BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] American, najveća avio-kompanija na svijetu, otvorila liniju za Dubrovnik Boeing 767-300ER uskoro slijeće na Dubrovnik / Foto: Wikimedia

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] American, najveća avio-kompanija na svijetu, otvorila liniju za Dubrovnik

Još početkom lipnja (juna) u članku o Koreanu u Zagrebu, najavio sam pregovore sa Americanom vezeno uz liniju za Philadelphiu. Bila je to prva informacija o konkretnim pregovorima, jel do tada se samo znalo da postoje pregovori za SAD, no svi su pretpostavljali kako se razgovaralo o liniji za New York, pa je čak i nekoliko članaka napisano na tu temu, upravo sa New Yorkom kao potencijalnom destinacijom. Prvo American, potom i činjenica da je linija Philadelphia neukim čitateljima ostavljali su dojam da se radi o “samo još jednoj priči”, ne baš previše realnoj. A takvih priča o “interesima” i o “sigurnim” najavama koje se nikada ne ostvare u regiji ima više desetaka godišnje.

No, obzirom na moj vrlo pouzdan izvor iz samog vrha Dubrovačke zračne luke, bilo je jasno da to nije “samo jedna od priča”. Upravo suprotno, sve skupa bilo je vrlo ozbiljno i kada je konačno objavljeno da se linija otvara, iako je isto iznenadilo širu javnost, nas nekolicina je znala da je to tek kruna dvanaestogodišnjih pregovora.

Višegodišnje pregovaranje

Pregovori sa amerikancima krenuli su 2006. godine kada je tadašnji direktor Zračne luke Dubrovnik Tonči Peović, krenuo u ozbiljnu kampanju pregovora sa Deltom. Delta je bila logičan odabir jel je za Dubrovnik od 1983. letio Pan Am, kompanija čije je avione, linije i zaposlenike preuzela upravo Delta. Pan Am je imao charter letove iz SAD-a za Dubrovnik, pa čak i sa 747, ali i redovnu liniju za Frankfurt sa vlastitim 727 i 737 preko kojeg su putnici kasnije presjedali na nekoliko linija za SAD.

No, vrlo brzo Peović je iskoristio veze u AAAe-American Association of Airport Executives, koja je osnovala IAAe – International Association of Airport Executives, u kojoj je Peović bio (i još danas je) dopredsjednik, dok je Roko Tolić član boarda, a koja asocijacija mu je otvorila vrata za pregovore sa US Airwaysom u njihovom sjedištu u Phoenixu. US Airways je 2006. Delta htjela neprijateljski preuzeti, zbog čega je tadašnje pregovore sve zakompliciralo. U to vrijeme US Airways je imao velik hub u Pittsburghu, gdje je imala čak 500 letova dnevno sa 12.000 zaposlenika. Kako je Pittsburgh grad sa najvećim brojem hrvatske dijaspore isto je bilo i više nego logično. US Airways je u svakom slučaju bio zainteresiran za letove, no naglasio je da isti nisu mogući prije dolaska bitno ekonomičnijih A350 (prvi su došli 2011.), a koje je kompanija naručila, te koji su bili namijenjeni otvaranju P2P (point to point) linija. No, već iduće godine US Airways je smanjio broj letova iz Pittsburga na tek 68 dnevno i 1.800 zaposlenika, da bi potom broj letova je smanjen na tek 22 dnevno, a Pittsburg je prestao biti ne samo US Airwaysov hub, nego čak i focus city. Stoga je US Airways sve pregovaranje prebacio na svoj drugi najveći hub Philadelphiu. Dubrovniku je i ovo bilo vrlo interesantno jer je Phildelphia najveći grad Pennsylvanije države u kojoj je i Pittsburg, te  u kojoj je najveći broj hrvatskih iseljenika. Nažalost, samo tri godine od početka pregovaranja, 2009. krenula je recesija, a US Airways se našao u ozbiljnim financijskim problemima.

Te 2009. iz Dubrovačke zračne luke odlazi Tonči Peović (na mjesto CEO-a Zagrebačkog aerodroma), te pregovaranje sa US Airwaysom preuzima Roko Tolić, novi CEO ZL Dubrovnik. Tolić je US Airways feedao sa gomilom podataka o hrvatskoj dijaspori u SAD-u, već tada vrlo fascinantnom broju turista iz SAD-a u Hrvatskoj, posebno u Dubrovniku, te linijama koje je Dubrovnik imao prema SAD-u za vrijeme bivše države (neko vrijeme letjeli su Pan Am i JAT koji je iz Beograda preko Dubrovnika letio za New York, Chicago, te Montreal-Toronto).

Ipak, financijski problemi u US Airwaysu ubrzali su ujedinjenjem US Airwaysa i American Airlinesa, 2013. godine, te su svi materijali o pregovaranju Dubrovnika sa US Airwaysom prešli u American. I Dubrovnik je to jako dobro znao. Stoga su vrlo brzo povukli svoje veze, te nastavili komunikaciju sa Americanom. U siječnju 2018. na čelo ZL Dubrovnik dolazi novi CEO Frano Luetić, te preuzima i pregovore sa Americanom.

Na Routesu Europe, u travnju (aprilu) 2018. u Billbau, Španjolska, American je na pregovore sa Zračnom lukom Dubrovnik došao iznenađujuće dobro pripremljen, te su izrazili želju za pokretanje linije. Imali su gomilu podataka o Dubrovniku i Hrvatskoj, kao  i konkretna istraživanja tržišta, te potencijala linije. I tu su se stvari ozbiljno okrenule u korist Zračne luke Dubrovnik.

Od Bilbaa American i Dubrovnik su konstantno razmjenjivali mailove i podatke, da bi na koncu posao finalizirali Frano Luetić kao novi CEO ZL Dubrovnik i Gracer Hamming ispred American Airlinesa, 8. kolovoza (augusta). Ostaje još niz detalja koje treba dogovoriti prije prvog leta, u prvom redu oko opsluživanja zrakoplova, a na čemu obije strane intenzivno rade, no sama linija nije upitna. American već prodaje karte za ove letove.

Zašto baš Philadelphia?

Iako se šira javnost, pa i dio strukovne javnosti pita zašto je otvorena linija prema Philadelphiji, a ne prema New Yorku, treba odmah jasno i nedvosmisleno reći da je ova linija izuzetno inteligentna i neusporedivo perspektivnija od New Yorka.

Prvi razlog je što je Philadelphia najveći grad i aerodrom u Pennsylvaniji gdje je najveća hrvatska dijaspora u SAD-u. Dugo godina se govorilo kako je Pittsburgh drugi najveći grad prema broju Hrvata, dok ga nije preskočio Split prije par godina. Radi toga je Pittsburgh i sjedište vrlo utjecajne Hrvatske bratske zajednice, najveće organizacije hrvatskih iseljenika u svijetu. Smatra se da u Pennsylvaniji ima preko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka. A upravo oni žele posjetiti zemlju svojih predaka, te sa sobom povesti prijatelje, obitelji i poslovne partnere.

Drugi razlog je što je poznata činjenica da Amerikanci ne žele presjedati izvan SAD-a. Stoga je odabir Philadelphie kao četvrtog najvećeg čvorišta (huba) Americana (veći su Dallas, Charlotte i Chicago) i više nego logičan. Philadelphia ima 29,6 milijuna putnika, od kojih 70% ostvari upravo American. American ostvari 20,5 milijuna putnika u Philadephiji, tj. oko 56.000 putnika na 421 letu dnevno. Osim Americana Philadelphia je hub UPS-a i Frontiera. American ima 74 linija iz Philadelphie, dok njegov regionalni feeder American Eagle ima još 73 linije, sveukupno 147 linija. Iz New York JFK American ima samo 103 leta dnevno i 44 destinacije, dakle tek četvrtinu Americanovih letova iz Philadelphie.

Treći razlog je što je Philadelphia glavni hub za Americanove konekcije prema Europi. American iz Philadelphie prema Europi leti na 18 destinacija, a još tri destinacije u code-share lete njegovi partneri u oneworld alijansi. Usporedbe radi American iz New York JFK ima samo 6 linija prema Europi. American iz Philadelphie idućeg ljeta, uz Dubrovnik, pokreće i sezonske linije prema Berlin Tegelu, Bologni i Edinburgu, no i zatvara linije prema Munichu, Frankfurtu i Glasgowu.

American Airlines je najveća svjetska kompanija, koja ima 948 aviona i 288 naručenih, te leti na 350 destinacija u 62 zemlje na 1174 linije. Kompanija ima 10 velikih hubova u Americi (Dallas Forth Worth, Charotte, Chicago O’Hare, Philadelphia, Miami, Phoenix, Washington National, Los Angeles, New York La Gardia i New York JFK). Kompanija ima 27 code-share ugovora i četiri jaka joint venturea (sa Britishem, Finnairom, Iberiom i JAL-om), te je članica oneworlda.

I upravo je u ovome najveća snaga ove linije. Naime, American, kao najveća tvrtka na svijetu, sama privlači potencijalne putnike. Njena veličina, utjecaj i snaga, kao i sigurnost u poslovanju, doslovce stvaraju nove putnike, one koji bez ovoga ne bi letjeli. Neusporedivo je kada za destinaciju leti neka minijaturna charter kompanija ili start-up kakvih smo imali pokušaja u regiji (Swift Air Chicago-Zagreb-Beograd, SkyGreece Toronto-Zagreb, Scanderbeg Air New York-Priština). Neusporedive su stvari i letovi neke manja nacionalna kompanijica, spram najveće kompanije na svijetu. Deseci milijuna posjetitelja njihovih stranica, tisuće agencija koje rade sa Americanom, ogromna propaganda, kao i rejting kompanije svakako su magnet za potencijalne putnike.

American Airlines će, u prvoj sezoni na ovoj liniji letjeti samo u top sezoni, od 7.6. do 27.9. i to tri puta tjedno (utorkom, petkom i nedjeljom, povratak dan kasnije). Iz Philadelphie avion kreće u 18:30 po lokalnom vremenu, te dolazi u Dubrovnik idućeg dana u 9:45. Nakon dvosatnog zadržavanja u Dubrovniku, avion kreće u 11:50, te u Philadelphiu slijeće u 16:05. Liniju će obnašati sa Boeingom 767-300ER, koji ima 209 sjedala, 28 u business klasi, 21 u premium ekonomskoj i 160 u ekonomskoj klasi. U 2019. American će iz i u Dubrovnik ponuditi 20.900 sjedala. American je managementu ZL Dubrovnik naglasio da nove linije otvara ovim najmanjim širokotrupcem u floti da smanji rizik pokretanja linije, no da će, pokaže li se linija uspješnom, preći na Boeing 787-8.

CEO Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić mi je u razgovoru rekao da ne dvoji u uspješnost ove linije obzirom da se brojka temelji na velikoj i stabilnoj brojci američkih turista u Dubrovniku, koja godišnje raste preko 30%. U Dubrovačko-Neretljanskoj županiji je u 2017. bilo 134.670 turista iz SAD-a, koji su ostvarili 386.178 noćenja. Brojke su bolje spram 2016. za 37,95% po broju dolazaka i 34,96% po broju noćenja. Turisti iz SAD-a su 2. po broju turista u Dubrovniku (prva je Velika Britanija). I tu je Dubrovnik čak duplo jači i od Zagreba koji ima 68.151 turista iz SAD-a i 143.943 noćenja. Dubrovnik i brže raste, obzirom da je Zagreb imao 27,3% dolazaka i noćenja više spram 2016. godine. Američki turisti u Zagrebu su na trećem mjestu po broju dolazaka (broj 1 su Koreanci).

Nastavi li se ovaj trend rasta američkih turista u Dubrovniku, a direktna linija će tome svakako najviše pomoći, posebno radi odbojnosti Amerikanaca prema presjedanjima, a posebno prema konekcijama izvan SAD-a, za očekivati je produžavanje sezone idućih godina, veći zrakoplovi, te povećanje frekvencija, u konačnici i otvaranje druge linija prema SAD-u.

Cargo je u Dubrovniku simboličan, tek 204 tona godišnje, i već godinama pada (2008. bio je bitno većih 997 tona). 767-300ER Americana sa 114,1 m3 cargo prostora i 43,8 tona nosivosti, kao i značajnim cargo prometom kompanije na globalnom tržištu, svakako će povećati količinu carga iz Dubrovnika. American ne spada u 25 najvećih cargo tvrtki na svijetu, cargo mu nije prioritetna djelatnost, za razliku od Emiratesa, Qatara, Koreana, Lufthanse, Singaporea i drugih kompanija, no ipak ima značajan cargo promet. U svakom slučaju veliko povećanje cargo kapaciteta iz Dubrovnika.

