[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen drugi ruski protivpožarni helikopter Ka-32

20. sep 2023

[SKOPLJE 2023] Vitezovi i Kurjaci sa Ušća za Tango Six o svojim nastupima u Makedoniji

19. sep 2023

Vučić: Zbog rata u Ukrajini Rusi nisu sve isporučili, stižu helikopteri sa Kipra, biće nekoliko baterija sistema FK-3, ulažemo neproporcionalno veliki novac u odnosu na ekonomsku snagu

15. sep 2023

[SKOPLJE 2023] RV i PVO Vojske Srbije na aero-mitingu u glavnom gradu Severne Makedonije nastupa sa pet vazduhoplova!

15. sep 2023

Objavljena prva fotografija hrvatskog Rafala u letu

15. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nastavljaju da dejstvuju po ruskim strateškim objektima na Krimu; Hoće li Ukrajina pored F-16 dobiti i švedske Gripene?

15. sep 2023

Veliki aero-miting u Skoplju postaje još veći – umesto planiranih 20-ak učestvovaće preko 50 vazduhoplova

13. sep 2023

Nove fotografije Erbasa H145M u VIP šemi bojenja otkrivaju detalje o njegovoj opremljenosti za misiju

12. sep 2023

RV i PVO za Tango Six o novim detaljima obuke za transportne avione C-295

11. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Bajraktari ponovo u akciji, pripreme Rusa za PVO odbranu Moskve, kako je ruski pilot helikoptera prebegao u Ukrajinu

8. sep 2023

Analiziramo tradicionalne nalete vazduhoplova RV i PVO za promociju oficira; Na batajnički aerodrom sleteli zanimljivi inostrani gosti

7. sep 2023

Grčkoj isporučen 18-ti Rafal, poslednji iz prvog ugovora

6. sep 2023

[NAJAVA] Veliki aero-miting u Skoplju 16. septembra: Dolazi i srpsko RV i PVO sa tri letelice?

6. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] Helikopter Ansat MUP-a Republike Srpske u manjem incidentu danas u Zalužanima

5. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Kontraofanziva Ukrajinaca u punom jeku, napadi na ruske vazduhoplovne baze, da li je ruski Mi-28 postigao svoju prvu vazdušnu pobedu?

1. sep 2023

Crna Gora zajedno sa Slovenijom kupuje besposadne vazduhoplovne sisteme slovenačke kompanije C-Astral

31. avg 2023

[REPORTAŽA] Radom Air Show 2023: Labudova pesma sovjetske vazduhoplovne tehnike

31. avg 2023

[POSLEDNJA VEST] Prigožin poginuo u Embraeru 600, tipu letelice koju Srbija koristi za prevoz državnog vrha

23. avg 2023

Erbas Amerika unapređuje starije verzije Lakota helikoptera u službi kopnene vojske SAD-a

23. avg 2023

[RAT U UKRAJINI] Uništenje sistema S-300 obe strane raketnom artiljerijom, obaranje drugog ruskog borbenog helikoptera Ka-52 u ovom mesecu, Ukrajinci sporo napreduju

18. avg 2023
[FOTO REPORTAŽA] BIAS 2018: Kada zvezda NATO aeromitinga bude sovjetski helikopter
Najneobičnija i letelica koja se danas u svetu rekto viđa, pogotovu na ovakvim događajima, sovjetski helikopter Ka-26 koji se još uvek koristi za zaprašivanje useva / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

[FOTO REPORTAŽA] BIAS 2018: Kada zvezda NATO aeromitinga bude sovjetski helikopter

Prošle subote na aerodromu koji nosi naziv jednog od rumunskih i svetskih pionira avijacije Aurela Vlajkua u Bukureštu održan je BIAS-2018, aeromiting kojim je ujedno obeležena i desetogodišnjica postojanja ove manifestacije i 100 godina ‘’Velikog ujedinjenja’’ rumunske države 1918. godine.

