hrvatskoj, njenom dugu, budzetu, turizmu, omalovazavate srpku avijaciju iako je svetlosnim godinama ispred vase.
Sto se tice trckaranja, Srbija i Rusija imaju potpisane razne sporazume, srpski i ruski ministri i generali sastaju se svako malo, uskoro nam u goste dolazi ministar odbrane Ruske Federacije, odrzavamo i zajednicke vojne vezbe itd…I za tebe je to trckaranje. Druze, to se zove saradnja a ne trckaranje. Trckaranje je ono sto radi Kolinda i vase uvlakace, kao pudlice trce za Trampom i ostalima ali bez uspeha, ispalili su se za sve pare. Mi od Rusa i drugih nabavljamo uglavnom ono sto nemamo kapacitete da sami prozivedemo, a to su avioni, helikopteri i dalekomentna PVO. Sve ostalo sami prozivodimo, za razliku od vas koji nemate ni ‘tvornicu streljiva, vec i to kupujete od nas i Bosanaca.
Kad vec pominjes MiG-ove, neletenje, susedne drzave i vasih par MiG-21 (zaboravio si Klintonove :) ) Pa vasi raspali leteci sporeti aka MiG-21 padaju sami od sebe, sudaraju se u vazduhu, otpadaju im delovi dok leta, pale na kurblu i gurku, i ti dajes sebi za pravo da komentarises srpsku avijijaciju. Smesan si kao crtani film.
I bolje bi ti bilo da pogledas malo svoje orkuzenje jer ste u zavadi sa svim susednim drzavama. Mi, osim vas i muslimana iz Federacije, saradjujemo sa svim susedima. Srbija iako nije deo NATO pakta ima bolju vojnu saradnju sa Madjarskom, Rumunijom, Bugarskom i Grckom nego sto imate vi koji ste u istom vojnom savezu kao i oni. To ti samo govori da ste nebitan faktor na ovim prostorima, tu negde u rangu Albanije. A to rangiranje vojske okaci macku o rep, papir trpi sve, ali su cinjenice ipak cinjenice a cinjenica je da je srpska armija daleko naoruzanija od svih bivsih Jugo republika. Tako da samo nastavi da se tesis nekakvim papiricima i ljubomorisi do mile volje, jedino to i mozete.
Nama evo stiglo svih 6 MIG-29, a gde su vama avioni, leteci tanjiri i sve ono sto ste se hvalili i mastali da cete dobiti/kupiti? Izgleda da je Cokolinda dzabe trckarala za Trampom..Bice da vam ono u cemu ste poznati i nadaleko cuveni (slihanju) poslednjih meseci pali kao i vasi MIG-ovi 21.

Be

Dejane,
Cinjenice su takve kakve su. Svidjele se one tebi ili ne, ali su cinjenice.
Sbe sto si nabrojao…djelomicno si u pravu.
No, Srbiju tek ceka ono najbolnije. Pitat cu te za 5 godina koliko ce dug srbije biti.
Pazi, tek ste poceli graditi infrastrukturu.
A uz prometnu infrastrukturu, Hrvatska je jos vojsku morala stvoriti od 0, obnoviti 1/4 drzave…sve to kosta. Uz to, dodaj i lopovluk i sve je jasno.
No, isto tako cinjenica je kako je socijalizam mrtav. Ne postoji nase. Postoji njihovo. Ako neka firma i ima HR predznak, ona nije moja. Ona ima svojeg vlasnika i ja i taj vlasnik nemamo nista zajednickog.
Firma registrirana za tu i tu djelatnost..ma.nema nase. To je njegovo.
E sad, gdje su avioni…..avioni su na Plesu, zastarijeli i prevazidjeni odavna. Ali, sluze svrsi. Ne skupljaju prasinu. Iz njih se mukom cjede zadnji trzaji koje mogu dati, ali dalje lete. Njihova borbena vrijednost je zanemariva, ali zadatak nadzora i tzv.air policinga i dalje obavljaju.
U HR se vec odavna ne zamatamo vlicinom one stvari, vec nekim drugim stvarima.
Mene osobno izrazito ljuti sto je FA50 ispao, ali kazu da je struka odlucila. Ista ona struka koja je te isluzene 21ce dovela do toga da hrvatski piloti borbene eskadrile ostvare osrednjih 98 sati naleta u prosjeku.
Ovoj vladi u HR nitko nece zamjeriti ako i odustanu od nabavke nkvih aviona. Ja se nadam da hoce.
Ne zato sto nam ne trebaju, vev zatonsto je vrijeme za tu odluku proslo.
Jednom smo sagradili zrakoplovstvo u puno tezim uvijetima iz temelja….mozemo i opet.
Mislim kako sad nije vrijemenza tu akviziciju.
Osim, naravno, ukoliko su oni u vladi nasli neki novac koji do prije 6 mjeseci nije postojao.
Sto nije nemoguce kad uzmes u obzir koliko zadnjih tjedana Todoric cvili kako ga je vlada opljackala.
No, malo sam u sirini otisao.
Poanta vica je kako nabavka aviona bez jasne vizije sto i kako s njima nista ne znaci.
Hrvatska je tu u boljem polozaji.od Srbije jer ima sustav koji solidno funkcionira.
Komsije, ne zanosite se MiGovima dok Galebovi padaju.

Ve

Ne znam samo kako mozete da poverujete da je ovo slika sa Batajnice.Na slici se jasno vidi da je dan.Licno sam prisustvovao sletanju Ruslana koje je bilo pred sam mrak,a i vreme je danas bilo bez ijednog oblacka na nebu,sto bi rekli Cavok.Jedino ako nije ovo slikanu prilikom utovara,ali nama je plasirano drugacije.

Odgovori
Eh

Pa čoveče jel vidiš da ispod slike piše da je to isporuka MiG-29 vazduhoplovstvu Mjanmara!? Za naše moraš da klikneš na link Informera.

et

zašto više voliš pisati nego čitati!!??
ispod slike lepo piše
„Isporuka MiG-a 29 za Mijanmar“

С

Веселин ме је баш развеселио својим коментаром …поздрав за све :)

Yr

Pa nisu laka meta za F-16A/B (vršnjake), za modernizovane jesu (rumunski MLU npr.), ali ako bi i oni bili modernizovani na npr. SM ili SMT standard, bili bi egal. F-16 je kao dizajn, 6 godina stariji od Mig-29 pa i dalje čini okosnicu većine zapadnih vazduhoplovstava.

Odgovori

@Yrraf

sem sto ti pilot F-16A/B ima godisnji nalet ko nasa 4 pilota 29-ke. Ali dobro, nastavimo sa lozenjem

iv

Tu osim kvaliteta aviona ima ulogu i kvalitet pilota. Ako rumunski piloti imaju tridesetak sati leta ko nasi onda ce to biti mrtva trka. Ali i ja mislim da je to jako mali broj aviona da bi imao bilo koju drugu namenu osim zastiete neba.

Dr

Sta god neki cenjeni citaoci pisali na ovom uvazenom portalu. Lepo je videti da se pisle 30 godina nesto nabavilo za Rv. Sta god je bolje od …decenijama -Nista.
Srecno nam bilo sa zeljom da se nikada ne upotrebe u ratu. Mir i sloboda najvece blago i cuvajmo ga.

Odgovori
Pe

U politici u clanku koji sa M.G potpisuje i Branko Bilbija navodi se da su aparati modernizovani, a remont je vecinom uradjen, a ostatak remonta treba da se zavrsi u Momi…? To je iz ‘pouzdanih’ izvora..tako se pozivaju. Nije u skladu sa najavama ali bi bilo sjajno da je tako. I rakete R-77isporucuju u toku nedelje..
Neka im je sa srecom i neka dugo i uspjesno sluze u miru!

Odgovori
Ne

Izborni Migovi. Od remonta desice se farbanje. Ne budite naivni, znate ko „vodi“ drzavu, i zasta mu sluze ovakve stvari. Ako ne znate, „pitajte struku“ koja to treba da leti. Eto, ja se kladim da ce biti ofarbani, upotrebljeni za izbore i posle zaboravljeni. U kolko god ocete para.

Odgovori
Ž

Авиони су већ офарбани. Само једном треба ремонт, остали након уградње опреме као на нашим могу у јединицу.

Ze

@nenad,beavo.upravusi o oje sve bacanje prasine u oci i da se rastegne ko pracka za sve izbore u naredni 10-20g.toje sve prevara.ps:i za pljackanje srbije kroz provizije.jasno kodan.jedinose polupismeni love na ove price.

Pe

Da li se zna u kojoj semi su ofarbani?

De

Postovani,

Neka su vam po hairu novi lovci, drago mi je da su se podnovili nasi komsije piloti. Da se samo u miru koriste, ali ipak moram napomenuti da ih je divno posjedovati, a i veliki ponos. Nadam se da ce uskoro i kod nas u Makedoniji stici ovakvi primjerci. Svaka cast, i jos jedno sretno.

Svako dobro

Odgovori

Veoma mi je zao sto cela ova svinjarija sa MIG-29, koja traje vec skoro godinu dana nije propracena jednim jedinim analitickim tekstom o tome koliko ce upotreba ovih aviona kostati i sta ce to znaciti za vojsku.

Vidim da se ovde javljaju botovi koji pricaju kako prethodni nista nisu radili. Koliko ja znam AV je pre nego sto je bio predsednik bio premijer, a pre premijera je bio i ministar vojni i na vlasti je od 2012. godine – tako da je to najobicnija floskula. Za sve te godine stalno su vikali kako NEMAJU PARA za vojsku – otkud sada imamo para za ovo najnerentabilnije resenje???. Kako ce nabavka ovih aviona uticati na ostale rodove vojske i nabavku tehnike za njih? Kako ce nabavka ovih aviona (koji nista nisu resili ni na kakve duge staze, jer ce 10 godina veoma brzo proci) – uticati na ostale delove avijacije? Nemamo mi samo lovacku avijaciju?

Moje pitanje je ako se zna da samo delovi za jedan MIG-29 da bi se drzao u letnom stanju, na godisnjem nivou iznose 2.5-5 miliona $. Dakle nista gorivo, nista mazivo, nista bojeva gadjanja… da li se iko zapitao kako onda sve to za 10 godina stane u nekih 185milona EUR?

10 * 2.5 (najnizi proracun, jer cemo leteti najmanje) * 10 godina = 250 mil$ dolara samo za delove za 10 godina da bi se ovi avioni drzali u letnom stanju – a mocicemo da letimo ukupno 700 sati na njima !!!!! To je bez remonta koji ce iznositi jos 50 mil$ Dakle, nista modernizacija, nista SLEP, nista naoruzanje, nista zemaljska oprema…

Uzecemo samo ovu cifru od 300 mil$ (remont+delovi) – nas jedan letni cas na ovim aviona koji su vise III nego cetvrta generacija kosta nesto ispod POLA MILONA DOLARA. – dodajte gorivo, mazivo (mig-29 guta i jedno i drugo)…

Kada se ova cena (koja je ispod realne) uzme u obzir da vam zvuci imalo logicna trvdnja da ce ovi avioni da sluze za airpolicing i nekakvu zaradu od njega?? Iza ove odluke krije se ista logika kao da Ladu Nivu (i to polovnu) uzmete zeni za gradski auto – da ode do marketa, pijace, kada ide na kafu… i pri tome pravdate veliku potrosnju jer eto ako jednom ipak odluci da umesto u obliznji kafic pozeli da izadje na vrh Prokletija ili predje 5 km sveze uzorane njive u kolima, Lada Niva je najbolja za to. E ista logika se krije iza izbora MIG-29 i to u verziji iz leta gospodnjih 1987-1991. za avion kojim treba da se leti u period 2017 – 2030 (malo poznat podatak je da ce od 2027. da se jedan po jedan parkiraju ispred vojnog muzeja, jer ce resurs da im ispada u zavisnosti od godine proizvodnje)

Da rezimiram – izabrano je resenje koje ce bukvalno zakucati poslednji ekser u mrtvacki sanduk ne samo za lovacku avijaciju, nego za celu vojsku –

Za 10 godina upotrebe bice potroseno daleko vise nego sto su nase trenutne mogucnosti samo da bi se ovi avioni drzali u letnom stanju, pri tome nikakva nova tehnologija nece biti usvojena, piloti nece imati nikakvo povecanje letnih casova, nece se povecati borbena gotovost… sve to da bi se za 10 godina shvatilo ne samo da nemamo para za nabavku novih aviona – vec i da su nam i ostali rodovi sada sa tehnikom koja je 10 godina starija u odnosu na vec sada zastarelu.

Odgovori
IS

Dobro, koji je onda optimalni plan i program po vama ?
Kako vi vidite izlaz iz ove situacije ?

Odakle Vam podatak da delovi na godisnjem niou kostaju 2-5miliona dolara? Odakle Vam podaci o ostalim cenama? Moze li neki link? Referenca? Kolika je godisnja dobit od naplate preleta nase zemlje? Koliko bi kostalo da to neko drugi radi? Vase misljenje sta bi bilo bolje od ove varijante opremanja i koliko bi to kostalo? Hvala.

@Page,

Na istom ovom portalu imas tekst o tome da je ministartstvo odbrane placalo u periodu kada nam avioni nisu leteli zbog akumulatora i piropatrona 2.2 milona dolara po avionu za delove, pazljivije prati!
Indonezija je svoje MIG-29 placala 5 miliona samo za letno stanje (jer su njihovi piloti imali neki minimum naleta, koji mi ne postizemo), zato je i odlucila da povuce deo flote jer su preskupi, iz istog razloga i druge zemlje su odustajale od MIG-29, npr. Rusija, jer je procenila da je avion zanemarljivo jeftiniji od SU-27 i njegovih derivata – inace je trebalo da bude 2x jeftiniji (tako je zamisljen).

@ISO
@Page,
ako sam ja napisao da smo izabrali ubedljivo najgori avion IV generacije to onda znaci da je bilo koji drugi avion koji je uziman u razmatranje bolji od navedenog: F-16, JAS-39

Dva aviona F-16 koja je uzlea Rumunija (proizvedeni 1984.) u sebi imaju 20% vise presotalih letnih casova nego DESET nasih mig-29 i to pod pretpostavkom da uspemo da izmuzemo iz njih 700 sati u poslednjem remontnom cikljusu (po avionu), a to nismo uspeli ni u prvom remontom ciklusu. Avioni F-16 cak i u trenaznim verzijama, verzijama dvoseda imaju sve borbene mogucnosti koje imaju i jednosedi, dok su nasi dvosedi (uostalom svi aktivni MIG-29) bez radara, samim tim avioni koji ne mogud a obavljaju borbene zadatke.

MIG-29 u verzijama 9.12 i 9.13 je avion koji je avion koj je na prelazu iz III u IV generaciju i koji se pokazao totalno zastareo jos pojavom F-16C/D a to je bilo 1991, ako neko kupujue (a mi kupujemo, niko nama nista ne donira, jer se daju pare) tako tehnoloski i tehnicki zaostao avion, koji ima gomilu problema i ogranicenja da bi na njemu leteo u period 2020-2030. ne znam sta reci.

Jedno pitanje za vas. Ako cemo mi u jednom periodu imati 10 aviona, a poznato je da ide minimum 2 pilota na 10 aviona, sta cete da radite sa 20 pilota u periodu posle 2027. kada jedan po jedan budu krenuli da ispadaju iz sluzbe? Sta cete da radite kada 20 pilota bude moralo da deli 5 aviona? Hoce li onda da lete po 15 sati godisnje?

ki

Bolje pogledaj koliko ih ima ispravno u Portugalu odakle su ih i dobili. Samo sire lazi. A ti samo posle lupetas. Procitaj malo bolje koliko zaista lete na avionima, a koliko na simualatorima.

Go

@rx, izgleda da si ti ovde naj kompetentniji ili barem zelis tako da se iskazes, posto ismejavas neke komentare. Obicno ne citam sve komentare u celini, ali su tvoji realno uvek u negativnom kontekstu, a ja bas i nevolim negativne ljude.

Ja imam svoju sliku sta i kako bih ja uradio po izboru vazduhoplova, ali bih voleo da te zamolim da napises par reci o ovoj temi ali bez da kritikujes trenutno resenje, nego da iznesi svoje po pitanju LA.

Po meni je ovo iznudjeno resenje, ali bih voleo da i ti napises jedan strucni komentar koji cu rado procitati ali bez da mesas druge, nego iznesi svoje misljenje, sta bi ti uradio, izbor vazduhoplova i zasto i kako bi to finansirao sa ili bez PVO podrske i Vojin-a?

I koliko bi to zadovoljstvo kostalo?

Svako dobro

Va

Ja sam cini mi se iako redje posecujem portal prvi pokrenuo pitanje Troskovi + pretpostavljeni sukob ! ,,Uzimate,, mi Argumentaciju RX :))

Salim se naravno :)) Dobro je ako su se mnogi setili pre Mene toga i verovatno jesu.

Sve sto ste rekli stoji uz jos bolji ,,troskovnik,, (ja rekao okvirno, vi tacno) i objasnjenje istog. To je i glavno pitanje.

Ima skoro 2. godine kako sam postavio i pitanje, koliko ce ovi ,,Mizi,, da ne pojedu nego SATRU (ali Realno, prema nekim nezavisnim Revizijama- ne AV -1 i AV-2 izjavama) budzet i RV (sa starudijom od PVO i Elek. Borbe) i cele Vojske ?? Opsirniju i bolju analizu tog pitanja, Vi biste sigurno dali. Ja nemam vremena da vadim i objasnjavam konkretno brojeve.
Ali dobro znam da ekonomska situacija u Srbiji NECE biti nimalo bolja u narednih bar 5 a moza i 10 godina. To jest, NECE- te, ne -Mo (Ja vise nisam u Srbiji) imati Para za bolje !

I jos jedan ,,momenat,, Poklonodavatelj moguce posle Izbora 2018 u Rus. vise nece biti tako ,,izdasan,,. Omiljeni ,,Marshal,, sverh-Lidera Nanogenija (prvi NEMA DANA VOJNE SLUZBE, DRUGI JE BIO PISAR U ,,ORGANIMA,, A NE NEKAKAV ,,BOND JAMES,, KGB-a ! ) ima brojne kriticare iz reda Profesionalnih aktivnih i (pre vremena) penzionisanih Generala i Admirala, a sva ,,Cuda,, u najvecoj meri ruskogo Voeno-promislhenogo kompleksa,, su vec konstruisana za vreme ,,Soyuza,, . Ako u ,,dostignuca,, tog ,,Marshala,, i Nanogenija ne brojimo ,,Voene Igre,, i ,,Kadetkinje,, :))) Da, i novi ,,Afganistan,, u koji UVUKOSE ovu daleko slabiju RF u odnosu na ,,Soyuz ,, ! S time sto za razliku od Sirije u Afganistanu Americke trupe NISU letele i bombardovale Afganistan ,,komotno,, i bile na terenu ,barabar, sa Rusima :) U Siriji cini mi se da oko TRECINU Sirije okupirase, iste one kojoj su Nanogenije i ,,Marshal,, garantovali celovitost. I trupe poslali da ginu i budu zarobljavane !

Malo spoljne politike nije na odmet, kada se govori i donacijama, baksisima i napojnicama. Sto ce reci bitni su i lik i delo davatelja ,,Baksisa,, . Jer…. Jer svaka ,,Normalna,, Rusija bi pitala sledece: Braco, kolko ono vezbi , obuka imate sa ,,partnerima,, iz NATO-a, i CIJE si ti to ,,standarde,, i ,,procedure,, uveo a ? !

Naravno kao sto rekoh ranije, Severni Atlantisti su jucerasnji dan sa zadovoljstvom pozdravili – Cassus militaris za delovanje i rasporedjivanje na Jugoistoku imaju jos jedan i to dobar. S time sto ce i sedeti u Generalstabu ,,neprijatelja,, :))) Ovome su se vise od Atlantidjana obradovali jedino ,,H-Rvoje,, i ,,Beh-ljulji,, .
Pogotovo ,,Beh-ljulji,, iz Vingit aeronautike Kosovares :)))) Ne toliko sto ce taj njihov ,,Ving,, Fantome da vozi, vec zbog ,,potpisa,, za trajnu (i vojnu) podrsku ,,drzavnosti,, tog Avio-Krila (Ving u ,,atlantskoj,, terminologiji ) !

P.S. ,,Decu,, i odrasle ljude (koji su sami probijali svoj put u zivotu) razlikuje stepen ,,Radovanja,, raznim ,,Igrackama,, koje dobiju. Prvi prodaju Drzavu (teritoriju) i dugorocne strategijeske interese za ,,Igracke,, ( i to skupe za odrzavanje), ovi Drugi vide po 20 i 30 godina unapred. I ne veruju ,,Smacima Sveta,, i Uraaa-patriotskim Portalima :)

Po

Mi smo neverovatan narod najveci negativci u svetu .
Ljudi se bunili ne dolaze Migovi i nece a sad kad su ocigledno pogresili onda nesto drugo nije dobro uvek se nesto nadje.
Pa mi da dobijemo PAK 50 sigurno bi ljudi nasli nesto negativno da kazu ja .

Odgovori
Po

Mi smo neverovatan narod najveci negativci u svetu .
Ljudi se bunili ne dolaze Migovi i nece a sad kad su ocigledno pogresili onda nesto drugo nije dobro uvek se nesto nadje.
Pa mi da dobijemo PAK 50 sigurno bi ljudi nasli nesto negativno da kazu .

