BEG airport status
Srpsko ratno vazduhoplovsto posle pauze od sedam godina ponovo učestvuje na inostranom aero-mitingu Jedan avion 252. eskadrile ide u Mađarsku / Foto: Ministarstvo odbrane

Srpsko ratno vazduhoplovsto posle pauze od sedam godina ponovo učestvuje na inostranom aero-mitingu

Kako je za Tango Six potvrdilo Ministarstvo odbrane, Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije učestvovaće na aero-mitingu Kečkemet 2021. Na statičnom izložbenom delu učestvovaće samo jedna letelica – školski avion Utva Lasta V-54.

– Pripadnici RV i PVO na međunarodnom aeromitingu „Кecskemet Airshow 2021“ u Кečkemetu u Mađarskoj učestvovaće u izložbenom delu programa sa jednim vazduhoplovom V-54 Lasta, u skladu sa pozivom mađarske strane. Učešće ima za cilj promovisanje trenažnog aviona domaće proizvodnje, namenjenog za osnovnu obuku pilota, široj međunarodnoj vazduhoplovnoj javnosti. – stoji u odgovoru Ministarstva odbrane Tango Sixu.

Prvo vojno klipno učešće u inostranstvu / Foto: Ministarstvo odbrane

Trenutna verzija spiska učesnika iz Srbije navodi još samo Soko Kraguj J-20 u letačkom programu. Reč je o avionu registarske oznake YU-JRV koji je restauriran u letno stanje pre godinu dana. Pored Srbije iz zemalja bivše Jugoslavije u letačkom delu nastupiće i akro-grupa hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Krila Oluje i Pilatus PC-9 ratnog vazduhoplovstva Slovenije.

Nastup srpskog RV-a na nekom međunarodnom aero-mitingu dolazi nakon sedam godina (Izlaganje Laste u organizaciji SDPR-a na MAKSU bilo je 2013. godine). Tada je na aero-mitingu u Danskoj učestvovao transportni avion An-26. Poslednji nastup RV i PVO na Kečkemetu bio je 2013. godine isto sa jednim An-26 dok je 2010. godine učestvovao Supergaleb G-4.

Kako je Tango Six danas objavio, ovo će biti drugi međunarodni aero-miting za fabriku aviona Utva. Kompanija je potvrdila da je prošle nedelje učestovala na aero-mitingu u Sloveniji.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Bo

Ovo je dobro za promociju Srpske fabrike aviona. Ko zna mozda se neko i zainteresuje, i eto posla za nas.

Odgovori
Mr

Gde se nalazi ta Srpska fabrija aviona i koliko dugo ramo radis, kakvi su uslovi, plate, godisnji…?

Bo

Mrk
Na tvoje cinicno pitanje te necu udostojiti odgovora.

Dz

Guglao sam, ali ne nađoh, da li je poznato koji su uslovi za ulazak na aeromiting? (Da li postoji ograničen broj posetilaca? Covid mere? cena karte?)

Odgovori
iv

https://airshow2021.hu/covid/ cini se da nema nekih vecih ogranicenja, 5000HUF je ulaznica za jedan dan

no

@Dzonson

repulonap2021.hu

Ima i engleska verzija. Oko 15 Eura je ulaz.

Va

Šta ne šalju 29ke đe ovu skalameriju da nas bruka

Odgovori
Bo

Vasa
Ova „skalamerija“ je nas proizvod, a samo mali broj zemalja u svetu proizvodi bilo kakav avion. Ovaj avio je izvezen za Irak, gde su zadovoljni sa njim, a slanjem na miting ga reklamiramo.

St

Mislis posto su 29ke novi i do sad nevidjeni avioni koji nam daju sansu da ih prodamo na inostranom trzistu?

Pe

Covid mere bez vakcinacije i potvrde tj zelenog kartona nemoze da se udje. Sad sam dosao sa aero mitinga nije lose bilo. Al karte se kupuju online i mora se imati potvrfa za covid vakcinaciju. Ko bude zeleo da ide posto traje dva dana.

Odgovori
nn

Aero miting je bio sjajan. Bili u nedelju. Katre se kupovale unapred online 5000 huf ~15 Eur za 10+, 10- besplatno uz obaveznu registraciju. Covid potvrda o vakcinaciji je bila obavezna, pcr i ostali testovi nisu bili prihvaceni. Lasta je bila tamo i kao cudan momenat celog programa u nedelju je sletanje Antonova iz Srbije koji i nije bio sastavni deo programa.

Odgovori
zo

Loš motor i gomila sitnica…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj