BEG airport status
Elbit uspostavlja proizvodnu liniju bespilotnih letelica Hermes 450 u Rumuniji Jedna od komercijalno najuspešnijih izraelskih bespilotnih letelica, Hermes 450 / Foto: Elbit Systems

Elbit uspostavlja proizvodnu liniju bespilotnih letelica Hermes 450 u Rumuniji

Izraelska kompanija Elbit Systems planira da sledeće godine u Rumuniji uspostavi liniju za montažu višenamenskog taktičkog bespilotnog sistema visokih performansi Hermes 450, napisao je 16. oktobra na svom Fejsbuk profilu potpredsednik Odbora za odbranu, javni red i nacionalnu bezbednost Poslaničkog doma Rumunije (donji dom dvodomnog parlamenta) Ovidiu Raețchi.

– Činjenica da izraelski Elbit Group želi da 2021. godine otvori liniju za montažu Hermesa 450 u Rumuniji, da podrži napore modernizacije rumunske armije, je odlična vest – napisao je Raețchi dodajući da će se, s obzirom na činjenicu da će projekat biti razrađen sa partnerima iz Rumunije, pojaviti evropske izvozne mogućnosti.

Primopredaja prve baterije raketnog sistema PVO Patriot izvršena je 17. septembra ove godine / Foto: Bogdan Pantilimon/Ministarstvo odbrane Rumunije

U odvojenoj Fejsbuk objavi od 13. oktobra, Raețchi je izvestio da će se u naredne tri godine Rumunija usredsrediti na investicije u korvete, helikoptere i sisteme za protivpodmorničku borbu.

– Ako je poslednjih godina akcenat programa modernizacije armije očigledno stavljen na raketne sisteme zemlja-vazduh (Patriot) i raketne sisteme zemlja-zemlja (HIMARS), kao i na punu operativnost aviona F-16, u sledeće tri godine Rumunija će se fokusirati na duo korvete-helikopteri – napisao je Raețchi i obavestio da se Bukurešt priprema za opsežan program za višenamenske, jurišne i posebno protivpodmorničke helikoptere koji će, zajedno sa korvetama i protivpodmorničkim sistemima učiniti da pozicija Rumunije u rejonu Crnog mora bude značajno ojačana.

Rumunija je među vodećim državama NATO po potrošnji za odbranu, ali je loše upravljanje nekim programima nabavke za posledicu imalo ozbiljna kašnjenja, posebno što se tiče korveta, helikoptera i taktičkih bespilotnih letelica.

Vodeći program modernizacije rumunske Mornarice bio je izgradnja četiri višenamenske korvete u Rumuniji i modernizacija dve fregate klase Type-22 Broasword nabavljene od Ujedinjenog Kraljevstva 14. januara 2003. godine. Za završetak ovog posla Rumunija je izabrala Naval Group sa sedištem u Francuskoj kojoj je 2019. godine dodeljen ugovor vredan 1,2 milijarde evra za izgradnju četiri nove višenamenske korvete Gowind u brodogradilištu Constanţa Shipyard (Santierul Naval Constanta – SNC) i da takođe modernizuje fregate F221 Regele Ferdinand (bivša HMS Coventry F98) i F-222 Regina Maria (bivša HMS London F95) deplasmana 4900 tona.

Korvete Gowind, predviđene za isporuku u periodu 2022-2023. bi trebalo da zadrže i unaprede protivpodmorničke, protivbrodske i pomorske sposobnosti rumunske Mornarice koje će se značajno povećati ako rumunska Mornarica takođe obnovi svoje sposobnosti za podvodno ratovanje kroz nabavku tri nove podmornice za koje Bukurešt takođe insistira da bi trebalo da budu izgrađene u domaćem brodogradilištu.

Helikopteri IAR316B RV Rumunije stari su preko tri decenije / Foto: Igor Božinovski

Što se tiče helikoptera, Rumuniji su potrebne nove lake višenamenske/školske/izviđačke, transportne, jurišne i protivpodmorničke helikopterske platforme. Goruće pitanje je zamena lakog višenamenskog/školskog helikoptera IAR316B Alouette III koji se, kao rumunski licencni Aérospatiale SA.316B Alouette III, bliži kraju svog oprerativnog veka, a većina njih koji služe u školi Ratnog vazduhoplovstva „Aurel Vlaicu“ (Şcoala de Aplicatie a Fortelor Aeriene – S.A.p.F.A.) u bazi Boboc, su sada stari više od tri decenije.

Međutim, takođe postoji potreba za najmanje 45 jurišnih i transportnih helikoptera, Bukurešt je već pokazao ozbiljan interes za nabavku 24 jurišna helikoptera Bell AH-1Z Viper i 21 srednjeg višenamenskog/borbenog helikoptera UH-1Y Venom za koje bi se lokalna proizvodnja organizovala u Industria Aeronautică Română sa sedištem u Gimbavu, blizu grada Brašov.

Ako ovo postane stvarnost, Rumunija bi takođe imala koristi od prenosa znanja i tehnologije za obećavajuću tehnologiju koju je Bell navodno ponudio Bukureštu kao deo posvećenosti da se novim tipovima helikoptera obnovi nesrećni projekat iz 1996. godine za rumunsku licencnu prozvodnju 96 letelica AH-1RO Dracula, baziranih na dvomotornom borbenom helikopteri Bell AH-1W SuperCobra (poznatom kao  „Whiskey Cobra“), visokosposobne verzije jednomotornog AH-1 Cobra iz ere Vijetnamskog rata. AH-1W je završio karijeru u američkom Marinskom korpusu (USMC) 19. oktobra ove godine ali AH-1 i dalje ostaje u upotrebi u Bahreinu, Filipinima, Iranu, Japanu, Jordanu, Južnoj Koreji, Keniji, Tajvanu, Tajlandu i Turskoj.

Iako je Erbas očekivao da će Rumunija naručiti helikoptere H215 to se ipak nije dogodilo / Foto: Airbus

Interes za prodaju helikoptera Rumuniji snažan je i kod Erbas Helikoptersa koji preko svoje podružnice Erbas Helikopters Rumunija već upravlja proizvodnim pogonom u IAR Ghimbav a takođe se saglasila da tamo započne proizvodnju novog višenamenskog srednjeg helikoptera H215 i H215M, očekujući da će Bukurešt naručiti najmanje 16 takvih helikoptera. Ovaj plan je međutim ušao u neizvesnost kada je Rumunija umesto toga počela gledati da nadogradi postojeću flotu Puma novim raketama Spike Extended Range (ER) i sistemom Elbit Systems BrightNite za letenje noću i u lošim uslovima vidljivosti.

Šanse Erbasa da od Rumunije dobije narudžbinu novih helikoptera dodatno su potkopane sve čvršćim američko-rumunskim partnerstvom pod kojim je Bukurešt, pored Belovih AH-1Z i UH-1Y,  zainteresovan za još jedan helikopter američke proizvodnje – višenamenski i jurišni helikopter UH-60M Black Hawk koga proizvodi Lokid Martinova podružnica Sikorski.

U svojim najnovijim naporima da značajno poveća šanse za dobijanje predstojeće rumunske višemilionske investicije u nove helikoptere, Lokid Martin je ovlastio poljskog proizvođača PZL Mielec koji je u vlasništu kompanije Sikorski, da 7. septembra ove godine potpiše Memorandum o razumevanju sa rumunskim proizvođaćem Romaero da se u Bukureštu uspostavi centar za održavanje civilnih i vojnih helikoptera Black Hawk koji bi u budućnosti bili korišćeni u Rumuniji ali i širem regionu centralne i istočne Evrope.

Suočena sa teškim odlukama da izabere između različitih proizvođača helikoptera i njihovih helikopterskih platformi, istovremeno balansirajući između političkih uticaja SAD i EU i trudeći se da odgovori na operativne i logističke potrebe vojske, Rumunija će vrlo verovatno pokrenuti program modernizacije helikopterske flote u skorijoj budućnosti, već sledeće godine, pre nego što starost helikopterskih platformi koje su trenutno operativne, dodatno naruši i ozbiljnije ugrozi operativnu spremnost i ukupnu efikasnost rumunske vojske.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Kad krene neki rusvajz sa Erdoganom, izgleda da ce opet jedino Rumuni biti sposobni da odgovore kao onomad u 14. i 15. veku

Odgovori
MI

fali Vlad Cepes

Te

Vlad Dracul
To be exact.

Wo

Old count Vlad Dracul (the Impaler) definitively knew how to deal with that Asian bastards :-)

Mi

Zar Grcka vojska nije daleko snaznija od Rumunske?

Ni

@Milan
Rumunija je vec pretekla Grcku ekonomski i ima veci BDP, snazniju i stabilniju ekonomiju, Grcka jos uvek ima jedino modernije i brojnije kopneno naoružanje ali vrlo brzo ocekujem da ce Rumunija i tu prestici jer planiraju i nove tenkove.

Mi

Nikola Grcka ima preko 200 F-16 i Miraza, ne vidim da Rumunja ima zelju da poseduje takvu silu ..

Ni

@Milan
Jos koliko dugo ce Grcka imati tih 200 letelica, jos 15 godina i poslace sve to u staro gvozdje a onda ni delom nece moci da zamene toliki broj novim.

Mi

Nismo baba Vanga da proricemo buducnost ali ono sto mozemo je da procenimo sadasnje stanje, a ono je takvo da je Grcka armija neuporedivo snaznija, veca i modernija od Rumunske vojske. I vazdusne snage, kopnena vojska i mornarica.

Ma

Ako smo blesavi da ratujemo….pusti turke neka rade sta hoce..neka drugi malo podmeste ..pozadinu

Odgovori
So

Браво за одговор…Истражисмо се као шарени коњи и без рата, а они би са Турцима да ратују…

Ni

A šta ako Murat sa sinovima dođe do Kosova Polja?

Mi

Upravo to nek drugi podmeću grbinu jedno Kosovo nam je dovoljno tad niko prstom nije mrdnuo.Nek se oni prvo razdruže a mi ćemo da uskočimo na kraju ako je to izvodljivo , mada povučeni srpskom istorijom teško izvodljivo.

Mr

samo pamet u glavu i neka drugi ratuju.. iznijeli smo drugi sv rat na ovim prostorima preko naših leđa.. o tome je pisao i titov general Pavle Jakšić

Og

Хајде што Косово изгубисмо, али што изгубисмо Адријану Лиму? :)

Lj

Da prodje sorka bez nas,“pa da nas se potomci stide“.
Nema sanse.
Prvi mi,pa tri mesta prazno,pa onda niko.

Б

Kao mi najjači u jugoistočnoj evropi i onda vidimo što sve rumuni nabaviše.Mi nabavili 4 mi35,20 lazara i miloša,50mistrala i 6 uav,eventualno fk-3,a u isto vrijeme ovi brate 7 baterija najsofisticiranijeg patriot pac3,plan za dodatnu kupovinu 30-tak F16,preko 200 APC PIRANHA 5(koja su među ako ne i najbolja APC vozila uključujući patria i boxer) više helikoptera ah1z vajper.Zaključak je da modernizuju vojsku krupnim koracima i što je najvažnije u dovoljno velikim količinama i planski rađeno.

Odgovori
Ac

I mi planski,od svega po 6.Jeste smesno sto se nas tice,ali nasi potencijalni protivnici su dosta slabiji od nas(ne racunam NATO) vec one sa kojima imamo neraciscene racune.Tako da i ovo po malo je dovoljno uz ono sto imamo i „znamo“.A to za ciji racun se Rumuni naoruzavaju i protiv koga je oruzje usmereno verujte da im ni 1000 puta po ovoliko nece biti dovoljno ako se zapuca.Samo ce da nestanu brze.Tako da ne bili im u kozi.

Te

Aca
It is far better to die standing…
You will go to Haven that way :)

Ac

Tedy Niko bolje od Srba ne umire stojeci i pritom idemo u raj😉.O Rumunima mislim sve najbolje i oni su nam prijateljski narod.

Te

Aca,
Serbs are exceptionally beautifull, strong people.
We are quite the same as you. No joke.

Mi

Iskreno nisu ni rumuni nešto spektakularno nauružani s obzirom na veličinu zemlje.Oružje je sve skuplje posebno kod ovih reketaša sa zapada.Kad bi moglo samostalno ekonomski da se razvijaš i da sam biraš kod koga da se kupi i sa kim da se pravi oružje smatrao bi rumunijom kao jaku zemlju, ovako to je Kno-how zemlja sa stranom tehnologijom i stranim kapitalom zemlja ograničenog suveriniteta.

Br

Nije vise od svega ppo 6, sad smo stigli do 10-12, sto se tice naoruzanja iz nase proizvodnje :)

Br

Oganizovali demonstracije, doveli pravog drzavnog tuzioca, u prvom talasu uhapsili preko 600 korumpiranih politicara i eto ti para za vojsku… Plus Rumuna ima 3.5 puta vise.

TT

Belenko Uzmi u obzir da je Rumunija 3 pura veva zemlja, zasto bi se sa njom poredili?

Б

Jednostavno modernizuju vojsku krupnim koracima i planski već sad imaju mnogo bolje opremljenu vojsku nego mi.

Odgovori
TT

Imaju i 5 puta vecu ekonomiju, ne znam sta je tu cudno i kakve veze uopste ima kada nam Rumuni ni u SF scenariju nece biti neprijatelji? Nasi mogucni protivnici su daleko slabiji.

Br

U celom tekstu je najmanje reci o Hermesu…

Odgovori
Ac

Pa zar ne mozemo i mi od Pegaza da napravimo nesto konkretnije?

Odgovori
Te

Aca,
They say we can export uav-s to Serbia, if you want it…
No restrictions.

Sr

@Tedy
That’s a two-way street, my friend ;)

Br

Ne mozemo, Pegaz ce biti klasa ispod CH-92A, a on je klasa ispod Hermesa, a nemamo ni vodjene rakete koje mogu da parirraju izraelskim, tako da – Ne. Taj voz je posao pre 30-ak godna. Ali mozemo da napravimo Aleksandar, Tamnavu, Moravu, mozda nekad cak i Sumadiju i Alas-Ralas, ili Vrapca, ni to nije tako lose.

Te

Al,
You have to integrate yourself in the EU and, maybe, in the NATO, too.
It is your destiny, I guess…

Sr

@Tedy
We already sold advanced weapons to an EU country.

Regarding us joining the EU and NATO…. a lot of that is not up to us at this point. The US is slowly reversing its foreign policy towards Serbia as of late, but if the DNC wins the presidential seat and the house, we’re fu**ed again.

Te

Al
I do not know about that. You can not stand as an island inside NATO area of interest.
It is a matter of time, in my opinion.

Te

You belong of western world.

An

@Tedy

Austria and Sweden stand as islands inside of NATO areas of interest, but they are in the EU.

So, we do not necessarily have to become members of NATO, but the EU, I think, yes.

Wo

>> Austria and Sweden stand as islands inside of NATO areas of interest

Nonsens, Austria doesn’t belong to NATO due to the deal made 1955. between SSSSR and USA regarding reestablishing of Austrian independency after WWII (Staatsvertrag). Sweden (far away to be an island) alwas has very pro NATO military and political elite, which probably has killed Olof Palme in order to undermine his effort to establish the dialog with SSSR! Yugoslavia, Austria, Sweden, FInlad – all those countries were sort of buffer zone between the cold war’s blocks and none has similarities with today’s Serbia.

An

@Wolfgang

There is also Ireland.

Austria’s neutrality was an American-Soviet deal yes, but that is irrelevant today since the Cold War is long over and Austria is not completely surrounded by NATO countries and is a member of the EU (due to their Cold War neutrality, Sweden and Austria – and also Finland – did not join the EU until 1995). I mean look at all the former Warsaw Pact countries, like Romania.

Point is, nobody is pressuring Sweden or Austria (or Finland or Ireland) to join NATO.

De

Bit ce interesatno sta ce biti od sbih ovih planova, narocito kako COVID lupa Evropu racunajuci i Rumunsku.

Odgovori
Vo

Rumunija je znatno veća i ozbiljnija država. Prošlost je kada smo ih podcjenjivački gledali i rugali im se! Veči BDP tj. višelove, više muzike. Vi zgubidani igrajte se i dalje šatro analitičara.

Odgovori
Wo

Mene je sramota tog podcenjivackog stava prema Rumuniji koji na ex YU prostoru jos uvek prevladava! Pravi transfer blama kad neki batica iz rasturene autoritarne drzave od 7 miliona stanovnika (tendencija opadajuca) misli da je ona tehnoloski naprednija i bogatija od clanice NATO i EU sa 23 miliona…

Ni

Cak i tad kad smo se rugali komsija su recimo Bugari imali veci BDP po stanovniku od SFRJ. Potpuna sramota kad se pogleda da je Bugarska oslobodjena tek 1878 a Srbija 60 godina ranije.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

Kamo sreće da se osnuju Evropske bezbedonosne snage umesto Natoa.Tu bi nam bilo mesto,samo nek saradjujemo ipak smo mi Evropa,ali teško da se Evropa ratosilja Amerikanaca.

29. Nov 2023.Pogledaj

Aps na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@Slawa Ruska armija je danas najobucenija najspremnija i jedina koja bilo kad i bilo gde moze da se suprostavi bilo kome! Odmah posle njih moze biti tj ono sto je od nje ostalo ukrajinska armija..... Diletantski komentari tipa da Rusi gube su bas kako sam napisao diletantski!

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant Here is better GAO report on availability of F-35 up to 2022 https://www.gao.gov/assets/gao-22-105995.pdf

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant How's GAO (United States Government Accountability Office) sound like a reliable source? It is very easy to learn all available info about F-35 program from more reliable sources. Of coarse F-35 is more capable plane in many aspects than F-16 and F-15, but it is loaded with problems that in my opinion make itvery…

29. Nov 2023.Pogledaj

Crni na: Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

@VS S4 Nisam siguran da mu je mirnodopski "track record" nešto preterano sjajan, mada nije ni preterano loš. Ako dobro pamtim, od 2000-te do danas su tri J-22 izgubljena u udesima i nije bilo gubitaka pilota. Ne znam kako stoje stvari u SFRJ, tu ih je verovatno više izgubljeno (lično sam poznavao jednog pilota koji…

29. Nov 2023.Pogledaj