BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] U Europi krenuo zrakoplovni treći svjetski rat Rat se trenutno vodi na četiri fronte, te na niz ostalih žarišta sukoba diljem Europe / Foto: Lufthansa

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] U Europi krenuo zrakoplovni treći svjetski rat

Prije dva mjeseca sam pisao o sukobu IAG-a i Lufthanse. U članku sam pokazao kako je Lufthansa, izudarana udarcima Etihada, te abnormalnim širenjem Ryanaira i easyJeta u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji, uz enormno trošenje novaca i ostalih resursa na stvaranje Eurowingsa, kupovinu Air Berlina i Alitalije vrlo ranjiva.

I tu ranjivost je iskoristio IAG. Njen najveći neprijatelj do sada. Vueling je tako otvorio bazu u Zurichu sa 12 linija, a IAG i Qatar (20,1% vlasnik IAG-a) imaju desetke linija u Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji i Austriji. IAG je pokušao kupiti bankrotirali Niki i stvoriti u Beču Vuelingovu bazu sa 15 aviona, koje je planirao rapidno povećati, kao i otvoriti LEVEL-ove long-haul LCC iz Beča u roku od 3 godine. No u zadnji čas je Niki Lauda ponovo kupio svoju bivšu kompaniju i pretvorio je u Laudamotion. Treći udar na Lufthansu je bilo Qatarovo pretvaranje Meridiane u Air Italy.

U dva mjeseca sukob je postao daleko ozbiljniji. Iako je djelovalo da će se borba voditi prvenstveno u Italiji između Star Alliance (Lufthanse) i oneworlda (IAG i Qatar), u rat se uključio i SkyTeam (Air France-KLM i Delta). I kada smo mislili da će to biti sukob tri alijanse i prvenstveno njihovih europskih giganta, u rat su se umiješali Ryanair, easyJet i Wizzair, a bez svoje privole i Norwegian.

Gdje je trenutno fronta?

Rat se trenutno vodi na četiri fronte, te na niz ostalih žarišta sukoba diljem Europe. On ima globalne razmjere i daleko šire posljedice nego što je sama Europa. Kao što ćemo vidjeti svi veliki igrači su uključeni u rat.

Oneworld fronta je London gdje su Air France-KLM i Delta ušle u suvlasništvo Virgin Atlantica, Air France ustupio slotove na Hethrowu Delti, a Delta se nastoji na sve načine širiti iz Londona, pa je tako kupila i slotove Croatie Airlines. Sada Delta, Air France-KLM i Virgin imaju 25 linija iz  Heathrowa, pa su i ušli u deal sa Flybe (koji prije nije letio iz LHR) oko feedanja ovih linija. Star Alliance na Heathrowu drži Terminal 2, dočim Lufthansa grupa sa njega ima 13 linija, te United 7. No sukob se proširio i na druge aerodrome, te na LCC, o čemu nešto kasnije.

Stoga je oneworld pokrenuo rat protiv oba neprijatelja iz MEB3. Prvo je vratio udarac Air France-KLM-u udarivši na njegove brloge u Parizu i Amsterdamu. Vueling na CDG i Orlyu ima 38 linija. IAG je pokrenuo LEVEL-ovih 4 long-haul LCC linije iz Paris Orly, te ima još 10 linija ostalih svojih kompanija. Ukupno 52 linije. Samo British ima 65 tjednih letova iz Pariza. Vueling ima i bazu u Amsterdamu, pri čemu IAG iz Amsterdama ima čak 25 linija.

I dok je oneworld drugu frontu protiv SkyTeama otvorio kao odgovor na napad u Londonu, onu protiv Star Alliance otvorio je preventivno, iskoristivši Lufthansinu izranjavanost u prethodnim sukobima sa Etihadom, Ryanairom i easyJetom. IAG ima nekoliko desetaka linija u Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj i Austriji, a Vueling ima bazu u Zurichu sa 12 linija. No, pravi rat započeo je u Austriji, te je trenutno treća fronta u Beču. IAG, za sada ne napada Njemačku, Lufthansinu kuću, nego udara na dvorište, Švicarsku i Austriju. Nakon što je Lufthansa odustala od Nikia, uvjerena kako će se kompanija ugasiti, a Eurowings Europa, kojoj je Lufthansa dala čak 12 aviona (po 6 A319 i A320), preuzeti tržište, u igru se ubacio IAG. IAG je planirao Niki involvirati u Vueling, te bi Vueling otvorio bazu u Beču sa 15 aviona, no i letove za njemačke gradove gdje je letio Niki, podigao broj u tri godine na 30 aviona, te otvorio LEVEL-ove interkontinentalne letove sa A330. No, potom je u igru uletio Niki Lauda, kupivši u zadnji čas Niki i pretvorivši ga u Laudamotion. Laudamotion je pokrenuo najbližu suradnju sa Condorom, koja je pružala kompletnu operacijsku podršku te prodaju karata Luadamotiona. Condor je kompanija koju je Lufthansa najavila kupiti i involvirati u Eurowings u kratkoročnom periodu. I sve je djelovalo više nego dobro za Lufthansu, no, sve se promijenilo u samo mjesec dana, ali o tome malo kasnije.

Glavni rat u Italiji

Četvrta fronta je na „neutralnom terenu“ koji je očito predmet odlučujuće bitke. Govorimo o Italiji. Bankrot Etihadove Alitalije stvorio je mjesto sukoba za koji je izgledalo da će biti tek ograničeni sukob Star Alliancea i oneworlda. Naime, Lufthansa je nakon uništenja Etihada i kupovine Air Berlina odlučila svu svoju energiju usmjeriti na Alitaliju. Za tu svrhu je odlučila potrošiti pola milijarde EUR. No, na tom putu joj se ispriječio IAG i njegov suvlasnik Qatar.

I ovdje smo vidjeli da rat nije počeo prije par mjeseci, kako djeluje nestručnom oku, nego je pripreman godinama unaprijed. Prvo je Vueling 2012. otvorio hub u Rimu, jedini uz svoj glavni hub Barcelonu. I vrlo je indikativno da Vueling od svojih 18 baza, njih samo 6 ima izvan Španjolske. Tri baze su u centrima SkyTeama (Amsterdam, Paris CDG i Paris Orly), jedna je u centru Star Alliancea (Zurich), a dvije su u do nedavno „neutralnoj“ Italiji (Firenca i Rim FCO koji je hub). Nimalo slučajno, naravno.

Air Italy obznanila da će postati novi talijanski flag carrier umjesto bankrotirale Alitalije / Foto: Alitalia

Potom je 2016. Qatar počeo pregovore oko preuzimanja majušne talijanske kompanijice Meridiane. Drugog rujna (septembra) 2017. Qatar je obznanio da je preuzeo 49% dionica ove kompanije. I šokirao struku. Naime Qatar je do tada kupovao dionice isključivo najvećih kompanija unutar oneworlda (u Britishu, Cathay Pacificu, LATAM-u i Americanu). Meridiana je malena kompanijica koja uopće nije pripadala oneworldu. Danas je jasno zašto je Qatar to učinio. U veljači (februaru) ove godine Meridiana je obznanila da mijenja ime u Air Italy, da otvara hubove u Milan Malpensi i Olbiji, te fokus grad u Rimu, ukinula je sve dotadašnje leisure linije i umjesto njih otvorila letove prema velikim hubovima. Air Italy potpuno mijenja flotu, te planira u roku od tri godine imati 50 aviona i to 737MAX8 i 787-8. No, ono što je zapanjilo strukovnu javnost je da je Air Italy obznanila da će postati novi talijanski flag carrier umjesto bankrotirale Alitalije.

I kad su svi mislili da će Lufthansa preuzeti Alitaliju, a IAG i Qatar ratovati protiv nje sa Air Italy i Vuelingom, u igru se u zadnji čas uključio i SkyTeam napravivši Italiju globalnom frontom sva tri igrača. Naime, Air France-KLM i Delta odlučili su postati kandidat za kupovinu Alitalie. Totalno iznenađenje koje je sve zakuhalo. Bilo je jasno da Air France i Delta neće tako lako odustati od partnera sa kojim imaju joint venture, no svejedno sve do početka travnja (aprila) nisu pokazivali nikakav interes. A potom je krenulo lobiranje.

Low cost carrieri se uključili u globalni rat

I potom se sve još dodatno i daleko više zakompliciralo. I najveći europski low cost carrieri su se uključili u ovaj kontinentalni rat EUB3. Do prije samo godinu dana glavni neprijatelji EUB3 su bili LCC, i sva tri najveća prijevoznika su surađivali na pokušaju da unište LCC. Tako su globalne alijanse dozvoljavale i code-share ugovore sa prijevoznicima druge alijanse ako je to bilo protiv LCC. I majušna Croatia je dobila dozvolu od Lufthanse da napravi code-share sa KLM, Air France i Alitalijom da iz Zagreba makne easyJet, a što je i uspjela.

No, u zadnjih par mjeseci sve se izmijenilo. Prvo je Norwegian nakon više mjeseci pregovaranja sa Ryanairom oko feedanja njegovih long-haul linija, na opće iznenađenje struke, pa i samog Ryanaira koji je još u kolovozu (avgustu) bio uvjeren da je dogovor u finalnoj fazi, promijenio partnera i u rujnu (septembru) obznanio da ulazi u deal sa easyJetom i WestJetom. No, tek na kraju ovog poglavlja vidjet ćemo koliko je ovo bilo važno za događaje koje upravo svjedočimo.

I još se javnost nije oporavila od ovog šoka, kad je Laudamotion nakon par tjedana od preuzimanja Nikija obznanila da prodaje 24,9% Ryanairu, uz povećanje tog udjela na čak 75% čim regulatori to dozvole. Ryanair je dao Laudamotionu 6 aviona sa posadama, da flota poraste na 21 avion. Ryanair je uzeo Lufthansu na zub. Otvorio je čak devet baza u Njemačkoj, a otvorio je bazu čak i u Frankfurtu, do sada nedodirljivom brlogu Lufthanse, te središnjoj bazi Eurowingsa u Cologneu. Najavio je otvaranje baze i u Munichu. Preuzimanjem Nikija dobit će baze u Beču, Dusseldorfu, Stuttgartu i Zurichu.

Ovo treba gledati u kontekstu energičnog udara IAG-a na Lufthansu u kojem je Vueling otvorio bazu u Zurichu i najavio u Beču, gdje je najavio i letove LEVEL-a, te ima hub u Rimu koji je glavna meta Lufthanse, uz što je Qatar (suvlasnik IAG-a) odlučio pretvoriti Meridianu u Air Italy, za kojeg kaže da će biti novi flag carrier Italije umjesto Alitalie. No, ovo je još jasnije uzmemo li da je nedavno Ryanair potpisao suradnju sa Aer Lingusom, IAG-ovom kompanijom. Stoga je ovaj potez preuzimanja Nikija, zapravo nastavak borbe IAG-a za ovo tržište, tj. totalnog rata sa Lufthansom. U kojoj je Ryanair očiti saveznik. I desilo se nemoguće. IAG surađuje sa Ryanairom, svojim donedavnim zakletim neprijateljem i to ne samo u Irskoj, nego i u centali u Britaniji u kojima Ryanair ima svoje najveće baze (Stansted i Dublin).

Dokaz kako se sve to vrtoglavo brzo dešava je nekoliko repova Laudamotiona koji se vuku iz prethodnog „deala“ sa Lufthansom. Nakon što je prezentiran dogovor Luadamotiona i Rynaira u kojeg je sastavni dio i ustupanje šest Boeinga 737-800 sa posadama od Ryanaira Laudamotionu, objavljeno je da će Laudamotion iznajmiti 8 Airbusa A320 Eurowingsu. Ovaj lease je do kraja svibnja (maja). Ovo zapravo znači da avioni bivšeg Lufthansinog konkurenta Air Berlina, sada lete za Eurowings (Lufthansu) u bojama Laudamotiona, a uz financijsku podršku Ryanaira.

Jednako tako ekspresno ukinut je sporazum između Condora i Laudamotiona radi preuzimanja od strane Ryanaira. Nakon samo par tjedana najbliže moguće suradnje, od kraja travnja (aprila) Condor više neće prodavati karte Laudamotiona, te neće suportirati njihovu web stranicu. Putnici koji su kupli Laudamotionove karte nakon 30.4. će biti kontaktirani od Condora. Jednako tako Condor neće više sudjelovati u operativnoj pomoći Laudamotionu. Umjesto toga Laudamotionovi letovi se već mogu kupiti preko Ryanairova websitea.

Ryanair želi bazirati avione na velikom broju regionalnih aerodroma / Foto: Ryanair

I tu nije kraj. Ni izbliza. Prvo treba povezati još jednu naočigled nepovezanu informaciju da je Ryanair u intenzivnim pregovorima sa francuskim aerodromima i sindikatima, kako bi osigurao dalju ekspanziju, te otvorio baze u Francuskoj. Ryanair želi bazirati avione na velikom broju regionalnih aerodroma. Za sada Ryanair nema baze u Francuskoj, no isto želi promijeniti. I koncentraciju svog razvoja u kratkoročnom periodu vidi upravo u Francuskoj.

Neiskusno oko bi reklo, kakve sad to ima veze? Ono malo iskusnije reklo bi, Ryanair se osvećuje easyJetu radi preotimanja Norwegiana, tj. da je još jedan udarac u ratu sa easyJetom koji „drži“ Francusku sa 6 baza (Bordeaux, Lyon, Nice, Paris CDG, Paris Orly, Toulouse) i više od 200 linija. Ali to nije samo to. Naime, upravo ponuda Air Francea-KLM-a i Delte za Alitaliju pokazuje nam pravi razlog za ovaj potez. Naime, u talu je i easyJet. Hopala! Air France surađuje sa easyJetom? Kompanijom koja joj je glavni protivnik ne samo u Parizu nego i u cijeloj Francuskoj. No, nemojmo zaboraviti da je easyJetova glavna baza na London Gatwicu, drugoj Britishevoj bazi. Da tamo easyJet ima i feeding Norwegiana. EasyJet ima 11 od 28 baza upravo u Velikoj Britaniji, od čega četiri u Londonu (Gatwick, Luton, Southend, Stansted), kao i veliku bazu u IAG-ovoj Barceloni. Ali easyJet ima i 3 baze na Lufthansinom području (dvije u Berlinu, te u Genevi i Baselu). Uz to easyJet ima i bazu u Milan Malpensi (Air Italy), kao i još dvije baze u Italiji (Napulj i Venecija). Stoga mir sa Air France-KLM znači suradnju u Francuskoj i Nizozemskoj gdje easyJet ima baze u 7 najvećih francuskih i nizozemskih aerodroma, ali i ogromnog saveznika u ratu sa Britishem i Lufthansom.

Uz to easyJet će u idućih par mjeseci otvoriti još sedam aerodroma na kojim dozvoljava long-haul konekcije, pod zajedničkim nazivom „Worldwide by easyJet“, dočim će ih sada biti 8 (London Gatwick, Berlin Tegel, Venecija, Amsterdam, Paris CDG, Paris Orly, Edinburgh). Znači li zajednička ponuda sa Air Frence-KLM-om i Deltom i suradnju na ovim hubovima biti će to ogromno. Bitno veće nego Ryanairova suradnja sa Aer Lingusom. Naravno, ne zanosim se da ova suradnja sa Aer Lingusom ne bi u vrlo kratko vrijeme mogla postati i suradnja sa Britishem.

Konačno, easyJet Europe sjedište ima upravo u Beču. Još jedna strana koja će sudjelovati u sukobima na ovoj fronti.

EasyJet osim suradnje sa Norwegianom i WestJetom, kreće i u suradnju sa talijanskim Neosom, britanskim Loganairom i Aurignyem, francuskom Corsairom i La Compagne, te Thomas Cookom iz Gatwicka. U kojoj mjeri je onda suradnja sa Air Franceom-KLM-om oko preuzimanja Alitalije? Jel to samo privremeni pakt radi cjepkanja kompanije, ili trajnija daleko šira suradnja isforsirana suradnjom Aer Lingusa (IAG) i Ryanaira? Stvari se jako kompliciraju.

Zanemarimo li malo trenutno glavnu bečku frontu, gdje je Ryanair uspio Lufthansi preoteti Laudamotion, vjerojatno u nekakvom talu sa Britishem, jasno je da se sad glavnina rata prebacuje na Italiju.

U igri je Lufthansa koja već 20 godina pokušava preuzeti kontrolu nad Alitalijom. Italija je ne samo Lufthansina zona interesa, nego i strateška zona ekspanzije. Upravo zato je Lufthansa odlučila rezervirati čak pola milijarde EUR za Alitaliju. Lufthansa se već dva desetljeća jako trudi oko Italije. Em su u dva navrata sudjelovali u borbi za preuzimanje Alitalije, em su pokrenuli Lufthansa Italia sa bazom u Milanu Malpensi i velikom flotom od čak 20 A319, em su kupili Air Dolomite te ih bazirali u Munich i povezali sve aerodrome Italije sa Munichom, em je Lufthansa grupa (Lufthansa, Swiss, Austrian, Brussels, Eurowings, Air Dolomiti) napravila vrtoglavu ekspanziju u Italiji, pri čemu je Eurowingsovo tržište broj 1 nakon Njemačke upravo Italija. Sve to za cilj ima preuzimanje Alitalije.

No, Lufthansa nema podršku dobrog dijela nove vlasti. La Liga je otvoreno odbila prodaju Alitalije Njemcima. Druga najjača stranka Movimento 5 stelle želi zadržati državnu kontrolu nad Alitalijom, dok Demokratska stranka želi zadržati manji dio vlasništva u Alitaliji. Razmatra se i mogućnost ogromnog transportnog konglomerata u kojem bi uz Alitaliju i neka druga poduzeća bile i Talijanske željeznice. Lufthansa pritišće Europsku uniju da ubrza prodaju. A iz nemalog broja slučajeva nedavne povijesti vidimo da je Lufthansa bila vrlo uspješna u lobiranju kod Europske unije. Iako je planirano da Talijanska vlada donese odluku do kraja travnja (aprila) ista ima vremena prolongirati ju do rujna (septembra) do kada će izdržati krediti koje je vlast dala Alitaliji da preživi, uz povećane prihode koje kompanija ima u top ljetnoj sezoni.

Lufthansa je jasno dala do znanja da će napraviti masovne rezove sa Alitalijom ako je preuzme. Ovo je i logično, Lufthansa želi profitabilne kompanije, a ne nerealne mastodonte kojima se hrani nacionalni ponos. U tom slučaju Alitalija će biti bitno manja, a većinu prometa će preuzeti Eurowings.

Kao što sam već rekao drugi borac za Alitaliju je konglomerata Delte, Air Francea, Cerberus Capital Fonda i easyJeta. Ovaj konglomerat čeka zeleno svijetlo svojih tijela da krene u borbu za Alitaliju. I vrlo je ozbiljan kandidat. Ne samo radi joint venture sa Alitalijom koji već postoji i suvlasništva u kompaniji, nego i radi vlastitog strateškog interesa u Alitaliji kao članu SkyTeama.

No, daleko najveće iznenađuje i treći igrač koji se javio za preuzimanje Alitalije. Wizz Air. I tu se situacija dodatno komplicira. Ryanair je prije tri godine krenuo u rat do istrebljenja sa Wizz Airom, napadno dupliravši baze Wizz Aira diljem Istočne Europe. Iza Wizz Aira stoji globalna mega-investicijska kompanija Indigo Partners koja upravlja sa nekoliko velikih LCC, te je nedavno naručila nevjerojatnih 430 Airbusa A320neo obitelji, kataloške vrijednosti 49,5 milijardi USD. Indigo upravlja sa američkim LCC Frontierom, čileanskim JetSMARTom, meksičkim Volarisom i Wizz Airom.

Wizz Air skuplja avione za sudjelovanje u globalnom europskom ratu / Foto: Wizz Air

I nije Wizz Air krenuo u borbu samo u Rimu za Alitaliju. No, javnost je šokirala vijest da Wizz krajem travnja (aprila) otvara bazu u Beču. U idućih godinu dana otvorit će čak 30 linija iz Beča. Istog onog Beča u kojem ratuje Ryanair i IAG sa Lufthansom. Istog Beča u kojem easyJet Europe ima sjedište. Čiji igrač je sada Wizz? Ili on udara sam da stvori što bolju poziciju pa da se opredijeli za jednu stranu. Slobodan saveznik je jedino Lufthansa. No to ne znači da Wizz neće postati dio nekog drugog većeg tabora. Jel Wizz oneworldova ponuda za Alitaliju? Ili oneworld ostaje samo na Air Italy kao novom flag carrieru Italije? Hoće li Wizz Air krenuti u prirodno savezništvo sa easyJetom, pa samim time i Air France-KLM grupom. Iz događaja zadnjih pola godine vidljivo je da je sve moguće.

No, jedno je sigurno Wizz Air ovoj godini dobiva ogroman broj aviona, no svejedno ukida čak tri baze, u Košicama, Lublinu i Pragu. Vrlo neuobičajeno za Wizz, on nema praksu ukidanja baza. Ovo može značiti samo jedno, da Wizz Air skuplja avione za sudjelovanje u globalnom europskom ratu. I da će iznenađenja poput Bečke baze i utrke za Alitaliju biti još u idućim mjesecima.

Bez obzira na podijeljenost talijanske vlasti u stavu prema Lufthansi i sama Vlada je izjavila da Lufthansa ima najviše šanse za preuzimanje Alitalije. A Lufthansa se ovaj puta enormno trudi. Trudi se na svim poljima lobiranja, kako preko Njemačke vlasti, tako i unutar Europske Unije. Nakon što završi borbu za Alitaliju Lufthansa je najavila interes za SAS i Condor koje bi involvirala u Eurowings.

I nakon svih ovih šokova desila se još jedna mega-šokantna vijest, koju nitko nije mogao predvidjeti. IAG je kupio 4,61% Norwegian Air Shuttlea i to bez znanja samog Norwegiana koji se iznenadio kada je isto obznanjeno. IAG će ponuditi Norwegianu kupnju veće količine dionica, no javno naglašava mogućnost i preuzimanja cijele kompanije. Obzirom da je Norwegian u vrlo lošem financijskom stanju zbog pretjerane ekspanzije, postoji ozbiljna šansa da se tako što i desi. IAG je naglasio da za sada nikakvi razgovori u tom smjeru nisu vođeni. No, Norwegian nema baš nikakvog smisla surađivati sa Britishem. Ovo neprijateljsko preuzmanje 4,61% dionica moglo bi samo povećati suradnju easyJeta i Norwegiana te proširiti sadašnju suradnju easyJeta sa Air France-KLM i Deltom na deal i sa Norwegianom. Ako IAG i odluči pokušati preuzeti Norwegian mora biti svjestan da će se tu izuzetno truditi upravo easyJet, a vjerojatno i Air France-KLM. Daleko više nego što se trude kod Alitalije.

Kako sada stvari stoje odnosi u zračnom prometu se ozbiljno mijenjaju i tabori bi uskoro mogli izgledati ovako:

No, hoće li ovi paktovi biti takvi za pola godine, godinu? Više se niti jedan analitičar ne osudi ništa prognozirati.

U samo malo više od pola godine od kada su easyJet i Norwegian krenuli u iznenađujuću suradnju, IAG želi kupiti Norwegian, surađuje sa Ryanairom, a easyJet surađuje sa Air France-KLM-om, Wizz je otvorio bazu u Beču. I svi oni ratuju u Italiji oko Alitalije. U malo više od pola godine. Woow! Do sada je zračni promet rastao vrtoglavom brzinom. No, novi trend je očito joint venture najvećih LCC sa jednim od EUB3. Ogromno, najveća promjena do sada. Promjena koja će stvoriti nove realnosti u europskom i svjetskom zračnom prometu.

Predstoji nam više nego uzbudljivo i zanimljivo vrijeme. Vrijeme koje će korijento izmijeniti sliku europskog zračnog prometa.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

La

Naslov bombastičan ,analiza odlična .
Pohvale za Alena postale su klasika.
Lijep pozdrav !

Odgovori
Al

Hvala puno Laki. Se vidimo u Budvi za dva tjedna ili u Zagrebu prije?

La

@Alen
Najvjerovatnije u Zagrebu prije.

Al

OK. Dogovoreno.

Ja

Dobar potez T6 da objavljuje tekstove ALENA ŠĆURICA.

Odgovori
Al

Hvala puno gospodine Brkiću

12

Bogami, ovo je svojevrsni „Game of Thrones“ aviosaobraćaja. Alene, izgleda da ćeš umesto analitičara postati svojevrsni „ratni reporter“ dok se ne završi ovo.

Odgovori
Al

Pa bome da. Odlična ideja da se od sada predstavljam kao „ratni reporter“ :-)

Vl

Alene,

Sad si stao na „pravi“ put analize. Čak si neke stvari „unapred“ gore najavio. Nezamislivo juče, danas postaje stvarnost, a sutra …?

Dodao bih samo par detalja na odlično napisan tekst.

-Indigo nije samo investitor u Wizz, kao što si i ti napisao. Ulaže ta kompanija u više prevoznika. Poradi malo na toj vezi. Biće tu svega.

-U pravu si da su ovo kratkotrajni paktovi, ali sa dugosežnim posledicama. Za većinu sveta, nezamislivim u ovom trenutku.

-Na ovome se nije počelo raditi juče, ali se nije išlo otvoreno i trebalo je vremena sve te silne događaje u ovako kratkom roku povezati da se vidi prava slika. Moram da priznam da se i namerno radilo da ne bude sve baš „transparentno“.

-Ulogu Wizza u svemu ovome posmatraj kroz prizmu glavnog ulagača novca u Wizz i povezanosti tog ulagača sa ostalim učesnicima u igri. Ima tu još ohoho da se „otkrije“.

-I jedna friška vest, mi smo, Ryanair, odlučili da 25 opcija za Max pretvorimo u čvrste isporuke. Trebaće nam aviona, a vidim iz teksta da znaš ili bar naslućuješ zašto.

Za ovaj tekst častim Ja pivo. Kokice su gratis.

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama.

Ovaj tekst nije drugačiji od prijašnjih (ni onaj od prije dva mjeseca u ratu IAG-a i Lufthanse), samo analizira nove realnosti. Realnosti koje se vrtoglavo mijenjaju. Niz toga ne znaju ni same kompanije i nikada u povijesti nisam vidio da se globalni mastodonti toliko brzo prilagođavaju i „dogovaraju“. Fascinatno i istovremeno zastrašujuće riskantno. Jel pogreška u brzopletosti može imati fatalne dugoročne posljedice. Kao i inertnost.

– Indigo. Pa jasno ko dan. Kontinentalno investira, povezat će svoje kontinentalne mega-kompanije u jednog ogromnog globalnog igrača. Ne trebaš doktorirati da to vidiš. Biti će to tema jedne iduće analize. Vrlo vjerojatno i idući tjedan.

– jasno da se na ovom nije krenulo raditi jučer, ali neke stvari su isforsirane, požurene ili čak dogovorene kao odgovor na konkurenciju. Da je Ryanair uspio finalizirati dogovor sa Norwegianom sve bi bilo potpuno drugačije posloženo i jako teško bi se finalizirao dogovor sa Britishem (Aer Lingusom)

– Jasno je da Wizz tu ne igra igru sam. Premalen je. Kao što sam napisao, ili stvara pozicije (globalna povezanost kompanija) ili ulazi u igru sa nekime.

Mi

Neko moje je misljenje da u Evropi ima previse patuljaka. A patuljci imaju sve manje sanse za opstanak u globalnoj podeli kolaca koja ce se desiti u narednom desetlecu.
Svet je globalno trziste a na njemu vec sada postoje 3 jaka Americka igraca koji ce imati preko 1000 aviona svaki, i 3-4 Kineska sa slicnim kapacitetom su u procesu formiranja (u Kini se cak pominje cifra od preko 10.000 novih aviona za njihove kompanije u narednih 15-tak godina). Ne bi me zacudlo da China Southern ili Air China izrastu u najjace globalne igrace sa po vise hiljada aviona u nekom doglednom periodu. Video sam svojim ocima sta se gradi u Guangzhou (sediste China Southerna) a procitao sam i sta se sprema u Pekingu.

Pitanje je koliko ce Evropski patuljci (ako ostanu patuljci) moci da prezive buducu globalnu podelu kolaca tako krupnih igraca?
Ako je zakljucak da nece – pitanje je koja je strategija kratkorocna i dugorocna za ukrupnjavanje. Da li ce biti gladijatorska borba ili ce se potapanja i preuzimanja kontrolisati iz tri glavna centra?Nemacka, V.Britanija i Francuska imaju krupan ulog. U pitanju nisu samo avio-kompanije vec avio-industrija buducnosti…

Primer Etihada je pokazao kako ambiciozni patuljci polome zube .
kad krenu u globalne igre.

Vl

Alene,

Drugačiji je, ali nije to bitno.

Brzinu reakcije diktira situacija na tržištu. Tu važi ona stara, „Kajaćeš se ako uzmeš. Kajaćeš se ako ne uzmeš!“

Ovo liči na splavarenje divljim rekom u kanjonu visokih zidina. Ili se prepustiš toku reke ili završiš na zidinama, a ne znaš šta te čeka na izlasku iz kanjona.

Ako mi veruješ na reč neke od odluka su rađene paralelno, pa šta bude, bude. Bar kod nas.

Miroslave,

Neće ostati patuljaka. A za Kinu mogu da kažem jedino, spasi na Bože od onoga šta nas čeka ako oni, Kinezi, krenu u Svet.

Mi

Vladimire,

Navescu primer:
Pre par decenija Kina je krenula u razvoj brzih pruga. Nisu imali tehnologiju, pa su prve kompozicije kupovali. U to vreme Francuzi imaju TGV , nemci ICE. Kinezi nisu imali nista, ali su bili vredni, odlučni I strpljivi.
Možete li da zamislite da Kina danas ima preko 25.000 kilometara pruga za vozove koji se krecu brzinama 250 do 350km/h?
A to je više nego tri puta više nego sve Evropske zemlje zajedno.
A to da sobom nosi I druge konsekvence – kina postaje I najveći proizvodjac kompozicija I konstruktor pruga u celom svetu.

Avio industrija je sledeca, to su već obznanili. Da li sad možemo da zamislimo svet u kome Kinezi lete sa 3 puta više aviona nego cela Evropa?
Ili da dve trećine aviona u svetu proizvodi Kineski Comac I jos par njihovih fabrika?

Da li mozemo da zamislimo Airbus kao patuljka veličine Nokie a Comac kao giganta veličine Huaveia?

Gde ce tu biti Lufthansa I Air France? Verovatno tamo gde je sad Simens u industriji racunara I mobilnih telefona.
Mislim da su toga jako svesne evropske kompanije. Zato I kreće ovo čišćenje dok još ima vremena…

Al

Vladimire, ma jasno je da svaka ozbiljna kompanija ima nekoliko scenarija i odgovore na njih, igra na više frontova i ne stavlja sva jaja u jednu korpu. Čak i moja minijaturna kompanijica tako igra.

Miroslave:
Slažem se sa većinom toga što ste napisali, no ne sa jednim. Ni jedna kompanija na svijetu nema 1.000 aviona.

American 950
Delta 860
United 749
Southwest 697
Lufthansa grupa 617
Air France-KLM 574
China Southern Airlines 545
IAG 520
China Eastern Airlines 486
Ryanair 457
Air China 392

Kao što možete vidjeti iz ovih podataka EUB3 nisu baš daleko od američkih kolega.

Mi

Alene,

Ako samo malkice ozbiljnije pogledamo situaciju na Dalekom Istoku videcemo da:

1. Air China Grupacija ( China National Aviation Holding) vec sada ima ukupno 654 aviona kao i 368 koje treba da im se isporuce u naredne 2-3 godine. To je vise od hiljadu zar ne?

2. China Southern Air Holding (China Southern Airlines, Chongqing Airlines, XiamenAir, Sichuan Airlines) ima i nesto vecu flotu ( samo China Suotherna airlines ima 553 aviona i jos za 289 ocekuje isporuke). Izguglajte i saberite i bice jasno ;)

Opet treba razumenti nacin na koji oni razmisljaju. Kinezima je bitna vizija – a oni su vec javno rekli da ce im u narednih 15 godina trebati jos 7200 aviona (mahom za 4 njihove najace grupacije). A i to je daleko vise od 1000, zar ne?

Dugorocno – oni planiraju da u narednih 30 godina imaju trziste koje je vece od ostatka sveta. I ja im verujem. Sto su rekli to su uradili u racunarstvu, mobilnim telefonima, zeleznici, infrastrukturi i gradjevinarstvu. Svuda su jaci od ostatka sveta!

Svako ko provede malo vise vremena putujuci Istocnom Azijom zna da su Kinezi oapsolutna vecina stanovnistva i u Hong Kongu ( pomenuta Kineska grupacija vec sada ima 20% Cathay Pacific Grupe), I na Tajvanu , i u Singapuru, a znacajno su prisutni i u Maleziji kao i u ostalim drzavama dalekog istoka. Zmaj se probudio i to je svima u Aziji jasno. I svi su kooperativni.

Zmaja momentalno zanima razvoj. I mozemo biti sigurni da ce biti onako kako kazu. Za razliku od nas – tamo je odgovornost za ono sto se kaze. Tamo ne moze da se desi ono sto se desava u Croatiji, Air Serbiji, Etihadu… Tamo se zna kako se malverzacije kaznjavaju.

E, sad – gledano iz globalne perspektive ( a vi ste globalizaniju evropskog sukoba „titana“ izneli kao tezu) – oni koji vec sada znaju da ce sutra biti najveci na svetu i pustice buduce patuljke da se zamlacuju i trebe. Zmaj dolazi na kraju balade ;)

Al

Ne Miroslave, to će tek biti 1000. Nemojmo mješati kruške i jabuke. Ne možemo izjaviti da netko „u floti ima 1000 aviona“ i pritom misliti na to da će ih tek imati za 5-6 godina. U movom momentu ni jedna svjetska kompanija nema 1000 aviona. I to je činjenica. Kao što je činjenica da EUB3 ne zaostaje ni za amerikancima previše, a jači su od kineza u ovom momentu.

U to vrijeme će i Lufthansa grupa dobiti svojih 177 naručenih aviona, te preuzeti neke od kompanija koje su najvili za kupnju (Alitalija, SAS, Kondor), a ako se samo dio toga realizira i Lufthansa će imati preko 1.000 aviona. I IAG ima 178 naručenih aviona, Air France-KLM ima tek 56 naručenih aviona, ali njihova narudžba se tek čeka, posebno za Joon i Transaviu.

Nije sporno da Kinezi traže dominaciju u svim gospodarskim granama i u zrakoplovstvu. Nije sporno da ulaža na sve strane u zrakoplovstvu, tamo gdje ima logike i tamo gdje nema. Malo su se pritom i pogubili i polomili zube. Hainan (odnosno HNA grupa) je najbolji primjer, pa su sad naglo povukli kočnicu, ne vjerujem da će to biti dovoljno.

Miroslave proveo sam malo više vremena u krajevima koje spominjete. Bio sam na Taiwanu prije 3 godine i prošo sam ga cijelog od juga do sjevera, u Hong Kongu sam bio 3 puta sveukupno više od mjesec dana, Maleziju sam isto prošao cijelu, bio sam i u nekolko gradova Kine, a idem u Shangaj u listopadu (oktobru). Jako dobro poznajem taj dio svijeta. I da, u pravu ste. Oni su disciplinirani, odgovorni, poštuju autoritete, imaju viziju, vrijedni su. Neusporedivo je to sa nama.

Zmaj neće biti najveći u idućih 5-10 godina. Amerikanci će biti jači, a i Europa neće zaostajati. No, jednako tako je činjenica da oni ne ulažu za kratkoročni period (vidljivo je to po ostalim privrednim granama), pa imaju šanse biti broj 1 nakon tog perioda. Ukoliko se cijeli sustav u međuvremenu ne uruši.

Mi

Alene,

Ako ste proveli koliko tvdrdite u Kini i ostalim zemljma koje ste naveli a gde su mahom Kinezi apsolutna vecina – onda znate da kad oni nesto obznane – to tako i bude!
Kod njih se nepostovanje ugovorenog drasticno kaznjava, a malverzacije jos stroze.
Zmaj ni ne planira da dominira u avio -industriji i saobracaju sledecih 15 godina. Njihova vizija je znatno duza, a 30 godina su stavili kao realan okvir. Sigurno je da ce u 15-tak godina imati preko 10.000 aviona i osvojice proizvodnju uskotrupaca i sirokotrupaca. Oni do tada moraju da naprave letelice koje ce biti konkurentne Airbusu i Boeingu.
Posle toga ce kupovati avione sami od sebe, a kupovace ih i Rusija i maltene cela Azija plus deo latinske Amerike i Afrike. A nemojte se zacuditi ni ukoliko i lowcosteri poput Ryanaira udju u tabor Comaca u narednih petnaestak godina. Koliko ce u tom momentu biti jaka Lufthansa? Sigurno ce i ona preci 1000 aviona. Samo sto ja mislim da ce Kineske kompanije biti daleeeko jace od toga.

E, sad, iz te perspektive sagledajmo „sukob titana“ u EU. Ili su to poslednje godine pred globalni preokret, ili neko na zapadu vidi sta se sprema pa gleda da se pregrupise i fuzionise u dovoljno jake gigante koji ce imati sanse da opstanu.

Iskustvo iz oblasti elektronike, gradjevine i mobilnih komunikacija jasno govori sta ce se desiti.

Mi

I jos jedan detalj koji ste i sami naveli:

Pogledajte narudzbine:
– Lufthansa = 177 aviona
– IAG = 175 aviona
– Air France-KLM = 56 aviona

Sa druge strane pogledajmo sta su narucili najbitniji igraci u Kini:
– Air China grupacija = 368 aviona
– China Southern grupacija = 289 (China Southern) + 24 (Xianmen) + 25 (hebei) = 338 aviona
– China Eastern = 256 aviona

Da li je jasno sta se desava i sta se sprema vec u narednih par godina?

Al

Da, proveo sam toliko Miroslave. I nije baš istina da su Kinezi nešto baš ljudi od riječi. Među svim globalnim predatorima oni se najmanje drže onoga što kažu, više muljare, lažu i obmanjuju nego čak i Arapi. Nemalo je primjera toga.

Eto ja sam imao prije par mjeseci nepoštivanje ugovora i nikom ništa. Ništa nisam mogao napraviti.

Ne čudim se za Ryanari. Već je pregovarao sa Comacom kada je imao zastoj u pregovorima sa Boeingom i načelan deal je postignut. No, tada je Boeing ipak istrčao sa ponudom. Nimalo se ne bih čudio za Ryanair, čak štoviše mislim da je to vrlo realno i da će se desiti da 919 bude u floti Ryanaira.

Što se narudžbi tiće, polako sa time. Lufthansa je više narasla kupovinom kompanija nego narudžbama aviona. Jednako tako i IAG (u posljednje vrijeme kupili su Vueling, bmi i Aer Lingus što je preko 150 aviona).

A ta praksa će se nastaviti i u dogledno vrijeme. IAG je obznanio interes za Norwegian, a samo to je 246 aviona što trenutno u floti, što naručenih.

Lufthansa stavlja šape na Alitaliju, Condor i SAS, pa i ako ništa izvan toga ne kupi (a hoće) to je još 323 aviona.

Kao što rekoh, ako Lufthansa samo djelomično uspije u svom naumu imat će preko debelo preko 1.000 aviona. A bogami i IAG.

Još jednom, neupitan je interes, strategija i konkretan plan razvoja kineskih kompanija (čitao sam studiju Air Chine o „nužnom“ razvoju da ostane u vrhu zračnog prometa svijeta), no nije baš da su amerikanci i europejci, pa i Arapi u tome mači kašalj, da su na koljenima i da nemaju čime odgovarati, te da nisu uspješni, pa u ovom momentu i uspješniji.

Be

Moja iskustva s kinezima nisu najsjajnija…
Dapace, u hvatanju krivina im nema premca.

Mi

Beduine i Alene,

Ja ne govorim o tome da li neki Kineski radnik hvata krivine, niti da li neka mala firmica ne postuje ugovore.

Moje iskustvo je iz malo drugacijeg sveta. Velike kompanije u Kini potpuno ili delimicno drzava kontrolise na ovaj ili onaj nacin. A tekve kompanije, kao i drzava Kina su poslovicno tacne i dogovori se postuju.

Ne mogu da zamislim da se u Kini dese idiotarije karakteristicne za Croatiju, Air Serbiju ili Etihad. A ako bi se i desile – ne verujem da bi se akteri posle toga sepurili u medijima. Tamo se odgovara i kaznjava.

Da li ste se vozili Kineskim zeleznicama, Alene? Koliko treba vozu da od Guangzhou-a stigne do Sangaja? 7 sati za skoro 2000km, jel tako? A koliko treba vozu iz Zagreba da stigne do Pariza ili Kopenhagena? Slicno rastojanje, jel tako? A kasne li vozovi?

Za koliko vremena ste Maglevom od Sangaja do aerodroma Pudong? 50-tak kilometara (slicno kao od Zagreba do Karlovca), jel tako?
A za koliko vremena stize maglev?

Pa da uporedimo to sa trajanjem putovanja od centra Milana do Malpense.

Kako izgleda novi aerodrom u Hong Kongu? A kako je povezan sa gradom? Koliko vremena treba od Aerodroma da se preko tri ostrva i kopna dodje u HK central station? Znamo li kako ce Makao biti povezan sa HK airportom? Mostom, jel tako? A koliko je dugacak taj most? Da nije slucajno nekoliko puta duzi od onog u San Francisku?

Zasto ne bismo objasnili ljudima da je to skoro kao kad bismo mostom spojili Zadar sa Ankonom a aerodrom napravili na vestackom ostvru iza Kornata? Je’ moze tako nesto da se napravi u Evropi?

Izvinite ali smeta mi kad se se tako lose govori o narodu koji nosi najveca civilizacijska dostignuca u ovom veku. Mislim da mi moramo imati vise postovanja…

Be

Miroslove, ne govorim o pojedinom kineskom radniku, nemam kontakta s njima.
Govorim o kineskim kompanijama s kojima sam poslovao/poslujem i ugovornim obvezama.

le

Miroslav se raspisao da dokaže svoje kao da je ovo portal o željeznicama.

Al

Milane ne vucite me za jezik. Nije mala firmica nego top kineska institucija. Kako sam još u tom poslu nakraj pameti mi nije govoriti o tome. Ni ja nemam kontakta sa pojedinim kineskim radnikom.

Ajde sad još jednom pročitajte komentar pa da se vratimo na raspravu od koje je sve krenulo, a ne o mostovima i željeznici jel tu se slažemo i nije predmet razgovora.

1.000 aviona nema ni jedna kompanija i tu sam Vas demantirao. Rekli ste netočan podatak. Nema tu baš nikakvog načina da to ispravite.

Kineske kompanije u idućih 10 godina neće dostići američke, ni odmaknuti od europskih. Enormno rastu i vrlo su perspektivne. Imaju šanse postati broj 1 u dugoročnom periodu. Kinezi planiraju i rade dugoročno i strpljivi su. Tu se slažemo.

Mi

Alene, napisao sam:
Svet je globalno trziste a na njemu vec sada postoje 3 jaka Americka igraca koji ce imati preko 1000 aviona svaki, i 3-4 Kineska sa slicnim kapacitetom su u procesu formiranja.

I kako ste to dosli do zakljucka da sam napisao da neka kompanija vec sada ima 1000 aviona?
Futur je kad se napise „koji će imati“. Jel tako?

Mi

Beduine,

Po tvojoj logici, ja bih sad mogao da ti napisem nase iskustvo sa najvecom kompanijom u Hrvatskoj (zaposljava vise desetina tisuca radnika):
Sest meseci su izbegavali placanje duga vrednog nekoliko stotina tisuca eura (uz izgovore koje ni Patak Daca ne bi smislio) da bi nam nakon toga i pod pretnjom tuzbe ponudili poljoprivredne proizvode umesto novca. Koleginice iz finansija nisu mogle da veruju.
A onda smo dobili i kontakte firmi kojima te iste proizvode mozemo prodati, sa gubitkom naravno.

I koristeci tvoju logiku – do kakvog zakljucka bi ti dosao ma nasem mestu? Napominjem da smo firma koja ima sediste u Hong Kongu i poslujemo u velikom broju zemalja…

Be

Naravno Miroslave.
To je apsolutno tocno.
Iz toga, a i nekih drugih razloga, uvijek se iskljucujem iz procesa poslovanja s frimama s HR predznakom.

Al

Miroslave, moja isprika, iskreno ne znam kako sam pročitao „imaju“ umjesto futura. U pravu ste. Moja najdublja isprika, ja sam pogriješio.

Potpuno vjerujem tvom primjeru iz Hrvatske. Nitko to ne spori, niti je u i jednom momentu sporio. Ali mi trenutno ne govorimo o katastrofalnoj poslovnoj etici u Hrvata, nego o Kineskim kompanijama. Zar oprevadavate svoj stav o predatorima Kinezima sa primjerima banana-balkanske države? Ako lošu kinesku poslovnu etiku poistovječujete (ili pravdate) sa primjerom takve etike u Hrvatskoj, onda je zapravo Beduinov i moj stav točan: „bješte ljudi glavom bez obzira od Kineza“.

Sh

Kinezi imaju i dugove, i to nenormalne. Istina je da imaju unutrašnje tržište, koje je ogromno, ali ne treba zaboraviti da je to još uvek planska privreda, gde se cene diktiraju u CK KPK, a ne tržišno.Isto važi i za izgradnje aerodroma, formiranja aviokompanija, koje su uglavnom formirane od strane provincijskih vlada ili njihovih proxya. Tako da su veće šanse da se tamo dese mega-baloni od sapunice.

Mi

A najbolji deo vica je:
Posle nekog vremena pojavljuje se nekakav lik koji se predstavlja kao poverenik vlade. Pazi samo funkciju – poverenik vlade. Asocira na poverenje u vladu :D
I mozes li da zamislis rezultat rada poverenika?
Oni koji su poverovali povereniku izgube jos vise :D

Al

Sheikh:
Nažalost svjedoci smo velikog broja balona od sapunice. Etihad, Kingfisher, Air Berlin (kupovali oni u jednom momentu ko blesavi, LTU, Niki, dba, Belair, LGW), Transaero, Oasis Hong Kong, Go!, Buzz…

Mi

Alene,

Prihvatam izvinjenje. Nismo se dobro razumeli.

Izgleda da nas dvojica pisemo komentare u kafe pauzama ili nakon iscrpnog posla. A posla obojica po svoj prilici imamo dosta :)

Slazem se da je Kina takodje predator – lako se moze desiti da Zmaj izraste u najmocnijeg predatora u istoriji civilizacije.
Za sada je zmaj miroljubiv. Razvija se, raste.
Ulazi u Afriku ozbiljno, vec je zauzeo pozicije u celoj istocnoj Aziji, usao je ozbiljno u Rusiju… U Evropu ulazi polako ali bira strateske poslove (Celik, Infrastruktira, Auto-Industrija…). Pa eto da i u Crnoj Gori i to u najvecem infrastrukturnom poslu. Videcemo ga uskoro i u Hrvatskoj, u Srbiji je kao kod kuce.

Koristi Rusko znanje u civilnoj i vojnoj aviaciji. Comac ulazi sa Rusima u pricu o novom sirokotrupcu u klasi oko a350 koji ce se raditi u (naravno) Sangaju. Video sam slike. Ide se na avion koji ce biti ekonomicniji i jeftiniji u eksploataciji od bilo kog Boeinga ili Airbusa. Najavljuju se prvi letovi za nekih 7-8 godina.

Da li ce zmaj ostati miroljubiv. Siguran sam da hoce u narednih 15-tak godina. Kasnije – ko ce to znati?

Al

O ovom širokotrupcu sam napisao dio analize kada sam pisao o ruskim i kineskim „alternativnim“ avionima.

Da, slažem se, biti će miroljubiv narednih 10-15 godina. A onda više neće. A onda kom opanci, kom obojci. Samo da prije to sve ne pukne kao balon od sapunice kao što reče Sheikh.

Mi

Ne verujem da ce Kina uopste ikada ici na opciju sukoba i fizicke agresije.

Oni to sve mogu da rese daleko pametnije i postignu sve sto su naumili i bez talasanja.

Kljucno za njih je bilo da se dokopaju energenata i metala iz Rusije koji su im potrebni za dalji rast. I to je (Gluposcu Evrope) zavrsena prica.

Primer Koreje jasno pokazuje. Ameri su dizali prasinu.

Kina je na lep nacin „objasnila“ svom igracu (koga nijednog trenutka nije pustila niz vodu) kako da pametno odigra i ostane na vlasti.

Sve OK. Svet se raduje a Kina ide dalje. Idu i Ameri paralelno….

Al

Sve je to OK Miroslave dok mogu paralelno. A već je jako tjesno, zar ne? „Dešavanja naroda“ u Africi su pokazala da je tjesno i da Amerikanci postaju netolerantni.

A kad će postati pretjesno, onda će prštati perje!

Mi

Nikada oni nisu bili tolerantni. Iza njih su ostali sprzeni Japan, Vijetnam, Koreja, Irak, Libija, Nikaragva, Haiti…
I nekako im je uvek uspevalo da ubede ostatak planete kako su bas oni borci za slobodu I demokratiju protiv zlih Rusa, diktatora… Dart Vejdera…

Al

Potpisujem. Osim napomene da su oni „tolerantni“ dok na taj način mogu musti i dok je ta mužnja profitabilnije nego da postanu „netolerantni“. A kada više ne mogu musti (iz razno-raznih razloga) ili bi „netoleranost“ značila besplatnu mužnju onda se krene dešavati neki od scenarija koji sam napisao.

Du

Nije lako popamtiti ko s kim protiv koga. A promjene i preletanja iz tabora u tabor brža su od izmjena u rukometu.
Bojim se samo da sve to skupa ne završi sa nekim monopolom. Ili duopolom. Jer ako se to desi zbogom jeftine karte.

Odgovori
Vl

Dubrovnik,

Svaka Avio Kompanija sanja takav scenario. Šta sanja? Sve bi dala da postane makar duopol, a za monopol bi pobili sve najrođenije.

Al

Lufthansa je još 2001. rekla da će se zračni promet u Europi promijeniti u samo tri velike kompanije (tri alijanse) i dva LCC. O tome sam napisao i članak prije par mjeseci.

Dakle neće biti duopola, nego triopola legacy carriera + još dva legacya (Turkish i Aeroflot) i dva do tri LCC (Ryana, easyJet, te možda Norwegian, Pegasus i Wizz Air).

Ma

Upravo sam htio pitati gdje su tu rubni europski carrieri – gore je vec spomenut Turkish, a meni na pamet padaju Aeroflot, soecifican sam po sebi, i Aegan – koliko je Aegan cvrsto u Star Allianceu?

Al

Aegean je čvrsto u Star Alliance i pokazuje lojalnost Lufthansi (iako je imao izleta poput potpisivanja code-share sa Etiahdom u vrhuncu Etiahdova udara na Lufthansu). Puno premala kompanija da može opstati sama u ovoj ludnici globalizacije.

Mi

Dobar i zanimljiv tekst. Jedno pitanje za Alena. Da upravljate Alitaliom (oko koje se izgleda najvise lome koplja) ili kako god ce ona da se zove, kome bi ste se priklonili, kojoj alijansi? Drugim recima, koja alijansa je po vama najbolja I to ne za nas putnike vec generalno, najvise kapitala, aviona, linija…

Odgovori
Al

Hvala puno gospodine Kosanoviću na pohvalama.

Najstabilnija i najprofitabilnije je oneworld
* ali su i najmanja alijansa se manje opcija za globalnu suradnju

Najveća i najperspektivnija je Star Alliance
* ali daje i najmanje manevarskog prostora i šanse za nove članove jer je puno prevelikih koji su sve uzeli za sebe

SkyTeam daje najbolje uvjete za suradnju partnerima
* no po ničem se ne ističe, onako baš je prosječna, ništa posebno

U regiji
– Adrija ima svu logiku birati Star Alliance (to je već gotova stvar)
– Croatia jest u Star Alliance, no za nju bi najbolji izbor bio oneworld, to ponavljam od 2009. ko papiga
– Air Serbia je prirodno vezana uz SkyTeam

A ako me pitate za Alitaliju? Ja bih odabrao SkyTeam. Em tamo već jesu, em je ona bitna za Air France i Deltu, pa zato joj i jesu odobrili joint venture, u Lufthansi bi tek bila jedna od brojnih kompanija, najlošije pozicionirana (daleko iza Swissa, Austriana, Brusselsa i Eurowingsa). Oneworld ih ne želi, on želi uništiti Alitaliju i radi na tome kroz Air Italy. SkyTeam je za Alitaliju daleko najbolje rješenje. No, bojim se da će Vlada Italije, zbog novca i pod utjecajem političkih pritisaka odabrati Lufthasnu.

Pe

Uh kakvo bojno polje!
Preletača s’ jedne strane na drugu kao u ovdašnjim političkim partijama! Pa se snađi!

Nego, kakve se posledice ovih sukoba mogu očekivati na kompanije/putnike ($$) sa ovih prostora? Ovako malo tržište će sigurno osetiti „talas“ promena – e sad, da’l će to biti zemljotres il’ samo blago talasanje – eto pitanja!

Odgovori
Al

Biti će potres, no on će pritom progutati ove naše pijune i patuljke. Možda ih odnese, a možda samo zdrobi i nestanu u ropotarnici povijesti.

Bo

Gde je tu Er Srbija Alene? Kakvo je Vaše mišljenje?

Odgovori
Al

U ovom globalnom sukobu. Hehehe… Nigdje. Oni ni ne znaju da postoji Air Serbija, Adrija, Croatia. Njih rješavaju usput, onako, ajde da i tu bacimo oko, pomakom malog prsta.

Niti će nas netko pitati nešto, niti će se puno osvrtati na nas. Ako nas netko preuzme od njih OK biti ćemo njihovi mali feederi, radit ćemo samo za njih i njima stvarat profit, a ako ga nećemo stvarati zatvorit će nas kao i što su zatvorili Darwin, Augsburg, Contact, bmi, Spanair, Go!… Ako nas neće preuzeti onda ćemo propasti. I nitko suzu neće pustiti. Kao što nisu ni sa Malevom, Estonianom, Olypicom, Cyprusom…

de

Zanima me Vaše mišljenje u vezi ovih dešavanja. Da li su ovi savezi ad hoc ili je tu neka veća i dublja strategija.

Odgovori
Al

Jako je to teško reči. Znati ćemo za par mjeseci. Moguća su oba scenarija. Mislim da je za sada sve ad hoc, no da polarizacija odnosa može samo produbiti ovakve ad hoc odnose i pretvoriti ih u institucionalizirane. Jednostavno netko započne, a ona drugi je prisiljen odabrati drugu stranu.

Kako god znate kako je to vrlo inteligentno rekao Winston Churchill, što je jedna od najpametnijih mudrih misli u povijesti:
„Ne postoje naši stalni pijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi.“

de

Da li možda imate ideju kako bi se to moglo „raspetljati“?
Šta je sve moguće da se desi.
Moje neko razmišljanje je sledeće:
1. Da se sve smiri kao da ništa nije bilo – skoro pa nevjerovatna mogućnost;
2. Da dođe do ozbiljnih „poremećaja“ tržišta koji će bitno uticati na industriju – teško da je moguće ovako nešto;
3. Da zbog sukoba koji će se rasplamsati doći do „resetovanja“ tržišta kao što uvek desi poslije katastrofe;
4. Da se evropske kompanije iscrpe i da se pojavi kompanija sa istoka ili zapada i pokupi kajmak.

Mi

Ja sam ubedjen u opciju 4.

Alen u anlizi nije stavio kljucni faktor – cena goriva!

A cenu goriva diktiraju oni koji ga imaju. Evropa tu moze da utice isto koliko i na meseceve mene.
Uz sve to je napravila kljucnu gresku – oterala je Rusiju od sebe. Profitirala je Kina i dobila ogromne resurse koji su joj nedostajali za globalnu dominaciju.

Gorivo imaju jos i Arapi – oni ce naravno gledati da ga sto skuplje prodaju Evropi. Sledeci rast cena goriva (a krenuo je) vratice na velika vrata Evrope MEB3.

Ameri imaju svoje izvore, a nisu badava finansirali razne „demokratske promene“ u arapskim zemljama.

Ubedjen sam da kad barel ode preko 100USD – evropski patuljci ce padati kao kruske sa drveta…

Al

dembelan:
1. nema šanse!!!!!
2. ni to se neće desiti. Oni se mogu klati, ali imaju onu granicu do koje bi cijela industrija došla do destrukcije i samouništenja, a konačno ako se i to desi tržište će samo sebe ispraviti (isplivat će neki drugi, nije bio smak svijeta ni kada je bankrotirao Pan Am, TWA, Swissair, Etihad…).
3. Najvjerovatniji scenarij.
4. Vrlo moguće

No, postoji i 5. scenarij. Malo pokazuju tko ima večeg, popuškaraju se, bude nešto mrvih kolateralnih žrtava (a jel bitno?), postave se pozicije i onda sjednu za stol, daleko od javnosti, i dogovore se oko podjele tržišta, kao što su to napravili i Amerikanci. To je svakako za sve najisplativija varijanta u kojoj svi dobivaju.

Al

Miroslave, nepopravljiv ste optimista ako mislite da arapske izvore imaju Arapi. Sve je to američko već odavno, a kada se otme kontroli, onda Amerikanci uvedu „demokratske promjene“ i dešavanja naroda, dugoročne građanske ratove, terorističke i ekstremne skupine…

I nije tu samo nafta, nego i dužničko ropstvo (odavno je financijsko središte svijeta preselilo iz Londonskog Citya u New York), kontrola medija (a svi znamo tko to drži), vojna industrija (vidi čuda, isti gazda), GMO (i opet isti gazda), zdravstena politika (a pod čijom je to pak kontrolom)…

A za sada Amerikanci su saveznici sa Europom. Bar donekle. Naravno, nema tu ljubavi, nego interesa. A za sada interesa ima.

Sh

@ Dembelan: Mislim da treba dodati i opciju 5: konačno će se neko malo ozbiljnije pozabaviti regulacijom. Hint: EK.

Al

Bojim se da je puno prekasno za to.

Mi

Alene,

Slazem se sto se tice Arapa s tim sto mislim da i oni tu imaju neki deo kolaca koji im ostavi Ujka Sem.

Sto se tice Evrope – jako sam pesimistican iz vise razloga:
1. Klucna greska je napravljena kad su dozvolili da NATO pogazi sporazum da se nece siriti na istok. To tog momenta Rusija je bila kooperativna, izasla je iz Istocne Evrope, iz Baltickih Zemalja..
Ulazak Nato u Istocnu evropu (cak i na teritiju bivsih republika) stvorio je otpor kod Rusa koji su shvatili da su prevareni. Zatim dolazi desavanje naroda u Ukraini i konacno odbacivanje Rusije od strane Evrope. Rusija je u beznadeznom stanju bila prinudjena da dodje Kinezima na noge. Kina je dobila sirivine, gas, naftu – sve sto joj je trebalo da postane najveca sila. I to ce se desiti.

Evropa je izgubila. Izgubila je jedini ogroman izvor sirovina (pa i nafte i energenata) koji je mogla da ima u svom sastavu (da je prihvatila u svoje jato Rusiju)

2. Evropu napusta Velika Britanija. Ocigledno da Tereza ima neke informacije od Ujka Sema.
Ko ostaje u Evropi? Nemacka, Poljska, Austrija, Italija, Grcka, Hrvatska… – sve sami gubitnici plus Francuska i skandinavci. Za Skandinavce sam siguran da se ni u kakve avanture upustati nece. Sledice put Britanije kad se situacija zakomplikuje.
Francuska – to je pitanje. Mozda preovlada praglatizam i pridruze se Engleskoj, Svajcarskoj, Norveskoj i Skandinavcima.
Ko ce ostati onda? Pa isti oni koji su gazeni u svim konfliktima u poslednjih 300 godina. Poljska, Nemacka, Austrija, Italija, Grcka, Hrvatska…

Pitanje je – ko to u Evropi nakon isplovljavanja Britanskog broda moze da bude siguran da ce Amerika ostati saveznik?

Meni je daleko logicnije da na nekom novom Teheranu – Amerikanci, Englezi i Kinezi (sa Rusima) nacrtaju nove mape evropskog trzista. A Evropa ce na to moci da utice koliko i na sunceve pege.

Sudbina avio biznisa u Evropi?
Meni nekako dodje logicno da ce Ujka Sem podeliti karte sa dalekim istokom. Ujka Sem je pragmatican, lukav i vest. On ce prihvatiti novi raspored snaga i uzeti maksimalno za sebe. Ako je umeo da izigra Rusiju, zasto bi mu nekakva Nemacka bila bitna?

Ocekujem skok cena nafte tokom sledecih dekada. A kad nafta skace – ide gore i EUribor, Investicioni fondovi novac preusmeravaju u Ameriku i Aziju. Poznat scenario?

Sudbina „ratova“ evropskih patuljaka?
Puca vecina njih, Lufthansa se bori i mozda pronalazi svoje uhlebljenje kod nekog Americkog investicionog fonda ( u nekoj alijansi kao lokalni Evropski potrcko), Englezi i Irci se nekako dogovore sa svojima preko okeana da zadrze svoje pozicije. A ostali – ajmo ca…

Al

Ima tu mnogo pametnih stvari koje ste rekli, ali puno previše politike, a to ovdje baš i nije dobrodošlo.

U svakom slučaju Njemačka gubitnik? Ajd nazdravlje.
Francuska, kao najveći borac za EU, da izađe iz nje? Ajd nazdravlje.
Slažem se ja da Britanija nije izašla iz EU bezveze, sve to ima svoje visoke i ozbiljne političke razloge. A svi znamo da Britanija diše kako Amerika prdne, znači to je napravila bar uz privolu, ali vrlo vjerojatno po nalogu Amerike?

No, da bi Amerika uništila 104 godine savezništva sa dobrim dijelom njih i 70 godina savezništva sa svima njima? I to zbog čega? Može li ona bez Europe? Bez NATO-a? Konačno tko je ušao u Ukrajinu, Europa ili Amerika? I nastavit će bez saveznika?

Amerika sa Rusijom i Kinom? E to svakako. Taj film će se sigurno i vrlo brzo desiti. I Europa će se tu samo lagano predati i gledati kako je čereče. Ma naravno…

Naravno da SAD-u nije Njemačka bitna. Ni Kina, ni Rusija, ni itko. Oni su sami sebi i jedino sebi bitni. Nemaju stalne saveznike nego samo stalne interese. No, trenutno imaju interes sa tom Njemačkom. I Francuskom. I Britanijom. Konačno, tri su alijanse, tri velika prijevoznika u SAD-u. Visok je to kapital, nije to država. Niti se ona mješa, sve dok ne bude panika.

Mešetarnje cijenom nafte je američki alat kojeg periodišno koristi. Izazivanje recesija, a onda novcem od preskupe nafte kupuje što se isplati kupiti. I naravno da će taj alat koristiti i u budućnosti.

Jel to Miroslave tvrdite da je Lufthansa patuljak, ili sam krivo shvatio? Jel to tvrdite da Lufthansa puca ili da će puknuti radi „rata“ pa da će tražiti pomoć preko bare?

Mi

Alene,

Ispicacu van jedan dogadjaj koji se desio tokom 2008-me. Ispricao mi ga je licno Gospodin T koji se u tom momentu nalazio na celu najveceg Austrijskog bankarskog koncerna. Sedimo u Becu u Uraniji nakon sto je odrzao uvodno izlaganje projekta „Danubia“.

Austrijski bankari pocetkom te godine primecuju znacajne migracije kapitala i izvlacenja iz Evrope u pravcu USA i Hong Konga. Posto ne vide razlog (sitacija stabilna, cak i uz rast kamata placa se, Nemacke i Austrijske banke duboko su prodrle na Istok i zaokruzile sistem, zakljucno sa Ukrainom. Znaci sve po dogovoru i sve po planu). Svabama nije jasno zasto se onda desavaju ogromna povlacenja sredstava od strane Amera i destabilizuje sistem.

Odlazi najjaca delegacija iz Austrije i Nemacke u NY da porazgovara sa merodavnima o cemu se radi. Na sastanak sa Americke strane dolaze predstavnici najbitnije investitorske kuce u pratnji starijeg gospodina.

Stariji gospodin uredno saslusa pitanja i pocinje: „Allow me to tell you one story:““
I ide prica:
Dosla dvojica Jevrejskih bankara iz NY u neku daleku Africku zemlju u neko pleme koje raspolaze rudnim bogatstvima a da to i ne zna. Sastanu se sa poglavicom da sagledaju mogucnosti saradnje. Poglavicu ne zanima ni prica o bogatstvu ni krediti sa malim kamatama.
Imamo sve sto na treba. Bogatu reku, lepe useve, voce radja, zene su nam lepe….- kaze poglavica.
Jevreji vec na ivici ocaja. Nista od posla. Pred sam razlaz – spazi jedan od Jevreja kako se nesto krece po obodu dzungle. Sta je to?
– Ma to su majmuni – rece poglavica. Oni su jedini problem u ovom raju, Kradu useve, opasni su po decu. Eto platicemo ako njih mozete da nas spasete – zavrsi poglavica.
Sinu odmah kliker Jevreinu: Poglavice MI CEMO VAMA DA PLATIMO 1 DOLAR ZA SVAKOG MAJMUNA KOG NAM DOVEDETE. Vase je samo da napravite kaveze.

I, krece posao. Grade se ogromni kavezi. Urodjenici love majmune….

Potraja to neko vreme dok se ne izlovise gotovo svi majnuni.

Sta bi poglavice? Gde je jos majmuna? – Zapita Jevrein

Nema ih vise. Treba ici duboko u dzunglu, a to se i ne isplati. Tamo su druga plemena. Mi smo problem ovde resili.

OK – rece Jevrejin. Podici cemo cenu majnuma na 100 dolara. Pa vi krenite dublje u dzunglu.

Krecu ekspedicije urodjenika u dubinu dzungle. Zaratise i sa okolnim plemenima. Posto su imali jake izvore finansiranja, poglavicino pleme postade glavni saveznik USA. Stize i oruzje, napreduje posao. Sve dok u jednom trenutku izlovise sve majmune iz dzungle.

Ne valja – rece Jevrejin. Dajte jos majmuna poglavice!

Nemamo vise! Nigde ih vise nema!

OK. – Rece Jevrein. Onda cemo od ponedeljka dici cenu majmuna na 10.000 dolara! Ja sad idem za NY da obezbedim podrsku senata da vam se daju krediti kako biste mogli da nastavite sukobe sa susednim plemenima. – rece glavni Jevrein stezuci ruku poglavici ispred aviona.

Kako je avion poleteo – pridje poglavici drugi Jevrein i rece:
Poglavice, majmuni ce poskupeti na 10.000dolara. Ali od sledece nedelje. Ja vam ih jos ove nedelje mogu prodati za recimo 1000.

Ne vredi! rece poglavica. Totalno smo se iscrpili i istrosili u ratovima sa susednim plemenima oko majmuna.

– NO problem! Rece Jevrein. Dacu vam novca da kupite sve ove majmune ako mi date hipoteke na selo i prodate mi dzunglu.

Rezultat: Selo pod hipotekom. Dzungla prodata. Domoroci kupili sve majmune i cekaju da na berzi skoce cene.

Sledece nedelje stize vest iz NY – zbog kraha na berzi cena Majmuna pada na ispod 1USD.

Kraj price. Sedi gospodin uzima sesir i stap, a mladji bankar kaze:
– „Any questions?““

U plemenu ocaj! Jedni kukaju sto prodadose majmune toliko jeftino.

I, kako van se cini ova prica, Alene?

Mi

Da, Nemci su gubitnici svih sukoba u poslednjih 300 godina.

Nisu uspeli da se dokopaju energenata i metala ni u Africi, niti na bliskom istoku, niti u Rusiji.

2008-ma je lepo pokazala koliku cenu mogu u svakom momentu da plate cim ekipa New Yorka odluci da povuce rucnu i zatalasa sa Naftom i plamenitim metalima.

Ameri ce is drzati kao „saveznike“ dokle god imaju racuna.

Engleska je nesto drugo. Engleski brod je napustio Eu konvoj i otisnuo se ka drugoj strani Atlantika. Ne verijem da su to tek ako odlucili…

Al

Miroslave, priča mi je već dugo godina poznata i vrlo je poučna.

Njemci jesu gubitnici svih sukoba do 1945. godine. Nakon toga, a posebno od 1990. igraju daleko pametnije. I osvojiše svijet markom/eurom gdje nisu mogli topovima i tenkovima.

Baš nešto ne vidim sa su jadni, siromašni, neutjecajni i da im loše ide.

O i te kako se slažem da će ih Ameri držati kao „saveznike“ dok im trebaju i dok imaju računa. A onda će ih odbaciti i zgnječiti kao opuške. No, nije da se Njemci ne znaju snači i kad su na samom dnu. Onda su najopasniji, zar ne?

Nije Engleska napustila EU konvoji i otisnula se ka drugoj strani. Ona je tamo uvijek bila. Samo se držala one svoje poznate „budi u EU kako bi mogao iznutra kontrolirati situaciju u svoju korist“. Ovo su tolko puta naglašavali. Nisu oni nikada iskreno bili u EU. I to se ne vidi smo iz njihove imigracijske politike (svi iz EU su prolazili kontrole putovnica), ostavljanja funte, nego i iz destrukcije, otvorene negativističke politike, te gospodarskih poteza. Upravo zbog tog njihovog neiskrenog stava francuski predsjednik Charles de Gaulle i je blokirao (veto) ulazak Velike Britanije u EEC 1963. i 1967. godine.

I složili smo se da se Britanci nisu tek tako odlučili za Brexit nego je to bio diktat ili koordinirana akcija sa Amerikancima. To nije sporno. A Ameri, ko Ameri. Čim netko ojača i zaprijeti, eto njih sa svojim „dešavanjma naroda“ i drugim makinacimama. Brexit ne vidim nimalo drugačije nego sve ova „dešavanja naroda“ koja su rezultirala kasnijim građanskim ratovima u „demokratski prosvještenim narodima“. Sve je to isti predznak i ima isti cilj, samo drugačije metode. Negdje Brexit, drugdje dešavanje naraoda, na trećem mjestu vojni udar, na četvrtom građanski rat, na petom dužničko ropstvo, na šetom utjecaj na politiku na osobnom nivou mitom, sudskim procesima, pa čak i najžešćim metodama po pojedincima. Već o tome koja je od ovih (i drugih) metoda pragmatična.

Mi

Alene,
mislim da ne treba zaboraviti činjenicu da Ujka Sem na teritoriji Nemačke drži govoljno nuklearnih glava koje mogu sprziti Evropu u nekoliko minuta.
A ko ima takvu moc, on odredjuje pravila igre.
Jesu li Nemci doneli odluku da im se promeni demografska struktura zemlje po modelu „melting pota“ koji je patentirao ujka Sem?
Pola nemačke industrije u vlasništvu je banaka I investicionih fondova.
I kako neko preko okeana odluci da zatalasa (kao 2008-me) tako se prazne fondovi penzionera Španije, Islanda, Irske…
Staje proizvodnja Folksvagena I Opela… Sledeca slika je kako Gdja Merkel dokazi na nosač aviona koji nosi ime Americkog predsednika koji je Nemačku sravnio sa zemljom kako bi se dogovorila. To se desilo 2008-me I 2009-te, zar ne?
Kompletna Nemacka industrija je energetski zavisna.

A dešavanja naroda u Siriji, Libiji I Ukrajini govore da je ista Nemačka radila protiv svojih interesa, zar ne? Ili možda smatraju da je u Nemačkom interesu da dobiju milione azilanata I ostanu bez alternativnog snabdevanja Evrope energentima? ;)

Al

Ha, nije mi nikad bila jasna Merkelna politika sa azilantima, ali sigurno to nije improvizirala i imala je neki cilje, strategiju i plan provedbe.

Ameri imaju opak utjecaj i nevjerojatne resurse. Da se nisu umješali u 2. ratu, danas bi Britanci i Francuzi govorili njemački (ko što Francuzi i jesu 4 godine). No, još jednom kažem, Njemac je dokazao da je hebeno žilav i da je najopasniji kad je na samom dnu, glava ispod vode. Konačno, Amerikanci u dogledno vrijeme nemaju baš nikakvog razloga raskinuti ljubav sa Njemačkom ili ikim u Europi.

Mi

Možda je nakon 2009-te postala pristalica Ujka Semove koncepcije melting pota I pozelela Nemačku u kojoj su Nemci manjina?
Mada sam skloniji da verujem da je podlegli pritisku I uradila kako su joj naredili gazde iz New Yorka I gazdice iz Londona.
Rezultat je jasan – Nemacka je dobila par miliona azilanata, migranata…
Americki model multikulti drustva bice životno okruženje buducih generacija Nemaca. Rekao bih da je to završna faza „denacifikacije“ Nemačke koju su Ameri zapoceli čim su prestali da bacaju bombe.

Francuska? Dobro zapazanje, Alene. Slazem se. Morali su najpre da progovore Nemacki, kako bi kasnije lakše gutali Mc Donalds uz Coca Colu. I nosili Levi’s. I usput se sklonili da ne smetaju u eksploataciji rudnih bogatstava u Africi I na bliskom istoku…

pu

Kratko vrijeme sam na ovom portalu, ali već jedva čekam tekstove gospodina Sćurica. Sve pohvale.

Odgovori
Al

Hvala puno na pohvalama. Kad ulovite vremena, a Vi pročitajte prijašnje analize. Ima ih stotinjak.

da

Uf koliko ce ovde para biti izgubljeno a neki ce sigurno i propasti.Dok svi gore spomenuti zavrse sa svojim planovima, bice tu puno dampingovanja na opstu radost putnika pa ko duze izdrzi…

Odgovori
Be

nece se izgubiti nijedan cent…….samo ce izmjeniti nekoliko ruku :-)

a to je i poanta, zar ne?

Al

Ma puno dumpinga će sigurno biti. I putnici će profitirati. No, na kraju će se sve pasti na triopol i putnici će u konačnici izgubiti. Cijene će otići u tri… Pa će kompanije sve to opako naknaditi i nakon toga zarađivati preko svake mjere.

Sa

Jbt, nista nisam razumeo, ali nadam se da ovoliki krkljanac znaci jeftinije karte. Ako nista, bar privremeno.

Odgovori
Al

Ma vrlo jednostavno:

Tri su velika igrača u Europi koji su se počeli klat, a uz tu klaonicu su stali veliki LCC

– Air France-KLM (grupacija Air Francea, KLM-a, Transavie, HOP! i Joon), u čijem je talu easyJet u kupovini Alitalije, a sa kojim surađuje Norwegian

– IAG (British, Vueling, Iberia, Aer Lingus, LEVEL) sa kojim surađuje Ryanair

– Lufthansa graupa (Lufthansa, Cityline, Eurowings, Swiss, Dolomiti, Austria, Brussels)

Svi se oni kolju na četiri fronte
– London, napao Air France IAG kupivši dio u Virginu Atlanticu i davši slotove Delti

– Paris, uzvratio IAG kroz Vueling i LEVEL

– Beč + Zurich – napao IAG + Ryanair koji napada na Beč, Frankfurt, Cologne, Berlin idr.

– Rim – sva tri igrača se maksimalno kolju zbog bankrota Alitalija

Uz to IAG želi prijateljski ili neprijateljski uči u vlasništvo ili suvlasništvo Norwegiana koji je u talu sa easyJetom (surađuje sa Air France-KLM).

U sve se umještao i Wizz Air koji je otvorio bazu u Beču, te kandidira za kupnju Alitalije.

Jednostavno, zar ne?

Ma

Kakav roller-coaster razlicitih informacija. Jako zanimljivo napisano, medjutim, prosecnom citaocu (aka meni) je potrebno vremena i napora da pohvata sve veze.

Jos jednom, sve pohvale.

I da dodam… a gde je tu (pecat) AirSerbia?

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama.

Gdje je tu Air Serbija? Baš nigdje. U ovim velikim igrama ona je toliko mala i nebitna da ju nitko ni je primječuje.

tu

Prosto receno u narednih par godina desice se u Evropi isto ono sto se desavalo u SAD pethodnu deceniju da od 6 majora dobijemo 3 mamutske avio kompanije plus Southwest, JetBlue i ostale Spirite koji popunjavaju praznine. Uporedimo li broj stanovnika i ekonomije SAD i EU mogu se zapaziti odredjene slicnosti tako da je ovo prirodan tok stvari na zalost. Balkanske avio kompanije ni te praznine bojim se nece moci da popune propasce kroz nih. Da smo bili pametniji svi 90ih mozda bi i imali takvog kakvog igraca da ga negde utopimo…

Odgovori
Al

Pa Lufthansa je upravo te 2001. rekla da se u Europi mora destiti identičan scenarij kao u Americi. Da joj je Amerika uzor.

Sh

Može da im bude uzor SAD, ali bih sada čekao i gledao koja će reakcija da bude Evropske komisije oko mega-alijansi, konkretno u svetlu EC Regulation 868/2004 (detaljno možete da vidite ovde: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32004R0868 ).
Pitanje je koliko će biti dozvoljena tolika koncentracija, naročito pošto sam već načuo da se mnoge manje zemlje članice zalažu za „veliko spremanje“.

Al

A čujte, budu oni našli neku čarobnu formulu kao npr. ono presmješno mazanje očiju u kojima je Adrija imala dva dnevna leta na liniji Frankfurt-Munich, te time dokazala da nema duopola, tj. monopola nakon preuzimanja Austriana od strana Lufthanse.

Naravno nakon par mjeseci Adria je ukinula ovu liniju. „Interesantno“, ali u isto vrijeme Austrian je prestao letjeti za Ljubljanu (iako se rapidno širio u regiji), a Lufthansa ni Eurowings nisu nikad poleteli za Ljubljanu, pa je Adria bila sama na ovim superisplativim linijama, za razliku od Croatie gdje su obije ove firme držale 50% udjela u prometu.

to

Idem u knjižnicu po anu karenjinu, manje je likova i intriga i jednostavnija radnja pa ću lakše i brže povatat o čemu se radi(:

Odgovori
Al

Da, u pravu ste.

Iv

S obzirom da je avijacija globalna znanost, bas me zanima sto ce neki, primjerice Emirates, ili Kinezi reci na sve ovo… Europa je mala u odnosu na ostatak svijeta, i siguran sam da mnogi tu imaju umijesane prste, pa mozda cak i proizvodjaci aviona.

Odgovori
Al

Naravno da mnogi tu imaju umještane prste, i proizvođači aviona, i druge mega kompanije iz alijansi, i one neovisne koje (Emirates, Hainana isl.), i politika, i banke, i druge gospodarske grane…

Bo

naši mali prevoznici živi su samo zato, jer ovi veliki nemaju dovoljno avijona, pa rade za njih. Nešto je sigurno. Kad mali propadnu, biče veliko rezanje point-to-point linija i enormno če porasti hub linkovi, znači recimo za Prag iz BGD let če biti preko nekog huba, a kojeg – ovisi o tome ko pobedi u borbi za Srbiju. Kako to izgleda videlo se več pre nekih 15, 16 godina, kad je British letio u Ljubljanu. Lufthansa je verovatno diktirala damping, da bi na kraju cena leta do LHR bila 15 DM! British je brzo odustao od linije, a Adrijine karte vratile su se tamo gde su bile….

Odgovori
Al

Ma apsolutno. Ali to će se desiti i ako Lufthansa preuzme jednu ili više kompanija u regiji.

Primjer Dolomita je vrlo indikativan. Kad ih je preuzela Lufthansa ukinuli su sve brojne letove iz Verone prema Europi, bazu preselili iz Verone u Munich, te su pokrenuli letove sa Dolomitima iz Municha za gotovo sve aerodrome u Italiji. Danas Dolomiti iz Verone lete samo za Munich i Frankurt (do nedavno nije letjela ni za Frankfurt)

Zt

Alene sjajan tekst! I „sjajni“ događaji oko nas!
No niste pomenuli jednog igrača koji će po meni sigurno u jednom trenutku umešati prste, Turkish! Šta mislite hoće li stajati uz kolege iz Star aliance (LH) ili bi Turkish prvenstveno politički motivisan mogao da uđe na neko od pomenutih žarišta na svoju ruku?

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama.

Ma trenutno Turkish nije u ratu sa svima. Nakon stagnacije, on kreće ove godine ponovo u rast, a iduće u ekspanziju. O Turkishu sam napisao dva zasebna članka (pa tamo možete pročitati više), a uskoro ide još jedan sa novim činjenicama.

Turkish neće stati iza kolega iz Star Alliance. On je zaseban predator i trenutno de facto najveći neprijatelj Lufthanse. Igra on zasebnu igru i tek će krenuti rat između njega i Lufthanse. Ovo do sada su bila sporadična puškaranja…

Zt

Hvala na odgovoru Alene.
Vaše prethodne tekstove sam i imao u glavi glede Turkishevog oporavka, možda su dovoljno stali na noge da udare??? A ako udare možda udare tamo gde imaju najveću dijasporu u samu Nemačku. Malo verovatno ali nije nemoguće s obzirom na koliko frontova je LH uposlena, a za odbranu takvog napada LH trebaju svi njeni resursi ljudski, finansijski, politički …

Al

Ma udaraju. Ove godine su stabilizirani, vračaju sve prizemljene avione, nešto imaju i isporuka, pokreću Air Albaniu sa Vladom Albanije.

Iduće godine kreću u opaku ekspanziju, veću nego prije. Naručili su 221 avion, od četa 50 širokotrupaca i 4 cargo. Manji dio kreće sa isporukama od ove godine, a veći dio od 2019. Pokazuju interes za otvaranje još 2 kompanije i preuzimanje 2 kompanije u interesnoj zoni. No za više o tome morat ćete pričekati članak.

Zt

Čekamo :-)

Al

:-)

O biti će to opak članak. Imam podosta inside informacija.

Mi

Poštovanje gospodine Šćuric. Kao i uvek, opet odličan članak.

Toliko toga se svakodnevno dešava u vazduhoplovstvu da je prilično teško pratiti sve i stvoriti opštu sliku u kom pravcu se razvija putnička avijacija u našem regionu in šire u Europi. Ali sa vašom pomoći ide lakše.

Gospodine Šćuric, za vas imam jedno pitanje. Pre nekoliko dana na susednim avio news stranicama izašao je članak / intervju sa novim direktorom Adrie Airways, u kojem je najavljeno da AA ima nameru da u narednim godinama poveča svoj biznis i otvori nove linije … Kao posledica toga, AA treba da udvostručiti broj aviona na 25 do 30 komada. Ovo uopšte nije zanemarljivo, jer bi tako AA postao daleko najveći avio-prevoznik na području ex-Yu. Kako komentarišete ove vesti? Da li je ovo samo medijski trik sa kojim 4K Invest treba veštački naduvati prodajnu cenu kompanije AA? Ili uopšte ima smisla u najavljenom povečanju flote?

Iako se moje pitanje ne odnosi na vaš poslednji članak, nadam se da vam ne smeta ako vas zamolim da komentarišete moje pitanje. Hvala vam unapred.

Odgovori
Al

Milane hvala Vam puno na pohvalama.

Ići će članak o Adriji vrlo brzo. Nije sve tako bajno kako izgleda. Kao i uvijek, zar ne?

BB

Opet kokice? 😀

Ja sebe ubijedii da sam stručnjak čitajući tvoje tekstove, pa opet mi ovi za Niki Ryan promaklo. Očigledno se stvari brže dešavaju nego što može oko stići pročitati…

Mi

Super. Nadam se, da će članak biti objavljen uskoro . Već se radujem.

Al

Pa na vrhu mi je liste budućih članaka. Ako opet ne uleti nešto hitno (a u ovom mjesecu su mi uletjele dvije teme koje sam morao objaviti „da ne bude prekasno“) onda će biti vrlo brzo.

pu

Poštovani Alene, čitam i vaše starije tekstove sa uživanjem i to upravo dok čekam let, okružen bučnim Izraelcima. Da se priključim raspravi, ne bih Kineze, bar iz sopstvenog iskustva računao kao pouzdane partnere. Naravno kao nacija, napredovali su nevjerovatno, i postali ili postaju glavni igrač na svjetskoj sceni. Samo se plašim da ćemo jednog dana žaliti za američkom dominacijom, jer Kinezi ne ostavljaju ništa iza sebe, tj. uzimaju sve za sebe. Najsvježiji je primjer ugovor sa našom vladom u Cg i predatorski ugovor za autoput.

Odgovori
Al

Predator ko predator. Ne vidim ja neku razliku među njima. Svi oni imaju drugačije metode, ali isti cilj. Izmusti što više, ako malo profita znači pustopoljinu i spaljenu zemlju go for it!

I nitko od njih ne dolazi nešto pokloniti. Ni Etihad, ni Lufthansa, ni Vinci, ni TAV, ni ADP, ni kinezi, ni amerikanci, ni njemci, ni arapi, ni rusi…

Be

Vidjeh u Mozambiqueu sta napravise u 10 godina od suma…….
Obrijali drzavu…al doslovno.

No, ne bi tu Kineze krivio, samo su iskoristili slabost onoga tko je koncesiju raspisivao…

Al

Ma naravno Beduin. Uvijek će koncesionar, vlasnik, upravitelj iskoristiti maksimalno. Stalno govorim, nije za zamijeriti njemu. Naravno da Vinci želi limit na Nišu zbog Beograda i Prištine. Mogli su istovrmemeno uzeti pod koncesiju i Niš, ne razumijem zašto to nisu tražili od Srbije.

I tu nije problem što želi Vinci, što želi Kinez u Mozambiqueu. Nego oni koji mu to omoguće. Nije problem koncesije, problem je što se država zbog svoje neukosti (izveslaju je), ili mita (lova u đep), ili egzistencijalne potrebe za što više novaca sada i odmah za krpanje rupa, ili kombinacije svega toga, ne zaštiti, nego se prepušta na milost i nemilost koncesionaru, Kinezu u Mozambiqueu… A oni milosti nemaju. Jel ih interesira samo profit, da izmuzu što god mogu, i puca im klinac hoće li pritom gaziti po leševima i ostaviti spaljenu zemlju.

ZZ

Nisam siguran koliko je LHR bitan LH-u. Iz Star Allience-a je mnogo bitniji UA-u i AC (10 slotova) + SWISS
LH UA i AC teze da vecinu evrope pokrivaju preko nemackih hub-ove da faze da bolje stizete iz Kanade u Skotsku preko FRA umesto LHR-a.
P.S
A da je Terminal 2 na LHR-u bogu iza tregera, dobijete prosirene vene dok stignete iz Londona vozom do gate-a

Odgovori
Al

Krivo ste shvatili. Ja sam rekao da je na LHR prvenstveni udar bio Air France-KLM i Delte. I samo spomenuo da i Star Alliance tu ima veliku prisutnost kroz vlastiti terminal. Nije baš da Star Alliance ne doživljava LHR kao bitan, ali nikako ne toliko koliko SkyTeam, a svakako ne bi ulazili u globalni sukob radi toga, za razliku od SkyTeama.

Ma nije baš tako strašan Terminal 2. Meni je veća tlaka putovanje iz Terminala 2 na Terminal 5. Dok dočekaš vlak…

ZZ

Hvala
Analiza je jako dobra, i za nas preko bare je ispalo bolje štivo od Agathe Kristi.
Komentar koji ste rekli za T2 do T5 se poklapa sa komentarom mog prijatelja koji je redovno preko FRA išao za Edinborough. Em spavaš sat duže em stigneš u isto doba.

A za čitatelje jedna polu proverena informacija. Airbus izbacuje seriju 2XX . Airbus 210 i 230 bi trebao biti novi naziv za Bombardier C seriju

Al

Hvala puno ZZ.

Joj da. Puno rađe putujem preko FRA, AMS, VIE, MUC, ZRH, pa čak i CDG, nego LHR. Dobro kažete, sat vremena duže spavanja.

Opala. Airbus 210 i 230. Ludilo. Eto, rekao sam da će to biti jedan proizvod. I razvijat će se on i dalje. Ne bih se čudio da uskoro izađe i A250. A319 će se svakako ukinuti, A320 će narasti u idućoj generaciji (dok dođe A250), jednako tako i A321, a napravit će se i A322. Samo sam mislio da će se zvati A315 i A316.

ZZ

Prica o CS500 se uvek motala iako su je svi negirali jer bi avion zagazio ozbiljno na trziste Airbusa i Boeinga. Obzirom da je sada Airbus vlasnik proizvoda proizvod, do njih je kako ce to odraditi.

Mesto za produzenje postoji, jer je osnovni dizajn model bio 300 , za razliku od CRJ-a1000 koji je produzen do iznemoglosti Challenger sa ojacanim trapom i boljim krilom (CL nema Slats) ili Q400 koji je produzeni Dash 8-100 do linije grebanja po pisti.

Ima li sa vase strane kakav feedback SWISS-a ili Air Baltic-a koji imaju znacajnu flotu sada.

Al

Da, u pravo ste, CS500 je u startu planiran kao projekt. I u pravu ste kada kažete da sad to ovisi o Airbusu.

Jednako tako ste u pravu kada kažete da mjesta za produženje postoji, za razliku od CRJ900 koji je sa modelom CRJ1000 dosegao svoj maksimium. To i je bio razlog pokretanja CSerije.

Bombardier je ozbiljno razmišljao o proizvodnji turbopropa sa 90 mjesta, no vrlo vjerojatno to nije realizirao upravo zato što Q400 više nema kuda rasti. A za razvoj novog modela uz CSeriju nije imao novca. Iskreno nije imao i za CSeriju (malo su se zaletjeli), pa je bio prisljen u samoj konačnici veći dio vlasništva dati Airbusu.

Air Baltic je oduševljen sa CSerijom i odlučio je zamijeniti sve 737 i Q400 sa CSerijom, što znači da će od 2020. leteti samo sa CSerijom i Q400, a od 2022. cjelokupna flota će biti samo CSerija. U listopadu (oktobru) je krenuo u pregovore za kupnju još 14 CS300, a ugovor se očekuje u vrlo skoro vrijeme. Razmišljaju i o CS100, pa će nova narudžba imati opciju da se dio CS300 konvertira u CS100.

Swiss će nakon isporuka CS100 i CS300 imati čak 30 CSerije u floti (12 ih još treba biti isporučeno). Ovi avioni zamijenili su Avro RJ100, a sada će CS300 zamijeniti sve A319, te neke starije A320. Nema informacija da će Swiss naručiti nove aviona CSerije, ali je vidljivo da konvertira CS100 u CS300 (u tri navrata konvertirao je prvo 10, pa 5, pa još 5).

Be

Јуче сам прочитао другу половину чланка; моје мишљење је нонсенс а аутор велики нарцис .

Odgovori
Al

I to je u redu da tako mislite. Apsolutno Vaše demokratsko pravo.

E sad još da ste napisali bar jedan jedini argument u kojem je vidljivo da je to nonsens možda bi mogli i razgovarati, a ovako Vašu ekspertizu mogu samo pretpostaviti.

Jedino bih još volio znati jesam li Narcis zato što je Ryanair kupio Laudamotion, što je easyJet ušao u deal sa Air France-KLM i Deltom ili što je IAG kupio 4,6% Norwegiana? Ili sam Narcis radi neke druge od brojnih činjenica od kojih se ovaj tekst sastoji?

Mi

Cekaj, Purgerovo poznavanje cinjenica i mogucnost povezivanja istih je narcisoidnost? Pa nije napisao lijep sam, najpametniji sam, bogat sam, zene me napastvuju. Nego je prenio velik broj cinjenica i logicki ih povezao. Sto je tu narcisoidno?

Beogradjanine, ljubomora ili samo potreba da se pljuje po ljudima?

Al

A neka svašta sam ja nešto bio do sad i ustaša i četnik, i srbofob i prodana duša, i rastista, i diletant, i nerealan, pa eto sam i narcisoidan. Neka ga, još jedna recka.

Nije bitno što ti se kaže nego tko ti to kaže.

Be

Imao sam prilike do sada, ranije mnogo vise, danas me manje zanima da vidim razne analize, iz raznih oblasti, kao i studije mogucnosti. Ukoliko kezem pogresnu rec meine mozete slobodno ispraviti. Ja sam celokupnu poslovnu,strucnu korespodenciju naucio u inostranstvu, kao i knigovodstvo tako da mi ti nazivi nedostaju i u hrvatskom i srpskom jeziku, a “ Istrijanski to sve ne poznaje. “ Nisam jos nikada nekog nazvao cetnikom ili ustasom, mada tu postoji velika razlika u kvalitetu, meni licno veoma dobro poznata, posle napada jednog hrvatskog nacionaliste nozem na mog u njegovoj advokatskoj kancelariji i njegove pripravnice, pravnice koja je spremala kod oca advikatski ispit. I nakon Toga sto je otac za tog coveka dobio prcez i dobru svotu odstete koju je morala platiti drzava, u ovom slucaju Hrvatska. To je napisano da ne bi neko nesto grdo pomislio , ali svako moze da misli sta zeli. to vredi i za mene. Analiza koja je ovde napravljena je mogla biti za 50 % manja, i bila bi bolja. Problem je i u tome sto je to za vas neka novost, mi to sve znamo, mada ima nekih podataka koji ne odgovaraju realnosti, ili nisu uopste relevantni. To je sigurno bio veliki trud i posao, kao i nekoliko predhodnih, sve predugo, sve je moglo biti krace. Osim Toga ono sa Norvegian i nije bas jako ozbiljno, 4.8 %, to je prica za od sada desete godina. O Rajanu se previse prica, to je jedan mali pokvarenjak koji je imao dobar njuh, a sve je pocelo davno, davno pre nego sto je Oleari postao CEO u Aer Lingusu jer ga DLH nije htela primiti, osveta je slatka. Njegovi piloti nemaju mirovinu, zdravstveno, oni su sami sebi poslodavci i sliöno, i jos puno Toga. I jos nesto, ima neko u to tangu koji recimo nije objavio dvamoja osvrta, malo duza za moje pojmove hteo sam samo neke stvari da postavim na svoje mesto. Jedan je cak bio licno upucen na adresu Vojinovic, mislim ukoliko me pamcenje drzi. Zanimljimo je da je ovaj osvrt ,znao sam da ce biti reakcije ako bude objavljen, objavljen i da se drzi duze od ranijih, 2-3 dosada napisana. Ne, ja ne vidim uvek neke senke iza meine, ali ovo se jednostavno zove intriga, svako po svome gustu. Bio sam pozitivno iznenadjen kada sam naleteo slucajno na ovaj “ Portal“ , znao sam da vecina citalaca verovatno nema druge prilike da upozna svetske vesti iz te privredne grane, to se vidi i po sadrzajima napisanog. Isto tako se vidi da je Autor za neke jedan Guru, ili omnopotentni znalac svega. Moj misljenje o ETIHADU i GERMANWINGSU Poltika nije htela nikada da objavi, to je “ Ratna tajna „, ne znam da li su glupi ili bedasti, to je svakom jasno kao 2 + 2=4, ali inteligencija je danas nazalost u Srbiji zabranjena, za Hrvatsku ne znam nije moja baustele, o njima ne razmisljam vise: postojao je jedan trgovac u radnji sa tekstilom tom nasem gradu, zvao se Milutin, Istranin, Hrvat rodjen posle 1.Sv. rata. Ja sam otisao 1969 godine u Nemacku, dosla je Savka na vlast, i taj Milutin je jednog dana 1970 godine pitao moju majku koja dosla u radnju da nesto kupi, : “ kada cete najzad natrag u vasu Srbiju „. Onako iz cista mira. Telefon nije mirovao koliko je lludi nazvalo telefonom da se izvinu za to, desetak je doslo licno da se izvini, bili smo do tada veoma postovana porodica. Da, moji su se spakovali posle pola godine i vratili se u nas Beograd odakle nas je komunisticka vlast proterala 1948 godine , zbog visokog polozaja oca u Kraljevskim vladama, sreski nacelnik u 3 glavna grada raznih banovina, i na kraju drzavni sekretar u ministarstvu unutrasnjih poslova.
Ovo samo za razumevanje zasto i zbog cega, i sada se ponovo vracam na casopise Koje sam dosada citao.Adio.

Odgovori
Al

Hvala na Vašem mišljenju i na vrlo iscrpnom i detaljnom izvještaju o golgoti koju je prošla Vaša obitelj u inozemstvu od raznih nacionalista i šovinista. „Na sreću“ to, „za razliku“ od mojih tekstova, „nije“ bilo jako dugačko. I „vrlo je povezano“ sa zrakoplovstvom.

Obzirom na Vašu ekspertizu, iskreno se nadam da ćete napisati pokoji tekst u nekom od relevantnih zrakoplovnih portala ili časopisa. Iskreno bih voliko to pročitati.

I molio bih Vas da ne vrijeđate čitatelje ne ovom portalu. Velika većina njih su profesionalci u zrakoplovnom businessu ili zadrti entuzijatsti koji prate zrakoplovstvo, te su vrlo načitani upravo po stranim zrakoplovnim medijima. Ja to vidim u komentaru dobrog dijela čitatelja ovdje i apsolutno se ne slažem sa Vašom konstatacijom da su neuki. Ovo u potpunosti odbacujem, te mogu samo kritzirati Vaš podcjenjivački stav prema čitateljima Tango 6.

A glede Vaše eskpertize žao mi je što Vas moram ispraviti:

O’Lerary nikada nije bio CEO Aer Lingusa, niti je u Aer Lingusu radio. Prije Ryanaira je bio knjigovođa, potom je bio savjetnik Ryana u njegovoj firmi, a potom preuzeo firmu. U Aer Lingusu nikada nije radio. Nije niti aplicirao za Lufthansu.

Be

tako to biva kad se ne razumje procitano.

Vl

Alene i Bediun,

Evo iduće nedelje imam neka posla u Dablinu u HQ. Napraviću dobar fazon, ima da pitam Majka zašto On nama ne prijavi da je bio u AL i da je aplicirao u Lufthansu. Kakav krmak!

Ima da se pravda garant da je zaboravio. Sreća da ima sveta koji pamte te male i bitne detalje važne za biografiju i autobiografiju. Her Majkl pročitan si!

Al

Ma ova cijela rasprava je bespredmetna.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Rusija razoruzala NATO Ta prica je zesca deluzija koja mora da se adekvatno tretira, ako se zapusti svata moze da se desi u drustvu koje napravi takav propust.

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Razoruzaju NATO? Dakle, dve nove clanice primljene u savez. Samo Nemacka kupuje 2 eskadrile F-35A, dve eskadrile novih EF-2000, 8 baterija Patriot-a, Arrow-3 sistem od Izraela, 6 baterija Iris-T. Poljska se naoruzava do zuba korejanskom tehnikom. Zaista nemam vise komentara sta se ovde pise...

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Te iste f-16 su ovde pre 30godina lagano obarali sa KUB-om i Nevom Koliko je oboreno tih f-16? I koliko ti imas uopste godina, 16 kapiram?

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Nemam pojma sta je poenta ove diskusije ali fakat je da su u Rusiji jos pre nemam pojma 20 godina procenili da im se ne isplati proizvoditi razlicite elektronske komponente itd. (klasicna ekstrakciona ekonomija) pa nisu ni pokusavali. Realno bi to bilo moguce samo ako bi ruske firme pokusale zauzeti odredjen deo civilnog trzista sto…

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> „Patriot“ima namenu za najteze mete Dok je u teoriji tako, prakticno smo svedoci da se Patriot rakete ispucavaju na sve zivo, da li se neko seca plotuna Patriot raketa ispalkjenog i snimljenog pre godinu dana na... bog zna na sta je dejstvovano, ali svakako ne na eskadrilu AWACS ili Tu-160 bombardera. Iris-T rakete zu…

16. Jul 2024.Pogledaj