BEG airport status
[ANALIZA] Udes MiG-a 21: Vreme je za smene i objavljivanje rezultata istraga Poslednja nesreća najverovatnije predstavlja kraj upotrebe lovca-presretača MiG-21 u RV i PVO Vojske Srbije / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

[ANALIZA] Udes MiG-a 21: Vreme je za smene i objavljivanje rezultata istraga

– Kada sam postao ministar odbrane imali smo dve 21-ce, koje se nazivaju popularno danas u savremenim uslovima, to su avioni 2 plus i 3 minus generacije kao mrtvački sanduk u odnosu na 29-ke i na F-16. – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novembru 2018. godine.

Predsednik države ili „vrhovni komandant oružanih snaga“ (kako glasi politička optimizacija ključne reči njegove nemirnodopske funkcije za potrebe političkog marketinga) tada je verovatno želeo da kaže nešto drugo (pohvali se aktivnostima njegove vlasti u vezi nabavki za RV i PVO), čuo je to od nekog trećeg (iz medija ili nekog iz RV i PVO koji verovatno nije pazio na kontekst brifovanja) i proizveo četvrti utisak – piloti srpskog vojnog vazduhoplovstva lete u mrtvačkom sanduku. Što, istini za volju i jeste tačno, ako se, na određen način, posmatra kroz statistiku.

Da nije nezavisnih specijalizovanih medija (kao što je naš ili citirana BBM) i komentatora koji prate oblast oružanih snaga i vazduhoplovstva dosta sličnih izjava ostalo bi nekomentarisano, bile bi shvaćene van konteksta i proizvele bi nemerljivu štetu ratnom vazduhoplovstvu. Javnost bi bila osuđena na aktivne ili penzionisane pripadnike RV i PVO koji gostuju na medijima, preporučeni od strane Ministarstva odbrane u sklopu kontra PR ofanzive, kontrole štete ili kako bi se u PR žargonu reklo „krize“.

Srećom, slobodni mediji osnova su javne komunikacije građanskog društva, komentari i mišljenja služe da političare „vrate u liniju“ normalnosti a sve pod svetom misijom koju bi svaki novinar trebalo da ima – potpuno dekonstruisanje PR mašinerije nadležne institucije i bušenje do neprijatnosti svih izvora, tajni ili dešavanja. Sve to ne bi li se dao kontekst. Kontekst koji ne dozvoljava da ova izjava predsednika države ostane nekomentarisana, da se spreči da bude uvedena u debatu o uzrocima i posledicama tragedije koja se dogodila u petak.

Takođe, potrebno je skrenuti pažnju javnosti na potencijalne manipulacije bazirane na trenutnim rejtinzima i pres klipinzima koje su već ranije bile upotrebljavane kroz termin „herojstvo“ praćene ordenima i nastaviti pisati i debatovati o događajima koliko god to nekoga nerviralo, koliko god da „nije vreme, tek se dogodilo“ i kršeći onu omiljenu nam maksimu „sačekajmo da se istraga završi“.

Nećemo sačekati. Moramo demantovati bajke da je sve u redu, da je sve bezbedno i da je sistem bezbednosti letenja u srpskom RV i PVO na adekvatnom nivou. Jer očigledno je da nije.

Premisa da samo struka može komentarisati, da zatvoren sistem kao što je RV i PVO jedini ima pravo sam sebe da kontroliše jednostavno nije tačna jer uprkos svim specifičnostima vojnog letenja broj incidenata (i onih koji nisu objavljeni u medijima) i nesreća sa tragičnim ishodima prevelik je i vreme je za uzbunu. Mi, kao portal, nismo kredibilni da kažemo kako se ta uzbuna strukovno treba rešavati ali smo kredibilni da povežemo informacije, podsetimo, objavimo brige onih koji to iz nekog razloga ne smeju javno da kažu i pokrenemo stručnu i širu javnost da izvrši pritisak na rukovodeći kadar.

Oni kojih više nema

Avion koji ne prašta greške. Posle Tanderdžeta u RV i PVO JNA i u novijoj istoriji ubio je 51-og pilota / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Nažalost nisam poznavao pilote Krsnika i Vasiljevića. Za primerenu slavu života i karijere jednog od pilota pročitajte svedočanstvo njegovog kolege. Njegov sin je takođe napisao posvetu ocu.

Pored gubitka ljudskih života nebitniji je gubitak poslednjeg operativnog primerka lovca-presretača MiG-21. Letelica koja je izgubljena, „16185“, pored svog starijeg brata „16180“ (1981. godište, remontovan 2011, nije u upotrebi, radni vek mu ističe 2021. godine) ostavlja za sobom još i „16178“. Poslednji se koristi za rezervne delove dok je o reaktivaciji „180“ bilo razmatranja ali se od toga, najverovatnije zauvek, odustalo. To nas dovodi do toga da je, najverovatnije, let u petak bio i poslednjih let za tip aviona MiG-21 u RV i PVO. Legende koja je iz ne znamo kog ali ubeđeni smo izuzetno besmislenog razloga ostala u upotrebi u formi samo jednog dvoseda.

Pre pet godina 101. eskadrila je svojom inicijativom prikazala javnosti raznolikost opcija upotrebe ovog aviona a na Tango Sixu možete pročitati i duži tekst istorije te upotrebe.

Tehnološka zastarelost aviona MiG-21 i neracionalna odluka iz više širih aspekata da se zadrži jedan primerak u RV i PVO ne bi trebala da negira činjenice da on nije suštinski „star“ iz ugla eksploatacije, da RV i PVO nije imalo većih problema da ga održava ispravnog i samim tim bezbednog kao mašinu (jednom kada je izašao iz poslednjeg maratonskog remonta) i da je na kraju krajeva njegova „starost“ irelevantna kategorija budući da je samo godinu dana mlađi od „modernijih“ MiG-ova 29 u RV i PVO inventaru.

Ključni momenti

Da je u pitanju nedisciplina u planiranju i izvršavanju leta koja je pilote dovela u situaciju u kojoj se dogodio pad zbog neposrednih razloga i faktora koji pre završetka istrage i objavljivanja njenih rezultata neće biti poznati, vrlo je verovatno. Igrom slučaja, Ministarstvo odbrane nije bilo sposobno da kontroliše rad medija na terenu, što je svakako povoljan epilog za istinu o ovom događaju.

Inicijativom novinara blizu lokacije nesreće dobijena je izjava majke jednog od pilota koja je ispričala da ju je on pre leta nazvao i saopštio plan da će preleteti njihovu kuću. Ovo je, ukoliko je tačno (a telefoni i pozivi su sada u nadležnosti tužioca tako da vojska neće moći da zauvek neobjavi ovu činjenicu), indirektni dokaz da je došlo do kršenja internih pravila letenja – zadatak je bio vizuelno izviđanje meteo uslova. Ne može postojati planirani let sa ciljem da neko nadleti svoju kuću i da na taj način troši vojne resurse. Barem u teoriji. U praksi, moguće je da će se ispostaviti, (ukoliko civilna i vojna istraga budu temeljnije zbog izvođenja zaključaka o dugoročnim trendovima i istoriji kulture bezbednosti letenja) da su se slični letovi već dešavali.

Pilot Krsnik je, navodno, takođe obavestio svoju majku, najavivši preletanje lokacije grada u kojem živi.

Kako Tango Six saznaje, odletena ruta aviona odstupila je nekoliko kilometara od one koja je bila planirana.

Sledeći ključni momenat koji se može objektivno zaključiti iz dostupnih informacija o lokaciji udesa govori o, verovatno takođe potpuno neplaniranom, letenju uz granicu susedne države. Što pored neprijavljene namere nadređenima, višim instancama države stvara neplaniranu situaciju.

Neposredni uzrok i ugrožavanje civila

Kako Tango Six saznaje, piloti se nisu katapultirali.

Iako je medijsku pažnju dobila jedna gospođa, očevidaca poslednjih trenutaka leta „16185“ sigurno ima više. Gospođa (od 02:34) opisuje nekoliko manevara ali i „povratak“ aviona nakon prvog preleta (što je još jedan prilog zaključku o namernom preletu te geografske tačke) uz „poslednji zaokret“.

Da li će neposredni uzrok pada biti „prevlačenje“ letelice u specifičnim uslovima za ovaj tip aviona ili nešto drugo, treće ili četvrto ne možemo znati. Možemo znati samo da su se piloti sami doveli na tu lokaciju i u tu situaciju, da većina očevidaca pominje „nizak let“ i možemo pretpostaviti da je izostanak vremena za katapultiranje rezultat iscrpljenih margina za bezbedno vađenje iz situacije u kojoj su se našli.

Zvanične gluposti u formi komentara „to je inače kompleksan posao“, „vojno letenje, dešavalo se i dešavaće se“, „više letimo pa i padamo“ i ostala razvodnjavanja koja dolaze pre svega, neposredno iz Ministarstva odbrane, ne mogu ovaj put opstati budući da je jedan čovek na zemlji povređen u trenutku udesa.

Filosofija divljenja vojnim pilotima, konstatovanje da je ta vrsta letenja rizična pa i kada se dogodi nešto svi su kul sa tim, ne pije vodu kada se u mirnodopskim uslovima ugroze civili. Nažalost, senzibilitet, pre svega stručne javnosti, okrenut je više na pilote. U njih se „ne sme dirati“ dok rizik po živote civila ostaje bez značajnijeg pominjanja.

Ukoliko Komanda RV i PVO ne shvata dovoljno ozbiljno problematiku bezbednosti letenja zbog sebe i svojih pripadnika trebalo bi to da uradi bar zbog civila na zemlji. Kao onomad kada je TOC radio opitovanje novog aviona iznad naseljenog mesta i dogodio se pljoštimični kovit (udes bez mogućnosti kontrole aviona u poslednjim trenucima leta).

Kontrola PR štete od strane Ministarstva odbrane

Ministar odbrane lično i Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane reagovali su na ovu tragediju zaista besprekorno. Što nije nikakvo iznenađenje onima koji bliže prate rad sistema odbrane i koji znaju koliko je lako manipulisati velikim poverenjem građana u svoju vojsku uz godinama građen pozitivan odnos sa svim ključnim medijima (što im je primaran posao).

Svi zvanični istupi i komentari ministarstva bili su adekvatni, sa pijetetom, uz ispunjenje zadatka adekvatnog i pravovremenog informisanja javnosti.

Prva kontra-ofanziva sa ciljem minimiziranja bilo kakve eventualne odgovornosti sistema suptilno je udenuta kroz formulaciju da je „avion poleteo apsolutno tehnički ispravan“. Ova formulacija je irelevantna jer je sama po sebi više nego logična i samoevidentna – naravno da je nemoguće da avion poleti tehnički neispravan i naravno da niko normalan ne bi pustio niti prihvatio takav avion na letenje.

Druga, organizovanija i nesuptilinija kontrola „krize“ od strane Ministarstva odbrane ogleda se u pokušaju neutralizacije mišljenja i stavova nezavisnih komentatora i medija metodom preporučivanja gostiju medijima koji u ključne „prime time“ termine ne bi doveli nekoga za koga postoji i promil mogućnosti da emituje disonantne tonove u odnosu na aktuelnu vlast.

Tako je na RTS-u i Pinku gostovao pilot lovac u penziji a na TV Prva takođe penzionisani rukovodilac vazduhoplovno-tehničke službe koji je službovao i na Batajnici. Stručni i kredibilni komentatori koji ni u jednom komentaru nisu pomenuli mogućnost odgovornosti pojedinaca ili vojne organizacije.

„Bili su vrhunski profesionalci“, „RV i PVO je besprekorno organizovano“, „bezbednost letenja je na maksimumu“ i remont u trajanju od 6 godina je razumljiv. Sve manje ili više logični i očekivani odgovori oficira koji je nekada imao i zaduženja u oblasti odnosa sa javnošću u RV i PVO i tehničara koji je dodatno pojasnio besmisao priče o „starosti“ aviona uz detaljniju priču kako se i sa kojom brigom letelice na Batajnici održavaju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin gostovao je na RTS-u i na TV Prva i kao izuzetno vešt poznavalac medija i PR-a (koliko se ne slagali sa njegovim političkim uverenjima) krenuo je u kontra-napad na komentare u medijima (zapravo moje) da nikada, kao šira javnost, nećemo saznati rezultate istrage. Kazao je da je odluka na tužiocu da li će nakon završetka (tužilačke) istrage javnost biti obaveštena budući da on može zabraniti čak i Ministarstvu odbrane da objavi spise ili zaključak istrage. To jeste tačno ali ne do kraja. Ministarstvo odbrane može objaviti sumaciju zaključaka istrage Komisije za bezbednost letenja jednom kada tužilac završi svoju istragu čak i bez inkriminisanja pilota (što je nepotrebno i nekonstruktivno sve i da su krivi jer su svoje živote nažalost izgubili) a sve radi adekvatnog informisanja javnosti o opštem stanju, trendovima i nedostacima u segmentu bezbednosti letenja. Odlična prilika za pokretanje reformi, veće budžetiranje i sprečavanje budućih tragedija. Nažalost to se u isto vreme bazira na priznavanju nagomilanih grešaka i mana sistema što em nije karakteristično vojnoj organizaciji, em se u Srbiji verovatno nikada nije dogodilo.

Ministar odbrane je izjavio da je SARPP (sistem za beleženja parametara leta) pronađen i na pitanje voditeljke kao da je potvrdio su podaci sa njega upotrebljivi što zvuči malo verovatno ali mi u ovom trenutku nemamo dokaz da nije tačno.

Vulin je indirektno potvrdio saznanja Tango Sixa da je let značajno odstupio od plana letenja. Otkrio je podatak iz istrage da je SARPP pronađen i da je, navodno, čitljiv (pozitivno po sistem) a kada ga je voditeljka pitala da li su tačne spekulacije u medijima da je bilo odstupanja od plana leta odgovorio je da „ne može da se izjasni o tome da ne bi ugrozio istragu“ (negativno po sistem). Nekomentarisanje istrage je nepričanje o svemu što ima veze sa istragom. Ovo je bilo plasiranje odabranih pozitivnih informacija.

Ministar je takođe indirektno preneo komentare vojnih pilota sa kojima je proveo dosta vremena, izgovorivši u emisiji da je „svako letenje smrtna opasnost“. Ova izjava predstavlja romantiziranje objektivnog rizika profesije koja ima (svesno ili nesvesno, ne znamo) za cilj da a priori odbaci mogućnost subjektivne odgovornosti. „Opasno je, šta ćeš“. Zaključak koji je duboko zabrinjavajuć, očekivan i godinama emitovan iz RV i PVO. Svako ko ga dovede u sumnju biće brendiran kao nestručan i bez prava da komentariše. Simptomatično za organizovano zataškavanje sopstvenih propusta i na kraju odgovornosti.

Najpozitivnija stvar sa ljudskog aspekta nalazi se u poslednjem pasusu ove vesti. Kako Tango Six saznaje, ministar Vulin je u praksi ispunio ono što je ovde naveo za porodicu žrtve jedne od prethodnih nesreća.

Podmetačina herojstvom, javnost zaključaka istrage i smene

Nikada nije bilo sporno da imamo hrabre pilote. Pitanje je uvek bilo da li imamo hrabre rukovodioce koji će priznati svoje greške. „185“ u zalasku sunca / Foto: Dimitrije Ostojić

Grubom greškom jednog medija, deo izjave jednog od svedoka nesreće dobio je na značaju koji može poslužiti Ministarstvu odbrane da, u zavisnosti od skeniranja javnog mnjenja, usmeri narativ tragedije u pravcu indirektnog obesmišljavanja svake istrage. Kao za vreme jedne od najvećih sramota RV i PVO, kada su kolege i rukovodeći kadar ćutali o odluci tadašnjeg predsednika i načelnika Generalštaba.

Političari su redovno, „efektom heroj“, obesmišljavali početke i rezultate istrage. To se dogodilo 2012. godine, dva dana nakon udesa. Prošlo je, mislilo se da se ne može dogoditi ponovo ali dogodilo se. Takođe dva dana nakon sledećeg udesa. Nakon ovakvih izjava džaba postojanje Komisije za bezbednost letenja, svaka istraga je unapred, svesno ili nesvesno, sabotirana.

Jutros možemo videti da je SARPP već pročitan, da su za samo tri dana mogući i ovakvi zaključci.

Jednostavno, vreme je za smene odgovornih na nivou RV i PVO.

Ni jedan ministar odbrane, iz koje god partije, sviđao nam se ili ne, ne može da prodre u specifično profesionalno-kulturološko jezgro RV i PVO. Jedan od bivših ministara je to shvatio i priznao da ne možeš kao laik i stranac očekivati da shvatiš i analiziraš sistem sastavljen od ljudi koji su gotovo kao braća, „klase“. Kao i prethodne, i ovu nesreću će istraživati prijatelji, generacije i nekada bliske kolege.

Rešenje su, jednom kada se završe civilna i vojna istraga, dodatni anketni odbori i saslušanja, na primer, pred Skupštinom. Bez mogućnosti osude i krivične odgovornosti ali sa ciljem transparentnosti i pod zakletvom.

Komentaru ministra Vulina da će Tužilaštvo objaviti rezultate istrage ne treba verovati. Ne zbog toga što je on to izgovorio već zbog toga što Tužilaštvo, na primer, nije objavilo rezultate i spise svoje istrage slučaja „helikopter“. Tango Six je tada bio jedini medij u zemlji koji se uporno zvanično probijao kroz sve instance dobijanja informacija na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, čak smo i tužili Vladu Srbije ali bez uspeha.

Ministarstvo odbrane je zbog velikog pritiska javnosti objavilo detaljne izveštaje svojih komisija u slučaju „helikopter“ ali mi smo želeli pravu, objaktivnu istinu, koju mogu objaviti samo civili. Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane tada je pala najniže u svojoj novijoj istoriji kada je dozvolila da do medija dođe karakterizacija Omera Mehića kao „pijanog“ što je, da nije suprostavljenih medija, bilo još jedno grubo vađenje podataka van konteksta (nađen mu je alkohol u krvi, podjednako strašno ali van konteksta za predmetnu nesreću).

Vreme je da RV i PVO i Ministarstvo odbrane počnu sa objavljivanjem sažetih zaključaka za opšte medije i omogućavanje pristupa celim izveštajima medijima koji su za njih zainteresovani. Kada se, na primer, redovno ruše Orlovi zbog tehničkih problema („svaki avion uvek poleće apsolutno tehnički ispravan“?) i dobijemo rezultat istrage. Kad god je sumnja u ljudski faktor naknadnih saopštenja nema.

Da bi kao zainteresovana javnost mogli da komentarišemo da li je ovoliki broj udesa sa fatalnim posledicama, na ovaj broj sati letenja pilota, na ovoj tehnici, mali ili alarmantno veliki, moramo imati objektivnu analizu koja je moguća jedino kada imamo sve podatke. Analizu tih podataka i korake ka evoluciji sistema bezbednosti letenja mogu uraditi i neki sposobni i pametni aktuelni pripadnici RV i PVO, kojima je Tango Six takođe jedini dao šansu da se čuju.

Da bi se sve ovo dogodilo neko mora priznati svoju grešku i biti odgovoran. U suprotnom sledeći pad aviona sa fatalnim posledicama, prema dosadašnjoj statistici, se može dogoditi već za nekih godinu i po.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

za

Kapa dole za tekst…objektivnost na prvom mestu !

Odgovori
St

Bravo svaka cast. Vi ste najprofesionalniji mediji u ovoj jadnoj truloj zemlji. Nemamo sistem, zemlja se raspada, nemamo ni jednu instituciju koja bi radila svoj posao kako treba.

Me

Svaka kritika je dobra, ali uzroke i krivce treba traziti ne samo u ovoj nesreci ili prethodnoj sa helikopterom,problem je hronican i nece se resiti sa nabavkom novih letelica, jer smo videli da padaju i novi borbeni avioni istocni ili zapadni! Videli smo u komsiluku ,da su u Hrvatskoj izgubljena dva zivota na skolskom avionu, a da nije bilo tako agresivne kampanje( skidanje glava) veliko pitanje je sta su nezavisni mediji kod nas, to ne postoji, a verujem da i vi verujete u to……..
Odgovorite u drugom delu teksta konkretno, sta da se uradi i popravi, da bi se stanje poboljsalo sa usporedbom sa nekim drugim zemljama…..
MOLIM VAS DA PORUKU PUSTITE I POTVRDITE DA STE OBJEKTIVAN PORTAL……

sl

Vrati me Petre u period od pre 10+ godina kada sam bio u uniformi i kada je pocela poplava stranackog zaposljavanja i kursadzija…
A svako koji nam je dosao, na primer, nije znao kako da poveze agregat sa kabinom! I to posle polozenog “kursa“.
Kome to nije odgovaralo, bilo je – “Cuti kada ima ko da leti a kada leti on odgovara za sebe i svoj avion. A tebi ako ne odgovara – znas gde je kapija…“
Danas je samo gore…
Za 21 godinu od rata nisu mogli da rasciste unisteno tokom rata, a kamoli da nesto poprave i srede, unaprede…
Sistem negativne selekcije dolazi do svog kraja – novih narastaja nema, niti ce da bude u sistemu gde cistacica u nekim preduzecima dobija vise od borbenog pilota aviona, dok stariji lete koliko i kako stignu, cekaju penziju i usput avione lete kao sto privatno lete zmajeve i LSA avione (sto vecina i radi) – cesto da se malo opuste ili smire…
Ja sam sa mojim avionom mogao da letim u rejonu udesa i svako moze da proveri (na primer u NOTAM) da nije bilo najavljeno vojno letenje ili stavljeno bilo kakvo ogranicenje za rejon udesa…

Ba

@Medo
O da, u Hrvatskoj su letele glave posle pada tog aviona. Odletela je i to dobrovoljno, Krstičevićeva glava. Od Vulina to svakako ne možemo očekivati.

Ma

Also bin sie da se nadovezem, istina i samo istina,moze da spreči ovakve stvari. A istina je sledeća: bez redovnog treninga,odnosno prakticnog letenja,fali iskustvo.Vrlo je opasno sesti u avion posle duzih pausa. Američki piloti naleću oko 200 Satin godišnje,ruski oko 170 Sati. Ali SVI PILOTI!!!! ZNAČI OSOBNO.
Voleo bih da vidim koliko naši piloti,svaki po na osob,koliko skupi,u jednoj godini?????
Da skratim, ja Sam Pilot civilnog vazduhoplovstva, u jednoj zapadnoj zemlji,verujte mi na reč. Bez treninga,i redovnog letenja,padat će ih još. Na zalost.

BO

Slušaj Petre, vreme je da ti ovo neko kaže.
Strašno, jednom rečju.
Druže ti si očigledno pun frustracija, toliko si obojen nečim, da je tražiti uzrok prosto nemoguće.
Ovi što te prate sa baš veoma „stručnim komentarima“ reći će evo ga neki plaćeni „BOT“.
Pa neka bude tako…. možda će ti biti lakše….
Jedini zaključak kada sam pročitao ovaj objektivni tekst je da ti uporno traga za nekim svojim pozicioniranjem, verovatno to još nisi našao.
Pretpostavljam da zbog toga trčiš od jednog do drugog oficira u MO, nekad i u RV i PVO, ne bili dobio neki podatak, da budeš važan i da se afirmišeš kao veliki poznavalac materije za RViPVO i oružje kojim raspolaže.
Mogu biti sasvim konkretan, javno gde god hoćeš, gde si sve viđen, od UOT-a pa do Vojne Akademije, znaš ti to vrlo dobro.
Očigledno je da te je sada neko „otkačio“ pa pluješ i po onima koji su ti pre izlazili u susret jer su shvatali tvoju potrebu….
To samo govori o tome kakva si osoba.
Da li si ti zaista ubeđen da poznaješ prilike i stanje u RViPVO. Druže koliko si ti u zabludi. Ili te neko plaća da to „poznaješ“ Jesi li ti svestan da u suštini nisi ništa bolji od onih koje pluješ, samo imaš drugo „odelo“
Ti si toliko „polupao“ lončiće da je to već tragikomično. Pretvorio si se, kao i mnogi drugi, u senzacionakističku marioneta, i to je žalosno., jer te se sećam u mnogo boljem „izdanju“.
Šta ti se desilo da odeš toliko daleko i da sa toliko snage pljuješ po instituciji koja svim svojim bićem već 30tak godina pokušava da opstane, jer je u tom periodu, a posebno posle 99te služila samo za „prikazivanje“.
Sada kada se bukvalno izvlači iz lata i gliba u kojem je bila svo to vreme, ti si kao veliki poznavalac materije rešio da se obojiš objektivnošću.
Nemaš ti Petre objektivnisti mnogo više od onih koje u ovom tekstu pominješ.

Pazi, pa ti pišeš o Planu letenja, i o tome kako je pokojnik zvao majku da će preleteti tuda, pa to u kontekstu trošenja državnih resursa.
Ne mogu da dođem sebi…. I ti si sad otkrio nešto…. Ti si sad jedini koji neće da ćuti, ti si jedini koji se usudio da kaže, ti si jedini…..
Jel ti to poznato, to jedini…. Neko ko je poseban, pa takav je isti onaj kojeg ismejavaš, pogledaj malo bolje, pa pročitaj svoj tekst nekoliko puta…. naćićeš se..

Wo

@slavke

>>Ja sam sa mojim avionom mogao da letim u rejonu udesa i svako moze da proveri (na primer u NOTAM)

Hm, zaista nema odgovarajuceg NOTAM-a (airspace closure). Dakle letu nije prethodila „airspace reservation“ sto je ja mislim obaveza koju Srbija ima prema Eurocontrol. Mozda bi smo trebali obavestiti nadlezne u Briselu o javasluku koji se ovde provodi. Ja sam inace radio na aplikaciji koja sluzi za rezervacije airspace za vojne letove u jednoj velikoj evropskoj zemlji, takodje sam ucestvovau u projektu Eurocontrol koji se bavio temom „flexible use of airspaces“ i u najmanju ruku sam sokiran cinjenicom da se u Srbiji leti kako kome padne na pamet. Dakle nevesti piloti, bez sigurnosne kulture u veoma nervoznom, nesigurnom borbenom avionu iz 60tih i bez rezervacije vadzusnog prostora… Horor

VO

Srbija nije pristupila FUA konceptu koji se koristi i vecini Evropskih zemalja pa tako ni za ovaj kao ni za mnoge druge letove nije bilo potrebe za rezervacijom prostora već se odobravala mars-ruta sa širinom reona leta. Mesto pada se nalazi unutar zone od 3nm od granice u koju se ne ulazi bez prethodne najave susednoj zemlji. To je obično prilikom snimanja granice, sada se često to radi i zbog migranata…. Te najave ovde nije bilo.
A ostalo ću izneti jednog dana kada se sve ovo malo slegne….

dj

Svaka čast na tekstu analize.
Da ne otvaramo i pitanje kako je produžen životni vek avionu koji je pao.

Zo

Po meni, ovaj vaš tekst je previše teatralan. Mnogo ste toga rekli ali takođe bez dokaza, na osnovu nekog subjektivnog mišljenja. Pitam se, da li u svakodnevnom saobraćaju upravljajući svojim vozilom poštujete saobraćajna pravila 100%, ili možda i vi pravite greške ponekad koje nisu bezopasne, pa ne pišete sami sebi saobraćajne kazne? Dajte, malo ste trebali spustiti loptu, da vidimo zašto su ljudi poginuli i da tu usmerimo svu energiju i profesionalnost, pa da onda donosimo prave zaključke i da se trudimo da se greške ne ponove.

Lu

Nisam procitao ceo tekst do kraja, ali jesam vise od pola i apsolutno se slazem sa svim iznetim, ali mislim da vojska treba da ostane ista kao i do sad u ocima javnosti i da dalje ostane „savrsen“ sistem, jer nasi susedi bi voleli da se nasa vojska razvlaci po medijima i da izgubi integritet sto svakako nije dobro za Srbiju, zato se nadam da i ako je kriva vojska kao sistem zbog ovog pada da ce se to zataskati, a nadam se da ce nesto promeniti unutar sistema ako ne javno onda tajno i tako spreciti ovakve stvari da se dalje dogadjaju, gledam iz nekog drugog ugla na ovo mozda gresim slobodno me ispravite!

Odgovori
ma

U normalnim sistemima kritika utiče na poboljšanje sistema (koji bi inače i trebao da se samopreispituje kako bi obezbedio dalji razvoj), a ne na njegovu degradaciju i rušenje.

U prevodu, budala uči na svojim greškama, a pametan na tuđim. Ostaje samo nejasno, kako se zove onaj ko ne nauči ni na svojim greškama.

mi

Kada bi nam bar pola medija u državi imalo ovako ozbiljan pristup.
Rekao bih „bravo“, ali mi kontkest ne dozvoljava….
Teško ćemo se izboriti sa ovim stvarima u duštvu, sunovrata medija i sloboda, PR vratolomija, stvaranjem lažne pozitivne slike, zamene teza, otrcanih sintagmi, herojskih dela, Onog-Koji-Je-Uvek-U-Pravu…mnogo je to vetrenjača.
Brzo se neke stvari zaborave, političari su svesni toga, narod pamti poslednaj 3 meseca…. Da nije bilo Vas da podsetite na „leteće kovčege“ i pravu svrhu korišćenja tog izraza van konteksta kao i ostale gafove, teško da bi se ljudi toga sami prisetili.

Wo

>> vojska treba da ostane ista kao i do sad u ocima javnosti i da dalje ostane „savrsen“ sistem,

Procitajte ceo tekst na ne samo pola i razmislite o sadrzaju, kakav savrsen sistem?

Д

Да не ређам чињенице које говоре о потпуној одговорности пилота.
Број цивилних жртава,срећом,није много већи.
Да један пилот ,због жеље да се прави важан пред сељанима и фамилијом,направи катастрофу,говори о систему,дисциплини,одговорности и о:ГЛУПОСТИ.

An

U kojima to očima koje javnosti je vojska ,,savršen sistem“?

Naši susedi, mislim na njihove vojske i generalno bezbednosni aparat, pošto se bave obaveštajnim aktivnostima kao i svi drugi, mnogo bolje poznaju stanje u našoj vojsci od prosečnog građanina Srbije (što nije ništa čudno). Isto važi u suprotnom smeru.

Kako će vojska izgubiti ,,integritet“ ako se javno, jasno i glasno, pronađe odgovoran za ovu nesreću, te onda smeni (ili da ostavku)? Zar to nije nešto što POVEĆAVA ugled vojske, a ne suprotno? Što se mene tiče, ako ova nesreća ostane u javnost nerazjašnjena kao i prethodne, i ako se ne nađu i sankcionišu odgovorni, vojska će samo izgubiti na ugledu.

Vi se nadate da će se to zataškati! Gospode bože! I šta onda, do sledećeg pada iz istih razloga….? Jer šta se zataška, popraviti se neće. To je bar jasno.

Le

Vojska je jača, dakle, ako u državno-propagandne deluzije uvučemo i komšije? Srećom, oni su slobodni od narkotika koji se s državnih i paradržavnih medija dele ovom sirotom narodu.

Isuse Hriste…

Sl

Slažem se da je komenter korektan sa jednim jedinim ciljem da se ovakve situacije sa kobnim završetkom smanje na najmanju moguću. Ovde se očigledno radi o opstrukciji prilikom izvođenja leta i to treba jasno reći. Ono što nije je dali je u tome ima i komandne odgovornosti u RVPVO

Al

Bravo za tekst, nadam se da odgovorni iz ministarstva odbrane nece reci da su piloti bili pod dejstvom alkohola

Odgovori
Ro

Brišući let iznad aerodroma,ili „glisiranje“ nad vodom,strašno nizak let nad pašnjacima da su se ljudi žalili kako im zbog stresa krave nedaju mleko,ili let ispod dalekovoda.Sve su to „neplanirana“ odstupanja od plana leta,pokazivanje i dokazivanje starijih kolega.Kao i ovo,poslednji prelet iznad rodnog grada pre odlaska u penziju.Istraga će reći šta se ustvari desilo.A vi Petre potkačiste i Vučića i Vilina i avion i pilote.Neko vas je opasno nagazio.Portal vam je dobar ali ne skupljajte poene na optuživanju drugih.Pišite o tome kao „kupićemo,dobićemo,modernizovaćemo itd“.

Ai

Na pola texta a bavim se i čitam ovakve stvariskoro 35 godina, mogu s punim razlogom siguran iskazati da je ovo najbolji komentar i analiza u mogućoj mjeri koju sam u životu pročitao ! Slaže se 99% s mojim zaključcima a 1000km sam dalje od priče-Znao sam Petre da ćeš postati institucija kad tad samo ako osteneš svoj !

Odgovori
А

Коментар се бави свиме по мало…у свим војскама света,најмање дисциплине је код пилота…Без много учених анализа-наши пилоти премало лете,и имају бедне плате,око 60 хиљада… академија нема довољно полазника,а ово мало што завршава нема намеру да остане за ту плату…пустимо учене фразе и анализе у којима су проблеми само кадровски,ма жалост нису…у РВ раде само они.који још нису нашли где да оду…

Ne

Bravo za tekst. Osim ministarstva kljuc je i u pilotima, onima koji sada lete i rade u VS. Oni treba isto da podignu glas i da traze promenu.

Odgovori
En

Ja se samo nadam da ce se istraga isterati do kraja i reci prava istina, onako kako jeste, pa makar za ovaj udes i piloti bili krivi. Ja postujem te ljude i tu profesiju.

Odgovori
mi

@Enigma, jedna korekcija, iz najbolje namere ,suštinske priode.
Ne postoji „prava istina“ , u stvari postoji izgleda samo kod nas…
Istina je jedna, nepromenljiva, ne postoji prava niti lažna. Upotrebom konstrukcije „prava istina“ kao da priznajemo postojanje ove druge.
Da , želimo istinu, ni pravu ni lažnu.Samo istinu.

To

E ovako se to radi..👍

mi

Kada bi nam bar pola medija u državi imalo ovako ozbiljan pristup.
Rekao bih „bravo“, ali mi kontkest ne dozvoljava….
Teško ćemo se izboriti sa ovim stvarima u duštvu, sunovrata medija i sloboda, PR vratolomija, stvaranjem lažne pozitivne slike, zamene teza, otrcanih sintagmi, herojskih dela, Onog-Koji-Je-Uvek-U-Pravu…mnogo je to vetrenjača.
Brzo se neke stvari zaborave, političari su svesni toga, narod pamti poslednaj 3 meseca…. Da nije bilo Vas da podsetite na „leteće kovčege“ i pravu svrhu korišćenja tog izraza van konteksta kao i ostale gafove, teško da bi se ljudi toga sami prisetili.

Odgovori
Š

Teška budalaština od teksta, puna podmetačina i paušalnih ocena!

Ne

Odlican tekst,bravo, konacno sjajan komentar…. Samo bi trebalo pojasniti(oni koji to tvrde ) kako je ovaj tip aviona ubio pedestjednog pilota. Mislim kako to avion bira zrtvu , sta mu uradi , i verovatno sam preuzima komande i sam odlucuje gde i kako da usmrti pilota.
Posle 40 godina letenja na 17 tipova avina, mislim da i avion ima „dusu“,a to znaci i veliko uzajamno postovanje. Ne strah pri letenju, vec postovanje,performansi, pravila letenja,procedura i svega sto je potrebno za bezbedno obavljanje leta…

Odgovori
DI

Pa kao pilot sa tolikim iskustvom možeš slobodno napisati da neki tip aviona kao na primer 21ca malo teže prašta greške pilota.

Wo

>> Samo bi trebalo pojasniti(oni koji to tvrde ) kako je ovaj tip aviona ubio pedestjednog pilota.

Kakva „tvrdnja“, to su vam oficijelne brojke. Vi odbijate da prihvatite cinjenice? Avioni nemaju dusu, kao sto nemaju ni automobili, hi-fi uredjaji, mobilni telefoni itd. To je prosto vasa iluzija. Nama treba funkcionalan, siguran tehnicki sistem a ne ezoterija. Taj avion je prosto koncipiran tako u vreme kada bolje nije moglo ili se sigurnije nije htelo. SSSR je bio poznat po tome sto im ljudi nisu bili narocito vazni, postoje takodje slicni primeri na zapadu iz tog vremena. Danas je 21. vek, tako nesto je u medjuvremenu drustveno neprihvatljivo.

Pe

@Wolfgang Apsolutno tacno.Razumem sta hoce da kaze Nemanja.To je subjektivna stvar,na koji nacin neko dozivljava masinu.
Letelo se i u mnogo nesigurnijim avionima od MiG-21.A da ruskoj drzavi zivot njihovih gradjana ne znaci nista-je stara istina.
Kaze se da su ruska oruzja isto toliko opasna za neprijatelja,koliko i za sebe,malo preterivanja,ali ima nesto u tome.
Srbija uopste nije trebalo da ima u RV MiG-21 2020 godine.

Wo

>> Srbija uopste nije trebalo da ima u RV MiG-21 2020 godine.

Postoji tvrdnja da je Staljin jos poziveo Tito bi se okrenuo definitivno prema zapadu pa bi stvar bila donekle drugacija ali problem je sto kod nas uvek sve zavisi od pojedinca a ne od sistema. Sistem je kombinacija interesa drzavne birokratije, industrijalaca i sindikata koja je u ravnotezi snaga i shodno tome bira kompromisno resenje. Mig-21 je koncipiran kao jeftino, masovno oruzije koje treba da pomogne da se dobije klasna borba protiv „trulog kapitalizma“ i tu 1/4 gubitaka nije bila relevantna brojka jer zaboga radilo se o neminovnom, logickom sledu istorije drustva, za one koji razumeju tadasnju interpretaciju marksizma-lenjinizma…

Pe

@Wolfgang Razlog konstrukcije MiG-21 kao naslednika MiG-15 i modernizacije,MiG-19, je vezan za stanje u SSSR.
Tehnicki oni su bili jako zaostali za zapadom,posebno za Amerikom.
Ne samo da je tokom 2sv rata unistena totalna Evropska Rusija, vec je tokom 1930-ih vecina naucnika pogubljeni u logorima GULAG-a, ili smestena u „sarage“-prakticno radne zatvore.Pa cak i oni kao Tupoljev,i dr!
Posle rata, iskopirali su nekoliko primeraka B-29 koji se sletali na teritoriju Rusije posle bombardovanja Japana, i napravili Tu-4(cista kopija).
Zanimljivo je da im je najveci problem bila kopija sistema inch/feet kad su pravili alate.Kasnije je u slican zmaj stavljen motor koji su izumeli nemacki zarobljeni naucnici-i to je Tu-95.Staljin licno je insistirao da bude na osnovi B-29, a ne domacih resenja.Znao je sa kim ima posla..
MiG-15 je postojao zahvaljujuci kopiji engleskog motora.
MiG-21 je prvi totalno Ruski avion.Naravno da je bilo kompromisa, pre svega u preciznoj mehanici.Ipak, avion je za svoje vreme nio uspesan, a masovna proizvodnja je kvantitetom nadoknadila nedostatak kvaliteta.
Ipak, sa pojavljivanjem F-4 jos 1960-ih, MiG-21 je bio zastareo.Da, proizvodio se jos dugo, napravljeno je preko 21000, najvise ikad mlaznih aviona.
Sve ovo ne objasnjava zbog cega 2020g Srbija ima u RV avion druge generacije.
Vec ovo je besmisleno,a prikazuje nas kao nekakve seljane iz africke divljine koji nista je kapiraju.
I jos-pilot prelece svoju kucu u selu, pa poginu obojica.
Mislim da je to skandal.Apaci i Komanci su bili gospoda za ove nase…

De

Petrovic Dusan, prve varijante F-4 su se mucile protiv bilo kakvih MiG-ova. F-4B/C/D/J nisu imali top (D je poslje mogao nositi top), nisu imali manervske sposobnosti i taktike nisu bile dobre.

Tek je F-4E bio spretan da se bori protiv MiG-17/19/21 nad Vietnamom. Prije F-4E, F-8 Crusader je bio sposobniji lovac.

Inace 1962 je MiG-21 bio napredan kao i Mirage ili F-104 sto su bili glavni zapadni avioni. A i na zapadu je bilo mnogo ozbiljnih problema sa nadzvucinim avionima narocito F-100, F-101, F-102, F-104, F11F Tiger I Engleski Lightning.

Problem sa MiG-21 je sto je ostao predugo u proizvodnji. Taj avion se trebao prestati proizvoditi nakon ranih 1970-ih. Ali su Sovjeti imali puno muka sa razvojem MiG-23 pa su nastavili sa MiG-21Bis.

Inace MiG-21Bis je bio totalno zastarjeo kad je uveden u naoruaznje cak naspram F-4E i Mirage F1 a kamoli naspram F-14/15/16/18 koji su poceli se ovoditi u 1970-ima.

Kad su Sovjeti, Poljaci, Jugosloveni, Bugari i Istocni Njemci uvodili MiG-21Bis, zapadnjaci su vec imali velike brojeve F-4E i uvodili su F-14/15/16 i Mirage F1 u operativu. A kad je avion 16185 uvezen u Jugoslaviju 1986-e, tu su vec bili i Mirage 2000 i F/A-18 i radilo se na programima Advanced Tactical Fighter (F-22), EAP (sada Eurofighter) i Rafale.

Pe

@Dead1 Zahvaljujem na ispravci u vezi odnosa MiG-21 i F-4, to ste objasnili detaljno.
Ono sto ljudi ne znaju kod nas je da su Sovjeti dugo bilo u velikom zakasnjenju za zapadom.
Tih 1960-ih Amerika je pravila YF-12 I kasnije SR-71, leteli na X-15 i pravili Valkyre bombarder.
To je posledica teskih materijalnih i ljudskih zrtava tokom 2sv rata na teritoriji SSSR, + 1930 i teror Staljina, dok je Amerika ostala netaknuta, i cak razvila vojnu industriju do nevidjenih razmera.
Zapravo je cudo da su Rusi uopste mogli da proizvedu tako dobar avion kao MiG-21, ali su tek kasnih 1980-ih sa platformom Su-27 i MiG-29 dostigli, a mozda i prestigli zapad…i nestali kao drzava..

Vl

Petrovic Dusan,
Stvarno, ali stvarno preterujete (uzdržao sam se da napišem ono što većina nas misli kada pročita neki vaš komentar).
Pišete da je SSSR (a danas Rusija) zaostao za zapadom?
Pa ko je poslao prvi satelit u kosmos?
Ko je poslao prvo živo biće u kosmos?
Ko je poslao prvog čoveka u kosmos?
Ko je napravio prvu svemirsku stanicu u kosmosu?
Od koga i danas Ameri kupuju raketne motore pošto nisu na dovoljnom tehnološkom nivou da naprave raketni motor koji mogu Rusi?
Definitivno ste zaslužili nagradu „Baron Minhauzen“ za svoja pisanija na ovom portalu.

mi

Vlad, Dušan je potpuno u pravu (barem što se tiče ovoga).
SSSR je u svemu zaostajao, to je činjenica; objašnjeno je i zbog čega: Staljin, rat na sopstvenoj teritoriji i najveće žrtve u tom ratu od svih učesnika. Ja bih dodao i sveukupno manji ljudski potencijali.
„Pa ko je poslao prvi satelit u kosmos?“ Jeste, SSSR, ali ko je napravio prvu atomsku i hidrogensku bombu? Satelit je bio samo jeftina priprema za ICBM fazu koja je istog momenta nastupila, njih taj projekat nije koštao praktično ništa. Koštao je vojsku.
„Ko je poslao prvo živo biće u kosmos?“ Jeste, SSSR, ali ko je poslao prvog čoveka na Mesec?
„Ko je poslao prvog čoveka u kosmos?“ Jeste, SSSR ali ko se danas suočava sa kolapsom svog svemirskog programa? Čije su rakete redovno eksplodirale i čije su interplanetarne sonde zadnje dve decenije redno pootkazivale?
„Ko je napravio prvu svemirsku stanicu u kosmosu?“ Jeste, SSSR ali čija svemirska stanica danas uopšte postoji? Da li je ruska? Da nisu možda Rusi digli ruke jer nemaju resursa? Čiji je šatl bio u startu katastrofa?
„Od koga i danas Ameri kupuju raketne motore pošto nisu na dovoljnom tehnološkom nivou da naprave raketni motor koji mogu Rusi?“ Jeste, ruske motore kupuju SAMO zato što su dobri i jeftini. Amerima je neuporedivo skuplje da ih sami proizvode i to je jedina istina – lansiranje satelita je danas biznis gde moraš da budeš jeftiniji po kilogramu korisnog tereta. Kad bi Ameri pravili svoje motore Rusi bi im preoteli taj biznis. Čiji su motori u američkim ICBM projektilima, da nisu ruski? Šta fali tim projektilima?

Činjenica je da je SSSR bio uvek drugi u hladnom ratu kad je tehnologija bila u pitanju. Oni su ispravno odabrali prioritete a tu tehnološka nadmoć niti je bila moguća niti potrebna. Njihov jedini cilj je bio da zaštite svoju ogromnu teritoriju i ništa drugo, svo oružje im je bilo posvećeno tome. Čak i taj MiG 21 o kome je ovde reč je zapravo napravljen da se brzo podigne i sjuri na horde B52, niko prilikom konstruisanja nije na umu imao bombardovanje, nisko letenje, sigurnost, malo modernije naoružanje, nosivost, domet, dolet… i još štošta što je nama danas potrebno u RViPVO. Krilata raketa i ništa više, dobro, ima i top. Pa MiG21 ima ravno krilo i skoro 400km/h brzinu na poletanju kad je natovaren, o kakvim performansama onda može biti reči? To je u rangu spejs-šatla.

67

Milan

Ko je prvi naoravio HMS sistem sa rektlom r73?

Ko je prvi naoravio PESA radar?

Ko I’ma raketicu R37? Doduse R73M je lansirana pre neki dan sa SU 35.

Ko ima hiperzvucne projectile?

Ko I’ma S400 I uskoro S 500?

Mogu ovako do sutra…u raketnoj tehnologiji su trenutne daleko ispred svih.

mi

@677.trae
Slažem se ali sve što si naveo su periferne stvari, taktički nivo a mi ovde pričamo o strategijskom. Rusi prate, ne predvode. Čak i ako trenutno vode u raketama to nikako ne remeti balans u svetu po pitanju totalnog nuklearnog rata, prvog udara, uzvratnog, itd. Ovi drugi će to da iskopiraju/istraže (seti se, imaju najveći naučni potencijal na svetu) za 2-3 godine i opet smo na nuli. Kako stoje Rusi po pitanju mornarice? Koliko imaju nosača i kakvi su? Koliko bi Petar Veliki poživeo u uslovima rata? 15min verovatno? Kako stoje po pitanju vojnih baza po svetu, osim one jedne u Siriji?
Mogu i ja ovako do sutra, svet (na našu žalost) danas ima samo jednu supersilu, i usput jednu regionalnu silu koja je nekad bila supersila. Njen BDP je u rangu Španije i to je pokazatelj koliko bi dugo trajao konvencionalni rat ako izuzmemo nuklearnu komponentu.

67

Milane

Nikako ne mogu da se slozim.

Ako se ostvari ono sto se najavljuje sa ROFAR tehnologijom radara onda opet preuzimaju ubedljivo prvo mesto po pitanju radarske tehnologije. A to se predvidja za SU 57 za prvi nivo modernizacije Kada dodje vreme za to.

Njima mornarica ne sluzi za projektovanje moci. Nije imperativ. Dovoljne su podmornice sa raketlama.

Pored kinzala usa grupe nosaca aviona vise nemaju upotrebljivu vrednosti. Ta prednost u mornarici je asimetricno neutralisana.

Da ne pricam o drugim stvarcicama koje su usle ili su pred ulazak u operativnu upotrebu.

Evo ja cu da podelim sa vama da je nasa 29-ka jedne godine snimila nasu 21-icu na 150 km udaljenosti.

Kada su nasi malo istrazivali SU 30 zgranuti su bili na kojoj daljini se otkrivaju ciljevi malog radarskog odraza na maloj visini.

Mnogi manevara koje sira amaterska publika naziva vasarskim imaju I te kako upotrebu u VBR I izbegavanju raketla. Treba znati osnove aerodinamike za pocetak…a to ruski piloti imaju kao osnove njihove obuke. Te manevre kineticki ni jedna zapadna raketa ne moze da isprati, it’d..

Sr

@677.trae
Za pocetak da oni udju u serijsku proizvodnju AESA radara jednog jedinog, lako cemo za „tehnologije buducnosti“. Prethodno da ovladaju minijaturizacijom elektronskim komponenti za te sklopove, da osavremene mirkoprocesore itd.
Ili pre AESA radara nek naprave JEDAN JEDINI full solid state radar sa DSP na nivou 2020. godine. Makar kao modul za postojece(bili to Zuk, Bars, Irbis itd)
Oni su trenutno na nivou na kom su SAD bile pre tacno 20 godina kada su oni prvi put krenuli u razvoj AESA tehnologije, kada su se mucili sa termalnim menadzmentom primopredajnickih modula itd.

Ono sta vam mogu reci da Ruse „vadi“ je sto su doktori primenjene matematike i generalno imaju najbolje ljude iz te oblasti mozda i na svetu. Mehanika iza svega toga, proracuni, algoritmi, to je sve jako dobro uradjeno. Samo da zaostaju sto se tice hardvera u elektronici, zaostaju i to mnogo, bas mnogo. Zaostaju i u nekim segmentima preciznog masinstva, iako u nekima mozda i vode ili su u „paritetu“ sa ostatkom. Ne mozete ocekivati da zemlja od 150mil stanovnika, koliko god veliko tehnolosko nasledje imala, „drzi korak“ u pogledu tehnologija sa zemljama koje imaju pristup tehnologiji koja se razvija u nekoliko vodecih zemalja sveta zajedno, da ne pominjem finanijske i ljudske resurse.

Da ne pomislite da ja njih nesto „potcenjujem“. Ne bojim se ja za njih, njihova odbrana je nenormalno jaka, imaju jako dobar zaokruzen sistem po pitanju svega i ne moze im niko nista, ali u pravu je Milan, nije njihova moc za poredjenje sa SAD i Evropom., niti mogu svojim „saveznicima“ da ponude ni deseti deo onoga sto mogu Amerikanci.

67

Srbofil

Ne moze se na ratnu tehniku gledati kao na kola. Vidim da ovde komentatori uporedjuju opremu kompleksnih ratnih masina po principu usporedbe automobila.

Tanko je to da bi ozbiljno diskutovali.

Mnogo toga je u marketingu, a dosta toga je I nedostupno za javnost.

Npr jednom nakon odrzanog aeromitinga ostade nam jurofajter na stajanci danima. Curi ulje iz njega kao da je busan ko svajcarski sir. Onda tako popricamo malo sa posadom pa shvatimo iz njihove price da je odrzavanje istog nocna mora. Strasna masina, puca snaga iz nje, Ali Kada treba da odradi nekoliko polatanja I sletanja zaredom onda mucak. Vise bude u radionici nego u vazduhu gde mu je I mesto.

Itd, it’d…

Sr

@677.trae
Nisam fan EF-2000 platforme, ali kakve to veze ima sa elektronikom?
Ako cemo o pouzdanosti aviona, imate sada vec 2 F-16 u operativnoj upotrebi sa preko 10.000h naleta! Recite mi koji Mig-29 je dosao do pola toga? Pa ni jedan, da ne govorimo MTBF radara, resursu motora, kritickih komponenti paketima modernizacije itd.

Naravno Rusima na Baltiku dezuraju SU-27 koji vec 3 decenije polecu svaki dan malte ne bez problema, to su fenomenalni avioni, no poenta mog odgovara vama je da zaista u nekim kljucnim segmentima, pre svega elektronike Rusija zesce zaostaje nekoliko godina Do tamo 2010. smo mogli pricati o nekom paritetu. Pricate o radarima buducnosti, a da Rusi ni jedan jedini AESA raadar, sto je trenutni tehnoloski standard, nisu u stanju da proizvedu masovno niti pouzdano. Oni su sada na stepenu razvoja te tehnologije gde je Amerika bila pre 15 do 20 godina sa problemima termalnog menadzmenta, minijaturizacije, odabira materijala itd.. Cak i da jesu u stanju da proizvedu, uvek je pitanje finanijskih kapaciteta. Budzet je ogranicen, a vojska je jako velika sa jako puno borbenih sistema i svima treba redovna modernizacija…..Balansiraju oni to odlicno, njihova vojska je vrhunska, samo nama to kao izvoznom kupcu ogranicenih mogucnosti, ne znaci nista.

Polako, prvo minijaturizacija, osavremenjivanje mikroprocesora, zatim softver da sve to isprati, pa mozemo pricati kako „vode“ ili kako „drze korak“, jer ne drze zaista. SU-35 je, kao sto sam pomenuo, zbog odlicnih strucnjaka iz primenjene matematike uspeo da postigne sa svojim radarom odredjene performanse, ali to je i dalje TWT platforma i hardver ima svoje limitacije. Pouzdanost, postojaonost, onaj cuveni MTBF takvih komponetni u proedjenju sa solid state je smesan o rezoluciji da ne govorim, kao i limitu procesora koji stoji iza svega toga. Ruse boli uvo za to, oni mogu da priuste da im SU-35 radi lovacku zastitu, SU-34 bombarduje tonama i tonama bombi, Tu-22m takodje, a TU-160 sa 1500km udaljenosti tuce krstarecim raketama. Mi nemamo taj luksuz i nama treba avion koji ima nisanski kontejner, mutlimodni solit state radar koji u isto vreme moze raditi nekoliko operacije odjednom i avion sposoban za „self escort“ misiije. To mozemo dobiti jedino ako kupimo SU-30, pa da odradimo modifikacije kao Indija ili Malezija.

Er

Odlican i pravedan tekst. Istina ne prija uvek. A istina je da su i piloti (iako najbolji od najboljih) ipak samo ljudi.
Nasi piloti su zeljni i gladni letenja, dokazivanja, usavrsavanja… To nekad ponese pojedinca. Iako bi trebala disciplina i samokontrola u ovom pozivu da su na maximumu.
Kada bi oni iznad pilota imali samokontrolu i disciplinu i odgovarali za svoje propuste, oni ispod (piloti i tehnicari) imali bi vecu svest o svom pozivu i profesiji.

Odgovori
PO

Zadatak je bio vizuelno izviđanje meteo uslova?!Hm,da.Nije mi jasno ko to još može da proguta?Inače,slažem se sa većinom napisanog u tekstu.Posebno se slažem sa onim o braći i „klasićima“ koji se međusobno jako dobro štite.Nažalost,oduvek bilo i biće.Neki karijeristi su spremni bez trunke srama da prebace odgovornost na potčinjene,a tada njihova s*anja padaju u zaborav.Kao u „Gospođi ministarki“,čim se ovo malo bruke zaboravi,eto mene opet na vrhu liste za napredovanje.Svako neka odgovara za svoje postupke i tada će stvari doći u normalu.Samo,pitanje je pred kojom neutralnom insitucijom?Ovo bi trebalo da važi za sve,od prvog i glavnog, pa do onog koji negde gore visoko ili opasno nisko vuče palicu.Pozdrav…

Odgovori
Pe

Kada god pročitate formulaciju „Kako Tango Six saznaje, …“ računajte da smo informaciju dobili iz više izvora, da je proverena i da je istinita. Svrha leta jeste bilo vizuelno izviđanje meteo uslova. Rutinski let koji se uvek radi kada postoji dilema o nastupajućim složenim meteo uslovima. Naknadno su ovu informaciju potvrdili i drugi mediji iz svojih izvora.

ve

Petre nije mi jasno da u danasnje vrijeme kada na svakom smart phonu maltene imas mogucnost da zakljucis kakav se meteo moze ocekivati,saljes borbeni avion da vrsi vizuelno izvidjanje meteo uslova?U cemu je svrha leta sa takvim zadatkom?

sl

@vesko
U subotu je svaki “smart phone“, kao i RHMZ omasio naveliko za olujni vetar! Jedva je SMATSA koliko-toliko pogodila i to malo kasnije za nas koji smo ranije planirali letenje.
Ko je bio u vazduhu tada – zna o cemu pricam. Jedva smo zivu glavu izvukli…

PO

Petre,ne dovodim u pitanje da li je informacija proverena od strane T6.Ovo u vezi sa proverom informacija iz više izvora,kao i objave drugih medija,sve se ustvari konačno svodi na jedan izvor,zar ne?Nisam ni sumnjao da ćete od svih dobiti isti odgovor.Nemojte gajiti iluzije da su svi iskreni,to znate i sami.Ne insistiram na tome da sam potpuno u pravu.Inače,o vizuelnom osmatranju meteo-uslova i potrebi za istim,dovoljno znam.Pozdrav…

ve

Slavke sta i gdje vi letite zaista ne znam ali u subotu je svaka SFWC koja je dostupna profesionalnim pilotima,vazduhoplovnim meteorolozima ,ATC sluzbama i OCC ukazivala na lose vrijeme,sa jakim vjetrovima,turbulencijom,grmljavinom i puno CB i u ovom regionu i sirom Evrope.

sl

@vesko
Znam sta je pisalo a sta je bilo…
Barem za Srbiju.
Ali kada pominjete Evropu – da li to znaci da danas nema letenja na primer u Nemackoj jer eto bice lose vreme u Srbiji?!
Mene interesuje ako zelim da u Srbiji preletim sa 1 na 2 aerodrom letom od 1-2 casa. Mnogo trazim?! Za vikend evidentno previse…

Wo

>> Svrha leta jeste bilo vizuelno izviđanje meteo uslova.

Ono kao soko zove labuda, krrrrkrkrkrkrrr, labude da li se cijemo? Labud zove sokola, reci sokole, krrkrkrkkrrrrrrr. Ovde je promenljivo oblacno sa mestimicnim padavima. Pojas anticiklone sa juga nadire u nase krajeve. Mestimicne padavine su moguce u visinskim krajevima. Magla moguca u kotlinama…

ve

Slavke ja napisah u regionu i u Evropi,a ako je Srbija po tebi van regiona neka ti bude.U buduce uvijek neka vojni avion obavi let u svrhu meteo izvidjanja jer tebi to treba da preletis izmedju dva aerodroma u Srbiji.

mi

Izviđanje meteo uslova može da bude regularan zadatak. Sa jednog mesta (Beograd) se može vršiti sondiranje balonom i praviti vertikalni profil atmosfere, samo to onda važi za Beograd, ne i za ostale regione Srbije. Za ostale se mora izvoditi aproksimacija, a zamisli da, lupam, vršiš desant na Pasuljanskim Livadama – tu nema aproksimacije nego podaci moraju da budu 100% tačni ili odoše svi padobranci na Prskalo. Promena pravca vetra može na nekom FL da nastupi van mesta sondaže pre ili kasnije i da situacija onda bude potpuno drugačija. Drugo, vetar sa visinom vrlo često menja smer (skoro uvek) pa u kombinaciji sa lokalnim specifičnostima ako se planira neki veći nalet tog dana takve informacije mogu biti korisne. Mada verovatnije je ipak da je navedeni let bio više trenažni a manje izviđanje, ali nebitno sad.

Be

Iz teksta zaključujem da autor nagoveštava da su piloti samoincijativno odstupili od plana leta, što znači da su prekršili pravilnik o letenju i izašli iz okvira zadatog im posla, a to je u slučaju ovog tragičnog leta bilo meteorološko izviđanje.

Pitanje: čiju odgovornost i ostavke traži autor? Hajde da budemo otvoreni do kraja.

Jer, ako se desilo onako kako gospodin Vojinović, na osnovu nekih informacija, tvrdi, onda nema komandne odgovornosti, sviđalo se to nekom ili ne, ali tako je. Može neko podneti ostavku iz moralnih razloga, i to je sve.

Odgovori
Be

Da se nadovežem.

Vojska funkcioniše po principu komandnog lanca, koji je, po pretpostavci autora teksta, prekinut samoinicijativnom odlukom dvojice pilota koji su odstupuli od striktno zadatog plana leta.

Da li gospodin Vojinović, na osnovu ovde iznetih teza, želi da se javno upre prstom u nastradale pilote, da se na sva zvona oglasi kako su pogrešili, da ih se stavi u milost i nemilost svakojakih medija, i njih i njihovih porodica?

Gospodo, to se ne radi, jer da, piloti zbog specifičnog posla jesu zatvoreni krug ljudi koji se međusobno drži i podržava, i nikad se i ni u jednom RV na svetu na greškama pilota ne insistira nakon padova aviona, iako su greške pilota najčešći uzroci istih, jednostavno, takva su neka interna nepisana pravila, kodeks, ako hoćete, među vojnim pilotima.

Dalje, logičkom dedukcijom autora, možemo doći do zaključka da su krivci za ovu tragediju niko drugi nego – Braća Rajt! Ponavljam: čija se odgovornost traži, kada se već insinuira ko je kriv? Ma koliko neki to želeli, ne može ministar vojni biti odgovoran, ako se, po tvrdnjama autora teksta, pilot samoinicijativno odlučio da ostupi od plana leta. Gorepomenuti lanac komanovanja je jasan.

Autor želi da se mediji i javnost ograde od opštih mesta, tipa „dešava se“, „padaju i najnoviji“, „piloti su heroji“, a zatim i sam upada u opšta mesta i floskule tipa „tražimo odgovornost i ostavke“, praveći korelacije sa nekim prethodnim slučajevima i iznoseći statističke podatke koji ne moraju nužno ništa da otkrivaju, jer su se desili u jednom dugom razdoblju od 15 i više godina, pod različitima vlastima i ministrima odbrane, i i pod sasvim drugačijim okolnostima u kojima se RV u tom periodu nalazilo.

Insinuacije u tekstu su brojne, jedna od njih je da su, valjda namerno i po nečijoj naredbi, piloti leteli „suviše blizu granici“, izgleda da hoće da nam se provuče teza od „zlim „ć“etnicima“ koji opet „destabiliziraju regiju“. Pa i to je naredio, a ko bi drugi, nego – Vulin, a podstrekač je bio glavom i bradom Matija Bećković!

I posle se čudite kada se, tek posle objave na vašem portalu, a nakon što je isti nesmetano proveo 24 sata na jednom vojnom forumu, snimak iz kabine MiGa-29 ukloni sa interneta. Prosto rečeno, mnogima je, uključujući i pilote, dosadilo vaše insinuiranje, kao na primer kada učestvovanje na vežbi BARS nazovete „lovačkim pričama“ (o kako poetski i dvosmisleno, da se Vlasi ne dosete!), a to je samo jedan od primera nepoštovanja, jer, jelte, srpski piloti se sa ruskim bave „lovačkim pričama“, a drugi su, naročito, jelte, hrvatski, sve sami top ganovi.

Izvolite, kada već pretpostavljate da je greška pilota u pitanju, izađite sa ovim tekstom u ostale medije, budite dosledni i prvi koji će upreti prstom, ali malo elokventnije elaborirajte ko treba da, na osnovu lanca komandovanja, snosi odgovornost za njihovu grešku, pri tom se ne služeči sličnim primerima udesa kad je ministar bio recimo Šutanovac, ili neko drugi.

Gospodine Bankoviću, ministar odbrane Hrvatske je podneo ostavku zbog očigledne nekompetencije, sprdnje javnosti, propalog posla sa Barakom, slučaj Zlin je samo bio posledica, nikako povod, dakle kap koja je prelila čašu.

Uzgred, i vi ste previše otišli u opšta mesta sa primerom nekih ministara drugih zemalja koji su podneli ostavke nakon padova letilica, daleko je više primera gde se ostavke ne podnose, daleko daleko više, jer ponavljam, u vojsci se zakonska odgovornost utvrđuje na osnovu komandnog lanca i pravila službe!

Žalosno je da se igrate ovako statisikom (šta biste rekli za skorašnji slučaj pada AN-26 u kom je poginulo 26 ljidi, više nego u svim slučajevima kroz 15 godina u Srbiji koje ste nabrojali?), i što zloubotrebaljavate pogrešne procene pilota, kao na primer u slučaju Radeta Ranđelovića, da bi ste dokazali tačno, gospodo – šta?

Da avioni padaju i ljudi ginu?
Da ne treba da se leti?
Da treba kupiti nove avione?
Ukinuti RV?
Promeniti karakter vojnih pilota koji je često neobuzdan?

Koja je vaša početna teza?

Da je sistem truo? (Po tome je truo svaki sistem u kom padne ma i jedan jedini avion).
Da je kriv ministar odbrane? (Koji, s obzirom da se padovi dešavaju za vreme ministrovanja raznih ministara i slučaj jednog se ne može povezivati sa drugim).
Da je neko naredio pilotima da lete iznad kuće jednog od njih? (Što i sami u tekstu tvrdite da nije slučaj).

Da zaključim: insiniurate da su piloti načinili propust, a onda tražite odgovornost za njihovu smrt u nekoj nedefinisanoj osobi/instituciji? Ako ste služili vojsku, pitram vas: po kom osnovu? Moralni osnov ćemo ostaviti sveštenicima, propovednicima, bogoslovima, jer on nije relevantan za ovu temu.

Uzgred, autor teksta se zalagao za remont i modernizaciju MiGova-21, valjda zanet „uspehom“ te avanture u susednoj Hrvatskoj, tako da je njegovo pozivanje na izjavu predsednika države kako je MiG-21 „leteći kovčeg“, potpuno deplasirano, da ne kažem nekorektno i nedosledno svojim stavovima, ukratko, bez poente i gađa van mete.

Odgovorna, ali nevezano za ovaj slučaj, može biti svaka vlast u periodu 2000 – 2012, koja ne da nije činila da unapredi ljudske, materijalne, organizacione, logističke, školske potencijale, naprotiv, uništavala ih je, što kroz bezrazložno prevremeno penzionisanje pilotskog i tehničkog osoblja, ukidanja stručnih škola, što kroz nezanavljanje tehnike i zapostavljanje obnove infrastrukture nakon bombardovanja.

Da, na kraju, banalizujem na sličan način kao i vi: ako na nekom autoputu, prilikom sudara (a svedoci smo da su auto-sudari svakodnevni), pogine nekoliko ljudi, usled greške vozača iz ovih ili onih razloga, hoćemo li tražiti ostavku ministra saobraćaja, putara, auto-mehaničara, mobilnog operatera (možda je vozač pre udesa pričao preko telefona) i tako dalje i tako dalje…

„Piloti nikad ne umiru,oni samo odlaze i ne vraćaju se“ izjava je potekla od pilota za – pilote, a jedan od razloga je da bi se izbegla svaka priča o „greškama“

Hvala na razumevanju i svako dobro!

Pe

Being there,

Ostavite mi ovde link gde smo BARS vežbu pežorativno nazvali „lovačkim pričama“.

Ostavite mi ovde link gde smo imali bilo kakav stav o „modernizaciji“ hrvatskih MiG-ova.

Be

Poštovani Petre, vrlo rado.

U pitanju su „rusko-lovačke“ vesti, dakle još grđe i daleko više nipodaštavajuće, jer ne samo da su lovačke (dvosmisleno: za malu decu) vesti, nego su još i ruske, što bi neki okarakterisali i kao šovinizam.

„Posle sinoćnjeg festivala MiG-ova i najvećeg internetskog oduševljenja u našoj vazduhoplovnoj zajednici, nakon predigre u vidu još jedne „rusko-lovačke“ vesti, ostaje pitanje – šta se dalje dešava?“

Evo i linka koji dalje upućuje ka linku za „rusko-lovačku vest“

https://tangosix.rs/2017/03/10/istrazujemo-mig-ovi-29-poceli-da-stizu-sta-se-desava-dalje/

Znate, novinarstvo je profesija koja se izučava u, za to predviđenim, školskim ustanovama, takođe degradirana u današnje vreme, i nije poenta u tome šta ste vi mislili, već kako će vas neko percipirati, pa makar vi i ne imali lošu nameru, kada se uporno provlači jedan nipodaštavajući ton, pun nedorečenih insinuacija to može da izazove različita tumačenja.
Ali, to je vaš stil, i to je u redu.

Ono što nije u redu, kada je reč slučaju o kom govorimo , da se podlegne sveopštoj histeriji kojoj mejstrim mediji podležu kada se desi ovakva nesreća, neki iz politikanskih ili političkih razloga, neki iz senzacionalizma ili tiraža itd. Pri tome, mnogima od tih medija nije stalo ni do života pilota, ni do RVa, već su samo sredstava u rukama određenih političkih krugova koji bi da se malo… hm… dočepaju vlasti, jelte, pa svaki incident će iskoritstiti da okrive sadašnje vlastodršce, jer danas je lako: ako u nečemu ne uspeš, ako vodiš promašen život, a ti okrivi predsednika. I ljude guštere.

I sami znate da greške pilota „ostaju u kući“, ovde, u Rusiji, u SAD, u Japanu… bilo gde, iz poštovanja prema samim pilotima i prema pozivu, takvom kakav jeste, tako da i iako ima nekakvog „zataškavanja“, ima ga u tom smislu.

Druga je stvar slučaj „helikopter“ gde je odgovornost i krivica bivšeg ministra odbrane nedvosmislena.

Izvolite, budite balans između tabloidnih nekritičnih portala koji stoje uz svaku odluku vlasti, i onih drugih, koji pod plaštom borbe u ime ovog i onoga, ne žele dobro ni ovoj zemlji, a kamoli RVu.

Zaista mislim da imate potencijala za tako nešto, stekli ste i reputaciju kao strukovni i specijalizovani portal, pa u skladu sa tim molim vas da ne učestvujete u senzacionalizmu dostojnom žute štampe.

Nemam ništa protiv, zahtevajte ostavke predsednika države i ministra odbrane (uzgred, vrlo cenjenog među pripadnicima RV i PVO), ali se potrudite da taj zahtev pomirite sa činjenicom da su za mandata ove dvojice učinjeni mnogi koraci na oporavku RV i PVO (a mirne duše su mogli, kakvo je stanje bilo, da dignu ruke, operu sebe i kažu – „kriv je Šutanovac“).
Sa druge strane, sistem koji je „truo“, ne bi mogao da organizuje najveće angažovanje avijacije sa bojevim gađanjem, koje nam uskoro sledi, još od 1997 godine i bojevog gađanja na Nikincima. Ma šta ko mislio, to je tako.

Ja jesam za krivičnu odgovornost, ako se utvrdi, ali čitajući vaš tekst ja je ne vidim, ne vidim je po osnovu lanca komandovanja, a ako se na odgovornosti ipak insistira, tada već ulazimo u sferu politikanstva pomešanog sa moralisanjem koji skupa nemaju veze sa strukom.

Srdačan pozdrav vama i gospodinu Bankoviću,

Goran Pavlović

Pe

Da, linkovani tekst je sprdanje sa zloupotrebom RV i PVO Vojske Srbije u PR svrhe. Tango Six je toliko ismevao tu praksu da u poslednje dve godine to ne radimo jer nam je bukvalno dosadilo.

Ne tražim ostavku ni predsednika ni ministra odbrane i to sam veoma precizno napisao. Odgovornost leži na nivou Komande RV i PVO pa na dole do brigade i eskadrila.

Be

Da, slažem se Petre da je potrebno dezavuisati pisanje žute štampe i korišćenje RVa u PR svrhe, ali često u tome objekt (RV), a ne subjekt (žuta štampa) bude žrtva, tako da to ponekad ostavlja gorak ukus sprdanja sa samim RV.

Opet, kažem, jesam za pozivanje na odgovornost i ostavke ako treba, no ponavljam, iz vašeg teksta zaključujem da komandne odgovornosti nema – piloti su samoincijativno odstupili od zadatog plana leta – što nas dovodi pred jedno drugo pitanje: pitanje discipline i poštovanja propisa. Po ovom principu koji zastupate, za mesec dana bi bilo posmenjivano 80% vojnog personala na svetu!

Jer, ne mogu zamisliti scenario po kom pilot pre leta traži odobrenje da nadleti rodnu kuću, i da ga od komandanta eskadrile dobija! Ne mogu, i siguran sam da se to nije desilo.

Hipotetički, možda nije trebalo vraćati MiG-21 u službu, možda se nije tog dana trebalo ići u meteo-izviđanje, a možda ni braća Rajt nisu trebala poleteti itd. To su hipoteze koje ne dokazuju ništa.

Ja samo neću, u svoje ime, da učestvujem u histeriji i da podležem bilo čijem uticaju, naročito ne uticaju onih koji ovakve slučajeve koriste za svoje političke ciljeve. Samo mi još fali Marinika Tepić da se oglasi.

I ma koliko prozaično zvučalo, da, ponekad se zaista „desi“, jer ljudi često zaboravljaju: piloti su ljudi, ne mašine, svaki od njih ima sebi svojstven psihološki profil, nebrojeni su primeri da piloti, čak i na aeromitinzima odstupe od zadatog plana nastupa, da, – odstupe -, uprkos strogim pravilima i ukorenjenim mišljenjima publike, pokojni general Veličković je, recimo, na aeromitingu ’98 neplanirano produžio nastup.

Žao mi je samo što sam i sam, evo ovim činom, ispisujući ove redove, uzbunio duhove poginulih pilota, umesto da sam ih ostavio da počivaju u miru, i to je ono što ne želim, da se njihova tragedija koristi u bilo čije političke ciljeve, a naročito ne za ciljeve onih kojima se „ne sviđaju Vulinove uši“, a pravi razlog nesviđanja je sasvim drugačiji i ima mnogo dublje korene i korelacije.

Pozdrav,

Pavlović

Ц

Samo mesto udesa govori o tome da su piloti odstupili od planirane rute zato što se selo Brasina nalazi na nekoliko stotina metara od reke Drine tj od granice Srbije i Bosne ! Priznajem da sam laik za ze stvari ali ne mogu da verujem da je bilo planirano da se leti rutom gde je vrlo lako bilo moguće da se ovredi vazdušni prostor druge države !

Gu

Goran

Svaka Vam cast na ovim tekstovima sto ste ovde napisali,zaista od srca Vam to kazem.
Ubjedljivo ali ubjedljivo najrealnije i najobjektivnije sagledavanje ovog nesrecnog dogadja koje sam procitao do sada na ovom portalu.Od mene veliki respekt.Pozdrav

Wo

>> I sami znate da greške pilota „ostaju u kući“, ovde, u Rusiji, u SAD, u Japanu… bilo gde,

Nije nuzno uvek tako, pogledajte moj post o pisanju nemacke stampe o sudaru dva Eurofighter-a prosle godine.

с

Јако је тешко одговорити Вам јер се поставља питање шта је поента Вашег текста? Ништа не дирати? Наставити као и до сад? Јер Боже мој немамо довољно пилота па да пустимо децу да се играју?? Радим у приватним фирмама , озбиљним већ 18 так година. Имам и добар службени ауто али се не потсписујем са њим да ме комшије виде.
Разгневило ме је оно Ваше о посебном кругу и завери ћутања. На жалост у овој држави нико не одговара шта се ради са парама пореских обвезника, па и мојим, а требало би. Много волим пилотски позив и дивим им се, али то не значи да свако може са средствима пореских обвезника да се понаша како му се прохте. А при томе за последицу људи гину!!!! И сви ћуте. Интересатно да нико неће да заталаса барем илегално преко нета. Па не може господо ни вечито овако не само у ваздухопловству него и у било којој делатности.

mi

@Being there Apsolutno se slazem,ako je istina da su piloti samoinicijativno skrenuli sa planirane rute i svojim postupcima ugrozili i sebe i druge onda je odgovornost na njima,ali onda se postavlja pitanje sta je sa disciplinom i da li je to prvi put da se desilo.Ako su se takvi postupci i ranije desavali onda su nadredjeni morali disciplinski da reaguju odredjenim merama i na vreme saseku takve radnje.

Wo

>> Priznajem da sam laik za ze stvari ali ne mogu da verujem da je bilo planirano da se leti rutom gde je vrlo lako bilo moguće da se ovredi vazdušni prostor druge države !

Apsolutno, ja smatram da doticni piloti uopste nisu razmisljali o tome da je vazdusni prostor druge drzave tako blizu (niti da se uopste radi o stranom vazdusnom prostoru) sto je takodje indikativno i govori o nacinu kako mi funkcionisemo. Nije da ja intimno ne bi voleo da je cela Bosna nas VAP ali situacija je takva da to nije slucaj. Sa ovakvim akcijama mi samo permanentno sebi stvaramo probleme!

Pe

@Being there Slazem se sa ovim sto pise @milko.Naravno da ne moze biti samo greska pilota.
Nijedan priseban covek ne bi krsio pravila tako dramaticno, sa preskupom letelicom, kada bi mu pretile ozbiljne posledice za takvo ponasanje.
Drugo, ne znamo – nije nemoguce da je let slucajno bio iznad rodnog mesta pilota. Ipak, po informacijama iz medija, a posebno prica o preletanju drugi put, vise govori o totalnoj nedisciplini i samovolji pilota, nemaru i td.
Mislim da je autor teksta hteo da uputi na visa vojna lica,koja dozvoljavaju ovakvo ponasanje,a ne na same pilote.
Ko god da sedne u mlazni borbeni avion, ako zna da moze nekaznjeno da radi sta hoce, velika je sansa da ce to i uraditi.
A za stvaranje tih okolnosti nije sam pilot kriv.

Ba

@Being there

Hvala Vam na lijepo formulisanom mišljenju iza kojeg se stoji. U Vašem tekstu nema „sprdanja“ ni sa jednom temom koje ste se takli- ali postoji jasno artikulisan stav, sa jasno postavljenim pitanjima, a na sagovornicima ostaje da se sa Vama slože ili ne. To je svakako kvalitet koji mogu samo da poštujem u vrijeme kada je izgleda praksa poludorečeno iskoristiti svaki trenutno popularni narativ ubacujući tu i tamo pogodne fraze poput „transparentno“, „procedura“, „demokratski“- iako stvarno poimanje praktičnog korištenja tih fraza kada su u pitanju ozbiljne vojne organizacije (čijem se ustrojstvu valjda teži), izostaje kod većine komentatora.

Pri tome se njeguje narativ da bi svakako trebale da padaju glave „nekome“- prije završene istrage, prije ikakve iznesene INFORMACIJE o tome šta se tačno dogodilo, i na kraju bez konkretne pouke o tome kako bi konkretno trebalo postupiti da se nešto učini funkcionalnijim, boljim, kako da se nešto što se konkretno kudi- učini efikasnijim, kvalitetnijim? Valjda se sa takvom praksom u modernoj Evropi završilo sa aferom Drajfus prije 100 godina?

Ako se poštovani urednik hvata u koštac sa ovom temom, možda nije čudno predpostaviti da mi neuki čitaoci očekujemo i neki zaključak otvorenog, od osobe koja je temu otvorila? Ako nije pravilan put da se čovjek koji je iz novinarske profesije bavi ovim- onda organizovati jedan fin interviju sa, recimo, penzionisanim oficirima koji imaju svoje, stručno viđenje kako bi se stvari konkretno trebale izmjeniti, ili, zašto ne- napraviti interviju sa stranim ekspertom u ovom polju, ali nekim koji dobro poznaje funkcionisanje našeg sistema odbrane? Siguran sam da bih želio da čujem jednog izraelskog, grčkog, italijanskog…stručnjaka koji bi rekao nešto o dobrim praksama u njegovom sistemu kada je ova tema u pitanju.

Vrlo rado bih pročitao ovakav tekst i vjerovatno prihvatio stručne teze vezane za konkretnu problematiku. Po meni- to bi bio neki kvalitetan put da se nešto uradi, ako se raditi treba, da se izmjeni svjest ljudi o ovoj problematici, ako ju mjenjati treba. Ovako- čitajući ovakve i slične stvari- taj Vulin kojeg se proziva ispada krajnje kompetentan, što je potpuno tužno svakome ko je ikada slušao tog čovjeka kako govori o nečemu. U pravu ste- takav kakav je zaista ima podršku brojnih u Vojsci.

Većina ljudi je sklonija da izabere bilo kakve vidljive rezultate na uštrb promjena, ako samo namiriše neozbiljnost ili nekompetentnost u opoziciji koja te promjene zagovara. A dok je „sprdanja“, nedorečenosti i članaka iz Vašeg linka koji se završavaju onako kako se završavaju (2017. godina) izgleda da te neozbiljnosti ne manjka. Jednostavno, imam osjećaj da se sa dobrom namjerom postupa krajnje pogrešno.

Lijep pozdrav Vama i redakciji.

Sr

@Banja Luka
Problemi su toliko ocigledni, resenja ima raznih i ja ne znam zasto se „pravimo englezi“ kao da je sve ok.

Pocino od ociglednog: Za pocetak kvalifikacije, sertifikati, licenciranje i ona malo poznata prica vojnom delu vazduhoplovstva u Srbiji(osim jednim delom u periodu dok su jos uvek na VA). Koji je zakonski limit minimalnog broja sati ispod kojeg profesionalni pilot gubi svoju licencu? Ah da, toga nema u necivilnim organizacijama. Secate se onog clanka kada su nasi piloti prvi put posle koliko otisli u Rusiju na „preobuku“ kada se ispostavilo da su oni prethodnih godina leteli po 20h godisnje?

Znam da je malo poredjenje van konteksta(jer su brojke drugacije prirode), ali cisto ilustracije, da li bi isli na godisnji odmor avionom AS da je pilot prosle godine leteo 20h, pre toga nesto ispod 20, a pre toga 6, 7, 10h i tako skoro 2 decenije u nazad? Avion padne, i ko bi tu bio kriv, sam pilot? Mozda najmanje. Zatim kompanija koja mu je dala avion u ruke, pa onda regulatorna tela koja tu situaciju nisu sprecila?

E ovde dolazimo do onog komanda, ministarstvo, drzava…..Jel vam sada jasnije?

Sta je resenje? Pa resenje je upravo ono sto banalizujete, a to su „procedure“. To sto je neko, nekada, negde prosao neku obuku i neko ga nazvao „pilotom borbenog aviona tog i tog tipa“ ne znaci nista ako nema kontiuitet iz godine u godinu bez izuzetka. Tako nesto mora biti zakonska obaveza jer u tom slucaju: 1.obavezujemo drzavu da im sredstva obezbedi 2. obavezujemo RV da odrzi standard kvaliteta obuke svih pripadnika(mladjih i starijih, a ne samo starijih). Slicno ili isto kao sto imamo u HJ MUPa(sa eventualnim korigovanjem broja sati). Standard, odnosno broj sati u vazduhu i nacin izvodjenja obuke se moraju poboljsati kako u onom inicijalnom delu(kada se postaje pilot), a pogotovo u onom kasnijem delu karijere.

Sta imamo sada? Pa imamo to da drzava obezbedi neke avione(u ovom slucaju Mig-21UM), plati naleta koliko ona smatra da moze da plati te godine(nekad nije bilo ni tih 20h) i mi „na papiru“ imamo neko RV i imamo neke pilote. Zbog „zatvorene prirode“ VS i te „netransparetnosti“ koju takodje banalizujete, ta strana price ne dopire do sire javnosti i ne postoji presija da se uvede neki obavezan standard(recimo min. 100h godisnje, NATO standard je 140). Ti avioni prelete neku vojnu paradu, ispale nekad NRZ, to se prikaze na TVu i naravno stvori se slika o nekom „sistemu“.

I sad cete mozda pomisliti „Ok, evo uvedemo standarde, ko ce onda leteti ako ih vecina ne ispunjava?“. Lepo, dovedes strane kontraktore, platis ih da lete i obucavaju, ako necemo to, platimo nekom prijateljskom RV(recimo Grcima ili Rumunima) da „dopune“ dezurstva, posaljes pilote na dodatnu obuku u zemlju koja ima najvece iskustvo sa datim aparatom(u nasem slucaju Mig-29) i nabavis adekvatne skolske avione sa adekvatnim sertifikatima. Ako tvoji aparati ne mogu ispuniti te standarde(100h u kontinuitetu na Orlovima je nemoguce misija jer su loseg kvaliteta, nasi skolski avioni ne ispunjavaju ni jedan svetski bezbednosni standard niti imaju ni jedan strani sertifikat), kupi lepo ljudima druge i kraj. Znam sta cete reci „pa poslati su u Rusiju, povecan je nalet“, ali Banja Luka to nije NI BLIZU dovoljnog niti je rasporedjeno niti vazi za sve. Konkretno ovaj tip aviona je bio na remontu godinama, pa je bio „povucen iz upotrebe“ duze vreme. NIKO nije trebao da seda u njega i leti samostalno jer nije bio kvalifikovan(nek se vredja ko hoce, to je cinjenica). Prosto „ispao je iz prakse“ iako mozda vojnom pilotu ponos i ego nece dozvoliti da to otvoreno kaze. Bez zakljucata „to ne znamo jer nismo videli dokumenta“. Fizicki avion nije bio godinama aktivan kako treba(samim tim ni piloti), ocigledno je.

Ako vlast nije u stanju da to plati, ako piloti te godine ne lete jer im nije obezbedjeno ili tehnika nije ispravna, onda bez pilota ostajemo jer gube licence i to se otvoreno kaze! Onda je taj neko ko je to dozvolio odgovoran i kraj price. Nije nista posebno komplikovano niti je neka filozofija.

Naravno, samoinicijativno od VS takve stvari necemo cuti nikada, tako da to mora doci „iz civilstva“ tj. od nadzornih organa i zakonodavne vlasti. Neku eventualnu pricu o „ponosu“ i nekoj „sramoti“ da nama neko tu pomaze pored „nasih strucnjaka“, zabravite.

“ Siguran sam da bih želio da čujem jednog izraelskog, grčkog, italijanskog…stručnjaka koji bi rekao nešto o dobrim praksama u njegovom sistemu kada je ova tema u pitanju.“

Samo jedna stvar, bez uvrede. Ja kada sam vam rekao da je avion Lasta lose resenje i uporedio sa praksom kako su bas te zemlje koje pominjete organizovale obuku tj. odabir aparata, vi ste to banalizovali i niste dali da se sumnja u „strucnost i izbor vojske“, samo sto to dobrim delom nije bio bas slobodan izbor vojske, ali dobro….

Bez uvrede ikakve. Sa vama bas volim da diskutujem na ovom portalu i citam redovno vase komentare. Ovo je samo moje vidjenje stvari i mislim da je ovakvo ili slicno resenje neophodno jer ce obavezati kako vlast, tako i RV. To naravno nece u potpunosti spreciti udese, ali ce ih sigurno znatno smanjiti i neuporedivo ce povecati realnu „borbenu gotovost“ o kojoj stalno slusamo.

67

Srbofil

Opasno si promasio sa Orlom, ima vec dobar broj pilota koji su prosle i ove godine nabili preko 100h godisnjeg naleta.

A nivo njihove obuke je dostigao gornji limit. Obuceni su za sve ono sto je definisano taktikom njihove upotrebe.

Sr

@677.trae
„ima vec dobar broj pilota koji su prosle i ove godine nabili preko 100h godisnjeg naleta.“

„Prosle i ove godine“ nije isto sto i svake godine, „dobar broj“ nije isto sto i svi, a vi to odlicno znate. Mozda resurs flote Orlova taj tempo moze da isprati, mozda ne. U slucaju da ne moze, treba ih zameniti.

Sta ako se vratimo u vreme kada se leti 15-20h godisnje ili ni toliko? I to potraje nekih 10/15 ili vise godina?

Zato treba uvesti standarde i licenciranje, a ne pausalne procene i samovolju drzave za odredjivanjem sta je „dovoljno“ i zato ne treba vojska da cuti nego da otvoreno kaze sta im treba.

67

srbofil

Nalet pilota i njihova obucenost spada u domen najvece vojne tajne. Nije bez razloga tako.

Orlovi zadnjih 5 godina imaju odlican nalet. Najuvezbanija i najobucenija eskadrila.

29-ke takodje nabijaju sate za svaku pohvalu. O pojedinostima ne smem.

Sr

@677.trae
„Nalet pilota i njihova obucenost spada u domen najvece vojne tajne. Nije bez razloga tako.“

Malo je bizarno da((u ovom trenutku) znamo vise za rumunsko RV, koliko su novca u cent potrosili na svoje avione, sta od opreme imaju, naoruzanja, koliko okvirno lete(znamo da je za F-16 propisano 140h, sve preko toga ne znamo niti treba da znamo), nego za rodjenu vojsku? Pride oni su na granici NATOa(dakle strateski bitniji), mi sa istim nemamo sanse, a Ameri/NATO sve sto zele, to i saznaju jer smo potpisali sporazum koji sadrzi, izmedju ostalog, deljenje informacija i pristup istim. Uz malo politickog pritiska, znate i samo koliko i dokle mogu.

Sve sto ste naveli ne menja cinjenicu da je potrebno uvesti neke standarde i procedure ispod kojih se ne ide, bez obzira na politicku volju u datom trenutku. Sto je naravno razlicito sa tipovima aviona i zadatacima. Uostalom, to ce vojska sama odrediti koliko smatraju da im treba za koji tip aviona. Na njima je da to odrede, na drzavi je to da plati, na regulatornim telima(mogu se i osnovati posebna regulatorna tela za vojsku) je da se strogo postuje. Ne treba stedeti tamo gde se ne isplati, ne treba biti tajna ono sto nema potrebe.

Ne kazem ja da treba svake nedelje da izadje izvestaj koliko je koji pilot leteo, koje zadatke je izvrsio, niti tacno u broj koliko posedujemo kojih raketa(to nije potrebno i mislim da treba da ostane „tajna), ali bilo bi dobro da postoje neka opsta pravila i, izvinite na ponavljanju reci, standard koji i drzava i vojska moraju ispuniti da bi se kadar smatrao obucenim, a tehnika ispravnom i adekvatnom za odredjeni zadatak i da to sve bude jasno definisano.
Isto tako mislim kada se desavaju ovakve stvari u mirnodobsko doba, gde je pritom ugrozen i povredjen jedan civil ni kriv ni duzan, da informacije moraju biti javno dostupne da bi se izbeglo bezanje od odgovornosti(ako je ima) i da se ovakve istrage trebaju prepustiti civilnim institucijama.

jo

Stvar je vrlo jasna. Tu je plan leta koji u detalje propisuje parametre leta broj vezbe-zadatak kurseve visine trajanje leta orijentire i sl. Registrator parametara leta iako oskudan za ovaj tip po kolicini podataka jasno ce pokazati da li je bilo odstupanja od planirane mars rute. Izjave ocevidaca takodje mogu da se uporede sa podacima iz plana leta. Na kraju krajeva tu je i audio zapis sa kontrolom leta kao i eventualni radarski prikaz istog. Radi pravde i istine treba jasno reci u ovoj zemlji to nikada javnost nece saznati. Evidentno je da je po izjavama ocevidaca avion leteo nisko ili veoma nisko i to iznad rodnog sela jednog od pilota. Zanimljivo je da je i pre dve godine G 4 pao sa tragicnim posledicama u atar sela u kome je zivela porodica jednog od clanova posade. Za vreme priprema za jedan od aeromitinga pilotova supruga boravila je sluzbeno na aerodromu u trenutku kada je on izvodio let sa katastrofalnim posledicama. Cinjenica je da se u vecini slucajeva ne radi o mladim i neiskusnim osobama vec isusnim steresinama u cinu potpukovnika. Ruku na srce za nikoga od njih ne bi se moglo reci da su bili lose staresine ili ne daj boze ljudi,ncak suprotno. Bilo bi interesantno saznati ukupan i ovogodisnji nalet posade kao i stepen obucenosti. Nekome ovi podaci ne znace nista a pojedinima bi rekli mnogo. Prvi put cujem da postoje nepisana pravila da se prilikom udesa ne utvrdjuje odgovornost posade. Šta je to pisac Being there hteo da kaze da mozda po nepisanom pravilu je uvek otkaz tehnike i nedisciplina i nestrucnost tehnickog sastava razlog koji cemo bez ikakvog ustezanja saopstiti javnosti. Bedno i mizerno ali vrlo blizu istini. Da tako je mozda treba progovoriti i o toj neeticnosti da ne kazem neku goru rec za letacki sastav. Ispitivanje udesa vazduhoplova u RV nema nikakve slicnosti sa onim sto ste videli i vidjate u popularnim serijalima o ispitivanjima udesa avion sirom sveta. Tu se formiraju nekakve raznorazne komisije na raznim nivoima komandovanja pa jos i tuzilastvo ( nedostaje samo saobracajna policija) gde je samo sigurna jasna hijerarhija struke i cinova. Tehnicari nemaju nikakvu autonomiju i povinuju se komandnom lancu koji je u principu skoro ceo u rukama pilota sa pojedinim izletima kao sto je sada slucaj sa komandantom RV koji po vokaciji i nije ponikao u RV i PVO nego je bivsi oficir KoV odnosno njene trupne PVO. Vecinu formacijskih mesta u bvazduhoplovnim jedinicama RV imalo to veze sa letenjem ili ne zauzimaju piloti ( cak su odgovorni za organitzaciju obezbedjenja objekata i sluzbu dezurstva). U RV je formirana i posebna organizacijska celina istini za pravdu uz dosta muke koja se bavi bezbednosći letenja i sastavljena je samo od letaca a po potrebi i proceni trazi usluge od ljudstva zaduzenog za organizaciju odrzavanja. No ovaj organ neće ispitivati udes i mozda ce po sluzbenoj duznosti samo ucestvovati u njemu. Otprilike da kazemo da je on telo prevencije. Pitanje odgovornost pa makar i disciplinske ( kao najnize kategorije) tek je interesantno. Pre koju godinu posada Gazele odstupila je od planiranog plana leta i u niskom letu zakacila kablove viskonaponske mreze sto je izazvalo ozbiljna ostećenja letelice u vidu npr loma nisana stakla ostecenja rotora i strukture kao posledice elektricnog praznjenja i sta mislite da li je bilo sankcija. Hvala bogu ostali su zivi i nepovredjeni. Takodje pre neku godinu helikopteru je u letu iznad aerodroma otpao tacak. Helokopter za divno cudo moze da lebdi i sve je bilo bez posledica. sta mislite sta se desilo sa vinovnicima. Od besa tadasnjeg zamenika nacelnika generalstaba protiv pravnog ispitivanja maltretiranja od strane vojne policije do disciplinskih sankcija za tehnicare koji su ucestvovali u odrzavanju predmetne letelice i u tom trenutku jos dve a samo ih je 5 komada ( namerno komada jer ih vecina letaca tako i tretira). Da to je to nepisano pravilo. Avion G 4 ide na poletanje a tehnicar nije zatvorio dobro ulivno grlo rezervoara za goriv. Izlaz je odlozen dok se nije otklonio propust i avion pusten na let.Na liniji poletanja dolazi do pozara na motoru od posledica zadrzavanja goriva oko oplate izduvne cevi motora. U procesu ispitivanja vanrednog dogadjaja ustanovljen je niz propusta svih nivoa ukljucenih u let pri cemu nije moglo da se ustanovi ko je taj ko je let odobrio a posto je u tim okolnostima odgovornost isla ka glavnom i odgovornom u jedinici stvar je sto bi rekli legla a stariji vodnik tehnicar je sankcionisan primanjima. A moralno? Da ne davim trebalo bi da postoji licna komandna i svaka druga odgovornost, Glupo je pozivati na licnu odgovornost nastradale ako nista zbog ne nanosenja dodatnog bola najblizima neka ga se secaju u najlepsem svetlu. Kretenski je lagati javnost o pilotima kao o nadljudima. Oni za svoj posao koji i onako bez svoje krivice rade osrednje vec imaju izuzetne privilegije u odnosu na druge pripadnike VS. Za izmenu organizacije u RV i PVO 2005/06.godine bili su zainteresovani bas toliko dok nisu namirili sve svoje potrebe na bezbolan nacin. Za nedisciplinu u izvrsenju bilo kog zadatka pa i letackog mora da postoji komandna odgovornost koja mora nedvosmisleno da se utvrdi. Sto rece u jednoj knjizi neki Momis BaurdzanUli (inace istorijska licnost) Kazah komandant bataljona sa 24 godine zivota u jeku bitke za Moskvu u ratu nije najteze poginuti nego pokoravati se. Komandovanje ce odluciti o sudbini pojedinca. Isto to vazi i za pilote i tehnicare RV. A svedoci smo i na ovom portalu da to i nije bas tako. I na kraju odgovornost onih koji su odgovorni za organizacikju i celokupno stanje u vidu. Za nedostatak rezervnih delova za unisteno i nepopravljeno skolstvo za nakaznu formaciju za desetkovan remontni zavod i sistem odrzavanja i snabdevanja za ocajno sprovedene nabavke i opremanje po sistemu pijace u Bubanj Potoku, I zato nije samo odgovorna sadasnja klika već i ona predhodna pa i ona pre nje. Ali zato predhodnih nema otisli niz vodu u nemilost 50% +1 od izaslih da ispune svoje gradjansko pravo i obavezu 50% naroda ( eto i četvrtina je ipak narod po principu demokratskog centralizma ko nam je kriv) a pitanje je sta su uradili sadasnji i ko je zaista kriv sto nije ispravljeno i posle 8 pazite 8 godina. Ko je danas kriv pa piloti i dalje nemaju nemaju potreban nalet sto tehnicari nemogu da oprave letelice u skladu sa normama, sto se planovi obnove resursa ne sprovode u delo vec se realizuju po prioritetima, sto nema dovoljno novca za remonte u inostranstvu ( a ima za svakojake gluposti infrastrukture i kojekakve spomenike ) sto nema dovoljno strucnih ljudi, sto je ruski i engleski postao zvanicni jezik u Srbiji u odrzavanju novonabavljene tehnike jer nema para za prevodjenje literature itd u sitna crevca. Da ova letelica kao i mnoge pre nje nisu pale bas zbog uticaja svih ovih razloga. Ko će to utvrditi mnogo je težak zadatak. Zato ajmo mi ono nase.

Dr

Minimalna stvarna visina leta u brdsko paninskom terenu je 400m. Ovaj avion nije imao sta da trazi ispod te visine. Osim ako im neko u komandi nije potpisao plan leta sa brisucim letom van rute, sto sigurno nije uradjeno. Sve je jasno. Ni ja ne znam cija se odgovornost sada trazi? Pogotovo mi je degutantno od autora povezivanje za udesom Mi-17.

Wo

@jovan M Dimic

Hvala vam sto ste sve ove informacije podelili s nama.

Vl

Do sada najbolji, najprofesionalniji i najiskreniji autorski tekst o Vazduhoplovstvu ikada napisan ne samo na TangoSix već u celokupnoj istoriji Vazduhoplovstva u nas.

Kapa dole Petre!

Odgovori
SI

+1
Pisati ili ne?
Malo je format nezgodan pa ne mogu da nađem citat ovog“ šta je tačno teza ovog dobrog teksta“ ali ja bih je slobodno interpetirao kao:
“ Ne može se u 2020 držati nivo bezbednosti letenja na nivou iz 73-e“.

A bezbednost vazdušne plovidbe je složen skup mera i postupaka koji vodi ka bezbednijem letenju.
I kako misle pojedinci da budu bezbednije kada kapetan i major vide da pukovnik izda naredbu na godišnjem odmoru, tj kada je preneo dužnost n drugog, i tom prilikom ubije 7 ljudi? I ne da nije kažnjen, nego počeo platu da dobija u evrima mesto u dinarima, a batice? Pa šta onda običnog pilota košta da odstupi malo od zadatka? Ili da podesi zadatak u pripremi letenja kako njemu odgovara?
Ne daj Bože da je nekom palo na pamet da postavi adekvatno radarsko pokrivanje, da opremi avione sa odgovarajućim transponderima, da mu svaki milimetar leta bude snimljem( u mirnodopsko vreme) u realnom vremenu, te ukoliko odstupi bezrazložno od zadatka da ga sačeka kadrovik po sletanju te mu uruči prekid radnog ugovora.

Mi živimo posledicu suludih političkih ideja budala koje su ostale zarpbljene u svojim glavama u neko drugo vreme ( otprike stepen udesa po brpju sati je u direktnoj korelaciji sa političkim razmišljanjem ’73-’73). E te budale su birale ove današnje menadžerske budale koji mrtvi ladni planiraju na složenom i prastarom avionu složenu i potpuno nepotrebnu vežbu meteo osmatranja, sa pilotima čije je letačko iskustvo ( ne njihovom greškom) vrlo upitno.
I onda se svi čude kako.
Ljudi, u komunizmu nema nevinih šefova.
I molim Vas, samo bez komentara “ nema se para, daj samo da se leti itd“.
Nemate pare, a 21-om izviđate meteo?
Zanimljivo.

Wo

>> Da bi kao zainteresovana javnost mogli da komentarišemo da li je ovoliki broj udesa sa fatalnim posledicama, na ovaj broj sati letenja pilota, na ovoj tehnici, mali ili alarmantno veliki, moramo imati objektivnu analizu

Pa ja realno ne znam ni jednu tehnicku disciplinu, ukljucujuci let u kosmos, u kojoj su prihvatljivi gubitci ljudstva & tehnike od nekih 25% za vreme mirnodopske eksploatacije. Ta letelica je ocigledno konstruisana i ekspolatisana inherentno (namerno) nesigurna, odnosno sa previse nesreca, prilikom izvodjenja onoga sto je od nje i pilota standardno zahtevano. U prilog tome, interesantno je recimo da je u DDR za vreme eksploatacije d 557 nabavljenih Mig-21 izgubljeno 126 uz 54 ljudske zrtve. A njihova je NVA bila najprofesionalnija i najbolje obucena armija varsavskog pakta, bolja i od sovjetske, pa je verovatno takvo bilo i vazduhoplovstvo…

Odgovori
Am

Eto, sličan podatak kao za Indiju. DDR izgubio četvrtinu Mig-ova, a svakako ih je koristio kraće vremena. Ispade da bi i njima popadalo pola, da su nastavili da ih koriste.

Kao i u svakoj oblasti, život oprašta grešku, a često i greške. Ono što se ne oprašta je beskrajni niz grešaka:

– zašto u upotrebi imamo avion koji je inferiorniji i nebezbedniji od tipa koji već imamo
– zašto toliko letelica padne posle remonta, ako je remont odličan
– zašto imamo toliko pilota ako je ukupan broj aviona i sati letenja na njima nedovoljan da svi budu u formi

Ai

Na zapadu je u isto vrijeme postojao i do nedavno korišten u RZ Italije F-104 koji je imao nadimak „widow maker“ ili „flaying coffin“ pa je korišten do kraja resursa takva je služba.

Wo

@ AirBag

>> Na zapadu je u isto vrijeme postojao i do nedavno korišten u RZ Italije F-104

Hvala vam na opasci ali iskreno ne znam kakve to ima veze sa ovim nasim konkretnim slucajem. Italijani su se resili njihovog „mrtvackog kovcega“ pre 16 godina a ne kako vi pisete „do skoro“ da je letelo. Taj avion kad se (vizuelno) analizira odmah je jasno da se radi o slicnom konceptu kao Mig-21 tako da nije iznenadjujuce. Iznenadjujuce je da mi taj problem imamo 2020 godine.

Vl

Wolfgang,
Avioni ne prave greške, ljudi ih prave. Avioni, kao i svako tehničko sredstvo, mogu se pokvariti u toku upotrebe. Piloti moraju da budu upoznati sa karakteristikama i mogućnostima tehničkog sredstva, inače…
Avioni mogu biti neispravni ili ispravni, ovaj je bio ispravan.
Ako piloti nisu imali dovoljan nalet ili nisu dovoljno poznavali avion, opet dolazimo do ljudske greške.
Dakle, manite nas pljuvanja 21-ce. U svakoj od verzija ovog udesa nema ni slovca o neispravnosti aviona. Vaš način razmišljanja liči kao da od Zastave 750 zahtevate da ispunjava norme koje su normalne za Fiat 500L.
I još nešto, kritikujete nove komentatore a vaš Nik sam počeo primećivati tek pre mesec – dva na ovom portalu.

Am

@Vlad, mislim da se ne razumemo jer iste reči koristimo na različit način.

Ispravan Mig, onaj koji je poleteo, padne 10x češće od ispravnog F-16 koji je poleteo.

Dve su opcije:
– standardi za reč ispravno su kod Mig-a vrlo, vrlo fleksibilni
– kriv je pilot

Ok… Manje-više isti piloti, školovani u istoj zemlji, sa istim procedurama… Voze više tipova aviona. Ako pogledamo USA statistiku, videćemo da su nesreće retke i vrlo slične za različite avione.

Dakle, njihovo ispravno znači svaki put isto i njihov pilot znači pilot koji konzistentno retko greši.

I onda je zaključak koji?
Da avion ima neku urodjenu manu. Nebito je šta je ta mana, može da bude nepouzdana mehanička komponenta, može da bude loša karakteristika letenja ili može da bude preopterećenje pilota prevelikim brojem parametara koje mora da prati.

Ali, ako je tako, ja bih rekao da je – do aviona

Pošto ste napravili analogiju sa automobilima, imam lepu statistiku za USA, koja kaže ovako:

– generano, automobili stari 0-10 godina su sigurniji od onih koji su stari 10-20 godina
– velika vozila su generalno gledano sigurnija od malih
– možda neočekivano, luksuzni brendovi su bezbedniji od jeftinih. Dakle, teza o divljanju dobrim kolima ne važi u praksi

E sada mi recite, da li su ove očekivane stvari koje su podkrepljene statiskikom pokazatelj da je do automobila… Ili je do vozača…

Cr

@Amater

Ogroman broj MiG-ova je imao jedan zajednički problem: služili su u zemljama koje su morale da prođu kroz tranziciju društvenog sistema usled čega nisu imali ni adekvatnu eksploataciju (broj sati) ni adekvatno održavanje. Te zemlje su se mučile da ih koliko-toliko održe u resursu a Srbija uopšte nije jedini slučaj gde MiG-ovi po nekoliko godina nisu mogli da lete, njihovi piloti hvatali zjala pa posle navrat-nanos to nadoknađivali nakon remonta i produženja resursa. Objasnilo je već nekoliko učesnika u raspravi kakve posledice to može da ima i po tehniku i po pilote.

Sad to uporedite sa F-16 koji je pretežno službovao u NATO zemljama gde nikada nije bilo problema sa naletom ili održavanjem. Da ih je nekoliko stotina širom sveta bilo prizemljeno po 3-4 godine, pa onda remontovano sa više nego nedovoljnim budžetom, pa onda predato nazad pilotima koji su 3-4 godine leteli samo simulator a neki ni to, nešto mi se čini da bi statistika incidenata i udesa vrlo brzo prišla onoj koju ima MiG.

Koliko para toliko muzike odnosno letenja/održavanja. Staro i univerzalno pravilo.

Vl

Amater,
A kako objašnjavate one krševe od Mig-ova 21 u Siriji, koji bez održavanja lete svakodnevno i po nekoliko letova u ratnim uslovima? Kakvu grešku u konstrukciji imaju, kada su stari 40 i kusur godina i nemaju ni 10% potrebnog održavanja. Ali te mazge 90% svog naleta ostvaruju u niskom letu i zamislite, ne padaju.

Ku

Evo mogu i ja da kazem ovako da je tekst ovde nista drugo nego PR Tango Six-a, iako mu isti uopste nije potreban.
Znam bio je jedan ili dva osvrta na neobjavljivanje rezultata vezane za poslednje dvije tragedije..itd…ali…ajmo sa imenima ‘odgovornih’ i zasto odgovornih, a sta ako je ljudska greska…koga onda smaknuti..

Koji su to odgovorni po vama i koga to treba zamijeniti nije jasno..koji su to ljudi iz kojih sluzbi i na kraju krajeva ZASTO???

‘ Moramo demantovati bajke da je sve u redu, da je sve bezbedno i da je sistem bezbednosti letenja u srpskom RV i PVO na adekvatnom nivou. Jer očigledno je da nije.

Ali kojim to cvrstim dokazima raspolazete da stanete iza ove tvrnje. Znaci to su bajke…a sta je onda ustvari na djelu?
Ocigledno vama ne mora da znaci i da je Ocigledno nekom drugom.

Isto tako nije korektno stavljati u pogresan kontekst stvarno herojstvo u smislu d asu piloti prvo predupredili potencijalno veci gubitak ljudskih zivota… Jako jako osjetljiva tema za komentarisanje!
Da li mislite da ih ne treba odlikovati?…to nije nikakav PR, bar ja to tako vidim.

Ali se slazem sa vama neko bi trebao da prezentuje i statistiku, ali to samo po sebi ne mora da kaze ama bas nista,.Sam sistem i srce sistema su ljudi u njemu. Ako se oni svi tako drze kao jedan pa ..i to je neka poruka. Rizican je ovo posao sam po sebi!

Samo hocu da kazem ako nekoga prozivate dajte i argumente i na kraju krajeva konkretno ko je po vama odgovaran i zasto!

Odgovori
Ž

Kupujmo kinesko

Да ли Ви заиста не верујете да је Србија држава која је мала, која има мало РВ, са малим бројем ваздухоплова, са пилотима који имају мали налет, а да од 2006. имамо велики број ваздухопловних удеса?

Дакле за 14 година имали смо их 12, у њима је погинуло 12 чланова посаде, један војник на земљи и три цивила, имали смо 7 повређених чланова посаде и једног цивила на земљи. Од 7 повређених чланова посаде 5 њих се није вратило летењу. Дакле изгубљени пилоти.

Ко је из државног и војног врха поднео оставку због овога?

Да Вас само подсетим а и обавестим ако не знате да је у Албанији командант РВ подено оставку због удеса односно катастрофе хеликоптера ЕС145 а да је у Хрватској министар одбране поднео оставку због удеса авиона Злин 242.

Једино у Србији изгледа нема одговорности, нико није поднео оставку ни када су убили премијера…..

Jo

@KupujmoKinesko Bez uvrede, možda ovo stvarno jeste Vaš stav, ali Vaš komentar deluje kao da ga je napisao jedan od onih retkih pismenijih komentatora Kurira i O2, zaduženih za uticanje na finije slojeve stanovništva. Piloti ginu, objektivni mediji u državi ne postoje, doktori se smenjuju zbog ukazivanja na velike propuste u zdravstvenom sistemu za vreme pandemije, oružje se nelegalno prodaje državama pod embargom, takođe na štetu domaće namenske industrije i ovo je samo zagrebana površina naših problema. U celoj ovoj situaciji, kada su izgubljena dva života i kada je postalo evidentno da su i ostali piloti ugroženi, jedan Tango Six, vazduhoplovni portal i možda najobjektivniji mediji u Srbiji, izbacuje tekst u kome iznosi i povezuje javno dostupne činjenice i poziva na objektivnu istragu i odgovornost pojedinaca u slučaju otkrivanja propusta u sistemu (ništa zapaljivo, pristrasno ili kontroverzno), Vi doživljavate kao napad na nekoga nedužnog i pokušaj diskreditovanja funkcionalnog sistema? Ovaj komentar je već i suviše dug, pa ću ga završiti sa ovim: Stvarno je istina da se u poslednjih 10 godina niko nije pozvao na odgovornost ni u jednom incidentu, kako vojnom i vaduhoplovnom, tako i u ostalim. Orao J-22, Galeb G4, Mi-8, Mig 21. Preko deset života izgubljeno, niko nije pozvan na odgovornost, smenjen, niti podneo ostavku. Toliko.

Sr

Hajdemo redom:
„Koji su to odgovorni po vama i koga to treba zamijeniti nije jasno..koji su to ljudi iz kojih sluzbi i na kraju krajeva ZASTO???“

Kao prvo mora postojati ustaljena procedura, sistem kvalifikacija, kao i uslovi koji se moraju ispuniti, zatim stroga i redovna kontrola istih. Oni koji decenijama nisu u stanu da uvide potrebu za istim, a zovu se „strukom“ su odgovorni. Da vam objasnim na primeru. U avion stavimo nekoga ko je prethodnih nekoliko godina leteo svega nekoliko sati godisnje, jel po vama to bezbedno?

„Ali kojim to cvrstim dokazima raspolazete da stanete iza ove tvrnje. Znaci to su bajke…a sta je onda ustvari na djelu?“

Dokazima da se disproporcionalno veliki broj udesa desio na ekstremno mali nalet. Podseticu vas da piloti HJ MUPa prebace i 300h godisnje. Proporcionalno tome trebali bi da imaju po jedan udes svako 3 meseca, a nemaju. Zasto? Zato sto postoje jasne procedure koje se STROGO postuju, kako za tehniku, tako i za letace i vremenske uslove, a u MO to vazi samo za tehniku.

„isto tako nije korektno stavljati u pogresan kontekst stvarno herojstvo u smislu d asu piloti prvo predupredili potencijalno veci gubitak ljudskih zivota… Jako jako osjetljiva tema za komentarisanje!
Da li mislite da ih ne treba odlikovati?…to nije nikakav PR, bar ja to tako vidim.“

Ne, iz razloga sto se vrsilo opitovanje(dakle neispitan avion) iznad naseljenog mesta, dakle negde gde ne bi trebalo to da se radi u uslovima u kojima ne bi trebalo da se radi. Vozite automobil? Znate ono „obavezan tehnicki pregled“ zatim „vazeca vozacka dozvola“, pa „obezen put“, „postovanje ogranicenja brzine“? Hajde da ukinemo to, pa da budemo „heroji“ koji su se slupalu u banderu kada otkazu kocnice da ne bi poginuli pesaci? Zar ne mislite da postoji nesto sto se zove prevencija i smanjenje rizika?

U ovom slucaju desilo se odstupanje od flight plan-a i do 10km. Tako da ta vasa konstatacija „rizikovali su zivot da ne bi bilo vise zrtava“ ne stoji jer je rizik bio uopste biti na tom mestu u to vreme u tim uslovima gde nisu trebali da budu. Nisu te kuce i ljudi ispod dosli tu ispod, nego obrnuto. Da, u pravu ste, „vrlo osetljiva tema“, jer je „neukusno“ reci da je neko ko je poginuo, pogresio iz razloga sto je taj neko uvek „heroj“ samo zato sto je izgubio glavu, a mozda nije morao. To ne znaci da nama nije stalo do tih ljudi niti da nam fali „ljudskosti“, nego potpuno obrnuto. Jako nam je stalo, zato se vode ovakve diskusije.

„Ali se slazem sa vama neko bi trebao da prezentuje i statistiku, ali to samo po sebi ne mora da kaze ama bas nista,.Sam sistem i srce sistema su ljudi u njemu. Ako se oni svi tako drze kao jedan pa ..i to je neka poruka. Rizican je ovo posao sam po sebi!“

Statistikom se moze manipulisati, ali kada se jasno iznesu cinjenice, onda ne moze, a jasno iznosenje cinjenica se izbegava iz razloga sto se uvek, cesto radi politicke dobiti, plasira prica o nekom „savrsenom sistemu“ gde rade „heroji“….Kada se u mirnodobskim uslovima ovako bezi od odgovornosti, sta ocekivati ako sutra ne daj boze nastupi rat?

Za kraj, to sto se rekli „ko se oni svi tako drze kao jedan pa ..i to je neka poruka.“ CIsto na plasticnom primeru da vam ilusturujem zasto to nije dobro. Desi se nekada da lekar napravi totalnu glupost(ne mislim opravdanu gresku, nego bas glupost), porodica tuzi bolnicu, ali vestak je isto lekar, sudska medicina su sve lekari, oni se svi poznaju medjusobno, studirali zajedno, kolega-kolege i na kraju vi kao osteceni ne mozete nista da uradite. Zamislite sutra da strada neko jer je stvarno bio neispravan avion ili da posaljete nekoga na zadatak u uslovima koji nisu adekvatni na masini bez adekvatne opreme? Sta porodica poginulog da radi? Oni su u tom trenutku „na milosti“ drzave koja cesto nikada ne dodje. Da ne idemo dalje, sta ako neko ostane invalid, oskadati se jer nisu bili adekvatni bezbednosti uslovi na radu ili je neko prosto pogresio? Kako to da se „dokaze“ i da covek dobije adekvatno izdrzavanje u ovakvim uslovima? Da ne idemo dalje u neke probleme. Zato nije dobro biti stava „rizican je posao, eto tako je“. Pa jeste rizican, ali jedno je „nuzan rizik“ sasvim drugo je „neodgovornost i neozbiljnost“ sto je cesce uzrok, a krivi se ovo prvo.

Ku

Pozdrav Zivojine;

Ne ja ne mislim da je nesto savrseno ali i nemojte da mislite da je sve lose u sistemu.

A sad stvarno kad pozivamo na ostavke, to je ok ..a onda ko dolazi na mjesto zamijenjenih?… odakle taj novi kadar? .. iz kojeg pula sto bi rekli ga uzimamo? Da li je to kvalitativno unaprijedjenje samo po sebi?

Ali prije svega toga, ajde pustimo da vidimo kakav cemo dobiti izvjestaj istrage i da li cemo ga dobiti. Ja ne mislim da ce posle ovoga dogadjaja sve moci da se provuce sa samo bilo i ne ponovilo se.
Opet sa druge strane ako istarga utvrdi ‘ljudsku gresku’ sta to znaci….Da svi instruktori i njima preptostavljeni moraju podnijeti ostavke…kao da imamo 100 letaca pa mogu da se rotiraju..ostavk akomdnanta RV i PVO sta bi znacila?? Nista osim eto posipanje pepelom kako ja vidim.

Samo hocu da kazem da nije sve tako kao e ostavka bas je castan oficir…pa zar to nije odmicanje od odgovornosti. Samo kazem za razmisljanje. Ne donositi zakljucke tako brzo kao vi.

Uostalom kazete mali nalet pilota? Hmmm..pa koliki je? Da ih drzimo na zemlji onda da ne lete da nemamo havarija? Naravno da ne. Da li nesto nije u redu u Tehnickoj sluzbi?…kunu se da nije….

Ku

@ Jovan

Pa na sta vi to ukazujete, kao sistem nije dobar–ali eto mi ne znamo sta je to sto ne valja, a nesto treba mijenjati-…ali opet mi ne znamo sta..itd

Ja sam samo pokusao reci u komentaru da bez nekih cvrstih argumenata nema smisla da se blati sve u sistemu. Mozemo mi ovde kao neki entizijasti da diskutujemo o ovome ili onome ali sta je stvarno sto manjka u sistemu mi nemamo uvid, a mozda prosto ‘ljudksa greska’ ..ipak je rijec o masini koja nije poznata po tome da prasta greske…ali to je diskusija za struku.

O da ko kaze da se leti bez propisne opreme…da li imate cvsrta saznanja o tome. Ljudi dokle cemo se praviti pametni i drzati lekcije drugima, a pri tome sami ne znamo o cemu se radi!

Ku

@Srbofil

Znaci vi posjedujete informacije da je ipak u pitanju ‘nedisciplina’.

Ja to uporno pokusavam da izbjegnem da kazem jer aj ne znam te detalje, ali eto vi ste vec nas upoznali sa detaljima leta i namjenom i sta sad… Ako je tako…sat cete reci auditorijumu. Piloti su poginuli zbog nediscipline i odstupanja od zadatka, a to moze imati neke ozbiljne implikacije, za njihove porodice…Je li to zelite reci???

Eto ja necu da kazem nista jer ne znam, ali eto tu ste vi pa ste objasnili sve! …i sta sad. Ko podnosi ostavku? Koga na vjesala?

An

@Živojin Banković

Bravo. Sve potpisujem, dvaput. Ovo često izgleda kao zemlja bez odgovornosti. U tome je najveći problem. Bez odgovornosti nema rešavanja problema i nema napretka. I to je to.

Ku

@Andrija @ Zivojin… pa u tome i jeste stvar. To i ja vas pitam. Cija i zbog cega? Manite se moralnih cinova.. to je po meni PR i kukavicluk. Iz pijeteta prema pilotima ja necu da pricam o ‘ljudskom faktoru’., i na kraju krajeva nemam argumente niti sam cuo nesto pouzdano.
Koga bi vi to smjenili i zasto… manite se ovih indinuiranja u tekstu na nekoga.. i onda opet sta posle ostavke! Sacekajte malo nadlezne pa onda analizirajte.

И

Kupujmo kinesko
„Ne ja ne mislim da je nesto savrseno ali i nemojte da mislite da je sve lose u sistemu.
A sad stvarno kad pozivamo na ostavke, to je ok ..a onda ko dolazi na mjesto zamijenjenih?… odakle taj novi kadar? .. iz kojeg pula sto bi rekli ga uzimamo? Da li je to kvalitativno unaprijedjenje samo po sebi“
Па јел немамо кадрова?? А и што имамо сада се питам у ком веку су заробљени( бар они руководећи), јер као и свугде паметни у оваквом систему ћуте. Јел хоћемо да унапредимо, а немамо људе? Плати! Доведи пензионисаоног Руса, Амера, дај му овлашћења и нек направи систем ако нисмо у стању. Чак је то добро јер му нико није ни рођак ни пријатељ ни класић. А млађи ће да уче од нуле и како треба. Одрасло дрво се ретко исправи када се једном искриви. И не причам у празно, у бившој фири је доведен странац да нас научи методама и системима. Немате појма колико је отпора било. На крају отпали су они који су саботирали, тим је усвојио процедуре , а временом их и унапредио. Систем је свугде исти, само треба довести лидере и оне који знају.

Ku

@Imam…pa to sa strancima u vojsci malo teze..da ne polemisem. Ali ja ti upravo pricam da se procedure poprave i unaprijede ako zans gdje si tanak. Ovde se kao nesto insinuira a ne kaze se otvoreno, smjeniti komandira odjeljenja ili eskadrile zbog radi toga i toga…itd Ovo u tekstu gore nema ni slova ali eto neka cistka treba jer nestasni piloti u RV ovo i ono…ali da li zaista poznaje stanje u RV i PVO…mozda nisu autora pitali za misljenje mozda ne znam…Poenta je reci jasno i glasno sta ocekujes i koga smijeniti i ZASTO! Btw…napisao sam toliko procedura i metoda za velike igrace/klijente da sebi dajem za pravo da iznosim svoje glediste.

Wo

>> Доведи пензионисаоног Руса, Амера, дај му овлашћења и нек направи систем ако нисмо у стању.

Apsolutno, tako se radi u noramalnoj ekonomiji ako je investitorima stalo do biznisa.

Vl

Jovan,
Čemu momentalno etiketiranje svake osobe koja ima drugačije mišljenje od vašeg?
Generalno, važi za sve političke protivnike sadašnje vlasti, da je svaka osoba čiji način razmišljana nije u njihovom „kalupu“, pripadnik bot armije partije na vlasti. Zar to nije donekle i neka vrsta paranoje (da ne kažem neke vrste male patologije)?

Ku

Problem sa penzionisanim strancem je sto on samo dolazi da odradi gazu pokupi kintu i paljba. .. mozda ne kazem da je nemoguce samo to nije bas tako prosto. Sistem nece praviti od nule, pa ga mora upoznati anslizirati itd…..Zato su vrijedne one vjezbe BARS AirSolution itd…jer se ramjenjuju iskustva, neka znanja..u pravom kontekstu iz ugla sistema u kojem su primijenjena….pa neka nova rjesenja pristupi dodju iz samog sistema.

dj

Potpuno si u pravu Živoine,
Pa ministri su nam dokazani plagijatori doktorata, pa se ne osećaju odgovornim.
Kakvi nam onda mogu biti visoki vojni rukovodioci !??
Vreme Nušića i Domanovića traje i danas.

Sr

Na delu je kao i uvek, usled nestrucnosti i naivnosti jednim procentnom nesvesna, a vecinom svesna manipulacija i bezanje od odgovornosti tipicna za MO u reziji drzave, vojske i medija sa nacionalnom frek. koje sve odreda kontrolisu.

Tako da najverovatnije do nikakvih kvalitativnih promena nece doci niti ce se jasno utvrditi odgovornost, a prica ima mnogo cinioca i tacki koje bi, u transparentnom sistemu, trebalo ispitati.

Jedino sto mogu da se zahvalim ekipi T6 sto pored raznih napada i sputavanja od strane odgovornih, se trude da dodju do istine.

Odgovori
Wo

>> Tako da najverovatnije do nikakvih kvalitativnih promena nece doci niti ce se jasno utvrditi odgovornost

Evo primer iz Nemacke (sudar dva EF pre godinu dana). Pilot koji je vezbao progonjenje zaboravio je na svog instruktora desno jer je bio previse skontcentrsan na letelicu ispred, uradio nagli zaokret i kolidirao sa instruktorom:

https://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundeswehr-crashs-in-sieben-sekunden-vom-manoever-in-den-tod-a-dbeaabc6-0ed1-4f27-a3d2-c91539be522d

Provukao sam najzanimljivi deo kroz translate (Klement u tekstu je covek iz komisije koja je istrazivala incident):

Shortly before the fatal accident, the unfortunate pilot was noticed because of poor flight performance, failed an aptitude test and had to repeat an examination. Just one day before the crash, he showed weaknesses in flight in a very similar maneuver. That’s why Klement takes the trainers very hard. He even writes of a lack of supervision, as both the differences in training and the pilot’s weaknesses were not followed up hard enough.

The deficits may even have legal consequences. In any case, the public prosecutor’s office is already conducting investigations into negligent homicide. The investigations against unknown persons are still ongoing, but the prosecutors will take a close look at Klement’s report. The nervousness can be felt in the troops. When Klement recently presented his findings to members of parliament, the Air Force commander vehemently contradicted him. Instead, he emphasized that the pilot had been looked after very closely.

Toliko o tome da civili nikada ne treba/mogu da saznaju sta se zaista desava u vojsci!

PO

Srbofil/Al-41F1:nebrojeno puta sam u Vašim komentarima pročitao o kontrolisanim medijima i slične floskule koje ovde uporno ponavljate,bez obzira na temu.Molim Vas,možete li da smanjite količinu upornog ponavljanja jednih te istih teza koje provlačite kroz sve teme koje se pojavljuju na T6?Postaje naporno za čitanje.A što se „nezavisnih“ kojekude medija tiče,nagledao sam se,naslušao i načitao neistina,skraćenih izjava i istrgnutih iz konteksta video zapisa,od strane mnogih nezavisnih medija u nekim državama koje važe za primer demokratije i slobode medija.Tačno,tamo ti mediji nisu kontrolisani,već unapred sami znaju na koji većini poželjan način treba da izveštavaju o pojedinim temama,događajima,državama itd.Još jednom Vas molim,držite se teme članka i manite nas te demagogije.Svi mi primamo razne informacije i razmišljamo svojom glavom.E,sad,da li se u svemu svi slažemo,naravno da ne.Bože ne daj,da svi jednako moramo da mislimo.I nismo svi jednako glasni.A što se tiče promena o kojima govorite,budite sigurni da će ih biti.Možemo samo da pretpostavimo ko će najviše da oseti taj vetar promena u RV,tako da nisam siguran u krajnji rezultat.Znate ono:“terali iz šume zeca,a isterali mečku“.Pozdrav…

Sr

@POW/LJPZ
Vi moje komentare slobodno preskocite ako vam smetam ili ako mislite da lupam gluposti(preskacem i ja mnoge). Konkretno o drzavi i odnosu sa medijima, ja mislim da je to jedan od cinioca koji su bitni jer bez toga nema pritiska i na kraju nema boljitka.

Ako vi smatrate drugacije, ako smatrate da nisam u pravu, savrseno je sve u redu da se ne slazemo, ne vidim u cemu je problem?

U principu, Petar je dobro opisao da se cesto ne sme ili izbegava reci ono sto se treba reci, da se radi o zatvorenom sistemu koji „sam sebe“ regulise, a iz rezultata ocigledno je da ta regulacija nije dovoljno dobra jer odnosi zivote previse cesto.

U vezi price na pocetku, stvarno je fascinantna cinjenica da „rts dozvolite“ i MO uvek jednu pricu, a nezavisni vojni sidnikat uvek drugu pricu, a ta druga prica mnogo vise lici na onu koju licno dobijem od ljudi koji danas rade u tom sistemu…..Trebao bi se covek zapitati?

Znate u SAD imate onaj „quadrennial defense review“ gde se svasta negativno napise, sad nedavno je komandant USAF izasao sa „otvorenim pismom“ kako oni moraju da se „prilagode ili umru“. Puno je to daleko od naseg „nikad bolji, sila u regionu, sve je sjajno“ mentaliteta iako daleko od toga da i njihov sistem nema ogromnih mana, ima, ali nije za poredjenje, bas nije.

DI

Ovaj tekst je T6 malo vratio među nezavisne

Odgovori
Vl

Zašto se podrazumeva da je svaki tekst objavljen u nekom mediju, a koji nije u skladu sa stavom vlasti, nezavisan?
Zar pisac ili urednik ne može da bude pod uticajem druge političke opcije?
Da li se i onda može teći da je takav medij nezavisan?

V

Petre, svaka čast za tekst! Zbog ovakvih tekstova je Tangosix to što jest, a o nesreći nemam šta, sve je ovdje rečeno.

Odgovori
Ne

Svaka čast Petre!

Ovo je bukvalno jedini medij na koji redovno, dnevno, dolazim da se informišem.

Sve drugo je samo šum.

Odgovori
BS

Znam da ce mi obrisati komentar, ali treba napomenuti gore pomenutog autora koji ce ovo da procita, da je licno napisao vise tekstova u kojima je propagirao modernizaciju eskadrile aviona MiG-21 u jednom cak po modelu hrvatske, da kada dozivi katarzu napise kako je do toga stigao. E moj sinovce!

Odgovori
Ž

Т6 никада није написао текст који је пропагирао модернизацију српских МиГ-ова 21.

Али јесмо писали текстове о њиховој модернизацији.

BS

Napravio sam lapsus, remont, pa cak i dokup po modelu Hrvatske. Evo sada se vidi taj njihov model i sta bi nas cekalo da smo to uradili tada. To je avion za muzej, a ne za bilo kakvo letenje vise. Samo mi nije jasno ko je doneo odluku da se ovaj lom ponovo koristi, e kada na to dobijemo odgovor onda cemo da znamo ko je kriv za ovo. Jednostavno nije smelo vise, ali sta da radite. Hvala Petru sto mi nije obrisao komentar, nisam se nadao, obicno ga obrise.

Dr

Prvo pitanje sa koliko sati naleta se leti bezbedno na MiG-u 21. Nema podataka koliko su imali naleta. A ovaj avion je poceo da leti tek u maju ove godine posle remonta koji je trajao neverovatnih 6 godina. MiG 21 posle 58 godina nije trebao kod nas ovako da zavrsi karijeru. Nikad nismo uradili ni jednu modernizaciju. Ovaj avion je bio potreban jer se sa G4 i sa Orla ne moze preci na MiG 29. Da se kuca nije gradila od krova prvo bi bili nabavljeni avioni u klasi YAK 130.

We

Sve je na svom mestu,što se teksta tiče,
za razliku od (….. ),ubaci sam.

Koliko para treba za jedan meteo let sa mig 21?

Odgovori
Mi

Da se je na vreme uzeo pravi trenažni mlazni avion, Školsko borbeni poput ponuđenih YAK-130 koje nam je Rusija nudila i kreditno ,jer pilot kada završava akademiju prvo leti na klipnim avionu tipa Lasta koja ima potpuno digitalni kokpit,zatim pilot prelazi na prvi mlazni avion tj školsko borbeni koji je potpuno analogni a to je G-4 Super Galeb, sa kojeg ne može se ići direktno na MiG-29 ne samo jer je anologni već je to avion 3gen i cena malih letnih mogućnosti koje pilot savladava a koje nisu ni približne onim u MiG-29UB na koji prvo treba da pređe jer je i on Školsko borbeni nadzvučni avion, e to školsko borbeni avion poput YAK-130 omogućava jer je 4+ gen.te je sa njega moguća obuka za svaki avion 4+,4++ i 5gen. Jer pruža velike mogućnosti za učenje,postoji unosni softver koji mu se ubacuje i koji simulira let na avionu za koji se pilot obučava,ima moderan kopit,data link,radar koji G-4 nema i još mnogo avionike,elektronike,senzora i drugih podsistema koji stariji avioni nemaju ,to je nov moderan Školsko borbeni avion 4+gen i potreban nam je da do ovakvih stvari ne dolazi,taj avio se može koristi i kao laki lovac bombarder tj jurišni/avion za podršku KoV-u jer ima sve što jedan takav avion zahteva,ima samozaštitu u vidu elektronske opreme,IC mamaca i nosi na 2 potkrilne tačke rakete V-V R-73 a može da nosi i sve zapadne ,tako da bi lako mogle se koriste US i naše proizvodnje,poput novih M-16d Munja (20km dometa, VRVZ-200 (40km dometa)koje su rađene za modernizovane jurišne NJ-22 Orao-2 od kojih teško da će biti nešto,koliko znam urađena su tek 2 za svo vreme modernizacije koja traje evo već 4ta godina,za to vreme mnogi bi napravili 40 novih aviona a ne modernizovali tj samo doradili postojeće avione ugradnja nove avionike i elektronike, optoelektronske opreme, i još nekih promena ne velikih na visini,najviše vremena je potrebno da se urade nova US za avio i integriše mogućnost nošenja i raketa za samozaštitu R-60mk i R-73 na krajevima krila,jel to toliki problem ili imamo toliko malo ljudi koji rade na tom projektu, voleo BiH kada bi T6 uradio novi klip i text dokle se stiglo sa modernizacijom i kada se očekuju i koliko aviona NJ-22 Orao-2 u RV PVO-VS. Hvala ,veliki pozdrav svima 🇷🇸

sl

@vesko
U subotu je svaki “smart phone“, kao i RHMZ omasio naveliko za olujni vetar! Jedva je SMATSA koliko-toliko pogodila i to malo kasnije za nas koji smo ranije planirali letenje.
Ko je bio u vazduhu tada – zna o cemu pricam. Jedva smo zivu glavu izvukli…

Odgovori
Ca

Problem: „A Failure of Leadership, Culture and Priorities“
– Charles Haddon-Cave QC

Solution: „Forming of The Independent Military Aviation Authority
(now DSA-MAA) and later the whole EDA MAWA
Regulation Framework was build with implementation of
Annex XIX in military environment“
– as a MUST.

AEIO (Aeronautical Engineer Independent Opinion)

P.S

Please find The Nimrod Rewiev and just look at 5th page of 587.
If the famous RAF could get such a title, so we can too. Only then I will begin to believe that change is possible….

Odgovori
Mi

Posle uvodnog komentara Petra Vojinovica nema mnogo prostora za komentare, naime sve je receno-maksimalno korektno i jasno. Ostaje nada da ce ovo procitati i shvatiti i sto je vaznije izvuci pouke oni koji to trebaju.

Odgovori
Go

Ja sam već nekoliko puta komentirao da živimo na Balkanu, da su naši ljudi Balkanci i da se to odnosi na sve pa i na pilote. To je jednostavno nemoguće promjeniti.
Ne vjerujem da će ikakva kazna ili smjene promjeniti mentalitet.
Mangupluk je u našem narativu herojstvo a svako djete želi biti prihvaćeno u zajednici. Nitko ne zapaža i ne sjeća se marljivih, pedantnih, odgovornih i samozatjnih, takve ni žene neće.
A ko hoćeš biti faca moraš biti neukrotiv, fakin, kreativan, pravi drug (a ne cinkaroš).. i to je to, na kraju imaš to što imaš.
Autor teksta je samo ponovio ono što je ovdje u komentarima od strane ljudi iz sustava više puta rečeno i to nije nikakav čin hrabrosti nego normalno novinarstvo. Vremena su nenormalna pa je normalno-hrabro.
Sve napisano se odnosi i na Hrvatsku.

Odgovori
An

,,Mentalitet“. Kako to, kada isti ti Balkanci odu napolje, odjedanput ,,mentalitet“ nije problem i oni se, većinom, uklope u sistem?

Pa zato što je stvar u sistemu. Iskopajte malo šta su sve stranci o Nemcima pisali pre 19. veka. Lenji, nevešti…putevi gori nego u Italiji…i tako dalje.

Mentalitet nije datost, mentalitet se stvara, i prenosi. Sistem može ili da podilazi ,,mentalitetu“ ili da ga koriguje. Problem kod nas je što mi imamo sisteme koji uglavnom podilaze našim najgorim osobinama i ojačavaju ih, umesto da rade suprotno.

Wo

>> ,,Mentalitet“. Kako to, kada isti ti Balkanci odu napolje, odjedanput ,,mentalitet“ nije problem i oni se, većinom, uklope u sistem?

Pa to je klasika, pojedinac vs. sistem. Evo recimo pre neki dan ja izadjem sa kajakom na jednu veliku reku, i tu ispred mene dva kanua sa po 5 dece i uciteljicom u jednom od njih. Ima i decaka i devojcica. I ja ono kao razmisljam, sta ce sad da se desava? Medjutim deca se super rasporedila, veslaju levo i desno, drze pravac prefektno, izvan glavnog toka, nikakvog dranja i glupiranja. Ja mator covek zakljucim da je najbolje da se drzim njih jer ne poznajem revir a oni veslaju rutinski. E sad, zamislite nase desetogodisnjake na Dunavu u kanuu, na sta bi to izaslo… Stvar kulture.

Go

Andrija
Postoji jedna legenda o “našim ljudima” koji kad odu u inozemstvo postanu najbolji radnici i bla, bla. Ta se teorija uopće ne zasniva na statistici niti na nekoj ozbiljnoj analizi. Naime moje iskustvo je da na deset koji odu trbuhom za kruhom njih se osam vrati nakon manje od godinu dana. Oni koji ostanu vani kukaju kako im ne paše mentalitet i grade ovdje kuće kako bi se vratili. Iznimno mali broj ih napreduje a ostali većinom su manualci.
Mentalitet je posljedica kulture i civilizacijskih vrijednosti koje upijamo s majčinim mlijekom.
Na žalost piloti nisu cijepljeni na naš mentalitet. Procedure, disciplina, dugoročno i strateško promišljanje nisu naša jača strana. Nepredvidivost, ludost, hrabrost i emotivnost jesu.
Tako je u miru i u ratu, kad se izvode vježbe ili ide u akciju…

An

@Goran Klepac

Kao neko ko je živeo jednako u inostranstvu koliko i u Srbiji i to u više država, tvrdim da je ,,mentalitet“ mnogo manji problem kada se ode napolje. Nisam rekao da ,,naši ljudi“ postanu najbolji radnici niti išta slično, već da se uklope u sistem i ponašaju se kao i ostali. Da, mnogi pokušaju na početku da se ponašaju ,,kao kod kuće“ a onda ih klepi po glavi sistem i brzo dotera u red. Naravno ima izuzetaka koji uporno nastavljaju da muljaju i sl. ali ti ili odustanu i budu izbačeni ili se sami vrate jer tako ne ide, ili na kraju pređu na neku ilegalnu aktivnost. A što se Srbije bar tiče, mislim da ti što ostanu i kukaju dok grade kuće u rodnom selu odavno više nisu većina, mahom odlazi ljudi koji nemaju nameru da se vraćaju i koji pričaju kako im prija sistem i uređenje tamo gde su otišli (i ako im možda ne prija sam mentalitet ljudi u smislu međuljudskih odnosa i sl.).

Elem, kakvi god bili ,,mi“, vojni piloti su elita, strogo selektovana i visoko obučavana grupa ljudi…ako ne može da se uspostavi sistem koji će ,,naš mentalitet“ da suzbije kod grupice od stotinjak ljudi u čiju obuku država ulaže milione, e pa onda stvarno dođavola. No ja ne mislim da je baš tako. Pre je da se niko ne trudi da taj sistem uspostavi i održava. Pa ispade da su civilni piloti daleko ozbiljniji i savesniji kada su procedure u pitanju! A ovi što sedaju u avione brzine 2 mahe to shvataju olako? I to je zbog ,,mentaliteta“? Neće biti.

Pe

@Goran Klepac kao neko ko je ziveo u dve velike zemlje (Francuska i Rusija) potvrdjujem 100% sve sto ste rekli.
Opet, ako se setite filmova o test pilotima u USA kao Chuck Jagger i td – nije bas da su postovali sve procedure.
Pogledajte kako ludacki Rusi presrecu americke avione…generalno, ne moze svako biti pilot, a ti koji mogu, obicno su posebnog tipa licnosti, i ne moze im se sve zabraniti.

Wo

>> ako ne može da se uspostavi sistem koji će ,,naš mentalitet“ da suzbije kod grupice od stotinjak ljudi u čiju obuku država ulaže milione, e pa onda stvarno dođavola.

Ja bi se kladio da posaljemo 10 pitomaca u USA na kompletno skolovanje, kod tih bi ljudi „nas mentalitet“ bio delom suzbijen. takodje mozda je prednost u NATO, to sto ste vi kao pilot veoma intgrisani u taj multinacionalni sistem. Ponekad radite vezbu sa par aviona iz drugih zemalja (Nemci, Holandjani, Danci veoma cesto treniraju zajedno) a onda ste sledeceg meseca recimo na Baltiku u misiji air policing-a. Sumnjam da tu ima mnogo mogucnosti za samovoljno ponasanje jer ste previse vezani za rezlicite procedure bez kojih takva kolaboracija unutar alijanse uopste ne bi bila moguca…

Sr

Imate HJ MUPa(sad izvinite sto je toliko pominjem), gde se primenjuju u potpunosti stroga medjunarodna pravila i standardi, a jedinicu cine gotovo iskljucivo bivsi piloti VS. Tako da ta prica o „mentalitetu“ je suplja. Takodje piloti u AS lete po celom svetu i postuju medjunarodna pravila strogo bez iuzetka.

@Wolfgang
Imamo vec pilota trenutno u sluzbi koji su odskolovani u SAD. Nije u tome problem, problem je siri sistem.

Wo

>> Mentalitet nije datost, mentalitet se stvara, i prenosi. Sistem može ili da podilazi ,,mentalitetu“ ili da ga koriguje.

Lepo receno. Perfektan primer je vrhovni komandat (da ne kazem GROFAZ kako su u Nemackoj posprdno zvali Adolfa – skracenica od „najveci vojskovodja svih vremena“) i njegovo gedzovansko ponasanje na medijima, direktno podilazenje mentalitetu kafana na Ibarskoj, kladionica i buvljih pijaca…

Er

Pogodak u centar, svaka čast za ovo sočinenie.

Odgovori
Sl

Tekst “ gađa“ baš tamo gde treba,ali pitanje je da li će pogoditi nekoga. Mislim da će ovo oko pada MiG 21 proći ko i sve tzv. afere u zadnje vreme. U Srbiji je ljudski život jeftina i potrošna roba…

Odgovori
Du

Moglo je i ukratko:
„Odstupili od plana leta kako bi se jedan od pilota kur*io iznad rodnog sela, pali i poginuli svojom krivicom“.
Zao mi onog coveka na zemlji, koji je dobio opekotine. Valjda ce brzo ozdraviti. Sad treba da saceka zavrsetak istrage, pa da Ministarstvu odbrane naplati ugrozavanje zivota i pretrpljeni strah.

Odgovori
Gv

Dude, rečenicu bih ti citirao do u zarez. Na mene greh, ali znam i iz prve ruke iz „pilotskih“ priča o „kur*enju“ i „mahanju krilima“ iznad ćaće i matere. Nema slova na tastaturi koja mogu ispisati koliko mi je žao obojice, ali i meštanina koji je povređen („luk jeo, luk miris’o“). Ali, ne mogu se oteti logičnom utisku da su se „kur*ili“. Setimo se i G-4 Super Galeba i pada nedaleko od Šapca, i to relativno nedavno (pre par godina). Identičan slučaj. Jedan od dvojice je bio iz tog mesta gde su pali. Možemo i u detaljniju analizu.

Wo

PA mozda su previse gledali americke filmove pa F-16 zamenili sa Mig-21. Naime u prvom je ta vrsta kur*enja tj. odavanje respekta rodnom selu jos i da kazemo relativo bezopasna rabota a u ovom potonjem dovodi do katastrofe…

Pa

U svim vojnim vazduhoplovstvima postoji problem nedescipline u letenju.Pilot ostupi od zadate visine,predje u brisuci let(ispod 100m) I ugrozi I sebe I ljude na zemlji.Primera je bezbroj.Let Americkog borbenog aviona u Italiji,koji je u brisucem letu,prekinuo sajlu na gondoli u zimskom sporsckom centru.Poginulo je 20 ljudi koji su se zatekli u kabini.Za ostupanje od zadatka piloti su kaznjavani neletenjem u jednom period.I pored toga mnogi se nisu oduprli brisuceg leta misleci da se nece saznati.
Svi piloti preleze decije bolesti tipa nediscipline u letenju.Ali piloti od 50g ne bi trebalo da se dokazuju na ovaj nacin.Jer nedisciplina plus neutreniranost,grubo komandovanje na velikim bzinama dovodi do dinamickog sloma uzgona na maloj visini.Nema se vremena ni za iskakanje.
Bilo bi pametno da se politicari ne mesaju u izvestaj komisije, I da objave pravu istinu da bi mlade generacije pilota nesto naucile.
Price da su piloti izbegli kuce,su glupost.Jer kada dodje do sloma uzgona komande su neefikasne,I avion se ponasa kao kanta,inercija ga nosi.

Odgovori
Pe

Mile,

Da. U poslednjih 15 godina dosta njih nas je pritiskalo, zvalo i pretilo.

Odgovori
Mi

Kapa dole za tekst!

Odgovori
Ai

Srž problema je nedisciplina i odstupanje od zadatka, meteo izviđanje se provodi od kad postoji JRV i nova zrakoplovstva koja imaju dnevno letačke operacije i provodit će se bez obzira na Ajfone i svima dostupne meteo podatke ! Ono bitno je da kad izvršioci poginu zbog odstpanja od zadatka prvo moraju snositi disciplninsku odgovornost gubitkom prava jer ako izjednačimo stvarne pilote stradale na zadatku zbog više sile s onima koji su se namjerno doveli u kritičnu situaciju onda pjujemo na one koji su zaslužili pamćenje i brigu nakon pogibije.

Odgovornost mrtvih se u „uglednim“ zrakoplovstvima sankcionira gubitkom prava i ako su ostali nakon krakse nesposobni ili na žalost poginuli, tad prava gube obitelji, to je okrutna i teška kazna ali dok se ne provede u praksu izjednačavat će se s herojima nesretno stradalim, to nije pravedno ali je jedini put u održavanje discipline, jer su takve stvari sirenski zov i prokleta jabuka koja simbolizira grijeh.

Nakon svega sankcije odnosno ostavke moraju rezultirati u lancu zapovjedanja da se takva praksa prekine, onaj tko se nije trudio provoditi PROPISANU disciplinu i sam je dio te nediscipline, to je jedini način da se začarani krug prekine, nema sentimenta.. tek kasnije analizom konkretnog slučaja uzrokovanog nedisciplinom krvlju poginulih se pišu dodaci i ispravljaju pravila, jel ga prevukao jel ga udario iznenadni vjetar jel bio nisko je sekundarna stvar čija analiza dopunjuje pravila. Nitko nebi smio doći u situaciju da nemarom dovede letjelicu u kritične uvjete u kojima vlada fizika i mehanika fluida zato je i postao pilot za taj i taj tip. Nema razlike ni olakotne okolnosti ako avion ne prašta grešku do greške nesmije doći odnosno greška se mora dovesti na naj manje moguću mjeru sve to je odgovor na disciplinu i poštivanje pravila, jer su napisana krvlju poginulih a ne iz nečijeg ćeifa.

Moralna odgovornost političara je samo potvrda i signal čitavom sistemu u lancu zapovjedanja da se to ne radi i svede na naj manju moguću mjeru.

Hoće li politila da zaštiti svoje članove to koristiti ovako ili onako to je stvar politike ali onda moraju biti svjesni da ako se dogodi „papala maca“ i „bili su heroji“ izvjesno je da će se stvar ponoviti u ovom ili onom obliku

i čekat će se analize FDRa ili SAARPa .. a Dara će po svome do naredne krakse.

Nema smisla em ima malo ljudi em ima malo tehnike a narod je spreman biti i gladan ako treba za viši cilj onda mu treba tu vjeru vratiti tako da se radi odgovorno i savjesni a ne sve zamotati u maglu i PR spinove.

Odgovori
Wo

>> Pa zamislite kada bi instruktori u Er Srbiji recimo seli u a330 i otisli na probni let

Apropo, seca li se neko onog italijanskog kapetana koji je pre par godina radio pomorsku verziju „nadletanja rodnog sela“. Epilog je bio unisten potpuno nov kruzer, milionski troskovi vadjenja olupine i 10 mrtvih ako se ne varam…

Odgovori
Pr

30 godina nabih u znate gde vec i stvarno su mi van svake granice smučile neke stvari poput domaceg fudbala i udesa nasih vojnih aviona. Tri decenije samo praznih priča i nigde da vidi čovek ma ni trunku odgovornosti ni za šta. Pri tom ajde OK batali i pitanje odgovornosti zataška se zabašuri kratko se pamti lopta je okrugla svi danas igraju fudbal, padaju i padaće i ruski i američki avioni ALI nigde i nikada nakon sranja bar neko bar nešto da promeni, izmeni ispravi, unapredi. Ne mora ljude da diraju ali učini nešto promeni i izmeni da se pizdarije ne ponavljaju.

– Ko je kriv i ko je šta promenio da se ne ponovi suludo slanje pilota i aviona u smrt ko 99e? Pa lepo date pilotima ulicu i aerodrom i kažete niko nije rekao neću sve normalno niko normalan ne može da ospori i dok ovo čitate već ste zaboravili pitanje na početku.
– Ko je kriv i ko je šta učinio da nam piloti na Orlovima posle katapultiranja na istim iz poznatih razloga spasu živu glavu ali i završe letačku karijeru? Niko jer ko je lud da to pita kada se pravi Orao 2.0 malo lepih šarenih displeja loženje na max i zaboravi se na popucale pršljenove.
– Ko je kriv i ko je šta učinio da se ne ponovi 13.mart 2015? Znači nije normalno da se nakon onakve sramote ništa ne desi a ništa se suštinski nije ni desilo osim što su nabavljeni H145M i od njih samo policijski mogu sada da rade ono što je nesrećna posada pokušavala u Mi-17 jer policijska helikopterska jedinica je imala i ima nekakav sistem upotrebe istih. Vojsku više videti nećete da jurca po magli zato što je sve isto kao i 13.marta.

Ovako mogu do sutra pisati odgovori su uvek isti niko i ništa i tako vec decenijama….

Odgovori
Te

Petar Vojinovic
You are a decent and a courageous man.
This is all I can afford to say. The matter is far to personal for your people and I respect that.
But this was only for you.
You have my respect, man.

Odgovori
Re

Sudeći po komentarima ovde mislim da nisu svi baš shvatili tekst. Petar piše o problemu u trouglu sistem-disciplina-odgovornost (problem cele zemlje u svakoj oblasti). A većina vidi problem kao udri na vlast i ne diraj pilote. I tu je problem zacementeran. Vlast baš briga, niko nije kriv, a pilote proglasimo za heroje i ni oni nisu krivi. Nikom ništa do sledeće nesreće. A ko sme da postavi jednostavno pitanje, poletiš da izviđaš meteo uslove, a završiš van rute sa preletanjem svoje kuće u brišućem letu? Taj je zlikovac, surov, izdajnik, bezdušan, i vrlo verovatno Vulinov simpatizer. I zato ćute i vlast i piloti jer se nikome istina ne sviđa, i nikada nećete videti objavljene izveštaje…Daj par ordena i teramo dalje…

Odgovori
Ai

Ispada da se o svima ali svima političarima biskupima mitropolitama svećenicima popovima bizmismenima šefovima policije policajcima doktorima opasnim kriminalcima i glupavim silikoncima može kritički pisati što voze što jedu gdje izlaze što govore i rade samo se o pilotima i mahom vojnim licima NIŠTA kriitički se ne smije pitati kamo li pisati oni su u emisijama samo afirmativno kao neki sveci anđeli o kojima nam ovisi život i budućnost svi problemi su vojna tajna a samoreklamiranje na max level .. samo na Balkanu sad sam opet izdajnik nacionalnih osjećaja ..

po

cinjenica da su aparati u rv dede od 30+godina(29-ke,orlovi,galebovi)govori samo za sebe-p.s.najbolji auto(avion)je nov…

Odgovori
Yo

Odgovornost je „magična reč“ kod nas, ali i ona može biti ovakva i onakva – subjektivna, objektivna, komandna, krivična, politička itd…
Mislim da je dobro što je T6 ovim člankom zagrebao po problemu koji je očigledan i čije rešavanje može spasiti živote.
Ne mogu da komentarišem iznete činjenice – površno poznajem problematiku (najslabije rečeno), ali odstupanje od maršrute i eventualno izvođenje uobičajenih figura u letu (dopuštenih za Mig 21) ne mogu smatrati razlogom nesreće ma koliko da su pok. piloti time pokazali nedisciplinu.
Greška u pilotiranju bi po mom laičkom mišljenju morala biti nesumnjiva da bi se uopšte dovodila u kontekst nesreće, ako je nema – onda razloge, pa i potencijalnu odgovornost, valja tražiti drugde.
To što je nešto pregledano pre leta očigledno ne garantuje bezbednost – ili bi ipak trebalo da garantuje?
Ni tv se ne kvari ako je isključen?
Ima li ovaj tip aviona kakvu „hroničnu boljku“ koja se češće javljala kao razlog problema?

Odgovori
Ai

Na to pitanje može odgovoriti detaljna istraga i analiza za sad je utvrđeno odstupanje od zadatka i letenje bez dozvole, to što su to piloti vojni i avion ne abolira ih od odgovornosti, ako te zaustavi prometna bez dozvole što ima veze da ti znaš voziti i nisi skrivio nesreću eventualno u kojoj netko strada, zato postoje zakoni i pravila pa se ti sudi kasnije na sudu da na uzrok nesreče nije utjecalo to što nisi imao dozvolu nego je pijani lik iskočio na cestu ..

Di

DA SE DOGOVORIMO: Ovde niko ne spominje da li taj avion moze da odradi touch and go.. Pa naravno da moze, pa se pitamo idalje da li iko moze tim tipom aviona da zakaci neciji krov, da doda gas i da se vine nazad na nebo… Naravno da i to moze!!! Druga stvar je da taj avion nema sanse da sleti bez snage, tj. ukoliko mu motor izgubi snagu – nema sanse !!!
Uzrok pada ovog aviona nije poznat, ali su poznate neke okolnosti koje su se desile neposredno pred pad. Znaci piloti su pre pada otpustili rezervoar, i gadjali potok, kako bi pozar bio sto manji. Ukupno receno VERUJEM da nisi imali sta da kriju, iskljucujem mogucnost njihove greske. Ako je njihov avion bio ispravan, onda sedite u njihove ispravne avione i recite im da voze avion do maskimuma, pratite parametre i uporedjujte ih sa onima od kada je izasao iz fabrike i naravno birajte narednih par minuta gde zelite da izvrsite prinundi slet… Zvonka sam imao cast da upoznam !!!

Odgovori
br

Ako vodja pominje,,mrtvački sanduk,,izraz iz svojevremeno Zapadne Nemačke koji su piloti lovaca F104.starfajtera uneli u medije onda mu treba reći da je za tu namenu brzog starta i presretanja,kao i mig 21,to bio dobar avion nažalost natrpan silnom opremom padao najčešće pri sletanju.
Piloti orlova naviknuti na slabe motore često su i na maloj visini rizikovali što se sa migom osveti jer on nije pravljen za let sa emocijama.
Nije to prvi pad zbog emocija,pala je gazela u dvorište rodne kuće polomila rep ali nije bilo žrtava pre tridesetak godina…..

Wo

>> sedite u njihove ispravne avione i recite im da voze avion do maskimuma

Ne pada mi na pamet da sednem u nesto sto ima record od min. 25% nesreca, nisam lud. I ovo nije hladni rat nego godina 2020.

ns

Cinjenica je da na mali broj aviona i relativno mali nalet imamo ceste gubitke aviona.
Cinjenica je da propadanje (i neulaganje u) sistema od 2000 (a i pre toga) mora da ostavi traga u sistemu.
Cinjenica je da je prilicno nereznonskom reformom VS najvise ostecen bas RV (zbog odliva kadra).
Cinjenica je da se sad dosta vise leti nego ranijih godina.

Treba izvrsiti „skeniranje“ sistema od remonta, tehnickog odrzavanja, bezbednosti letenja, obuke i skolovanja.
Ovo treba ponavljati redovno.
Naravno da se ovo i sad radi ali trebalo bi to osveziti i unaprediti taj sistem i uvesti mozda nekog sa strane (van VS) ko moze objektivnije sagledati stanje bezbednosti letenja.
Treba uloziti jos vise u obrazovanje ljudstva (na svim nivoima) o problematici bezbednosti.
Nesumljam da se na ovom radi i sad ali treba jos vise raditi.

Na vreme se upozoravalo da ce se ovo desavati ako se nebude ulagalo u RV, ako se izgubi kontnuitet ali tada niko nije slusao.

Generalno RV je vaskrsao iz jako teske situacije ali sad treba kroz sistem zastiti na prvom mestu ljudstvo a i tehniku.

Sistem mora da se „remontuje“ i unapredi na svim nivoima.
Vec je 1000 puta receno da vazduhoplovstvo netrpi improvizacije.

Nadajmo se da ce ova tragedija barem tome doprineti.

Na kraju zaista Sutanovac brani Vulina!
Vulin jeste elementarna nepogoda, ali to sto je Sutanovac uradio vojsci i pogotovu RV-u je genocid.

Odgovori
Pe

@ns posmatrac Da li je Srbija poslala na remont preostale MiG-29 u Rusiju dok je Sutanovac bio ministar?U tom momentu Srbija je bila u losijoj ekonomskoj poziciji nego danas.
Danas ima pomaka, helikopteri, pa i u PVO….ali ne u RV!
Uzeti su 30g stari avioni sa poligona za uvezbavanje ruskih pilota sa mutnom“modernizacijom na 4+“ (citat ministra odbrane Vulina).
To je politika maksimalni PR, minimalna efektnost u realnim uslovima.

ns

@Petrovic Dusan
Za vreme (a i pre njega) Sutanovca, je prevremeno penzionisan veliki broj oficira i pooficira, to je imalo ogroman negativan efekat na celu VS a posebno na RV kao izrazito tehnicki rod.
Za vreme ministra Sutanovca nista nije uradjeno niti uloze za zaustavljane gasenja RV.
Ovde se neradi o pitanju politike (ko je za koga) vec o onome sta je i koliko ko uradio konkretno za RV.
Ova trenutna garnitura trenutno ulaze u VS.
Daleko od toga da sve sto rade je dobro ali ima pomaka.
Problem sa ovom trenutnom vlascu je sto voli sve da mediski spinuje, nevoli da cuje kritiku jer su oni najpametniji.
Onaj koji kritikuje nije dobronameran, vec podrzava bivsu vlast, neprijatelj ne samo njih vec i drzave i naroda itd.

Sr

@ns posmatrac
Sve je to tacno, ali postoji jedan bitan detalj. Budzet kuburi za plate i uslove ovo malo ljudi sto je ostalo, sta bi bilo da nije bilo tih rezanja? Kolike bi plate bile?
Pritom tempo modernizacija je nepostojeci i sve se svede na prikazivanje prototipova koji cesto „na silu“ ulaze u naoruzanje VS u jednocifrenim kolicinama, a ceo R&D je sveden u svrhu trgovine(medjunarodne), jer su provalili da se tu moze „usparati“ koja para, da li za lobiranje, da li za nesto drugo, ne znamo(sto bi mi znali jelte…).

Tehnika ima svoj vek ekspolatacije i planirane modernizacije koje se vrse u skladu sa trendovima. Mi za ovoliko, mozemo slobodno reci duplo, umanjenu vojsku nemamo ili ne zelimo izdvojiti sredstava niti se iste rade. Koliko dugo i koliko puta slusamo o modernizaciji tenkova npr.? Uvek su tu neki „domaci ekspertI“ koji to „znaju“, a na kraju neka banana uvek?

Tako da se postavlja pitanje, da li bi ista bolje bilo da su ostali ti ljudi, koliko bi njih zaista ostalo do danas u vojsci pod tim i tim uslovima(verovatno bi najveci deo najkvalitetnijih otisao zbog malih plata svakako)…..

Po meni najveca greska te reforme 2006. je sto je ona ostala „nedorecena“ i sto se bilo mesanja raznih struka i grana. Uveli „profesionalnu vojsku“ a zadrzali uslove i tehniku iz vremena vojnog roka, glupost.

Pe

@ns posmatrac Ali ipak Sutanovac JESTE nasao novac i poslao 4 MiG-29 na remont.
A to ne moze da se nazove“zapostavljanje RV“.
Zasto je i ko penzionisan-je druga prica.
Srbija je u to vreme bila daleko slabija ekonomski, pa bar nisu to malo para trosili na besmisleno RV kao ovo sto imamo danas -MiG-29 koji pada u prvom sukobu zbog totalne zastarelosti o tehnicke inferiornosti.
Ili par baterija „Pancir C“ koje ladno unisti cak turska domaca bespilotna letelica (izmedju 15-20 unisteno,sa ruskim posadama).
Jedino eto 4 Mi-35 je dobro resenje, kao i Airbus.Nisu se pretrgli.Da ne mislite na renoviranje piste u Batajnici?

Pe

Postovani Petre, imate moju punu podrsku.
Bojim se da ce vlasti pokusati da uguse nezavisne medije.
Ali nista nece promeniti poraznu cinjenicu-pao nam je helikopter,pa avion,i sve prilikom narusavanja pravila sluzbe…

Odgovori
De

Nepostoje nezavisni mediji. Mediji u svetu su biznis. Sloboda medija je samo floskula i nista vise….

te

kako mislis nezavisni, a covek se pojavio na rts a zna se ko tamo deli ulaznice

Pe

@terminator Ne gledam RTS!Ali nam jos dozvoljavaju komentare !

ki

Bravo,istina je istina ma koliko bila bolna i teska.Neki je ne vole,zato se ovakve stvari i desavaju

Odgovori
Ha

A sta cemo sa ona 4 orlica koja su stajala na livadi 25 godina,a ovi hoce da ih naprave da lete?Ti orlici su u Momi,a jedan od njih je vec usao u proces takozvanog „kupusanja“.Da li iko ovde ima pojma da su ti orlici stari isto kao i ovaj nesretni Mig-21,godinu-dve gore-dole?I u njih onda treba da sednu dva pilota?Pa da li su oni normalni?

Odgovori
An

Nisu normalni.

zo

Pitajte Miloradovića..

NN

Greska pilota, nije postovao procedure, nadletao kucu roditelja, leteo na maloj visini, prevukao avion, sve to za posledicu ima pogibiju pilota. 1991. smo prestali da budemo drzava, samim tim smo prestali da imamo vazduhoplovstvo. One thing lead to another.

Odgovori
P.

Ali Nikola, pre 1991. su nam se srušile STOTINE vojnih aviona…

De

P.P prije 1991e je bilo stotine aviona..

A racunaj da se u zadnjih 30 godina puno razviajli sigurnosnih procedura itd. Cak su Indijci uspijeli puno smanjiti broj sudara u zadnjih 10-ak godina iako i dalje lete sa zastarijelim MiG-21 i do nedavno MiG-27.

Tu je u pitanju vojna kultura, skolovanje itd.

NN

@P.P
1991. je SFRJ imala preko 200 Migova, prosecno su piloti leteli 100 sati godisnje, teritorija je bila mnogo veca, letelo se u Puli, Bihacu, Podgorici, Pristini, iznad mora, danju, nocu, broj vezbi i bojevih gadjanja je bio mnogo veci, tako da poredjenje ne stoji.

Sr

@NNikola79

Na vrhuncu JNA na Migovima se letelo 60-70h godisnje. „SFRJ je imala preko 200 Migova“. Uporedite to sa Rumunima iz tog perioda ;) Pride imali su desetine Migova 23(sa radarskim raketama), a nas prvi avion sa radarskom raketom je bio Mig-29 i to smo ih kupili najmanje u odnosu na okolne zemlje(Svi preko 20)

Batalite te vase snove o SFRJ/JNA. Uzmite konkretne podatke, uporedite sa bilo kojim RV u okolini u tom periodu(izuvev Albanije i Austrije) i sve ce vam biti jasno. Sve je bilo ili „standardno“ za to vreme ili daleko ispod bar sto se tice LA.

Jedino vreme kad smo prednjacili je vreme americkih donacija tamo ranih 50ih godina.

67

srbofil

Opet pausalne ocene. Ja sam imao na Slatini u proseku oko 80h godisnjeg naleta. Moje kolege na Batajnici i Bihacu oko 100h, pojedinci su isli i do 120h godisnjeg naleta.

NN

@Srbofil
Moj otac je 80tih u septembru mesecu nabijao 80h naleta, posle cega je leteo samo da odrzava nalet, tako da ti ta prica ne pije vodu. A to koliko smo bili nerazvijeni najbolje govori da smo medju prvima kupil 29ke. To sto su kupljene najjeftinije to je odluka politicara, a ne struke. To sto 87, 88 jugoslavija nije kupila jos aviona je posledica raspada zemlje, a ne neceg drugog. Nista nije bilo standardno, bili smo nesvrestani, a pritom smo imali dobro opremljenu vojsku, imali smo projekat NA, koji je bio solidan za to vreme, samo pogledaj M-84 pa mi reci da li je to bio savremen tenk za to vreme ili ne. O JNA i SFRJ danas mozemo samo da sanjamo, to nikada necemo dostici.

Р

Читам овај чланак – анализу и видим бар пола свог запажања које сам изнео пре само пар дана у коментару на чланак везан за уклањање снимака начињених из војног авиона. Рекох тада шта рекох и бејах
„извргнут руглу“ тј. беше таквих покушаја управо од писца овог текста и коментатора под називом Миг-29! Не могу вам описати колико ми је жао, а знао сам да ће тако бити, што је моје запажање било нека врста најаве ове несреће. Тада, у одговорима на моја запажања и примедбе о том снимку и снимању, господин Војиновић уз поменутог Миг-29, су здушно заступали став који се своди на то да пилот има слободу и право да поступи како он мисли да треба „јер се уверио да систем не ради како треба, и да је свако напредан позван да га побољша онако како он то мисли да треба“! У додатном образложењу сам указао управо на поразну статистику погинулих пилота и причињене ште али залуд! Сада се ипак заузима исправан став! Ако, памет је добродошла па и накнадна!

Odgovori
Gv

Petre, sjajan tekst ! Uvod fenomenalan. Apsolutno korektna analiza.
Ne mogu, a da ne citiram samoga sebe iz komentara „Dudeu“: na mene greh, ali znam i iz prve ruke iz „pilotskih“ priča o „kur*enju“ i „mahanju krilima“ iznad ćaće i matere. Nema slova na tastaturi koja mogu ispisati koliko mi je žao obojice, ali i meštanina koji je povređen („luk jeo, luk miris’o“). Ali, ne mogu se oteti logičnom utisku da su se „kur*ili“. Setimo se i G-4 Super Galeba i pada nedaleko od Šapca, i to relativno nedavno (pre par godina). Identičan slučaj. Jedan od dvojice je bio iz tog mesta gde su pali. Možemo i u detaljniju analizu.

Odgovori
Br

Kad se ovakve stvari desavaju u vazduhoplovstvu, kao jednom od najelitnijih delova vojske, gde su najbolji kadrovi, mozemo samo da nagadjamo kakva je situacija u drugim jedinicama…

Odgovori
Al

Radio sam u vojsci 12 godina na nekoliko aerodroma u sva tri stepena odrzavanja.1.stepen eskadrila,2.stepen parca i 3.stepen VTR i tada se znalo zasto stari piloti lete petkom.Fale im sati za letacki dodatak na platu i za bonove za hranu u pilotskom restoranu.Jedan od ove dvojice je imao 50 godina,nastavite dalje sami…

Odgovori
Pi

Ista fora je bila kada sam i ja bio u vojsci na Slatini.Matorci su sakupljali sate za letački.

ni

Odlican tekst vrlo temeljan i korektan nadam se da se nece zavrsiti kao sa aferom HELIKOPTER

Odgovori
Kr

Сама чињеница да су погинула два човека, чини коментарисање тешким, 21-ца је веома опасан авион и свако одступање техничко и/или летачко од прописа се у правилу заврши лоше, Јутиј Гага-рин је погинуо управо у 21-ци, тражење кривца или јурење вештица не ваља и то у свим војскама иде тешко. треба мења-ти систем, не људе технику, наши пилоти лете на старим авионима, то је пи-тање бр 1, број 2 колико удеса је имао нпр Рафал треба се окретати техници која не пада, ако су то кинези ок, или фтанцузи, руси није важно, али РВ треба подмладити и технички и кадровски, а не тражити смене оставке и сл.

Зашто Србија не уђе у набавку 24 авиона Рафал, Грипен Е, Ф-21, Су-30СМ2/Су-35, Ф-15ЕХ, једно 4,5 милијарди € са оффсет-има одокативно, на 30г кредит 200 милиона годишње, одшколујете 50-60 пилота платица 1,000€ за почетак + стан, исто и за хеликоптере, набаве се нови радари + савремени интегрални ПВО све заједно 7-8 милијатди € годишња рата кредита 350 милиона, за комаданте поставите младе способне и отресите официре, уреде се аеродроми и комплетна инфраструктура, е када се то уради за пропусте у служби – нога

Odgovori
Vl

Juri Gagarin je poginuo u udesu MiG 15 UTI.

Wo

>> 21-ца је веома опасан

Pa sta jos ima da se kaze i razglaba posle ove ispravne konstatacije… Kao treba da se leti a ako je veoma opasan, i jos sa sigurnsnom kulturom iz srednjeg veka…

St

Jurij je poginuo u MIG-15….

ma

Petre komplimenti za tekst, bravo! Objektivnost, strucnost, analiza slucaja, zaista prija citati ovako nesto u moru bljuvotina koje se namecu na raznim sajtovima. Bravo za T6

Odgovori

@Petar Vojinović
Ne doprinosite rešenju problema ako ne napišete ko Vas je pritiskao, zvao i pretio. Dajte i Vi Vaš doprinos rešenju problema.

Odgovori
Pe

Za 15 godina postojanja bloga, zatim portala bilo je dosta pojedinaca i organizacija. Nije nikako povezano sa ovom temom pa ni eventualno otkrivanje ne bi bilo relevantno.

@Petar Vojinović
Onda sam Vas loše razumeo. Mislio sam da Vas je neko pritiskao zbog tema vezanih za vazduhoplovne nesreće.

Odgovori
Pe

Bilo je i za nesreće ali više kukanja nego ozbiljnih pretnji.

Svi ti pritisci i pretnje su deo posla, meni lično zabavni. Jer očekuješ uvek neku ozbiljnost i opasnost kao u filmovima a ono karikature srpskog besmisla po raznim ličnim i profesionalnim aspektima.

Ministarstvo odbrane i vojska, u obe vlasti, su čak i najbenigniji, uvek izrazito kulturni i civilizovani, čak i kad su ljuti.

Wo

Mene fascinira da je vas neko zvao i vrsio pritisak. Pa vi ste veoma „korektan“ portal. Mislim oprema se svako malo „zanavlja“ (ko je uopste izmislio ovu rec, da li je to neki novosrpski ili srpski iz 19. veka?), slike precednika i ministra vojnog redovne i u visokoj rezoluciji, novi migovi 4+++ i ostale azdaje iz arsenala VKS. Apropo VKS, covek bi rekao da oni u kosmosu bog zna sta rade a u stvari sto vreme vise prolazi od raspada SSSR sve im je teze da toliko dosegnu…

Odgovori
Pe

Svaka čast majstore ! Evo najzad neko da snese jaje i od strane civilnih „stručnjaka“… Možda bi trebalo da teneko imenuje za izvršni organ Amerikanaca, pa da ti smenjuješ i postavljaš ljude u RViPVO kako ti se sviđa ? Interesuje me samo jedna stvar: “ Gde si bio da predložiš Anketni odbor i smene u helikopterskoj jedinici policije koja je odbila da transportuje bebu, a koja ima ugovor i obavezu da to radi i ima helikopterm AB 212 sa meteorološkim radarom za let u svim uslovima ?“ Da, pa onda nisi stručnjak… Ne smeš mišu ni da pisneš… Što onda nisi pisao o smenama i sl. Pa nemaš pojma da nijedna osiguravajuća kuća u Srbiji neće da osigurava vojne pilote… A da si iole obrazovan znao bi da se na selekciji za pilote biraju agrsivni i kreativni ljudi, a u pešadiju idu poslušnici, kao ti, američki gnome nijedan ! Trebalo da te bude sramota da ti komentarišeš rad MO, jer koliko ste vi civili stručni, vidi se na koje ste grane doveli i MO i VS, jer dok je ministar bio iz redova VS, imali smo iole ispravnu vojnu tehniku, a sada dovodite pedere i žene na čelo MO. U čemu je žena stručna, a tiče se Vojske ? E ajdno li je naše novinarstvo sa takvim novinarima „od struke“….

Odgovori
Wo

Mi civili vama to sve placamo jer vas trebamo da izvrsite konkretne zadatke a ne da blejite i ponaste se infantilno, da letite iznad rodnih vukojebina i najavljujete letove rodbini da bi ste onda stradali i napravili nevidjen haos i bol, kako drustvu tako i porodici. Da li je neko razmislio sta znaci kad se majci najavi prelet koji ovako zavrsi??? Sto se zena i „pedera“ u avijaciji tice, evo pogledajte:

https://youtu.be/SJCYpo37kdg

Fascinantno je da se ovakav govor mrznje kao vas uopste objavljuje u medijima….

La

Odakle ovaj na T6?

vl

@Pera Kojot Supergenije

Moze da te bude sramota svog pisanja. To je sve sto imam da kazem.

Dr

Prvo pitanje sa koliko sati naleta se leti bezbedno na MiG-u 21. Nema podataka koliko su imali naleta. A ovaj avion je poceo da leti tek u maju ove godine posle remonta koji je trajao neverovatnih 6 godina. MiG 21 posle 58 godina nije trebao kod nas ovako da zavrsi karijeru. Nikad nismo uradili ni jednu modernizaciju. Ovaj avion je bio potreban jer se sa G4 i sa Orla ne moze preci na MiG 29. Da se kuca nije gradila od krova prvo bi bili nabavljeni avioni u klasi YAK 130.

Odgovori
Г

Прочитао сам текст неколико пута у нади да ћу пронаћи некакав смисао у њему осим самопромоције и хваљења самог себе и етаблирања самог себе као врхунски ауторитет у области војног ваздухопловства, а и шире. И нисам успео. Иако сумњам да ће ми коментар бити објављен, таква су ми досадашња искуства са неким коментарима, ја ћу га ипак написати.
Аутор је врло олако попљувао по свима, дајући врло занимљиве коментаре на њихову стручност и компетенцију.
Ја ћу цитирати делове текста да ме не би неко питао, а где је он то написао и слично.
„Da nije nezavisnih specijalizovanih medija (kao što je naš ili citirana BBM) i komentatora koji prate oblast oružanih snaga i vazduhoplovstva dosta sličnih izjava ostalo bi nekomentarisano, bile bi shvaćene van konteksta i proizvele bi nemerljivu štetu ratnom vazduhoplovstvu. Javnost bi bila osuđena na aktivne ili penzionisane pripadnike RV i PVO koji gostuju na medijima, preporučeni od strane Ministarstva odbrane u sklopu kontra PR ofanzive, kontrole štete ili kako bi se u PR žargonu reklo „krize“.
Дакле аутору старту поставља себе као стручнијег и објективнијег од пензионисаних припадника РВ и ПВО. Зашто? Зато што ваљда не мисле као он.
Поставља се питање, по чему је аутор стручнији и објективнији од њих? Јел то они лажу? Јел аутор боље познаје систем, чији део никада није био, од људи који су свој радни век провели у систему? Да не употребљавам прозаичне изразе типа уградили део себе у систем и слично.
И онда одмах део о слободним медијима, о себи као хероју који јуриша да деконструише ПР машинерије институција! Медаља за господина, да парафразирам једног политичара. А Пулицер само што није! Шта ли људи раде годинама на ФПН, одсек журналистика и новинарство када им аутор овог текста у две реченице објаснио како теба да изгледа прави новинар и која му је мисија!
Сачекајмо да се истрага заврши није никаква максима! Осуђивати људе да доношењем закључака пре краја истраге обесмишљавају истрагу у неким случајевима, а исто чинити у овом случају, је нешто што не завређује даље коментарисање. Али видљива је потреба за личном промоцијом. Из којих разлога? Могу само да нагађам. Не бих волео да се овај потал боји политички, а слутим да идемо ка томе.
Опет онда мисија да се демантују бајке и слично.
„Premisa da samo struka može komentarisati, da zatvoren sistem kao što je RV i PVO jedini ima pravo sam sebe da kontroliše jednostavno nije tačna jer uprkos svim specifičnostima vojnog letenja broj incidenata (i onih koji nisu objavljeni u medijima) i nesreća sa tragičnim ishodima prevelik je i vreme je za uzbunu. Mi, kao portal, nismo kredibilni da kažemo kako se ta uzbuna strukovno treba rešavati ali smo kredibilni da povežemo informacije, podsetimo, objavimo brige onih koji to iz nekog razloga ne smeju javno da kažu i pokrenemo stručnu i širu javnost da izvrši pritisak na rukovodeći kadar.“
Не, свако заиста може коментарисати, само је ниво стручности ту веома упитан. Ако већ аутор говори о специфичностима војног летења, зашто их не наброји да широки аудиторијум буде упознат са тим специфичностима?
Они који не смеју јавно да кажу нешто, а што је битно за безбедност и угрожава људске животе нису вредни помињања!
„…Legende koja je iz ne znamo kog ali ubeđeni smo izuzetno besmislenog razloga ostala u upotrebi u formi samo jednog dvoseda.“
Ово ми је веома упечатљиво. Не знам разлоге али знам да су сигурно бесмислени! Генијално!
„Tehnološka zastarelost aviona MiG-21 i neracionalna odluka iz više širih aspekata da se zadrži jedan primerak u RV i PVO…“
Нерационална одлука из више ширих аспеката. Којих аспеката? Поделите их са нама. Како сте то закључили? Са које позиције?
„Igrom slučaja, Ministarstvo odbrane nije bilo sposobno da kontroliše rad medija na terenu, što je svakako povoljan epilog za istinu o ovom događaju.“
Лагано и без основа улазимо у тврдње за које нема доказа. Поменуто Министарство нема такву врсту задатка, па је онда оцена способности такође веома банална! За удес авиона Г4, од пре неколико година, постоји видео снимак дела лета непосредно пре пада. Дакле, та врста теорије завере не стоји. Можда је то из неког времена нпр. Титовог?
Овде нико од очевидаца није ни покушао да сакрије било шта нити је било ко покушавао да их у томе спречи. На крају, у данашње време није то баш тако једноставно. Чак ни у Холивудској продукцији. Ја уопште не видим да је Војска покушала нешто да сакрије.
Моје искуство каже да не постоји правило које некада није било прекршено. Интерно или не. Тако је вероватно било и у овом случају. Која је то рута била ако је то било неколико километара ван руте?
Онда иду коментари очевидаца и лицитирање о могућим узроцима.
„…Možemo znati samo da su se piloti sami doveli na tu lokaciju i u tu situaciju, da većina očevidaca pominje „nizak let“ i možemo pretpostaviti da je izostanak vremena za katapultiranje rezultat iscrpljenih margina za bezbedno vađenje iz situacije u kojoj su se našli.“
Ма не него их је довела моја баба на ту локацију! Стварно озбиљни закључци!
И онда иде оцена да су глупости и разводњавање сви кометари типа „то је иначе комплексан посао“, „војно летење, дешавало се и дешаваће се“, „више летимо па и падамо“. Сјајно! Аутор еталон за ову област је себи дозволио да све то прогласи за глупост.
Очигледно постоји неки лични проблем, вероватно осликан у неоствареној жељи да буде пилот па са са неким подсмехом говори о пилотима и њиховој професији. Ово је ван моје струке.
Што се тиче опитовања ТОЦ изнад насељеног места, поставићу само питање шта је ту старије? ТОЦ или то насељено место? Аеродром је настао чини ми се 1947 године, па мало истражите колико је тада било велико насеље око аеродрома.
Потреба за коментаром да је авион био потпуно технички исправан пре лета је настала када су разноразни медији почели да у први план стављају старост авиона, а подстакнуте мишљењима разних војних аналитичара типа Радић који су инсинуирали да је старост кључна.
„Tako je na RTS-u i Pinku gostovao pilot lovac u penziji a na TV Prva takođe penzionisani rukovodilac vazduhoplovno-tehničke službe koji je službovao i na Batajnici. Stručni i kredibilni komentatori koji ni u jednom komentaru nisu pomenuli mogućnost odgovornosti pojedinaca ili vojne organizacije.“
Овде аутор текста опет себи даје за право да оцењује кредибилитет коментатора као и њихова мишљења јер је он стручњак а они нису. Занимљиво.
Ако већ аутор говори о насушној потреби за реформама у систему војног ваздухопловства како би се побољшало опште стање, трендови и безбедност летења. И говори о нагомиланим грешкама и манама система. Све су то општа места и паушалне оцене које би морале бити поткрепљене конкретним подацима. Без тога, лепе флоскуле за писмени рад из српског језика и књижевности.
То да ли је и колико одступљено од плана летења није никаква вештина сазнати нити епохално откриће. То је одмах по сазнању да се догодио удес знао велики број људи и у Војсци и у контроли летења.
Да ли је летење опасан посао? Да ли је сваки лет ризик по живот пилота? Па то није никаква мудрост закључити осим за аутора овог текста. Да ли постоји још високоризичних а не баш толико атрактивних занимања? Наравно да постоји. Нећу ни покушати да их набројим да не бих неког изоставио.
Пропусте који се направе у војном летењу као и грешке најчешће својим животом плате они који су их направили. Све после тога су анализе које се праве у војсци, има их, користе се. Доста тога ипак погинули носе са собом.
Линк ка тексту о медаљама за храброст додељених Горану Савићу и Томиславу Бећаговићу је линк ка једном тако прљавом и љигавом тексту да ја немам речи! Чак аутор тог текста тачно зна како се Бећаговић осећао и сличне ствари а и зна да је то срамота од које још црвени целокупна војна авијација. Ако је и за самопромоцију, много је!
„Ni jedan ministar odbrane, iz koje god partije, sviđao nam se ili ne, ne može da prodre u specifično profesionalno-kulturološko jezgro RV i PVO. Jedan od bivših ministara je to shvatio i priznao da ne možeš kao laik i stranac očekivati da shvatiš i analiziraš sistem sastavljen od ljudi koji su gotovo kao braća, „klase“. Kao i prethodne, i ovu nesreću će istraživati prijatelji, generacije i nekada bliske kolege.“
Да, класићи, ко их никада није имао тај не зна о чему говорим. Тако функционише систем. Кад загусти, неће им помоћи аутор овог текста већ неко из система. Да они ће водити истрагу јер су најкомпетентнији да то раде. Емоције? Јер ви сумњате у професионалност? Изостаће материјал за жуту и осталу штампу. Баш штета. Неколико пилота је написало лепе књиге о том и таквом животу. Једна се продаје преко овог портала.
Анкетни одбор пред Скупштином. Мислим да већу глупост нисам прочитао. И већ замишљам неке ликове из Скупштине који би могли да воде то испитивање и јежим се!
Вероватно би аутор највише волео да њега лично ангажују да их он пропита и прорешета и покаже им да немају појма о томе за шта се годинама школују и годинама раде.
Права и објективна истина је,за аутора, само она која се поклапа са његовим убеђењем, све друго је небитно и нетачно.
И опет констатација да су једино они који желе да дају неку изјаву за овај портал, да су само они стручни и објективни, а остали нису.
Опет се враћам на једног аналитичара, НАТО лобисту, коме су забранили да се мува по војним објектима кад хоће, и да лобира па је сада киван на оне који су му то забранили и пљује по свему у Војсци кад год има прилике. Свео је то на веома личан ниво.
Мени је жао провлачења покојника кроз медије, пустимо их нека почивају у миру. Већину сам познавао, неке нисам. Са некима сам био пријатељ и поносим се тиме.
Међу пилотима има свега, и веома интелигентних и начитаних људи али и оних који знају само да баратају палицом (упрошћено да ми не замере). Оно што их све краси је неизмерна љубав према летењу, бескрајна храброст и одважност. Изузетака од овога има али веома мало, а свима осталима капа доле!
Гоподине Војиновићу, маните се политике. Маните се самопромоције и то најчешће када је нека трагедија у питању. Верујем да ви инвестирате у неку будућност. Верујем да покушавате да сада будете запажени па да Вас се неко, у неком будућем мешању политичких карата, сети и награди за то. Легитимно је то, нема ту дилеме, али шта ћемо са моралом?

Odgovori
gr

Ovu količinu proseravanja i nadobudnosti može da napise jedino penzionisano vojno lice,ceo zivot privilegovano,a da pri tom nit je osvojilo nit je odbranilo ni kvadratni metar teritorije.A i pun mi je vise kofer ovih priča o klasićima,tajnim drustvima i nedodirljivosti nekog sistema,ali kad zatreba mi smo britka sablja…videlo se to sve decenijama unazad kakav je vojni sistem bio…Dakle gvozdeni puku bez velikih reči i sličnih da ne kazem sta,jednostavno shvatite da i u ratu i u miru treba da obavljate svoj posao na profesionalan i disciplinovan način,jer ste ga vi i izabrali a za njega primate platu,a te priče o adrenalinu,raznim ponosima,tajnim društvima i bratstvima i da niko nista ne treba da progovori,ostavite za priče maloj deci pred spavanje.

Г

@građanin Просто обожавам људе који воле да пишу о стварима о којима немају појма. Процена да сам пензионисани војно лице је у старту погрешна али је добар покушај дисквалификација мене као неког ко је нешто написао. Прочитајте пажљивије текст. Нисам ја ни покушавао да било кога оправдам нити да глумим истрагу. Просто нисам на том нивоу. Ако већ завидите тим чувеним привилегијама требали сте са 15 година у Мостар или касније у Војну гимназију па полако. 8-9 година уживања у привилегијама далеко од куће, па онда где вас служба однесе па опет уживање у привилегијама професионалне службе. Дакле ја не прочитах никакав аргумент у коментарима осим произвољних квалификација. Тастатура не тражи аргументе него само мало слободног времена и куцај. Ја бих врло радо расправљао са аргументи а али изгледа превише очекујем.

Og

@Гвоздени пук Ja u Vašim komentarima ne vidim nijedan argument, a posao mi je usko vezan za argumente.

Što se tiče privilegija i neprivilegija, kao i mogućnosti da li neko nešto sme ili ne sme da pita, treba da pođete od sledećeg: mi građani, koji smo zaposleni, plaćamo porez. POREZ!!! Ako ste iz bilo kog dela državnog sistema, uključujući i vojsku, to za vas treba da je svetinja, jer vi ne stvarate, ali trošite POREZ.
E, taj POREZ koji plaćam mi daje pravo da pitam bilo koga iz te državne službe šta se konkretno dogodilo, da li je sistem zakazao, i ako jeste, ko će biti odgovoran. POREZ je omogućio tim učenicima da budu 7-8 godina daleko od kuće da bi postali vazuhoplovci. To je njihov izbor. Kao što je recimo, moj bio da završim deo srednje škole u inostranstvu, opet mnogo dalje od svoje kuće od tih budućih/sadašnjih vazduhoplovaca, s razlikom što sam ja, odnosno moji roditelji to debelo platili, paralelno s tim plaćajuću POREZ!
Tekst koji komentarišete je odličan, ali je da biste ga razumeli, morate misliti svojojm glavom.

gr

Da ne odgovaram posebno gvozdenom puku, samo ću reći da se potpuno slažem sa onim što su napisali ogorčeni i sremac. Dodaci i sledeće, kako gvozdeni puk ceni sledeću situaciju, događaj od pre 3 godine, nedelja tačno 5 h ujutru, u brišucem letu uzduzno pa je potrajalo preleten grad od cca 100000 stanovnika? I dal se iko pita da li se građani osećaju bezbedno kad vojska leti?

Г

@Ogorčeni Прво, ја спадам у део оних који плаћају тај фамозни порез. Дакле прошао сам први критеријум који сте поставили за дискусију. Чак и онај ко порез не плаћа има право да пита, и ја то нисам оспорио било коме нити ћу. Е сад, ја као порески обвезник, не мислим да сам господар живота и смрти оних који се од тог пореза финансирају. Далеко од тога да не треба да постоји ред у трошењу тих пара, то никако. Знате ако се сагласио да нам треба здравствени систем и да то треба финансирати од пореза, па нећу ја да одређујем како ће лекари да лече, иако плаћам порез. Зашто? Нисам стручан за то. Постављаћу питања, тражићу објашњења али се нећу промовисати као врховни ауторитет у тој области. Па онда просвета, исто то. Па систем одбране, па полиција и ватрогасне службе итд. Дакле колики год порез плаћали не можемо се разумети у све. А све те поменуте и непоменуте службе стварају амбијент да уопште можемо доћи у ситуацију да плаћамо порез. Ја бих највише волео да плаћамо медицинара а да они никада немају прилику да лече, такође и полицију, ватрогасце,војску… Што се тиче мојих аргумената, ја сам само анализирао заиста леп текст. Лепст за писмени задатак, а иначе шупаљ, без аргумената, са много општих места, пун лични обрачуна и повређене сујете самог аутора. Све лепо цитирано.
И на крају, мислити својом главом је права ствар. Мада, ако из тог размишљања изађе коментар као Ваш, онда то ипак мало треба преиспитати.

Г

@ građanin Одмах ћу да одговорим. Осим ако није у сврху полетања и слетања, у случају рата или непосредне ратне опасности тако нешто је забрањено, треба то пријавити, а виновник оштро казнити. То је недопустиво, и представља угрожавање безбедности. Такве ствари пријављујте кад год можете. Постоји простори који су предвиђени за увежбавање те врсте лета а то градови и насељена места свакако нису. И ту нема дилеме!

67

Gradjanin

To je bilo Po planu tj deo zadatka. Orlovi su simulirali napad na neprijateljski aerodrom. Ako me secanje sluzi 5-6 orlova je bilo.

Og

@гвоздени пук, Vi ste se u svom komentaru postavili kao deo sistema koji se finansira iz poreza. Da li je u pitanju sujeta autora, u nekim delovima provejava (opravdano ili ne, o tome ne mogu da sudim), ali pitanja koja je postavio su prava. Budući da nam letilice padaju na svakih godinu i po, jasno je da sistem ne funkcioniše. Šta Vi tu konkretno vidite kao plod sujete? Što se jedan redak medij zapitao „šta je sa sistemom“? Ok, Vi ste ga brže-bolje poklopili sa komentarom…

Slažem se da svi treba da postavljaju pitanja, ali kategorija koju sam pomenuo (poreski obveznici), to pravo imaju posebno. U uređenim zemljama možete pratiti transparentno na šta se novac troši.

Hajde da se vratimo jednu ili dve nesreće unazad – afera „Helikopter“: zarad lične promocije ministara, pao nam je Mi 17 i poginulo je sedam osoba, a jasan zaključak nismo dobili. Štaviše, jedan od tada naših najbiljih pilota je od medija etiketiran kao alkoholičar! Ko je odgovarao? Tako funkcioniše sistem, zar ne?

Slažem se, ne moramo da budemo stručni za sve. Evo, koji ministar je do sada bio stručan za odbranu? Nijedan, ali ne mora da bude. Ministarstvo odbrane treba da uspostavi sistem. Za to trebaju stručni ljudi (savetnici, saradnici), ali i pravnici koji će osmisliti procedure, ali i sankcije za nepoštovanje istih. Trebaju i ljudi koji će procedure primenjivati, ali i oni drugi koji će primeniti sankcije ako se ovi prvi ne budu pridržavali procedura.

Hajde da se vratimo na najskoriji slučaj pada jedinog Mig-21 u upotrebi i da zanemarimo pitanje da li je uopšte trebalo taj avion da leti: Da li su piloti poštovali procedure? Ako nisu, da li im je ovo prvi put da nisu? Da li letenje iznad sopstvene kuće rasprostranjena praksa u vazduhoplovstvu? Ako jeste, da li je iko pokušao da spreči takve „podvige“? Da li je iko bio sankcionisan.

Meni se čini da se članak u većoj meri bavi ovom problematikom. I još dalje, problematikom teške netransparentnosti svega što ima veze sa vojskom.

I sad, da se vratimo na to kako se distribuiraju Vaš i moj porez na primeru ove nesreće: sistem nije funcionisao i piloti su se našli 50 m uz državni granicu sa BiH da bi nadleteli kuću jednog od njih. Došlo je do nesreće, pre svih izgubljeni su životi, i povređen čovek na zemlji. Verovatno je nastala i određena šteta. Sada angažujete helikoptersku jedinicu MUP, pa zatim helikoptere Vojske Srbije, pa zatim vatrogasna vozila, hitnu pomoć, policiju. Možda je na zemlji nastala šteta ljudima i objektima, koja mora da se nadoknadi (u pitanju je objektivna odgovornost gde krivica za nastalu štetu ne igra nikakvu ulogu). Šta mislite, koliko je Budžet morao da „pljune“ na sve ovo? I opet Vas pitam, zbog čega?

E sad, znate li koliko ima drugih stvari koje tek tako bacamo zbog nečije bahatosti, samovolje i nespremnosti da poštuju procedure?

gr

677.trae Nije bilo 5-6 orlova nego je bio 1 i aj da ne gresim dušu možda i 2 ukupno, e sad ako je Vama normalno da se neki napadi na hipotetički aerodrom vrše nedeljom u 5 ujutru i to iznad grada od 100000 stanovnika veoma nisko…Inače verovali ili ne imam i fb prepisku od tog jutra sa vojnim aerodromom iz cega ja mogu zakljuciti da se radilo o cistom ludiranju i eventualno fasciniranju neke ženske jer tamo neko meni odgovara da sam sve u pravu i da ne znaju sta da kažu.Eto i vojska ima fb,moderno je vreme.

67

Gradjanin

Nemojte molim vas.

Nikada se takvi letovi nisu izvodili bez minimum odeljenske formacije, znaci minimum 4 aviona, obicno orlovi rade sa 6. Tacno se zna da oni polecu u to vreme, odrade virtuelni napad , tacno se zna kojom marsutom idu I da idu na niskoj visini.

Ako je u 5h izjutra bio prelet bili su u odlasku I nije sigurno bio jedan ili para.

Drago mi je da su vas razbudili, vi bi trebalo da budete ponosni na to. Pocastvovali su vas prisustvom iznad vaseg grada.

Ovo o prepisci preko fb sa licima koja rade na aerodromu nije za komentar. Ili se neko sprdao sa vama…

gr

677.trae Inače sam ranoranilac,rano se budim te u tome ne vidim nikakav problem,mada ne vidim sto bih trebao da budem ponosan što će me mlazni motor buditi???Sad se naglas smejem,nigde i nisam pomenuo Orlove u mojim postovima to ste vi sugerisali,a ja po automatizmu prepisao od Vas,nisam stigao da vidim avione,procena broja je na osnovu intenziteta zvuka,inače vreme me nije prevarilo,prelet niski je bio tačno u 5 h 00 minuta,a ako me uvo nije prevarilo smer leta je bio od zapada ka istoku…u vezi kako kazete bf sprdanja,ako ste negde u komsiluku vrlo sam raspoložan da vam to uz kaficu i prezentujem.Inače volim avijaciju,vojni rok sam sluzio u vojin četi,ali mi često bude i nelagodno kad se leti iznad naseljenih zona.

67

Koliko god da ima nebuloza u vojsci I RV-u moram da se slozim sa tobom 100%.

Kada je gusto I Kada se radi o glavi zna se ko odradjuje, ne pitamo ni za ispravnost tehnike, politika nas ne interesuje, vremenski uslovi takodje se saopste onako usput, ceo zivot je ulagano u tebe da Kada dodje Taj trenutak ti svoje odradis, sednes , fokusiras se na zadatak I poleces. Nemas vremena ni o porodici da razmislis.

Jedino sto cu ja iz svog iskustva da reknem je sledece: dok Sam bio na kecu bio Sam svestan njegovih ogranicenja pri manjim visinama I brzinama tako da nisam iskusavao zakone fizike.

Za sve postoje procedure , I prilikom presretanja I prilikom raketiranja I bombardovanja zemaljskih ciljeva.

Medjutim u ratna vremena Sam bio na An-u, to je masina koja je radila preko svih fabrickih ogranicenja I poznatih procedura. I nije se slomila. Cak Sam An-a spustio I bez stajnog trapa uspesno.

Poletali smo preko dozvoljene maksimalne tezine 90-tih, procedure sletanja smo Sami pravili kako nas ne bi zakacili sa zemlje strelama, cak Sam imao sletanje na rulnu stazu u Zadru, jer su nas cekali u suprotnom smeru odakle smo po procedure trebali da sletimo.

Siguran Sam da su nas moja „cojones“ I „cojones“ mojih kolega sacuvali da bez gubitaka sve odradimo I vise od toga. To Samo mi znamo. Pa 99-te smo Anovima preletali pa nas nisu videli, 15m od zemlje , Ali smo to radili I u mirnodopsko vreme iznad Dunava it’d….

Ta drcnost I Taj Adrenalin izvrse zadatak Kada je to potrebno, ta fokusiranost I ta ludost da poginemo svi Ali da pokusamo.

Neka svako izvede svoj zakljucak. Kolegama neka je laka crna zemlja I cisto plavo nebo. Njihovim porodicima najiskrenije saucesce.

Odgovori
Г

Рећи ћу једноставно, кад засвира сирена за опасност неко иде у склоништа а неко на прву линију одбране. Ту је разлика.
И свако ради оно за шта су га обучавали. Не пита зашто. Ко није био део тог система никада неће разумети.

Sr

Zamislite da ste leteli par desetina ili cak samo par sati godisnje, pa da je vas avion bio 6 godina na remontu, pa posle toga prizemljen skoro 2 godine, pa pre pola godine vracen u upotrebu. Koja bi upotrebna vrednost to An-a ili keca bila, na kom nivou vasa obuka i gde bi zavrsili?

67

srbofil

Pa desavalo se to i meni u jednom periodu 90-tih, ali kada jednom steknes odredjenu kategoriju obuke i ostvaris odredjeni nalet svejedno je kada opet poletis. To se ne zaboravlja, u medjuvremenu obnavljavas gradivo.

Ima tu druge problematike ali sada nije ni vreme ni mesto za to.

67

A o AN-u ne treba raspravljati, neverovatno pouzdan avion i milina ga je leteti. I narednih 50 godina bice broj 1 u svojoj kategoriji po mnogim parametrima.

Kao sto sam napisao leteo je on iznad svih ogranicenja u ratnim uslovima. Dokazano.

Svasta je radjeno sa njim sto nije za siri auditorijum.

Sr

@677.trae
„Pa desavalo se to i meni u jednom periodu 90-tih“
Ali ne 20 godina u kontinuitetu.

Wo

>> kada jednom steknes odredjenu kategoriju obuke i ostvaris odredjeni nalet svejedno je kada opet poletis.

Ok, onda nema frke, cim pilot dostigne zeljenu kategoriju obuke ne mora vise ni da leti (sat leta na Mig-29 kosta navodno 15K dolara) dok se ne ukaze potreba, recimo ratna dejstva ili air policing…

67

wolfgang

Kakvo izvrtanje cinjenica. Meni je licno svejedno bilo koliku pauzu pravim u letenju. Sigurno da pojedincima koji nisu nabili sate u mladosti kada je trebalo ovo moze da predstavlja problem. jednostavno LA je bila pred gasenjem ne voljom pilota. Sada je skroz drugacija situacija.

Da bi se dostigla kategorija kompletne obucenosti za dejstvo u SMU u LA treba u proseku oko 5 godina. Nakon toga naravno da je potrebno odrzavanje trenaze ali ne onako kako vi to zamisljate.

Jednostavno niste osetili ni delic obuke za pilota LA pa ne mozete da shvatite sta pisem.

I da, u LA letovi ne traju po sat vremena, tako da u 1h leta mozete izvrsiti 2-4 naleta razlicitog profila, itd….

Wo

>> Kakvo izvrtanje cinjenica.

Pa vi ste gore doslovno napisali „svejedno je kad opet poletis“

>> Da bi se dostigla kategorija kompletne obucenosti za dejstvo u SMU u LA treba u proseku oko 5 godina. Nakon toga naravno da je potrebno odrzavanje trenaze ali ne onako kako vi to zamisljate.

AKo imate vremena pogledajte sledeci clanak:
https://www.defenseone.com/ideas/2016/11/fighter-pilots-arent-flying-enough-hone-skills-full-spectrum-war/133328/

„Fly three sorties a week, and pilots are just able to sustain their baseline faculties. Fly four sorties a week – at least 200 hours a year—and they get better at everything.“

Koji je po vasem misljenju neophodan broj sati na recimo godisnjem nivou da bi se odrzavala sposobnost stecena za vreme 5 godina obuke?

Wo

>> Kada je gusto I Kada se radi o glavi zna se ko odradjuje

Moram ovo da napisem. Ok vi odradjujete „kad je gusto“, a ko je molim vas sve odradjivao kad je bilo gusto 1992-1995 u Bosni? Ko su bili komandanti ceta, bataljona i brigada? Profesionalni JNA ili rezervni oficiri? Bogami ovi drugi vecinom, dakle obicni, tada cak i relativno matori, likovi koji su u civilstvu bili inzinjeri, profesori itd. Ne mogu da se slozim o tu nekom vasem herojskom ekskluzivitetu ili vi mislite da je bilo lako biti civil rezervista i onda odjednom komandant bataljona u jednom gradjanskom ratu prljavom do maksimuma, gde vam je svaki zivot vojnika bio zivot za koga ste vi licno odgovarali rodbini u mestu gde ste ziveli…

67

Wolfgang

Ja Sam kao I cela eskadrila gde Sam sluzbovao imao u proseku 5-6 letova dnevno, nekada I vise u tom periodu.

Najvise u periodu 91-93. Licno Sam podnosio zahtev da preletim I dostavim banjaluckim bebama inkubatore I pored uspostavljene zabrane Leta. Siguran Sam da bih to sa kolegama izveo bez problema.

Ja ne sporim da ima mesta kritici. Samo je idiotski pljuvati Po pilotima na osnovu polu informacija dostupnih iz medija.

I da, bez obzira na sovjetsku tehniku nase procedure letenja I brzbednosti su radjene Po ugledu na one sa zapada.

Pozdrav.

Wo

>> Ja Sam kao I cela eskadrila gde Sam sluzbovao imao u proseku 5-6 letova dnevno, nekada I vise u tom periodu.

Iz vaseg ranijeg pisanja sam nekako vec bio zakljucio da ste tada leteli tamo.

67

Wolfgang

Evo ja da uputim kritiku sistemu JNA.

Radi odeljenje migova na Slatini raketiranja munjama Po meti na zemlji.

Prvi ide komandant eksadrile ispavljuje 8 munja, u izvlacenju motor „stuca“ Ali se nekako izvlaci.

Prvi pratilac ispaljuje 8 munja, u izvlacenju motor se gasi , pilot se katapultira.

Drugi pratilac je poranilo sa dolazenjem u zonu dejstva, ne dobija dozvolu za raketiranja I ide van zone u cekanje.

Treci pratilac ispaljuje 8 munja, u izvlacenju se motor gasi, pilot se katapultira.

Prekida se vezba, izlazi komisija I dalje sve Po proceduri. Oba pilota prezivela.

Zakljucak: pilotima nije tokom obuke receno za proceduru tokom raketiranja munjama sa mig21- u slucaju da ide 8 komada gas ide na relant, pali se „pusk“ u slucaju prestanka rada motora I brzina kojom se odradjuje raketiranje mora da bude max 725km/h.

Odeljenje je radilo raketiranje pri brzinama oko 900-950 km/h, motori su otkazala na 2 I zamalo na Jos jednom kecu, 2 aviona izgubljena, srecom bez zrtava.

Zatajio je sistem ( zna se I tacno koji pojedinci u istom) u tom slucaju, a svi su hebali mater nesposobnim pilotima na prvu loptu.

I’ma toga Jos koliko hocete, Ali je to prisutno u svim RV-ovima u svetu. Zamislite da za svaki otkaz ili vanrednu situaciju USAF objavljuje javno podatke?

Evo spicio se F35, ponos I dika USAF-a, prilikom tankanja goriva. Bas me zanima koliko ce transparentnosti tu da bude prilikom istrage.

Wo

@677.trae

Hvala vam sto sto to podelili s nama. U ovom konkretnom slucaju ja bi rekao da se radi o propustu u obuci. Zar nije uobicajen preflight briefing pre pocetka vezbe gde piloti ucesnici u istoj verbalno prodju kroz sve elemente leta, dejstva itd.? U tom bi trenutku, bar teoretski, nekome od ucesnika trebalo da upadne „u uho“ da ta, za sigurnost veoma vazna, limitacija nije adekvatno komunicirana…

ma

Being there

Pomenuta lica u ulozi predsednika Srbije i ministra vojske nisu tu u svojstvu cuvanja svoje imovine, vec su visoki funkcioneri jedne drzave ako je jos ima. Njihova je DUZNOST da vode racuna o bezbednosti drzave time sto se mora jacati vojska. Dakle te duznosti na kojima su pomenuta lica zahtevaju MORANJE, ne njihova dobra volja. Ako je dobra volja drzavnih funkcionera merilo za jednu drzavu onda od te drzave nema nista a samim tim ni vojske. A da bi se sprecila necija dobra volja to jest samovolja mora da postoje institucije koje rade svoj posao zasto su placene. Kada su se kandidovali za te funkcije njihova je DUZNOST da se brinu o drzavi na cijem su celu.
Sta to znaci „a mirne duse su mogli, kakvo je stanje bilo, da dignu ruke, operu sebe i kazu – kriv je Sutanovac“.
Jesmo li mi u nekom selu sa seoskim staresinama ili u nekom rijalitiju ili u ozbiljnoj drzavi.
Opet ponavljam da je njihova DUZNOST po Ustavu ove drzave koji se baca pod noge da stvaraju mocnu drzavu i mocnu vojsku. Sve drugo vodi u neke druge vode.
Zato su ovi mali hvalospevi na njihov racun sa vase strane suvisni.
Po svemu ovde izrecenom izgleda da se zatvaraju oci prema samovolji pilota.
Ko tu treba da snosi odgovornost?
Komunalni radnik mozda, ili oni koji su u RV i PVO i MO.
Disciplina, moral, odgovornost, su izgleda na niskom nivou.
Ne daj Boze da se nakon nekog vremena srusi Mig29 iz nekih razloga, hocemo li i tada da se pravimo da je sve u redu, desilo se idemo dalje. Mi smo se teskom mukom dobavili do tih 10ak aviona Mig29 kao i celokupno RV da bi se ovako gubili avioni i piloti u zgusnutom vremenskom perijodu. To se tice svih nas koji izdvajamo za VS.
Jedna od prvih mera bi trebalo biti stroga zabrana leta iznad svog rodnog kraja na ekstremno malim visinama.
Bez pokretanja necije odgovornosti ma ko to bio pitanje je ko ce biti sledeci i kada. A mi nemamo stotine aviona i pilota da ih olako gubimo u mirnodopskim uslovima.

Odgovori
Р

Логична је оставка министра због недисциплине која хара у војсци али ће превладали политика и заташкавање.Толико о храбрости.

Odgovori
da

Moramo se suočiti sa istinom, koja je takva kakva je, mislim da na ovim prostorima Balkana nema pilota koji nije odstupio od zadaće i to će još dugo biti nažalost tako. Treba jasno reći da se i za to pilot mora pripremiti. Drugo, negativan transfer tehnike pilotiranja , prelaska sa jednog tipa na drugi tip zrakoplova i najbolje pilote vodi u katastrofu u stresnim situacijama ili u zanosu emocija. Dugotrajno letenje na jednom tipu stvara refleksno postupanje u takvim situacijama sa starog tipa zrakoplova, često kobno za novi tip zrakoplova.Naš ministar je poslije takvog sličnog slučaja podnio ostavku, jer istina je da je u takvim slučajevima, stega i samostega poštivanja planiranih zadaća (disciplina i odgovornost) vrlo bitna u prevenciji takvih katastrofa katastrofa.Zrakolovstvo se zasniva na krvlju stečenim i otkrivenim pravilima i svakodnevno ih treba ponavljati pilotima imali oni 25 ili 55 godina i imati učinkovite sankcije za kršenje istih i to dosljedno iz dana u dan dok ne „okačiš kacigu o klin“.

Odgovori
V_

Vrlo degutantno i politički obojeno…
Vaša analiza je obojena subjektivnošću.
Kritikovati predsednika i ministra zato sto je pilot, uz svo dužno poštovanja, odstupio od planirane rute leta, izvodio akrobacije izuzetno nisko i sa letjelicom koja nije dizajnirana da izvodi akrobacije uopste,iznad svoga rodnog sela..???
Da li činjenica to sto su piloti, oficiri, iskusni letači, čini ih bezgrešnim…?
Pa je onda kriv predsednik, ministar, komanda RV i PVO,
Dežurni operativni i svako drugi..?
Jeste teško pogledati istini i realnosti u oci, postoji tu i problem kulturološke prirode ali svaljivanje krivice i izbegavanje licne odgovornosti neće spreciti neke naredne tragedije.
Govorim kao učesnik prošlih ratova i pripadnik jedinica za specijalne namene.
Nagledao sam se tragedija koje su u osnovi imale licnu neodgovornost. Od vrlo iskusnih, obučenih i visoko profesionalnih lica. Često se prenebegava aspekt individualnosti. Svi smo pod pritiskom realnosti skloni vise ili manje greškama, neke su nažalost tragične.
Posto se taj nepismeni Predsednik i ministar, koji se eto informisu na nezavisnim i objektivnim stranicama poput tvoje, toliko loše bave svojim poslom, da ih smenimo i da vratimo RV i PVO gde je bilo 2015..?
Šteta pa ministar nije podnio ostavku, možda bi izbjegli da čitamo Vaše isfrustrirane analize…
I još jedna mala napomena, bilo sta da pokažu rezultati istrage, javnosti će biti prezentirana slika koju služba želi da narod dobije. Transparentnost u vojsci postoji samo do linije u kojoj se ne ugrožava visi cilj ili suština postojanja. To zna svako ko je nosio vojničke čizme…

Odgovori
Pe

Vidim da par ljudi, pored jasno napisanog u tekstu da je odgovornost na niovu RV i PVO (pa na dole), i dalje imputira da mislim da ministar, predsednik ili neki političar treba dati ostavku. To ne mislim. Oni nemaju blage veze sa bilo čime što se u vojsci dešava. Jedino što im se dešava je obaveštavanje od strane pripadnika koji lojalnost imaju pre svega jedan prema drugom pa onda drugima (što je prirodno).

Tango Six će dati sve od sebe da nadmudrimo službu i dobijemo informacije. Transpartnetnost vojske mora biti potpuna, vojska je pod kontrolom i nadzorom civila i odgovara civilima. Da li je to dobro ili ne iz ugla dugogodišnjih pripadnika je irelevantno. Vaš stav da ne bi tako trebalo da bude je skroz razumljiv ali netačan.

Su

Kada mig 21 izgubi uzgon zbog male brzine onda se nagne u lijevo. I tu više nema spasa.

Odgovori
Vo

Osnovni tekst je izuzetno korektan i na tragu osnovnog uzroka poslednjih katastrofa.
Dati nekome orden heroja, a da je taj delimično odgovoran za čin u kojem su država i vojska pretrpela ogromnu štetu je u najmanju ruku čudno.
Slično je i sa helikopterom gde su kod pilota otkriveni ne mali promili alkohola u mokraći.
Što se tiče odgovornosti i upornog Petrovog stava da je to samo stvar RV i PVO, mislim da nije potpuno u pravu.

Odgovori
V_

Samim naslovom da su potrebne smene i objavljivanje rezultata istrage namećete tezu neobjektivnosti i netransparentnosti…
Pokušao sam suptilno da ne izgovorim ono sto većina ljudi ovde misli a to je da je velika verovatnoca da su za tragediju odgovorna dva tragično stradala pilota…
niti predsednik, niti ministar, niti komanda Rv i PVO… niti komadant eskadrile niti dežurni operativni, niti starost aparata niti remontni zavod… niti zamor materijala…
T6 može da se bori da dodje do činjenica, objavljivanje činjenica ima svoju cenu i nosi svoje breme..
u tom “nadmudrivanju” o istini mogu da vas uverim da na “suprotnoj” strani imate izuzetno mudre ljude…
A transparentnost u vojsci nije ono kako je vi dozivljavate… postoje kvalifikacije poverljivo i strogo poverljivo i vojna tajna…
Postoje fascinantne price koje znamo i u većini slučajeva ipak ne znamo šta se desilo…
Kursk, japanski F-35, ubistvo gardista… i hiljade sličnih primera…
svako dobro u budućem radu…

Odgovori
xx

Indeks demokratije u Srbiji je drastično opao u proteklih 10 god. Godine 2009. vrednost tog indeksa bila je 0,53, a prošle godine pala je na 0,25. Tako je Srbija svrstana među države koje su se u proteklih deset godina najviše „autokritizovale“ – V-Dem institut pri Univerzitetu u Geteborgu.

Odgovori
Vl

Vladimir Kostić, diplomirao sam na saobraćajnom fakultetu 94, rezevni kapetan( Zadar 87/88). Ko im je odobrio zadatak i šta će ovaj avion u letnom stanju! Ko im je dao zadatak šta treba da urade?Kako su se našli u toj teritoriji! Šta će na toj visini ako znaju da se neće izbaciti iznad 150m!

Odgovori
Di

Znači kao i obicno, malo muda u sto palamuda ! Postujem svačije mišljenje, ali ovaj deo „generala“ koji komentarise i misli da je uzrok pada jako niska brzina, gotovo stall, uz kombinaciju niskog leta. Pa Vi ste stvarno geniji, ista mi kolicina muda onih botova sto komentarisu izjave Brnabićke na sajtu blica npr. samo sto je vama ova tema zanimljivija i mislite doci ce do izrazaja vasa pamet. U svakom slučaju svim bivšim, sadašnjim i budućim pilotima želim da skupe medju nogama sta imaju, i da objasne da iako je avion spreman za let ima svoja ogranicenja baš zbog starosti, odnosno nema sanse da taj avion izdrzi posle 30 godina ono zasta je projektovan i tacka. Kkome nije jasno neka pita nekog masinskog inzenjera, pa ce shvatiti koliko je ipak neobrazovan. Preziveo sam avio nesrecu i voleo bih da su i njih dvojica. Verujem da su ONI dali bas sve od sebe a da ih je djubre od aviona izdalo. SLAVA IM !! A vama generalima posle bitke mogu reci da: ako Vas niko ne placa za ovo lupetanje onda molim Vas do crkve pa svecu za svoju prepamet, jer samo je glupost beskrajna

Am

@Dimitrije, nisam iz vojske, niti po profesiji mašinac ali, nadam se, imam neku logiku.

Prosto mi se nešto tu ne slaže:

– nadleću kuću koja je blizu planirane rute, ok, znači poznaje kraj, zna da je reka blizu, šume, džepovi, čuda
– nadleće nešto nezgodno i uguši motor. Hm… Neobičan neki motor. Moguće da je tako, ne razumem se, ali se onda čudim da je iko ikada takav konstruisao (imao Spitfire svoj biser, ok). I da tako nešto u pitanju onda bi to bilo poznato kao nešto što ne sme da se radi. Nije mi poznato da Mig 21 ne može da leti nisko
– navodno ga prevarila niska brzina. Hm… Čudno. Ako je leteo sporo, valjda je gledao u brzinomer, pošto leti sporo, svesno leti sporo? A svako zna da postoji minimalna brzina.

Zbog takvog sleda misli sam napisao da se kladim na remont koji je uradjen po principu tek-da-radi. Jer nekako posle remonta, avioni padaju.

Šta ako je čovek zaista leteo na 20% od krajnjih limita, a loša mehanika mu je podigla margine?

Zašto ovo mislim?

Pa svim vazduhoplovstvima padaju ti isti modeli 10x češće nego moderni avioni. Da je u pitanju 1 stvar, ta 1 bi se otklonila. I prestali bi da padaju posle 5, 10 godina. Pošto padaju stalno, to znači da je ceo sklop nepouzdan i da svaki put pokaže neki drugačiji gremlin.
I ako je tako, sa stvarošću bi počeli da padaju češće. Što i rade.

Nekako mi je to najlogičnije kao totalnom amateru.

Vl

Dimitrije,
Vidite, po profesiji sam inženjer mašinstva i mogu da potvrdim da se tehničkim sredstvima zbog starosti uvode ograničenja u eksploataciji (čuveni zamor materijala). I ne samo zbog starosti, već i zbog načina upotrebe i drugih okolnosti koji karakterišu njihovu eksploataciju (havarije, vremenski uslovi i sl.). Dakle, nije ništa neobično da se uvede ograničenje u upotrebi i novijem sredstvu.
Ali, takođe postoje i remonti, koji su po dinamici strogo definisani, i čija je osnovna namena da se uočeni i pretpostavljeni nedostaci otklone. Tačno se zna (u stavku) šta se kontroliše, šta se preventivno menja a šta usled dokazanih neispravnosti. Po propisanoj dinamici održavanja postoje i kapitalni remonti, koji su još širi i koji takođe imaju svoje tačno utvrđene procedure. Još da naglasim, remont nije unapređenje tj modernizacija tehničkog sredstva već je samo deo propisanih procedura održavanja istog.
Sa stanovišta mašinstva i nauke koja se bavi analizom habanja materijala (naziv joj je tribologija), stvari su uvek potpuno jasne. Postoje tačno propisane procedure (propisale su je relevantne instance) i vrlo je lako utvrditi da li su one poštovane. Što se tiče ograničenja usled starosti tehničkog sredstva, ona mogu biti prisutna ali i ne moraju.

Su

Američki veleposlanik: “Nadam se da će Hrvatska izabrati naše F-16 avione. Ukidanje viza? Blizu smo”

https://www.novilist.hr/vijesti/hrvatska/americki-veleposlanik-nadam-se-da-ce-hrvatska-izabrati-nase-f-16-avione-ukidanje-viza-blizu-smo/

Odgovori
Sr

Red bi bio da se resite veterana, dace Bog, ne na ovakav nacin nego lepo u zasluzenu penziju.

Su

Rekao je Pompeu da Kinezi imaju pametnu politiku, da se s kineskim liderom u zadnjih par godina sastao pet ili šest puta, te da je trgovina između Hrvatske i SAD-a znatno manja nego s Kinom. Plenković je prigovorio, jer su politički sastanci na vrhu između RH i SAD-a izuzetno rijetki i stječe se dojam da se dogode tek onda kada Americi nešto treba, kao što je to sada kada SAD skuplja potpise za antikinesku 5G-frontu i kada žele prodati svoje F-16 avione. Hrvatski potpis nisu dobili, a za avione ćemo još vidjeti. Da je Hrvatska imala sluha za američke interese dokaz je i skori završetak LNG terminala na Krku, pa će tako SAD dobiti još jedno mjesto preko kojeg će plasirati svoj plin, a da u njega nije uložila ni dolar. Gradnju terminala financiraju Hrvatska i EU. Takav model partnerstva sigurno odgovara SAD-u, ali Hrvatsku ubuduće zanima samo dvosmjerno partnerstvo

https://www.google.com/amp/s/m.vecernji.hr/amp/premium/dan-od-kad-nam-je-slovenija-prvi-prijatelj-i-kad-smo-sad-u-rekli-ugledajte-se-na-kinu-1435800

zo

Pročitao sam tekst autora..pročitao sam i sve komentare, koliko-toliko pažljivo..radio sam u avijaciji 35 godina kao inženjer i logističar na funkcijama komandira, tehnologa, logističara, visoka funkcija..otišao u mirovinu prošle godine..svedok sam dobrih vremena, ratova, 1999.-te, težak posleratni period, različite vlasti, teške promene u RViPVO, navedeni vazduhoplovni udesi, ugovaranja i nabavke tehnike..iskreno, svi su u pravu i svi nisu u pravu..nijedan udes nije prošao bez temeljne istrage, piloti su bili upoznati sa uzrocima, posledicama i merama, šire su bili upoznati i ostali pripadnici u meri kojoj je to bilo potrebno..posle svakog udesa posebno se radilo sa pilotima od strane psihologa, da se saniraju posledice trauma, suzbije nemir ili nesigurnost kod ljudi u kolektivu..ponovo pretresaju procedure u postupcima, pripremi ljudi za letenje, pripremi vazduhoplova, održavanje istih..znam kako je ljudima tamo sada, kako uvek teško padne gubitak pilota i vazduhoplova..kroz šta sve ponovo moraju proći..sankcionišu se oni koji se uhvate u odgovornost, čak i za one detalje koji nisu mogli dovesti do udesa..jednostavno,to se tako sprovodi u RV..opet, nisam siguran da u budućem vremenu neće biti udesa, biće..spoj moćne mašine i čoveka, stepen obučenosti pilota, trenaž pilota, iskustvo posade, mogućnost otkaza u letu, mogućnost greške pilota u letu, pogrešna procena ili namera, nagle promene meteo uslova na marš-ruti leta, promena plana leta, pojava jata ptica i da ne nabrajam sve šta može dovesti do opasne situacije..mnogo faktora. Druga je stvar da li javnost treba upoznati sa svim detaljima istrage udesa ili da recimo T6 smatra da treba imati uvid u svaki detalj ili neki skupštinski odbor recimo – onaj ko smatra da bi trebalo, može zvanično tražiti i obrazložiti svoj zahtev, pa ako nije zadovoljan tražiti obrazloženje i gurati problem do sistemskog rešenja..tražiti odgovornost nekih ljudi samo zato što smatra da tako treba – malo je neozbiljno, osim ako ima dokaze da je neko svojim činjenjem ili nečinjenjem doveo do tragedije..
Selektirati ljude po tome da li su penzioneri ili nisu, piloti ili nisu, stručnjaci ovakvi ili onakvi – to je baš nezahvalno..imate ljude koji ceo život rade u novinarstvu i nisu nikakvi novinari, kao i ljude koji su proveli ceo život u avijaciji a znaju manje od nekog zaljubljenika avijacije koji dobro rezonuje i poznaje materiju, kao i silni dotori nauka danas za sve i svašta..
Jedno je sigurno – ovo može biti dobra prilika da se provere stanja i situacije, provuku pametni predlozi i rešenja i faktori rizika svedu na minimum..i da u budućem vremenu budemo svedoci da naš napor i dobra namera nisu bili uzalud..pozdrav svim pratiocima avijacije.

Odgovori
Pe

Sve opisano, tako izbalansirano i idilično važilo je, na primer, i pre marta 2015. godine? Kada je lično ministar odbrane zvao generala na odmoru da bi bez znanja načelnika Generalštaba obavili HEMS prevoz za koji nisu bili obučeni, instrumentalnim letenjem, za koji nisu bili obučeni, ugrozivši tako živote civila? Sećate se tog slučaja? Kada kopilot nije bio u trenaži za SMU danju a nije bio uopšte osposobljen za SMU noću? Mada je stavljan na dežurstva potpisom. Dobro je da je potpis postojao, papirološki sve čisto.

Ako sve napisano važi za posle 2015. godine onda OK. Što onda znači da imamo uređen i profesionalan RV sistem tek 5 godina.

Samo da se izbalansira, niveliše, da se niko ne uvredi, da svi budu zadovoljni, da je istina negde između, da se ne mešaju autsajderi i da se nadamo da će svaki sledeći seljanin kome padne MiG u dvorište isto kao ovaj u petak da bude samo opečen.

zo

Slučaj pada helikoptera i ovaj slučaj ne mogu se upoređivati uopšte..jasno mi je šta hoćete reći.
Jasno su propisane nadležnosti i odgovornost..odgovornost se ne može deliti, ona je nedvosmislena i jednoznačna.
Da li je neko izašao iz svoje nadležnosti ili zloupotrebio položaj u sistemu – to je pitanje za sud..ne samo u vazduhoplovstvu.
Lično, nemam dilemu ni u jednom slučaju.
Uzgred, Uputstvo za sprečavanje i ispitivanje vazduhoplovnih udesa je stariji od 2015.-te godine – tačnije 1987.god.
Samo, ne mogu se odati utisku da imate drugu vrstu problema..tu vam ne mogu pomoći – sve najbolje i srećan rad.

12

Odstupanje od plana letanja. Hmmm…??? Uletanje u džep, koji se javlja iznad šuma usled varijacija u temperaturi nije nepoznat fenomen i zna se da može da dovede do pada letelice, gubi se uzgon, guši se motor, jer nema dovoljno vazduha u džepu. Ovo odgovara datim opisima, -ne može da se podigne-, -odbacivanje rezervoara-, -motor koji drobi-, i -pilot koji se bori- to jest pokušaj da se izvuče letelica koja u stvari više ne leti. Da li je odstupanje od plana letenja, ako ga je i bilo, po sebi rizik za bezbednost, i da li je to dovelo do sleda koji ih je odveo u smrt verujem da može da se isprati. Mene više brine, ako se ovako odigralo, očigledno postojanje vezanosti pilota za letelicu, jer umesto da se katapultiraju, idu na pokušaj da spasu letelicu. To bi moralo da se menja, ako postoji kao kultura. A i u ovom članku provlači se kao slepa tačka, kroz pomenuto herojstvo pilota, samo u kontekstu spinovanja i politike i opet verovatno zbog iskustva sa politikom. Ali bolji rezon, a svakako manje politički to jest medijski, bi bio sa upotrebom reči, vezanost za letelicu, ako se želi skrenutu pažnja da u vazduhoplovstvu postoji kultura koja ljude čini slepim za realnost. Sve ovo može da se naziva herojstvom pa i slobodom (isto važi i za pilote i medije), ali oba u pokušaju, jer nemaju računicu. Ako su živote izgubili u pokušaju da spasu letelicu u vremenu koje nije ratno, rizikujući sebe za resurs od koga niko direktno ne zavisi u današnjoj situaciji, a razlog tome je pomenuta kultura, ona mora da se menja. Bilo da je ona u ličnoj vezanosti za avion (ljudi uspostavljaju takve odnose sa stvarima), bilo da je u idealu da se letelica ne gubi, ili zato što se smatra neprikosnoveno vrednom. Ako kao vojni piloti uče tautologije, onda mogu da ih primene i na proračun rizika i unesu u svoj let, ne samo za rat, nego tako i za mir. Te alate i imamo zato što smo samo ljudi. Ovde je možda problem čak kulturni ostatak u obrazovnom sistemu pilota, koji se vuče možda još od partizanskih filmova. Mora sve da se premeri, to je tačno.
A to što brane, kao političari što brane, ili što se napada kako se napada politički, pa to im je tek posao, ali i veština, kao što je medijima talenat da napucaju naslov.

Odgovori
Wo

>> Ovde je možda problem čak kulturni ostatak u obrazovnom sistemu pilota, koji se vuče možda još od partizanskih filmova. Mora sve da se premeri, to je tačno.

Lepo receno, veoma moguce da je delom istinito…

П

1) Колико вас „исправља криве Дрине“?
2) Колико вас плаћа порез?
3) Колико вас поштује 95% правила?

Проблем је у томе што је велика вероватноћа да је одговор на сва три питања – мањина.

Пошто се не плаћа порез не одржавају се авиони, пилоти имају мале плате па им се гледа кроз прсте.

Са корупцијом се мало ко бори, она још више смањује потребна средства.

Да не заборавим већ споменути бахатост и колико је наше жене воле, у стилу „е, баш ми је показао…“

Тек када већина одговори да на горе постављена питања можемо да очекујемо да ће и број несрећа у нашем ратном ваздухопловству, а и другде у војсци и ван војске, да опадне.

П.с.
И да , оставка због неуспешног командовања, односно наметања правила се сама по себи намеће.

Odgovori
П

Исправка:
„Е, баш МУ је показао…“

Ke

U jednom Srbijanskom selu se je sahranjivali pilot potpukovnik Turčinović,uz najviše vojničke počasti.
Poginuo je u Afričkoj državi Kongo, kada je u alkoholisanom stanju,u brišučem letu sa Jastrebom(avion Soko Mostar), zakačio ulični stub i srušio se na grupu patadirajučih vojnika,od kojih je 14 izgubilo živote!

Primjer demonstracije,brutalne nediscipline i državne neodgovornosti!

Odgovori
Wo

Veoma interesantno, na engleskoj wikipediji moze zaista da se nadje takva informacija (sa referencama). Vecernje novosti iz tog perioda ne idu toliko u detalje uzroka nesrece. Taj pilot je medjutim tamo bio u privatnom aranzmanu a ne drzavnom (?) tako da mislim da nije bas tema za ovu diskusiju…

To

To srbijansko selo se zove beigrad kengure a groblje novobezanijsko groblje. Pukovnik Turcinovic nije sahranjen uz vojne pocasti i ta ti je informacija netacna. Iako je Turcinovic bio oficir JNA strogo je zabranjeno prisustvo njegovim kolegama da sahrani prisustvuju u uniformama. Naravmo svi piloti su dosli u njihovim preppznatljivim koznim jaknama i na taj nacin odali pocast nesrecno steadalom kolegi. Sve baljezgarije koje je tabloidbi kuljis nalupetao u svom senzacionalisrickom clanku su besmislene i pune potpunih neistina. Pukovnik Turcinovuc nije bio alkoholicar( lose je podnosio alkohol) , pio je bas retko i to pivo dok zestok alkohol nije konzumirao nikada. Tog jutra, 27 ozujka , leteo je u 5.30 iako nije bio po rasporedu predvidjen da leti tog jutra. Kao sef pilota u toj, vojnoj misiji koja je iako obavijena velom tajne ipak bila vojna otisao je da probudi kolegu koji se uspavao i,po recima tog kolege ,ne zeleci da ga dize iz kreveta, preuzeo tu duznost na sebe. Kako i kada je uspeo da se napije u 5 ujuteo kuljis u svom tekstu nije objasnio. Sva prica o nekakvom sletanju na vojnike na ulici koji su u pola 6 ujutro odrzavali nekakvu vojnu paradu pa se Turcinovic avionom zaleteo na njih su lazi koje sada, siguran sam, proganjaju kuljisa i u paklu koji je itekako zasluzio. FYI: Turcinovic je sa najvisim ocenama diplomirao na zadarakoj akademiji 1967e godine sa svega 19 godina i time postao najmladji vojni pilot u istoriji vazduhoplovstva. Godinu dana kasnije je na americkoj letelici Sabre postao i najmladji pilot u istoriji vazduhoplovstva koji je probio zvucni zid. Sluzbovao je kao nastavnik letenja u vise mandata u Libiji, kao oficir Ujedinjenih nacija UNAVEM u mirovnoj misiji u Angoli u dva mandata. Bio je i u timu probnih pilota za nasu letelicu G4 poznatu i kao Super Galeb. Podle i gnusne insinuacije da je bio nekakav placenik deo necega sto senzacija zeljne neznalice nazivaju „psima rata“ je bedno i jako daleko od istine. Misija u Zairu je bila.sasvim jasna. Nasa je vojska prodala.nekoliko aviona i uz avione su poslati i nasi piloti koji su zairske pilote obucavali da lete na njima. Lako.je proverljiv podatak da se misija odvijala.pre pocetka ratnih sukoba tamo i da nasi piloti nisu u njima ucestvovali. U gbadoliteu tada nije bilo sukoba. I za kraj jos jedna zanimljivost. Let pukovnika.je bio planiran kao poslednji let a jugoslovensla.misija je vec imala.organizovan povratak kuci 29og marta. Eto, nesrecnog Turcinovica je delilo samo 2( dva) dana od isteka ugovora i povratka kuci. Eto kengure sad.znas sta se tu zbilo. Ta nesreca boli i danas mnoge ljude koji su bili bliski pukovniku jedan od njih je i potpisnik ovih redova koji je kao sto si, verujem , vec zakljucio bio delom te nesrecne misije. Vojska i SDPR su prodali oruzje i nisu to ma sva zvona oglasavali a.profesionalci su se tamo obreli ispunjavajuci naredbe pretpostavljenih.

Sm

Ako znamo sta je bezbedonosna kultura – safety culture, onda nam je jasno da je ona niska u vojnoj avijaciji, trenutno. Leteti bez udesa je realan i ostvarljiv cilj.
Smene nece pomoci, samo široka mobilizacija ka unapredjenju celokupnog sistema.
“Out of your vulnerabilities will come your strength.”
Izlečićete bol za izgubljenim životima, samo tako što se udesi više neće dogadjati.
Opravdano se može sumnjati u kvalitet prethodnih istraga ili sprovodjenja korektivnih mera nakon istraga…jer da je to uradjeno kako treba do ovog udesa ne bi ni doslo. Kvalitet istrage i sprovodjenje korektivih mera su ključni za promene i unapredjenje bezbednosti.
Na rane se ide lekom a ne mačem!

Odgovori
67

Postoji jedan detalj koji Vas moze pribliziti uzroku nesrece.

Podtrupni tank za gorivo…

Odgovori
П

1) Колико вас „исправља криве Дрине“?
2) Колико вас плаћа порез?
3) Колико вас поштује 95% правила?

Проблем је у томе што је велика вероватноћа да је одговор на сва три питања – мањина.

Пошто се не плаћа порез не одржавају се авиони, пилоти имају мале плате па им се гледа кроз прсте.

Са корупцијом се мало ко бори, она још више смањује потребна средства.

Да не заборавим већ споменути бахатост и колико је наше жене воле, у стилу „е, баш ми је показао…“

Тек када већина одговори да на горе постављена питања можемо да очекујемо да ће и број несрећа у нашем ратном ваздухопловству, а и другде у војсци и ван војске, да опадне.

П.с.
И да , оставка због неуспешног командовања, односно наметања правила се сама по себи намеће. И шта је потребно да би коментар прошао?!

Odgovori
al

Počeli su da lete što će reći slučaj zaključen,izveštaji napisani i tako to…

Odgovori
ma

Kada na celo vojske budu ozbiljni moralni ljudi od aitoriteta i casti koji su prosli sito i reseto kroz zivot i pre svega veoma strucni ljudi kao sto su recimo Bozidar Delic ili Vladimir Lazarevic onda cemo imati ozbiljnu, moralnu i pravu vojsku na celu sa ljudima koji znaju sta je rat. Svoje vrhunsko komandovanje su dokazali 99g. To su zaista ozbiljni stratezi i velike ljudine. Sve ostalo je samo cirkus i imitacija vojske. Pa samim tim ne bi se ovako veliki problemi kojih ocigledno ima u VS ne samo u RV gurali pod tepih. Disciplina i moral bi bili na mnogo vecem nivou. Takve ljude prave dokazane vojskovodje zahteva nasa vojska a ne cirkus strucnjaci. Jer se ovo podrucje i dalje talasa bez obzira na neke propagande da ce na Balkanu biti mira. Turska nije bas toliko daleko kako nam se cini na prvi pogled. Oni imaju jasan zacrtani cilj stvaranje nove imperije sto je evidentno i na ovim prostorima. A mi se ovde bavimo padom aviona koji pre svega nije smeo vise da leti jer mu je bilo vreme za ukrasavanjem muzeja. Najlakse je svaliti svu krivicu na pilote kojih na zalost nema. Nisu i ne mogu oni biti iskljucivi krivci za rusenje Mig21 u to me ne moze niko ubediti. Kako je mogla da se donese odluka da se vrsi trenaza na takvom avionu koji je bio za muzej? To je po meni neobjasnjiva odluka ma ko god da je doneo. Kada vidimo da padne i poneki novi avion a nece pasti muzejski eksponat. Lako je za velike sile oni takve gubitke resavaju u vecini slucajeva ogromnom sumom novca. Iako je recimo F-35 preskup oni ce njegov gubitat da nadoknade u bliskoj buducnosti. A kako i cime cemo mi ovako goli i bosi da nadoknadimo izgubljeni avion pa jos i pilote?
Niti se piloti mogu vratiti niti sutradan kupiti neki drugi avion kao nadoknada za izgubljeni Mig21. Ako mi gubimo ovako mali broj aviona svake godine, druge ili trece ostacemo opet bez aviona a za pilote ne zelim ni da zamislim. Bez obzira sta piloti radili u vazduhu nadlezni to moraju znati i preduzimati mere da se to ne ponavlja jer u suprotnom oni su saucesnici u nekom buducem ne dao Bog vanrednom dogadjaju. A zna se da Mig21 ne trpi nikakve slozenije manevre od najosnovnijih.

Odgovori
П

На жалост, ово је истина.

Турска је изградила економију, индустријску основу, има младу популацију која је сада доста индоктринирана, и сада тренира своју војску у малим ратовима које изазива и у којима учествује.

67

Srbofil

Donekle se slazemo.

Da li vi znate koliko su sati naleteli Migovi u Rusiji? Ili Suhoji? Ja ponesto znam I cifre su nenormalne iz razloga drugacijeg pristupa odrzavanja tehnike. Sve ide po stanju.

Sto se AESE tice – previse marketinga. Problem hladjenja je nemoguce resiti. Remont sklopova radara se precesto radi. Vidite vi o tome mozete vrlo malo da saznate iz javno dostupnih izvora. Iz prakse stizu drugacije informacije. Mnogo ogranicenja postoji prilikom rada AESE. Operativnost radara je na jako niskom nivou , ponajvise u USAF sto je I za ocekivati.

Zato se ide na ROFAR, ne idu rusi samo ka toj tehnologiji, videcete za par godina.

Inace nemoguce je iskoristiti bilo kakvu tehnolosku prednost bilo kog AESE u odnosu na Zaslona ili Irbisa. To je vec provereno u Siriji Kada je u pitanju Irbis. Videcete drzace Ruje Irbisa Jos dugo, dugo, odusevljeni su rezultatima u Siriji. Sada ce ici modernizacija SU30 na standard SU 35.

Realno njima Su 57 nije potreban. Vise ce on sluziti za razvoj I primenu novih tehnologija koje ce onda ici na SU 35 tamo gde se proceni da je to potrebno. A Kada Su 57 bude u fulu onda necemo pricati Samo o 5.generaciji, radikalni noviteti su dosli I Tek dolaze sa njim.

I da, ruski piloti uopste nemaju nekog posebnog respekta Prema zapadnoj tehnologiji. Bar Sam je stekao takav utisak u svojevremenim razgovorima sa njima. A siguran Sam da ne potcenjuju eventualne protivnike. Siguran Sam da su svesni svojih prednosti.

Uvek navode kao najvecu dolet tj sposobnost da diktiraju trajanje BVR borbe. Pogotovo u onom scenariju gde su oni domacini.

Ima toga Jos…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Feline na: [IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

@Jale Odakle ti tih “20 godina razvijanja Pauka”? Pauk je raketa na čvrsto gorivo, za razliku od protivbrodskog ALAS-a, koji je mini krstareća raketa sa TJ motorom, i pojavio se dosta posle ALASA . Spike se inače proizvodi još od osamdesetih, i nije imao problema sa finansiranjem.

23. Mar 2023.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajincima stiže prva pomoć u borbenim avionima, Rusi iznad Crnog mora oborili američku izviđačku besposadnu letelicu

Obaranje MQ-9 je postiglo pozitivan efekat za rusku stranu i sada Amerika zvanicno (mada krišom) priznaje da su bili provokatori. CNN: Sjedinjene Američke Države lete nadzornim dronovima južnije iznad Crnog mora nakon što se prošle nedelje ruski avion sudario sa američkim dronom, izjavila su dva američka zvaničnika. .. Jedan od zvaničnika rekao je da su…

23. Mar 2023.Pogledaj

Markus1463 na: Rumunija modernizuje helikoptere IAR-330 Puma i avione IAR-99

Svaka čast našim dragim komšijama i iskrenim prijateljima kroz sve vekove Rumunima! Racionalno i u skladu sa mogućnostima se oprema vojska, nikad iznad mogućnosti. IAR 99 je predivan aviona, sličan našem G4 i vredi iskoristiti sve resurse na tim avionima, uostalom kao i na IAR 330. Imaju pilote i mehaničare koji poznaju te letelice kao…

23. Mar 2023.Pogledaj

NLOS na: [IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

@Milki Ja bih jako voleo da znam odakle ljudima takve ideje. Kontam da neko navija da je svaki projekat domace namenske industrije fail ali da neko tek tako izmislja razloge... zivopisna masta nema sta. Btw montirali smo 57mm, ne 50.

23. Mar 2023.Pogledaj