Ovogodišnji BIAS je bio veoma posećen i može se reći uspešan iako su letački program kao i statička izložba bili dosta slabiji u poređenju sa onim što se moglo videti prošlog puta pa i nekih ranijih godina.

Nedostatak MiG-a 21 na nebu iznad Banease Rumuni su donekle nadomestili češćim letovima njihovih F-16 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Glavni razlog da BIAS-2018 bude slabiji svakako su dva udesa koje je početkom jula imalo rumunsko Ratno vazduhoplovstvo u kojima je poginuo jedan pilot.

Bio je to MiG-21 koji na aeromitingu nije leteo ali su se i pored toga dva primerka mogla videti na zemlji dok su sutradan posetioci mogli videti i njihovo poletanje prilikom povratka u matičnu bazu.

Na statici su bila izložena dva LanceR-a od kojih jedan dvosed / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Na MiG-u 21 rumunski piloti već 20 godina na domaćim i stranim aeromitinzima prikazuju svoje veštine na ovom tipu vazduhoplova koji se danas u Evropi retko viđa a mnogi na BIAS dolaze samo zbog njega (to je i ovoga puta bio glavni motiv da se Tango Six još jednom nađe na ovom događaju). Drugi tip aviona koji nije viđen jeste školsko-borbeni IAR-99 čiji se jedan primerak takođe srušio ovoga meseca ali su srećom piloti uspeli da iskoče iz aviona. Njega ne samo da nije bilo na nebu nego ni na statici.

Španski Hornet u popodnevnom nastupu kada su obično bolji uslovi za pravljenje dobrih fotografija / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Domaćin se ipak potrudio da dešavanja na aerodromu budu dinamična i da se, sem jednosatne pauze, ne prekida stalno privlačenje pažnje publike. BIAS je jedan od retkih ako ne i jedini veći međunarodni aeromiting koji ima istovetne programe pre i posle podne koji u zavisnosti od situacije mogu biti podložni manjim izmenama.

Atraktivno ispaljivanje IC mamaca iz rumunske Pume / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Letački program bio je praćen odgovarajućom muzikom, uglavnom je to bila rok muzika koja, složiće se mnogi (a mnogi i dalje to ne razumeju), ide najbolje uz vojnu pa i civilnu avijaciju. Aeromiting je završen veličanstvenim vatrometom a nakon toga je održan i rok koncert rumunskog benda Zdob si Zdub.

Šta smo sve videli na nebu iznad Banease

Nedostatak MiG-ova 21 Rumuni su pokušali i donekle uspeli da nadomeste češćim letenjem njihovih F-16 i s obzirom da je ovaj avion nedavno uveden u upotrebu i da na njemu još uvek nije postignuta puna borbena sposobnost, njihova pojava je bila efektna i u pojedinim trenucima zanimljiva.

Formacija rumunskih F-16AM doletelala je iz baze Borcea-Festesti gde su ovi avioni i stacionirani / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Iako nije bilo solo programa, rumunski F-16 su tokom dana leteli 4 puta, između ostalog u formacijama od 4 i dva aviona kao i u pratnji transportera C-130 ‘’Herkules’’, prikazana je i bliska manevarska vazdušna borba dva aviona koja nije ostavila baš ubedljiv utisak da se radi o ‘’dog fajtu’’. Letelice RV Rumunije F-16, C-130, C-27J i IAR-330 nisu poletale sa aerodroma Baneasa već su doletale iz svojih matičnih baza i u njih se vraćale nakon završetka letačkog programa.

Najbolji letački program na borbenom avionu, Španac u Hornetu / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Solo nastupe na savremenim borbenim avionima imali su Španci na F/A-18, Česi i Mađari na Gripenu dok su Britanci na EF-2000 još gore razočarali nego u Varaždinu. Pilot Horneta je izveo možda i najbolji program koji je postao već uobičajen ali nikako dosadan. I ovoga puta prikazane su osobine koje krase ovaj tip aviona, horizontalan let na velikim napadnim uglovima, manevrisanje i odlično ponašanje kao i upravljivost aviona na malim brzinama i mnoge druge manevre koje malo koji drugi borbeni avion u svetu može izvesti.

Sasvim solidan Gripen u rukama češkog pilota / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Čini se da je češki pilot na Gripenu ostavio bolji utisak od svog mađarskog kolege, u svom nastupu je bio agresivniji i agilniji, izveo je program na manjem prostoru a po oceni dobrog dela publike bio je podjednako pa čak i zanimljviji od španskog F/A-18.

Čest i redovan gost evropskih aeromitinga, austrijski SAAB-105 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Poslednjih godina redovni na velikom broju aeromitinga su Austrijanci sa školsko-borbenim avionom SAAB-105 čija je posada i ovaj put bila sasvim solidna.

Britanci su se opet osramotili, iznad Banease je jednim EF-2000 izvršen prelet velikom brzinom i na velikoj visini, to gotovo da nije privuklo nikakvu pažnju jer su sve oči bile usmerene ka španskom Hornetu čiji se pilot na zemlji pripremao za poletanje. RAF-ov Tajfun je doleteo iz vazduhoplovne baze Mihail Kogalničeanu gde se od aprila nalaze četiri takva aviona koji pomažu Rumunima u kontroli vazdušnog prostora a pre neki dan su iznad Crnog mora izvršili presretanje ruskog Su-24.

“Turske zvezde“ su dostojno predstavljale svoju zemlju / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Dve vojne akro-grupe imale su odlične programe u kojima su iskoristili maksimalne mogućnosti tipova vazduhoplova na kome nastupaju, ujedno i da prikažu umeće pilotiranja njihovih veoma iskusnih pilota. Od ‘’Turskih zvezda’’ smo videli ono što smo već navikli, dinamičan nastup, letenje u zbijenim formacijama, besprekorna sinhronizacija, atraktivni manevri i figure. I sve to i pored toga što lete na vremešnim američkim F-5A i B ‘’Freedom Fighter’’ koji međutim kao da su stvoreni za akro-grupe.

Oldtajmeri TS-11 u poljskoj vojnoj akro-grupi “Crveno-bele iskre“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Obzirom na skromne mogućnosti školsko-borbenog aviona TS-11 ‘’Iskra’’ koji je već odavno oldtajmer, poljska akro-grupa ‘’Belo-crvene iskre’’ nije bila nezanimljiva. Manevar vredan divljenja izveo je njihov najiskusniji pilot koji je napravio čitav krug u horizontalnoj ravni a to ne bi bilo ništa impresivno da to nije urađeno pod negativnim opterećenjem.

Najbrojnija letelica na nebu iznad Bukurešta bili su helikopteri Puma RV Rumunije različitih verzija / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Vazduhoplovne snage Rumunije pokazale su umeće i na drugim avionima i helikopterima sa kojima raspolažu. Već ustaljena praksa je bio dolet 9 transoportno-borbenih helikoptera IAR-330 Puma SOCAT koji su nakon dolaska iznad piste aerodroma dugo lebdeli ispred publike a zatim je iznad njih proletela formacija od 4 Pume od kojih je vodeći nosio rumunsku nacionalnu zastavu. U solo nastupu korišćena je medicinska varijanta Pume, a posada je prikazala zavidno umeće letenja.

Rumunski Herkules u društvu F-16 koji je, zanimljivo imao izvučene stajne trapove / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Dosta skromnije učešće ali u skladu sa mogućnostima vazduhoplova, imali su piloti aviona IAK-52 (rumunski Jak-52) koji su leteli u formaciji od 4 aviona kao i sinhropar dva helikoptera IAR-316 (SA-316) ‘’Alouette III’’. Tri preleta imala je posada transportera C-130H od kojih jedan sa dva F-16 a drugi u društvu transportera C-27J ‘’Spartan’’. Malo razočarenje dogodilo se na kraju dana kada nije došlo do očekivanog preleta Spartana u noćnim uslovima uz obavezno ispajivanje mamaca, što je jedan od zaštitnih znakova BIAS-a.

Akro-grupa “Iacarii Acrobati“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Da Rumunija ima sasvim solidno razvijenu i generalnu i civilnu avijaciju još jednom su prikazale mnogobrojne akro-grupe i letelice raznih vazduhoplovnih organizacija. Letela su tako tri aviona BN-2 rumunskog Nacionalnog instituta za vazduhoplovna ispitivanja INCAS koji su ustvari leteće laboratorije, potom akro-grupa “Iacarii Acrobati“ na tri aviona IAK-52, Civilna vazduhoplovna akademija (Scoala superioara de aviatie civila) sa avionima P2008JC i P2006T.

Sinhro par “White wings“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Najviše zastupljen bio je ‘’Aeroklub Rumunije’’ sa svojom akro grupom ‘’Hawks of Romania’’ na avionima Extra 330, sinhro parom “White wings“ na jedrilicama IAR-35, avionima Zlin 142, Zlin 526, motornim jedrilicama IAR-425.

Padobranac sa prilično velikom nacionalnom zastavom Rumunije / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Iz aviona An-2 je iskakala padobranska grupa ‘’Blue Wings’’. Takođe bili su prisutni i padobranci iz centra ‘’Skydiving Center’’.

Boeing 737-700 kompanije TAROM u društvu aviona Extra 330 akro-grupe ‘’Hawks of Romania’’ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Izvedeno je i letenje mešovitih formacije, kao na primer vojnog IAR-330 i civilnih Extra 300 zatim putničkog aviona Boeing 737-700 avio-kompanije TAROM u društvu akro-grupe ‘’Hawks of Romania’’.

Nastup mešovite letačke grupe Air Bandits:

Ljubitelji akrobacija uživali su u prisustvu, poslednjih godina stalnog gosta BIAS-a, litvanskog pilota Jurgisa Kairisa koji je osim solo-nastupa na avionu Su-31 imao i svoj uobičajen let sa akro-grupom “Iacarii Acrobati“ a spektakularna predstava priređena je kao i uvek na kraju dana, kada su oni zajedno u okviru mešovite formacije ‘’Air Bandits’’ izveli letački program uz simulacije vatrenog dejstva na ciljeve na zemlji koje su bile propraćene upotrebom pirotehnike.

Impresivan nastup neobične letelice, pilot Valer Novac u sovjetskom Ka-26 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Jedan od najneobičnijih i veoma retko viđanih vazduhoplova danas u Evropi i u svetu je sovjetski laki višenamenski helikopter Ka-26 koji je, po mišljenju mnogih entuzijasta (pa i autora ove reportaže) ovoga puta bio najveća atrakcija BIAS-a. Pilot Valer Novac je helikopterom koji je bio opremljen sistemom za zaprašivanje useva izvodio sjajne manevre pokazavši koliko ova letelica ima odličnu pokretljivost.

Formacija Flying Bulls-a sačinjena od po jednog B-25, F4U i dva Alfa Džeta / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Neizostavni su i ovoga puta bili i avioni i helikopteri Flying Bulls-a čiji je kao što znamo glavni sponzor i osnivač kompanija Red Bull. U solo nastupima i mešovitim formacijama leteli su američki bombarder iz Drugog svetskog rata B-25 “Mitchell“, lovac F4U “Corsair“, trenažni avion iz 50-tih godina T-28 ‘’Trojan’’, školsko-borbeni avioni Alpha Jet i helikopter BO-105.

Pilot Flying Bulls-a je u helikopteru BO-105 izveo sve što ovaj helikopter može da uradi, a za ovu kategoriju letelica može zaista mnogo / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Od svih njih zanimljivo je bilo formacijsko letenje Korsera i dva Alfa Džeta koji su osim preleta izvodili i komplikovanije manevre. Pilot BO-105 je izvodeći manevre petlja i valjak iz raznih položaja letelice u prostoru još jednom pokazao da je to verovatno najpokretljiviji helikopter na svetu.

…i na zemlji

Izložba vojnih aviona i helikoptera na statici bila je veoma siromašna sa malim brojem letelica koje su uglavnom već viđane prethodnih godina. Ponovo je bio prisutan leteći radarski sistem E-3A ‘’Sentry’’ zajedničkih snaga NATO koji je bio jedini vojni avion u koji su posetioci mogli ući pa je od ranog jutra oko njega bio formiran veoma dugačak red onih koji su bili dovoljno strpljivi da zavire u ovaj interesantan avion.

Američki F-15C / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Od modernih borbenih aviona bili su izloženi dvosedi grčki Mirage-2000-5 Mk II koga je uvek lepo videti zbog njegove savršene linije i šeme farbanja. SAD su bile prisutne sa dva lovca F-15C ‘’Eagle’’ iz sastava 131. ekspedicione lovačke eskadrile čijih se 12 aviona u okviru tzv. TSP – Theater Security Package trenutno nalaze u rumunskoj vazduhoplovnoj bazi Campia Turzi. Cilj ovog privremenog baziranja američkih aviona jeste obuka,  pružanje podrške i učvršćivanje veza sa NATO saveznicima.

Američki UH-60 “Black hawk sa zanimljivim motivom na nosu / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Pored F-15 bio je izložen i jedan američki višenamenski helikopter UH-60 ‘’Black Hawk’’.

Na statici su bila izložena čak tri EF-200, jedan iz Italija i dva iz Nemačke / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Za razliku od letačkog programa u kome smo avion EF-2000 videli, kako smo već opisali, samo na kratko te je njegovo pojavljivanje bilo gotovo beznačajno, na zemlji su bila izložena čak tri aviona ovog tipa. Italijani su poslali jedan dvosed pored koga su stajala dva nemačka jednoseda i to što je zanimljivo, bili su u varijanti Tranche 1. Austrijanci su osim u vazduhu SAAB-105 prikazali na zemlji i to primerak koji je na repu imao motiv koji je urađen radi izložbe ‘’Tiger meet’’ okupljanju. Od drugih stranih vazduhoplova mogli su se videti još samo dva transportna aviona C295M od kojih je jedan pripadao Španiji a drugi Češkoj.

Avion zbog koga se dolazi na BIAS kao i na mnoge druge evropske aeromitinge, MiG-21 LanceR C. Ovoga puta samo na statici / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Postavka letelica Ratnog vazduhoplovstva Rumunije je takođe bile skromna sa samo četiri aviona i jednim helikopterom. I pored toga što smo pre aeromitinga imali informaciju da su zbog udesa MiG-ovi 21 i dalje prizemljeni, iz baze Campia Turzi su radi statičke izložbe doletela dva aviona, po jedan jednosed LanceR C i dvosed LanceR B.

Rumunski F-16BM u veoma lepoj šemi farbanja / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Mnogi strani posetioci prvi put su na zemlji mogli videti rumunski F-16, bio je izložen dvosed F-16BM a veoma lepa maskirna šema farbanja rumunskih aviona nazvana ‘’Carpathian Ghost’’ pravo je osveženje u sivilu koje trenutno vlada što se tiče bojenja vojnih letelica u svetu. Društvo španskom i češkom C295M pravio je rumunski transporter C-27J ‘’Spartan’’.

Mi-24 iz filma Rambo 3? Ne, ovo je rumunska Puma SOCAT / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Drugi vojni helikopter na zemlji je, pored američkog UH-60 bio rumunski transportno-borbeni IAR-330 Puma SOCAT koji donekle podseća na specijalno dorađeni SA-330 koji je u kultnom akcionom filmu ‘’Rambo 3’’iz 80-tih godina ‘’glumio’’ sovjetski desantno-jurišni helikopter Mi-24. Kao i 2016. ponovo su bili izloženi raketni sistem MIM-23 ‘’Hawk’’ PVO Rumunije kao i njihov osmatrački radar AN/TPS-79(R) američke proizvodnje.

Eksperimentalni avion Coanda 1910 konstruktora Henrija Koande iz 1910 godine / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Bogata vazduhoplovna istorija i tradicija Rumunije takođe nije zanemarena. Prikazane su tri replike aviona pionira svetske avijacije, avion Vlaicu II konstruktora Aurela Vlajkua, potom takođe njegov avion Vlaicu III i svakako najzanimljiviji eksperimentalni avion Coanda 1910 Henrija Koande koji je vrlo verovatno prvi mlazni avion na svetu sa zanimljivim hibridnim pogonom koji je Koanda tada nazvao “turbo-propulzor“.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

Odlična reportaža i još bolje fotografije. Zavidim svima koji su bili tamo.

Odgovori
vr

„zvezda mitinga Ruski helikopter“
A šta će jadan Nato kad nema tako vrhunsku tehniku.

Odgovori
se

odavno ne procitah bolju reportazu.Ka da sambio tamo.Svaka cast .

Odgovori
М

лепо је ономад онај британски пилот објаснио „нисам квалификован да изводим маневре на аеро-митинзи“, зашта је квалификован показали су на примеру руског Су-24…такође, пилоти мађарског РВ, управо имали вежбовну активност у ШвеЦке. учествовали са 6 Грипена где су изводили бојева гађања В-В, гађано са AIM-9L Sidewinder и В-З, гађано са AGM-65, GBU-12 и MK-82 што говори о њиховој способности и увежбаности…то што се нису „дојмили“ на аеро-вашару јбг, људи су професионалци и имају своје приоритете а то свакако није, као код нас, забава за широке народне масе!

Odgovori
mt

Користиш врло адекватно име/nickname.
На аеромитинзима пилоти приказују део онога за шта су обучени, значи део својих знања и вештина.
По твојој логици, која показује забрињавајућ ниво ограничености, она РВ која су приказала и део вештина својих припадника другачији од бојевих гађања, расипају средства и ресурсе на нешто што ТАМО НЕКИ МРГУД сматра сувишним.
По мојој логици, твој домет је да будеш мргуд по интернет порталима…

BB

Kojeg je to su 24 gađao britanac?

Ž

Nije bilo nikakvog gadjanja Su-24.

М

@mtw
такое! само се сети како смо ми изгубили са катастрофалним последицама 1 МиГ-29 и 1 Г-4 током припрема за некакве домаће аеро-митинге!!! свако даље коментаторисање, и профилисање надимка је сувишно…

иначе, током маја месеца британски Тајфуни из Експедиционог ваздушног пука у Румунији били су ангажовани и у пресретању руског авиона за ЕИ (Електронско Извиђање) Ил-20 Сoot…дакле људи су ту да раде неки много озбиљнији посао…

De

Odlicna reportaza.

Sta je s Engleskim pilotima?!? Mozda nema vise para za bilo kakvo akrobatsko letenje! :D

Odgovori
Sa

Odlican raport naravno i foto. Uzitak citati, hvala!

Dali je Srpsko vazduhoplovsto bilo pozvano na manifestaciju?
Koliko se secam Rumuni su bili prisutni na Bataji ranije.

Na slici Tarom B737-700 u tekstu B737-500 (nebitno…)

Odgovori
BB

Ima li kakav video od tog KA 26?

da li je bar nalik ovom https://www.youtube.com/watch?v=bGVdyMXfwTM ? pogotovo ono što počinje na 3:06…

Potajno sam navijao da njegov nasljednik 226 dođe u Republiku Srpsku al’ eto vele da stiže Ansat…

Odgovori
mt

Програм је био још атрактивнији од овога што си окачио на снимку. Врло прецизна контрола машине у сваком сегменту лета.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor