BEG airport status
LYBE 1818:30 Z 080°04KT CAVOK 08/02 Q1023 NOSIG=
Globus: Hrvatska nabavkom izraelskih F-16 osigurala apsolutnu prevlast u vazduhu našeg regiona Dvosed F-16D Barak-2020 RV Izraela na kome je leteo prvi hrvatski pilot pukovnik Željko Ninić komandant 91. vazduhoplovne baze Pleso / Foto: T. Brandt, MORH

Globus: Hrvatska nabavkom izraelskih F-16 osigurala apsolutnu prevlast u vazduhu našeg regiona

Hrvatski nedeljnik Globus objavio je prošlog petka interesantan tekst autora Jana Ivanjeka čija je tema nabavka izraelskih borbenih aviona F-16 za hrvatsko Ratno vazduhoplovstvo (HRZ). Tekst pohvalno i pozitivno govori o čitavom ovom poslu, može se reći da je u pojedinim delovima i malo tendenciozan ali nam donosi dosta novih detalja na osnovu kojeg možemo stvoriti širu sliku o budućnosti hrvatske vojne avijacije.

Sagovornici autora bili su pukovnik Željko Ninić komandant 91. vazduhoplovne baze Pleso i pukovnik Krtistijan Jagodić komandant eskadrile borbenih aviona (EBA) a treba napomenuti da su obojica bili članovi Stručnog tima koji je odabrao budući avion HRZ-a.

Pukovnici HRZ-a odgovorili su na mnoga pitanja koja se tiču same procene izraelske ponude, zatim buduće obuke na F-16, postizanja početne i pune operativne sposobnosti (IOC i FOC), ponovljene su neke informacije o samim karakteristikama aviona koje smo već ranije imali prilike da vidimo ali i neke nepoznate činjenice kao npr. da ti avioni još uvek nisu kompatibilni s NATO standardima i da ih je potrebno dodatno doraditi.

Kada je reč o samoj izraelskoj ponudi, navedeno je da je među ostalim pogodnistima jedina sadržala to da se deo obuke obavi i u Hrvatskoj. Kako bi se obezbedio budući pilotski kadar za avione F-16 neophodno je povećati priliv kandidata za pilote, do ove godine priliv je bio mali, godišnje je primano samo 10 kadeta po generaciji a od ove godine taj broj će biti povećan na 20. Pukovnik Ninić smatra da će se interes značajno povećati sada kada je osigurana budućnost borbene komponente HRZ-a.

Povećanjem broja kandidata za pilote olakšaće se odabir najsposobnijih za letenje na F-16 u čemu će se tesno sarađivati s Izraelom a to će u budućnosti omogućiti i preko potrebno podmlađivanje eskadrile. Da bi piloti prešli na F-16 prethodno će morati da imaju oko 450 sati naleta a ako zadovoljavaju sve postavljene kriterijume (hrvatske vojne norme koje su u skladu s NATO) i već s 26-27 godina će moći da laširaju na Baracima, piše Globus.

Sistem obuke hrvatskih pilota se za sada neće menjati, prvo ide osnovna obuka na Zlinu-242L, potom se prelazi na PC-9M a zatim direktno na dvosedi F-16. Ujedno će se proveriti da li takav način obuke može funkcionisati i s lovcem 4. generacije kao što je to bio dosadašnji slučaj s MiG-ovima 21. U Izrael se prvo šalje grupa od 6 do 8 pilota a osnovni cilj je da se za tri godine postigne optimalan broj pilotskog i tehničkog sastava kako bi se samostalno mogli izvršavati svi postavljeni zadaci.

Prva generacija biće obučenih pilota biće jezgro budućih instruktora koji će zatim obučavati svoje kolege u Hrvatskoj. U Izrael ide i 40 tehničara, 5 inženjera, a nakon toga 15 Izraelaca dolaze u Hrvatsku kako bi pružali pomoć oko obuke i logistike. Hrvatski piloti će u Izraelu biti obučeni do postizanja početne operativne sposobnosti (IOC) odnosno do onoga što se sada radi s MiG-ovima 21 a to je kontrola vazdušnog prostora (air policing) koja će se do postizanja IOC i dalje raditi na MiG-ovima.

Troškovi obuke će varirati posebno kod obuke prvih grupa, iznosiće više miliona dolara po pilotu a kada se nakupi iskustvo troškovi će se stabilizovati. Takođe može se desiti da se u budućnosti stvori mogućnost i obuke stranih pilota u Hrvatskoj. Nakon postizanja početne operativne sposobnosti koje će trajati tri godine, u četvrtoj godini će se raditi na posticaju potpune operativne sposobnosti (FOC).

Obuka u Izraelu će ipak obuhvatiti vazdušnu borbu na svim udaljenostima, pojedinačno ili u grupi, zatim i dejstvo po ciljevima na zemlji s malih i velikih visina, i sve to u dnevnim i noćnim uslovima. Prelazak na fazu FOC biće usko povezano s nabavkom naoružanja a sposobnost dopune gorivom u vazduhu neće biti u fazi IOC već se to razmatra za FOC.

Avioni ipak nisu kompatibilni sa NATO standardima / Foto: T. Brandt, MORH

U početnoj fazi obuke dvosedi će služiti samo za obuku dok će prilikom faze postizanja potpune operativne sposobnosti oni služiti za uvežbavanja zadataka protivradarske i protivelektronske borbe kada se na zadnjem sedištu nalazi oficir za upravljanje oružanim sistemom. Ipak dalja upotreba dvoseda kao borbenog aviona zavisiće i od toga kakvo naoružanje će biti nabavljeno, navodi se u članku.

Pukovnik Ninić otkrio je i da se planira da hrvatski piloti godišnje lete 120-140 sati ali zajedno s upotrebom ‘’full mission’’ simulatora na kome će se realizovati 20 do 40 % naleta i ponovio da će svaki avion imati mogućnost da leti još po 3000 sati.

Iako je na konferenciji za medije na kome su pokazani detalji nabavke rečeno da su izraelski Baraci potpuno kompatibilni s NATO standardima sada smo saznali da to ipak nije tako. Na njima će morati da se izvrši ugradnja dodatne opreme, pre svega sistem za komunikaciju, sistem svoj-tuđ AIFF kao i sistem za razemnu podataka u realnom vremenu odnosno Link-16. Istovremeno Baraci će biti isporučeni bez bilo kakvog vađenja druge postojeće opreme tj. avionima neće biti umanjene bilo kakve sposobnosti.

Paket naoružanja je za sada tajna ali se smatra da će za postizanje IOC biti nabavljene američke infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-9 ‘’Sidewinder’’ dok će kasnije tokom postizanja FOC-a biti nabavljene i rakete srednjeg dometa, spominju se izraelske Derby-ER dometa 100 km, integracija američkih AIM-120 AMRAAM dometa 150 km kao i ubojna sredstva klase vazduh-zemlja.

U daljim hvalospevima na račun Baraka-2020 navodi se da je takav avion tehnološki bez premca u regionu. Iznesena je tvrdnja da je radar AN/APG-68(V)1 u procesu modernizacije dobio sposobnosti novije verzije AN/APG-68(V)9 koji se nalazi u avionima F-16I Sufa. Istaknuto je i da će prikazivač na kacigi pilota DASH znatno smanjiti radno opterećenje pilota uz napomenu da su se Baraci Block 30 u RV Izraela pre svega koristili kao lovci.

Pojašnjeno je i da se na sistemu DASH prikazuju svi podaci sa HUD-a, zatim da se koristi za usmeravanje naoružanja i zahvat ciljeva a navedeno je i da se izraelske rakete Python 4 i 5 mogu lansirati u punoj sferi oko aviona, čak i na cilj koji se nalazi iza vazduhoplova nosača.

Spomenut je i sistem za protivelektronska dejstva koji je još uvek obavijen velom tajne, ali kako je pukovnik Ninić otkrio taj sistem je sposoban da neutrališe sve postojeće i moguće buduće raketne sisteme PVO u koji se nalaze u naoružanju zemalja regiona (spomenut je Kub kao i Buk) a može efikasno ometati i radare lovaca MiG-29.

Napomenuto je i da druge ponude borbenih aviona koje su stigle Hrvatskoj nisu sadržale takve mogućnosti. Autor teksta smatra da je ceo posao gotovo bez mane a jedinu manjkavost koju je naveo je mali broj nabavljenih aviona, pošto je po njegovom mišljenju 12 aviona neki minimum i nada se da bi se u idućoj deceniji moglo nabaviti još šest aviona.

Komentari

D

Nalet u HR 120-140 sati g….. super

Odgovori
B

Tj 60 do 80 stvarnih sati

j

sa simulatorom zajedno

J

Da. NATO standard bi bio 200 sati godišnje. Ovo se odnosi na pilote lovaca, u HRZ piloti kanadera imaju preko 300 sati. Srbija ima nekoliko puta manji nalet po pilotu. Ako se ostvari 120 sati to ni nije tako loše jer većina zemalja je ispod NATO prosjeka.

B

Tj 70 do 84 stvarnih letnih sati po pilotu.
Ako uzmemo da ce po avionu ici 3 pilota, u najmrsavijem slucaju dodjemo do brojke od 210 sati leta godisnje po avionu.
Dakle, planirani resurs od 3000 sati leta po avionu ce se ispucati za 14 godina umjesto najavljivanih 25 do 30.

I onda me pitate zasto imam velikih sumnja u realizaciju ovog projekta…….

B

90 sati+ simulator. Opet super ako bude tako.

Z

Mislim da se mogu sloziti kako ovi avioni nikako nisu dugorocno resenje za 25-30 godina vec privremeno za 15-20, A dugorocno resenje nije ni 25-30 vec bar 40 godina.

Z

Beduin

Jeste li sigurni u odnos pilota i aviona 3:1? Obicno to ide 1,3-1,6:1.

J

Teško da će biti 3 pilota po avionu, 36 pilota za 12 aviona je nepotrebno, a i obuka košta. Moja je pretpostavka da će biti 2 po avionu ili manje. Neće svi avioni biti uvijek u funkciji, pa 36 pilota bi bila ludost. Ako bude 20, bit će dobro. Sa 20 pilota da i moraš dignut svih 12 aviona, možeš uvjek i imaš rezervu od 8 pilota.

E

Cijelo vrijeme govore o 1.2-1.4 pilota po avionu. Kakvih 3 pilota po avionu.

J

Eng
E pa to, nema ni potrebe za 36 pilota . Nije to komercijalna aviacija. Sa 18-20 pilota može funkcionirati i više nego dobro.

B

itekako siguran.
inace imas sustav koji sam od sebe gubi sudske sporove.

ops., pa to je u HR standardna praksa.

ajmo sad navijaci, da vas vidim.
kakvo cemo zrakoplovstvo imati?
24/7 ili od 7 do 3?

i dalje sam jako skeptican oko provedbe ovog projekta.

K

24/7, naravno. U to nema sumnje

J

Nema potrebe da imaš pilota za svaki avion na dežurstvu cijelo vrijeme, a i neće stalno biti svi avioni operativno sposobni. Imaš dežurnu paru, a za to opet netreba 36 pilota. Znači neka su za pokrit 24h 6 pilota ili po 2 svakih 8 sati + pasivno dežurstvo još 6. Pa nije svaki avion dežuran 24h da moraš imati po 3 pilota na svaki avion, tu i po logici dolazimo do toga da bi bilo idealno imati 1.5 pilota po avionu, a i to se nekako poklapa sa izjavama o trošenju resursa i naletu po pilotu koje su dane iz HRZ. Neke stvari koje govoriš nemaju ama baš nikakve logike. Tko će tužit? Avioni koji neće imati dežurne pilote 24 sata na dan?

B

FT1P
I eto nas opet u zacaranom krugu krsenja zakona o radu.
Ma bravo 👏

J

Beduin citiraj mi molim te članak zakona o radu koji nalaže da je za obavljanje zaštite vlastitog zračnog prostora potrebno imati 36 pilota? Ako je potrebno imati 2 aviona u svakom trenutku spremna za dežurstvo, onda je po zakonu o radu dovoljno da osiguraš 2 pilota za 8-satno dežurstvo, odnosno minimum 6 pilota za pokriti 24 satno dežurstvo. Nigdje u zakonu o radu ne piše da svi avioni bez obzira na potrebu ili letno stanje moraju imati dežurnog pilota 24 sata.

K

Beduin ima u malom prstu zakon o radu, izmjene i dopune, kokektivne ugovore i td. Kakva znanje. Još kada se uzme da ne živi u RH, zaista zapanjujuće.

B

Krunoslave, hoce to tako kad sustav misli kako te moze izraditi.
U mojem slucaju, moze K!

Citaj me dobro, ovom projektu najvise prijete papirnate stvari….one stvari na koje pametnjakovici u sustavu samo odmahuju rukom i lako cemo….

b

već je barem deset puta službeno rečeno o godišnjih 100 sati naleta pilota PLUS 20-40 sati u simulatoru. Također je (opet službeno) rečeno da neće svi sadašnji piloti letjeti na F-16 već će dio njih, najstarijih, ostati na MIG-21 dok migušama ne isteknu svi resursi.
Međutim ovdje uporno izvjesni B. prodaje maglu, izmišljajući kako bi podržavao svoje „teorije“. Nadalje, TKO JE I KADA rekao da je 12 falcona konačan broj koji će se nabavljati? Nitko i nikada.
Procjena struke napisane u studiji bila je da je minimalan broj 18. Minimalan. Što znači da u budućnosti, i to ne tako dalekoj, sigurno dolazi još aviona. Usput, da li je jedan izraelski državni portal nakon susreta Plenkija i Netanyahua slučajno objavio da se nabavlja 30 komada F-16? To ćemo tek vidjeti.
Trolanje po portalima može biti izrazito iritantno, a posebice kada se trola tobože „argumentirano i sa znanjem“, a od jednog i drugog ni prvo slovo, dok se sve svodi na pljuvanje odluke i odabira.
Kada se već pokazalo da je odabir bio jedini najlogičniji i najbolji od ponuđenih, krene pljuvanje po Baraku. Onda se pokaže da Barak dolazi ful opremljen i sa odrađenim SLEP-om i garancijom, e onda se počne trolati o satima naleta, broju pilota, „skrivenim papirnatim stvarima“…
a opet ne spominje da je dolaskom Krstičevića prekinuta praksa neplaćanja stražarske službe, dežurstava i prekovremenih sati, povećana plaća pilotima itd i sve dovedeno u normalno stanje.

B-a B., j shvaćam da je tebi teško biti u vlastitoj koži, ali koliko ti nama bio iritantan po postu, toliko nas i veseli jer znamo koliko tebe i slične „ždere“ dolazak ovih ptica
A dolaze. Prvo jedno jato, pa onda i drugo. Stiglo proljeće.

J

burke slažem se sa većinom, osim da je minimalno bilo rečeno 18. Bilo je rečeno idealno 18, minimalno 12. Ova brojka 30 se koliko se sjećam odnosilo na špekulacije Izraelskog lista, bilo bi lijepo, ali su šanse za takvo što male. U svakom slučaju već spominjanja potencijalne nabave još 6 F16-ca je dobra vijest.

B

Burke,
ne uljepsavaj nesto sto se uljepsat ne moze.

Burek je bio najlogicniji izbor tendera, no to ne mjenja cinjenicu kako je isti kriminalno lose slozen.

Nece biti dodatnih 6 komada….
Burek nikad nece ponjeti BWR oruzije sto ce u konacnici otkriti puno toga oko konstrukcije samog tendera……
No, kasno je za to.

Burek je realnost.
Sto je tu je.
Sad je na sustavu, u cije sposobnosti osobno sumnjam, da isporuci najavljeno.
Pred sebe su postavili zadatak, ne bas jednostavan, kojem realno dorasli nisu.
No, mozda se i varam……mozda su i sazrijeli za neke smislenije korake koji nadilaze vatrogasne mjere.
Vrijeme ce pokazati.

b

krivo sam upisao odgovor pa ga ponavljam ovdje gdje treba:

Barak je realnost.
Sposoban je, opak je i bit će dobro naoružan.
Sustav koji će ga primiti je sposoban napraviti sve što treba da to oružje bude funkcionalno kako i koliko treba.
Primjeri su ti svakojaki – od RBS-a, preko Panzera, Kiowa, sustava EI… uz razvoj HS-a i VHS-a…
O nedoraslosti zadatku – ta konstatacija je toliko promašena, kao i sve tvoje dosadašnje teorije, da ju je uopće teško shvatiti, a kamoli iskomentirati. Dovoljno je pitati zar je planski rok od 5 godina za uvođenje novog borbenog zrakoplova i prelaska na zapadnu tehnologiju, obuke borbenih pilota i tehničara te prilagodbu infrastrukture „nedoraslo“ razmišljanje / planiranje?
Isti taj sustav i sada gura i drži u zraku sve vrste aviona koje HRZ ima na raspolaganju (onaj dan kad je jutarnji objavio da leti samo četiri aviona, u zraku ih je bilo pet plus dežurni dvojac. Zanimljivo, istu tu vijest su objavili slični portali prije točno godinu dana)
Ovo je najteži korak kojega je trebalo napraviti kad-tad (zapravo više prije nego kasnije), ali se radi. Sprječilo se gašenje HRZ-a, a sad će se još i brojčano i stručno povećavati.

I ne samo u tom broju – budi siguran – dolazi još falcona.

z

nista, pre 5 godina od tih aviona,sve je na nivou prica i sto autor rece hvalospeva
neznam dokle ce ici to merenje u regionu , verovatno obe strane misle da su region i HR i RS strana,samo normalan narod vise ne pada na takve price.Oni si samo parce regiona a svi u regionu van starih granica YU su ustvari region i svi su jaci od HR i RS
Trebaju svi imati po par aviona, 10 je sasvim dovoljno i previse za takve zemlje kao Srbija i Hrvatska .. sve preko je bespotrebno bacanje para na odrzavanje aviona koji ce leteti cisto kao air polising .. kakvi tenkovi , kakve i radarski sistemi , i unistavanje slicnih .
U kojem svetu zive ti koji kao karakterisstike regionalnog merenja shvataju tako da imaju na avionu sistem za ometanje radara i unistavanje tenkova .. svaki avion 4 generacije to ima ..
pozz

Odgovori
1

Znači ipak će biti još posla zbog nekompatibilnosti. Jedino pitanje je kako oni misle da postignu NATO kompatibilnost samo dodavanjem neophodne opreme…

Odgovori
N

Radi se samo o komunikaciji, odnosno ono što se trenutno radi i na srpskim migovima iz Rusije, samo nadam se brže nego to Rusi rade.

1

Nec, to ne sporim. Sporan je samo deo gde se govori o ugradnji dodatne opreme. Valjda je bolje reci da treba da se zamene pojedine komponente(kao sto su naveli sisteme u tekstu), a ne na vec kompletan avion dodati jos opreme…

E

@126LAE-Delta
Posao oko NATO kompatibilnosti ce biti odraden u Izraelu prije isporuke i to je dogovoreno unutar cijene.
Kako misle postic NATO kompatibilnost, to je vrlo jednostavno:
– izvadis radiostanicu, stavis drugu po NATO standardu
– izvadis stari IFF sustav, stavis novi po AIFF standardu (Mark XIIA multi-mod/mod 5)
– promjenis cip, mozda jos koji dio, i reprogramiras sustav razmjene podatake da bude po Link 16 standardu.
Nije zahtjevan posao, niti preskup, ne treba puno vremena za izvesti.

1

@Ed

U tom slucaju onaj „novinar“ napravio lapsus. Jer stvarno zbunio ljude sa tim izrazom.

B

126LAE-Delta
a zar postoje novinari koji iole poznaju tematiku o kojoj pricaju?

naravno, novinari onih tiskovina.

novinari ovog portala ne spadaju u tu kategoriju.

O

Drago mi je da se kod nas profilira jedan mlad, svestran i stručan vojni komentator. Višnar je već otišao u kvasinu, a Tabak se jako loše snalazi u zrakoplovstvu.

Moramo imati kvalitetne vojne stručnjake u novinarstvu, a ne da o vojnim temama pišu isti novinari koji pokrivaju sve od crne kronike, gospodarstva do unutarnje politike.

Odgovori
V

Višnar je preselio na onaj svijet, ima sad već pa skoro 3 godine.

E

Prednost do prvog servisa a šta posle

Odgovori
S

Globus ko kurir ili informer….. Videlo se pre mesec dana koliko je sve to tako mocno kada je mnogo bolju varijantu aviona f16 sufu oborio sirijski pvo sve sa raketnim sistemom NEVA….IZ 1965….BUK NE TREBA NI KOMENTARISATI…… tako da lepo sve zvuci ali samo masta

Odgovori
j

f16 100 : Mig29 0 ,eto to je rezultat do sada

p

@Joka …. kako samo lepo zvuci ta brojka 100 pobeda na prema 0 za f-16!
Samo budala i ostrascen covek moze da kaze da je F-16 los avion. Isto tako se moze reci i za Mig -29!
Lako je kao sto nas je proslost u svim sukobima naucila da grupa od deset drugara tuce dva coveka, njih deset uhranjeni u treningu tuku dva coveka koji su za rucak imali marendu. Prema tome nije ni cudo da imaju falconi takav skor. Hajde da zamislimo sad obrnutu situaciju, da na jednoj strani imamo 10 uhranjenih migova u full treningu protiv ne dva falcona nego nek bude 5, da ti isti migovi imaju full podrsku sistemima awaks i satelitskih slika, sa sve podrskom elektronskog ratovanja. Naravno rezultat bi bio drugaciji. Tehnoloski gledano u ovoj situaciji gde se merka koje napravio bolji posao srbi ili hrvati moram priznati da su falkoni u blagoj prednosti, ali isto tako posmatrajuci osposobljavanje i ovladavanje ovih novouvedenih aviona u ova dva vazduhoplovstva blaga prednost ide migovima jer proces odrzavanja i letenja je vec podobro razradjen….. oba aparata su odlicna i bice tu negde jednaka po kvalitetu, ali ponavljam ukoliko bi se nasli jedni naspram drugih bez podrske nato ili odkba resultat sigurno nebi bio 100-0

E

@Svk
Suflu je pogodio S-200 Angara/Vega koji su isporuceni 1980-h Siriji, a rusi su ih ponovo osposobili prije godinu-dvije.
Inace je taj dan na dvije skupine izraelskih aviona sirijski PVO ispalio 27 raketa. Oboreni F16I Sufla je iz prve skupine od 8 aviona koja je napala aerodrom Tiyas, a druga skupina od 8 aviona je par sati kasnije napala taj isti PVO bez gubitaka.

P

E, to smo vec prozvakali ovde.
Sta je poenta?
Hrz uvodi avion koji moze neutralisati svu dostupnu pvo?

E

@Pavle
Ako mislis na moj post onda pogledaj sto je napisao onaj kojem sam se obratio. Ja sam samo ispravio krivi navod i to isto stavio u kontekst dogadanja…
Ako si citao sto sam do sad pisao, vjerojatno ne bi postavio takvo pitanje jer tako nesto ja ne bi izjavio.

H

@Petre sve je to logički točno što hoćeš reći ali izraelci su bili u takvoj situaciji gdje su nekad išli 10-1 gdje su oni bili jedan i nisu bježali zašto citiraću izraelskog pilota sa malom pjesničkom slobodom : „može biti 10,20 100 aviona protiv tebe samo jedan može da te napadne odostraga“. Izjava je doduše stara kada su rakete i radari bili kudikamo slabiji ali u domeni filozofije letenja izraelski piloti se nisu promijenili gdje se danas navodno po nekoj statistici odnos rušenja izraelskih aviona i araskih odnos je negdje 20:1 za izraelce.

J

@Petar Skor sam napisao proizvoljno, ali još nisam čuo da je mig 29 ikad oborio f16 dok za suprotno puno puta. Nema veze šta kako kažeš 10 na 2, mig 29 rusofili hvale i ističu da radarom može da prati 10 meta i napada 4 istovremeno. Kod nas 99. su pojedinačno f16 napadali i po dva naša aviona, čuo sam za jedan slučaj gde je jednog oborio, a drugi se uspeo izvuci i pobeci.

B

Jel to citat iz onog dokumentarca dogfight?

H

@Beduin da koliko se sjećam bio je u tom dokumentarcu a i na netu sam pročitao par članaka gdje je izjavljeno nešto slično u tom smislu.

V

„joka“
Nato avioni nikada ne napadaju samostalno. I nikada ih nije bilo na nebu Srbije za vreme bombardovanja jedan ili dva, već 20 – 30 letilica minimum. Ako jedan napada, uvek je drugi u blizini a tu su i druge grupe. O podršci avaksa i drugih osmatračkih platformi neću ni pisati.
Ukoliko bi se našli oči u oči F16 Barak i modernija verzija Mig-a 29, svi znamo da F16 ne bi imao nikakve šanse protiv čistokrvnog lovca sa dva motora. Uostalom, pročitaj šta misle Nato piloti o Poljskim Mig-ovima 29…

B

Vlad,
kad bi se ti nasao oci u oci s realnim svijetom, to bi bio dobar pocetak.
1 na 1 nije bilo ni u doba onih oklopljenih konjanika s onim kopljem u rukama……..

Avijacija, od svojih pocetaka djeluje u formacijama….od para pa na dalje. Dijeluje kao sustav….koji je pak opet podsustav malo sireg sustava.
Da li je bilo kakvih vukova samotnjaka u 1.sv.ratu….vjerojatno jeste. Ali takvi nisu bili duga vijeka.

Stoga, mani me tih “viteskih“ bajki.

P

@Joka & Hakan
gospodine Hakan slazem se sa vasim komentarom, kudikamo dodjemo na isto, tehnoloski gledano drugacije su borbe na nebu, taj dogadja izraelskih pilotta je bio kada su leteli avioni trece generacije ali vasa poenta je tacna.
Gospodine Joko promaklo vam je sta sam hteo da kazem. Jeste bilo 10 na dva Miga ali propustili ste da kazete da je iza tih 10 falkona bilo satelita i avaksa! Da ne pominjen da je lovacka avijacija 99’ totalno pogresno bila upotrebljena sa taktickog gledista.
Sustina mog komentara je bila da ako uzmemo borbu u vazduhu sa jednakim parametrima sa obe strane pitanje je da li bi skor bio onakav kakav jeste.

V

„Beduin“,
Znam da si Ti profesionalac u oblasti vazduhoplovstva, a ja sam samo amater entuzijasta. Zbog toga te molim da se i postaviš u skladu sa tom činjenicom.
Moj komentar je bio namenjen drugom učesniku u diskusiji, ali si Ti našao da ga komentarišeš i ako ga verovatno nisi razumeo u celosti.
Kažeš, dosta je bajki…
Donekle si u pravu.
Koga su to Amerikanci ili ceo Nato, napali a da je bio iole dovoljno jak da im se suprostavi?
Čak što više, države su prvo uništavali sankcijama, a zatim su ih ekonomski i vojno oslabljene, napadali sa višestruko jačim vojnim snagama.
Kako i na koji način onda da se uporede ova dva aviona?
U takvim situacijama i odnosom snaga, nikako. Dakle, manite me analiza po kojima je F16 bolji od Mig-a 29.
Na kraju nam jedino ostaje „bajka“ i mogućnost viteškog dvoboja…
Shvatam da se danas Nato doktrina zasniva na svemu osim na fer borbi, ali onda, kako drugačije da se realno proceni da je jedan avion bolji od onog drugog? Valjda letilice treba da se uporede u sličnom okruženju, broju, generaciji, obučenim pilotima, PVO a ne da se čita prosta statistika?
Svi mi znamo da se Nato i Amerika u napadačkim akcijama sa svojom avijacijom ponašaju kao da topom haubicom ubijaju mušicu.
Upravo to je i razlog što se verovatno nikada i neće moći uraditi neka realna analiza.
Zbog toga me i nervira korišćenje ovakvih površnih procena od strane već ranije navedenog učesnika diskusije.

B

Ajmo nazad na osnove.
Sustavi RZa su samo jedan od podustava vojne doktrine u rukama izabranih politicara.
To nije sport, vec prljava rabota kojoj je interes odredjene skupine osnovna misao vodilja.
Tu svaka daljnja rasprava staje.

No, tko zna. Mozda jednom mock up dogfight postane olimpijska disciplina.

D

Puno se ovdje piše o borbi jedan na jedan, toga nema niti je dozvoljeno. Nisu ovo aparati od drva i platna koja moze izradivati svaka zanatska radionica u u kolicinama kao prije 100 godina.
Svaki aparat kosta desetine miliona plus pilot i treba racunati da se takav kompleksni stoj dugo izraduje da se nadomjesti gubitak.
Klinci u skoli se ne tuku 1 na 1, nego s grupom prijatelja iza leda, a kamoli u stvarnom svijetu u borbi na zivot i smrt.
Pobjeduje onaj koji ima pravi sustav i opremu iza sebe, a ne onaj koji hrabro jurisa sa toljagom na bunker.

Z

To je i bio i cilj ove nabavke. Mogu se maskirati i praviti nevešti neki koji kazu ma nema to veze sa Srbijom, ma znate, ocuvanje komponente, air policing, bla sra a Srbi kao budale pa ce poverovati.. to nije kupljeno za air policing jer to rade kvalitetno puno skromnije platforme a ni za pripetavanje sa Slovencima oko ono malo slane vode. Uporedjivanja sa 29om, kubom, bukom dodatno ogoljavaju pricu. Brojni komleksi, frustracije i pritajene zeljice su se mogle isčitati i iz ne malog broja komentara ovde. Cast izuzecima naravno. Ali dobro. Samo dajte…

Odgovori
D

Nema samo Srbija te sisteme u regiji, ima i Mađarska, Rumunjska, Bugarska. Kompleksi i frustracije izbijaju iz tebe i tebi sličnih.

Z

A jesi mi odgovorio svaka cast! Al reci, sa svim mojim kompleksima i frustracijama a bez nijedne tvoje… jeste vi u natou savezu sa zemljama koje si naveo? Jeste. Naravno da jeste 😉Nije autor u globusu imao njih na umu kad je pisao o ovim sistemima. A ni ti dok si citao isti, priznaj. Prvo u sebi pa onda poceti tipkati. I ti i tebi slicni.

B

@Drago
Znaci, vas pukovnik je mislio na neutralisanje PVO sistema vasih NATO saveznika?

E

Pa naravno da se gleda sto to imaju susjedi, a ne Sjeverna Koreja.
To ukljucuje i susjede iz NATO saveza, ali definitivno je naglasak na usporedbe sposobnosti s Srbijom i BiH. Svakih nekoliko godina se izraduje „Strategija nacionalne sigurnosti“ koja sadrzi i analize mogucih i postojecih rizika. Daljne odluke strucnih skupina krecu od te strategije pa tako odluka o zadrzavanju BA i odluka o nabavi VBA.
To nije nista cudno, tako rade sve normalne zamlje i to ne znaci da se ima pretenzije ili da se ocekuje sukob.
Usput, i unutar NATO saveza ima sukoba, primjer Grcka-Turska.
Globus je objavio populisticki clanak i za to je takav kakav je…

D

A koji je cilj po tebi bio ako ne air policing? Hrvatska, uostalom kao i Srbija je suverena zemlja s pravom razvijanja i ulaganja u svoju vojsku i unaprijeđivanja iste. I naravno da se usporedjuje. Pa do prije 25 godina iz te zemlje su polijetali avioni i bacalo se cvijece na tenkove koji su bombardirali gradove i ubijali djecu. Ciji bivsi predsjednik mrtvo hladno kaze kako nije odustao od linije Virovitica Karlovac Karlobag. O kompleksima i frustacijama ne bih, ipak, tko gubi ima se pravo ljutiti. A Globus, kao Globus, Informer, Kurir ili Politika, lupa gluposti samo radi citanosti. Kakva mrtva dominacija? Koja regija? I Hr i Sr ako bas moramo o toj temi, mogu pricati o nekakvoj dominaciji iskljucivo na podrucju zemalja bivse drzave jer jedino njih dvije imaju kakvu takvu vojsku, za sve ostale smo smijesni. Hrvatska sila naspram Italije? Srbija naspram Bugarske? Hajdemo normalno pricati, bez nadrkavanja, portal je realan i posten a takvi kao ti najvise govore o sebi samima.

Z

@Dijaspora
Kao sto sam napisao, prvo u sebi pa onda natipkati. Ja ne dovodim u pitanje suverenit ili pravo Hr na nabavku oruzja, aviona za air policing. Mada je jedan od zahteva bio i da novoizabrani avion ima mogucnost delovanja po dubini neprijateljske teritorije. Standard za air police zadace, naravno. Ne znam samo da li iznad Madje, Slo ili…. Tekst u globusu je bio tendeciozan, zna se na cije kubove, bukove i 29ke se misli i meri koliko je dugacak. To je bio smisao mog komentara kao i mnogih drugih. A toliko ovih 12 nisu nit ce biti „dugacki“. I ako vec pozivas na normalnu komunikaciju, kao bez nadrkavanja, nemoj nam onda na ovom portalu o tenkovima, djeci, gradovima, selima. Jer kao sto si rekao, ovo je realan i posten portak. Odi zato na dnevno, index ili sacuvaj to za svoj šor, birtiju, dijasporaske derneke i tv kalendar. Ja nisam ni od koga izgubio a sto je najbitnije nisam ni gazio, unistavao, rusio jedan sistem i drzavu u krvi i pepelu i istovremeno usao u konstatnu uloge zrtve i pobednika istovremeno. Posebno stanje svesti kazu psihijatri. Nikad vidjeno.

n

ako budu imali i 80 sati naleta to je super a F16 barak koji ste odabrali niste pogresili

Odgovori
S

Svaki cigan hvali svog konja…

Odgovori
m

da je srece da su odnosi izmedju dve zemlje bolji i da je srbija u nato,pa da srbija i hrvatska zajedno kupe nove avione i da sa njima pokriju prostor bivse yu,a mozda i albanije.ovako mislim da bi srbija trebala da takodje od izraela kupi preostale f-16,ili ako zato nema novca da u postojece mig 29 ugradi izraelsku elektroniku firme elbit

Odgovori
E

U smislu neutralnosti, i s tim ne ovisnosti o oruzju iz jedne drzave, modernizacija Mig-29 s izraelskom elektronikom i integracija izraelskih i zapadnih sustava i ubojitih sredstava bila bi dobra stvar

l

@Ed

U svjetlu toga da je Srbija glasala za rezoluciju koju su zemlje islamskog svijeta predložile, a protiv interesa Izraela, dosta teško.

E

@leni
s tim nisam upoznat. Moja poanta je bila da neutralnost zahtjeva manju ovisnost u oruzanim sistemima samo s jedne strane, tj. idealno, ako je moguce imati svoju proizvodnju (a za to se nema novaca).

H

@Leni Izraelci nisu problem ako se ima para oni če ugraditi kao što su neke stvarčice Kinezima problem bi mogli biti ameri oni su zabranjivali redom: prodaju Kfira nekim državama, zabrana dijelova ACE modernizacije izraelskih netzova uglavnom Ameri su problem ne Izrael u većini slučajeva.

B

Neutralnost?
Bez jake industrije i novcarskog sustava je to prica za malu djecu.
Tko moze biti neutralan i praviti se da ostatak svijeta ne postoji?
Samo Kina i nitko drugi.

l

Problem za Srbiju su i Amerikanci i Izraelci. Sumnjam da bi i jedni i drugi prodali bilo šta od svoje naprednije tehnologije Srbiji koji bi možda sa takvim avionom odletjeli malo do ruskog “humanitarnog“ centra u Nišu na pregled. Sutra bi se pojavili sistemi na tržištu za neutralizaciju zapadne tehnologije, a u red za kupnju bi stajali Iranci, S.Korejci, Kinezi, Kubanci, Nenecuela …i td.
Razumijem poentu da se iskoristi pozicija neutralnosti u opremanju svojih snaga naprednim sustavima sa raznih strana i uzme najbolje od svih ali bi ta neutralnost morala biti stvarna, a ne deklarativna. Budimo realni, Srbija se oslanja na Rusiju (zašto bi inače ovi donirali bilo šta ako nije tako). A ne treba se zavaravati da zapad (NATO) ako šuti na to da to i ne vidi.

o

Leni svaka ama baš svaka ti je na mjestu i zato nema šanse da Srbija
pazari išta takova od Izraela.

S

I nemodernizovan Mig29 u bilo kakvoj bliskoj vazdusnoj borbi je mnogo bolji od teskog i tromog Baraka.

Odgovori
E

Ako mislis na borbu topovima, mozda, ali treba se i pribliziti…

G

Pitaj Arape dali je tako.

F

12 Baraka i NATO pakt iza leđa su više nego dovoljni za prevlast na Balkanu, posebno ako se sa druge strane nalazi „vojno neutralna i nesvrstana“ Srbija sa 10 MiG-29 i srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu. Saradnja Izraela i Hrvatske neće stati na uvođenju F-16 u HRZ, podjednako je bitna i najavljena kooperacija u namenskoj industriji. Levo krilo Falcona može da ponese više ubojnih sredstava, goriva, avionike i elektronike nego ceo Fulcrum, to se zna još od 80-ih. Odličan i logičan potez HRZ-a, nelogičan nastavak politike našeg RV i državnog rukovodstva.

Odgovori
M

@Falkon, Bravo,nakomentaru.sveste rekli sto stoji.(trebaliste napisat mig-29 neki neznaju za nato naziv).

T

Cuj „prevlast“ sa 12 aviona iz 80. haha, kakva komedija, bio bi dobar novinar u informeru .. :D

M

Mig-29 nosivost – 3900kg

F-16 nosivost – 3430kg

Ti zivis u nekom paralelnom univerzumu mozda?

E

Potpisujem

E

@MileMS
Mig-29SE ukupna nosivost 4700kg,
F16 Block 50 ukupna nosivost 10600kg, korisna na podvjesnim tockama max 7200kg
F16 C Barak ukupna raspoloziva nosivost je 12200kg, korisna nosivost na podvjesnim tockama max 8700kg
http://www.migavia.ru/index.php/en/production/the-mig-29-fighters-family/mig-29-mig-29ub-mig-29se?limit=1&limitstart=0
http://www.f-16.net/f-16_users_article7.html
http://www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104505/f-16-fighting-falcon/

l

@MileNS

Podatak si izguglao sa Wikipedije na način da si uzeo sljedeće podatke i oduzeo ih :)))

Empty weight: 18,900 lb (8,570 kg)
Loaded weight: 26,500 lb (12,000 kg)
—————————————————-
3,430 kg

Pokušaj opet.

x

-Radar je na razini AN/APG-68(V)9 , dometa ~300km
-Link 16 i sva ostala NATO oprema je uključena u cijenu i biti će ugrađena tokom SLEP-a
-Motori su pod punom digitalnom kontrolom, FADEC, i avion je gotovo u potpunosti digitaliziran.
– Cilj je 18 aviona

Odgovori
E

Zna li se kakva je situacija u Hrvatskoj sa kadrom i opremom za održavanje ovog aviona, pošto oni nikada do sada nisu imali avion 4. generacije? Da li će za svako održavanje morati van zemlje? Kakva je situacija sa pilotima, da li su neki već prošli obuku, koliko pilota planiraju obučiti za F-16? Da li plaćaju za obuku ili će to raditi u NATO kooperaciji?

Odgovori
Z

Na obuku ide 40mehanicara i 5 elektronicara,odrzavanje faza 1,2 u ztc,tri rezervna motora,obuka i servisi 10-15 mehanicara u zg.tri .g .6-8pilota ide na obuku u izrael na 8mj.obuka za sve uvjete leta i borbe z-z,z-zemlja,sa svim pametnim sredstvima,danju i nocu.poslije toga se obuka vrsi u hr.cjena obukeje uracunata u cijenu aviona.pozdrav

E

Moja greška, pasus sa pilotima i obukom sam slučajno preskočio menjajući „tab“ na browseru. Sve je lepo objašnjeno.

Odgovori
A

Iako mislim da su Hrvati izabrali kompromisno resenje, ovaj tekst nije kriticki, intervjuisane osobe su suvise pristrasne da bi dale ikakvu kompetentnu i objektivnu analizu, stoga gotovo da nema nikakvog smisla citati ga.

Odgovori
E

Globusov text definitivno nije kriticki, nego promotivni.
A sto se tice Puk. Ninica i Puk. Jagodica oni su trenutno najstrucniji ljudi koji su bili direktno ukljuceni u analizu i ocjenivanje ponuda.
Ako itko moze reci nesto detaljnilje onda su to ova dva gospodina.
Kriticni ne mogu biti jer su svoju kritiku dali prije konacne odluke strucnog tima u kojem su bili.
Kritiku trebaju (i moraju) dati oni koji su van tog tima jer je tom timu i upucuju.

S

nalet preko 120h….mogucnost obuke stranih pilota…nije bas po Nato standardu, morace da se doplati….iskljucivo koriscen kao lovac…za 20 god ce Hrvatska zaraditi na tim avionima…..kakva stativa, fijasko, blam………

Odgovori
P

Sami ce de isplatiti, dapace, kao oni kfir sa digitalnom kabinom. Koliko kosta komplet podvesnog naoruzanja sto ga oslikase ovih dana po hrvatskim medijima?

S

Nemate pojma o čemu pričate! Dobijaju nešto što je opasno blizu Sufe. I dobijaju obuku u Izraelu, nešto što nema cenu.

N

Kad se priča o zaradi na tim avionima treba gledati širu sliku. Srpska kontrola letenja svake godine zaradi ako se dobro sjećam oko 200mio eura od naplate preleta aviona, da Srbija sama ne kontrolira svoje nebo ti novci bi išli negdje drugdje.
U Hrvatskoj je isto možda i više plus i do sad Hrvatska nudi i radi obuku stranih pilota, ako se dokupi još aviona možda i čuvanje neba drugih država bez svoje avijacije .

S

Kada posle „stojadina“ starog 25 godina kupis Fiat punto od 10 godina cini ti se da si postao astronaut…. F16 star 32-33 god je svakako bolji od mig21 starog 40 godina koji uz to i ne radi…f16 ce biti koriscen iskljucivo za AirPol, a barak je blizu sufe koliko su bili blizu parkirani jedino sto im je isto je pocetna oznaka f16. Naravno da RH mora da kontrolise svoj prostor ( mada kontrolise i pola Bosne) i naravno da je svaka kupovina u ovom trenutku bila nuzna to niko ne spori. Sporno je pitanje kako je to za ceo svet 1+1=2 a za hrvatske politicare je neka druga cifra, jos su i arogantni i bezobrazni pa na „ekspertskom “ (shabanskom) nivou daju objasnjenja svoje nove matematike. Avioni za HZ tj f16 su uglavnom vec odradile „kobru“ sto je i i glavni razlog „malog“ naleta. Svakako se nadam a i siguran sam da ce hrvatski piloti biti bezbedniji na ovom tipu aviona, svakako je ova kupovina dobar potez MORH. Sporna je cinjenica da su od tri ponude izabrali najlosiju a jadni su izgovori…bolje da su samo pazarili i cutali….ovo ostalo je domen proseravanja a ne struke….

S

Najlošiju ponudu??? Jesi li ti birao te avione? Da li si imao uvid u dokumentaciju, načine finansiranja, paket obuke? Nisi! Evo znam da im je Saab nudio Gripen C/D, već u startu zastareo, da bi čekali E/F 2027/8, i to po ceni koja bi im praktično onemogućila uvođenje naslednika još jako dugo. Uostalom, kolika je nosivost Gripena, a kolika Baraka? I koliki dolet ima Gripen, a koliki Barak? Šta sve može da nosi Gripen, a šta Barak? Šta bi birao, obuku u Švedskoj, ili obuku u Izraelu? Zajebi ta poređenja sa pijace u Bubanj Potoku. Ovo je mnogo ozbiljnija stvar, i savršena platforma za prelazak na novu tehnologiju.

E

MORH ovih dana u suradnji s „mainstream“ medijima promovira pozitivne strane prihvacene ponude za VBA da bi suzbio prigovore na starost aviona u HR. Tako su i slozene objave u medijima, s dosta hvalospjeva, i par podataka da ljudi imaju sto guglat…
Ovdje je izneseno par detalja koji se nisu bili odredeni ranije.
Sto se tice NATO kopatibilnosti i prije je spomenuto da ce se dio komunikacijskih sistema mjenjati.
U prezentaciji Brigadira Tretinjaka nije receno da su sad NATO kompatibilni, natjecajem su trazeni avioni kao NATO kompatibilni, a za izraelsku ponudu je receno „… da se radi o moderniziranom, NATO kompatibilnom koristenom avionu koji ce doci u Hrvatsku…“. To bi trebalo zanacit da ono sto nije po NATO standardu ce se zamjenit prije isporuke unutar cijene ponude.
Ono sto se sigurno zna da nije kopatibilno su govorni komunikacijski uredaji (radiostanice). Izraelci koriste sustav koji je apsolutno drugaciji (od svih).
Za IFF mi je nekako nedoreceno, jer Izraelci koriste IFF kompatibilan sa NATO IFF-om. Poznato je da su Amerikanci uskratili kodove za IFF da bi onemogucili akcije Izraela u Iraku 1990 i 2003. Isto tako Izrael je poceo implementaciju nove opreme po zadnjim STANAG 4193 aneksima, jos 2013 su nabavljeni AN/UPX-44A (Mark XIIA Mode 5) IFF sustavi za Mornaricu. Ovdje se vrlo vjerojatno misli da se moraju staviti noviji IFF po standardima koji se sad danas uvode u NATO (nekakav rok je 2019.).
Izrael je clanica „Link 16 spectrum MNWAG“, a oprema koju koriste razlikuje se od NATO u sustavu kodiranja signala. Tu se vjerojatno radi o manjem hardwareskom zahvatu vise o promjeni softwarea.
Spomenuto, dodatnih 6 aviona, bi bilo u skladu s odlukom strucne radne skupine o buducnosti HRZ (Selak je bio clan) koja je donjela rjesenje o zadrzavanju borbene lovacke komponente HRZ i odredila potrebu za 18 VBA, a kao minimum 12. Sumljam da ce ista ici u smjeru nabave dodatnih 6…

Odgovori
Z

Spominju se NATO Advanced IFF.

B

Sorry,
al bode me u oci to sumLJanje

E

@Beduin
ha,.. sta ces,… sorry

A

Znaci vec su uhvaceni u jednoj lazi koja je na pocetku proturena Hrvatskoj javnosti – Nato kompatibilnost.

Isto tako me zanima da li ovih „vise miliona po pilotu“ za obuku ulazi u onu cifru od 420-500 mil.,ili ce to biti dodatni troskovi…Ali ok,saznace se verovatno i to kasnije.

Odgovori
J

Rečeno je da će doći NATO kompaktibilni, ne da su sada. U cijenu je uključena obuka u Izraelu za 6-8 pilota i 40 tehničara i inženjera. Ovih 6-8 pilota će kasnije biti instruktori uz stalnu podršku Izraelskih pilota koji će skupa sa tehničarima 3 godine ukljuceno u cijenu boraviti u Hrvatskoj.

B

Nisu.
Za komunikacijsku/indentifikacijsku opremu se zna vec ohooo.

Nije to neki komplicirani zahvat.

M

@airbos,ti uvijek vidis nesto stanigdje nije napisano.dajvecjednom procitaj text.

B

Radi se fama oko NATO kompatabilnosti. E radi se tu o nicemu posebnom, NATO ima vlastite kriptirane komunikacijske sustave i sustave svoj-tudji za prepoznavanje prijateljskih zrakoplova.

Izrael kao drzava van NATOa nema direktan pristup tim NATO kriptiranim sustavima, ali definitivno koristi slicne sustave samo sa svojim kriptiranjem.

Izrael sudjeluje u vjezbama sa SADom i drugim NATO zemljama i to ocito nije nesavladiv problem da bi trebali oko toga stvarati famu.

A

Juco,
Meni samo malo bode oci isticanje jedino te cifre za obuku pilota,a nigde se ne navodi koliko kosta jedan hangar npr.,iako je sve to ukljuceno u cenu.

Mile,Meli,Zeljko zg,
Citam tekstove odlicno, dok u vasu pismenost ozbiljno sumnjam.

N

@Airboss Jasno pise za prve skupine pilota. Prva skupina pilota obučava se u Izraelu i to je uključeno u cijenu nabave, sljedeću skupinu obučavaju u Hrvatskoj oni prvi iz Izraela to ce koštati dok se ne uhoda sustav .

B

To sto ti citas dobro, nikako ne znaci kako iscitano i razumjes.

A

Bitno je da kod tebe nema nepoznanica. ;)

B

Ima nepoznanica puno.
No, one ne ustjecu na ispravno razlucivanje dostupnih informacija.

Ipak moras biti svijestan kako autori ovog potonjeg clanka ne razumju tematiku o kojoj pisu, a u toj „obmanutoj“ javnosti ima nas koji ipak znamo kako su 2+2×2 u konacnici ipak 6.

P

Apsulutno se slazem,svaka cast odluci Hrvatskog ministarstva odbrane.
Nasi MiGovi nemaju nikakve sanse u sukobu sa F-16 unapredjene generacije”dzaba ste krecili”,to se zove.
Samo su zaradili Rusi, taj krs bi njima stajao neupotrebljiv u nekom zabacenom hangaru, a ovako-dobijaju pare za modernizaciju.

Odgovori
z

da ihh kad bi se popucali negde al bi ti uzivao a ?
pod jedan mig 29 ima itekako sanse sa bilo kojim f16

a pod dva pa dal je moguce da i dalje razmisljate na ovaj nacin .. vasi nasi

i jedni i drugi su tu samo zato sto moraju po evropskim zakonima .. a ne da bi se jedan sa drugim jurili na 100km2 oko srbije i hrvatske ..
i jedan i drugi buk a i neva obara ko sa tresnje ..

J

Popljuješ nekog zato što ide na usporedbu vaši-naši , a onda nastaviš na isti način. Naravno da smo i mi sa Baracima i vi sa migovima sirotinja limitiranih mogućnosti i da će i jednima i drugima služiti isključivo za airpolicing, ali zanimljivo je raspravljati o mogućnostima i normalno je da se stavlja u kontekst potencijalnog sukoba iako su mogućnosti da do njega dođe nikakve. Radi se o sličnim avionima koji opet imaju različite mogućnosti. U bliskoj borbi prednost nosi mig29, ali u borbi van vizualnog dometa je bolji Barak, a da se Barak lako obara kao što ti pišeš Izraelci bi već davno ostali bez aviona.

j

Ako si ti iz Srbije ja sam iz Estonije ajde ne lupaj sramota me tvoga komentara !!!

S

@Juco

Ako posmatramo tehnološki aspekt i vojnu doktrinu kojom su se inžinjeri (države) vodile stvarajući F-16 i MiG-29, u potpunosti se slažem sa tvojim zaključkom da MiG-29 ima prednost u bliskoj borbi, dakle „WWII style of combat“. Tehnološki gledano, BVR je svakako na strani F-16, na srednjim distancama su sigurno izjednačeni. Svaka interacija, tj. upgrade oba aparata (razvojem tehnologije, pogotovo kod Rusa) polako se smanjuje prednost koju F-16 ima u BVR modu, tako da današnji modeli MiG-a možda i ne zaostaju ili su „egal“ sa F-16 aparatima. No, kao i kod svake tehnologije, bitan ili najbitniji aspekt je osoba koja upravlja tehnologijom, a tu, blagu prednost trenutno dajem srpskim pilotima iz jednog prostog razloga – Srbija, kao jedina zemlja sa prosotra bivše Jugoslavije i dalje intenzivno forsira rusku tehnologiju, dakle postoji kontinuitet na istoj/sličnoj opremi. Prelazak hrvatskih pilota/tehničara na NATO standard i tehnologiju predstavlja veliki izazov, napor i pritisak jer su očekivanja jako velika, čak i u mirnodopskim uslovima). Dakle kao neki zaključak, jedini realni problem (i potencijalna „prednost“ SRV, a u kontekstu prethodno pomenutih „infantilnih“ komentara o nekim hipotetičkim sukobima) sa kojim će se HRZ susresti je vreme koje će biti potrebno da hrvatski piloti/osoblje absorbuju novu tehnologiju.

J

Sydious
U nekim stvarima se slažem, u drugima opet ne. Ako stavimo usporedbu onoga što je po dostupnim podacima o Baraku i onoga što se navodi kao mogući upgrade na Srpske mig29 većina će se složiti da je Barak 2020 puno bolja mašina, osim u slučaju bliske borbe gdi mig ima prednost zbog 2 motora i općenito manevarskih mogućnosti. Kvalitet pilota bi tek tu mogao odnijeti neku prevagu. Slažem se i sa tim da će još neko vrijeme Srpski piloti biti u prednosti baš zbog razloga koje navodiš. Stvar je u tome da borba počinje BVR, a ne nekim dogfight-om. Još jednom ponavljam da sam mišljenja da Hrvatska i Srbija nemaju radi čega ratovati i da nema potencijalnih razloga za bilo kakav vojni sukob. Jednostavno i mi i vi više volimo gledati susjedu u dvorište, uspoređivati se i nedaj Bože da susjed ima nešto bolje, veće, brže. Jednostavno smo takvi.

d

Prema Janu Ivanjeku Hrvatska dobiva nabavom borbenih aviona F-16C/D Barak/Brakeet 2020 sustav korištenja i primjene zapadne tehnologije, novi koncept obuke, i novi način razmišljanja.
Avioni koje hrvatska kupuje imat će životni vijek produljen do 10.800 sati kada dosegnu 7800 sati naleta, što još nisu. Do isporuke Hrvatskoj, 12 lovaca nastavit će letjeti u izraelskom zrakoplovstvu i biti održavani.
Modernizacija Baraka 2020.
– radar na najmanje istoj razini sposobnosti kao i AN/APG-68V(9) na F-16I
– kabina je digitalizirana i opremljena novim LCD prikaznicima u boji
– motor ima punu digitalnu kontrolu, odnosno FADEC, s mehaničkom pričuvom. Sustavi aviona automatski podešavaju potisak i potrošnju goriva prema naredbama pilota za optimalni učinak, čime se dodatno štedi gorivo. Baraci su opremljeni motorima F-100-GE-100C, potiska 127 kilonjutna pri forsažu.
– svi su Baraci programom Barak 2020 gotovo u potpunosti digitalizirani, od misijskog računala do navigacijskih sustava.
– jedini analogni sustav preostao u avionu jest letno računalo, FLCC.
– full mission simulator dolazi u Hrvatsku. Sferični full motion simulator projekcijom u krugu od 360 stupnjeva u potpunosti simulira sve aspekte F-16. Tehnologija za ovakav simulator postala je dostupna tek u 2000-tima, a simulatori su operativni tek od 2013.

Odgovori
E

Negdje se izgubilo…, ali ako se ne varam u pocetku su spominjana 2 simulatora i 2 ili 3 dodatna motora.

s

Bez zelje da se previse mesam u misljenje dobrog dela ‘strucnije’ javnosti koja na sve nacine brani svoj stav i meri ciji je duzi, ali napomenuo bih da ce tek isplivati ogranicenja koja su lako zamaskirana i precutana gradjansvu…
Kao sto vec rekoh – avioni nisu po NATO standardu, nece doci sa punom EI i PED izraelskom opremom, vec sa ‘degradiranom’ (npr – ni Kiowe jos nemaju el. sisteme borbe protiv PVO sredstava, iako su isto najavljivana kao ‘standard’), IAI ne planira pravljenje hangara, vec zastitnih stajanki i adaptaciju postojece infrastrukture (radi se o opremi koja je stigla sa F16, sva je svakako refurbished i stici ce iz baza koje gase F16 i prelaze na F35).
No to se sve da resiti…
Medjutim, najveca nelogicnost je nalet tih aviona – prezentovano je 4.800 realnih sati, sto na 30god daje 160 sati po avionu. Ako se zna da IAF aktivni piloti lete u proseku 180sati, dok rezervisti lete oko 80 sati godisnje, pri cemu po avionu idu 1-2 aktivna i 1-2 rezervna pilota (do 30% na simulatoru), te da sam LM daje primer da IAF avioni znaju da nalete i do 470 sati godisnje, kako su ovi avioni mogli da nalete samo 4.800 realnih sati?!

Odgovori
М

Ма вратили им километражу мало уназад,типично за половњаке.

B

Ovo s Kiowama ti je vrh vrhova

B

Šta se čudiš za nalet? Pa ovaj voženi je stajao 7 godina kod „limara“…

E

Za Kiowa Warrior zavisi ko je najavljivao. USA je ponudila saveznicima donaciju u „as is“ stanju i jasno naglasila da ne daju sustave samozastite koje oni koriste.
I mala napomena, kada se spominju Kiowe. Bitno je razlikovati OH-58D Kiowa Warrior od ostalih varijanti jer su oprema, sposobnosti i namjena drasticno razlicite. OH-58A/B/C su laki visenamjenski helikopteri koji se koriste uglavnom za obuku i manje zahtjevna izvidanja, a OH-58D KW je laki izvidacko-borbeni helikopter. Glavne razlike su: elektronika za izvidanje, navodenje i upravljanje US koja je zauzela mjesto gdje su bila zadnja sjedista, MMS sustav, vanjski nosaci oruzja i duplo jaci motor.

E

Podaci o satima naleta su ti koji su evidencija LM-a i IDF/IAF-a. LM kad govori o satima naleta govori o efektivnim satima.
Kod racunanja sati naleta aviona cesto zbunjuju podaci o satima naleta pilota u istoj avijaciji, jer piloti osim na borbenim avionima i vec spomenutom simulatoru lete i na Lead-in trenaznim avionima i naprednim turbo-prop trenaznim avionima (sto nisi uzeo u obzir).
Kad bi nalet pilota, po modernim standardima, bio samo na borbenim avionima i 30-40% na simulatoru, troskovi bi bili enormni i BA ne bi trajali vise od 10-ak godina.

N

Pa lete i na trenaznim avionima i simulatorima, da stvarno lete toliko potrošili bi avione u roku deset godina, pa nisu oni blesavi.

s

@Ed
Kada govorim/pisem o satima, mislim na pravo stanje…
Lepo sam naveo da lete do 30% vremena na simulatoru. Sa druge strane, u proseku lete samo 7% na drugim tipovima, a ispod 5% u jedinicama prve linije…
Avioni im imaju veliku iskoriscenost, ali usled nabavke delova po ceni USAFa, sa ljudstvom na redovnom sluzenju vojnog roka i tehnicarima koji su radnici MO (vrlo malo “subcontractors“), uspevaju da zadrze cenu sata naleta na oko 18.000USD/h, dok sam USAF kao paralelu daje min 22.000USD/h…
@Nec
Avioni su im u proseku 3.7 meseca godisnje na radovima…
Inace, LM ima F16 sa vise od 22.000 sati naleta i tvrdi da avioni mogu da lete 70 godina (realnost je da ce F16 biti aktuelan jos mnogo decenija, kao sto je bio i jeste Mig21, jer ce biti dosta drzava koje nece moci da priuste ili nece dobiti dozvole da kupe npr F35 /zna se primerice da Egipat za sada ne moze da kupi F35/), dok IAF ima Netz sa 9.700 sati naleta, sto je jedan od razloga zasto nema realnih zainteresovanih kupaca za postojece stanje Netz verzija u odnosu na cenu…
@Beduin
Poslednji put kada uzivo vidih helikoptere – na mestu senzora samozastite istih nema, ali ni na jednoj slici za svo ovo vreme…

V

Ima par slika kad ih iskrcavaju iz C-5 gdje se vide senzori. skinuti su naknadno.

J

Viribus Unitis
Ako imaš link na te slike možeš molim te staviti? Iako nije tema, vezano je na temu. Pretpostavljam ako su naknadno skidani, da nisu vraćeni jer ih se onda moglo skinuti prije transporta. Možda su skinuti da se prikrije da ih imamo.

V

Nevjerni Toma, možeš dobit par slika na mail. Na nekima su bili skinuti prije ukrcaja i prijevoza, na nekima nisu. Inače, većinom su skinuti sa helikopetra u mirnodopskim uvjetima i kod amera.

J

Nije da ne vjerujem, već ako ih nisu mislili dati sa Kiowama logičnije mi je da bi ih skinuli prije transporta. Više mi djeluje kao da su ih dali sa Kiowama, ali se nesmije znati.

V

Tu su, nema razloga da se ne zna. Nikakvu prednost taktičku ne nosi to saznanje da li su senzori stigli ili nisu. U slučaju neke nedaj bože frke, suprotna strana će ga gađat i probat srušit bez obzira imao on taj dio opreme ili ne.

J

Možda nije svima išla sva tehnologija jer su Kiowe donirali još nekim zemljama. Danas u jutarnjem listu članak o Baracima i spominje se da nikad nije slikan kokpit Baraka?! Koja je potreba za takvim skrivanjem?

V

Ako imaš neki mail koji ti nije problem ovdje podijeliti, dobit ćeš par slika na kojima se neosporno vidi da se radi hrz kiowama sa senzorima.
Što se tiče cockpita Baraka…. U raznim člancima, raznih autora je pisalo svašta. To naravno ne znači da je istina. Ima slika cockpita i od Baraka i od Sufe.

J

@Viribus Unitis
Dobio potvrdu da su senzori skinuti sa Kiowa, u Velikoj Gorici su u sanducina i ostaju kod nas.

M

Ne mogu a da ne kazem da to Jesu kvalitetne masine….
Kostace to njih „debelo“

Odgovori
B

Oooooo, itekako.
Svi ovi navijaci s HR strane zaboravljaju kako je „cake“ koje puuuuno kostaju kriju u formulaciji ugovora.
A iskustvo je dokazalo kako mi nismo jos dorasli poslovnim standardima razvinena svijeta……..
Tamo „a nismo se tako dogovorili“ nita ne znaci.

G

Beduin,ako si toliku pamet svijeta popio,što nisi životopis poslao MORH-u da te stave u tim tijekom odabira zrakoplova?

B

Zasto?
Cemu se vracati u sustav iz kojeg sam otisao?

B

Slusaj sivi,
Ako si citao s razumjevanjem, mogao si iscitat kako ja nemam nista protiv Bureka.
Smatram kako su odabrali najoptimalniji stroj unutar zadanih parametara.
No, to sto su parametri kriminalno postavljeni, to je drugi par cipela.

Odluka je donesena, povratka nema.
Sad se sustav osoviti na taj nacin kako bi mogao probaviti ovaj projekt bez da se zagusi.
E vidis, u tom procesu leze sve moje sumnje.
Sumnjam kako je ovaj sustav kadar obaviti dobar posao i isporuciti sve najavljeno.

B

No ono sto mene pak zabrinjava jest preskakanje stepenice.
U programu obuke se preskace ucilo tipa Hawka/G4/Jak130……
I zrakoplovstva koja nemaju tu klasu, svoje pilote salju negdje drugdje kako bi obavila taj dio.

Odgovori
M

Postoji rješenje i za tu fazu, i to u RH, ako bude bilo sluha i dobre volje.

M

Slazem se sa Beduinom… Da se nije tako lako otkantalo korejce za tu paru smo mogli imati 20ak novih fa 50 koji su mogli odmah i u airpanduring i polako kako se skoluju piloti dva po dva ili ako ekonomija dozvoli vise novih 16-ica 72ojka

E

Ovih 6-8 koji idu u Izrael, oni ce tu fazu vjerojatno odraditi na M-346 Lavi.
Potegnuto je i to pitanje, razmatra se da li se moze s Pilatusa Pc-9 preci na avion 4. gen., eventualno o nekim prilagodbama Pilatusa…
Spominjana je i upotreba trenaznog Mig-21 u toj ulozi.
Osobno sumljam da su to adekvatna rjesenja.
Tu bi mozda najbolje rjesenje bilo nabava, recimo, 6x La-159B (Hawk, M-346, T-50 i sl. je nepotrebno i preskupo!).

B

Sta naprica ti to Ed?
Kakva preinaka turbopropa????
Kakva preinaka MIGa 21???

I nemoj vise sumLJati molim te.
SumNJaj vec jednom!

E

@Beduin
Pa kazem ono sto sam saznao: Razmatrali su da li ce moci raditi kao i do sad s Pc-9 na Mig-21, tj sutra s Pc-9 na F16… tj. druga varijanta Pc-9 na Mig-21 na F16.
Ja, kao sto sam rekao sumNjam da je to izvedivo, tj nije adekvatno, odnosno ovo s Mig-21 je glupo.
* sorry u brzini nekako uvjek ispadne „LJ“, aj potrudit cu se…

D

Pa Hrvati su u NATO paktu. Ima tu puno prilika – NATO Trainig In Canada, USAF, itf, itd. Mnogo puno vecih NATO partnera ne treniraju svoje pilote.

B

Jedan mali ispravak netocne formulacije/navoda.
Vrsit ce se zamjena postojece opreme za komunikaciju/indentifikaciju a nikako ugradnja dodatne.
Dodje mu na isto, ali ipak nije isto.

Odgovori
Z

Hvala na ispravci.

F

Kada Hrvatska dobije F-16 Barak i kada postanu operativni, bilo bi lijepo da dođu na aeromiting na Batajnicu. Posjednu pilota Srbije u dvosjedu varijantu, kao gosta, fino i susjedski, let, onda Mig-ovi 29 na Pleso i obratno, itd…

Odgovori
E

Za ovo imaš pivo od mene. I da je pameti, jedni da nauče od rugih koji je avion bolji pa kad krenu u nabavku novih da ne naprave pogrešan izbor. Ali daleko smo mi od toga….

B

Najbolje bi bilo da smo zajednički kupili 5 f35…pa 6 meseci baziraju kod jednih a šest meseci kod drugih i oznake na čičak traku menjaju se po potrebi

B

Da li je portal kao T6 trebao da obraća pažnju na marketinški tekst u Globusu? Apsolutna dominacija, neutralizacija sadašnjih i budućih (!?) PVO sistema, itd. itd. sa 12 komada nečega su štivo za hrvatske domaćice u pauzi dok se krčka ručak. Dok supa bude gotova, domoljubni naboj je već eksplodirao. Da budemo potpuno pošteni, isto važi i za najavljenu dominaciju sa 10 nečega sa naše strane (dobro, možda i 16). Stoga, ne vredi trošiti previše reči na tekst u Globusu (mada me je ovo sa Buk-om zabavilo). Komentari će biti smisleni kada budemo videli šta će im doći. Ako ništa drugo, korist od ovog teksta je da entuzijasti shvate da su obećanja, uveravanja, fancy prezentacije i konferencije za štampu jedno, a stvarnost vrlo verovatno nešto drugo. U kom obimu, videćemo kada avioni stignu. Isto važi i za naše MIG-ove i njihovu 4 +++++ modernizaciju.

Odgovori
Z

Mozda ste u pravu, ali ovde imamo nekih novih detalja o nabavci a oni su ipak dobijeni od pilota HRZ-a, kdanta baze puk. Ninica i k-danta EBA Jagodica koji su bili u Strucnom timu za odabir aviona. To ipak daje neku tezinutekstu iz Globusa.

„a može efikasno ometati i radare lovaca MiG-29.“

Kako moze da ometa radar, ako radar nije ispravan? Dakle, cista propaganda!

Odgovori
O

To se zove „placebo ometanje“. Nova kategorija ECM.

A

Neko moje mišljenje na ovu temu je da su najbolji oni avioni koje ima Hrvatska, čak i kad ih još uvek nema, nema sumnje da bi Hrvatska apsolutnu prevlast u regionu (a i šire), ostvarila i sa aeroplanima Brege 19.

Odgovori
d

To sam I ja mislio. Bosnia, Crna Gora I Slovenia nemaju lovacke sposobnosti. A nemaju ni pravi PVO. Srbijama neke prastare sposobnosti (a za sada neznamo sposobnosti MiG-29SD). Aystrijski Eutofajteri jedva lete I imaju slave sposobnosti. Madzarski JAS-39 su jedini relayivno sposobni avioni u sluzbi susjeda.

B

Ako sve bude kako treba i ne bude nekih sranja kod nas Srbija bi u momentu stizanja hrvatskih baraka trebala da bude uveliko u pregovorima o nabavci nove eskadrile visenamjenskih lovaca, predpostavljam mig35, koji bi trebalo da pocnu pristizati tamo od 2027 pa nadalje. A sto se tice prevlasti sa baracima cisto sumnjam tu smo egal stim kad jos nabavimo pvo nijedan barak ne bi trebao da pomoli u nas vazdusni prostor bez nase dozvole ako imaju pameti.

Odgovori
z

za taj barak . Neva je princeza a kamoli nesto novije
jer da se razumemo za vreme nato agresije na Srbiju nije se smelo ukljucivati i markirati radarima po nebu ali su 2 ipak sa tog neba zvanicno smaknuta f16 i f117 kazu nevidljivi , a za vreme mira sada, ni f35 ne moze da preleti a da ga neva ne srusi ako se to zahteva propisima ili povredom vazdusnog prostora..
a sto se tice mig35 ili su35 .. pa oni uopste i nisu preterano skupi , recimo za ovaj hr angazman mogli su u fulu da kupe 4-5 komada sa svom opremom i naoruzanjem sto je jace od 20 razvaljenih f16tica

D

Pa onda ti Neva i slično ni ne treba ako ih ne smiješ uključiti dok ti lete nad glavom.
Dali oni imaju neku elektroniku ili samo čekaju da ti bace raketu čim uključis radar je nebitno, rezultat je isti, PVO ne radi.

G

Zašto bi mi uopće ulazili u srpski zračni prostor????

E

Barak/Brakeet lete 30 godina borbene akcije u zracnom prostoru kojeg stiti, po broju lansera:
– 320x Lavochkin CP-75 Dvina/S-75M Volga (SA-2)
– 148x Pechora +12x 2M Isayev S-125 Neva/S-125M Pechora (SA-3)
– 48x S-200 Angara (SA-5)
– 200x 2K12 Kub (SA-6)
– 60x 9K33 Osa (SA-8)
– 20x 9K31 Strela-1 (SA-9)
– 35x 9K35 Strela-10 (SA-13)
– 20x 9K37 Buk М1-2
– 8x 9K37 Buk М2 (SA-11)
– 6x 9M311-1M Tunguska (SA-19)
i od 135 Barak/Brakeet nijedan nije izgubljen od neprijateljskog djelivanja.
Nijedan avion nije oboriv, ali su neki uspjesniji u prezivljavanju.
2 oborena aviona 1999 su uspjeh, ali u kontekstu broja borbenih letova to spada u uspjesnost manje od 0.01%.
4-5 aviona ne bi sluzilo nicem, nije dovoljno ni za AP u 365dana/god.
Mig-35 i Barak 2020 su bliski po sposobnostima, ovisno o opremi koja se koristi, jedina znacajna prednost na strani Mig-35 bi bio AESA radar a od toga se odustalo.

B

Greystone nisam mislio nista lose samo vidim da je prica o prevlasti u vazdusnom prostoru regiona a to se odnosi i na Srbiju. Jedini razlog takvih natpisa jeste demoralisanje i prestrasivanje prije svega nas jer smo mi taj region. Zbog toga sam zelio da ukazem da prevlast mozete imati iznad Hrvatske ne i iznad Srbije.
Ed mi pored neva i kubova upravo nabavljamo pancire bukove i s300. Znaci jedinu sansu da prezive imace avioni 4++ i 5 generacije. Baraci to nisu. Dalje poredjenje baraka i mig35 je neozbiljno. sad je trenutno jos na testiranju ali Srbija ga nece kupovat ako ne bude u rangu 4++ generacije aviona u tom trenutku a on je po svemu sudeci sad to vec postigo.

z

@Dusko

Neva ih skida ko rukom ,jer za razliku od tada to su f16 bez podrske avaksa i bilo cega zbog cega se radar nebi smeo ukljuciti, ovo sto isprica covek gore spada u scfi i ne mogu komentarisati osim 2 aviona oborena daleko od toga da su 0.01% kako rece covek,
barak ili bilo sta u obimu od 10 tak komada ni da pomisli nebi smeo da priviri negde gde je iole solidan pvo , umalo i nenapisa da i s400 u siriji a f16 se sepure i to ove kante iz izraela stare po 30-40 godina ..necu se javljati vise ovde porediti f16 bilo koji i mig 35 je smeh .. pozdrav i nasima a i vasima :)

D

Nisu awacs-ima uništavali radare i pvo nego avionima koji su bili na licu mesta.
Čim im sistem javi zračenje radara oni ispaljuju Harm raketu koja se samonavodi na nešto zračenje čak i da se u međuvremenu radar isključi.
O delotvornosti svih tih pvo sistema pitaj Sirijce dali je baš tako, kad im Izraelci redovno lete u zemlji i napadaju ciljeve.
Poslednje obaranje je više statistička greška koja potvrđuje pravilo.

S

Ako nabave SPICE, i neće biti potrebe za ulaskom u VaP.

E

@Boris @zex
Bezsmisleno je uopce pricati o nekakvom ratnim djelovanju s 10-ak komada. Isto tako o nekakvim prijetnjama i slicno.
Buduci da je ovo specijalizitani portal, a ne zuta stampa, ja se trudim baviti poznatim podacima i njihovim analizama. I minimum za sudjelovanje u raspravi bi trebali biti osnovno poznavanje materije, a ne zelje i snovi…
Ja sam samo naveo primjer gdje su ti avioni bili do sad u odnosu na spomenutu Nevu. Lista je inventar broja lansera PVO-a Sirije do 2012. godine. I kao sto sam rekao, nijedan avion nije neoboriv. Tehnologije i taktike napreduju…
Za spomenuti postotak uzmite broj oborenih aviona i podjelite s brojem borbenih letova iznad Jugoslavije za vrijeme bombardiranja.
Sto se tice Mig-35 i usporedbe s Barakom 2020, ne treba tu nista izmisljati, poznate su mogucnosti jednog i drugog aviona u varijantama kakve danas postoje tj kakve su danas u ponudi. Slobodno suporedite generalne karakteristike aviona, kakvu opremu imaju, sto s njom mogu, koja ubojita sredstva i dodatke mogu nosit i njihove karakteristike.
Ja ne znam sto ce tko kupiti u buducnosti, a i ovo sad sto se nabavlja, iako minimum, je velik zalogaj.

B

@Ed
Naravno da je besmisleno pricati o ratu ne ponovilo se nikad ali vidis i sam da je ovaj sajt Global (pretpostavljam hrvatski) ipak malo iskoristio ovu priliku da posalje jednu ipak ratnohuskacku poruku sa naslovom …PREVLAST U REGIONU…. za razliku od tangosix koji ipak pazi da bude objektivan. Znaci moji su komentari upereni na taj sajt i njihov naslov. Ali sad nezavisno od toga moram opet istaci da ti poredjenje baraka starih 30 god i novih mig35 je u najmanju ruku neumjesno. Pa zasto bi Rusi sad pravili avion koji bi bio u konkurenciji baraku. Razmisli malo… Mig 35 je zamisljen kao potpuno nov avion u odnosu na 29-ku iako imaju nekih slicnosti u izgledu ali tu sve slicnosti prestaju. Novi radari, nove rakete, brzi, jaci, nosi vise oruzja, otporniji na elektronska ometanja. Znaci u borbi na malim i srednjim daljinama nepobjediv!!!

E

@Boris
Dobro, navijas za Mig-35, i to je ok.
Ipak nije „…zamisljen kao potpuno novi avion…“ nego je daljni razvoj Mig-29M/M2 i Mig-29K/KUB varijanti.
Tehnologija ugradena u danasnji Mig-35 je ono sto je prije 4-5 godina bilo dostupno Rusiji, a u Barak je stavljeno ono sto je bilo dostupno Izraelu prije 5-6 godina. Uzmes podatke o jednom i drugom, kao sto sam naveo, i usporedis.
Neupitno je da je Mig-35 moderan i dobar avion, jos je uvjek u razvoju, prvenstveno napravljen za izvoz, ali danasnji Mig-35 je mozda na pribliznom nivou modernih F16 Block 50/52. Sutra kad se bude prodavao s AESA radarom bit ce na pribliznom nivou F16 Block 60. To govore karakteristike, ne ja, treba samo procitat i usporedit. Zbog prevelike cijene se odustalo od OVT i Zhuk-AE.
To „…u borbi na malim i srednjim daljinama nepobjediv!!!“ je vrlo ambiciozno, cak zvuci i „malo“ pretjerano…
Za avion koji kosta 40-42 miliona USD i „nepobjediv“ je, bas i ne vlada velika potraznja? Trebalo bi obavjestiti Rusiju da hitno povecaju narudbu jer je 30 malo tj. 24 jer 6 ide u akrobatski tim Cтрижи , a da smanji narudbe za one druge koje je u zadnje vrijeme narucivala, 100-tinjak komada jednih i drugih…
Proucit podatke…

J

@Boris
Kad su dolazili mig29 nije bilo novina u Srbiji gdi nije bilo naslova Prevlast u regionu, takvi naslovi jednostavno prodaju novine. T6 prenosi članak radi detalja koji su objavljeni, ne radi koncepta članka. Sad uopće nema smisla ulaziti u raspravu o mig35 jer nisu ni na stolu, ni u planu. Možda budu kroz 15 godina i logičan je kao potez za budućnost Srpske aviacije, ali do tada se može dogoditi i da Hrvatska nabavi f35… apsolutno nema nekog smisla špekulirati šta će možda biti.

L

Mnogo dobar aparat .

Odgovori
M

Nije 3 pilota po avionu već 1.2

Odgovori
E

Ono sto u clanku nije objavljeno, a sto se tice radara je cinjenica kako je Izrael modernizirao radar u Baraku tijekom svoje eksploatacije. Radar koji je sada u Baraku ima drugačije kućište nego APG-68 (V). Kuciste koje je sada unutra vizualno odgovara kasnijim varijantama, od (V)5 ili V(7) nadalje (uključujući 9).

Ono što je izgledno po nekim drugim izraelskim izvorima je da su radari fizički zapravo (V)7 sa izraelskim softverskim nadogradnjama kojima se priblizavaju sposobnostima (V)9.

U svakom slucaju, puno mocniji radar od izvorno ugrađenog u Block 30.

Odgovori
J

Svet je lep kada sanjamo?

Radar nije menjan, a pogotovo ne bi stavili APG pored njihovih domaćih Elta. Testirali su jedan f16 sa elta EL/M-2032 dometa 150km za RCS 5m2 (sadašnji je 70km), ali su zaključili da je preskupo menjati radar.

E

@Ja
Radar nije promjenjen, ali je u sklopu Barak 2020 radena modernizacija, i hardwerska i softwerska. Da nije ne bi mogao funkcionirati s ostalim sustavima koji su mjenjani, a i uvjet te modrnizacije je bio dovodenje na nivo sposobnosti slican Sufli.

E

Radar je mjenjan.

Iz knjige „F-16I Sufa in IAF service“. Stranica 4 govori o nabavi Sufa, u jednom pasusu autor piše kako je radar u Sufi (V)9, poboljšana verzija (V)7 tj eksportna oznaka (V)8 trenutno operativnih u Barak Block 30 i Block 40 eskadrilama.
https://image.ibb.co/coNEMn/image.png

Na stranici 5, autor piše kako novi radar (V)9 ima mnogo sličnosti sa (V)7 o te kako iskustvo uporabe i logistika sa tih radara se moze koristiti i za (V)9.

Evo slika radara na (F-16D) 88-1716 – 19 Sep 1988 074 Brakeet Block 30F
http://img.photobucket.com/albums/v460/airbagx/074%20radar_zps46ek9ufk.jpg~original

Kuciste vidljivo na slici se koristi od (V)7.

Kuciste prije te verzije je sljedece:
http://img.photobucket.com/albums/v460/airbagx/solid-state-transmitter-in-f16-delta-radar_zpsq12wkekq.jpg~original

Mogao bih nastaviti još, navesti zdravorazumske argumente poput:
– zasto bi Izrael integrirao najnovije pametna oruzja na avion sa radarom iz 80tih?
– zasto Izrael ne bi unaprijedio radar kada Elta remontira i odrzava upravo taj APG-68, isto tako ako su kupovali Sufe za 100M dolara po komadu, zasto ne bi nadogradili radar na Baraku za 1 do 2 milijuna dolara?
– mislite li da Izrael, država sa konstantnim potrebama za borbenim misijama, letio avion 30 godina bez modernizacije?
– mislite li da bi Izrael integrirao Helmet Mounted Sight, a ostavio ostatak zrakoplova na nivou iz 80tih.

Mogao bih nabrajati u nedogled, ali jasno mi je, tko ne zeli nece vjerovati. Ali zdrav razum govori da Izrael nije 30 godina letio na avionu bez modernizacije, pogotovo kada vidimo cijenu koju su platili za novije inačice F-16.

Radar je barem (V)7, a vjerojatno (V)7 sa softverskim poboljšanjima koji ga priblizavaju (V)9.

D

Knjiga koju citiras je izdata 2009 godine, a modernizacija prvog Baraka 2020 je završena 2011 godine, tako da fizički nije izvodljivo. Uzgled 2020 znači da je planirano do tada da leti, a trenutno je 2018 godina, ne znam samo ko vam je prodao priču Barak 2050

E

@Doktor
Kod modernizacije Barak 2020 ne znaci da ce letit do 2020 nego da su dovedeni na nivo opremljenosti i sposobnosti koji ce ih po izraelskim standardima zadrzati sposobnim do kompletiranja prve narudbe F35, dakle i nakon 2020. Ta modernizacija nema veze s zivotnim vjekom.
http://www.iaf.org.il/4365-36154-en/IAF.aspx
Koliko im je jos uvjek zanimljiv za upotrebu, govori i to da se na njega i danas dodatno integriraju najnovija oruzja.
http://www.iaf.org.il/4470-50031-en/IAF.aspx

K

Nema se tu ništa za prigovoriti. Nato kompatibilan se više odnosi na Nato oružje. Za AIFF smo znali.

Odgovori
N

Radar je tijekom vremena moderniziran i modificiran već na Barak standardu, 2014. je dodatno moderniziran na Barak 2020 standard da bi se mogao koristiti u u idućih 20 godina u Izraelu dok se ne zamijene potpuno sa f35 i postigne puna operativna sposobnost.

p

1.3 pilota po avionu.
Analitičar Višnar nije među živima.

Odgovori
R

Ovaj globus je gori od Informera, imao sam transfer blama dok sam čitao.

Odgovori
D

Clanak je pravi hit nema sta ! Ipak ko god u njega vjeruje nadmasio ga je. Znam da sam dosadan ali pola milijarde $ za avione iz vrjemena SFRJ …

Odgovori
K

Iz vremena SFRJ je i Tornado. A gle čuda, upravo sa njime britanci sada udaraju po siriji. A ne sa „modernim“ EF.

S

Zmajevi su iz vremena SFRJ. Ostalo nije. O obuci, i kvalitativnom iskoraku koji će da bude napravljen u odnosu na „slavnu“ JRV prošlost, i da ne govorim.

M

Mi kupujemo lade specijalke stare 30 godina, komšije kupuju kadete stare isto toliko. Oni stavljaju CD plejer i GPS, mi dobijamo nove zimske gume. Mi imamo jači motor (1.6 prema 1.3). Oni zbog manje potrošnje imaju veći nalet.
Nagradno pitanje: ko je veći šmeker u selu?

Odgovori
A

Dio komentatora ide po sistemu“što se babi tilo to joj se i snilo“
No Barak 2020 je moćan stroj s moćnim radarom,naoružanjem avionikom… te naročito s moćnom opremom za protiveklektronsku borbu.U prilog tome je i činjenica da Izraelci uđu u dubinu sirijskog teritorija svih ovih godina i X puta usprkos kubovima ,bukovima ,migovima +++ suhojima +++,a o njegovoj superiornosti ne vrijedi trošiti riječi i onaj komentar -pitajte Arape je primjeren.
Ono što može praviti problemm je obuka pilota i prijelaz direktno s Pilatusa na F-16, Bilo bi dobro nabaviti nekoliko školskih mlaznih aviona za prijelaznu obuku,npr mislim da se L-159 može nabaviti za 10-12 miliona dolara po komadu i da bi 4-5 aviona bilo dostatno.
Ne znam da li postoji praksa iznajmljivanja školskih aviona a moguće je i taj dio obuke izvršiti recimo u Izrelu na M-346

Odgovori
v

možda galeb g4 .kao školski avion zaista nije loš

h

eno ih 5 komada pospremljenih u kontejneru na Luckom.

K

Evidentno je da je Barak 2020 zvijer. I da se nema što prigovorit cijelom poslu. A samo vi debatirajte hoće li biti 1, 1.4, ili 2 pilota po avionu. Biti će moguće, a sve upućuje na to da će se za desetak godina uzimati još aviona. I tako i treba. Da smo uzeli gripen, nebi imali takvu mogućnost.

Odgovori
P

Jeste, u hrvatskom vazdusnom prostoru
Van istog…tesko

Odgovori
K

@Pavle, daj molim te, prosvjetli me. Od europskih lovaca od baraka su bolji EF trenche 2, i f16block50, rafale. Daj malo pogledaj čime raspolažu zemlje u okruženju. Povuci liniju italija, njemačka, poljska. Do tuda na zapadu nema ništa bolje. A na istoku do grčke i rusije.

P

mislim da si zalutao, kakva dominacija? hrvatski pilot sa hrvatskim samokresom u ultramodernom lovcu bombarderu mocnim radarom nagdleda daleko preko obzorja?
Ni na papiru, ili ste vec megasila?
Sta su to, pravci planiranog uticaja?

B

Pavle, mani se samododjeljenih pridjeva.
Burekova primarna zadaca je zastita zracnog prostora Hrvatske.
Koji je tu dio nejasan?

Tu zadacu bi mogao sasvim solidno obavljati odredjeni period godina ukoliko svi preduvijeti budu ispunjeni.

P

O kom pridevu je rec?
Svaka dominacija zavrsava se unutar granica. Jasna je namena f16….vecini?

B

Stvarno mi nije jesano sto bi moglo biti nejasno oko uloge borbenog zrakoplova u sustavu RZ?

P

Ako si stekao takav utisak od mog komentara…

Jedno pitanje za poznavaoce F-16:

1. Budući hrvatski F-16 avioni su u proseku potrošili 100% vremenskog i 95% časovnog VEKA upotrebe. Znači, Lokid Martin treba da uradi (odobri) produženje istog.
Živo me zanima, koliko se životni vek, pre svega vremenski (kalendarski) može produžiti sprovođenjem JEDNOG programa produženja, ma koliko on temeljan bio? Da li je to 5, 10, 15 ili 20 god? Ima li sličnih primera iz prakse kada je F-16 u pitanju? Ili je kalendarski vek nakon produženja neograničen, a odobrava se samo novi časovni?
Ako je ipak produženje životnog veka ograničeno vremenski, ne sporim da se može kumulativno produžavati i 20-30 god, ali me interesuje koliko je najviše moguće dobiti u startu, prvim produženjem veka upotrebe?

Unapred hvala!

Odgovori
S

F-16 nema vremensko (kalendarsko) ograničenje resursa, već samo časovno (nalet). Produžavanje resursa se radi, i najsvežiji primer za to su belgijski F-16AM, kojima je, prema dokumentu LM-a koji je iscureo u javnost, moguće produženje veka do perioda između 2029 i 2035. To je izazvalo političku aferu, pošto je ondašnja Vlada pokrenula postupak nabavke novog lovca.
Na sledećem linku imate originalni dokument na engleskom:
http://www.lesoir.be/146498/article/2018-03-20/une-etude-revele-que-les-f-16-pourraient-etre-prolonges-le-ministre-de-la

http://www.lesoir.be/146564/article/2018-03-20/f-16-une-deuxieme-etude-evoque-une-prolongation-de-27-ans

E

Zivotni vjek za F16 nikad nije bio ogranicen vremenski, nego je definiran kroz efektivne sate naleta tj, realni sati nalet x koeficijent trosenja ovisno u nacinu i uvjetima upotrebe. Uz uobicajni nacin koristenja i redovno odrzavanje USAF je ocekivao da ce ih moci koristiti do 40 godina (8000sati / 200sati na godinu = 40 godina)
Od prvih varijanti F16, prvih Block-ova, odreden je vjek od 8000 sati.
medutim pokazalo se da bi te prve varijante mogle trajati krace tj oko 6000 sati, sto je rjeseno prvim ovakvim programom „Falcon UP“ i vraceno na 8000 sati.
Najnoviji program produzivanja vjeka trajanja, odnosno povecanje maskimalnog broja efektivnih sati naleta je SLEP.
SLEP je nastao na zahtjev USAF-a iz 2013. godine za produzenjem vjeka trajanja njihovih F16 Block 40/42 na nacin da se osigura upotreba i nakon 2040, tj dovoljno sati naleta za dodatnih 30 godina upotrebe.
Lockheed Martin za F-16 nakon ispitivanja predstavlja SLEP za Block 40/42 koji dize ef. sate naleta na 13 856 (okruglo 14000).
https://www.youtube.com/watch?v=xzd7ML2NqyY
Naknadno se SLEP program prilagodava i na F16 Block 50/52 te kasnije i na Block 30/32 (ali na max 10800 ef, sati naleta).
SLEP ukljucuje pregled, izmjene i zamjene svih kriticnih djelova koji ogranicavaju vjek trajanja, a sam program provodi LM i to samo na avionima pri kraju resursa.
USAF se prosle godine odlucio na SLEP za 841 F16 Block 40-52 s ciljem upotrebe i nakon 2048. godine.
Za buduce hrvatske Barak/Brakeet dogovoreno je da ce sa 7800 efektivnih sati naleta (nesto manje od 4900 realnih sati x 1.6 koeficijent) biti odraden SLEP, prije isporuke i unutar cjene nabave. Lockheed Martin garantira da ce nakon SLEP-a ovi avioni moci letjeti jos 3000 efektivnih sati ( do 10800).
Kod F16 je odrzavanje po stanju, nema remonta.
Raniji slicni ovakvi programi su bili: Falcon UP 80ih i 90ih, Falcon STAR 90tih i 2000-ih godina

Hvala na preciznim odgovorima. Dobra je stvar kod F-16 što nema vremenskog ograničenja životnog veka, sa aspekta korisnika koji „ne leti puno“. Ako sam dobro razumeo, Hrvatska dobija približno 3000 efektivnih sati tj. oko 2000 sati u vazduhu po avionu, uzimajući u obzir pomenuti koeficijent, i sa 80-100 sati prosečnog godišnjeg naleta po komadu mogu koristiti vazduhoplov narednih 20-25 godina, bez ograničenja. To i nije tako loše, pod uslovom da ne bude „čestih“ i „skupih“ otkaza.

Z

@gagarin,hrvatski baraci,imaju rok3000 sati,zanjih nevrijedi 1,6 koeficijent samo za izrael i zemlje slicne njima.

N

U slučaju hrvatske će koeficijent biti puno manji , jer ih neće toliko opterećivati kao Izraelci koji su praktično u stalnom ratnom stanju, zato je i uzet najveći koeficijent za njih. To naravno ne mora značiti i da je on opravdan.

H

@Nec Gagarin je dobro skužio prema nekim procjenama MORHA -a koeficijent će za letenje na hrvatskim baracima biti oko 1.2 što taman dovodi po izračunima vremenskog korištenja oko 20-25 godina

E

Po prezentaciji odluke o nabavi je receno da ce tih 3000 efektivnih sati biti dovoljno za 25 godina. A kako su racunali 100 sati naleta godisnje (realnih) koeficijent bi ispao:
3000 ef. sati / 25 godina /100 realnih sati naleta po godini= 1.2.
Ja ne ocekujem da ce biti vise on 20 godina u upotrebi…

@Sheikh Zayeb. Pročitao sam dokument o belgijskim F-16 Block 15. Posebno je interesantan grafikon na slici A-1, strana B-3. Da li je koeficijent (1.6, 1.2 itd.) o kome pričamo zapravo Severity Factor (SF) koji se pominje u dokumentu? Sa grafikona se vidi da svaki avion ima svoju vrednost SF-a, što je i logično imajući u vidu objašnjenje o načinu monitoringa i procene strukturalnog opterećenja (prvi pasus u „Enclosure A“). Prosečni SF za belgijsku flotu iznosi 0.856, dakle manji je od 1, pa su efektivni sati leta (EFH) manji od stvarnih sati (AFH). U tome je, koliko se čini, suština skandala, jer je LM „otkrio“ belgijskoj vladi da njihovi avioni mogu da lete i više od 8000 AFH (neki i preko 10 000) bez ikakvih radova, te da su s obzirom na godišnji nalet „mirni“ šest godina duže nego što su mislili. A ovi u međuvremenu raspisali tender ili šta već, jer nisu imali pojma da 8 hiljada EFH u njihovom slučaju znači više od 9 hiljada AFH. Ovo je meni fascinirajuće. Lokid Martin je mogao da ih „zavrne“ a nije, već sugerira BAF-u da im u narednih 10 godina niti jedan avion neće biti zreo za penziju. Tako da ovaj koeficijent 1,2 dat u prethodnim komentarima u slučaju Hrvata može biti i manji od 1, pod uslovom da se radi o Severity factor-u, kako sam bio slobodan zaključiti.

J

Gagarin 12.04.1961
Svaka čast. Kad čovjeka nešto zanima i potrudil se naći. Ako može link na dokumente o Belgijskim F16 bio bih zahvalan.

E

Da tocno to, LM je prosle godine objavio analizu belgijske flote F16 i po podacima prikupljenim pracenjem svakog aviona pojedinacno ocjenio da se njihovi avioni manje „trose“ od ocekivanog.
SF (Severity factor) je koeficijent o kojem govorimo.
takav nacin odredivanja vjeka trajanja je puno primjereniji, ali je bitno sto tocnije pracenje upotrebe aviona.
jedan od glavnih razloga najviseg faktora kod izraelaca je cesta upotreba s velikom kolicinom tereta, kod belgijanaca je gotovo pa suprotno.
Evo prezentacija nacina procjene i odredivanja zivotnog vjeka, iako za C130, ista pravila vrijede. SF se spominje u sekciji „Usage“.
https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/aero/documents/global-sustainment/product-support/2011HOC-Presentations/Tues_1430-Cascade_The_Meaning_of_Life.pdf
ko voli nek se zabavi…

@Juco. Link za dokument o BAF F-16 postavio je @Sheikh Zayeb u svom komentaru. Ja ga mogu samo prekopirati, s tim da nisam iz prve uočio da se .pdf može preuzeti iz novinskog članka.

http://www.lesoir.be/146498/article/2018-03-20/une-etude-revele-que-les-f-16-pourraient-etre-prolonges-le-ministre-de-la

J

Hvala Ed. Zanimljive stvari.

J

Gagarin 12.04.1961. Hvala.

S

@ Gagarin: Upravo to, LM im je to sugerisao po zahtevu komande vazdušne komponente, i to na upit da li bi mogao da bude obavljen u SABCA. Ministarstvo odbrane „nije znalo“ za postojanje takvog dokumenta, a planira se nabavka 34 aviona.

S

@Gagarin. Što se tiče hrvatskih Baraka, verovatno su odabrali najočuvanije zmajeve. I da, verovatno je severity factor otprilike u rangu belgijskih, jer ne znam gde bi se ti Baraci posebno „naprezali“, osim ponekog „revijalnog“ bombardovanja Gaze i Libana, što mu dođe kao školsko gađanje.

P

A zasto bi Izrael prodavao najocuvanije primerke ukoliko jos planira da ih koristi? Dakle postoji borbeni avion gotovo neogranicenog roka upotrebe, bez pojave zamora materijala, puzanja i eto bas njega ce da izdvoje iz svog rv.
Da bi efikasnije gasio pozare? To sigurno planira, kao i da sto bolje prodje finansijski.

@Pavle.@Sheikh Zayeb. Moj zaključak na ovu temu (ne mora biti tačan), a prema informacijama koje sam ovde dobio bi glasio:

1. 12 aviona F-16 Barak koje je kupila RH od IAF-a je u proseku naletelo blizu 8000 EFH, odnosno oko 5000 AFH. Prosečan SF tih 12 aviona iznosi 1.6. Neki imaju veći, neki manji, ali je prosek 1.6. Neki avioni su utrošili svih 8000EFH, neki manje, ali je prosek između 7 i 8 hiljada efektivnih časova leta (možda su u hrvatskoj javnosti objavljeni tačni podaci, to ne znam).
2. Pre isporuke biće izvršeno produženje časovnog životnog veka po posebnom programu i svaki avion dobija novih 3000EFH bez kalendarskog ograničenja.
3. Kod novog korisnika (CRO), Severity Factor će biti iznova određivan, na način kao što je to rađeno na beligijskim F-16. Stoga novi korisnik može imati na raspolaganju u proseku, npr. 2, 3 ili pak 3,5 hiljade AFH, što će zavisiti od SF-a za svaki avion pojedinačno, a na osnovu kojeg se računa prosečni SF za celu flotu i on može biti, kako praksa kaže, između 0.8 i 1.6, što zavisi od stanja kritičnih mesta na strukturi (opisano u dokumentu LM-a o BAF F-16).
4. Nemoguće je „odabrati samo najbolje komade“, jer onda prosečni broj EFH ne bi bio blizu maksimuma tj. blizu 8000 časova i ne bi prosečni SF bio 1.6.
5. Prosečni SF izraelskih F-16 je skoro duplo veći od prosečnog SF-a belgijskih F-16, što ukazuje na znatno veća naprezanja noseće strukture (veći podvesni tereti, oštriji i češći manervi, klimatski uslovi itd.) i što se čini logičnim.

E

@Gagarin 12.04.1961
1. Po tumacenju is HRZ-a: Oni zmajevi koji budu odabrani koristit ce se u IAF-u do odlaska na SLEP, a dogovoreno je da nijedan nece preci 7800EFH.
2. Da, SLEP daje dodatnih 3000EFH, nema vremenskog ogranicenja, odrzavanje je po stanju.
3. Za odredivanje tocnog SF-a kod novih korisnika potrebno je pracenje aviona kroz duzi period, na osnovu prikupljenih podataka o koristenju i feed-back sa odrzavanja LM izraduje novi SF.
Pocetni je uvjek SF=1.
4. Koji ce tocno biti odabrani stvar je dogovora, a konacno ce biti definirano potpisom ugovora (formalizacija ugovora pocinje za koji dan)
5. Glavni uzrok velikog SF-a za F16 u IAF je u dosta vecem prosjeku tezine povjesnog tereta od standarda (primjer: izraelci uglavnom lete s dodatnim povjesnim tankovima, a cak i ti tankovi su povecani, standardni podkrilni su 370 galona, izraelski 600 galona), a na to se dodaju jos i klimatski uvjeti.

@Ed. Hvala. Sad je sve jasno.

S

@Pavle
Treba im lova, vrlo prosto. F-35 kupuju iz svog džepa,baš kao i MB-346, samostalno finansiraju i planirano lansiranje još par špijunskih satelita, samostalno finansiraju i modernizaciju F-15A/B/C/D, delimično će da finansiraju i gradnju novih korveta, pa unapređenje raketnog štita… Sve nabrojano je vrlo skup sport. RV Izraela je već pretrpelo vrlo značajne rezove, a 12 komada im ne znači puno.

k

neki kazu , da se ne moze gledati iz pozicije sa „meseca“ ,na dogadjaje, na teritoriji bivse Jugoslavije ,u kojima je evidentno sproveden genocid nad Srbima ,pa makar te avione nazvali „bljesak“ i „oluja“. prikriveni fasizam hitlerovih prijatelja ,nece moci istorija da izbrise, Kad tad, ce doci do analize ljudi i organizacija koje su bile deo tog zlocinackog sistema. balansiranim komentarima ce se moci u Srbiji doci do politicke korektnosti.

Odgovori
B

kad netko profula, ne “ceo fudbal“, vec stadion…..

N

Gospodine Kraguj 1

Čitam Vaš komentar i čitam i…..jednostavno ne mogu vjerovati !

Da,jednosijedi će se zvati Oluja,dvosijedi Bljesak i biti će u rukama hrvatskih pilota Hrvatskog Ratnog Zrakoplovstva. I kao što kažu,biti će to za nas dobri zrakoplovi.

Ovo je specijalizirani portal namjenjen zaljubljenicima u zrakoplovstvo,prije svega. Vi gospodine pišete jedan mali politički pamflet i,ne želim biti oštar,ali vrijeđate .

Ako nas netko nazove “hitlerovim prijateljima“ i prikrivenim fašistima,to je za nas Hrvate uvreda,i to teška. Za nas 99,5 % ,a za šaku bijede u nas zvane “krajnja desnica“ ne želim trošiti ni riječ. Prebijedni su.

Gospodine Kraguj 1,Hrvatska je 4 god. GORIJELA doslovno. Cijeli gradovi DOSLOVNO ! 4 GODINE ! Jesmo li mi to sami sebe bombardovali i palili ili……?!?!

Gospodine Kraguj 1 ,dalje : 65 milijardi direktne materijalne štete,15 000 poginulih od toga 10500 CIVILA,1099 nestalih itd.

E to se ne vidi samo s mjeseca,vidi se i s marsa ili druge galaksije. Kako Vam paše.

Eto razloga za dobro borbeno zrakoplovstvo ( prema financijskim mogucnostima). Kao sredstvo za odvracanje i obranu. Što se tiče užeg komšiluka.Da se ne ponovi.

E sad,dali čemo biti najbolje opremljeni borbenim avionima u regiji, meni iskreno ne znači puno. Samo da imamo iz čega pucati. To je dovoljno. Pucati znamo ,dokazano.

12 komada je ništa. Jedan borbeni prelet …..Talijana ili Grka npr i eskadrile NEMA. Pufff….ode u dim….u roku par minuta.

M

Molim urednika ovog portala da reagira na ovakve komentare…. Kraguj drzi se struke i postuj sve ljubitelje zrakoplovsta sa ovog portala! Zvao se zrakoplov Bljesak i Oluja ili osvetnik Metohije ili kama Nacertanije bitno da piloti lete, da su ospravni, moderni u funkciji i na cast drzave u kojoj lete!

P

Molim urednika ovog portala da takodje brise komentare poput Nenad, kao sto je brisao i moje. Napisano nema veze sa temom a ni portalom.

N

Molim brisanje komentara poput komentara Kraguj 1.

U tom slučaju neće biti niti komentara poput mojeg.

J

Pavle, slažem se. Ovo nije ni tema, ali prvi komentar od kraguj1 je provokacija pa razumijem i da se neki poput Nenada upecaju i nastave svađu. Podržavam ideju da se ovakvi komentari brišu.

P

Slazem se, brisati podjednako.
Svako po nahodjenju moze reimanovati avion koji ima sluzbenu oznaku. Kako mu milo ako ga je platio. Moze i Eskim da prica engleski na eskimskom i da ga zove eskimski. Normalno

B

Gotovo je, krsten je vec…..Burek :-)

Z

Da, poštovani prijatelji zrakoplovsta (vazduhoplovstva), kad se u Siriji zagužva i cijeli Bliski istok pretvori u mjesečevu površinu, „Barake“ če doči u Hr u limburgu mjesecu. Nadam se da sam u krivu ali neka čudna intuicija mi govori da sam blizu istinama. Raznim.

Odgovori
N

@ Zajko

Nije to ni tako daleko od istine.
Ali u tom slučaju ratovat čemo sofisticiranim toljagama i kamenjem.

N

Ovde, odnosno u Globusu nedostaje jedna rečenica, pojašnjenje -Hrvatska nije Izrael, Srbija nije Sirija. Koliko zemalja ima F 16, a samo su izraelski čuveni. Nije to do aviona, nego do pilota i države. Dalja diskusija je suvišna.

Odgovori
J

Iz kojeg razloga bi bilo kakva diskusija bila suvišna? Da prihvatimo tebe kao ultimativni autoritet o ovoj temi ? Ovaj dio je rezerviran za rasprave i ako ti se ne sviđa nisi trebao uopće ostavljati komentar. Izraelski su čuveni jer ih jedino Izrael koristi za ratna djelovanja i nije sve u pilotima, već i u tehnologiji kojom je avion opremljen. Za primjer na kraju upravo tu tehnologiju i tu obuku pilota i tehničara Hrvatska kupuje od Izraela, sami avioni su sporedna stvar u priči.

P

Da i argentinski tehnicari naremontovase izrealske dagere a piloti se sa istim naobarase engleskih harijera.
I oni su kupili samo sporedno avione, kao i kolumbija i sri lanka digitalizovane kfirove.
I svi postase dominantna sila sa istim.
Tehnologija, obuka, znanje i iskustvo je sve u paketu. Kak krasno…

N

@Pavle
Nažalost, naobaraše se Englezi Dagera, a Kolumbija i Šri Lanka sa digitalnim Kfirovima stvarno postadoše sile, svaka na svom kraju planete.

P

Nixon
Ako vec moras da kontriras i drzis stranu, niko ne posta velesila sa dvadesetak ili jednim avionom od navedenih. A i sa istim se nasukobljavase sa kime? Trgovcima drogom? Sad zaista razumem koliko ce snazno hrz postati ako su ovo velesile..

P

I moj komentar je bio na Juco.
Neke stvari se ne kupuju.

e

Ozbiljnije od doticnog Jana Ivanjeka me treba shvatiti ako kazem da Srbija sa svojom lovackom i jurisnom avijacijom kao i sistemom PVO jeste ubedljivo osigurala prevlast u vazduhu naseg regiona. Uz najavljene nove sisteme a nadam se da ce ih biti, nema razloga da to ne bude ni u buducnosti.

Odgovori
h

– parity = jednakost
– superiority = nadmoć
– supremacy = premoć

Ima svakakvih lupetanja u prijevodu, posebno kad nema točnih prijevoda izraza engleskog jezika jer, nažalost, ni nema aspekata koji na koji bi se prijevod trebao odnositi…

J

Sta kaze ovaj counter: http://hrvatskidug.com/ ?

Prica je zanimljiva, svakako mnogo zanimljivija i kompetentnija od price iz Srbije, gdje Bosanac zadivljeno gleda u cockpit krsine muzejskog primjerka iz USSR koja btw nikada nije srusila protivnicki avion) , i ON odlucuje da se kupuju tu krsevi, ali budimo realni, na kraju ce od strane Hrvatske biti zamolba da USA sa neke blize baze NATO u Italiji ili u Madjarskoj za neku kintu odrzava air policy nad drzavom Hrvatskom. Divide Et Impera. Welcome to banana club :-)))

Odgovori
Z

@jovane,tisi nabrljo hrpu gluposti koje niti ti nebi shvatio,stasi htio reci.

p

Mislim zbilja. Vi postate neki internet counter kao ozbiljnu reprezentaciju hrvatskog duga? Bravo.

Čisto za informaciju – hrvatski bruto inozemni dug na mjesec:
07.2015. = 49,16 mlrd eur
12.2017. = 40.07 mlrd eur

o

Budimo realni,budimo stvarno realni ovo su super mašine,ovo je sveobuhvatno jako dobar posao.Ovime dobivamo sve što smo trebali
za novac koji smo mogli izdvojiti. Barak je zrakoplov koji je odradio
ogroman posao za izraelsko zrakoplovstvo i postradao je na razini statističke pogreške. Ja nisam siguran da bi se ijedan Gripen vratio sa zadatka a koji na sebi ne bi imao izraelsku opremu. Toliko o izraelskoj taktici,ratovanju,ometanju,održavanju,doktrini i da na
nabrajam dalje. Niti jedna zemlja na svijetu ni je dostigla nivo izraelskog zrakoplovstva.
Zato kako može netko omalovažavati ovaj posao MORH-a .
Na nama je da sve do kraja odradimo do kraja,da smo kupili nove Gripene ili F16 opet bi trebali odraditi svoje.
Poanta je kupili smo predatora koji se garant može i smije remontirati i bit će kao nov, moderniziran i inicijalno naoružan,
obuka u vrhunskoj klasi, set privredne i vojne saradnje i što nam više treba. Na kraju mislim da litvanska vojska kupuje naše kacige.
Moramo izići iz anonimnosti a to je pravi put.

Odgovori
J

Slažem se. Inače Mađarima se srušila 2 nova Gripena do sada od 14 koliko imaju i to van borbenih u uvjeta.

T

Romania to buy another 36 F-16s. Offers from Israel, Portugal and Greece. Defence minister Fifor was in Israel to discuss about the F-16’s purchase.

T

Another delegation will follow soon. Israel seems to be in pole position.
Regards.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Đole na: [POSLEDNJA VEST] Vučić: Helikopterska jedinica MUP-a Srbije dobija tri Erbasova helikoptera H215 Super Puma

@ AL-41F1 Dobro si ti namirisao da je super puma u letačkom smislu NEPOTREBNA. Radi se o sledećem, iako su Nemačka i Francuska suvlasnici Erbasa, broj delova, zemlja proizvodnje, lokalni profit - NIJE ISTI. Francuska je nosilac posla Super Puma a Nemačka H-145. Videćeš gde će se piloti obučavati ;) Koliko se sećam izjave dr.…

18. Feb 2019.Pogledaj

Ivan na: [IDEX 2019] Srpska vazduhoplovna industrija na steroidima u Abu Dabiju: Premijera novog bespilotnog borbenog drona i prve jedreće navođene bombe

Hvala Kruno ali nista od ovoga nema. Da je vlast izdvojila za ove projekte koliko je dala za osvetljenje Beograda ili snimanje serije Vojna Akademija vec bi ovo imali u upotrebi. Ovako - samo za slikanje.

18. Feb 2019.Pogledaj

Branko na: [POSLEDNJA VEST] Vučić: Helikopterska jedinica MUP-a Srbije dobija tri Erbasova helikoptera H215 Super Puma

@Medo Za vreme prethodne vlasti helikopteri i avioni nisu bili nabavljani jer su koliko toliko bili u funkciji, par migova i mi8ice tada jos nisu bile ispale iz resursa, kao i nekoliko miga 21, zar mislis da bi Tadic i ekipa propustili priliku da se ugrade po par destina miliona u nabavku oruzja... I gde…

18. Feb 2019.Pogledaj

Sladjan na: [IDEX 2019] Srpska vazduhoplovna industrija na steroidima u Abu Dabiju: Premijera novog bespilotnog borbenog drona i prve jedreće navođene bombe

Mnogo sam se nasmejao. Zaista. Posebno ovo sa dronovima. Dobar je ovo helikoptercic. Ja predlazem da ovo prodajemo deci uz neki dobar dzojstik. A da probamo da "napravimo" Reapera, tj nesto sto stvarno ima upotrebnu vrednost. Koji su ovo prototipovi po redu ? Strsljeni, Mali Milos, Sumadija... joj mrzi me da nabrajam. Jedno 50 komada…

18. Feb 2019.Pogledaj

Send this to a friend