Odgovori

@Pozitivko

PAK 50 je neki nepostojeci avion

ma

upravo stigla druga tura sa jos dva mig/a

https://www.flightradar24.com/VDA8320/f157b20

Odgovori
Iz

Pozdrav iz Hrvatske…
Dugo pratim ovu pricu oko nabavke tih migova za vase RZ. Sa strane mogu primjetiti da postoji puno skepticnih, kao i dosta onih koji su malo je reci odusevljeni. Ja nikom ovdje ne zelim docirati, ali cinjenica je da su sada dosli. Ja ne znam kada ce bitii operativni, kao sto ni nitko od vas ne moze to sa sigurnoscu ne moze tvrditi. To su ipak neke vise razine koje ovise o puno faktora i svaka takva pretpostavka je u domeni necijeg osobnog uvjerenja i kvantuma znanja, nego realnosti.
Ali, avioni su definitivno tu i bit ce u jednom trenutku svakako ukljuceni u naoruzanje.

Skepticnima za opasku samo par stvari:
1. Avioni su tu
2. Ova saga traje godinama i ide nekom kraju
3. Ako mislite da RS treba bolje avione, umjesto da trosite vrijeme po portalima, radite dodatni posao, platite porez, pa ce se nabrati i za bolje avione. I nemojte o tom da nema posla od drzave, nema ni u hrvatskoj, ali ima nas malih poduzetnika, koji se sami organiziramo, pa se da nekako
4. Pogledajte svoje zrakoplovstvo na dan prije dolaska ova dva 29….pa one migove 21 ni obojili niste da na nesto slice…..o orlovima, lastama i inim ne treba ni rijeci trositi…..

Odusevljenima za opasku isto par stvari:
1. Koliko je zapravo srbijansko gospodarstvo dobilo sa ovime. Pa nije Srbija tako mala zemlja da ne moze iz nabavke aviona izvuci neki offset….
2. Dobili ste samo privremeno rjesenje
3. Samo ste ubrzali hrvatsku nabavku aviona, jer sad kad su 29 u srbiji, nasa javnost je skoro pa unisona u tome da eto i nama treba nova eskadrila (doduse, nama je dug u zdravstvu 8.000.000.000,00 kuna a to je preko milijardu eura, al eto, nabavili komsije, pa ce i susjedi, jer jbg moramo vidjeti ciji je duzi ;)
4. Tko ce letit tu tehniku, tj tko ce mlade pilote poducavati? Cvijet srbijanskih pilota otisao je 99 i nadalje…da im ne spominjem imena…nakon toga a i prije 99 godinama se nije letjelo sa naletom dovoljnim da se izuce instruktori. RH je u natou pa je jasno da ce nase pilote poducavati nato instruktori. A vase? Rusi kojima povremeno okrenete ledja?

Odgovori
Va

Neverovatno objektivan (pomalo ,,diplomatski,,) komentar. I potpuno tacan u osnovi.

A zakljucak iz njega bi bio : Sada smo svi ,,Mi,, pojedinacno male zemlje i sustinski u mnogo gorem ekonomskom stanju nego li ,,nekada,,. I da ce ovo ,,merenje,, da nas kosta zestoko. Vas cak i vise u konkretnim materijalnim parametrima, a nas u ,,strateskom,, smislu. Vasa stavka br. 4 (zadnja) je sustinska ! U prevodu trebas znati gde si i gde ides dugorocno, pa onda videti dali je i koji trosak potreban.

P.S. Nece se moci ziveti od ,,Analiticara,, i ,,Simulatora,, vazdusnih ,,bojeva,, izmedju Vazdusnih i Zracnih ,,Armada,, obeju strana :))) Naravno sve ce ostati ,,Simulacija,, a Realnost ce biti posao dobro placeni za retke pojedince, i PRE-SKUPO placanje ,,Simulacije,, koje ce platiti sav Narod u te dve ,,Republike,, susjedno-komsijske :))))
Oni pametniji NECE placati ,,video-igrice,, nego zbrisati u ,,Iseljenistvo,, i ,,Rasejanje,, !

IS

RX

Mislim da vas ne shvatam najbolje, kad kazete najgori avion IV generacije.Kako ste dosli do tog zakljucka ?
Ili mozda nesto ovde ne spominjemo, a trebalo je napomenuti ? Koliko sam upucen avionika moze biti zamenjena na svim avionima iz 80-tih, cak i RCS se moze smanjiti pojedinim premazima, ili menjanjem nekih delova aviona.
IV generacija ima dosta stavki kao standard, ali opet reci najgori ? Za to morate dodati takticku upotrebu, neki oblik neuklapanja u nekom RV.Ako poredimo Ruski avion koji je pravljen za njihovu surovu klimu, aerodrome koji su na drugacijem standardu od zapadnih.Ima stavki zasto su nekim RV oni nocna mora, da skratim pricu najvise zbog kupovine odredjene verzije, nedovoljno sredstava izdvojenih za svaku fabricku nadogradnju.Sve ima svoju hronologiju dogadjaja – kvarova i poboljsanja.

Ne vidim da pise – kupujemo zmaj aviona, motore,….ipak je donacija za spomenutu cifru.Cak se spominje modernizacija, ali se ne precizira koji standard.

Na vase pitanje ima odgovora, samo ipak ne dajete opet neke vizije, planove vec samo kritikujete.Ne shvatam toliku zabrinutost bez nekog predloga, uvida u gresku.
A ja cu ipak odgovoriti na vase pitanje.Piloti koji budu leteli u danasnja vremena ne mogu samo naletima u Srbiji (cak i u idealnim uslovima) postici standard koji vi spominjete.Treba vojno tehnicka saradnja sa vise RV, naravno treba se politicki usaglasiti sa ostalim zemljama koje u nama vide moguceg partnera, procenimo da mozemo sa njima ostvariti veci nivo na minimum neku dekadu.Dakle uvek mozete pilote slati na zdruzene vezbe drugih nacija, odredjene casove naleta omoguciti placajuci drugim zemljama za koriscenje njihovih aviona (oni imaju kompletnija RV, mogu pruziti kvalitetniju obuku), samo treba staviti na papir sta je isplativije za tehniku koju posedujemo, a sta je isplativije za kvalitet u ljudstvu.
Moram napomenuti mi nismo zemlja koja moze imati trenutno kompletno RV, takticki isto tesko mozemo parirati nekom vecem savezu.Zato nerazumem vas proracun, posto vi zahtevate nesto sto nije moguce.Tesko da imamo tolike milijarde samo za RV.Stvarno ne razumem kritiku koja je zasnovana na snovima.
Mogli ste odgovoriti barem sta je prioritet, ako vam je ovo vec velika greska kao sto navodite bez nekih adekvatnih cinjenica.

Odgovori
Va

A ko kaze da moramo ,,imati,, Lovacku Avijaciju ? :)))

I da, sada (bez KiM i ,,blede,, RS, CG je otisla u punom obimu) mi jesmo MALA zemlja i po povrsini i po broju stanovnika. Ovo zadnje se smanjuje brze od teritorije.
Ekonomski smo jos ,,manji,, i bolje biti nece. To se takodje racuna u realnim (van javnosti i otvoreno govoreci) vojnim kalkulacijama za jedan duzi period kad se prave.

RX jeste davao predloge, ali ga niste pratili. Uglavnom su se predlozi njegovi svodili na nabavku Kineskih aviona. Povoljnosti koje bi Kinezi dali bile bi ,,strahota,, dobre, a ti Avioni bi vrsili ulogu Air-polic. i kakve-takve obucenosti i uposljenosti pilotskog sastava. I politicki bi to bilo ,,isplativo,,. Ne misli se pri tome na neku mnogo ,,kvalitetnu,, LA nego na nove i prihvatljive letelice koje bi kako-tako obavljale funkciju. Ali je akcenat bio na dugorocnoj saradnji sa pomenutom Zemljom. Za nesto vece pare, dobilo bi se i vise aviona i novih.

Takodje tu saradnju i pozivanje na zajednicke vezbe i obuke, pogotovo kada se radi o ovom Rodu avijacije (kao i jos nekih, recimo Mornarickih specijalnosti) zaboravite bez javne ili ,,ne-javne,, saglasnosti da ste ,,Njihov,,. To jest necete dobiti u suprtotnom (ako vas i uopste retko pozivaju) pravi uvid u mogucnosti domacina, kao ni steci potrebna znanja i rutinu. Nema dzabe osim formalno i za ,,pred Kamerama,, !

Ovim sto je uradjeno, ulazi se u jedan nepoznat vrtlog troskova, a avioni ce (ne lazimo se!) uglavnom biti neiskorisceni (slabo operativni) a mnogi i kanibalizovani. Ubrzo ce nedostatak para da izazove ove dve pomenute pojave !

Go

@Vandal ovde se radi o iznudjenom resenju i spasavanju LA od gasenja. Naravno da uvek ima jeftinijih resenja, ali sve zavisi od prioriteta koje je drzavni vrh postavio. (trenutno SNS)

Stara poslovica kaze, “ ko radi taj i gresi“.

Najlakse je kritikovati i ne obrazloziti iste ili dati svoje vidjene resenja ako ga imas i tu se u potpunosti slazem sa g. @ISO. I ja sam za Kinesku saradnju, ali sta ces nasi neznaju da lete na drugim vazduhoplovovima osim Ruskih, a sve kosta, pa sad stavi na vagu i vazi.

I ja bih mogao da kazem da me boli uvo, jer sam ekonomski obezbedjen i zivim u EU ali sam patriota i volim LA i naravno da me boli kad se pare trose ne namenski i kad nema dugotrajnih resenja.

Ali Srbija je to brate, zemlja gde zaradis 300€ a zivis kao da imas 500€.

XT

Vandal, vazno je da si ti sad negde tamo daleko, gde zivis bolje i srecnije i ja ti zelim da to bude jos bolje, ali doasdan si ti sa tim tvojim pridikama i pametovanjem. Ne razumes ni sebe sta hoces da kazes, ali si ocigledno ozlojedjen (taj razlog je samo tebi poznat i to tako treba da ostane). Siris temu, raspredas neke teorije koje nemaju osnova, sve zasnovano na rekla kazala. CAO ZDRAVO

Va

Sto se tice pitanja (konstatacije) obojice gde zivim i to ,,lepo i bogato,, hmm….. to nije Zapad, nit je ,,bogato,,. Da, i nije ,,civilno,,- Sto znaci to sto vi pisete amaterski, Ja radim ,,profesionalno,, :)))

Sto ce reci minuli rad i sadasnji ,,rad,, mi daju PRAVO da govorim pogotovo kad su ,,ruska tehnika i taktika,, u pitanju !

A tek oko Srbije sam stekao ,,Pravo,, (od 1991 do 2000 i neke) da govorim kad hocu i sta smatram da je ispravno. I to sa ,,tapijom,, pravo.
Od skole i ,,rada,, (u Srbiji i okruzenju) do ,,Pod Mach Bato,, – ali ,,VITESKI MACH,, ! Nebitno kojeg stepena, onaj najnizi nije :)))

IS

Pa mnogo ljudi u vojsci LA smatra kao korisnu stvar, posebno sto je tehnika napredovala i ima multitasking mogucnosti.Avioni kao Mig-29 imaju uz pomoc novih ubojitih sredstava korektne mogucnosti osim lovackih sposobnosti.Takodje mnogo ljudi zaboravlja kako smo nasledili LA iz nekada velike drzave, sa planovima odrzavanja koji su krojeni prema mogucnostima velike drzave.Srbija mora praviti nove planove prema svojim mogucnostima.

Dobro Kineski avioni, samo ako ste citali moj prvi komentar napomenuo sam mora biti politicke saradnje na barem jednu dekadu.Isto tako mora biti neke proizvodnje ukljucene na nabavljenim avionima, tehnici, ubojitim sredstvima.Ako nema saradnje to je upravo ono sto je stara Jugoslavija dozivela.Mig-29 je nabavljen kao prelazno resenje do NA, a kad se drzava raspala uvek je bilo skupo nabaviti moderniju opremu, odrzavati staru, cak nismo znali jel nam treba uopste LA.Onda se desila 99, i probali nesto…..zatim se uvatili za glavu.

Takodje ako nabavimo Kineske avione povoljno, neku zahtevanu vecu kolicinu nije vazno samo mnogo casova naleta ostvariti.Primer su iskusni Kineski piloti na Eagle strike 2017 sa njihovim J-11 sa zastarelom avionikom protiv Tajlandskog JAS 39 C/D u ispitivanju performansi 1:1, bez BVR.Rezultat 0:4 i ugovorena vezba je imala za cilj ispitivanja performansi J-11.Koliko vidim ipak se moze ugovoriti bez vojne saradnje, samo moras jasno napomenuti u ponudi sta hoces.Nije to jedini primer n.p.r Red Flag sa Indijcima, ….

Mi kako se ponasamo umisljamo da nas general n.p.r. moze biti zapovednik u NATO, smesno zar ne !? Kvalifikovan, a povrsno poznaje njihovu najmoderniju tehniku.Za svoje interese treba se boriti, ali mora se imati u vidu u ovakvim stvarima da ponudis nesto sto ima koristi za obe strane, ne ugrozis svoje partnere, svoju najmoderniju tehnologiju.

Ovim sto je uradjeno, moze se otvoriti novo poglavlje samo u slucaju da imamo racunicu sta posle jedne dekade.Ne vidim plan sto je normalno, posto su u pitanju verovatno neke vojne tajne, ali zasad moze biti samo dobar start, naravno sve moze krenuti nagorim redosledom, ali videcemo.

Odgovori
Vl

Moja gre[ka. Izvnijavam se.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs