[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024
Neispričane letačke priče Suada Hamzića: Tri rizična sletanja Ćurguz Slobodana
Obeležavanje 30. godišnjice rada VVG "Maršal Tito". Junak priče Slobodan Ćurguz stoji treći s leva. Autor priče Suad Hamzić prvi sa desne strane / Foto: Suad Hamzić

Neispričane letačke priče Suada Hamzića: Tri rizična sletanja Ćurguz Slobodana

Kada sam pre dve godine pisao „Letačke priče“, nisam želeo da moja knjiga bude preopširna, da je opterećujem detaljima ili kratkim sadržajima koji sami po sebi nisu mogli biti jedna od priča niti se uklopiti u jednu od napisanih. A bilo je događaja koje vredi spomenuti, zapisati. Neki nisu ništa više do anegdote iz našeg svakodnevnog života vazduhoplovaca. Neki su se dogodili drugima koji će to možda i ispričati ali ih zasigurno neće zapisati. Ima ih koji nikada to više i neće moći, čak i da su želeli da ih neko upamti, da ih se seća, da se spomenu.

Neki od tih događaja su pravi podvizi, podvizi koje treba upamtiti – kao i njihove aktere, prave junake. Zbog toga, a i na traženje brojnih ličnih i Fejsbuk prijatelja, odlučih da nastavim pisati. Nemojte mi zameriti ako neka od priča, posebno čiji akter ili očevidac nisam bio, ostane pomalo nedorečena. Sa vremenske distance ću prepričati ono što sam nekada čuo od onih koji to jesu bili.

U idućih pet sedmica svakog ponedeljka objaviću po jednu do sada neispričanu priču na Tango Six portalu. Sve moje do sada napisane priče, osim u knjizi, možete pronaći grupisane ovde.

522

Od kada postoji avijacija događala su se i rizična sletanja, u vanrednim okolnostima prouzrokovana raznim tehničkim razlozima, meteorološkom situacijom, greškama pilota i drugim okolnostima, uključno onim ratnim. Ipak, u miru i normalnim okolnostima, posebno uvođenjem u naoružanje težih, mlaznih aviona, takva sletanja su bila retka, izuzeci! Retki piloti su ih doživeli, još ređi preživeli nepovređeni. Neki su imali i po dva a ne znam za slučaj da ih je neki pilot u novijoj istoriji našeg vazduhoplovstva imao tri.

Izuzev moga klasića Ćurguz Slobodana.

U proleće 1965. godine pitomac Slobodan na avionu Soko 522 izlazi iz mitraljeskog napada na poligonu kod Benkovca. Uvodi avion u borbeni zaokret radi izvršenja novog napada kada mu motor bez ikakvog predznaka staje. Šanse za pokretanje motora bile su ravne nuli, što zbog male visine, što zbog činjenice da je motor stao iz nekog ozbiljnog tehničkog razloga te bi svaki pokušaj bio samo gubljenje dragocene visine i vremena. Okreće avion u pravcu pomoćnog letilišta, neposredno uz poligon i nepokušavši da ispusti stajni trap, koji se verovatno, zbog nedostatka pritiska hidro-ulja i ne bi pravilno ispustio, još manje zabravio, a svojim aerodinamičkim otporom bi mu smanjio šansu da se „dovuče“ do početka sletne staze.

Suad u kabini aviona Soko 522 / Foto: Suad Hamzić

Isključuje magnete (paljenje motora) i akumulator, zatvara ručicu gasa i slavinu goriva da bi smanjio mogućnost varničenja i požara. Uspeva meko pristati na sami početak sletne staze, naravno na trbuh aviona. Malo oštećeni avion je kasnije popravljen i vraćen u stroj eskadrile.

F-13

U januaru 1969. sedim u ulozi vođe para, u pripravnosti broj 1 na severozapadnoj pomoćnoj stajanci aerodroma Zemunik (Zadar), samo pedesetak metara bočno od PSS u ravni sa njenim pragom. U toku je redovno letenje naše 352. iae opremljene lovačkim avionima L-12 (MiG-21F-13). Bosanske zime te i naredne godine i nedovoljnost mehanizacije za brzo čišćenje snega na pistama aerodroma Bihać prinudile su nas da prebaziramo po eskadrilama u Zadar. Tamo smo leteli i davali borbeno dežurstvo u sistemu PVO tokom još uvek tinjajuće „Čehoslovačke krize“ sa SSSR i Varšavskim ugovorom avgusta 1968. godine.

Slobodan Ćurguz 1969. godina, Zadar / Foto: Suad Hamzić

Vreme je prijatno. Beton stajanke i PSS je mestimično još mokar posle jake kiše prethodne noći. Kroz nekompaktnu visoku oblačnost proviruje sunce. Nije mi hladno u metalnoj kabini MiG-a, postaje čak prijatno. Dremkam.

Odjednom, vidim mehaničara mog aviona kako trči prema meni! Nešto viče i pokazuje rukom na gore, iza mene. Zbog kacige ne čujem šta viče ali se okrećem ulevo i unazad. U prilaznoj ravni, u pravcu piste na visini od dvadesetak metara i 200 metara od praga piste vidim avion koji očigledno prilazi na sletanje. I ne bi tu bilo ništa neuobičajeno, da mu desni točak stajnog trapa nije okrenut pod 90 stepeni u odnosu na pravac sletanja!

– Ovaj je morao da iskače! – rekoh glasno za sebe.

Ne znam da li sam disao dok sam gledao kako MiG snižava, preleće prag piste na visini oko jednog metra, snižava dalje, zaustavlja snižavanje na ispod pola metra, skida snagu motora na minimalnu i očigledno sleće a ne produžava! Lagano tone ka pisti, povećava napadni ugao smanjujući brzinu, točkovi su mu nekoliko centimetara iznad betona a onda pokulja gust dim iza desne gume, koja je dodirnuvši beton piste trenutno počela da se topi. Avion se nagnu na desnu stranu ali ostade u pravcu! U oblaku dima nestaše krila i trup aviona. Vidim samo vertikalni stabilizator aviona nagnut udesno i potom milione blještavih varnica kao da ih je pravila neka ogromna brusilica za rezanje metala. Nagnuti vertikalni stabilizator nestade iza varnica. Potom nestaše i varnice.

Tišina.

Vidim u daljini vrh vertikalnog stabilizatora Slobinog MiG-a. Odahnuh. Znao sam da je sve dobro prošlo a da sanitetsko i vatrogasna vozila samo rutinski vrše svoju dužnost. U karijeri sam video mnogo mekih pristajanja aviona kolega, ali čini mi se da nikada nisam video MiG-a koji je tako lepo, meko pristao na pistu i to u tako važnom, životno važnom sletanju, kao ovom Slobinom!

Naknadno je utvrđeno da je do okretanja točka došlo zbog pucanja poluge u sistemu kinematike, stojke stajnog trapa, čija je funkcija zakretanje točka pod 90 stepeni ali po drugoj osi, da bi točak u uvučenom položaju mogao biti smešten u trup aviona uz koren krila. Izvršena je tehnička kontrola na svim avionima i utvrđena ista greška na još jednom, kao posledica zamora materijala. Kontrola te poluge kasnije je uključena u rutinske na stočasovnim pregledima svih aviona tipa MiG-21.

Deo sastava 352 izviđačke avijacijske eskadrile RV i PVO na aerodromu Bihać 1980. godine / Foto: Suad Hamzić

R

Još jednim izuzetno mekim pristajanjem Slobodan je sačuvao avion od oštećenja, ovaj put izvidjački L-14i (MiG-21R).

Istina, događaju je predhodila njegova greška ali i greška dežurnog pilota na startu koji je propustio na vreme uočiti da Slobin avion u prilazu na sletanje nema izvučen stajni trap.

Slobodan je leteo na rutinski izviđački zadatak i posle uvlačenja stajnog trapa zaboravio je komandnu ručicu staviti u neutralan položaj. To je učinio pripremajući avion za sletanje, istim pokretom kakav mu je bio potreban za izvlačenje stajnog trapa. Prevideo je izvršiti kontrolu izvučenosti, koju je uredno javio preko radio stanice i dobio odobrenje za sletanje.

MiG-21R, L-14i 26101 352. iae na aerodromu Željava

I dežurni pilot na startu imao je olakšavajuću okolnost: izviđački MiG-21 normalno leti sa potkrilnim rezervoarima i kabastim podtrupnim kontejnerom sa izviđačkom opremom, što otežava jasno uočavanje konfiguracije aviona na sletanju, u ovom slučaju blagovremeno uočavanje položaja točkova stajnog trapa.

Bilo kako bilo, oba pilota, i Slobo u kabini i kolega na izvršnom startu su grešku uočili kasno, kada je Slobin avion podtrupnim izviđačkim kontejnerom već dodirnuo asfalt piste broj jedan u Bihaću! Mladi pilot dežurni na startu, shvativši šta se dešava, instiktivno je sugerisao produžavanje na drugi krug (što je podrazumevalo ponovno odlepljenje aviona od zemlje sa kontejnera!) ali iskusni kapetan 1. klase Slobodan je odlučio dugačije – pravilno!

Potpuno je skinuo gas a potom i ugasio motor, isključio napon akumulatora i kormilom pravca održavao pravac aviona, koji je pistom klizao velikom pa sve manjom brzinom do potpunog zaustavljanja. Otvorio je kabinu i napustio avion koji je potpuno neoštećen stajao na sred piste! Vatrogasci, sanitet i deponažna ekipa su vrlo brzo stigli do aviona ali nisu trebali preduzimati ništa. Sačekali su da se do usijanja zagrejani delovi kontejnera ohlade. Kontejner je od struganja o pistu izgubio celu donju trećinu. Dizalicama su podigli avion na potrebnu visinu i, priključivši hidroagregat na instalaciju aviona, redovnim postupkom ispustili stajni trap, uklonili dizalice i avion odvukli u VTR (vazd. tehničku radionicu) u podzemnom objektu „Klek“.

Izvršene su potrebne tehničke provere uključujući i preciznu proveru „geometrije aviona“. Konstatovano je da je avion potpuno ispravan i sposoban za letenje. Oštećeni izviđački kontejner, tačnije njegovi ostaci, demontiran je i rashodovan. Avion je nekoliko dana kasnije poleteo na probni let a probni pilot je nakon dva leta konstatovao njegovu potpunu tehničku i aerodinamičku ispravnost.

Knjigu „Letačke priče“ Suada Hamzića možete kupiti u lancu knjižara Delfi i drugim odabranim lokacijama čiji spisak možete pronaći na adresi: www.tangosix.rs/suadhamzic
[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

V

Ovog čovjeka bi mogao slušati/čitati svaki dan.
Knjigu sam pročitao dvaput i svaka nova priča me veseli kao malo dijete.

Odgovori
SI

ispod prve slike potkrala Vam se greška ,nije 13-o godišnjica VVG nego 30-o godišnjica.
To je bilo vikend oko 25-og maja 1991, ujedno dan škole.
Kakav je to događaj bio!
Imao čast da aktivno učestvujem u proslavi u ulozi domaćina. Događaji i susreti, kao i stvari koje sam čuo i video tih dana zauvekće ostati u mom sećanju.
Što bi ameri rekli-those were the days.

Odgovori
Sa

Mi u Bosni kažemo: bilo je to vrijeme kad’ je bog po zemlji hodao“

Vl

Sandam,

Bog možda jeste tada zemljom hodao, ali su zato tih dana definitivno Majstori nebom leteli.

Ne

Kakav je samo pilot bio gosn Curguz, svaka cast!

Odgovori
Su

AIRBOSS moram Vam reči da niste u pravu . Ta tri sletanja ničim nisu uticala na oficirsku karijeru Slobodana . Slučajnost je da je na toj proslavi prisustvovalo nas devet pripadnika prve generacije gimnazije od čega je nas šest u toku karijere ranije bilo vanredno unaprađeno a Slobo je redovno unapredjen u čin pukovnika u kojem je , uostalom kao i svi mi ostali (izuzev Ljubiše Veličkovića , general – pukovnika) otišlo u penziju.

Ja

Poštovanje Airboss… Ja sam cerka Slobodana Ćurguza… Vasa pretpostavka nije tačna… Sa činom pukovnika je nazalost izgubio zivot u 51 godini … Volela bih da mogu da ubacim sliku, ali ovde ne postoji opcija za to… Tako da vaš komentar zaista nije na mestu… Pozdrav!

Ai

Postovani Suade i Jadranka,
Vidim da mi je komentar uklonjen, ali bih hteo da kazem da mi na kraj pameti nije bilo da omalovazim gospodina Curguza i njegove letacke sposobnosti, vec sam samo primetio zanimljivost sa slike u vezi sa cinovima i nadovezao se na prethodni komentar, stavivsi na kraju smajli kao znak sale. Zao mi je i izvinjavam se ako vas je moj komentar uvredio na bilo koji nacin, to mi nije bila namera. Pozdrav.

Vl

Vratio se Suad!

Samo Ti piši, na radost svih prisutnih.

Živ nam bio još puno godina.

Odgovori
ba

Koliko je lepa ova kolor fotografija pilota pored NL-14, ja je do sada nisam viđao. Samo napred pišite toliko još ima neispričanih priča i sakrivenih fotografija.

Odgovori
m-

Ova slika je vec objavljena na strani 97. u monografiji 117. puka (i 352.iae, i 200.VB), izdanje 2015.god.

i

Odlicne price napisane tako jednostavnim i razumljivim stilom! Sa nestrpljenjem cekam nastavak!

Odgovori
Ma

Na slici u Bihacu iz 1980.-e pored aviona, gore desno Ujic Nenad (tada potporucnik)?

Odgovori
AL

covek imao urodjeni fly-by-wire :)

Odgovori
Sa

Idemo dalje. Super.😊

Odgovori
Ad

Svaka prica zlata vrijedna

Odgovori
al

poštovani suade hamzić , dali je pilot zaim bišević imao isto 3
prinudna sletanja , čini mi se da je bio isto u 352 iae

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Suad Hamzić Gostujući autor suadhamzic@yahoo.com