BEG airport status
Libijska Nacionalna armija gubi svoje Pancire, turske bespilotne letelice napadaju, Emirati pomažu Trofejni Pancir libijske Nacionalne armije na ulicama Tripolija. Na osnovu izgleda moguće je da je sistem oštećen dejstvom turskih izviđačko-borbenih BPL.

Libijska Nacionalna armija gubi svoje Pancire, turske bespilotne letelice napadaju, Emirati pomažu

Drugi Građanski rat u Libiji ušao je pre pet dana u sedmu godinu a oružani sukobi koji u toj državi, sa manjim ili većim intenzitetom, traju još od svrgavanja bivšeg libijskog vođe Muamera El Gadafija u Prvom građanskom ratu koji je 2011. godine trajao osam meseci. Poslednjih nedelja u Libiji sukobi se rasplamsavaju između snaga Generalnog nacionalnog kongresa (GNA) zvanične vlade u Tripoliju koju priznaju UN i snaga tzv. libijske Nacionalne armije (LNA) na čijem čelu je feldmaršal Kalifa Haftar.

Libijska Nacionalna armija već više od godinu dana bezuspešno pokušava da osvoji glavni grad Tripoli koga brane jake snage GNA koju snažno i sasvim otvoreno podržava Turska koja vladi premijera Fajeza Saradža pruža direktnu vojnu pomoć u tehnici i ljudstvu. U poslednjim borbama jedinice GNA imale su značajne uspehe u zapadnom delu oblasti Tripolitanija u kojoj je zauzeta važna vazduhoplovna baza Al-Vatija koja se nalazi 140 km jugozapadno od Tripolija.

Prilikom zauzimanja baze Al-Vatija stradali su i artilejrijsko-raketni sistemi PVO Pancir
Pripadnici GNA pronašli su čak i uputstvo za upotrebu Pancira

Najnoviji ozbiljniji napadi GNA na ovu vazduhoplovnu bazu započeli su još početkom maja a kao odgovor na te akcije, LNA je 9. maja izvršila opsežne raketne i avio-udare po aerodromu Mitiga kod Tripolija. Tom prilikom uništen je deo infrastrukture, skladišta i cisterne sa gorivom, deo civilnih aviona, oštećeni su hangari kao i putnički avioni. Prethodno je LNA izvršila napade avijacijom i na drugu važnu vazduhoplovnu bazu GNA Misurata u kojoj su uništena skladišta municije. Ovakav razvoj događaja uticao je na to da snage GNA i njihov saveznik Turska preduzmu ozbiljnu akciju koja će naneti veliku štetu libijskoj Nacionalnoj armiji.

LNA je izgubila bazu Al-Vatija pre tri dana a u njoj i njenoj okolini su pored oklopa, artiljerije, raznih borbenih i neborbenih vozila, pripadnici GNA pronašli dva artiljerijsko-raketna sistema PVO Pancir-S1 koji su u rukama LNA primećeni još juna prošle godine a za koje se sasvim sigurno zna da su donacija UAE koji podržavaju feldmaršala Haftara. Na osnovu dostupnih fotografija i video snimaka, može se zaključiti da je jedan Pancir oštećen a drugi potpuno uništen u hangaru.

Zarobljeni Pancir koji je prethodno oštećen u jednom od hangara baze Al-Vatija
Uništeni kaponir na vojnom aerodromu Al-Vatija.

Video pogotka Pancira koji se nalazio na poluprikolici sa tegljačem

 
Oštećeni Pancir je najverovatnije pogođen usled dejstva turske izviđačko-borbene bespilotne letelice TB2 Bajraktar.

Dok su dva sistema pronađena u samoj bazi treći Pancir koji se nalazio na poluprikolici kamiona tegljača, pogođen je blizu grada Sirta, na obali Sredozemnog mora. Pogodak tog sistema prikazan je i na video snimku na kome se vidi da se kamion tegljač u tom trenutku nije kretao.

Tursko Ministarstvo odbrane juče je objavilo snimak uništenja još jednog Pancira. Video kamera sa bespilotne letelice Bahrajtar TB2 pokazuje da je sistem bio operativan, vozilo se kretalo a antena osmatračkog radara se okretala. Preneseno je da je sistem pogođen blizu grada Tarhuna, oko 65 km jugoistočno od Tripolija. Prema poslednjim informacijama sa proturskih društvenih internet mreža navodno je u poslednjih nekoliko dana ukupno uništeno 6 Pancira.

 

Jurišnik Su-22 vazduhoplovnih snaga LNA

Hangar sa odavno iz upotrebe povučenim helikopterima Mi-24A i U

Prema dostupnim nezvaničnim podacima, napad na Al-Vatiju izvršilo je 200-250 pripadnika GNA, oko 800-850 plaćenika iz Sirije a u osvajanju baze Turska je direktno pomogla sa tri bespilotne letelice Anka-S i oko 10 BPL Bajraktar TB2. Takođe u noći 17. maja je po infrastrukturi, pre svega po kaponirima, dejstvovano krstarećim raketama sa turske fregate koja se nalazila u libijskim teritorijalnim vodama. Na samom aerodromu je dejstvom bespilotnih letelica uništen jedan operativni lovac MiG-23, u dvosedoj verziji MiG-23UB.

Od vazduhoplovne tehnike, u hangarima i kaponirima navodno je pronađeno 9 helikoptera i 5 aviona, većina neaktivna još od vremena Gadafija. Na dostupnom foto i video materijalu mogu se videti odavno iz naoružanja povučeni desantno-jurišni helikopteri Mi-24A i U, kao i jedan verovatno do skoro upotrebljiv Mi-24P (Mi-35P). Od aviona je, najverovatnije u fazi remonta, zatečen jedan jurišnik Su-22 u dvosedoj varijanti, kao i još aviona ovog tipa ali i Miraž F1 kao i MiG-23.

Ipak kao najvredniji ‘’trofej’’ smatra se sistem PVO Pancir koga su, na kamonima tegljačima, pripadnici GNA vozili po ulicama naseljenih mesta kao i samom Tripoliju, prikazavši ga kao dokaz velikog vojnog uspeha. Panciri LNA bili su velika pretnja vojnim vazduhoplovima GNA. Tim sistemima ali i drugim PVO sredstvima je u poslednjih nekoliko meseci oboren veliki broj pre svega izviđačko-borbenih bespilotnih letelica. Prema nezvaničnim izvorima, oboreno je preko 30 turskih BPL od kojih većina tipa Bajraktar TB2.

UAE su prvi korisnik Pancira u svetu. Tango Six je fotografisao sistem u emiratskom vlasništvu prošle godine na dužnosti PVO odbrane vazduhoplovnog sajma u Dubaiju na civilnom međunarodnom aerodormu Al Maktum / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Kao što semo već pomenuli, sisteme PVO Pancir Haftar je dobio od UAE. Ujedinjeni Arapski Emirati bili su ne samo prvi strani korisnik Pancira već i prvi korisnik uopšte i može se reći da je veliko pitanje šta bi bilo sa razvojem ovog sistema da nije bilo novca iz UAE. Interes za Pancir Emirati su pokazali u drugoj polovini devedesetih godina 20. veka kada su usled njihove podrške nastavljeni radovi na njegovom daljem razvoju koji su bili stali zbog teške ekonomske situacije u Rusiji. Maja 2000. godine potpisan je ugovor vredan 734 miliona dolara za 50 kompleksa Pancir-S1E od kojih 24 na vozilima točkašima i 26 na guseničarima. Od navedene sume 50 procenata je otplatilo rusko Ministarstvo finansija kako bi se otplatio dug Rusije prema UAE.

Prema uslovima ugovora nosilac razvoja bio je dužan da do kraja 2002. godine izvede opitno-konstruktorske radove nove varijante Pancira i da u u periodu od 2003-2005. u tri partije Emiratima isporuči svih 50 sistema. Za ispitivanja i testiranja sistema UAE su uplatili avans od oko 100 miliona dolara. U odnosu na verziju sa početka 90-tih godina konstruisan je sasvim novi borbeni modul sa novim topovima, novim raketama, osmatračkim radarom i sistemom za upravljanje vatrom.

Konstruisanje varijante za Emirate išlo je veoma usporeno zbog mnogobrojnih tehničkih i organizacionih problema. Zbog toga je došlo do nepoštovanja uslova ugovora a najviše problema zadavao je novi radarski sistem zbog čega se pristupilo razradi sasvim novog PESA radara 1RS2-1 (1RS2-1E) pa je 2005. UAE predložena usavršena verzija za koje je trebalo još više vremena za razvoj. Emirati su se složili sa izmenom rokova prema kojima bi prvi primerci bili predati 2006. godine a poslednji 2009.

Većina ugovorenih sistema je isporučeno tek u periodu 2009-2013 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Sredinom 2006. izvedena su uspešna ispitivanja Pancira-S1 (model 2006) sa lansiranjem raketa na poligonu Kapustin Jar. Na kraju iste godine Emiratima je isporučen pokazni primerak za obavljanje prve faze ispitivanja na njihovoj teritoriji. Druga etapa ispitivanja izvedena je tokom leta 2007. Dalja testiranja uslovila su dodatna odlaganja isporuka pa je većina od 50 ugovorenih sistema stiglo tek u periodu 2009. do 2013. godine.

Za vreme razvoja Pancira ispitivano je nekoliko tipova vozila koji nose kontejner mase od oko 10 tona koji se sastoji od borbenog modula, kabine za posadu od tri člana, odsekom za smeštaj agregata i modula za klimatizaciju. Među testiranim vozilima bili su kamioni 8×8 i to ruski Ural 5323.4, beloruski MZKT-7930, ruski KamAZ-6350 i 6560 i BAZ-6909-019, nemački MAN-SX45 kao i beloruski guseničar GM352M1E a UAE su izabrali MAN-SX45 i nabavili su samo sisteme na točkašima.

Na izložbi naoružanja IDEX-2019. UAE su sklopili ugovor za modernizaciju svojih Pancira, saopšteno je da je vrednost ugovora oko 12 miliona američkih dolara. Osim u Libiji, emiratski Panciri primećeni su u Jemenu gde UAE već pet godina aktivno učestvuju u oružanom sukobu protiv pokreta Huta.

Srbija je svoje Pancire dobila u februaru a zvanično su javnosti predstavljeni početkom ovog meseca.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Fi

Kao za svako oružje, tako vrijedi i za ovo,…zavisi u čijim se rukama nalazi, stepena utreniranosti posada itd. Do sad su najnaprednija oruđa u arapskim rukama, ali i u tim zeznutim pustinjskim uslovima, djelovala prilično beskorisno bez posebno prilagođenih vojnih taktika.

Odgovori
Du

Ovo su panciri sa starim modelom radara tzv. Jednostrani. Verovatno su bili u fazi punjenja municije.

Pe

@Filip Ova vrsta oruzja nije auto,pa da moze da ga vozi svako ko ima dozvolu.
Posade moraju da prodju posebnu obuku kod proizvodjaca, i to prilicno traje.
Na primer, nedavno je Srbija kupila mali broj Pancira i nasi vojnici su prilicno dugo bili na obuci u Rusiji.
Zasto mislite da vojnici drugih zemalja ne prolaze obuku?
Razlog unistenja je drugi, Rusija malo ulaze u razvoj nauke i tehnike, i tehnoloski je jako zaostala, ne proizvode ni osnovne digitalne proizvode, i jako zaostaju za zapadom.
Logicno je da je Turska koja se veoma razvija,nasla nacin da unisti Paancir,i sa najbolje instreniranom posadom.
Pre toga je vise puta Izrael unistavao Pancir,i zaobilazio mnoga druga oruzja Ruske proizvodnje.

Ba

@Petrovic Dusan Zašto onda Amerikanci i Britanci sa tehnoliškim čudom od nauružanja nisu posle 20 godina ratovanja nisu osvojili ceo Agvenistan ? .

Ba

@Petrovic Dusan Ti pod hitno da se javish Amerikancima da ti plate za marketing . O kakvim ti NATO tehnoloshkim čudima u naoružanju pričaš ? Bio sam nekoliko puta na ratištima u Iraku i Agvenistanu kao pripadnik USMC i nisam video nikakva čuda od nauružanja . Koliko sam ja video Amerika sa celim NATO savezom može samo da ratuje sa zemljama kao što su Agvenistan , Irak , LIbija …. Sa svakom Državom sa ozbiljnim nuružanjem bi bila druga priča . Rusija ima dobro i savremeno nauružanje i ono staro nekoliko decenija dobro i pouzdano . Video sam mnogo uništenog savremenog nauružanja od ruskog starog nekoliko decenija . Ne smem ni da pomislim šta bi bilo kada bi imali neko novije rusko kako ti kažesh tehnološki zaostalo. Mnogo mojih saboraca je poginulo i ranjeno .

Br

@Dusan

Rusija zaostaje svakako, narocito sa avionima, ali ne bas u svemu. A ono u cemu ne zaostaje je PVO, balisticke rakete i podmornice. Turci su mogli da uniste par Pancira, ali u Rusiji PVO cine, Verba, modernizovane Strele, Ose i Tunguske, TOR, BUK, Antey-2500, S350 i S400 uz odlicne radare kao sto je NEBO-M. I tu je sitacija potpuno drugacija. Sve ostale zemlje imaju samo deo njihove PVO, ne i kompletne sisteme koji upotpunjuju jedan drugog. Tako da ovo nije merodavno.

Pe

@ Bacvra Rusija nema nikakvo „visokotehnolosko“oruzje, pa oni ne proizvode ni kompjuter a kamoli nesto vise.
Danas kad je Americka tehnilogija nekoliko koraka ispred celog sveta,stealth letelice, rojevi dronova,sateliti – i mi svi komuniciramo preko americke mreze interneta, i mikroprocesora u telefonima koji su americki izum, stvarno je presmesno govoriti o „kvalitetnom ruskom oruzju“.
Zasto se onda u svakom sukobu lose pokazalo?U Iraku,Siriji, SRJ gde god je korisceno, pa i sad u Libiji..

Fa

@ Dusan

Pancir nije neuništiv i nije savršen sistem sistem koji garantuje 100% zaštitu od napada iz vazduha, posebno ako deluje sam i ako nije deo integrisanog PVO sistema, koji podrazumeva i podršku RV-a.

S toga ne vidim potrebu opravdavati ga “ možda je bilo ovo, a možda je bilo ono, a možda je posabi sunce išlo u oči pa nisu videli Bajraktare…“. Iluzorno je očekivati da je Pancir neuništiv, iako realno ima dobre performanse. U rukama arapskih posada te performanse drastično opadaju.

U ovakvim situacijama bi turboprop COIN avion bio odlična platforma za čuvanje PVO sistema od UAV. Jeftin i pouzdan avion koji može dugo da ostane u vazduhu a brži je o dronova i naoružan IC raketama.

Fl

@Petrovic Dusan Strašno što rade tom sistemu na bliskome istoku. Našli su mu rupu i ta rupa u sistemu je vrlo vidljiva, te sada svi iskorištavaju tu „crnu rupu“ sistema. Bliski istok nije ništa drugo nego poligon za testiranje oružja, gdje se ruski sistemi stvarno nisu pokazali. Koliko je Srbija dala za Pancire ? Zaboravio sam.

Vl

@ Petrovic Dusan
Ok. Rusi su u kamenom dobu. Tehničko tehnološki su zaostali u gvozdenom dobu. Želeo bi da mi objasniš, kao veliki stručnjak za naoružanje svih zemalja, kako su samo Huti uspeli da obore F-15 SA? Inače daleko savršeniji nego USAF F-15. Znamo i da su Huti na nivou razvoja indijanskog plemena. Uz put možeš li da mi objasniš, kako to SAD tek u nekom predstojećem vremenu, bliža budućnost, opet šalju ljude svojim sredstvom na kosmičku stanicu MIR, do sada su plaćali taj transport 85 mil. dolara zaostalim Rusima?

Mi

Za Peteovic Dusana.
Tesko je ocutati ovakvu pristrasnost i lobiranje kako je Americko oruzje superiorno:
1. Americki raketni sistem Patriot bi morao da „vidi“ i bez problema obori balisticke rakete Scud i njihove Iranske i Jemenske modifikacije.
Naravno, to nije problem kada su u pitanju Americke, Grcke, Japanske i druge posade posluzilaca ali je veliki problem kada posadu cine Arapi iz Saudijske Arabije! Epilog: Jemen (Iran) je strasno polupao Saudijske rafinerije i pored vrhunske Americke opreme i PVO zastite!
Ospori ovo argumentima ako mozes, Dusane!
2. F 15 je najsvestraniji Americki avion i dan danas i pored F22 i F35. Objasni mi Dusane kako je Saudijska Arabija uspela da izgubi nekoliko komada od inprovizovanih Jemenskih PVO orudje ( razne lafetacije v-v raketa R60, R73, R27 na vozila tako da se rakete ( sa busterom ili bez njega) ispaljuju sa zemlje! Nadji snimke na netu, lepo se vide obaranja i pogodci!
Slazemo se da je F15 odlican avion kad ga lete Ameri, Izraelci, Korejanci i Japanci, ali sta je sa Arapskim F15?
Abrams je dobar tenk, nesumnjivo! Koji je razlog da kod Saudijaca ima tako velike gubitke? Buse ga Huti RPG- ima, Kornetima, cak su poceli da kartonom pale zarobljene primerke!?
Da li su Patriot PVO sistemi, avioni F15, tenkovi Abrams „Americke kante“ koje su tehnoloski prevazidjene ili je mozda problem u obucenosti, organizaciji i taktickoj primeni navedenih oruzja od strane Saudiske komande i posluzilaca- posade?
Kad nadjes adekvatan odgovor na ovo pitanje, nasao si odgovor i na pitanje kako jedna spora, troma bespilotna letelica
(moze se reci i smesna) Barjaktar moze da unisti Pancir S1, pa makar on bio iz perioda druge polovine 90- tih proslog veka.
P.S. Slucajno sam se zatekao na aerodromu u Mostaru polovinom 80- tih kada su se kod nas obucavali Libijski piloti: Libijski kadet je sleteo sa An26 sa uvucenim tockovima. Kasnije je priznao da je ZABORAVIO da izvuce tockove!
Epilog: Gadafi je platio stetu ( mogli smo da kupimo nov An 26), a pilot, sin nekog Libijskog visokog zvanicnika je dobio svoja krila na reveru i zvanje pilota!

Ba

@Petrovic Dusan . Ko ti je rekao da Rusija ne proizvodi Komjutere te zesce slagao . Rusija proizvodi kompjutere za potrebe vojske . Isto tako i Amerika za njihove OS . Inace ovi za civilnu upotrebu kao shto mi koristimo samo su processori Americki sve ostalo pakuje Kina , Tajland… . NASA koristi Ruske rakete da shalje satelite u svemir i ljude u svemirske stanice . Ako te Rakete nisu visoko tehnoloshke onda ne razumem shta je po tebi visoka tehnologija ??? Amerika jedino ima Avione koji su tu negde po kvalitetu sa Ruskim i moguce BPL . Rusija ima bolji PVO i mnogo bolje radare . Sto se tice tenkova Abrams je odavno spreman za penziju jer ne zadovoljava potrebe Americkih OS . Amerika vec najavljuje uskoro novi tenk jer je Abrams vec nabudzen i pretezak za bilo kakvu modernizaciju . Te tvoje price o Ruzkom naoruzanju su samo prazne oprice napaljenog klinca zaludjenim hollywood-skim filmovima .

Ba

@Petrovic Dusan Za stelt letelice ne bih se slozio sa tobom . Dokazano je da F-35 je samo obicna cigla puna mana koja leti i rizicna po zivot pilota . Ni f-22 se nije neshto proslavio . SU – 57 je josh uvek u fazi ispitivanja i prerano je komentarisati njegove kvalitete dok ne bude u seriskoj proizvodnji

Pr

Uputstvo za upotrebu Pancira u pustinjski uslovima.
1.Ofarbajte sistem u boju peska
2.Parkirajte sistem na sred kakvog aerodroma ili puta.
3.Čekajte, ako neko pripuca bežite ako se ništa ne desi vratite se na korak br. 2
Čestitamo bili ste ponosni vlasnik jednog Pancira

Odgovori
Si

Dok čekate možete prelistati našu slikovnicu sa slikama u boji. Album sa samolepivim sličicama dobijate uz Pancir SM. Arghhh! Stvarno je neverovatna količina savremene ratne tehnike koju su arapi u stanju da unište ponekad na neverovatno glup način. Potpuno je jasna pomalo smela tvrdnja IDF-a da su oni u stanju da vode rat sa svim arapskim zemljama zajedno. Fotografija godine: Huti koji pale najnoviju verziju tenka Abrams parčetom novina. Bez obuke, integracije sistema, profesionalnog komandovanja i svesnositi o okruženju bilo kakvo ratovanje je nemoguće.

pe

Samo guglujte:Mensinu IQ mapu sveta i bice vam jasno
zasto su Arapi takvi kakvi su !

Am

Slaba reklama za Pantsir, jer je Barjaktar poprilično velika sprava, 12 m raspon krila (više ud Utve), 6.5 m dužine (malo manje). Znam, znam, radarski odraz nije dužina x širina, ali brate…

Pitam se šta li bi tek bilo protiv neke nevidjene taktike upotrebe dronova i koordinisanog napada.

Da IAF poželi, nešto mi se čini da bi pogasili Pantsire za 1 dan.
Ne bi im bio treći put da to urade

Odgovori
Ma

Par kvadrata odraza dafinitivno imaju, sad ce da krene prica kako su posade neuvezbane itd. Zasto bi bile, UAE i Rusija podrzavaju ove iz LNA, potpuno je nelogicno smatrati da im nisu pruzili/omogucili i dobru obuku kao i da za posade nije angarzovan najbolji ljudski materijal… Ne mozemo znati u cemu je stvar dok delegaciji T6 citalaca ne bude omoguceno upoznavanje sa orudjem i bojevo gadjanje na poligonu Kapustin Jar.

ma

IAF može arapima da pogasi šta god hoće i kad god hoće. Da arapi imaju najsavremeni oružje 23. veka, IAF bi ih opet ugasio.

Pe

Slazem se 100%,ali stoji da su arapi teletabisi u borbama, od kad dodje barut na scenu.

Al

@Mayer

Pa kad je priča o nesposobnosti Arapa dokazivana mali milion puta. Rusi/UAE jesu pružili obuku kao da koriste sistem, ali često ih ne obučavaju kako da pravilno koriste sisteme u taktičkom i operativnom sistemu.

Drugo, Haftarove snage se nalaze na kraju dugog logističkog lanca u Tripolitaniji (a ko zna priču o Nemcima u Africi, zna sve probleme i nedostatke). To je jedan od glavnih razloga što Haftar nije u stanju da osvoji Tripoli, a bez Tripolija on ne može da zadrži osvojene teritorije u Tripolitaniji. Ovo je već godinu dana očekivan razvoj situacije. Haftar bez jače strane podrške ne može da dobije rat, dok GNA ne može da pobedi Haftara zbog neogranizovanosti (gomila milicija različitih političkih opredeljenja). U prevodu, bez strane intervencije, ovo može da traje godina, a Libija može da se pretvori u Somaliju sa naftom.

Si

@maxy

IAF ali i bilo ko drugi moze i Amerima i Rusima da pogasi sta god hoces kad oruzije NIJE ukljuceno – da se razumemo, stani mirno, ne radi nista i moje dete od 5 godina ima da te prebije. Sa druge strane, Rusi ili Ameri nikada svoje oruzije ne bi drzali iskljuceno u ratnoj zoni, dok to Arapi redovno rade ali Arapi su Arapi i tu diskusije nema – cak i kad su prebogati kao UAE, opet ostaju Arapi.

Am

Drugo zapažanje,

Barjaktar ima MAM raketicu da utamani Pantsir. Kaže, domet 8-14 km, fino, fino…

Domt Pantsir-a je kao 18 km ?!

Prednost Pantsir

Radar na Pantsiru bi trebalo da vidi nekoliko kvadrata odraza na 25-30 km, pominje se da vidi i neke centimetre…

Nije mi jasno kako, aman, osim ako nije dat Hamzi koji je 2x pokvario kašiku, da ne vidi onoliki dron pre nego što dron vidi njega?!

A ako ne vidi, onda lepo može da se polije benzinom i zapali preventivno, da ne izgine posada bez ikakve svrhe

Ma

@Aleksa Radojičić

A sta vi smatrate da libijske posade rade pogresno i kako bi trebalo da se dejstvuje? Mi dakle imamo spore, veoma vidljive BPL u VAP-u koji nije zasicen nicim. Zasto pancir u automatskom modu jednostavno ne dejstvuje po svemu sto vidi na radaru? Mozda su turska elektronska dejstva odgovor? Ja ne verujem u lose posade, UAE i Rusija su ozbiljne zemje. Zasto bi davali takvo orudje nekome ako je jasno da taj nema sanse da ga pravilno upotrebi?

Mi

@Mayer
Dobar broj Bespilotnih letelica je oboren u Libiji, i navodi se gore u članku. Ja kolko pratim u zadnje vreme je bilo više obaranja nego inače. Slike skršenih Barjaktira po pustinji i to svežih. Rat je a ovo sada je velika ofanziva. samo Pancir ne moze da snimi pogotke dronova kao što se iz vazduha mogu snimiti pogotci Pancira ili tenka.

Zato sam i postavio pitanje koliko aktivnih Pancira je pogodjeno dronovima? Ne racunam ove parkirane pod krovom nego sa aktivnim radarima i napunjeni raketama, niti one sto su se ispucali i beze nazad na dopunu!
Koliko je Dronova oboreno?! Gore se navodi i do 30 barjaktira.

Barjaktar je 5-6 Miliona $ po letelici!
To nisu igračke nego ozbiljni skupi ofanzivni letelice.

Ma

>> Slike skršenih Barjaktira po pustinji i to svežih

Imate li neki link? Kolega dole je naveo neki izvor gde se spominje 9 unistenih pantsira. Naravno da sve stoji u odredjenoj razmeri i krcag ide na izvor dok se ne razbije…

Al

@Mayer

Libijci su generalno dosad pokazali dosta grešaka. Od poziciranja Pancira jednog pored drugog na dežurstvu (pa obični vojnici se uče da treba jedan po zaklonu), do nikakvih pokušaja maskiranja i drugih primera. Ratište Bliskog Istoka, a pogotovo Libije je izuzetno specifično. Tamo nema prostora za ovakvih pravljenje grešaka, jer je zaklon misaona imenica.

Brzina i vidljivost su ovde ne bitni, jer je sasvim sigurno da LNA nema sistem VOJIN, koji bi trebalo da obrađuje i dodeljuje mete ili bar komandnu stanica na nivou baterije/diviziona koja bi trebalo da radi taj posao. Bez takve podrške, mi govorimo o sporim, tromim sistemima sa solidnim sistemima za osmatranje, ali ograničenim sposobnostima za obradu dobijenih informacija. I tu je ključ, u idealnom slučaju, ovaj par Pancira bi informacije o napadu dobio od centra VOJIN daleko pre nego što bi Panciri sa svojim radarima mogli da uoče BPL i krstareće rakete. Komandna stanica baterije/diviziona bi potom prikupljala i obrađivala informacije sa radara podređenih Pancira i potencijalno osmatračkih radara, te bi svakom Panciru određivala metu, što bi omogućilo daleko brže obaranje svih protivničkih meta u vazduhu. Bez ovakve podrške, Pancir je značajno ograničenih sposobnosti.

Ne treba odbaciti elektronsko ometanje od strane Turaka, mada za to trenutno nemamo dokaza, a ako se stvarno desilo, LNA bi to iskoristila da opravda gubitke. Ako je stvarno bilo elektronskog ometanja, u takvoj situaciji je bilo koji sistem PVO ne upotrebljiv bez podrške komandne stanice i centra VOJIN koji bi trebali da otkriju stvarne od lažnih meta.

Za obuku dobre posade vam trebaju godine, a LNA je dobila osnovnu preobuku posada, kao što su naši prošli osnove sistema u Rusiji, a sad kod kuće trebaju da smišljaju i usvajaju taktiku primene. Jedini način da Rusija i UAE pruže pravu taktičku obuku je u samoj Libiji, a koliko znamo Rusa nema (osim plaćenika), a UAE podrška se svodi na donacije opreme. A zašto su prodali, pa jednostavno novac i geopolitika.

Am

Evo za kraj, moj poslednji bezobrazluk:
Barjaktar leti maksimalnom brzinom od 120 km/h.

Pantsir bi trebalo da ga vidi na 30 km.
Ovaj leti, leti, leti… 5 minuta kasnije doleti na 20 km

Arapin se vratio iz WC-a, au, Proroka mu, nešto leti već 5 minuta
Prelistava uputstvo, i ima još 2-3 minuta dok ovaj ne doleti na rastojanje koje je dovoljno za dejstvo.

I to ako Barjaktar leti najbrže što može
Zna tačno gde da leti

Kako uz prednost od 10 minuta Pantsir uspeva da izgubi?!

Al

@Amater

Ko zna po koji put, zato što se koristi sam ili u paru, a ne kao deo sistema PVO kako je namenjen. U prevodu, ista situacija kao i kada Arapi u Jemenu izvedu jedan Abrams nasred polja bez podrške pešadije i drugih vozila.

Ma

@Aleksa Radojičić

Hvala vam na iscrpnoj analizi, ja ne mogu da se slozim da je brzina BPL-ova i njihova laka uocljivost nebitna u ovoj prici. Takodje mislim da precenjujete VOJIN. Vi postulirate jedan scenaro upotrebe koji meni vise prilici odbrani od napada full avijacije dok mi ovde imamo malenu ekspedicionu flotu bespilotnih letelica od 10-15 komada. @Amater je izneo racun po kome posade u principu imaju vise minuta da nesto preduzmu, ne vidim kako bi VOJIN sad tu nesto promenio stvar. Jedino u slucaju uspesnog elektronskog ometanja, to je onda pitanje zasto je to omatanje uspesno.

U Libiji imate ravnu pustinju i vedro nebo 24/7. Dakle za 10 komada sporih, ne bas visokoletecih BPL dovoljan VOJIN bi bio postaviti par desetina ekipa beduina sa mobilnim telefonima u odredjenoj zoni i dati im dvoglede da osmatraju nebo i javljaju sta vide.

Al

@Mayer

Ima tu još stvari vezanih za VOJIN od osnovnoh prenosa informacija od tačke A do tačke B. Koliko sam gledao snimke, većina sistema je uništena van dežurstva, bez ikakvog pokrivanja od strane drugih sistema PVO, nešto što bi se verovatno izbeglo da postoji centar VOJIN. Poetna VOJIN nije samo u tome da uoči metu, već da pruži kompletnu sliku situacije u vazduhu, što potom omogućava da se ogranizuje logistička podrška, dejstvovanje, dežurstvo itd.

Am

@Alexa Radojcic
@Mayer

Pa da, ali onda ispada da to nije ono što je reklamirano?!

