[RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

2. dec 2022

Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[REPORTAŽA] Otvorena prva Aeronautica Militare radnja u Beogradu, 30% popusta za Tango Six čitaoce

28. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022
“Slovenski štit 2019“: Bojevo gađanje artiljerijsko-raketnih sistema Pancir-S1
Gađano je topovskim naoružanjem po ciljevima na zemlji / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

“Slovenski štit 2019“: Bojevo gađanje artiljerijsko-raketnih sistema Pancir-S1

Na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“ danas je, u okviru Zajedničke taktičke vežbe sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“ izvršeno bojevo gađanje artiljerijsko-raketnim sistemima Pancir-S1, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Rukovodilac vežbe „Slovenski štit 2019“ komandant 250. raketne brigade za prtivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković istakao je da pripadnici te jedinice i kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije zajedno i uspešno izvode drugu etapu ove vežbe.

– To je prva takva vežba jedinica PVO, i ona je od izuzetnog značaja i za našu vojsku i za kolege iz Ruske Federacije. Na ovoj vežbi, uključujući i prvu etapu u Ruskoj Federaciji, mnogo toga smo naučili o novoj tehnici, taktici i upotrebi raketnih sistema, raketnih jedinica za PVD i svima nama u narednom periodu ta iskustva će biti dragocena. Priliku da izvrše svoje bojno gađanje, prvo na ovom sistemu, imali su naši mladi oficiri i podoficiri, koji se obučavaju za artiljerijsko-raketni sistem za PVD Pancir-S1. Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa izvršenjem ovako važnih i značajnih zadataka – istakao je general Janković.

Sa Batajnice su radi izvođenja gađanja na Pasuljanske livade prebačena dva sistema Pancir-S1 / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U sastavu posluga koje su danas izvele gađanje, bio je i kapetan Miloš Golubović, pripadnik 250. raketne brigade, koji je istakao da su tokom gađanja po nadzemnom cilju topovskim naoružanjem sve mete uspešno uništene.

– Ovaj zadatak je izuzetno bitan kako za nas, tako i za naše kolege iz Ruske Federacije, zato što smo stekli izuzetno iskustvo koje će nam biti dragoceno u budućim zadacima koje nas očekuju – istakao je kapetan Golubović, koji može da se pohvali da je uz stečeno iskustvo, tokom boravka na obuci u Ruskoj Federaciji, postao bogatiji za još jednog člana porodice, jer je dobio drugog sina.

Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vežbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocenio je ocenom odlično i dodao da je reč o prvoj ovakvoj obuci sa srpskim kolegama, kao i da je zadovoljan spremnošću naših posluga i zajedničkim radom tokom vežbe.

Za potrebe gađanja, sa aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, dva borbena sredstva Pancir-S1, sa zajedničkim borbenim poslugama Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije, prebazirane su na intervidovski poligon „Pasuljanske livade“, gde je izvršeno bojno gađanje ciljeva na zemlji.

Gađanju su su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije  general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije general-major Duško Žarković, kao i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su gađane i pogođene 4 mete, dve na zemlji i dve u vazduhu.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Б

Шта су гађали? На којој висини? Чудно ми је да нема видео снимка?

Odgovori
Ž
Go

Stacionarne mete na zemlji, vidi se na snimku i piše u tekstu.

Pe

Piše lijepo u tekstu. Sa dva sistema Pantsir prebačena sa aerodroma Milenko Pavlović na poligon Pasuljanske livade gađani su samo topovima ciljevi na zemlji.

Slično kako to možeš raditi još bolje jer su granate veće nego na Pantsiru (30×165 mm) sa 30 mm Pragama (30×210 mm) ili 40 mm (40×365 mm) Boforsima ili eksperimentalnim PASARS-om.

Pe
Mi

Prvo i osnovno
U okviru raketnih pukova, brigada PVO se nalaze baterije i divizioni „Pancir“ koji imaju zadatak da štite raketne sisteme velikog dometa S-300 i S-400. NJihova osnovna namena je odbrana ovih sistema od protivničkih krstarećih raketa, klasičnih i „pametnih“ avio-bombi, kao i bespilotnih letelica…. zato su ih rusi napravili.i za to su namenjeni !!!!
E sad dali moze da se gadja pesadija topovima,moze.dali moze da se gadjaju bunkeri moze…dali moze…moze naravno ..ali to nije bilo zamisao kada je pravljen sistem..pesadija oklopna vozila bunkeri mogu da se gadjaju i mnogo jeftinijim i boljim sredstvima. Tacka.
Naravno moze sad da se filozofira do sudnjega dana..ali sam pancir bez jos jednog sistema srednjeg dometa nema smisla bas nekog..

Odgovori
Go

Slazem se samo pancir sam za sebe nema mnogo smisla. Ali ako poredis sa onim sto smo imali do sad ovo ke veliki skok. I ubedjen sam da u nasoj vojsci to takodje znaju. Verujem da ce se u buduce ici na neki sistem buk m2/3. I onda sa buk i pancir i mistral u kombinaciji sa mig29 mi imamo za ovoj region jedan savrsem pvo sistem. S 300/400 za nas je po meni nepotreban.

Pe

Cak i sam za sebe kao sistem prve linije ima i te kako smisao! Pa pratili ste desavanja u Siriji mozda…vecinu udara je prihvatao upravo Pancir i prakticno on je za sve vrste ciljeva! Evo ja kazem mozda i u bliskoj buducnosti u kombinaciji sa nekim FK-3 npr—extra.

Mi

Pancir ima još jednu jako praktičnu ulogu koju niste naveli a od velikog je značaja danas.

Pošalješ jedan kamion na brzaka i parkiraš ga gde treba. Za ispod minute je samostalno sposoban da obara helikoptere i naoružane dronive koji recimo kruže negde i nose Hellfire rakete sa duplo kraćim dometom i inače predstavljaju veliku pretnju za tu lokaciju. Dakle osigura taj vazdušni prostor blizu granice recimo od danas veoma realnog scenarija. Jako se brzo premesti ili vrati kući. A može da dejstvuje i u pokretu ako dodje do frke.

Tako se isto može koristiti za mnoštvo sličnih privremenih kritičnih situacija gde dominira svojim dometom i mobilnošću nad svim drugim postojećim sistemima.

mr

Da li je realno da se prebaci baterija pancira i izvrši gadjanje samo topovima, koji su sekundarno naoružanje pancira. Još pride, samo na zemaljske ciljeve. Zar su zbog toga dopremljeni iz Rusije. Takodje, zašto je dopremljen s400 na izložbu na aerodromu. Ako je u pitanju trening bez upotrebe naoružanja, mogli su simulator da dostave,koji valjda postoji za tako složen sistem. Zar bi Rusija samo radi reklame, ili nekakve promocije sve to dovlačila. To još nigde tako nije uradjeno. Ako mi nemamo para za s400, a nemamo po rečima predsednika, zašto vežba na njemu. Što tako ne vežbamo na iskanderima, recimo. I oni bi nam trebali, a nemamo para. Mnogo je nejasnoća u vezi ove vežbe.

Al

@Goran
Ni ne mora sam, Pancir od trenutnih sistema PVO VS napravi upotrebljivu tehniku.

Pe

@mr Odgovor na Vasa pravilno zadana pitanja je – politika danasnje Srbije.Sve je to vise jedan nepravilni PR, nego zaista politika.Jer, PR treba da naglasi postojece dobre osobine,a ovde se prodaje magla.
Zasto ne vezbamo sa Iskanderom?Yars ili Topol-M?Isto tako nema sanse da kupimo?
Odgovor je – u propagandno poltiicke svrhe.

mr

Putin nije od onih koji vole da budu upotrebljeni u tudje dnevno političke svrhe slanjem oružja na slikanje. Ostalo je nešto ovde sigurno. Niko se ne igra sa velikim silama. Može skupo da košta.

Om

Miloš77..Ovaj Pancir je dobar za rušenje jurišnih helikoptera kakove ste vi kupili jer oni su otvoreniji u svojim akcijama a mi takove više nemamo .
Ali mali izviđački tipa Kiowa koji se šulja po noći iznad krošanja sa onom kuglom i helfire
raketama dometa 8 km, a kojega radar teško uočava opasnost je za svaku utvrdu ili čak sam raketni sistem
To je samo moje razmišljanje kada je već spomenuto helfire kojeg imamo mi.
Nije mi jasno tko bi poslao nezaštićen helić na otvoreno nebo u ralje Panciru.Ne ide to baš tako.

Al

@omnia
Prijatelju, Pancir moze plasticni dron da uoci i obori ga raketom, a ne helikopter….
Takodje i tu istu helfire moze da obori u letu. No nije ni bitno, nismo valjda toliko poludeli da opet ratujemo, valjda cemo se dogovarati u buducnosti. Ja se bar nadam.

Ba

@Omnia

?? Šta kažeš? Šulja se po noći iznad krošanja sa onom kuglom na vrhu?!

E nisam se ovako slatko nasmijao nedelju dana! Ej, jesi se ničim izazvan pojavio ovdje sa ovom pričom o HR i Kiowi (otkud, šta?) ali, hvala ti za ovo! Pošto si tako zabavan čovek, od srca ti želim da se ne šuljaš iznad krošnji u Kiowi po srpskom nebu, loše za organizam- mogla bi kugla da ostane na nekoj njivi od koje je ovaj kamiončić parkiran jedno 15-tak kilometara.

Ajde adio i pamet u kuglu!

Om

Naravno da nismo ludi,ja govorim hipotetski.
Ali ta priča da Pancir sve može.
Može ono što njegov radar vidi. A helfire sa neke letjelice koja kruži ok.Ali ja sam se očitovao na spomen rakete helfire koja je ovdje spomenuta a to je išlo Hrvatsku jer mi je imamo. Rekao sam da nisam baš siguran za neku prizemnu helfire raketu i nisam nikako rekao da bih ratovao kao što je kolega Miloš77 rekao da bi skinuo helfire negdje blizu granice.Dakle on vidi da mi vas kao ugrožavao pa nas eto pancirom skida.
Pozdrav i naravno da nisam za rat.

Ma

>> Zar bi Rusija samo radi reklame, ili nekakve promocije sve to dovlačila.

Naravno, zasto je to tebi cudno? Obe vlasti su diktatorske i trebaju im price ovog tipa, jedni se kao modernizuju (posto su „zuti lopovi“ unistili vojsu i sl.) a drugi kao projektuju silu izvn svojih granica…

Om

Banja.ćemu ljutnja ,čitaj ja sam se referirao na Miloša koji je rekao da bi dovezao Pancir blizu granice i skidao helfire sa bespilotne letjelice.Čije granice,čije letjelice i tko ima helfire.Pa valjda se misli na Hrvatsku.
A kada ću se ja javljati i povodom čega to je moja stvar.Ne vređam i nisam uvredio nikoga samo ne dam na sebe kao ni ti na sebe.
I nisam nigdje rekao da ću kiowom letjeti iznad srpske zemlje.

Fa

@ Goran

Pa gde pomenu MiG-29 u sred ove PVO bajke, upropasti mi dan :)

Konačno su naši raketaši u prilici da vežbaju na najboljim PVO sistemima na svetu i ti ubaci krmeljivog i jalovog Fulcruma kao deo „savršenog PVO sistema“.

Pig-29 ne može ni sebe da sačuva, kamo li nebo Srbije…

Dr

@mr@ Dusan Petrovic@Mayer

Mislim da ovde nema politike, PR-a i propagande, nesto drugo je po sredi. Mi jednostavno nemamo poligon gde bi nasi i ruski raketasi mogli da vezbaju. Imate primer iz susedstva kada su Amerikanci dopremili svoje Patriote. Ako se ne varam ni oni nisu gadjali iz Patriota, a nije da nisu mogli negde iznad mora u Sloveniji ili Hrvatskoj.
Po Vama Mayer, ispade da su na vlasti u Hr, Slo i USA diktatori, jer eto ni oni nisu vezbali gadjanje….Ili to pravilo vazi samo kada su Srbija i Rusija u pitanju…
Na kraju krajeva, ne vidim sta je porno u svemu ovome. Dve evropske drzave vezbaju zajedno tj. vojske, i to ne tako cesto. Nisam primetio da se bunite kada neki drugi svako malo odrzavaju vojne vezbe u Evropi, par hiljada km daleko od svoje drzave…

Dr

@Omniameamecumporto

Imao je i nato rasporedjene Apace u Albaniji. Posle dva pada ‘usled kvara’ nisu ih vise ni dizali. I Vi sada pisete o Kajovama sa kuglama koji se sunjaju iznad krosnji drveca i zavlace u spavace sobe besumno. Da su Kajove tako dobri helikopteri ne bi ih Amerikanci, i Kanadjani cini mi se, izbacili iz upotrebe.
Imate na internetu americke i saveznicke gubitke tokom invazije na Irak, ako malo pazljivije pogledate videcete da je veliki broj Kajova oboren ili ostecen tokom invazije na Irak. Ja imam slike iz 2000 i neke godine iz Iraka, Kajova u letu probusena RPG-om od strane Talibana…

Mi

@Omniameamecumporto

Dragi komšija ne do bog da se zapuca ikad više, ni jedan jedini metak a kamoli raketla.. Ostavimo to tamo gde je, iza nas. Ne ponovilo se.

I mante se svi sitnih malicijoznih obraćanja. Možemo to mnogi bolje i lepše.

Specifično sam govorio o brzom preuzimanju kontrole nad vazdušnim perimetrom i osiguravanju istog od naoružanog uljeza uz bilo koju granicu. Takodje sam mislio na privremeno osiguravanje vazdušnog prostora od uljeza oko važnih javnih objekata tipa Stadioni, manifestacije najvišeg reda, itd. Hellfire sam naveo jer jeste verovatno najbolja raketa u svojoj klasi za upravo lake izvidjačke letelice a to su sve češće dronovi, ali naravno i helikopteri kao vaša Kiowa. Nadam se da možemo diskutovati o ovim stvarima bez prepucavanja sa bilo čije strane, nego iz teoretskih scenaria.
Ja se ne bih sloźio da je tako teško Pancir sistemu da pronadje helikoptere veličine Kiowe pa i mnogo manje Gazele\Game. Naravno da niko ne šalje helikopter na takav PVO sistem da ga uništi dok je u spremnom stanju, to stoji. Govorim o scenariju gde je uljez već primećen i predstavlja moguću opasnost. Takodje kao superbrzo preventivno i privremeno rasporedjuvanje PVO sistema bilo gde. Nisam eksper strateg, pa možda grešim, ali ne vidim danas ni jedan bolji PVO sistem od Pancira koji brže i bolje može da obavi takav posao.

To što samo jedno vozilo Pancira pakuje sa sobom solo je instantno spremno za osmatranje i paljbu, ako ne grešim, je ekvivalentno jednoj bateriji KUB sistema sa 4 gusenjičara-lansera sa po tri SA-6 rakete svaki i inferiornijim radarom od Pancira.. Tu realnost pokušavam da predstavim. Ispravite me ako je to preterivanje ali i navedite precizno zašto. Govorim o sposobnosti radarsko raketnog sistema, ne o prohodnosti vozila.

Neki ovde misle da je Pancir ništa bez S400 a zaboravljaju svet koji postoji bez BUKa i S400 kao recimo naš svet. Naš region, bar za sada. Zanemaruje se koliko je Pancir moderniji i sposobniji radar i raketni sistem od bilo čega što danas imamo. Takodje koliko je fleksibilniji.

Da li su Rusi postavili S400, BUK, Tor pored stadiona u Sočiju za vreme olimpialjade da osigura olimpijski kamp, ili Pancir?

Da li Helikopter može baš da skakuće od drveta do drveta dok ne dodje na 8km da vreba i ispali raketu ili mora prvo da doleti do tog drveta? Da li tog drveća ima uvek gde treba? Isto važi i za Pancir, ali pancir je preventivan odbrambeni sistem tako da može da se parkira i čeka dugo dok helikopter ne može da lebdi nisko do besvesti. Američki dronovi sa Hellfire raketama recimo nemaju šansu po meni ako je Pancir postavljen a postavi se i oremesti za pola minuta malte ne.
Naravno da je sve u strategiji i primeni sistema. Ja čisto o dometima i brzini preuzimanja kontrole nad vazdušnim prostorom govorim.

Pozdrav svima 🍻

Je

Ma da…..parkiras ga blizu…….po mogucnisti u domet minobacaca….

Jako mudro

Mi

Ili u domet haubice, ili raketnog lansera…
Pa to si mogao da napišeš za svaki trupni motirizovani PVO onda. Naravno da ide tamo da obezbedi vazdušni prostor a vojska njegovu odabranu poziciju, a ne preko reda.
Ovo ne znači da mislim da he Pancir super za trupnu pvo, mada bi mogao da bude u verziji na gusenjicama.

Jo

Zna li neko kolilo trenutno imamo sistema Pancir ?

Odgovori
Ba

Trenutno nemamo ni jedan sistem „Pantsir“. :)

Mi

Gorane slazem se.sa Bukom to bi bilo to,i naravno da je bolje imati pancir i sam nego nista,i ja se nadam da ce jednog dana doci i on na red i slazem se da nam je triumf nepotreban( da nam dozvoli nato da vidimo sta po austriji leti malo je verovatno )
Ne mece se pancir na prvu liniju nikako i nikako i nikako, jednostavno radar slab, ne vidi,kad ne vidi kako da dejstvuje,ne radi to tako..nego buk vidi i dejstvuje a pancir cuva Buka..tako je osmisljeno da funkcionise
Topovi su namenjeni za unistavanje malih dronova jer male dronove ne moze raketom….a mi stavimo staticnu metu na livadu i raspalimo sa njima..to je efektno,mnogo dima,buka,meta se razleti u param parcad,ali to je predstava za narod. i onda naslovi po novinama Nato napunio …nema jacih od nas….e mene to nervira.

Odgovori
na

Lepi i skupi da li i idealni ne znam da li je raspisan tender ne znam zanimljivo je koliko kosta panzir 6 telar vozila plus 24 rakete po vozilu ako neko znam koliko ljudi opsluzuje bateriju s-400 i cenu radi orijentacije

Odgovori
Yo

Sve češće slušamo kako nam S-400 ne treba…
Čemu učiti tatka kako se deca prave?
Ruja objasnio – ako hoćemo da „zatvorimo nebo“ potrebni su, pored Pancira i S-400 – i Bukovi i Torovi…
Prosto – ljudi i praktično znaju šta je neophodno…
Sa čime pratiti aparate 5-e generacije i buduće hipersonične rakete?
Treba malo više gledati u budućnost, a to i nije teško ako se zna da budućnost nije samo u F-22, F-35, SU-57 – već u low-cost stelt avionima (do 3 miliona dolara i bez ljudske posade) poput Valkirie i sl. projekata koji će ubrzo uslediti i van USA…
Radi se o sokoćalima koja trenutno vidi samo S-400, ali koje umrežene u sistemu mogu obarati i Verbe, Panciri, Mistrali itd…
Naravno da sa aktuelnima nam katastrofa (u prvoj fazi) ne gine i protiv mnogo slabijih protivnika, ali to nije prvi put i već je stvar folklora.
Valja iskoristiti spoljnu podršku koju offshore krembili uživaju – i opremiti se…

Odgovori
Mi

U pravu si, ali ne smemo glavom bez obzira.
S400 barem kao radarski sistem i kao PVO sistem odvraćanja nam itekako treba kao komponenta, i da branimo zemlju od modernih raketa u bliskoj budućnosti koje su sve manjeg radarskog odraza a biće odjednom i sve brže. To sve stoji.

Ali u realnosti danas nam po meni S400 nije da kažemo na red došao.

Po meni Pancir može bez S400, ali S400 ne sme nikako bez Pancira.
Preskup je i previše je pretnja velikim silama koje ako se odluče da nam ga eliminišu verovatno će uspeti čistom brojčanom nadmoći ofanzivnih antiradarskih i krstarećih raketa dugog dometa. Ponaručito bez Pancira ili Tora da ga brane.

Amerikanci su dokazali par puta ne davno u Siriji da su spremni da bace u djubre 30-50 pa i po 100 tomahavka po travnjacima pored pista i starim bunkerima sa Su-17\22 ili u na jednu metu bez ikakvog vojno strateškog uspeha. Čisto iz reklamno propagandne demonstracije sile i da Trampon može da kaže da je strašniji od Obame. Ama ništa nisu postigli bacajući 200 miliona dolara Tomahavka i sličnog u djubre, ali im ništa nije ni falilo.
To je sve moglo da padne i na S300 u Srbiji 1999 i ne bi mogli da ga odbranimo. Dakle odbrane tog sistema su izuzetno važne i imaju efekat na napadača i njegov pristup prvom napadu. U najboljem slučaju, napad je sprečen i pregovora se o nekom miru.
Mislim da pored toga što nemamo izbira nego i nema smisla da ulažemo toliki novac pre nego što dovoljno Pancira stigne da prati i brani sistem klase S300, S400 ili kineski ekvivalentni.

Br

Od kako je sleteo ovaj S400 vidimo da se nismo odmakli mnogo od vremena Informbiroa. Kao da su cetrdesete…. I jos se neko pita cemu sve ovo!? Pa narednih 50 godina ce bar trecina cvrsto da veruje da imamo S400, kao sto imamo i Teslino oruzje…

Odgovori
Al

Samo da kazem da jedan Pancir menja bateriju Neva !!!!
Ako smo kupili bateriju Pancira ( 6 vozila ,plus pomocna vozila ….), zamenili smo 6 baterija Neva….
Mislim da trenutno operativno imamo 4 baterije Neva u upotrebi!!!!
Mozda i manje …. imamo nesto u rezervi .
Tako da je ovo veliki skok za PVO.

Odgovori
Ž

Не може једно возило Панцира-С1 да замени батерију Нева.

Али вероватно може нови Панцир-СМ који има ракете домета и до 40 километара.

ns

Po svojim karakteristikama jedno vozilo sistema Pancir stvarno prevazilazi Neve i Kubove ne bas po svim karakterstikama ali skoro po svim. Neve imaju malo veci domet i po daljini i visini, ali Panciri sve to nadoknadjuju mobilnoscu, kvaliteom i brzinom obrade ciljeva, brzinom i brojem gadjanih ciljeva i otpornosti na el. ometanje

Osnovna vatrena jedinica Pancia je baterija, koja je uvezana na visi nivo komadnovanja i dobija podatke o ciljevina od viseg nivoa komadovanja.

Ako se koristi samostalno po ruskoj doktrini osim bateriskog komadnog mesta i osmatrackog radara ojacava se dodatnim osmatrackim radarom.

Moze i bez svega toga ali onda se nema kvalitetan pregled sitaucjie u vazduhu, onda se desavaju situacije kao u Siriji da neaktivni sistemi budu unisteni.

Kada se Pancir koristi samostalno on moze gdadjati cilj/ciljeve samo u jednom pravcu. U ostalim pravcima je ranjiv, a danas je jedan od metoda borbe protiv savremenih sistema PVO i zasicenje sistema PVO.
Zato je rad u paru po meni minimum i to samo kada je iznudjen. Eventualno kada bi se pravila neka zaseda.

