BEG airport status
Administracija predsednika SAD blokirala prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj? Da li je nadogradnja zaista razlog? Hrvatska je planirala da prva dva aviona F-16 stignu 2020. godine, potom 2021. 6 primeraka i 2022. preostala 4.

Administracija predsednika SAD blokirala prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj? Da li je nadogradnja zaista razlog?

Američki portal Axios preneo je kasno sinoć vest koja je objavljena na izraelskoj televiziji Channel 10 da je Administracija predsednika SAD Donalda Trampa blokirala izraelsku prodaju borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. Ovo je za Channel 10 potvrdio njihov saradnik Barak David koji se poziva na informacije dobijene od izraelskih zvaničnika.

Barak tvrdi da Trampova administracija blokira dogovor Izraela i Hrvatske o prodaji naoružanja vrednog 500 miliona dolara koji je vezan za 12 polovnih aviona F-16 američke proizvodnje koji su remontovani i nadograđeni u Izraelu.

U daljim navodima ove vesti istaknuta je važnost toga da su se SAD takođe takmičile na hrvatskom tenderu a da su, prema izraelskim zvaničnicima na koje se Barak poziva, predstavnici SAD tvrdili da je Izrael bio nepošten pokušavajući da profitira iza leđa SAD. Ovo je, kako je preneto, vrlo retka situacija u odnosima između Izraela i SAD koji su u prethodne dve godine bili veoma bliski, posebno kada je u pitanju vojna i odbrambena saradnja.

Najnovije informacije govore o tome da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak 3. decembra prilikom sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Briselu pokrenuo ovo pitanje, a prema izraelskim zvaničnicima Pompeo je Netanjahuu rekao da on nije protiv sporazuma već da je to blokirao sekretar za odbranu Džejms Matis.

Potom je Barak David izneo i hronologiju događaja vezanu za ovaj posao a prema podacima do kojih je došao preko neimenovanih izraelskih zvaničnika. Premijer Netanjahu prvo je marta ove godine, nakon sastanka sa njegovim hrvatskim kolegom objavio da je postignut sporazum ali SAD ipak nisu odobrile Izraelu da proda borbene avione trećoj strani. Izraelski zvaničnici rekli su da su tri nedelje unazad iz Vašingtona počeli da primaju poruke koje su ukazivale na to da će SAD blokirati dogovor.

Poseta Baraka Hrvatskoj u avgustu / Foto: MORH

Zvaničnici administracije predsednika SAD bili su besni zato što je Izrael unapredio stare F-16 novom i sofisticiranom elektronikom izraelske proizvodnje kako bi ubedio Hrvate da kupe avione od Izraela a ne od SAD. Amerikanci su tvrdili da Izrael nikada nije trebalo da prodaje američke borbene avione trećoj strani bez odobrenja SAD a posebno ne kada postoji direktna konkurencija sa Sjedinjenim Državama.

Izraelski zvaničnici rekli su Baraku da su Hrvati takođe veoma besni jer je dogovor blokiran i preneli su poruku Izraelu da očekuju da ta zemlja reši ovaj problem što je pre moguće. Na kraju je preneto i da kancelarija izraelskog premijera nije poricala ove navode ali da se suzdržala od komentara. Iz američkog Stejt Departmenta odbili su da komentarišu ovo pitanje a Pentagon takođe nije dostavio svoj komentar.

Iako se diplomatski saradnik izraelske televizije Channel 10 David Barak u svojim tvrdnjama poziva na neimenovane izraelske zvaničnike, neke činjenice govore u prilog tome da je vrlo moguće da su SAD zaista stopirale prodaju izraelskih polovnih F-16 Hrvatskoj. Prvo ugovor za ovaj posao još nije potpisan što odstupa od prvobitnog plana da se to uradi tokom ove godine a pri tom su za 2019. u hrvatskom budžetu određena i finansijska sredstva za ovu kupovinu.

Pojedini hrvatski mediji već mesecima pišu da su SAD blokirale prodaju F-16, takođe se pozivajući na neimenovane izvore. Iznete su i informacije da su izraelski F-16 toliko nadograđeni da proizvođač aviona Lokid Martin ne može da garantuje produženje životnog veka (SLEP) kao i obezbeđivanje garantovanog naleta od 3000 sati pom avionu.

David Barak je međutim izneo i jedan čudan podatak a to je da su Izraelci, kako bi dobili posao prodaje F-16 Hrvatskoj, nadogradili avione. Ovakva tvrdnja teško da može biti tačna obzirom da je Izrael odavno izvršio doradu i osavremenjavanje F-16C i D Block 30 a poslednju modernizaciju na nivo Barak-2020 započeo je maja 2009. a završio oktobra 2014.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ma

Nadajmo se da će propasti ta namještena kupovina 30 godina stare krame sa otpada. Još ako korumpirani MSAN ministar i njegova firma za remont aviona nestanu sa scene, to ce biti dvostruka korist. Još ćemo se mi u Hrvatskoj klanjati Trumpu

Odgovori
Da

Da, i ja potiho molim da stopiraju taj deal i da nam ko i Slovacima ponude Vipere, koji su za ovu kramu televizor u boji. Ovo mi je ličilo ko da mjenjaš fiću za golf 1 tuniranu u nekoj nadobudnoj garaži. Dajte onda rađe da se za pare uzmu Viperi, pa koliko toliko, 6 aviona si možemo priuštiti, a kasnije se lako nadokupe iz nekih rezervi još 6 ili koliko već treba.

Mi

Ne brini kolega, bit će Baraka i Braketa i bit će vrhunski opremljeni.
Država Izrael garantira, a oni urade ono što kažu.

Ac

Ne bi se iznenadii kad bi MSAN(stipo) otvorio pogon za odrzavanje baraka,negde u okolini orahovice ili cak i u BiH u okolini Dervente

Ig

Ovaj deal je bio los za Hrvatsku u startu. 2020 ce ti zrakoplovi biti stari 34 godinu. Znaci skoro kao nasi Mig21.
Amerikanci traze sada ugradnju njihove opreme. Tu ce cijena rasti a borbena moc ce se smanjivati jer je Barak nakrcan najmodernijom izraelskom elektronikom. Onda je bolje bilo uzeti grcku ponudu za 300 milione usd.
Tu je i pitanje dva braketa (dvosjeda) koji u sadasnjoj konfiguraciji nisu skolski avioni vec avioni namijenjeni za dubinske udare. Nemaju dvostruke komande. Fenomenalan avion ali koja steta ga je skidati golog i razoruzavati da bi se stavile dvostruke komande.
Najbolje se povuci iz ove sramote i raspisati novi tender. Mozda su oni grcki jos na prodaju?

De

Sve je jedan veliki dil izmedju USA i Izraela, kako namamiti HR na F-16 pa im uvaliti gole kante za paprene novce. Tesko da se varam, jer ipak je rec o Jevrejima koji su poznati kao losi trgovci ;)

Š

Max,
Da li ti imaš konkretne dokaze da se je ministar okoristio u ovom slučaju? Ukoliko imaš tvoja je zakonska i gradjanska dužnost da ga prijaviš državnim organima. Sto čekaš?
Ukoliko nemaš nemoj klevetati ljude koje neznas zato sto se tebi nešto ne svidja. Argumentiraj.
Ukoliko su svi do sada obavljeni podaci točni barak za usd500m je najbolji posao za hrvatsku s obzirom na naše potrebe i mogućnosti (kadrovske i financijske). Ukoliko je nešto prešućeno to je uistinu diletizam (klijentelizam nasuprot meritokracije i sposobnosti sto je Hrvatska rak rana) i možda nešto vise.
Sto se tiče navedene starosti, molim vas nemojte uspoređivati kupovinu polovnog auta sa ovom situacijom, nemaju apsolutno nikakve veze. Koliko godina ima B-52 pa odlično obavlja svoju dužnost? Uz modernizaciju na barak 2020 i SLEP ovaj avion nam može još prilično dobro poslužiti.
Ja se osobno nadam da su naši razmišljali u širem kontekstu. Barak može nositi izraelsko naoružanje koje je jeftinije (jednako ili dovoljno dobro kao američko), možemo kupiti SPYDER PZO od Izraelaca koje također radi sa Python i Derby raketama (koje može koristiti barak i jeftinije su od amraama za NASAMS). Vjerojatno ćemo kupiti Spike PO rakete i besposadne stanice za Patrie I trebali bi razviti suradnju sa Izraelcima na raznim temama od cybersigurnosti i bespilotnih letjelica do drugih tema. No to su naravno samo moja razmišljanja.

ma

Španjolac stvarno ti ne trebaju te floskule sa prijavom državnim organima, ili možda ti ne živiš u istoj državi?
Da ne idemo u dubinu, dovoljna je činjenica da je premijer izletio sa informacijom da će biti sklopljen posao sa izraelcima prije nego je komisija završila sa radom (a i prije nego je natječaj završen).
Informacije dostupne javnostu su skupina šarenih obećanja koje nemaju pokriće, konkretnih podataka nema. Jedino što je sigurno već sad je da će cijena narasti od dogovorene (vidljivo iz proračuna), a sigurno je u toj kupivini što ćemo dobiti su 35 godina stari avioni možda čak dovedeni na originalno stanje C/D iz 1985e (jer inače nema SLEPa).

Ba

Igor_Zg

F 16 braket ima dvostruke komande. Upravo je nas pilot ( Nincevic)upravljao sa njim u izraelu iz zadnjeg cocpita.

Ni

У преводу, не можеш зарађивати на мојој дјевојци.

Odgovori
ve

Jok more, Izrael se predomslio!

Odgovori
Ba

Opet blamaža.

Džaba pola milijarde dolara. Kakav osrednji amaterizam, strašno… Pa zar je moguće da se ovakve stvari rade ispod stola, da ne postoji predugovor, pisana garancija proizvođača, dozvola američke administracije, definisana procedura…Pripremni postupak nabavke? Ne, nego powerpoint prezentacija za novinare pa udri mili. Kako su mislili da završavaju ovo? U hodu?

Odgovori
BB

Ma jok, ovo je taktička priprema da se kupe 29-ke iz Mađarske 😀

K

Pa tu bas nista nije radjeno pod stolom, bar s hrvatske strane. Izrael je dao svu silu garancija kada se je u posao ulazilo, no sada kada treba potpisati, Izrael je taj koji ne moze isporuciti obecano. Dakle, neozbiljnost je sa Izraelske strane, jer su oni pokusali profitirati iza ledja SADa. Moze se pretpostaviti i da je Izrael dobio odredjene garancije od americke administracije da ce posao proci (Pompeo kaze da nema nista protiv), ali izgleda da je LM u konacnici izlobirao americko ministarstvo obrane da posao ipak pokopa. Bar to meni tako izgleda.

Ba

@K

Pa da li je moguće da tako razmišljate? Nemojte me pogrešno razumjeti- ne djelim nikakve niti simpatije prema HRV-u niti brigu za rezultat ovog procesa- taman posla, nije moj problem- ali kao nekoga ko voli ovu oblast i profesionalno poznaje veliki broj lica u HRV-u potpuno mi je mučno gledati ovako jednostavnu fintu koju sprovode krajnje jednostavni ljudi. Nema tu ničega posebnog K, obično šibicarenje.

Zar je moguće da mislite da u ovom problemu, nesporazumu, zastoju, nema baš nikakve odgovornosti hrvatske strane? Pa vi ste kupac. Vi ste donijeli odluku o ponuđaču, vi ste pristali na izrazito dugoročan strateški aranžman, i na kraju- u pitanju je odbrana vaše zemlje. Šta se dešava sa nastalom štetom ako se posao otkaže? Kakve su konsekvence po budžet države u slučaju da se nabavka novih letjelica prolongira samo za 24 mjeseca (za nabavku letjelica to uopšte nije ni mnogo, ni teško zamislivo)?

Ako je inicijalnom nabavkom bilo predviđeno da se eskadrila lovaca za HRV kompletira do 2022. godine- šta se dešava ako se kasni još par godina? Da li postoje resursi za odžavanje RZ do, recimo 2025.? Ako ne postoje hoće li se ići na pokušaj ponovnog remonta 21-ca ili će se nekome povjeriti nadzor svog zračnog prostora? Remont ili nadzor, će platiti ko? Izrael? Amerikanci? Razumijete li da se u materijalnom smislu može potencijalno raditi o razlici od nekoliko stotina miliona dolara? Bez oportunitetnog troška sredstava koja su budžetom već alocirana za ovu namjenu. Da ne govorimo o sudbini letačkog i tehničkog kadra koji bi, umjesto da je na obuci za novi tip aviona i „nabija“ sate i iskustvo, stiče licence, trebalo da „vrti prste“ dok se stvar ne rješi? Kako je tim ljudima zna li se? Ko je za njih odgovoran? Izrael? Ameri? Tramp?

2019. godina je K. SLEP još nije u zamahu. Ugovor još nije potpisan. Sve je u istom statusu kao i prije godinu dana. Zašto? Da li mislite da do sada nije postojala nikakva prepiska i da niko nije svjestan problema? Ili su se sada svi krenuli izjašnjavati kada je stvar dospjela do televizije? Shvatate li da svi sada mislimo da će se stvar rješiti i da će doći do sporazuma između američke administracije i Izraela u narednih nekoliko dana, ali ako ne dođe…Razmjere katastrofe koje će kumulativno nastati zbog kašnjenja procesa su takve da je onda jeftinije bilo odlučiti se za kupovinu NOVIH F-16V. Pitajte nekoga iz struke- objasniće vam.

Usput kakve je to garancije Izrael dao? Gdje je taj dokumenat, molim Vas? Kada bude potpisan postojaće međudržavni sporazum, za sada postoji ponuda sa prilozima koja je data bez predpostupka sprovedenog od strane administracije Republike Hrvatske. Znate, to je ono, kada država godinu dvije prije ulaska u proces nabavke i slanja poziva kroz intenzivnu diplomatsko- ekspertsku aktivnost dođe do odgovarajućih pisanih kredencijala za valjano pristupanje ovakvoj nabavci.

Tako bi, prije slanja Izraelu poziva za učešće u ovakvom procesu kupac imao validna izjašnjenja predstavnika američkog DoS-a, proizvođača letjelice i Izraelske vlade kao zainteresovane strane. Problema nebi bilo, ili bi im se nebi poslao poziv za učešće. Ovako- zlo i naopako, bruka kojoj se čude svi koji su ikada radili nešto za namjensku industriju ili vojsku. Više od toga- ovo boli gledati svakog onoga ko je odgovarao za sprovođenje bilo kakvog većeg posla bilo gdje u civilstvu. Probajte kod privatnika napraviti brljotinu kod nekog tripartitnog sporazuma, pa kasniti par godina, jer je neko drugi kriv?

Al

Prije donošenja odluke o kupnji višenamjenskog borbenog aviona F 16, premijer Plenković je tražio jamstva od LM da se na Baraku može provesti Slep program. Jamstva je dobio i odluka je pala na F 16 Barak. Moji Hrvati imaju kratko pamćenje. Isto tako nije točno da Izrael ne može napraviti SLEP PROGRAM. Izrael ima sva ovlaštenja, znanja i mogućnost da naprave SLEP program. Ovdje se radi o širom spektru priće. Prvi je taj da LM traži dio kolača u čitavoj priči. Traže dio posla kroz ili SLEP program, naoružanje ili dijelove. Drugi dio ima političku dimenziju, radi se pritisak na Plenkovića da ubrza stvar oko LNG terminala na Krku u koji bi dolazio Američki plin kako bi zapadna Europa bila manje ovisna o Ruskom plinu. Americi je važniji Lng terminal kroz koji će dugoročno zaraditi milijarde dolara od ovog sitnisa od 500 milijuna dolara za F 16. Idući tjedan ćemo vise znati o svemu, ako ne već sutra.

Ba

@Alf

To za LNG terminal i „pritiskanje“ Plenkovića neisporukom letjelica je nešto što znaš, ili što si pogodio logikom „Šta bi još moglo biti u pitanju, ako su svi pošteni, a jesu…“. Ajte molim vas, pa takve stvari mogu da se čuju od penzionera ispred prodavnice, nisu za ovakvu raspravu. Držite se činjenica i teme, kakva crna geopolitika i terminal. Dosta mi je više teorija tipa „Penzije su male- ali to je zato što što se Ameri svete Rusima za Siriju…“ i slično.

Ovo bi trebao biti međudržavni sporazum o isporuci vojne opreme za živ novac. Posao koji u normalnim uslovima ima svoj način vođenja, definisan rok, ciljeve i cjenu. Ako ne znate šta je to- vodite se iskustvima svojih NATO saveznika, tipa Slovačke, Poljske, Rumunije, Grčke… da ne nabrajam dalje. Ako svi oni mogu da kupe za živ novac letjelice u roku, sa svim ispoštovanim dogovorenim uslovima, opremom i naoružanjem bez uslovljavanja premijera za LNG terminal na Krku??! zašto bi vi bili drugačiji? Hrvatska je jedina NATO zemlja koja se na ovaj način izblamirala u novijoj istoriji saveza. Demonstracija gluposti i nedostatka odgovarajućeg kadra na pozicijama koje su se pitale. A pitale se jesu.

I otkriću vam jednu tajnu- Premijer nebi trebao da ima NIŠTA sa ovom vrstom akvizicije. Shvatate li to? Mislite li da je u Srbiji Ana Brnabić odlučivala o tome kada će doći MiG-ovi i kada će šta biti plaćano? Dogovarala kupovinu helikoptera u Rusiji? Niko van ministarstva odbrane i struktura Vojske nema rječ o ovome, jednom kada se budžet odobri- inače zna se kakva je rabota u pitanju.

Šta je kabinet predsjedinka vlade imao sa traženjem garancija od bilo koga? Zašto? Trebalo je nekoga da nagovori na nešto? Zašto? To nije njihov posao.

Postavlja se onda pitanje….zašto?

Da

Da, i ja potiho molim da stopiraju taj deal i da nam ko i Slovacima ponude Vipere, koji su za ovu kramu televizor u boji. Ovo mi je ličilo ko da mjenjaš fiću za golf 1 tuniranu u nekoj nadobudnoj garaži. Dajte onda rađe da se za pare uzmu Viperi, pa koliko toliko, 6 aviona si možemo priuštiti, a kasnije se lako nadokupe iz nekih rezervi još 6 ili koliko već treba.

Odgovori
Mi

Pa bili su ponudeni novi Viperi, samo što koštaju 2 mlrd USD.

Jo

Danijel, 6 aviona jednostavno nije dovoljno da se osigura obuka pilota i dežurna para za kontrolu vazdušnog prostora. Nije slučajno da sva mala vazduhoplovstva u centralnoj Evropi (Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka) imaju po 12-15 aviona u nadzvučnoj eskadrili.

Br

Mislim da je problem u SLEP programu..U danasnje vrijeme sve se vrti oko novaca tako i u ovom slucaju.SAD gubi lovu jer oni žele raditi SLEP…Hrvatskih 12 kom za SLEP je malo ali ako vidimo kome su sve Izraelci ponudili svoje avione( Kolumbija,Bugarska) onda vise nije 12 kom nego mnogo vise..Sve je u lovi..Ali to ce se sve rijesiti..Evo vec je stigao demant iz Americke ambasade.Isticu da SAD je u pregovorima sa Izraelom ali imaju svoje uvjete…Procitajte na VL

Odgovori
Š

Problem je u softveru, ne u hardveru.

Izraelski softver može „malo više“ od američkog, uključno s integracijom svog američkog i izraelskog oružja (što onda znači da RH od Amera ne mora kupiti baš ništa), a o ECM i radarima da ne pričamo.

No ako se stavi američki softver, onda to više nisu avioni koji vrijede toliko novaca koliko je dogovoreno, jer nema neke konkretne razlike između ovih i grčkih.

Pretpostavljam da bi se Amere moglo odobrovoljiti obećanjem da će se od njih kupiti drugog skupog oružja, pa bi pustili izraelske Bureke da budu i sa sirom, i s mesom, i s jabukom, kako god kome paše. Plus jogurt.

Pe

Samo LM moze uraditi SLEP, kao izvorni proizvodjac. Izraelci nemaju pravo da daju garancije.
LM bi mozda i radio SLEP ali onda je tu i zahtjev za vracanje aviona u originalno stanje, sto vec nije bas smisleno.

An

@Strumfgoda: odmah bitna ispravka, burek je samo sa mesom. :)

A sto se cele price tice, naravno da Amerikanci zele parice gde god mogu da ucare. Jedino ko moze da izgubi u celoj prici trenutno je Hrvatska, osim ako ne budu ostri. Inace ako im Amerikanci stopiraju ovaj posao, prava stvar bi bilo okrenuti se Svedjaninu, Kinezu ili nekom trecem.

Me

@Andrej : ispravak tvog ispravka

Burek je OBLIK jela (od nečega), a ne jelo.
Samo u BiH je burek naziv za burek s mesom, a sve ostalo zovu pita od nečega.
To ti je standardna/česta greška u govoru i razumijevanju. Potraži u rječniku ili proguglaj.
Slična greška je da je kruh hljeb.

Jo

@Medo s mora – odlično poređenje, ali moram ga dopuniti da bi ga razumeli ljudi sa srpskog govornog područja. U hrvatskom jeziku je hljeb nešto što bi u srpskom bila vekna, samo što je vekna duguljasta a kruh bi trebao biti više okruglog oblika. „Dajte mi hljeb kruha.“ Još uvek mi nije jasno kako smo sa baraka prešli na burek i završili sa hlebom, ali nije bitno :)

om

Pa dobro,ako stručnjak kaže ……ali ja se ne usudim niti pomisliti tako nešto,nego nije nas dugo bilo na portalu…..

om

Perica, izraelci su trebali napraviti SLEP u svojim radionicama a LM je trebao nadgledati i dati garanciju. Sve što može LM može i Izrael možda i više jer samo Izrael osim LM ima licencu da rasturi i izmjeni cijeli zrakoplov .Siguran sam da tu za njih nema ama baš nikakvih nepoznanica.LM dakle iz još nepoznatih razloga ne želi dati garanciju i stoga je najvjerojatnije lobirao u vladi da posao malo zablokira.
Vidjeti ćemo uskoro što je točno po srijedi jer možemo nagađati svašta, a zahtjev za vraćanje u prvobitno stanje na neki način ima smisla gledano iz pozicije LM.

Pe

Vec sam prethodno na drugom clanku komentarisao da je afera oko ovog posla na pomolu.

Samo da dodam, da su mnogi komentatori ovde iznosili kako su nabavke za VS netransparentne, ne znaju se troskovi itd…

Evo Hrvatska je sve radila ‘transparentno’ , sve se kao znalo osim mozda ‘najvaznijeg detalja… To je cijena za veliki RIZIK za neobezbjedjenu a “’obecanu Lokidovu garanciju“.

‘BARAK’ nikad nije prodan nikome, a ovde je Izrael isao direktno kao konkurencija USA na tenderu.
Zamislite da Amerikanci odobre prodaju ‘BARAK-a’, da li im to ide u korist???
Mozda da, ali po kojoj cijeni???!
Mozda se samo nisu saglasili oko podjele profita, sto je ipak mislim manje vjerovatno.

Odgovori
mr

Mi sad ovde komentarišemo, a ne znamo ništa. Nekako mi se čini da gazda neće sa odobri nabudžene šesnaestice da idu u reeksport. Moraće se osiromašiti oprema, da bi se namirili Amerikanci. Na kraju, biće to na nivou rumunskih šesnaestica.

Odgovori
bu

Da, ali onda prodaja propada. Ugovor je jako jasan. Ako će doći do promjene tehnologije ili cijene, ugovor ne nevažeći. Hrvatska se je tu „zaštitila“, što je bilo vrlo pametno.

mr

Ipak mislim da će Hrvatska kupiti te avione, ali „customizovane“ po američkoj želji i na nivou grčkih,koje su vam nudjene ili rumunskih, koje su kod njih aktivne. Vaša vrhuška će to prihvatiti bez mnogo priče, a za javnost će biti neka oblanda servirana. Eno, već Krstičević kaže da će avioni biti prilagodjeni Nato standardu…

om

Sumnjam, mr da će biti prihvaćeni u nekoj drugoj verziji. A što je Krstičević rekao da će biti prilagođeni Nato standardu to se je oduvijek znalo ito je od početka govorio. Nato ima drugačije kodove i to je trebala biti jedina promjena ,dakle ništa novo nije rekao. Koliko ja pratim stvar,ako ne bude kompletno Barak onda neće biti ništa od tog ugovora…..a mislim da neće.

WS

Amerikancima sigurno ne predstavlja problem preprodaja 12 izraelskih F-16 Hrvatskoj. Problem je očigledno u tome što su se i neke druge države zainteresirale za isti takav paket Baraka a to su Rumunjska i Bugarska. Obzirom da je Izrael pokazao namjeru da na ovaj način na tržište plasira možda i stotinjak svojih rabljenih F-16, u SAD-u su zbrojili 2+2 i izracunali koliko bi novaca Lockheed Martin mogao izgubiti ako i drugi radije odaberu jeftinije rabljene F-16 iz Izraela, nego one nove iz SAD-a. Iluzorno je vjerovati u pricu da je problem nadogradnja jer Ameri od pocetka znaju o kakvim se zrakoplovima radi i cime Izrael raspolaze. U konacnici Hrvatska je i odabrala te zrakoplove zbog njegovih naprednih softverskih sklopova te posebice zbog jedinstvene mogucnosti ometanja i elektronickog ratovanja.

Odgovori
Mi

Bugarska je uputila RFI u Izrael, ali je odbijena i nije joj ponuden Barak.

De

WSS, totalno ste u pravu. A tu su I zemlje van Evrope – Peru, Argentina, Chile, Colombia, Tajland I mnogo drugih, a to racuna neke like su vec kupovale Izraelske avione Kfir ili obnovljali svoje avione as Izraelskom technologije.

PP

Uvijek imate stvarni razlog i povod. Ovo o čemu se priča je samo povod. Amerikanci su svjesni da ako komšije pazare ove F-16 neće biti para za kupovinu njihovih preskupih i realno nepotrebnih helikoptera UH-60 (skuplji čak i od ove bruke sa našim policijskim „Pumama“). Zato će ishod biti ili da se odustane od lovačke avijacije a pare daju Amerima za precijenjene UH-60, ili će pogođenu cijenu sa Izraelcima (preko 600 mil. €/$ sa PDV) dići za troškove, tačnije ucjenu, LM kao proizvođača. Tipujem na prvo, mada se sanjari kod komšija i dalje lože da moraju imati lovačku avijaciju brojnu kao u višestruko većim i bogatijim zemljama sjeverno od njih.

Odgovori
ox

Ne. Ako dogovor propadne onda su drugi na listi novi Gripeni. Ugovor jasno kaže da ako se cijena podigne, ugovor o kupnji F-16 propada. Tu je dokument vrlo jasan, Hrvatska se je tu osigurala. Zar ne čitaš da su novci za avione već osigurali, tako da to nema nikakve veze sa UH-60 koji će isto tako biti kupljeni. Nevezana tema.

PP

Pojašnjenje: suština je u tome da mala Hrvatska sa BDP reda 60 milijardi $ nikada neće moći imati punu eskadrilu (12-16) savremenih lovaca. Dakle, onoliko koliko već ima Austrija sa BDP od 480 mlrd $, Češka (240), Mađarska (160) a uskoro Slovačka (110). U principu bi mogli imati al’ je štos u robovanju tzv. NATO standardima a u suštini reketu. Zapadni savremen borbeni avion je preskup za vas. Nezgoda je što vi to ne želite shvatiti, pa vam Ameri moraju nacrtati. Da ne budem shvaćen kao kroatofob, lično bih volio da sav vojni budžet utučete u amerikanske ‘tice i njihovo održavanje. Srećom po vas, to se neće desiti jer vam gazda misli glavom a ne srcem k’o vi. Drž’te se vi „kečeva“ i sanjajte rumunske Lansere ili jedno 4 Gripena, u vrh glave.

Vl

„oxo“, izvini, ali koji ugovor?
Još nije potpisan ugovor…

Al

UH 60 Black hawk je donacija, a ne kupnja.

Br

@Alf
Iza svake donacije krije se „kupnja“

ox

Vlad Ugovor o avionima koji nije još potpisan. Ako dođe do promjene cijene, taj ugovor propada, tako da potpis tada nije ni potreban, jer to onda nije onaj isti dokument.

Vl

Vrlo zeznuto…
Tek se sada faktički ništa ne zna oko kupovine Baraka. Ako Ameri i odobre izraelcima prodaju nepoznato je i sledeće:
– cena aviona po odobrenju Amerikanaca
– oprema i elektronika (čak i proizvođač)
– SLEP program – LM zateže, traži vraćanje aviona u fabričko stanje što je gotovo nemoguće
– Cena pratećih troškova (pominje se da mnogo dodatnog plaćanja nije bilo uključeno u famoznih 500 milki + PDV)
Neko je (otprilike) u Hrvatskoj mislio da se polovni avioni prodaju kao i polovni automobili na pijacama…

Odgovori
Al

Dobro što barem postoji i „rezervni“ avion za kupnju. Ako dogovor između Amerike i Izraela propadne gdje se prodaja Izraelskih F-16 neće dogoditi, to znači da se kupuju novi Gripeni koji su bili drugi na listi. Kupnja novih Američkih Block70 F-16 se neće desiti jer su jednostavno preskupi.

Odgovori
Ma

Gripeni nisu nista povoljniji, uzme li se u obzir i sta je nudeno uz avione u obje ponude.

Mi

Rezervna mogu biti samo polovni Grčki F-16 Block 30. Američki F-16V koštaju 4 puta više od polovnih Izraelskih Baraka, a SAAB nije zadovoljio osnovne uvjete natječaja jer iza posla ne stoje jamstva države Švedske.

Ne

Rezervni avion sa američkim motorom i naoružanjem… I upitno je koliko je Gripen C/D nov avion…

Kr

Ljudi, gripen je promašen slučaj. Neka mi itko pokaže snimku kako lansira išta od one hrpe naoružanja sa promo materijala. Samo rakete zrak-zrak malog i srednjeg dometa. To je ništa. Kao i austrijski EF. Gripen c/d, EF tranše 1 su praktički prototipovi koji nikada nisu ni trebali na tržište.

na

nista novo veliki sutiraju male, kako im i kada odgovara mislim da bi u Hrvatskoj neko zbog blamaze trebao da podnese ostavku, nisu dobro uradili domaci.

mislim sa druge strane da je za Hrvatsku ovo dobro, morace da kupe nove avione ili F 16V ili JAS 39E, pa srecno bilo.

Odgovori
Ox

„Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, Hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati. Činjenica je da je vlada SAD-a dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj i taj dokument mi imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će produženje radnog vijeka zrakoplova biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporučenje je također odgovornost države Izrael. Bude li američka strana i dalje inzistirala na ugradnji svoje opreme u avione i nedavanju dozvole za prodaju ako se to ne učini, gdje sa ugradnjom američke opreme u avione zasigurno bi povećala ukupnu cijenu ugovora, cijeli posao kupnje aviona propada“. – Ministar obrane Damir Krstičević
Možda bi i bilo bolje da se kupe novi Gripeni…

Odgovori
Š

A znaš što?

„Novi Gripeni“ ne postoje.

Čak ni kad počnu proizvoditi E/F, oni neće biti baš novi-novi, nego će biti sklepani od starih materijala sa skladišta i iz kanibaliziranih A/B i C/D, koje Švedska polako već rastavlja i uništava.

SAAB ima odličan marketing, pa je uspio ljude prevariti da koriste pojam „novi“ Gripen, iako nije ni blizu toj definiciji.

Ox

U usporedbi sa Mig21, F16, MIG29, Rafale, Typhoon…Gripeni su izuzetno novi. Novi novcati.

Fr

Sve ovo je predstava da se malo neki naslađuju ustvari nikakvog zastoja biti neće. Bumo videli tko je u pravu 2020.

ha

@štrumfgoda

odakle ti ova informacija? može neki link?

h

Ni

Strufmgoda ne iznosi lazne cinjenice. EI F Gripen su novi veci avioni u odnosu na ove do sad tako da nikakve stare dijelove nemaju. U Svedskoj se sve pravi po narudzbi nista po skladistima ne stoji ko na Balkanu. I drugo postoji novi C i D gripen koji su istina proizvedeni ranije al konzervirani i stoje jer rv Svedske nema potrebu za tolikim brojem aviona. Stoga ako ne zivis u Svedskoj onda i ne znas cinjenice. Ako iko u ovoj EU postoji da ne laze i ne vara onda su to Svedi.

Zi

Mislim da niste u pravu za E i F. Nisu Brazilci naivni da uzmu avion koji je sklepan od polovnih delova.

Sto se tice C i D Svedjani su planirali ponovno pokretanje proizvodnje samo ako bude dovoljno zainteresovanih. Osim Hrvatske u igri su bile jos Slovacka, Bugarska, Bocvana, Filipini, Vijetnam i jos nekoliko zemalja.

Š

Na internetu smo, stvarno nije teško doći do informacija.

Švedska će uništiti/reciklirati/kanibalizirati (kako god vam drago) 96 Gripena C/D kako bi iz njih izvukla što god može za E/F i time smanjila troškove proizvodnje. Plus što nemaju potrebu za tolikim brojem aviona.

Na jednak način su reciklirani stari A/B da se iz njih izvuče što se može za C/D.

Lako je moguće da će neki E/F sadržavati dijelove iz starih A/B!

Interpretirajte ovo kako god želite: rastavlja se 96 C/D, sklapa se 60 E/F za Švedsku i 36 za Brazil. Sasvim slučajno identičan broj :)

Yo

Verovatno je u pitanju cenkanje između Amera i Izraela…
Interesi svih strana se poklapaju oko toga da se posao izvede – čak i Amerima koji insistiraju na tome da NATO članice odvoje 2% budžeta na odbranu – samo da utanače svoj udeo u izraelskom kolaču za Barake koje će Izrael nadomestiti novim F-35…
Hrvatska je novi, a Izrael je postojeći veliki američki kupac iako iz USA dobija dosta i kroz donacije, pa Ameri nemaju nikakvog interesa da posao propadne – to je onda jedino iz razloga što LM nije u stanju da ih dovede u fabričko stanje i sl. ili to iziskuje velike troškove uz minimalnu zaradu itd…
To se ne kupuje svaki dan i Hrvatska se, kao NATO i EU članica, zeznula što nije uzela novi evropski avion – Gripen, EF ili sl. – verovatno bi od EU dobila i neke pogodnosti za to i imala bi zasigurno aparate sposobne da pouzdano rade narednih decenija – umesto krpljene/krekovane…
Iznajme nekoliko ostrva u koncesije (i nakon toga „naslede“ razrađene turističke rajeve) na 2-3 decenije i mogu birati šta novo da kupe a da budžet ni ne oseti, ali neukusno je da komentarišem ono što me se ne dotiče…

Odgovori
Jo

Valjalo bi ponuditi Hrvatima da im obezbedjujemo VaP dok ne rese problem, posto 21-ce nece jos dugo. Ipak smo mi prve komsije, ono jes njihov bivsi premijer za nase 29-tke rece citiram “ to nikad nece poleteti“ ali ne treba biti zlopamtilo, ko ce kome…

Odgovori
Mi

Možete to slobodno ponuditi Makedoniji, BiH i Kosovu. Oni nemaju nadzvučno zrakoplovstvo, a još nisu u NATO kišobranu.

su

A mozda je problem u tome sto Barak ima neki sistem kao F22

Odgovori
з

имамо ми на стању да напабирчимо за те паре једну добру нову половну ескадлрилу орлића па изволите………

Odgovori
Da

Koliko je tacno ne znam, u svakom slucaju mozda je i bolje samo da ameri ne nateraju Hrvatsku da kupi njihove polovnjake .
http://www.pravda.rs/2018/12/7/ameri-udarili-samarcinu-hrvatima-izrael-vise-nece-prodavati-zagrebu-f-16-a-razlog-jevideo/

Odgovori
Sh

Sta bi tek nama radili da smo narucili F-16……
Jos i Mig -29 ispade dobar potez!

Odgovori
Al

@Shmele
Zavisi na šta misliš. Ako su polovnjaci nikad nam nebi dopustili da ih uzmemo. Ako su novi, to bi možda prošlo, ali pod uslovom da nemaju nikakvo ofanzivno naoružanje.

Ni

Nekoga su ocigledno zaboravili da „podmazu“ i to je sve, ide to sve po planu…

Odgovori
su
De

Ne bi cudilo da F35 nabave u simbolicnom broju. Skoro se srusio jedan pa su Ameri prizemljili celu flotu.

De

Izrael nije prepolovio naruzbu sto ste tice planiranih brojeva. Oni su uvijek planirali 75 F-35. A za sada je 50 vec naruceno.

su
Pe

Ne petljajte se u američko – izraelske poslove po članku 36.b) o prodaji naoružanja i opreme američkog porijekla trećoj strani.

Sve će na mraju biti OK.

Odgovori
Pe

Pa na neki nacin jeste sve ce biti ok, samo cete izgubiti jos vremena dok vam ‘prvi noviji’ avion bude predan, najverovatnije od neke druge strane. Mislim da je ovde i igranka oko toga sto Izrael ima dosta aviona koje bi preprodao a to je nemali broj aparata. Isto tako ko bi garantovao za rezervne dijelove i ciji bi bili?..itd.

AL

Sa vojnim budzetom od 700 i kusur milijardi, plus dobit od cele vojne industrije, prosto je nemoguce da Amerikancima ekonomski smeta ovako sitan i geopotilicki nebitan posao. Dnevno trose neuporedivo vise. Znaci da je problem u SLEP i izraelskim modifikacijama. Kako proizvodjac ili bilo ko da da garanciju, za nesto sto nije u fabrickom stanju? Pa mapiranjem motora svog auta gubite fabricku garanciju, a ne avion kad modifikujete. Po meni je od starta bilo glupo nabavljati avion od Izraela jer oni imaju borbena dejstva non-stop i tamo se oprema ne stedi! ali ako je MO HR to izlozilo kao najbolju opciju, svakom to onda izgleda kao „sto da ne, ako je njima dobro i meni je“. Jednostavno je neralno ocekivati toliki nalet iz tako matorih aviona. Ne gleda Srbija svoje 29ke kao prelazno resenje eto tako „jer nam se moze“ nego zato sto moramo uzeti nove u roku od 10 god. Lovac je to ipak, mnogo veca opterecenja, a mnogo laksi zmaj nego neki transporter ili bombarder.
Nije mi drago sto se desavaju poteskoce ikome, nisam tip koji razmislja „da komsiji crkne krava“(nasa krava je bolja samo da se doda), ali zbog mase prepotetnih likova koji su spamovali sve sa „ALI BARAK“ mi je malo drago sto ce konacno ucutati. Gospodo prvo da se posao zavrsi, pa se onda hvalite koliko hocete.

Odgovori
ma

Većina građana Hr je protiv ovog namještenog natjecaja i korumpiranog ministra. Tako da ce nam svima biti drago ako propadne.

Kr

@max, nije istina. Naprotiv. Ovo su vrhunski avioni i za tu cijenu svatko pametan bi se odlučio za tu ponudu. Riješit će se, međutim vraćanje u prvobitno stanje će znatno smanjiti njegove mogućnisti. Jedna od velikih prednosti bila je mogućnost nošenja izraelskog oružja. Sada toga neće biti

Al

@max
Iskreno, ako ste namerili da uzmete F-16 kao avion koji ce te koristiti sledecih 20-30 godina, bolje da ste uzeli nove F-16 kao Slovačka, a ne rabljene Barake. Ovako stvarno se treba zapitati koje ovde uzeo dobio poklon od Jevreja.

Vi

@max A taj podatak ste izvukli od kud točno? Ja kažem da je većina za, a nekolicina protiv.

ma

Svatko tko razumije da će to u trenutku dok polete iz hr piste biti 35 godina stari avioni. 35 GODINA! ! !
Možete pričati štagod hoćete ali dati više od pola milijarde (a biti će mnogo više, znamo kako to ide u hr) za 35 godina stare avione je suludo.
Zasto kazem da je vecina protiv – jer je vecini ljudi jasno iz aviona da je rijec o jos jednoj kradji novca a la HDZ/MSAN/Ministar Ugroza…

De

Krunoslav,

Izrael ne prodaje vrhunske avione. Oni se rijesavaju otpada koji im vise nije potrebno zato sto dobijaju nove vrhunske avione ala F-35 I F-15.

Vi

Paušalna ocjena!

BB

Problem je što se avion zove Barak a ne Donald!!! 😀

Odgovori
Ti

😂😂😂😂😂😂

om

Moram priznati da sam u zadnje vrijeme počeo sumnjati, ali sam ipak vjerovao.To se vidi iz mojih zadnjih postova. No ipak mislim da je problem SLEP koji su mislili napraviti izraelski mehaničari uz nadgledanje i potpis LM. Izgleda dakle da je problem sa LM koji nije spreman dati garanciju za 3000sati, jer je previše toga na avionu
izmjenjeno, ili pak se možda ne mogu dogovoriti o raspodjeli kolača u što ipak moram priznati, sumnjam. Nije mi samo jasno kako je Izrael mislio da može napraviti SLEP uz blagoslov LM, odnosno privoliti amere, jer to je bio jedan od glavnih uvjeta iz ponude.
Mišljenja sam sada da od posla neće biti ništa jer izgleda da ponuda više ne važi, ali moja je želja bila, Barak. Stoga se treba okrenuti ka F16V i kupiti 6 aparata za prvu ruku jer nikakvi Gripeni nisu opcija za nas, niti bilo kakova starudija ma od kuda ona došla,jer je samo Barak koliko toliko bio dostojan novoga F16.

Odgovori
Š

Ne možeš imati 6 aviona, jer ti 3 trebaju za dežurstvo, moraš imati redovne i trenažne letove za postojeće i nove pilote, a imaš i raspoloživost od 50-100%, ovisno kako koji tjedan. Znači, realno je da ćeš dobar dio godine odraditi samo s 3 aviona koji stoje na dežurstvu i čekaju, dok su ostali na održavanju i popravcima.

12 aviona je granično premalo. 14-16 bilo bi u redu, 24 još bolje, a 36 ili više idealno.

To je čisto s tehničko-vojne strane, ne ekonomske.

om

Za prvu ruku mislim da može ako su zrakoplovi novi i eventualna problematika rješavala bi se kako se ono kaže u hodu a ne na dugim stajankama, naravno da bi se flota dalje povečavala. Sa tim aparatima komotno bi ušli u drugu polovicu stoljeća 21.
To ti je čisto umijeće mogućeg iliti uradiš ono najbolje što možeš u datom trenutku.

Be

Taj film neces gledat.
Gledat ces ovaj u CB izvedbi na vise prijemnika…..

vr

Štrumfgoda@ Pa dobro ali ne zaboravi i 12 21-ca koje možemo krpati par godina

su
su

Pa sta fali kineskoj kopiji f16/saab

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-10

Ili cak pakinstanskoj verziji.

mito.

Odgovori
su

E sad.

Ja se ne kacim na postove gore.

Ier sam na interetu od 1996 a prvi PC sam kupio u Italiji 200
6 godina prijetoga sak kupio moj prvi PC.

Odgovori
Al

Čitam ovdje sve i svašta blago rečeno. Pa da podsjetim sve. Prije donošenja odluke o kupnji višenamjenskog borbenog aviona F 16 Barak, premijer Plenković tražio je dodatna jamstva od LM da je moguće napraviti SLEP PROGRAM na Baraku i jamstva je dobio. Tek nakon dobijenog jamstva odlućeno je da hrvatska kupi F 16 Barak od Izraela. Slep program može napraviti i Izrael koji ima sva ovlaštenja, znanja i mogućnost to napraviti. Čitava priča ima širi kontekst. LM u čitavoj priči traži svoj dio kolača, tj posla. Da li kroz slep program, rezervne dijelove ili naoružanje. Drugi i bitniji dio priće je da Amerika ovo koristi kako bi stiskala plenkovića da više jedanput zgotivi priču oko LNG terminala na Krku u koji bi dolazio Američki plin kako bi Europa smanjila ovisnost o Ruskom plinu. Amerikancima je važniji Lng terminal kroz kojeg će dugoročno zaraditi na milijarde i milijarde dolara. Neki spominju kao riješenje Gripen. Gripen je ljudi moji otpao iz više razloga. Prvi je taj što iza posla o Gripenu ne stoji država Švedska sa jamstvima. Drugi je taj što Švedska ne jamči isporuku dijelova i naoružanja. Mađarska je kupila 14 Gripena, a dva su izgubili iste godine 2015 godine. Uzrok pada nije starost aviona nego uvijek ljudski faktor. Jedan su izgubili na Aeromitingu u Češkoj, drugi u Mađarskoj za vrijeme redovnog leta. Nije mi poznat podatak da li je švedska nadoknadila Mađarskoj dva izgubljena aviona jer mađarski Gripen je vlasništvo Švedske jer su isti kupljeni na Leasing do 2026. Neki kažu treba obustaviti čitav ovaj posao. Normalna država bi prekinula posao, ali normalna država bi imala resurse od minimalno 10 godina kako bi mogla raspisati novi natječaj. Sada povlačiti posao značilo bi gašenje zrakoplovne eskadrile, a Hrvatska bi se dovela u situaciju da bi morala platiti Izraelu penale. Ukoliko posao propadne u što sumnjam tada bi Izrael mogao plaćati hrvatskoj penale čega su svjesni u Izraelu i Americi. Podsjetit ču vas šta je Defender pisao kada je Hrvatska najavila UH 60 Black hawk. HV: PUSTE ŽELJE, PUSTI SNOVI. Black hawk predstavljen, donaciju potvrdili Amerikanci, a nama Hrvatima se ispunile puste želje i pusti snovi. Tako će biti i sa F 16 Barak, a hrvatski mediji zbog iznošenja laži i obmana sve manje od Hv dobijaju informacije.

Odgovori
ma

U startu krećeš od neistine – Plenković nije tražio a kamoli dobio od LM jamstva za SLEP za Izraelske F16. Jedino šta je Plenković napravio je da je prije završetka rada i povjerenstva kao i kraja natječaja izletio u javnost sa tim da će biti odabran Izrael te tako dao do znanja da se radi o namještenom natječaju te da je posao odrađen ispod stola. Što je poslije Ministar Ugroza dokazao. Sigurno je da će oni taj posao gurati do kraja na silu (na štetu države i građana), samo kako bi njihov postotak bio osiguran.

ma

Da još dodam, Plenkovićev posao ni nije traženje jamstava za SLEP. On je premijer, to nije čak ni posao ministra Ugroze već komisije. Ukoliko se premijer osobno tu petljao sa nekakvim jamstvima to tek govori da je riječ o namještenom natječaju i organiziranom kriminalu u najvišim strukturama države.

zd

max,
to više nije ni trolanje. ali je jasno od kuda i po kojem naputku dolaze ti komentari, tako da je suvišno uopće raspravljati sa tobom.
alf je dao vjerojatno najtočniji razlog ove odgode (ne blokade) – a to je LNG terminal s kojim vlada oteže više nego što treba.
priču koja se prodaje u novinama da je razlog količina i vrsta opreme koju su izraelci stavili u svoje šesnaestice je priča samo za lapane na forumima i slično – jer da je tako ne bi dali dopuštenje ni izraelcima da svu elektroniku zamijene svojom na svakom od svojih F-16, posebice na sufama.
što se ostalog tiče, o nadimku Krstičeviću, jasno govori tko si i što si.

ma

zdravko: daj nas prosvijetli, tko sam i što sam to ja zato što sam ukazejm na činjenice koje govore da se radi o namještenom poslu?
Pošto ti više znaš reci nam slijedeće:
Kako je to Premijer mogao najaviti posao sa izraelcima prije nego je vijeće donijelo odluku, i prije nego je završen natječaj. Dalje, kakvo je to vijeće uspjelo zaključiti da će 35 godina stari avioni biti jeftiniji za održavanja od novih? Dalje, kakve to firme za remont aviona otvara ministar? Zbog čega se budžet već sad povećava od dogovorene cijene?
I na kraju, ako je taj posao tako transparentan i dobar – zašto se afere vežu uz njega?

Sa

Istina i činjenica su da MORH više ne želi davati informacije mnogim novinarima iz čistog nepovjerenja za kojeg su si sami novinari krivi i sada pišu sve samo najmanje istine. I ako svima jasno da ovo čista ekonomska borba SAD i Izraela i kada se oni dogovore sve se bude znalo i nije realno i normalno očekivati da takve informacije dođu do medija.

su

Pa mozda bi bilo pametnije kupiti onu kineslu kreaciju koja je blend od f16 onog svedskog sa kineskom elektronikom ( pokradenom od US) i ruskim motorom.

Pa ako to ne ide, iako Kinezi grade onaj mast, onda je tu onaj pakistanski.
komicno je sto sam imao kontakt sa sefom njihove (pak vojske u svezi onoga sto sam radio i bio najbolji sto JNA zna jako dobro).

Odgovori
Be

A ‘esan ja na vrime govorija kako to nece ici bas tako lako?

Odgovori
mi

kako stvari stoje, od posla nema nista…. tako da ce hrvati morati malo vise para dati ako hoce dobre avione… sto ce svakako da osete njihovi gradjani…

Odgovori
Ma

Posao sa Baracima bude, iz pouzdanog izvora znam da bude. Hrvatska se osigurala sa jastvom sa SAD.

Kl

Dream on

In

Dao si truda iscitati promisljanja komentatora.
Nista pametno…..
Ovako nesto, iz iskustva…..nikad se ne za*****aj sa korporativnim IP

Taj IP je jos uvijek nepoznanica na ovim prostorima i shavaca ga se olako……

Odgovori
B

@Spanjolac
Jeste da ste vazduhoplovni strucnjak, ali bih ipak hteo dodati da B52 nije nadzvucni avion i samim tim njegova konstrukcija trpi manja opterecenja te se moze koristiti znacajno duze od lovaca. Isto vazi i za A-10.

Odgovori
Sp

hvala na komentaru i slazem se sa vama da nije isto. Ja nisam zrakoplovni strucnjak niti se takvim predstavljam (hobi je geopolitika, povijest i moderna oruzja no zanimanje/strucnost su financije i poslovne operacije).
Ono o cemu ja govorim je da ljudi cesto ovu nabavku gledaju jednodimenzionalno (sam avion i njegove mogucnosti T/T, starost…) dok je naravno potrebno gledati iz puno vise kutova (hrvatske potrebe, hrvatske mogucnosti, sam avion (T/T, starost), TCO (prema diskontiranom novcanom toku), medjunarodna politika, unutarnja politika, medjunarodna suradnja, itd. Bez sagledavanja svih kutova nemoze se tocno ocjeniti ova odluka.
Moji komentari su vezani uz informacije koje sam ja uspio vidjeti i procitati a ne naknadnoj pameti. Nemam iluzija sto se tice nivoa strucnjaka u MORH-u no tesko mi je vjerovati (iako nije potpuno nezamislivo) da su toliko nesposobni da ne razumiju sto je SLEP i kako ga treba napravit i od koga moraju dobiti odobrenje i da bez toga ovaj avion nije upotrebljiv.
I na kraju takodjer nemam iluzija da ce ovaj avion trajati jos 30 godina vec je prijelazno rjesenje na zapadne sustave ali je i dalje bolji deal od drugih ponudjenih (na osnovu objavljenih dokumenata)
pozdrav

Be

Spanjolac,
Informacija koju iz svega ovoga trebas iscitat je sljedeca – nase ekonomskopoliticke elite nisu u stanju nositi se uvijetima 21.stoljeca.

Sp

@Beduin,
Ljudska glupost nema granica a u ovim našim osiromašenim državama gdje nema previše meritokracije a dobri i nezavisni kadrovi ili odlaze van ili su marginalizirani. Stoga je moguće da su odradili ovaj posao loše.
Ja bih i dalje volio vjerovati da je ovaj posao samo dio puno šire price o suradnji hrvatske s Izraelom, no možda previše umišljam.
Za USD500m prema najavama sto je sve uključeno u cijenu, sama cijena aviona je zapravo prilično malena.

Postoje par komentara koji forumaši ponavljaju kao krunske dokaze o korupciji/nekompetentnosti i koji uistinu strše no ja si umišljam da su oni samo dio šire price da se progura ova kupnja i suradnja sa Izraelom.
– niži troškovi održavanja 30 godina starog aviona od novih – intuitivno krivo no podatke na osnovu kojih se izračunalo nemamo. No sto je važnije TCO ili Present value koristeći DCF metodu?
– koristi ćemo ih slijedećih 30 godina – tko u ovo vjeruje ne razumije kako funkcioniraju moderni političari čiji je horizont maksimalno 4 godine – no da li je to vazno imajući na umu siru suradnju s Izraelom i prelazak na zapadnu tehniku.
Zapitajte se tko je publika za ove informacije pa ćete ih bolje razumjeti i probati pročitati između redova. Stručna javnost (mnogi forumaši svojim znanjem ulaze u ovu grupu) ili ovce, ups narod?
Za mene je ljucno pitanje SLEP i naravno transfer aviona kakvi jesu. Ukoliko se to ne može napraviti treba sve ovo ponovo sagledati.
Pozdrav iz Madrida

mi

dakle Hrvatska treba da izabere F 16V ili JAS 39 E novo i skupo, srecno

Odgovori
D.

Teško je poverovati da Ameri cute nakon donacija vojne tehnike Hrvatima, i da mirno posmatraju kako Hrvati kupuju njihiove avione od trece strane.

Odgovori
In

Koji su, uzgred budi receno, taj isti takodjer dobili kao donaciju

su

Kuljis:

Tesko je povjerovati da iza skandalozne kupnje Izraelskih F16 stoji samo general Krsticevic, evo vise:

https://www.dnevno.hr/kolumnisti/denis-kuljis/je-li-samo-krsticevic-kriv-otkrivamo-tko-je-jos-kumovao-suludoj-odluci-o-kupnji-aviona-1258495/

Odgovori
ma

Kupnja baraka bude, a to sto pisu su najviše mediji rastegnuli a iz povjerilivog izvora znam da sa baracima bude sveoke tj bez skidanja opreme.

om

Itekako bi premijer trebao odlučivati u dogovoru sa ministarstvom jer to je posao vlade svake normalne države. U Srbiji je Ana Brnabić samo marioneta , sva vlast je u rukama jednog čovjeka…… e moj Banja….nemoj nam ništa više otkrivati. Inače u Srbiji se ovakove stvari rade tako da ode AV i dogovori isporuku i to je to, može li lakše i brže.

Odgovori
ma

Stvarno si ga pretjerao, Premijer se nema šta petljati u rad stručnog povjerenstva za odabir aviona, još manje u međunarodni natječaj koji je u toku (izletiti u javnost da je dogovoren posao s Izraelom prije nego je povjerenstvo izdalo preporuku i natječaj završen).
A najtužnije u svemu je što se uopće imamo temelje uspoređivati s time kako funkcionira Vučićeva vlast u Srbiji.

AL

U Srbiji predsednik drzave je vrhovni komandant vojske po ustavu, tako da Ana Brnabic nema sta da trazi u nabavci nikakve vojne opreme niti je to njen posao. E sad da li tu apsolutno svi rade svoj posao i sa kojim kvalitetom, apsolutno da ne, ali to nije tema za ovaj portal. Rezultat je da su 29ke stigle i lete! Gledam ih poprilicno cesto, uredno se postuju rokovi, jedino se ne zna precizan okvir modernizacije jer nikakv ugovor jos nije potpisan, kad se potpise, znace se i to. Uskoro stize PVO i Mi-35M, a Baraci? Eno ih iznad pustinje lete….Uostalom odakle ideja o kupovini aviona iz najaktivnijeg RV na svetu? Borbena upotreba i mirnodobsko letenje nije isto! Da su pritom izraelski F-16 optereceni mnogo vise nego sto je fabricki predvidjeno(zamor materijala veci). Razumem tehnologiju, ali to se sve novo moze ugraditi posle(litening, ECM sistemi itd.) u mnogo manje koriscen avion(recimo Portugalski) koji ne bi stvarao glavobolje u tih 3 decenije koliko se planira eksploatacija. Neozbiljno se pristupilo stvari, hteli vi to da priznate ili ne! Da ne pominjem sto nema teorije da se uklopi nabavka u onaj okvir od pola milijarde(pogledajte samo Rumuniju). Mozda bez ikakvog naoruzanja

om

Max i AL-41F1 ovo je bio komentar za Banja Luku. Nemojte molim vas pa gdje sam ga to pretjerao. Jasno da se vojna pitanja prješavaju u vojnom resoru koje kontrolira ministarstvo obrane čiji je ministar odgovoran premijeru.
Predsjednik je vrhovni komandant u ratu. U miru on je samo fikus ali može u suradnji sa vladom proglasiti ratno stanje. U ratu ima i pametnijih ljudi od tog fikusa koji donose strateške odluke.
Dakle AV nije nikakav Vulinov vrhovni komandant nego mu je to Ana Brnabić tako piše u srpskom Ustavu. E što je Brnabić fikus u Srbiji a AV sve u svemu to je već druga priča. Što se tiće Baraka ta pričaje gotova .Barak je stroj i moćna mašina i sve bi to bilo OK da se Ameri nisu našli pogođeni u toj igri. Pusti, Barak je prokleto dobar stroj i meni osobno je moram priznati pomalo žao.

Be

Ima F5ca u vrhunskom stanju, uskladistenih po Singapuru i J.Koreji….

Ako mene pitate, boljeg i zahvalnijeg stroja za tranziciju na western tehnologiju nema.

Odgovori
mm

Izraelski barak je definitivno bolji od tih f5, izrael je jedina drzava koja je dobila dozvolu da mjenja specifikacije u svojim zrakoplovima

Go

@mmmmax Beduin f5 pominje kao alternativu ovoj propasti oko Baraka. Čitaj malo pažljivije ako kaniš komentarisati.

Be

Mmmmmx,
Neupitno je kako je Burek nekoliko klasa iznad moderniziranih F5 kakve imaju Singapur i J.Korea.

No, upitno je da li HR moze probaviti taj Burek?

Pravo pitanje nije koji je bolji.
Pravo pitanje je koji je probavljiv, ako me razumijes.

An

Najnovija vijest

Amerikanci odobrili

Odgovori
Be

Lose ti to razumjes.

Kratak sadrzaj vijesti:
NATJECAJ JE PONISTEN

ma

A sad malo pažljivije pročitaj, odobren je samo transfer trećoj strani. SLEP Baraka u postojećem stanju i dalje ne dolazi u obzir, uvjet proizvođača je i dalje da se avioni prvo vrate u stanje iz 80tih godina prošlog stoljeća…

mm

Barak ide na izvorno stanje ili ništa. Ako ništa, netko bude morao platiti odštetu, tako je bilo dogovoreno u jamstvu sa SAD. Ali sto podto barak ide i to izvorni oblik, blokade nema kao sto sam i prije pisao. Mediji su napuhavali priču

B

@mmmmax
HR da dobije daleko modernije i skuplje avione od Rumunije koja je neuporedivo vaznija za NATO – Nema sanse. Da ne pricamo o tome da bi onda svi hteli da kupe samo izraelske Barake a ne americke verzije…

mm

Prošlo je, drugi dogovor je da se drugim ugovorom uzme amerićko naoružanje. Bit će to močni avioni. Ugovor se potpisuje do kraja godine

Ba

Svasta ste napisali. Medijima je duznost da stvari dizu u nebesa. Ovdje se radi o Izraelu i SAD. Neupitno ce doci u RH Baraci kakve smo imali na natjecaju. Upgradani do bola da se i amerima vrti u glavi. Problem koji nije problem ali neki ga zele predstaviti senzacijom. Administrativna stvar. Treslo se brdo rodio se mis.

Odgovori
Be

Barba, neosporno je da ti, kao i povjerenstvo (a i cijelo drustvo) ne razumjete iscitano i podcijenjujete korporativne standarde.

U startu ove price sam trubio kako nas sustav nije dorastao izazovu za prozvakati ovu pricu, sto se sad zorno dokazuje.

Get real, not gonna happen.
U ovoj prici „lako cemo“ mentalitet je itekako otegotna okolnost.

Iz ovog fijaska, a bit ce fijasko, se ima itekako puno toga za nauciti.

Pe

Nije da sam nesto preterano pratio proces ali koliko vidim, nije samo administracija u pitanju, nego je ocigledno da je problem komercijalne i tehnicke prirode.
Menio je prosto fascinantno koliko se vas MORH i Ministar pa i premijer ponasaju nonsalantno tipa kao mi nismo nista krivi…kao da je najbitnije ko je kriv, a o bahatim izjavama da ne komentarisem, ono tipa ‘nismo obavjesteni’..itd.
Izgleda da je neka ‘mutljavina’ u pitanju. Ako se ispostavi kao tacno da vam je ponudjeno bilo novih 8 F.-16V za 400mil dolara, onda je komentar svaki suvisan.

Ba
ma

A sutra u novinama novi naslov koji demantira današnji :)
Ovo ce biti kradja stoljeca, baš me zanima ako baraci dođu i za 5-6 godina (kad budu stari 40 godina i neotplaćeni) više nijedan ne bude u operativnom stanju (jer HRZ nema resursa da održava 40 godina stare F16 o kojima nezna ništa) koji će onda biti izgovor…

Ba

Ajde Beduin ostavi se ti sustava i mastarija. Svakako priznam da si mastovit. Cisti administrativni trenutak koji ce biti rijesen i nema nikakve veze sa RH ma koliko god ti to potencirao i iz kojih razloga. U danasnjem vecernjem je sve razjasnjeno i Baraci dolaze onakvi kakve smo i narucili. Do novr godine. Ti imas veliku potrebu napuhavati stvari na temelju kojekakvih medija. Defender je krivo govotio i za kiowe
Nemoj vise dezinformirati ljude na ovom odlicnom portalu. Znam da ti je to hrana ali nadji drugi hobi.

Ba

Perica
Nikada nam nije bilo ponudjeno novih F 16 V za 400 mil$. Neznam od kuda vadite te neistine. Jednostavno nema muljavine i najjednostavnije treba prihvatiti istinu da je to administrativni protokol SAD i proizvodjaca. Izrael raspolaze sa velikim brojem F 16 i daljnja prodaja moze ugroziti interese LM a inzeres za iste je pokazala Rumunjska i Bugarska. To je sve. Vrlo jednostavno.

Ba

Max
OSRH prelazi na zapadnu tehnologijiu i imamo primjere da to bezbolno po svim standardima radi. Da bi dobio odgovor na tvoje sumnje moras citati uvijete pod kojim se odlucilo za Izrael. F 16 nije nikakva tabu tema ako te uce najbolji – Izrael. Na to su se obvezali. Dakle, ne treba te brinuti nas prelaz na F 16 za kojega ugovorno i planski uvodimo u sustav. To su napravili i Rumunji, Poljaci,… a isto tako ce i Hrvati.

su

Pa malo razmislite:

Pa zasto bi LM obnovio zmaj (to ti je ona limarija), za 0 kuna, a Izraelci ostavili svoju elektroopticku tehnologiju (to se danas tako zove – a to je snzori, kontrola, komunkacija sustava) sa sitnim modulom koji prica sa NATO sustavom?

Be

Barba, ajd se javi iza nove godine…..

A to sta pricaju/pisu/najavljuju ce ti izgledati ovako:
1. Vracanje na tvornicke postavke
2. Izvoz iz Izraela u HR aviona u stanju kakvi su i dosli u Izrael
3. Neki buckuris o dovodjenju aviona na neki standard u Hrvatskoj o Hrvatski trosak…….
U ovoj opciji nema govora o 500 milki

Druga opcija ti je sto ce Ameri ponuditi avione s boneyarda u Arizoni koji ce biti dovedeni ja standard Block 50/52.
Avione ce donirati a dovodjenje na Block 50/52 masno naplatiti.

Barba moj, tako ce ti to biti…….

U svakom slucaju, 19desertman78@gmail.com pa se javi po okoncanju ove sapunice.

Ba

Max
Za sve postoji pocetak. U ovom trenutku neznamo nista o F 16 ali on nije nikakav tabu. I drugi u svijetu ga imaju u svom naoruzanju. I Poljaci i Rumunji su poceli od nista. Za razliku od njih mi imamo najbolje koji ce nam prenijeti znanje i iskustvo. Nikada nije ponidjen F16 V hrvatskoj 8 kom za 400 mil$. Na otvaranju ponuda su bili iz vise ministarstava kao i drzavno odvjetnistvo. Sve je transparentno i cudi me da govoris takve stvari. OSRH su vec uspijesno savladale prijelaz na zapadnu tehnologiju. Da podsjetim: osrh u svom naoruzanju vec ima npr AGM 114 hellfire itd. Sve dalje je rijesene ugovorom sa izraelom i stvari su poznate. Ne umecite RH u administrativne szvari SAD. RH nema veze sa time ali kako god; biti ce sve rijeseno. Baraci dolaze onakvi kakve smo i htijeli.

Pe

Iz tog clanka u VL je jasno da je tehnicki problem prisutan, a to da ce problem biti rijesen u nastavku teksta to tek nije jasno kako…nego pisi sto se svidja masi…bezveze clanak! btw: I nije samo softwer u pitanju.

Be

Barba…..HR nije napravila domacu zadacu na zadovoljavajuci nacin.
Tocka.
Nema dalje.

Be

Barba, kakve ja veze imam s odnosima HBO i Saudijske Arabije?
Nikakve.
Ja kupio HBOgo paket, uredno sve platio i corak.
Ne mogu gledati u Saudiji.
Tko je kriv?
Saudija, HBO ili ja?

Ze

@Barba
Clanak koji navodite govori da SAD odobrava prodaju samo ako Izraelci izvade iz aviona sve sto su naknadno ugradili. Pred kongres ide samo prijedlog za prodaju aviona u stanju u kakvom su i prodati Izraelu.
MORH navodno takve F16 ne zeli.
U drugom dijelu teksta neki „strucnjaci“ smatraju da se iz aviona ipak nista nece cupati?
Zanimljivo je procitati i komentare na text i otkriti krivce za ovu zavrzlamu a to su surprise, surprise – Srbi 😃😂🤣

Be

Nema tu zavrzlame.
Vrhuska oko Krsticevica nije na visini zadatka koji su pred sebe postavili.
Prekomplicirana je ovo prica za klasicno „lako cemo“ promisljanje.

Pe

To za ponudjeni F-16V je pisao Denis Kuljis u svom clanku…eto odakle info..a ako on siri neistine..?..zato sam rekao ako je istina. Btw…vi samo nemojte reci da je trecerazredan novinar…jer izgleda da je bilo nekih stvari u izboru nelogicnih.

Pe

Beduin

Sve je dogovoreno. Nece se nista vaditi iz Baraka. Dolaze tocno onakvi, kakvi su bili u ponudi. Hrvatska ce morati poslije uzeti cijeli paket preciznog naoruzanja za Baraka tipa zrak-zemlja od Amerikanaca, da bi i oni nesto mogli zaraditi na ovoj prodaji. Problem je bio kada su Ameri vidjeli da je na avionima izraelski softver, te bi Hrvati mogli kupovati od Izraela alternative koje su jeftinijie od americkih. To je sada rjeseno.

ma

Tako je Perica.
Bit će to moćni zrakoplovi kad dođu u Hrvatsku, jos Hrvatska mora unaprediti protuzračni sustav (pzo) . Planovi su da se od Izraela kupi spyder, sve je stvar dogovora.

Vl

Beduin, al su ti baš „legli“ ovi branitelji ministra vojnog Hrvatskog.
A lepo si ranije pisao da od ovog posla nema ništa i da će se Hrvatska propisno obrukati. Gospoda su te je napadala i govorila da si plaćen od strane Šveđana da unosiš nemir među pristalice Bureka.

Be

Ne kuzim to inzistiranje na prici koja je unaprijed bila osudjena na propast.

A lijepo sam govorio sto i kako ce se dogoditi od dana 1.

Zo

Poslovicna samodopadnost, arogancija i samoljublje s one strane. Ako i dobijete ono sto ste izabrali dobit cete ih detaljno ocerupane, na nivou s kraja osamdesetih sve da ugradjenim kazetofonima i soundtrackom iz top guna. 😂 za ovo zadnje se naravno salim ali ako budete imali srece i to jako puno bit ce na standardu rumunskih f-ova i to je to. Koliko vas ozbiljno uzimaju i Izraelci koji su vam ponudili to sto su ponudili znajuci da ne postoje sanse da Ameri to ikad odobre a koliko i Ameri kad vama kao „glavnom strateskom partneru“ to blokiraju sve govori. Realnost je jedno a umišljaj nesto posve drugo.

Odgovori
om

Zoran Vu , Ništa nitko neće očerupati ili Barak 2020 ili ništa,tako je predviđeno ugovorom. To je stav hrvatske vlade i MORH i oni su tu vrlo jasni, čitaj. Znači sva elektronička oprema i sve nadogradnje moraju biti gore to je bio uvjet, plus SLEP da se taj zrakoplov kupi i naravno inicijalni set izraelskog naoružanja.
Baš ti je jadan post i govori više o tebi nego o onome što si htio reći.
Što si ti sve ovdje nadrobio kao da su ti upravo sve lađe potonule.

Zo

@omni
Ne brini ti za moje ladje ni sad ni nikad. Vase se „ladje“ tamo ozbiljno ljuljaju a da nisu ni zaplovile i pretvaraju u ozbiljnu sprdacinu. A te „ladje“ su vase su koliko i f35adir otprilike ako cemo realno. Pre nego pocnes bljuvati vatru ti citaj pazljivije medije, sto vase sto americke. To sto si mi post nazvao jadnim govori samo o tebi, o meni ni sekunde. Jadni su oni koji maltretiraju ovaj sajt sa komentarima slicnima tvojim i hvaljenjem s necim sto je sad ne daleko od vas vec sve dalje i dalje od vasih aerodroma. Stvar od pocetka smrdi a vi ste navalili sa svojim „strucnim“ komentarima, pricama koje graniče sa blago rečeno stadionskom atmosferom na ovom portalu „mi ovo, mi ono, nama baraci, vama ruska krama“. Ponavljam, da vas zarezuju koliko ste si umislili imali biste bar ugovor potpisan a imate jedno veliko nista. Ameri i izraelci ce se dogovoriti nema sumnje, spomena nevredna boranija ste vi da bi napravili neki stvaran problem njima. Ili bilo kome. Problem imate vi jer ste u umisljaju da vas se nesto bitno pita. Mogu ministar Ugroza i šef mu pricati vama i slicnima u fazonu mi zelimo to, mi ne odstupamo i sl gluposti. Istina je da cete biti dovedeni da birate izmedju onog sto je nekad u nekom obliku bio barak i niceg i to je to. I iskreno, volio bih ja da dobijete tih 12 baraka u paketu u kojem ih trazite. Nama u Srbiji i meni ni iz djepa ni u djep. Neke druge kontekste necu ni spominjati jer sajt nije humoristicnog tipa. U zdravlje.

In

Ali tebi ide iz dzepa.
Ako ti to nije jasno…..imas veliki problem s kojim ja/mi nemamo nista

mr

Ovo sa baracima prerasta u špansku seriju. Nema ko u Hrvatskoj ne komentariše, a vrhuška se zaklinje ili barak ili ništa. Evo, ja laički pretpostavljam da Hrvatska kao sveži i nedovoljno provereni saveznik u blizini Srbije, neće dobiti sve ono što imaju, ili su omali baraci u službi kod Izraelaca. Suviše je to vruće za novopečene saveznike.

Odgovori
an

Za Zoran Vu

Ma nemoj molim te .Evo ti i najnovija informacija iz State departmentana žalost tebi i tebi sličnima—Plan State Departmenta: Rješenje do Nove godine. Hrvati, bit ćete zadovoljniŽelimo da Hrvatska dobije izraelske zrakoplove. Stojimo iza dogovora, nikad ga nismo blokirali“To dokazuje da mislimo ozbiljno. Imamo plan kako riješiti ovu situaciju i smatramo da će sve tri strane biti zadovoljne
Dolazi traženi zrakoplov na razini modernih inačica F-16.Lockheed Martin mora odraditi SLEP program produljenja životnog vijeka avionima Barak da bi RH dobila jamstva i certifikate i za trup, motore i softver za letenje. Svima je jasno da je vraćanje Baraka u prvobitno stanje aviona – praktički neizvedivo pa neće ni biti “čupanja sustava”.itd itd

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/plan-state-departmenta-rjesenje-do-nove-godine-hrvati-bit-cete-zadovoljni-1288627http://www.vecernji.hr

Odgovori
ma

svaka čast.- Ništa se ne skida, sve ide u izvornom Barak 2020 obliku :)

Be

Dobro me sad iscitaj, bit ce jedan od ova 2 scenarija:
1. Iz Bureka ide sve Izraelsko van. Tako ogoljeni dolaze u Hrvatsku. LM vrsi nadogradnju na Block 50/52 uz transfer tehnologije bez ikakvog paketa odrzavanja. LM zaradjuje na odrzavanju.

2. Ameri uljecu s donacijon s boneyarda. Upgrade na Block 50/52 koji ce kostati, gle cuda, 500 milki $.

A prilagodba infrastrukture, simulatori o stali palci….to jos extra.

No, to nije sve.
To su i Svedi…….dobit ce ova prica jos i sudski epilog.

No, neka pticica sa grane mi kaze kako su se Izraelci malo preracunali.
Tako da mislim kako ce tu biti svega.

Da sam na mjestu Krste, vec bi bio na putu u Singapur i J.Koreju.

Vl

Upravo tako Beduin.
Ameri su vrlo jasno stavili do znanja, kako teče prodaja njihovog oružja kada se prodaje od prvog kupca (izraela), narednom (Hrvatska). Danas je i Amarički ambasador u Hrvatskoj potvrdio da je već odavno objašnjeno Izraelu i Hrvatskoj kako treba prodaja da teče.
E sada, ko se pravi lud a ko gluv u čitavoj priči, tek treba da se utvrdi…

Vl

Jedno pitanje za Beduina:
Da li je moguće dovođenje zmaja Baraka na stanje od pre 30 godina (možda je bolje reći kasapljenje ojačanja)?
Ipak je toliko prepravljen da bi mogao da nosi težinu aviona 30% veću od originalne. LM sigurno neće prihvatiti da radi SLEP na takvom zmaju.
Sve ostalo se da izvaditi i prepakovati (motor, radar, elektronika, hidraulika) ali za zmaj?
Ipak si profesionalac u ovoj oblasti pa više znaš od nas amatera.

Be

Vlad,
Naravno kako je moguce.
No, ima li smisla???

Nema smisla jer HR odustaje od deala s Izraelcima.
Ali opet grijese, umjesto da raspisu novi natjecaj, idu na deal s Amerima.
To pak Svedima otvara prostor za sudski manevar.

Ba

Jucer emisija. Nema scenarija od kojekakvih mastovitih. OSRH dobiva f 16 barak kakav je i bio na natjecaju. Izraelska tehnologija koja ce se fiktivno vadit. Samo upozorenje Izraelu i drugima koji imaju interes za barake. THE END

https://vijesti.hrt.hr/477821/otvoreno-sto-je-sporno-u-nabavi-izraelskih-vojnih-zrakoplova

Odgovori
ma

Sve do sutra kada ce izaci nova vijest da se sve vadi i platit cemo dodatno amerima SLEP za vracanje u stanje iz 80tih godina prošlog stoljeća kada su i proizvedeni. Bar će biti dobri za muzej.
THE END

ma

max smiri se, uzmi lijek .
Ništa se ne vadi, ugovor se potpisuje prije nove godine u ugovoru je sve jasno istaknuto da se ništa ne vadi, Barak na izvornom obliku samo se dodaje NATO radio stanica i to je to. NIšta se ne vadi.

Više brini za mig29, trenutno su modernizirani na SD standard i upitno je hoće li uopče ici na SM ili neka varijanta SMT o kojem se prića. Moguće je da niti neće biti modernizacije.

Ba

Max
Jedini relevantni podaci su izvor OSRH a ne stampa na koju se ti pozivas. Mislim da su vrlo kompetentni govorili u jucerasnjoj emisiji a svakako je nacelnik OSRH. Neznam zasto pricas svoje imaginacije i iz kojega razloga. Nemas nikakav izvor niti si blizu njega. Samo radis nepotrebnu smutnju. Sve je stvar SAD i Izraela a preveliki su saveznici ali i korisnici zrakoplova LM. Dolazi F 16 Barak upravo onakav kakvoga nam je Izrael i ponudio. Vrlo opasan zrakoplov.
THE END

ma

Barba bas si našao izvor režimske televizije kod kojih gostuju podguzne muhe vlasti. Svi ti ce mahati repom stagod im ameri/izraelci uvale, na štetu svih nas. Znam da ćete isto tako gorljivo braniti nabavu kad za par godina 40godina stari otpad bude prizemljen, a do tada ce MSAN kriminalisticka hobotnica već izvuci i dvostruko od navedene cifre nabave.

з

ааааа па не може то тако лако ипак је то 5+ генерација…….

Vl

Meni stvarno nisu jasni neki komentari iz komšiluka po pitanju kupovine aviona F16 Barak.
Koliko sam razumeo Amerikance (a bili su vrlo jasni), po njihovim zakonima svaka vojna oprema koja se proda jednom savezniku, pre prodaje drugom, mora biti vraćena u izvorno stanje. Dakle, redosled poteza je sledeći:
Avioni se moraju vratiti u stanje od pre 30 godina tj na nivo F16 C/D blok 30. To znači da se mora skinuti motor i staviti originalni, Izraelska elektronika ide napolje, mora originalna, mora Izraelski radar napolje, ide unutra originalan, mora stajni trap biti vraćen na izvornu varijantu, i na kraju, mora zmaj aviona biti vraćen u originalno stanje (e tek bi to voleo da vidim tj. kako će da kasape zmaj aviona). Dakle, avion sa 9 i nešto tona mora da smrša na 7 i nešto tona.
Ako Izraelci uspeju da nađu originalne delove, ako se uspeju uraditi svi radovi tj. ako uspeju na neki volšeban način Barak vratiti na blok 30, sledi prodaja Hrvatima. Zatim Hrvati ugovaraju sa LM SLEP program uz ispunjavanje uslova koje LM propiše. Po završetku SLEP programa (sada na već Hrvatskim avionima), sledi ponovno vraćanje F16 blok 30 u Baraka. Znači sve što sam ranije napisao, samo obrnutim redosledom.
Da li vama ovo izgleda izvodljivo?
Mislim da će Hrvatska ipak da traži drugi avion…

ma

Barba evo kao sto i rekoh stigao je novi obrat u slučaju MSANove namještene nabave Baraka:
“Vlada predsjednika Trumpa želi odobriti sporazum do kraja ove godine, ali je uvjet za to da Izrael ukloni svoje sustave koje su instalirali u avione”, piše Barak Ravid, novinar izraelskog Ch 10, koji je prvi objavio informacije o sukobu SAD-a i Izraela. Jel sad THE END?

Be

Barba, ne zavaravaj se.

Be

Barba, ako mislis da ce Ameri (LM) dozvoliti Izraelu da zaradjuje na njihovu IPu, varas se.

mi

a daj link na te novosti!!!!

su

Ako netko zna citati prica ide ovako:

Tamo nekad davno SAD je ljepo rekao „a sta ce vama avioni?“. Mala zemlja u kojoj ako pritisnes gas na autu zavrsis preko granice (pa pomislio sam na Sloveniju, my bad).

Onda je za seficu bez ovlasti dosla moja susjeda (ja sam Grobnican, ali geografije radi se o cca 300 m) ona je dobila svoj posao zbog toga sto se skolovala u USA.
E onda paralelno dolazi predcenik iz sjevernih krajeva Evrope (to je ono odmah poslje fakulteta bez rata) koji voli marakesh, junkera i stipanje po zadi. Sin sefa jednog otoka.

Pa zakljucak ove price je:

Pa sta ce vam ti avijoni.

Odgovori
su

Pa ponavljam jer mi je pao sistem.

Danas se kao odrzava sastanak vijeca za nacionalnu sigurnost kod kolinde (koja je uhvatila vremena izmedju svojih putovanja). Jedna tocka ce biti F16.

Kako je to slozio general krsticevic, koji ne moze sloziti jednu suvilu recenicu iako je bio direktor King computersa poslje rata (vladini poslovi ko u prici) i sada citam da imaju slicno u regionu, onda se postavlja jednostavno pitanje:

Pa zasto bi ameri (LM) dozvolili da ti imas vrhunku tehnologiju bez naseg interesta.

Drugim rjecima, trenutni lokalni MO je vrhunski idiot i sitni lopov.
a to postavlja pitanje o njegovom sefu.

ma

MO nije samo sitni lopov, MSAN/King su postale institucije za izvlačenje ogromnog kapitala iz države. Nema vise državne firme i institucije kojoj oni ne prodaju softver (većinom fiktivni) za visemilijunske mjesečne iznose, a to se dešava u stotinama slučajeva pa ti zbroji. A sad su počeli dobivati razne obrambene ugovore (IT firma?) i još ce servisirati F16?!? Meni isto djeluje nevjerujatno da je ispred takve koruptivne hobotnice (najveće ikad u hr) jedan Krstičević koji neznam dvije rečenice složiti, pa mogu samo pretpostaviti da je on samo maska.

su

‘Vjerujem da ćemo uskoro moći odobriti prodaju F16 Hrvatima’
Petak, 14. 12. 2018 u 14:03, izmjena prije 47 minuta

Vise:
https://m.24sata.hr/news/vjerujem-da-cemo-uskoro-moci-odobriti-prodaju-f16-hrvatima-604847

Cega?

Odgovori
ma

Američki veleposlanik o avionima: Već 2 godine objašnjavamo Izraelu i Hrvatskoj.
Znaci, ne samo da je namješten natječaj (premijeru izleti ishod prije kraja natječaja, napisani uvjeti za rabljene avione, eliminirani koreanci koji su nudili najveći offset, povjerenstvo koje izračuna da je jeftinije održavanje 40godina starih aviona nego novih), nego sad ispada da su cijelo vrijeme bili obaviješteni da se avioni za koje su namjestali nabavu moraju vraćati u stanje iz 80tih godina prošlog stoljeca?

Odgovori
su

Dakle radi se o sledecem:

– moze nositi sve Izraelske i Americke rakete zrak – zrak
– ima Izraelski sistem ciljanja
– moze koristiti Izraelske rakete zrak – zemlja, a i Americke
– LED displeji u boji ukljucujuci i pilotski sljem
– radar za 300 km
– sistem za elektronicko ometanje svega sto leti
– sistem za ometanje detekcije

Odgovori
Ma

A otkud Hrvatska zna da avionima zaista moze da se produzi resurs? Sta ako recimo ameri krenu da rade taj program dodavanja sati i recimo ispostavi se da 5 od 12 aviona ne mogu da lete dodatnih 3000 sati zbog sta znam, strukturalnih problema u zmaju ili zamora materijala? Mislim ipak je to Izrael budzio, na slikama se vidi da tu nesto nije u redu, avioni izgledaju kao mazge, ono kao kad neko na Yugo pozadi zavari lim pa napravi od njega karavann. Interesantno je takodje zasto Hrvatska insistira da kupi avione sa 100% svim izraelskim sistemima, Baraci su nabrijani da teroriziraju susedne zemlje, nose jako mnogo oruzija za dejstva po zemlji. Hrvatska ce ove avione da koristi za air policing. Koja je logika imati tezak, preradjen avion za taj posao? Ja ne vidim koga bi Hrvati i zasto gadjali na zemlji. Mozda jedino ako krenu da ispravljaju granicu na Dunavu. Srbija je u drugacijoj situaciji, njoj bi Barak mnogo vise odgovarao jer ima „Zapadnu obalu i Pojas Gaze“ na jugu a ni „Sirija“ na zapadu nije iskljucena. Mig-29 je tu potpuno nefunkcionalan.

Odgovori
Be

Ajd da se ne lazemo puno a ni samoobmanjujemo.
Bez daljnjega, Burek je vrhunski stroj.
Da, vremesan ali s dovoljno potencijala za HR potrebe.
No, od generalno dobre ideje do zavrsne realizacije je dug i trnovit put, posebno kad se loptamo u trokutu.

Da je ovaj deal obavljen tiho, u izravnoj pogodbi s Izraelom, vjerojatno bi tekao bez nekih prepipetija.
No, netko se isao praviti pametan, transparentan i sve sto ide s time.
No taj netko je previdio puno stvari.
Taj netko je morao znati kako ta prica nece proci neopazeno kod drugih potrebitih zrakoplovstava.
Taj netko je morao pretpostaviti kako LM nece gledati blagonaklono kako IAI zaradjuje na njihovu poklonu.
Ako ova prica prodje onako kako se svi nadamo da hoce, ja osobno ne vjerujem u to, Izrael ce biti spreman na trzistu ponuditi poprilican broj Bureka na kojima LM nema nikvu zaradu.
LM to nece dopustiti.
LM je krenuo kociti ovu pricu i tjerati na svoj mlin.

Nema tu puno emocija….it’s business as usual.

Ponavljam, ova prica nece imati epilog kojem se u HR nadaju.
HR je sama kriva zbog situacije u kojoj se nasla.

A ljepo sam mu govorio……put Singapura i J.Koreje po respektabilne 5ce.
Naravno, F5 nije Burek…..ali bi zadovoljio kratkorocne HR potrebe (sljedecih 10 godina).
F5 je zahvalna platforma koja bi omogucila bezbolnu tranziciju na western tehnologiju.

Puno toga sam ja pricao, i dalje pricam….ali tesko je sa zidovima pricat.
Nakon nekog vremena postanes frustriran.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Cinik na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Istorija se ponavlja, početkom 20 veka u Kraljevini Srbiji je bila velika debata oko nabavke novih topova za srpsku vojsku, u igri su bili Krupp, Škoda i Francuzi i izbor je pao na francuske Schneider topove i ispostavilo se da je to bio pun pogodak i sa tehničkog i sa vojnog i sa političkog stanovišta.…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Petrovic Dusan Rusija je uz sankscije razvila i zapocela serijsku proizvodnju Su-57 i Ohotnik S70 koji su letelice potpuno nove generacije koju nijedna Evropska zemlja nije do sada razvila i isti jos uvek modernizuju svoje avione iz Osamdesetih kao sto su Rafal i EF2000. Uz to lako pravi moderinizovane Suhoje 35/34/30SM isto kao sto i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Su-35 ima 70% zapadnih delova :-) izuzetno precizna procena jednog ovdasnjeg "eksperta", proroka, i "obozavaoca" ruske vojne opreme. Boze me sacuvaj. Sve sto valja iz Rusije je zapadno, a sto ne valja je 100% rusko. Znaci ruka vojska je bar 70% super po tebi :-) ..Eto kad se zezamo vec...:-)

13. Apr 2024.Pogledaj

Feline na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

@Aleksandar O kakvim to “domaćim zadacima” i “ocenjivanju” je reč? Pa još i “mi govor”. Takva frazeologija je prvo dovela na vlast AV a sve vreme ga održava u sedlu. Biće Rafali, F16 nije dovoljan dobar, niti je u ponudi.

12. Apr 2024.Pogledaj

Gandalf na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Srbija 70 % nabavlja od sopstvene proizvodnje. Stoga nam u dođe jeftinije. Srbija proizvodi sve osim aviona lovaca i dalekometnog i srednjeg PVO. Vi nabavljate strano i skuplje. Tako da tvoja ekonomska analiza je dostttttta netačččna.

12. Apr 2024.Pogledaj