Reklama:

Pantsir je visoko mobilan, samostalan sistem koji automatski tamani sve što leti

Realnost ispade:

Pantsir je nešto što ima radar za ne daj Bože, kome treba ceo VOJIN da bi radio. Pri tome ako je sam, ostaje nemoćan nakon što ispali rakete od kojih ne pogađa svaka.

Ima termoviziju jer su imali višak kamera, pa ko vele, ajde da stave, jer mi nije jasno kako kamera sa Barjaktara vidi kamion, a kamion ne vidi Barjaktara (jer su sličnih dimenzija).

Ima top, jer su valjda imali višak topova, pa ajde da mu i to stave, da izgleda lepše.

Priča o neobučenim posadama mi je… Hm… Sumnjiva.
Jesu Arapi, nisu najmudriji narod, ali opet, zar nemaju 10 da nadju odgovorna?

Dakle, dobili su Pantsir, mogu da se igraju do mile volje.
Nemoguće je da ne mogu da se uigraju.

Taktika… Ok, niko im nije naredio da vozaju 1 Pantsir.
Niko im nije rekao da ne postave ljude sa bilo kojim MANPADS-om na gotovs.
Nemoguće je da nigde nije ostao neki radar koji može da igra na poziciji VOJIN-a?

Jel onaj Ljutovac obori pre 100 godina avion koji leti 100 na sat – topom koji puca 1 granatu?

Pa sunce mu žarko, koja je ovo magija?

Ma

>> Poetna VOJIN nije samo u tome da uoči metu, već da pruži kompletnu sliku situacije u vazduhu,

Znam, ja sam izmedju ostalog, bio u PVO i radio na plansetama…

Pe

@Aleksa Radojičić Obaveza proizvodjaca oruzja je da obuci posade, i ne vracaju ih kuci,dok nisu prosli zadovoljavajuce obuku.
Ako su ih poslali kuci a nisu zavrsili obuku-to je krivica Rusa.
Iskreno, verujem da su Rusi dobro uvezbali posade, jer im nije u interesu da se Pancir lose pokaze, kako ce onda da ga prodaju ponovo?
Danasnja Rusija je vrlo slaba tehnoloski, i oruzje koji prave Rusi prosto nije dovoljno dobro u sukobu sa ozbiljnom savremenom zemljom

Ma

@Amater

>>Pa da, ali onda ispada da to nije ono što je reklamirano?!

Takav utisak sam i ja stekao, od super automatizovanog cuda tehnike, do kao sto kolega dole napisa: „ipak je to samo trocevac sa malo senzora“…

Al

@Amater

Ono što vi smatrate pod terminom samostalnost i šta vojska i vojna industrija smatraju po terminom samostalnost su dva različita pojma. U poređenju sa prošlim sistemima PVO, Pancir jeste daleko samostalniji. Ali Pancir nije Rambo, a nijedan vojni sistem nikad neće biti Rambo.

Gomila puta je dokazana priča o lošoj obučenosti Arapa. Ako gledate snimke Pancira kako dejstvuju Libiji, možete videti gomilu grešaka.

@Petrović Dusan

Koliko znamo, ovo su polovni sistemi iz UAE. Proizvođač u ovom slučaju nema nikakvu obavezu da obuči bilo koga. Dužnost proizvođača je da upozna budućeg korisnika, tj. posade sa samim sistemom i da obuči instruktore za preobuku, a da provede posadu kroz višegodišnju obuku, jer to radi sam korisnik. Sve ostalo je na tim instruktorima. Svi znaju da vaše priče o tehnološkoj zastarelosti Rusije su daleko od istine, ali vi živite u nekom svom svetu.

Al

@Petrovic Dusan

Samim tim, koliko znamo, jedini koji su mogli da pruže obuku za Pancir je UAE, koja je iste sisteme dala LNA. Pošto, osim dozvole za preprodaju (mada je i to upitno), proizvođač i Rusija nisu ni na jedan drugi način upleteni u ovu priču, za sad sa sigurnošću možemo da kažemo da posade LNA nisu obučavane od strane Rusa.

S.

„Drugi Građanski rat“, „Prvi Građanski rat“ – ko koristi ove termine i od kada to?!?! Vikipedija? To ostavite istoričarima da utvrde za nekoliko godina.

Odgovori
Ja

Velika je steta za tako dobre sisteme kada se nalaze u nedoviljno obucenim rukama,mada u ovim slucaju u totalno neobucenim kadru.

Odgovori
Bo

Pa u čijim su rukama bili dok su obarali BPL do pre neki dan?

Ja

Izvini Botko mora da su ih nasli u medju smeni.Zna se dobro kako se cuva PVO.

Bo

Trebalo je da ih zamole da sačekaju da završi puš pauza :)

Očigledno je da su svi bili neaktivni osim jednog koji je bio u pokretu iako mu je radar bio uključen. Pitanje je samo da li je bio u pokretu zbog promene položaja, ili je bežao to se ne da videti sa snimka.

Al

@Botko

S obzirom da u dosadašnjoj upotrebi Pancira u Arapa imamo primer posade koja je napustila vozilo da popije kafu i ispuši cigaru, posadu koja je ostavilo vozilo na otvorenom pošto su isupicali ceo borbeni komplet (e ne do bog da oni upale motor i odu na sigurniji položaj da se popune džebanom), greške u međusobnom pokrivanju i drugih priča za kategoriju verovali ili ne, više me ništa ne iznenađuje.

Naravno, postoji velika mogućnost da GNA nema nikakav radar većeg dometa, te samim tim ni služnu VOJIN, što značajno otežava šanse Pancira da preživi na ratištu.

Al

Pardon, mislio sam na LNA.

Ba

pa ni Dronovi nisu u orginalnim rukama ali ipak razbijaju PANCIRE u komade i to na dva razlicita Kontinenta

Ma

>> Naravno, postoji velika mogućnost da GNA nema nikakav radar većeg dometa, te samim tim ni služnu VOJIN

Sigurno nemaju VOJIN ali da li im treba da izadju na kraj sa par sporih bespilotnih letelica?

mi

@bayrajtar2 Procitajte ceo tekst a ne samo one delove koji vam odgovaraju,jasno pise da su panciri oborili preko 30 bpl od kojih vecina tipa barjaktar,dakle ne znam ko koga tu razbija kad se procita ceo tekst

Mi

@Mayer

Ne mogu da izadju na kraj sa par bespilotnih letelica? O čemu vi to pričate. Izgleda da nemate predstavu o situaciji niti brojkama sa tog ratista.

Gledate na ovu situaciju kao da je stvar o nekoliko nikakvih $500 drončića koji razbijaju Pancire a ovi ih promašuju.

Da li znate koliko dronova je oboreno u Libiji?
daleko više nego uništenih Pancira koji su bili aktivni. Pročitajte tekst ponovo.

Takodje neki Panciri su uništeni u hangarima a ne u akciji, a neki su sigurno i bili ispucani.
Ima i unistenih aktivnih Pancira u akciji naravno, ali daleko od toga o cemu vi ovde govorite.

Ma

>> Ima i unistenih aktivnih Pancira u akciji naravno, ali daleko od toga o cemu vi ovde govorite.

Pa dobro, molim vas konsolidujte vi vesti pa nam recite kakav je rezultat? Ja nism spominjao nikakve brojeve, 9 komada se spominje u linku koga je kolega dole postovao. Jel imate vi slike tih deetina BPL koje su oborene (tesko da ih Turska ima toliko)? Kao sto sam vec napisao, sve stoji u odredjenom odnosu. Ako je njihov ucinak ipak na kraju dobar zasto svi lamentiraju o „losim arapskim posadama“?

Al

@Mayer

To je ko da ste pitali da li bataljonu treba komandant bataljona i štab istog da se izbori sa nekoliko terorista u planini. Zvuči banalno, ali da potrebno je. Komanda i kontrola je ključ, strana koja imaju bolju komandu i kontrolu ima veće šanse za uspeh.

Kada se nalazite na liniji fronta, vi se ne bavite (ili bar ne bi trebalo) istovremeno izviđanjem, obradom podataka, komandovanjem potčinjenih ljudi i pucanjem, već zadatke delite međusobno, jer u suprotnom može doći do preopterećenja. Tako je i u sistemu PVO, ako na jednu jedinicu (u ovom slučaju Pancir) svalite da radi sve sama, ona neće uradi ništa od zadatih zadataka.

Drugo, treba razlikovati redovne borbe na frontu, gde su libijski Panciri bili u stanju da obaraju BPL kojih nije bilo puno i ovog, koordinisanog napada krstarećim raketama, BPL i kopnenim snagama gde ne postojeći sistem komande i kontrole, zajedno sa lošim arapskim posadama pravi značajnu razliku u uspešnosti, tj. neuspešnosti u ovom slučaju.

Pe

@Aleksa Radojičić Pricate potpuno neistine.Kakva to posada preskupog PVO sistema,kojih imaju vrlo malo je“otisla da popije kafu“?
Zasto tako nipodastavate te ljude?
Govorimo o vojnicima u ratu,svesnih vrednosti PVO sistema.
To nije kao slucajno rusenje F-117A iznad SRJ- jednom se desilo 3 dana rata, i nije se ponovilo jos 75 dana tokom hiljada naleta F-117 nad Srbijom.
A ovde skidaju jedan za drugim Pancir.Znaci,nije slucajno, Turska i Izrael imaju nacin da to urade, imaju tehnologiju bolju od Rusa, sto je i logicno.

Mi

@Mayer
,,Ako je njihov ucinak ipak na kraju dobar zasto svi lamentiraju o „losim arapskim posadama“ ?“

Zato sto je i to jedan od razloga. Videli smo na nekim snimcima jasno i glasno kako se ponasaju oko Pancira ponarucito u Siriji. Dvojica puse, a onaj tamo obavja nuzdu, vozikaju se ili parkiraju ko sto kaze Aleksa radojčić ko razbijena vojska donekle.

Vidi, ne kažem da je Pancir rasturio Barjaktare i da za svaki uništeni Pancir postoji super opravdanje.

Kao što je i Amater naveo, reklama za Pancir diktira daleko višin nivo autonomnosti, i efikasnosti od vidjenog. Ali nije ni blizu istina kao na prvi pogled iz ovog članka izgleda kako Barjaktari čiste sve Pancire.

Razloga za te gubitke Pancira do sada ima i to prilično dobrih. Efikasnosti dejstva Pancire nisu toliko lepo snimljene ali ih takodje ima. Pogledajte silne slike unistenih Barjaktara, a mozda i Anka-S samo iz Libije. Ima nekoliko i iz Sirije.

p.s.
Ovih dana će izgleda biti haos na libijskom nebu i zemlji. Ovo je izgleda samo uvertira.

Mi

@ Petrović Dušan
Očigledno niste videli dobro par snimaka iz Sirije. Na jednom se ladno vidi kako posada praznog Pancira stoji na desetak metara od vozila i puše cigarete. Sekunde kasnije Bum!

Na drugom snimku jedan iz Pancira ladno stao na sred pustinje izasao i ispred vozila obavlja nuždu.

Naoružani dronovi su super stvar za istrebljivanje takvih meta!

Al

@Petrovic Dusan

Da ih nisam video na kamerama BPL i prilokom dejstva vođenim bombam ne bih ni ja verovao, ali tako gospoda Arapi vode rat.

Pe

@Miloš77 Nigde ne postoje takvi snimci.
Niste pomislili da su to neki obicni vojnici,a ne posade Pancir-a?
Kako vidite da je Pancir „prazan“ da li pokazuje snimak kabine iznutra?
Koliko sam ja video, na Pancirima je ukljucen radar koji se vrti, u momentu kad ga pogadja raketa.
Najverovatnije je da su u Panciru bili ruski vojnici, jer je to nacin za Rusiju da stekne iskustvo u koriscenju ovog oruzja.
Gubitak bespilotne letelice nema znacaja;
1/nema povredjenih vojnika
2/posada je stekla novo iskustvo
3/buduci da Turska sama pravi ove letelice, nista ih ne kosta da naprave jos 1000, cak je dobro za Tursku ekonomiju jer zaposleni dobijaju plate
Gubitak Pancira je pre svega gubitak ljudstva,i to obucene posade, koja ne samo da nije lako zamenjiva, vec je u njihovu obuku ulozeno mnogo novca.Osim toga, mora se iz Rusije naruciti novi Pancir, i opet platiti.
Ne treba stavljati zakon jednakosti izmedju gubitka bespilotne letelice i PVO sa ljudskom posadom

Al

@Petrovic Dusan

Šta vi pričate????
Znam šta sam video rođenim očima, a te snimke su videli mnogi drugi ljudi širom sveta i zna se da je to bila posada Pancira.
Meni je ne verovatno da vi ovde padate ko sa kruške, kada je ovaj događaj obrađen mali milion puta širom neta.

U Libiji nema ruskih vojnika. Šta vi pričate???? Jedino ima Vagnerovaca, ali je upitno da li iko od njih ima znanje da koristi Pancir, da ne govorimo o zaplenjenom upustvu za upotrebu Pancira na arapskom, čija slika stoji gore u članku???? I sad ja ne znam kako vama pada ideja da Rusi koriste Pancire sa arapskim upustvom????

Gubitak BPL uvek ima značaja, koliko god ona bila jeftina. Vašom logikom gubitak običnog kamiona nema značaja. To je glupost što vi pričate. Gubitak svakog borbenog sredstab, koliko god ono bilo lako za zamenu ima značaja i efekta na operacije strane koje je izgubila to sredstvo.

Panciri su iz UAE, posada nije dobro obučena što smo u praksi videli gomilu puta, samo jedan Pancir je uništen na dežurstvu koliko trenutno znamo itd.

Am

E zato vas ja uporno vraćam na reklamu za radar i brzinu dronova.

Prema reklami, Pantsir bi morao da vidi drona nekoliko minuta ranije, neka bude da je 5.

To znači da bi posada mogla da se ispiški i zapali po cigaru.
Osim ako nisu bili toliki baksuzi da je dron bio baš na granici detekcije i da se punim gasom zaleteo na Pantsir.

Tu mi nešto ne štima.

Mi

Dušane pa zar opet ko da ste sa Marsa pali. Pogledajte video snimke iz Sirije. Svi su ih videli i svi se slažu na planeti osim vas da je u jednom posada bila na puš pauzi a u drugom vozač nesto obavlja ispred kamiona na brisanom prostoru.

Isto tako onaj garavi Pancir gore na slici nije uništen! Da li vi imate oči? Vidi se lepo da je crn čadjav od požara od verovatno pogodjene zgrade.

Isto tako onaj natovaren na prikolicu drugog kamiona sa snimka gore.

To su 4 Pancira koji su uništeni a nisu bili aktivni!

Nemojte biti nedokazni.

Pe

@Miloš77
Nije iskljuceno da se NN osoba/osobe, nasla pored Pancira, ali kako Vi mozete da dokazete da je to bio clan posade PVO?
Panciri osteceni na polozajima su odvezeni u neki hangar, to je osnovna procedura u svakoj vojsci.
Zasto bi neko „teglio“ Pancir?
Pancir ima tockove i motor MANN,isao bi sam, da je ispravan.
Mozda u Libiji nema benzina?
Pogodjen raketom sa drona, ostecen,i voze u hangar.
Pisete da je Pancir „crn od pozara od pogodjene zgrade“?
Pancir je goreo jer ga je pogodila raketa sa turskog drona.
Zgrade su sacuvane, ne brinite se za arhitekturu Libije.

Mi

@Petrović Dušan

Poslednji put vam kažem da otvirite oči spustite se na zemlju. Gire imate slike čadjavog Pancira od nazad sa leve i sa desne strane. Sve se vidi samo vi ignorišete. Nema pogotka, ništa nije oštećeno na njemu! Da li ste vi videli snimke kad je Pancir pogodjen koliki je to Bum i flash? Taj pancir gore na slikama je jedan isti koji je pocrneo od požara.

Na onim video snimcima se vidi tip kako je stao na 2m od kabine i obavlja nuždu usred brisanog prostora. A na drugom 4 člana posade koji puše a Pancir stoji i nije aktivan.

Po čemu su onda ti Panciri po vama bili aktivni? Nemojte sebe lagati. Nas samo zamarate nerazumnim komentarima. Vi ste jedini ovde koji vidi te snimke drugačije nego što jesu.

Al

@Amater

Pancir ima radar, on može da uoči BPL, ali on nema radar da stvori celokupnu sliku vazdušnog prostora. Tu rupu pokriva centar VOJIN, mada realno to nije rupa u sistemu Pancir, jer on nema takvu ulogu.

Realno gledano, dolazak Turaka u Libiju je okrenulo ovo ratišne naglavačke. Pre njhovog dolaska, ovakva upotreba Pancira je mogla da prođe, ali sa dolaskom Turaka, morala je da usledi promena taktika.

Ba

@Petrović Dušan Da su bile Ruske posade onda bi bili u novim pancirima a ne u ovim starim verzijama iz 90-tih i sigurno bi pored pancira bili bar Tor , BUK ….

dd

Njima ni ovce ne treba dat da cuvaju, i to bi us****..

Odgovori
Ve

Nasmeja me do bola. Sto bi moj stari rek’o meni: „Ne bi ti dao ni dve koze na slici da cuvas“. Izgleda isto moze da se kaze za momke sa carsafima.

Be

Libijci i tehnika nikako ne idu u istu recenicu

Odgovori
i

Drugarov otac sto je bio tamo vojni instruktor govorio je da su Libijci u stanju i kasiku da pokvare.

Ba

Svedočim iz prve ruke-sila x krak im je neobjašnjiva enigma. I to studentima na postdiplomskim studijama.

Mi

Drago mi je što smo kupili Pancir i to sam bržim efikaznijim radarom, a i nove male naoružane kineske bespilitne letelice nam stižu ove godine. Idealna kombinacija da se vežba upravo kako se love i jedni i drugi ! Neprocenjivo iskustvo u slučaju budućeg konflikta.

Živojine, da li se zna koliko Pancir sistema je potvrdjeno onesposobljeno\uništeno u Lbiji a koliko oborenih Barjaktara je potvrdjeno.

U zadnje vreme mi se baš čini koliko čitam da Barjaktari padaju često! 30 komada je velika cifra. Iz ovog teksta se ističe, i ostavlja suprotan utisak.

Odgovori
ig

@Miloš77

Teško je utvrditi tačan broj, svaka strana laže i tera vodu na svoju vodenicu. Ipak, dovoljno je upotrebiti elementarnu logiku koja redovno izostaje kod pojedinih „analitičara“ ovde. Naime, ako BL gađa cilj ona to i snima, baš kako je i prikazano na jednom snimku u članku. E sad, nije baš da je internet preplavljen snimcima uništavanja pancira. Tu Vam se i krije odgovor.

Svojevremeno je T6 objavio lep članak o upotrebi Pancira od strane Rusa u Siriji i tu se videla njegova ahilova peta. Prema tom članku tj. podacima koje su objavili rusi Pancir je vrlo efikasan u gađanju malih i brzih ciljeva na manjim visinama za šta je i projektovan- odbrana od HARM-a i sl. Prilikom gađanja BL koje su na visinama preko 5km a na dometima koji se spram max dometa Pancira mogu oceniti kao „srednji“ trošeno je po 2 ili 3 rakete za BL čija brzina nije bila veća od 110km/h. Razlog za to je sama koncepcija rakete sistema Pancir. Radi se o dvokalibarnoj dvostepenoj raketi gde je prvi stepen buster koji za kratko vreme saopštava veliku brzinu nakon čega se odvaja drugi stepen manjeg kalibra a koji nema svoj sopstveni pogon tj. marševski motor. Ovaj drugi stepen je optimiziran za mali gubitak brzine spram dometa te su mu manevarske osobine ne baš sjajne jer je ceo sistem optimiziran za presretanje brzih i malih ciljeva tipa HARM tj. ideja je da što pre dođe do presretanja pa ako eventualno dođe do promašaja da se ima vremena i za drugi pokušaj. Samim tim, taj drugi stepen kada mora okomito da se penje na visokoleteću BL, ma kako ona spora bila, rapidno gubi brzinu a samim tim i manevarske sposobnosti i otuda utrošak po 2-3 rakete za relativno „lagan“ cilj. Ovde bi se TOR mnogo bolje pokazao jer raketa tog sistema ima marševski motor koji radi 12 sekundi i TOR je daleko bolji za te ciljeve. Zato i smatram da je kupovina Pancira bez BUK-a i TOR-a za naše PVO greška- još nije bilo upotrebe Pancira protiv aviona, bar da se zna, ali uveren sam da se u toj ulozi baš i neće proslaviti jer za te namene izvorno i nije projektovan. Uz sve ovo navedeno, jasno je da su turci „provalili “ ove slabosti pancira i da kad god je to moguće to i eksploatišu. Lete što je više moguće i trude se da gađaju sa što veće daljine kako bi naterali posadu pancira na povećan utrošak raketa, svesno žrtvuju jednu do dve BL primoravajući Pancir na dejstvo čime ga efikasno „prikivaju“ na datu lokaciju a treća BL zalazi sa „leđa“ i završava posao. Pancir jeste optimiziran da uošava ciljeve male odrazne površine, ali u ovakvim situacijama uz nešto ometanja ta treća može da se privuče naročito ako se uzmu u obzir tvrdnje turaka da Bajraktar ima jako mali radarski odraz nasuprot tvrdnjama „analitičara“ ovde kako on mora biti bar par m²- po njihovoj „logici“ B2 bi onda morao imati odraz od par stotina kvadrata. Sve u svemu, nijedno oružje nije panacea, uvek ima neke slabosti koje se mogu eksploatisati. Ako tome dodamo sticaj okolnosti i uvek prisutan ljudski faktor rezultati mogu varirati od sjajnog do katastrofalnog. Lep primer je S Arabija koja iako naoružana najsavremenijim zapadnim naoružanjem redovno dobija batine od ljudi u sandalama uz redovne gubitke u tom istom, bar na papiru, sjanom zapadnom naoružanju.

Mi

@Igor
Sve što ste napisali u vašem podužem komentaru je manje više moje i vidjenje situacije koje sam na više mesta komentarisao ispod ovog članka. Uključujući i ne baš dobre učinke ruskih Pancira u Siriji u početku kada su bili pod prvim napadima primitivnih dronova. To je i javno priznato od strane Ruske vojske, a i T6 je kao što rekoste je izvestio o tome. Posle toga su dovukli Tor sisteme koji su se pokazali efikasniji protiv dronova, ali i novije Pancire sa modernijim dvostranim akvizicionim radarima ko što je Srpska vojska primila ove godine.
Ne slažem se da je bila greška uzeti Pancire mada sam pre nabavke i ja govorio da se nadam da ćemo sačekati Pancir SM sistem, i da ćemo kupiti Tor i Buk-M3. Medjutim… i M3 i SM jiš nisu ispeglani za prodaju. Od tada sam promenio mišljenje iz sledećeg razloga. Pazar je obavljen i za sada je samo mali broj kupljen što je dokaz da su moje želje za najnovijim Torom i Bukom bile više snovi nego realnost.

Drago mi je da je noviji Pancir uzet i da se naši momci i devojke treniraju na tom sistemu koji će tek da se unapredjue i usavršava. Najviše sam se bojao da ćemo kupiti polovan PVO od Belorusa ili te stare Pancire prve varijante koje je UAE poklonila Libiji. To bi bilo bacanje para.
Ovako je dobro za spor početak jer ja se lično uzdam u sposobnost i pamet naših operatera Pancira. Imamo i vremena a i vrhunski trening da ga maksimalno iskoristimo za ne daj Bože.
🍻

ve

Prosto ne mogu da vjerujem da su se Kub i Neva 1999 pokazali izdrzljivijim od Pancira.Da li radar ovog sistema uspjeva da detektuje letilicu u svojoj blizini ili sluzi samo za ukras?

Odgovori
Al

@vesko

Znaš kako, probaj sam ili sa manjom grupom ljudi da braniš položaj naoružan poluautomatskom puškom od napada 40+ ljudi dok oko tebe padaju granate. Veruj mi, ne bi se završilo najbolje, pogotovo kada udari adrenalin i stres. A takvi problemi se prevazilaze kvalitetnom obukom i konstantnim vežbanjem.

Pancir nije ne vidljiv, on je predviđen da deluje kao deo centralno kontrolisanog sistema PVO, a ne da izigrava trupnu PVO u paru bez komandne stanice koja je namenjena da koordiniše deljstvo tog para. Ako još dodam da Pancir nije najmobilnije vozilo na svetu, a mi govorimo o Libiji gde je zaklon misaona imenica, pogotovo u pustinji, čim je turski brod uništio kaponijere, bilo je samo pitanje trenutka kada će Panciri biti uništeni.

ve

Aleksa Pancir ima raketu dometa preko 20 km,po visini dejstvuje na 15 km,radar vidi cilj u vazduhu na 40 km,katastrofa ja da dozvolis bpl sa par kilometara rastojanja da te razbuca.Od toga bi trebalo da se odbranis sa iglom ili mistralom.Ovi Panciri nisu unisteni sa 20 ili 40 km rastojanje nego sa mnogo manjeg rastojanja sudeci po objavljenim snimcima.

Al

@vesko

Opet ponavljam, velika je verovatnoća da LNA nema radar velikog dometa koji je namenjen da osmatra sliku u vazdušnom postroju, te samim tim je upitno postojanje službe VOJIN koja bi obrađivala potencijalne mete u vazduhu, obaveštavala jedinice PVO i lovačke avijacije i dodeljivala (navodila) te jedinice na mete i vodila koordinaciju svih jedinica RViPVO. A Pancir sam ili u paru, bez ove, možemo reći informativne podrške ne može da stigne sve to sam da uradi. Upotreba Pancira i bilo kog drugog sistema PVO je daleko složenija od:

uočio metu na radaru -> pritisni dugme za lansiranje rakete

Da bi Pancir (i bilo koji drugi sistem PVO) mogao da potpuno iskoristi sve svoje potencijale, on mora da bude podržan od dobro ogranizovanog sistema VOJIN i još bolje, efikasne lovačke avijacije. Sam po sebi, Pancir vam dođe ko da ste stavili trocevac na kamion i ugradili neke senzore da možete malo ranije da uočite metu. Jednostavno, PVO i vojska generalno moraju da dejstvuju kao jedan složen sistem, ako dejstvuju sami za sebe oni mogu samo da čekaju dan kada će biti uništeni.

ve

Aleksa Pancir je sistem koji bi trebao da ima sposobnost autonomnog djelovanja koju obezbjedjuje radar koji prati simultano vise ciljeva i moze da ispaljuje projektile na vise ciljeva istovremeno.Dodatno u slucaju prevlasti protivnika koristi opticki sistem za pracenje i eliminisanje ciljeva u vazduhu tj ima pasivni model rada bez upotrebe radara.Ako problem nije u nedovoljnom broju ovih sistema i u losoj obucenosti posada posebno u taktickom dijelu ovaj sistem ima ozbiljan problem,bez obzira na to sto sam licno veliki rusofil.

Al

@vesko

Ovde nije problem u samom sistemu, već u načinu upotrebe. Automatizacija ne znači da Pancir može da dejstvuje samostalno, već da operater ne mora manuelno da ubacuje mete u kompjuter. U ovom slučaju ne postoji centar VOJIN i komandna stanica koja bi uočila i obradila sve potrebne podatke da bi Pancir mogao da dejstvuje automatski, tj. da bi mogao da izvuče maksimum iz automatskog režima. Bez ova dva ključna dela sistema PVO, nema efikasne PVO. Zato se PVO gradi od temelja.

Pe

@vesko U cemu se KUB i NEVA pokazao „izdrzljiviji“?
Koji god da su ukljucili-unisten je, a samo su slucajno pogodili 2 aviona od 38000 naleta nad teritorijom SRJ.
Bas su „izdrzljivi“…hvala lepo,samo da nas ne brane ponovo oni.

ve

Aleksa u samom opisu sistema Pancir S1 navodi se kao njegova kljucna sposobnost upravo sposobnost autonomnog dejstva,niko ne pominje da mu je potreban VOJIN da bi mogao da se odbrani od BPL-a.Naravno da postojanje EW radara i VOJIN sistema multiplicira efikasnost Pancira ali ponavljam ovaj sistem na osnovu podataka koji dobije od svog radara treba da ima sposobnost autonomnog dejstvovanja u VAP-u.

Ma

>> Aleksa u samom opisu sistema Pancir S1 navodi se kao njegova kljucna sposobnost upravo sposobnost autonomnog dejstva,niko ne pominje da mu je potreban VOJIN da bi mogao da se odbrani od BPL-a.

Upravo je tu kvaka, niko to ne SPOMINJE ali se cini da je tako. Mi smo bili zadnjih godina permanentno izlozeni ruskoj propagandi koja sa stvarnoscu nema mnogo veze. Postoji mnogo nasih ljudi koji iz ovih ili onih razloga zele da cuju taj bullshit. Tako se kod mnogih makar i malo stvorila odredjena, nerealna slika. Ti se inace zove „soft power“…

Al

@vesko

Mislim da šta mislite da autonomnost znači i šta vojska misli pod terminom autonomnost su dva totalno različita značenja.

Al

@Mayer

Problem ovde je u tome šta civili smatraju automnošću u dejstvu i šta vojska smatra autonomnošću su dva sasvim različita pojma, tj. klasična greška u komunikaciji. Kada na to dodate propagandu dobijate ovakvu situaciju.

Kada upoređujete stare sisteme PVO i Pancir videćete da je Pancir daleko autonomniji u poređenju sa Nevom, Kubom, Hawkom i ostalim, ali ponavljam da autonomnost ne znači samostalnost. Da li Pancir može sam da uočava i uništava mete u vazdušnom prostoru, da. Ali da li Pancir samostalno može da uspostavi potpunu sliku situacije u vazdušnom prostoru, ne. To mu nije ni posao, ni namena. Pancir ne mora da bude povezan u celokupan sistem sa centrom VOJIN i komandnom stanicom, ali onda morate da promenite i prilagodite način upotrebe Pancira novoj realnosti. I tu imamo problem.

Libijski rat pre godinu dana i danas je nebo i zemlja. Pre godinu dana, upotreba Pancira bez centra VOJIN i komandne stanice je mogla da prođe, jer GNA nije imala ozbiljno i organizovano RV da ugrozi Pancire, tj. LNA nije imala potrebu da uspostavi sistem VOJIN, jer nije bilo razloga za isti. Danas je to drugačije, jer su Panciri sukobljeni sa daleko organizovanijim i obučenim RV Turske, dok su oni sami rastureni širom Libije da izigravaju samostalno baterije, bez ikakve podrške drugih sistema. Rezultate ne odgovarajuće taktike primene vidimo sami.

ve

Aleksa ,da je Pancir napadnut recimo sa raketama v-z koje se ispaljuju sa platforme koja je stotinama km udaljena on sa svojim osmatrackim radarom ne bi mogao da uoci platformu sa koje je ispaljena rakatea v-z ali bi morao da kada taj projektil udje u domet njegivig radara da ga uoci,prati i uz angazovanje nisanskog radara nanisani i obori.Ista je stvar i sa Barjaktarom.Ja opet kazem da je vjerovatno problem u posadama i u tome da radari nisu bili ni ukljuceni ali da ,Pancir je sistem koji treba da djeluje samostalno bez Vojin-a i ti nema veze sa moiim ili vojnim tumacenjem autinomnosti.Ruske baze u Siriji su u mnogo navrata odbranjene Pancirom a da ni jedan nije unisten kada su njim upravljali Rusi.

ve

Petrovic Dusan Kub i Neva su napredniji od svakog zapadnog pvo sistema njihove generacije.Pancir je danas bolji u svojoj klasi od svega sto se pravi bilo gdje u svijetu.Da li ima nedostataka ima ali se pravilnom taktikom u upotrebi to moze nadoknaditi.Svrha mog pisanja na ovu temu a i vecine komentatora je upravo to da se ukaze na propuste koji se mogu ispraviti.Ti pises sa namjerom da pljujes jer je to ocigledno odraz tvoje kulture i tvoj nacin lijecenja sopstvenih frustracija i kompleksa.

Al

@vesko

Pogledaj igorov post iznad, to ti je poslednji deo slagalice zašto Pancir ne može sve sam, pogotovo kada su u pitanju BPL.

Svaki PVO sistem je namenjen da deluje u sastavu sistema PVO, koji uključuje i centar VOJIN. Sve ostalo je teška improvizacija pomoću štapa i kanapa, kao što je ovo guranje Pancira u trupnu PVO u Libiji i izigravanje baterije PVO od strane jednog vozila. Rusi su Pancir u Siriji koristili kao deo jednog složenog sistema PVO objekta, u ovom slučaju vazduhoplovne baze, te je samim tim, uz manje probleme, dao i odgovarajuće rezultate, jer je tako planiran da bude korišćen.

Vl

@ Petrovic Dusan
Ti si ucestvovao u borbenim dejstvima 1999 na nekom od sistema tadasnje PVO pa znas iz prve ruke koliko je pogodjeno i unisteno istih? Takodje znas 100% da su pogodili samo dva cilja?

AL

@Mayer
Ovo je prva verzija Pancira, mi imamo najnoviju, a uskoro ulazi u upotrebu jos novija verzija. Govorimo o tehnici staroj vec vise od 10 godina. Pitanje je kakvo je elektronsko ometanje bilo prisutno, koja situaciona svest itd.

Inace, Jel moze neko ko je upuceniji da mi kaze koja strana je ovde „dobra“ ili bar najmanje losa? Nista mi nije jasno ko tu koga napada i zasto?
Gadafi je bio bas zlotvor, ali makar je neka stabilnost postojala(nek se clanovi kulta licnosti raznih socijalistickih diktatora ne javljaju)

Odgovori
Ni

LNA pod komandom generala Haftara koju podrzavaju UAE, Egipat, Francuska, SAD, Grčka… je malo bolja opcija jer nudi stabilnost Libiji
GNA je labava konfederacija plemenskih milicija koju podrzava jedino Turska ali iako je međunarodno priznata ipak većina zemalja su protiv ove vlade jer ne može da obezbedi Libiji stabilnost

Ra

Srbija je isto kupila S1E verziju Pantsira.
Nešto ipak nije u redu sa tim sistemom jer se reklamuje kao automatski sistem odbrane, a prečesto vidimo da ga se uništava sporim BPL-ovima koji imaju veci radarski odraz od borbenog aviona i nisu svi uništeni dok su stajali isključeni.

Ik

Nikola@
Zaboravio si napomenuti da je GNA savez bivsih Gadafijevih plemenskih milicija i vojnika i imaju veliku podrsku naroda.

Ma

Ja sam takodje razmisljao o mogucim elektronskim merama i moj je zakljucak da su ti panciri, iz kojih god razloga, mozda aprolutno neotporni na ista i bili pod njihovim dejstvom. Pitane je kako tacno radi njihov radar i kompjuter te da li je konstruisan da parira danasnjem omatanju koje se bazira na digitalnoj analizi signala itd. Ja ovde mislim na recimo frequency hoping, mere ometanja i protivmere. Ako njihovi radari rade na tzv. kanalima, pa ih posade rucno saltaju s jednog na drugi, jos pri tome bez neke inteligentnije digitalne obrade to je potpuno beznadezno.

Vi ne treba da imate iluzije sta je erdoganova Turska. To je ista ona azijatska Otomanska imperija koja nas je pre 550 godina kostala drzavnosti i stotinama godina gusila nas narodni zivot i razvoj. Njihovi neprijatelji su uvek moji prijatelji!

Mi

@Mayer
Ja mislim da se radi o dobrim taktikama turskih napada i svesnoscu situacije na terenu. Otisli su tamo spremnio da istrebljuju.

Mozda ima i efikasnog omenanja ali tesko da to do sada Rusi nisu ispeglali sa iskustvima iz Sirije. Doduse ovo jesu prve varijante izvoznih Pancira od pre 10 godina, sa starijim radarima.

U svakom slucaju ti panciri su poobarali dosta dronova tamo, i te posade su ispucale dosta raketa sto je sigurno.

Nisam nikakav ekspert, ali evo vam proste taktike za takvo ratiste.
Turski dronovi po idu u talasima gde prvi talas otkriva i izaziva, i puca ako uspe ali i biva oboren, dok drugi talas sledi odmah i unistava vec ispucane dronove.

Mi

…pardon, htedoh reci drugi talas dronova koji je vec dobio informacije o lokacijama Pancira od prvog talasa sledi i unistava vec ispucane Pancire.

Ma

>> Turski dronovi po idu u talasima gde prvi talas otkriva i izaziva, i puca ako uspe ali i biva oboren, dok drugi talas sledi odmah i unistava vec ispucane dronove.

Ok ali koliko skupih dronova Turci mogu tamo tek tako zrtvuju i da li se to zaista isplati? Drugo, koliko raketa ispale pantsiri na jednu BPL jer to kako vi izlazete njihovu strategiju ispada da se radi o saturaciji…

Al

@Mayer

Koordinisani napad. Krstareće rakete + gomila BPL + kopnene snage su recept u ovoj slučaju, dok libijci nemaju sistem komande i kontrole (bar koliko znamo), sa nedostatkom iskustva i obučenosti od strane posada.

AL

@Mayer @Milos77
Ne znam nista, sutra cemo se kucati oko Pancira, a bice novih info. Zapio sam se juce posle 3 meseca, glava mi je sprzena kao onaj Pancir sa slike

Ma

>> Zapio sam se juce posle 3 meseca, glava mi je sprzena kao onaj Pancir sa slike

Pa gde sad bas nadje da se napijes kad se resava sudbina Libije i novog svetskog poretka… :-)

Mi

Auu AL41, pa dobro si nam javio da ne brinemo. Vidim ja nesto nije uredu :-)Eno stalo sve u Libiji i cekaju da se otreznis :-) ..🍻

@Mayer.
Apsolutno ima vise faktora zasto su to Panciri pogodjeni. Ali ne zeboravi da nisu svi unisteni Barjaktarom. Sa brojkama se ne treba razbacivati. Naravno da se ne koriste bas kako treba, da fali praksa, i da su najstariji modeli.
Shvatam sve tvoje kritike i slazem se sa mnogima ali ipak ne postoji bolji sistem te vrste, a tek ne davno je poceo da se usavrsava! Novije varijante ce moci da rade daleko efikasnije bez iskusne posade i dobre taktike. Ovako na divljaka sa starom verzijom nisu za reklamu. Cak i nase su bolje i brze za otkrivanje od ovih u Libiji.

Dole sam postavio linkove koje sam nasao u jednom cugu od 5-6 minuta guglanja. Bilo je vise slika u zadnje vreme sa zadnjeg linka ali na twiteru gde sad ne mogu da kopam na brzaka. Rat je i ima gubitaka na obe strane.

Pe

@AL-41F1 Jeste, kad god se Rusko pruzje ponovo pokaze slabije, uvek je to „prva verzija“ a „sad ce izaci bolja“
Ili „nije trenirana posada“ – a ko je zaduzen za treneiranje posade, nego proizvodjac?
Hoce li neko reci istinu-da su se Pancir slabo pokazali u borbi sa savremenom armijom?
Pancir skida bez problema dronove koje salju teroristi.Verovatno odlicno deluje protiv vojske Albanije,ali kad ima protiv sebe ozbiljnu drzavu koja poseduju visoku tehnologiju (Turska, Izrael) Pancir je samo meta, nista vise.

Mi

@Aleksa Radojičić

,,Koordinisani napad. Krstareće rakete + gomila BPL + kopnene snage su recept u ovoj slučaju, dok libijci nemaju sistem komande i kontrole (bar koliko znamo), sa nedostatkom iskustva i obučenosti od strane posada.“

Salžem se. Napravili su super plan kompletne ofanzive i uspelo je. Sad mi gledamo turske video snimke i sve izvleda lako i prosto gde Pancir ispada kao loš sistem.

Al

@Petrovic Dusan

Spusti malo loptu i pogledaj koliko su te posade, pored svih problema i nedostataka profesionalizma, uspele da obore BPL. Ljudi obaraju po nekoliko BPL na dan, a ti ovde pričaš bajke, samo zato što su Turci sa saveznicima organizovali komplikovanu operaciju koja je morala da prođe idealno, samo da bi uništili Pancire. Ja bih rekao suprotno, Pancir je odličan sistem, čak i u svojoj najstarijoj varijanti, sa upitnim posada paravojne formacije, kada vi morate da angažujete kopnene snage, vazduhoplovstvo i mornarica da bi uopšte bili u mogućnosti da ga uništite.

AL

@Mayer @Milos77
Jedva preziveh kao ovi LNA…..treba mi novija verzija digestivnog trakta ruske proizvodnje :-D

Salu na stranu, UAE su dali na koriscenje nekoliko tih lansera, dok su za svoje potpisali modernizaciju…hmm? Ovo je prva verzija tog sistema ikad i ocigledno je losa(sto vidimo i iz razvoja). Moja pretpostavka da je prvenstveno softver los, zato ima problema da raspoznaje dronove i sl(manja brzina, doplerov pomeraj itd. znate vec kako to ide). Dodatno, UAE koriste svoje Dronove iznad Libije(Kineske Wing Loong II, bilo je i slika i snimaka iako zvanicno nisu „direktno“ umesani), cisto sumnjam da su ti Haftarovi dobili i IFF kodove, ko zna sta su oni videli na tim radarima, ako ista uopste. Mozda su mislili da je njihov dron(sad vec debelo spekulisem)?

Za najnoviju verziju se ne brinem toliko(kao mi sto smo kupili), jer su ocigledno shvatili da je sistem imao nedostataka ozbiljnih i to se uklonilo(bilo je desetina napada na rusku vojnu bazu u Siriji, bez ikakvih uspeha, cak je i artiljerijska NRZ skidao, a to je neralno tezak zadatak za klasicne PVO sisteme). Dodatno, pitajte Ukrajince kako prolaze sa Americkim dronovima kada su prisutni noviji sistemi ometanja poput Borisoglebska….To je mozda kljucna karika koja nedostaje i Sirijcima i ovim nesretnicima

@Petrovic Dusan
Pa nije Rusija prodala nekom generalu u Libiji ovo, nego su ih prodali Emiratima pre vise od 10 godina(tacnije 20), a Emirati su samo „prosledili“ lansere koje ne planiraju da modernizuju.
Kao kada bi Zastava Kragujevac bila kriva sto se gomila ljudi u Krajini 90ih samopovredjivalo, ili iz nehata ubilo svoje ljude, jer nisu znali ni elementarne bezbedonosne procedure rukovanja oruzjem.
Ocigledno je ova prva verzija Pancira losa, zato su je i modernizovali(novi radar, softver, rakete itd. pogledajte nas Pancir i ovaj), a u toku je jos jedna dublja modernizacija koja bi trebala biti spremna ove godine.

Ne tvrdim nista, osim da su Turci ozbiljnije nastupili u ovoj situaciji, a da Rusija zaostaje u nekim elementima, to svakako stoji.

Ma

Verovatno softver, mozda i hardver, jer pitanje je kako izgleda board computer i koliko procesne snage ima. Sa ‘ticama ponekad ne moza da izadje na kraj, pored doplerovog pomeranja izgleda da ni ne poseduje mogucnost identifikacije/prepoznavanja ciljeva, sto je u principu vaoma lep use case scenario za AI. Kod pancira je takodje upitno umrezavanje, umesto te neke nefleksibilne hijerarhijske strukture sa komadnim stanicama i sl. bolje resenje bi bio ad-hoc kolaborativi networking bez hijerarhije, dakle svako vozilo koje se rasporedi na polozaj odmah da udje u decentralizovanu komunikaciju sa ostalim orudjima iz okoline. + colaborative decision making, dakle ako VOJIN postoji onda dobro za situacionu svest, a ako ne sva umrezena orudja moraju da kreiraju zajednicku situacionu svest. Uz adekvatan hardver i softver to bi trebalo biti izvodljivo, pancirov radar nije samo nisanski nego i osmatracki. Ovde pojedini komentatori suoceni sa prosecnim ucinkom omiljene spravice pokazuju sklonost da pancir degradiraju po TT karakteristikama maltene na nivo 60tih, samo da ne bude da orudje ne moze nesto sto bi trebalo da moze…

Mozda bi bilo bolje da se mi insiprisemo pobednicima a ne gubitnicima, sta vi mislite? Evo, intersantne informacije o turskom BPL programu i gospodinu Barjaktaru mogu da se procitaju ovde:

https://theintercept.com/2019/05/14/turkey-second-drone-age/

Ako je zaista sve islo tako o njemu moze film da se napravi. A i da se ozeni znao je gde treba :-).

AL

@Mayer
Bas zbog tih ptica bi rekao da je softver. Optimizacijom softvera se mogu cuda napraviti u odnosu na hardverske nedostatke. Jedna stvar, procesore su oni relativno lako i jeftino mogli tada nabaviti na trzistu(nisu bili pod sankcijama) u odnosu na ostatak razvoja. Prve cipove za R-77 su kupili od Texas instruments, cisto primera radi. Vidi se iz razvoja, raznih kasnjenja i problema da ta prva varijanta nije mogla biti bas tako sjajna kao sto reklamiraju, ali naravno ima i do sistema u kome se deluje. Nije to bas na nivou 60ih sigurno.

Ne bih rekao da je nuzan AI(iako uvek dobrodosao), samo optimizacija pre svega u matematickim algoritmima(a ima tu i puno mehanike, treba ubosti te vodece uglove rakete itd.), da ne duzim, znate to verovatno i bolje od mene. Imamo sada najnovije Pancire i dronove raznih velicina, pa mozemo proveriti i u praksi kako to radi/ne radi(bar sto se detekcije i pracenja tice).

Nasi su ’99 na nivou brigade imali uredjaje za pracenje svega u vazduhu(jedna zanimljivost, umrezeni su bili i civilni radari) i na osnovu toga se vrsilo kretanje trupa i kakva-takva logisticka podrska, otuda i tako mali gubici armije(ne racunam infra koja je bila na milosti NATO) uz veliki broj laznih ciljeva. Nije VJ nikakva genijalna organizacija, niti smo mi to izmislili, nego prosto neka uobicajena procedura svog vremena. Tako se ratuje protiv nadmocnijeg neprijatelja. Zasto to Sirijcima ili Libijcima niko nije objasnio? Ne znam.
Ima sigurno i do toga sto obe strane do sada, nisu imali posla sa ozbiljnom armijom i svime sto ona donosi, nego su vodili pre svega protiv-pobunjenicku borbu(a i Turci nisu bas najbolje organizovani ako cemo realno), pa su sigurno ostali i malo zateceni novom situacijom(npr. prvobitno povlacenje na severu Sirije, pa onda kontra-ofanziva).

Eto, zbog upornosti jednog coveka, dobise Turci „force multiplier“ na nacionalnom nivou.
Samo da onaj nas Pegaz uz osvezavanje iz Kine poleti i krene sa proizvodnjom, pa kakav god da je kvalitativno. Za pocetak super.
Dron i kad se obori, koliko god da je skup, nije bitno, jer niko nije poginuo.

Ma

>> Ne bih rekao da je nuzan AI

Automatic target recognition (ATR) je izvesno moguce proceduralno isprogramirati (verovatno se biblioteke radarskih odraza letelica „uporedjuju“ sa odrazom cilja nekom metodom digitalne obrade signala, pa se ako postoji dovoljna korelacija dolazi do zakljucka). Ja cenim da je jedan takav modul efikasnije implementirati kao neuralnu mrezu. Zaista, ako proguglate videcete mogo raznih radova na tu temu. To je nesto kao pattern recognition kod digitalne obrade staticne slike ili video signala samo u jednom drugom domenu. AI se secto koristi ovih dana kao neki hajp izraz da se softver/proizvod bolje proda, ali prepoznavanje oblika, pokreta ili odredjenih sablona/regularnosti u dinamicnim sistemima, to su standardne primene…

>> Eto, zbog upornosti jednog coveka, dobise Turci „force multiplier“ na nacionalnom nivou.

Pravi covek na pravom mestu.

AL

@Mayer
Znam, samo pravi AI zahteva ogroman broj skrivenih slojeva, a to, za uzvrat, trazi veliku moc obrade podataka. Zato se imaging tehnologija(recimo prepoznavanje osobe sa slike) ne radi na uredjaju, nego na serveru koji ima resurse za tako nesto. Vojni kompjuteri(misijski, SUV, ili flight controler) nisu bas mocni(u odnosu na civilne) u tom smislu i oslanjanju se na optimizaciju koda za izvrsavanje vrlo precizno definisanih zadataka(gomila matematike je u pitanju). Novi Pancir, uz novi radar i rakete, ima i novi softver koji „pegla“ nedostatke starog, u kojoj tacno meri, ne znam. Opet kazem, mozemo u praksi proveriti sami. Verovatno su ti jako sporo-leteci objekti filtrirani, pa se uspeju pribliziti tim prvim verzijama Pancira. Treba se to proveriti, a i trebamo pored Mistrala, investirati i u sisteme omeganja, a takodje i nase naoruzane BPL.

mi

Pancir je dobar dok je napunjen i dok ima municije. Poenta postojanja Pancira je da imate 1001 jedinicu da brane jedna drugu kao što su Rusi i zamislili; ako imate 5-6 Pancira na površini Libije oni će nastradati jedan po jedan. U suštini svaka bespilotna letelica sa raketom je 100x jeftinija od točkaša sa raketama i radarom, matematika je jasna… To pokazuje u kom će se pravcu dalje odvijati taktika probijanja trupne PVO – dronovi. A ja ću ići i dalje i reći ću da je dron revolucija ratovanja XXI veka, kao što je tenk bio revolucija XX veka.

Odgovori
Mi

Proverite cene malo bolje. Sposobni dronovi ko oštaju od 5 miliona dolara pa do 10 i vise puta toliko.

Koliko košta jedno vozilo Pancira?

Koliko dronova je taj stari Pancir obirio u Libiji i Siriji?
Obaraju ih stalno. Koliko je krstarećih i glajd orojektila skinuo u Siriji i sačuvao objekata.

Tunis je platio sistem od 6 turskih Anka-S dronova 240 Miliona dolara, samo da podsetim.

Budućnost jeste u takvom oružiju, ali ne mojte miskiti da su to jeftine igračke u poredjenju sa PVO. Njihove cene će samo da rastu sa sposobnostima isto kao što je i slučaj kod modernih borbenih aviona.

Ma

Ta su orudja po mom misljenju principu recimo egal. U stvarnosti pansir nije sposoban da poskida daljinski upravljane propelerce naoruzane minijaturim raketicama.

Mi

U Siriji se pokazalo da nije bas dobar protiv malih „propelercića“ kako ih zovete. Ponarucito te prve varijante kao u Libiji. Zato su posle dovukli ove novije Pancire sa duplom antenom kao nasi sto imaju, a i naravno Torove koji su se pokazali bolji za takve mete.

Bice to daleko usavrseniji sistem za koju godinu sto se borbe protiv dronova tice.

Meni je smesno kad vidim da neko čita ovakve članke i kuka što smo ih kupili.

Al

@Mayer

Kada shvatite da je Vojska jedan (složen) sistem i da funkcioniše kao takav, gde sa razlogom postoji podela rada, onda ćete shvatiti zašto se ova bitka završila kako se završila. Ovo nije boks, gde je 1v1, ovo je rat.

Ž

Турске БПЛ које су примењене у Либији и Сирији никако нису мали и слабашни “пропелерци“. Већ високо софистициране и борбено способне летелице.

Pr

Uf!
Čitam ponovo i Živojinov tekst o Panciru:
https://tangosix.rs/2018/30/11/artiljerijsko-raketni-sistem-96k6-pancir-novi-pvo-sistem-vojske-srbije/
I ovaj tekst, komentare…

Nije baš jednostavno u celoj priči biti pametan!
Iako ga reklamiraju kao veoma otpornog na elektronska ometanja i iako ima i optoelektronski sklop koji bi i u slučaju ometanja radara trebalo da to kompenzuje opet se došlo do gubitaka Pancira.
Ne znam šta je još u jednačini ostalo da se proba, eventualno samonavođena IC-glava na raketama za Pancir (kao na VV raketama)?

Druga stvar, ako već i nemaju VOJ/VOJIN podršku za PVO jedinice, mogli bi barem da upare po dva Pancira na cca kilometar distance i kad jedan ispuca borbeni komplet drugi mu čuva leđa dok je na dopuni (najprostije što mi pada na pamet a široko se primenjuje u različitim vojnim rodovima).

Treće, kad se gleda ko je izvukao deblji kraj turske BPL-e ili Pancir mislim da se previđa da u Panciru ipak imamo žive posade tako da prosto sabiranje sprženih dolara na suprotstavljenim stranama nije najprihvatljivije (barem meni). Smatram da je gubitak Pancira sa posadom mnogostuko veći od ma kakvog gubitka BPL. Bilo bi dobro da imamo informacije i kako su posade prošle.

Ik

Iskreno nisam ocekivao da Turci imaju ovako kvalitetne dronove, pa za vecinu zemalja u okruzenju su super sila (bar sto se dronova tice).
Zivojine imas li informaciju dokle je RF dosla sa svojim najavaljenim dronom Orion UAV, prilicno pompezno je najavljivan cak se pricalo i o izvoznom elementu.

Pe

@Ikar
Turska je sila, ne samo za zemlje u regionu. Najbrojnija vojska u NATO posle SAD. A bili su jos mocnije pre neuspelog puca,kada su hiljade oficira uhapseni i smenjeni. Ipak, po svemo jedna od najmocnijih armija na svetu.

Ma

>> Živojin Banković

Sigurno da su veoma sposobne BPL ali nisu na mlazni pogon a nisu ni F-35 ni F-16 tako da je moja pezorativna kvalifikacija u redu. S druge strane o Pantsirima se kod nas ispredaju prave legende. Recimo Sputnjik je pre par godina davao jako mnogo prostora jednom prilicno ekscentricnom coveku koji voli da prica o raketama i S.Koreji. Taj je strucnjak Pantsir predstavio kao „lovacki avion na zemlji“, apostrofirajuci time izuzetnu spregu artiljerije, raketa, termovizije i radara, mogucnost automatskog otkrivanja i pracenja, dejstva po vise ciljeva itd. I sad odjednom posle Sirije i Libije ispade da bas i nije tako, zar ne? Te treba mu VOJIN, pa nije bas da moze sam da dejstvuje, neki komentatori zazivaju S-350/400/500 da dodje i pomogne itd. Pa onda, stari model, neko primeti da je sve ovo super jer ce Rusi koristiti iskustva da naprave jos bolji sistem… Ja se bojim da postajem dosadan al mene ovo jako zabavlja :-)

Am

Dosta komentatora je istaklo da je ovo ozbiljan dron.

Zašto je tačno ozbiljan?

Velik – jeste
Spor – jeste

Što ga je teško ubiti?
Elektronska ometanja, ok…

Pa onda je Lasta/ Kobac/ Utva zver nad zverovima ako ima kutiju.
Ma i Pipistrel…

Ma

>> Zašto je tačno ozbiljan?

Zbog toga sto je naoruzan i ima razne (opto)elektronske spravice. Zasto pantsiru treba full VOJIN, S-400 i ruska posada da izadje s njima na kraj mozete da procitate misljenja napisana danas…

Pe

@Miloš77 Pa pazite, Srbija je kupila sistem,koji se pokazao jako slabo u realnim borbama, i unisteno je za sada preko 20 i to, sa minimalnim rizikom,samo bespilotnim letelicama.
Naravoucenije: Srbija je kupila nesto, sto bi NATO sredio za 10 minuta u ratu protiv Srbije.
Nadajmo se da ce se probuditi razum kod nasih ljudi u armiji,i poceti da radi kriticko misljenje.Dosta je gluposti sa kupovinom raznih Ruskih tehnoloskih“cuda“ – videli smo kako rade 1999,vidimo i sad.

Mi

@Amater
https://en.wikipedia.org/wiki/Bayraktar_Tactical_UAS#/media/File:Baykar_UAV_Team.jpg

Nije tako mali kao što vam se čini. Sta vise Bajraktar ima dosta veci raspon krila i samo 1.5m kraci trup od Utve/Laste!

Bajraktar może da leti 8000m visoko dok ovi samo 6Km. To ti je spas od lakog PVO kao što su Topovi Pancira ili PVO rakete lansirane sa ramena tipa Mistral, Igla, Stinger.

Nosi odlično kameru i sisteme za navodjenje vazduh zemlja raketa koje ni Naš Orao-2 nije spreman da izvede u ratim uslovima!
Taktike su očigledno usavršene i nema rizika od gubitka pilota, te se mogu agresivnije kristiti.

Slažem se sa vašim zapažanjem da je reklama za Pancir preterana bar što se tiče ovih prvih varijanti kao u Libiji. Ima tu pono razloga zašto pancir nije za sve uslove i za svakog operatera.

Mi

@Petrovic Dusan

,,Dosta je gluposti sa kupovinom raznih Ruskih tehnoloskih“cuda“

Čekajte, zar niste ranije podržavali nabavku novog sistema Pancir za Srbiju,i kako Srbiji ponajviše treba dobar nov PVO? Koji to sistem realno mislite sada da bi Srbija trebala da kupi?
Koji je to Pancir „ekvivalent“ u svetu po vama bolji izbor?
Kada vas kljucaju od gore Bajraktari, Predatori, i slična gamad a vi nemate ni VOJIN da druge opcije na svetu nema jer lete na 8000km+
Ako ima navedite koje bi oružije (americko ili rusko) specificno bi LNA pomoglo u ovoj situaciji protiv Bajraktara?

Dobili su prvu verziju polovnog eksportnog Pancira sa instrukcijama (vidi sliku gore) mal jačim. Turska ima odlične dronove, strategiju i iskustvo iz Sirije. I pored toga gube dronove jer to je rat.

Već naša varijanta Pancira ima nov poboljšan radar za brže pronalaženje ciljeva. 10 godina noviji sistem!

Am

@Milos77

Pa upravo čitanjem o Barjaktaru nisam video po čemu je spektakularan.

Nosi raketice, ok, domet im je sličan onome koji imaju helikopteri, kamoli avioni.

Nije mali. Možda ima dobar oblik, pa je malo steltast, ali nije mali.

Ima dobre kamere. Ako. Ali zar to isto ne može da se stavi na sve što leti?

8000m, hm, može ali mi onaj snimak nešto previše zumiran na nešto što leti na limitima.

I na kraju, ispada da su TT karakteristike Pantsira ispale pogrešne.
To što je jedinstven, ne znači da je genijalan.
Jedinstven je i čekić sa šestougaonom drškom i osmougaonim metalnim delom – ali nije genijalan.

Neverovatno mi je da je zastareo posle samo 10 godina.

Ispade da mu trebaju:
– dalekometnije rakete, protiv dronova koji valjaju
– jeftine male raketice, protiv dronova koji su od stiropora
– mnogo bolja optoelektronika
– mnogo bolji radar
– bolja automatska akvizicija ciljeva
– mnogo bolje umrežavanje
– WC u kabini da Arapi ne odšetaju

Ma

@Amater

Ja ne bi hteo da kvarim duh tolerancije koji je ovde upravo krenuo da se uspostavlja, ali moram da primetim da deo komntatora mora da koriguje euforiju i prizna da je vecina TT karakteristika pancira iz ruskih izvora obicni marketing, A takav je i clanak o istom objavljen ovde!

Pe

@Miloš77 Slazem se da sam podrzavao nabavku sistema Pancir za nase PVO.
Opet,kad se vidi ucinak Pancira u Siriji i Libiji,covek se zamisli…
Tehnologija je daleko otisla od nastanka Pancir-a,a Rusija pod sankcijama nema pristup najnovijim tehnologijama.
Ipak, Srbija je do Pancira imala potpuno beskorisne sisteme NEVA i KUB, u odnosu na to smece, podrzavam nabavku Pancir-a.

Mi

@Amater

Što se zastarelosti Pancira posle samo 10 godina tiče….

Caka je što se u ovom slučaju radi o PRVOJ! varijanti. Igor je lepo gore napisao a i T6 je i Rusi su pisali da nisu bili bas efikasni protiv malih BPL u poscetku. Dizajniran (optimiziran) je prevashodno za drugačije mete i modernizacija softvera ali i boljeg radara sa dvostrukom antenom je ubrzo došla. Prve varijante bilo kojeg i čijeg modernog sistema nikad ne ispunjavaju sve svoje zadatke. Uzmite za primer prve varijante bilo kojeg modernog aviona kao F-35 recimo! Tek 10 godina posle ulaza u upotrebi (2022-25)će dobiti Blok 4 modernizaciju sa kojom će moći da obavlja sve ono što je pre 15 godina pisalo u brošuri, zar ne?
Ništa čudno danas.

Druga velika stvar je to što su naoružane BPL buknule u razvoju od kad se prvi Pancir počeo izvoziti. Upravo taj prvi pancir je na ratištu u Libiji koliko se bar do sada videlo na slikama i videu.
Dakle modernizacija u današnje vreme je od ogromnog značaja.

Ni

Ocekujem neke koji ce sad da pljuju rusku vojnu opremu ali podseticu da su Arapi izgubili ratove i ’48 i ’56 kad su koristili britansku i americku opremu. Performans Saudijaca u Jemenu je mizerija veka iako imaju modernije naoruzanje od vecine evropskih zemalja.

Odgovori
Mi

Da, Saudijska Arabija nema šta nema od američkog naoružanja pkus indirektnu i direktnu pomoć od njih a uspeh katastrofa! Najveća humanitarna katastrofa pored katastrofalnih vojnih rezultata. O tome se ne priča na zapadnim glavnim vestima jer Amerika podržava SA.

Poenta je da oprema ne čini vojsku.

Be

Ah taj Yeben…….

Pe

@Nikola Poredite neuporedivo.A sta cemo sa egipatskom invazijom 1973 kad su zamalo uspeli da uniste Izrael?i tada su imali ne Rusku,nego sovjetsku opremu.
A u Yemenu su Huti pretrpeli i te kako gubitaka ,prakticno je unistena zemlja.Jeste da se ne predaju,ali oni zive kao u srednjem veku i svejedno im je.
Danasnja, tehnoloski inferiorna, Rusija nije u stanju da proizvede konkurentno oruzje.
Da, mogu da gadjaju Sirijsku opoziciju ili ISIS,ali u sukobima sa savremenom vojskom – nemaju sanse.

Al

@Petrovic Dusan

Jemen propada samo zato što Saudijska Arabija blokira dolazak strane pomoći sa mora, vazduha i kopna, uz istovremeno stravičnu kampanju bombardovanja, jer su sami svesni da na kopnu protiv Huta nemaju šanse, te je izgladnjivanje i uništenje Jemena jedini način da sami sebi spasu obraz i pobede.

Egipat je 1973. godine izgubio samo zato što su sami stali pošto su prešli Suecki kanal, čime su omogućili Izraelu da se fokusira na Siriju i izbacije iz rata za nekoliko dana. Kada je egipatski generalštab skontao grešku, već je bilo kasno. Egipatski obnovljeni napad je razbijen od strane Izraela, a potom je usledio izraelski kontranapad sa pojačanjima sa Golanske visoravnim. Ako u ovom ratu postoji bilo čija greška, to je isključivo na ramenima egipatskih generala koji su svojom neodlučnošću na operativnom i strategijskom nivou predali inicijativu Izraelcima, a ne ruske, tj. sovjetske opreme koja se pokazala sasvim dobro u tom ratu.

Be

Yemen je propao odavna.

Neka ih jos malo samo na vodi dok ih apstinencijska kriza ne prodje.

Yemen je, dragi moni, ako niste znali zemlka ovisnika o drogi

Pe

@Aleksa Radojičić Upravo to sam i hteo da kazem,da se Sovjetska oprema tada dobro pokazala.Iako bi u svakom slucaju izgubiuli, buduci da je Izrael nuklearna sila i spremali su nuklearni napad.
Samo, ne mesajte SSSR i danasnju Rusiju.Ruska federacija tehnoloski nije ni bleda senka SSSR, i ne moze da se nosi u tehnologiji sa savremenim razvijenim drzavama. A nekada je SSSR u odredjenim stvarima bio izjednacen,a povremeno put i bolji od jedne Amerike.

Ni

@Petrovic Dusan
Kad je u pitanju avio tehnika mogu se složiti da zapad ima veliku prednost, naravno mnogo mi je draži F-15 i Rafale od nekog Su-35S sa PESA radarom, uostalom čak se i Sirijci žale da ruski radari na Panciru i S-300 ne valjaju jer nisu AESA i nisu u stanju da vide sve dronove dok kineski obavljaju posao. Ali Dušane koji je ekvivalent Panciru na zapadu? Koji je ekvivalent S-300/400? Osim Davidove praćke ja ne znam za ništa slično. Patriot je po dometu skoro pa beskoristan, a SAMP/T odgovara samo ranim verzijama S-300.

Be

Alexa….pobrkao si loncice
’73. je Egipat izgubio upravo zato jer je nastavio.
Dok su bili po PZO kisobranom na lukobranu dubine cini mi se nekih 12 km, nista im nije moglo prici. Za to vrijeme je Izrael izgubio 1/3 svojeg zrakoplovstva.

Odgovornost za arapski fijasko ’73. lezi iskljucivo na Sirijskoj strani.

Al

@Beduin

Nisam ništa pobrkao, nego vi pričate o taktičko operativno nivou tog rata (i upravu ste), a ja pričam o strateškom. Sirija je izgubila jedino zato što su Egipćani dali Izraelcima nekoliko dana neaktivnosti na Sinaju, što je omogućilo Izraelu da koncetriše veći deo vojske na Golan i pobedi Sirijce. Da su oba fronta (Sinaj i Golan) koordinisali u svojim dejstvima, Izrael bi teško mogao da se izvuče u konvecionalnom ratu na dva fronta. Ali to je upravo izostalo, a dalju priču znamo. Sirija nije mogla da dobije rat bez podrške Egipta, a isto važi i u obrnutom smeru.

Ma

Potrošili su mnogo BPL-va za uništenje nekoliko Pancira.Turska je velika zemlja koja može da podnese tolike gubitke ali cilj Turske je ostvaren ,Libija je ponovo podeljena na interesne zone.Iz ovoga se vidi da je napad najbolja odbrana koliko se god branio uvek izgubiš.Bespilotni sisitemi su budućnost ratovanja to je evidentno.Dobro je što od kineza pored BPL-ova kupujemo i tehnologiju .Rusi intezivno rade na samovodjenim sisitemima čak je plan da do 2030 , 60 posto sisitema bude samonavodjeno.

Odgovori
Br

Najbolji uslovi zivota u celoj Africi, besplatni stanovi, zdravstvo, skolstvo, plate za sve koji zavrse fakultet a ne mogu naci posao, par desetina hiljada dolara za stupanje u brak, najjeftiniji hleb i benzin na svetu i jos hiljadu stvari, dok su imali Gadafija, kakav god on bio… I onda, nakon uplitanja Amerike, punih 9 godina rata, ne samo u Libiji vec u sirem regionu, uz milione izbeglica, ilegalnih migranata i dzihadista u Evropi. I naravno, nestanak par stotina milijardi… I kraj plana o navodnjavanju cele severne Afrike. Demokratski.

Gradjanski rat :) pa ko jos veruje u to…

Odgovori
Al

Sve ste prokomentarisali osim toga da su Panciri bili u hangarima, nisu bili na dezurstvu

Yo

Gadafi je imao humanu viziju za Libiju, sever Afrike, pa i šire, a razvoj događaja posle njega mu daje za pravo i diktatorski način vladavine.
Nekim narodima prosto treba vremena da odrastu, ali je upitno koliko je svoju poziciju zloupotrebljavao pa narod nije hteo da ga brani…

Ma

Znaci teklo med i mleko pod velikim vodjom Gadafijem dok ne dodjose zli Ameri i sve razvalise? Pa kako to? Zasto ne razvale Francusku? Ili Nemacku? Tamo je situacija mnogo losija od te vase bajke o gadafijevoj Libiji…

Pa

znaci elementarno neznanje
zbog najcistije nafte
zbog najcistijeg zlata
zbog najavljenog petro dinara umesto petro dolara
zbog mnogo milijardi po raznim bankama

zamayavas

Be

Heheheh
Ljudi stvarno vjeruju u te bajke?

Pa

pa onaj ko je proveo/radio makar jedan dan u Libiji za vreme Gadafija moze da veruje slobodno, ili pak , znalacki iz svoje fotelje da sebi u bradu pise neku svoju istoriju I prosipa je ovde, svaka roba nadje svoga kupca…

Be

4 godine sam proveo u Libiji…

Da, zdravstvo besplatno……si bio ikad u toj besplatnoj bolnici?
Ja jesam.

Da Gadafi i mitovi.

ve

Pa Beduin eto ziv si i zdrav a bio si u libijskoj bolnici,znaci da je dobra!

Pa

Ne mislis valjda da ces kao stranac da imas privilegije Libijca?

Odakle god da si pa si otisao da studiras u inostranstvu mogao si da sanjas o podrsci koju su imali njihovi studenti od drzave.

https://www.globalresearch.ca/libya-from-africas-richest-state-under-gaddafi-to-failed-state-after-nato-intervention/5408740

https://www.temehu.com/oil-gas.htm

https://awfulavalanche.wordpress.com/2016/01/10/who-stole-143-tons-of-gold-from-the-libyan-people/

https://www.quora.com/Was-Libya-better-under-the-rule-of-Gaddafi

itd, izgleda pun internet sarlatana, kako smeju ovako da pisu!?

Ma

Meni je Gadafi bio veoma simpatican sa onim svojim marsalskim uniformama, kamilama, beduinima, one price o njemu kako je gotivio da spava u pustinji, da gleda zvezde, da pusi nargilu u luksuznom satoru ususkanom skupocenim perzijskim tepisima. I njegova deca, maksimalno bahata, kao i sva druga deca diktatora, rodjenjem predodredjena da budu na vodecim pozicijama. Obicni Libijci su bili subvencionirani taman da ne pocrkaju.

Pe

@Branko Koliko se ja secam, Libijski narod je ustao protiv Gadafija, ratovali su 6 meseci sa velikim zrtvama,nasli ga, i ubili na najsvirepiji nacin.
Slozicete se da je to vrlo neobicna reakcija prema nekom,ko Vam daje „najbolje uslove zivota u celoj Africi, besplatne stanove, zdravstvo, skolstvo, plate za sve koji zavrse fakultet a ne mogu naci posao, par desetina hiljada dolara za stupanje u brak, najjeftiniji hleb i benzin na svetu i jos hiljadu stvari „.
Nesto se ne uklapa.Ne znam.Meni licno je Gadafi bio simpatican, iako je kriv za obaranje civilnog aviona iznad Lokerbija i druge teroristicke napade po Evropi.
Da je u Libiji bilo tako dobro kao sto kazete, sami Libijci bi cuvali Gadafija, a ne bi ga lincovali.

Be

Pavle, ne budi smijesan

Te bolnice…..te bolnice su klaonice.
Sto mislis zasto se Libijska vrhuska ljecila uvijek van Libije?
Otvaranjem Libije 2002. dolaze naftne kompanije a s njima i privatne bolnice.
U te privatne bolnice prosjecni libijac pristupa nije imao.
Puno Libijaca sepa kao posljedica pronetnih nesreca….a sepanu zbig vrhunska besplatna zdravstva
Puno njih je umrlo u bolnicama zbog banalnih stvari……
Sjetite se samo Bugarskih med.sestara i virusa HIVa……..
Da, to je Gadafijevo besplatno zdravstvo.

Nema rijeci kojima bi se opisala Libija…..

Gadafi…..taj nije bio sav svoj.
Pa taj je s Idi Aminom gozbovao, led ga maz’o.

Be

Kad smo vec kod bolnica…..jao kad se sjetim one u Saani gdje sam kao ljecnicki za resident permit Yemenski trebao imat…..

Cim sam krocio u nju, pomislih da je to neka sala..
..utekoh glavom bez obzira prije vadjenja krvi

Libijske klaonice su znanstvena fantastila za Yemenske bolnice

Pa

Da da, dolazio je u leto 90, boravio u satoru ispred Sava Centra, sa zenskim telohraniteljkama.
Posle je otisao u Kraljevo da primi doktorat na Masinskom fakultetu.
Energoprojekt pravio podzemnu reku sa juga k severu, I sada se vidi na satelistskim snimcima zeleni pojas oaze iznad, kroz celu pustinju. Jeste, obicni libijski studenti u Beogradu su se redovno hranili po picerijama, nisu imali para za skuplje lokale svaki dan

Be

GMMR projekt….
Moj zadnji projekt u Libiji.

To sto vidis na satelitskim snimkama, te zelene „oaze“ kruzna oblika….neka to veze s GMMR projektom

Ma

Da ne uskratimo kompletnu sliku morali bi spomenuti sponzorisanje terorizama (Lockerbie bombing) kao i ubistvo 1.700 zatvorenika u Bengaziju 2012, mnogi lokalci, sto je dovelo do pobune grada protiv centralne vlasti u oznacilo pocetak gradjanskog rata (Abu Salim prison massacre)!

Pe

@Pavle Istina je da je Gadafi imao dobar odnos ka Jugoslaviji i Srbiji u celom, kao i da je napravio na pocetku svoje vlasti veoma vazne projekte za Libiju gde je Jugoslavija dobro zaradila.
Sta se kasnije dogodilo, zasto je doslo do toga da ga mrzi svoj narod, nije nekako vezano za temu vazduhoplovnog foruma.
Zanimljivo je da u Libiji i dalje postoji bombarder Tupoljev T-22 koje je nekada koristila Libija, to je ona prva verzija Tu-22 koja izgleda fantasticno i futuristicki.

Be

A Haftara u Cadu ostavio gola i bosa da ratuje izgubljene bitke.

Mada, njegova Ugandska egzibicija je vrh moronizma.

Br

Vec sam rekao za Gadafija, kakav-takav, bio je daleko od idealnog i tu nema sumnje. Ali da li je u Libiji bilo bolje dok je on bio ziv i vladao, ili nakon sto su ga Ameri i Francuzi srusili i postavili svoje ljude i uveli ‘demokratiju’. I ti Libijci koji su bili protiv njega i koji su ga ubili se vecinom sada kaju, osim ako nisu profitirali u ratu… Inace, da, njega je verovatno trebalo smeniti, kao i nase komuniste u SFRJ, ali ne pomocu Amerike, jer to uvek znaci samo jedno, bice jos gore nego sto je bilo. Barem smo ovde mi svi svedoci toga. Svi smo postali nebitne kolonje, a korupcija na koju smo se najvise zalili je sada nebrojeno puta veca.

Be

Branko,
Obisao sam cijelu Libiju……naletio sam na puno naselja, praznih naselja i malih gradica po bespucima Libije…….na 1.pogled se vidi kako su ispraznjena na brzinu i da stanovnici nisu napustili svoje kuce milom.

Koliko god ga ti pokusaovao romantizirati, Gadafi je bio zvijer, psihijatrijski slucaj bez kontrole.

Pe

@Branko Objasnite kako su to „Ameri“srusili Gadafija?
Libijci su poceli pobunu protiv Gadafija.Gadafi je slao vojne avione da bombarduju civile,i krenuo tenkovima na Bengazi. Da sprece klanicu civila, umesala se Francuska i to kada je Gadafi maltene bio u Bengaziju, koji je bio glavni centar opozicije.
Zatim je tokom 8 meseci prvo Francuska,a onda i Amerika, vodila vazdusni rat,protiv tih Libijaca koji su bili sa strane Gadafija, u saradnji sa Libijcima koji su bili protiv Gadafija.
Na kraju su sami Libijci uhvatili Gadafija, i odrali mu kozu zivome,kako su ga „voleli“
Da su Libijci bili za Gadafija, ne bi pravili pobunu, niti zvali u pomoc Francusku armiju.

Pa

Pricam o izlomljenoj pravoj liniji sa zelenim pojasom sirine 100m iznad. Linija ide pravcem jug sever preko cele Libije

Be

Pavle, ne znam.o kakvoj ti liniji pricas, ali vodovod GMMR projekta sigurno nije.

Taj vodovod je radjen s dvije grane
1. od Kufre do Brege gdje se dalhe racva u smijeru Bengazina i Sirta
2. Od Jabal gorija prema Tripoliju

Al

@Branko

Kriviti Amere za Libiju je jako pogrešno, jer podrška obaranja Gadafija od strane stranih sila nije originalno američka ideja, već ideja Francuske, Velike Britanije, a prilično sam siguran Italije. Problem je u tome što ove tri zemlje nisu mogle to da odrade same (toliko o stanju evropskih armija) pa su posle višemesečnog moljenja SAD za pomoć uvukli iste u intervenciju, a može se reći ironično, nakraju ostavili SAD da same iznesu veći deo kampanje.

Cr

Beduin,

Nije poenta u tome na šta je u praksi to ličilo tada, nego na šta ovo danas liči u poređenju sa onim tada.

Na šta im danas liči zdravstvo, bilo da je besplatno ili komercijalno?

Imaju pijace robova. U 21. veku.

Ili ovako: da ti danas neko ponudi da odeš u Libiju na četiri godine za ne znam kakve pare, da li bi otišao?

To su suštinski bitne stvari a ne mit o Gadafiju. Njega je valjda trebalo zameniti nečim boljim a ne ovim užasom u koji je Libija pretvorena.

Mi

Bilo bi interesantno napisati ovakav članak iz suprotnog ugla gde se ističe Pancir i detalji oborenih (više desetina) dronova! Oni bar nisu bili ispucani van upotrebe ili parkirani pod krovom.

Odgovori
Ve

Jel moze link i slike barem 15-20 unistenih dronova, posto imamo video za unistene pancire???

Ma

Kao i uvek, pali na neprijateljsku teritoriju ili u more pa nemamo slika…

Mi

Kao sto rekoh mnogo je teže pratiti vesti i snimiti lep snimak kad se obori dron (ponarucito nocu)nego kad dron snima odgore i kad se pogodi Pancir ili bilo sta drugo na zemlji. Bilo je u zadnje vreme dosta slika koje nabrzaka ne mogu da nadjem ali evo prostom google pretraga je iznela nekoliko. takodje onaj zadnji dole navodno ima sve.

Ponavljam svi ti Panciri nisu pogodjeni samo sa barjaktarom nego i iz drugih razloga.

https://fighterjetsworld.com/latest-news/aircraft-crash/libyan-national-army-shot-down-military-drone-in-a-friendly-fire/21744/

https://fighterjetsworld.com/latest-news/aircraft-crash/lna-forces-shot-down-turkish-bayraktar-tb2-drone-over-tripoli/19558/

https://dronewars.net/2020/04/01/military-drones-continue-to-tumble-to-earth/

https://anfenglish.com/news/more-turkish-uavs-shot-down-in-libya-43099

https://twitter.com/archer83able/status/1235278758376022019

https://weaponews.com/news/65361297-in-libya-hit-by-another-turkish-uav-bayraktar-tb2.html

https://fighterjetsworld.com/latest-news/aircraft-crash/libyan-national-army-shot-down-military-drone-in-a-friendly-fire/21744/

https://dronewars.net/2020/04/01/military-drones-continue-to-tumble-to-earth/

According to Lostarmour, a website that tracks aircraft and armour losses based in photographic evidence, at least 14 TB2s are confirmed as destroyed as of May 15, 2020.
https://lostarmour.info/libya/item.php?id=23947

Pe

@Miloš77 Nema dokaza o unistenim dronovima,.mada je moguce da neki i jesu unisteni(?).
Ipak postoji veliak razlika:
-unisten dron:
Niko nije povredjen,i posada koaj je daleko,na sigurnom u Turskoj, je stekla novo borbeno iskustvo.Turska industrija ce sama da napravi novi dron.
-unisten Pancir:
pogine bar cetiri vojnika,u koje je ulozena velika suma, koji su putovali u Rusiji i dugo trenirali koriscenje Pancira.
Drzava mora da plati odstetu porodicama poginulih,ili na neki nacin da zbrine njihove porodice koje su izgubile oca,ili muza. Drzava mora za novih 4-5 vojnika da plati put u Rusiju,hranu,smestaj, i trening za koriscenje Pancira.
Da,i moraju da kupe novi Pancir.
Bice da je ipak pobeda sa strane Turske,u svakom pogledu.

Mi

@Petrović Dušan

Nema dokaza da su dronovi obarani a ? Eto vam slika gore. Ima toga još ako malo potražite. U Siriji isto tako, samo što vi ne verujete da je to moguće pa ne vidite, ili ignorišete.

Pe

@Miloš77
Navodite da je unisteno 30 dronova za Pancir.To je odnos 30:1
Prostim racunom, za 20 unistenih Pancira (Sirija,Libija) biva unisteno 600 dronova (20 puta 30 = 600).
Naravno, Turska nikada nije ni imala 600 dronova, i unisteno je manje od 50, cime srazmera „Pancir“ naprema „dron“ uopste nije u korist Pancira (iz gore navedenih razloga).

Al

@Petrovic Dusan

Nema dokaza??? Pa svakog dana izlaze nove slike sa olupinama oborenih BPL, a vi pričate da to nisu dokazi??? Opet pokazujete svoju selektivnost informacija, koja predstavlja glavni razlog zašto vas niko ne smastra za ozbiljnog sagovornika.

Ma

Slike sa olupinama postoje ali je pitanje koliko njih su zaista „unique“ olupine a ne reproducirane vise puta slikanjem po danu i po noci, odvozenjem olupina na mesto A pa na mesto B itd. Ja iz linkova odozgo vidim neka 3 komada. Samo bez ljutnje, mozda se varam. Mozda je razlog za rusenje nekih tehnicki defek ili vatra iz drugih orudja. Navedena web stranica koja prati gubitke navodi ukupno 12 komada. Posto je sajt ruski, njima se moze verovati kao i reklamnoj brosuri za pantsir koju pokupite na sajmu oruzija…

Mi

@Petrović Dušan

Aha, dakle dronovi su ipak oboreni i ipak ima dokaza? Kada ćete da priznate kad ste u krivu? Ne naravno, sad skrećete temu na to da nema žrtava i da se može lako napraviti još! Hvala na obaveštenju da u dronovima niko ne gine. Nisam to znao.
Posle ćete govoriti kako nikad niste bili u krivu i kako niko nikad nije povrgnuo vaše tvrdnje.

@ Mayer
Slažem se da se može lagati naravno ali to važi i za drugu stranu! Sada vam odjednom odgovara da radimo detektivski rad lokacija i datuma a kad se prikažu Panciri koji su uništeni dok nisu bili u borbenom položaju onda se sve ignoriše i sve je Bajraktar uništio dok Pancir ništa nije oborio.

Poenta je da su obarani i jedni i drugi. Za BPL nemamo dobre video snimke iz jasnih razloga pa je komplikovanije, ali za Pancire bar imamo i vide se razlozi za dobar broj uništenih kako u Libiji tako i u Siriji.

Uz ovo naravno kao i ranije neću da umanjim izgled i visoku sposobnost turskih snaga koje sve više šire svoj uticaj u regionu.

Ma

Mene sto ste tice @Miloš7716 mozemo da prihvatimo 12 srusenih BPL. Meni je licno svejedno dok god ja ne moram da ih placam.

Pe

@Miloš77 Nije stvar u tome da li je oboren dron.
Dron nema nikakvu vrednost, i nema ljudskih zrtava.
Posebno kada ga proizvodi sama Turska za svoju armiju.
Pa njihovi radnici redovno dobijaju plate za izgradnji tih dronova. ne kosta nista.
Nema slika unistenih vise stotina dronova, nego manje od 5.
Da bi gubitak dronova bio znacajan, trebalo bi da ih Pancir toliko obara, da Turska industrija ne stize da proizvede nove.
Za sada je odnos oborenih dronova i unistenih Pancira u Siriji i Libiji skoro jedan prema jedan..
Pa to je totalni vojni trijumf Turske!
Jedno je sigurno-ako Turska da Kosovskoj vojski Bajraktar, mi mozemo da vratimo Rusiji Pancire…ne znam da li refundiraju pare..

Mi

Razmislite malo bolje i osvrnite se na realnost.

Nije poenta da BPL nema pilota i što u Panciru može da se strada! Poenta je šta ćeš kad te BPL napada sa 8-15 kilometara?

Da Turska da Albancima Barjaktara čime bi ste vi protiv njega? Od koga bi pazarili bolji sistem za borbu protiv BPL? A da ne govorim proveren sistem!
To sam vas već pitao ranije, i niste miodgovorili. Kojim to oružijem vi predlažete da se rat vodi protiv naoruzanih BPL poput Bajraktara? Koji je to sistem bolji od Našeg Pancira ( Ne UAE verzije) ? Ja cu vam reći. ..moernizovani Pancir , Tor i utrenirana posada i zemlja sa VOJIN. To je daleko od efikasnosti prve verzije Pancira u rukama nabrzaka utreniranih ratnika/placenika pod napadom profesionalne vojske sa odlicnom opremom i taktikom.

Ja sam super zadovoljan pazarom naših pancire! Takodje kao sto rekoh super je i sto dobijamo naoruzane BPL da vežbmo upravo ovakvu vrstu ratovanj

Ma

>> Da Turska da Albancima Barjaktara čime bi ste vi protiv njega?

Ja ne mogu da odgovorim na to pitanje jer nisam upoznat sa detaljima, nisam bio na obuci/gadjanju i nemam uvid u realnu efikasnost tih orudja. Da bi dao neku ocenu kao amater morao bi da znam do koje mere je izvodljivo i efikasno umrezavanje orudja, kako tacno radi radar, itd. Ja licno sumnjam da jedan prosecan PVO oficir u tom domenu moze da dobije znanje sire od nekoga sa civilnog ETF-a. Osnovni parametar je recimo da li radar koristi fiksne frekfencije ili hoping. Kakva je situaciona svest? Kako je resena fuzija njegovih senzora i eksternih podataka (famozni VOJIN). Da li mi u medjuvremenu imamo digitalni VOJIN? Koliko je Pantsir otporan na elektronska dejstva koje jedan takav dron, sa limitiranim resursima onboard, moze da primeni? Na papiru dajem vam za pravo…

AL

@Milos77
Svasta bi koristio. Za pocetak sistem ometanja, zatim ATLAS/LICORNE, pa onda Pancir, a valjalo bi imati i dobre 3D radare tipa Ground Master 200 da osvezimo VOJIN. Morao bi imati i dobru obavestajnu podlogu, pa ako oni i dobiju te sisteme, ti im unistis na zemlji jednim preletom Orla ili jos bolje Pegaza(ako ga ozive Kinezi)
No na to nam treba, TDL i IFF domace „radinosti“ i uvezan sistem.
Bar imamo jedinicu za „sajber ratovanje“ i kupili smo naoruzane BPL u regionu prvi. Head start sto bi se reklo.

Mi

@AL41-F1

Elektronsko ratovanje naravno kao suplement, ali mora se sa nečim i obarati jer nikad ne znaš koliko je EW efikasno.

Mistrali su super samo rakete ne mogu da skidaju dronove van 5-6km zone. Eventualno 7km! (po visini do oko 5km). Taktika bi se brzo adaptirala i dronovi bi delovali van dometa.

Laseri su jako blizu sposobnosti da skidaju takve dronove na tim udaljenostima i preuzeće dosta poslova u protiv BPL ratovanju ali još dugo neće moći da dejstvuju u svim uslovima distanci današnjih VZ projektila (oko 10km). Takodje biće preskupi bar jos 15 godina da mogu da budu konkurentanti BPL raketama kao sto je Tor, Mistral a pogotovu ne Pancir. Takodje rakete mogu da skidaju i avione jer nose eksploziv a Laser mora da usija cilj sto nije instantno tako da nece moci da obara avione jos dugo.

Mislim da boljeg od Pancira nema ali i on kao i svi sistemi treba da sazri. To ce se desiti upravo u ovoj deceniji ako se već nije desilo, samo sto nije spremno za izvoz.

Am

Domaći lovački dron Relja Krilati koji bi delovao kao PASARS raketonosac, sve na IC

le

razbise Turci sa Bayraktar2,kako u Siriji tako i u Libiji
BT2 je inace najbolji Dron odmah posle Izraelskog i Americkog.
Pancir je za taj Dron premala Zverka. ta prica o neobucenoj posadi je za malu decu,pa nije Pancir S-400
svi sistemi ispod S-350 namaju skoro nikakvu sansu za uspeh protiv BT2 .

Odgovori
Ma

Turci ocigledno odradjuju posao s tim dronovima. Soldna projekcija sile u Sredozemlju za male pare. To su spori daljinski upravljani sistemi na nivou Utve-75 sa raketama. Mozda bi Rusija svoje saveznike trebala da opremi necim slicnim, kad bi imala cime, naravno. Mozda da kupe ove isporbane od Turaka, pored pradajza…

Sl

Hajde opet procitaj tekst a i vesti sa ratista.
Po tekstu, 1 je pogodjen dok je radio a 2 u hangarima. Po zapadnim vestima, ukupno 5 ih je unisteno 2 ili 3 u hangaru i 3 ili 2 tokom rada.
Za to vreme, srusili su vise od 30 MALE dronova, vecinom Barjaktar, kao i par aviona i helikoptera.
Obzirom da 1 Pancir gadja 4 cilja istovremeno, po zapadnim analiticarima, upitno je zasto nema vise unistenih letelica jer hipoteticki 5 BPL ili vodjenih bombi/raketa je dovoljno za unistenje 1 lansera… Pri tome, uzimaju u obzir da se koristi tuce (dozen, 12) lansera Pancira

Al

@lelelleeee

A da možda ne pričate gluposti? Vojska je sistem, a ne boks sa 1v1 mentalitetom. Kada to shvatite, možda ćete razumeti ovo.

Bilo koji sistem PVO bez sistema komande i kontrole i podrške drugih sistema PVO je beskoristan. Da Vojska funkcioniše kako vi zamišljate, nama bi jedan Pancir bio dovljan i bila bi mirna Bačka.

Pe

@Slavke naravno da nijedan nije „unisten u hangaru“.
kako to zamisljate?Onda bi ceo hangar izgoreo i srusio se.
Na slici se vidi netaknut hangar, bvez tragova eksplozije ili vatre.
Panciri su unisteni na bojevom dezurstvu,isto kao i oni u Siriji,a posle toga su odvezeni u hangar.
Za sada nema slika oborenih dronova, ali cak i da jesu oboreni – to nije neka steta, posada je na sigurnom u Turskoj, Turska ce lako da proizvede jos jedan, ili jos 100 ako treba. Dobili su novo iskustvo.
A koliko treniranih vojnika je poginulo sa Pancirima?Ko ce da obezbedi njihove porodice?Ko ce da plati odlazak novih vojnika u Rusiju na trening, i kupi novi Pancir iz Rusije?
Ako malo pogledate cinjenice, gubitak Pancir-a je 100 puta tezi nego gubitak bespilotne letelice.A nema ni dokaza da su oborene.

Al

@Petrovic Dusan

Bukvalno imate snimak kada BPL uništava zgradu u kojoj je sakriven Pancir, jer gospoda Arapi nisu ogranizovali nikakvo pokrivanje drugim Pancirom. I onda pričate kako su to obučene posade najvećeg kvaliteta.

Pe

@lelelleeee Razumem zasto Rusi tvrde da „Pancir nije bio ukljucen“. ili „da posade nisu bile ozbiljne“- kao proizvodjacu Pancira, za njih je ovo jako losa reklama, pa sire dezinformacije, jer imaju direktan gubitak para od prodaje Pancira.
Zasto u Srbiji ljudi pre veruju u ocigledne ruske lazi, nije mi jasno.
Nisam ni za Ruse, ni protiv, ali kad vidim da lazu,i da im tehnika ne valja po kao zna koji put, sto bih u to verovao.

Al

@Petrovic Dusan

Možda zato što za razliku od vas, određeni komentatori imaju lična iskustva sa ljudima sa bliskog istoka, aktivno prate temu, čitaju i uče itd. Ako je primer dobre posade, posada koja napušta vozilo nasred polja pošto su ispucali svu džebanu, jer je izleda teško promeniti položaj da bi mogli da izvrše popunu, onda ja ne znam. Očigledno, osnove vojne logike i taktike ne važe na tamo po vama. Ali to je vama ne poznat pojam, što smo već gomilu puta videli u ovim i sličnim temama, jer imate paušalne zaključke, tedenciju da ingorišete dokaze koji idu protiv važe priče itd.

Mi

A kad ameri i prodaju stotine F-35 a ispuniće sve svoje reklamirane sposobnosti iz brošure tek uz dodatnih 20+ milijardi dolara kad se implementira modernizacija Blok 4 (uz nova ograničenja) negde 2022-2026 što je 12 godina od ulaska u upotrebe onda to nije laganje ..
Sve je to postalo normalno. Modernizacije su neophodan deo igre daleko više nego nekad.

Ba

pa ni Dronovi nisu u orginalnim rukama ali ipak razbijaju PANCIRE u komade i to na dva razlicita Kontinenta

Odgovori
Ni

Dronovima upravljaju turske posade. Turska vojska je prisutna u Libiji, već je imala desetine poginulih a Erdogan je najavio referendum o slanju hiljade vojnika u Libiju

Yo

Šta bi mi kao korisnici ovog sistema mogli zaključiti?
Da su npr. Rusi u paketu saradnje sa Turskom (Turski tok, S-400, a u najavi i SU-35) otkrili Turcima kako da „hakuju“ Pancire ili da Panciri možda moraju da idu u paketu sa Bukovima, Torovima i sl. kako bi bili i o(p)stali efikasni?

Odgovori
Ma

Ma ne, koncept je sledeci, Rusija i Turska gde ima zajednickog intersa saradjuju, dakle energenti, zito, povrce, turizam, ocigledno u odredjenom vojnom domenu, a gde ne im se interesi suprotstavljaju tu ko koga uhvati na spavanju. To se na nemackom zove Realpolitik. Pancir nema sta da se hakuje, to je ocigledno sistem koji nije bas state of the art sto se elektronskog ometanja tice i izgled da je redovno zrtva kada tehnoloski nadmocan protivnik kao recimo Izrael ili Turska stupi na scenu.

Pe

@Mayer Ne bih mogao bolje od Vas da sazmem u par recenica ovu situaciju.Dodao bih da se odsustvo ulaganja u nauku i tehniku sad vraca Rusiji kao bumerang
Bez ulaganja u nauku, i sa nivoom korupcije kao u Rusiji ,nema razvoja najnovijih tehnologija.Kao posledica, Turska ima bolju tehniku i jedan za drugim skida te Pancire gde god da se pojave.
Verovatno je slicno ili isto i sa ostalim Ruskim oruzjem.

ve

Jeste Turska ima bolju tehniku zato kupuje S 400 od Rusa.

Ma

>> Bez ulaganja u nauku, i sa nivoom korupcije kao u Rusiji ,nema razvoja najnovijih tehnologija.

Ne bih znao u detalje o Rusiji ali turski dronovi su koliko sam upoznat nastali na privatnoj inicijativi. Radilo se o mladom inzinjeru entuzijasti, pod imenom Selcuk Bayraktar koji je studirao elektroniku u Turskoj i dotorirao na MIT-u pa sa kapitalom familije krenuo u tu pricu! Covek je imao 26 godina kada je startovao, maksimalan respekt, to je pravi patriota!

Pe

@vesko Mislio sam na tehniku uzevsi uopste, i u civilnom i u vojnom sektoru.
Ne zaboravite da je Turska ucesnik projekta F-35 (nesto,sto Rusija ne zna kako se pravi).
Pobede turskih dronova nad Ruskim PVO sistemima dokazuju da je Turska daleko odmakla.
Ipak, to ne znaci da su dostigli nivo slozenog PVO sistema koji je SSSR razvijao desetinama godina,kao S-400 (modernizacija S-300).
Ali videcemo u buducnosti kako ce ici stvari.
Nekada je SSSR proizvodio odlicnu gradjansku avijaciju, i to u ogromnim brojevima.Danas Rusija ne moze da napravi nijedan civilni avion (samo Suhoj Superjet koji ima je 70% inostrani,i ima milion problema).Eto primera degradacije tehnoloske moci.

Pe

@Mayer Nasi ljudi ne poznaju Ruse, ni Rusiju i na moje iznosenje svima poznatih istina,koje su svima jasne u Moskvi, smatraju da sam ja „anti-Ruski“.
Rusija je fenomenalna zemlja i Rusi su sjajan narod, ali imaju jako los sistem, pod rezimom koji je totalna korupcija.
Zbog toga talentovani Rusi beze na zapad,a ovi sto ostaju- koriste tajne vojne projekte da iz njih izvlace pare.
Zato i ne mogu da zavrse projekte, jer kad bi bio gotov, kako bi dobijali iz budzeta za dalji razvoj?Njima NE TREBA avion,nego lova iz budzeta, koji se puni od prodaje nafte.
Normalno, na takav nacin i ne mogu da naprave nesto kao ovaj Turcin sa MIT.
Na zalost, ovo se nece uskoro zavrsiti, rezim posle Ukrajine i Sirije ne sme da sidje sa vlasti, da ih ne posalju u Haag za zlocine u Siriji i Ukrajini,pa ce se drzati milom ili silom.
Ove godine su uneli u ustav promenu, po kojoj Putin moze jos 2 puta da bude predsednik (do 2036).Vecina Rusa je ogorcena, ali nemaju kuda.

Ni

@Petrovic Dusan
,,vecina Rusa je ogorcena…“
Kako to većina ogorčena, a 70% glasaju za Putina? Dušane, Rusija je institucija za većinu ovih balkanskih državica, tamo još u vreme SSSR nisi mogao ući u bolnicu dok te ne preobuku sve u belo, deca ne smeju da ulaze u školu obuveni i u jaknama, direktori obaveštavaju roditelje za najmanji incident, ne smeš da posečeš drvo jer ti preti robija…kad budem video sve ovo u Srbiji tad ću se složiti da Rusija ne valja

Ma

>> @Mayer Nasi ljudi ne poznaju Ruse

Dovoljno je otici na neki ruski forum, ukljuciti translate funkciju i citati jedno popodne sta ljudi tamo pisu.

>> Normalno, na takav nacin i ne mogu da naprave nesto kao ovaj Turcin sa MIT.

Taj covek je trenutno u Turskoj selebriti, superstar, a zena mu je najmladja sultanova cerka. E sad, to da bi se desilo u Rusiji ili kod nas mora da se pojavi dete nekog tajkuna koji ima para, ali umesto da bleji po splavovima i tabloidima da ide da studira na MIT-u pa onda porodica investira par miliona u neki startup biznis itd.

Ma

>> Dušane, Rusija je institucija za većinu ovih balkanskih državica

Iskreno, posle svih ovih trikova sa menjanjem ustava da bi se dozivotno ostalo na vlasti, ocigledno je da RF nema ozbiljne institucije nego je pre „Gornja Volta sa raketama“ u kojoj jedan covek odlucuje o svemu!

AL

@Mayer
Pa i ne, planirana promena ustava ogranicava predsednika na 2 mandata za zivota, a ne kao do sada(2 mandata za redom, pauza, pa opet 2 mandata itd). Premesta razne nadleznosti predsednika na parlament, zatim vladu tj. ministarstva, ukida mogucnost da predsednik bira premijera, postavlja ministre itd. Nesto najblize Francuskom drzavnom uredjenju. Uvode se savetodavna tela i sve to ce ici na referendum.

Zapravo, planirana promena ustava bi proizvela prve, prave, nezavisne i demokratske institucije u Rusiji i Rusiju bi uvela u sasvim novo doba. Doba funkcionisanja bez „strongmena“ na centralnoj poziciji.

No nije ovo prvi put da se tako nesto planira. To je planirao i Lenjin, Staljin, pre njih razni vladari za vreme carske Rusije, ali se nekako konflikti raznih frakcija/klanova izjalove i ode sve nazad u diktaturu zarad stabilnosti i regionalne kontrole….videcemo sta ce biti.

No od nas, su svakako ozbiljniji. To se ne moze porediti. Dodatno, oni mogu priustiti svasta jer ih cuva 6.000 nuklearnih bojevih glava, a mi sami sebi sahranjujemo sigurnost i buducnost.

Ma

@AL-41F1

To vam je tako u teoriji, u praksi promene omogucavaju jos 12 godina autokratske vladavine a posle toga „videcemo“. Da li vi zaista mislite da Vladimir Vladimirovic nece vladati doveka? Sta u ustavu pise prilicno je nebitno ako nemate institucije i par jakih, nezavisnih politickih partija. U Rusiji postoji jedna partija i desetine kvazipolitickih organizacija koje fingiraju demokratiju. Pogledajte kod nas, po ustavu bi parlament i vlada trebalo da imaju realno vlast ali su je oni dobrovoljno delegirali na preCednika (jer je tako on odlucio). E tako ce i vladati doveka.

Al

@Mayer

Najveći problem našeg ustava (a ima ih nekoliko) je u tome što u suštini nebitnu funkciju predsednika, koja ima samo ceremonijalna ovlašćenja, bira narod na izborima, čime se predsedniku daje veliki legitimitet. Taj sudar stvara paradoks. Pravno gledano, AV sa svojom jačom ulogom u vlast ne krši Ustav, već koristi ovaj slobodno rečeno paradoks da ostvari veći uticaj na vladu, što je sasvim legalno, ali totalno usuprotnosti načela podele vlasti.

AL

@Mayer
Kod nas po ustavu, vlada vladajuca partija, pa tako i u teoriji i praksi, ako ona ima centralnu licnost(sefa) on ce de facto odlucivati o svemu, jer nam je ustav banana. Ovo rusko nije bas „12 god i videcemo“ nego su vrlo jasne. Trenutno njega, ni bilo kog sledeceg nista ne sprecava da vlada „zauvek“. 2 mandata predsednik, pa jedan premijer ili sta vec, pa opet dva predsendik itd. Sa promenama je moguce dva mandata i kraj, penzija, uz ustavna ogranicenja, kontrola raznih drzavnih agencija i ministarstava se premesta u parlament i ministarstva. Trenutno kabinet predsednika o svemu odlucuje de facto i de jure potpuno legalno i kontrolise sve sluzbe bezbednosti direktno. Nije direktna demokratija, ali je ogroman korak u pravom smeru.

Po meni, politicke partije ne bi trebale da postoje uopste(barem u malim zemljama kao nasa), ali to je vec neka druga tema i nije za T6.

Uz prave institucije, mogli bi da svedu korupciju na neki prihvatljiv nivo i ozive svoju ekonomiju(a mogli bi i mi). Pa ce onda biti SU-57 i cega vec ne

Mi

Izgleda da se situacija zakuvava. Evo nešto veoma interesantno. Vest nije još potvrdjena.

„Русија је превезла шест МиГ-29 и два Су-24 у пратњи авиона РуАФ Су-35 до Либије“

https://theaviationist.com/2020/05/21/lets-talk-about-the-claim-that-russia-moved-six-mig-29s-and-two-su-24s-escorted-by-ruaf-su-35s-to-libya/

Odgovori
Ma

Vas izvor navodi 9 likvidiranih pantsira, znaci Turci su kilavim BPL rasturili taj koncept odbrane VAP-a pancirima. Sada cemo da vidimo kako ce da prodje kombinacija migova i suhoja iz hladnog rata…

Mi

Zašto kilavim? Ne razumem. Radi se o novom načinu modernog ratovanja i adaptiranja taktika. Ko se adaptira brže po dobije bitku.
I dronovi su obarani. Samo to se izgleda ne računa.

Mi

Ovo je po vama kilava BPL i makarkakav dron?
Ne samo što je zverka i po nego se i kotisti sa vrhunskom strategijom protiv prve generacije Pancira i verovatno neiskusne posade.

https://imgur.com/gallery/WwUXNeY

Cr

TB2 nije kilava već prilično sposobna i sada već dokazano učinkovita BPL. Ona i Pancir imaju jednu zajedničku karakteristiku: koncept njihove primene podrazumeva gubitke. Drugim rečima, biju dobro ali i druga strana njih bije dobro. Ko god ih ozbiljno koristi u ratu, mora da ukalkuliše gubitke.

Sad, ti gubici mogu biti veći ili manji, a to zavisi od dosta faktora. U Libiji su gubici na strani LNA skoro pa maksimalni iz više razloga koji po meni nisu primarno vezani za obuku ili mentalitet ili šta već. Najbitnija stavka je činjenica da LNA nema VOJIN kapacitete odnosno nema čime da podrži Pancire i da im „širu sliku“ bojišta. Na to se nadovezuje i činjenica da je LNA otprilike svakom pojedinačnom Panciru namenila da samostalno izigrava čitavu bateriju. Šalju ih u solo misije, po sistemu „možeš ti to“.

Pri tome ih šalju na položaje udaljene stotinama kilometara, do kojih treba stići i sa kojih se treba vratiti. Svako oruđe je tokom transporta pokretna meta, pa tako i Pancir. Videli smo na snimcima da su barem dva pogođena dok su ih šleperi prevozili. Još nekoliko ih je pogođeno dok su se sami negde premeštali ili bogtepita šta radili. Pa još jedan ili dva zveknuti u nekom hangaru, verovatno prilikom dopune ili odmora. Nijedan od njih naravno nije imao drugi aktivan Pancir u blizini, da ga pokriva. Druga strana ih je iskusno čekala i dočekala.

Među ovim svežim snimcima nisam video bukvalno nijedan pogodak u Pancir na borbenom položaju. Takav snimak smo videli npr. u Siriji, lepo se videlo kako Pancir ispaljuje dve ili tri rakete pre nego što je pogođen. Dakle, pao je u borbi (verovatno taktikom zasićenja), pre toga je nešto oborio, to je to. Snimci iz Libije jasno pokazuju da LNA svoje Pancire razvlači po frontu i da je malte ne svaki pojedinačno prepušten sam sebi – pod uslovom da preživi transport.

Treba dodati i da bez obzira na sve to u Libiji ne ginu samo Panciri već solidno gine i TB2. Možda bi se po internetu pevale drugačije pesmice kada bi bilo moguće napraviti snimak svakog pojedinačnog TB2 kako eksplodira u vazduhu i u plamenu pada na zemlju. Pancir se u Libiji pokazao tačno u skladu sa uslovima u kojima se koristi.

Ma

>> Ovo je po vama kilava BPL i makarkakav dron?

Slazem se ja s vama, super je to dron zaista ali sa svim ogranicenjima koje ima jedna letelica tog tipa! Poenta mog pisanja ovde da mi imamo dronove koji operisu u VAP-u u kome prethodno nije neutralisan PVO nego se bore protiv pantsir-a i izlaze s njima na kraj prilicno dobro. Naravno, kao sto sam napisao, ako je 9 pantsira stradalo ali i uspelo da prizemlji par desetina dronova, krstarecih itd. onda je to stvar analize da li je rezultat dobar ili los i ko je izasao kao pobednik…

Pe

@Crni Presvega, gubitak drona je nebitan,jer je posada nepobredjena, a Turska fabrika moze da istancuje koliko god hoce dronova.
Osim tog,a NEMA dokaza o nekim velikim gubitcima dronova.
Naprotiv, gubita Pancir-a je tezak, i finansijski nesrazmerno veci od gubitka drona.
Drugo, svi Panciri su pogodjeni na borbenom polozaju,i onda prevezen,vec pogodjen, u taj hangar.Ili bi i hangar izgoreo,da je pogodjen,slazete se?
(Pogledajte,lepo je obojen zeleno.Nema tragova gareza
Verujem da je Mayer hteo da kaze, ako Turska svojim domacim dronovima unistava bez poteskoca Pancir,sta tek moze jedna Francuska, Engleska i naravno, US, sa svojim dronovima koji su bolji od Turskih?

Mi

Ima dokaza o gubitcima dronova. Sem toga čime bi vi Dušane ratovali protiv njih osim sistemima poput Pancira, i koji sistem bi bio bolji? Ja bogu da navedem par ali su ruska :-)

9 likvidiranih Pancira možda, ali opet nisu svi unisteni dronovima! Pročitajte tekst ponovo! Na onom videu se jasno vidi kako i tekst kaže da je Bajraktar pogodio Pancir koji je stojao na putu natovaren na prikolicu kamiona tegljača. Da ne spominjem opet one parkirane za vreme piš pauze , ili dok su džamili Siririjci!

Dron je super ali kad se Petrović Dušan pojavi onda tek postaje svemoćan i nedodirljiv :-)

Pe

@Miloš77 Naravno da nijedan Pancir nije pogodjen za vreme „pis pauze“ to su nagadjanja i to pristrasna u korist Ruske tehnike.
Zasto je bio natovaren na prikolicu – ima logicnijih objasnjenja, nego da su vojnici u Libiji nenormalni.
Nejverovatnije je taj Pancir pogodjen,ali samo ostecen, pa su krenuli da ga sklanjaju kako bi ga sacuvali.
Po svcemu se cini da je u Pancirima ginula ruyska posada,a ne SIrijci.Naravno da nisu isli „na pauzu“ u sred napada, to je ono „kako mali Perica zamislja rat“..

Al

@Petrovic Dusan

Od svih uništenih Pancira, za sad je sigurno da je SAMO 1 oboren na dežurstvu, ostali su oboreni van dežustva, ali po vama nenadmašni taktičari Arapi, nisu čuli za koncept međusobnog pokrivanja. Da ne govorim o ostalim vašim bajkama.

Pe

@Aleksa Radojičić Objavljene su slike mrtvih ruskih vojnika u Siriji,i to posada Pancir-a.Sta cemo sad?Da nisu poginuli padom sa bicikla?
Koji je to „dokaz“ sda panciri nisu bili na dezurstvu?
Dokaz je „sta se babi snilo“..

Pe

@Aleksa Radojičić
Cudno je, Vi ste odrastao covek,umete da koristite kompjuter…kako mozete da izjavite „Od svih uništenih Pancira, za sad je sigurno da je SAMO 1 oboren na dežurstvu,“.
Da li ovo ima ikakvog smisla?Za sta im uopste trebaju Panciri?
Zasto nisu na dezurstvu?
Zasto su Ruske posade otputovale iz Rusije u Libiju, i sele u Pancire, u sred rata,a nisu na dezurstvu?
Ista stvar u Siriji – imaju Pancire,a nijedan nije na dezurstvu, ili su Arapi krivi.
Bice da je taj Pancir neko oruzje koje se iz Rusije salje u razlicite zemlje za 30 miliona dolara komad, pa onda tamo stoji pored puta, iskljucen.
Evo mislim da sam sad video iz kola nase Pancire, stoje pored puta u Zemunu,iskljuceni!!!
Ukljucite malo kriticko misljenje, ovo nema nikakve logike.
Naravno da jesu bili na dezurstvu, i kao i pre, u Siriji, nisu bili u stanju da se odbrane jer Pancir nije dorastao mogucnostima savremen vojske, Izraela ili Turske.Sve ostalo je cista izmisljotina.
Rusi nemaju drugog izlaza, osim da tvrde da „Pancir nije bio ukljucen“ u sred rata, i sta, da im verujemo na rec?

Al

@Petrovic Dusan

Dušane, jel umeš da gledaš slike? Jer ti stvarno misliš da ruske posade koriste Pancire sa upustvima na arapskom?

Da li si ti pročitao kako je tekao napad na bazu? Krstareće rakete, napad sa zemlje, BPL, artiljerija i drugo?

Koji DEO OD PANCIRI SU EMIRATISKI ti i dalje ne razumeš? Koji deo da Rusija Haftara podržava koliko SAD ti ne razumeš? I onda pričaš o kritičkom mišljenju, a rat pratiš paušalno.

Ruskih posada u Libiji nema čoveče, imaš samo Vagnerovce, koji koriste Pancire za svoje potrebe na Kamazima za tvoju informaciju, ne na Manovima. Tako da ne Dušane, ovo su libijske definitivno posude, obučene od strane UAE, ne Rusa i definitivno nisu prošle odgovarajuću obuku, kao što ti tvrdiš, jer su svoje ne znanje pokazali dosta puta u praksi.

Ja ne znam da li ste čuli da Pancire koriste ljudi? Da ljudi moraju da spavaju, odmaraju, jedu itd. Dalji komentar na jako glupo pitanje zašto Pancir nije 24/7 na dežurstvu je suvišan. A da ne govorim da ste vi iznenađeni najstarijom vojnom taktikom da se protivnik iznenadi na spavanju (u ovom slučaju van vojnog dežurstva)?

Jedina činjenica je da Arapi (u ogromnoj većini) nisu dorasli vojnim veštinama Izraela i Tuske. Možete im dati bilo čije naoružanje (dajte im Death Star ako želite i to bi izgubili), osim u međusobnim ratovima, oni nisu u stanju da pobede bilo koga, jer se kod njih vojska isključivo bavi politikom, a ne ratom, a neretko zabranjeno im je da se bave ratnom veštinom, jer to ugrožava vladajuću garnituru. Tvojom logikom razmišljanja F-15 je loš, jer su Huti uspevali da ga pogode PVO sistemima iz lokalne garaže. Abrams je loš, jer Huti papučari ih uništavaju. Lepo sam vam rekao, manite se statistikama i brojkama, to nema nikakvu ulogi i značenje bez kontesta, a kontekst dobija kada znate taktike, doktrine i način obuke zaraćenih strana (a vi kontekst konstatno isključujete i ubacujete dnevu politiku).

Pe

@Aleksa Radojičić Vi sad tvrdite da „Wagnerovci“ nemaju veze sa Rusijom?
Zapravo, to su Ruski vojnici koji su samo probaceni u privatnu kompaniju kako Rusija ne bi dobijala sankcije jer nisu zvanicno deo Ruske armije.
Nesto kao sto su nasi slali vojnike u Republiku Srpsku Krajinu ali kao dobrovoljce.
A ko drugi moze da upravlja Pancirima?Pripadnici armije Haftara?Libijska plemena?Naravno da su Rusi, nema ko.
Libijci Haftara i nisu priznati kao drzava, nikada nisu kupili Pancir, niti su isli na obuku u Rusiju.
Naravno da ljudi moraju da jedu i spavaju.Da li mislite da u celom svetu ljudi kad se umore, iskljuce svoje radare i odu na spavanje?Ovaj problem je resen jos u praistoriji, jedni smenjuju druge.

Al

@Petrovic Dusan

Kakva komedija, bukvalno. Bukvalno na slikama imaš:
1. Pancir na MAN šasiji, koji jedino koriste UAE, koje su glavni saveznik Haftara. Zaključak: Panciri su od UAE, ne od Rusije.
2. Priručnik na arapskom jeziku za Pancir. Zaključak: Posada Pancira je arapska. Bukvalno ne može postojati direktniji dokaz od ovog da su u pitanju lokalne posade za Pancire. Ja ne znam zašto i dalje ne girate postojanje priručnika, tj. znam jer ne ide u skladu sa vašom pričom.
3. Znamo da plaćenika u Libiji plaća UAE, ne Haftar ili Rusija. Pored ruskih, imate sudanske koji su odvedeni u Libiju da ratuju, iako su im obećani poslovi u UAE. A ima i drugih.

Pitanje je dali LNA ima više posada po sistemima, mada s obzirom da lošu obuku, nije ne moguće. Čak i tada, opet morate da održavate vozilo i sistem i da ga popunjavate sa gorivom i municijom itd. U prevodu, nije uopšte čudno da ako ne postoji vazdušna opasnost, da sistem nije u dežurstvu i da se nalazi van sistema PVO, pa makar bili u ratu. Ali druga je stvar zašto, po vama „odlično“ obučene posade ostavljaju Pancire na sred livade kada su van dežurstva, tj. i na to pitanje znamo odgovor, loša obučenost i lođa komanda i kontrola.

Mi

@Petrović Dušan

,,Cudno je, Vi ste odrastao covek,umete da koristite …“

Čudno Dušane, vi ste odrastao čovek i još uvek vidite svet kao da je crno-beo!. Ili to ili namerno gurate propagandu po svaku cenu koja već svima deluje sumnjivo u najmanju ruku jer se ponavljate kao pokvarena ploča bez obzira na realnost i dokaze. Nekad me podsećate na onog „predsednika“ Trampa koji selektivno prihvata samo činjenice koje mu se svidjaju, dok opštu logiku i sve ostale dokaze i činjenice koje ne idu u korist njegovoj viziji totalno i UPORNO ignoriše.

Mi

Nije isključenonuopšte da ako je ta vest tačna, a izgleda da jeste, da će Turci do eati svoje F-16 u Libiju. A možda će i koristiti te zarobljene Pancire da skidaju Migove.

Ponavljam, neće me čuditi kad budem pročitao da je prvo obaranje aviona u ratnom dejstvu sa S400 ili Pancirom zvedeno protiv ruskih Migiva ili Suhoja verovatno od strane Tutske.

Odgovori
Ma

>> Nije isključenonuopšte da ako je ta vest tačna, a izgleda da jeste, da će Turci do eati svoje F-16 u Libiju.

Htedoh i ja sinoc da napisem. To ce se sigurno desiti ako su se tamo pojavili Mig-29. Neangarzovanje F-16 bi u takvoj situaciji bukvalno znacilo povlacenje Turske iz Libije.

Prosto je neverovatno sta EU sebi dozvoljava, vrsljanje Rusa i Turaka pred nasim dvoristem. Mislim da je stvaranje EU vojske po hitnom postupku vise nego hitno potrebno!

Al

@Mayer

Teško, Turci nemaju nijednu sigurno bazu u Libiji da bi mogli da koriste F-16, a okolne zemlje nisu baš srećne zbog turskog prisustva u Libiji.

Ma

>> Teško, Turci nemaju nijednu sigurno bazu u Libiji da bi mogli da koriste F-16

To stoji, Egipat je pre razgoropadjen nego „ne bas sretan“ ali onda ce morati da prekinu akcije dronova, naravno ako se pristigli Mig-29 zaista planiraju upotrebiti. Zasto ne bi mogli da podignu provizorni aerodrum negde oko Tripolija (il ida koriste ovaj novoosvojeni)? Da se leti iz Turske, ja koliko vidim na karti, radi se o min. 1500 kilometara u jednom pravcu…

Pe

@Miloš77 Zar nema Egipat MiG-29/M? Egipat je i ranije bombardovo Libiju, moguce je da je opet Egipat.

Mi

Da Egipat ima sad vec par eskadrila novih MiG-29M/M2 Ako su im poslali pomoć sa M varijantom, i ako Turci podebljaju svoju moć u Libiji sa svojim F-16 biće čupavo!
Izgleda da je potvrdjeno da je MiG-29 stigao u Libiju.

Pe

@Miloš77 Nikakav MiG-29 ili Suhoj nije opasnost za Turske F-16, skida ih samo tako.
Ali, Turska je daleko,i nemaju nosac aviona.
Ne verujem da se Turci sekiraju, vojska sa MiG-29 je uvek gubitnicka.
Naprotiv, bombarder SU-24 jeste opasan protiv nekoga ko nema PVO ili lovacku avijaciju.

Al

@Miloš77, Mayer

Da bi Turci mogli da baziraju F-16 sigurno, oni i GNA moraju da očiste celu zapadnu Libiju, pod uslovom da Turci odreaguju na ovaj potez racionalno, a ne emocionalno. Do sad su uglavnom birali ovo prvo, te su šanse da vidimo turske F-16 u Libiji jako male u skorijoj budućnosti, ali ne ne moguće, pogotovo ako se izabere emocionalno rešenje, tj. odbrana ponosa i časti.

Svi aerodromi LNA su u dometu artiljerije i BPL UAE/LNA, plus imate RV Egipta koje ne bi sedelo mirno na takvu eskalaciju, verovatno. Drugo, ako bi Turska odlučila da pošalje F-16 u Libiju, to bi bila izuzetno složena operacija. Turska bi morala da pošalje inžinjerce, vojnike, postavi sopstvene radare i PVO sisteme, uspostavi centar VOJIN, helikoptere za eventualno spašavanje pilota itd., pre nego što pošalje svoje lovce na neki LNA aerodrom. Jednostavno, to je previše složena operacija, ali bih rekao da Turci dugoročno idu u tom pravcu, ali prvo čekaju da se ispune određeni uslovi na ratištu da bi takva operacija dala rezultate bez prevelikih gubitaka na zemlji, tj. budućoj turskoj bazi u Libiji.

Ma

>> Izgleda da je potvrdjeno da je MiG-29 stigao u Libiju.

NYT je juce pisao o tome navodeci jedan izvor iz Tripolija i jedan i Brisela. Takodje je pisalo da Turska i Rusija nisu zainteresovane za sukob i da je to moguce samo odredjen signal…

Mi

@ Aleksa Radojčić
Upravu ste za baze trenutno, ali ja mislim da ovi upravo na tome rade da se situacija na tom polju promeni. Ovom novom ofanzivom žele da osiguraju upravo to.
Ako ne, onda dolaskom MiG-29 i Su-24 Turci nemaju mnogo šta da traže tamo. LNA ce osigurati vazdušni prostor i počistiti dronove koji nemaju nikakvu odbranu od napada aviona. Izbombardovaće im baze dronova! Ako ne Turska, onda ko će da ih spreči. Samim tim uspesi ove turske ofanzive će biti obrisani. Špekuliše se i da su UAE kupili avione od Belorusije i da su u procesu dostavke Libiji. Videćemo u narednim danima ko koga …

Pe

@Milos77 MiG-29 i SU su pretnja samo za nenaoruzanu sirijsku opoziciju,a ne za drzavu koja ima ozbiljnu vojsku.
Ova ova modela su zastareli i tehnicki inferiorni u odnosu na to,sta ima Turska vojska.

Pe

Nije poenta biti za ove ili one, nego misliti svojom glavom na osnovu informacija koje imamo.
Kada Sirija prvi put u 34 godina obori F-16,tvrdite da je to veliki uspeh.
Kada Srbija od 40000 letova pogodi 2 aviona, Vama je to primer genijalne vestine Vojske Jugoslavije.
Ali,kad Turska u svakom sukobu u kome se pojave, unistava po desetak Pancir-S1 kod nasih komentatora odmah ide:
1/Pancir nije bio na dezurstvu,nego je stajao pored puta, u sred rata.
2/Pancirom su upravljale neobucene posade od priglupih Arapa
3/Pancir nije ni pogodjemn,nego je crn od dima jer je pogodjena zgrada
4/Pancir je oborio bespilotni dron,cime skrecete paznju sa gubitka Pancira, u kome je poginula posada, na nebitni dron
5/dron kosta 5-10 miliona dolara (sto je nemoguce,a jos ga Turska sama proizvodi,dakle,cak zarade na njemu)
To se zove biased thinking, ili pristrasno misljenje,kada ne mozete da razmisljate kriticki, vec namestate cinjenice tako da se poklapaju sa Vasim emocijama, ili onim sto bi zeleli da se dogadja.
U realnosti, Turska je pokazala da 2020 godine ima bolju tehniku od Rusa, i ume da je upotrebi vrlo efektno u pravim ratnim uslovima.

Al

@Petrovic Dusan

Obaranje F-16 jeste veliku uspeh kada ga uzmete u kontekstu situacije kroz koje je ta ista Sirija prošla i stanja i obučenosti PVO Sirije.
Obaranje dva aviona od strane VJ je svetski priznati usped, tj. kakva takva odbrana je priznata širom sveta, kao osnov kako jedna država treba da koristi PVO (pogotovo kada uzmete u obzir statičnu primenu PVO od strane Iraka 9 godina ranije).

1. Meni je i dalje fascinatno da vi očekujete posade koje treba da budu 24/7 za Pancirima? Te posade po vama ne trebaju da jedu, piju, spavaju, odmore? A da ne govorim da je potrebno određeno vreme da se Pancir popuni raketama i municijom za topove. Još zanimljivije da ovde odlično primećujete da neaktivnom Panciru nije mesto na otvorenom polju ili na vatrenom položaju, ali kada mi lepo objasnimo da je to do loše obučenosti i loše komande i kontrole, onda vi kažete da mi lažemo i da su to najbolje posade na svetu, iako se u praksi pokazalo milion puta da nisu.

2. Bukvalno pokazano milion puta do sada u poslednjih 80 godina ratovanja na Bliskom Istoku. Osim Izrelaca i Turaka i delimično Iranaca, Kurda i Huta, ostali nisu ni za rovovsko ratovanje, a kamoli za neke složenije vojne radnje (mada i ovi ostalu imaju svetle trenutke, mada to ubrzo upropaste nekom drugom greškom).

3. Da je Pancir pogođen, on bi izgoreo, ali ovo neću dalje komentarisati, jer je to neko već dobro opisao.

4. Gubitak drona je i dalje bitan, svaki gubitak je bitan. Da ne govorim da vi ovde tvrdite da Pancir ništa ne radi, te je normalan odgovor na vašu netačnu tvrdnju da ostali istaknu da je Pancir obarao BPL.

5. Anka vam košta 200 miliona dolara, Bajraktar 5 miliona, ne računajući ostale sisteme potrebne za upotrebu BPL.

Lol, jako ironično da vi pričate o biased thinking, kada ste se pokazali u takvom svetlu puno puta do sad, vašim namernim ignorisanjem poljskih iskustava iz vazdušnih borbi MiG-29 vs F-16, jer nisu u skladu sa vašom pričom, a ovo je samo jedan od brojnih primera.

U realnosti, Turska je pokazala da je ustanju da vodi rat, nešto što smo već znali, pogotovo u poređenju sa Arapima koji za isti nisu, što smo isto znali. Ništa revolucionarno.

Cr

@Milos77:

„Ako ne, onda dolaskom MiG-29 i Su-24 Turci nemaju mnogo šta da traže tamo.“

Prijavljen je dolazak 6 MiG-29 i 2 Su-24. Osam borbenih aviona sigurno neće preokrenuti situaciju u meri da Turska mora da se pokupi i ode. Sve je još uvek nepotvrđeno ali sigurno nije neki značajan broj u pitanju jer se to nabavlja od trećih zemalja koje imaju viškove a ne od Rusije. Nisam uopšte siguran šta Haftar misli da će da postigne sa ovim pojačanjem. Možda mu i bude od neke koristi ali sigurno mu neće dobiti rat, kao što ni Bayraktar neće dobiti rat bez da dole na zemlji neko junački zagine i zabode zastavu.

Ono što je zanimljivo je da manje-više isti izvori koji govore o ovim avionima govore i o Turskom odgovoru koji je odmah usledio: navodno su ekspresno pazarili od Ukrajine određenu količinu S-1252D (modernizovana verzija „Neve“). To bi u teoriji bio adekvatan odgovor ali u praksi ostaje problem nepostojanja VOJIN mada bi to donekle moglo da se nadomesti AWACS kapacitetima koje Turska ima.

Sve ovo je nepotvrđeno i mutno ali ima neku logiku jer glavni snabdevači zaraćenih strana traže jeftina, praktična i logistički zahvalna rešenja. U tom smislu niti će UAE/Rusija obezbediti Haftaru troslojnu PVO niti će Turska krenuti da prebacuje F-16 u Libiju. I jedni i drugi improvizuju.

Mi

@Petrović Dušan
Naravno da je kao avion egipatski MiG-29M/M2 opasnost po turske F-16. Ipak to nisu Vajperi. Problem je sto bi se ja daleko više uzdao i kladio na iskustvo i trening turskih F-16 pilota od egipatskih novopečenih.

..svejedno, nisam ni mislio da bi se to desilo.

Mislio sam AKO Turci ne dovezu F-16 da ti stari MiG-29 i Su-24 mogu da naprave ršum po nebu i bazama u Libiji i počiste nezaštićene turske BPL. Naravno neće me ni čuditi ako ih neki nervozni Pancir obori.

Sad citam i ja da Turska podebljava opremu u Libiji sa PVO, ZZ raketama i ljudstvom. Bice čupavo!

Mi

@Crni
Slazem se, i da mnogo ne proverenih informacija ima trenutno. Ipak ima smisla.
Tesko da će Turci da odustanu i povuku se posle ove uspešne ofanzive. Ako se radari i PVO donese padaće avioni!

Mi
Pe

@Aleksa Radojičić Svaka cast momcima koji su oborili ova dva aviona, trebalo je imati hrabrosit izaci na polozaj i opaliti raketu.
Ipak, to nije dokaz velikog vojnog uspeha,niti posedovanja „tajne tehnologije rusenja stealth-a“
Da su imali tehnologiju i znanje, oborili bi jos tih F-117
od 27 marta do 12 juna.
Na primer, Turske bespilotne letelice su i svakom sukobu do sada unistlile vise Pancir-a.To je dokaz da imaju znanje i tehnologiju da to urade.
Naprotiv, mi za 78 dana smo imali dva slucajna pogotka, sto nije ni cudo, kad je bilo preko 38 hiljada neprijateljskih letova nad SRJ.Ono, da nisu nisanili,nekoga bi pogodili pre ili posle.
Istina je tuzna: PVO naoruzane raketama S-125 koje su projektovane 1960 (koriscene jos 1970 Egiptu) PVO SRJ nije mogla da zastiti ni jedan jedini kvadratni metar teritorije, sto je izuzetno doprinelo porazu SRJ,kapitulaciji i predaji Kosova.

Al

@Petrovic Dusan

Koliko paušalnih zaključaka, da ne vredi komentarisati. Opet, Turci nisu uništili BPL više Pancira, što bi rekao Tramp fake news.

AL

@Milos77
Po velicini „grbe“ se vidi da su to 9.13 ili 9.13S(moguce i BM). Ako su S, onda mogu nositi R-77 i vodjeno VZ naoruzanje, a takvi mogu biti pretnja i po F-16, ako su 9.13, to je onda 29A sa ometacem i nesto vise goriva. Ok za avione 2. i 3. generacije, dron, turboprop ili helikopter, ali na zalost samo jako laka meta za kombinaciju AN/ANP-68+AIM-120C-7 i link-16

Mi

@ Petrović Dušan

Glupost#1
Napisali ste:
,,U realnosti, Turska je pokazala da 2020 godine ima bolju tehniku od Rusa, i ume da je upotrebi vrlo efektno u pravim ratnim uslovima.“

Dušane, koje to avione i PVO Turska ume da proizvede? Koju raketnu tehnologiju ima što se lansiranja u svemir ili protiv avionske, protiv brodske rakete? Turska ne może da prismrdi tehnološkom nivou Rusije kad se govori u globalu i o ozbiljnim stvarima. Turska je razvila BPL i to super sa malim raketicama kojim avodi ratove protiv Arapa ge im treba. Braniti se je mnogo teże nego napadati. Rusija nije investirala u takve igračke do juče tek jer prave orużije za borbu protiv svetskih sila a ne lokalnih sukoba. Medjutim i to ce se uskoro promeniti.

Od koga i zašto Turska ugovara kupovinu modernih ratnih aviona ? Od Rusije! Od koga je Turska kupila S400? Kako to da nisu sami mogli tehnoliški sebi da naprave dobre avione i PVO nego PLAĆAJU Ruseima milijarde? Zato što NEMAJU RAZVIJENU TEHNOLOGIJU da to urade!

@AL-41F1
Znao sam da ste tu grbu prvi ocenili :-)
Da, jesu grbaviji od A/B varijante tako da su verovatno i modernizovani dalje od originalne 9.13 verzije. Ustvari nemamo pojma čiji su i odakle. Stari ruski iz rezerve, Beloruski, Sirijski… verovatno nešto od ta tri.

Pitanje je koliko će agresivno i sa kakvom taktikom da krenu.

Ako Rusi dovedu ratne brodove do Libije, i slete sa Suhojima na onda ćemo znati da su ozbiljni!

AL

@Milos77
Slabo su modernizovani Migovi 29 u Rusiji. Imaju tu eskadrilu 29SMT vracenih iz Alzira, ali ovo nije to(manja grba). Nesto starijih 9.13 i 9.13S, nesto 29A, a Belorusija ima 9.13BM koji su slicni 9.13S samo sa malo boljom avionikom i ometacima. Sirijski su drugaciji(gotovo identicni kao sto ce biti nasi 29B/A nakon modernizacije) i u ocajnom su stanju, a nemaju ni dovoljan dolet(nema dodatnog rezervoara iza kabine), tako da nisu sirijski 100%. Mozda su piloti Sirijski?

Da su slikani sa druge strani onda bi definitivno znali da li su beloruski BM zbog fiksne sonde za gorivo. U principu te tri verzije odgovaraju vizuelno i moraju biti jedna od te tri(ili sve tri), samo je pitanje koja i sa kakvom opremom tj. naoruzanjem.

Veca opasnost su SU-24 posto mogu prodreti bas duboko u teritoriju, leteti nisko(ispod radara) i poneti poprilicno naoruzanja, ovih 6 29ki, sa svojim ogranicenim doletom i vremenom koje mogu provesti na borbenom zadatku su slabo upotrebljivi.

ma

Kopnene snage su zauzele bazu, samim tim i svo oruzje i orudje. Ko moze da garantuje cija vojska parkira Pantsir na kamionu na sred puta i jos se ne krece? Rat je cudo, razne namestaljme i propaganda.

Odgovori
Al

vidim da se javlja sumnja u Pancir, upravo sam u postu posvecenom nasim pancirima i napisao da je to em jako skup sistem, em specijalizovan, i da kao takav nije za male armije, njegov zadatak je da brani vitalne ciljeve poput S-400, vazne komunikacije i vojne instalacije, a ne da bude kako volimo da kazemo trupna PVO. Mislim da ga ni nasa vojska nije kupila sa tom namerom.

u savremenim uslovima borbenih dejstava postoji integralna PVO, u kojoj su svi sistemi upertlani tako da komanda putem vestacke inteligencije bira cilj i sistem koji ce dejstvovati. borba protiv dronova se vodi drugacijim sistemima, a za rusenje UCAV-a treba jako dobro obucena posada.

posebnu nocnu moru za savremenu PVO predstavljaju aktivni sistemi ometanja, koji navode sisteme da prate i gadjaju lazne ciljeve, takvi sistemi postavljeni na ma-nje glamurozne avione iste prebacuju u 4.9 generaciju o uopste principima net centric ratovanja i integralnog upravljanja treba voditi racuna, inace i velike naizgled dobro opremljene armije poput Saudijske mogu dobiti razbijenu glavu

Odgovori
Pe

@Alan Ford Slazme se sa Vama, i siguran sam da je posada svih Pancira u Libiji, i u Siriji, bila jako dobro obucena i borila se najbolje sto moze.
Jer, proizvodjac Pancira ima obavezu da obuci posadu.
Ne mogu da ih „puste da idu kuci sa ocenom 4“, posada ozbiljnog PVO oruzja se obucava dok ne savlada u potpunosti tehnicka sredstva, te prodje testove.
Na istom ovom portalu bio je izvestaj o treniranju nasih vojnika u Rusiji.Pa onda u Srbiji.
Mislim da je pogresan akcenat na „trening posade“ jer je naivno misliti da bilo ko moze uopste da koristi slozeni uredjaj kao Pancir.
Videli smo kako se to zavrsilo u Ukrajini, kad su Ruski agenti oborili civilni avion greskom…

Be

Obuciti posadu je relativan pojam.

Mozes ti njih obucavat godinama…..ali navike stecene u djetinjstvu ne mozes izbiti iz glave u bar sljedece 3 generacije

Pe

@Beduin u medjuvremenu se saznalo za to,da su u Siriji poginuli Ruski vojnici iz „privatnih kompanija“,a zapravo, oni su upravljali Pancirima.
Nema sta, Turci su nasli nacin da ih skidaju jedan za drugim,kakva god da je posada.

Zo

Pantsir s1 u početku nije ni bio sistem prvenstveno razvijan za borbu protiv dronova. Kako je iskustvo u Siriji pokazalo da su ovi napadi najčešće izvođeni ,Rusi sada budže Pantsir da bi bio što efikasniji i u ovom segmentu. Novi Pantsir sn ima dodatak malih reketa na boku
upravo za ovu namenu. Mislim da ih nazivaju“ekser“ (negde sam pročitao ali zaboravih gde).

д

Колико ли је само либиских официра школовано у бившој СФРЈ, огрома број, да ли је њихово школовање било на нивоу наших питомаца , сигурно није , за нас је то био лак начин да се зараде паре и није нас било брига шта су научили и да ли су довољно оспособљени (неће да служе код нас шта нас брига). Либија се распала пре 11 година можемо да замислимо какво је сада стање и колика је оспособљеност свих командних структура у Либији(били које стране), због тога не изненађује да појава организовне оружане силе какав је турска даје резултате на терену. Либија се није прославила ни у једном сукобу у којем је учестовала Чад, Египат, Сукоб у заливу сидра тако да када су либици у питању , на основу њихове употребе оружја не може се формирати мишљење о том оружју.

Al

@Petrovic Dusan

Zanimljivo je kako izostavljaš da ruske posade u Libiji koriste Pancire na Kamaz šasiji za potrebe ruskih plaćenika, dok Haftarove snage koriste Pancire na MAN šasiji koji su dati od strane UAE. I dalje ignorišete upustvo na arapskom, koje svako može da vidi u ovom članku, jako zanimljivo.

Mi

Aleksa Radojičić15:43, 25. maj. 2020.
@Petrovic Dusan

Zanimljivo je kako izostavljaš da ruske posade u Libiji koriste Pancire na Kamaz šasiji za potrebe ruskih plaćenika, dok Haftarove snage koriste Pancire na MAN šasiji koji su dati od strane UAE. I dalje ignorišete upustvo na arapskom, koje svako može da vidi u ovom članku, jako zanimljivo.

Dušan jednostavno ignoriše pola činjenica i svesno gradi svoje zaključke na parcijalnim informacijama jer mu se tako više svidja.

du

Jos jedan dokaz da sve moze da se unisiti pa koliko god famozno i dobro bilo.U ovakvim uslovima otisao bi i S-400 u vazduh.Sistemi su na otvorenom, bez kamuflaze, operatori imaju ili nemaju dobru obuku.Turci verovatno upravljaju bespilotnim letelicama pa su i ostvareni ovakvi uspesi.A operatori na Panciru su domaci, ne verujem da tu ima Rusa.Tako da su ovo rezultati.

Odgovori
Ž

Постоје извештаји да су Панцирима управљали и руски плаћеници. Али не у овим најновијим сукобима што не значи да није тако.

du

@Živojin Banković
Ako su upravljali ruski placenici, onda imamo obucenu posadu a sistemi su ipak unisteni.Znaci da ili sistem nije u stanju da se odbrani ili kako su neki pisali nije za samostalnu upotrebu, pogotovo u malim kolicinama i jedino je dobar kad se uveže u neki veci sistem koji cine pvo sistemi kratkog, srednjeg i dugog dometa sa odgovarajucim radarima.Jedan pancir negde na livadi sam nema sanse protiv ozbiljnijeg protivnika.
Nasi treba da prate ovakve situacije i izvedu zakljucke kako se ne upotrebljava sistem u borbenim uslovima.Mislim da su arapi neiscrpan izvor znanja kako se ne treba vojevati.

Yo

@ duka

„Nasi treba da prate ovakve situacije i izvedu zakljucke kako se ne upotrebljava sistem u borbenim uslovima.Mislim da su arapi neiscrpan izvor znanja kako se ne treba vojevati.“

Može biti, ali ne mora da znači…
Možda su, čak vrlo često, raznorazne taktike i strategije koje primenjuju i giga-mega supersile zapravo poprilično retardirane…

Am

Imam jedno glupo pitanje: zašto uopšte gase Pantsire?

MIslim, čemu parkiranje 2 u hangar?

Zar nije bolje da sedi upaljen i uvezan sa nekim koji je na isturenom položaju van baze?

Pe

@Amater Panciri su pogodjeni na borbenom polozaju na otvorenom, ali je neko procenio da nisu totalno unisteni i oteglili su ih u hangar.
To je postupanje u skladu sa propisima svake vojske.
Pogledajte pazljivo fotografije: kamion sigurno moze da se popravi,motor,menjac,osovine su netaknuti. Pa samo to kosta stotine hiljada evra.
Ono sto je sigurno unisteno eksplozijom je nisanska optika, i elektronske komponente Pancira.Ali je to moguce zameniti.
Medjutim, u medjuvremenu su izgubili tu teritoriju sa sve hangarom…

Al

@Amater

Pa i operateri su ljudi, moraju da jedu, spavaju, da se odmore, a i koja je poenta da Pancir bude upaljen kada ispuca svu džebanu. A drugo je pitanje zašto posade imaju problema da međusobno koordinišu i pokrivaju jedni druge. Tj. znamo, loša komanda i kontrola, ne dostatak centra VOJIN, lošija obučenost, ne dostatak profesionalizma itd. Jednostavno, jedno je pucati, a drugo je voditi rat, prvo je jednostavna radnja koju može svako, a drugo je jedna složena nauka koju ne može da savlada svako.

Ma

>> Pa i operateri su ljudi, moraju da jedu, spavaju, da se odmore, a i koja je poenta da Pancir bude upaljen kada ispuca svu džebanu

Osmatranje. Pitanje je da li radar moze da bude aktivan danima u nekom osmatrackom modu, to bi naravno bila prednost VOJIN-a gde bi orudje moglo da se drzi iskljuceno u stealth modu i aktivira onda kada je bas potrebno. U sred libijske putstinje ja apsolutno mogu zamisliti full automatiku. Dakle, dok posada jede datule, pije caj i pusi nargile u hladovini zaklona, orudje upaljeno osmatra prostor radijusa oko 30 km oko svoje pozicije i dejstvuje na sve sto uoci pravilno priorizirajuci ciljeve. Tako pise u ruskoj reklamnoj brosuri. E sad, ako bi u tom scenariju na nas hipoteticki pancir istovremeno navalilo 5-10 turskih dronova i bilo ispaljeno 5-10 krstarecih raketa pa doslo do zasicenja te potrosnje municije i projektila naravno da niko ne bi mogao da ustvrdi da je pancir neefikasan! Ja medjutim smatram da takva situacija nije nastupila ni jedan jedini pt ovih dana.

д

Dakle, dok posada jede datule, pije caj i pusi nargile u hladovini zaklona, orudje upaljeno osmatra prostor radijusa oko 30 km oko svoje pozicije i dejstvuje na sve sto uoci pravilno priorizirajuci ciljeve. Tako pise u ruskoj reklamnoj brosuri. Дај линк за брошуру па да прочитамо шта пише, то сигурно не пише, мада би такво оружје било идеално за арапе битно је да они ништа не дирају.

du

Sistem ocigledno nije svemoguc i kada se jos tu doda da posada nije dobro obucena, mali broj sistema, ne odgovarajuci sistem obavestavanja, konfiguracija terena itd ,dolazimo do ovog rezultata.Mislim da ne treba gajiti neke iluzije nego nabavljati Bukove pod hitno i neke savremenije osmatracke radare koji bi pokrivali celu zemlju.

Al

@Mayer

Pancir nije predviđen da sam uspostavi sliku stanja u vazdušnom prostoru, te to i ne može da uradi. Opet, automatizacija podrazumeva da operater ne mora manuelno da ubacuje mete u kompjuter, za razliku od starijih sistema, što mu omogućava da daleko efikasnije deluje protiv vođenih raketa/bombi, krstarećih raketa i BPL. Ali to ne znači da sistem može da deluje bez posade ili dok ona stoji po strani i bavi se nekim totalno ne vezanim aktivnostima (na stranu što arapske posade to definitivno čine). Da je tako nešto moguće, onda bi Pancir bio reklamiran kao zemaljski dron sa AI tehnologijom, a koliko znam Pancir nije/nema nijedno.

Bukvalno se u tekstu spominje napad krstarećih raketa na aerodrom (uništeni kaponijeri), napad BPL i kopnenih snaga.

AL

@Mayer @Aleksa Radojcic
Pitanje je da li je sistem bio u automatskom rezimu rada?
KOliko sam ja razumeo, Haftarove snage jos uvek jedine imaju kakvo-takvo funkcionalno RV. IFF koji je uvezan sa Pancirom i gen. PVO nemaju 100%!
Ako bi ga ostavili u automatskom rezimu, obarali bi svoje avione.

Ne verujem da su posade bas toliko lose. Tako su Sovjeti kritikovali Egipcane za gubitke ’67 i kasnije ’69/70, pa su poslali svoje ljude(koji zvanicno nisu bili tu). PVO jedinice su zaista povecale svoju efikasnost i bile su jako efektivne, ali RV nije. Izraelci su obarali Migove 21 sa lakocom jer su imali bolje taktike i bolje pilote pa su Egipcani bili u fazonu „told you so“.

Ma

@Aleksa Radojičić

Mi se prilicno ponavljamo. Zaboravite ovu epizodu sa Libijom na trenutak. Objasnite mi zasto smatrate da Pantsirov PESA radar dometa 30-40km ne moze adekvatno prezentovati „sitauciju“ u tom radijusu? Sta ga sprecava u tome, da li postoje neka ogranicenja u pogledu vremena rada, angarzovane snage i sl.? Sto se tice automatike i rucnog unosenja koordinata cilja pa to nije bilo potrebno ni sa Kubom. Mislim zaista, jedino ako vam VOJIN iz osamdesetih godina proslog veka javi pozicju cilja analognim, glasovnim radiom pa je oficir iscitava sa plansete i javlja na orudje RUP-ovkom? Ja priznajem, nisam upoznat sa trenutnim stanjem u PVO tehnici, da li je to jos uvek slucaj ili VOJIN u medjuvremenu radi preko nekog digitalnog, kriptovanog radija a integracija orudja funkcionise bez rucnog ukucavanja ciljeva? Hvala.

Ma

>> IFF koji je uvezan sa Pancirom i gen. PVO nemaju 100%!
Ako bi ga ostavili u automatskom rezimu, obarali bi svoje avione.

Ako je to tako onda ja godine 2020 nema vise sta da diskutujem o ovome u Libiji :-)

Mi

@ Mayer19:51, 25. maj. 2020.
>> IFF koji je uvezan sa Pancirom i gen. PVO nemaju 100%!
Ako bi ga ostavili u automatskom rezimu, obarali bi svoje avione.

Ako je to tako onda ja godine 2020 nema vise sta da diskutujem o ovome u Libiji :-)

***
Zašto se tako čudite? Da li vi stvarno mislite da svi imaju u svemu ugradjene sisteme automatskog prepoznavanja Friend or Foe „by default“ ?

Malo sjutra!

Evo najnovije vesti da su LNA mozda opet oborili svoj BPL Wing Loong 2! Da imaju dobro umreżen sistem komunikacije i identifikacije to se teško desi dva puta. Ili je možda ono prvi put bio Turski skupi Anka-S sto ima dosta sličnosti sa Wing Loong 2.

Kada se Pancir (ponaručito starija prva varijanta) stavi u automatski reżim rada ima dosta logike da je opasan i destruktivan po sve što proleti pa i po svoje što je razlog da ne koriste taj reżim uopšte monogo.

Ponavljam, modernizacije i usavršavanje Pancira baš u tim (automatskim) stvarima su od izuzetnog značaja da se odrżi tehnološki korak danas i obavi posao kako treba. Ne może to tek tako kao što neka ruska brošura navodi u nekim optimalnim uslovima iz 2006 godine! Ostali sistemi moraju takodje da budu kompatibilni! Govorim naravno o IFF!

Sve ovo našim operaterima Pancira ide u korist i od neprocenjive je koristi. Sukob dva različita sistema gde se jedan noviji koristi optimalno i sa najnovijom strategijom, dok se drugi stariji (Pancir verzija 1) koristi jedva po bukvaru. Bukvar je oslikan gore veoma lepo.
Zašto je taj „bukvar“ bio potreban ako trenirani Rusi upravljaju njime i IFF postoji?

AL

@Milos77
To, kao i sisteme veze sa kripto zastitom i data link moramo napraviti sami(a za data link moramo digitalizovati celokupan sistem RV I PVO, ukljucujuci i VOJIN).
IFF se jos moze i pazariti, pa da samo ubacis svoje kodove kao i radio veza(npr. slican onome sto imamo u H145m proizvodnje Rhode&Schwarz ako se ne varam).

Slovacki 29AS imaju NATO kompatibilan IFF britanske proizvodnje. Antene se vide na radomu, kao i mnostvo druge opreme.
https://militarywatchmagazine.com/articles/2019/06/06/article_5cf8cac62c7671_43344782.png

Nasi jos uvek to nemaju, mislim da imaju samo transpodere za civilni saobracaj i GPS(i jos nesto opreme).

To sve je jako skupo za nas trenutno. Nas VOJIN cine kvalitetni ali zaista stari americki AN/TPS-70 iz 80ih i potpuno zastareli S-600(to je iznad Zeljave stajalo, pa sad znate koliko je to staro). Kupovinom jos dva AN/TPS iz Slovenije smo „osvezili“ VOJIN, ali fali tu jos sto sta. Nesto „izmedju“ tipa Ground Master 200 i barem jedan radar velikog dometa 600+km(poput Nebo) ali to nije toliko bitno kao prva dva. Tako da nasi operateri nemaju tu nikakve prednosti, osim sto je obuka kvalitetnija i postoji kakav-takav sistem iza. Uvezano je sve to koliko-toliko, ali ne postoji automatski centralizovan sistem kao sto ima npr. Rusija tako da u nasim rukama, ta tehnika je ipak znatno losija(barem za sada) i sve ide sporije.

Ma

>> Nasi jos uvek to nemaju, mislim da imaju samo transpodere za civilni saobracaj i GPS(i jos nesto opreme).

Neki primitivni IFF za libijske uslove mogao bi se sklepati koristeci COTS ADS-B transpondere i neku vrstu kriptozastite.

Nas VOJIN jos nije digitalan? Ja mislim da su jos pocetkom devedesetih u SFRJ postojali projekti kao digitalna planseta i sl…

AL

@Mayer
Moze sve da se skarabudzi, samo govorimo o sistemu koji mora biti kompatibilan sa SUV sistema Pancir, Neva, Strela itd. sta vec imaju+avionima i sve mora raditi savrseno jer u protivnom „lete glave“. To je Ruse spasilo u Ceceniji npr. jer Ceceni nisu znali iskljuciti IFF pa nisu mogli gadjati Ruske avione zarobljenim PVO sredstvima. Sta reci za SFRJ?

Super je to bilo za 80te, ali sta raditi sa lampaskim S-600 ili sa 29kama i Orlovima? Oni od zemaljskih radara moraju dobiti podatke preko data-linka i automatski da vide na svojim MFD sve sto im treba, a dodeljivanje meta da ide automatski sa opcijom za rucno ako pilot zeli, a ne „daj mi plavog“ preko radio veze i da te VOJIN trazi na svom radaru, umesto da zna poziciju preko GPS/GLONASS u svakom trenutku. E to znaci digitalan VOJIN u 21. veku.

Neka pozitivna stvar je to osvezenje sa americkim starijim, ali koliko-toliko kvalitetnim AN/TPS-70, samo treba nam potpuna digitalizacija sa data-linkom, moderni ‘gap-filler“ radarima i barem jednim velikog dometa. Inace ne vredi nista sto „modernizujemo“ zasebno platforme(sada vec 29, Orao, Kub…), kada ne mogu komunicirati medjusobno. Gluvi telefoni

Iv

Ipak je pancir nedovoljan za bilo kakvu ozbiljnu odbranu. Buk je neki minimum. Mislim da bi mi trebalo da izvalacimo pouke iz ovoga i da se fokusiramo na nabavku buka. Buk plus pancir plus dobra kamuflaza, plus nasi raketasi imaju sada dobru obuku sa Rusima, neverujem da bi bilo ko lepo prosao

Odgovori
Al

@Ivan Užice

Za dobru odranu je potrebna komanda i kontrola, dobra taktika i izvrsna obuka, to su jedine bitne pouke iz ovog rata trenutno, sa potencijalnom jačom potrebom za sistemima namenjenim za i protiv elektronskog ratovanja.

A generalno, sa ovakvim načinom upotrebe ko kod LNA, nijedan sistem PVO se ne bi proslavio.

du

Slazem se sa vama Ivane.Nadam se da je ovaj Pancir samo prvi korak i da cemo u buducnosti nabavljati Buk i jos neke sisteme.Slojevita odbrana, dobra taktika, kamuflaza, elektronsko ometanje protivnika, dobri osmatracki radari i sve to uvezano i primenjeno je kljuc uspeha.
Ne treba se zaustaviti na ovoj nabavci ako se misli ozbiljno, vec konstatno svake godine nesto nabavljati.

du

@Ivan Užice
Jos bih dodao da postoje izvestaji da se istem Buk bolje pokazao od Pancira u Siriji…

AL

Ma koji ce nam armijski PVO da glumi teritorijalni? 40+ godina pogresne upotrebe se nastavlja?

Ako cemo rusko, nama treba S-350, ako cemo zapadno, Aster, Sypder-MR, David’s sling itd.

Manite se tih gusenicara, to kada budemo imali moderne OMJ i logistiku da ih podrzi na „duze staze“

ma

Al41
Gadafi je bio zlotvor?
Nisam ocekivao to od tebe.
Po cemu je bio zlotvor?
Sto je pomagao Srbiju naftom u doba sankcija.
Sto je branio svoju slobodnu zemlju od zlotvora.
Sto je upozoravao ovu nakaradnu EU na najezdu dzihadista sirom Evrope.
Sto je odrzavao mir sve ove godine u Libiji.
Sto je dao veliku sumu novca skotu Sarkoziju da ni postao predsednik, da bi ga taj skot kasnije bombardovao da bi opravdao sebe i zacepio Gadafijeva usta da govori o tom skandalu…..

Ma kakva situacija bila u Siriji Pancir uz Tor je najbolji i najefikasniji sistem kratkog dometa. Prilikom konstruisanja prve verzije Pancira konstruktori nisu dovoljno obracali paznju da buduce mete mogu biti dronovi razlicitih velicina i karakteristika. Sami rusi su u nekoliko navrata najavili da Pancir moze biti ranjiv na bespilotne letelice manjih gabarita. Pa prema tome ne vidim tu nista cudno i senzacionalno. Zato se i radi nova verzija Pancira koja ce sve te nedostatke potpuno otkloniti.
Drugo, da ima sumnje za nedovoljnu „uigranost, snalazljivost“ libijskih posada je cinjenica da nijedan Pancir nije stradao u ruskoj bazi u Siriji i da je izvrseno na desetine napada dronovima a da su isti oborili preko 100 letecih objekata.
Sigurno je i da veliku ulogu igra i taktika, nacin upotrebe plan napada i taktika odbrane. Mislim ipak da rukovaoci i glavnokomandujuci tih sistema nisu dorasli svom zadatku.
Ako i sami Panciri prve verzije koji su u VKS Rusije mogu dati losije rezultate u unistavanju dronova onda mozemo zamisliti kakvi su libijski Pamciri koji imaju slabije gabarite. Jer je poznato da izvozne verzije naoruzanja imaju neke slabije komponente.
Prave vrednosti i sveobuhvatne efikasnosti Pancira treba oceniti kada na scenu stupi novi modernizovani Pancir koji ce biti kompletiran i za odbranu od svih vrsta dronova.
Kao i uvek Mayer je glavni na ovom portalu za sve i svasta i naravno sve sto dolazi iz Rusije mora biti osporeno.

Odgovori
Pe

@mateus Ovaj put se slazem sa Vamau vezi Gadafija-zaista je bio prijatelj Srbije, i pomogao je nasoj zemlji kada niko nije,a i nastavio da pomaze (odbijao priznanje Kosova) kako je najbolje mogao.
Jugoslovenske firme su izgradile pola Libije, pa onaj veliki projekat podzemne reke kroz celu Libiju.
Pola danasnje teritorije bivse Jugoslavije je izgradjeno od tamo zaradjenog novca.
Opet, Gadafija nisu ubili „nakaradna EU“ vec svoj narod.
Iz nekog razloga, gradjani Libije su se podigli na krvavi ustanak protiv Gadafija, i ubili ga na najsvirepiji nacin.Zasto – samo oni znaju, ne bih u to ulazio. Bice da nije sve bilo tako dobro.

AL

Znate kako, tako isto mozete pricati i za FNRJ, ako cemo ignorisati Goli Otok, preko 40.000 streljanih posle rata samo u R. Srbiji(imate spiskove na sajtu ministarstva pravde koji su objavljeni nakon pritiska EU). Sve je to sugestivna i selektivna prica likova poput Borisa Malagurskog i sl. neo-komunista.

Gadafijeva vlada je organizovala ogroman broj bombaskih teroristickih napada u Evropi, najvise u V. Britaniji i otvoreno su pretili „disidentima“ ubistvom. 1984 obesena su dva studenta javno zato sto su pricali protiv Gadafija(zamislite sada neko vase dete da obesi, zato sto prica protiv Vucica na fakultetu). To znamo jer su Libijci to javno prikazali(nije izmisljena prica kao konc. logori na KiM ’98). Vest se procula, izbio je protest ispred ambasade Libije u Londonu. Nista cudno, jel? E pa dvoje Libijski diplomata je izaslo na i otvorilo vatru iz automata na protestante(zamislite da neko iz crnogorske ambasade otvori vatru na protestante u BG, ili neko iz nase ambasade u Vasingtonu da otvori vatru na albanske demonstrante kad god protestuju, sto se desava nekoliko puta godisnje).
Pokusaj invazije na Cad, bombaski napad diskoteke u Minhenu ’86, citava serija bombaskih napada u Britaniji 80ih itd. itd. Ceo zapad je bio besan na njega, samo su cekali da ga roknu. NIje to zbog nikakvog dinara, zlata, nafte, nego zato sto im je napao gradjane direktno. To niko ne oprasta(kao sto mi Taciju necemo oprostiti dok ga god ne uklonimo).

E takav je bio rezim Gadafija. To sto su imali subvencionisane rezije i lecenje, ne znaci da Gadafi nije bio zlotvor. Novcem od nafte se odrzavao „socijalni mir“, kada je cena nafte pala, nastao je haos, prvo su ubili Gadafija, pa je pocela borba za prevlast lokalnih plemena koja traje do dan danas.

Naravno gradjanski rat je losiji i od najgore diktature, zato bi ja radije da je ostao na vlasti, jer je postajala kakva-takva stabilnost. Zato i „podrzavam“ Asada u Siriji iako je isto kreten, ali bolje kreten nego gradjanski rat. Naravno politicarima u SAD se to ne da objasniti jer ne znaju da razmisle ni 2 koraka u napred, a kamoli dve ili dvadeset godina u napred jer su daleko, pa svaka kriza, slabo ili nikako ne utice na njih. Ovde prvenstveno krivim politicare u Evropi, jer su napravili najgoru migrantsku krizu i ugrozili su svima nama bezbednost tim glupim ratom.

Al

Zaboravljate da je NATO intervencija u Libiji bila originalno evropska ideja, a SAD su u nju uvučene i čak je iznele tek posle teškog evropskog ubeđivanja. Normalno da Amerima ne držim sveću, ali kriviti iste za Gadafija i Libiju je pogrešno, najveći deo krivice leži na ramenina gospode u Londonu, Rimu i pre svega Parizu koji su dobili ludu ideju da obaraju Gadafija pre svega.

Ma

>> Iz nekog razloga, gradjani Libije su se podigli na krvavi ustanak protiv Gadafija, i ubili ga na najsvirepiji nacin

Pitajte ljude iz Bengazija zbog cega su se digli. Ili Kurde iz Iraka zbog cega su bili protiv Sadama.

Pe

@AL-41F1 Posle 2 svetskog rata u svim zemljama zapadne Evrope su isrto streljani izdajnici-u Francuskoj,Norveskoj,Holandiji,naravno u SSSR.
U Jugoslaviji su streljani cevim brojem ustase koje su bezale ka Austriji sa Nemcima,i cetnici u Srbiji.
Posle Jasenovca, i saradje sa okupatorom cetnika u Srbiji, nema nista sporno oko toga.
U Libiji nije bilo stranog okupatora, vec samo Libijska vblada,nije ista stvar.

Bo

LNA tvrdi da su oborili 4 bespilotne letelice sa Pancirima u poslednja 24 časa. Snimak i fotografije u prilogu:

https://southfront.org/lna-claims-its-units-shot-down-four-turkish-drones-video-photos/

Odgovori
Sr

„Bilo je prica mozda ruski placenici….Upravljaju Pancirom“…Od cela tri sistema dva unistena u hangaru?! Meni jedino nije jasno nad prirodna pojava,da je Pancir tako los,pored toliko oborenih letelica,cak i ova pocetna verzija sistema sa jedonstarnim radarom…Nije mi jasno dakle,kako Ruski Pancir recimo ,koji stiti rusku bazu u Siriji i S400.Kako to da nije unisten ni jedan ?! Da nije zato sto ima dvostranu antenu radrara.Ili zato sto je ruska posada?! Koja je oko baze ovim i drugim sistemima oborila ,dosta bespilotnih letelica,krstareceih raketa …Kako to da nijedan Ruski Pancir nije stradao?! Bice da je zato sto znaju da ga koriste ,i znaju kako ga treba koristiti.

Odgovori
Pe

@Srba Kabadajic
Bombardovanje hangara povlaci unistenje hangara.
Ovde imamo cele, sveze ofarbane hangare.
Zakljucak :
Sistemi su unisteni na terenu,a zatim one, koji nemaju totalnu stetu, svaka normalna vojska evakuise u hangar,da bi se popravili.
Medjutim, kako su izgubili ceo taj teren, ostali su im u hangarima.
„Ruski placenici“ su zapravo regularna Ruska vojska, koja na taj nacin stice borbeno iskustvo.Isto je bilo u Koreji, Vijetnamu, Siriji i td.
Buduci da je vojsak Haftara i nepriznate vlade Libije nije profesionalna armija, postavlja se logicno pitanje, odakle im strucno osoblje, obuceno za rukovanje slozenim PVO sistemom kao Pancir?
1/dali su im Emirati,zajedno sa Pancirima 2/Rusi.
Slozicete se da je malo verovatno da je Mustafa Haftar poslao svoje vojnike u Rusiju, i platio za njih visemesecni trening upravljanja Pancirom?

Ma

>> Kako to da nijedan Ruski Pancir nije stradao?!

Ruski panciri su tamo delovali po dronovima igrackama opremljenim eksplozivnim sresdstvima i nisu nikada bili direktna meta, nego se generalno radi o pokusaju terorista iz Idliba da opstruiraju ruske operacije. Osim toga nevodi se da je Tor bio znatno efikasniji.

>> postavlja se logicno pitanje, odakle im strucno osoblje

Wagner, to je kulisa za ruske hibridne operacije, oni ne rade nista za sta nisu autorizivani iz Moskve. Ima dovoljno PVO oficira koji sutra mogu biti prekomandovani u Wagner i biti dodeljeni tamo gde drzavni rezon zahteva!

Ba

Čitam danas komentare vezane za najnovija dešavanja u Libiji, čudeći se po ko zna koji put kako većini ljudi „na oči“ izmiču očigledne stvari, na uštrb priče tehničkih osobina nekih sredstava koja su korištena na jednoj ili drugoj strani. Zbog toga bih želio da stavim u kontekst nekoliko detalja koji su možda promakli neprimjećeni u svjetlu čitave ove priče, a krajnje su bitni za njen, ustvari mnogima očekivan ishod.

1. Zauzimanje baze Al Watiya je od početka te priče bio kontroverzan potez za LNA jer je istu poziciju krajnje teško braniti i od pješadijskog napada manjeg inteziteta, a da ne govorimo o nekom scenariju koji uključuje bilo kakvo pomjeranje oklopa ili težih ofanzivnih formacija. Za one koji ne znaju- baza se nalazi na samom sjeverozapadu zemlje, praktično na granici sa Tunisom, relativno blizu obale, 140 kilometara od prestonice neprijatelja, ali zato više od 1350 kilometara od Tobruka ili 1000 kilometara od Bengazija.

Ovo je, naravno udaljenost o kojoj bi se radilo da se koriste priobalni autoputevi Libije i da se putuje „turistički“. To, naravno, nije moguće, jer od pravca Bani Waled- Tarhunah- Misrata teritorija je izrazito neprijateljska, pa su genijalci dovukli svu operativu, uključujući i ove nesretne Pantsire pravcem Garyan- Al Yawsh- Al Watiya, praveći tako svom lijevom krilu logistički kanal kopnom koji je dug bezmalo 2000 kilometara. Tom linijom njima već 18 mjeseci putuje oprema, municija, hrana, smjene ljudi, sve.

Ovakva providna glupost je pravdana na početku silinom napredovanja do tih položaja, i sjanim potencijalom ove lokacije za bazu operacija budućeg djelovanja na prestonicu. Ipak, kao što svi znaju, snage za ostvarivanje takvog potencijala nije bilo i ovaj položaj je postao ono što je oduvjek i bio, po svakom vojnom „bukvaru“- isturen, teško branjiv položaj, koji ne trpi prolongiran „stalemate“ jer postaje očigledna meta- što se naposljetku i ostvarilo prije nekoliko dana. „Feldmaršal“ je više puta uvjeravao kritičare upravo ovoga da je Al Watiya bezbjedna- što je naravno glupost i to je činjenica. Još jedna činjenica je da je kompletna koalicija koja je okupljena oko LNA zasovana na autoritetu upravo Haftara nad ljudima u Libiji (a u Libiji je autoritet jaaako klizan pojam). Čovjek ima beskrajan ego koji ne trpi delegiranje i 76 godina! Ako mu slučajno pozli od vrućine- čitava ta „borba“ i osvajanje Tripolija će se srušiti kao kula od karata, kao što to u plemenskim zemljama obično i biva…

2. Stvar je jednostavna i odvijala se ovako: Oko 300 GNB boraca, 100-njak Turskih specijalaca i 800-900 plaćenika iz Sirije su napravili prodor na liniji i ušli svega 11 kilometara prema bazi. Od tog trenutka ista je bila pokrivena ariljerijom, jer je linija prije ovoga bila udaljena svega 26 kilometara. Pantsiri koji su do tada branili bazu od turskih dronova su sklonjeni u kaponire, kako nebi bili oštećeni kao onaj koji je vožen labudicom za Sirt (niko se ne pita zašto kamion prevozi kamion?). Turska je davala podršku krstarećim raketama sa svoje dvije „G“ fregate na obali i poklopila kaponire, a dronovi su krenuli da tuku po svemu što je ostalo na otvorenom. Mada nisu ni morali, jer je bježanija već počela. Kako se ista u korak odvijala, sada već nije ni bitno. Stvar je potpuno očekivana, a ova sredstva na kraju nisu uništila druga sredstva nego vojnik sa puškom, isti onaj koji je u Siriji iznova i iznova radio takve napade na stacionarne, pasivne i loše branjene položaje jedne druge zemlje i jedne druge vojske- to što je nekav dron „lovio“ neke kamione po putevima više nije zanimljivo- to sredstvo nije sredstvo koje je dio organizovane vojne sile nego tamić u bježaniji. Koliko puta se ovo desilo otkad neko bilježi istoriju nije vrijedno ni pominjati.

Loše planiranje, nerad, javašluk i kukavičluk ne mogu nadomjestiti nikakve sjajne zvjezdice na uniformi „feldmaršala“ ili dobra oprema koju si dobio sa više zainteresovanih strana. Lično, volio bih na Haftar pobjedi u ovom sukobu, više nego da to bude ekipa iz Tripolija, ali koga zaista briga? Jedna strana se u nijansama razlikuje od druge. Gledajući ovakve stvari uvjek mi padne na pamet scena iz one stare komedije koju sam gledao, ima sigurno 20 godina- „Deal of the century“ sa Chevy Chase-om kada ljudi iz General Dynamics-a pričaju kako su u prošlom kvartalu jednom suparničkom plemenu u Africi prodali dvije eskadrile F-16, a kao odgovor drugo pleme je odmah kupilo još jednu eskadrilu najmodernijih bombardera. „Dobro je“ kaže CEO, sad im prodajte oružije i obuku za pilote. „Ne“, kaže menadžer, oni nemaju pilote. „Pa kako onda lete?“. „Pa ne lete, nego ih guraju svaki sa vrha svog brda, a avioni se onda sudaraju u podnožiju, uz eksploziju.“

E upravo tako.

Pozdrav svima!

Odgovori
Pe

@banja Luka „?niko se ne pita zašto kamion prevozi kamion?“
Obicno jedan kamion tegli ili prenosi drugi,ako ovaj ne moze sam da ide.
Pancir je pogodjen,i nije mogao sam da ide, pa su ga evakuisali na sigurno.
Takodje ovi ostali u hngarima su prvo pogodjeni na orvorenom, pa evakusiani u hangar,mozda istom tom prikolicom.
Nisu pogodjeni unutar hangara,jer se ne vidi da je izgoreo nijedan hangar.
Potpuno je logicno da vojska evakuise opremu koja je ostecena,a nije unistena do kraja. Na priemr, MANN kamion bez Pancira kosta jako mnogo i td i td

AL

Sad je sve jasnije. Prepostavljao sam da vi imate najtacniju sliku dogadjaja tamo. Meni jos uvek nije jasno, ko je tu ko, ko je dobar, ko je los itd.
@Petrovic Dusan
Pobogu, eno vam u clanku gore slika sprzenog hangara, a vidite oko Pancira da je sve zagarano, kao u dimnjaku. Ocigledno je tu nesto gorelo.

Be

BL…
Vidim, koristis google earth cesto.

No, to je ipak samo pogled s daljine, velike daljine.

To sto si napricao, nema apsolutna nikalvoga smisla u zbilji.

Kljuc Tripolija se krio i kriti ce se u Zintanu.
Tko kontrilira Zintan i plato od Zintana do Naluta’ taj drzi Tripoli.

Mi

Prenose često Pancire na tim tegljačima i zadnjih dana još sveźih slika je izplivalo. Nisu uopšte uništeni i to se jasno vidi.
Vaša teorija Dušane je po ko zna koji out pogrešna.
https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=143473_61177245_EZBz6OzWkAImOjT.jpg

Ba

@Beduin

Danas je pao i aerodrom u Tripoliju. Haftarovi se u rasulu povlače ka Qaser bin Gaširu. Padne li i on- satjeraće ih skroz nazad, uz potpuno rasulo. Koliko će to rasulo biti, zavisi samo od toga koliko će vojnika ta ekipa iz Tripolija imati raspoloživo da ih vija po pustinji! Kada bi imali 10 000 ljudi, oklop i logistiku- to onda nebi stalo do Bengazija- a ovako, vidjećemo. Džaba ključ i plato prema Nalutu. Gledaj samo i pazi šta će biti u Gaširu u narednih nekoliko dana. Tu se određuje sudbina tog rata trenutno. Tu i u Kairu/UAE, ako se oni aktivnije uključe, situacija bi se mogla preokrenuti, a ako ne…vidjećemo još snimaka uništene tehnike prilikom neorganizovane bježanije.

Br

Koliko je taj mocni Ruski pancir S1 oborio borbenih aviona osim bespilotnih letjelica.Moze mi li ko reci u dosadasnjim ratnim sukobima.Koliko ja znam 0

Odgovori
Pe

@Brano P Pancir je u Siriji oborio izvidjacki avion F-4 (leteo jos 1970-ih) .Sigurno je to odlican sistem za svoje vreme.Samo, sa napretkom tehnike,svaki sistem se moze preci.

Al

@Brano P

Svaki dan vam izlaze slike oborenih BPL i drugih meta u Siriji i Libiji od strane Pancira. Broj oborenih meta u ova dva rata se kreće u stotinama.

AL

Oborio je turski RF-4E

Pe

@Aleksa Radojičić .
Za 20 unistenih pancira (Sirija, Libija) imamo dokaza za mozda 25-30 dronova.
Ako se uzme u obzir da svaki gubitka Pancira nosi:
a/ ljudske zrtve,
b/ gubitak trenirane posade,
te povlaci:
a/kupovinu novog Pancira
b/ treniranje nove posade
gubitak Pancira je mnogo skuplji od gubitka drona.
Turci sami proizvode dronove,za to njihovi radnici dobijaju plate,i ne rizikuju nista.Cak stavise, posade dronova koje su daleko na zemlji,u sigurnom, sticu korisno ratno iskustvo.
Da bi Pancir bio rentabilan,morao bi da srusi toliko dronova da se Turskoj ne isplati i njihove fabrike ne mogu da nadoknade broj srusenih dronova.
Za sad je odnos srusenih dronova i unistenih Pancira skoro 1 prema 1. Neosporna pobeda Turske.

Al

@Petrovic Dusan

20 Pancira? I vi pričate o dokazima….

Br

@Petrovic Dusan

Slab ucinak za tako hvaljeni PVO sistem pancir,da ne kazem jadno,oborivsi jedino zastarjeli avion RF-4 Fantom.Ucesnik davnog Vijetnamskog rata,rivala MIGA-21.

Al

@Brano P

Pancir, pogotovo u ovoj prvoj verziji je primarno namenjen da obara rakete vazduh-zemlja, a ne da se bavi lovcima (mada i to može da obori).

В

Оно суштинско питање: квалитет или квантитет. Квантитет је сам по себи квалитет/предност/снага. То су Турци у Либији показали: оборили су им око 30-ак БПЛ, али су они квантитетом, бројношћу и упорношћу разбили ове неспособне камиловодце и уништили им оволике Панцире. Наравно, чобани камила би се другачије односили према тим истим Панцирима или било ком другом оруђу/оружју да су га сами платили. Овако, поклон па баш и не маримо. „Нија им га мајка родила“ ;-) О војничком моралу, дисциплини и организацији сахарских чобана не треба трошити ријечи. Тако је и са оном другом страном која тренутно има иницијативу, само што иза њих активно стоји једна респектабилна армија као што је турска.
О Панциру тешко да се може шта конкретније рећи, док посаду не буду чинили озбиљни, војно обучени, тактички школовани и дисцилиновани војници. А ови либијски и сиријски шарлатани, да су му направили негативну рекламу и срозали репутацију – јесу. Овај „покољ“ Панцира треба посматрати и са позитивне стране. Ми, са нагласком на МИ, требамо извршити анализу употребе као и разлоге који су довели до оваквог слома система у пустињама Сирије и Либије, извести закључке, донијети препоруке и урадити све како се то нама не би поновило. Паметан учи на туђим грешкама.

Odgovori
Pe

@Водоинсталатер2 Posotjie nesto sto se zove srazmera,ili odnos.
Odnos pogodjenih Pancira ka odnosu unistenih bespilotnih letelica.
Prvo se izracuna cena Pancira i ljudske posade za Pancir,pa cena jednog bespilotnog uredjaja.

Cena bespilotne letelice je 50 puta manja od cene Pancira.
(cena vise ljudskih zivota posade Pancira,njihove obuke za upravljanje Pancirom u Rusiji,cena samog Pancira).
Dakle, da bi se isplatilo korisitti Pancir, odnos mora biti 1 prema 50.
Jedan unisten Pancir za 50 unistenih bespilotnih.
Za sada se zna za 20-ak unistenih Pancira u Siriji i u Libiji.I mozda 30 unistenih bespilotnih letelica,(neka je i 50).
To je 1 prema 2,2 a ne 1 prema 50.
Jasno je ko pobedjuje.

AL

@Petrovic Dusan
Pa i ne, Pancir kosta 30ak miliona(po vozilu), borbene bespilotne od 5 do preko 15 miliona(koliko kosta italijanski Reaper oboren iznad Libije prosle godine, verovatno Pancirom).
Nije unisteno „20ak“. U Libiji su unistena 4, dva u hangaru pogodjenom krstarecim raketama sa mora, jedan onaj ranije i ovaj sad u povlacenju. U Siriji su unistena 3. Prvi je bio ugasen i stajao kao glineni golub na pisti, drugi je unisten sa osmatrackim radarom i nije borbeni menjao polozaj mesec dana(sto se vidi sa sat. snimaka), treci je unistila Turska u onoj ofanzivi, a unistenih dronova je bilo mnogo mnogo vise.

Naravno zivot je neprocenjiv. BPL koliko god da kosta, nije bitno. To je potrosna roba. Zato sam ja licno protiv naoruzanavanja ultra-lakih aviona(recimo Kobac) i radije bi dronove koristio za te stvari jer i da ga obore, zabole nas.

Ma

>> Cena bespilotne letelice je 50 puta manja od cene Pancira.

To verovatno zavisi od konfiguracije konkretnog BPL-a. Sama letelica je relativno jeftina. Ali ako uzmemo u obzir cene standardnih nisanskih kontejnera reda velicine par miliona dolara jasno je gde je lokalizirana glavnina troskova takvih orudja…

Ma

>> оборили су им око 30-ак БПЛ

Izvor? Mislim daje red da se ovde krene sa citiranjem izvora ako hocemo da diskutujemo sa odredjenim kredibilitetom. Turska je krajem 2019 imala oko 80 barjaktara. I po vama je vise od trecine zrtvovano u Libiji? Vi ste moza nov na ovom forumu? Ja samo zelim da vam skrenem paznju da komentatori ovde znaju da koriste internet isto kao i vi a i opremljeni su zdravim razumom…

Pe

@AL-41F1 Pordeite neuporedivo.
Da,dron toliko kosta kada ga Turska budi nekome na prodaju.
Ali kada Turska sama proizvcodi dron za svoju vosjku, onda ih ne kosta nista.NJihovi radnici dobijaju plate za rad, od poreza se skida novac za vojsku,i oni kupuju od samih sebe dronove.
Proizvodnja drona je cist dobitak za Tursku.
A rusenje drona je dobijanje dragocenog ratnog iskustva u realnim uslovima za Turske posade dronova, koje su negde na sigurnom, u Turskoj.
Naprotiv, svaki gubitak Pancira je uzasna steta za Libiju.
1/imaju ljudske zrtve
2/te ljudske zrtve su kvalifikovane za upravljanje slozenim PVO sistemom
3/imaju gubitak od 30 miliona dolara.
Kako bi nadoknadili ovaj gubitak, moraju da :
1/posalje nove vojnike na trening
2/kupe novi Pancir
Doduse, najverovatnije je u ovim Pancirima ratovala ruska vojska,a dali su im besplatno Emirati.(svejedno,nemaju ih beskonacno mnogo)
Da bi Pancir bio efkiasan u borbi protiv dronova mora da obara toliko dronova da Turske fabrike ne mogu da postignu nivo proizvodnje da ih nadoknade.
Za sada u Siriji i Libiji imamo dokaze za oko 20 unistenih Pancira (2 od Izraela, 8 u Siriji i 7 u Libiji od Turske), i mozda isto toliko dronova.
To je maltene jedan prema jedan,jasna pobeda dronova.

Mi

Dušane, po hiljaditi put dronovi nisu uništili sve Pancire. Prestanite da širite tu dezinformaciju. Ne znam da li to namerno radite ili ste tolko impresionirani tim crno belim snomcima da ste ignorisali sve sto smo videli u Siriji od strane Turske, Izraela, i ovde u Libiji kako tekst navodi.

Dronovi nisu unistili ni pola unistenih Pancira. Turske, izraelske krstarece rakete..
kad se sve izracuna vaš pogled na situaciju i brojke ne drže vodu sto bi rekli ameri!

Pancir se bori protiv raznoraznih raketa ansiranih sa mora, iz aviona i BPL!

Kad ste pod takvim napadima jakih svetskih sila a nemate ozbiljnu vojsku, cime drugo da se branite? Kij magični sistem američke proizvodnje bi pomogao? Nema!

Mi

,, Za sada se zna za 20-ak unistenih Pancira u Siriji i u Libiji.I mozda 30 unistenih bespilotnih letelica,(neka je i 50).“

POnovo kazem Panciri su rokani u aktivnom i ne-aktivnom stanju u Siriji I Libiji raketama iz Aviona, i Krstarecim raketama sa broda. Ne samo BPL! Naravno imaju i pomoc iz satelita da se lakse nadju jer su teritorije dosta velike.
Kad se sve to sabere, tojest odume, i kad se rezonuje da je napala Turska sa najboljim oruzijem koje ima ne protiv Rusije, nego protiv nabrzaka utreniranim libijskim ratnicima bez VOJIN, koji koriste Pancire ocigledno kao solo sisteme, to je sasvim realan ishod!

Cr

„POnovo kazem Panciri su rokani u aktivnom i ne-aktivnom stanju u Siriji I Libiji raketama iz Aviona, i Krstarecim raketama sa broda. Ne samo BPL!“

Hronološki gledano, ozbiljna pogibija pancira je krenula nakon što je Turska upala na žurku. Do februara ove godine videli smo 2-3 uništena sirijska Pancira u izraelskim napadima. Jedan je onaj čuveni gde posada bleji napolju a vozilo parkirano na otvorenom, drugi je onaj koji se borio i pucao ali je na kraju pao jer nije mogao sve sam da izobara. Izraelci su tu koristili uglavnom Delilah projektile koje ispaljuju iznad libanskog VaP.

Turska je u tri meseca pogodila petostruko više Pancira. Oni kažu da su to sve odradili Bayraktari mada je moguće da im malo podižu cenu i da su takođe koristili svoj domaći SOM ili neki sličan projektil u ovim akcijama. Obrni-okreni, pokazalo se da Panciri nisu baš dobri za soliranje i da u najmanju ruku moraju dejstvovati u paru ili trouglu (plus konstantna maskirovka) ako ih već nije moguće umrežiti sa drugim sistemima.

Свемогуће Руско оружје може бити уништено?!Ко би рекао?Сад је свима јасно зашто С-300,С-400 не смију да дејствују.Шупља прича.

Odgovori
Pe

U ruskim pro-drzavnim SMI objavljeno je da su u Libiji ubijeni Ruski drzavljani, pripadnici privatnih sluzbi „Vagner“ i drugih.
https://www.mk.ru/politics/2020/05/23/v-livii-pokazali-telo-ubitogo-naemnika-iz-rossiyskoy-chvk.html
Libijci su objavili fotografije ubijenih Rusa,pa su morali da priznaju.
Ove „privatne vojske“ ratuju tamo, gde drzavna Ruska vojska ne sme zvanicno da se pojavi, ali je jasno da su to zapravo vojnici armije Rusije. (gde bi inace mogli da nauce koriscenje PVO sistema kao Pancir)

Odgovori
Al

@Petrovic Dusan

Problem u vašoj teoriji je što Vagnerovci nemaju nikog obučenog za Pancire, a Rusija nije poslala nijednog svog pripadnika u Libiju. Rusi podržavaju Haftara malo jače od SAD, ali dalje od reči nijedni ni drugi se nisu nešto pokazali. Panciri su došli iz UAE i UAE je glavni saveznik Haftara, koji ga opremaju o svom trošku, finansiraju, a verovatno je da oni finansiraju i Vagnerovce u Libiji. Da ne govorim o upustvu za Pancir na arapskom koji se nalazi gore u članku…

Sa

Ocigledno je da radar nije bas dorastao zadatku, mada mislim da je tu kompleksnija prica u igri. Sve u svemu odlicno je za ekonomiju, sad im treba jos pancira, a ovima treba jos dronova.

Ma

>> problem u vašoj teoriji je što Vagnerovci nemaju nikog obučenog za Pancire

Ma molim vas budimo realni, Vagner jer defakto ruska agencija za specijalne operacije. Oni mogu da dobiju bilo koji resurs koji je potreban, bilo ko iz VKS moze da bude prekomandovan tamo ako se ukaze potreba.

Ma

>> Ove „privatne vojske“ ratuju tamo, gde drzavna Ruska vojska ne sme zvanicno da se pojavi, ali je jasno da su to zapravo vojnici armije Rusije.

Ja sam skoro citao jedan tekst posvecen balkanskim ratovima i celoj situaciji na zalasku Otomanskog carstva kada su balkanske nacionalne drzave tezile da se maksimalno prosire. Gerilske jedinice kao npr. cetnici i sl. koristene su kao danasnji placenici da agituju u odredjenim regionima, po potrebi izazivaju nered i sl. Nikada zvanicne vlade nisu mogle direktno biti dovedene u vezu s njima odnosno i tada su takve operacije medijski mogle biti opovrgnute od strane drzava upletenih u iste. Rusija u zadnjih 10 godina koristi tu strategiju, vi tu mozete u svakom trenutku da ustvrdite da vlada nema nista s tim a u stvari ima sve. Klasican mind fuck tajnih sluzbi. Nekada mi je zaista zao sto je hladni rat prosao, sukob gde se imam utisak bar iskrenije delovalo i obe strane bile relativno razumne

Pe

Bas me interesuje, sada kad je dokazano da su u Pancirima bile ruske posade, kako ce reagovati komentatori, koji su pisali kako:
„Arapi ne umeju da ratuju“ i „nema gorih vojnika od Arapa“ te su „izasli na pus pauzu i ostavili Pancir“.
Gospodo, da li se ovo odnosi i na Ruske posade u Panciru?
Jedno je jasno-ako Turci daju Kosovu „Bajtaktar“ mi sa Pancirima mozemo da se slikamo.

Pe

@Aleksa Radojičić Obo niej „mojra teorija“ vec je dokazano da su Rusi poginuli u Libiji, bas tog dana kada je unisteno 7 Pancira.
Mozda su Ruski vojnici otisli turisticki u Siriju,pa pali sa bicikla.
Za vreme rata u Bosni SRJ je poricala da su nasi piloti leteli u srusenim avionima nad Bosnom.A u Politici su izasle umrlice za cetirti pilota koji su, slucajno, bas tog dana poginuli „na vezbi“.To je ista stvar.
Ruske privatne vojske sluze za to, da Rusija kao drzava ne moze da bude direktno optuzena za sukob.
Zapravo, u Vagneru ratuju oficiri ruske drzavne vojske, i naravno da imaju hiljade posada za Pancire.

Ma

Ma to je jasno da se radi o ruskoj vojsci maskiranoj u privatnu sekjuriti firmu. Kao da mi ne znamo da u Rusiji (kao i u Srbiji ili Turskoj) o svemu odlucuje jedan covek!

AL

@Sasa
Rat je najbolji za ekonomiju, ali kada se ne ratuje kod tebe kuci! SAD su ukupan izvoz 3x za vreme prvog svetskog rata, BDP takodje. Nama blize, SFRJ je prodavala Iraku oruzje(a i Iranu kada su ratovali jedni protiv drugih). Kada smo ratovali kuci, ekonomija je sahranjena zajedno sa drzavnom.

Sada prodajemo S. Arabiji municiju prvenstveno(za rat u Jemenu protiv grupa koje sponzorise Iran), a prodajemo istovremeno Sirijcima koji ratuju zajedno sa Irancima, protiv grupa koje sponzorisu S.A.(izmedju ostalog)….

Sudecu po komentarima, izgleda da ce se rat u Libiji u nekom skorijem periodu def. resavati. Ako Turci poteraju Haftara, moze potrajati jos godinama, ako Haftar uzme Tripoli, kraj price.

Yo

I dok se Vagner navodno masovno evakuiše, primećuju se novi Panciri na Kamazovim šasijama – ruski za razliku od dosadašnjih emiratskih.
Ako i Turci navuku F-16 – ima se nakuckamo ovde…

Al

@Petrovic Dusan

Vagner koristi Pancire na Kamaz šasiji za svoje potrebe (imamo sveže slike od juče), sa svojim ruskim posadama. Haftar koristi Pancire na MAN šasiji iz UAE sa svojim posada (bukvalno imate priručnik na arapskom u ovom tekstu i pričate o ruskim posada na Pancirima, ali naravno to ignorišete jer ne ide sa vašom pričom). I dalje stojim da su to arapske posade jer imamo priručnik na arapskom kao najdirektniji mogući dokaz da su u pitanju arapske posade, a ne postoji nikakav direktan dokaz da su ruske posade direktno učestovale u ovoj akciji za komandama Pancira. A svoju stručnost su Arapi pokazali mali milion puta do sad, ali ste vi ne obavešteni o tome i o njihovom načinu upotrebe Pancira.

Za prisustvo Vagnera u Libiji znamo već mesecima, ali takođe znamo da oni ne koriste MAN Pancire i da su oni popunjeni lokalnim posadama. Izjednačavati podršku koju su dobili Asad i Haftar od strane Rusije je loše. Rusija ima daleko veće poverenje u Asada za razliku od Haftara (a to se može reći za sve saveznike Haftara osim Egipta i UAE). On ima široku svetsku podršku (UAE, Egipat, SAD, Rusija, Francuska itd.), ali je ona u osnovi veoma plitka da je termin „savezništvo“ (osim kod UAE i Egipta) prejaka reč za njihov međusobni odnos.

@AL-41F1

Haftar ne može da osvoji Tripoli u bliskoj budućnosti, bez aktivne podrške strane sile, jer se nalazi na kraju svojih logističkih linija (koja od Tobruka i Bengazija vijuga kroz pustinju do oblasti u blizini Tripolija).

@Yoda

S obzirom da su Turci postavili svoju PVO u Libiji i polako čiste Tripolitaniju, ja bih rekao da to možemo očekivati čim se stvore svi uslovi za bezbedno baziranje i upotrebu F-16.

Pe

@Petrovic Dusan
Dusane, molim Vas da ne komentarisete stvari koje ne znate. Iznad RS tada nisu poleteli i letwli piloti VJ. To cak ni wiki ne tvrdi. Ipak morate malo da se informisete pre komentara.

AL

@Aleksa Radojcic
Ako vi tako kazete, ja vam verujem na rec. Slabo sam upucen u taj rat stvarno, znam samo da traje vec predugo.
Koji su izgledi da se rat zavrsi u nekom skorijem periodu?

Ma

>> Sada prodajemo S. Arabiji municiju prvenstveno

Ne prodajemo mi nego familija!

AL

@Mayer
To mozda nekim paravojnim formacijama, ovo je gov-to-gov dil, PPU proizvodi, a svaki izvoz aminuje SBUN da se ne bi krsile neke sakncije i zakoni i dobija se dozvola 2 nase agencije i 2 ministarstva. Mada ima i tih stvari sto pominjete, naravno da ima.

Al

@AL-41F1

Ovi iz Tripolija bez ogromne turske podrške sami ne mogu da završe rat (u prevodu vojska slična ovima u Idlibu sa gomilom različitih paravojnih formacija i terorista), dok se Haftar nalazi u Romel situaciji sa logistikom, stim da ima sreću u tome što mu je protivnik ograničem po pitanju napadu na njegovu pozadinu, tj. logistiku. Generalno, ako ne bude neki mirovni ugovor, ovo može da ide još nekoliko godina.

ox

Strašno kako ih uništavaju. Dobar posao Srbije što ih je kupila :)

Odgovori
д

Благо вама што нисте у стању да купите пво,садс вас не боли глава.

ma

Al41
Zasto precutkujes cinjenicu da su zapadni kolonizatori davno bacili oko na Libijsku naftu radi eksploatacije. Ne pada ti mozda na pamet da je CIA umesana u obaranje aviona da bi Regan imao alibi da izvrsi napad na Libiju. Kada se ne libe da sruse sebi kule blizankinje sto ne bi i avion radi geopolitickih ciljeva. Najzesci jastreb napada na Libiju kasnije bio je upravo skot Sarkozi sa cuvenim angazovanjem lovaca Rafal.
Zasto se narod Libije okrenuo protiv Gadafija? Zaboravljas da je tom narodu kao i nasem godinama neko servirao bajke o demokratiji, boljem zivotu, blagostanju samo da se Gadafi skloni. Nikako mi nije namera da branim Gadafija ali da bi se otkrila prava istina mora se sagledati sve relevantne cinjenice a ne sta je objavio CNN ili u to doba Obama, Klintonova ili Sarkozi. Cinjenica je da se energicno suprotstavljao radikalnom islamizmu i da ga mnogi arapi nisu voleli zbog toga. Hteo je da stvori Africku uniju ali kako su to savremeni kolonizatori smeli da dozvole pa su mu brze bolje pokvarili planove i poslali bombardere. Ima mnogo toga zakukuljenog u pozadini da ne duzim vise, mnogo nejasnoca. To moze samo po onoj kadija te tuzi kadija ti sudi. A zavedenim narodom mozes da manipulises na 1000 nacina. Sada im je stigla demokratija ona zapadnjacka na delu.

Rusija ima instruktore u Libiji ali sa Pancirima nema nikakve veze. Da imaju neke veze nikako se ne bi dogodilo ovako amaterska upotreba tih sistema. Skoro ista situacija kao u Siriji amaterizam, nesnalazljivost i tu je na delu nedisciplina. Njihova armija je razbijena u nato demokratiji bombama i iz te demokratije je nastao ovaj haos. Ni jedna strana ne bi se reklo da zna sta hoce trenutno su zauzeti istrebljenjem jadni drugih. Haftar se predstavlja kao Gadafijev sledbenik. Citao sam neke njegove profile i moze se reci da nije bas neka elita po znanju iz vojne oblasti.

Aleksa
Zasto bi S300, S400 dejstvovao kada za to jos nema potrebe. Oni ce biti aktivirani samo u krajnjoj nuzdi pri masovnom napadu velikih igraca na samu rusku bazu kada se proceni da Panciri nece moci sami da odbiju taj napad pa se mora dejstvovati po samim avionima.
Libijska armija je u rasulu i ne moze se reci da su obe strane u tom ratu prava vojska vec neka vrsta stanovnistva sa oruzjem u rikama. Sa druge strane turci su daleko spremniji i obuceniji i tehnicki opremljeniji od libijaca. Ovi koje podrzavaju turci i zapad su rulja, u toj grupaciji pobunjenika ima terorista, jednostavno s koca i konopca. Od razbijene armije ne moze se ocekivati neke spektakularne uspehe.

Ovaj zapadni drveni advokat ne prestaje da halucinira. Kaze da su Panciri pogodjeni spolja pa su onda dovuceni u hangare a zatim odvezeni prikolicom. Samo se pitam koja ce biti sledeca izmisljotina? Zacrtao je da Pancir mora biti stavljen na stubu srama. Takve istina ne zanima.
Gadafija nije ubio libijski narod vec rulja (zapadni placenici) pod direktnom kontrolom USA i nato.

Odgovori
AL

Lepo sam vam rekao da bi ja najradije da je ostao na vlasti, jer je ipak bila neka stabilnost, ali to ne menja cinjenicu da je bio zao covek i da su se sluzili terorizmom godinama. To ljudi obicno ne znaju pa misle da je Gadafi bio neki „dobrotvor“ isto kao i Tito. Naravno da nije, obicni zlotvori koji su voleli samo sebe i nikog vise, ali bolje i to nego gradjanski rat.

Pe

Novosti od opozicije u Rusiji:
Rusija podrzava Haftara u Libiji kako bi Rusija kontrolisala priliv izbeglica koji idu preko Tripolija u zapadnu Evropu, a cilje je ukidanje sankcija Rusiji, koja sad ulazi u sve tezu ekonomsku krizu.
Evropi ne odgovara da Rusija kontrolise migraciju na granicama EU.
Moguce je da je u pitanju veca igra,od sukoba Turske, ko zna sta se zaista dogadja, i ko je umesan.
Bice da je Turska imala pomoc od strane NATO, u satelitskom pracenju i osmatranju sigurno,a vojno ne znamo.

Odgovori
Be

Rusija nema kapaciteta za to.

Mi

,, Bice da je Turska imala pomoc od strane NATO, u satelitskom pracenju i osmatranju sigurno,a vojno ne znamo.“
Zasto da ne. Gde god moze da se rokne neko koga Rusi podrzavaju NATO ce da pomogne indirektno.

Ma

Sankcije Rusiji drzi SAD, evropljani bi ih davno razvodnili ali problem je sto npr. neka evropska firma koja udje u posao sa Rusima automatski biva na udaru americkog zakonodavstva u USA a to niko ne moze da si dozvoli. Rusiji drzati sankcije takodje nema smisla, Krim vratiti nece, stanovnistvo tamo nema nista protiv a Ukrajinu su svakako izgubili zauvek.

Jedino resenje je EU sa sopstvenom vojskom i vojnim budzetom adekvatnim trenutnoj situaciji a to znaci 2. najveci na svetu.

Pe

Americka vojska je potvrdila da su ruski avioni preleteli u Libiju,cak su objavili i snimak MiG-29 sa dodatnim rezervoarima kako lete,sa zamazanim oznakama na repu:
https://www.thedrive.com/the-war-zone/33666/mig-29-fighters-were-at-russias-air-base-in-syria-just-before-showing-up-in-libya
Rusi su toliko tehnicki zaostali da misle da nema sanse da ih neko vidi ako pazljivo baprave te prelete.
Amerikanci ne da su ih videli,nego su snimili svaki korak,pa cak i MiG-29 u letu,buduci da tamo leti U-2 i Posejdon + sateliti…
Sada vise Rusija nece moci da krije svoje ucesce kao drzava u ratu u Libiji.
I umesto da im osvajanje Libije pomogne da SKINU sankcije, dobice jos gore sankcije.
Sto je tipicno za Putina i njegove savetnike, kao u Ukrajini, pa u Siriji, ucinice upravo suprotno od onoga, sto su hteli.

AL

@Petrovic Dusan
Zapravo Tramp i Putin podrzavaju istog lika u Libiji(ne zvanicno, ali u praksi), barem koliko sam ja uspeo istraziti(Navodno, SAD su popustile nakon lobiranja pojedinih arapskih zemalja). Nece biti nikakvih novih sankcija.

AL

@Petrovic Dusan
Evo i linka. WSJ je ozbiljna publikacija, ne verujem da bi pisali kojesta.

https://www.wsj.com/articles/trump-backed-libyan-warlord-after-saudi-arabia-and-egypt-lobbied-him-11557668581

Pe

@AL-41F1 Jedino, clanak koji citirate je datiran sa 12.05.2019.Trampu Putin sigurno ne treba pred izbore u Americi!
To je jos jedna pogresna procena savetnika Putina koji su nekada planirali i Novorosiju i mislili da ce zapad da prizna Krim.
Sankcije im nece skinuti, i samo ce Rusija jos vise da postane neprijatelj Evrope.Opet poen za Ameriku.
Pametno da su poslali krseve MiG-29 – ako i padnu,niko se nece iznenaditi.Za razliku od Pancira, koji su totalno izgubili reputaciju u Libiji i sad ce ih teze prodavati.

Be

Haftar je americki co’ek jos od kad su ga udomili nakon Cada

Al

@AL-41F1

Haftar je posle poraza u ratu u Čadu živeo u SAD, sve do pada Gadafija, kada se vraća u zemlju. U prevodu, verovatno ima neke lične ili posredne kontakte među američkim političarima, a pritisak Arapa je tu dodatni bonus.

Mi
Du

Ako PVO sistemi vrede samo onoliko koliko su moderni tj sposobni,po toj logici mi bi smo ’99 trebali da ostanemo bez 100% istih. Garant su nesposobni da ih koriste,upropastili bi Arapi i S400 da im daju.

Odgovori
Ma

Pa ostali smo bez 20% teritorije, koga briga za PVO sistemima, oni nisu cilj nego sredstvo a to sredstvo nije smelo da radi u punom kapacitetu jer bi stradalo i to vam je razlog.

Pe

@Mayer Nazalost, da, upravo nedostatak iole potentnog naoruzanja PVO VJ je i dovela do akcije NATO – znali su da nemamo nista sa cime mozemo da se branimo od njihovih vazdushih napda, zbog cega je i izgubljeno Kosovo.
Koliko god se nase PR sluzbe truidile da dokazu kako je slucajno rusenje jednog F-117 i jednog F-16 zapravo ogromna pobeda, uvek treba postaviti ovo u kontekst 40 hiljada neprijateljskih letova iznad teritorije SRJ , kapitulacije SRJ i predaje Kosova neprijatelju.
I nije bas neki uspeh PVO SRJ,da.
Ili totalni poraz, da ne moze gore biti..

Ma

>> Koliko god se nase PR sluzbe truidile da dokazu kako je slucajno rusenje jednog F-117 i jednog F-16 zapravo ogromna pobeda

Znamo mi cija je to PR sluzba, te ekipe iz 90tih koja nece da ode pa kreira „bajke“ i zaludjuje stanovnistvo da bi skrenuli paznju sa poraznih rezultata spostvenog delovanja…

Fl

Strašno što rade tom sistemu na bliskome istoku. Našli su mu rupu i ta rupa u sistemu je vrlo vidljiva, te sada svi iskorištavaju tu „crnu rupu“ sistema. Bliski istok nije ništa drugo nego poligon za testiranje oružja, gdje se ruski sistemi stvarno nisu pokazali. Koliko je Srbija dala za Pancire ? Zaboravio sam.

Odgovori
Ba

Da ne brojim, ali ispada da Petrović i Mayer imaju stotinjak komentara na ovoj temi sigurno, za 5 dana koliko tema stoji.

20 komentara dnevno! Ovaj „Petrović“ aktivno komentariše svaki dan na portalima barem još tri novine u Srbiji. Otkuda vam vrijeme da čitav dan provedete u kucanju komentara na portalima?!

Zbog čega ovo? Plačete zbog sudbine Libijaca? Ne, radi se o sredstvu koje smo kupili, zar ne? Zbog toga sve ovo, za ovo uzimate dnevnice? Tačno znam da se dobro radi kad vidim vas dvije kreature kako se prenemažete kroz 100 komentara, odvratno.

Odgovori
Pe

@Banja Luka Ovo sto pisete se pravno zove ad hominem circumstantiae
Odnosno, umesto da se trudite da opovrgnete neki argument, koji sam ja izneo, Vi prenosite diskusiju na moju licnost, i moje licne okolnosti.
Kakve veze sa unistavanjem Pancir-a ima koliko ja imam slobodnog vremena?
Da li moj komentar u „bar jos tri novina“ ima veze sa ovim sajtom?
Kako moj“odnos ka sudbini Libijaca“ utice na moj argument, da kad god uniste Rusko oruzje,nasi komentatori traze izgovore koji opravdavaju los rezultat Ruske tehnike?
Pokusajte da saberete misli i odgovorite nekim vazduihoplovnim ili tehnickim terminima na ovom portalu,a ne napadate moju licnost.
Jer ovako samo pokazujete da ste licno povredjeni sto je Vasa zeljena istina dokazana kao netacna.

Ma

>> Zbog čega ovo? Plačete zbog sudbine Libijaca? Ne, radi se o sredstvu koje smo kupili, zar ne? Zbog toga sve ovo, za ovo uzimate dnevnice?

Pazi Boske, dnevnice znamo ko uzima za propagandu na net-u, twitter je uredno objavio, 8K laznih naloga itd. Moja dnevni honorar je inace reda velicine 600-1000 evra, ne verujem da bi se NATO paktu i EU isplatilo da me toliko placa da diskutujem sa likovma kao vi i trolujem portal gde diskutuje 10+…

Mi

@banja luka
Lika nema smisla ni komentarisati,sam sebi izmišlja istinu pa sam sebe demantuje, dokazano puno puta da izvrće podatke i pojma nema,takve je najbolje ignorisati, pas laje a karavani prolaze.

Cr

@Banja Luka

356 komentara do sada
55 Petrovic Dusan (15%)
51 Mayer (14%)
48 Aleksa Radojičić (13%)
43 Miloš77 (12%)

Nije problem ostaviti 55 komentara. Aleksa Radojičić i Miloš77 su ostavili tek nešto manje od toga ali tu ima šta da se pročita.

Problem je kada se u 55 komentara vrte bukvalno 2-3 istovetne priče. Copy/paste, jedno te isto. Problem postaje još veći kada se dve od tri te copy/paste priče zasnivaju ili na neproverenim glasinama sa tvitera ili na potpunim neistinama. I onda kako neko napiše nov komentar biva poklopljen sa hiljaditom kopijom jedne te iste fabrikovane mantre.

Niko nije lud da se rve sa tim. Zato su komentari sve manje vezani za temu a sve više za neku mitsku superiornost ove ili one strane.

Uredništvo reklo da će nešto da preduzme sa tim upućivanjem jednih te istih odgovora desetinama učesnika u diskusiji. Avaj…

Pe

Enormna količina komentara (koje sve čitamo i onda odobravamo ili ne) nas nekad sprečava da budemo do kraja efikasni.

@Dusan Petrovic

Već si jednom zamoljen da odgovaraš većem broju ljudi u svom JEDNOM KOMENTARU. Ukoliko to i dalje budeš ignorisao neće ti više biti omogućeno komentarisanje.
Niko ne spori kinjenje Rusofila (u čemu čak i uživam, podjednako kao i Zapadofila) ali je tvoj psihološki sklop često naporan.

Br

@Petrovic Dusan

Slab ucinak za tako hvaljeni PVO sistem pancir,da ne kazem jadno,oborivsi jedino zastarjeli avion RF-4 Fantom.Ucesnik davnog Vijetnamskog rata,rivala MIGA-21.

Odgovori
ma

Kada budu unistili nekoliko Pancira sa ruskim profesionalnim operaterima onda mozemo staviti pod znakom pitanja borbene mogucnosti sistema Pancir. Naravno ne bih voleo to da se desi ali u ovom nemirnom vremenu sve je moguce. Ovako ne moze se dati merodavna ocena niti procena ako te sisteme koriste nedovoljno utrenirani ljudi sa potpuno drugacijim mentalitetom i koji su dokazali do sada da ne vode bas puno racuna o tehnici. Sta je uzrok tome moze se samo nagadjati niti me to zanima. Sami su izabrali ovaj krvavi put a zapad zadovoljno trlja ruke.
Turci sve ovo rade uz pomoc zapadnih obavestajnih sluzbi i ima veze pored ostalog i sa kupovinom S400 ne bi li na taj nacin smanjili tenzije sa USA. A pritom zele da ostvare svoje sulude planove o neoosmanlizmu. Samo je pitanje vremena kada ce krenuti na Grcku. Vec ima ozbiljnih incidenata na granici. Zato su ojacali svoj vazdusni prostor sistemima S400.

@Banja Luka
Cista 10ka.
Sta ces raspricala se deca pa ne znaju da se zaustave. Izgleda da su radosni zbog Pancira kao da su dobili novogodisnji poklon.

Odgovori
ma

Al41

Koje dokaze imas za svoje rekla kazala tvrdnje? Kada je Regan napao Libiju? Kada su se desili teroristicki napadi?

Odgovori
Pe

@mateus Napad na Libiju koji je naredio Regan je direktan odgovor za teroristicki napad koji je izvela Libija,nema tu neke dileme,pogledajte u bilo kom izvoru.Srusen je jedan F-111, ali je Libija daleko gore prosla.

Su

Puzeci strojevi su stvar proslosti. Mogu ih vidjeti i navijati od gore (tamo oko 300 km).

Pa sta rade ovi novi migovi 29 u Libiji?

https://www.thedrive.com/the-war-zone/33666/mig-29-fighters-were-at-russias-air-base-in-syria-just-before-showing-up-in-libya

Odgovori
Su

Zasto se Ruski plaćenici evakuiraju iz Libije?
Iz izvora:

https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-are-russian-mercenaries-beginning-flee-libya-157706

….
„Zapovjedništvo SAD-a Afrike procjenjuje da je Moskva nedavno rasporedila vojne borbene zrakoplove u Libiju kako bi podržala ruske privatne vojne izvođače koji su sponzorirani na tamošnjem terenu“, stoji u izjavi američke Vojne Afričke komande u izjavi koju prenosi CNN. „Ruski vojni zrakoplovi vjerojatno će pružiti blisku zračnu podršku i uvredljive vatre za PMC grupe Wagner koja podržava borbu Libijske nacionalne vojske (LNA) protiv međunarodno priznate vlade Nacionalnog sporazuma….

Su

U.S. Africa Command Releases Additional Images, Details About The “At Least” 14 Russian Jets Deployed To Libya

Prevod:

US Afrika kommand (AFRICOM) objavljuje dodatne slike, detalje o najmanje 14 vojnih zrakoplova poslanih u Libiju.

https://theaviationist.com/2020/05/27/u-s-africa-command-releases-additional-images-details-about-at-least-14-russian-jets-deployed-to-libya/

Su

Pa zamislite to ovako:

Izraelski f16 ispali raketu iza horizonta koju vodi americki satelit. Ona leti na 200 metara.

Glava rakete je siljata, od plastike, tako da je nikakav radar ne vidi.

Nastaju problemi, moja „platforma počinje puzati“.

Odgovori
Pa

naravoucenije:
nevidljivo za radar zbog plasticne glave siljate
kako to promace svim institutima sveta

klap klap, oplakah

AL

Odlicno vam ide masinska, ali ova elektro struka bas i ne(nema ljutnje).

Elem, sve se moze videti na radaru. Nas rudimentarni sistem VOJIN je ’99 pratio krstarece rakete na 90km daljine, iako su leteli na 75m visine. Jedina smetanja su fizicke prepreke(planine, brda, zgrade itd.)

Bo

Rezime. Nekoliko unistenihprvih verzija Pancira nabavljenih od treceg lica, a ne od Rusije, na bojnom polju i u hangarima, sa kojima je upravljala posada za koju se ne zna cija je i koliko je sposobna za upravljanje. I pri tom oborila vise desetina dronova i raketa kojima se ne zna broj. Da li to znaci da je verzija koju smo mi nabavili losa. Naravno da ne. Ni jedan sistem ne moze opstati sam za sebe, a pogotovo ako je napadnut sa vise raketa istovremeno. Da je bilo jos nekog sistema pored ovoga, sa nekim jos boljim radarom, pitanje kako bi bilo. Zato mi moramo nastaviti sa opremanjem naseg PVO-a.

Odgovori
Pe

@Bob Upravljala je Ruska posada, to je jasno.
Osim toga svuda, su objavljene slike ruskih vojnika u Libiji.
Evo najnovije u borbenim vozilima Tigr koje se samo proizvode u Rusiji:
https://lenta.ru/news/2020/05/26/pmc/

д

Mayer dnevni honorar je inace reda velicine 600-1000 evra, мало је то треба да ти дају више ,
Petrovic Dusan Upravljala je Ruska posada, to je jasno на основу чега је јасно на основу слике на којо се наводно налази тигар и неки дебељуца.

Pe

Evo detaljnog clanka sa slikama ruskih vojnika u Siriji, i stvarima pronadjenim kod jednog koji je ubijen (ruske rublje, itd) ko ima google prevod,moze da procita

https://novayagazeta.ru/articles/2020/05/24/85513-rossiyskie-hunguzy
Pokazana je i evakuacija boraca „Vagnera“ posle poraza:
https://twitter.com/TaherSonni/status/1264745124921323526

Odgovori
Ma

Kad bi ti citao taj thread do kraja, onda bi procitao i sledece:
„This is the airplane which the #GNA & #Turkish media falsely claimed to be #Russian today! They claimed it evacuated wounded troops of PMC #Wagner from #BaniWalid!As a matter of fact this An-32 belongs to Asia Sky Lines & it is chartered by #Libya government for MEDEVAC missions!“

St

@Mayer
Za nekoga ko troluje prilično si angažovan da argumentuješ i objasniš svoju poziciju i gledište. Jako čudno, zaista. Mada i tu ima propusta, selektivno argumentuješ i to jako dobro u nekim slučajevima, dok u nekim drugima (shvatićes sam kojima) ideš po principu rekla kazala, iako se svojski trudiš da objasniš ljudima kako ne prihvataš argumente takve vrste. Ono što bi se reklo hipokrit.

Neko čiji dnevni honorar ide od 600-1000 evra naprosto nema vremena da se bakće na dnevnom nivou sa portalom ovog tipa i ostavlja desetine komentara u različitim vremenskim intervalima.
Osim ukoliko naravno taj honorar ne ubraja neke poslove sa druge strane ograde, ili pak neke sa ove strane ograde ali još unosnije, i uglavnom se tiču demontaža i montaža razno raznih stvari u glavama onih koji nisu sposobni da sami mućkaju sa njom.

Moraš imati na umu da nije sva publika sa kojom se raspravljaš na nivou na kom si ti zamislio da jeste. Naročito onaj deo koji samo čita a ne komentariše.

Na kraju krajeva kad pogledam ove ispolitizovane komentare i tvoje i tvojih nazovimo suparnika, jasno se vidi čiji ste. Kukala nam majka i sa jednim i sa drugima.

Odgovori
Bu

Ovdje je stvar jasna k’o dan.“Vlada“ iz Tripolija zauzme vazduhoplovnu bazu protivnika a da na nju niko ne ispali ni metka.??U hangarima još i pride taze novi i neupotrebljavani Panciri.???Izdaja.Komadant baze pošalje svo ljudstvo na drugu lokaciju za brda dolara na panamskim računima, javi protivniku datum i mjesto „akcijske rasprodaje“ i gotova stvar.Ove primjere smo više puta mogli vidjeti u građanskim ratovima u Hrvatskoj i Bosni.

Odgovori
Br

@Aleksa Radojičić

Hvala na informaciji,pozdrav

Odgovori
Pe

https://twitter.com/LastDef/status/1270249418579759104

Hajde da se nađe i nekakav video Pancira u akciji, ja ga bar nisam nalazio.
Iako meni ova konverzacija na arapskom zvuči kao „koje dugme da pritisnem, ovo crveno?“.
Inače na ovom tviter nalogu (prvi put ga otvaram) ima mnogo interesantnih stvari, tvrdnje da MiG-29 djeluje u Libiji i priloženi snimci…

Odgovori
Ba

Bravo Pele. Video je zlatan, hvala.

Ba

Čujem da je u toku neka eskalacija koja uključuje brod Grčke ratne mornarice?

Pe

Da, navodno Grci i Egipćani (!) imaju dogovor da blokiraju prolaz Turskim brodovima.
Na ovom tviter nalogu si mogao da pogledaš par snimaka oborenih turskih dronova, ali i jedan Wing Loong.
Meni je kod videa Pancira interesantno što je od ispaljenja do eksplozije prošlo 3-4 sekunde. Znači da je i ovdje faktički turski dron bio skoro pa iznad samog Pancira.

Pe

A interesantno je i to što se priča arapski (cijenim) – znači da nisu Rusi. Još me više zanima da li neko može razaznati da li je to neki beduinski/libijski dijalekt ili zaljevski/UAE.
Izgleda da libijci ipak jesu sposobni da koriste složenije sisteme (ako su oni…)

Ba

@PeleBC

Pele, uopšte ne znam šta da mislim o snimku, gledao sam ga par puta. „Opuštenost“ posade je tolika da čovjek pomisli da je sve fake. Meni je daleko najzanimljiviji prvi dio i ekran za radarska očitanja. Jesi li primjetio da sistem prijavljuje grešku. Kakvu? Da li ti se čini da je ovo posada iznad koje kruži dron koji ih možda u sledećoj sekundi sve može pobiti vođenom municijom?! Snimaju se, valjda šale… Veoma čudno. Ali, evo, sad ćemo zazvati Beduina da nam prevede.

Pe

@Banja Luka
Evo ga još jedan Pancir, malo „rešiji“:
https://twitter.com/LastDef/status/1272256688071094274?s=20

Pe

Čudo se niko nije oglasio, tačnije replicirao (pre toga ih je bilo pregršt) posle teksta Crnog, koji je naj realniji i naj tačniji. Pošto ih je bilo više, taj tekst počinje sa : poenta je… To je pravo viđenje stvari.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

нЕгрутин na: Da li ste čuli za letelicu naziva „Duh Teksasa“? Ne, nije u pitanju bombarder B-2A

Јако занимљива прича, али вјерујем да као и мене већину више интересује прича о овом првом поменутом хеликоптеру YU-HCN (колоквијално "блацк опс") од БД-а тј од ЈСО-а. Ако се уопште може пронаћи неке информације или код нас када је црно онда је баш баш црно :-)

04. Dec 2022.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Ne treba uzimati zdravo za gotovo izjave u sred rata.Amerika i Evropa zajedno proizvode skoro 50% svega sto se pravi na planeti, pa vrlo lako mogu da proizvedu znacajno brze vojnu opremu. Nece valjda da tacno kazu Rusima datum kad ce Ukrajini da predaju oruzje? Dosad je bilo iznenadjenja-HIMARS, niko nije ocekivao da ce slomiti…

04. Dec 2022.Pogledaj

darkyoda na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Poljaci se jedva čekaju riješiti t72. Uskoro im dolaze k2 i abramsi, a k2 će se i proizboditi u Poljskoj. Tako da nema zime za njih. Uostalom u Poljskoj su već američki abramsi u sklopu borbene grupe Poljska ( VB, SAD, Rumunjska i Hrvatska ).

03. Dec 2022.Pogledaj

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Sve sto zapad bude slao modernije od tenkova ili aviona imace losu reklamu,ovako je bolje da se Rusima to desava umesto da se gledaju izbuseni zapadni moderni tenkovi i olupine modernih aviona zapadnih po Ukrjini ! Ovako slanjem modernijih defanzivnih oruzija poput ATGM sistema,PVO sistema na prave stetu Rusima i losu reklamu ! Mogi da…

03. Dec 2022.Pogledaj