Važno je za naglasiti da linija Americana za Dubrovnik nije otvorena uz financijske poticaje Hrvatske turističke zajednice, te da se neće koristiti ni manji dio od planiranih 8 milijuna EUR za poticanje interkontinentalnih linija.

Zračna luka Dubrovnik biser Jadrana

Prvi aerodrom je otvoren u Dubrovniku 1936. godine par kilometara južnije od današnje pozicije (Gruda). No, kako je pista bila travnata, koristila se samo tijekom ljetnih mjeseci. Prva linija Aeroputa je bila Beograd-Sarajevo-Dubrovnik, te iste 1936, a iduće godine pokrenuti su letovi i za Zagreb.

Dubrovnik je 1987. godine imao do tada rekordnih 1.460.354 putnika, od čega je 586.742 putnika bilo prevezeno na domaćim letovima. U ljeto 1991. Dubrovnik je imao linije 15 linija JAT-a, 6 linija Adrie, 4 linije Croatie, te 2 ostalih prijevoznika.

Zbog rata devedesetih aerodrom je bio zatvoren više od godine dana. 1992. aerodrom je ostvario tek 1162 putnika, a iduće godine tek 37117. 2000. aerodrom ima tek 395.498 putnika. No, potom Dubrovnik počinje rapidno rasti, pa milijun putnika prelazi 2005. a predratnu rekord dostiže 2012. godine.

Dubrovnik je tijekom rata bio potpuno opljačkan i vrlo devastiran. Po ratnim operacijama učinjeni su ozbiljni financijski napori da se ponovno pokrene promet (10. mjesec 1992.). Iako je već 1992. aerodrom osposobljen za promet, sve do 1995. obnavljala se devastirana oprema. No, odmah po tome krenulo se sa opsežnim i vrlo optimističkim projektom novog terminala i širenja kapaciteta. Projekt je prošao nekoliko faza izgradnje, te je terminal konačno dovršen ove godine, pri čemu je kapacitet aerodroma povećan na 3,5 milijuna putnika. Do 2019. će se dovršiti svi radovi na svim objektima, te na taxiwayu koji će se proširiti na istočnu stranu do kraja uzletno-sletne staze (USS). Pista je dovoljno dugačka za slijetanje Boeinga 747. Aerodrom proširuje i stajanku, kao i parkiralište, a do proljeća iduće godine biti će potpuno obnovljena i uzletno-sletna staza. Zanimljivost aerodroma je da neposredno ispod USS ima prirodni fenomen Đurovića špilju, potpuno uređenu za turiste.

Dubrovnik, za turističku zračnu luku, ima odličan omjer legacy carriera, LCC i leisure/charter kompanija.

No, po broju linija ipak većinu drže Low cost carriery (LCC), koji imaju 60 od 119 linija.

Po broju sezonskih linija prvi je easyJet, no Croatia ima više letova iz Dubrovnika, te više putnika na godišnjoj bazi.

Croatia preveze 18,4% svih putnika, slijedi je easyJet sa 13,2%, te Jet2 sa 6,2%.

ČSA otvara liniju od zime

Ove godine Dubrovnik je imao čak 17 novih linija, najviše u regiji (uz Pulu), više čak i od Splita (14). Među novim linijama su i 4 linije legacy carriera (Croatia za Munich, Adria za Ljubljanu, Air France za Paris CDG i LOT za Varšavu).

Najveću novost mi je ekskluzivno priopćio Frano Luetić, CEO ZL Dubrovnik, a ta je da će češki ČSA, od početka zimskog reda letenja krenuti sa letovima na liniji Prag-Dubrovnik, dva puta tjedno.

Osim već spomenutog Americana za Philadelphiu, 2. 5. nove linije pokreće TUI i to za Cardiff i Leeds/Bradford. G.Luetić mi je najavio i nove frekvencije i linije Jet2. No, kako su najave novih linija tek počele, a najavljivat će se sve do početka veljače (februara) očekuju se još brojne nove linije sukladno trendu prošlih par godina.

Dubrovnik intenzivno pregovara sa KLM-om čiji dolazak očekuje vrlo skoro, a vode se ozbiljni pregovori i sa kanadskim Air Transatom za letove iz Toronta sa A330. ZL Dubrovnik ima velika očekivanja od konferencije u Madridu koja se održava krajem ove godine, te od idućegodišnjeg Routesa Europe.

Aerodrom bi od iduće godine trebao imati i drugog hendlera, grčku kompaniju Gold Air. Kompanija ima preko 100 avion kompanija koji ju koriste, a osim brojnih grčkih aerodroma među kojima i one najveće, obavlja hendling u Bugarskoj, Cipru i Etijopiji.

Smanjenje sezonalnosti

Dubrovnik je ozbiljno poradio na smanjenju sezonalnosti, tj. povećanju linija tijekom zime. Ove godine broj linija se ozbiljno povećao. I dok je do nedavno zimi letjela tek Croatia za Rim i Zagreb, te British za London, ove zime ćemo imati ozbiljan broj linija i frekvencija iz Dubrovnika.

Ukupno 8 kompanija sa čak 10 linija i 48 tjednih polazaka (7 dnevno). Ogroman napredak u samo tri godine kada su bila samo dva prijevoznika sa tri linije i tek 25 tjednih polazaka.

Aerodrom će imati problema sa operacijama početkom zimskog reda letenja. Naime, od 9.11. do 5.12. pista će biti skraćena na samo 1.500 metara. U tom periodu kompanije će koristiti manje avione, pa će tako Croatie koristiti Q400, te eventualno i iznimno A319 (još nije donesena odluka). Probleme sa operacijama će imati kompanije koje u flotama imaju isključivo velike jetove, kao što su Vueling i Turkish, pa postoje mogućnosti otkazivanja letova u tom periodu. Nakon toga do 15.3. pista će biti otvorena na 2.500 metara, a nakon toga u svih 3.300 metara.

Iako Dubrovačka zračna luka raste sporije od Splitske i razmak se sve više povećava, kompanije koje dovode svakako su izuzetno dobre i postavlja izvrsne temelje za kvalitetan duži rast, te stvaraju ozbiljnije potencijale. Konačno, Dubrovnik je istinski biser turizma ne samo Hrvatske i Europe, nego je na svim ljestvicama svijeta na samom vrhu. Stoga ne treba čuditi ovako velik odaziv novih kompanija, među kojima i brojne vrhunske kompanije. Dubrovnik je, za razliku od Splita, privukao čak dvije kompanije koje svoj razvoj temelje na konekcijama prema Aziji i Africi, a to su flyDubai koji je u bliskoj suradnji sa Emiratesom, te Turkish. Americanova linija prema Philadelphiji nije samo uzdigla Dubrovnik spram neposredne okoline (Split, Sarajevo, Mostar, Tivat, Podgorica, Tirana), nego ga je istinski istakla u cijeloj regiji. Privući najveću kompaniju na svijetu ogroman je pomak, iskorak kakvih vrlo malo ima u regiji.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

Ka

Jako informativan članak, posebno mi je interesantna tablica sa letovima pre rata. Ima gomila vintage slika po netu kakva je sve egzotika sletala u Dubrovnik. Znam da je za vreme rata aerodrom bio opustošen, ali čoveče, trebalo je 20 godina da se broj putnika vrati na onaj pre rata JE ZI VO! Na grafikonu nema trenda rasta za predratne godine ali da li je realno pretpostaviti da bi da nije bilo rata Dubrovnik danas imao 4-5 miliona putnika godišnje?

Odgovori
Pr

Lose si ti to nesto sracunao.
20 godina je proslo da bi se prijeratna rakordna godina duplirala…..

Pe

Ratna desavanja su se u okolini Dubrovnika odigravala 1992. godine
a Alen pise „No, potom Dubrovnik počinje rapidno rasti, pa milijun putnika prelazi 2005. a predratnu rekord dostiže 2012. godine!“ odnosno tacno 20 godina posle 1992.
Bice da si ti nesto lose izracunao

Al

Ne možete pojmiti kolko je ova zračna luka bila uništena. Doslovce je odneseno sve, od kompjuterske i navigacijske opreme, preko vozila i stepenica, do namještaja.

A što se nije moglao odnjeti fizički je uništeno. Do golog betona, na nekim pozicijama čak i goli beton je uništen. Luka je bila i bombardirana. Iako su uloženi veliki napori i značajna sredstva da se omogući promet, trebalo je tri godine da se luka koliko-toliko obnovi i da bude iole primjerena za promet.

O investiranju u obnovu imagea Dubrovnika da i ne govorimo. Trebalo je uvjeriti ljude da sva ona razaranja i granatiranja jesu sanirana, da imaju gdje doći i što vidjeti. A još teže ih je bilo uvjeriti da je u Dubrovniku sigurno. Kada na TV snimkama vidite eksplozije stotina granata u gradskoj jezgri, požare, smrt i paniku, teško će Vas netko uvjeriti da trebate sjesti na avion i doći u turistički obilazak. Za to trebaju godine da se te snimke zaborave.

Tko zna koliki bi promet imao Dubrovnik danas da nije bilo rata, ali da bi bio bitno veći od današnjeg to je nesumljivo. Vjerojatno i veći nego što ste napisali. Kao i u cijeloj regiji koja je doslovce izgubila 15 godina razvoja. 15 godina u kojima su drugi skočili abnormalno daleko. Pa su zračne luke koje su bile doslovce seoske lučice spram Beograda i Zagreba, pa čak i nekih drugih luka u bivšoj državai (Prag, Budimpešta, Varšava, Bucharest, Sofija…) danas toliko daleko ispred. Primjerice, sve ove luke su nekada zajedno imale letova prema Londonu koliko su imale Zagreb i Beograd, a pogledajte danas.

Pr

Nisam nista lose izracunao.
Tocno je onako kako pise…
To sta ti imas neku cudno predodzbu vremena i prostora, to je tvoj problem.

Podsjetit cu te, iako je HV svoj posao na Dubrovackom podruciju zavrsila jos ’92., to podrucije je i dalje bilo u zoni ratnih djelovanja.

Mi

Dobro Alene, stanovnici tih zemalja (Cehoslovacka, Madjarska, Poljska….) u to doba (nase predratno) i nisu bas uzivali slobodu kretanka kao danas……
Tako da….ima tu puuuuno nijansi SMB

Pe

Ne znam koja je tvoja predstava vremena i prostora ali izmedju 1992 i 2012 ima 20 godina. U realnom svetu.
Tek je 2012 dostignut predratni broj putnika u Dubrovniku a ne duplo od toga.
Stvarno ne znam sta ne razumes.

Pr

Ugl., zadnja granata na uze Dubrovacko podrucije je pala 4.8.1995.
Tako da mi je taj datum prihvatljiviji kao nulti datum pocetka DBV.
Sad jasnije?

Yr

Kao što rekoste, izgubili smo svi 15 godina, neki čak i 20 razvoja, razbili privredu koja je tako rascepkana potpuno umrla za par godina od raspada i takva dočekala belosvetske mešetare i domaće lopove da zakucaju poslednji ekser u sanduk. Usložnili smo i poskupeli državne aparate cepkajući se na male države i još mnogo gluposti.
Ko je za sve kriv? Magarac u Beogradu koji je želeo svu moć za sebe bez obzira na sve? Magarci u drugim prestonicama koji su izgovarajući se na magarca u Beogradu zgazili ustav, slagali sopstvene građane na referendumskim pitanjima i prvi pripucali na regularnu vojsku uz ideju da unitarnu državu formiranu 1918. dele po administrativnim linijama koje je iscrtala partija bez ikakve pretpostavke suverenosti koju su po ustavu imali isključivo narodi a ne republike?
Čini mi se da su krivi svi pomalo uključujući i narod, što je gorepomenutim magarcima verovao i pratio ih slepo u ludački nacionalizam.
Da smo ostali makar konfederacija sa svim prednostima i vezama sa zapadom koje smo imali u odnosu na ostatak istočnog bloka, danas bi verovatno bili svi u EU sa ekonomijom poput minimum Slovenije (to bi bio Jugoslovenski prosek BDP po glavi a Slovenija i Hrvatska bi vrv. bile i iznad toga). Ovako ostaje nam da „uživamo“ u sjajnim nacionalnim banana državama koje su u dobroj meri ispražnjene što ratom, što siromaštvom i lošom perspektivom i da upiremo prstom i dalje jedni u druge kriveći se međusobno i gurajući priču da smo baš mi bili u pravu a oni su zeznuli sve a istina je, kao i uvek, negde na sredini i dok to ne vidimo nema napred.

Me

Oko Ćilipa (gdje je smješten aerodrom) je bilo više topničkih položaja te su granatiranje bila svakodnevna, čak i nakon 05.08.1995. Znam to jer sam bio na jednom u ljeto/jesen 95.

Pe

Nikako.
Govorio si da je 20 godina proslo da bi se predratna rekordna godina duplirala. Apsolutno netacno.
Zna se kad je bio rat u dubrovackom podrucju i na koje vreme misli autor kad o istom govori.
1994 godine DBV ima 65.000 putnika. Daleko je to od nule

Al

Mito:
Da, nisu imali slobodu kretanja, ali su svoje ekonomije razili vrlo brzo odmah nakon izlaska iz komunizma. Mi smo imali neusporedivo bolje početne pozicije te 1990. Ali nas je rat vratio 20 godina unazad. Rat koji ovi, koji su bili iza nas, nisu imali i zato su nas preskočili. To je poanta ovog što sam napisao.

Pr

P3dja,
Dozvoli da te malo prosvijetlim
Tada, te ratne ’94., avionska karta iz ZG za DU je bila nekih duplo skuplja od autobusne.
Tada je autobusu na relaciji ZG-DU trebalo 10ak sati……sad racunaj od kud tih 64 000 u godini dana.
Sto je opet gotovi zanemarivo s danasnjim prometom.
No tada, ta je linija bila zila kucavica.

Nadalje, svi turisticki kapaciteti razoreni, elektroenergetska infrastruktura takodjer.

Kao sto svi znamo, aerodrom, funkcionalni aerodrom nije sam sebi svrha postojanja.
On ima svoju ulogu u sirem drustvenom kontekstu.
Dakle……kad sve to znamo, rezultati DBV su za svaku pohvalu.
I vecu pohvalu no SPU, jer je infrastruktura srednje Dalmacije koliko toliko sacuvana.
No, to su cinjenice……tebi malo strane i n3poznate, ali takve su.
Nesto sto je stvarano desetljecima oporavljeno i unaprijedjeno za duplo unutar 23 godine od zavrsetka rata u Hrvatskoj je itekakav rezultat.
Znas, drzava u ratu bas i ne razmuslja o ulaganjima za vrijeme rata.

Jo

Alenu: Češi (i uslovno Slovaci) si najuspešnejši slovanski narod kroz istoriju i zato su iz svojih država napravili čudo u zadnjih 25 godina. Preskočimo Hrvatsku i uzmimo za konparaciju Češku republiku i Sloveniju.. jasno je da smo svi u ex Yu imali previsok standard na nivo naših radnih navika. Prostor ex Yu če uvije biti na repu Eu po razvijenosti.. nivoju kulture..itd.. Npr.. Česi su dali Vijetnamcima status manjine :)

Al

Da, Dubrovnik jest napravio čudo. Ne samo da su upjeli sve obnoviti, nego su i vratili image Dubrovnika, čak i više nego što je bio prije. Isrekno, tome se treba diviti.

Pe

Promaseni racunovodjo,
Za tvoju informaciju oko 50.000 putnika je te godine letelo za DBV na domacim linijama a 15.000 na stranim. Tako da je gornje „prosvetljenje“ potpuno nepotrebno jer su sve cinjenice vrlo poznate.

Drago mi je da smo se razumeli kako je tvoj podatak o dupliranim rezultatima u roku od 20 godina apsolutna besmislica.

Rezultat koji je Dubrovnik postigao po broju putnika nije uspeh koji ga izdize od aerodroma u okruzenju jer mu je trebalo cca 20 godina posle rata da dostigne ono sto je imao 1987. Ovde govorim samo o broju putnika na aerodromu DBV a ne o Dubrovniku kao gradu.

Beograd je takodje 2012 dostigao broj putnika iz 1987 sa razlikom da beogradski aerodrom nije bio opustosen kao dubrovacki ali sa druge strane nije imao ni turisticku poziciju koju ima Dubrovnik koja igra ekstremno vaznu ulogu u prihodima kako aerodroma tako i celog grada. Takodje Dubrovnik nije imao skoro cetvorogodisnje sankcije na letenje u inostrantvo (kako domace tako i strane avio kompanije) niti je Hrvatska krajem 20.veka bila svakodnevno bombardovana od strane stotine NATO-a aviona kad je vazdusni prostor bio hermeticki zatvoren od strane agresorskih NATO zemalja.

Bu

P3dja, aerodrom je sam sebi svrha postojanja ili sam ja nesto propustio?

Ed

Previse paznje je u tekstu na dijasporu i sam grad Philadelphia. Prvo, cisto sumnjam da danas ima toliko Hrvatske dijaspore u PA, posebno potomaka. Sam grad Pittsburgh se strasno smanjio naspram 1970-tih i danas nije ni cetvrtina svoje velicine od prije 40-50 godina. Philadelphia se sa istim problemima suocila i i dalje suocava jer za razliku od Pittsburgha nije uspjela privuci hi-tech kompanije i zdravstveni biznis. Sama cinjenica da aerodrom opsluzuje 29 miliona putnika na takvoj lokaciji govori da je aerodrom feeder a ne krajnja destinacija (kao npr. Denver).
AA gura Philadelphia zbog uslova preuzimanja US Airwaysa. Tu je kongresna delegacija iz Pennsylvania-je mogla stopirati preuzimanje i AA je “vjencan” za PHL jos dugo vremena. AA pouksava da nadje modus operandi za PHL i Dubrovnik je dio strategije. Ukidanje letova za FRA I MUC dovoljno govori da PHL kao grad ekonomski stagnira. Npr. AA te letove nikako nece ukinuti za CLT.
AA nudi kao dio strategije kroz PHL vrlo povoljne letove, ustvari najpovoljnije iz SAD trenutno. Ja sam nedavno letio za Pariz iz Denvera upravo kroz PHL. I tu je caka. Ljudi traze najjeftinije karte. Koliko znam Condor leti za Pittsburgh, a i Delta ima dnevni let za Pariz. Ako je to jeftinije nego AA za DBV, dijaspora a i Amerikanci ce ici tim rutama. Nadam se da ce ovo uspjeti, medjutim bolje bi bilo da je u pitanju Charlotte, Chicago ili Dallas.

Odgovori
Al

Edine, na dijaspori i turizmu (koji je također vezan uz ovu dijasporu, poglavito u drugom i trećem koljenu) su i dobili ovu liniju. Kako je to bio osnovni razlog onda je i logično da se to naglasi.

Istina u Pittsburgu više nema ni izbliza toliko stanovnika i Hrvata, ali još uvijek je najveća hrvatska dijaspora u Pennsylvaniji. Očito je ta raja odselila, ali ne izvan države.

Naravno da je važan razlog i činjenica da je Philadelphia najveći hub za letove prema Europi sa više od 100 konekcija prema Americi. Kao što sam napisao to je jedan od razloga odabira linije. Da Philadelphia ne odgovara Americanu jednostavno bi je smanjivali, zadržali kao hub, ali je postepeno smanjivali. A oni to ne čine.

Ne slažem se da bi bilo koji od navedenih hubova bio bolja opcija upravo iz kombinacije sva tri razloga koje sam naveo, a izdvojeno gledati samo jedan od njih je pogrešno.

Ed

Alene mislim da je pogresno pricati o tome kako je razlog zbog kojeg je AA uvela liniju dijaspora. To mozda moze biti misljenje politicara u HR koje kao i u drugima drzavama balkana ide po principu: ima nasih tamo, letit ce.
AA je uvela liniju da opsluzi turiste. Da li ce pokoji Balkanac sjesti u taj avion i letjeti u DBV pa onda avionom iz DBV negdje ili autom, zavisi prije svega od cijene koju AA ponudi a ne sentimentalnih razloga.
Ono sto sam ja razumio je tvrdnja da Hrvati koji su se iselili iz Pitsburga su ostali u drzavi, u SAD ili Pennsylvaniji? Jer ako je tvrdnja da su u PA, bas bi volio da vidi taj dokument koji obrazlaze takva migaciona kretanja u drzavi sa najmobilnojom radnom snagom na svijetu? PA je dio „zahrdjalog pojasa“ u SAD. Ta drzava ce poslije popisa 2020 izgubiti jedno mjesto u predstavnickom domu zbog odliva stanovnistva. Philadelphia sama je u katastrofalnom stanju kada je u pitanju ekonomija, i za razliku od Bostona i New Yorka, nisu uspjeli naci nacin kako da naprave taj grad ponovo privlacnim za mladje ljude. Ne razmuijem takodje kakve veze ima PHL sa Pitsburgom cak i recimo hipoteticki da su svi hrvati koji su doselili u Allegheny podrucje ostali tamo? Pittsburg je od Philadelphie udaljen preko 500km, u stvarnosti Detroit, a pogotovo Cleveland su blizi Pitsburgu nego Philadelphia. Osim ta dva grada, gdje bi se mogli ti ljudi iseliti? James Carville, politicki strateg koji je vodio kampanju Bill Clintona 1992, je rekao za PA: To je Pittsburgh i Philadelphia sa Alabamom izmedju.
Ono sto hocu reci je da ako HR ne uspije napraviti interes medju americkim turistima, ova linija ce propasti, i nema teorije da ce je neka dijaspora odrzati osim ako AA ne bude imala neke ultra povoljne letove pa se ljudima iz Sarajeva, Podgorice itd, bude isplatilo takodje da lete tom linijom. Ja cu evo prvi letiti za DBV svake godine sve dok to ima ekonomskog smisla, tj. dok je let za Dubrovnik daleko jeftiniji od bilo kojeg leta za SJJ, pa se meni islati autom do Srednje Bosne. Medjutim, ako letovi budu u nekom cjenovnom rangu sa ostalim, ne vidi zbog cega bi neko letio iz Pittsburga recimo preko PHL (aerodroma koji definitivno nije neko remek djelo) kada ima let iz Pittsburga za Frankfurt pa ZAG, BEG itd, ili Pittsburgh CDG pa opet ZAG i BEG itd.
Bude li HR pravila fokus na dijasporu, nema nista od ovoga. Bude li HR skontala kako da americkom turisti ponudi aranzman od 7-10 dana posjetom Dubrovniku i mnogim ostrvima, Medjugorju u BiH itd. AA ce uvesti ako treba jos jedan let. Ja sam doveo u Dubrovnik preko 20 amerikanaca koji su prvo posjetili BiH, i Dubrovnik je OK za njih 3 dana maksimalno, poslije toga ide Korcula, Hvar itd. Ako HR moze ponuditi takve aranzmane bez da se turist oznoji kontajuci kako, sta i gdje, onda ce DBV dobiti i let iz CLT, i ORD itd. Nema sumnje da u HR mnogo toga vec funkcionise, ali fokus mora biti na tome ako se misli odrzati ova linija i vjerujem da je AA daleko bolje to istrazio nego koliko Hrvata ima u Pittsburghu.

Iv

I Charlotte i Philly su hubovi zaostali iz vremena kad je US Airways vladao njima. I tad ih je US Airways koristio u razlicite svrhe, i sad ih American koristi u razlicite svrhe, a tu ima puno faktora, ukljucujuci geografski.
Charlotte se vise koristi kao hub za letove unutar SADa, kao neka vrsta konkurencije Atlanti, dok je Philly gateway za NE USA i za Europu. Cinjenica je da vise europskih letova iz Phillya nego iz Charlottea.
Na kraju krajeva, zasto bi netko iz Chicaga ili recimo Pittsburgha letio na jug u Charlotte pa opet na sjever…
Miami nema ni smisla spominjat, mozda tamo ima neka dijaspora, ali Miami je uglavnom odredisna destinacija, a ne polazisna.
Chicago je mozda bolji izbor, ali sto ce cijeli Northeast letjeti na zapad dva sata da bi opet letio na istok 10-11 sati?
Sto se Pittsburgha tice, tu ima potomaka Hrvata, ali tek 3,4 generacija. No postoji zelja, kao i kod svih amerikanaca, da otkriju svoje korijenje, pa tako prakticki svakodnevno mozemo citati iskustva ljudi iz Like, Zagore i drugih dijelova hrvatske kako ugoscuju davne potomke nekih Hrvata. A davnih potomaka ima upravo najvise u Pennsyu.
Kad se sve te kombinacije uzmu u obzir, Philly je kao polaziste letova za DBV najmanje riskantna kombinacija.

Ukoliko bi bas inzistirali na nekom drugom gradu, to bi jedino mogao biti New York. Nesmijemo nikako zaboravljati na geografiju, mozda Atlanta/Chicago/Charlotte jesu veci hubovi za unutrasnji promet, ali s obzirom na pozicioniranje velikih gradova u USA nema smisla letjeti iz njih, jer bi se time „preskocili“ Washington, Philly, Detroit, NYC, Cleveland i dr. Zar nam je cilj preskociti Veliku Jabuku, koliko god ona bila bitan ili nebitan cimbenik.

Kao covjek koji je valjda 200 puta prolazio kroz Atlantu i jednako toliko kroz Charlotte (i autom i u zracnoj luci) osobno bi navijao za jedan od tih gradova, no kad se maknu emocije iz jednadzbe i uzme realnost u obzir, Northeast jedino ima smisla.

Nadam se da cemo jednog dana vidjeti Deltinu perjanicu A350 na letu JFK-MZLZ a letu Philadelphia-Dubrovnik zelim puno srece koja zasigurno nece biti potrebna. U aviokompanijama postoje vrhunski strucnjaci koji jako puno parametara uzimaju u obzir, stvari koje mi ne mozemo ni znati.

Al

Pa Edine, Vi ste upravo dali primjer kao to sa dijasporom i na njoj zasnovanom turizmu funkcionira. Ne samo da ste Vi došli, nego ste doveli i 20 Amerikanaca. Upravo o tome i pričam.

Naravno da je sve u cijeni, ona je alfa i omega. Nema te dijapsore i turista koji će napuniti ove letove ako će cijene biti masne. I obratno, ako će cijene biti prihvatljive letovi će biti puni. A da Hrvatska ima projekte koji su ovakvi kakve ste opisali, ima. I te kako. Zato i ima toliko mnogo turista, posebno iz Koreje, Japana, Kine, Taiwana, Australije, Indije, Brazila, Kanade i SAD-a.

Ed

Da dao sam primjer, ali taj primjer se nikako ne podudara sa clankom u kojem pise kako u Pittsburghu ima nekih 200,000 hrvata (ja se bavim tim stvarima profesionalno i fakat bi volio vidjeti tu studiju). Trenutno najveca koncetracija originalnih imigranata i prve generacije je u St. Louisu koji porjeklo vuku iz BiH. Hrvatska dijaspora u Pittsburghu i Clevelandu i Srpska u Chicagu se davno razvodnila.
To je bio moj komentar, da linija i Pittsburgh imaju veze ko lanjski snijeg.
A sto se tice turizma, dakako da HR radi dosta toga dobrog a dosta toga bi se dalo i poboljsati. AA linija ce opstati prvenstveno zbog americkih turista, a to koga cu ja dovesti i kome cu ja prodati HR more i BH planine u nekoj prici uz pivu je vec kap u moru.
Jedini nacin po mom misljenju, a ti me ispravi jer ovu tematiku poznajes bolje, je ako AA ponudi extra jeftine letove a onda Croatia uveze Dubrovnik sa cijelom bivsom SFRJ. E tada mozemo pricati o dijaspori.
Npr. Let iz BGD sa JFK nema nikakve veze. Neko vrijeme se pojavljivao na Expediji ali sad vise ne. U neko gadno vrijeme je let, i nikako se ne podudara dobro sa uvezivanjem u SAD i onda iz BGD prema recimo u mom slucaju SJJ.
Ako se vec ide na dijasporu onda mora biti neka veza izmedju DBV (ili recimo ako ZAG dobije vezu sa SAD) i ostalih glavnih gradova bivse SFRJ koja ima smisla. Trenutno najbrojnija originalna imigracija i prva generacija su iz BiH. Ali primjera radi najjeftiniji let koji sam ja trazio sa zapada SAD prema BiH u junu je bio 2,100 dolara. Onda sam fino do CDG preko PHL sa AA, pa odvojeno do SJJ sa Lufthansom i ustedio 1,200 dolara, i usput proveo noc u Parizu. E tu je caka. Ko skonta let za bivsu SFRJ koji ce kostati nekih 1000-1200 dolara i uvezati glavne gradove moze racunati na dijasporu.
Prosle godine je Condor imao extra povoljne letove. Ja sam s njima letio iz Las Vegasa a i moj prijatelj upravo iz Pittsburgha za FRA pa ZAG pa SJJ. Sve je do cijene. Kao sto on rece, sve koje znam u Pittsburghu su bili u avionu :)

Al

U članku ne piše da u Pittsburgu ima 200.000 Hrvata.

Konekcije Dubrovnika prema Zagreb su vrlo prihvatljive, vrlo loša konekcija je prema Splitu, Rijeci i Osijeku, a dodatne konekcije radi Americanovih letova prema regiji nemaju baš nikakve šanse.

JO

Alene,

Pohvale za članak. Jeste li naišli na članak o tvrdnjama jednog hrvatskog PR stručnjaka koji tvrdi da AA ima krš klasu u avionima B767 te da je Miami najveće čvorište American Airlinesa na istočnoj obali i da iz Philadelphie ima zapravo namjanje konekcija između aerdroma u njihovoj mreži?

Odgovori
Ed

Miami je na istocnoj obali definitivno vece cvoriste od PHL zbog juzne amerike.
Charlotte je medjutim najvece na istocnoj obali za AA. Charlotte ima manje letova za Evrope od PHL i MIA, medjutim lokacija je takva da dominira na domacem terenu naspram PHL i MIA. Osim toga za razliku od PHL, CLT vec dugo dozivljava ekonomski procvat.

Ed

Takodje da dodam za AA B767. U SAD su oni jos uvijek radni konji. Svi ih koriste. AA i United slove za dno dna kvalitete. Licno, za mene je donedavno AA bila kazna kad trebam letit. Jednom sam isao na St. Maarten i mislio sam da cu invalid ostat.
Medjutim u Junu sam se bas pozitivno iznenadio sa ponudom prostora u njihovom A330-200 iz Charlotte za Pariz i iz Pariza za Philadelphia. Daleko bolje nego B747 Lufthansa koji sam letio za Frankfurt iz Detroita u Martu. Lufthansa je neka nova sjedista stavila a u AA ponuda pica i hrane je ista.
Mislim da ce B767 biti sasvim ok. Svi oni imaju isti razmak izmedju sjedista zbog politike kompanije i uslugu.

Al

Josipe to je toliko brdo gluposti napisano u tom članku da se jedan iole ozbiljan medij ne treba osvrtati na tako što. Hvala na pohvalama.

Edin:
American iz Miamia ima 341 let dnevno, iz Philadelphie 421.

Ed

Alene, AA je kao uslov preuzimanja US Airwaysa morao zadrzati prisustvo i odredjeni broj letova u PHL. Nema teorije da bi Kongres SAD dozvolio preuzimanje US Airwaysa bez te klauzule, uzimajuci cinjenicu ekonomsku situaciju u Pennsylvaniji. Zato po meni AA trazi modus operandi za PHL. Cinjenica da AA ukida MUC i FRA govori dovoljno o ekonomskim uslovima u PHL. Ocito interesovanje za njemacku moze pokriti sama Lufhansa sa dnevnim letom za FRA. Ono sto AA radi sa DBV je samo veza preko PHL.
MIA je daleko vaznije i vece cvoriste generalno. Uzmi u obzir da je metro podrucje Miamia opsluzeno sa dva velika aerodroma relativno pribliznog broja putnika koji se nalaze na udaljenosti od oko 60km. FLL ima preko 30 miliona putnika godisnje i AA je i tu (ako ne kao na MIA) veliki igrac.
Medjutim, da se osvrnem za MIA i DBV, to dakako nema smisla pored CLT, ORD i PHL. MIA je prvenstveno ulazna i izlazna luka prema Karibima i Juznoj Americi. Samo metro podrucje Miamia iako dalelko vece od metro podrucja Philadelphie i generalno Delawere valley, ima puno imigranata koji gravitiraju svojim zemljama, a to juzno od SAD. Tako da ne znam cemu potenciranje MIA u tom clanku.

AP

Edine,
Ma koga briga uopce za to?
Phily ili Vice?
Sasvim svejedno.
Ovo je cista turisticka sezonska linija sustava APP (ako prodje prodje).
Nikako istu mjesati s Autobusno Poduzetje Pozega.

Niti ce je tzv dijaspora koristiti niti ce je HR drzavljani pretjerano koristiti.

APP

Al

Pa dijaspora će je koristiti, bilo kao ona u prvom koljenu koja dolazi kući, bilo kao ona u drugom i trećem koljenu koji dolaze kao turisti u zemlju svojih djedova.

Ro

@Alen Šćurić Purger
@Promašena računica
Stanovnik sam Dubrovnika. Ukratko, od Stona do Prevlake najveći broj kuća i objekata porušeni i zapaljeni, hoteli, elektroenergetski sustav uništen, putevi devastirani, prostori minirani, zračna lika totalno uništena, Luka Dubrovnik isto, stara gradska jezgra porušena….
Da, zadnja granata pala je 4.8.1995. u Zatonu i ubila i izranjavala mlade ljude.
No nije tada započeo preporod Dubrovnika i Zračne luke. Trebalo je obnoviti većinu porušenog, obnoviti ugled Dubrovnika kao destinacije, vratiti povjerenje i osjećaj sigurnosti gostiju… Onda dođe 1996. godina i snažni potres… Niti danas nije sve obnovljeno, niz velikih hotela još čeka povratak na tržište, počevši od Kupara, Plata, Župe…
Na kraju, ZL Dubrovnik je danas potpuno obnovljena, s potpuno novim terminalom, obnavlja se ili se grade pista, parkirališta, dodatni sadržaji….
S obzirom na mali broj domicilnog pučanstva i dijelove BiH i CG koji mu gravitiraju, ali i na blizinu triju zračnih luka, brojevi putnika koje ova ZL bilježi i svake godine, povećava su za svaku pohvalu.

Odgovori
Al

Pa to piše i u tekstu, osim ovog sa potresom. Dubrovniku je još naštetilo i bombardiranje Srbije i Crne Gore, znam jel sam osobno radio jedan veliki projekt „podrške dubrovačkom turizmu“ gdje smo napravili nastupe 1.000 mladih djevojaka da pokažemo da je Dubrovnik siguran usprkos obližnjeg bombardiranja.

Ove godine sam radio veliki projekt u Župi i parkirali smo autobuse u Kuparima, pa sam prošao taj cijeli kompleks. Sramota, jad i tuga. Prestrašno. Ali, na sreću dat je u koncesiju, i samo da se rješe razmimoilaženja u koncepciji objekata tamo pa će to konačno biti reprezentativan turistički kompleks. Napokon.

Ro

@Alene…
Nije bila ni replika, ni ispravak, nego mala dopuna Vašem tekstu…
Tekst, kao i obično, odličan. LP

Al

Ma ne, nije tako ni shvačeno, sve OK. Hvala na detaljima.

Hvala na pohvalama.

Ed

@APP,

Ma osvrcem se na MIA jer je spomenuto u nekom clanku u vezi pitanja sto preko PHL a ne preko MIA.
A slazem se, to sam pokusao objasniti ranije. AA je briga za dijasporu kao za lanjski snijeg. Ako ne bude dovoljno turista, AA ukida liniju. Ako bude, AA ce otvoriti 15 dnevnih letova ako treba. Sve se vrti oko profita, a tako i dijaspora gleda, ko je jeftiniji.
To potenciranje Pittsburgha kao centra HR dijaspore i povezivanje sa PHL moze izjaviti neko ko fakat nema apsolutno nikakve veze sa ekonomskim/migracionim kretanjima u SAD.

Al

Pa nešto malo o tome znam, a vidio sam i brojke koje su sa tom nakanom prikupljene i slane u SAD, a koje je i American detaljno još jednom prikupio i anaizirao.

Pa ako ja nemam apsolutno nikakve veze sa ekonomskim/migracijskim kretanjima u SAD-u, ne bih rekao da su to radili diletanti koji su pregovarali sa ove strane, a još manje stručnjaci u Americanu.

Ed

U textu pise: smatra se da ima 200,000 Hrvata u
I oko Pittsburgha. Ko smatra? Hrvatska vlada? To je diletantska izjava Hrvatkih zvanicnika u najmanju ruku ako dolazi od njih. Razlog zbog cega ovo spominjem je da svako malo neko od nasih politicara izjavi ovakvu glupost da bi opravdali neke promasene poteze.
Ako je AA uzimao u obzir dijasporu, AA je onda kontao na cijeli region bivse SFRJ, iako ne kontam sta nakon sto slete u DBV?
Ovdje se sve svodi na americkog turistu. Ima ih, ima linije, nema ih, nema linije, i tu je kraj price. A te trece, cetvrte generacije hoce li doci ili nece je vec pitanje. Ja sam upravo jednog takvog Hrvata cetvrte generacije sa Korcule ubjedjivao mjesec dana sto bi trebao otici na Korculu a ne Karibe.

Al

Ne, to ne piše, ne govorite istinu.

Piše da u Pennsylvaniji ima 200.000 Hrvata i njihovih potomaka. Ovo je službena i na dokumentima utemeljena brojka. Pennsylvania je 40 puta veća od Pittsburga i država je sa najvećom hrvatskom dijasporom u SAD-u. Od toga se 51.000 i u cenzusu izjašnjava kao Hrvati.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj