BEG airport status
Rusija testirala raketni sistem PVO S-500 “Triumfator-M“ ''U pogledu svojih karakteristika, S-500 će značajno nadmašiti sisteme S-400 Triumf i njegovog američkog konkurenta Patriot PAC-3.'' / Foto: Isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Rusije

Rusija testirala raketni sistem PVO S-500 “Triumfator-M“

Na poligonu Kapustin Jar testiran je najnoviji protivvazduhoplovni raketni sistem S-500, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Rezultat gađanja bio je pogodak brze balističke mete. Testovi su potvrdili taktičke i tehničke karakteristike i visoku pouzdanost ruske opreme PVO, dodaje se u saopštenju.

Nakon završetka punog ciklusa ispitivanja, planovi za opremanje predviđaju isporuku prvog sistema S-500 jedinici protivvazduhoplovne odbrane u blizini Moskve iz sastava 1. Armije PVO-PRO – navedeno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Zamenik premijera Jurij Borisov najavio je početak državnih ispitivanja sistema PVO u avgustu 2020. godine.

S-500 Prometej (Triumfator-M) pripada novoj generaciji protivvazduhoplovnih sistema. To je univerzalni presretački kompleks velikog dometa i velike visine sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane. Perspektivni sistem je sposoban da uništi ne samo balističke, već i aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere), kao i krstareće rakete. Radijus uništenja je oko 600 kilometara.

U pogledu svojih karakteristika, S-500 će značajno nadmašiti sisteme S-400 Triumf i njegovog američkog konkurenta Patriot PAC-3.

Karakteristike sistema S-500

Sigurno će se o sistemu S-500 još mnogo pisati. Dosta toga je još nepoznanica i na nivou neproverenih informacija. Ipak, ono što je verovatno već sada izvesno jeste da sistem S-500 Prometej nema ulogu da zameni i vremenom izbaci iz upotrebe sisteme S-400 Triumf i druge srodne sisteme, već naprotiv, da ih nadopuni i da, ako hoćete, komanduje združenim raketnim sastavima.

U tom smislu je i predviđeno da se sistem S-500 Prometej integriše u jedinstveni sistem komandovanja sa postojećim sistemima S-300, S-350 i S-400. Od raketa, koristio bi 7 postojećih tipova raketa sistema S-300PMU-2, S-400 i S-350, i (najmanje) dve nove rakete, pretežno sa zadacima antibalističke zaštite tipa 77N6 i 77N6-1. Visina presretanja ciljeva sa novim raketama, iznosiće do 185 km. Barem u prvom trenutku, osnovna raketa za presretanja vazduhoplova, biće raketa 40N6 sa sistema S-400 Trijumf. Sistem S-500 Prometej, trebao bi da ima mogućnost da vrši presretanja do 10 ciljeva jednovremeno.

Pored novog samohodnog lansirnog oruđa sa (kako vidimo na snimku) 2 lansirna kontejnera (što ne znači da neće biti i više), za sistem S-500 je već prikazan i novi OAR tipa 96L6-1 “Jenisej”, a radi se o daljoj i dubinskoj modernizaciji radara 96L6 koga smo već susretali kod sistema S-300PMU-2 Favorit, S-400 Triumf, ali i kod sistema S-350 Vitez. Naravno, u svakom od tih sistema, zastupljena je modernizacija radara kakva je bila neophodna za taj sistem PVO.

Pored toga, radar se nudi i u posebnom sistemu PVO/PRO “Abakan” koji je u stanju da otkriva ciljeve (pre svega balističke) i navodi radare za osvetljavanje ciljeva i raketa, po uzoru na sisteme S-300V, sa razlikom da se radi o točkaškim nosećim vozilima. Samohodno lansirno vozilo nosi 2 rakete 9M82MDE, modernizovane antibalističke rakete sa modernizovanih verzija sistema S-300V.

Sistem je inače namenjen “dopuni” raketnih sistema sa slabijim AB mogućnostima, poput S-300PMU-1 u S-300PMU-2 Favorit, ali se sada može videti da je svakako služio i u cilju razvoja sistema S-500 Prometej, jer su mnoga rešenja sa tog “prelaznog” sistema, sada uklopljena u ovaj veoma napredni sistem. Radar je navodno veoma otporan na elektronska ometanja, a može da otkrije i prati i hiperzvučne projektile.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ci

Autoru svaka čast na detaljnom pojašnjenju mogućnosti sistema. Uživanje je čitati.

P.S. Sad će da krenu komentari: „Da nabavimo deset baterija ovoga…“

Odgovori
Al

Pa ne bi zgoreg bilo🤓 a autoru svaka čast na obrađenoj temi.

Pe

I onda Azeri podignu drončić kupljen od Turaka ili Izraelaca i završe posao…

Odgovori
Vl

Drončići nisu tako baš moćni kako to sad hoće da se predstavi. Domet od 600 km ovom sistemu garantuje da neće moći tek tako neko da mu priđe. To znači da bi drončić morao da bude stacioniran bar još toliko daleko od granice neke zemlje (zbog dometa raketa zemlja zemlja – preventivno delovanje na aerodrome). Znači drončić sa dometom od nekih 1000 km i da još nosi naoružanje i da ne bude ometan….

Л

Naivan laicki komentar…

Zo

@Petar G

Znaš u čemu je tu „fazon“…
Rusija bi prvo „polupala“ sve aerodrome i potencijalna mesta baziranja bespilotnih letelica i stanica za upravljanje, koje bi potencijalno mogle napasti na teritoriju Rusije.
S obzirom na autonomiju leta, to ne bi bilo teško izvesti.
One države (SAD) čije BPL imaju daleko veću autonomiju leta, neće nikada napasti Rusiju, jer ako napadnu, uskoro ćemo se (ko preživi) vratiti u pećine.

TT

Mozda Jermeniji ..

Mi

Petar G. Bl su beskorisne protiv zemlje koja ima efikasno lovacko vazduhoplovstvo. Jermenija to nije imala, a S-500 sigurno nije pravljen da obara BL.

Dj

I onda mu Krasuha poremeti mozak u toj njegovoj tintari,onda ili se strmoglavi ili lepo kulturno aterira sa podignutom belom zastavom.Previse se nadas u ta Turska i Jevrejska sokocala.

mr

Sistem je izgleda prvenstveno za MIRV balističke rakete. Mora da je presretne pre odvajanja nezavisnih pojedinačnih nuklearnih glava. Znači da dosegne svemir, otprilike.

Odgovori
Zo

Ovde imamo još dosta nepoznanica. Na primer, predviđeno je i uvezivanje sa ABM sistemom A-235 i radarima ranog upozoravanja Voronjež.
Sve bi to trebao postati neki novi, nazovimo ga, integrisani sistem PVO i PRO…..

Odgovori
Sr

@Zoran Vukosavljević
Zorane, ovo je ocigledno u napred pripremljen odgovor na prestanak INFa koji ce sa sobom povuci ko zna sta i doneti dalje tehnicke i politicke izazove. Mozda i neka vrsta „ne daj Boze“ pripreme u slucaju ako se zmaj usudi da bljune vatru na medveda(ako me razumete) jer lageruju balisticke poprilicno.

Jako dobar potez, ne daju se iznenaditi na strategijskom planu nikako.

ig

Bar na osnovu slika može se zaključiti da se nove rakete 77N6 baziraju konceptualno na raketama sa S-300V 9m82 Džin i 9m83 Gladijator. Pretpostavljam da je zadržana samo aerodinamička šema jer trpi velika ubrzanja, daje velike konačne brzine i optimalno gubi brzinu nakon prestanka rada motora a da je motor, sistem upravljanja i navođenja potpuno nov. Živo me zanima koje brzine će postizati, da bi uspešno presretale balističke rakete i hipersonično oružje te brzine bi morale biti reda veličine 3-5km/sec. Sigurno je da imaju vektorisano upravljanje, na zadatim visinama aerodinamičke kontrole ne rade. Tragač iz 80-ih na 9m82 je cilj odraza 0.05m² zaključavao na 30km, novi je ili aktivan ali verovatnije PARS dosta osetljiviji, možda čak i kombinacija tragača, mesta za tako nešto ima. Rekao bih da m je primarna namena PRO/ anti hipersonik, sekundarno PVO kao area denial za awacs-e i slične platforme. Ostaje i da se vidi konfiguracija baterije, koliko i kojih radara i lansera.

Zo

@Igor

I američka Sprint. Nađi slike da vidiš, ista kao 9M82 sa S-300V i kao ova 77N6….

ig

@ Zoran Vukosavljević

Sprint i 53t6 nisam računao jer su iz „druge priče“ ali da, isti koncept. Izgleda, bar po snimku, da prvi stepen kao i kod 9m82 radi oko 6 sec. Imate li podatak da li je dvostepena ili trostepena ?

Ge

Sta mi imamo od toga?Bili smo im odstupnica da ih nato ne unisti 90′,Rusija tad nikad slabija a NATO nikad jaci u to vreme.Platili smo za njih debelo!Dali smo im stelt tehnologiju,NIS dzabe,uranijum,izvlacili su odavde bagatelno na sta su prstom pokazali.Ali kad oni treba nesto da daju ili ti uvale neki otpad star 40 godina jos uslovno debelo naplate.Za taj zastareo S300 im se cvili skoro 3 decenije,verovatno za njega bi da uzmu pola Srbije.Srbi mucnite glavom,nama niko osim samih sebe nije prijatelj.Radi im jaka propaganda a novac iz Rusije nigde.Da nas opet neka sila napadne branili bi nas depesama.Skupo nas kosta taj veto u UN za Kosovo i Srebrenicu.Od Romanovih pa sve do sad prodali su nas kad god su mogli,jacali bugare i podrzavali protiv Srbije.Ja na ruse isto gledam kao i na amerikance,nemce,francuze.Ne daj boze takvog brata!

Odgovori
Sr

@Gedza Sumadinac
Nismo mi „za njih platili“ nego sto se bravar igrao sveCkog baje sa toplo-hladno politikom, a naslednici odlucno istim putem isli. „Sam pao, sam se ubio“ sto bi rekao nas narod.

Be

Tito i jeste bio baja svijetske klase

ig

@ Gedza Sumadinac

Krajnje naivno političko stanovište. U politici ne postoji bratstvo, nikada nije i nikada neće, samo interes. Teza da smo im 90ih mi bili odstupnica je presmešna, tada NATO i nije bio toliko jak, to je iluzija a Rusija, iako totalno dezorganizovana imala je tada 4x više nuklearnih bojevih glava nego sada. Da, baš bi se usudili da očajnika čačkaju do granice upotrebe nuklearki. Naš problem je što smo prečesto imali vlast koja politiku i ne razume, sa svima a naročito sa silama se pregovara sa stanovišta šta oni imaju od nas i šta na osnovu toga možemo da dobijemo, ipak smo mi patuljak kako teritorijalno tako i demografski, ravnopravnost možemo da očekujemo samo kod sličnih nikako sa 10 i više puta jačima u svakom pogledu. A ako ćemo realno, pa ni mi njima nismo bili baš neka braća, Kraljevina je poslednja priznala SSSR, 1948 smo im na neki način ( sa njihove tačke gledišta ) okrenuli leđa, 2000ih smo Gruziji prodavali oružje i ako se spremala da se sukobi baš sa ruskim uticajem u regionu, uvaljivali smo im mlevene cigle uz alevu papriku, crep u gajbice sa višnjama, poljske jabuke kao svoje…Treba biti pošten pa pogledati i u svoje dvorište. I treba biti mudar i ne nasedati na trule priče o ikakvom bratstvu sa bilo kime, to prosto ne postoji.

Bu

J.. ga bato, naravno da je skup taj veto. Ne treba valjda da spominjem kako Kosmet nema cijenu.Ta teritorija je za nas više od običnog komada zemlje.To je naša istorija, juče, danas i sutra.Nije za prodaju niti poklanjanje. Tačka.

Gu

Obora avione na 500-600km daljine!!!!
Sa svom pratećom ekipom Tunguska,Pantsir,BukM3,S300,S350 i S400 plus Krasuha pa takav uvezan sistem odbrane je neprobojan i neuništiv,znači satraće sve i svakoga kome padne napamet da proba iz vazduha da izvrši agresiju na branjenu teritoriju.Što se tiče PVO,mislim da se ovo može nazvati savršenstvom.

Odgovori
Ge

Ne moze dok se ne dokaze u ratu.Sve je to lepo na papiru pa i s400,pancire… su hvalili pa su mu nasli dosta slabosti.

mr

Koje avione može da obori na toj daljini. Pa i ti avioni imaju neku zaštitu, upozorenje. Ovaj sistem nije ni namenjen za avione, već balističke rakete. Za avione imaju neke druge sisteme. Ljudi misle da je lako oboriti lovački avion na par stotina km daljine. To je zabluda. Može na toj daljini da obori b52, ili tanker, eventualno, a i to teško. Ajde neko ko zna, neka navede makslimalnu daljinu obaranja lovačkog aviona u realnom sukobu, sa zemlje.

Ro

Nije valjda da si i ti ‘ravnozemljaš’. Ajd progulgaj malo na kojoj bi se visini morao naći objekt radarski refleksne površine 10m2 da bi ga radar ovog ili bilo kojeg drugog sistema velikog domena mogao detektirati i pratiti (npr.Voronež). Iznenadit ćeš se još više kad shvatiš na koliko maloj distanci taj isti radar oktriva isti cilj ali kad leti na visini od 100m.
Sačekajmo više detalja, a do tada, savjetujem manje euforije.

TT

Gus Nista i ratu nije „neprobojno i neunistivo“, a pogotovo ne PvO ..

TT

Mr Zavisi od visine leta aviona, niskoletece avione sa zemlje radar nece videti pre 50at km .. Nebitno koji sistem da je u pitanju ..

Br

Može bez problema ako uspeju da projektil dovedu neprimetno do daljine potrebne da ga glava za samonavođenje zaključka i da u tom trenutku raketa poseduje dovoljnu kinetičku energiju da isprati cilj do kraja. Na daljini od 500-600 km gotovo je nemoguće detektovati raketu koja se lansira sa zemlje, motor rakete radi ograničeno vreme tako da nema IC odraza, avion se ne zrači direktno, aktivno se vrše radio elektronsko ometanje… Ako je sve ovo ispunjeno kada počne da pišti u kabini već je kasno i do udara je ostalo tek nekoliko sekundi… Možda je 600 km objektivno na gornjoj granici dometa, sa vetovatnoćom pogotka za cilj tipa lovac možda oko 20-30% i manje ali na daljini od oko 400-450 km za lovca na visini 8.000-10.000 metara verovatno respektabilnih >60-70% jednom raketom. Sve što sam uspeo da do sada iskopam po raznim ruskim forumima ide u prilog da je ovo bila jedna od ideja u razvoju sistema s 500 i da su podosta uspeli da je ostvare. Zapravo kako sami Rusi kažu sa pojavom s500 i umrežavanjem svih sistema uz modifikacije starijih ide se ka tome da se PVO ponaša kao živ organizam (po principu neutronske mreže sa globalnom svešću) , gde je nebitno odakle i koja se lansira raketa, njeno navođenje preuzimaju svi, odnosno delovi za koje veštačka inteligencija proceni da su najoptimalniji za taj posao. Bilo je i ranije pokušaja da se ovo realizuje, ali tehnologija do pre 10-15 godina je bila prespora za toliku količinu informacija. Tek sa razvojem veštačke inteligencija i super brzih mreža ovo postaje realnost…

Zo

Kod protivraketne odbrane treba imati u vidu da je rana faza dok je let projektila ispod jonosfernog sloja odbijanja (dakle ispod cca 50 – 80 km), srednja kada je trajektorija iznad njega (dakle iznad 80 i više km), a završna kada ponovo probije jonosferni sloj odbijanja u poniraju ka cilju. Radari određuju te faze kada je PRO u pitanju.

Dakle radari tipa Voronjež i drugi radari ranog upozoravanja, koji su po definiciji „antibalistički“ radari, će te projektile videti na velikim daljinama (i više hiljada km) ali samo na velikim visinama i to u srednjem, srednjem prema završnom i završnom delu putanje projektila (do neke određene visine, a tada preuzimaju radari za navođenje raketa iz sastava AB sistema).

Odgovori
Pe

Maksimalne brzine (nakon lansiranja) raketa koje koriste sustavi S-300 / 350 / 400 / 500 iznose 1900-2400 m/s ili 1.9-2.4 km/s.

Radi se o maksimalnim a ne o konstantnim, putnim (tijekom cijele putanje leta do maksimalnog teoretskog učinkovitog dometa) brzinama.

No dobro, samo za primjer uzmimo i te maksimalne vrijednosti da su konstantne.

To znači 600 km / 1.9 do 2.4 km/s = 250-315 sekundi, odnosno 4 i pol do 5 i pol minuta do eventualnog pogotka i obaranja cilja na tim udaljenostima!?

Zar neki stvarno vjeruju u takve bajke da će neprijateljski pilot više od 4 minute sjediti skrštenih ruku i čekati da ga raketa pogodi?

Učinkovitost tih sustava je najvjerovatnije do 50-ak kilometara (vrijeme leta 20-ak sekundi i manje).

Jer cilj koji manevrira i provodi aktivne i pasivne proturaketne mjere zaštite i samozaštite samo teoretski je moguće oboriti na većim udaljenostima.

Uz to sve ako i motrilački radar cilj i vidi na 800 km ciljnički radar ga vidi na drastično manjoj udaljenosti.

Motrilački i ciljnički radari rade na različitim frekvencijama, valnim duljinama i imaju različite veličine antena.

Još ako cilj leti u NoE, nekih 30 i manje metara iznad površine, zar stvarno netko misli da će biti uočen, praćen, gađan i oboren na udaljenosti većoj od nekoliko desetaka kilometara?

Odgovori
ig

@ PeroZ

Potpuno ste u pravu ali i u krivu.

Brzina novih raketa može biti i veća, 3 stepena, marševski motor…

Da bi avion krenuo sa manevrom za izbegavanje mora znati da je gađan, čisto sumnjam da će na daljinama preko 100km radar odmah zaključati cilj i tako mu javiti, vrlo verovatno da će raketa biti lansirana na osnovu podataka praćenja što je više nego dovoljan prozor u koji se navodi raketa, tek pred kraj ide zaključavanje tako da avionu ostaje da se pre svega osloni na sopstveni MAWS. K tome dodajte činjenicu da rakete kad idu na ovolike domete postižu plafon od ok 40ak km, pa „padaju“ na cilj, tamo na 40ak km otpor vazduha je minimalan, skoro ne postojeći, end game brzina rakete biće svakako 3 maha ili i više. Nijedan operater sa 3 dana iskustva neće gađati lovca na takvim daljinama, ovo je area denial za awacs-e, ISR platforme, stand-off ometače i tankere a složićete se, nijedan od pomenutih baš ne vrca od pokretljivosti.

S-300, S-400 i S-500 nikako nisu sistemi za gađanje ciljeva na malim visinama, to što se ta opcija reklamira je jedno ali realnost je drugo, sva 3 su pre svega namenjena za visine preko 7km, nijedna raketa S-300 (sem novih 9m96) nije naročito pokretljiva a to posebno ima uticaja u donjim slojevima atmosfere. Izuzetak je gađanje krstarećih raketa koje skoro pa uopšte i ne manevrišu, pokretljive avione uzima buk ili 9m96.

mi

Ovaj sistem nije namenjen da na 600km distance obara lovce već (ako je to potrebno) na, da lupim, 300-400; na 600 može da strada samo Orion, B52 i poneki putnički avion. Ipak, ovo je sistem napravljen da brani Moskvu slojevito i ovo su impresivne performanse koje sasvim sigurno otežavaju Amerikancima prvi udar. Domet od 600km za avione je tu više kao ilustracija. Mene mnogo više fascinira operativna visina od 185km jer tu ima toliko tehničkih problema za ispeglati da je to čudo. Ništa tu nema sličnog sa S300 ili kubovima npr, naročito što raketa verovatno značajan deo vremena provodi na velikim visinama.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mečka na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

Šta danas 2024-te godine možeš da sakriješ od satelita, dronova, kamera? I naravno sva transparentnost raznih dogovora o naoružanju, međunarodnih posmatrača itd.

11. Apr 2024.Pogledaj

Sunny Boy na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Sedamdesetih je YU kupila (civilne) avione, placala ih je sunkama. Bas me zanima da li cemo sad na isti nacin platiti avione. Doduse, sunki za izvoz vise nemao, ali moze i municija. Pogotovo sto se prica o nekoj dokapitalizaciji vojne industrije. Ili je mozda ta dokapitalizacija u stvari u vezi pomenutog pogona za naoruzavanja helikoptera,…

11. Apr 2024.Pogledaj

Mislav na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

NikolaD Treba, u Rafaleu je nemalo americkih komponenti.

11. Apr 2024.Pogledaj

Galeb G4 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Bulatovic Nebojsa Izuzetan avion Rafal, ali nije za male zemlje skromnih vojnih budžeta. Preskupo održavanje, preskup nalet, preskupo naoružanje. Za te novce se realno može modernizovati celokupna Kopnena vojska i PVO, a od toga bi dobar deo novca ostao u zemlji. Za naše potrebe M 346, FA 50, HF 17 ili evntualno J 10 C…

11. Apr 2024.Pogledaj