[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Rusija i dalje sposobna za masovne raketne udare, Ukrajinci ponovo napali aerodrom Engels, spekulacije o daljem toku rata
Ukrajinci su ponovo napali vazduhoplovnu bazu u kojoj su stacionirani strategijski bombarderi Tu-95MS i Tu-160.

[RAT U UKRAJINI] Rusija i dalje sposobna za masovne raketne udare, Ukrajinci ponovo napali aerodrom Engels, spekulacije o daljem toku rata

Prvu nedelju 11. meseca rata u Ukrajini obeležili su ponovno rusko raketiranje ukrajinskog elektroenergetskog sistema, još jedan napad Ukrajinaca na bazu ruskih stategijskih bombardera, a u zapadnim, ali i ukrajinskim i ruskim medijima ima sve vise spekulacija i analiza kako bi se mogao odvijati dalji tok rata.

Pri tom se iznose razne i kontradiktorne ocene o tome šta će se u bliskoj budućnosti dešavati na ratištima, od toga da će, čim se zaledi tlo obe strane krenuti u velike ofanzive (Ukrajinci u Luganskoj i Zaporoškoj oblasti, Rusi u Donjeckoj) potom da tokom zime neće biti većeg pomeranja fronta, a tu su i procene da će ruska vojska tek na proleće pokrenuti velike vojne akcije.

Trenutno stanje linije fronta prema “Institue for the study of war“ (ISW) / Foto: ISW

Osim toga, imamo i nagoveštaj mogućih mirovnih pregovora, ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da bi se krajem februara mogao održati samit o završetku rata na kome bi bila prisutna Ukrajina, ali da smatra da na tom događaju ne bi učestvovala Rusija. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski promoviše svoj mirovni plan koji se sastoji od 10 tačaka, koga Moskva odbacuje jer se, kako se navodi, ne uzima u obzir da su četiri ukrajinske oblasti u međuvremenu ušla u sastav Ruske Federacije.

Ukrajinci su u ponedeljak 26. decembra ponovo napali rusku vazduhoplovnu bazu Engels-2 u kojoj su stacionirani strategijski bombarderi Tu-95MS i Tu-160. Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da je iznad baze na maloj visini oborena besposadna letelica, ali da su ostaci pogođene letelice pali na objekat u kome su zbog toga poginula tri pripadnika vazduhoplovnotehničke službe, dok su dva ranjena. Takođe je navedeno da nije bilo oštećenja vazduhoplovne tehnike.

Kao što je to bio slučaj sa napadom izvršenog 16. decembra, tokom narednih dana se očekivalo objavljivanje satelitskih snimaka na kome bi se mogao videti rezultat napada, ali je to ovoga puta izostalo. Napad na bazu je ponovljen i juče, na ruskim društvenim mrežama su objavljene fotografije i snimci dejstva PVO, zvaničnici su saopštili da je oborena besposadna letelica.

Ukrajinski zvanični vojni izvori navode da je Rusija juče lansirala 69 raketa, od kojih je navodno oboreno 54.

Juče je izvršen novi ruski masovni raketni udar po ciljevima u Ukrajini, pretežno po objektima energetike, mada ruska strana tvrdi da su pogođeni i vojni objekti, kao i položaji sistema PVO. Pojedini ukrajinski politički zvaničnici izneli su ocenu da je lansirano 100-120 raketa, kao i određen broj dronova-kamikaza. Načelnik Glavnog operativnog odeljenje Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine brigadni general Oleksij Gromov je međutim izneo podatak da je upotrebljeno 69 raketa od kojih je 54 oboreno.

Zanimljivu izjavu u vezi ruske upotrebe dronova-kamikaza dao je šef Glavne obaveštajne uprave ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov koji je pre nekoliko dana rekao da su ruske snage do tada upotrebile oko 540 takvih dronova, uz iznošenje podatka da ih Rusija ima oko 1.700.

Još jedna interesantna izjava stigla je od ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, a odnosi se na isporuke američkog sistema PVO Patrot Ukrajini. Lavrov je u izjavi naveo da je diplomatskim kanalima od SAD dobijena informacija da se ne planira slanje američkih vojnika koji bi bili posluge ovih sistema.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Gl

Ovo će potrajati najmanje dve godine još. Rusi će da melju svo naoružanje koje stiže Ukrajincima, polako da uvode novo i testiraju. USA neće dozvoliti Ukrajini ofanzivu na Rusku teritoriju tj napade ( osim tu i tamo ponekog drona koji očito prođe PVO ). Koristiće priliku da testira razne novotarije i taktike i posmatra reakcije Rusije. Usput će, sasvim prigodno, da isprazne zalihe kompletnog SSSR naoružanja na tlu evrope ( manje više ) i potpišu ugovore za isporuku novog Američkog ( poneka koska Nemcima, Francuzima itd ). Ovo je na kraju krajeva sve jedan veliki biznis u kome pati i strada narod Ukrajine koji nije svestan da nikoga na svetu to baš i ne dotiče previše.

Odgovori
Da

Zanimljvo promatranje. Međutim ne uzima se u obzir broj ruskih žrtava i pad morala među vojskom i stanovništvom. Činjenica je da Ukrajinci sada imaju više tenkova i topova nego na početku agresije. Pola toga im je poklonila ruska vojska. Ne piše se dobro manjinama u ruskoj federaciji. A boga mi ni ostalim normalnim Rusima.

Mi

Samo si zaboravio jednu stvar a to da rata ne bi ni bilo da Rusija nije napala Ukrajinu

Ogromna tragedija i nenadoknadiv gubitak i za Rusiju i za Ukrajinu. Obe zemlje zapečatile su svoju sudbinu. Gube u nepovrat mladost koja je perspektiva države, a ekonomski tonu. Rusiju će uništiti izolacija, a ukrajinu dug. Doći će jedan dan amer u Kijev i reće im šta da radimo sa onim milijardama šta smo vam dali. Pošto ne možeš da vratiš moj si. Sve u svemu žalosno

Jo

@DarkYoda – Kako vreme odmiče, ni na ukrajinskoj strani moral više nije na istoj visini. Ukrajina sada ima više tenkova i topova, ali nema municiju za njih. Municiju za 152 mm mogu da kupe od Kine i Severne Koreje. Najveći deo toga što su im Rusi ostavili je bilo pokvareno, da li misliš da će sada pod ukrajinskim oznakama biti otpornije na kvarove? Ovo što Ukrajina danas ima je logistička noćna mora.

Zl

@aleksa

ma tako je, Ukrajinac je morao da skine gaće odmah samo da mu jednog dana ne dođe amer i kaže:

“ Pošto ne možeš da vratiš moj si. Sve u svemu žalosno“

Sve u svemu ispada da je najgore da dođe amer. Bolje da te rus ubije nego da dođe amer, jasno.

Pe

@aleksa Naravno da ce Ukrajini trebati krediti da obnove zemlju-ali je kredit moguće isplatiti, a u slučaju ruske okupacije bi izgubili sve, pa i slobodu.
Ekonomsku obnovu Ukrajine platice Rusija, po istom principu kao Irak-Kuvajt.
To ce biti uslov skidanja sankcija sa Rusije.Onih 300 milijardi dolara zamrznutih ruskih para već sigurno idu na obnovu Ukrajine.
Da ne kažem da oružje od EU i USA nije prodavano Ukrajini!To je donacija i to se ne placa.

Ze

Da se Rusija prestane boriti ne bi bilo rata,Da se Ukraina prestane boriti ne bi bilo Ukraine i Ukrainaca.

Fa

Rat se ne dobija defanzivnim sredstvima, bez značajnih količina Leoparda i F-16 ovo može da se rastegne u nedogled. Što najviše odgovara Americi naravno.

Dolar je ojačao, prodaja američke nafte i američkog oružja nikada bolji, vazalska EU i Nemačka u totalnom nokdaunu, Rusija se vraća u srednji vek (gde i pripada) – sve se nekako odvija na njihovu ruku.

Amerika sada može da se fokusira na jedinog preostalog konkurenta – Kinu.

Što se Ukrajine tiče, rat će trajati onoliko koliko Amerima to bude odgovaralo, i završiće se po scenariju koji opet njima bude odgovarao.

Sudbina Ukrajine ali i Crvene Armije koja ratuje na njihovoj teritoriji – je 100% u rukama USA.

Odgovori
Sr

@Falcon
Ako je verovati nekim izvorima dobar deo mostova u Ukrajini ima limit na tezinu vozila ispod 50t jer su gradjeni po standardima SSSR(svaki sovjetski tenk je oko 40t). Leopard 2 sa svojih 50, cak i 60+ tona se ne uklapa bas najbolje. F-16 zahteva dugacke i ciste pss, logistiku, ali verujem da ce naci neko resenje.

Rusija ne pripada srednjem veku pobogu, pa nije Rusija Putin ni njegova politika, to su samo poslednji repovi Sovjetskog Saveza. Nisu ni ti jadni ljudi sto su poslati na front krivi, tu ima dece od 18-19 godina, svi oni hoce samo da zive svoj zivot kao i svi mi.

Mi

Slazem se manje vise sa svim sto si napisao neracunajuci F-16.
Teritorije manje vise. Zalost i tuga dobrog naroda Ukrajne i Rusije jer se carevi i ratni profiteri igraju rata.

Mi

To za mostove su govorili i u Hrvatskoj, pa PZH 2000 koji ima tezinu debelo preko 50 tona i sve sa labudicom najnormalnije prolazi.

Н

Слажем се са већином вашег коментара сем са тиме да су Руси за средњи век. Народ као народ није ништа крив

Kr

Gledaj, Ameri možda jesu svjetski policajci ali objektivno ponašaju se tako jer mogu. Sviđalo se to nekome ili ne. No nisu odgovorni za svaki rat na zemlji.
Rat će trajati dok se Rusija ne povuče iz Ukrajine. To je jasno ko dan

Gr

Izvinite, ali EU vazali? Ja zivim u EU i nema govora o tome. To je kao prica, da cemo smrzavat i raspasti….sutra malo. Za grijanje mi poliznica veca za 8eu, hrana nije uopste poskupela i evro jaca i napram dolaru. Plate su cak i malo vise, benzin skuplji za 3 cente.Istina je da je EU previse odoljevala sa naoruzavanjem svojih vojski i sve previse se uzdala u USA. Ove pare su bile ulozene u obrazovanje i civilnu infrastrukturu. Jer nije bilo neke realne ugroze, iako ispada mnogo naivno. Vec s napadom na Gruziju, bi trebali da zvone svi alarmi, ali…..
Samo je pitanje vremena kada ce bit EU vojska, iako Amerima to smeta, jer smo jaci ekonomski i ima nas duplo vise. I kao taki predstavljamo velikog konkurenta, naravno mnogo jaceg od npr Kine.
Amerima se naravno smeje, jer imaju krizu na najbogatijem kontinentu, koji si mogu priustiti naoruzanje i usput sruse i Ruse, za njih win win pozicija, isto vazi za Kinu. Samo su ova dva na profitu.
Da Putin nije napao, jos uvek bi umesto naoruzavanja, davali ove novce u obrazovanje i socialnu politiku. Sam je Amerima omogucio da dobiju jos na snagi kod EU. Tako da je sam Rusiju upucao vise puta u koljena. Sada i ove zemlje koje su tradicionalno neutralne zele u Nato, i tim dobija i vise Nata na granicama. Sada ce i Ukrajina bit snazan faktor kad jednom dobiju posve moderno zapadno naoruzanje i obuku. I predstavljat ce ugrozu za Rusiju. Sami vidite, da su napadi duboko u Ruskoj teritoriji, plus partizanske akcije u pozadini linija,…..nece bit Rujama lako, nit vojnicki, a pogotovo ne ekonomski.
Meni je mnogo zao da je doslo do toga, nije trebalo da bude tako, da je bilo pameti i mudrosti sa svih strana.
Najvise trpe Ukrajinci, kojima svaka cast kako odoljevaju napade mnogo jaceg suparnika, cak su i povratili neke oblasti i odluceni da vrate sve. Ali dotad ce biti prelite jos mnogo krvi i bit unisteno jos vise familija na obe strane.
Na kraju svejedno mislim, da ce ovaj rat dobit Ukrajinci koji brane svoj dom i nece odustati dok ne povrate sve. Pravda i istina je na njihovoj strani. Rusi ce nakon ovog rata bit u kolapsu, sto je velika opasnost po celi svet.
Pozz iz Slovenije

Fa

@ Srbofil

Mislio sam pre svega da će se tehnološki vratiti u srednji vek. A običan narod ako se ne suoči sa repovima komunizma će proći isto kao narod koji 1939 nije prepoznao gde će ih odvesti nacizam. Civili i nedužni ljudi koje ubiju komunisti nisu manje mrtvi od ljudi koje su ubili nacisti.

Od 1945 do danas Rusi su iza sebe ostavili dekadenciju, unazađenu Istočnu Evropu, brain drain epskih razmera iz istočnog bloka, gulage, korupciju, komunističku bahatost najgore vrste, Trabante i Lade, lovačke avione sa skazaljkama u kabini – i kao šlag na tortu agresiju na Ukrajinu. Ako ovo nisu simptomi mindseta iz srednjeg veka ja ne znam šta su.

Previše su jada istočnoj Evropi naneli u poslednjih 70 godina da bih imao i jednu trunku empatije prema njihovim mladima.

@ Miloš77

F-16 je redovno updateovan i modernizovan avion, sasvim sposoban da odradi sve ono za šta je i napravljen – obračun sa Crvenom petokrakom u vazduhu i na zemlji. Ako ih Ukrajina dobije (uz nekoliko američkih ex-USAF pilota a sada „plaćenika“) i pomenute tenkove, Rusi će bežati iz Ukrajine daleko na istok i to sve sa bazom Engels-2 ispod miške . Pazi šta sam ti rekao, ja oko performansi Falcona uopšte dileme nemam :)

@ Grisha

I ja živim u EU i vidim da EU ima jak ekonomski ali nikakav vojno-politički uticaj na bilo šta van svojih granica. Vidim da im je vojna industrija tropa i da je spremnost lokalnih armija (posebno Bundeswehra) na očajnom nivou (izuzev Francuske i donekle GB).

EU manje-više igra onako kako im Ameri napišu u dnevnoj zapovesti koju im uruče u bazi Ramstein. Previše su kilavi, nesložni i nesposobni da bilo šta vojno i politički urade bez Amera. Dakle, geo-strateški posmatrano – vazali su…

De

Slazem se da buducnost ovog rata je u Americkim rukama.

Blinken i Austin su otvoreno izjavili da je cilj da oslabe Rusiju tako de ne moze ikad vise vrsiti ikakve ofenzivne operacije.

To jedino moze znaci vratiti Rusiju u srednji vijek.

ma

to sa mostovima je teška glupost, znači kad ukrajinski most prođu istovremeno 2 kamiona – mostovi se sruše?

Sr

@Falcon
Nije obican narod kriv, najmanje neko ko ima 18, 19 godina, sirotinja je i nema nikakav izbor.
@max
Ne radi se o ukupnoj masi svih vozila, nego o specificnom opterecenju.

Mi

@Falcon
Ako nad Ukrajnom bude leteo F-16 biće oboren. Velika je to meta za VKS i ne moze da se krije svaki dan ni na nebu ni na zemlji. Ceo NATO airforce bi morao da bude aktiviran protiv Rruskog AF i PVO da bi dao rezultate a to bi znacilo WW3 sto se nadam se nece desiti. Ovako pomalo bi jednostavno bio obaran na 3 razlicita nacina. PVO, VV rakete i friendly fire PVO.
To je realnost.

Ma

@ Falcon Dokle više ta poređenja između bivšeg SSSR sa današnjom Ruskom Federacijom? Rusija nije isto što i bivši SSSR, svidelo se to Vama ili ne. Isto kao kada biste rekli da je današnja Srbija isto što i nekadašnja SFRJ, a jednostavno nije. Treba li da navedem šta su po nacionalnosti bili Generalni Sekretari KP SSSR? Staljin i  bagra oko njega su svi bili Gruzijci, Nikita Hruščov i najveći deo elite tadašnjeg SSSR je bio Ukrajniski, Brežnjev  pretpostavljam  da znate šta je bio po nacionalnosti. U bivšoj nam zajedničkoj državi SFRJ odluke su donosili svi narodi. a ne samo  Srpski politički predstavnici, a danas Srbija  dobija packe zbog priznanja nezavisnosti Alžira recimo. Pa kad delimo imovinu bivše nam SFRJ tada svi traže svoj deo, a niko od republika neće da prizna svoj deo odgovornosti prilikom priznanja država širom Azije i Afrike, e pa neće biti tako. Druga stvar podlegli ste rusofobiji kao dobar deo Evrope, a Rusofobija nas sigurno vodi u sukob globalnih razmera. Polako ali sigurno komentari ovde počinju da liče na prepucavanje dece u vrtiću tipa čija tata je jači, umesto da disktujemo na razne teme u vazduhoplovstvu. A što se tiče inflacije, ista je u EU poprilično visoka; eto baš juče dobijem od dobavljača iz Nemačke „ljubavno pismo“ u kome kaže da su eto prinuđeni da podignu cenu avio delova, jer su im zamislite porasle cene sirovina za 70%, energenata za 190%, a zarade su umorali da povećaju zaposlenima za čitavih 8.8 %! Nisam siguran koliko dugo ćemo svi mi u Evropi moći da izdržimo inflaciju, dosta sam skeptičan

Xe

>> Rusija nije isto što i bivši SSSR, svidelo se to Vama ili ne. Isto kao kada biste rekli da je današnja Srbija isto što i nekadašnja SFRJ, a jednostavno nije.

Pa Putin kaze da su Kijevska Rus, Rusko carstvo, Ruska imperija, SSSR i RF samo inkarnacije jedne te iste drzave – Rusije. On valjda zna o cemu govori, zar ne?

om

Za Rusiju ratuju neki čudni igrači i to ne baš simbolično već drže lekcije ruskoj regularnoj vojsci i oficirima koji su skroz podbacili. Wagner plačenička armada ratnih profitera, lopova i zatvorenika ukratko psi rata koji žele na kraju dobrano naplatiti svoje učešće. I Kadirovi Čečeni, vjerski fanatici koji su dobili legitimitet da ubijaju kršćane za višu stvar,oni se zapravo obračunavaju sa cijelim zapadom koji iz dna duše mrze. Te dvije struje imaju velike planove u budućnosti poslijeratne Rusije. Vrte Putina oko malog prsta jer predstavljaju kičmu Putinovih aktivnosti i jedini njegov oslonac.
Kadirov mora ići do kraja jer doma ga čeka pobuna plemenskih poglavica kojima nije leglo ovo uvlačenje Putinu. Čečeni nisu zaboravili što su im Rusi onomad uradili. Prema Hrvatskoj počeli su pristizati Čečeni koji su zrakoplovom turistički došli do Sarajeva ali su odmah pohrlili na Hrvatsku granicu i gdje traže azil u Hrvatskoj . Kažu da ne žele ratovati jer je onaj nesretnik i izdajica sve živo mobilizirao.
Ima tu još puno problema za Putina u južnim državama ali i Bjelorusija mu ispada iz kandži jer neupitno je da Bjelorusi nisu Lukačenko.
Inače Rusi nisu već mjesecima osvojili niti povratili ništa i ovaj Bahmut na koji su navalili svim silama ne mogu zauzeti tri mjeseca . Vjerojatnije je da će Ukrajina prije vratiti Kreminu. Vrijeme nije za ratovanje Ukrajinci ne mogu razvući front već moraju djelovati po fortifikacijama uz prometnice koje su ovi dobro utvrdili. Velika su Rusi sila i imaju resurse ali nije ni Ukrajina mačji kašalj. Oni su svoju vojsku koja ipak ima znatno veći moral potpuno transformirali na NATO standarde jer im časnici prolaze obuku u zapadnim kampovima a vojnici na specijalnoj opremi. Puno je tu nepoznanica, do kada će zapad misli ulagati u Ukrajinu i gdje je Rubikon da se Putin ne uzjoguni i ne učini zlo iz psihopatske reakcije na gubitak kontrole na bojišnici.

Odgovori
Iv

Rusi su promenili taktiku. Videli su da od jurisa nema nista, jer tako trpe zestoke gubitke , a njih teritorija ne zanima trenutno, jer manje vise teritorija koju su zauzeli je promenljiva. i krajnji ishof je bitan. I u WW1 i u WW2 su se povlacili, brukali, imali strasne gubitke. Na kraju svi znamo gde su granice bile i kako se zavrsilo i to je sad njihova igra. Sad su isterali artiljeriju i samo prave vatromet sa svih strana. Ukrajinci napadaju i trpe strasne gubitke, a pomeraju se minimalno. Rusi ce tuci artiljerijom sve dok ovi budu bukvalno ostali bez ljudi za front, a onda igraju na kartu da usled nestanka struje i velike pogibije vojnika iznutra sruse Zelenskog i proteraju. Sankcije su popili, izolovani su i sad ih ne zanima kad ce rat da se zavrsi. Svoje ljude ne salju napred, osim Wagnera i lokalaca. To je moj neki utisak.
Igrarije velikih trpi obican svet.

Pe

@Ivkos SSSR je 1941-1945 je imao saveznike – Ameriku i Britaniju, koji su od oktobra 1941 slali u SSSR ogromnu vojnu pomoć, kao i pomoć u namirnicama, odeći , i td.
Amerika i Britanija su sve do aprila 1945 svakodnevno bombardovali nemacke fabrike s pomoću B-17, B-24 i Lancester bombardera.
Treba reći daje Jugoslovenski front NOVJ Josipa Broza Tita zadržavao u Jugoslaviji veliki broj Nemačkih vojnika, koji bi inače otišli da se bore u Rusiji.
I SSSR je izgubio daleko više vojnika od Nemaca, sve do poslednje bitke za Berlin gubitci SSSR su bilo strahoviti.
Danas je situacija drugačija – sama Rusija protiv svih, bez saveznike, u agresorskom ratu.

Xe

>> SSSR je izgubio daleko više vojnika od Nemaca

SSSR bi bez pomoci saveznika, koje danas njegovi fanovi u Moskvi optuzuju da su nacisti i zele im sve najgore, propao k’o kauc! Da ironija bude veca taj isti SSSR je sklopio tajni pakt sa Hitlerom i pomagao nacistima da se naoruzaiju i naprave rezerve sirovina. SSSR je i pocinio genocid nad poljacima u Katinskoj sumi i pokusao za to optuziti naciste. Posle rata SSSR je tvrdio da je izgubio „samo“ 7 miliona ljudi zbog toga sto su nemacki gobitci bili toliki – bio ih je blam da se hvale pobedom u kojoj su izgubili 3x vise od porazenih. I zaista, do 90tih se broj zrtava stalno uvecavao, da bi stigli do preko 20 miliona…

Sr

@Xerxes
Nemacka nije imala resursa da pobedi u tom ratu, to su cinjenice i nema rasprave oko toga. Da nisu saveznici toliko pomogli SSSR, najverovatnije ne bi Crvena Armija mogla logisticki nikad da stigne do Berlina, ali bi definitivno odbacili invaziju.

Razloga za toliko poginulih nije trivijalan, na istocnom frontu nisu vazili nikakvi zakoni(cak ni nacisticki) o pravilu ratovanja, a ubijanje civila je pospesivano i ohrabrivano na mnogo masovnijoj skali.

Zanimljivo je da dan danas traju mitovi o tom ratu poput „ruska zima“, „Tigar najbolji tenk“, „Nacisti su bili bolji, ali je Rusa bilo previse“ itd. itd. Sustinski, sve teske neistine.

Pa eto ti Petrovica koji i dalje misli da je Tito bio neki dzentlmenski mastermind, a zapravo je imao samo vise srece nego pameti i bio tesko smece.

Ma

@ Xerxes KAda je u pitanju zločin u Katunskoj šumi nad Poljskim oficirima i podoficirima zarobljenim u septembru 1939.godine, isti je lično naredio onaj komunjarski monstrum Staljin, a izvršen je od strane NKVD-a , dakle u istom nije učestvovao ni jedan jedini pripadnik Crvene armije niti se o tome išta znalo u SSSR do kraja 1944.godine. Tamo je stradao i mamin deda, pukovink Poljske vojske i dosta sam se naslušao o tom zločinu od strane rođaka sa mamine strane. Svi su, što je i prirodno, i dan danas jako osudilački nastrojeni i krive bez razloga Ruse. Na žalost nalogodavac i izvršioci nisu nikada kažnjeni a tačno se znaju imena egzekutora iz Katunske šume. Za to treba kriviti onog monstruma Staljina i bagru oko njega u vidu Berije i NKVD-a, i za to ne treba kriviti ni jedan narod bivše SSSR, ni Gruzijce ni Ruse, jednostavno bi bilo nepravedno. I da, u tih 22 miliona stradalih Sovjeta se računaju i oni koji su se borili na strani Nemaca, svi Letonci, Litvanci, Estonsci, deo Ukrajinaca okupljenih oko Bandere i Ruska oslobodilčka vojska okupljena oko generala Vlasova, sve sami Rusi i Belorusi koji su se borili na strani Nemaca dok se nisu uverili u stravićne zločine koje su počinili Esesovci. Dakle ne bilo koji Nemci, ne Wermacht nego Waffen SS je počinio stravične zločine nad civilima SSSR.

Xe

@Markus1463

Slazem se. Medjutim, kada danasnja vlast u RF ne zeli da se suoci sa zlocinima staljinizma nego se istorija SSSR nerkiticki glorifikuje, onda ne preostaje drugo nego da se staljinisticka nedela pripisu drzavi koja sebe drzi njegovim naslednikom i bastini sve njegove tradicije.

Armija Vlasova je imala 1.7 miliona vojnika!

Wehrmacht je takodje pocinio stravicne ratne zlocine, to je bila visedecenijska, kontraverzna tema koja je resena koncenzusom nemackih i evropskih istoricara da je to tako.

Va

Mozd ovde da stigne i 1000 Abramsa i Leopard2 tenkova i 1000 F-16 bista se nece promeniti osim ptodubiti razaranja ! Ovde ovi sto padaju u trans od super oruzija zapada ustvari oruzije pomocu kojeg cupaju pare od kongresa i sveta ,bolje da napisu kada ce kraj umesto sto velicaju nesto sto ne menja stvari ! Do juce ste padali u trans o B-21 koji tek treba da se proizvodi za par godina ! Vec se pokazuju sumnje da je rec o cerupanju budzeta !

Odgovori
Mi

Koja je alternativa u odnosu na slanje oruzja Ukrajincima? Hoce li nasilje prestati ako NATO obustavi isporuku oruzja? Vjerovatno hoce ali na nacin da ako jedan susjed provali stan drugome i napadne ga pa onda idemo logikom pustimo i da ga ubije jer ce nakon toga nasilje prestati! Nije u tome poenta. Poenta je pomoci Ukrajini da prezivi napad siledzije.

Gr

Ako je par 10 Himarsa nesto promenilo, pa da ne bi 1000 tenka? I 1000 f16tica?
Izvinite, sa takvim naoruzanjem i dobro obukom, Ukrajinci se zaustave tek kod Vladivostoka.
Ukrajinci odoljevaju Rusima, sa kako receno par deset Himarsa, par deset pzh 2000, 100 M1117, par deset francuskih vucnih havbica i 12 Caesara, par 10 105mm Britanskih haubica…..ostalo su sve donacije sovjetskog naoruzanja, koje poseduju i Rusi. I toga je naravno daleko najvise.
Da imaju 1000 haubica par 100 tenkova(Abrams, Leopard) i par 100 fova, Rusija bi izgledala kao sada Ukrajina, znaci u tami i razorena.
Podcenjujete ekonomski i proizvodni kapacitet Zapada. Bas isto su mislili Rusi, pa vidimo kako je to islo. U 3 dana….nakon dobrih 10 meseci, Ruje se cak i povlace i jesu u defenzivi, a oni kao napadaci….a Ukrajinci cak gađaju duboko u Rusiji. Tako da ova vasa logika ne drzi vodu.
Sve najbolje i pozz iz Slovenije

Sh

Da stigne 1.000 Abramsa i Lepoarda , i barem 100 F-16, rat bi bio gotov, a Ukrajina bi se malo proširila. Negde kod Rostova bi se graničila sa Kavkaskim emiratom. Kraj će da bude kada Putin obustavi ovo ludilo.

De

Druze, nije nikakvo navijanje nego zelja da se jedan diktator istera iz druge drzave. I da, napravilo bi veliku prevagu. Pogledaj sta su Himarsi vec uradili. Rusija nije niti kina, niti EU, a pogotovo ne USA pa da tehnicki i finansiski ovaj rat odrzava u ovom intezitetu godinama.

Fe

@ SheikhZayeb

Da lu stvarno veruješ u ovo što si napisao? Zahtevam da mi se objavi komentar, kad objavljujete komentare sa detinjastim projektima o “osvajaju” nuklearnih sila sa 100 aviona i 1000 tenkova (kao da Ukrajina nije imala malo više od toga pre početka) možete i ovo. Članstvo u ovoj i onoj organizaciji začas dovede do mase ideja koje mogu da se opišu onim “tail wagging the dog”, pa se iz sasvim lokalpatriotskih razloga poveruje u šta god hoćeš.

Pe

@ Vaste Ja ne razumem Vas, pa kako „nece ništa promeniti“-u februaru i martu 2022 izgledalo je da će Rusija postaviti marionetsku vlast u Kijevu i izaći na granicu sa Poljskom, te sprovesti u Ukrajini policijski teror kao u Rusiji.
U decembru iste 2022 : Rusi su odbačeni od prestonice Ukrajine, iz Harkova koni je na samoj granici Rusije, i jedinog bitnog grada koji je osvojen (Herson) a u Donbasu ne mogu ni takozvanu „DNR“ da zauzmu, Ukrajinci drže čvrsto Bahmut od maja.
Preokret u ratu 2022 je ogromna vojna pobeda Ukrajine koja će se izucavati u istoriji ratovanja, bez obzira na kraj rata koji svakako nece biti povoljan za Rusiju.

YP

@Grisha

Rusija od strane Ukrajine ne može biti razorena. Kada bi se ostvario scenario da Ukrajinska vojska uđe u dubinu teritorije Rusije, Rusi bi istog momenta sterilisali Ukrajinu. Toga se i na zapadu plaše, pa se zbog toga fokusiraju na dopreme oružja koje može da stvori balans, a ne značajniju prevagu za ukrajinsku stranu.

Ne znam šta je sada cilj Rusije u ovom ratu. Možda da trajno zadrže trenutne pozicije i da mrcvarenjem koliko toliko izmore Ukrajinu kako bi pristala bar na prekid vatre. Praktični problemi nastali ovim ratom za ove dve strane će ostati dugo nerešeni.

Va

Ne da nije navijanje nego preterivanje ! Te price par himarasa i par haubica drze sve je vise od smejurije ! Zna Amerikanac i Nemac kako bi u onom blatu buslili Abramse i Leoparde sa gomilom POWR sistemima ! A F-16 leteo jako nisko zbog PVO ko i ostali ! Nije im ovo Irak u pustinji ili SRJ 1999 ! I ako stignu F-16 avioni ,stici ce prosecne verzije iz drugih clanica koje treba da kupe od amere ili novije verzije ili F-35 ! Onda kada se poruse reci ce stariji su bili ! Pokazalo se kako lete kupole starije verzije Leoparda 2 A4 na severu Sirije buseni starim fagot sistemima bez problema ! To bi se desilo i sa novijim verzijama u susret sa novijim POWR sistemimam !

Sh

@ Feline: Da, imam sve razloge da verujem u ovo što sam napisao! Ako je par baterija HIMAS-a bukvalno paralisala ruski sistem komandovanja i kontrole, ako je tridesetak Barjaktara uništilo oko milijardu dolara ruske tehnike, zamislite šta bi tek učinilo 1.000 Leoparda 2 ili, ne daj ti Bože, 100 F-16 sa AN/ALQ-165, naoružani sa ARAAM i JASSM?
Zahtevam da mi objavite komentar, jer ako već objavljujete detinjaste komentare o „nuklearnim silama“, onda je jasno da je kod mene prisutan strah od raspada Ruske Federacije.

Va

I da dodam da su Abramsi stopirani kao mogucnost isporuke,motor jako puno trosi za uslove Ukrjine,tezina kriticna na onom terenu,logistika usled kvara mozes da ga napustis slobodno ! Toplotni odraz gasne turbine prevelik ! A protivnik nije vise Irak vec front prepun ATGM modernog i statog oruzija i termovizija ! Izgleda da su neki zapadni strucnjaci svesniji i realniji po nekim pitanjima nego ovde komentatori !

Cr

Ovakve nabavke i donacije su samo produžile sukob i povećali žrtve na obe strane, ali ništa se neće promeniti… uostalom videćete i sami za koji mesec ili godinu.

Mi

Sta cemo sa pitanjem ruske sposobnosti za izvodjenje masovnih udara krstarecim raketama i dronovima koji postaju sve masovniji? Nikakvi komentari?

Zar nije sve potroseno u aprilu?

Odgovori
Xe

Sposobnost se krpi dronovima iz Irana, dolaze i balisticke rakete. Rusija trosi svega par kalibar-a dnevno, gro iranskih dronova a iskander verovatno u homeopatskim kolicinama.

Napadi na infrastrukturu izvode se sa pauzama, to je pokaztelj da dronovi/krstarece moraju prvo da se obezbede da bi se nastavilo sa terorom nad civilima. Ucinkovitije bi bilo nonstop bombardovati i ljude drzati permanentno bez struje i vode, ako ih se zeli slomiti, sto zlocinci Surovikin i Putin upravo pokusavaju da urade…

om

Sretna Nova…evo da se starac javi prije nego što legne.
Šta ćemo sa časnim vojničkim ratovanjem sa čudesnom vojnim doktrinom i ratničkim nadmudrivanjem. Šta ćemo sa paletom najsavrenenijeg ruskog naoružanja kojeg svijet još nije vidio i što priliči super silama kao što je Rusija. Ništa jer Rusija nije ništa od toga…nabuđena raketna armada koja puca po civilima …ratuje tako da ubija pozadinu jer na frontu ne mogu osmisliti ništa.
No nisu baš sve rakete potrošili,imaju još nešto za udarati kukavički ali po gradovima.

Pe

@Mile onaj stari
Slično je bilo sa nemačkim napadima raketama V-1 i V-2 na Britaniju i Holandiju. Teror koji su proizveli samo je utvrdio volju za pobedom, a vojno nije rešio rat u korist Nemacke.
U 2022 ruski raketni napadi nisu spasli Ruse od poraza ruske vojske na frontu, niti dostigli ciljeve ruske invazije.
Ukrajina dobija naoruzanje koje se pravi u Americi, pa Rusi tu ne mogu bas ništa, kao ni SSSR u Avganistanu sto nije mogao da spreči naoruzavanje Avganistanaca.

Yo

Mi ovde prosto nemamo dovoljno mogućnosti, znanja i iskustva da bi mogli da „merimo“ ciljeve supersila.
Sukob je širi od teritorije Ukrajine gde se izvode borbena dejstva i reflektuje se globalno…
Doćiće vremenom akcije i reakcije sa svih meridijana – i to se mnogima verovatno neće svideti – pa će dodatno zatezati situaciju širom planete…
Još uvek se „seje“, a „žetva“ tek sledi – možda dogodine u ovo vreme.
Ukrajina će najverovatnije nestati kao država uprkos velikoj zapadnoj logistici.
Ide priča – od stranih dobrovoljaca na ukrajinskoj strani – da im je dosad 1/3 ljudstva angažovanog u borbama ranjeno ili poginulo.
Ako tu razmeru podignemo na nivo ukupnih ukrajinskih borbeno angažovanih snaga…
U međuvremenu, „naš“ vrhovni komandant preferira policiju naspram vojske i u ovakvoj situaciji, a npr. obezbedio je savremeni pvo samo za BGD – verovatno nimalo nenamerno…

Odgovori
Sh

@Yoda: Ukrajina neće nestati kao država. Naprotiv, malo će da se proširi.
Što se PVO kakvu smo do sada imali tiče, ona nama realno nije ni potrebna, naročito ne dokazano neefikasni Panciri, i dobro je da je vrhovni na tome i stao. I da se prešaltuje na IRIS-T ili MICA.

Iv

Rusija ima 147 miliona stanovnika a izgubila je do sada izmedju 10 i 15 hiljada vojnika.Proporcionalno to bi bio za Srbiju gubitak od 500 do 750 ljudi.Mi smo u dva svetska rata izgubili 3 miliona ljudi za manju teritoriju od izgubljene ukrajinske teritorije.S druge strane,ukrajinci su izgubili izmedju 50 i 100 hiljada ljudi plus ogromne ljudske i materijalne potencijale zarad oko 10 procenata teritorije.Zapad obskrbljuje Ukrajinu uglavnom sa starom lagerovanom tehnikom ali i Rusija cisti svoje magacine.Rusija je drugi najveci svetski proizvodjac naoruzanja i po kolicinama moze da parira cak i amerikancima ali ne i po cenama.RF poseduje sigurno oko 3000 lansera raznih tipova pvo naoruzanja od kojih barem 1000 ima bolje karakteristike od patriot pac 1 sistema,s 300 novije varijante od ukrajinske,s 400,najnoviji buk…Rusija je vec 2021 u borbenoj upotrebi imala oko 120 sistema tornado s sa gps navodjenom raketom,dometa oko 120 km i bojevom glavom od 260kg.Ukrajinci su do sada dobili oko 20 himarsa ciji je domet upotrebe oko 70km i nosi bojevu glavu od 120kg.Brojevi…

Odgovori
Iv

Zaboravio si da kažeš da Rusija uvezla dronove iz Irana i municiju iz Severne Koreje.Tako da tvoja priča ne pije vodu.Tako smo svi mislili na početku sukoba ali ispade da su mnogo korumpirano društvo i da im nije ratni moral visok.Važilo je za Ruse da mogu za dve nedelje do Rajne kad ono razočarenje.Sad im nema nazad nego se zakopavaju sve dublje i dublje.Voleo bih da se ovo sve brzo završi ali ne vidim kako.

Pe

@Ivana T Vaša statistika je pogresna jer ste „zaboravili“ osnovne ekonomske cifre: Ukupna proizvodnja Ruske Federacije jedva malo prevazilazi Španiju, a manja je od Italije.Ruska ekonomija je u 2021 bila 1,85 procenata svetske ekonomije.
U isto vreme, Amerika je 21,8% dok je EU 13% + Britanija.
Jasno je da Rusija matematički ne može da se nosi sa tolikom ekonomskom premoći.
Ako već pominjete srpske zrtve-u prvom svetskom ratu Srbija je izgubila 1/3 svih gradjana (sto bi bili 15 miliona Ukrajinaca), i Srbija je bila 100% okupirana od strane Nemacke i Bugarske.
Saveznik Srbije-Francuska-bio je okupiran i u teškim borbama sa Nemackom sve do 1918.
Ukrajina je u daleko boljoj poziciji nego sto su bili Srbi 1915.

Ze

Ivana T

S 300/ S 400 se je iskazao na Moskvi,Engels base, aerodromi Krima,baza flote ,……Toliko o toj kvaliteti njihovih systema.Hej baza strateske avijacije prepolovljena zbog straha ,uvidjeli da nesto ne stima sa ,,mocnima,, S 500.

Ze

Ivana T
Zaboravio sam napiasati da ti ,,mocni ,,sistemi ipak nesto ruse u zadnjih mjesec dana.
Gotovo sve ruske borbene zrakoplove u zadnjih nekoliko mjeseci rata u Ukrajini srušila je vlastita prijateljska vatra, odnosno moskovski sustavi protuzračne obrane, tvrde Kremlju bliski vojni blogeri, inače predani Putinovi propagandisti.Nije dovoljno samo ukrasti / kopirati da bi sistem bio uspjesan treba jos puno toga.

Ze

Ivan T
Makijevka ,docek nove godine?
Mocni S 400?
,,S druge stane neki snimci ukazuju da PVO nije ni borbeno delovala, već da su sve četiri rakete pale, a udarc poslednje bio je najjači.,,

Sh

@Ivana: Vi k’o Blagoje Adžić, kada je saznao da je u Sloveniji poginulo 49 vojnika, „sudare se dva autobusa i toliko mrtvih, a ovo je rat j***e!“. Brojevi su Vam potpuno pogrešni.
Rusija je izgubila znatno više od 10-15 hiljada vojnika, a problem imaju sa popunom i to veliki. O kvalitetu mobilisanih i da ne pričam.
Što se ruske vojne industrije tiče, dokazano je da je podbacila i da nije u stanju ni dron da napravi, već ih uvoze iz Irana. Gde su svi ti silni Bukovi S-300 i i ostale skalamerije kod Saratova? Ili Belgoroda? ili Krima?

Ze

„Neprijatelj se 20 godina pripremao za pravi rat. Mi smo napravili tehnološki skok u 10 mjeseci“, pohvalio se prošlog tjedna na Twitteru ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihajlo Fedorov. Među ostalim, ukrajinski inženjeri modificirali su bespilotne letjelice tako da mogu bacati granate na neprijateljske položaje, jedna ukrajinska tvrtka radi električna vozila na daljinsko upravljanje na koja mogu montirati teške mitraljeze, programeri su ažurirali vojni sustav Delta kako bi lokalni zapovjednici u realnom vremenu imali uvid u obavještajne podatke s bojnog polja koje prikupljaju dronovi i agenti koji žive u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom.,,

Xe

Ukrajina je uspela za odbranu pridobiti veliki deo najproduktivnijeg, stanovnistva, dakle tehnicku elitu, tako da nije cudno da se brzo usvajaju najnovije tehnologije.

Re

Srecna nova godina iz Francuske gdje je samo hrana zadnja 3 mjeseca poskupila od 15-25 %. Struja 15 .01 ide gore 15 % , a nije isla pre jer drzava nije dozvolila)Ovaj rat je dotakao sve i zelim da stane sto pre. Sve najbolje u Novoj godini)))

Odgovori
Va

Leoparde2 i Abramse bi polupali u onim kaljugama sa silnim POWR sistemima ,sto nebi voleo da vidi svabo i amer zato se i nesalju a F-16 bi morao da leti na visini ko i ostali avioni na 100-200 metara visine zbog stalnih radova PVO ,opet dogadjaj ne bas lep za videti od onog ko ga isporucio,mada verujem da ce poslati osrednje modele ,koje imaju neke clanice ,pa neka ih polupaju ima izgovor stariji su modeli ! Poslace ih onda kada zemlje koje ih salju kupe F-35 ili nesto slicno modernizovano Par u prevodu oruzani lobi radi svoje zaradjuje ! Par himarsa nekoliko haubica i tako slicno ,drze linije ,da nepratim od malena naoruzanje i dan danas dogadjaje moze da prodje prica kod nekih ! Inace svasta se moze ovde procitati ! Narod strada dok neki sa zanosom pisu o Putinovom padu,Ruskom vec gotovom porazu a kraj se ne nazire nazalost !

Odgovori
Mi

Te F16 bi poslali sa HARM ovima pa bi polupali tu rusku PVO. Zato Rusi toliko i pjene na te najave jer ne zele gledati kamo njihovi izvikani PVO sistemi bivaju polupani kao sto je krstarica Moskva koja je sistem S300 imala na sebi pa se nije spasila.

Va

Mislav Ko sto su polupi i nase zastarele PVO sa HARMOV-ima 1999 ?! Pa onda nodernizovali HARM pa se nije pokazao ni 2003 u Irak sa isto zastarelom izraubovanom PVO !? I rafinerije u Saudijskoj Arabiji su bile branjene modernim zapadnim PVO pa se nisu zastitile od Iranskih traktor dronova ! Ujak mi bio kapetan 1999 na Nevi iz Pancevacke kasarne, HARM im bio najmanja pretnja kada se drzis malo pravila, za razliku od vizuelne indetifikacije , kada ih videla bespilotna a nisu promenuli polozaj ali su se posle pogotka brzo osposobili ! Tako da te price pricaj na drugo mesto !

Xe

>> Mislav Ko sto su polupi i nase zastarele PVO sa HARMOV-ima 1999 ?! Pa onda nodernizovali HARM pa se nije pokazao ni 2003 u Irak sa isto zastarelom izraubovanom PVO !? I

Poliupali potpuno, to sto ti verujes u bajke to je druga prica.

Og

Ratu u Ukrajini je tragedija iukrajinskog, ali i ruskog naroda. Rusija je isuviše jaka da Ukrajina lako može da se odbrani. Na početku rata sam se nadao da će Ukrajina položiti oružje kako bi spasla sebe i svoj narod. Naravno, imaju pravo da se brane od agresije, ali ta odbrana ih skupo košta. Ta sloboda za koju se bore nije vredna tolikog broja mladih života. Opet bi se za tu slobodu izborili za koju godinu.

S druge strane, ruska regularna vojska je podbacila u svakom smislu, i to zato što glavnu reč vode mafijaške grupe koje angažuje vlast – Kadirovci i Vagner. I kod nas vojska i policija nisu glavni aparati sile, već mafija i navijači. U takvim okolnostima obe strane gube, a ono što najviše gube su međusobne veze dva bratska naroda. Mislim da Ukrajinci nikada neće ovo oprostiri Rusiji.

Odgovori
Vl

Rusi su upali u blato iz kojeg ce tesko da se izvuku. Jos kad ih Kinezi uzmu pod svoje sa setom ce se secati odnosa i trgovine sa EU i Amerikom.

Odgovori
Xe

Pa da, nije im valjalo da prodaju gas EU/Nemackoj i zaradjuju na ispumpavanju, distribuciji, skladistenju i maloprodaji, dakle svuda ih je bilo. Ali ne, ajmo u rat pa u pola cene prodavati Kinezu. Cccc.

To je kao situacija sto onomad Rambo ispeva: Bolje jedno vruce pivo nego 4 ‘ladna, bolje stara baba nego pi*ka mlada…

Ja

Mislis ko sto se sada Nemacka seca jeftinih Ruskih energenata od kada im rekla Amerika da nema vise iz Rusije posle dizanja severnog toka u vazduh !? Rusija i Kina davno imaji odnose a pogranicni delovi su prepuni Kineza,svesni su Rusi da ce kad tad sa njima morati a pitam se sa kime ce Evropa morati !? I Kina je trziste od 1,4 milijarde ljudi a Evropa 500 miliona ! Plus Evropa sve vise zavisi od Azijskih zemalja po svim pitanjima !

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor