BEG airport status
Najzanimljivi detalji parade pobede u Moskvi, premijera Su-57 i MiG-31K Armijska avijacija je bila zastupljena s četiri formacije u kojoj je letelo 17 helikoptera.

Najzanimljivi detalji parade pobede u Moskvi, premijera Su-57 i MiG-31K

Grandiozna vojna parada povodom 9. maja Dana pobede u Drugom svetskom ratu održana je tradicionalčno i ove godine na Crvenom trgu u Moskvi. Kao i skoro sve parade do sada i ova je donela novosti kada je u pitanju vojna tehnika a na njoj je učestvovalo 13046 vojnika, na nebu se moglo videti 75 aviona i helikoptera dok je u mehanizovanim kolonama prošlo 159 jedinica vojne tehnike različitih tipova i namena.

Događaju je između ostalih prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se nalazi u višednevnoj poseti Rusiji a od ostalih zvanica zanimljivo je da je tu bio i premijer Izraela Benjamin Netanjahu. Parada dolazi odmah nakon ponovnog izbora i stupanja na dužnost predsednika države Vladimira Putina na kojoj će ostati 2024. Takođe ova manifestacija dolazi u teškom vremenu za Rusku Federaciju koja se nalazi pod sve ozbiljnijim ekonomskim sankcijama zapada a one su značajno uticale na to da se prošlogodišnji vojni budžet smanji za čak 20 procenata.

Odeljenje desantno-jurišnih helikoptera Mi-24P. U daljini se vidi formacija “taktička grupa“ sastavljena od 4 Su-34, dva Su-35S i 4 Su-30SM / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Svakako je za mnoge najzanimljivije i najatraktivnije bilo iznad Crvenog trga, u 17 formacija nalazilo se   75 vazduhoplova. Naleti su započeli preletima helikoptera, ovoga puta viđeno je svega 17 helikoptera Armijske avijacije, vođeni teškim transportnim Mi-26 preletela su prvo 4 srednja transportno-borbena višenamenska Mi-8AMTŠ, nakon čega su usledila 4 borbena Mi-28N, 4 borbena Ka-52 i 4 desantno-jurišna Mi-24P.

Od aviona prvu grupu je činio jedan strategijski bombarder raketonosac Tu-160 koga su pratila 4 srednja bombardera Tu-22M3. Iza njih su se nalazila tri teška transportna aviona Il-76MD koji čine kičmu transportne avijacije Rusije. Zatim smo imali prilike da vidimo tri strategijska bombardera raketonosca Tu-95MS s potkrilnim nosačima novih krstarećih raketa tipa H-101 i H-102.

Simulaciju pretakanja goriva u vazduhu pokazale su posade letećeg tankera Il-78M i strategijskog bombardera Tu-160, nakon kojih su preletela 4 aviona MiG-29SMT (9.19R), MiG-29UB i MiG-29UBM (9.53R) a odmah iza njih i 4 taktička izviđača Su-24MR i bombardera Su-24M. Potom smo videli i odeljenja odnosno kako to Rusi kažu ’’zvena’’ od po 4 modernizovana lovca-presretača MiG-31BM i taktička bombardera Su-34.

Prvi put na paradi su preleteli avioni Su-57, na fotografiji prototip T-50-4.

Iznad centra Moskve su prvi put na paradi pobede preletela dva prototipa (T-50-4 i T-50-5R, ev. Broja 054 i 055) ruskog višenamenskog borbenog aviona Su-57 (T-50 PAK-FA) u kako se smatra novoj tzv. digitalnoj šemi farbanja ovog tipa aviona u VKS Rusije.

Potom je nastupila već mnogo puta viđena tzv. ’’taktička grupa’’ koja je ovoga puta bila sačinjena od 4 taktička bombardera Su-34, dva višenamenska borbena aviona Su-35S i 4 višenamenska borbena aviona Su-30SM. Usledio je zatim takođe tradicionalni prelet mešovite grupe ruskih akro-grupa ’’Striži’’ s 4 MiG-a 29 9.13 i UB i ’’Ruskih vitezova’’ s 5 Su-30SM u dobro poznatoj formaciji “Kubinski brilijant“. Takođe već dugom godina ustaljen bio je i prizor formacije od 6 jurišnika Su-25BM i UB koji su generatorima formirali dimni trag u bojama ruske zastave.

Dva MiG-a 31K naoružanih raketama “Kinžal“.

Još jedna od većih novina i atrakcija ovogodišnje parade je i prelet dva borbena aviona MiG-31K koji su nosili po jednu hiperzvučnu raketu vazduh-zemlja (more) nazvanu ’’Kinžal’’ za koju se pretpostavlja da joj je oznaka H-47M2. To je bilo prvo javno prikazivanje ove rakete kao i nove varijante lovca-presretača MiG-31. Par dana pre parade zvanično je saopšteno da se na dežurstvu, u okviru državnih ispitivanja nalazi 10 MiG-31K za koje od ranije znamo da se nalaze u Južnom vojnom okrugu na aerodromu Privoložskij.

Jedna od dve varijante bespilotnog helikoptera “Katran“.

Centralnim moskovskim ulicama prošli su i drugi vazduhoplovni i PVO sistemi koji su izazvali veliku pažnju. Bilo je i prvih pojavljivanja tehnike Kopnene vojske. Premijeru su imala dva tipa bespilotnih letelica, jedna klasična taktička BPL tipa ’’Korsar’’ koja može biti naoružana novim ruskim malogabaritnim ubojnim sredstvima i protivoklopnim raketama a čija su državna ispitivanja završena skoro, kao i jedna dve verzije bespilotnog helikoptera ’’Katran’’ koji takođe može biti naoružan.

Od PVO sistema nije viđeno ništa novo, bili su prisutni artiljerijsko-raketni sistemi 96K6 ’’Pancir-S1’’, laki mobilni raketni sistem Tor-M2 kao i varijanta Tor-M2DT namenjenog upotrebi na Arktiku, lanseri srednjeg mobilnog raketnog sistema 9K317 ’’Buk-M2’’ i lanseri raketa sistema velikog dometa S-400.

Što se tiče tehnike Kopnene vojske i tu je bilo sistema koji su prvi put prikazani na ovaj način. Pažnju je privuklo oklopno borbeno vozilo za podršku (BMPT) tipa ’’Terminator’’ naoružanog s dva topa 2A42 kalibra 30 mm s ukupno 900 granata, spregnutim mitraljezom PKTM kalibra 7,62 mm s 2000 metaka, 4 protivoklopne rakete 9M120-1 ’’Ataka’’ i dva bacača granata AGS-17 kalibra 30 mm sa po 300 granata.

Uran-9, jedno od dva gusenična bezposadna vozila prikazana na ovogodišnjoj paradi.

Prvi put su pokazana i gusenična bezposadna robotizovana vozila Uran-6 i Uran-9. Prvi je namenjen za razminiravanju i čišćenju terena od opasnih materijala i već se, po rečima Ministarstva odbrane, dobro pokazao u takvim zadacima u Siriji, i to u reonima Palmire, Alepa i Der-E-Zora. Vozilo poseduje 4 kamere što mu omogučuje vidljivost od 360 stepeni, može se upravljati na daljini od jednog kilometra, izdržava eksploziju 60 kg TNT-a a može uništavati eksplozivna sredstva koja imaju do 4 kg TNT-a. Brzina prilikom radar je dva do 5 km/h.

Uran-9 će se koristiti za podršku pešadiji, to je višenamensko daljinski upravljano vozilo a za različite zadatke je naoružan automatskim topom 2A72 u varijanti ABM M30-M3, spregnutim mitraljezom PKTM kalibra 7,62 mm, 4 protivoklopne rakete 9M120 ’’Ataka’’, 6 bacača raketnog sistema ’’Šmelj-M’’. Opciono vozilo može dobiti i 4 lansera raketa sistema zemlja-vazduh ’’Igla’’ ili ’’Verba’’ kao i 6 raketa protivoklopnog sistema 9M133M ’’Kornet-M’’. Ovim vozilom se može upravljati na daljini od tri kilometra a sistemi na Uranu-9 imaju mogućnost otkrivanja i uništenja ciljeva na daljinama od tri do 6 kilometara. Ovaj sistem je takođe isproban u pravim borbenim uslovima u Siriji.

Video parade ruske televizije NTV:
 

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ne

Huh…impresivno.
Sve ovo uz – 20 % manji vojni proračun. Di bi Rusima bio kraj da imaju snagu ekonomije jedne SAD a s kojom se vole uspoređivati.

Pretpostavljam da će se razviti zanimljiva “pro et contra“ rasprava.
S jedne strane ljubitelji ruske tehnike,s druge znalci o svem zapadnom.

Odgovori
Me

Sa smanjenjem od 20 % ruski vojni proračun je pao ispod njemačkog, a Njemačka ima hrpu problema s osnovnim održavanjem, naročito podmornica.
Osobno sumnjam da razlika u plaćama može pokriti troškove pustih razvojnih projekata.

kh

Sa povecavanjem finansija raste i neefikasnost.
Da rusi imaju budzet ko ameri jednako bi bili neefikasni.

@medo
Svakako da ce se predomisliti kada procitaju komentar mede s mora, jer o tome nisu mislili ranije…

А

Пад буџета је више од пада/ниске цене нафте него санкција ал то му дође везано. Радни сат у Русије је нижи него у Немачкој па мањи и трошкови. Није баш меродавно поредити тек тако буџете. Питање је шта ко може да купи за те пара у својој земљи.

Ro

Ukusi mogu biti različiti, ali dostupnost informacija drastično olakšava poziciju preferiranja zapadne tehnologije jer je uz brutalan marketing imala borbeno dokazanu vrijednost. Jednostavno, oružje na zapadu je biznis, dok je u Rusiji to već preko 70 isključivo alat za osiguranje fizičke egzistencije. Ako pogledate tko su najveći (najvjerniji) kupci zapadnog oružja (arapski svijet), te usporedite to s onima koji se oslanjaju na rusku tehniku (nesvrstani), vidjet ćete da su Rusi daleko bliži definiciji slobodnog tržišta, transparentnosti i općenito svega onog što je Zapad predstavljao u svijetu od kraja 2.svjetskog rata do sloma SSSR. Amerikanci su napustili tu poziciju jer ispred sebe više nemaju zatvorenog, paranoičnog crvenog medvjeda već vrlo promišljenu konkurenciju koja im kvari planove u dobrom dijelu planete. Ruse će izmoriti sankcijama, njihova jedina prilika jest ovaj plan kojeg je javno obznanio Putin, da se iz zemlje izvoznice fosilnih goriva i ruda prestruktuiraju u zemlju izvoznicu gotovih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. Ako zadrže svoje najbolje ljude i osiguraju generacijski prijenos velikog znanja koje tradicionalno imaju, mogli bi uspjeti. Znači, moraju kopirati Ameriku ako žele preživjeti u tom klubu.

Ne

Apok

Što Rus može kupit za placu koju zaradi mjesečno ? Dva para Levis traperica plus stan ,hrana i amen.

Baš me zanima koliko zaradi jedan ruski vojni pilot?

Novac je ipak jedan od motivacijskih faktora.

la

@Nenad Pa normalno da ne može kupiti ono što američki vojnik može, zato što ruski vojnik ne širi „demokratiju po svijetu“, kao npr. američki.. Uostalom, američki vojnici i šire demokratiju po svijetu zbog novca, pa nije niko lud ić po planeti, rizikovat svoj život, ratovat po državama koje ne znaš ni na globusu nać. Samo mi reci jednu stvar, šta misliš šta će se desiti kad nestane tih zemalja kojima je potrebna američka demokratija, šta će se desiti sa američkom ekonomijom? :D Ti to naravno znaš, ali se iz nekog razloga praviš glup, druže moj dobri… :D Nemoj biti slijep pored zdravih očiju, znaš šta bi neki dali da ih imaju, vjeruj mi. ;)

Mržnja i zavist nisu dobra za srce, nemoj se više obazirat’ na nas i Rusiju, dobićeš rak ne daj Bože, toliku količinu iskompleksiranosti jedno prosječno tijelo ne može da podnese. :D Šta ćemo bez tebe jbt. :D

Ž

Не знам одакле инфо да је војни буџет Русије у 2017,. био мањи од немачког када постоји податак да је Немачка у тој години издвојила 43 милијарди долара а Русија 55,3 милијарде долара.

Kr

Koliko je komplesasa od rusa ovdje majko ma nemate vi pojma…

Ma

@Nenade komentar Vam je maliciozan i nije na mestu. Ipak nikada ne treba nikoga potcenjivati, pogotovo ne izuzetno uporne i hrabre Ruse. Njihovi vojnici i oficiri su se pokazali kao najžilaviji, najuporniji, spremni na najveću patnju i stradanja. Sa istim takvim potcenjivanjem su gledali na Ruse Napoleon i Hitler, pa znamo kako su prošli i oni i one koje su oni vodili. Spomenuću samo jedan događaj u ratu u Čečeniji- 6. četa padobranaca/ desatnjika Pskovske padobranske divizije (njih 103-ica) je dobilo naređenje da brane kotu 736 do poslednjeg. Napalo ih je oko 2.000 čečenskih pobunjenika. Bez podrške iz vazduha, bez artiljerijske pripreme, ta četa je odbranila kotu sa gubitkom od 97 ljudi pritom su ubili oko 1300 čečenskih terorista. E to se zove HRABROST I HEROJSTVO! Pojačanje im je stiglo prekasno, tek 18č kasnije, stigli su tek da prebroje mrtve i zaviju rane 6 preživelih. Ili u Avganistanu borba 9. čete! Nađite mi jedan jedini primer da se neka Američka, Britanska ili Francuska jedinica u novije vreme tako borila!? Do poslednje čoveka a ne da su se kao curice drale u radio „air support“….

Ne

Lazicdb

Markus

Ne ne ne!

Vi ste moj komentar totalno krivo shvatili. Nikako nisam želio biti maliciozan. Postavio sam pitanje jasno i nedvosmisleno:koliko zaradi jedan ruski vojni pilot? I novac je JEDAN OD motivacijskih faktora.

Mene Rusi ne čine iskompleksiranim. APSOLUTNO NE. To su ljudi koji imaju duše i hrabrosti .

U punom smislu tih riječi. Mnogi u Hrvatskoj simpatiziraju Ruse ,čak velika večina. Putin je suveren kakvih je na zapadu malo,pa skoro ni toliko.
Pogledajte samo Trumpa i njegovu kerefeka – politiku.

Mržnja,zavist i kompleks su preteški pojmovi za mene i širok krug ljudi koje poznajem. Posebno kada su Rusi u pitanju. Tko nam je prodavao oružje za vrijeme rata? U doba kada nam zapadnjaci nisu htjeli prodat ni čahuru,a kamoli metak ?
Rusi. Ukrainci također ali uz dozvolu Kremlja.
I na tome im hvala.
Ne gledajte i ne slušajte naše političare. Ovo vam govori običan hrvatski čovjek BEZ mržnje,zavisti i kompleksa.

Zapadnjaci su takvi kakvi jesu. Profit i samo profit. Na profitu se i temelji zapadna demokracija. To je jednostavno tako. Mi smo se svrstali uz profit-demokraciju i to je naš grijeh a možda i nije. Izabrali smo taj put ma kakav da on bio.

Koliko će to trajati ne zna ni sam Bog.

Ipak,zapad ima svoje interese a imaju ih i Rusi-primjer Sirije,Ukrajne,Gruzije,nekada Kube itd. Tako da je sve to jako relativno.

Na kraju krajeva doba planske ekonomije je daleko iza nas. I Rus voli zaraditi.

Me

@Živojin Banković
Nisam govorio o proračunu za 2017. nego 2018.
U njemačkom parlamentu prilikom izglasavanja proračuna za 2017. se pojavio zahtjev za povećanjem vojnog dijela proračuna na onih famoznih NATOvih 2 %, a kao kontraargument se koristio iznos koji Rusija izdvaja za vojsku („Zašto bi mi ulagali više para u vojsku od Rusa?“). Povećanje na traženih 2 % nje prošlo, ispalo je, ako ne griješim 1,43 %,
Prilikom izglasavanja proračuna za 2018. Njemačka je nešto digla postotak za vojsku (1,56 % ili tako nešto), a sada nešto spominju i ustavne promjene oko toga.
Rusija je najavila smanjenje vojnog proračuna za 20 % za 2018.
Rusija 55,3-20 % < 43+10% Njemačka

Ba

Itekako bitan.

la

@Nenad Pa normalno, svaka velika sila na svijetu ima svoj interes, potpuno legitimna stvar…Mala je razlika u tome što Rusi prilikom sprovodjenja svog interesa, ne ubijaju desetine miliona ljudi na planeti, za razliku od nekog’ jelte.. Gdje ste se vi svrstali, i gdje smo se mi svrstali, govori nešto i o jednima, i o drugima.

Uostalom, vi imate iskustva u svrstavanju medju te vojne saveze, samo nikako da naučite koja je prava strana. :D

Pl

@lazidb
Zar se ne cini da su istok i zapad nakon hladnog rata promenili pozicije? Amerika je tad bila zemlja slobode a SSSR imperija zla danas je Rusija sve vise simbol slobodnog sveta dok se Amerika krece putem SSSR-a ka propasti.

Ma

@ Nenade hvala na objašnjenju, sad se razumemo. Definitvno sam te krivo shvatio. Vidiš iskreno nije mi bilo poznato da ima Hrvata koji simpatišu Ruse, nestvarno mi zvuči zaista.
@Mateus slažem se sa tobom tj sa tvojom analizom. Jedino ne mogu da se složim da u budžetu SRB nema novca za vbr Smerč, ima još kako. Samo pojedinci smatraju da nam nije neophodan vbr takvih kapaciteta, pa gledaju da uštede novac na njemu. Realno dobro bi došlo VS da nabavi 2 baterije tog sistema (12 vozila). Upravo o tome sam govorio pre nekoliko dana, jednostavno ne može sav novac da se uloži u Ratno vazduhoplovstvo, mora dobar deo novca da pripadne i PVO i Kopnenoj vojsci, uključujući raketne artiljerijske jedinice, jedinice veze, oklopno mehanizovane i pešadijske jedinice. Svi moraju da budu opremljeni boljim i savremenijim naouražanjem i vojnom opremom. Po svoj prilici jedino će rečna ratna mornarica da „izvisi“ i neće imati koristi od modernizacija VS.

Ne

Lazicdb

Govoreci o razdoblju od 1990 pa naovamo mi smo se vrlo jasno izjasnili kamo želimo – biti članica EU i NATO a. To smo i ostvarili. To i košta što u novcu,što u naturi jelte 😊😊😊 eto malo šale.

Ne sjedimo na dva stolca i naši partneri u svakom trenu znaju da smo pouzdani i znaju na čemu su kad smo mi u pitanju.

Ono što se događalo za vrijeme WW 2
u fašističkoj nakaradi zvanoj ndh je oduran pečat i veeeliki križ koji nosimo još dan danas. Eto tog doba se kao Hrvat istinski sramim.

Ne bih se prepucavao i nadglasavao ali moram spomenuti datum 22.6 .1941 i šumu Brezovica kod Siska kao početak otpora hrvatskih antifašista fašističkoj ndh. i osnutku prve postrojbe hrvatskih partizana. Partizanski pokret u tadašnjoj Hrvatskoj je bio vrlo jak. Eto.

Moja isprika na ovom mini političkom pamfletu,ali morao sam napisati da nekim kolegama objasnim činjenice.

Ne želim da naši istočni susjedi/komšije gledaju današnje stanje stvari iz krivog kuta.

Nadam se da admin nece pobrisati moje “politiziranje“.

Jo

U lozi pored Putina nas prezidente, nije malo :) Moram da napravim mali politicki osvrt, nadam se da urednistvo portala nece zameriti, vezano je svakako za „velikog vodju“ . Ovi pro-ruski zameraju da klizimo ka nato paktu, a on vise puta primljen od Putina nego bilo ko, sa sve mestom pored njega danas. Pro zapadni zameraju na saradnji sa Rusima, a njega prima Merkel 100 puta, i biva prvi kome francuski preds.dolazi u posetu posle 30g. Muslimani mu zameraju odnos prema njima, a on postaje prvi koga Erdoan docekuje na aerodromu???
Tesko je tu biti pametan.
Nadam se samo da je iskukao neki pvo, kada je vec danas bio tamo, red bi bio. Danas se nesto cesto pominje Pancir, pa neka bude.

Odgovori
Go

Na prvo čitanje mi se učinilo da ste napisali „Nadam se samo da je iskukao neko pivo“. A i red bi bio, baš upekla zvezda u Moskvi…

la

@Joca Nema šta „iskukavat“, ako damo pare, dobićemo i sistem. Vjerovatno je Pancir u pitanju, što će poslužiti kao podloga za ozbiljnije sisteme kasnije. Nije loše, od temelja mora da se krene, od krova nikako. :)

Pe

Pozivaju ga i Rusija i zapad jer je potpuno nebitno postojanje Srbije u svetskoj igri moći.
Toliko smo mali i malo zaradjujemo da ni na sta Srbija ne utice.Zato je potpuno svejedno da li je pozvan u Nato ili Rusiju.Zovu ga onako,da bude neko tu pored.

Ni

Kako bi bilo dobro kad bi naši probali da od starog BVP 60 naprave neki Uran-9 barem kao sistem podrške, evakuacije ranjenih, vozilo za izviđanje. Koliko znam u BiH imaju par komada BVP 60 slične verziji Uran-6 samo sa posadom.

Odgovori
Me
Jo

Lepo i ma šta god govorili velika čast za našu zemlju , smeši nam se pancir i to je sada jasno ko dan po prvi put bravo za tango 6 , odličan izveštaj

Odgovori
Mr

Мене само чуде ови са РТС-а, зашто упште ангажују којекакве коментаторе!? пусти бре оног официјалног руског коментатора са изузетним гласовним могућностима нека ради свој посао и готово!!!

надам се да Лазањски није упропастио угођај екстазе русофилима… :)

Odgovori
12

Zato oni sa kablovskom uzivali :)

Mr

Nesto se govorka da je za Uran 9 koristena tehnologija DOK-ING iz Hrvatske

Odgovori
kh

100 %

po

Nije Uran 9, to su opovrgli i iz DokIng-a, već Uran 6

Ba

Ja cekam Uran 69

Iv

Rusija naoruzana do zuba.Ne moze im niko nista na ovoj planeti.Dusmani mogu da crknu.Mig 31k praznik za oci.Su 57’brutalno izgleda.

Odgovori
Pl

Ako Rusija ne izadje iz recesije suocice se sa bankrotom za nekoliko godina. Koliko god Rusi odbijali da priznaju, sankcije su im devastirale ekonomiju za 40%. Banke u Rusiji sada naplacuju ogromnu proviziju prilkom transakcije. Brojni projekti vojne tehnike su otkazani pa se pribegava jeftinijoj moderniaciji stare opreme. T-14 Armata i nosaci aviona ce izgleda ostati samo pusta zelja.

ol

mržnja nije dobra za srce

kh

Pa Rusija je izasla iz recesije pre 2 godine.

iv

Kume daj podatke za ove tvrdnje, ja bilo gde da odemu Rusi su tu u zlatu, firmiranoj gardarobi.I da je su tvoje tvrdnje tacne, imaju gasa I oruzija da nemoraju 50godina nista da rade.Zapad je vec u bankrotu, radnicka klasa vec crkava od gladi, kupuje se socijalni mir kradjom resursa I tudjih teritorija,pljackom I porobljavanjem drugih naroda kao sto su od vajkada radili.Ali na Rusiji ce zube polomiti.Rekoh dusmani mogu da gledaju ovu silu koja se nikog na celoj zemlji neboji I nema drzave I sile kojoj ne mogu uzvratiti vojno,, to jeste sravniti ih za zemljom.Jedini Slovenski narod koji se nikog ne boji.Zanimljivo da nijedan zapadni mediji nije preneo snimke sa parade,😂

la

@oladi malo Ma nije to mržnja, to je neka vrsta iskompleksiranosti, potreba za pljuvanjem onog iznad sebe…neka viša psihologija, ne može se to tako lako objasniti. :)

Pl

@ivan uzice
Previse gledaš Raša tudej, smanji malo fantaziju. Rusija još nije napravila avion koji bi parirao ni Jurofajter Tajfunu, u svemu tehnološki zaostaju 20 godina. U Rusiji čak još uvek postoji vojni rok.

Ro

@Ivan. Prijatelju, za tebe zaista vrijedi izreka’ slijep pored zdravih očiju’. Kad čovjek čita šta pišeš, najčešće će se sjetiti Đure iz Balkanskog špijuna. Treba na ovom sjajnom forumu i takvih ljudi, neopterećenih razmišljanjem, prosuđivanja na temelju informacija iz više izvora. Samo im reci, kao drug Brežnjev, da u Americi vlast crnce ubija na ulici samo zato jer nisu bijelci. Živio.

Ne

Ivan Užice

Evo pitao sam vec niže pa ponavljam pitanje : koliko zarađuje jedan ruski vojni pilot? Ima li netko taj podatak?

Rusi u zlatu,garderobi s potpisom,zlatni Rolex na ruci…..
Da ali samo uži krug političara i njihovih priljepaka te bolesno bogatih oligarha koji nisu orali ni kopali za to što imaju.

Puno se govori o nesvrstanoj politici Srbije. Svrstajte se uz Ruse i imat cete stabilnost,kakav takav napredak a o ruskoj vojnoj tehnici ….. dobili(kupili) biste puno više i bolje u odnosu na ipak skromne donacije.

Netko je spomenuo Kazahstan i njihov odnos s Rusijom.

Sl

@Pladimir Vootin Sam tvoj nickname govori ko si i šta si. Mrziš Putina i došao si ovde da troluješ i pljuješ ruse. Koliko si kompetentan da daješ komentare na ovu temu govori neverovatna glupost o Eurofighteru i ruskim avionima. Možeš da biraš SU 35S,SU 30SM,MiG 29SMT,MiG31 ,da ne pominjem SU 57,svi oni će odvaliti Tajfuna u bilo kom obliku vazdušne borbe,što su već dokazali indijci sa njihovim SU 30MK. Drži se ti cro portala pa tamo hejtuj koliko hoćeš,mani se T6…

Ne

Slobodan 321

“….. svi oni će da odvale Tajfun…“

Nadam se da do toga nikad nece doci. Imali bismo je…o velik rat.

Pl

@Slobodan
Uporedjujes poluproizvod MiG-29SMT sa Tajfunom. Jesi li to citao u nekoj bojanci za I razred. Gde su to Indijci sta dokazali? Jel u onom famoznom simuliranom duelu koji su posle negirali.

Pe

@Ivan Uzice
Ma kakvo zlato,Rusija je u debelom problemu,otpustanja na sve strane,kreditni procenti oko 17% i vise,sankcije jako udaraju.Radio sam tamo kad je zaista dobro islo,negde 2010-2012-od kad su usli u svadju sa gazdama (zapadom) nema leba.
Jedino centar Moskve izgleda svetski,malo centar Pitera, ostali je jezivo i Srbija mnogo bolje zivi.
Rusi su ponosni i gord narod, kazu”izdrzace do kraja”.Prosli put su 70 godina izdrzali,dok nisu upali u potpunu bedu.
Kao sto vidimo-nema SU-57 u stroju,nema Armate u stroju,samo prototipi.Sve je to kao”brze pruge”kod nas 1990-ih.Za mase.
U sustini-lete stari avioni i prave ove SU-30 i ponesto SU-35,SU-34 oko 100godisnje.
Za tako veliku i bogatu resursima zemlju-sramota.

Gu

Evo nama BUK-M2.Neva,Kub,Buk i to je to.

Odgovori
Dr

Odlicna ,kao i svake godine.
Lazanski na Rts-u večeras izjavio da je Srbija kupila Pantzir ?! Imate neku info o tome?

Odgovori
No

Dobro bi i nama doslo jedno 5-13 kom ovakih teskih letelica po mogucstvu polovni da ih MoMo remontuje…

Odgovori
ma

Inaće uran 6 je Hrvatski proizvod tvrtke Doking koji Rusija proizvodi po licenci . Isti se proizvodi i u Americi i ostalim državama koje su sklopile suradnju. https://hr.rbth.com/news/2017/01/22/novi-roboti-na-bazi-uran-6-razvijaju-se-za-inzenjeriju_686298

Odgovori
Go

Au, ala ste dosadni! Zamislite kada bi Srbi išli naokolo i ko god se pipne za nešto što radi na struju vikali Tesla je izmislio naizmeničnu struju i navodili link koji to potvrđuje?

ma

Ljubitelji zapada nemojte biti toliko nervozni molim vas. Morate cuvati svoj nervni sistem. Nemojte se sekirati za Ruski budzet i da li ce imati dovoljno para za naoruzanje. Ovo nisu 90te godine niti je ovo komunisticka Rusija. Izvukli su debele pouke iz sloma SSSR. Ruska armija je u zadnjih nekoliko godina dozivela pravi preporod od konstruktorskih biroa do jedinica. Da li vam sadasnji Ruski vojnik lici na nekog ko brine za svoju egzistenciju? Sve vise ruska omladina zeli u takvu danas ponosnu armiju veoma visokog morala sto je najbitniji kljuc za svaki uspeh u rati i miru. Ma sta ko mislio danas ova sadasnja armija RF je nepobediva i to zapadne stratege dovodi do ludila. Rusija je gladna i bosa krenula na naciste a 45te god. je usla prva u Berlin. Mnogi ne znaju duh tog naroda zato ih mnogi podcenjavaju a po neki se cak i sprdaju sa njim na ovom portalu. Da bi se Rusija ponovo bacila na kolena jedina sansa za zapad je da skloni Putina i one oko njega koji znaju svoj posao kako se drzava podize iz pepela. A i to im na svu srecu ne uspeva. Vojnim merama vise nemaju nikakve sanse da to ostvare. Oni su umislili da ce Rusija promeniti plocu kada pocnu sankcije ali su u velikoj zabludi. Danas gotovo svaki Rus zna ko mu ne zeli dobro i ne zeli ponovo da dozivi one strahote iz 90ih godina gde je sav njihov kapital otisao u tudje ruke van ruskih granica. Zato vi prozapadnjaci ne brinite se za Rusiju ona ce i ove danasnje fasiste koji umisljaju da citav svet pripada samo njima vratiti tamo gde im je mesto. Rusiju danas ponovo napadaju zato sto je postala jaka i mocna koja, koja im mrsi racune u onome sto su maumili. Na zalost prozapadnih komentatora Rusija sledece godine pocinje serijsku proizvodnju SU57. Rusija pocinje potpuno robotizovano komandovanje sistema PVO. AV kaze da nema para za SMERC ili URAGAN ali zato ima para za druge gluposti. Ne verujem da je Pancir S kupljen. Na ovoj paradi dosta toga nije prikazano iz razumljivih razloga. Danasnja njihova terenska vozila dolaze pravo iz futuristike. Pravi bum su napravili u domenu robotizacije i dron tehnologije. Na mene je veliki utisak pored ostalog ostavio TERMINATOR pravi multifunkcionalni tenk. Ruski naucnici su uspeli da maksimalno zastite vojnika projektom RATNIK 3. Gde je demonstrirano na poligonu za opite kada zena u tom odelu prolazi kroz minsko polje i pri tome nema nikakve povrede. Svet je konacno mogao da vidi raketu Kinzal ali samo u letu nekoliko sekundi iz razumljivih razloga. Bez obzira na sve teskoce kroz koje prolazi Rusija i njena napredna tehnologija ici ce samo napred niko u tome ih vise ne moze spreciti, a i na zapadu ne cvetaju ruze jer i kod njih polako itekako se oseca ekonomska kriza koja ce se samo produbljavati ubuduce posebno u EU. Jedna Nemacka muku muci sa Eurofighterima a neki na ovom portalu zapeli da nabavimo njega ili Rafal a tu je negde i Jas39 po troskovima za odrzavanje, a mi para nemamo ni za jedan VBR Smerc.

Odgovori
la

@mateus Znaš li šta je najgore od svega? :D Oni kojima je tvom komentar upućen, sve to već znaju, ali ne mogu iz nekog razloga da prihvate istinu, pojedoše se živi.. :D

ba

Citat sa dna stranice:
Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Be

Rusija je oduvijek bila gola i bosa.
Vise nije.
No, vremena su se izmjenila.
Vise nema straha od metka u slucaju uzmaka, nema gulaga….. Profil ljudi koji u vojsku odlaze se drasticno izmjenio.
Informacije danas kolaju bez ikakvih ogranicenja……
2.svijetski rat je upravo ono sto mu ime kaze, svijetski globalni sukob 2 suprostavljena tabora.
Necemo romantizirat, tada se dobro borilo protiv zla.
No, ako cemo bas cijepati atome, nisi u pravu.

Zu

Ako si im rekao :).

ma

Pladimire u cemu je Jurofajter iznad SU35s ili Mig31? To su operativni lovci u ovom trenutku u VKS RF.

Odgovori
Pe

@mateus. MiG 31 je imao premijeru negde 1982.Tada je to bio napredni avion i dosta poboljsana verzija MiG-25 sa odlicnim radarom.Lovac presretac velike brzine pogodan za ogromna prostranstva Sovjetskog Saveza.
Eurofajter je neuporediv jer ima sasvim drugu namenu.
Pored toga,ima AESA radar koji je mnogo ispred svega sto imaju Rusi.
Sjajan je u mnogom parametrima-opet, nije ni pravljen sa ciljem kao MiG -31 jer je prosto geografski teritorija Evrope drugacija od Sovjetskog saveza i ne treba im MiG-31.
To, sto su dodali da mu visi Kindzal raketa (a mozda i samo maketa rakete) tesko da je neki veliki napredak.Teoretski, to moze u autoservisu da se uradi.
Su-35 je najbolja verzija SU-27,zapravo,upgrade tog aviona projektovanog 1970-ih.Ima samo pasivni radar i ogroman je, radarski presek mu je kao autobus 16 da leti.Elektronika-u potpunosti uvozna,Koreja i td.
Tehnoloski zastareo u odnosu na Eurofajter,ali odlican avion.

an

Za Mateus

Evo Vam samo jedan od elemenata izražen u egzaktnim brojkama,mada su oni za Vas irelelevantni obzirom na mitomansku kraljevićmarkovsku opsjednutost Rusima.

RCS Typhon —–0,5 m kvadratnih
RCS mIG 31— -20-25 m kvadratnih
RCS su 35——–10-15 m kvadratnih

Za Lazić db
Samo se svrstajte uz majčicu Rusiju .Tamo teče med i mlijeko.Zbog visokog standarda strašan je pritisak na useljavanje.Njihovi GEROJI kopaju po kantama za smeće s mirovinama ispod 100 Eura.Plaća više med.sestre u Moskvi i Petrogradu gdje su plaće visoke za njihove pojmove je 200 EURA.
A što se tiče ranijeg svrstavanja o tome bi se dalo pričati.Tamo gdje ste se svrstavali sada i službeno odajete počast mada opet službeno negirate.Od 1941 do 1944 u Srbiji nije praktički bilo partizana.

Odgovori
Pl

Verovatno zbog toga sto su Srbi imali svoj nacionalni pokret otpora i nisu morali da biraju izmedju fasizma i komunizma kao neki iz susedstva.

Pe

@antun
Uzička Republika je bila prva teritorija u drugom svetskom ratu, oslobodjena od Nemaca.Kadinjaca, i td.
Valjda u Srbiji?

sa

@Pladimir Vootin ˛& Petrovic Dusan
Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Jo

Za Valadimira.Otpora čemu i kome. Nemcima. Ha ha ha. A da Nedić Pećanac Dijujić Kalabić i Draža uništiše raznih okupatora i neprijtelja na hiljade ali na Banjci Jajincima Sajmištu Bubnju Kraljevu Kragujevcu itd. Čovek ne može da nabroji sve njihove ofanzive protiv Italijanskih madžarskih nemačkih bugarskih osvajača. I onda ih sve сrvena banda koja zajedno sa sovjetima čitaj rusim i ukrajincima udje u Beograd pobi negde na granici Austrije nepravedno kao ustaše i domobrane. Istorijska nepravda.

ma

Antune jeste li vi sigurni u te brojke koje su upisane na papiru ne i u praksi? Ja nicim nisam opsednut vec sagledavam stvari iz vise uglova i realnosti. I pored svega mnogi zapadni strucnjaci govore o tim lovcima u superlativu samo se nasao Antun i njemu slicni da govore suprotno. Nijedan ozbiljan general USAF nije ispljuvao te lovce kao ovi „strucnjaci“ za sve i svasta na ovom portalu. Zar nije to opsednutost iznositi takve tvrdnje bez pravih dokaza vec su to samo pretpostavke za RCS Tajfuna i Rafala sa ogromnim rezervoarima. Moglo bi se reci da ste vi opsednuti i mitovima o svemogucoj zapadnoj tehnologiji i njihovim shvatanjima na ostatak sveta. Ostalo nije vredno komentara. Opet vam savetujem da se ne uzbudjujete previse morate cuvati svoje zdravlje. Realnost je da Rusija ide napred svakim danom a zapad da bi opstao mora otimati i ono sto mu ne pripada niti mu je ikada pripadalo i ometati Rusiju raznim saplitanjima ne bi li je sprecili da bude svetska sila. No to je danas uzaludan posao. Imace Rusija jos mnogo problema sa imperijom koja je na zalasku zato su sve bahatiji i drskiji jer im se zuri u podcinjavanju Rusije jer im Rusija duva za vratom. I na kraju svega zna se ko ce izaci kao pobednik.

Odgovori
an

Za Mateus

živi bili pa vidjeli

Pe

@mateus
Uvodjenje lovackog aviona podrazumeva sledece korake:
1/ulazak u serijsku proizvodnju
2/isporucivanje u jedinice i postizanje borbene gotovosti

Slozicete se sa mnom, da je, u ovom momentu, Rusija jos mnogo godina daleko od tog momenta sa SU-57, koji je prvi novi avion razvijen u Rusiji, od kraja Sovjetskog Saveza 1991.

Za to vreme na zapadu su izbacili:
Eurofajter,Rafal,F-22, i F-35 i svi ti avioni su u operativnoj upotrebi armija.

ma

F35 je u problemima, tj ima hrpa dječjih bolesti ali ne sumnjam da će ameri pobolšati njih. Ne samo to nego napraviti novije nadogradnje da bude bolji motor i ostale pobolšanja, Slično je bi lo i sa f16

An

Za Petrović Dušan

Ispravio sam se ali su mi to obrisali.Naveo sam period od kraja 1941 nakon sloma Užičke republike pa do 1944,.

Odgovori
ma

@Joca Jedna malena dopuna na tvoj komentar. Moze AV da se sastaje sa Putinom jos 1000 puta a rezultati tih sastajanja su dosta mrsavi. Ako se tamo sastaje vise radi slikanja za javnost da bi opravdao svoje postupke pred svojim biracima onda je to nesto drugo. A sa druge strane valjda si upucen sta je sve potpisano sa nato paktom. A za ostale svakojake strane sluzbe i organizacije koje rovare po ovoj zemlji i da ne govorim. Kada ode kod tete Merkel zaboravi na Moskvu i kaze mi cemo ispuniti sve sto se od nas trazi. To samo za sebe govori gde smo i sta smo i ko smo. Ispuniti sve za radi cega, radi tapsanja po ramenu i put bez kraja. No to bi nas daleko odvelo u sasvim drugu temu na T6. Sta god da Rusija predlozi on kaze nemamo para za tako nesto. Ja shvatam da smo beda ali ako ima para za bacanje na druge stvari koje nikakve koristi nemamo od toga zasto ne bi se dalo na nesto od cega cemo imati koristi. A plus sto imamo previse glomaznu administraciju za sve i svasta a nikakve vajde od toga. Ne moras se sloziti sa mnom to je tvoje pravo. Pozdrav.

Odgovori
mi

kao i uvek, majstori za spektakle Rusi, su pokazali svoju vojnu moc, interesantan je obnovljeni MiG-31, sa novom raketom, na podtrupnom nosacu, Kinzal, neprijatna stvar i za najbolje pvo sisteme eventualnog protivnika.

ostalo je vec vidjeno osim aviona raptorski su-57, koji do sada nije leteo na paradama, sve u svemu, za ljubitelje tehnike mnogo zadovoljstva.

za mene je posebno interesantan nastup crvenih majica tj nacionalne garde.

nadam se da cemo slican tekst imati i o paradi na dan pada bastilje

Odgovori
Iv

Nisam bas strucnjak za avijaciju ali sam citao da je Alzir vratio nove mig 29 zbog lose izrade.Kad je vec platio uzeo je Su lovce.Indija je u fazi otkaza velikog ugovora za zajednicku proizvodnju Sukhoi aviona V generationu, Indiji sa Russia.Vjerojatno ce biti izbor jedan od americkih aviona F-15 ili F -18.U Syria sea bas nije proslavio Pantsir.Rusi se uplasili pa otkazali isporuku Syria army S 300.Sve u svemu nije bas obecavajuce za Russia wapone industri.Proslo je vrijeme copy&paste.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Yrraf na: [PARTNER 2023] Vazduhoplovna ubojna sredstva, krstareće rakete i vođene avio-bombe

Ovaj Vlatacom mi je potpuna enigma. Ovi koncepti raketa Vila-1 i 2 meni izgledaju bukvalno ka mini Tomahavk i mini JASSM. Apsolutno mi je neverovatno da mi možemo imati tehnologije za tako napredno oružje, a ako bi imali, domet bi mogao biti mnogo veći od deklarisanih 300km koji su verovatno pomenuti u svetlu ograničenja izvoza…

30. Sep 2023.Pogledaj

evroprc na: [PARTNER 2023] Vazduhoplovna ubojna sredstva, krstareće rakete i vođene avio-bombe

Апсолутно, широк спектар идеја и наоружања требају Војсци, да бољи сагледа тактику употребе и технику,из тога онда може да приостекне набавка, видите, до сада војска нешто дефинише па се нешто прави, сада имамо и домаће понуђиваче кој кандидују своје идеје, не чекајући војску, чини ми се да то само побољшава и убрзава модернизацију војске, што…

29. Sep 2023.Pogledaj

Владан Величковић na: [PARTNER 2023] Besposadne letelice i dronovi Jugoimporta i Vojno-tehničkog instituta: VTI bacio rukavicu kompaniji PR-DC – pokrenut i državni razvoj FPV dronova

Не желим овде да се посебно представљам пошто ће ме они који се иоле разумеју у ваздухопловство препознати. Током овогодишњег ПАРТНЕР - а сам, не представљајући се, разговарао са пилотом из 252. штае који је стајао поред серијског авиона ЛАСТА са ев. бр. 54204 који је био изложен на ПАРТНЕР - у. Питао сам га…

29. Sep 2023.Pogledaj

JACKOFALLTRADES na: [PARTNER 2023] Vazduhoplovna ubojna sredstva, krstareće rakete i vođene avio-bombe

Браво за серију чланака! Браво за људе који улажу напор да направе нешто!

29. Sep 2023.Pogledaj

Vlad na: [PARTNER 2023] Novi i dorađeni domaći ali i inostrani sistemi za PVO

Gastritis. Eto, ja (kao i ti) mogu da se predstavim da sam bivši admiral mornarice (a nisam ni blizu) i počnem da pljujem po komšijskim brodovima po svom nahođenju ili pristiglim željama.

29. Sep 2023.Pogledaj