U nasem slucaju dok nestignu dodatne baterije treba rasporediti po prioritetu po dva vozila pancir pri divizionima neva i divizionima KUB i uvezati ih sa njima.

Al

Nije sve u dometu …..Ima nesto i u mobilnosti , brzini raketa , radaru , otpornosti na ometanje ….
Prema slici na Batajnici u pitanju je Pancir S1M. Mnogo bolji radar nego u S1 varianti…
Prati 40 ciljeva , gadja 4…..Rakete za ovaj sistem su 57E6M-E.gadja po visini do 18 km, po daljini do 30 km…brzina rakete izmedju 1300-1700 m/s….i ima tezu bojevu glavu za 5kg od rakete koja se koristi u Pancir S1.
Neva gadja po visini do 18 km , po daljini do 35 km.
Jedno vozilo Pancir S1M..menja bateriju Neva !!!!!!

ns

Rekao bih da je uvezivanje Pancira sa Nevama i Kubovima bio glavni cilj vezbe Slovenski stit 2019. S400 je tu bio vise slag na torti za raketase a za politicare slanje nekih poruka i samopromocije.

Odgovori
Ik

Sve drzave sa prostora bivse juge da se udruze sa vojnim budjetima, ne bi se mogli priustiti S-400 sistem, fenomenalna reportaza kad bi bilo ovakvih vjezbi makar u Bosni( ipak je blize doci iz Hrv) pa uzivo vidjeti ova cuda tehnike……

Odgovori
G@

To u BiH neces nikada videti.

ST

Ko kaže da Srbija nema para za S400. Eno Bajatović napravi gubitka u NIS-u 1.2 milijarde evra koja mu je država otpisala. Pogledaj malo koje se pare svake godine potrose na takozvane nevladine organizacije . Sudstvo gidisnje isplati oštete kroz svoje presude ostecenjima par stotina eura svake godine. U EU rasip elektricne energije kroz distributivni sistem je standard od 3-5% a kod nas je 25%, eto i tu se ujrade par stotina miliona svake godine a kad na sve to dodamo i kradju prilikom izgradnje sutoputeva gde se ukrade pola Srbija samo za jednu godinu moze da kupi 2 diviziona S400 eskadrilu SU 35 i eskadrilu SU 57.
Para Srbija ima za odbranu ali one odoše u dzepove lopova na vlasti a krivci za to smo svi mi koji se na izborima ne birimo protiv takvih.

м

@STEXS 5665
Сјајан коментар! Браво!
Има Србија пара али се преливају у џепове лопова и тајкуна. Када почнемо домаћински да се односимо према државном новцу, биће га довољно и за одбрану и за здравство и за све остало. Србија је богата земља али је паразити доведоше до просјачког штапа

Pe

Meni posle svih ovih medijskih pisanja nije jasno koliko smo mi Pancira S1 kupili. Do sada se u medijima govorilo o jednom borbenom sredstvu. U ovom tekstu se spominje učešće dva u vežbama. Da li to znači da jedno ostaje u Srbiji, a drugo se vraća zajeno sa S400 u Rusiju ili oba Pancira ostaju kod nas? Takođe ako smo dobili samo jedno ili dva ovakva sredstva, da li je to konačni broj ili je poručeno još samo što će isporuka biti kroz dogledno vreme u skladu sa dinamikom plaćanja? Neko je negde (van ovog foruma) pisao da bi trebalo 5 ovakvih sredstava da nabavimo, a trač vesti po nekim američkim medijima (nije provereno) tvrde da je Srbija ukupno naručila 4 ovakva vozila u ovom trenutku, dakle 1 koji je stigao +3 koja treba naknadno da dođu ili ako su nam ostala 2 Pancira, još 2 moraju stići. Šta je sad istina u svemu tome?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor