Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

29. nov 2023

Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

28. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

27. nov 2023

Dva slovenačka vatrogasna aviona Air Tractor AT-802 pretvorena u amfibije Fire Boss

24. nov 2023

Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

23. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnici prikazani helikopteri Mi-35P nabavljeni sa Kipra, kupljena 22 Talesova radara, najavljena kupovina još Erbasovih helikoptera

23. nov 2023

[ANALIZA] Kineski PVO sistem HQ-17 za Srbiju: Alternativa Panciru ili prilika za širu stratešku nabavku?

22. nov 2023

Potpisan ugovor za drugi transportni avion C-27J za Sloveniju

21. nov 2023

Hrvatska preuzela prvi jednosedi Rafal

21. nov 2023

[EKSKLUZIVNO ] Nenad Miloradović o aktivnostima srpske delegacije u Dubaiju: Prisutni komandanti RV i PVO eskadrila, nastavak razgovora o novom višenamenskom borbenom avionu

21. nov 2023

Srpska kompanija „Green Power Turbine Systems“ na sajmu u Dubaiju: Predstavljeni novi projekti „drona-samoubice“ i besposadnog kargo helikoptera

20. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnicu sleteo Antonov 124, najveći vazduhoplov na svetu u serijskoj proizvodnji

19. nov 2023

RV i PVO Vojske Srbije dobilo prvog pilota koji je završio vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije

16. nov 2023

[EKSKLUZIVNO] Tango Six u najnovijem vojnom transporteru srpskog RV i PVO: Erbasov C295MW za nove sposobnosti 138. eskadrile

14. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen i drugi vojni transportni avion C295MW

14. nov 2023

[DUBAI AIR SHOW 2023] Tango Six u Dubaiju: Srbija i Republika Srpska prisutne, statika i dinamika nikad egzotičnije

14. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci uskoro u Rumuniji na obuci za F-16, Severna Koreja šalje Rusiji značajne količine municije i naoružanja

10. nov 2023

Slovenačkoj vojsci predstavljeni Erbasovi helikopteri uz pomoć H145M srpskog RV i PVO

10. nov 2023

Ujedinjenim Arapskim Emiratima isporučeni prvi kineski trenažni avioni L-15 Falcon

7. nov 2023

Otvorena izložba „Sto godina nacionalne vazduhoplone industrije“ u zgradi Komande RV i PVO

6. nov 2023
[ANALIZA] Kako bi Rusija mogla pomoći Jermenskoj strani i kakve su zaista mogućnosti sistema S-300V?
SLO sa radarom i raketama Giant u sklopu sistema Abakan na točkaškoj platformi / Foto: Vitalij Kuzmin

[ANALIZA] Kako bi Rusija mogla pomoći Jermenskoj strani i kakve su zaista mogućnosti sistema S-300V?

Ušli smo u petu nedelju rata za Nagorno-Karabah između Azerbejdžanske vojske i vojske takozvane Republike Arcah podržanu od strane Jermenije (u nastavku teksta, Jermenska strana). Tango Six je o upotrebi vazduhoplovne i PVO tehnike u ovom konfliktu pisao do sada u dva navrata – prvi tekst i drugi tekst.

Azerbejdžan je uz nesebičnu pomoć Turske (i Izraela), prikazao jedan novi vid borbe iz vazduha, koji se bazira na izviđačkim i udarnim bespilotnim letelicama, kamikaza-dronovima i bespilotnim letelicama-kamikazama An-2. Takođe, koristi i kvazi-balističke projektile izraelske proizvodnje Lora.

U ovom periodu, iako smo svesni da se vodi i propagandni rat, nema sumnje da su imali uspeha u pogađanju i uništavanju ili barem privremenom onesposobljavanju veće količine tehnike Jermenske strane, počev od artiljerijskih oruđa, lansera balističkih raketa i višecevnih lansera raketa, oklopnih vozila različitih vrsta i namena, tenkova, pa do sistema PVO, o čemu najviše i pišem.

Pored propagande, upotrebe maketa i rashodovane tehnike kao meta, nesumnjivo je da su Azerbejdžanci koristeći BPL Bajraktar TB2, kamikaze-dronove Harop i lokalno modifikovane Orbitere 1 i 3 uspeli da neutrališu, trajno ili privremeno onesposobe dvocifren broj vatrenih oruđa sistema PVO 9K33 Osa AK/AKM, jedan broj Strela-10, nekoliko lansera sistema PVO 2K12 Kub (bez raketa, verovatno služe kao mamci), najmanje jedan nišanski radar sistema PVO 2K11 Krug (verovatno se svi sistemi Krug koriste kao mete, jer su čini se neaktivni), nekoliko osmatračko-akvizicijskih radara 36D6 Niva i P-18 Terek, ali i barem jedan radar za navođenje sistema S-300PS. Verovatno je usled toga, na položaj raspoređen i divizion sistema PVO S-125 Neva, a imali smo prilike da vidimo navodni snimak pogađanja i njegovog nišanskog radara kamikaza-dronom Harop.

Stekao sam utisak, analizirajući materijal po internet portalima koji prate ovaj rat, da Azerbejdžanci, pored tehničke pomoći od Turaka i Izraelaca, imaju i podršku u satelitskom izviđanju terena Nagorno-Karabaha i Jermenije. S obzirom da Turska nema takve mogućnosti, ovaj vid pomoći može doći i verovatno dolazi od Izraela. Satelitski snimci se gotovo u realnom vremenu šalju u stanice za obradu podataka i procesiranje u Azerbejdžanu da bi se zatim planirale i izvršavale misije. Radi se dakle o jednoj dobro isplaniranoj i koordinisanoj akciji protiv Jermenske strane. Pritom, Turska prema mnogim navodima, na teren dovozi i deo tzv. umerenih pobunjenika iz Sirije iz reona Idliba i severne Sirije.

Jermenska strana neće moći da pobedi u ovom ratu ili da izgubi da bi „ipak nešto dobila“ ako ne dobije pomoć sa strane (čitaj: Rusija).

Ovde je po svemu sudeći cilj rata potpuno „oslobođenje“ ili „zauzimanje“ (kako ko tumači i shvata) područja samozvane Republike Arcah i ako ne bude „kontra sile“ sa druge strane, bojim se da kompromisa neće biti. Dobar pokazatelj mogu biti i sve brojniji  podaci koji govore o velikim gubicima u živoj sili Azerbejdžanske vojske, koji se kriju u „polu-cenzuri“ koja tamo trenutno vlada kada je ova tema u pitanju.

Kako to Rusija može pomoći Jermenskoj strani?

S obzirom da su sve okolne države zatvorile granice i vazdušni prostor za dopremanje vojne pomoći Jermeniji, a veoma je upitno da li bi Iran to omogućio zbog svojih unutrašnjih problema sa veoma brojnom Azerskom manjinom koja živi upravo na severu Irana uz granicu sa Azerbejdžanom i Jermenijom, razmotriću mogućnost da Rusija pomogne isključivo tehnikom kojom raspolaže u svojoj bazi u Gyumri.

U vojnoj bazi Ruske vojske u Gyumri na istoku Jermenije, nalazi se 3624. avijacijska baza u kojoj bazira 18 lovaca MiG-29. Radi se o frontovskom lovcu sa određenim mogućnostima dejstva na ciljeve na zemlji, mogao bi pomoći u uspostavljanju ravnoteže u vazdušnom prostoru Nagorno-Karabaha, ali i u uništavanju bespilotnih letelica, koristeći širok arsenal raketa V-V, od IC vođenih R-73 i R-27T, pa do poluaktivno radarski navođenih R-27R. Naravno, bio bi verovatno suočen sa Azerbejdžanskim MiG-ovima 29, ali možda i sa turskim F-16C, kao i sa sistemima PVO Azerbejdžana, poput S-300PMU-2 Favorit i drugim. Naravno i Azerski i Turski avioni bi bili ugroženi sistemima PVO Jermenske strane o kojima sam već pisao.

S-300V ruska baza u Jermeniji

U toj bazi nalazi se i 988. raketni puk PVO, naoružan sa raketnim sistemom PVO S-300V. Po dostupnim podacima, u bazi se nalaze dva raketna diviziona. Ne zna se tačno koliko svaki divizion ima baterija, ali prema dostupnim snimcima i slikama, radi se o najmanje dve raketne baterije po divizionu. U sastavu puka su i jedinice za neposrednu zaštitu, poput Strele-10M, lakih prenosnih raketnih sistema, ali i sistemi za elektronsku zaštitu i protivdejstva.

Kako bi i da li bi raketni puk S-300V mogao nešto više da učini u ovom sukobu, suočen sa bespilotnim letelicama i kamikaza-dronovima? Po mom mišljenju, mogao bi da uradi dobar posao, zbog svoje namene, tehničkih karakteristika i taktike upotrebe.

Samohodni raketni sistem PVO S-300V je protivavionski i protivraketni sistem odbrane na srednjim i velikim daljinama. Osnovna taktička jedinica je Raketni divizion koji se sastoji od najčešće 2-3 Raketne baterije. Raketni divizioni se uvezuju preko automatskog sistema upravljanja Poljana D4 u Raketne brigade ili pukove. Raketni divizion snage 2 raketne baterije, u stanju je da teoretski dejstvuje na 12 ciljeva istovremeno, a raketna baterija na 6. Daljine dejstva varijariju od modifikacije do modifikacije, od 100 do 250 km, a u najnovijim verzijama V4 i do 400 km.

Formacija jednog raketnog diviziona S-300V sa 2 raketne baterije, kakva se verovatno nalazi u bazi Gjumri sastoji se od Komandne baterije koja u svom sastavu ima radar kružnog osmatranja i akvizicije ciljeva 9S15 Obzor (u nastavku teksta: kružni OAR), sektorski osmatračko-akvizicijski radar 9S19 Imbir (u nastavku teksta: sektorski OAR) koji je i antibalistički radar, kao i Komandnu stanicu 9S457 sa automatskim sistemom upravljanja radarskom informacijom Pori P2M.

Kružni OAR 9S15 Obzor

 

Sektorski OAR 9S19 Imbir

 

Komandna stanica 9S457

U sastavu svake od 2 raketne baterije, nalazi se po 1 radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa 9S32 Grill Pan ( u nastavku teksta: radar za navođenje raketa ), po 2 samohodna lansirna oruđa sa radarom za osvetljavanje ciljeva 9A82 ( u nastavku teksta: SLO sa radarom ) i jednim samohodnim lansirno-pretovarnim vozilom 9A84, kao i po 4 samohodna lansirna oruđa sa radarom za osvetljavanje ciljeva 9A83 ( u nastavku teksta: SLO sa radarom ) i 2 samohodna pretovarna vozila 9A85.

Radar za navođenje raketa 9S32 Gril Pan

 

SLO sa radarima osvetljavanja za rakete Gladiator i Giant

U ovakvoj, punoj formaciji, u sastavu svakog diviziona sa 2 raketne baterije, nalazi se 12 raketa 9M82 (u nastavku teksta: Giant – Div), sa pretežnom namenom u zaštiti od balističkih projektila i 48 raketa 9M83 ( u nastavku teksta: Gladiator), sa pretežnom namenom u zaštiti od aerodinamičkih ciljeva. Ovakav raketni puk sa 2 diviziona (4 raketne baterije) S-300V u stanju je teoretski da istovremeno dejstvuje na 24 aerodinamička i balistička cilja.

Rakete Giant i Gladiator

Ono što je važno napomenuti je i sadržaj Komandnog mesta Puka ili Brigade. S obzirom da se u Jermeniji radi o Raketnom Puku, na Komandnom mestu se najverovatnije nalaze sredstva automatizovanog sistema upravljanja 9S52 Poljana D4, jedan OAR velikog dometa 1L13 Nebo, kao i još po jedan kružni OAR 9S15 Obzor i još jedan sektorski OAR 9S19 Imbir. Dakle, kao što vidimo i samo Komandno mesto Puka je odlično opremljeno radarskim sredstvima i sredstvima automatizacije, što dodatno povećava mogućnosti pravovremenog otkrivanja, detekcije i praćenja aerodinamičkih i balističkih ciljeva i njihovu automatsku predaju raketnim divizionima na zahvat i dejstvo.

Box Spring 1L13-3

Sistem S-300V kakav je najverovatnije raspoređen u Jermeniji (jedna od prvih verzija), u stanju je da uništi aerodinamičke ciljeve u vazdušnom prostoru na daljinama do 200 km, a balističke rakete na daljinama oko 40 km. Pritom je visina dejstva na aerodinamičke ciljeve do 30 km, a visina uništenja balističkih raketa do 25 km, dok je minimalna visina dejstva 25 metara za aerodinamički cilj i 1000 metara za balistički projektil.

Pisao sam o problematici vezanoj za male brzine leta bespilotnih letelica, lebdećih kamikaza dronova ispod 180 km/h, koje predstavljaju veliki problem za sisteme PVO iz porodice S-300P, ali i za sisteme iz porodice Buk i starije sisteme Kub, Neva, Krug i Osa.

Kod sistema S-300V ovi problemi gotovo da ne postoje. Naime, radari sistema S-300V, počev od kružnog OAR-a, sektorskog (antibalističkog) OAR-a pa sve do baterijskih radara za navođenje raketa u stanju sa da prate ciljeve koji lete „nultom“ brzinom (miruju, lebde) i da na njih navode rakete! Dakle, ovaj problem praktično ne postoji.

Situacija kod kamikaza-dronova „Harop“ i sličnih lebdećih ili krstarećih projektila, koji kad pronađu cilj, prate konfiguraciju terena leteći veoma nisko i tada iskaču naglo pod visokim uglovima, što može dovesti do gubitka praćenja radara usled zaklanjanja letelice/projektila iza nekog brda, ovde teško može da se dogodi ako se poštuju pravila taktičke upotrebe, ali i tehničke mogućnosti sistema navođenja su drugačije. Naime, baterije S-300V se po pravilu razmeštaju barem 40 km od linije fronta, uzimajući u obzir i reljef terena, koliko je to moguće. Samim tim bi bilo prilično teško da se ovakav projektil privuče toliko blizu raketnoj bateriji da je ugrozi. Sa druge strane, ukoliko se Harop navodi pasivno radarski na cilj (radar), on mora stalno biti ozračen radarom sa zemlje, što isključuje mogućnost da „umakne“ radaru za navođenje raketa. Takođe, sistem navođenja rakete kod S-300V je takav da bi kod ovih ciljeva većina trajektorija leta rakete bila inerciona, po početnim podacima u računaru rakete pre starta, jer ovi ciljevi ne manevrišu mnogo. Tek bi povremeno bila potrebna radio-korekcija i osvetljavanje cilja 3 sekunde pre proračunatog susreta rakete i cilja.

Što se tiče eventualnog dejstva po raketnom divizionu/bateriji S-300V kvazi-balističkom raketom iz sistema Lora, pisao sam o problematici praćenja tog projektila u završnoj putanji kada se obrušava na cilj pod uglom od gotovo 90 stepeni. I kod sistema S-300PS pisao sam da nije previše realno da se ovakav slučaj dogodi jer su sistemi ipak mobilni, ali je postojala barem teoretska mogućnost, a problemi kod praćenja ciljeva su ograničeni uglovima otkrivanja po elevaciji od 64 stepena. To se taktički rešava, pravilnim rasporedom diviziona S-300PS na odgovarajućem rastojanju od 7 km da brane jedan drugog od naleta projektila kroz „mrtve kupe“ radara.

Kod sistema S-300V mobilnost je na još većem nivou, pa je ta mogućnost još niža, ali ako je ipak pretpostavimo, onda treba znati da sektorski radar 9S19 Imbir može pratiti balističke rakete pod uglovima od 75-80 stepeni, tako da bi opasnost bila smanjena ako bi taj radar bio meta. Ako bi pak meta bio baterijski radar za navođenje raketa 9S32 Grill Pan, koji i jeste srce baterije ili kružni OAR 9S15 Obzor onda bi ovaj sektorski radar 9S19 Imbir, a pod određenim uslovima i kružni OAR  mogli bez problema da cilj obrade i predaju onoj raketnoj bateriji čiji radar za praćenje ciljeva i navođenja raketa može zahvatiti i pratiti cilj. Iz tog razloga se raketne baterije odvajaju od komandne baterija od 6-10 km, a između sebe mogu biti odvojene i do 30 km. Takođe, kružni i sektorski OAR-i iz sastava Komande Raketnog Puka, takođe mogu otkriti cilj na vreme i proslediti ga sistemom automatskog upravljanja prema raketnom divizionu koji je u najpovoljnijem položaju za dejstvo. Dakle, uvek postoji sasvim dobra šansa da je jedan od sektorskih ili kružnih OAR-a pravovremeno otkrije i prosledi parametre o cilju radi dejstva na njega.

Što se tiče taktičkog razmeštanja i reljefa terena tzv. Republike Arcah, smatram da sisteme S-300V zbog svoje konfiguracije, tehničkih mogućnosti i dometa i nepovoljnog planinskog reljefa Nagorno-Karabaha, uopšte ne treba razmeštati u području zahvaćenom direktnim borbenim dejstvima i tako ga izlagati nepotrebnom riziku. S obzirom na dubinu teritorije tzv. Republike Arcah, najbolje bi bilo da se sistemi S-300V razmeste najmanje bar 40 km u dubinu teritorije Jermenije, vodeći računa o reljefu koliko je moguće. Sistemi S-300V bi mogli pokrivati vazdušni prostor nad glavnim gradom Stepanakertom dejstvujući čak sa položaja u okolini Jerevana. Naravno, potrebno je za neposrednu zaštitu jedinica S-300V postaviti šta god je od sistema PVO kratkog dometa dostupno, od  lakih prenosnih raketnih sistema Igla preko Strela-10M, pa do 9K33 Osa. Tu su i C-UAV sredstva, s tim što možemo samo pretpostavljati šta od elektronske zaštite i anti-dron sistema Ruska vojska ima u svojoj bazi.

Razmestaj raketnog diviziona sa 3 baterije

Kod gađanja bespilotnih letelica, krstarećih projektila i kvazi-balističkih raketa, verovatno bi se upotrebio inercijalni metod vođenja, što znači da bi baterijski radar navođenja raketa 9S32 Grill Pan, predao računaru u raketi pre starta podatke o cilju, koordinate, i ekstrapolacijom bi računar računao tekuće vrednosti. Ako bude promena u kretanju cilja, radar praćenja ciljeva i navođenja raketa to vidi i šalje radio-korekciju (putem antene radara na samohodnom lansirnom oruđu), a te korekcije se uključuju u algoritam ekstrapolacije u računaru rakete. Koordinate rakete se pak određuju putem inercijalnog sistema u raketi, a imajući to dvoje računa se uzajamna udaljenost cilj-raketa i brzina zbližavanja. S obzirom da nema elektronskog ometanja, tek u poslednje 3 sekunde, prešlo bi se na poluaktivno radarsko samonavođenje rakete, kada radar osvetljavanja na samohodnom lansirnom oruđu cilj, navođen od strane baterijskog radara za navođenje raketa.

Sistem otkrivanja, akivzicije, zahvata i dejstva na balistički projektil

Evidentni neuspesi sistema S-300PT/PS i ostalih da se suprotstave novoj taktici vođenja vazdušnog rata, kod određenog broja ljudi stvorili su utisak da ti sistemi nisu adekvatni. Koliko su dobri, dovoljno govori činjenica da se napadi iz vazduha odvijaju sa BPL, a ne avionima. Možemo se složiti da će daleko veću štetu protivniku na terenu naneti jedan jedini jurišnik Su-25 koje ima Azerbejdžan, od čitave eskadrile bespilotnih letelica i to u jednom naletu.

Ali strah od dejstva sistema PVO Jermenske strane, na neki način je i naterala Azere na ovu taktiku.

Sa druge strane, sistemi S-300PT-1 i S-300PS su sistemi koji takođe pripadaju prošlosti. To što naša vojska nema ni te sisteme, verovatno je stvorilo famu da je svejedno koja je generacija sistema S-300 koju neko koristi i da su svi podjednakog kvaliteta, što nikako nije tačno.

Sistem S-300PT-1 proizveden je 1978. godine, a unapređen početkom 80-tih godina prošlog veka, uvođenjem rakete dometa do 75 km. Sistem S-300PS uveden je 1984. godine – to je prvi mobilni sistem iz porodice S-300P i on je kod Jermenije „blago“ modernizovan, uvođenjem rakete dometa 90 km, šta ga opet dovodi na nivo sistema S-300PM, produkta ranih 90-tih godina prošlog veka.

Dakle radi se o sistemima starim između 30-40 godina.

U međuvremenu, Rusija je razdužila sve sisteme S-300PT-1 koji se nalaze negde u strategijskoj rezervi, a sisteme S-300PS (izvozna oznaka PMU) ubrzano modernizuje ili takođe povlači u rezervu. Od sistema iz porodice S-300P ostaju praktično samo noviji sistemi S-300PM (izvozna oznaka PMU-1) i S-300PM1 (izvozna oznaka PMU-2) i naravno S-400 koji je suštinski proizašao iz ove porodice i koji je trenutno vrhunac u ovom pravcu razvoja.

Sistemi iz porodice S-300V pripadaju potpuno odvojenoj porodici raketnih sistema. Pored drugačije namene (trupna PVO), sistem je suštinski drugačiji. On je i protivavionski i protivraketni (antibalistički), a sa sistemima iz porodice S-300P nema ništa zajedničko. Niti jedna jedina komponenta sistema nije zamenjiva niti kompatibilna. Iako nose oznaku S-300, radi se o dva odvojena pravca razvoja. Po mom skromnom mišljenju, sistemi S-300V su daleko potentniji sistemi od sistema iz porodice S-300P. Imaju veću mobilnost i pokretljivost, bolju prohodnost (gusenična platforma), PVO i AB namenu i stvarnu i realnu 6-kanalnost raketne baterije po cilju, jer poseduju 6 zasebnih radara za slanje komandi upravljanja raketama i osvetljavanje ciljeva. Pored toga, formacijski su drugačije uređeni, pa jedan divizion ima 2-3 raketne baterije, veći broj OAR-a i radara za navođenje i mogućnost jednovremenog dejstva na 12-18 ciljeva. Imaju brže rakete (od 3200-4500 m/s), mogu dejstvovati po ciljevima sa nultim brzinama, sa veoma malim odraznim površinama, koji lete na visinama od svega 25 metara.

U najnovije vreme, komponente sistema S-300V se umrežavaju sa komponentama sistema Buk-M3 Viking tako što se jedno samohodno lansirno oruđe sa radarom i 4 rakete, uvodi u sastav diviziona Buk-M3, povećavajući prostorne mogućnosti sistema Buk-M3 po daljini, do čak 100 km (ograničenja su kod radara navođenja kod sistema Buk-M3) i omogućavanjem i antibalističke namene. Proizveden je i noviji antiraketni (ali i protivavionski) sistema Abakan čija se vatrena jedinica sastoji od 2 SLO sa radarom i raketama za AB zaštitu Giant (mogu se upotrebiti i protiv aerodinamičkih ciljeva) bazično iz sistema S-300V i modernizovanim radarom za otkrivanje, akviziciju ciljeva i navođenje „96L6“, a ceo sistem je smešten na točkaškoj platformi i namenjen je, između ostalog, kao antibalistički dodatak divizionima S-300PM1 Favorit (izvozna oznaka PMU-2) i sistemima S-400 Triumf.

I na kraju, proizvode se sistemi S-300 Antej 2500 i sistem S-300V4 koji je uveo novu, modifikovanu raketu dometa 400 km.

SLO sa radarom i raketama Gladiator u sastavu diviziona Buk-M3

Dakle, svako vreme traži svoje sisteme, nova tehnička rešenja i taktiku upotrebe. Svako kašnjenje i oklevanje u nabavkama ili proizvodnji novih, savremenih sredstava PVO, može se negativno odraziti na borbenu gotovost i mogućnost sistema PVO da efektivno štiti vazdušni prostor svoje zemlje.

Zoran Vukosavljević je bivši pripadnik RJ PVO Vojske Jugoslavije, koautor knjige „Nebeski štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

AZ predsednik Alijev izjavio je da nece vise kupovati rusko naoružanje jer vecina kupljenog se ne opravdava realnom borbenom upotrebom.

Odgovori
DW

Zašto se ograničavati samo na one sisteme koji se nalaze u ruskoj bazi u Jermeniji? Verujem da Rusi (ukoliko to stvarno žele) mogu vazdušnim putem da dostave tehniku Jermenima. Pancir, Tor-M2KM (naročito zbog svoje modularnosti) i anti-dron sistemi bez problema mogu da se transportuju Ruslanima. To je možda jedini način na koji Rusi mogu da pomognu Jermenima s obzirom da Nagorno-Karabah nije priznata država. Azeri svakako nemaju nameru da napadnu samu Jermeniju.

Dr

Alijev je to izjavio nakon ruske izjave da nece dozvoliti egzodus Jermena iz NK i rasporedjivanje snaga na jug Jermenije.

Mi

Nikola to samo jos domacim Rusofilima nije jasno, Rusko oruzije je krs u odnosu na zapadno i svaki sukob je to potvrdio i iznova potvrdjuje zadnjih 40 godina. Kamo srece da neko u VS i vrhu drzave to najzad prepozna..

Dr

@MilanNS

Ovo moze da napise samo neko ko u zivotu nije imao priliku da se susretne sa ruskim/sovjetskim/zapadnim oruzjem i orudjem.

ve

ZAMOLIO BIH AUTORA OVOG TEKSTA DA SE IZ UGLA SVOG OCITO VELIKOG ZNANJA I ISKUSTVA U OBLASTI PVO SISTEMA , OSVRNE NA RAZVOJ SISTEMA PASARS I DA IZNESE NEKE SVOJE IDEJE O MOGUCIM UNAPREDJENJIMA OVOG SISTEMA U SMISLU POVECANJA NJEGOVIH SPOSOBNOSTI.

Sr

„Kako to Rusija može pomoći Jermenskoj strani?“

Tako sto ce Rusija reci ako se rat ne zaustavi da ce lansirati 200 Kalibr raketa sa svojih brodova, podmornica i aviona i resen problem. Kakav crni PVO i baza u Jermeniji, samo projekcija sile!

Odgovori
En

A, na koga da ih lansira, kad u samoj Rusiji zivi preko 2 i po miliona Azera i oko 2 miliona Jermena, plus sto su obe bivse sovjetske republike, sa kojima i sama ima dobre odnose ? I naravno sto nije priznala Nagorno-Karabah kao samostalnu drzavu ..

PO

Srbofil/AL,jeste li obavestili Putina da ima na lageru višak od jedno dvestotinak raketLica,koje ne treba da utroši na poligonima u narednom periodu,kad već to može da utroši na stvarne ciljeve tamo negde?Stvarno ste strateg svetskih razmera,gde ste se skrivali do sada?

Sr

@Enigma @POW/LJPZ
Azerbejdzan je svojom voljom izasao iz ODKB i Tursku smatra svojim bliskim tj. blizim saveznikom. Sa druge strane Jermeni nisu izasli iz saveza sa Rusijom, Rusima su prodali sve moguce drzavne firme od starteske vaznosti(telekom, zeleznice itd.), a pritom Rusi imaju i stacionirane trupe u njihovoj zemlji. MIslim da izbor izmedju te dve zemlje zaista nije tezak.

Ako nastave ovako da se „prave ludi“, kakvu poruku salju svojim saveznicima? „Mozda cemo biti tu za vase interese….a mozda i necemo…..videcemo“. Posle se pitate sto svi trce u NATO….Turska je poslala svoje F-16C u Azerbedjzan i dronove, gde su ruski SU-35?

Realno mogu da priprete i konflikt ce se zaista zaustaviti, ali ocigledno ih to ne zanima.

Ž

“Где су руски Су-35?“

Знате добро да Руси у Јерменији имају ескадрилу са 18 МиГ-29.

А Турци послали 4-6 Ф-16.

Bo

Lepa analiza.

Ipak, ne verujem da će se Rusija direktno mešati. Osim što je Azerbejdžan dobar kupac ruskog oružja, jermenski premijer je došao na vlast uz pomoć obojene revolucije, a bilo je i parola o Rusiji kao okupatoru.

Odgovori
Sr

Pa ako im ne pomognu bice parola o beskorisnom „savezniku“ sto ce dati signal mozda i drugim drzavama u centralnoj Aziji i sirom sveta.

Bo

@Srbofil

Taj argument je dosta dobar. Međutim, iste stvari se događaju i u NATO/EU. Kakav je to savez u kojoj postoji konflikt, ne samo između Grčke/Kipra i Turske (obarali jedni drugima avione) već sada i između Francuske i Turske (Libija).

Drugo. Rusija je upravo intervenisala u Siriji da ne bi izgledalo da ništa ne vredi biti ruski saveznik (postoji i interes vezan za plinovode iz Zaliva prema Evropi), ali u toj intervenciji kritično je zvisna logistički od turske politike.

Da bi Rusija ušla u direktni sukob sa Turskom (a to je čeka ako interveniše u korist Jermenije) mora da ima rezervnu opciju logistike svojih snaga u Siriji, rezervnu opciju za Turski tok (a Severni tok 2 je pod napadom SAD) i tako dalje.

Rusija nema lak izbor. Gubi i ako interveniše i ako ostane mirna.

St

Mi realno do sad nigde nismo videli borbenu upotrebu ni P i V verzije S-300. A ovakva analiza potvrdjuje da ti sistemi, koliko god se Srbi kleli u njih, imaju i ozbiljna ogranicenja kojih su oni sa druge strane vise nego svesni.

Odgovori
Br

Nismo videli upotrebu tih sistema zbog njihovih karakteristika koji sluze za odvracanje od napada. Svuda gde se nalaze najnovije verzije tih sistema u dovoljnom broju i kvalitetno obucene posade, nikom ne pada na pamet da vrsi bilo kakva borbena dejstva iz vazduha.

Am

Do sada su radili savršeno – zvučali su praviše strašno da iko pokuša. Idealno oružje. Ne baš zanimljivo za nas koji volimo da slušamo priče i pratimo razvoj tehnike, ali služi svrsi.

St

@Branko
Gde je to „svuda“? Iznad Rusije i Turske? Turke i izraelce nista nije sprecilo da bombarduju Siriju, a ni azere da krenu na jermene.

Vl

Stojko,
Ti sistemi su dovoljno dobri za ono za šta su namenjeni. Gde je avijacija Azera?
A sada, što Jermeni nisu kupovali Pancir i Tor u dovoljnoj količini pa zbog toga stradaju elementi S sistema, za to su ponajmanje krivi ruski konstruktori…

Da

Odlican tekst. Pohvala autoru.

Odgovori
Pr

Hvala Vam na još jednoj zanimljivoj edukativnoj analizi kao i Živojinu na analizi stanja stvari na novom ratnom žarištu.
(U poslednje vreme jedva stižem i tekstove da pročitam, kroz komentare samo protrčim.)

Zahvalan sam na saznanju iz Vašeg prethodnog teksta o visinskom ograničenju rasporeda elemenata PVO sistema (baterije).
U ovoj analizi bi izdvojio ,,mrtve kupe“ radara i taktiku njihovog prevazilaženja kao najzanimljivije.
Završna deonica ove analize se dobrim delom poklapa sa onim što sam imao prilike čuti ranije od prof. M.Milinovića a koji je takođe bio pun hvale za S-300V porodicu PVO sistema i govorio da je to zasebna priča koja deli samo ime sa ostatkom S-300 familije.

Svako dobro!

Odgovori
Du

Više pura sam pročitao vaše tekstove, te ste jedini od jutros prijavljeni na moj mail za slanje tekstova, pošto ste odlični! Današnji tekst sam nabrzinu pročitao, pošto je opširan, i zahteva prilični vremena za analizu. Zato i pišem, zbog toga što sam bio pripadnik petog puka VOJIN, u četi direktno podređenoj diviziji (ne mogu da se setim kojoj u daljem tekstu NMDSS) 1985 god, daklem u JNA. Zadatak moje čete je bila glavna zaštita neba zapadne Jugoslavije! Mnogo vremena sam proveo na pokazivaču u podemnom centru u šumama kod Buševec-a, kod Velike Gorice. Tu su svakodnevno bili dežurni: naš četni-jedan, pukovski (Pleso) jedan (vrlo često pilit MIG 21) i jedan divizijski (Zagreb)-uglavnom general! Njegova ingerencija je bila da može podizati avijaciju, sa raketama v-v ili dejstvo kub ili neva po neprijateljskim upadima neprijateskih aviona!!! NMDSS tipa mog radara (bačen 2014), ali znam da je bio fiksni, Francuski. Bio je odličan, ali male, niskoleteće ciljeve, nisam mogao da vidim, iako je hvatao malu visinu-odmah po poletanju sam tegistrovao MIG-ove iz Željave. Mislim, da su ostali radari bili slabi !!! Nekoliko puta za vreme mog dežurstva, upadali su Mađari sa MIG-23 do 50-60 km u našu teritoriju, prema Bihaću, ali su generali bili neodlučni (mislim sa pravom) za dejstvo raketa. Posmatrali bi svoj pokazivač, češkali si i iza stakla, pozivali me ispod telefonom sa pitanjem da li sam suguran. „Naravno“! ima ih tri komada sada su tu i tu. Nije bilo moje ali bih rekao- „Dajte MIG-ove sa Željave! Prvo su bili neodlučni, a zatim ipak da !!! U roku nekoliko minuta uočavam poletanje DVA PARA naših! Navodim toranj Željave!!! Nakon približavanja, Mađari se okreću i pod forsažem i podizanjem na 8-10 000 m, vraćaju se u Mađarsku!!! Naši ih prate do granice!!! Bespilotne ne bih video! Željava je minirana, kasarna propala, radar bačen. Mislim da je Hrvatska ostavila podzemni centar za VOJIN u funkciji. Sa Google satelita vidim šumu, ali centar se teško može videti! Vide se spoljne zgrade, koje nisu srušene! Ako nešto znate o ovom molim Vas da mi napišete!

Odgovori
Mi

Hvala na tekstu Dušane. Interesantan podatak. Ti MiG-23 su bili necerovatno brzi i mozda najglasniji avioni u svojoj klasi. Da li se sećate detalja pri kojim brzinama su prodirali preko nase granice i pravili polukrug nazad. Preko kog dela granice? 50-60km je puno ali razumem da je bilo očigledno šta se radi. Možda su bili i ruski piloti.
Hvala jos jednom.

Ž

Dušan

Који то француски осматрачки радар је имала ЈНА?

В

@Srbofil
Што се неће десити.

Odgovori
DW

Prethodni komentar je zaseban, a ne odgovor. Problem zbog slanja putem mobilnog telefona.

Odgovori
al

Jos jedan u nizu istinskih tekstualnih bisera na T6. Svaka cast na analizi i predstavljanju pomenutih PVO sistema. Nama obicnim smrtnicima vrlo jasno objasnjeno da „nije zlato sve sto sija“ odnosno da nije svaki S-300 kljucar neba.

Vazda sam ponizan i zahvalan. Samo tako nastavite!

Odgovori
Ja

Bez Tor-1 ili Tor-2 ,Pancira S1 ili Pancira S1m za zastitu svaki sistem iz familije S je ranjiv.

Odgovori
ma

Sjajna analiza Zorana Vukosavljevica.
Rusija je poslala jos 13 lovaca Mig29 u Jermeniju.

Odgovori
Ž

mateus

Није послала јер нема потребе, тамо их је већ било 18.

Неко је од медија погрешно протумачио сателитске снимке базе Еребуни.

Pe

Naravno, u teoriji vojska Rusije moze da pomogne Jermeniju, jer je najjaca vojska u regionu, a uz i nuklearna sila.
Ali, postoji vise razloga zasto je nemoguca intervencija Rusije:

1/u Rusiji zive i Azeri i Jermeni
2/Turska je sponzor Azerbejdzana, sa Rusijom vec ima tezak odnos i u Siriji,Libiji.
3/ zelja rezima Putina da smeni demokratsku vlast u Jermeniji,koja je dosla na vlast putem revolucije, pa sklonila iz drzavnih organa Jermenije sve kadrove KGB.
Nazalost, ovaj put je Jermenija bez podrske Rusije, a Azerbejdzan nece izaci iz oblasti Nagorno Karabaha i 7 oblasti koje su vec osvojili.

Odgovori
BB

Kako to demokratski putem revolucije?

@BB
revoulcije koje sponzoriše zapad/USA su demokratske. One druge nisu. Kako ne razumete?

Dr

Kadrovi KGB-a. Boze sta sve necu procitati. Dusane vi ste izgleda ostali zarobljeni tamo negde u 70-im godinama proslog veka.

Pe

@Drina Kadrovi KGB su osnova korupcije kako u Rusiji, tako u post-sovjetskom prostranstvu.
Nije ovo forum o politici,ali valjda svako zna da je posle raspada SSSR ta sluzba preuzela sve kriminalne radnje, kao i DB kod nas 1990-ih.
Danas taj klan vlada Rusijom-na celu sa sitnim pukovnikom sluzbe.
U Jermeniji, kao i u Gruziji i Ukrajini, narod se izborio protiv, skinuli su te ljude, postavili strucnjake za ekonomiju.
Nikakav zapad to nije platio, to je cista propaganda i nema logike:
Ko bi normalan placao nesto Ukrajincima, najkorumpiranija zemlja na svetu?Ili Jermeniji?
Da im je platila CIA da naprave revoluciju, pare bi nestale i ne bi se dogodilo nista.

Ac

Misljenja sam da se Rusi jos neko vreme nece previse petljati u ovo, jer hoce da pokazu Jermenima da im je bez njih opstanak na neki nacin ugrozen. Pogotovu sto se desila revolucija i nastao je otklon prema Rusiji. GDP Jermenije je 13 M, cak manji od GDP Albanije.
Imaju oni jaku dijasporu, ali ni to ocito ne pomaze.
Okruzeni su sa svih strana, ne bas prijateljskim zemljama.
Ovo ima slicnosti sa nama.
S obzirom da Rusi ne mogu ni sa jedne strane prici, bez dozvole neke od drzava sa kojima se Jermenija granici.
Na zalost obican narod, kao i uvek placa cenu.
Pametna politika i jaka ekonomija je kljuc opstanka malih naroda. Sve ostalo je mlacenje prazne slame.

Odgovori
Am

Eee… Iz nekog razloga je gledanje karte nestvarno kompleksna veština koju samo retki nauče.

Nije ni meni jasno kako se mi neprekidno nadamo vezama sa Rusijom, a ceo prsten zemalja oko nas je protiv Rusije. Ali dobro, za 200 godina ćemo možda da naučimo…

Du

Objavljen je moj prethodni komentar, pa bih se „nestručno“ osvrnuo na mrtve kupe iz svog iskustva, ali ja sam radio sa odličnim radarom, radnog i realnog dometa 200km. Podizao sam na 400km, ali je bilo haotično i nekorisno, a sa 100km, gubio bih pozicije aviona, a nisam dobijao ništa u vezi vidljivosti dvokrilaca za komarce tipa an2! Gornji mrtav ugao za mene nije imao značaj i nisam ga uopšte primećivao, tj bez problema sam pratio MIG21 koji je vozio pukovnik pered penzijom, koji se provozao, čisto zadovoljtva radi👍. Preletao je moju kasarnu (tu se nalazio radar), nisam ga gubio! Odraz MIG-a je bio veličine glave čiode i morao si da imaš puno iskustva da ga pratiš na forsažu sa 1800km/h, naročito što je ekran taman oko 8 sek. (radar se okretao 5puta/min, dakle 12sek krug, nakon čega osvetli avione-celjeve 1-4 sek. Gadno je što je u leto 1985, kada sam ja služio JNA istovremeno na mom pokazivaču bilo i 70 aviona istovremeno (pratili smo i vojne i civilne avione, kao i pajpere, koji su takođe morali da imaju najavu leta! Ovi za komarce ne😒, samo su smetali (čas me vidiš, čas me ne vidiš😂). Žao mi je što nisam prilikom velike vojne vežbe bio u Sisku, dodeljen kao pomoć raketnoj jedinici sa KUB, jer sam bio određen u naš centar. Klasić je bo tamo i slušao moja navođenja.Rekao je da je uspešno prihvatao na svoj radar.Dakle, u to vreme je to funkcionisalo!!! Dobar je radar bio i na Vrhnici-Slovenija, koji je video dalje na zapad, od mog radara. Istočnu Jugoslaviju smo bezveze slušali, jer je planšeta prikazivala samo situaciju zapadne Juge. Dakle, u ono vreme je bilo ok, i dobro pokriveno, ali protiv dronova NE!!!

Odgovori
Mi

Znači informacije su nestajale sa ekrana po 8 sekundi u jednakim intervalima. Da li je vas radar (Niste naveli model) mogao ikako da se zaustavi na sever ako se neprijatelj primeti iz pravca Budimpešte recimo. Slaba nam vajda nadgledati pravac iz Italije ako već se ustanovi da supebrzi MiG-23 srljaju preko nase granice. Tih 8 sekundi cekanja zvuče kao užas iz filma.

Bu

U Gruziji, Jermeniji i Ukrajini narod se sam oslobodio.??? Sve si rekao, nemoj više molim te!

Du

Precizan odgovor Milošu. Dakle, leteli su uglavnom noću i to gotovo svake noći u naletima iz pravca Budimpešte, u parovima ili tri komada. Leteli su brzinom između 1800 i 2000km/h, tačno do naše granice, a onda usporavali i kružili oko granice oko 20min malom brzinom i na maloj visini (visinu mi je visincem davao Bjelovar). Krugovi su bili mali. Zaatim bi otišli u forsaž i na visinu do 12km, i nestajali prema Budimpešti. Nakon sat-dva pojavila bi se ponovo dva-tri komada i radili isto! Ja sam ih prikazivao sa oznakom „X“. Zavisno od generala, koji je sedeo iza stakla iznad mene, neki bi češće gledali planšetu, a neki ne, jer su znali da ću ih u slučaju upada pozvati! Neki put sam pogledao u njgovom pravcu i ćutljivo tražijo da uradi pravu stvar, a to je Željava i naši MIG-ovi. Često bi prihvatali i za nekoliko min na pokazivaču bih ugledao par naših lovaca, upućenih prema granici. Oni tada ne bi bežali, ali bi se odmakli od granice! Nakon toga petnaestak min kružili bi i oni sa njihove strane, i naši MIGovi sa naše, oko15km od granice. Uglavnom oni su se prvi vraćali, ali brzinom ne većom od 400-500km/h, da ne bi izgledalo da beže, a i nisu bežali, osim kako sam već napomenuo upali nekoliko puta u našu teritoriju. Ne znam da li su bili Mađari ili Rusi. Tvrdim da naši avioni za vreme mog služenja u Velikoj Gorici od januara do novembra 1985 god nisu upadali na mađarsku teritoriju! Jedino su se Mađari sa MIG 23 približavali granici. NATO avion nisam video nijedan, ni pravca Italije (radar Split), niti iz pravca Ausrije (radar Vrhnika). Moj matični aerodrom Pleso je imao MIG-ove, ali nisu poletali u presretanje. Željava je bio glavni u ondašnjoj JUGI.

Odgovori
Du

Uletali su iz pravca Kapošvara prema Kutini. 50 km nije mnogo. Tada ih je bilo oko granice više 5-6 kom, koji bi kružili vrlo nisko, a izdvojilo bi se par komada koji su uletali malom brzinom. I meni je tebalo vremena-nekoliko krugova na pokazivaču, pa i više, da ih pobrojim i da utvrdim da li su svi tamo, a zatim da ih pronađem unutra kod nas, alarmiram generala,zatim on gleda, pita da li sam siguran.Daaaa evo ih sada tu. Zatim pitanje da li se vraćaju. Ne znam? Gubim ih povremeno. Vidi ih i visinac u Bjelovaru!!! Zatim par min poletanje naših, oni okreću nazad, i za dva min oni su na svojoj teritoriji.Nakon toga svi odu i to je to. Mi nacrtamo na posebnom planu trag njihovog leta i to se preda komandi. Mislim da oni nakon toga izjave da su piloti nenamerno pogrešili. Naravno, sve se završi na tome. Čisto ispitivanje reagovanja PVO! Možda su ispitivali lokaciju naših KUB-ova??? Imali smo ih više prema Mađarskoj granici, menjali su povremeno lokaciju.

Odgovori
NN

Sve pohvale autoru ovog teksta i preporuka pojedinim pratiocima ovog sajta da vise puta procitaju tekst ovog eksperta ne bi li nas u buducnosti postedeli svojih izliva odusevljena prema „nevidljivoj“ Nato navijaciji i jos nevidljivijim Nato dronovima.Mnogo neverovatno preciznih podataka koji ne mogu da se pronadju ni na jednom recimo americkom vojnom sajtu.

Odgovori
Ko

Zorane, ti si toliko promasio temu, da nemam reci.
Ti bi da gadjas Bayraktar, Harop i Orbiter antibalistickom raketom 9M82?
Daj, ne zasmejavaj, covece…
Ruska „prva pomoc“ za Jermene su jedino Panciri i TOR-M2. Jedino ta 2 PVO sistema se kako-tako mogu nositi sa Bayraktarom, Haropom i Orbiterom. Sve ostalo zaboravi.

Odgovori

Najjače oružje protiv Bajraktara imaju Kanađani. Prvo su im uskratili optiku a sada i motore.

Am

I Krasuhe – ako rade

Wo

>> Stekao sam utisak, analizirajući materijal po internet portalima koji prate ovaj rat, da Azerbejdžanci, pored tehničke pomoći od Turaka i Izraelaca, imaju i podršku u satelitskom izviđanju terena Nagorno-Karabaha i Jermenije. S obzirom da Turska nema takve mogućnosti, ovaj vid pomoći može doći i verovatno dolazi od Izraela. Satelitski snimci se gotovo u realnom vremenu šalju u stanice za obradu podataka i procesiranje u Azerbejdžanu da bi se zatim planirale i izvršavale misije.

Smatram da je ovo upitno. Analizom trajektorije izraelskog Ofeq-16 sataelita (inklinacija 142 stepena, visina 600km) lansiranog u julu ove godine ja mislim da on ne dopire do zone konflikta. Trajektorija moze da se vizualizuje ovde:

https://observablehq.com/@jake-low/satellite-ground-track-visualizer

Obratite paznju da je trajektorija birana tako da dosegne do celog Irana. Sirina skeniranja kamere ovog satelita sa visine od 600km i pri rezoluciji od procenjenih 0.5m moze biti reda veilcine 20 km.

Kako god, ne moze biti reci o real time „kordinaciji akcija“ preko ovog satelita posto on odredjenu zonu prelazi nekih 6 puta za vreme dnevnog svetla.

Odgovori
Cr

Turska ima barem dva satelita iz familije Göktürk u orbiti. Spremali su i treći, nisam siguran da li je lansiran.

Izrael je svakako dodatni kandidat za pružanje ovih usluga Azerbejdžanu.

Sr

Koliko je meni poznato, Turska ima pristup dva imaging satelita.

U ostalom, postoje razne privatne kompanije koje nude takve usluge, sto kamerama, sto putem SAR, do stvari poput spektralnih analiza, analiza IC spektra i sta vec ne iz orbite.

Wo

Göktürk sigurno pokriva zonu konflikta ali zbog karakteristicne trajektorije mislim da njemu treba oko 3 dana da predje celu planetu (dok izraelski prelazi cesce, 6 puta dnevno, odredjenu uzu zonu od interesa za Izrael, Iran & bliski istok + sta mu jos naidje). Mislim da se ne radi o konstelaciji satelita jer oni imaju kratak vek trajanja, kod izraelskih je to sveka 3-4 godina…

Wo

Komercijalni ponudjaci satelite imagery proizvda su limitirani, bar u USA rezolucijom od do 25cm sto izraelski i turski senzori svakako ne prelaze ali moguce je da ima i drugih limita. Ako je moguce dobiti informacije relevantne za vodjenje rata iz komercijalnih izvora onda to mogu i jedna i druga strana. Ovaj clanak medjutim sugerise da Azerbejdzan ima prednost izraelske obavestajne masinerije.

Cr

Turska takođe ima ugovor sa Viasatom i ovi su pre neki dan saopštili da ga jednostrano raskidaju.

Pe

Citam komentare i smejem se. 1999-te,Vecina ovakvih sajber „Ratnika“ Je trcalo u bolnice da im napisu da su nesposobni za Vojnu sluzbu onda su terali sojke po Bg splavovima a vidim veliki izliv ratobornosti🤣🤣🤣🤣…E sada im kazem… Neserite vise tako vam Boga hahaha

Odgovori
Sa

Potpisujem.

Mi

Sem komentara Srbofila ni jedan komentar nije „ratoboran“. O cemu pricas?

BB

A možda je njihovo vrijeme došlo. Vidiš da se pale na BPL, misle da je to igrica…

Sk

Dobar komentar, ako izuzmes komentare ovih sto su u vojsci i kojima je posao odbrana zemlje (a i pola njih je upitno) ostalo su sve neki wikipedia poznavaoci, citaci portala, igraci igrica, jedaci hamburgera itd. tj ljudi koji kada vide saobracajku ne trce da pomognu nego okrecu glavu…ovo je vreme internet ratnika i strucnjaka, nema ili je jaaaako malo onih pravih…

Vl

Sve receno kako treba osim sto se pise „ne serite“!

mi

Kako ce Rusija pomoci? Rusija ce izdati ostro saopstenje.

Odgovori
De

Ne mislim da je odgovor Ruski PVO. Ako Rusi zele pomoci Jermenije, to bi bilo preko teskih diplomatskih i ekonomskih nacina.

Negdje sam cuo da Ruse nije brige ako Jermenija izgubi Nagorno-Karabakh. U istom artiklu kazu da bi se Rusi samo umijesali ako bih „oficijalno priznata“ Jermenija bila ugrozena.

Odgovori
de

koji je vama đavo? Rusija može pomoći sa nekim komadom naoružanja koji je eventualno uništen od strane Azerbejdžana, podacima sa satelita i sa municijom odnosno raketama. Sve ostalo bi bilo direktno miješanje bolje rečeno napad na Azerbejdžan.
A to će se desiti NIKAD. Nagorno Karabah je pravno gledano unutrašnja stvar Azerbejdžana.
Ako Azeri pozovu Turke u pomoć to je opet legalno. Sad dal Turci imaju moralno pravo da bilo šta rade protiv Jermena…

Odgovori
ma

Amater
,, a ceo prsten zemalja oko nas je protiv Rusije“
Sto da ne kada su upotrebili citave institute, velike lazi i propagandu da pridobiju te zemlje. Brdo para za razbijanje drugih zemalja, pridobijanje ljudi na vlasti i opoziciji, razne revolucije, velika obecanja, pretnji dok te drzave nisu zagrizle mamac. Jos uvek nisu svesni gradjani u tim drzavama gde ih sve to vodi. Ceo Balkan je okupiran i korumpiran od strane USA i EU. Sve te okolne zemlje bice na meti ruskih raketa od kojih nema odbrane ako ih zapad uvuce u sukob sa njom. Velika verovatnoca postoji ukoliko jastrebovi iz duboke drzave opstanu na vlasti da ce krenuti na Rusiju. Jos uvek se vrse pripreme u tom pravcu. A EU ce biti samo saucesnik i nemi posmatrac u nemogucnosti da se odupru tom suludom planu najextremnijih usijanih glava iz Vasingtona. Mnogi dobronamerni analiticari govore o tome upozoravajuci covecanstvo da je takav scenario vrlo realan. U mnogome zavisi i od ovih izbora u USA. Svi politicari na Balkanu su pod kontrolom Vasingtona neki manje neki vise zavisi od zemlje do zemlje i od osobina pojedinaca. Amater pogledaj Crnu Goru kako su uvukli u nato prevarom, pretnjama, obecanjima i korupcijom politikanata. Ako se neki nisu do danas osvestili sta nam je zapad namenio nece nikada. Kada bi Rusija bombardovala Srbiju, istrebljivala srpski narod, bacala uranijum, unistavala eko sistem, stavila sve finansije i ekonomiju pod svoju sapu mozda bi pojedini poceli da vole tu drzavu jer se ponasa isto kao zapad, bahato i osiono ne mareci ni za koga.
Da vam odam jednu malu tajnu zasto politicari ovog podneblja guraju na silu narod na zapad? Zato sto su ih razmazili i naucili da im stavljaju u dzep to jest na racunima samo da budu poslusni i mirni kao bube. A nama prodavaju maglu. E kod Rusa toga nema za u dzep ili koferce. Ostavite se vi Rusa niste im dorasli.

Odgovori
Yo

Stiče se utisak da Rusiji zapravo nije ni stalo da pomaže svojim saveznicima, već da se o njih – ofajde…
Da Karabah ima nafte i/li gasa – verovatno bi tema članka bila znatno utemeljenija, međutim, Azerbejdžan ima znatna nalazišta fosilnih goriva…
Ukoliko ima neke kombinatorike između Rusije i Turske – kako u Siriji, Libiji, ovom konfliktu, pa i istočnom Mediteranu (bogatim gasom), možda je Vašington prava adresa za eventualnu pomoć Jermenima u Karabahu…
Njima je i sekularni Ataturk svojevremeno priredio pakao, danas se ti nastavlja sa pozivanjem na komunistička razgraničenja…

Odgovori
Dr

Danas svi gledaju samo svoj interes ( setite se sirijskih Kurda i pustanja niz vodu od strane Amerike).
Rusija nije u savezu sa NK ( koji ne priznaje ni Jermenija), saveznici su sa Jermenijom gde imaju i vojne baze.
Vidite da ni Jermenija ne salje svoju Vojsku u NK ( ok pomazu na sve nacine ali jos uvek nisu usli u NK sa regularnom Vojskom Jermenije), a ocekujete da Rusi poslju svoje trupe na teritoriju koja je formalno-pravno deo Azerbejdzana.

Sto se tice trazenja pomoci na drugoj adresi tj. u Vasingtonu, pokucao je jermenski Premijer na sva vrata pa i na americka vrata, jedino jos nije pokucao na vrata Vatikana. Ali kao sto vidimo bez uspeha.
To navodi na zakljucak da Turci, koji stoje iza svega ovoga, imaju precutnu saglasnost zapada za sve ovo.
U zapadnim medijima nema gotovo nista o ratu u NK i nisu posvetili ni 1% paznje ratu u NK kao sto su posvetili Idlibu i ratu u Siriji. To vam sve govori koliko je zapadu stalo do Jermena…

Odgovori
Dr

Moj komentar iznad, odgovor je komentatoru @ Yoda.

ma

Amater

Potpuna zamena teza i istorije. Vas nick vam u potpunosti odgovara sa vasim znanjem geopolitike i istorije. Ne moze se izvrtati nesto sto se izvrnuti ne moze. Veruj mi da ima mnogo vise ljudi koji znaju mnogo vise od tvog trabunjanja o ovim stvarima. Zalegni za knjigu pa procitaj nesto pametno od umnih ljudi i na zapadu i na istoku koji govore o tome. Ne slusaju i ne citaju nekog amatera na T6.

Yo

Sumnjam da je priča malo drugačija, mnogo prizemnija, kao i da su neki uzeli pare da N. Karabah padne…
Međutim, čak ni sa svom tehnologijom Azerbejdžan nije uspeo u tome i mislim da će Jermeni u narednim nedeljama/mesecima povratiti izgubljeno.
Bajraktari su počeli da padaju, ali izgleda ne od ruskih pvo sistema, već se psuje Makron itd…
Da se razumemo – legitimno je da Rusija pokuša da otkine i privuče sebi najjaču silu južnog krila NATO i učini joj određene ustupke u tom cilju, ali smo i mi unazad nekoliko godina svrstavani u analogiju sa Jermenijom, a sada vidimo i kako to izgleda u praxi.
Nisu naše borbe između supersila da bi se priključivali bilo kome, nisam ljubitelj sirotog uranijuma, ali sam i krajnje skeptičan prema onima koji odlikuju Vuline & co – nadajmo se samo da ćemo to shvatiti na vreme – ali to je već politika koja ovakva kakva je danas ne bi trebala ni da bude tema razgovora ozbiljnih ljudi…
Da, mi nemamo bližih od Rusa – i to se verovatno nikada neće promeniti – ali „ako smo braća, kese nam nisu sestre“, pa ako već nema Južnog toka (i njegovog naslednika Turskog toka) koji je bio bitan element i prodaje NIS-a i svega ostalog, onda ugovor valja poništiti, NIS nacionalizovati, Ruse isplatiti – i ne ulaziti ni u jedan vojni savez.
Čist račun – duga ljubav…

Wo

>> Rusija nije u savezu sa NK ( koji ne priznaje ni Jermenija)

Znaci NK je tu prosto pao s neba, niti ga gotivi Azerbejdzan niti Jermenija? Kao devedesetih kada RSK i RS nisu imale nista sa Srbijom koja slicno Jermeniji danas i nije bila u ratu, zar ne?

Dr

@Yoda

Izginulo je mnogo Jermena u ovom ratu, tako da je malo verovatno da je neko uzeo novac da NK padne. Kada se nekim teritorijama trguje, uglavnom ili nema ili ima mali broj zrtava. To je vidjeno i na nasim prostorima kada su odredjene teritorije uspesno branjene godinama, a onda preko noci padale takoreci bez ispaljenog metka. U NK to nije slucaj.
Psuje se Makron, ali ne zato sto je doturio nesto Jermenima vec iz sasvim drugih razloga. Erdogan i Makron su na krv i noz jos od Libije, a ne od rata u NK. Alijev je bio precizniji, rekao je da se Jermenima dostavlja moderno naoruzanje i da oni znaju odakle to naoruzanje stize. Posle toga je rekao da Azerbejdzan nece kupovati vise rusko oruzje.

Izginulo je mnogo Jermena i Azera u ovom ratu, tako da je malo verovatno da je neko uzeo novac da NK padne. Kad se teritorijama trguje, uglavnom nema zrtava ili su zrtve minimalne. To je vidjeno na nasim prostorima kada su odredjene teritorije uspesno branjene godinama, a onda od jednom preko noci padale takoreci bez ispaljenog metka. U NK to nije slucaj.
Erdogan vredja Makrona, ali ne zato sto su Francuzi dostavili nesto Jermenima. Ako pogledate kartu videcete da Francuzi i da hoce nemaju kuda da dostave Jermenima bilo sta. To prepucavanje na liniji Erdogan-Makron nije pocelo kad se zaratilo oko NK, traje to malo duze. Setite se one krize oko Libije kada su Turci nisanili Francuze, a verovatno i Francuzi njih, i tad su padale teske reci.
Predsednik Azerbejdzana je bio precizniji po tom pitanju. Prvo je izjavio da oni znaju da se Jermeniji dostavlja moderno naoruzanje i da znaju odakle to naoruzanje dolazi. Nakon toga izjavio je da Azerbejdzan vise nece kupovati oruzje od Rusije ( a samo par dana pre toga govorio je da je Rusija malte ne bratska zemlja Azerima). Nije Alijev tek tako promenio stav po pitanju Rusije preko noci, verovatno postoje debeli razlozi za tako nesto.

A sta fali Jermeniji sa Rusima iza ledja? Jel neko napda Jermeniju? Ne napada! I o cemu pisete onda. Ratuje se oko NK koji ni Rusija ni Jermenija ne prizjanu.
Ko je kriv Jermenima sto za ovih 30-ak godina nisu lobirali da se NK prizna kao nezavisna drzava, ili da se pripoji Jermeniji, za to su krivi sami Jermeni.
Takodje, Jermenima niko nije kriv sto su prespavali rat u Siriji i Libiji i naoruzavanje Azera, nemojte mi samo reci da njihove sluzbe nisu znale da se Azeri naoruzavaju.
I sad ispada da su Rusi krivi sto ne intervenisu na teritoriji koja je formalno-pravno deo Azerbejdzana, a Jermeni koji takodje ne intervenisu u NK nevini. To je isto kao da ste reli da je Rusija kriva sto nije spasila Srbe u RSK a ne Srbija.
Proslo je vreme komunizma i nacionalizacije svega i svacega tako da manite se prica o nacionalizaciji bilo cega. Time ne bi nista dobili, a izgubili bi mnogo i posle bi nam opet djavo bio kriv, samo mi ne.

Dr

@Wolfgang

Nije NK pao s neba ali je formalno-pravno deo Azerbejdzana. Nepriznata republika, ne priznaje je ni ni Rusija ni Jermenija, a ovde neki ocekuju da Rusi intervenisu u NK, u istom onom NK gde ni Jermenska Vojska jos uvek nije usla.
Sve i da Jermenska Vojska udje otvoreno u rat na strani NK to opet ne obavezuje Rusiju da priskoci u pomoc Jermeniji, jer Jermenija nije napadnuta.

Poredjenje NK sa RSK, RS i Srbijom nije na mestu. Tadasnja JNA povukla se u Srbiju 1992. godine (sto su nadgledali i stranci) a rat trajao do 1995. Sve tuzbe o toboznjoj agresiji Srbije na ex yu republike pale su u vodu, svidelo se to nekome ili ne. A na drugoj strani Hrvatskoj zalepise etiketu jedinog agresora iz ratova ’90-ih, doduse oni nisu krili da salju regularne jedinice u drugu drzavu ( postoji i UN rezolucija kojom se Hr poziva da povuce vojsku iz BiH, a za Srbiju ne postoji nista slicno). Znaci nije Srbija stvarala R. Srpsku vec narod koji tamo zivi.
U NK je drugacija situacija, to da li Jermenija pomaze NK ( a pomaze sigurno) to je njihovo pravo.
Kad mogu Turci i teroristi iz Sirije da pomazu Azere sto ne bi mogla i Jermenija svoj narod u NK.
Ali to opet ne znaci da su Rusi duzni da pomazu NK koji je kao sto rekoh formalno-pravno deo Azerbejdzana.
Da su Jermeni svih ovih godina radili na pripajanju NK Jermeniji ili da je Rusija priznala NK kao nezavisnu drzavu, onda bi se moglo reci da su Rusija i NK u svezu. Ali kao sto i sami znate to nije slucaj.
U prvom ratu u NK Rusija je vise bila na strani Azera nego na strani Jermena i to nije nikakva tajna. Rusi su tek tamo pred kraj rata, kada su Turci poceli da gomilaju trupe na granici sa Jermenijom, stali iza Jermenije u pravom smislu te reci. Znaci stali iza Jermenije, ali ne i iza NK..NK je za Rusiju i tada bio a i danas je deo Azerbejdzana. Ako se u medjuvremenu nesto promeni, a tesko da ce jer je Rusiji i Azerbejdzan bitan, eto Rusa preko Gruzije u NK. Do tad ce Jermeni iz NK morati sami da se izbore za svoju slobodu.

Yo

@ Drina

Erdogan je pre 10-ak dana optužio Francusku, ali i SAD i Rusiju da Jermenima dostavljaju oružje, pa raspalio po Makronu u maniru nepoznatom u diplomatskoj praxi – jer Francuska podržava i Grčku uz argument da neće dopustiti uzurpaciju evropskih prirodnih resursa.
Uglavnom za sada možemo samo nagađati, iako bi mi bilo draže da grešim a da ste vi u pravu.
Videćemo…

Dr

@Yoda

Kamen spoticanja izmedju Turske i Francuske je Libija i Kipar. Nagorno Karabah je Francuzima zadnja rupa na frulici.
Cak sta vise, ubedjen sam da Erdogan i Alijev imaju precutnu saglasnost zapada za ovo sto rade u NK. Dovoljno je pogledati mlake izjave zapadnih politicara koji pozivaju na uzdrzanost, na prekid sukoba itd. U zapadnim medijima rat u NK prolazi gotovo neprimeceno. Uporedite vristanje zapada i zapadnih medija oko situacije u Idlibu u Siriji sa situacijom u NK i videcete koliko im je stalo do NK.

Ali zato kada su u pitanju Libija i nalazista gasa oko Kipra onda se salju brodovi, avioni, podmornice, izvode se vojne vezbe, izjavljuje se da je nato klinicki mrtav itd. A sad nista, osim prepucavanja ko je ludji.

Da Francuzi i Amerikanci zele da smire Erdogana, vrlo brzo bi se aktivirali ( a verovatno i hoce ako Erdogan posle NK nastavi tamo gde je stao oko Kipra i Libije) Kurdi u Turskoj, Siriji, Iraku i Haftarovi u Libiji, pljustale bi sankcije na sve strane. Ali kao sto vidite nista od toga. Imaju oni nacina da destabiilizuju Tursku i razvuku Turke na vise frontova, da im uniste i ovako poljuljanu ekonomiju, ali ocigledno misle da jos nije doslo vreme za to, ili misle da jos uvek postoji mogucnost da privole Erdogana na svoju stranu.

Am

> Ceo Balkan je okupiran i korumpiran od strane USA i EU

Pa… Bio je okupiran od strane SSSR-a, da ne kažem Rusije, pa nije baš da je procvetao u tom periodu.

Mislim, da je bilo dobro, verovatno bismo mi okupirali Italiju :D
Još bolje, ceo Zapad bi nas zavideo i postao bi zemlja proleterska

> Velika verovatnoca postoji ukoliko jastrebovi iz duboke drzave opstanu na vlasti da ce krenuti na Rusiju.

Apsolutno nema teorije da se tako nešto desi. Rusija je ekonomski postala odavno druga liga, a posle frakinga, ni nafta i gas im ne znače puno.

Napradati Rusiju iz perspektive USA, ima smisla koliko i napadati Veneru

> A EU ce biti samo saucesnik i nemi posmatrac u nemogucnosti da se odupru tom suludom planu najextremnijih usijanih glava iz Vasingtona

Gospode Bože… Čime onaj koji nema čime da brani onoga koga niko ne napada od strane onoga koji ga ne naprada. Šta?

> Amater pogledaj Crnu Goru kako su uvukli u nato

Pametna odluka. Ponovo. Nisu bili u NATO. Bilo im je sjajno van NATO-a, toliko dobro da su… Ušli u NATO

> Ako se neki nisu do danas osvestili sta nam je zapad namenio nece nikada

A šta nam je Istok namenio? Staljinov komunizam, Titov komunizam ili Maov komunizam 2.0?

> Kada bi Rusija … … stavila sve finansije i ekonomiju pod svoju sapu

Kašljuc, kupili su NIS

> kod Rusa toga nema za u dzep ili koferce.

Bajden. Dzo Bajden. Jel neko uopšte gleda vesti?

Odgovori
Dr

“Pa… Bio je okupiran od strane SSSR-a, da ne kažem Rusije, pa nije baš da je procvetao u tom periodu.“

A kad je Balkan bio okupiran od strane SSSR-a? Izgleda sam prespavao nesto.

“Apsolutno nema teorije da se tako nešto desi. Rusija je ekonomski postala odavno druga liga, a posle frakinga, ni nafta i gas im ne znače puno.“

Jeste eno Rusi jedu korenje i koru od drveta, toliko im propala ekonomija. A naftu i gas nude dzabe ali niko nece da uzme. I Severni Tok 2 grade bezveze.

“Napradati Rusiju iz perspektive USA, ima smisla koliko i napadati Veneru.“

Napali bi Rusiju koliko sutra, probem je sto vrlo dobro znaju da ce u tom slucaju goreti i Amerika i Evropa. Na Veneri ne znam sta ima, ali cisto sumnjam da ima resursa kao u Sibiru. Secate se Olbrajtove izjave da nije fer da samo Rusija raspolaze Sibirom. Nije to izjavio tamo neko nebitan.

“Pametna odluka. Ponovo. Nisu bili u NATO. Bilo im je sjajno van NATO-a, toliko dobro da su… Ušli u NATO“

Usli u nato iako su njihovi politicari priznali da je vecina gradjana bila protiv toga. Nema sta, demokratija na delu. Ni danas im nije sjajno, ne zato sto su u nato ili nisu, vec zbog njihovih korumpiranih politicara koji su vladali drzavaom i kad nije bila u nato i kad je usla u nato.

“A šta nam je Istok namenio? Staljinov komunizam, Titov komunizam ili Maov komunizam 2.0?“

Gledano iz danasnje perspektive, Amerika je komunisticija zemlja od Kine i Rusije zajedno. Na kraju krajeva ja ne bih imao nista protiv da moja zemlja belezi rast kao sto belezi Kina na primer. Nazalost to su samo moje zelje, izgleda nam je namenjena sudbina ‘demokratske’ Libije, Iraka, Avganista i drugih ‘demokratskih i prosperitetnih’ drzava.

“Kašljuc, kupili su NIS“

Kupovali su i neki drugi Zelezare, Cementare itd. za 1. dolar. Ali dobro, po nekima je izgeda u redu prodati 100% Zelezare ili Cementare za jedan dolar, a nije u redu prodati 51% polu-raspadnutog NiS-a Ruisima. Mogu misliti kakvi bi komentari bili da je NiS prodat za 1 rublju…

Sr

@Drina
„A kad je Balkan bio okupiran od strane SSSR-a? Izgleda sam prespavao nesto“

Jugoslavija do ’48, a Bugarska izgleda nije na Balkanu? Mozemo slobodno tu i Rumuniju da uracunamo.

„Jeste eno Rusi jedu korenje i koru od drveta, toliko im propala ekonomija. A naftu i gas nude dzabe ali niko nece da uzme. I Severni Tok 2 grade bezveze.“

To je ona zabluda „Rusi imaju gas“….pa sta? To nije ni blizu dovoljno, plate ljudi u Rusiji su koliko i u Srbiji(bedne). Energenti cine ako se dobro secam 8% BDPa Rusije(vise cini proizvodnja automobila Srbiji recimo, a daleko smo od Studgarta)

„Na Veneri ne znam sta ima, ali cisto sumnjam da ima resursa kao u Sibiru“

Americi ne trebaju nikakvi resursi jer ih sama ima vise nego svi ostali i svakako kontrolisu svetski monetarni sistem. Izbacivanje Rusije iz globalnih tokova je najvise pitanje sigurnosne politike, a ne rusursa. Resursima Rusije se jedino Nemacka zamlacivala i nije im se isplatilo poslednji put. Da su resursi sve, Argentina i Brazil bi bile globalne ekonomske, politicke i vojne sile.

„Gledano iz danasnje perspektive, Amerika je komunisticija zemlja od Kine i Rusije zajedno. Na kraju krajeva ja ne bih imao nista protiv da moja zemlja belezi rast kao sto belezi Kina na primer“

Oh grdno se varate! Iz prostog razloga sto najverovatnije nikakva posla niste imali sa Amerikom niti doditnih tacaka sa njihovim pravosudjem. Kina i Rusija su milijardu godina daleko od toga. Rusija dosta manje tamo i ima nekih institucija, ali KIna? Ne dao vam bog takvih vlasti. Sto se rasta tice, belezili smo takav rast od 2000-2008, ali smo imali i zescih ekonomskih posledica po gradjane(kursne manipulacije, otkaze, iz spoljno-trgovinskog suficita usli u deficit). Rast nije sve, BDP nije sve, morate videti i sta cini taj rast kao i ko ga „oseca“. Npr. ’96/7 smo imali rast 20%.

„Kupovali su i neki drugi Zelezare, Cementare itd. za 1. dolar“

Samo sto te firme nisu prodate na temelju nekih politickih i sigurnosnih obecanja koja nisu dosla nikad. Cementare nisu prodate za „1 dolar“ ali jesu klasicna finansijska prevara.

Malo objektivnosti bih vam preporucio. Pogledajte nivo SDI u Srbiji i na kom mestu je tu Rusija. Oni nemaju para ni za svoje gradjane, kamoli za nas. Na njih se jos neko vreme ne vredi oslanjati politicki jer nemaju sta da pruze dok se ekonomski ne oporave. Dobro ih je imati za partnera ako imate para pa za ziv kes kupite sta vam treba(recimo PVO). Oni su svojim ponasanjem posle ’45 zatvorili sebi vrata u Evropi na jedno 100 godina minimum. Na njih se oslanjaju samo zemlje koje nemaju bolju alternativu, recimo zemlje centralne Azije kojima je Pakistan izvozio islamski terorizam, a Kina hoce da ih okupira. Rusija je „majka“ u takvom drustvu.

Dr

@Srbofil

“Jugoslavija do ’48, a Bugarska izgleda nije na Balkanu? Mozemo slobodno tu i Rumuniju da uracunamo.“

Dobro, deo Rumunije i Bugarska su na Balkanu, ali nije Balkan samo Bugarska i deo Rumunije. Na kraju krajeva, stalno se zaboravlja da su Rumunija i Bugarska bili na strani Hitlera. Da je ista ta Bugarska okupirala i delove Srbije, da su Rumuni slali vojnike na istocni front. I cemu su mogli da se nadaju kad se rat zavrsi, da ih Sovjeti maze i paze a ratovali protiv njih. Ja razumem da ne volite komunizam, ne volim ga ni ja, ali to nije razlog da ronite krokodilske suze nad ‘zlom’ sudbinom Rumuna i Bugara, jer ni oni nisu ronili suze nad pobijenim Sovjetima, Srbima i drugima. Sto bi rekao nas narod: Kako si sejao, tako ces i znjati.

“To je ona zabluda „Rusi imaju gas“….pa sta? To nije ni blizu dovoljno, plate ljudi u Rusiji su koliko i u Srbiji(bedne).“

To u vezi gasa je sarkazam ako niste primetili, i odgovor na Amaterov komentar da Rusi vise nece moci da prodaju gas, zato sto ce sada svi kupovati gas iz iz skriljaca. Zato sam pomenuo da Rusi iz dosade grade Severni Tok 2 itd. Doticni ocigledno ne zna kolika je razlika u ceni izmedju ruskog gasa i gasa iz gasa iz skriljaca.
Sto se tice ruskih plata i ekonomije, daj Boze da i mi imamo plate kao oni. Nazalost nemamo niti cemo imati.

“Americi ne trebaju nikakvi resursi jer ih sama ima vise nego svi ostali i svakako kontrolisu svetski monetarni sistem.“

Da, poznato je da Amerikanci ratuju po svetu zbog arapskog peska, ljudskih prava, demokratije a ne zbog nafte itd. I Kuvajt su spasili od Sadama zbog peska, ne zbog nafte. Sto ne spasise Ruandu kao Katar, mozda zato sto tamo nema nicega.
Ima na internetu jedna slika, americki vojnici u Siriji stite naftne busotine okruzili ih kao da stite Pentagon. Eto koliko im resursi nisu bitni.

“Oh grdno se varate! Iz prostog razloga sto najverovatnije nikakva posla niste imali sa Amerikom niti doditnih tacaka sa njihovim pravosudjem. Kina i Rusija su milijardu godina daleko od toga. Rusija dosta manje tamo i ima nekih institucija, ali KIna?

Nisam video da u Rusiji ili Kini policijajci ubijaju ljude na ulicama kao divlje zivotinje, da policajac na konju vodi crnca vezanog kanapom itd. To se moglo videti u Americi, a onda Amerika daje sebi za pravo da drugima drzi lekcije iz ljudskih prava.
Amerika koja je izmislila liberalni kapitalizam danas lupa sankcije i preti Kini zbog Huawei, 5G mreze itd. U Kini mogu da posluju americke kompanije, ali zato u Americi ne moze Huawei. Sta je to ako ne obracunavanje komunistickim metodama. Na tome bi im i Staljin pozavideo.

“Samo sto te firme nisu prodate na temelju nekih politickih i sigurnosnih obecanja koja nisu dosla nikad. Cementare nisu prodate za „1 dolar“ ali jesu klasicna finansijska prevara.“

A vi ste bili svedok prodaje NiS-a Rusima pa znate da li je NiS prodat na temelju politickih i sigurnosnih obecanja ili samo nagadjate. Pustite te price kraju, cinjenica je da smo Amerikancima prodavali preduzeca za 1. dolar. Cinjenica je da je NiS bio u losem stanju pre prodaje Rusima, a danas je najprofitabilnija kompanija u ovom delu Evrope. Mozda smo trebali da prodamo NiS Madjarima kao Hrvati, pa da sad ni oni ni mi ne znamo sta cemo sa NiS-om. Kao sto rekoh iznad, mogu misliti kakvi bi komentari bili da je NiS ili bilo koja druga kompanija prodata za 1. rublju kao sto su neke kompanije prodate za 1. dolar.

Dobro ajde Rusi nemaju novca ni za svoje gradjane, kako li samo prezivljavaju, ali zato Srbi plivaju u parama i ne znaju sta ce sa njima. Jeste li svesni da Srbija ne moze da izgrad ni most ni auto-put a da se ne zaduzi sa strane. Na drugoj strani Rusija se ne zaduzuje. Eto samo jedan primer, da ne sirimo dalje. A vi kako ste krenuli malte ne izjednaciste Srbiju i Rusiju, kao da citam Vucica i njegove mantre da belezimo najveci rast BDP-a u Evropi. Lako je meni za Ruse, imaju sve sto im treba, preziveli su i mnogo gora vremena, prezivece i ova. Nego daj da mi sredimo Srbiju, sve strucnjak do strucnjaka a Srbija nikad dublje.

Sto se tice kupovine naoruzanja, pa ko jos danas prodaje oruzje na lepe oci? Ispade da samo Rusi prodaju naoruzanje za ziv kes, a drugi poklanjaju dzabe. Eto vam primer Rumunije, drzave koja na svojoj teritoriji ima americki anti-raketni stit, jesu li kupili avione, PVO itd. za ziv kes ili im je neko poklonio, dao na rate? Mislim, o cemu pricamo. Pa ako igde nema nista za dzabaka, nema na zapadu. Ali vi ste ubedjeni, sto se vidi i iz vasih prethodnih pisanja, da ce zapadnjaci ( pogotovo Amerikanci) doci sa dzakovima punih para, dati nam sve sto pozelimo i od tad krece da tece med i mleko. Ali to je tako samo u masti pojedinaca.
Vi ne shvatate jedno, da bi se oslonili na nekoga morate da imate zajednicke interese. U ovom trenutku ni jedan nas nacionalni interes ne poklapa se sa interesima zapada. A gde nema interesa, nema ni saradnje i oslanjanja. Ali zato ima zavrtanja ruke i ispunjavanja tudjih zelja.
Znaci ja sam za razliku od vas objektivan i racionalno razmisljam, dok vi na drugoj strani zivite u nekom svetu u kom je moguca saradnja sa nekim sa kim vam se interesi ne poklapaju, gde stranci dolaze sa dzakovima punih milijardi i cega sve ne.

Am

Zašto je tako teško čitati napisano…
Napisano:

Apsolutno nema teorije da se tako nešto desi. Rusija je ekonomski postala odavno druga liga, a posle frakinga, ni nafta i gas im ne znače puno.

Očigledno je da sam izostavio AMERICI

odgovor na Amaterov komentar da Rusi vise nece moci da prodaju gas, zato sto ce sada svi kupovati gas iz iz skriljaca

Da je Evropa pametna, kupovala bi ga. Na kraju bi ispao mnogo jeftiniji

> Sto ne spasise Ruandu kao Katar, mozda zato sto tamo nema nicega.

Magija slobodnog tržišta. Svaka zemlja može da ide i da spašava koju god zemlju, ako se lepo dogovore u UN, kao za Kuvajt.

A ne znam zašto bi iko išao u Ruandu da gine. Ja prvi ne bih, niti bih nekoga gledao sa visine jer tako treba, da se ide, a ne ide se

> Nisam video da u Rusiji ili Kini policijajci ubijaju ljude na ulicama kao divlje zivotinje, da policajac na konju vodi crnca vezanog kanapom itd

Ujguri? Baš slabo pratite vesti… Kog crnca je privela konjička brigada. Kako je trebalo da ga transportuju? Da ga vežu lisicama za uzengije?

Am

Inače, neko pomenu korenje, a ja jako volim da dam brojeve:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_federal_subjects_by_average_wage

Pola Rusije ima platu kao Srbija.

Am

I poslednji komentar – GDP Rusije je kao GDP Teksasa. Ili NY Stejta. I jedno 2x manji nego Kalifornije

Ali… Amerika mašta o tome da cepa drva po Sibiru i lovi dabrove.

Info za ljude koji su prespavali sva znanja o ekonomiji: oni će da prave ono što umeju i da prodaju skupo, jer umeju. A onda će da plate nekom drugom da cepa drva u Sibiru.

Razumete li logiku? Ako zaradjuješ 100 Evra na sat, daćeš mehaničaru da ti šrafi auto za 10 EUR. Ako zaradjuješ i ti 10 – šrafićeš sam

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_between_U.S._states_and_sovereign_states_by_GDP

Dr

@Amater

“Apsolutno nema teorije da se tako nešto desi. Rusija je ekonomski postala odavno druga liga, a posle frakinga, ni nafta i gas im ne znace puno“

Na listi MMF-a iz oktobra ove godine Rusija se nalazi na 11. mestu po BDP-u. Otidjite na njihov sajt pa proverite. Ako je za vas 11. mesto druga liga, ja onda ne znam sta da vam kazem.
Indija recimo ima veci BDP od Rusije ali je kvalitet zivota, plate, skolstvo, zdravstvo itd. losije nego u Rusiji.
Ili recimo Nemacaka ima duplo veci BDP od Rusije, ali kada se gleda po paritetu kupovne moci onda je Rusija veoma blizu Nemackoj.
I najvaznija stvar u vezi BDP-a je da je Rusija duzna oko 10% BDP, a npr. Italija preko 130% BDP-a (USA je premasila 100%) sto znaci da Rusiji ostane 90% BDP a drugi finansiraju dugove.
Mogu ja da zalozim sve sta imam i da dignem kredite u banci pa da se hvalim kako ja zivim bolje, a rezultat toga je da ni moji cukununuci nece moci da otplate moje kredite.
Tako np. imate situaciju da je samo ove godine u Americi bez posla ostalo 40. mil. Amerikanaca, skoro 1/3 Rusije. Ovo je ujedno odgovor na vas drugi i treci komentar.

“Da je Evropa pametna, kupovala bi ga. Na kraju bi ispao mnogo jeftiniji“

Samo sto vi ne stvatate da nije problem u tome da li ce Evropa kupovati gas iz skriljaca ili nece. Problem je sto je cena eksploatacija gasa iz uljnih skriljaca preskupa i nikada nece biti konkurent prirodnom gasu.
Davno bi Evropa presla na gas iz uljnih skriljaca, i EU je bogata nalazistima uljnih skiljaca, ali vrlo dobro znaju da od toga nema nista em preskupo em unistava ekologiju. Imate na internetu na stotine clanaka pisanih od strane americkih profesora, naucnika i ekonomista koji su pisali o eksploataciji i prodaji gasa iz skiljaca, potrazite i procitajte neke od njih mozda vam neke stvari budu jasnije.

“Magija slobodnog tržišta. Svaka zemlja može da ide i da spašava koju god zemlju, ako se lepo dogovore u UN, kao za Kuvajt.
A ne znam zašto bi iko išao u Ruandu da gine. Ja prvi ne bih, niti bih nekoga gledao sa visine jer tako treba, da se ide, a ne ide se“

Axa, dodjosmo do toga da je sloboda trzista vaznija od ljudskih zivota, stotina hiljada ljudskih zivota.
Nema tu ni ‘S’ od slobodnog trzista, u pitanju je goli interes. Ipak je Kuvajt prebogat naftom a Ruanda nema nista od toga.
Zato se u Kuvajtu intervenisalo, a u Ruandi nije.
I onda ista ta Amerika daje sebi za pravo da svim drzava sveta drzi lekcije iz ljudskih prava, a prva ih krsi i ne postuje.

“Ujguri? Baš slabo pratite vesti… Kog crnca je privela konjicka brigada. Kako je trebalo da ga transportuju? Da ga vežu lisicama za uzengije?“

Mislite na Ujgure koji su masovno odlazili u Siriju da se bore na strani ISIL-a i da ‘oslobadjaju’ Siriju od samih Sirijaca.
Za vas je normalno da u 21. veku policija veze coveka kanapom i da ga tako vezanog provede kroz grad. Mora da u Americi vlada nestasica policijskih automobila i goriva cim privode ljude kao u kaubojskim filmovima. Zamislite da konjicka jedinica nase Zandarmerije tako veze nekog Albanca ili muslimana, sta mislite da li bi nas pohvalili ili bi svi u glas graktali o Srbima kao ‘varvarima’.
Verovatno je normalno i to sto Dzulijan Asanz godinama zivi u ambasadi, jer ‘svetionik demokratije’ zeli da ga vidi iza resetaka. I Snouden je verovatno otisao u Rusiju turisticki, a ne da spase zivu glavu.
I da ne nabrajam dalje, ima toga ihahaj. Kao sto rekoh danasnja Amerika po mnogo cemu podseca na nekadasnji SSSR.

ma

Prema ruskom avia. pro Rusija je oborila u roku od 48h 9 Bajraktara sistemima Krasuha jer su leteli blizu ruske baze u Jermeniji. Kako kazu nije bilo nikakvih tragova od udara raketa pa su dosli do zakljucka da je obaranje izvrseno sistemom Krasuha.
Rusija je u ponedeljak izvrsila zestok napad u Idlibu i inistila naftna postrojenja i tankere za prevoz nafte koje je koristio Erdogan i njegovi sticenici odakle su se prebacivali u rat na stranu azera.

Odgovori
Sr

ima li slika ili je samo pisanije?

Ž

mateus

Мало је упитно то писање неких медија о томе да су азерске БПЛ оборене системом за ПЕД близу руске базе у Јерменији.

Зашто би то Азери радили, дакле зашто би слали БПЛ близу руске базе?

Sm

Ovo za Idlib, postoje snimci, ovo za 9 Barjaktara, prvi put cujem u zivotu.

Dr

Kakva je mogućnost da se na BPL dejstvuje sistemom Tunguska. Koliko sam primetio retko se pominje taj sistem a mislim da bi mogao da zaštiti i dalekometne PVO sisteme i druga orudja i oružja. Unapred hvala za objašnjenje.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor