BEG airport status
[ANALIZA] Zbog čega je Aleksandar Vulin bio najuspešniji ministar odbrane u novijoj istoriji Srbije i kako da se njegove medijske zloupotrebe vojske više ne ponove Samo jedan od tri čoveka na fotografiji ima pravo da odluči da li su pripadnici i materijal Vojske Srbije raspoloživi za "medijske događaje" / Foto: Izuzetno bogat fotografski arhiv Ministarstva odbrane

[ANALIZA] Zbog čega je Aleksandar Vulin bio najuspešniji ministar odbrane u novijoj istoriji Srbije i kako da se njegove medijske zloupotrebe vojske više ne ponove

Kako je mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić juče objavila, dosadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin odlazi u policiju dok Nebojša Stefanović „preuzima vojsku“ kako će verovatno preneti pojedini mediji. Upravo u ovoj netačnoj generičkoj kovanici leži zec neshvatanja medijske zloupotrebe kako Ministarstva odbrane tako i Vojske Srbije.

Ovom analizom skrenuću pažnju na pozitivne i negativne aspekte ministrovanja Aleksandra Vulina kroz njegove aktivnosti vezane primarno za RV i PVO ali i druge segmente njegovog, pre svega medijskog, rada. Nada je da će ona biti vredan besplatni savet budućim ministrima odbrane jer kako je predsednik države rekao na jučerašnjem događaju:

– Ministarstvo odbrane nije kazna, ja sam postao premijer i predsednik nakon što sam bio ministar odbrane. –

Dakle u pitanju je najvrednija politička pozicija u državi koja srećniku koji je dobije garantuje besplatan PR sadržaj kakav ne postoji niti u jednom drugom ministarstvu. Zajedno sa impresivnom produkcionom infrastrukturom za besplatnu proizvodnju tog PR sadržaja (zapravo na račun poreskih obveznika) kroz atraktivnost teme koja je bez konkurencije.

Vulgarizacija vojske i operativni uspesi

Izmišljeni „vojni događaj“ idealna je platforma za političke provokacije / Foto: Izuzetno bogat fotografski arhiv Ministarstva odbrane

Aleksandar Vulin, političar iz najneprijatnije dekade prošlog veka sa biografijom koja se kreće u rasponu od SKPJ do Pravoslavlja, nekako se vratio na političku scenu Srbije i njegov izbor za ministra odbrane u junu 2017. godine bio je svojevrsna senzacija. Vulinovo insistiranje na percepciji mačizma, vojske kao takve i preterano poletno oratorstvo (fantastičan je govornik) iritiralo je toliko da su mediji relativno brzo pronašli činjenicu da nije služio vojni rok. Agencija za borbu protiv korupcije sumnja na način na koji je kupio stan, ali čak tri tužilačke instance uspevaju da ne ustanove ništa o ovom slučaju. Tu je i navodna afera presretanja internet komunikacije gde se Vulin poneo prilično nekolegijalno prema svojim saradnicima nateravši ih da se oni potpišu u saopštenju radi demantija (što nije praksa).

Dve i po godine ministrovanja Aleksandra Vulina dovode do potpune vulgarizacije vojske zbog odvrtanja propagande van svih mernih skala. Oružje postaje „moćno“, Vojska Srbije je navodno faktor odvraćanja (bukvalno smo fizički okruženi najmočnijim vojnim savezom u istoriji planete koji nas je već jednom porazio), tradicionalno najpopularnija državna služba odjednom postaje predstava za narod van svakog ukusa, potrebe i smisla. Od posla i struke koji nemaju šta da traže u javnosti na tom nivou medijske izloženosti pravi se cirkus koji do tada (od početka vlasti SNS-a) nisu pravili ni Vučić, ni Gašić, ni Đorđević, ni onaj ministar. Sećate se onog, kako se beše zvao? O tome vam pričam.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije (dva odvojena entiteta) trivijalizovani su i ponižavani u masmedijima na do sada nezabeležen način dok se, za sve to Vulinovo vreme, paralelno dogodio i jedan fenomen – najsveobuhvatnija modernizacija i zanavljanje Vojske Srbije od devedesetih godina. Jedini čovek koji se pita za sve strateške odluke u Srbiji, Aleksandar Vučić, odlučio je (sa pravom) da za te svrhe potroši (do sada) oko milijardu i 360 miliona evra državnih para dok je Vulin, iz nekog razloga, na sebe preuzeo ponavljanje te činjenice do krajnjih granica neukusa.

Aleksandar Vulin je, kada podvučemo crtu (u operativno-tehničkom delu svoje funkcije) bio jedan od najaktivnijih ministara odbrane koje je ova, najnovija verzija,c Srbije do sada imala. Zaista veliki broj vojnih lica sa kojima je Tango Six imao priliku da priča smatraju da je bio i najuspešniji ministar odbrane do sada.

Bio je uspešan u kontekstu interesa vojske i bio je spektakularno uspešan za potrebe svog ličnog političkog PR-a.

Analizirajmo te „uspehe“ kroz njihove pozitivne i negativne aspekte.

Pozitivni aspekti

Aleksandar Vulin ima sofisticiran osećaj za adekvatnost ručnih satova uz određene modne kombinacije. Novi Casio Mudmaster svakako je savršen izbor / Foto: Izuzetno bogat fotografski arhiv Ministarstva odbrane

Aleksandar Vulin bio je verovatno najproduktivniji ministar odbrane u novoj srpskoj istoriji.

Percepciju toga postigao je, sa jedne strane, provlačeći se (kao i njegov, pogrešno terminološki kršten, „Vrhovni Komandant“) kroz iglene uši neshvatanja javnosti da ni predsednik ni ministar odbrane nemaju i ne bi trebalo da imaju gotovo nikakav uticaj na vojsku osim strateškog političkog planiranja i (planirane) alokacije novca za taj preskup, ali zaista preskup, sport. Sa druge strane, kao što je Vučić i sam komentarisao kada je izgradnja Hrama Svetog Save u pitanju „tačno je da su ovo izgradile pare poreskih obveznika, ali trebalo je da neko donese i odluku da se to uradi“. To se donekle može reći i za Vulina – sve i da nije radio ništa Vučić je odlučio da odreši kesu kao nikada do sada. Taktike realizacije i sam šoping inače rade školovani civili i oficiri. Međutim, Vulin je uradio i mnogo toga što je iznenađujuće pozitivno.

Većinu informacija, utisaka i svedočanstava povući ću iz RV i PVO.

Ne postoji pilot, tehničar ili neletački oficir ratnog vazduhoplovstva koji mi za ove dve i po godine nije na neki način rekao da je Vulin „dosta uradio“. Naravno, većina komentara ide uz „ma jeziv je ovako, ali…“. Iza tog „ali“ kriju se izvršne odluke koje spadaju van strateških segmenata koji su bili najtelevizičniji i rezervisani za Vučića: nabavka novih (polovnih) MiG-ova, Pancira i ostalih laičkih fascinacija. Odluke čiju smo dramaturgiju viđali i prilikom Vučićevog ministrovanja vojskom. Vulin ode među vojnike, pita ih da li su zadovoljni i ako nisu šta im treba? Vojnici i niži oficiri dobiju jedinstvenu priliku da zaobiđu negativnu selekciju u formi pojedinih viših oficira i počnu da pričaju. Dešava se zatim ono na šta on zapravo, kao ministar odbrane, ima pravo (ako ne silom nekog preciznijeg pravilnika, što bi bilo najidealnije, ono autoritetom pozicije) – počne da „završava“. Seče vreme, administraciju, „nabavlja“, „omogućuje“ i jednostavnije rečeno usrećuje vojsku. Naravno, sve uz bezobrizno prisustvo kamera ali o tome u donjem delu teksta podnaslova „Negativni aspekti“. Dodela Zlatnog letačkog znaka Vulinu, na primer, koliko god da je to civilima neshvatljivo i komično, bila je iz ugla većine pripadnika RV i PVO iskren simbolični čin.

Pilota, tehničara ili vazduhoplovnog inženjera ne zanima segment medijske vulgarizacije onoga što mu je obećano i isporučeno. Kao i Tango Six portal. Ne sećam se da smo više radili, pisali i izveštavali nego za vreme Aleksandra Vulina.

Nezapamćena zloupotreba Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane u poslednja tri meseca daje neumereno brojnu količinu promotivnih tekstova za svrhe „sumiranja“ Vulinovog ministrovanja (na sajtu mod.gov.rs, kliknite na „arhiva vesti“ i čitajte unazad). Primer 1, Primer 2, Primer 3. Zloupotreba leži u tome da se ovakva vrsta sadržaja nikada do sada nije našla na sajtu Ministarstva odbrane i ima indirektnu ali vrlo verovatno planiranu svrhu distribucije naklonjenim medijima koji žele što više „vojnog sadržaja“. Dobar PR posao? Samo naizgled, o tome u sledećem poglavlju.

RV i PVO je tu, između ostalog, dobilo a samim tim su meni to i omiljeni segmenti, sledeće: ponovno uspostavljeno obrazovanje tehničara na nivou Srednje stručne vojne škole, povećanje plata jednom delu letačkog sastava, oživljavanje VTI-a, podrška većini inicijativa RV i PVO (neke i dalje nisu za javnost) nekoliko infrastrukturnih noviteta i par lepih gestova. Ako na sve to dodamo i do sada nezabeležen upliv nove vazduhoplovne tehnike dobijamo objektivno (ko je imao prilike da priča sa njima zvanično a posebno nezvanično) najzadovoljnijeg RV i PVO pripadnika do sada.

Što se saradnje sa medijima tiče, Uprava za odnose s javnošću ministarstva odbrane i dalje je jedna od najotvorenijih, najprofesionalnijih i najuigranijih PR timova u konkurenciji bilo koje slične službe u državi. Deo gde su dozvolili da budu zloupotrebljeni na do sada nezapamćen način (od strane novog i uvek privremenog rukovodstva) čeka vas u sledećem podnaslovu.

Osim ako niste (navodno prisluškivana) redakcija Nedeljnika i ako niste Vojni Sindikat, sigurno ste imali svu komociju normalnog i profesionalnog rada kao neko ko izveštava o „sistemu odbrane“. Bog i sudskim nadzorom neopterećeni prislušni uređaji VBA su nam svedoci da smo kao Tango Six za vreme Vulina radili neometano, imali svu potrebnu podršku UOJ i da nije bilo niti pretenji, niti pokušaja uticaja niti bilo kakvih neugodnih stvari. OK, bilo ih je na nekom nivou, ali su bili toliko komični, toliko bezazleni i kada bih jednom bio prinuđen da ih javno ispričam toliko blamantni i toliko štetni da zaista nema potrebe da ih sada naglašavam. Ono bitnije, nisu nikako uticali da našu slobodu da se bavimo poslom kojim se bavimo. Proizveli su toliko događaja i multimedijalnog materijala da jednostavno ne postoji ministarstvo Vlade Srbije koje je toliko sadržaja generisalo za interes nekog sektorskog medija.

Aleksandar Vulin je jedan od najvećih eksperata za politički i opšti PR i malo ljudi to razume (više u sledećem podnaslovu). Kao takav za najbližeg saradnika u ovom segmentu izabrao je osobu koja je, po mom ličnom mišljenju, najprofesionalniji PR savetnik nekog ministra sa kojim sam imao zadovoljstvo da sarađujem u karijeri. Radi pune transparentnosti, Tango Six je predlagao ministarstvu nekoliko vrsta saradnje (u segmentima multimedijalne produkcije kojom se takođe bavimo) i na žalost do tih saradnji nije došlo. Ne zbog ministarstva, ne zbog nas, jednostavno su bili procenjeni kao nerentabilni.

Ministar odbrane Vulin bio je čitalac Tango Sixa i u jednoj od takođe pozitivnih stvari koje je sproveo, bio je ilustrativno proaktivan. Kada smo izvestili (iz naših izvora detaljnije) o realizaciji projekta zanavljanja pilotskih kombinezona i druge lične opreme, preskočili smo jedan detalj. Ministar je to pročitao za manje od sat vremena od objavljivanja i posredno nas obavestio da smo propustili da primetimo to i to. Dakle pratio je strukovne medije, stalo mu je da izveštavanje bude precizno, i objektvno gledano, pomogao nam je u poslu. Duboko sam uveren da ne postoji ni jedan ministar koji je toliko (u pozitivnom smislu) opterećen detaljima o tome šta njegov resor radi od Vulina.

Jedan od verovatno najpozitivnih stvari koje je Vulin uradio kao ministar odbrane i koja može emotivno zbuniti prosečnog nenaklonjenog konzumenta njegovih bisera svakako je gest koji jeste trebalo da bude nešto što se automatski dešava ali jednostavno to nije bio slučaj. Reč je o rešavanju stambenog pitanja porodici jednog od nedavno poginulih pilota čija je porodica doživela dodatnu tragediju. Takođe, donesena je odluka da porodice poginulih pripadnika idu dva puta godišnje na besplatan odmor u vojne hotele. Vulin je tu demonstrirao dostupnost (kod onih koji su inicirali), inicijativu i očigledno saosećanje. Opet, sve to bi trebalo da bude sistemski automatizam ali eto, tada nije bio. Pa mora neko da „pogura“.

Vulin je bio taj koji je „gurao“ ono što mu „struka“ kaže ili savetuje. To je činjenica. Sva besmisao i neuređenost gotovo svih aspekata držve Srbije koja jednostavno tako („guranjem“ i ličnim politučkim šarmom & inicijativom) a ne sistemski, po zakonima i aktima funkcionišu tema je za druge vrste lamentiranja i medija.

Van vazduhoplovstva Vulin je uveo dugo čekane spomenice učesnicima dosadašnjih ratova, animirao je razna udruženja veterana i vratio, bar marketinški, kulturu sećanja. „Thank you for your service“ momenat koji su svi ministri kao i sve vlade pre SNS-ove ignorisali što je bilo prilično ružno. Nekadašnji generali, neki od njih haški osuđeni, dobili su prostor na zvaničnim medijskim kanalima Ministarstva odbrane. Sa jedne strane etički neprihvatljivo ali iz ugla kadeta verujem više nego zanimljivo. Vulin je dao vetar u leđa autorki Slađani Zarić koja je stvorila izuzetne dokumentarce o nekim do sada nedovoljno ispričanim bitkama. Ako izumemo primitivizam PR-isanja vojske za prizemne političke potrebe urađeno je dosta da se na normalan način vrati preko potrebna kultura vojnog sećanja.

Vulin se, za razliku od Gašića, nije blamirao i samim tim stigao da dodatno deprimira Muzej vazduhoplovstva ali takođe nije uradio ništa ni da bi ga „rešio“ kao problem. Ako ništa drugo kao rukovodilac je postavljen kulturan i normalan oficir, ne neki nasumični karakter sa problematičnim ponašanjem kako se ranijim ministrima omicalo.

Saradnici Aleksandra Vulina inicirali su formiranje privremene instalacije o NATO agresiji 1999. godine koja je ispala vanserijski kvalitetno. Pomerila je standarde ratno-muzeoloških postavki iako je motivacija iza nje očigledno bilo provociranje stranaca. Što, iskreno, nije loša motivacija kada pričamo o toj temi.

Za kraj, Aleksandar Vulin je nekoliko puta uspeo da ostvari san koji sniva svaki vojni entuzijasta. Informacija o ovom ostvarenju nije bila javno objavljena pa ću i ja poštovati tu činjenicu. Na kraju krajeva, u pitanju je aktivnost koju bih i ja da sam na njegovom mestu prihvatio pa ga ne kritikujem. Više mu, iskreno, zavidim. Pukim slučajem izbegnuto je da šira javnost za to sazna što je iz ugla potencijalne PR štete i refleksno neadekvatnog tumačenja civilnih medija za budućeg ministra policije dobrodošao splet okolnosti.

Negativni aspekti

Ad-hoc zlostavljanje specijalnih jedinica / Foto: Izuzetno bogat fotografski arhiv Ministarstva odbrane

Aleksandar Vulin je u isto vreme, kada analiziramo i neadministrativne elemente van vojne tematike, jedna od najštetnijih političkih pojava u modernoj istoriji Srbije. Zloupotrebio je Ministarstvo odbrane za svoj lični PR i oštetio ga (poreske obveznike), u određenom delu, u formi hiperprodukcije multimedijalnog sadržaja sa isključivim krajnjim ciljem samopromocije. Gore navedene pozitivne aktivnosti koje mu se mogu pripisati nije promovisao sa merom i efektom (koje bi svejedno dobio) već je instrumentalizovao značajnu infrastrukturu (u poređenju sa drugim ministarstvima) za dnevnu proizvodnju multimedijalnog sadržaja koje je planski producirao da bi dobio nezabeleženu količinu press klipinga za jednog (uslovno gledano) izabranog političara u modernoj istoriji Srbije.

Ministarstvo odbrane (preciznija nadležno telo – Uprava za odnose s javnošću) i Generalštab su iz nekog razloga dozvolili da se u gotovo celom Vulinovom mandatu dogodi nešto što apsolutno niko i nikada pre njega nije uradio – u skoro svim primerima došlo je do komičnog izmišljanja neprirodnog, nesvrsishodnog i time ponižavajućeg broja „događaja“. Većina njih organizovana je van plana i potrebe da se dogode (obilasci jedinica, izmišljeni razlozi i povodi) ali su gotovo uvek bili ispraćeni jednim novinarom, foto-reporterom i ekipom Zastava Filma. Vulin je tako dobio do sada, po količini materijala i njegovoj atraktivnosti, najveću arhivu sadržaja koja je ikada stvorena za račun jedne osobe koristeći vojne resurse. Sajt Vulin.rs i prateći YouTube kanal dokaz su koliko je bivši ministar odbrane jedan od najkompetenijih političara kada je shvatanje ličnog PR-a u pitanju. Naravno, komičan je formalni demantij autora ovih internet lokacija da nikako nisu povezani sa Vulinom i da to rade isključivo zbog poštovanja njegovog lika i dela.

Problem leži u činjenici da i kada bi kao benigni zaintersovani posmatrači konstatovali da nije strašno da se vojni „događaji“ izmišljaju isključivo radi promocije ministra, ostaje materijalna zloupotreba državnih resursa. Novinari možda, fotografi ponekad, ali video-kamere Zastava Filma korišćene su za aktivnosti koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa vojskom (Primer 1, Primer 2, Primer 3). Sajt Ministarstva odbrane objavljivao je neverovatan broj imbecilnih saopštenja koja nisu imala apsolutno nikakve veze sa vojskom (Primer 1, Primer 2, Primer 3). Sve to bi moglo, da smo zlonamerni, da se kvantifikuje na tržištu medijskih usluga i da se izrazi u novcu poreskih obveznika koji je upotrebljen da bi se proizvodio lični ministrov sadržaj. Cifra bi bila značajna i svakako se nikome u budućnosti ne sme dozvoliti tolika zloupotreba zavidnog kapaciteta ministarstva odbrane u proizvodnji multimedijalnog sadržaja. Ni jedan ministar pre njega (ni Vučić lično štobsereklo) nije na tom nivou adaptirao ove kapacitete za svoju ličnu indirektnu korist.

 
Šteta koju je Vulin, paralelno pozitivnim činjenjem, prouzrokovao Vojsci Srbije, nemerljiva je u PR i političkom kontekstu (reakcije Hrvatske i bošnjačkog dela BiH razumljive su na ovakve izjave). U nekom trenutku došlo je do toga da i (do tada) profesionalni mediji bez provere, očekujući da je to sigurno tačno, objave lažne vesti i da većina (antirežimski naklonjenih građana) u njih poveruje. Sajt ministarstva odbrane postao je tiker besmislenih i morbidnih političkih izjava (bez ikakvih dodirnih tačaka sa vojskom) što je razumljivo budući da Aleksandar Vulin kao političar i njegova stranka kao organizacija samostalno i van medijske zloupotrebe vojnih kanala nikada ne bi dobili prostor na većini medija. Uporedite količinu medijskih objava Aleksandra Vulina kao vođe Pokreta Socijalista i Aleksandra Vulina kao ministra odbrane.

Odgovornost vojnih i civilnih lica u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane verovatno postoji, ako ne u formalnom kršenju verovatno nepostojećih pravilnika političke zloupotrebe državnih medijskih resursa, ono svakako u nezabeleženom esnafskom poniženju.

Od toga da ministar odbrane obilazi pse, preko ponižavanja specijalnih jedinica, do frekvencije „događaja“ koja je bila učestalija i od predsednice Vlade Srbije i predsednika države zajedno. U maratonskom „ispisu“ iz svog ministarstva Vulin (bez ironije, izuzetno medijski oštroumno), zahvaljujući tehničkom mandatu koji je trajao preko 100 dana, nalaže hiperprodukciju „svega do sada urađenog“ i skače na vagon tinejdž YouTube kreatora koji se lože na vojsku, po prvi put, ubacivanjem muzike u pokrivalice Zastava Filma. Izmišljanjem vojnih aktivnosti isključivo za potrebe medija kreira se sadržaj koji je spreman za masovnu distribuciju. Trenutno postoji preko 10 opskurnih YouTube kanala koje vode (nadam se samostalno) deca koja prosto gutaju ovakav sadržaj, repostuju ga i dosežu značajne preglede. Ako zanemarimo kontekst indirektne zloupotrebe državnog resursa u pitanju je, iz PR ugla, vešto izvedena kampanja. Sigurno bez kontakta sa reciklerima ali sa svešću koliko su korisni. Što još jednom svedoči o sposobnosti Vulina i njegovih saradnika.

Projekcije o vojsci kao „najuređenijem sistemu“ u kojem se sve planira slučajno su demantovane. Organizuju se „vojne vežbe“ koje sa jedne strane niko na prvu loptu nema potrebe da kritikuje dok se sa druge strane uvode termini „generalne probe“ što je jedino povezivo sa kamerama. Sve to vreme vojnici, piloti i mornari rade kao nikada do sada, konačno imaju novu tehniku, veća primanja i nikoga, logično, ne zanimaju principi suštinske ograničenosti ministarske funkcije. Civili ne povezuju da načelnik Generalštaba zapravo rukovodi vojskom a da je ministar jedna dosadna, menadžerska nemilitantna civilna funkcija kojoj je mesto u kancelariji i eventualno Skupšinskom odboru za bezbednost. Neko zlonameran bi, poređenja radi, mogao da pita Muzej Jugoslavije koliko je puta Tito godišnje obilazio jedinice JNA i koliko puta su vojni fotografi i Zastava Film beležili te posete? Pretpostavljam da bi odgovor bio: komično malo u odnosu na bivšeg ministra odbrane.

Vest o rešavanju problema svetlosne signalizacije jednog vojnog aerodroma tako bi saopštavao najviše PR oficir Komande RV i PVO, udese vojnih aviona komentarisao bi zvanično u vr’ glave pukovnik avijacije dok bi o nabavkama vojne tehnike govorio pomoćnik ministra za ovu oblast (što i jeste bila praksa). Naravno, okolnosti medijskog pejzaža i tehnološki načini distribucije sadržaja neuporedivi su sa JNA erom ali ostaje i veština ukusa vojne pa čak i vojne-za-potrebe-političara propagande. Dobijate najatraktivnije moguće ministarstvo, ono samo po sebi (i da ništa ne taknete) proizvodi najatraktivniji mogući medijski sadržaj. Sve što treba da uradite je da to ne zloupotrebite.

Šalim se. Naravno da hoćete. To onda bar uradite suptilnije, bez da se vojska ponižava i svakako to radite mnogo manje nego što je to radio Aleksandar Vulin.

Novi ministar odbrane Nebojša Stefanović, na primer, proizveo je samo dva značajnija video sadržaja u temi „šta smo uradili za našeg mandata“. Dva videa. Emitovana na kraju mandata. Kvalitetnije producirana od bilo čega što je Ministarstvo odbrane izbacilo do sada.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Sm

Sad kad Neša procita ovo, iskompleksira se I pobedi Vulina u ulozi ministra vojnog…

Odgovori
BB

A tek kad Vuli preuzme palicu (pendrek) od Neše pa kad počne da se razračunava sa mafijom ima da ih rastjera k’o Marko turke na buljuke (šteta što buzdovan nije prikladan dio policijske opreme u ovobdoba)…

Ne

Klasična pluvačina,ogovaranje i omaložavanje bukvalno svega što je napravljeno u vojsci Srbije a to nije uopšte ni malo a ni beznačajno i trebao bi serijal ovakvih tekstova da se sve pobroji,jadno,neprofesjonalno i neprihvatljivo da se na ovaj nivo spušta ovaj do sad veoma korektan i profesionalan sajt kod nas.

Ta

Ne sviđa mi se tekst. Dobar deo pljuvačina bez potrebe. Prenaglašeni negativni aspekti, ako su uopšte negativni. Samo manji deo od urađenog (pozitivnog) spomenut. Najbolji ministar u Vladi Srbije i tačka. I definitivno najbolji ministar odbrane kojeg ja pamtim.

З

Чисто политички техт. Ништа чудно за аутора, докле се испуњавају његове жеље онда МО Србије и А.Вулин ваља. А када не, онда добијемо овај чланак. Нека то је на образ Танго 6.

Bo

U zadnjih 30 godina, vojska je najvise napredovala. Sto se tice ostalog vezano za g. Vulina po obicaju, polovina ce pljuvati, a polovina podrzavati. Licno mi se ne svidja tekst.

Odgovori
al

Vojska je napredovala samo i iskljucivo jer je „sef“ odlucio da je pojaca. Nema tetkin Aca sa tim nikakve veze. U tekstu je odlicno primeceno kako se gro njegovog angazovanja dozivljava kao licni doprinos a u stvari to treba da budu institucionalne stvari. Ali tamo gde institucije funkcionisu tesko (da ne kazem nikako) se ne moze graditi kult licnosti.

To je precizno prepisan recept od ponasanja „sef“-a. Idemo redom: spasavanje deteta iz mecave, primanje gradjana cini mi se sredom da iznose svoje probleme (car Solomon), cuveno „Tisina tamo“, cuveno „ne dam Gasica“, gledanje snimka sa naplatne rampe (a OJT ga ne vide nikad), sedanje u avion, licno da vozi, da donese respiratore, nenosenje maske nigde a preti se narodu da ih nosi svuda, izjava da ce nabaviti BPL iz problematicne zemlje (u jednini) i finale – najspominjaniji vrhovni komadant od Tita.

Sve u svrhu izgradnje kulta licnosti – ko sisa institucije…

Bo

Alexanto
Bio bih srecan da je voska napredovala pod svakom vlascu, a pri tom bi me bas bilo briga i za kult licnosti, i za institucije. Mi smo takav narod da bilo kako da se uradi pola ce pljuvati, pola hvaliti.

Of

Kako za koga. Nikad veca kolicina nesposobni podguznih muva. Od nove godine EIPED napustilo 4 oficira I 7 podoficira, ortopedija VMA opstala na 5 ortopeda… Sanitet ne postoji… Reci da je Vulin uradio najvise je kao zahvaliti automat sto ti je dao pare. Kupili su padobrance sto su ima dali brigadu koja je apsolutno ne potrebna za Postojecu drzavu… Nema plana, nema znanja, maltretiranja, nepopunjenost, odlazak svega sto vredi…

Be

@Oficir

Vi ovde pišete sve suprotno od T6, a oni su kao vazduhoplovni portal redovno u kontaktu sa vojnicima i oficirima.

Ljudi idu i išli su oduvek, kad bi dobili novu radnu ponudu. Ali i dolaze i dolazili su novi. Na to smo se odavno naviknuli.
Mislim da su pogotovo od početka korone dosta opterećeni i da ih dosta odustaje, jer nemogu izdrzati. Ali tako vam je i ovde u Austriji, samo ovima se ne isplati ići negdje drugo, jer su plate na visokom nivou.

Vl

Znaš li ti ko je Brankoo Mamula? Raspitaj se.

Bo

Oficir
O kojoj ti nepostojecoj drzavi ti govoris. Nema plana. Da nece mozda tebe pitati sta treba uraditi. Plan ima i on se realizuje, jedino sto uvek manjka para, i uvek ide nekako sporo.

Wo

>> Vojska je napredovala samo i iskljucivo jer je „sef“ odlucio da je pojaca. Nema tetkin Aca sa tim nikakve veze.

Apsolutno tacno! Tetkin uglavnom sluzi kao sefov trbuhozborac kada treba da siri mrznju po regionu.

I sta ono na kraju bese? Jel on zaista leteo 15 puta za Kanadu iz „privatnih“ razloga?

Me

Naslov teksta ,95 % Vulin i sve o njemu i 5% nabavci i pobosanju standarda u VS!
Polako pocinjete da portal zatrpavate politikom ……Molim vas da kritike objavite…..

Ma

@Medo
To sa „poboljšanjem standarda“ vojsci i policiji je tek najveća sramota i tuga u najavi za ovu napaćenu zemlju i narod. Šta smo mi ostali koji radimo i proizvodimo i iz čijih se zarada i poreza popunjava budžet iz kojeg kasnije uzvišeni „poboljšava standard“ vojsci i policiji? I nakon toga vojska i policija štiti „poboljšivače standarda“ i svoj poboljšani standard tako što mlati sve ostale koji nisu kao oni i ne nose fantomke.
Zašto vojska i policija da imaju poboljšani standard? Zašto vojska i policija ne prate građane svoje zemlje po standardu? Biće im bolje kada svima postane bolje. A nije još. Narodu je sve gore.
E zato što su i vojska i policija ti koji će ubuduće biti jurišne trupe uzvišenih političara, da nekome iz naroda slučajno ne padne na pamet da kritikuje vlast, da traži svoja oduzeta prava i da pita kuda ide njegov novac.
I nemojte da ovo kritikujete kao politiku, nisam član bilo koje stranke, ne bavim se politikom ali živim i pokušavam da radim u ovoj zemlji i svaki dan oko sebe gledam nesposobne i neodgovorne koji ne mogu bilo gde da napreduju osim u vojsci i policiji i to još uz „poboljšan standard“

Sr

@Marko
Vojska prati gradjane po standardu, cak je plata redovnih vojnika ispod „prosecne“ ako se proseku da verovati.

Ne

Prestadoh da citam na polovini, sa svakim tekstom sve vise i vise politickih komentara…

Odgovori
Sa

Trebao si da pročitaš do kraja prijatelju. Podguzne muve sa portala se osilile sad kad Vulin odlazi, pa se raskokodakali i prave“analizu“. Koje jajare, a do juče nisu smeli da zucnu!!

Fa

@ Samo jedite…

Jedina podguzna muva ovde si ti. Vulin nije teleportovan u galaksiju NGC 6872, već prelazi u drugo ministarstvo. Dakle ostaje u vrhu države i ima internet i možr da pročita sve ovo, isto kao i „do juče“.

T6 nije deo VS niti Ministarstva odbrane da bi bio hrabar samo kada neko ode sa funckije.

Ova analiza ima istu težinu kao i da je pisana u sred Vulinovog mandata.

Idi u Maxi, imaš podrigušu na akciji…

Wo

>> Podguzne muve sa portala se osilile sad kad Vulin odlazi

Buhaha, ja se tvog Julina nisam bojao ni devedesetih kada je imao Slobine batinase i Mirine DB ubice sa sobom. Doci ce vreme pa cemo na crti videti ko je jajara!

Ne

Ma aman ljudi propustate poentu, svi mi dolazimo ovde zbog objektivnih strucnih analiza zar ne? Koga iskreno zabole kitjo za politicko misljenje moje, vase ili novinara koji je ovo napisao. Sad ispada da branim Vulina ali na ovom portalu ovakvih tekstova do sada nije bilo ili sam ja propustio da su ikada pisali o ijednom odlazecem ministru odbrane u regionu.

al

Kvalitetna i iscrpna reportaza. Slazem se sa vecinom zakljucaka. Naravno da je rotacija drNese i Ace (mozda je i on dr?) jedna velika sprdnja ali setimo se gradonacelnika BG-a, gomile vrsilaca duznosti, dr Darije koja ode u Min. za rad – o Boze…

Zanimljiva konstatacija na kraju o medijskom ekponiranju dr Nese kao ministra policije. Vreme koje dolazi pokazace da li ce on da okrene drugi list kao prethodnik ili ce biti nesto poput tuziteljke Dolovac – nepostojeci. Da li ce biti u Comando fazonu kao tetkin Aca i da li ce tetkin Aca sad imati kombinezon saobracajca (sa sve motorom), mozda pripadnika SAJ-a ili heli jedinice MUP-a?

Zanimljiv period nam predstoji u pogledu (samo)promocije dva navedena ministra…

Odgovori
Da

Напокон да прочитам нешто где се нечија добра и лоша дела табеларно наводе. Само тако Т6.
У нашем народу се скоро искључиво нечији рад и личност оцењује острашћено и црно бело.
Овај резиме нечијег рада треба да буде за наук политичарима и свимс колико сва њихова добра дела и добре намере (којих сигурно код већине више или мање има) могу да оду у други план због неодмерености у самопромоцији. Парадоксално, да је смањио самопромоцију и политизацију за пола или 2/3, маркетиншки ефекат би био бољи.

Odgovori
Н

NI meni se lično ne sviđa tekst. I mislim da je očigledno zašto. Neka misle svi ovde šta žele, u smislu da li sam SNS bot ili ne. Ako sam autor kaže, koliko pozitivnih stvari je dotični ministar uradio, postavljam logično pitanje, gde je onda OGROMNA kritika na račun prethodnih garnitura. Ne, nisam zadovoljan samo blagom osudom za više nego sramotno i namerno nesećanje na žrtve ovog naroda i vojske, od strane prethodne vlasti. Samopromocija ovog lika,koji je tema teksta, je tolika da je ovaj tekst potpuno nepotreban, i više mi liči na ličnu frustraciju autora, koji je i ovim svojim tekstom doprineo poslednjoj promociji, sada već bivšeg ministra. Svaka reklama je reklama,ne postoji loša. ! 12 (dvanaest) godina prethodne vlasti, niti jedan od tih ministara ne prosi sada na ulici, a ostavili su vojsku ,maltene onako kako su je zatekli. Ako tu nemate materijala za bar jedan tekst, ovakvog obima, onda stvarno… I na kraju, živo me zanima, da li ćete biti korektni i objaviti ovaj moj komentar, jer niste prethodna dva u kojima sam pitao, zašto se ništa ne piše na temu Niškog aerodroma i radova na nemu. Hvala

Odgovori
Al

Nikola tačno u metu…

Be

@Nikola

Ne bih se slozio sa tobom. Tekst je vrlo dobar. Naravno da nije sve pozitivno bilo.

Opet mislim da, ko god je objekivan, pre bi rekao da je ovaj tekst više pozitivan za Vulina nego negativan.

Ja sam više očekivao, da će se ovi drugi javljati, pošto ovde ima više pozitivnih stvari o Vulinu kad se podvuče crta.

Jer, to što se on sam promovisao i koristio za to Vojsku i MO, tog se niko neće sećati, samo rezultati i zadovoljstvo ljudi u Vojsci ostaju da se pamte.

Pa

Mogli bi da počnu s prikupljanjem materijala za novi tekst od bivšeg ministra Šutanovca (ne sećam se koje godine je bio ministar odbrane ,podsetite me), pa do sadašnjeg ministra Šutanovac/Čomić u 2020.godini da završe tekst. To bi bilo hiper-super .

Ni

Šutanovac kao poslednji iz te garniture i oni pre njega, da čujemo njihove razloge, a ne znam koji mogu da budu, jer realnih nije bilo, a tu priznajem jedino sankcije OUNa. One druge gluposti poput nedostatka političke volje i sl. ne priznajem…MOLIM. Nisi plaćen prijatelju ni ti kao ministar ni tvoj šef kao premijer, za volju,nego za svoj posao. Tvoje je da nabaviš šta traži vojska, premijer tu da ti obezbedi pare, odakle,ne tiče te se, a ako neće, izađeš lepo u javnost, pa nek objasni zašto je nebitna oprema i naoružanje za vojsku i sve ono što joj treba i pripada. Neka objasni otkud mu pravo da zapostavlja tako važan sistem u državi i koji su razlozi za to, spoljni ili unutrašnji. Demokratijo, nezavisni mediji, novinari i analitičari…hajde, da vas vidimo. Ne, ničega od toga nije bilo. Došlo se dotle da ovi sada budu opravniji, i tačno se na njihovom primeru vidi, da ovi imaju volje, imaju interesa, a ovi prethodni ne. Za sve te godine,mogli su Boga oca da isposluju, to im je posao, a ne da daju imbecilne izjave tipa ‘DA SRBI VIŠE NEĆE RATOVATI’. To dobiješ,kada staviš filozofa na čelo države (koji je i sam, gle čuda bio ministar vojni). Ništa pogubnija nije bila ta izjava,od ovih koje smo mogli da čujemo od ovoga, sada bivšeg ministra. I o tome bi ovaj portal trebao da piše, jer imamo pravo da znamo. Prosta je matematika, izražena u rečima, ovi sada, kako god, a ima vazda realnih i objektivnih zamerki, su URADILI NEŠTO. Oni pre njih, realno, u poređenju, NISU URADILI NIŠTA.

Ni

Oba odgovora su ti vrlo precizna i jedino sto bih dodao je pitanje ko finansira T6? Deluje kao dasu dosle pare sa strane 😃

Za

Sve nabava izvršena za vojsku Srbije je isključiva odluka Aleksandra Vučića po principu senzacionalizma i nekontrolirane megalomanije u datom trenutku. Ništa nije planirano niti je uopće stavljeno struci na stol da barem malo razmisli i da svoje mišljenje.
S druge strane, Vulin, kreatura od čovjeka kakva je, je iskoristila svoj položaj sa osobnu promociju na način koji se svidio određenom krugu ljudi u Srbiji (čitaj: SNS glasači, penzioneri i mlade YT generacije) i stekao se dojam da je on mecena koja je podigla vojsku iz pepela. Vulin je samo jednostavno slijedio fanatizam svog gazde imenjaka na način da je iskakako „iz svake paštete“ koja se mogla naći u medijskom prostoru. Naprosto je nevjerojatno da jedan ministar obrane svaki dan bude u medijima na nekoliko lokacija i nekoliko različitih događaja.
Apropo nabava za vojsku Srbije, kao šta je i sam Vučić izjavio (iskreno) kako je on sam donosio odluke i odlučivao o nabavama treba samo malo pogledati u logističku (crnu) budućnost održavanja i funkcionalnosti sve te silne tehnike koja je nabavljena. Vremena obavijena tamnim oblacima ne dolaze, ona su već tu. Cijeli svijet strepi nad mjesecima i godinama koje dolaze, a kamoli zemlje bivše YU. S druge strane nevezano za ekonomiju, odlazak Vučićeve struje sa vlasti (jednoga dana) će dovesti ponovno do rezanja budžeta i (vjerojatno) pravedne raspodjele sredstava gdje se neće zbog lažnog predstavljanja snage zemlje oduzimati novac iz proračuna ostalih ministarstava da bi se zadovoljila forma jednog ministarstva. Nakon toga, slika koju sada gledamo će biti potpuno drugačija.

Molba za T6 ekipu, da li biste mogli napraviti jedan sveobuhvatan prilog o projektima srpske namjenske industrije koji se provode unazad 10-15 godina u režiji SDPR, VTI, MORS, remontni zavodi i ostali kompleksi koji su uključeni (a ja ih se sad ne mogu sjetiti dok pišem)?
Odakle se dobivaju financije i gdje je transparentnost za toliki broj prototipova, modernizacija, „nabudživanja“, prerada i slično. Što je sve bilo uključeno do sada u razvoj i proizvodnju, što je uspjelo i ušlo u ozbiljnu serijsku proizvodnju, a što se godinama vrti kao potencijal iako nije odmaklo od obične radionice?

Pozdrav

Odgovori
TT

To nije tacno, bar ne za RV, tjs. deo da nista nije planirano. Gotovo sve nabavke za RV su planirane i dosle su od strane vrha vojska. AV je doneo odluku naravno ali nije ih on licno planirao.

Mi

Tvoja zelja za buducnost VS ne uzima u obzir da ce ekonomija Srbije rasti, po MMFu rast ce biti od 4-6% sledecnih 5 godina, tako da ce vojni budzet biti veci bar 25% i bez problema ce se odrzavati nabavljena oprema.

Ig

Zagi1987 Da li ti to mozda radis u VS pa znas sta je planirano i kako, jesi li visoki oficir mozda?

Za

Ovo šta sam napisao u tekstu je moje osobno mišljenje prema viđenome do sada, možda griješim, možda ne, zato i imamo diskusiju. U VS sigurno postoji struka, ali da se struku pitalo oko nabave da preda stručno mišljenje o konačnoj odluci koja će se od politike samo amenovati potpisom, tada sigurno na listi dugoročne nabave ne bi bilo: 3 jedinice ovoga tipa, 2 jedinice ovoga tipa, 4 jedinice ovoga tipa, 9 jedinica ovoga tipa, 5 jedinica ovoga tipa i tako dalje.
Vrijeme će pokazati kakva je ovo odluka bila.
A, šta se tiče rasta ekonomije u narednim godinama…OK…ako tako misliš dok još jedan lockout (ovaj puta mnogo ozbiljniji) kuca na vrata onda u redu.

TT

Rekoh ti, sto se tice RV mogu da ti tvrdim da ni jednu odluku nije Vucic smislio vec je stigla od strane VS.

Nabavka lovaca je bila kljucna za odrzavanje LA, obuke, kapaciteta odrzavanja itd.. Nabavka srednjeg i manjeg transportnog helikoptera je bila neophodna posto Mi-17/8 resursi isticu, slican je razlog zasto je nabavljen i Mi-35m.

Nabavljeno je ukupno 14 helikoptera zato sto je potrebno vreme da se piloti i tehnicari obuce, ne rastu oni na drvetu. Nove nabavke Mi-17/35, H-145m su svakako izvesne, a do tada cemo imati pilote koji na njima mogu da lete i tehnicare koji umeju da ih odrzavaju.
Takodje propratna infrastruktura zahteva dodatno vreme i novac.

Mozes da vidis na primeru HRZ sto se tice 16 OH-58, i dan danas leti tek 6-7 helikopetra tjs. toliko obucenih pilota trenutno ima.
Zato svakako ima smisla nabavljati tako skupu tehniku postepeno, logicnije je iz ugla logistike i finansija.

PS. Tesko da ce biti novog „lockouta“, lek bi jednostavno bio gori od bolesti u tom slucaju.

Za

Nabavka manjeg broja (pod tim mislim na oko 20% od potrebne cijeline u vidu, grupe, eskadrile, baterije i sl.) jedinica nekog tipa nije prihvatljiv oblik nabave i ispostavlja se kao skuplji vid od nabave veće količine od spomenute jer treba uzeti u obzir (ne)predviđene kvarove tehnike, redovna održavanja i tehničko-logističke probleme u procesu uvođenja sredstava u operativnu uporabu i kasnije u stvarnu (rutinsku) operativnu eksploataciju.
Kada si spomenuo hrvatske OH-58 helikoptere i to je dobar primjer nabave koja nije bila planirana. Oni su donirani po principu „ponuđeno-uzeto“ u relativno kratkom periodu. Toliki broj helikoptera u sustavu traži i složeni program pripreme, uvođenja i eksploatacije. Financijski plan uopće nije planirao nabavu ovako nečega već se kao pružila prilika pa je prihvaćena, plaćen je samo PDV i sada treba iz svojih sredstava izdvojiti novac za sve ostalo.
Ono šta želim reći, plan nabave osigurava da se uvođenje nekog sredstva odigra relativno bezbolno i uigrano kronološki kako to treba biti.
Zadnji puta kada je to stvarno napravljeno na ovim prostorima je nabava aviona MiG-29 sredinom ’80-ih godina prošlog stoljeća.

д

Војска кука задњих 25 година за набавкама посебно у РВ И ПВО,Вучић воли да се рекламира али појма нема о оружју.S druge strane nevezano za ekonomiju, odlazak Vučićeve struje sa vlasti (jednoga dana) će dovesti ponovno do rezanja budžeta i (vjerojatno) pravedne raspodjele sredstava gdje se neće zbog lažnog predstavljanja snage zemlje oduzimati novac iz proračuna ostalih ministarstava da bi se zadovoljila forma jednog ministarstva. Војска је имала бедан буђет годинама па није било никакве праведне расподеле,у осталом војни буђет није највећи , део за здравство је дупло већи, за војску издвајамо 2,05% БДП што није много и то је неки стандард у европи,испада на основу твог текста да ми ненормално издвајамо за војску и занемарујемо све остало.У осталом Заги шта се тебе тиче колико Србија издваја за војску јеси ли ти уопште порески обвезник у Србији.S druge strane, Vulin, kreatura od čovjeka kakva je, je iskoristila svoj položaj sa osobnu promociju na način koji se svidio određenom krugu ljudi u Srbiji (čitaj: SNS glasači, penzioneri i mlade YT generacije) , јеси ли ти на гласачком списку у Србији , претпостављам да ниси и да си посредно упућен о ситуацији у Србији , у првом реду би требао да се сконцентришеш на креатуре у свом дворишту (држави). Видим да си стручњак и за здравство , финасије и на крају за војску да нис иможда неки вучићев рођак.

С

Прво мишљења сам, да је аутор дао занимљив чланак покушавајући да у нашим несретним околностима сагледа добре и лоше стране сад већ бившег министра.
Заги…поводом малих набавки – просто је има довољно уређаја да се обучавају посаде, када се обуче може се повећати број оперативних ( авиона, ПВО система , хаубица и сл).
Већина њуди неће да зна,, али смо распадом бивше државе растурили индрустрију и погубили тј остали без знања и стручњака. Код нас се нешто покушава, али без добре кадровске политике , плата и ангажовања проватних фирми и нових људи….јако тешко. И сам знаш, нешто можеш срушити за дан,,,али мнооого времена треба да направиш поново.

Дане – тема је Вулин и не видим зашто човек који је вероватно из Хрватске не може да коментарише. Не свиђа ти се слика како нас види? Мени се још мање свиђа како ја видим нас у Србији, негативна селекција свугде, крађа на све стране итд.

Уосталом и ми коментаришемо теме које се тичу Хрватске војске. По мени и треба да има читалаца из других држава који ће рећи и своје виђење, а да дискусију задржимо на неком нивоу, тј да се не спуштамо на примитивне разговоре које и не желим да читам у таблоидима свих држава около.

Da

Afera tetka: svatko tko prenosi vise od 10.000 EUR preko granice to mora prijaviti na carini. Pitajte mu tetku jel ima takvu potvrdu? Ako nema, onda se to zove pranje novca, sto je krivicno djelo i za onog tko daje i za onog tko prima novac. Slicnu glupost je kod nas izjavio i Mesic. Stvarno ne znam zasto ga niti jedan novinar nije pitao za potvrdu?

Politicari su obicno gelipteri. Naprave nesto dobro za drzavu, a sa strane naprave nesto i za sebe. Ovaj drugi dio obino naprave ne ilegalan nacin. Za to im treba dati nogom u guzicu, za primjer ostalima. Zasto Vulina ne pitate „Di ti je tetka? Nek donese potvrdu.“

Odgovori
Wo

>> Stvarno ne znam zasto ga niti jedan novinar nije pitao za potvrdu?

Stotine puta ga se pitalo samo vi to niste ispratili. Recimo:

https://youtu.be/I1PEH_gyWj0

https://youtu.be/oZGQGcyy_9I

https://www.youtube.com/watch?v=5i2wz9DRFW0&feature=youtu.be&t=38

itd, itd…

Da

@Wolfgang

U pravu ste. Nisam znao da su stvarno trazili potvrdu vise puta. Nego, zasto se s tom pricom stalo? Ako mu je tetka posudila novac, zasto ne pokaze ugovor? Onda putem medjunarodne pravne pomoci Srbija moze traziti provjeru novca njegove tetke, tj. kad je i kako je zaradila te novce. Ne mozete novce posudjivati bez ugovora, cak i ako mu tetka ima banku. Osim toga, novci se moraju posudjivati uz kamatu, inace ste nelojalna konkurencija bankama.

Nego, stvar je puno ozbiljnija nego sto na prvi pogled izgleda. Ako imate ministra koji ne moze dokazati porijeklo svoje imovine, onda je on sigurnosni rizik. Imati ministra obrane ili policije koji je sigurnosni rizik je pucanje samom sebi u glavu, a evo i zasto: U tom slucaju ga je moguce ucijeniti, i sa istoka i sa zapada. (Vjerojatno oni vec znaju od kud njemu novac.) Tako da nikad necete biti sigurni da li ste kupili Mistrale i/ili Pancir zato sto ih bas trebate ili zato sto ga je netko pitao: „Di ti je tetka?“ :-) Isto tako, nikad necete biti sigurni da je sve placeno po najboljoj cijeni. Mozda batica samo vraca dug?

Imate puno firmi na zapadu koje smjenjuju managere, cak ako npr. konstantno rade prometne prekrsanje. Ti su ljudi rizik, jer jednostavno ne postuju zakon. Ako su prekrsili jedan zakon, prekrsit ce i drugi. Postoji i znanstvena studija da su prometni prekrsioci obicno skloni korupciji.

Novinari, nagazite tog baticu dok ne zavrsi u zatvoru za vase dobro.

Wo

Pa i „vrhovni komandant“ je 1999. dobio za dz. ogroman stan na koji je onda posle kapitulacije i sloma diktature (u kojoj je bio ministar) platio kobajagi neki porez na ekstra profit. Par desetina hiljada evra, odakle mu ta sredstva niko ne zna, mozda takodje od neke tetke iz Kanade…

https://youtu.be/EJ45eA3gv84

д

Danilo Tako da nikad necete biti sigurni da li ste kupili Mistrale i/ili Pancir zato sto ih bas trebate ili zato sto ga je netko pitao: „Di ti je tetka?“ :-) врхунска анализа, проникао си у суштину,цела држава је залегла за вулина који иза себе има неки ситан покрет са два посланика и потрошила милионе зато што су га руси и французи стисли са питањема „Di ti je tetka?“

Da

@Dane

Drago mi je da se slazete. :-) Isto tako oko cijene. :-)

Svaki korumpirani batica vam je sigurnosni rizik, htjeli vi to priznati ili ne.

д

Брате ти си стручњак ко заги, комшиска екипа центрира, а Wolfgang чека на волеј. Тетке политичара уведене су у политику после 2000. године и то је демократска тековина.

Br

Ne znam samo kako moze covek koji ima krajnje sumnjiv doktorat, na krajnje sumnjivom fakultetu da postane ministar odbrane. Jos ako se uzmu sve afere u policiji, pa onda afera sa Krusikom… Jedino sto verovatno nece da nosi kvazi uniformu.

Odgovori
Be

@Branko

Nedostajati će vam Vulin? :-)

Ali imate utjehu. Ovaj je sluzio vojsku, to je valjda bila najbitnija stvar, kad je kritikovan Vulin.

Br

Mislim da ce Vulin sad verovatno da predje na plavu inoformu. I nije problem sto nije sluzio vojsku vec sto je proglasen nesposobnim za sluzenje, a evidentno da nije, sto je krivicno delo.

С

Знаш шта би било трагедија? Да не правимо кроз коју годину Вулина од блата!
Знам, страшно, ал имам толико година па се опет изненадим шта се све код нас може да сроза.
Кад сам био испред скупштине да рушим Слобу и 91 и 2000 те нисам ни сањао каква ће екипа (од зла оца и још горе мајке) да дође ,(част ретким честитим појединцима). Сад се питам……….

Be

@Branko

Pa tvoji istomišljenici stalno tvrde da je on mentalno bolestan.

Šta sad, kome da verujem?

Wo

>> Ne znam samo kako moze covek koji ima krajnje sumnjiv doktorat

Kakav doktorat, covek je platio da dobije diplomu redovnih studija od nepostojeceg fakulteta ciji je vlasnik i sef jedan obican buvljacki hohstapler. Ako iko misli da cemo mi koji smo studirali na elitnim domacim i stranim fakultetima prihvatiti to skorojevicko kupovanje diploma taj se grdno vara!!! Kad tad polozice se racuni. Taj covek je prosto neobrazovan, to mozete da vidite iz njegovih medijskih nastupa.

д

Wolfgang covek je platio da dobije diplomu redovnih studija od nepostojeceg fakulteta ciji je vlasnik i sef jedan obican buvljacki hohstapler ко си ти да оспораваш поменути факултет који је дозволу за рад добио од „демократских власти“ у скалду са „европским стандардима“ , “ болоњском деклрацијом“ , „транспарентно у јавној расправи“ све су то дивни факултети који пружају врхунско образовање , само када су легализовани ови сад нису били на власти били су неки други.

Br

@Beli

Ne postoje moji istomosljenici. Ja nisam ni za komuniste, ni za Slobu, ni za DOS i kasnije naslednike ni za SNS. A Vulin je obican pajac u svemu ovome. Svo ovo opremanje vojske je zamazivanje ociju jednostavnog naroda, da bi se vlastodrsci lakse bogatili i lakse izdali svoju zemlju. To je kolonijalna uprava aminovala. Kako rece burnabich, Bler nam je savetnik dzabe jer je dobar covek lol.

Be

@Branko

Pa lepo je ovo zamazivanje očiju.

5 Mi-17V5
4 Mi-35M
5 H-145M
6 CH-92
14 Mig-29 (modernizacija)

Ovo sve bez nabavki za MUP bez stvari za kopnenu vojsku (NORA, itd.) i bez stvari koje tek dolaze.

…a nisu makete, kako ste se pre par godina sprdali. Sad niko neće da kaze da je tad grešio.

Neko bih rekao da se da ovim moze opremiti neko moderno RV, a za vas je samo zamazivanje očiju.

Br

@Beli

Neki napredak svakako postoji, ali na sve to je utroseno skoro 1.5 milijardi. Cini se da je moglo malo bolje i malo vise za toliki novac.

Ma

Moram da obradim iz moje glave…odavno nemam nikakve veze sa vojskom ..
Radim kao svoj na svome…
Uz gomilu negativnih stvari u vezi sa doticnim….da ga gledam ne mogu..muka mi je…
Najveca i jedina ispravna i za to je uspesan ministar a to je sto slusa ljude od struke .npr Miloradovica i njemu slicne tj ljude od znanja koji su znali o prepoznali trenutak za boljitak zajedno sa doticnim..
U svakom slucaju ovakav trend je neophodan i treba da se zadrzi….

Odgovori
al

Friska vest malopre objavljena: dr Nesa je rukopolozen u rezervnog porucnika telekomunikacija! I to 1. oktobra… Sad ce morati da nosi neku uniformu ‘teo – ne ‘teo…
https://nova.rs/vesti/politika/uz-fotelju-i-novi-cin-stefanovic-postao-rezervni-porucnik/

Odgovori
Be

@alexanto

Šta li će ovom naći? Ovaj je sluzio čak i vojsku…

Biće neka dlaka u jajetu, samo je treba pronaći a i ako se ne pronadje, nema veze, izmisliće se nešto.

…mozda to, što je sad poručnik!? :-)))

Go

Interesantno. Bas me zanima kad i gde je doticni bio u SRO. Ja sam isto godiste kao i sadasnji ministar odbrane. Sluzio sam SRO od septembra 2003 do juna 2004 u KV smer artiljerija. Doticnog ministra u toj klasi nije bilo.
A za telekomunikacije su birani uglavnom inzinjeri elektrotehnike. Kakve strucne kvalifikacije isticu njega za takvu sluzbu? Koliko je meni poznato, doticni je neuspaesno studirao medicinu i pravo a onda veoma uspesno Megatrend koji nikakve veze sa telekomunikacijama nema.

Vl

alexanto,
Ha, smešni ste mi svi vi koji gledate kao u boga ovog brata bizanca Informera (Nova TV i njihovi klonovi). Ovaj Informerov alter ego živi i račune polaže u inostranstvu a radi i zarađuje u Srbiji što je još jedan od apsurda u državi Srbiji.
Nedostatak jasnih zakonskih odredbi dozvoljava bitisanje ovakvih televizija na isti način kao što dozvoljava i Vulinu da radi ličnu promociju na grbači VS.
Doduše, da ne ispadne da ga samo napadam, ruku na srce, Vulin je ipak znao da sluša struku (što je svakako za pohvalu). Samim tim je i pozitivno ocenjivan po tom pitanju za razliku od svih njegovih prethodnika (pogotovo članova žutog društva s ćoška).
Kada se sve sabere i oduzme završna rezultanta ukazuje da je ocena Vulinovih dela stvar lične analize i afiniteta svakoga od nas.

al

@ Vlad

Ja imam malo vise godina da bi „gledao kao u Boga“ bilo koga a kamoli portale. Napisah da je objavljena vest. Ako je netacna neka odgovaraju sudski. A to gde radi a gde zaradjuje me ne zanima. Veruj mi nisu mi nista draze ni ove „nase“ medijske kuce, kupljene od nasih para a date pojedincu da budu u sluzbi vlasti – O2 i Prva. Takodje i javni servis koji je sve samo to nije – javni tj svih nas…

Dakle, tema mog posta je: Da li je dr Nesa dobio cvarak? I na osnovu cega?

Wo

>> Friska vest malopre objavljena: dr Nesa je rukopolozen u rezervnog porucnika telekomunikacija! I

O tempora, o mores! Kako je moguce postati „oficir telekomunikacija“ sa nevazecom Megatrend diplomom??? To moze samo u naprednjackom „aurea aetas“.

д

Што је не важећа диплома сегамега факултета, па то је по болоњи, пуна је европа таквих факултета, реформисали смо образовни систем ,пре реформе смо кукали као ми имамо само 10% становништва са високим и вишим високо образовањем ,а европа 20%. Сада ми је јасно како имају 20%.

Wo

>> Што је не важећа диплома сегамега факултета, па то је по болоњи,

Nije tacno, vi ocito niste upuceni. Jedno je ragularan univerzitet, dobar ili los (Bolonja ili ne) a drugo je Megatrend koji je devedesetih bio registrovan kao firma/postansko sanduce u Londonu, izdavao nekakve lazne diplome bez da je bio registrovan kao obrazovna ustanova, ni u UK ni u Srbiji pa hiljade njih naknadno „legalizirao“. Kasnije je registrovan kod nas pa sve te fejk diplome priznate. Klasicna prevara i kriminal koji ne sme da se zaboravi:

https://youtu.be/-xGvC_Oe9_0

д

Само се заборавило ко га је признао, на власти је тада био један тип који је психологију студирао једно 9 година , па је има осећај за студенте који имају проблема са студурањем. И Стефановић је кренуо на правни ту се заглавио, па је прешао на сегамега и ту заблистао. Међутим није он једини, државна управа после двехиљадите напуњена је са гомилом кадрова тог типа тако да је то огроман проблем за функционисање државе.Срећа па нема приватни медицински факултет, ту би тек биле страшне последице.

Yo

Ako ćemo realno – najveće zasluge za modernizaciju vojske snose oni koji doniraju ili povoljno prodaju opremu, Tramp kada to ne brani (stigli tenkovi iz Rusije), pa tek onda i politička volja – koja se u zemljama sa normalnim okolnostima podrazumeva…
Opasno smo blizu izreci „sve u korist svoje štete“…
A Vulin – neke marketing agencije bi naplaćivale brdo para…

Odgovori
Be

Vrlo dobar članak!

Kad stavimo na vagu pozitivne i negativne aspekte, za mene, pozitivni imaju puno veću tezinu… to što se on promovisao mi je toliko svejedno da ne mogu da opišem.

S‘jedne strane imate nabavke i zadovoljne vojnike i oficire a s‘druge strane promociju jednog političara KOJI JE TO ZADOVOLJSTVO OMOGUĆIJO.

To vam dodje kao kad vam neko pomogne u zivotu a vi ga onda grdite, što on svima priča da vam je pomogao. Samo loš čovjek će imati nešto protiv te promocije.

…ako se ku..i neka se ku..i, zasluzio je sa tim šta je uradio za vojsku.

Odgovori
Ni

@beli 👍👍👍

We

Na ovom portalu pisati o karijernom poltronu
je skoro pa greh.

Odgovori
Pr

Sva cast za tekst. Ni po babu, ni po stricevima!

Odgovori
Pa

Pope,pope,moram da se ispovedim. Posećivao sam opskurne kanale na YT . Nekima sam i propovedao dobru reč , nekima sam i dislajkovao klipove (na drzavnim kanalima) ,ali džabe je pisati i apostoli su napisali Bibliju,pa su neki zli ljudi uzeli i par vekova kasnije od toga „ukrojili Bibliju “ kako je njima odgovaralo i napravili opet „različite religije i veroispovesti“. Nema leka za pošast dok ne kreneš lično od sela do sela da propovedaš peške istinu .

Odgovori
Jo

Šta se sa vama desilo T6? Vi ste pukli po šavovima ajde gledajte malo vedrije Petre pretvorio si ovaj text u napad na pilote čemu to?

Odgovori
Pe

I pored zlonamernosti autora teksta ,ne moze se nista prigovoriti Vulinu.
Najbolji je ministar vojni ,i vojska Srb je najjaca i novijoj istoriji .
Sve najbolje!

Odgovori
jo

AUTOR je pukao jer je nebitan i zlonameran drugo linijski novinarčić

Fa

@ Petar @ jovan

Vulin je (kao i drugi aktuelni političari) mnoge ljude motivisao da budu bezgranično ambiciozni u životu, i da hrabro gaze preko svih svojih ograničenja dok ne stignu do željenog cilja.

Možeš biti kukavica, dezerter, lopovčina, šizofrena veverica, komunistička gnjida i nepismeni poltron, ali to te u Srbiji neće sprečiti da doguraš visoko, samo ako se duboko zavučeš u debelo crevo pravih ljudi.

Zato razumem ova dva komentara, apsolutno su u skladu sa vašim intelektualno-akademskim potencijalom. Ima šansi da budete ministri jednog dana, samo napred…

P.S. Velika podrška za T6, i Petra i Živojina i svaki članak/analizu koje ste do sada objavili! Za ovo što radite treba pored stručnog znanja imati i velika m..a.

Bravo!

Sr

@Falcon
U centar. Jbg „tatu volim puno, mamu volim vise, Tita volim najvise“ je mentalitet koji drzava gura niz grlo vec 7 decenija i to se vidi.

Be

@Falcon

Vi kao da niste čitali tekst.

Članak je vrlo pozitivan po Vulinu!!!

A šta to negativno piše sem sobstvene promocije Vulina?

I zašto T6 mora imati „muda za ovo“ kad fino piše da su vrlo zadovoljni sa saradnjom:

„…da smo kao Tango Six za vreme Vulina radili neometano, imali svu potrebnu podršku UOJ i da nije bilo niti pretenji, niti pokušaja uticaja niti bilo kakvih neugodnih stvari.“

д

„tatu volim puno, mamu volim vise, Tita volim najvise ти који су волели тита данас су проевропски настројени ,борес се за демократију , за афирмацију геј права и слично.Погледај разне организације које се тим баве и ту су диретно они и њихови потомци.Штета што су румуни убили Чаушескуа могао је да се пресели у Србију и да постане активиата у некој невладиној организацији.

Sr

@ дане
Ima i u time istine, samo nevladin sektor(tj. njihov lazno-levicarski deo) i vlast su nesto sasvim drugo. Prve interesuje kominternina “anti-nacionalna” tj u nasem primeru vise anti-srpska politika, a ove druge iz tog vremena interesuje totalna kontrola svega od strane drzave i stvaranja kulta licnosti vodje i njegovih ultra poslusnih saradnika.

U principu dva proizvoda jednog vremena. Nije Falcon nista omasio, ali treba i tu vasu stranu ukljuciti, slazem se.

Fa

@ Beli

Mi smo pročitali ovaj tekst. Kao i mnogo drugih tekstova vezano za Vulina pre ovoga, počev od 90-ih, kada je bio masnoglava komunistička gnjida koja je iz leve nozdrve Mire Marković pozivala na gaženje studenata za vreme protesta (što sam i lično osetio na svojoj koži kao učesnih istih), pa do svežijih afera.

Pre bih rekao da ti nisi razumeo šta si pročitao.

U tekstu se, između ostalog, navodi i ponižavanje specijalnih jedinica kao i nemerljiva šteta koju je naneo ne samo u PR nego i u političkom kontekstu – i za tebe je to pozitivno?!

„Jedna od najštetnijih političkih pojava u modernoj istoriji Srbije“ – je tebi takođe pozitivno?

Strašno…

Wo

>> masnoglava komunistička gnjida koja je iz leve nozdrve Mire Marković pozivala na gaženje studenata za vreme protesta (što sam i lično osetio na svojoj koži kao učesnih istih

Takodje bio ucesnik! Kako su nas ti JUL-ocvi, odnosno njihov dekan i partijesk gorile terale po ETF-u i arhitekturi. I sad mi ovi balavci i par fanatika ovde nesto mudruju…

Be

@Falcon

Pročitao sam to sve šta ste naveli, ali to „ponizavanje specijalnih jedinica“ je subjektivan osećaj pojedinaca. Je li njih neko pitao, da li su bili ponizeni? Mozeli to nekako u brojkama da se opiše?
63. padobranska i 72. su u toku njegove vladavine valjda vratili bar jedan dio ponosa. Za Kobre nemogu ništa reći. A ovo oko PRa je manje vazno.

Ali Ok, moguće da je tako…

Samo da li je vama vazniji PR i ponos od ZADOVOLJSTVA PRIPADNIKA VOJSKE, NABAVLJENE TEHNIKE, itd. ?

Oni su zadovoljni sa njim a i T6 je zadovoljan se njihovom saradnjom, sve drugo je manje bitno, tako i naši komentari ovde na forumu.

Povucite crtu i budite iskreni!

ET

@Wolfgang

Potpisujem! Ima nas koji necemo zaboraviti tako lako devedesete kada smo mi naivni idelisti isli naokolo i pokusavali da otkljucamo fakultet, dok su razne kolege davale po 5-10 ispita u roku… Evo ih sad ovde i sole pamet. Zao mi je – jesam malo zaboravan, ali dementan nisam jos.

Wo

>> Ima nas koji necemo zaboraviti

Nismo i necemo zaboraviti kolega! Dok smo se mi borili za autonomiju univerziteta novi ministar vojni zavrsavao je nepostojeci fakultet estradno nazvan Megatrend koji je bio registrovan u UK kao sanduce firma bez ikakve veze sa obrazovanjem.

д

Dok smo se mi borili za autonomiju univerziteta , универзитет је данас аутономан пре пар година на шангајској листи је био имеђу 200-300 универзитета,а данас је између 300-400. Аутономни стручњаци не осаћају никакву одговорност и настављају да се стручно и аутономно баве својим послом.Царује јавашлук, непотизам,палгијати (у ово не убрајам Синишу Малог него професоре са палгираним радовима) и ником ништа.

Po

Ovakav vid zloupotrebe vojske za privatne PR kampanje je samo pokazatelj niskog stepena razvoja društva. U normalnom društvu takvo ponašanje je ne dopustivo i bilo bi odbačeno kao sramno (posebno od strane same vojske!) Ovako se stiče utisak da je vojska spremna zarad svoje dobrobiti postati samo sredstvo promocije pojedincima iz vlasti a sva ulaganja su radjena neiskreno i uglavnom radi „kupovanja“ glasova a ne iskrene brige za vojsku i njeno funkcionisanje. Posebno je odvratno to što nikome od vodecih oficira vojske takvo stanje ne smeta i postavili su sebe u totalno submisivni položaj. Svako ulaganje u vojsku je za pohvalu, ali ne na ovakav način kao da je vojska lična svojina nekih političara i oni je plaćaju iz svog džepa.
A svi oni koji ovde pišu kako to nema veze, glavno je da se ulaže u vojsku, su samo još jedan dokaz totalnog moralnog posrnuća ove zemlje kde je moguće kupiti dostojanstvo za par dinara…

Odgovori
ma

Jednom recju cirkus u nastavcima ili ode kurta dodje murta.
Za vojsku srbije i njeno vodjenje potrebni su zaista ozbiljni, strucni, moralni, casni ljudi ne cirkuzanti. Ali zapad bas takve obozava na kljucnim mestima drzavnog aparata koji glume da su neki ministri dok drugi diktira sta se sme a sta nesme da se nabavlja i kako ce vojska da izgleda ubuduce. Nista tu se nece promeniti sem dalje srljanje u celjusti zapada na nasu stetu. I dalje ce vojska biti zloupotrebljavana u politicke svrhe mozda ubuduce jos intenzivnije nnego li do sada. Jer se i policija zloupotrebljavala u politicke svrhe pod komandom doticnog Stefanovica. Zivi bili pa videli. Ministarstvo odbrane ovom glupom rokadom samo se dodatno srozava jos nize.

Odgovori
al

Odlazi Kurta, dolazi Murta.. tj, ispravka, zamenjuju se, cak ni ne odlaze.

Tuga i jad.

Napredno, nema sta.

Odgovori
Be

@altec

Jeste vi čitali tekst?

Kakav kurata i murta!?

Čovek je relativno dobro radio svoj posao!

al

Dobro radio svoj posao?
U kom svetu vi zivite gospodine Beli?

Be

@altec

ako ste pročitali članak od početka do kraja, shvatićete šta sam mislio ali izgleda da ste ga vi pročitali od sredine ka dole ;-)

Sr

Bilo mi je bizarna odluka na pocetku, ali kasnije je sve bilo jasno. Nas predsednik je, bez i malo sale, maher politickog marketinga i rukovodjenja, moza i najbolji u novijoj istoriji. Posle(ako Bog da) silaska sa vlasti, mogao bi imati poprilicno zavidno placen konsultantski posao u te svrhe za bilo koju stranu zemlju ili kompaniju i to na jako visokom nivou.

Postavis Vulina za ministra odbrane. Onda namenis zavidnu kolicinu budzetskih sredstava(cesto iz drugih ministarstava) za nabavku, u glavnom, preko potrebne tehnike u mizernih kolicinama, do duse. To u ogromnoj meri politicki izmanipulises i operes lika koja sva voda Dunava ne bi mogla oprati od onoga koliko se ogresio o tu instituciju i to u najgorem mogucem trenutku(kada je hiljade ljudi ginulo). Time kupis njegovu apsolutnu lojalnost, a dobrom delu naroda, prodas pricu o „radu i ulaganju“ i spremis ga za neke druge funkcije.

Najnegativnih stvar je ta poruka negativne selekcije koja, izgleda vecini, izmice. Kakvu poruku salju deci koja sutra treba da budu deo tih resora? Na celo se stize tako sto ucis, radis, budes vreda i vrsan strucnjak? Ili ipak na neki drugi nacin? Klinac od 16/17/18 godina danas zna vrlo dobro da otvori (ne rezmiske) medije i da procita stvasta(nesto istina, nesto ne) i kakvo misljenje ce imati? Deca jesu deca, ali su pametnija od vecine starije populacije. Oni nece razmisljati „da ovaj jeste stetocina, ali ovi prosli bla bla bla“. Sta mislite sto, do cak 80% mladnih zeli da ode iz zemlje(odgovor nisu samo plate)? Nece da im direktori budu, do juce, konobari, soferi, grobari, ministri falsifikatori itd. a oni da „oderu dupe“ na (jos uvek kvalitetnim)drzavnim fakultetima?

Druga najnegativnija stvar je sto se medijskom manipulacijom plasira slika o nekoj „sili“, koja uliva zaista laznu nadu odredjenom procentu populacije. Moja bojazan je samo da se ta „slika“, ne zloupotrebi pa da nas ne povede u neke avanture iz proslosti koje su se neslavno zavrsile. Srecom trenutni „lider“ drzave je mnogo mudrniji kada je u pitanju medjunarodna politika od svojih prethodnika i on je jako dobro razume.

Sto je problem da taj isti Miloradovic bude ministar odbrane? Sto ne takve ljude kada su vec tu?

Odgovori
Wo

>> Druga najnegativnija stvar je sto se medijskom manipulacijom plasira slika o nekoj „sili“, koja uliva zaista laznu nadu odredjenom procentu populacije.

Stvara se namerno militantna atmosfera u drustvu kao da vlada stanje latentnog rata. „Vrhovni komandant“ – kao da smo u partizanskom filmu iz 1943. (negde po bosanskim gudurama) a ne u 2020.

Sr

@Wolfgang
Nije problem „militantne atmosfere“ ako ta „militarija“ predstavlja znanje, profesionalnost, tehnoloski razvoj, samokritiku tj. ono sto bi trebala da predstavlja.

Jevreji u Izraelu su poprilicno „militarizovano“ drustvo pa ih ne sprecava da imaju jednu od najrazvijenijih drzava na svetu. U Finskoj, Svajcarskoj itd. je obevezan vojni rok, veliki novci se daju na to, mnogo veci nekog kod nas….ali zna se jasno sta je vojska i koja je njena uloga kao i odgovornosti rukovodecih kadrova….

Ovde je sve postalo „politicka odluka“, a svakodnevnica propaganda.

д

Stvara se namerno militantna atmosfera u drustvu kao da vlada stanje latentnog rata ситуациј у којој се назна где се налази наш јужна граница и ситуација у босни где се непрестано прича о некаквој унитаризацији ја само по себи стање латентног рата.Колико становника из Босне и са косова је учестовало у рату у сирији, колоко које каквих исламиста је добило босанско држављанство и ту се настанило, све то су безбедоносни проблеми о којим и не говоримо довољно.

Fa

@ Srbofil @ Wolfgang

Dodao bih samo da ovo nije prvi put da vrh države (aka Vrhovni čmar & šuljevi) forsira ovu vrstu „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ vojno-političkog marketinga.

RTS i druga državna komunistička glasila su tokom 90-ih takođe trovala narod nebuloznim stavovima i informacijama koje su bile daleko od realnosti.

„Nismo izgubili ni jedan rat… pobedili smo NATO… JNA nikada neće dozvoliti raspad SFRJ… Vojska Jugoslavije je sposobna da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje… pokazaćemo mi svima koji krenu na nas… ne napadaju oni Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije… VJ će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima… svi drugi su krivi, mi samo branimo svoj narod… studenti i opozicija su domaći izdajnici i NATO plaćenici… spasitelj srpskog naroda Slobodan Milošević…“

Stvarnost je naravno bila drugačija. Iako smo na početku sukoba imali 90% materijalno-tehničkih sredstava tadašnje JNA u našim rukama, dobili smo po nosu od daleko slabijih neprijatelja i pogubili sve sukobe.

Pride uz to je došla i pljačka države kroz piramidalne banke, šverc nafte, cigareta, droge i uzdizanje kriminala i turbo folka na Pinku, bežanje stotina hiljada preko granice u beli svet.

Zato što su nas vodili nesposobni oficiri i politički poltroni okupljeni oko Slobodana i Vulinove mame Mire, zato što su svi bili korumpirani i nekompetentni, zato što smo bili vojno i politički neutralni (u prevodu sami), zato što je kult vođe bio važniji od interesa države, zato što su sudstvo i mediji bili zatrovani i korumpirani, zato što su mrzeli sopstveni narod više od neprijatelja, zato što su se SPS, JUL i SRS pitali za sve.

Sve je bilo veoma slično kao i danas, čak su i neka imena ista. Džaba onda svo naoružanje sveta…

д

Stvarnost je naravno bila drugačija. Iako smo na početku sukoba imali 90% materijalno-tehničkih sredstava tadašnje JNA u našim rukama, dobili smo po nosu od daleko slabijih neprijatelja i pogubili sve sukobe. Колико си имао година фамозних деведесетих, јеси ли учестовао у рату, јеси ли ти или чланови твоје фамилије откупили стан за 50 марака од чика Слобе и Мире, колико стотина хиљада људи је побегло после 2000-те, zato što su sudstvo i mediji bili zatrovani i korumpirani, zato što su mrzeli sopstveni narod više od neprijatelja, zato što su se SPS, JUL i SRS pitali za sve. судство нам је горе него тад нарочито од 2009 када га је реформиса један стручњак из дс који је преферирао да носи сако са шљокицама, медији су нам константо дивни , а мржња према сопственом народу је процветала.

Fa

@ дане

– Imao sam dovoljno godina da upišem Vojnu Akademiju kao prva generacija iz civilstva
– Nisam učestvovao u Slobinim gubitničkim ratovima, samo sam se na protestima tukao na ulici sa takvim tupavim SPS/SRS šabanima kao što si ti
– Nemam stan, živim u kući
– Reci slobodno porodicama poginulih, opljačkanih, osakaćenih i raseljenih u Slobinim ratovima da je vladavina „žutih“ 2000-ih gora od onoga što je uradila udbaško-mafijaška bratija 90-ih

Wo

>> Nije problem „militantne atmosfere“ ako ta „militarija“ predstavlja znanje, profesionalnost

Meni jeste, kada se u javnom prostoru konstantno drvi o nekom oruziju, narocito Ruskom, koje samo sto nije donelo preokret blabla. To s jedne strane vredja zdrav razum a sa druge strane moze biti opasno kao sto je i Falcon naveo. Cisto sumnjam da u Svajcarskoj ili Izraelu po medijima svaki dan drve o nekom njihovom „S-300“ koji „samo sto nije“.

Ako je militarizacija drustva zelja vecine gradjana onda u redu. Neka se organizuje posten referendum, vrati vojni rok, neka se svima koji su zavrsili fakultete daju cinovi rezervnih oficira i neka ih se zove na vojne vezbe ali da se prestanu pricati bajke i loziti narod.

Bo

@Falcon

Baš ste lepo opisali vreme devedesetih u Srbiji.

A te priče o nama kao nekom jakom faktoru su bile još za vreme Tita, kada su ispredali bajke o partizanima koji su naneli ne znam koje gubitke Nemcima, dok su u stvarnosti često bili izmasakrirani kao što je bio slučaj na Kadinjači. Ne znam da li postoji veći falsifikat nekog istorijskog događaja od filma „Užička republika“ u kome Nemci trpe stravične gubitke, na stranu ostali događaji kao što je početak građanskog rata.

Komunisti su radili svoj PR sa partizanskim filmovima i istoričarima lažovima, u kome su sebe predstavljali kao svetski važne borce protiv sila osovine da bi opravdali to što su zaseli na vlast (u suštini kompromisom velikih sila).

Sr

@Wolfgang
Nismo se razumeli. Mislio sam upravo to sto vi kazete da ne bi bio problem „militarizacija“, da je ona na nekom ozbiljnom, profesionalnom i pre svega zdravorazumskom nivou. Nije vojska samo „oruzje“, tu je naucno-tehnicki potencijal, ne samo u masinstvu i elektronici, nego u medicini, hemiji, itd. U Izraelu dosta tehnoloskih startapa sa civilnom primenom je krenulo iz vojske. Meni jedna zanimljiva sitnica, cisto primera radi, likovi su napravili dzepni spektralizator koji se moze koristiti, izmedju ostalog, za proveru zrelosti proizvoda u vocarstvu i povrtarstvu. To je nastalo iz znanja i tehnologije sto su dobili u vojsci. Na moju ogromnu zalost, mi smo trenutno, svetlosnu godinu daleko od takve organizacije drustva i drzave.

Ovo nase jeste cisto propagandno, to ste u pravu 100% i nema smisla. Sto je najgore, ni vojska to ne podrzava, ali ko ih pita?

Br

On nije maher u nicemu. Sve sto radi planira Blerov institut i drugi savetnici i finansijeri koji ga drze u saci. Njegovi nastupi su u stvari prilicno losi, puno puta je ispao iz takta i rekao nesto sta nije tebalo.

Sr

@Branko
Bler je tu za neke druge stvari, nema veze sa unutrasnjom politikom.
Treba i znati koga da platis, da je to samo Milosevic znao….bolje bi prosli makar 20%.

Br

On ne placa nikoga, njega placaju. Asanz je davno objavio mejlove izmedju Ds- i US ambasade o to me ko, kada, kako i zasto je napravio nove radikale i sta je njihova uloga… On se pita mnogo manje nego sto vecina misli.

Ur

Kakav glup tekst nadao sam se mnogo vise od VAS… Ubuduce mozete da se zovete TG6/N1

Odgovori
Be

@Uros

A zašto?

Zato što su i kritikovali Vulina?

Pa istina je da se prekomerno promovisao i koristio svoju funkciju…

Wo

Ne znam kako kultura secanja ide sa ovim gospodinom koji je imao svoju ulogu devedesetih, i te kakvu! Izgubio rat, kao i njegov tadasnji „vrhovni komandant“ da bi se sada istorija medijski pokusava prekrojiti – kao da su oni kobajagi taj rat 1999 dobili ali onda „u miru“ ga izgubise naravno „zuti“! Takodje ne znam kako sa kulturom secanja mogu da idu haski osudjenici i razne obskurne figure iz devedesetih koje preko dana ucestvuju na raznim komemoracijama a potom u rezimskim mediima agresivnom, osvetnickom retorikom sire mrznju prema zapadu – 20 godina od rata??? I kulturi secanja je doprineo neko ko je imao toliko sovinistickih nastupa po medijima? Da li je politicki korektno imati ministra koji Albance naziva Siptarima (i ako doticni ama bas svi esplicitno odbijaju da ih se tako zove) i dezurni je kada je politicki potrebno doliti ulje na vatru i jos vise pogorsati odnose sa Hrvatskom.

Odgovori
д

Izgubio rat, kao i njegov tadasnji „vrhovni komandant“ није он изгубио рат ми смо изгубили рат,Da li je politicki korektno imati ministra koji Albance naziva Siptarima да ли је политички нормално имати Тачија,Харадинаја,Весељија као државнике то су ликови који су непосредно вршили злочине , а ми сад треба да пазимо да не повредимо исте. jos vise pogorsati odnose sa Hrvatskom. да ли уопште треба имати односе са државо која не види ништа спорно у поздраву за дом спремни, у којо је томсон ултра популаран а забрањен у целој европској унији, у којо улицу има Миле Будак, у којо цео државни врх иде у блајбург на комеморацију пораженој нацистичкој војсци.

Wo

>> а ми сад треба да пазимо да не повредимо исте

Ne, mi treba da se „ponasamo“ po civilizacijskim standardima bez obzira kako se „ponasa“ neko iz susedstva.

Bo

@Dane

Ovo za albanske lidere i hrvatsku državu ste 100% u pravu.

A realno za gubitak rata je najodgovorniji Sloba, koji je podržao puč komunista u Rusiji, i uopšte je imao tako jadno shvatanje međunarodnih odnosa i trenutka u kome smo se našli (pad berlinskog zida a on brani komunizam) da je to bilo neverovatno. Ponašao se arogantno prema ambasadorima najvažnijih zemalja Zapada, dok je Tuđman u isto vreme čekao ceo dan da ga Buš primi.

Da ne govorimo o bezmudici i bezmudrici. Kad je već krenuo u rat i imao prednost sa 90% tehnike JNA on krene pa stane, umesto da ide do kraja. Ne zna mu vojska i narod ni šta je cilj rata i onda zamrzne konflikt dok neprijatelj ojača i pobedi. Vrhunski proizvod negativne selekcije aparatčika u kp Srbije.

Д

Текст је чињенично на мјесту и то је најбитније.
Исто треба рећи и да је поред неукусне самопромоције министра Вулина, упадљива и заједљивост аутора када су у питању неки судови донијети у вези са „позитивним аспектима“. Поштеније би било да сте написали три пасуса чињеница у вези са позитивним, а да онда „оплетете“ у „негативним аспектима“ и искалите своје личне нетрпељивости и антипатије (које сви помало имамо према дотичном).

Odgovori
DW

Ipak se treba držati tematike i nivoa. Spuštati se na nivo Vulina i pisati o njegovom uspesima i neuspesima, kao i ličnim stvarima je besmisleno.

Odgovori
Be

@DW

Pa u ovom slučaju je odlazeći ministar tema a ne naka nabavka ili slično.

Po tom je sasvim u redu, da se o njemu pise.

A šta mislite o nivou? Je li to vi odlučujete šta je nivo a šta ne?

Odgovori
Na

веома добро одмерен рекао бих сиви текст, нити је све добро, а много тога може и горе.

са друге стране личмо сам присталица да се у ВС улаже много више, јер ако је војска толико колика нека барем буде ефикасна по угледу на Израел, без адекватне попуне јединице, пре свега професио-налном ретервом, занављања кључних система, од којих неке сами производимо, нема користи што је у војсци боље него 2005, или неке друге године.

пример је Мађарска – Орбан се озбиљно преору-жава, о пољској армији да не говорим, а ми ту и тамо купимо по нешто, наравно боље и то него ништа.

по мени ко ће бити министар војни није битно битно је да држава направи искорак у опремању војске и повећању плата, попуни војске, јер то су задаци министра, а војска је најбоље предузеће, све што уложите враћа се вишеструко.

Odgovori
ud

Sta ce biti sa Vulinovim You Tube kanalom? Prvo se ukinuo FPS Russia, sad ni on nece imati šta da objavljuje…

Odgovori
Be

@udarac za udarcem

Evo šta će biti, ako je to tak kanal šta mislite:

https://m.youtube.com/watch?v=_eeHDChzE5o

…dalje će pratiti Vulina.

Sm

Nije li Kyle Myres (FPSRussia) ubio menadzera, ili tako nesto? Povratak u 2012… xD

ma

Mi smo 90tih bili velesila za ovo danas. Imali smo oko 150000 ljudi pod oruzjem imalo se vise aviona, tenkova, artiljerije, za nijansu operativnija PVO…
Koliko toga ima danas?
Pojedini vole da se hvalisu kao Vulin bez ikakvih razloga kako smo danas velika sila sa brdom prototipova, nekoliko aviona, par hiljada vojnika itd…
Znate li vi momci sta je vojna sila uopste ili verujete u propagandu ove nenarodne vlasti.

Odgovori
Ni

A tek 1945 , 800.000 aktivnog sastava 5. armija po snazi u Evropi.

Sr

@Nikola SFRJ
Razni JNA mitovi jos uvek zive.

Ne mozes biti armija „po snazi“, kada 100% zavisis od strane pomoci, nemas nikakvu mehanizaciju, a dobar deo stanovnika nije pristalica tvoje politike. Da li si 5. ili 15. sasvim je svejedno u takvim okolnostima.

Be

@mateus

Znamo, samo je tad bilo ratno stanje i drzava je bila veća za CG i Kosovo.

Pa za Hrvatsku, BiH (onu polovinu), CG, Albaniju i Makedoniju smo sila sa naših 10 Migova, preko 200 M-84, itd.
A u slučaju ratnog stanja bi imali mozda ne 150.000 ali 100.000 ljudi pod oruzjem.

Tako da nemojmo mešati babe i zabe.

Sm

Drzava sa ispod minimalno 50 miliona stanovnika ne moze nikada da bude velika sila.

Fa

@ Smoke

Reci to Izraelcima :)

Br

@Beli

Od tih preko 200 tenkova, ispravno je njih 50-ak i modernizovana su samo 2 prototipa AS1 i AS2, posto se od predvidjene modernizacije AB, koja bi bila na nivou T-90SM odustalo. A i tih malo ispravnih je na nivou iz sredine 80-ih i u potpunosti ih je pregazilo vreme. Ne poseduju ni jedan moderan uredjaj, sistem za upravljanje vatrom, opto-elektronski nisan, gps i moderne uredjaje za komunikaciju, automatizovani odabir projektila, termoviziju, reaktivni oklop, aktivni sistem zastite, daljinski upravljiv mitraljez…

Sm

@Falcon

Izrael bi popusio u bilo kom sukobu sa bilo kojom drugom velikom silom, USA, ili Ru, pa cak I da nemaju nuklearke lagano bi isti taj Izrael samo brojevima ugusili. Nije isto velika sila I rmpalija medju arapskim banana republikama.

Ž

“Reci to Izraelcima :)“

Лако је Израелу када је то малтене 51-ва држава САД.

Sr

@Zivojin
Snasli su se oni i pre podrske SAD(u tom periodu smo je mi imali i vidi gde smo?).

To je klasicno srpsko rezonovanje „lako je Svajcarskoj, oni imaju banke; Lako je Jevrejima oni imaju Ameriku“ i tako dalje…..

Treba ipak izgraditi takav sistem i toliko znanje!

Na

Smoke
Pored 50 miliona stanovnika, potrebna je i ozbiljna teritorija, a što je još važnije i izlaz na more sa ozbiljnim lukama, ozbiljan spoljnotrgovinski bilans, naravno pozitivan, ozbiljnu privredu koju prati naučnotehnološki kompleks. E kad se takva moć projektuje na, pre svega mornaricu i vojsku, zatim na spojnopolitički uticaj dobija se sila u svetskim razmerama.

Postoje i manje regionalne sile, za region jugoistočne Jevrope, to su recimo Grčka, zatim tri prazna mesta pa Rumunija i tačka, ostalo se ne moze nazvati silom.

Sm

@Navy

Naravno, ali osnov svega je velika populacija. To povlaci sve to ostalo sto ste nabrojali.

@Srbofil

Izrael, iako mnogo jak, u poredjenju sa velikim silama, poput SBUN stalnih clanova je smesan.

Ne

Da ga vidi njegova baka Mira.

Odgovori
Zi

Lavovi sa T6, ajde manje politike, pa da budete ono sto ste bili na pocetku, sajt za pilote i ljubitelje vazduhoplovstva. Ovo postaje besmisleno i vodi vasem kraju pre ili kasnije.

Odgovori
fr

Naprotiv, što više ljudi progleda svojim očima vodiće kraju raznim megatrend hohštaplerima. Tango six je upravo jedan par rijetkih očiju danas kojima nisu stavljene Scheuklappen. Ne znam koji je domaći ili lokalni izraz pa sam upotrijebio ovaj njemački. Koga zanima šta znači lako će pronaći šta mislim pod njim kao i o onima koji ga nose.

Wo

>> Scheuklappen

Oglav (na Srpskom)

Zi

Onda nek se prekrste u T6-N1 ili T6-Pink!
Sta im vise odgovara.

Wo

Pa „piloti i ljubitelji vazduhoplovstva“ su zaboga elita drustva, ljudi koji razmisljaju svojom glavom. Vi osnujte aeroklub „Zlatno doba“ pa uzivajte! Zelim vam lose remontovane zrakopolve sa nedovoljnim sigurnosnim record-om :-)

Ni

U pozadini ove rohade ministara je veliki gazda, ipak mu treba veći poslušnik u MUP-u, a što se tiče MO ako izuzmemo PR bilo kog ministra, daleko je najuređeniji sistem za planiranje nabavki i razvoj novih sredstava nevezano za ministra. Sada odluka vlasti je da li će i koliko to da podrži finansiski, za sada ide odlično ukoliko izuzmemo potrebu da neka sredstva koja nisu baš po volji VS ipak se uvode radi marketinga naše izvozne državne firme SDPR-a.Pravi rezultati tek treba da se očekuju u naredne 2-3 godine. Tako da funkcija ministra odbrane je više protokolarna nego li izvršna.

Odgovori
Du

Ovo mi lici na placen politicki clanak. Dali to Tango six portal ima neke pozitivne emocije prema opoziciji i njihovim stavovima?

Odgovori
Sr

„Tito je krao, al je nama dao“….to su ti stavovi.

Nema veze sto se drzava i njene institucije bukvalno raspadaju, sto je na snazi totalna kontrola svih nacionalnih frekvencija, bitno je „opozicija placa politicke clanke“….Samo ne znam od kojih para i kome?

Jos pritom to dolazi iz kuhinje likova koji trenutno imaju apsolutnu vecinu u parlametnu, kontrolisu sud, policiju, nekoliko obavestajnih agencija, tuzilastvo, vojsku i celu vladu……

Mora da „opozicija“ i T6 imaju neke magicne telepatske moci da pristupe novcanim tokovima zlih zapadnjaka bez da ceo drzavni aparat to primeti?

Zao mi vas je iskreno.

Wo

@ Srbofil

To vam je kao kod Orvela u 1984., svaki dan clanovi partije bivaju konfrontirani sa toboznjim zlodelima opozicije da bi pred telekranima ritualno padali u trans i kolektivno se zaklinjali Velikom bratu na vernost i „ne skretanje sa puta“. Svaka analogija sa 700K clanova partije i vodjom u jednoj „zemji seljaka na brdovitom Balkanu“ je slucajna…

Fa

Dusan Jevtic, zvani Dali :)

Svako ko uvredi lik i delo članova partije je državni neprijatelj i NATO plaćenik.

Srbofil i Wolfgang su u stvari glavni tajkunski botovi, a ja već od odavno deo Soroševe kamarile i USA/NATO pete kolone koja priziva F-16 u srpsko RV.

Dali nas je provalio. I posle Tita Tito…

Wo

>> Srbofil i Wolfgang su u stvari glavni tajkunski botovi

Priznajem, mene placaju stranci! Oficijelno primam stranu valutu da im razvijam softver, ali u stvari to je honorar da rovarim protiv Srbije.

д

Да је Тито жив он би био опозиционар, борио би се противу српског национализма и против руског утицаја, то је суштина титоизма. У Србији уђеш у проблем када се одступи од титоизма , тада си под страним притиском,санкцијама,бомбама и сл. Док је друг Тито био летели смо и америчке авионе и возикали америчке тенкове, и јели труманова јаја. Жал за титом је огромна код грађана проевропске орјентације.

En

Po mom misljenju, tekst je objektivno napisan, bas onako kako se desavalo. Pored dobrih strana bivseg ministra, ima i losih, tipa ona recenica ‘vrhovni komadant“ zbog koje momentalno osetim mucninu u stomaku i povraca mi se…

Odgovori
Ne

Ovakvi tekstovi mnogo govore o autorima istih i daje odgovor na mnoga pitanja a političke konotacije neke stoje neke možda i ne nije toliko ni bitno ali zato sebe odlično opišu.

Odgovori
Bo

Sramota je da se tako piše o najboljem ministru u zadnjih 30 godina. Gde ste bili kad je vojska unistavana, a tehnika prodavana u staro gvozdje. Bili su nesposobni ministri za razliku od Vulina. Sramota.

Odgovori
Le

Prodaju tehnike u staro gvožđe, konkretno, tenkova, topova i ostalih „istopljenih“ oruđa, u tri navrata, izvela je vlast SNS.

Istopljeno, a nudi se na tržištu. Ko bi rekao?

Da. SNS su najveći majstori marketinga i PRa! Ispravka, agencije koje su oni platili (stranim i domaćim, ali opranim novcem) su od njih to napravile. I taj marketing im radi posao. Ljudi se danas pozivaju na izmišljotine iz 2008., kad su tek počeli da rovare.
Tek kad krenu da govore o ulaganju u vojsku u periodu oktobar 2000.-leto 2012!? Ljudi, jeste li vi svesni da su žuti lopovi digli zemlju iz pepela, u roku od 4 godine? Pa 4 godine rasta, pa svetska ekonomska kriza 2008. Kakvo ulaganje u vojsku? Ovi su na vlasti preko 8 godina, a skupili su afera kao da su 80. Podsećanja radi, Srbija nije bila pred bankrotom 2012, već tek 2014., kad su uveliko SNSovci jahali. I još će nas dugo sve jahati.

Wo

>> Ljudi, jeste li vi svesni da su žuti lopovi digli zemlju iz pepela, u roku od 4 godine? Pa 4 godine rasta, pa svetska ekonomska kriza 2008. Kakvo ulaganje u vojsku?

Dzaba vam je, to niko ne zeli da prihvati, obozavanje vodja, rusofilija i mrznja prema svemu evropskom su kod nas do te mere uhvatile korenje da ce svetina naci svako opravdanje za polupismene naprednjacke hohstaplere i istovremeno zaboraviti sve sto se desavalo u zadnjih 30+ godina!

Sr

@Wolfgang
„rusofilija i mrznja prema svemu evropskom“

To dobijes kada se jednoj strani, znamo i kojoj, tolerise i dan danas bukvalno neonacizam(nema druge reci za to), drugoj islamski fundamentalizam(sada vec manje do duse), trecoj cisti terorizam, a ti magicno ispadnes medju takvima „najgori od sve dece“ iako si defacto, ako ne najbolji, onda bar najmanje jeziv(da ne racunamo Slovence koji su u ligi za zebe u odnosu na nas debile)….

Naravno to je nasledje politike koju je Beograd vodio od ’45/48 do ’91/’00. Nije se radilo protiv „srpskog naroda“ u tom nacionalnom smislu, nego protiv „Beograda“ kao komunisticko-sovjetskog politickog entiteta koji je za*ebao taj zapad jedno 6 puta pa je samo tada doslo na naplatu. Problem je sto se preko ledja naroda najvise naplatilo siliom prilika, pa je zato narod i ogorcen.

Jedan britanski istoricar je dobro objasnio primerom lakocom sovjetizacije ’44/45. nakon onolike britanske pomoci. Saveznici su bombardovali Leskovac i Beograd, izginulo je hiljade i hiljade ljudi. Jeste, bile su legitimne vojne mete, ali moglo se izbeci, a narod je najvise stradao. Sovjeti su mogli to isto da urade, ali nisu jer su igrali takticki „na duze staze“ i onda je covek lepo objasnio kako je Tito to koristio u propagandne svrse da se „resi“ zapada(do ’48 naravno kada mu je brko malo upali vatru pod debelom gu*com): „Jeste Britanci su nam pomogli, ali pogledajte kako su bombardovali nase gradove, nasi drugovi su izginuli zbog njih, Sovjeti to nisu radili, oni su nasi pravi saveznici“…..i naravno znamo sta je usledilo.

Ista stvar je bila i ’99. Oni su kao „gadjali Milosevica“, broj ubijenih MIlosevia: 0, broj ubijenih civila: mnogo vise od nula. Zapad, ako misli da prestane neopravana Rusopatofilija mora malo da proba da nas „ukljuci“, pa nek istrpne te nase balvane malo(istrpeli su i mnogo gore likove)….ako ce nastaviti sa pritskanjem i jednostranjem, Rusija moze samo da jaca, a tu je i novi igrac Narodna Republika i njen veliki vodja „nas brat“…..

To je srecom shvatila poslednja administracija SAD, pa ce i EU. Na nama je onaj tezi deo posla na zalost.

St

…“Vojska Srbije je navodno faktor odvraćanja (bukvalno smo fizički okruženi najmočnijim vojnim savezom u istoriji planete koji nas je već jednom porazio), …“

Vojska Srbije… i vec jednom ‘porazijo’ ne ide zajedno barem u slucaju na kojeg se misli.

Vojska koliko je poznato nije bila porazena, nego se je povukla jel je tako naređenje dobila. Nije se predala i nije ostala brez svojih brigada i tehnike.

Reci poraz, kapitulacija, predaja itd. vojske je jasno definirana. Nista od navedenog nije bilo 1999 sta se same vojske tice.

To sto politicari nesmeju, da kazu da je deo teritorije okupiran i izdaju naređenje za povracaj teritorije, ko sto vidimo primer sad u NK je druga pesma.

Lp

Odgovori
An

Ako ćete da se bavite semantikom u tekstu nigde ne piše da je vojska poražena nego da smo mi (kao država) poraženi. A SRJ jeste bila poražena 1999.

St

Osetljiv sam na semantiku kad je rec o samoj vojsci od 5. oktobra 2000 pa do nove vlasto od 2012. Izdajnicki su je stavili na stub srama u kojoj raboti su ucestvovali i određeni vojni kadar – slobodno citati izdajnici!

Wo

Kakva kognitivna akrobacija, drzava je kapitulirala da ne bi vojska morala da kapitulira sa hiljadama zrtava,nekada se borba prekida jer je dalji otpor uzaludan, ne cekaju se mrtvi! Nemacko je carstvo recimo kapituliralo 1918 bez izgubljene bitke i bez da su sile antante presle nemacke granice, Sta mislite zbog cega? Jednostavno procenjeno je da rat vise ne moze da se vodi jer su svi resursi iscrpljeni. Nemacka je potom u Vesaju izgubila 20% teritorije i to kao i cinjenica da vojska nije formalno porazena iskoristili su tipovi kao Hitler da konstruisu takozvanu Dolchstoß legendu i za sve optuze jevreje. To je zatim dovelo do revansizma, uspona Hitlera na vlast i nevidjene katastrofe 2. svetskog rata. Istorija je uciteljica zivota…

St

@Wolfgang
Ovde je rec o Srpskoj Vojsci a ne o nekoj drugoj jos manje o svabskoj. Zivi primer sta znaci okupacija, na tlu Nemacke i danas imas americku vojsku koja sama odlucuje i radi sta hoce, sama odlucuje dali ce ostati ili nece, ne pitaju mnogo Nemacku za misljenje, u Srbiji nemas tuđu vojsku sem u delu teritorije, kde je vojska odlucila, da je napusti tj. slusala je naređenje NE porazena na nacin, da imas okupaciju i diktatat tuđe vojske na celom svom teritoriju, ko Nemacka.
Srpska vojska ako je i napustila svoje polozaje, isto tako jih je i povratila. Da nije bilo tako, ova nasa zemlja Srbija nebi danas postojala i nebi svi ti ‘mocnici’ gubili zivce i strpljenje sa njom.

Al

I ako ga ne simpatisem , o Vulinu ministru vojnom se barem moze nesto i napisati…O predhodnim ministima , samo presaviti prazan tabak !

Odgovori
Cr

I to nešto govori.

Inače, ko je zgrožen Vulinovom samopromocijom samo neka sačeka malo i uživa u sličnim aktivnostima novopostavljenog ministra odbrane. Pre par godina sam, tražeći neku informaciju, otišao na sajt MUP. Tamo, u glavnom meniju vesti, ide pet (5) vesti jedna ispod druge, koje sve do jedne počinju sa „Ministar Stefanović…“ U pomoćnim menijima sa strane, od nekih 15-20 vesti jedno 10-15 o aktivnostima ministra Stefanovića. I kid you not.

Dakle, ako je PR zloupotreba vojske neka ubi bože velika tema i novost u zemlji Srbiji, onda je T6 upravo dobio zlatni rudnik za narednih nekoliko godina. Jer sve Vulinove samopromocije predstavljaju benigni amaterizam u poređenju sa onim što donosi novi ministar.

Voleo bih ja više od svega da se stvari u vojsci i državi rade sistemski i zakonski ali hajde da jednom u životu budemo realni i priznamo sebi da nam do tog stadijuma treba između 30 i 50 godina strpljive gradnje institucija i demokratskih mehanizama, bez prekida izazvanih sirovom autokratijom ili ratnim dešavanjima. Koliko je realno da spojimo takvih 50 godina, procenite sami. U međuvremenu nam nema druge nego da se oslanjamo na aparatčike „koji završavaju stvari“ jer je u odsustvu sistema mnogo bolje imati takve nego one koji ništa ne završavaju.

П

Ви из „Танго сикса“ сте се претворили у „пљувчку машинерију“ !!!Сами себи скачете у уста,контрадикторни сте у вашем писању и испадате смешни!Колико год Вулин био неспретан у свом понашању,показао је завоидну дозу ентузијазма и интересовања за министарсво којим је управљао(а није морао,сложиће те се),борио се за војску код оног који одлучује(Вучића)и „рукама и ногама,и по вашем признању скоро СВИ !!! официри су вам то рекли,да се унапреди у сваком погледу стање у војсци!Дакле,никад више и никад квалитетније наша војска није била обновљена ,опремљена и никад се више није радило на модернизацији средстава!Мени је чак постао симпатичан оним његовим „не скидањем“ униформе,желећи да се изједначи са војском и да он,сликовито речено ,покаже да је и он један од њих!!!Наравно да он то није,али је исказао изузетан труд и залагање за нашу војску,ви сте то и потврдили у вашем тексту на више места,али сте и сувише злонамерни,да не употребимнеку другу реч.Не можете поништити то да је војска највиче добила у сваком смислу док је Вулин био министар војни,иако знамо од кога све зависи.али ,његова је способност како је то издејствовао кодњега.Ја бих био задовољан да стефановић настави његовим путем и унапреди војску колико је то урађено за време Вулина!

Odgovori
An

Vulin nije bio ,,ministar vojni“ nego ministar odbrane. 21. vek je ne 19. Cela poenta ministra odbrane koji je civil jeste da on NE BUDE ,,jedan od njih“ (tj. od vojnika) već da nad vojskom i vojnim licima postoji civilni nadzor. Zato je i besmisleno a i štetno da ministar nosi neku lažnu uniformu.

I kako je T6 ,,pljuvačka mašinerija“ ako su vrlo jasno naveli i šta je dobro i šta je loše bilo kod Vulina? I ishvalili su i iskudili su ga po zaslugama. To nije ,,skakanje u usta“ ili ,,kontradiktornost“ već objektivna analiza. To i to je bilo dobro, to i to je bilo loše. Vi mislite da tako ne može, da se može biti samo skroz dobar ili skroz loš? Sve je crno ili belo? Zbog onoga što je Vulin uradio dobro ne sme se pričati o tome šta je radio loše? Kritikovati znači biti ,,zlonameran“?

д

I kako je T6 ,,pljuvačka mašinerija“ ako su vrlo jasno naveli i šta je dobro i šta je loše bilo kod Vulina? Пропустили су једну битну ствар није водио Кобре на Купусијаду у Мрчајевцу.

di

Petre SVAKA ČAST, samo tako nastavi a ovi “profesionalci” sto su saznanja sakupljali preko “Lazanski” portala i “rekla-kazala” , pa njih ne možeš pobediti, oni ne razumeju , ne zato sto neće nego zato sto ne shvataju a kao takvi predstavljaju glavne aktere “CAR je GO”!!!!!

Odgovori
Fr

Честитам на храбрости да похвалите / критикујете рад одлазећег министра одбране, мада мислимо да би практичније било да сте то урадили у току његовог ангажмана као министра војног. Нисмо компетентни да ценимо његов допринос развоја способности ВС, јер као што сте и сами рекли скоро све ново што је купљено било је из сегента РВ и ПВО, сматрамо да сте ту као портал најстручнији да дате оцену, а колико смо схватили оцена је више него позитивна. Све остало и није толико важно јер се министар нашао на удару бројних медија у власништву (сувласништву?) политичке структуре која је отишла са власти. Када сте изложени толиким нападима и дехуманизацијом личности, хтели не хтели морате да се бавите односима са јавношћу, који су министру одбране помогли да у тако не фер игри ако ништа друго задржи пат позицију, а са друге стране рачуна се урађено.

Odgovori
Pa

A ko ste to vi? A ko smo to mi? I šta smo konkretno poentirali? Jel imamo saldo za kupljeno i kako znamo da je sve što je kupljeno/prodato na legalan način? Ako je kupljeno/prodato na legalan način zašto imamo „prećutne sankcije“ na oružje iz Ruske Federacije? Da li te sankcije znače „nema više Kamaz kamiona za Noru“? Zašto obustavismo sve na 6 meseci ? Gde se „dedoše“ tenkovi „na poklon“ i BDRM 2 MS? Pisalo se (a prećutno se i zna) zašto remont MIG29 košta oko 200 miliona i traje celu večnost (maltene do isteka resursa tih letilica)? I evo delikates za kraj …zašto kupovati Turski Bjarktar po ceni većoj od 6 000 000 po komadu kad se i u Srbiji može i napraviti (i već se prave letilice na vrlo sličnoj platformi ,konkretno mislim na Avion Sila koji koristi iste Rotax motore ,a i drugi momci za 30-40 000€ mogu da naprave 5 puta bolji dron ) ? O kakvom se oruziju radi iz Izraela ? Zašto se kupuje Mistral za cenu između 100 i 150 miliona (i to samo pedesetak raketa) kad za taj novac može da se proizvede 50 do 100 000 raketa RLN-IC ? Kad smo mi to toliko postali bogati da nam se spočitava da dva dana u bolnici koštaju kao rad od godinu dana ,a imamo novac i „našli smo još novca“ da ne moramo više ništa da kupujemo na kredit ili čekove?

I na kraju ,bivši političari su sada sadašnji i deo su vlasti .

Svako od nas (neki više, neki manje) razumemo i geopolitiku i ekonomiju i „pravac iz kog vetar duva“ ,ali niko ne voli mito,korupciju ispred nosa (tako očiglednu da je svi vide) ,bahatost (jedu se zaštićene vrste,dok neko nema ni za hleb), uvrede (vređaju i svoje i tuđe i građane i seljake) i na kraju krajeva ono što T6 potencira -KO JE ODGOVORAN ZA PAD MIG 21 I ŠTA SU RAZLOZI PADA? Eto to je sve ;-)

Na

poz Frontovac

Be

@PakleniVuk

A gde pečat? :-)))

Br

Belog za ministra u ministarstvu za odbranu ministra odbrane. Sad kad je Nesa porucnik, sve je moguce.

Odgovori
Be

@Branko

Branka za ambasadora u Rusiji, pošto je pametniji od Lazanskog.

Br

To je tek posebna tema. Tri najvece sile na svetu, Amerika, Rusija i Kina, a nasi ambasadori, vojni novinar Lazanski, sa nula iskustva u diplomatiji, Djuric, pajac i poltron bez trunke diplomatskog iskustva i po svemu sudeci, Tomin sin Radomir u Kini, bez trunke diplomatskog iskustva… Neka nam je bog na pomoci.

Wo
Be

:-)))) Baš sam se nasmijo… iako ne vjerujem u tu aferu baš tako.

Prestao sam gledati kesića prije par meseci i onog drugog dripca iz naše „elite“, zaboravio sam kako se zove.

mi

Ne secam se da ste posle Sutanovca Davinica i drugih ministara ovako temeljno analizirali minuli rad.Uglavnom,koliko god bilo tacno da se Vulin samoreklamirao,za njegovog mandata je ubedljivo najvise uradjeno za Vojsku Srbije do sada.I bas me briga cija je to zasluga i ko je odresio kesu

Odgovori
Ž

milko

Портал није постојао за време та два министра.

@ ZIvojin Bankovic,
posto zelite faktima da demantujete netacnosti u komentarima, Portal je postojao i pre godinu-dve, i tada je ministar Vulin bio bahat, a vrhovni komandat autoritaran, koji SAM odlucuje sta ce da nabavi za vojsku, pa opet ovakvi dnevno-politikanski tekstovi tada nisu se pisali. Ne kazem da u nekim od njih i nema istine, ali, jednostavno, ranije ste ignorisali te teme i upucivali ste na druge medije za takva prepucavanja. Secam se na jednu polemiku sa autorom Tanga 6 (onog sto se pretenciozno potpisuje kao Purger), na tekstu o avijaciju u bivsoj Jugoslaviji. Razvila se (sa pravom) polemika o odnosu ka bivsoj drzavi, i, nicim izazvan, javio se Petar, sa trona ‘vrhovnog moderatora komentara’ koji odlucuje kakvi ce se komentari objavljivati, uz upozorenje da se na ovom portalu dozvoljava diskusija samo o vazduhoplovstu, a politicki komentari su zabranjeni. Benignost tih komentara, u odnosu na ovo sto se sada pise i komentarise, je neupitna. Molim vas, Zivojine & Petre, objasnite mi, faktima – sta se to dogadja sa Tango 6 u zadnje vreme!?

Pe

Bukvalno ništa. Imamo samo Vas kojem se nešto ne dopada. Samo i jedino Vaš problem.

fr

Ne znam šta vam je pretenciozno u riječi purger? Purger kolokvijalno označava stanovnika Zagreba, starosjedioca. Nije titula poput lorda pa da zvuči pretenciozno.
Imate ovdje razne nadimke poput Srbofila pa niko ne kaže da je to pretenciozno ili bolji primjer recimo PakleniVuk, zvuči kao Marvelov junak ali nadimak je legitiman i niti jedan od nabrojanih nikog ne vrijeđa. Zato nemojte da vas to iritira osim ako nije nešto drugo u pitanju kod riječi purger što vam smeta.

@ Petar Vokinovic
a, gde ste Vi procitali u mome komentaru da se meni nesto dopada ili ne dopada i da ja imam nekakav problem?! Posto niste uspeli da razumete tih par recenica komentara, da Vam pojasnim: pitanje je bilo o nedoslednosti Portala – zasto do pre pola godine niste pisali politikanske tekstove, odnosno zasto ih sada pisete? Promena je ocigledna, a u Vase uporno negiranje retko ko moze da poveruje. Samo ima onih koji podrzavaju to i onih koji su protiv toga i zale za stari dobri Tango 6, koji se bavio profesionano vazduhoplovnim temama, a ne politikanski.

PO

Frane,Vaše objašnjenje pojma purger je potpuno točno.Nenad iz Skopja vjerojatno to isto tako dobro zna.Možda je upravo mislio na to da nije riječ o čovjeku koji je starosjedilac Zagreba.Ili je netko Purger,ili je Zagorac.Ne znam na što ste konkretno mislili u zadnjoj rečenici Vašega komentara,,moguće je da su Vam misli odlutale u pogrešnom smjeru.To ponajbolje znate Vi.Pozdrav…

@frane
znam ja jako dobro znacenje reci Purger. Pretenciozno je u tome kada neko sam za sebe to kaze, uz to to stalno potencira preko dodatka svome imenu i prezimenu. Nije formalna titula, ali je svakako odrednica starosedelaca, cesto sa snobovskim motivima. Starosedeoci superiorni vs dosljaka primitivaca. Ima takvih i kod nas – koji uvek potenciraju stari Skopjanac, naspram dosljaka. Drugi deo vase poslednje recenice nisam bas razumeo, ali u kontaktima sa prijateljima iz Dalmacije oni se i teko iritiraju na rec Purger i smeta im.

fr

Pow/ljpz, Nenad Skopje

Zasto ste iscitali ista snobovsko u tome. Neki u Hrvatskoj pa i Dalmatinci taj nadimak upotrebljavaju prema Zagrebcanima i na podrugljiv nacin s namjerom da ih omalovaze i sigurno ih stoga ne iritira da se osjecaju manje vrijednima ako se neko tako oznacava. Zagrebcani se opet ne obaziru na to i taj nadimak i s ponosom nose. Kao kad se stanovnik Vojvodine nazove lalom npr.
Zasto bi se iko uvrijedio i iritirao time pogotovo u Sjevernoj Makedoniji.

Sa

Ljudi, morate da shvatite da institucije moraju da se dovedu u red. Ministar je institucija, a ne covjek koji vrsi tu funkciju. Vi koji ga zivotom branite, sta vi branite ustvari? Kritika mora da postoji da bi se institucija ministra unaprijedila. U tekstu su, sasvim fer, pohvaljene pozitivne stvari i kritikovane lose stvari. Ne vidim u cemu je problem. Zelite da svi kazemo da je bio savrsen? Da nije ni jednu gresku napravio? Sta zelite da bi bili zadovoljni? Mora da se ukaze na greske i da se suzi samovolja bilo koga na bilo kojoj javnoj funkciji. Sledeci stepenik su kazne za one koji prave greske na javnim funkcijama (nismo jos toliko napredovali). U Svajcarskoj ministri, predsjednici i funkcioneri inace, biciklima i tramvajem idu na posao, nema ku*cenja kao kod nas. Tome treba da se tezi, jednakosti. A ne zalegli ste za njega ko da vam je rod. Nije u pitanju g. Vulin kao covjek, neko kao ministar i treba da se kritikuje u svakoj prilici za sve sto pogrijesi, jer sutra ce biti neko drugi, za 50 godina neko drugi, ali ako se izgradi institucija kako treba i da se uvijek poziva na odgovornost, taj za 50 godina nece imati prostora za marifetluke, nego ce morati da radi po striktnim pravilima.

Usput, bas me interesuje zasto Miloradovic, kao neko strucan, nije dobio priliku da bude ministar? Pitam se hocemo li ikad vise docekati da obucar popravlja cipele, ratar ore i sije, a taksisti pruzaju usluge prevoza?

Odgovori
д

U Svajcarskoj ministri, predsjednici i funkcioneri inace, biciklima i tramvajem idu na posao, nema ku*cenja kao kod nas. Tome treba da se tezi, jednakosti. Комунизам је решење ,свима према потребама, сваком по бициклу и шибај кинези с утако почели пре 50 година а види их сада светска сила. Usput, bas me interesuje zasto Miloradovic, kao neko strucan, nije dobio priliku da bude ministar? Pitam se hocemo li ikad vise docekati da obucar popravlja cipele, ratar ore i sije, a taksisti pruzaju usluge prevoza? Министар је политичка личност он не мора да буде стручан, он спроводи политику, треба да има стручне сараднике, да буде отворен за критику, да сузбије корупцију и непотизам.

mi

@dane Dajes primer Svajcarske a onda navodis komunizam kao resenje?!Pa nas je komunizam i doveo do ovoga

Pe

Tekst je odličan. Nekome se ne svidja Vulin lično, ali kao što članak navodi uradjeno je dosta za vojsku. Nesumljivo je da se Vulin borio kao je znao i umeo da pomogne . Sa druge strane,očigledno je da mu Vučić itekako veruje, prva stvar koju je najavio uoči stvaranja nove vlade, je borba protiv mafije .

Odgovori
Br

Borba protiv mafije se najavljuje na svake dve godine od 2012. i jos je nismo videli. Razlog je ocigledan. Takodje se stalno prica i o ekonomskom tigru, a od 2012. spoljni dug je sa negde 15 milijardi narastao na neverovatnih 33 milijardi, uz smanjene penzije i zamrznute plate…

Da

Čitam i nemogu da vjerujem. Zar i Tango Six portal poceo da se bavi politikom?? Ili nije odolijo parama koje je dobijo za ovakvo pisanje. Sramota postali ste kao i svi dugi portali i novine pod nečijim uticajem

Odgovori
Be

@Danilo

Mislim da je sasvim legitimno da se pod ovim člankom piše i o politici. Ipak se radi o analizi jednog političara!

Meni smeta kad se na primer piše o nabavci nekog helikoptera, gde je sam helikopter tema, a onda neki dodju pa pljuju po ministru ili predsedniku i to toliko udje u politiku, da bih ja, da sam moderator, sve brisao.
A mora se reći da ti neukusni, politički komentari uvek dolaze od ljudi koji su protiv vlasti!

Ali sve u svemu, T6 je objektivan portal i nebih rekao da stoji na bilo čijoj strani.

Sve pohvale za T6, Petru i Zivojinu!

Odgovori
Vl

I još jedna degutantna i politički obojena analiza u skladu sa uređivačkom politikom T6…
Da su prethodni ministri od 2000 učinili koliko je učinjeno u poslednjih 4 godine, danas bi imali 40-50 lovaca četvrte generacije, imali bi oko 60-70 najnovijih helikoptera, gomilu PVO sistema, brigade desantnih jedinica, gomile bespilotnih letelica…
i onda ne valjaju Vulin i Vučić…?
Naravno da će vršiti samopromociju jer je to postala realnost svih lidera današnjice, naravno da se troše pare poreskih obveznika ali su se trošile i pre a vojska se uništavala sistematski… naravno da je bilo i da će biti afera, ali ih ima svuda u svetu… i 90% ljudi zaboli patka za tetku i stan o kojem vi pisete 4 godine…
Naravno da nema transparentnosti i neće je ni biti kao ni u jednoj armiji sveta…
s tolikom mržnjom pisete o čovjeku da postajete smesni… izbori su pokazali koliko ljudi vjeruje predsjedniku i ministrima…
vi koji ste nezadovoljni njegovim postignućima, vratite se pet godina unazad, na one dve 29tke bez akumulatora, na trocevce i prage…

Odgovori
Al

Od jednog dokazanog komuniste do poželjnog nacionaliste g.VULIN je prošao kratak put,pored svih gore navedenih pozitivnih stvari i negativnih T 6 je izostavio i jednu po meni veoma značajnu činjenicu.
Prvi put su pripadnici MoD i Vojske Srbije za mandata g VULINA organizovano posetili Ravnu Goru i položili cveće na spomenik generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Odgovori
ns

Sve je ovo manje vise tacno i na mestu. Ali…
Nebi trebalo davati mesta politici na ovom odlicnom vazduhoplovnom portalu.
Ima drugih mesta za to.

Odgovori
Fr

@PakleniVuk

Poštovani, ni nama nije jasno koga vi zastupate u celoj priči i zašto vas je dotakao naš komentar? Ukazali smo na jednostrani prikaz celog teksta T6, da li je to namerno ili ne njihov problem. Ovakav portal ne bi trebalo da se bavi politikom, a u tekstu su isprepletani i struka i politika. Nigde ni reči o brojnim napadima u medijima na ličnost ministra odbrane i šta je bio cilj takvih napada?

Da, T6 je mogao da piše o tome da li je bolje da razvijamo sopstvenu raketu ili da je kupujemo od Francuske. Takav tekst smo očekivali od T6, bilo bi zanimljivo čuti njihov stav. Što se tiče turskog Bajraktara (mislimo da se tako čita). Turska poseduje kompletan proizvod, a mi? Gde su laserski navođene rakete i bombe (ne računamo makete po sajmovima), optoelektronika, autopilot, platforma manje više. Poštovani hoćete reći da vlastita država već poseduje svu tu tehnologiju, a da je ne želi koristiti zbog vlastitih privatnih interesa? Ako nešto znate, zašto ne odete u MUP i ne podnesete krivičnu prijavu? Međutim, ako je su sve to vaši pokušaji da se pare od kupovine Bajraktara usmere u razvoj domaće BL, podržavamo. Srbiji su potrebne BL odmah, da li mi možemo odmah da ih proizvedemo i koliko vremena nam je potrebno za njihovu izradu? Rusi su tek nedavno zaokružili priču udarne bespilotne letelice i rade na globalnoj BL. No mi se previše petljamo u geo politiku, svi smo kao što kažete manje više stručnjaci za sve i svašta, ili što bi jedan moj kolega rekao mi smo čudo mi sve živo znamo ali ništa konkretno.

Odgovori
Pa

Poštovani ,ni nama nije jasno koliko to vas ima tamo pošto ste u množini, a sve ostalo nam je jasno? Deluje kao da ste neka interesna grupa ,a izgleda da nismo ni jedni ni drugi?

P.s. kad se T6 bavi „politikom“ iza toga ne stoje ni pare ni strani interes,nego nešto očigledno i ozbiljno. Mislim da je Petar negde u tekstu jasno napisao i šta ,samo što su svi otišli „van teme“ s komentarima ,pa to nisu primetili. A ovo sa „MUP“ mogu (a i hoću ) da shvatim kao dobar ZEZ ;-)

Pa

Da se dopunim još malo . Mi imamo gotov proizvod koji se zove Sila 450 Ambulance ,koja poleće sa poletno-sletne staze dužine 50 metar (čak i kraće jer se radi o STOL varijanti) ,a u Srbiji nemamo ni jedan ! Ni jedan Takav avion . A trebalo bi da ga imamo i u VS i u MUP jer sat naleta košta 20€ (pa uporedimo sa vertikalnim transportom ).

A poslednja stvar je da mi nismo Rusi,ali nismo ni „lošiji“ ili „gori „od njih i to se i vidi na nekim „klipovima“.Nama se zada nerešiva enigma ,pa kad uspemo da je rešimo,da se slučajno mi ne bi razvili,kupe se isti sistemi iz uvoza,a naše se gurne pod tepih. Primer seže još od rakete Vulkan pa do danas. Od „nas“ se traži da razvijemo Lastu sa TT zahtevima koji je u startu smeste na mesto iza svih aviona u njenoj kategoriji (samo 5 000 sati naleta,pre nego što joj otkažu spojevi trupa i krila,samo 200 poletanja/sletanja pre nego što otkaže stajni trap,da ne pišem o tome da Sila ima padobran koji spušta ceo avion na zemlju,a Lasta nema nikakav padobran…),traži se da se razviju rakete zemlja-vazduh i sistemi ometanja dronova ,a onda se kupu Mistral 3 sa Licorn sistemom…. traži se da se „skrate procedure“ …i tako dalje i tako bliže. ..kome se to dopada ima otvoren konkurs za slugu do kraja meseca pa neka se javi za stipendiranje. Koleginice i kolege su već negativno naelektrisani.

ma

Pogledajte najnoviji intervju Bozidara Delica o svemu ovome pod nazivom:
,, Da sada Srbija ima vojjsku iz ’99 ja se ne bih brinuo“.
Sve je receno od vrhunskog profesionalca ne bih nesto posebno dodao. Osim da ce novi ministar koji nema pojma sta je vojska, biti jos gori za neka pitanja.

Odgovori
Pe

Posle ocigledne kradje na izborima rezima Milosevic-Jul, 96/97 Aleksandra Vulin sa dugom kosom nastupio je kao lice JUL-a Mire Markovic, i strajkbrejker.
Sta se moze ocekivati od njega, jos je i dobro.

Odgovori
Br

Nista. Kao ni od prethodnih, kao ni od buducih.

Be

@Branko

Polako, polako buraz…

Hajde malo da pojasnimo ovo šta si napisao:

1. Borba protiv mafije: setite se kako je bilo pre. Verovatno ni 5% stanivnika nije dolazio u dodir sa mafijom, pa ne moze ni da poredi, ali pitajte policiju koliko su pre 2012 a koliko posle 2012 imali intervencija i sve će vam biti jasno.

2. Spoljni dug: ne znam za apsolutnu brojku, verovatno ste u pravu, ALI DUG SE MERI U PROCENTU OD BDPa. Nije vam isto kad imate BDP od 50 miliardi i od 30 miliardi. Ako vam se BDP podigne za 20 miliardi, onda je zaduzenje od 15 miliardi „nije ništa“, čak je manji udeo! Da li vi to shvatate?
Zamislite da ja imam platu od 2.500€ a vi imate 1.000€ a obojica imamo dug od 500€. To je 50% onoga šta vi zaradite a samo 20% onog šta ja zaradim, tako da ja mogu slobodno još da se zaduzujem dok bi došao do vaše situacije.
Dug Srbije 2013 je bio blizu 80% BDPa a danas je i pored Korone na oko 57%, jer je BDP narastao. Razumete li vi išta o ekonomiji?

3. Penzije i plate su odavno vraćene ili bolje reći prešle visinu od pre fiskalne konsolidacije. To ste izgleda prespavali zadnje 3 godine.

Br

@Beli

Verovatno ste zaboravili da su penzije ranije svake godie rasle 5%, sada su za citavih 8 godina porasle oko 10%, ali su pre toga bile snizene, to je ogromna razlika i cista pljacka.

Dug nijedne zemlje nije tajna, pa ni nase, i da, ove godine je uveliko presao 30 milijardi dok je 2012 bio 14.7. Jedine dve vlade u nasoj zemlji koje su ikada smanjile dug bile su vlade Djindjica i Kostunice (daleko od toga da sam i za njih, samo ima manjih lopova i vecih lopva) svaka je smanjila dug za oko 3 milijarrdi pa je sa 14 milijardi, do dolaska Tadica on pao na 8 milijardi, koji je Tadic povecao ponovo na 14, a SNS ga zatim vise nego duplirao.

A da li se vi razumete u kamate. Mi se vec godinama ne zaduzujemo preko MMF-a, koji je banditska organizacija svakako, ali ima i mnogo gorih, pa tako, da nas niko ne bi kontrolisao, mi se zaduzujemo poslednjih godina iskljucivo prodakom drzavnih obveznica i kreditima iz Kine, gde su kamate daleko, DALEKO, vece ali vas niko ne kontrolise. Samo sada nakon prvog talasa korone smo odbili zajam po istorijski niskoj kamati od 0.1% i prodali obveznice po kamati od oko 4%…

A o BDP-u i rastu nase privrede bolje nemojte da pricate. Smejace am se i mala deca. Proteklih godina su nas pretekli i Bosna i Makedonija i Kosovo i Albanija, iza nas je sada samo Moldavija…

Na listi demokratskih zemanja smo na otprilike 140. mestu od 179 zemalja, dok su skoro sve zemlje Evrope u prvih 70. Tu smo najgori u ovom delu sveta.

Jel vas bar placaju za ovakve komentare, ili stvarno verujete?

Sr

@Branko
Beli je lik ko odgovara coveku koji se zali na stanje zdravstva u Srbiji sa „citas li ti novine, gledas li ti vesti“…..

U principu on je umislio da se mi u Srbiji lecimo u novinama, a zaposaljavamo na televiziji. To vam je ona fora iz TV serijala Velika Srbija „Vidim, ali ne verujem. Ako je rekao drug svesisnji da ne postoji, onda ne postoji“, sto mu se da oprostiti jer ne zivi ovde pa se oslanja na odredjene medije…samo ne znam odakle mu onda ideja da se raspravlja kakvo je „pravo“ stanje u Srbiji?

Generalno domace pristalice rezima su u konfliktu frizidera i televizora. Frizider kaze jedno, televizor drugo, slabo je ko tu placen, ali ima i takvih.

U principu dobro ste objasnili sve. Nabavljano je „sa svih strana“ mizerno, ne dao bog sutra da izbije neki pravi problem, logistika ce kolapsirati. Pritom sami sebi smo nametnuli 5 kalibara pesadijskih, umesto 2. Situacija lici na onu pred prvi svetski rat kada smo imali „najbolje topove u haubice na svetu“, ali jako mali broj, sa jos manje granata, pesadija je bila sareno naoruzana pa je municije nestalo brzo…

д

Srbofil Beli je lik ko odgovara coveku koji se zali na stanje zdravstva u Srbiji sa „citas li ti novine, gledas li ti vesti“…..
Zdravstvo Srbije nalazi se na 18. mestu od 35 zemalja. Iako mnogima zvuči neverovatno da smo tako visoko rangirani, ova organizacija ocenjivala je zdravstvene sisteme država na osnovu 48 parametara.Srbija je na ovoj listi napredovala dva mesta u odnosu na prethodnu i plasirana je ispred 14 zemalja EU, kao što su Portugalija, Italija, Španija, a prva je među zemljama bivše Jugoslavije. Добро ти човек и каже,то су јавни подаци и оцену здравственог система не доноси Србија него Европски здравствени систем.
Branko Samo sada nakon prvog talasa korone smo odbili zajam po istorijski niskoj kamati od 0.1% i prodali obveznice po kamati od oko 4%… Тај зајам је био наменски за крпљење рупа у бџету. Jedine dve vlade u nasoj zemlji koje su ikada smanjile dug bile su vlade Djindjica i Kostunice (daleko od toga da sam i za njih, samo ima manjih lopova i vecih lopva) svaka je smanjila dug za oko 3 milijarrdi pa je sa 14 milijardi, do dolaska Tadica on pao na 8 milijardi, koji je Tadic povecao ponovo na 14, a SNS ga zatim vise nego duplirao.Повериоци су нам отписали 5 милијарди дуга тако смо га смањили, али свему треба додати приходе од приватизација тада је имало шта да се прода па то даје право стање.Где су отишла средства од приватизације право је питање вероватно у повећање пензија,оснивање којекавих агенција са енормним платама и слично.

Br

Nego, koliko je ispala pametna kupovina ovolikog naoruzanja iz Rusije i Kine, kada sada nakon potpisivanja sporazuma oko Kosova sa SAD i instalacije DFC-a, posete otkazuju i Putin i Lavrov, otkazali smo ucesce u vec tradicionalnoj vojnoj vezbi sa Rusijom i Belorusijom, dok smo istu organizovali sa Francuskom, a veliki prijatelji iz Kine se vise ne spominju, osim u izgradnji puteva po ceni od oko 20 puta vecoj nego u EU. A uz sve to fijasko sa Stefanovicima i Krusikom, koji je postao svetska vest, cak je i vodja pocetkom marta u Valjevu na mitingu u sred korone rekao da su malo preterali… A onda opet H215 za policiju, BPL iz kine, avioni iz Belorsije, PVO iz Kine i Francuske, ocekavanje donacije oklopnjaka iz Rusije koja nikako da stigne vec 4 godine, americki radari koje vec imamo, najavljene BPL iz Turske kojima pored toga sto su im Kanadjani obustavili ispouku neophodnih komponenti, su u reativno losim odnosima i sa Rusijom i sa EU i sa Amerikom, a i sa nama je su davno bacili pik na Rasku, neko je prilikom posete Erdogana rekao da ako neko treba da nas osvoji najbolje da to bude Turska i da junaka kao sto je Murat (!?) mi nikad nismo imali… I opet sve to se nabavlja u simbolicnim brojevima, po 4-6 komada sa po par raketa, sto je smrt za logistiku i nicemu ne sluzi u oruzanom sukobu duzem od 15 minuta… Ne cini li se da je nasa strategija apsolutno besmislena i na duze staze katastrofalna i neodrziva. Kakvu god odluku o saveznistvu da donesemo u buducnosti, 2/3 nasih dobavljaca bi mogli obustaviti isporuku rezervnih delova i raketa. Pa jos ako dodamo otvaranje granica sa Albanijom, mali sengen, sa zemljom ciji je palament ratifikovao plan o Velikoj Albaniji do Nisa, cutanje o neispunjavanju dogovora o ZSO sa Kosovom, ambasada u Jerusalimu sto nisu smele da prihvate ni mnogo jace zemlje zbog buduce odmazde… Nase obavestajne sluzbe i neka dalekosezna taktika i plan, definitivno ne postoje. To nas vec sada kosta puno, a buducnosti ce nas kostati jos vise. Dve reci – Duboka kolonija i Srbija do Beograda.

Odgovori
Da

Previse je ulozeno u avijaciju. Modernizacija tenkova, sa naglasom na ugradjivanje aktivnog sistema zastite i termalnih kamera, i nabavka sistema za elektronsko ratovanje bi trebali biti prioriteti.

Odgovori
12

Ima i pohvalu i to javnu od stejt departmenta za svoj nastup. Zamerati političaru PR, nastupanje u javnosti, upotebu medijskog sadržaja koji i drugi koriste, to je kao zamerati pekaru brašno. Uostalom tako dobijaju na težini i time njihov odgovor više znači, a Vulin za razliku od nekih nije ćutao nikome, ni Amerikancima, ni NATO, ni Rusima, ni regionu. Da je opasan političar, u to nema sumnje. Može svakome da se ne svidja, ali to i nije bitno, može da bude ko pacov ili pcetište, može vojsku da doživljava kao deo sebe, ili sebe kao deo vojske, da u sebi oseća zemlju, da u zemlji vidi i svoju sudbinu, ni to nije bitno, važan je rezultat i ništa drugo.

Odgovori
mi

@123 Bravo

zo

Koliko je ministar Vulin dominirao vojskom u javnosti, toliko Načelnik GŠ VS nije..stanje stvari.

Odgovori
Sv

Ukratko, Sranje od teksta.
Definitivno najbolji ministar Odbrane u novijoj istoriji. To sto vam se ne svidja njegov licni stil (ne svidja se i meni sve) ne da je vam za pravo da ga pljujete

Odgovori
Br

To nije pljuvanje vec tekst o dobrim i losim stranama ministra i njegovih rezultata. Posao novinara nije da pise hvalospeve, vec uglavnom da kritikuje ono sta nije bilo dobro.

LT

Koliko komentara na tekst o tako beznacajnom liku!!!

Odgovori
Dr

Ne treba mesati licni amonizitet prema nekoj licnosti sa ocenjivanjem rezultata rada. To je kao kad zena u PMS kaze: „nije bitno sta si rekao (uradio), nego nacin na koji si rekao (uradio)“. Ministri dolaze i odlaze, i jedino sto je bitno je da li ostaju rezultati njihovog rada iza njih.

Odgovori
П

Чланак је донекле тачан – самопромоција на стероидима.

Али – толико је нове и додатне опреме набављено да би политичари у било којој земљи и сами то урадили. Па они су политичари!

Али, док овде нисам видео линк на документарни филм од 27 минута МУП-а, нисам ни чуо за њега. У данашње време је једноставно предугачак. (Сматрам да је и полиција у много бољем стању и да је показала одличну организацију у току ванредног стања).

Рекламе за ВС сам видео и по мом мишљењу су веома добро урађене.

Видећемо ускоро.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Dušan na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Ne poznajem protokole tako da će izneto biti logičko sagledavanje stvari od strane laika: Letilica koja prijavi oštećenje bilo koje vrste nebi smela da dobije dozvolu za prilaz gejtu, ne znam dal to postoji kao pravilo ali mi je nekako logično.

22. Feb 2024.Pogledaj

Easy na: Udes Embraera na „Nikoli Tesli“: Objavljen audio-snimak kontrole letenja, tri greške koje je posada napravila

Nema razloga da ne odobri!!! Pa to je KONTROLA, a ne pevacko društvo! Nisu realizovali direktivu za D6 i tu nema pregovora, pa ovo, pa ono, pa šta mislite ... Budalastine

22. Feb 2024.Pogledaj