BEG airport status
Rumunija povećala vojni budžet, planira da ove godine naruči još 20 F-16 Rumunski F-16AM i BM u vazduhoplovnoj bazi Fetešti.

Rumunija povećala vojni budžet, planira da ove godine naruči još 20 F-16

Kako je juče preneo magazin IHS Jane’s Defense Weekly Rumunija će nastojati da uveća svoju flotu borbenih aviona nakon što je Vlada ove zemlje odredila da odbrambeni budžet za 2017. godinu bude povećan i to na dva procenta bruto nacionalnog dohotka. Ovu odluku odobrili su i Parlament kao i Vrhovni savet odbrane.

U obraćanju Parlamentu pre nešto više od mesec dana, rumunski ministar odbrane Beniamin Les rekao je da je njegova namera da se u ovoj godini donese odluka o tome da Rumunija nabavi još 20 borbenih aviona F-16.

On je ponovio da država trenutno raspolaže sa 9 ovakvih aviona, da će ih do kraja godine imati 12 ali da se moraju nabaviti dodatni avioni kako bi se ojačale sposobnosti Ratnog Vazduhoplovstva. Tom prilikom otkrio je da Rumunija namerava da nabavi 20 F-16 i to od Sjedinjenih Američkih Država ali da će dodatni detalji biti objavljeni u narednom periodu.

Nabavka dodatnih F-16 najavljena je još pre više od godinu dana, samo što se tada spominjala cifra od 12 aviona koji bi omogućili da se formira i druga eskadrila na ovom tipu. Od prvih 12 kupljenih aviona 6 je isporučeno 29. septembra prošle godine, tri su stigla 20. decembra a poslednja tri će stići u septembru ili oktobru ove godine. Oni su ušli su u sastav 53. lovačke eskadrile “Warhawks“, 86. vazduhoplovne baze ’’Locotenent aviator Gheorghe Mociornita’’ Fetešti.

Ceo aranžman, koji je osim 12 remontovanih i modernizovanih aviona obuhvatao i obuku, rezervne delove, motore, logistiku, zemaljsku opremu, naoružanje i prilagođavanje infrastrukture, iznosio je oko 660 miliona evra. Rumuni su dobili garanciju da mogu da lete još 20 godina ili 4000-4500 sati naleta po primerku.

Početna operativna sposobnost će, pre svega u zadacima dežurstva u sistemu PVO, biti dostignuta u četvrtom kvartalu ove godine. Potpuna operativna sposobnost eskadrile bi se, po sadašnjim planovima, trebala dostići 2018-19.

Zbog toga što je za upotrebu ovih aviona za sada obučeno samo 9 pilota i 69 pripadnika vazduhoplovnotehničke službe Rumunija se odlučila da, na period od dve godine, ’’iznajmi’’ određen broj portugalskih pilota, tehničara i inženjera.

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required


Komentari

N

Sad će Lažanski da nas uteši kako su to stari avioni neuporedivi sa našim polovnim Migovima.

Odgovori
K

Zavisi od ugla gledanja Lazanski vise gleda na istok dok Radic na zapad! Rumske F16 i nasi Mig 29 su polovni ali modernizacijom i kupovinom novih raket i ostalog modrnog naoruzanja ova dva aviona ne zaostaju jedan za drugim….

D

Nikola hajde ne bulazni. Nije mi jasno zasto napadate coveka. On iznosi samo svoje vidjenje stvari i to je to. Uostalom MiG 29 Ima prednost u odnosu na F-16 dva Motora bolju Manervibilnost u verziji koja ce kod nas biti koriscena posle modifikacije ima i prednost u elektronici…. ko neveruje nek malo cita !!

M

Letenje je ozbiljna investicija, odakle nama 1 ili 2 milijarde za dve eskadrile i infrastrukturu… tako da za nas verovatno je najbolja opcija sa ovim parama sa kojim raspolazemo da imamo 10 miga i poboljsamo pvo i to je to. Mi i nemamo neku jurisnu avijaciju niti bi nam nato dozvolio da imamo.

N

@Dragan D.
Uz dužno poštovanje ali to što vi pričate je daleko od istine. govoriti da Mig-29 ima bolje manevarske sposobnosti,a tek bolju elektroniku je daleko od realnosti, čak i najnoviji Mig-29 još uvek u nekim stvarima ne može da se meri sa prvobitnom verzijom F-16.

J

Nikola, složio bih se samo za elektroniku, mada mislim da novi Mig-35 uopšte ne zaostaje. Što se tiče manevarskih sposobnosti to je provereno na terenu. Verovatno nisi čitao o vežbi u Nemačkoj u kojoj je učestvovao upravo F-16 i Mig-29. Rezultat u bliskoj borbi je bio 18:1 za Mig-29. Proguglaj malo, dosta je zanimljiv tekst, a ujedno i veoma objektivan. Iznete su sve prednosti i mane prve verzije 29-ke.

N

„Nikola hajde ne bulazni. Nije mi jasno zasto napadate coveka. On iznosi samo svoje vidjenje stvari i to je to.“
Lazanjski nema svoje vidjenje stvari nego procita na internetu pa onda prica price za babe i ostale tarabe.

N

Mig 29 u prvoj verziji ima i bolju elektroniku i bolje manevarske sposobnosti, o prve verzije aviona F16 je prvobitna verzija mig 29 ide sa radarom i BVR raketama, dok prva varijanta F 16 ima osnovni radar APG 66 koji nema mogucnosti BVR nego samo nosi AIM 9 vv rakete, a sto se tice manevarskij sposobnosti Mig 29 je u prednosti u osnosu na sve avione F Serije i 16, 15, 18.

N

@NikolaN
Ruska propaganda je prejaka, pogledaj snimak kakve akrobacije izvodi F-16 pa uporedi sa MiG-29 i biće ti jasno. Možda se sećaš kad su izmislili kako su indijski Su-30 pobedilo Jurofajtere.

С

Лепа вест за наше комшије.

Odgovori
B

Jako lijepo. Koliko znam naši piloti organizuju zajedničke vježbe sa prijateljskim RV Rumunije. Gledao sam one snimke „Lancera“ i naših 29-ki, sjajno. Mislim da će pilotima sa obe strane za par godina jedna takva vježba biti prava atrakcija i veliko iskustvo kojem se svi nadaju.

Zamislite Mig-29SE VS F-16 u nekoj malo sređenijoj iteraciji na nekim dobro organizovanim manevrima u Srbiji ili RUM. Ludilo. Sigurno ima pilota i na jednoj i na drugoj strani koji su danas u prijateljskim odnosima i koji se nadaju jednom ovakvom događaju.

AIR Solution 2020 bi trebao da bude hit događaj.:)

Odgovori
D

A ja se sijecam kad je neki Rumunski general govorio kako ce kupiti F-35 oko 2025-e.

Izgleda da nece biti F-35 jos barem 20 godina.

Ali u istocnoj Evropi 32 F-16AM/BM je dobra kolicina relativno modernih aviona.

Odgovori
J

Nato sa razlogom zeli da od rumunije napravi buno ozniljniju armiju neko sto sada jeste,Rumunija se dozivljava kao pouzdana nato zemlja za razliku od npr.Bugarske a uz to zemlja ima kapaciteta za ozbiljnije iskorake.Rumunija ima oko 200 000 km2 i oko 20+ mil.stanovnika sto je sa solidnom ekonomijom sasvim dobar potencijal,na kraju krajeva koliko je nato zemalja vece od Rumunije 5,6 zato i ameri pre svega i zele da oni uzmu ozbiljniju ulogu.Ako realizuju ovo sa jos 20 f16 onda je to stvarno veliki iskorak za njih,problem moze da bude skok sa druge na cetv.gener.dosta lose ostale komponente vojske i ne bas najbolja vojna tradicija,ali i to se da srediti.Nisu mi jasna stalna prepucavanja f16 vs mig29,to nikako ne moze tek tako da se uporedjuje prvo zavisi koji i kako odrzavan f16 koji i kako odrzavan mig29 koliko ko ima raketa na raspolaganju,koliko su kome dostupni kanali (politicki) za nabavku novih raketa i delova,kakvo je stanje pilota,zemaljskog osoblja itd.Nisam od onih koji ce rece da je 29-tka sigurno bolja od 16-tice,ali je iz niza ekonomsko-politickih razloga za nas 29-tka bolje resenje( modernizovana,nabuzena sm,smt razume se) jer tu treba gledati u buduce koliko je realno da za 15g.imamo mig35 a koliko f22,35

Odgovori
M

Meni je super ova šibačina na relaciji koji je avion bolji. Koji je avion bolji smo lepo mogli da vidimo 1999. Niti je do aviona niti pomoz Bog nego do sistema. Sistem ili komponenta je efikasna onoliko koliko je obucena u vecoj i kako je opremljena u manjoj meri. Obuka se za avijaciju sprovodi, sama rec kaze, na avionuma znaci leteci na istim. Ukoliko nema letenja, nema obucenosti. Kada nema obucenosti moze Putin da vam pokloni SU35 rusice vas Lanceri ukoliko su kvalitetno uklopljeni u sistem. E sad zamolite analiticare bio to Lazanski ili Radic da vam kazu koliko sati je potrebno da jedan pilot ima godisnje da bi bio u solidnoj obucenosti, pa onda koliko za vrhunsku obucenost. E onda taj broj pomnozite sa 20k, 30k,40k eura koliko ce vec kostati sat na tom nekom MIG29 ili F16. E onda cete shvatiti koliko je smesno i za nas i za Rumune da uopste nabavljamo avione osim za paradu jer ni jedni ni drugi nemamo novca da ih teramo.

K

Ja znam da se ovde pricalo da Rumuni zele da nabave F16 Block 30 ili Block 40. Koja je razlika izmedju Block 30 i 40 i AM-BM variante?

Odgovori
Ž

Ф-16АМ и БМ одговарају варијанти Блок 52.

Разлике у Блоковима су пре свега у електронској опреми.

J

F-16 je uspeo da sruši popriličan broj migova i suhoja, a ne znam za slučajeve gde su migovi rušili Efove. Budući da u svetu ima zaista mnogo f-16 u upotrebi, pametan potez Rumuna.
Ipak, moj favorit je miraž m 2000, idealan za vazduhoplovstva Jugoslavije. U Grčkoj najpouzdaniji vazduhoplov, sa preko 70% pouzdanosti i ispravnih letelica. Ima i jako dobro iskustvo sa Turskim f-16 :-)

Odgovori
N

Tačno tako,francuska oprema je najbolja ali može nastati problem sa snabdevanjem pošto Francuska odavno ne sprovodi nezavisnu politiku već igra kako joj drugi kažu.

Ž

Можда је француска опрема међу најбљом али ено имате податак о проценту исправности Рафала. Свега око 50 посто када се сагледају и авиони РВ-а и РМ.

Дакле није све црно-бело.

N

Evo lepe analize kfir blck 60 vs f16
https://www.google.rs/amp/s/rhk111smilitaryandarmspage.wordpress.com/2013/12/12/the-f-16a-netz-versus-the-kfir-block-60/amp/
Ovo bi moglo da bude izuzetno resenje za vazduhoplovstva naseg tipa. Nekako imam veliko poverenje u izraelce obzirom na realno i provereno borbeno iskustvo.

Odgovori
p

Izgleda da su se Izraelci previse opustili, Sirici su im jutros oborili jedan avion a jedan ostetili.

N

@pvo, IDF nikad nije opusten, veruj. Oni uvek nesrazmerno „retaliate“ na bilo kakvo dejstvo, a obaranje je za sada prilicno upitno. O efikasnosti dejstva IDF i sporadicnog dejstva arapa svedoce ljudi na terenu. U svakom slucaju ja se kladim na Izraelce, a vreme ce reci svoje.

Odgovori
S

Da su Sirijci oborili IAF F-35 Adir vec bi bio na svim televizijama.
Oni su u noci 12/13 januara, a i juce 17.03.2017 bombardovali
aerodrom Mazzeh, prethodno unistili bateriju,S-300.a i Pantsir S1 koje su Rusi preko Sirije spremili za Hezbolah.
Posle su nocu malo preletali preko palate predsednika Bashar al-Assada.
F-35 je pokazao zasto je namenjen.

According to Malbrunot, the F-35s targeted warehouses containing Russian-made Pantsir-S1 mobile surface-to-air missile (SAM) systems that Israel feared could be delivered from Syria to Hezbollah forces operating in Lebanon. The warehouse was located at Mezzeh, a military airfield in Damascus.

During the same attack, the Israeli Air Force (IAF) also reportedly destroyed an S-300 SAM battery deployed near the Syrian presidential palace, on Mount Qassioun. According to the same unnamed French intelligence source quoted by Malbrunot, the F-35 aircraft finally overflew the palace of Syria’s President Bashar al-Assad, before returning to Israel.

Odgovori
B

@Slobodan

Ok je ovaj pasus koji ste izvadili iz „Airforces monthly“. Ali kad već jeste zašto niste naveli da se članak zove „Have Israel’s new F-35s seen combat?“ i da se radi o teoreckom razmatranju korištenja F-35. Članak sasvim korektno govori da se bavi neprovjerenim tvrdnjama novinara koji piše za „Le Figaro“, izvjesnog Džordža Malbrunota koji se, govoreći o ovom bombardovanju poziva na neimenovani izvor u vojsci Izraela….

Osim ovoga, članak se bavi isključivo napadom od 12.januara, a ne od onog od juče-prekjuče, kako vi kažete. Uzmimo da je to apsolutno sve kako je i navedeno, ali bez problema prenosite „informaciju“ kako je uništena BATERIJA S-300 oko palate B.Assada. Baš čitava baterija? Svi lanseri, radari, vozila? I svu su je razmjestili oko palate? Kako? Zašto? Gdje? Kada se već pozivate na medije, postoji li barem neka fotka uništenog jednog vozila iz baterije S-300. To bi zaista bila fotka za naslovnicu „Airforces monthly“.

Bilo kako bilo- tekst je u nivou pamfleta predizbornih događanja u našem okruženju. Vi ste ga poslje, dodatno i svjesno skratili i namjerno pogrešno interpretirali. Zašto? Ovo mi je potpuno nejasno. Ako naše stranke i plaćaju ljude na portalima da se bave glupostima, šta vi imate od ovoga? Kakve veze mi imamo sa Izraelom i Sirijom, sve da Assad ima S-300, i da su F-35 15 dana poslje dolaska u Izrael izvršili prvi borbeni let na ovakvu metu i kompletno je uništili? Otkud vam vrijeme da se bavite ovim na ovaj način?

Inače, nevezano, još jedan paradoks „pamfleta“. Tekst kaže „Malbrunot provided a final quote from an unnamed soldier, explaining that: ‘With the Pantsir, Hezbollah ensures that the Israeli Air Force is almost totally unable to operate over Lebanon.’ Dakle, u slučaju isporuke „Pancira“ u Liban, IAF uopšte nebi mogao da leti iznad Libana… Zašto kada su ovako moćni, uzlete, unište brdo pancira, bateriju S-300, slete bez gubitaka…Bezveze, na nivou komunističke propagande sa kraja sedamdesetih.

B
S

Mozda nije unistena citava baterija S-300, ali je verovatno uz pomoc SUTERA (nose ga F-16) uspesno izvrseno ometanje, pa tako i obican F-16 postaje stelth avion za postojece radare.
Vezbanje je uspesno zavrseno iznad Mediterana kada je IAF sa F-16vezbalo iznad grckih ostrva dok je grcki PVO (NATO)vezbao sa svojim S-300koje su kupili od Kipra.
Evo dole linkova.

https://theaviationist.com/2015/05/06/iaf-f-16-vs-haf-s300s/

https://theaviationist.com/2014/01/12/greece-fires-s300/

Dakle , i stari obicni F-16 moze da postane odlicno oruzje ako imate pate da kupite dodatnu opremu,
Dolaskom novih F-35,na trzistu ce se pojaviti puno polovnih F-16 ,pa nije cudo sto ih nabavljaju Ruminija, Bugarska i ostali.

S

Nema nikakve teorije i misterije.

Ja pratim samo https://theaviationist.com itu sam procitao sve te clanke.
Da IAF F-16 sa SUTER sistemom glat probija ,godinama, Sirijske (ruske) radare, a da je sada , (u januaru )po prvi put upotrebljen F-35 za slicne napade.

Koliko vidim i pratim IAF se godinama (tj decenijama) ne hvali svojim
uspesima jos od Bagdada 1981, pa preko Sirije, Iraka, Irana, Severne Koreje i najvece eksplozije 2004 na pruzi,…i tako braneci svoju teritoriju i narod,
Oni nikada nece priznati sta su uradili….ko je ubio generale u Teheranu, kako je pao avion u Rusiji sa 5 ruskih naucnika koji su se vracali iz Irana,….Hezbolah nikako ne moze da dopremi rakete do svoje teritorije godinama…ocigledno da Mosad sve dobro prati i otkriva.

Zato nece ni reci da su 17.03 .2017 bombardovali (ponovo) vojni aerodrom u blizini Damacka.Meni nije samo jasno kako to da nije reagovao svemoguci S-300?
Da li je sistem SUTER efikasan i za jaming S=300?
Zna se da on postoji vec 20 godina u Area 51, Nevada, USA, i da USAF vezba protiv tog sisteme.
Vezbaju i sa 21komadom MIG-29 koje su kupili, a i sa SU-27 koji je nedavno cak i slikan u dogfight s F-16 iznad Nevade.
Evo i linka sa slikama i tekstom.
https://theaviationist.com/2017/01/06/these-crazy-photos-show-a-russian-su-27-flanker-dogfighting-with-a-u-s-air-force-f-16-inside-area-51/

Snimke napada na aerodrom Mazzeh, koje su izveli IAF F-35 Adir
17.03.2017 god,u 2;06AM, mozete pogledati na donjem sajtu;

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/13/syrian-army-says-israel-fires-rockets-military-airport-near/

Prethodno su ih bombardovali i 2013,(unisten SAM-17 )….2007 nuklearno postrojenje unisteno,…..Evo dole pa citajte.

https://theaviationist.com/2013/01/30/israel-air-strike-syria/

https://theaviationist.com/2014/09/06/operation-orchard-anniversary/

https://theaviationist.com/2013/02/01/israeli-ew/

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@ Andrija Ocigledno niste slusali o AEGIS sistemu odbrane koji je najnapredniji sistem zastite sa svetu, ne samo od aviona, vec i od krstarecih i balistickih raketa, a bazira se kako na brodovima, tako i na kopnu. Donekle slican je samo Britanski sistem ba novim razaracima, a Rusija nema nista ni priblizno tako savremeno.

02. Jun 2020.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@ AL-41F1 Kako im nije pomoglo kad su srusili strateski bombarder Tu-22m? A invazija Gruzije tenkovskim kolonama i ne moze da se spreci PVO. Jedino da je Gruzije imala vise aviona od Rusije (sto je nemoguce).

02. Jun 2020.Pogledaj

Djordje na: [POSLEDNJA VEST] U Nemačkoj primećen srpski H145M na kome se nastavlja integracija naoružanja

@Petrovic Dusan ima sanse rafale da kupimo nije nama francuska tehnologija nepoznata toliko,ali to mora kada se metro uzme damo im 5 milijardi i jos dobili bi 14 rafala sa oruzjem za 1.2 1.3 milijarde ili ti 85 miliona po avionu.Inace nasi na migovika koriste maske sa miraza 2000,koja je slicna rafalu jedino su nasi…

02. Jun 2020.Pogledaj

dembelan na: [EKSKLUZIVNO] YU-MUP uskoro stiže: Prve fotografije četvrtog Erbasovog helikoptera za MUP Srbije

https://tangosix.rs/2018/07/09/ekskluzivno-drzava-srbija-nabavila-poslovni-avion-embraer-legacy-600-za-avio-sluzbu-vlade-srbije/

02. Jun 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: [POSLEDNJA VEST] U Nemačkoj primećen srpski H145M na kome se nastavlja integracija naoružanja

@Djordje Francuska jos ovek odlucuje da li ce biti politicki naklonjena ka nama ili ne(setimo se samo komemoracije stogodisnjice velikog rata) Geopoliticki gledano, Nemci u svojoj orbiti drze stare saveznike iz drugog svetskog rata, tako da Francuzima ostajemo samo mi. Ja bih najvise voleo da se odnosi vrate na onaj nivo iz vremena kralja Petra.…

02. Jun 2020.Pogledaj

Send this to a friend