BEG airport status
[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj? Samohodno transportno-lansirno oruđe 5P85SD raketnog sistema PVO S-300PS vojske Ukrajine

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

U utorak 15. novembra Rusija je, od početka invazije na Ukrajinu, izvršila jedan od najmasovnijih raketnih udara na ukrajinske ciljeve od kojih se dobar deo odnosio na objekte energetske infrastrukture. Prema zvaničnim ukrajinskim podacima bilo je lansirano 96 krstarećih raketa i raketa vazduh-zemlja, kao i 12 dronova-kamikaza, pri tom je bilo navedeno da je ukrajinska protivvvazudhoplovna odbrana oborila 77 raketa kao i sve dronove.

Dejstvovano je na ciljeve širom Ukrajine, a nisu bili pošteđeni ni zapadni delovi ukrajinske teritorije. Upravo se tamo dogodio incident koji je privukao najveću pažnju medija sa potencijalom da dovede do značajne eskalacije sukoba. U prvim izveštajima zapadnih, poljskih i ukrajinskih medija javljeno je da su na teritoriju Poljske, u mestu Pševodov koje se nalazi na svega 7-8 km od ukrajinske granice, pale dve rakete koje su usmrtile dva civila. Navedeno je da se radilo o ruskim krstarećim raketama tipa H-101.

Fotografije sa lica mesta objavljene su veoma brzo a neke od njih otkrile su da ipak nisu bile u pitanju ruske krstareće rakete, već je na osnovu njihovih ostataka utvrđeno da se radi o donjem delu prstena upravljačkog dela rakete 5V55 raketnog sistema PVO tipa S-300 koju su najverovatnije lansirale raketne jedinice ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane.

Starost sistema S-300PT i PS, upitno održavanje?

Raketni sistemi S-300PT i PS su prve verzije raketnog sistema PVO S-300 proizvedene u Sovjetskom Savezu za PVO teritorije sa višekanalnim radarima sa faznim nizom i mogućnošću istovremenog dejstva na više ciljeva. Sa raketama 5V55R koje se vode kombinovanim radio-komandnim i poluaktivnim radarskim sistemom navođenja, koji se naziva „praćenje kroz projektil“ ili na zapadu SAGG („seeker aided ground guidance“), ovi sistemi imaju mogućnost efikasnog dejstva na daljinama do 75 km, odnosno za aerodinamičke ciljeve koji lete podzvučnim brzinama i do 90 km.

Radar za navođenje raketa 30N6

Rakete je čak i danas veoma teško ometati, a radar za navođenje raketa 5N63 i 5N63S (poznat i pod oznakom 30N6) emituje veoma uzak tzv. „pencil beam“ snop što ga čini teškom metom za protivradarske rakete. Radar za navođenje raketa ima čak i mogućnost automatskog otkrivanja protivradarskih raketa i dejstva na njih. Sistem S-300PS je, kao prva samohodna verzija, spreman za rad u roku od 5 minuta po dolasku na položaj.

To sve veoma dobro zvuči ali je sada i pitanje šta se događa sa sistemima PVO kojima kritične komponente nisu bile dovoljno dobro (ili nikako) održavane u periodu od 30 i više godina? Pre svega, u pitanju su komponente raketа 5V55R. Najmlađe 5V55R koje ima ukrajinska vojska proizvedene su 1991. godine i trebale su do danas već nekoliko puta proći generalni remont i zamenu kritčnih elemenata poput čvrstog goriva.

I tu nastaje problem.

U normalnim okolnostima, nakon lansiranja rakete, raketni motor na čvrsto gorivo sagoreva 10,6 sekundi, što je dovoljno da raketa ubrza i da joj elementi napajanja (ampulna baterija u prednjem delu rakete) i upravljanja u repnom delu (BIP) omoguće let do daljine od 75 odnosno 90 km, ili vremenski maksimalno 70,3 sekunde upravljivog leta ka cilju u vazdušnom prostoru.

Možemo pretpostaviti da je raketa pala na zemlju pod oštrim uglom, verovatno sa visine od nekoliko kilometara, a to zaključujemo po krateru koji je napravila u zemlji. Da je raketa gađala cilj na zemlji, bojeva glava bi se detonirala 20-30 metara iznad zemlje. Ovde se dakle, najverovatnije, radilo o dejstvu na vazduhoplovni cilj, kod koga je, najverovatnije, iz razloga višestrukog otkaza komponenti upravljanja raketom došlo do promašaja.

Kritični elementi rakete su pripale-piropunjenja odnosno pogonska grupa. Drugi kritični delovi su elektronski jer su podložni starenju, uticaju vlage, temperature, sredine (kiša, insekti) i otkazima. Veoma važna radnja je kontrola dijagrama zračenja čeone i repnih antena, zatim mašinski deo – zamena i podmazivanje, kontrola resursa turbine, provera ispravnosti elektroventila, zamena gumenih delova, zaptivki. Potrebno je vršiti periodične provere ispravnosti baterija za napajanje. Aparatura za upravljanje je podložna remontu i produženju veka upotreba i to višekratno. Bojeva glava i upaljači moraju periodično da se ispituju kao i ceo blok aparature za upravljanje.

Ostataki rakete 5V55R pronađene u Poljskoj

Moguće je, uz supstituciju elektronskih komponenti radarske glave za samonavođenje i aparature za upravljanje, održavati ostale mašinske delove i elemente napajanja na visokom stepenu pouzdanosti i ispravnosti. Realno, vek upotrebe same rakete se može tada produžiti, uz prihvatljivost da pogon može vremenom da se redukuje.

Ipak, najkritičniji deo je pogonska grupa u koju spada tehnologija hemija-gorivo i pripale (piropunjenja) i na tu problematiku se sada vraćamo. Kod pogonske grupe je najvažnije da održavanje protivvazduhoplovnih vođenih raketa podrazumeva vađenje čvrstog raketnog goriva i njegovu zamenu svakih 10-15 godina. Ovo gorivo, koje se nalazi u motoru u obliku velike cilindrične „šaške“ (prstena) sa centralnim kanalom, vremenom se degradira. Kvalitet goriva se pogoršava, gubi se plastičnost, pojavljuju se pukotine u bloku. Kada motor radi, pukotine se zagrevaju, a kao rezultat toga, motor ili pregori ili eksplodira. Na brojnim video snimcima iz Ukrajine videli smo više puta kako protivvazduhoplovna raketa odjednom počinje da leti spiralno, a razlog za to je pregorevanje motora.

U ovoj raketi nema klasičnog rezervoara za gorivo. Za prsten u kome se nalazi gorivo je pričvršćen rep rakete odnosno upravljački prostor. Ovaj odeljak sadrži upravljačke uređaje (krilca sa aktuatorima) i ugrađeno napajanje.

Dijagram trajektorije raketa sistema S-300

Predmetna raketa je svakako lansirana na cilj na koji je radar sa zemlje ostvario zahvat i automatsko praćenje, jer se drugačije ona ne može lansirati. Šta se dogodilo kao posledica verovatnih problema sa sagorevanjem goriva u motoru koje daje raketi mehaničku energiju za let i u gasogeneratorima na repnom delu rakete koji omogućavaju mehaničku energiju za upravljanje?

Najverovatnije, raketa je skrenula sa kursa, razlog je gotovo sigurno gubitak zahvata na radarskoj glavi za samonavođenje ili neispravnost rada autopilota usled nestabilnosti leta rakete kod izvršavanja komandi upravljanja. U sledećem trenutku nije pravilno izvršena komanda samouništenja (ako je uopšte i aktivirana), a koja se u osnovi sastoji prvo od izdavanja komande raketi „maksimalno gore“, kada raketa pod vertikalnim uglom leti određeno vreme. Međutim šta se dešava kada raketa nema pravilno upravljanje?

Može se dogoditi da raketa leti nekontrolisano, često spiralno, pa ova komanda, čak i da se izvršava, nema željeni efekat. Na kraju nije izvršen ni drugi deo postupka samouništenja, jer nije izvršena komanda „havarijskog sigurnosnog aktiviranja bojeve glave“ odnosno samolikvidacija (ako je i ta komanda uopšte i izdata).

Znajući performanse ovog sistema i pripadajućih mu raketa, uz razmatranje mogućih razloga tehničkih otkaza, prethodno opisani scenario se, vrlo verovatno, i dogodio.

 

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor nove knjige „Ešalon – Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

Predstavljanje nove Zoranove knjige i način na koji je možete naručiti pročitajte ovde – https://tangosix.rs/2022/19/07/nova-knjiga-esalon-sve-o-sovjetskim-i-ruskim-radarskim-sredstvima-komandno-informacionim-sistemima-i-sistemima-automatizacije/

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

YP

Možda se sada već iz naftalina izvlače rakete ili su iste takve bile predmet donacija NATO članica gde nisu održavane u skladu sa preporukom proizvođača. U svakom slučaju, broj ovih raketa kod ukrajinaca se smanjuje iz dana u dan.
Sad se pitam, u kakvom li su stanju naše rakete iz doba SSSRa?

Odgovori
Zo

Najbolji način da se proveri ispravnost raketa, pre svega raketnog goriva jeste bojevo vežbovno gađanje.
Na gađanjima u Šabli, Bugarska, naše rakete sistema Neva i Kub do sada nisu imale otkaze i pravilno su se navodile i pogađale mete u skladu sa uslovima na poligonu.
Naravno, vreme ovde ne radi u „našu korist“ i treba naći dugoročno rešenje za ovu problematiku.

Ze

Nase se redovito odrźavaju i cuvaju u idelnim uvetima bez vlage i drugih faktora koje utecu na ispravnost raketa

bu

„Da je raketa gađala cilj na zemlji, bojeva glava bi se detonirala 20-30 metara iznad zemlje“…

A ovo ne može da se pokvari ?
Verovatno je reč o nekom „super nekvarljivom“ senzoru visine, blizine, magnetnog polja ili čega već.
Slični „kvarovi“ se nikada nisu desili ?

Pe

@Zoran Vukosavljevic
Ako bi poredili broj ispaljenih PVO raketa u Ukrajini od pocetka ruske vojne agresije na Ukrajinu, sa ukupnim brojem nasih ispaljenih raketa na vezbama od 1991-2022, koji bi procenat kvarova dobili?
Nesto mi se cini da ne bi bio u korist nase tehnike.

Pa

Petrovic
Otkud ti znas broj ispaljenih raketa bilo gde? Negde si procitao? Molim te….sta zelis da dokazes isprazno? Cini ti se?
Samo ti se pricinilo. Konstantno.

Pe

@Pavle Ja i jesam postavio pitanje (znam pitanja na kraju recenice) nekom ko zna bolje od mene.
Da ja imam podatak o broju ispaljenih raketa, lako bih izracunao i sam i postavio cifru.
Vi niste shvatili lekcije o interpunkciji i znacenju znakova na kraju recenice.
Za mene je ucinak PVO Ukrajine fenomenalan i znacajan elemenat pobede Ukrajine u slamanju ruskog pokusaja okupacije u 2022

Mi

Greska – znaci Ukrainci ispalili raketu na nadolazecu rudku krstarecu raketu, ona se pokvarila, zaokrenula za 180 stepeni i pala na poljsku teritoriju?

Istog trenutka Ukraina i pribalticke zemlje traze primenu clana 5. A da pomislimo i na smisljenu provokaciju? Ili bar – greska ali ajde da to predstavimo kao ruski napad krstarecom raketom.

I da ne bi Poljaka koji je snimio ostatke rakete iz S-300 a da je neko pretrcao 5 km i ostavio komadice elektronike iz nekog ruskog Kalibra sta bi bilo?

Odgovori
Pi

U ratu prvo strada istina. Rusi lažu na kolica, a ukrainci na šlepere.

Sr

@Mile onaj stari
Ne bi bilo nista. Poljske vlasti su odmah zauzele stav da se treba prvo utvrditi tacno sta se desilo pa tek onda preduzimati neke mere. Mediji su prenosili razne gluposti.

ma

Ako ste pazljivo pratili, prvo je amer iz washingtona rekao kakav je projektil pao i otkud je dosao.
A tek onda je poljak smio ponoviti to isto i staviti neku sliku s300.
Logično, iz Washingtona se bolje vidi.

A šta je zapravo palo zapravo uopće nije ni bitno.

Mi

Ukrajina nije niti ne može tražiti aktivaciju čl. 5 jer nije članica NATO. A opet, za aktivaciju predmetnog članka moraju se složiti SVE članice NATO-a.
Tako funkcionira savez i tu nema improvizacije, a to zna i Ukrajinsko vodstvo.. Time je svaka ideja o ukrajinskoj „podloj zavjeri“ da uvuče NATO u otvoreni sukob totalno promašena.
Da raketa nije ruska to se odmah znalo u savezu jer amerikanci u tom području, kao i na jugu, imaju gotovo stalno u zraku avione za EW.
Dakle, obzirom na broj raketa u zraku tog dana- više od 100 ruskih i barem jednako toliko ili upola pa možda čak i duplo više ukrajinskih, najvjerojatnije je da je došlo do otkaza sistema kako je i autor naveo u članku.
Sve ostale teorije i komentari su proruska propaganda. Usput, gdje je fotka kratera „druge“ rakete?

Ob

>> Istog trenutka Ukraina i pribalticke zemlje traze primenu clana 5.

NIKO nije trazio primenu clana 5! Ukrajina nije clan NATO pa to moze traziti samo „onako“ a balticke drzave ili Poljska definitivno nisu, dakle, zasto izmisljas?

iv

Nista ne bi bilo, taj famozni 5 clan da bi se primenuo ima proceduru. Ocigledno zalutali projektil,makar i Ruski tesko da moze da ga pokrene. Da su hteli izfabrikovati incident pored ostataka s 300 doneli bi ostatke ruskog krstareceg projektila i rekli da su ga Ukrajinci oborili. Doduse te takve fabrikacije su vise Ruska specijalnost. Zanimljivoje da je u ostatku jedne krstarece glave nadjena vezbaona bojeva glava sto me stavlja u razmisljanje, a) ponestaje im raketa , b) ukrajinska PVO radi pristojan posao pa vrse zasicenje prostora ne bi li se rakete probile.

Le

@ Unke

Samo Rusija i Belorusija imaju z-z modifikaciju raketa za S-300

Ni

@Srbofil i ostali

Tek kasnije su spustili loptu. Odmah nakon ekpslozije poljski premijer je doslovno izjavio ‘da je haos oruzje koje koriste Rusi’. A poljsko ministarstvo spoljnih poslova izaslo je sa saopstenjem da se radi o raketi ‘ruske proizvodnje’, takodje su pozvali ruskog ambasadora u poljsko ministarstvo. Tek kad ih je senilni Bajden spustio na zemlju zacutali su, kao i civave iz baltickih drzava.

@Mile onaj stari

Ne bi bilo nista i da su rakete ruske. Niko nije lud da pokrene sveopsti rat zbog dve rakete. To nije radjeno ni za vreme hladnog rata (najbolji primer za to je rat u Koreji kada su Rusi, a pogotovo Kinezi ponizili Amerikance).

@Mika

Ta kako ti kazes ruska propaganda na kraju ispade istina, jer su Rusi odmah demantovali da su rakete njihove (dok su Ukrajinci istog momenta optuzili Ruse). I nije to prvi put, najbolji primer je ona nuklearna elektrana koju Ukrajinci granatiraju a optuzju Ruse za granatiranje, ispade da Rusi sami sebe granatiraju.
Sto napisa neko iznad, lazu i jedni i drugi sto je sastavni deo svakog rata, ali Ukrajinci bas bas lazu i izgleda su spremni na sve nebi li uvukli jos nekog u sukob. Cim rat u Ukrajini nije u fokusu zapadnih medija, odmah se desi nesto i automatski se rat u Ukrajini ponovo vraca na naslovne strane…

Ni

@Leopold

Belorusi tesko, Rusi mozda ali verzija koja moze da nosi nuklearnu bojevu glavu. Nema smisla koristiti rakete za S-300 za gadjanje ciljeva na kopnu, mala bojeva glava.
Cim su se pojavile fotografije i snimci iz Poljske bio sam siguran da se radi o nekoj ukrajinskoj PVO raketi koja je slucajno, a mozda i namerno, zalutala u Poljsku. To se moglo zakljuciti na osnovu kratera. Da je tamo zviznulo nesto od dalekometnih koje Rusi pucaju sa svoje ili ukrajinske teritorije tu bi krater bio mnogo veci.

go

Član 4. Ne član 5. Član 5 je napad na članicu. A i bilo je malo verovatno da se pozovu na član četiri zbog ovoga, još manje verovatno bi bilo da to bude prihvaćeno. I tako se i odigralo. Ali ovaj sukob se vodi i histerijom kao faktorom za slanje oružja u zonu sukoba, tako da je čudo da se ovo ne dešava češće. NIje čudno što si predvidjao čak član 5, ide uz histeriju. Ako je ovo nešto pokazalo, pokazalo je da ova praksa upotrebe histerije u probijanju granica sukobljavanja sa nuklearnom silom (vidi se iznačaj i granice nuklearnog oružja kod ovog sukoba) ipak može da ima posledice, jer histerija ulazi u način razmišljanja proksija, pa ovaj izjavljuje šta izjavljuje oko ovog slučaja dok ih gospodari „daruju“ svime što nadju da je potrebno. A postupio je kako je postupio sa upotrebom S-300, onako histerično slep koje je stanje i kuda lete ne jedna nego dve rakete. Svakako im se kao nekom ko traži distancu nije dopalo, a posebno koja im je vrednost od strane izabranog proksija pripisana. Samo nisam siguran da će da skapiraju zašto im se stvarno nije dopalo, a još manje zašto je opasno. Bilo bi dobro da imaju član koji bi ih čuvao i od sebe samih.

Pe

Gospodine Vukosavljeviću moje iskreno poštovanje vašoj stručnosti, poznavanju raketa ali ovde su bile dve rakete da baš obadve, bez obzira na kvar, padnu tako blizu jedna druge… pre bi ste vi mogli dobiti dve sedmice uzastopno na lotou.
To nije moguće. Pokvarenost svakako jeste ali ovde su ljudi pokvareni.

Odgovori
Sr

@Pero Rankovic
U koliko je greska bila na samom radaru, ocekivali bismo da se tako manifestuje problem(priblizno jednako na obe rakete).

Ra

tacno.
Niko da ovde lepo kaze da S-300 moze da se koristi i za gadjanje ciljeva na zemlji.

op

S obzirom da su dve rakete u pitanju, onda pretpostavljam da su navođenje raketa ometali sa ruske strane. Najčudnije od svega je zašto nije došlo do samouništenja. Da li je ometanje takvo da isključi sve pa i mod samouništenja??!! Inače Ukrajina u nazad mesecima tvrdi kako Rusija gađa kopnene ciljeve raketama sa S-300. Ovo je još jedan dokaz da to nije istina, već da su u svim tim slučajevima bile u pitanju zalutale rakete koje je ispalila ukrajinska PVO.

Al

Takođe neću da omalovažavam stručnost daleko bilo čak šta više poštujem, ali jedna raketa može da bude greška ali dve već stvara sumnju. To što su one trebale da obore, jel to iziskuje da se moraju ispaliti dve ili više raketa jel jedna nije bila dovoljna. Opet kažem da sam za ovo teški laik ali da sve ovo vuče na provokaciju i predstavu. Poljska je već uvučena u sukob samo još nije prešla u onaj otvoreni tako da sve može da bude povod ulaska u isti.Ovaj sukob ima samo tendenciju širenja a kraj ko zna kada.

Le

Pala je samo jedna raketa. Inicijalna informacija o dve rakete je bila pogrešna

Un

U potpunosti se slažem. Još bih dodao da činjenica da se bojeve glave nisu detonirale na 20-30m od tla nikako ne može da se koristi kao dokaz da one nisu korišćene u režimu zemlja-zemlja. U tekstu je navedena gomila mogućih kvarova kao opravdanje za skretanje sa kursa i sl, pa ne vidim zašto ne bi mogli i upaljači da budu pokvareni. Nisam pobornik teorija zavere, ali se slažem sa ljudima koji misle da je verovarnoća namerne Ukrajinske provokacije velika. Imali su jako dobar motiv i sredstva da to ostvare.

Zo

Bravo na komentaru! Ovde je bio „nemački recept“ iz II WW (1939), kao povod da se NATO direktno uključi u sukob po članu 5., ali se „glumcu“ izmigoljilo, jer je neko snimio delova odmah po detoniranju! Što rekoste…. otkazao motor kod jednog projektila, a drugi…??? Miskinova, Markale, Račak…. sve ista škola i isti recept…

Ob

>> Ovde je bio „nemački recept“ iz II WW (1939), kao povod da se NATO direktno uključi u sukob po članu 5

Ovo je pre putinovski KGB recept, dakle lazljiva ruska propaganda!

Ukrajina nema nikakav razlog da radi tako nesto niti je to moguce jer je drzava koja dobija taj nivo pomoci od strane USA i UK, pa i drugih, sigurno totalno prozeta zapadnim obavestajcima i. nalazi se pod kontrolom njihovih vojnih struktura. Ukrajini osim toga ide dobro na ratisut, EU se na zalost vas rusofila nije raspala niti NATO, do proleca se ne ocekuje nkiakav tektonski poremecaj koji bi na volseban nacio preokrenuo vladimirovu katastrofu tako da, uzalud vam trud…

Ra

sama cinjenica da sa S-300 gadjas neku krstarecu raketu ili dron je porazavajuca.

Ono sto meni nije jasno: ako je raketa zavrsila u Poljskoj to bi po mojoj logici znacilo da si gadjao vazdusni cilj koji dolazi sa istoka u ODLASKU a ne u dolasku sto bi bilo logicnije.
I dalje meni tu neke stvari nisu bas jasne

Odgovori
Ra

Pa jel imase i onaj video na samom pocetku rata, kada su pogodili visespratnicu u Kijevu, svi pricase da je Ruska raketa, a onda ispliva ceo video gde se vidi dimni trag rakete koji pocinje u gradu, zaokrece se polukuruzno i krece pad u pravcu pogodjene zgrade.

Ukrajinci pod instrukcijama Amera postaju majstori laznih vesti i spina.

Odgovori
Br

Sve u svemu, skoro je nemoguce da ovakva raketa ovoliko zaluta, plus sto je morala biti ispaljena u suprotnom smeru od poljske granice kako bi presrela ruske rakete… Pored toga pada u naseljeno mesto u skoro pa nenaseljenoj granicnoj teritoriji. Vec ima puno stvari da bi to sve bile slucajnosti, pad drona u Zagrebu, ubistvo Duginove cerke, sabotaza severnog toka, gadjanje nuklearne elektrane Zaporozje i brane kod Hersona, incidenti u Moldaviji, miniranje luka itd. Pa sad, kome je vise u interesu sirenje i odugovlacenje sukoba?

Odgovori
Re

Desava se.Kada se nesto ne odrzava jednostavno dolazi do ovakvih nesrecnih slucajeva.Skoro je jedan ruski SU-34 udario u stambenu zgradu usled otkaza sistema i prouzrokovao mnogo zrtava na zalost.Jednostavno, sve mora da se odrzava…

Odgovori
Ma

Sve dok čitah komentar o zalutaloj raketi, dosađivao sam se.
E a kad počeše o NAŠIM RAKETAMa tako me razveseliste i nasmijaste. Pratio sam preko 50 godina tehniku i izume u svijetu i domaću tugu. SFRJ nikad nije uspjela da napravi cekas i kantal žicu, i u nauci je ostala smiješna nula. U ratu 90tih kidali smo se od smijeha strašnoj tehnici. Posebna komedija i tragikomedija je bila sa MIG 29 godine 99. Molim vas idite u Babušnicu i Trgovište pa im tamo tupite. Ovo je 21. vijek i niko ne vjeruje da su se u kutiju od TVa sakrili mali ljudi….

Odgovori
Ni

Daleko od toga da SFRJ nije mogla da napravi nista. Pogledaj okosnicu oruzanih snaga svih Ex-YU republika, sve tehnika jugo porekla.
Spomenucu samo Orkan, u to vreme jedna Turska nije imala slicne sisteme (razvili tek kasnije, zna se i kako). A pogledaj gde je Turska danas, a gde smo svi mi zajedno.
Ili artiljerija recimo, SFRJ je bila u samom svetskom vrhu po kvalitetu artiljeriskih orudja. Po tome smo sisali i Amerikance (ne zato sto smo bili pametniji od njih, vec sto Amerikance nije previse zanimala artiljerija vec avijacija, mornarica itd.). A danas Grcka sisa sve nas zajedno u svemu. Tokom iransko-irackog rata, obe strane su kupovale granate itd. od Jugoslavije. U PRETIS-u je postojao poseban ulaz za Irance a poseban za Iracane, da se slucajno ne sretnu. A pogledaj gde je Iran danas i sta su sve razvili u medjuvremenu, a kod nas u 21 veku neki nisu u stanju metak da proizvedu.
Kuvajtu prodavali tenkove, a nekima sa prostora Ex-Yu danas je domet da uvale po koju pusku i pistolj kojekakvim pobunjenicima po arapskim zemljama. Tesko zakljuciti ko je napredovao a ko nazadovao. Nisam jugonostalgicar ali istine radi treba reci onako kako jeste, jer tvoj komentar je u rangu komentara jugonostalgicara koji jos uvek veruju da je JNA bila 3-4 vojna sila u Evropi.
Sto se tice MiG-29 i Nato agresije. Ako mislis da bi se u onakvom odnosu snaga bilo koji avion, istocni ili zapadni, pokazao mnogo bolje grdno se varas. Pogledaj sta su dovukli na nase granice, u baze po Evropi, u Mediteran pred i tokom agresije, pa ce ti biti jasno da nije bilo moguce parirati im pogotovo u ratnom vazduhoplovstvu.

Pe

@Nikola Vi niste uzeli u obzir osnovnu cinjenicu da se SFRJ spremala na zajednicki otpor svih naroda Jugoslavije napadu od strane ili NATO ili SSSR koristeci vojnu infrastrukturu citave Jugoslavije te geografske prednosti razlicitih republika Jugoslavije za koje se JNA pripremala.
U ratu citavog NATO protiv samo Srbije ( i minimalno Crne Gore) sve ove nije imalo nikavog znacaja.
Takodje, veliki broj najvisih vojnih lica JNA ostao je u Sloveniji i Hrvatskoj te direktno predao sve informacije o vojnim mogucnostima Srbije, koje su i bez toga bile izuzetno niske.
Pogresna politika Milosevica -prvo ulazak u rat sa republikama Jugoslavije pa onda i svadja sa najjacim silama sveta, stavila je „Vojsku Jugoslavije“ (a zapravo je to vec bila Vojska Srbije) u nemoguc i vojno neodrziv polozaj,sto je i rezultiralo gubitkom 1/5 teritorije Srbije 1999.

Sr

@Petrovic Dusan
Mala ispravka, nama NATO nije bio pretnja za vreme FNRJ/SFRJ. Odbrana se nije projektovala za njih nego sa Varsavski Pakt odnosno SSSR. Tome svedoci osnivanje Saveza balkanskih zemalja gde su dve od tri clanice u NATO.

Ne znam odakle vam te gluposti da je nas Tito nesto zastitio? Uveo nam uz pomoc crvene armije krvavu diktaturu, podio 40.000 ljudi, onda se predomislio, uzeo pare od Amera, pa onad opet sklonio liberalne kadrove i navalio nam bombardovanje preko svojih marskistickih kadrova koje je on licno birao. Milosevic je bio samo proizvod tih smena, ne bi ni bio tu da ih Tito nije sve licno postavljao po ideoloskom kljucu.

Pa

Srbofil
To je izgleda bilo pre ‘odlaska’ u SSSR/Rusiju.
Ili si mozda lose razumeo njegove interpunkcije?
Ekspertski…

Va

Maki Sta ti toliko smesno sa Mig-29 u 1999 godini ?

Pe

Koliko mi je poznato ( sa Neve ), raketa ide sama na samouništenje kad izgubi vođenje ( bez obzira na razlog, da li je promašila ili je isključen zemaljski radar ). Ako se gađa sa serijom od dve rakete, malo je verovatno da je kod obe izostalo samouništenje.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mislav na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Otislo je 6 iskusnih pilota koji su letjeli na MiG 21. Nakon njih ubrzo ide 6 novih koji nikad nisu samostalno letjeli i njihova obuka traje duze. Obuka prve grupe je na nivou obuka obucavatelja i imat ce sta raditi kad se vrate jer se sigurno nece ostati na 12 pilota na 12 aviona.

02. Feb 2023.Pogledaj

Ivan na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Pa postoji i simulator, a vjerojatno neće biti 15 mjeseci u komadu, bit će i koji mjesec pauze između tih 15 mjeseci obuke ...

02. Feb 2023.Pogledaj

Slavke na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

To samo tako izgleda, ali u praksi je drugacije - na primeru Indije: piloti su prvo zavrsili inicijalnu letacku obuku sa osnovnim borbenim manevrima u Francuskoj, potom je izvrsena primopredaja aviona kupcu (sa proverom od strane tih istih pilota u ime Indije), nakon toga nastavljena je napredna obuka na odabranom modelu i vrstama naoruzanja i…

02. Feb 2023.Pogledaj

Realni na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Za Hrvatsku puna kapa s'obzirom da nemaju nikakvu LA,mi možemo još dok neisteknu resursi 29 kama.Pametnije za nas je nešto pete generacije jer će i rafal tad da zastari,neki f-ić što da ne i 35.Svejedno klizimo ka Natou onda bolje od Amera koji su tate za RV,ipak su nam prodali mx-15 za H145,znači nije baš…

02. Feb 2023.Pogledaj

Protivpozarni na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Ako obuka traje 15 meseci, sta ce da rade ti piloti 8 meseci do dolaska prvih aviona? (ako dodju po planu)

02. Feb 2023.Pogledaj