[RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

30. sep 2022

U Bugarskoj se srušio jurišni avion Su-25

29. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Nova S: Kod aerodroma Lađevci prinudno sletele dve vojne bespilotne letelice

28. sep 2022

Aero-klub „Vazduhoplovci Niša“ i Ministarstvo odbrane pokreću projekat “Biću pilot“: Besplatna pripremna nastava i sat vremena leta motornom jedrilicom

28. sep 2022

[FOTO-REPORTAŽA] Grčki vazduhoplovni muzej na aerodromu Dekelija

27. sep 2022

Rojters: UAE nabavili Bajraktare; Bugarska vlada odobrila projekat investicionih troškova za još osam F-16

23. sep 2022

[FOTO-REPORTAŽA] Athens Flying Week 2022: Festival retkih letelica iznad Tanagre

22. sep 2022

[ANALIZA] Sve o ratnim vazduhoplovstvima Evrope

16. sep 2022

[EKSKLUZIVNO] Komemorativni prelet 67. Eskadrile za Specijalne Operacije USAF-a iznad Pranjana u čast 78. godišnjice operacije „Halijard“

15. sep 2022

Vojni budžet Poljske u sledećoj godini raste 68% : Planira se nabavka 96 borbenih helikoptera AH-64E Apache Guardian

15. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Vučić u Skupštini Srbije: „Kupujemo još 11 helikoptera Mi-35 sa Kipra“

14. sep 2022

[INTERVJU] APS – Aviation Parts Service: Prva konferencija, 12 godina borbe za generalnu avijaciju u Srbiji

12. sep 2022

Vazduhoplovci Nacionalne garde Ohaja u poseti RV i PVO Vojske Srbije, drugi put za godinu dana

10. sep 2022

Frustracije u SAAB-u zbog neuspeha prodaje borbenog aviona Gripen

9. sep 2022

Rumunija namerava da nabavi tri bespilotna sistema Bajraktar TB2 za 300 miliona dolara

8. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Vučić: Srbija želi da nabavi Bajraktare za “stotine miliona dolara“

7. sep 2022

[REPORTAŽA] SIAF 2022: Slovački oproštaj od voljenih MiG-ova 29

7. sep 2022

Postkoronarni šok septembra 2022. godine: Iznenadni izliv aero-mitinga u mozak

6. sep 2022

Armija 2022: Sve o novim ruskim sredstvima protivvazduhoplovne odbrane, vazdušnog osmatranja i protivelektronske borbe

5. sep 2022

Međunarodni vojni sajam “Armija 2022“: Najveći prikaz ruske namenske industrije do sada

2. sep 2022
Međunarodni vojni sajam “Armija 2022“: Najveći prikaz ruske namenske industrije do sada
Opitno konstrukcioni-biro Suhoj izložio je T-50-KNS -neleteći prototup Su-57 za ispitivanje na zemlji koji ima sve sisteme kao i letni prototipovi / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Međunarodni vojni sajam “Armija 2022“: Najveći prikaz ruske namenske industrije do sada

U organizaciji Ministarstva odbrane Ruske Federacije, u periodu od 15. do 21. avgusta blizu Moskve održan je VIII Međunarodni vojno-tehnički sajam „Armija-2022“. Statičke izložbe na centralnom izložbenom prostoru formirane su u paviljonima i otvorenim prostorima Kongresno-izložbenog centra „Patriot“, vojnom poligonu Alabino i vojnoj vazduhoplovnoj bazi Kubinka ukupne površine preko 340 hiljada kvadratnih metara. Na sajmu je bilo prisutno 1.497 preduzeća i organizacija koje su predstavile 28.536 proizvoda vojne i dvostruke namene, a posebne nacionalne izložbe imale su tri strane države – Belorusija, Iran i NR Kina.

Organizator je saopštio da je događaj za nedelju dana posetilo čak 1.903.536 ljudi, prisustvovale su zvanične vojne delegacije iz 85 stranih država, uključujući 18 na visokom nivou. Ukupan broj predstavnika stranih vojnih resora iznosio je više od 700 ljudi, a u okviru naučno-poslovnog programa održano je 340 događaja, 187 okruglih stolova, 52 konferencije, 32 međuresorska skupa i 69 brifinga. Osim otvorene statičke izložbe, prikaza proizvoda u paviljonima, letačkom programu iznad aerodroma Kubinka, na vojnom poligonu Alabino su izvođena i borbena pokazna dejstva određenih sistema naoružanja.

Na poligonu Alabino bila su organizovana pokazna bojeva dejstva određenih sistema naoružanja / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Sajam u podmoskovlju bio je samo centralni događaj Armije-2022. Višednevni programi ove manifestacije organizovani su širom Rusije, i to pretežno u većim gradovima poput Vladivostoka, Novosibirska, Habarovska, Jekaterinburga, Samare, Severomorska, Murmanska, Rostova na Donu, Krasnodaru. Susreti sa civilnom publikom organizovani su, kako u namenski izgrađenim parkovima takođe nazvanim ‘‘Patriot‘‘, tako i u vojnim bazama i na vojnim aerodromima. Zanimljivo da su taktičko-tehnički zborovi naoružanja i vojne opreme priređeni i u udaljenim predelima Rusije, poput ostrva Sahalin, na Kurilskim ostrvima, Kamčatki (vazduhoplovna baza Anadir), zatim u Kronštadu u Kalinjingradskoj oblasti, zatim Mahačkali na Kaspijskom jezeru, čak i u inostranstvu, u Jermeniji, kao i Abhaziji i Južnoj Osetiji koji su zvanično deo Gruzije.

Ono što je za poznavaoce tematike, kao i specijalizovane medije koji to prate, posebno interesantno, jesu ugovori koji su potpisani za nabavku naroužanja i vojne opreme (NVO). Zvanično je saopšteno da je za potrebe opremanja ruske armije, Ministarstvo odbrane Rusije sa 24 preduzeća ruske vojne industrije potpisalo 36 ugovora u ukupnoj vrednosti od preko 8,6 milijardi dolara, i to za ukupno oko 3.700 jedinica novoproizvedenih i oko 100 jedinica remontovanih i modernizovanih sredstava NVO.

VKS Rusije su do sada primile u naoružanje oko 140 Su-34 i Su-34M / Foto: Darko Todorovski

Od vazduhoplovne i PVO tehnike za Vazdušno-kosmičke snage potpisani ugovori za nove količine (koje nisu precizirane) taktičkih bombardera Su-34, borbenih helikoptera Ka-52M i Mi-28NM, izviđačkih satelita „Lotos-M“, bespilotnih letelica Orlan-10, Orlan-30, Eleron-3 i Inohodec, raketnih sistema PVO S-500, zatim raketa 9M317M za sisteme PVO „Buk-M3“, automatizovani sistem upravljanja u VKS i PVO Perspektiva-ASU, vazduhoplovnih ubojnih sredstava među kojima su krstareće rakete, vođene rakete vazduh-zemlja, protivradarske i protivbrodske rakete, kao i vođenih bombi UAB-20 za bespilotne letelice.

Strategijske raketne snage dobiće partiju novih interkontinetalnih balističkih raketa RS-28 ‘‘Sarmat‘‘, Ratna mornarica tri dizel-eletrične podmornice projekta 06363, dva izviđačka broda projekta 03182R i nekoliko desetina protivbrodskih raketa „Oniks“. Za Kopnenu vojsku tu su novi tenkovi T-90M, oklopni transporteri BTR-82A, oklopni automobili „Tigr-M“ različitih verzija, potom remont i modernizacija tenkova T-80BV i borbenih vozila pešadije BMP-2, artiljerija dobija dodatke količine raketa „Splav“ za samohodne višecevne lansere raketa „Tornado-S“, još raketa za raketni sistem zemlja-zemlja „Iskander-M“. Tu je i ugovor za razvoj mobilnog sistema za uništavanje toksičnih hemikalija u okviru programa „Novator-1“.

Modernizovani borbeni helikopter Mi-28N / Foto: Darko Todorovski

Od novina u vazduhoplovnom sektoru treba istaći modernizovanu verziju borbenog helikoptera Mi-28N koja je opremljena žirostabilisanim optoelektronskim sistemom GOES-451 kojima je opremljen i borbeni helikopter Ka-52. Osim toga novi Mi-28N je opremljen i novim sistemom za samozaštitu, udvojenim komandama a proširena je i paleta naoružanja, može biti naoružan i protivoklopnim raketama Vihr i Hrizantema.

Tu je potom i višenamenska slabo uočljiva precizna vazduhoplovna krstareća raketa nove generacije tipa H-69 sa kombinovanim sistemom navođenja, inercijalno uz primenu satelitske navigacije i optoelektronskog sistema. Raketom se mogu naoružati svi savremeni tipovi ruskih borbenih aviona, maksimalni domet je 290 km, brzina rakete je 750 do 1000 km/h, startna masa je 770 kg, masa bojeve glave je 300 ili 310 kg, visine sa koje se može lansirati se kreću od 200 m do 11 km, brzina aviona nosača pri lansiranju može biti od 0,5 do 0,9 m, navodi se da je CEP (Circular Error Probable) 5 do 7 metara.

Izviđačko vozilo artiljerije 1V1017 PRP-5 / Foto: Vitalij Kuzmin
Među izloženim tenkovima našao se i veteran T-62M sa optoelektronskim sistemom MGOES / Foto: Vitalij Kuzmin
Najnovija verzija samohodnog protivtenkovskog topa Sprut – 2S25M Sprut-SDM1 / Foto: Vitalij Kuzmin

Od mnoštva tehnike Kopnene vojske i njenih rodova najzanimljiviji su bili izviđačko vozilo artiljerije 1V1017 PRP-5, oklopni transporter BTR-82A sa kupolom Ballista, komandno vozilo artiljerije ‘‘Planšet-A‘‘ na vozilu ABŠ-2 Atlet, vozilo za ABHO izviđanje RHM-9, modernizovani tenk T-62M sa optoelektronskim sistemom MGOES, robotizovana besposadna verzija borbenog vozila pešadije BMP-3 sa kupolom Sinica, samohodni protivtenkovski top 2S25M Sprut-SDM1, borbeno izviđačko vozilo BRM-3K Ris sa novom kupolom Kinžal, borbeno vozilo pešadije BMP B-19 sa novom kupolom Epoha, nove varijante oklopnog automobila Strela među kojima je i amfibija, oklopno vozilo AMN 59097 Spartak, oklopno vozilo Z-STS, prototip besposadnog transportnog vozila na šasiji Ural-432067-73, modernizovani patrolni čamac Raptor 2.0.

Novo višenamensko oklopno vozilo Tigr-M sa borbenim modulom za dejstvo po bespilotnim letelicama / Foto: Vitalij Kuzmin
Samohodni lanser i samohodno lansirno oruđe raketnog sistema Viking (izvozni Buk-3) / Foto: Vitalij Kuzmin
Jedan od izloženih samohodnih lansirnih oruđa raketnog sistema S-400 / Foto: Vitalij Kuzmin

Izuzetno interesantni su bili sistemi namenjeni za protivvazduhoplovnu odbranu. Mnogo toga je već viđeno ali ćemo istaći laki mobilčni raketni sistem malog dometa Gibka-S, potom novo višenamensko oklopno vozilo Tigr-M sa borbenim modulom za dejstvo po bespilotnim letelicama, artiljerijsko-raketni sistem Pancir sa novom malogabaritnom raketom za dejstvo po bespilotnim letelicama, moduli za raketni sistem malog dometa Sosna, potom sistem malog dometa Tor-M2, zatim raketni sistem srednjeg dometa Buk-M3 u izvoznoj varijanti Viking sa elementima sistema S-300V, raketni sistemi velikog dometa Abakan, Antej-4000, i S-400 od kojih treba istaći i varijantu lansera sa kontejnerima raketa 9M96 malog dometa. Od sredstava za obmanjivanje prikazan je univerzalni visokomobilni leteči mamac ‘‘Ađutant‘‘. O svemu navedenom vezanom za sisteme PVO biće mnogo više reči u posebnom tekstu koji će Tango Six uskoro objaviti.

Na statičkoj izložbi postavljenoj u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Kubinka, kao i u paviljonima centra ‘‘Patriot‘‘, bilo je izloženo više od 50 aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, kako iz sastava vojske tako i onih koji pripadaju opitno-konstrukcionim biroima i proizvođačima. Iako je postavka tradicionalno bila veoma raznovrsna, posetioci su ipak bili uskraćeni za neka najnovija dostignuća ruske vazduhoplovne industrije.

Serijski Su-57 isporučen krajem prošle godine. Za sada su VKS dobile 5-6 serijskih aviona, ove godine očekuju se nove isporuke  / Foto: Darko Todorovski
MiG-31I sa vazduhoplovnom balističkom raketom Kinžal / Foto: Darko Todorovski

Taktičku avijaciju ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) predstavljali su jurišni avion Su-25SM3, višenamenski borbeni avioni MiG-29SMT, MiG-35S, Su-30SM i Su-57 (napominjemo da je u pitanju bio serijski primerak), frontovski bombarderi Su-24M i Su-34, lovački avion Su-27P, lovac-presretač MiG-31BM. Od aviona Avijacije dalekog dometa mogli su se videti srednji bombarderi Tu-22M3, strategijski bombarderi Tu-95MS i Tu-160, leteću cisternu Il-78M, kao i avion MiG-31I sa podvešenim gabaritno-težinskim modelom vazduhoplovne balističke rakete 9-S-4460 ‘‘Kinžal‘‘.

Austrijski dvomotorni DA42T sklapao se u Jekateringurgu, u fabrici UZGA. VKS Rusije ga koriste za obuku pilota višemotornih aviona / Foto: Darko Todorovski
Nova verzija Mi-8 u ruskoj Armijskoj avijaciji, Mi-8AMTŠ-VN namenjen podršci specijalnim snagama / Foto: Darko Todorovski

Posetioci su imai prilike da vide i školski avion DA42T koji se u VKS koristi za obuku pilota višemotornih aviona i koji se sklapao u Rusiji, potom školsko-borbeni avion Jak-130, dok je Transportna avijacija izložila veterana An-2, kao i avione L410UVP-E20 (takođe sklapanog u Rusiji), An-72 i najnoviji Il-76MD-90A.

Od helikoptera Armijske avijacije VKS mogli su se videti školski Ansat-U, serijski višenamenski transportno-borbeni helikopter za specijalne snage Mi-8AMTŠ-VN, posebna verzija Mi-8 za akrtičke uslove – Mi-8AMTŠ-VA, borbeni helikopteri Mi-35M, Mi-28UB i Ka-52, teški transporter Mi-26, kao i nova verzija koja je uvedena u naoružanje VKS – Mi-26T2V.

Višenamenski borbeni avioni MiG-29KR i Su-30SM2 / Foto: Darko Todorovski
Modernizovani mornarički patrolni avion Il-38N / Foto: Darko Todorovski
Mornarički palubni helikopter Ka-52K / Foto: Darko Todorovski

Proizvođači su izložili varijante nekih od tipova helikoptera namenjenih izvozu, višenamenski za specijalne snage Mi-171Š-VN, srednji višenamenski transportni Mi-8MTV-5M, borbeni Mi-28NE sa novim višenamenskim raketama vazduh-zemlja Izdelije-305E, modernizovani desantno-jurišni Mi-35P i transportno-borbeni Mi-8MTV-5. Od mornaričkih vazduhoplova mogli su se videti višenamenski borbeni avion Su-30SM2, palubni višenamenski borbeni MiG-29KR, modernizovani patrolni avion Il-38N, modernizovani protivpodmornički helikopter Ka-27M, spasilački Ka-27PS, desantno-jurišni Ka-29 i borbeni helikopter Ka-52K Katran. Skromna postavka oldtajmera obuhvatala je školsko-borbene avione L-29 Delfin i MiG-15UTI, školske avione Jak-52 i avion Jak-18T.

Nova verzija izviđačko-borbene bepsilotne letelice Orion, u pozadini su samohodno transportno-lansrino oruđe raketnog sistrema PVO S-400 i osmatračko-akvizicijski radar Podlet / Foto: Darko Todorovski
Novi bespilotni helikopter BAS-750 / Foto: Darko Todorovski

Od većih bespilotnih letelica mogle su se videti izviđačko-borbene BPL Sirijus (Inohodec-RU) za koju je najavljen početak serijske prozvodnje u sledećoj godini, kao i Inohodec (Orion) koja je imala svoje vatreno krštenje iznad Ukrajine. Jedna od novina bio je belorusko-ruski višenamenski izviđački bespilotni helikopter BAS-750. Ova letelica, nastala na bazi ranije letelice BAS-200, može leteti do 150 km udaljenosti od zemaljske stanice, ostati u vazduhu do 6 časova, nositi koristan teret mase 200 kg, maksimalna brzina je 180 km/h, vrhunac leta 3.500 m. Može poneti i dodatni tank za gorivo.

Po uzoru na američki dron-kamikazu Switchblade koje ukrajinska vojska aktivno koristi u rusko-ukrajinskom ratu, ruska namenska industrija razvija sličnu letelicu sa oznakom LAOP-500 mase svega 3,5 kg sa električnim pogonom, nosivosti korisnog tereta od 500 gr (ovo se verovatno odnosi na bojevu glavu), maksimalne brzine 130 km/h, krstareće brzine 90 km/h, i autonomijom leta od 20 minuta.

U letačkom programu koji je naravno takođe izveden iznad aerodroma Kubinka i koji je, mora se napomenuti, bio relativno skroman, učestvovale su akro-grupa ‘‘Ruski vitezovi‘‘ na avionima Su-35S, akro-grupa ‘‘Striži‘‘ na MiG-ovima 29, solo programe imale su posade školsko-borbenog aviona Jak-130, lovačkog aviona MiG-29 (iz akro grupe Striži), višenamenskog borbenog aviona Su-35S (iz akro-grupe ‘‘Ruski vitezovi‘‘), putničkog aviona MC-21-300, borbenog helikoptera Mi-28NM, srednjeg transportnog višenamenskog helikoptera Mi-8MTV-5.

Prikazani Bajraktar najverovatnije je bio sastavljen od više letelica tog tipa koji su oboreni iznad Ukrajine / Foto: isečak iz video snimka Ministartsva odbrane Rusije

Na teritoriji Parka „Patriot“ bila je postavljena i izložba NVO ukrajinske vojske koje su ruske snage zarobile u tekućem ratu. Kako je zvanično navedeno, većina prikazane opreme je u dobrom stanju, i napuštena je tokom povlačenja, a ukupno je izložba sadržala preko 450 tipova NVO. Od značajnihjih eksponata treba istaći tursku bespilotnu letelicu Bajraktar TB2 kao i taktičke bespilotne letelice koje su Ukrajinci pretvorili u izviđačko-borbene BPL. Tako su se, mešu mnoštvom izloženih BPL, mogle videti kineske Skywalker X8, DJI Phantom-4, DJI Spark, DJI Agras T30, DJI Matrice 200, potom turske BPL Herch i letonske Penguin C.

Deo zaplenjnenih sredstava ukrajinske vojske izložen na teritoriji parka Patriot / Foto: isečak iz video snimka Ministartsva odbrane Rusije

U opisu izloženih eksponata bilo je navedeno gde su zarobljeni kao i detalji o samom sredstvu. Među zarobljenim različitim vrstama vojnih vozila našli su se sovjetski tenkovi T-64 (ukrajinska verzija T-64BV) i T-72 (ukrajinska verzija T-72AG), češka varijanta sovjetskog borbenog vozila pešadije BMP-1, ukrajinski oklopni transporteri BTR-3E i BTR-4E, potom britansko okloptno vozilo AT-105 Saxon, austrijsko terensko vozilo Pinzgauer 712M, južnoafričko terensko vozilo Mamba Mk2, američko HMMWV, nemačko vozilo za razminiranje MineVolf, poljski sistem raminiranja ZB-W WD/Z, ukrajinska oklopna vozila Kozak 2 i Varta, ukrajinska medicinska vozila Bogdan-2251.

Američka haubica M777 kalibra 155 mm  / Foto: isečak iz video snimka Ministartsva odbrane Rusije

Od ostalih eksponata treba istaći američku haubicu M777 kalibra 155 mm, američki radar za otlrivanje artiljerijskih položaja AT/TPQ-48 (za tzv kontrabaterijsku borbu), granate ukrajinskih višecevnih raketnih sistema Grad i Uragan sovjetske proizvodnje, fragmente rakete sovjetskog taktičkog sistema zemlja-zemlja Točka-U.

Izloženi su bili i primerci nekoliko desetina vrsta malokalibarskog oružja proizvedenih u SAD kao i evropskim zemljama. Od protivoklopnog naoružanja posetioci su, između ostalog, mogli videti američke sisteme Javelin i TOW, britanske NLAW, francusko-nemačke sisteme Milan, potom američki bacači granata M72 LAW, češki RPG-75, španski C-90, švedski Sakrat i AT-4. Među izloženim sredstvima našao se i jugoslovenski minobacač M-57 kalibra 60 mm, potom ukrajinski M-60 ‘‘Kamerton‘‘, kao i improvizobvani minobacači kalibra 81 mm. Na otvorenom delu muzeja bili su postavljeni i ukrajinski patrolni čamac projekta 09104 ‘‘Kalkan-P‘‘ i dva ukrajinska patrolna čamca-presretača projekta UMS-100, sve zarobljeno, kako je navedeno, u Mariupolju.

Komentari

t

Posle ove katastrofe u Ukrajini ko je lud od njih bilo sta da kupi. Vade iz budzaka t62 i ostale krseve i jos neko da im plati i ocekuje proizvodnju, lol.

Odgovori
T

Bitno da su se pokazali Barjaktari, Javelin, M777, NLAW, HIMARS. Eno ukrajinci posle uspesne ofanzive u Hersonu zauzeli Rostov na Don-u. A ovi iz Harkova su se probili do Podmoskovlja.

K

Ma da, i HIMARS? Ruska propaganda je tako jaka da njeni poklonici sami od sebe izmisljaju nove detalje da dodatno uljepsaju prekrasnu rusku mirotvornu operaciju u bratskoj ukrajini.

L

Рекордна количина уговора је закључена током сајма, изгледа да многи не деле твоје мишљење.

T

@K
HIMARS kamion sa lanserom navodjenih raketa. Uragan, Smerc, Tornado nista sto ukri-rusi vec nisu imali. I sta su postigli sa tim sistemom, da li su dobili prednost na terenu? Evo 5ti dan ofanzive na Herson, kako stoje Ukri?
Taj sistem nije nista revolucinarno, daleko od toga da ne valja ali glorifikovati ga toliko je apsurdno. Sada kada su ispraznili sve magacine sa sovjetskom opremom u EU, sta mislite ko i sta ce prodavati ? Klasican marketing. Ako cemo realno vise im je znacio NLAW u prvim danima rata nego HIMARS danas.

t

@Tata
A kako se nisu pokazali. Jel ono pao Kijev za koliko nedelju dana ? sta bi sa tim ? jel se to Rusi razbezali sa celog severnog fronta a ? Jel ti taj deo promakao ? jel se 3 meseca front na jugu nije pomerio jer ne mogu dalje da se pomere Rusi ? Eto i taj Harkov koji pominjes koji je na granici sa Rusijom jos nisu uspeli da zauzmu nego su ih i odatle Ukrajinci odbacili sve to granice.

Jel ih mozda Jevelin i NLAW ne lemaju na svakom koraku ? Gde se Himars nije dobro pokazao ? kad je rasturio skladista na Krimu ili kad je unistio sve mostove na jugu ? Ili sad kad lupa Rusku artiljeriju gde god stigne ?

Jel ti promaklo da Rusi nemaju premoc u vazduhu jos uvek kao sto nikad nece ni imati. Eto taj isti HIMARS je za razliku od SSSR krseva precizan i porediti ga sa Smercom je ko nebo i zemlja jer projektili dolaze sa navodjenjem sto je jedan od razloga sto Ruska artiljerija (pored generalne nesposobnosti) nije u stanju da gura Ukrajinske snage jer ih poklapaju sa velike udaljenosti.

@Let’s go Brandon
Aha, i za vreme Milosevica i sankcija je privreda imala rekordnu proizvodnju…bilo na vestima, sigurno je istina.

S

Meni samo nisu jasni ovi likovi koji bezpogovorno veruju ruskoj propagandi. Pa ili ste suvise mladi da se ne secate, ili necete da se setite da smo mi svaki dan obarali avione i na kraju pobedili NATO u zlocinackoj misiji Milosrdni andjeo, javili na Dnevniku 2.

S

85 stranih država i 18 delegacija na visokom nivou plus 28 536 proizvoda vojne i dvostruke namene je za poštovanje ili nisu svi pročitali tekst autora…….

T

@K
Posli na Kijev visemilionski grad sa 30h ljudi, na Harkov i sa manje, dok su se u istom momentu prosetali kroz ceo jug. Uzeli im Maripolj, Herson, presli na drugu obalu Dnjepra i zauzeli najvecu nuklearnu elektranu u EU,pao ceo Lugansk, Zaporazje 80%, uzeli im Izjum… Armija od 400 000 ljudi pod oruzijem koju je preuzeo nato i sa preko 50 milijardi dolara donacija ne moze da izbaci 150 000 Rusa iz drzave. Koje mostove su unistili, preko 2 meseca gadjaju sa tim HIMARS-om Antonovski most a kamioni i dalje prolaze. Po ofanzivi u na Herson se vidi ko kosi a ko vodu nosi. Ne treba mi nicija propaganda da vidim kako stvari stoje na terenu. Posle 6 meseci rata Rusi i dalje guraju napred ukrajinci 1 gradic nisu vratili. Pritom ih podrzava 85% stanovnistva i drzava zemaljske kugle, a ove nesretnike eu i nato. Pa sta reci vise.

M

@Let’s go Brandon
Rekordna kolicina ugovora sa Ministarstvom odbrane Rusije.
Ne vidim zasto bi neko recimo kupovao dronove od rus aka di oni hoce da kupe iranske. Od ostalog naoruzanja jedino sto su realno prikazali je artiljerija, sve ostalo legendarno rusko naoruzanje je nekako izaslo iz legende.

S

@Tegljacmete @Tata @Let’s go Brandon
Sto se svadjate? Sta mi imamo od toga? Zemlja nam se opet deli na „cetnike i partizane“ po ko zna koji put i sami sebi pravimo stetu. Nemamo apsolutno nista s tim dogadjajima, niti mozemo da uticemo, niti smo uticali, ne mozemo nista da promenimo 1%, a imamo samo lose posledice.

Spec. operacija/rat ce teci kako ce teci, gradjani Srbije tu ne mogu nista. Mozemo samo neku humanitarnu pomoc da posaljemo i to bi bilo korektno sa nase strane, a navijanje za tudju bedu je bolesno i morbidno.

G

@Srbofil
Konačno neko sa smislenim komentarom.

F

@ tegljacmete

Pogled na lingvističku mapu Ukrajine, kao i na do sada isporučene količine oružja sa celog Zapada baca senku sumnje na analizu – još kad se uzme u obzir da je kontraofanziva već stigla do Krima, a i to da je Moskva već opkoljena.

Kome nije jasno koliko su mediji u stanju da utiču na percepciju stvarnosti ima prilike da se uveri sada. Uostalom, da nije tako oni što žive od politike i mešetarenja bi odavno pomrli od gladi.

P

T62 su samo preusmerili. Bili izremontovani za nekog drugog. Nisu vađeni iz budžaka za Ukrajinu. A šta je sprečilo Ruse da ostvare vazdušnu nadmoć nad Ukrajinom ako ne ruski sistemi? Inače bi sa velikih visina sve poklapali. Niko ne pravi sisteme za ometanje sopstvenih radara. Američki su 99. kod nas vrhunski radili. Ironija. Razočarenje može da se desi samo kod ljudi koji misle da postoje čudesna oružja koja sama sve rešavaju. Ameri podvili rep u nizu zemalja pa se ne sprda toliko sa njima. Ne treba ni ovde podcenjivati, jer opet onda sledi razočarenje.

t

@ Stojko Vidis da je rusofilija bolest najmilija i dalje.

@Tata Ovaj nivo deluzije i gluposti je komican. One Ruske kolone sto su se protezale do Ruske granice su ti brojevi o kojima pricas ?! lol ok. Olupali ih Ukrajinski teritorijalci i rezervisti i sad ti fantaziras od 400 hiljada miliona ko zna kojih NATO spacijalaca i sta ti ja znam a ovamo Rusi ne mogu da zauzmu grad na granici sa Rusijom. Smesno.

Antonovski most je vec mesec dana izbacen iz upotrebe kao i pntonski mostovi koje su im unistili iz prvog gadjanja. Komicno je koliko ne znas o cemu pricas, ali vazno je da nesto pricas.

@Feline
Kakve lingvistike mape, kakve gluposti, realno ne znas ni ti sta si hteo da kazes, ovde se radi o tome da su Rusi posle 6 meseci zaglavljeni i da im je oprema krs.

B

>> Pogled na lingvističku mapu Ukrajine

Ti nisi nikada bio u Ukrajini, ja jesam i blejao sam sa ekipom koja koristi samo ruski i ako su im roditelji etnicki ukrajinci sa zapada, dakle ne govorimo ovde o ruskom stanovnistvu koje je u 19. veku naseljeno na jugu. Prosto takav je bio sistem obrazovanja, samo na ruskom si mogao da zavrsis skolu i studiras, svi mediji su bili na ruskom itd.

B

Kakva katastrofa? I Ukrajina i naravno Rusija, koriste mahom rusko naoruzanje i vec je dokazano da su obadve strane jako dobre u PVO, kojoj god strani da verujes, oboreno je preko 3-4000 raznih vazdusnih ciljeva, od toga barem 1500 dronova. Ciji jos PVO je uspeo da obori ovoliko dronova, koji su obicno najteze mete…

m

Da netko dođe vremenskom kapsulom iz CCCP-a, prepoznao bi bar 90% izloženog.

Odgovori
s

Isto važi i za „Zapadnu stranu“. Na obe strane gledano se nalaze velike serije „hladnoratovskog naoružanja “ a u najavama ili tek sada kreću sa manjim serijama novoproizvedenih sistema. Za one koji ih ne poznaju ili su navijački raspoloženi pa više vole „Istok“ ili „Zapad “ njima se ponekad pričini da je jedna strana bolja a druga lošija ali na kraju shvate da su to dve iste strane i da ih samo zanima da „opljačkaju“ i uspore rast država koje su manje od njih. Na ovaj ili onaj način (slično kao mafijaši koji naplaćuju reket vlasnicima kafana ).

t

@smART Diler odakle ti ta glupost ?! gde se to tacno na zapadu koristi hladnoratovsko oruzje ?!?! osim ako mislis da je F16 iz 60ih isto sto i F16Viper, ali ako toliko ne poznajes tematiku, onda tu nema mnogo pomoci.

Rusi su zaglavljeni u SSSR tehnici i razmisljanju zbog autokratije u kojoj zive i tu se nista nece menjati dok se sve to ne raspadne. Ne moze nepotizam, autokratija i jednoumlje da stvara nesto novo i da isprati tehnoloski razvoj u trci sa zapadom jer prosto sistem kao sistem gusi svako slobodno razmisljanje. Bukvalno ceo SSSR nije mogao da isprati tehnoloski razvoj sa zapadom a kamoli jedna Rusija cija industrija je na nivou Spanije.

H

@tegljacmete
Na primer Abrams, Paladin, F 16, podugacak spisak je i kod njih. Sve isti modeli kao i pre 50 godina samo sa drugom opremom. Isto kao i kod Rusa. Ali neverovatan mi je nivo kako se otpisuje Ruska oprema i Armija. Drugari da su stvarno u stanju kako vi mislite odavno bih Ameri pregazili i iscepali na 50 drzavica. Ne bi se vodili ratovi na njihovim granicama zadnjih 30 godina nego bli usli na Kavkaz i u Malu Aziju odavno.
Kako rece Njegos „Boj ne bije svetlo oruzije vec boj bije srce u junaka“.
P.S. ovo ne vazi za dronove :)

Z

Tegljačmete-Priča o privredi Španije kao ekvivalentu ruskoj privredi. Nisam siguran kada bi se izolovala španska privreda da bi svet a posebno Evropa bila u ovolikim problemima.

B

Ruska privreda ne postoji u modernom smislu te reci. Radi se o gomili naftinh i gasnih busotina, par ugljenokopa i drugih rudnika, nesto zapadnih fabrika koje su u medjuvremenu napustene i plus zardjali vojnoindustrijski kompleks iz doba SSSR koji je potpuno zavisan od novca generisanog u energetskom sektoru…

T
S

@Tedy
So in some future Air Solution we might see TB2s and CH-95s working together.

M

@Srbofil
Čisto sumnjam da bi se na vežbama koristili CH-95 i Barjaktar. To su postala orużija čije taktike upotrebe i stvarne sposobnosti svaka zemlja čuva za sebe. Nešto kao i elektronsko ratovanje, samo sa raketicama malih gabarita :-)

F

@ Tedy

That TB2 deal is awesome! Any info about that $300 million total for 18 TB2 drones? Any technology transfer? Equipment?

Will these have Canadian or Turkish optoelectronics, maybe some SAR/ISAR radars? Rotax engines? The price per drone is substantially higher than what they want prospective buyers to believe – $16.67 million is way more than that of a cheap and affordable, $3-5 million-a-piece public image of TB2 drone.

P

Lepo izgleda BUK M 3 i MiG 29 KR.

Odgovori
T

Srbofil,
Maybe Watchkeeper too… :)

T

Feline,
Nobody knows yet what the package will contain, but will surely find. Our aquisitions are quite transparent.
The same in the case of almodt 1 bil euro for short air defence/manpads and ew systems.
https://seenews.com/news/romania-seeking-to-buy-surface-to-air-missiles-electronic-warfare-equipment-795535
We will know for sure.

S

Ovaj Tigr M sa 4 mitraljeza je kao stvoren za nasu namensku. posle teskog posla montiranja trocevca M55 na Milosa, sad idemo sa 4 mitraljeza, pa da i jedan i drugi vozimo po Pasuljanskim livadama.

Odgovori
N

Ma šta bre 4 mitraljeza, daj odma’ 8 komada vamo 😂😂😂

S

Stojko zar da gađaju sa buk m3 ili još bolje sa S 400 kvadrikoptere od par stotina bolara ili sa 4 mitraljeza???

V

Ofarbane šklopocije iz sssr-a, kinezi preuzimaju poso

Odgovori
Y

„…osim ako mislis da je F16 iz 60ih isto sto i F16Viper,“

Ili osim ako ti misliš da je Su-27 isto što i Su-35S, ili da je S-300P isto što i S500, ili da je Buk-M isto što i Buk-M3. Možemo ovako do sutra i na istoku i na zapadu. Možemo i da upitamo koji je to sovjetski dizajn podmornica Borei, ili da malo pogledaš kada je proizvedena poslednja američka OHIO koja joj je pandam po klasi. Da ne dotičemo temu hipersoničnog oružja i zapadne nesposobnosti da isto razvije.
Gro sistema koji se danas koriste i čak proizvode su iz perioda Hladnog rata i na zapadu i na istoku. Naprosto tada je mnogo više novca izdvajano za vojsku i razvoj vojne industrije, posle pada berlinskog zida Rusi nisu imali odakle, a Ameri nisu imali protivnika zbog koga bi razvijali nove revolucionarne sisteme, nego se išlo na modernizaciju postojećih rešenja.
Što se autokratije tiče, jutros „zelena“ nemačka ministarka izjavi da sankcije Rusiji ostaju na snazi čak i ako građani izađu na ulice i pobune se zbog inflacije i cena energenata. Sve pršti od demokratije i ljudskih prava. Ne pravdam ruski sistem, daleko je od dobrog i slobodnog, ali isto tako ne volim da slušam hvalospeve gde se privid demokratije prodaje kao „slobodan sistem“. Probaj da budeš predsednik SAD a da nisi deo jednog od dva politička kartela i da te ne odobre „delegati“ pre izbora. Toliko o slobodi izbora. Tu je negde na nivou SKJ, samo umesto dve partijske struje imaš diktaturu dve partije.

Odgovori
M

@Yrraf
„hipersoničnog oružja i zapadne nesposobnosti da isto razvije“
Ne miješaj nesposobnost i nezainteresiranost.

B

>> jutros „zelena“ nemačka ministarka izjavi da sankcije Rusiji ostaju na snazi čak i ako građani izađu na ulice i pobune se zbog inflacije i cena energenata.

Nemacka je jedna od najdemokratskijih zemalja na svetu, to sto ti iznosis je kremaljska anti EU propaganda. U Nemackoj je zivot svakome siguran, u Rusiji je ove godine ubijeno 8 visokopozicioniranih menadzera iz energetskog sektora, juce direktor Lukoil-a se bacio kroz prozor jer je bio „depresivan“??? Covek je takodje eto slucajno bio protiv rata – tako prijatelju izgleda diktatura gde svako mora da se boji za sopstveni zivot!

Y

Hahahah. Znam i ja sam nezainteresovan za dobre automobile, lepa putovanja i još gomilu drugih stvari a ljudi konstantno moju „nezainteresovanost“ mešaju sa finansijskom nesposobnošću. Lepo je o strateškim sposobnostima svetskih sila informisati se sa YT kanala bivšeg marinca ( znam tačno gde si ovu glupavu teoriju pokupio) ali složićemo se da isti stratešku odbranu razume kao Marica u krivi…

Č

@ Medo s mora

Šta da se radi, zapostavljsnje nekog segmenta znači i zaostajanje u dotičnom. Navedi neki američki ekvivalent Cirkona? Evropski Kinžal, Cirkon, Avangard?

Potcenjivačko komentarisanje samo govori o komentatoru.

Y

@Burrito Baby

U odbrani od „ruske anti-EU propagande“ predmetna ministarka ne baš zavidne političke inteligencije bukvalno potvrđuje da je suštinski rekla ono što je i preneto. Citat „The accusations were sparked by remarks Baerbock made during a panel discussion in Prague, where the minister explained in English that she had promised Ukrainians that she would support them for as long as necessary and that she therefore also wanted to deliver – “no matter what my German voters think”. Ne znam za vas, ali kad sam ja učio engleski jezik ovo je značilo „bez obzira šta moji nemački glasači mislili.“ Znači spremna je da vodi politiku koja je suprotna volji njenih glasača, odnosno građana Nemačke, tj. da budemo precizni teraće svoje šta god da građani misle. To je definicija autokratije.

M

@Yrraf @Čitalac
Jao što ste mi intelektualni. Ajde me „prosvietlite“ koja je ono osnovna namjena ovih projektila?

M

@Medo s mora

Pentagon..
,,The FY22 budget committed $3.8 billion to hypersonic research, an increase from the previous year’s $3.2 billion“..

D, uopšte nisu zainteresovani za hipersonično oružije. Nikakve prednosti u odnosu na podzvučne krstareće, ili klasične balističke, jel tako? Il zezaš il si se debelo zeznuo.

Problem im je što u Americi to košta 20x više da se razvije i uvede u naoružanje nego u Rusiji, a kasnije su krenuli i budžeti idu gde idu.

M

Evo ako ne verujes drugim izvorima o da valda Pentagon moze da te „prosvetli“.

https://edition.cnn.com/2022/01/29/politics/pentagon-hypersonic-weapon-meeting/index.html

M

@Miloš77
Petica za trud, ali gledaš u krivom smjeru. Koja je namjena ovih oružja u ruskoj doktrini? Ne uzimaj u obzir verziju s nuklearnom bojevom glavom.

M

Zar zaista to pitanje postavljaš? Svestan si da govorimo o krstarecim raketame koja lete 10+ puta brze od Tomahavka ili JASSM? Svestan si da PVO sistemi koji danas postoje u upotrebi imaju problema sa obaranjem i čak i ovih podzvičnih ?
Upravo one bez nuklearne glave i jesu poenta sposobnosti hipersonicnih rajketa! Nuklearne glave su za treci svetski rat bez pobednika i to je svima jasno. Ali sposobnost rakete da stigne na cilj udaljen preko 500, 1000 pa i vise kilometara i to 10+ puta brze od Tomahavka bez sanse da se obori je sposobnost koja izbacuje efikasnost baza i Nosaca aviona u dometu istih.

M

Zaboravih da dodam da sto se taktike koriscenja hipersonicnih raketa u ratu u Ukrajni tice, to je naravno samo demonstracija Zapadim zemljama da su to potpuno operativni sistemi i jedan veliki korak ispred svih u njihovoj evoluciji. Naravno i malo ekstra treninga.

B

>> svestan si da govorimo o krstarecim raketame koja lete 10+ puta brze od Tomahavka

Koja to krstareca raketa leti brzinom od 10x tomahavk, dakle 8 mahova?

M

,,Koja to krstareca raketa leti brzinom od 10x tomahavk, dakle 8 mahova?“

Cirkon 3M22: Mah 9 krstareca protivbrodska raketa dometa 1000km.
Kinžal X-47M2: Mah 10 -nije klasična krstareca ali moze da manevriše i ima domet preko 1000km dometa.

M

@Miloš77
“ i Nosaca aviona“ je glavni razlog, a pogađanje baza ili aerodroma je besmisleno.
E sada, zbog kojih je to nosača aviona Zapad trebao razvijati takvo oružje?

M

@Medo s mora

Šta misliš koliko puta je razorna moć hipersonične rakete koja nosi 200kg eksploziva pri brzini od 10,000km\h veća od razorne moći tecimo JASSM ili Tomahavka koji lete 900km\h i isto 200kg eksploziva?

Dodaj na to da jedna ima zagarantovan prolaz do cilja, dok druge obaraju sve lakse i lakse.

Dodaj na to i da je ovo tek prva generacija hipersonicnoh raketa. Svakako ce postati brze, manje, preciznije, pa i mobilnije kako bi mogle prići cilju sa bilo koje strane kao sto rade klasicne krstareće danas. Ali prvo mora da se uspesno napravi ta prva generacija u kojoj zapad kasni.

Poenta je da neprijatelj nema odbranu za hipersonicnu raketu ni na vidiku, i da je udarac neuporedivo moćniji pri takvim brzinama.

Sto se vrsta ciljeva tiče, nosač je samo jedna reklamna meta (kineski i ruski epp) koju i salva drugih raketa moze da izbaci iz upotrebe (ne treba se potapati za to) ako neko ima hrabrost da ih ispali u samoodbrani. Dva kindzala bi ga prepolovila, ali onda imas radioaktivnu olupinu ako ne i katastrofu daleko veceg obima.

Ne bi ameri trosili milijarde godisnje u razvoj takvih raketa da to nije budućnost.

L

Ovde se pominje ekonomija Rusije u rangu ekonomije Španije? Nije mi jasno kako tako mala ekonomija na nivou Španske koja nije još uvela nikakve kontra mere Zapadu za 6 meseci baci na kolena zapadnu ekonomiju? Mere štednje, poskupljenja, pad rasta itd. Šta li će tek biti ako Kina odluči da je dokusuri. Propaganda sama sebi škodi.“ Zaostala“ Rusija ne čineći ništa baci na kolena većinu zemalja Nato pakta? Napisano za sve one koji veruju u svoje medije a ne veruju rođenim očima kada idu u kupovinu.

Odgovori
B

Koje ce kontramere Rusija uvesti? Zabranice izvoz lade na nemacko trziste??? Haha, e onda cemo propasti nacisto, za sada smo samo na kolenima…

F

@ Let’s go Brandon

To je u psihologiji poznato kao Dunning–Kruger effect – što se manje zna o nečemu, to se više veruje u svoje sposobnosti, a ljudi kad jednom “formiraju svoj stav”, onda imaju tendenciju da se toga čvrsto drže, bez obzira na sve, bez obzira na to kako su uopšte formirali taj svoj stav. To što ne uopšte ne poznajem Istoriju, Ratnu Veštinu, Geopolitiku ili Ekonomiju me ne sprečava da imam svoje mišljenje, još manje da se čvrsto držim tog svog mišljenja, pa makar da mi objektivne činjenice non-stop davale povoda da pomislim da možda i grešim.

Dodaj na sve to da ima ljudi kojima je životni poziv uticaj na javno mnjenje, i koji moraju da žive od nečega. Kao da se nije aplaudiralo Brozu skoro 50 godina, i to i bez neke prinude? Psihološki mehanizmi su isti.

t

@ Let’s go Brandon @Feline

Jeste genijalci, postpuno ste upravu, Ruska ekonomija je u super stanju, zato je drazava zabranila dekretom da bilo koja firma moze da udje u proces bankrota kao i kod nas 90ih. Ruska privreda cveta, ljudi masovno sa zapada beze u Rusiju it tako dalje…

Strucnjak do strucnjaka a niko od njih nikad nije ziveo i radio u Rusiji. Da jeste, znali bi sto sve ove drzave koje su bile deo SSSR trce u NATO i na zapad.

F

@ tegljacmete

Racionalno objašnjenje za tvoje verovanje da je ruska privreda “nebitna” ne postoji. Da stvarno jeste ne bi bilo ovolike inflacije, niti bi bilo ovako lepih prognoza za ovu, i još 5 do 10 narednih zima.
Da li t je padalo na pamet da je moguće trčati u neki geopolitički blok i iz nacionalističkih razloga? Kakve li ćeš stavove ti da zastupaš, a i sa kojim obrazloženjem kad Kina bude imala veći BNP od U.S & EU zajedno?

V

Realno Rusija pokazuje mnogo vise vojne nadmoci u Ukrajini nego sto su Amerikanci pokazali u Vijetnamu,Avganistanu ili Iraku.Amerikanci se nisu usudili da intervenisu u Venecueli o Iranu da ne pricamo.Da li rade pametne stvari to je druga prica ali da Rusi nemaju ratnu tehniku i muda da je upotrjebe nikako ne stoji.

M

@Feline
„kad Kina bude imala veći BNP od U.S & EU zajedno“
Kina trenutno ima problem nekretninskog balona, koj pokušavaju riješiti. A radi se o, bukvalno, milionima praznih stanova koje nitko ne želi kupiti.
Ako pukne, MMF neće imati dovoljno para za spašavanje kineskog gospodarstva.

V

Medo s mora,
Jel to misliš na ove dolare i evre što što ih štampaju štamparije u EU i Americi 25 sati dnevno? Pa ta cela naopaka situacija je i omogućavala nekim zapadnim zemljama da žive na grbači celog sveta već desetinama godina.
Ako smrdi nešto trulo taj vonj dolazi iz Amerike (odštampala je dodatnih 40% svoje novčane mase u zadnjih dve godine) i EU (odštampala je dodatnih 20% svoje novčane mase takođe u zadnjih dve godine).
Nemojmo biti naivni i nasesti na priču da je poskupljenje bukvalno svega uzrokovano specijalnom operacijom. Neki pametni ljudi su sadašnju situaciju najavljivali još u 2020…

M

@Vlad
Skrećeš temu s glavnog problema, ali nije problem da i tebi nešto objasnim. Je li ti uopće znaš kako se povećava masa novca u opticaju?
(„štampanje“ novčanica je tehnikalija koja nema nikakve veze s time).
Inače masa novca = količina novca * brzina obrtaja istog.

A

Ovaj Mi-8AMTŠ-VN u ovoj boji koja je identična boji naših mi35 je idealan za nas. Ovi SU 30 i MiG 35 su isto ko stvoreni za nas. Ako propadne posao sa zapadom oko zanavljanja našg RV sa njihovim avionima onda ovo pod hitno kupovati. A da ne mogu a da ne poželim da naša Srbija u dogledno vreme bude vlasnik S400 i BUK M3 Viking, to bi bilo šlag na tortu. Sve to nama Rusija i nudi samo da vidimo koliko smo kadri da to iznesemo.

Odgovori
i

da je danas 1990 ovo bi bio sjajni sajam…

Odgovori
R

Slovenska plemena generalno pate od lobotomije. Samo nek se rokamo. Toliko.

Odgovori
V

Istina, a nekima lobotomiju konstantno radi „demokratski“ zapad. Evo, vrhunac lobotomije je nastupio u februaru mesecu ove godine…

2

Kakva je korist od svega ovoga kad nevođene rakete sa helikoptera ispaljuju iz propinjanja?! Tako su mogli i sa traktorske prikolice!

Odgovori
M

Svaka vodjena raketa je 50x skuplja od nevodjene a isti bum pravi. Otprilike ti je to razlog.

P

Posle sankcija 2022 Rusi vise nikada nece moci da proizvedu ni pola od tog oruzja, buduci da svaki ruski tenk,raketa, avion ima u sebi zapadne delove.
Sve je to zarobljeno u Ukrajini, dosta toga u netaknutom stanju, analizirano, i sada se tacno zna ko im je prodavao i sta sa zapada.
Dakle nema sanse da ce dobiti ikada te delove.

Odgovori
Y

Znam Dušane, u vašoj glavi oni propadaju već 10 godina, gladni su, goli, bosi i jadni al’ eto imaju neku ludu sreću pa sa 150000 vojnika i zastarelom SSSR tehnikom pod sankcijama uzeše 20% teritorije protivniku sa 700000 branilaca i 50 milijardi Dolara pomoći u oružju, parama, logistici, navigaciji i obuci od najrazvijenijih zemalja sveta dok se ti najrazvijeniji tuširaju hladnom vodom i gledaju da ne greju hodnike uopšte a kancelarije na 18 stepeni pošto je to znak jačine. Ako tako sretni stignu do Odese onda će verovatno „svemoćni“ da im ukinu update za Windows 98 (jel glupi Rusi nisu otišli dalje od toga) a onda će ovi da polože oružje i sačekaju herojsku litvansku armiju da ušeta u Moskvu.

B

Tako se pricalo i za Nemacku 1945 – Nema sanse da ce se ikada ponovo naoruzati. Sve sto su nabavljali sa zapada uvozice preko Turske i Kine. Ne moze se zemlja sa onolikom granicom izolovati. A ne treba ni zaboraviti da je samo 37 zemalja uvelo sankcije Rusiji. „Ikada“ je isuvise ozbiljna rec.

B

>> Ne moze se zemlja sa onolikom granicom izolovati.

Ne moze se izolovati ali im je uvoz pao 70-80%, cak i iz Kine! Kako to objasnjavas?

D

Nije se pricalo to za Njemacku.

B

@Burito

Kako objasnjavas da rublja vec pola godine belezi najveci rast od svih valuta? Ili rekordne devizne rezerve Rusije? Ili nikada vecu zaradu od gasa i nafte? Amerika, Francuska i Italija su u proteklim mesecima zabelezile rekordni uvoz ruskih energenata. Slicno je i sa uranijumom i brojnim retkim rudama. Sta tek da se kaze o EU i Britaniji? Obadve zemlje ulaze u recesiju i energeti su poskupeli i preko deset puta. Ako je nesto sigurno u ovom ratu, to je da sankcije ne idu onako kako su zamisljene i da ubedljivo najvecu cenu placaju evropski gradjani a ne ruske vlasti, kako je bilo zamisljeno. Skoro da ne postoji ozbiljniji casopis koji nije pisao o tomr, poput Ekonomist, Fajnensal Tajms, Blumberg…

Naravno, jasno je i da Rusija placa cenu, ali ni izbliza toliku kao Evropa. Ameri i Britanci su jednom igrom sa marionetama iz istocne Evrope, na duzi period eliminisali moguce saveznistvo Nemacke i Rusije i usporili razvoj Kine. Sa jedne strane genijalan potez, ali opet, Amerika je na sumraku i evidentno je da preduzima sve riskantnije poteze, jer samo veliki metez moze da ih odrzi na vrhu, kao sto je otvaranje rata na dva fronta i pitanje je kako ce se to sve zavrsiti.

P

Poenta je druga: primer: u napustenim i ostecenim ruskim tenkovima novije vrste-T-72 T-80 i T-90 pronadjeni su opticki nisani francuske firme Thales, koji su znacajno bolji i savremeniji od bilo cega sto moze da proizvede Rusija.
E sad: 2014 su Rusiji uvedene sankcije na te delove.A svaki deo ima na sebi proizvodni broj,na osnovi kojeg moze da se tacno utvrdi do casa i minuta gde je proizveden i kad.
I ispalo je da su delovi pravljeni u Francuskoj POSLE uvodjenja sankcija.
Lako se sazna u kojoj smeni, ko je radio.
Pa ko ima kakva primanja.Da nije jedan od radnika u to vreme kupio vikendicu koja je iznad njegovoh mogucnosti?
Policija danas ima mogucnosti da sve to brzo sazna, i tacno ustanovi kako se taj deo okazao u ruskom tenku u Ukrajini.
Takodje, vrlo lako ce smisliti kako da se to ne ponovi.I sad Rusija ne moze da sklopi takav tenk.
A to,da ce navodno Kina i Turska da dosegnu Francusku i zapadne zemlje-da je to tako, u ruskom oruzju bili bi kineski delovi, a ne Francuski i Americki.

M

@Petrović Dusan
Odgovor je prost. Imaju Kineze dok ne razviju svoje komponente.
Ne moj mi reći samo da kineske komponente za satelite, i one sto se švrljaju na marsu nisu dobrog kvaliteta.
I turski Barjaktar je koristio sve glavno od firmi iz amerike i kanade. Sad se adaptiraju.

P

@Milos77 Da Kinezi imaju i zele da danu Rusima svoju kvalitetnu opremu, onda Rusi ne bi uprkos sankcijama kupovali Francusku,Holandsku i Americki opremu, vec bi odmah kupili od Kine?
To, da je Kina naklonjena Rusiji i spremna da deli sa Rusima tehnologiju-je zabluda.Kina strogo postuje americke sankcije, prestali su da prodaju Huawei u Rusiji, odbili da odrzavaju ruske civilne avione.Kineze interesuje-Kina, a ne Rusija koja je za njih malo trziste.
Zato ce Kinezi kupiti ruske sirovine sa velikim popustom, jer Rusi nemaju izbora.

M

Ali sada se sve menja i Rusi se prilagodjavaju Kini zbog sankcija. Putin i Jinping se druze na novom nivou od zadnje olimpijade ako nisi primetio. Kini je potrebno da presece takodje kao i Putinu jer odnos sa Zapadom ide sporo i potreba da se ovinjavaju toliko vise ne postoji. Osvajaju svoje tehnologije, a sto se resursa tice treba se samo opametiti.
Rusi ce Itekako ce da kupuju od Kine vise nego ikad. Itekako ce da im pomazu u mnogo cemu jer imaju cimese pomazu medjusobno i prkose zapadu jer se granice i strateski to ima smisla daleko vise nego raditi na stvaranju neprijatelja.
Komsije su, imaju istoriju saradnje daleko vise nego sa Amerima i Francuzima. Pomazu se jer sa druge strane Kina i USA ne smanjuju tenzije,…sta više!

K

Zašto ne naprave projekciju kako je ruska PZO nemoćna protiv HIMARSa? Ili recimo kako MIG-29 lansira AGM-84? Da se pokaže kompatibilnost i sa zapadnom tehnologijom?

Odgovori
B

Uh da, MIG-29 koji lansira AGM-84 je definitivno vest godine! Ko zna sta ce se jos desavati, mozda Mig-29 postane respektabilan vazduhoplov 4. generacije kada ga ameri full naoruzaju…

Č

@ Kurajber

Koliko je (ne)moćna, a i HIMARS strahovit se najbolje vidi po rezultatima 151-ve kontraofanzive. Možda 1501-va bude bolje sreće.

@ Burrito Baby

Kako je zanimljiva navijačka strast, sad će i MiG-29 da postane opak avion.

P.S. Ozbiljno, proveri značenje svog nicka – nije engleska reč. 😉

S

Prvo sto pomislim kad vidim sliku,,Modernizovani mornarički patrolni avion Il-38N,, kako li je izgledo prije modernizacije :)
Pa jos da rusi potrose bar 50 miliardi dollara na te svoje proizvodzace pise kupili il narucili 8 miliardi to dodze manje neg sto je USA poslala Ukrajini za ovih 5 mjeseci a poslali su 13 miliardi :) jos Engleska i Australia izadze na 20 miliardi za 5 mjeseci za godinu ce da bud 50 miliardi dollara

Odgovori
B

>> USA poslala Ukrajini za ovih 5 mjeseci a poslali su 13 miliardi :)

To sto si ti naveo je valjda vojna pomoc? Kako je odobravaju pojedine vlade? Ukrajini prema recima nemackog ministra finansija treba svakog meseca 5 milijardi dolara da isplati penzije i plate u javnom sektoru, dakle za godinu dana treba naci 60 milijardi, i taj se novac takodje (velikim?) delom namiče od direktne finansijske pomoci zapadnih drzava.

Y

I onda samo pogledaš ko je koliko napredovao sa tim silnim doniranim milijardama. Pogledaj malo zanimljivu stvarčicu zove se PPP GDP, pa će ti se samo kasti kako 8 milijardi u jednoj državi vredi malo više nego u drugoj.

B

@Yrraf

Ne razumem sta zelis reci? Jesi li nekada bio u Ukrajini? Pre rata zemlja definitivno razvijenija od Rusije, autoputevi prema zapadu ili recimo od Kijeva do Odese, koja je btw. bila tako cool grad, kao i Kijev uostalom. Funkcionalni nocni vozovi do planinskih turistickih centara na Karpatima. Veruj mi da su mi oci pune suza dok ovo pisem. Solidna zemlja dok Putin nije odlucio da je razori, iz ciste zavisti i ni zbog cega drugog!

Y

@Burito Baby

Druže, bukvalno izguglaj GDP per capita Ukraine i isto Russia. 2013. godina pre puča i krize:

Ukrajina GDP per Capita: 4,029.71 USD
Rusija GDP per Capita: 15,974.64 USD
Srbija GDP per Capita: 6,755.07 USD
Hrvatska GDP per Capita: 13,674.42 USD

Sve podaci pre bilo kakve eskalacije, izvor Svetska banka.
Ukrajina je imala skoro duplo niži GDP po glavi stanovnika od Srbije a mi smo na evropskom dnu. Rusija je bila bogatija od Hrvatske. Pogledaj dobro i vrednosti PPP GDP, koji će ti pokazati standard građana gde Rusi još bolje stoje zbog nižih cena energenata. Kakve veze ima nečiji utisak sa snagom ekonomije? To je egzaktna nauka sa jasnim parametrima koji su javno dostupni. Prijateljski savet, batali daljinac i CNN, 15 minuta guglanja po Statisti, World Bank i još par institucija će ti dati sliku ekonomija predmetnih država.

B

@Burito

Nije bas iz ciste zavisti, i sama UKR i zapad su priznali da se nije postovao dogovor iz Minska… Ukidali su polako prava Rusima… Koketirali sa raznim zabranjenim simbolima… Hteli u NATO, sto je naravno bilo nemoguce… Pa onda sumnjivi Majdan pre svega toga… Pa brojne bioloske laboratorije… Nikad i nigde nije u ovakvom sukobu kriva samo jedna strana.

M

Yrraf

Evo izguglao ja i za Rusiju pise 10.126 za godinu 2020. Za hrvatsku iste godine stoji kako si i naveo.

F

@ Mislav

Da li si proveravao i Nemački GDP iz 2013, pa iz 2015 i uporedio sa onim iz 2021? Možda je i pandemija imala nešto sa tim?

Od kad se osamostalila, Ukrajina konstantno kaska za Rusijom kad je životni standard u pitanju – konstantno je bar 2-3 puta niži od ruskog (i oko 2 puta niži od beloruskog), bez obzira na sve. A tek će da raste, naročito prve godine po prestanku borbi. Država od 45 miliona stanovnika sa BDP/GDP ukupno oko 3 puta većim nego Srbija (koja je među najgorima u Evropi) sa malo manje od 7 miliona stanovnika. Neko objašnjenje? I to Srbija koja nema ni deo resursa koje ima Ukrajina. Industrijska sila, nema šta.

m

@ Mislav daj još jednom provjeri podatke imaš i za 2021.

F

@ Super Brko

Kako to da neko kome smetaju turboprop motori na Il-38N ne zapaža da TB2 ima klipne motore, i naravno i propeler. Nego ga smatra za savremenu mašinu, bar dve kategorije iznad Su-57 i Su-70.

m

@Burrito Baby
Ovakvi ratovi/invazije se ne vode iz čiste zavisti. Sledeći put uzmeš diktfon/telefon i pre nego što pošalješ komentar, naglas ga pročitaš, snimiš i tri puta preslušaš. I svima nam uštediš vreme.

B

>> Ovakvi ratovi/invazije se ne vode iz čiste zavisti.

Ekonomskog rezona da se ovo radi nema, samo moze biti patoloski san o rekonstrukciji imperije. Ali ako Englezi nisu uspeli spasiti British empire niti Francuska sacuvati svoje kolonijalno carstvo (te naposletku napustiti anektirani Alzir), tesko da ce moskoviti odrzati svoje…

С

Људи заборављате да је само још једном однос нападача и браниоца био 1:3 када је Суворов такође извојевао бриљантну победу као и данас 1:3 за Укре као браниоце али резултати на фронту су да је Украјина изгубила 25% територије и преко 100000 људи што и њихов генерал признао ових дана а нико не зна где ће се Руси зауставити, губици Руса од краја марта су минимални

Odgovori
Č

@ Саша
@ tegljacmete
@ Burrito

Ko hoće da veruje u mitologiju, verovaće: Saudijska Arabija, sa onolikim F-15, Eurofajterima i Tornadima, ratuje u Jemenu više od 7 godina, bez ikakvog uspeha – a druga strana je i gladna, i gola, i bosa, i još i pod pomorskom blokadom. Nikako mi nije jasno kako neki tamo Huti mogu i dalje da pružaju otpor kad imaju protiv sebe onakvu brojnu avijaciju opremljenu najskupljim zapadnim avionima…

B

@Čitalac

Sta zelite reci, to je asimetricni sukob jedne nemotivisane, glomazne armije protiv gerilaca podrzanih od Irana, tu F-15 ne pomaze. S Arabiji za taj sukob trebaju bespilotne letelice i kvalitetne obavestajne informacije da znaju gde da udare. Mozda bi trebali da vide sa Izraelom da im se pomogne, neprijatelj im je izgleda zajednicki.

L

@citalac

Rat se ne moze dobiti samo iz zraka. To je jedino uspjelo NATO-u 99′.

Odgovori
V

Leni,
„Rat se ne moze dobiti samo iz zraka. To je jedino uspjelo NATO-u 99“
E, sada me slatko nasmeja…
Tokom istorije poraženi je uvek potpisivao kapitulaciju a ne sporazum (naravno, ako preživi kao nacija).

Y

@Mislav

Lepo sam naveo da su podaci za sve 4 države za 2013. godinu jer je čovek na čiji post sam odgovarao rekao citiram „Pre rata zemlja definitivno razvijenija od Rusije…“. Da sam stavio podatke za 2021. tvrdio bi kako je to zbog rata. Dakle, 2013. pre puča u Ukrajini i pre bilo kakvog mešanja Rusije i bilo kakve krize u Ukrajini BDP iste bio je skoro 4 puta niži nego u Rusiji i skoro duplo niži nego u Srbiji (dakle računam vrednosti iz 2013. za sve ove države). Takođe BDP Rusije je bio viši po glavi stanovnika nego Hrvatske te 2013. Podaci su tačni i vrlo lako proverljivi. Dakle bilo kakva tvrdnja da je neka siromašna, raspala Rusija napala razvijenu državu i osiromašila je je potpuna nebuloza koja pada posle 2 minuta guglanja. To je poenta mog posta. BDP 2021. nije relevantan ako govorimo o periodu pre rata. Pritom je i danas posle 8 godina sankcija BDP rusije skoro tri puta viši od Ukrajine.

Odgovori
B

Rusija je devastirala Ukrajinu jer ne moze da podnese demokratski razvoj iste i njenu orjentaciju prema Evropi a iz straha da bi takvi procesi mogli da se prenesu i na Rusku federaciju. U Ukrajini je moguce izabrati novoga predsednika a u Rusiji nije. Ukrajina nema ni priblizno imperijalne izdatke koje ima RF te se njen BDP mnogo vise potrosi na potrebe stanovnistva nego sto je to slucaj u Rusiji gde novac odlazi tajkunima a sto preostane na nuklearni arsenal, zimsku olimpijadu od 30 milijardi, osvajanje arktika, rat u Siriji, kosmodrom za 13.5 milijardi koji se ne koristi itd.

L

GDP Rusije nije bio nikada visi po glavi stanovnika od Hrvatske. Wikipedija pise svasta.

M

Samo 2013 i prije Ukrajina spadala pod ruski utjecaj

m

@Burrito Baby
Rusija je devastirala Ukrajinu is istog razloga zbog koga bi USA nekada davno devastirala Kubu da Rusi nisu popustili.
Ovo ti je već 3. (treći) put da na isti tekst odgovaraš potuno nesuvilsim komentarom, nepotrkepljenim činjenicama,
Ti stvarno misliš da rusi zavide ukrajincima zbog europskog puta na kome se ovi , da podsetimo, nikada nisu ni našli.
I ova ubrzana „evrointegracija“ napadnute Ukrajine će vrlo brzo da splasne i pretvori u dobro poznatu #evroskepsu , #evrorezervisanost i na koncu dokazanu i mnogo puta posvedočenu #evroipmotentnost kako u užem političkom smislu tako i u jednom širem kontekstu globalne raspodele uticaja.

B

>> Rusija je devastirala Ukrajinu is istog razloga zbog koga bi USA nekada davno devastirala Kubu

USA ipak NIJE devastirala Kubu tako da ti je to relativiziranje u najmanju ruku jadno kada znamo koliko je zrtava do sada na ruskoj savesti u Ukrajini a situacija je i dalje ocajna.

Ako su ti moji komentari nesuvisli onda ih prosto ignorisi, nije valjda da zbog mog komentara ne mozes da se skoncentgrises na posao, skolu, citanje T6 sadrzaja itd.

Nema niko iluzija da su Ukrajinci na isti nacin negativno nastrojeni prema EU i njenim pravilima igre kao i Madjari, Poljaci itd. Evropi bi bilo najlakse da ih pusti niz vodu, dobili bi 5-6 miliona uzbeglica koje nam trebaju da malo razblazimo ove arape i afrikance sto su se nakotili zadnjih godina, Putin bi nastavio da nam gura jeftinu naftu i gas u dupe ali to je nemopralno. I nije evropa njegov kontinent da se siri kako mu se digne.

Y

@Ling Li

Ja stvarno ne znam da li pišem na kineskom. Kakva crna Wikipedia izvor sam lepo naveo, u pitanju je Svetska banka. Ovo su podaci za 2013. SVETSKE BANKE:

Ukrajina GDP per Capita: 4,029.71 USD
Rusija GDP per Capita: 15,974.64 USD
Srbija GDP per Capita: 6,755.07 USD
Hrvatska GDP per Capita: 13,674.42 USD

Batalite tupave postove bez argumenata, tastaturu u šake i proveri navedene izvore da ne kačimo kilometarske linkove u comment.

@Burrito Baby

Ne razumem kako neko može da bude ljubomoran na“demokratski razvoj“ države u kojoj je nelegalnim pučem skinut legalno izabrani predsednik u prvom mandatu koji je na vlast došao kao opozicioni kandidat (dakle nije nikakav diktator u pitanju). Pored toga pučom oboren i ustavni sud, a onda na osnovu tako nelegalnog i nelegitimnog procesa zabranjen maternji jezik polovini države. Treba da budeš debelo politički retardiran da to smatraš demokratijom. Ako komentarišeš politički sistem Ukrajine pročitaj malo kako je ovo danas nastalo i pod kakvim okolnostima 2014.

P

Lep clanak o rezultatima ispitivanja zarobljene ruske vojne opreme 2022 u Ukrajini:
https://www.nytimes.com/2022/09/04/us/politics/russia-missiles-ukraine.html?

Odgovori
T

Realno bi nam trebao buk(viking)+pancir a ne bi falilo i torova.

Odgovori
I

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend